Grønne tages hydrauliske egenskaber

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Grønne tages hydrauliske egenskaber"

Transkript

1 Udkast til kort beskrivelse af grønne tages hydrologiske egenskaber Udarbejdet på baggrund af arbejdsmøde 12. januar februar Dokument til internt brug i ViB-projektet Kan grønne tage tage vand Kan offentliggøres på Kan evt. publiceres i Teknik og Miljø. Grønne tages hydrauliske egenskaber Af Michael Rasmussen, Hanne Kjær Jørgensen, Per Bjerager, Lotte Fjendbo Møller og Marina Bergen Jensen 1. Indledning Når det regner på et grønt tag opstår et anderledes afstrømningsmønster sammenlignet med et almindeligt, ikke vegetationsdækket tag. Grønne tage kan mindske afstrømningsmængden og forsinke afstrømningshastigheden. Derfor lettes presset på kloaksystemer og/eller LAR-elementer i bydele hvor grønne tage er udbredt. Hvor stor en volumenreduktion (tilbageholdelse) og forsinkelse, der er tale om, og dermed hvor stor en hjælp de grønne tage er for regnvandshåndteringen, afhænger af tagenes magasinkapacitet, permeabilitet (gennemsivelighed) og udtørringsevne. Den faktiske volumenreduktion og forsinkelse afhænger derudover af vejrforholdene. Her spiller især tagenes mulighed for at tørre ud mellem regn ind. Volumenreduktion og forsinkelse kan derfor kun udtrykkes statistisk, dvs. langtidsmålinger eller simuleringer af volumenreduktion (afstrømningskoefficient) og forsinkelse (koncentrationstid?) som funktion af regntypen (intensitet, varighed, gentagelsesperiode). Volumenreduktion har især betydning for dimensionering af bassiner i det nedstrøms kloak- eller LAR-system, mens forsinkelse især har betydning for dimensionering af transport-elementer. I det følgende beskrives de centrale egenskaber ved tagene, samt de parametre, der skal bruges for dimensionering af det øvrige regnvandshåndteringssystem. Der gives også anvisninger på hvordan de forskellige egenskaber og parametre kan bestemmes, og hvad man som designer eller producent af grønne tage skal skrue på hvis man ønsker at øge et grønt tags evne til at forsinke og/eller tilbageholde regn. 2. Gennemgang af grønne tages hydrauliske karakteristika 2.1 Magasinkapacitet (vandholdende evne)/ Reservoirkonstant Et grønt tags evne til at magasinere vand er bestemt af de enkelte materialers (drænlagets, substratets, evt. ekstra magasiners) samlede vandholdende evne. Man kan skelne mellem vandindholdet ved fuld mætning, ved markkapacitet og ved visnegrænsen. Se Figur 1.

2 Fuld mætning er vandindholdet når yderligere nedbør begynder at strømme af overfladisk hen over vegetationen. I den situation er alle porer vandfyldte. Markkapacitet 1 er vandindholdet efter regnens ophør og efter fri afdræning, det vil sige når det er holdt op med at dryppe fra taget. I praksis indtræffer dette tidspunkt efter ca. 2 timer for ekstensive grønne tage og efter ca. et døgn for intensive grønne tage. I den situation er alle grove porer tømt for vand, og kun de mindre porer vandfyldte. Visnegrænsen er vandindholdet efter fuld udtørring, det vil sige efter at al vandet i de små porer er fordampet, enten direkte fra substratet til atmosfæren (evaporation) eller transpireret gennem planterne (evapotranspiration). Tagets vandindhold ved visnegrænsen er meget lille. Det består kun af evt. krystallinsk vand (vand der indgår direkte i substratets mineraler) eller vand gemt dybt ind i de enkelte substratkorn, samt naturligvis vandindholdet i den endnu netop levende vegetation. Q vandmættet Vandindhold ved fuld mætning (overfladisk afstrømning begynder) Q markkapacitet Vandindhold ved markkapacitet (afdrænet tilstand) Vandindhold ved visnegrænsen (udtørret tilstand) Q visnegrænse Figur 1: Magasinkapacitet. Kassen til venstre illustrerer vandindholdet ved visnegrænsen, markkapacitet og fuld mætning. Til højre ses principfigurer for den tilhørende fordeling af luft og vand i det grønne tag. Ved fuld mætning er alle hulrum fyldt med vand. Ved markkapacitet er de største porer drænet af, og det vand taget nu indeholder, kan kun forsvinde ved fordampning. Ved visnegrænsen er taget udtørret, fordi al vand er fordampet og vegetationen er enten død, eller har stoppet transpirationen og er gået i overlevelsesmode (sedum og andre sukkulenter kan den slags). 1 At kalde et grønt tag en mark er måske lidt misvisende. Men begrebet markkapacitet er almindelig benyttet inden for agro-hydrologi, og betegner vandindholdet i jorden efter at den har haft mulighed for at dræne frit af i 1 m dybde under målepunktet.

3 Figur 2: Afstrømning fra grønt tag i forskellige udgangssituationer. Hvis taget er ved markkapacitet (afdrænet) når regnen (sort graf) kommer, sker der kun en forsinkelse på grund af øget modstand (blå graf). Hvis taget er ved visnegrænsen (udtørret) starter afstrømningen først når vandindholdet er ved markkapacitet, og den samlede afstrømning er mindre. Vandindholdet ved visnegrænsen (nederste boks i Figur 1) er så hårdt bundet at det ikke har nogen betydning for hverken planter eller afstrømning. Vandindholdet fra visnegrænse til markkapacitet (mellemste boks i Figur 1) er interessant fordi der her kan være et varigt magasin (grøn graf i Figur 2). Størrelsen afhænger af tagets udtørringsgrad. Hvis taget har nået at tørre helt eller delvist ud siden sidste regn vil regnvolumenet op til markkapacitet blive permanent tilbageholdt. Hvor hyppigt vandindholdet er under markkapacitet afhænger af vejrforholdene og tagets udtørringsevne, og må udtrykkes som statistisk sandsynlighed, se mere herom nedenfor. Vandindholdet fra markkapacitet til fuld mætning (øverste boks i Figur 1) er interessant fordi det kan give en forsinkelse af afstrømningen (blå graf Figur 2). Dette volumen, der som nævnt består af grove porer i substratet og omkring vegetationen, virker bremsende på vandet, og svarer til at ruheden øges. De forskellige situationer er illustreret i figur 2. Reservoirkonstanten er den samme som tagets magasinkapacitet eller som bassinvoluminet. Forskellen på et traditionelt bassinvolumen og reservoirkonstanten i det grønne tag er, at opmagasineringsevnen afhænger af vandindholdet i taget på det aktuelle tidspunkt. Derfor er der to former for reservoirkonstant:

4 Kommentar1. Dette bør skrives i forhold til de 3 voluminer overfor Kommentar 2: Holder det med to konstanter. Opererer de med det i FLL-rapporten? Synes det er mest oplagt kun at benytte kapaciteten ved visnegrænsen. Den største magasinkapacitet er bassinets maksimale volumen, der på figur XX udgør arealet mellem R1- og afløbshydrografen A2, når afløbshydrografen er målt i udtørret tilstand (vandindhold ved visnegrænsen). Den laveste magasinkapacitet er bassinets maksimale volumen, når afløbshydrograven er målt i afdrænet tilstand (vandindhold ved markkapacitet), hvilket på figur xx er arealet mellem R1 og A Permeabilitet (gennemsivelighed) / Den hydrauliske ledningsevne Det grønne tags permeabilitet udtrykker hvor let det er for vandet at sive igennem taget, og er dermed et udtryk for den modstand taget yder mod vandstrømning. Permeabiliteten afhænger af porestørrelse og af porernes snørklethed (turtuositet) og forbundethed. Jo større porerne er, jo mere gennemgående de store porer er, og jo mere direkte de fører i gennem taget desto større er permeabiliteten. Permeabiliteten bliver mindre hvis store porer er forbundet med mindre porer, og hvis porerne har en snørklet geometri og vandet derfor skal løbe en lang vej før det når drænlaget. Hvis vandindholdet i taget er under markkapacitet, når regnen kommer, vil der ikke strømme vand igennem taget før vandindholdet overstiger markkapacitet, og vandet begynder at strømme i de grove porer, der ikke kan holde på vandet. Permeabiliteten vil da vokse indtil alle grovporer er vandførende. Man kan derfor kun bestemme en konstant værdi for permeabiliteten ved fuld vand- mætning. Denne værdi kaldes mættet hydraulisk ledningsevne, K sat, og bestemmes ved at optage sammenhørende værdier af strømningshastigheden, q (m/s) ved forskellige gradienter, i (m/m), idet q = i * K sat (Darcy s lov) K sat er en karakteristisk størrelse for det grønne tag. Enheden er m/s. Hvis Ksat er 0,003 m/s svarer det til, at det fuldt vandmættede tag kan følge med til regnintensiteter på op til 3 mm/s, og altså transportere vandet gennem taget med samme hastighed som det strømmer ind. Ved større intensiteter vil det ekstra vand at afstrømme overfladisk. Hvis det grønne tag er opbygget af flere lag vil laget med den laveste permeabilitet bestemme tagets samlede permeabilitet. Vand vil da akkumulere oven på det bremsende lag og gå mod fuld mætning. 2.3 Udtørringsevne Et grønt tags evne til tørre ud har betydning for dets hydrauliske egenskaber. Jo hurtigere et grønt tag tørrer ud efter en nedbør, desto større er dets aktuelle magasinkapacitet. Udtørringshastigheden afhænger naturligvis af vejrforholdene (varme og vind øger hastigheden), men også af valget af vegetation og af substratets karakter.

5 Jo større mængde levende vegetation på taget desto større er transpirationen. Derudover er der forskelle i fordampningspotentiale mellem arter, og på hvor gode forskellige arter er til at økonomisere med vandet. Her er græsser f.eks. dårlige græsser bliver ved med at vokse maksimalt indtil døden, mens sedum og andre sukkulenter, dels vokser meget langsomt, dels lukker for spalteåbninger og dermed transpiration når vandpotentialet i jorden falder under visse grænser. I vinterperioden sker der kun lille transpiration (stedsegrønne arter i frostfrie perioder) eller slet ingen (løvfældende arter). Enkelte store porer eller sprækker i et ellers tæt og småkornet substrat kan sandsynligvis øge udtørringshastigheden markant, fordi disse makrostrukturer fungerer som udtørringskanaler som vanddampen kan forsvinde gennem. 2.4 Peak flow reduktion Peak flow reduktion fremgår af teoretiske til- og afløbshydrografer (figur XX) samt målte teoretiske til- og afløbshydrografer (figur 3) Peak flow reduktion fremgår af teoretiske til- og afløbshydrografer (figur XX) samt målte teoretiske til- og afløbshydrografer (figur XXX) Peak flow reduktion På figuren ser det ud til at arealet under de to kurver er ens. Hvis der er tale om et grønt tag vil der (ofte) være et ekstra volumen (nemlig udtørringsvolumenet), hvilket betyder at arealet under afløbshydrografen er mindre end arealet under tilløbshydrografen.

6 Peak flow reduktion er forskellen mellem nedbørsmaximum (toppunkt på nedbør) og maksimal afstrømning fra taget (toppunkt på afløbshydrograf) i % nedbørsmaximum. 2.5 Afløbskoefficient (afstrømningskoefficient) Afløbskoefficienten (F eller φ) angiver, hvor stor en andel af regnen, der forventes af afstrømme fra det grønne tag. En afløbskoefficient på 1 svarer til, at al regnen forlader taget, mens en afløbskoefficient på 0 betyder, at al vand forbliver på taget. 1 minus afløbskoefficienten angiver dermed, hvor meget vand, der forsvinder på anden vis (lagring i de forskellige lag i taget og fordampning). Bemærk at afløbskoefficienten afhænger af hvilken regn, der betragtes. For små regn vil den være 0 og for meget store regn vil den være tæt på 1. Afløbskoefficienten defineres derfor udfra en bestemt størrelse regn fx dimensionsgivende regn for området (fx 5 eller 10 års regnen). Afstrømningskoefficienten er tidligere fastlagt for forskellig beplantning: Beplantning Tykkelse af vækstlag (mm) Afløbskoefficient Mos og stenurt ,60 Mos, stenurt og andre ,50 mindre planter Græs og mindre planter ,40 Græsplæne og større 500 0,10 planter / mindre træer Tabel 1: Afløbskoefficienter fra et grønt tag. Original kilde:??

7 Afløbskoefficienten for grønne tage skal bestemmes i løbet af projektet. Det vanskelige er her, at afstrømningskoefficienten for et enkelt tag ikke vil være konstant. Afløbskoefficienten vil fx afhænge af: fordampningen (temperatur, vind, vindretning, retning af taget), tagets hældning (jo større hældning, jo lettere afstrømmer vandet i princippet). Desuden er længden af den forudgående tørvejrsperiode (dvs. antal dage siden det sidst regnede) af stor betydning. Hvis taget fx er tørt, vil de forskellige vækstlag samt planterne i princippet kunne tilbageholde mere vand, end hvis taget er gennemblødt. Derfor afhænger det grønne tags opmagasineringsevne af vandindholdet i de enkelte lag og materialer. Der skelnes her mellem: vandindholdet ved fuld mætning, ved markkapacitet (afdrænet tilstand) ved visnegrænsen (udtørret tilstand). Se Figur 1 (Marinas) Opmagasineringsevnen for et grønt tag afhænger således af, hvilken beplantning, der vælges, idet vandoptagelsen og fordampningen fra planterne afhænger af de specifikke arter. Men derved afhænger opmagasineringsevnen også af, hvor lang tid siden, at det grønne tag er etableret. Det/de første år efter etableringen af taget, vil opmagasineringsevnen være mindst, da planterne (og rødderne) er små. Først efter min. 1-2 vækstsæsoner, hvor planterne har fået fat, vil opmagasineringsevnen være på et vidst niveau. I det følgende defineres afstrømningskoefficienten som tilbageholdt mængde på netop det tidspunkt, hvor regnen stopper. 2.6 Volumetrisk reduktion (tilbageholdt mængde når afdræningen er stoppet) mangler 2.7 Årlig tilbageholdelse Det er veldokumenteret i fx Portland, USA, og i Malmö, Sverige, at det grønne tag set over et år - reducerer vandmængden til afløbssystemet, da en del af vandet anvendes af planterne og en stor del fordamper, se fx figur 2:

8 Figur 2: Årlig tilbageholdelse af nedbør på taget Hamilton Apartments Ecoroof i Portland, USA. Kilde: Portland Rapport. Af figur 2 ses, at den årlige tilbageholdelse fra taget i Portland har været minimum 41% og gennemsnitlig 53% (over 6 år). Årlig tilbageholdelse er differensen mellem årsnedbøren og akkumuleret afstrømning i forhold til årsnedbøren. 2.7 Sammenfatning De hydrauliske definitioner sammenfattes i nedenstående tabel 1.

Grønne tages hydrauliske egenskaber - Et diskussionsoplæg

Grønne tages hydrauliske egenskaber - Et diskussionsoplæg Grønne tages hydrauliske egenskaber - Et diskussionsoplæg Af Michael R Rasmussen, Hanne Kjær Jørgensen, Per Bjerager, Lotte Fjendbo Møller, Ole Mark og Marina Bergen Jensen 1 Michael R. Rasmussen Institut

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

LUP læsevejledning til regionsrapporter

LUP læsevejledning til regionsrapporter Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne... 6 Øvrigt materiale Baggrund og metode for

Læs mere

Grafteori, Kirsten Rosenkilde, september 2007 1. Grafteori

Grafteori, Kirsten Rosenkilde, september 2007 1. Grafteori Grafteori, Kirsten Rosenkilde, september 007 1 1 Grafteori Grafteori Dette er en kort introduktion til de vigtigste begreber i grafteori samt eksempler på opgavetyper inden for emnet. 1.1 Definition af

Læs mere

Vands bevægelse i kanaler

Vands bevægelse i kanaler Vands bevægelse i kanaler Væskemængde pr tid Væskemængden pr tid Q i et lukket rør er defineret som det volumen ΔV, der passerer et givet sted i røret i løbet af tidsrummet Δt. Dvs at V Q (1) t Hvis rørets

Læs mere

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland Region Syddanmark Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 3 Måltal 3 Sygefraværet fordelt på sygehusene 4 Sygefraværet fordelt på varighed 4 Sygefravær fordelt på faggrupper

Læs mere

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5.

Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. Uge 29: Færdiggørelse af dræn på Parken 5. De 3 vigtigste ting for en greenkeeper og pasning af en golfbane er dræn, dræn og dræn. Jo mere vand vi kan få arbejdet væk fra jorden desto bedre får græsset

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sydvestjysk Sygehus

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sydvestjysk Sygehus Region Syddanmark Sygefravær 2012 Sydvestjysk Sygehus 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 3 Måltal 3 Sygefraværet fordelt på sygehusene 4 Sygefraværet fordelt på varighed 4 Sygefravær fordelt på faggrupper

Læs mere

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Lillebælt

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Lillebælt Region Syddanmark Sygefravær 2012 Sygehus Lillebælt 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 3 Måltal 3 Sygefraværet fordelt på sygehusene 4 Sygefraværet fordelt på varighed 4 Sygefravær fordelt på faggrupper

Læs mere

Grundvandsmodel for infiltrationsbassin ved Resendalvej

Grundvandsmodel for infiltrationsbassin ved Resendalvej Grundvandsmodel for infiltrationsbassin ved Resendalvej Figur 1 2/7 Modelområde samt beregnet grundvandspotentiale Modelområdet måler 650 x 700 m Der er tale om en kombination af en stationær og en dynamisk

Læs mere

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3

CITY SENSE VIBORG INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger 3 1.2 Fejlkilder og usikkerheder 3 VIBORG KOMMUNE CITY SENSE VIBORG AFRAPPORTERING, EFTERÅR 2015 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning og baggrund 2 1.1 Forudsætninger

Læs mere

FOR LIDT VAND OG FOR MEGET:

FOR LIDT VAND OG FOR MEGET: FOR LIDT VAND OG FOR MEGET: BELYSNING AF FAGLIGE PROBLEMSTILLINGER I RELATION TIL VANDLØBS- OG ÅDALSNATUREN. Annette Baattrup-Pedersen, Daniel Graeber og Dagmar Kappel Andersen UDVIKLINGEN I AFSTRØMNINGEN

Læs mere

Sygehus-/regionsrapporten

Sygehus-/regionsrapporten Læsevejledning til: Sygehus-/regionsrapporten Hvordan du bruger læsevejledningen... 2 Overordnet om rapporten... 2 FORSIDE Dimensionsfigur... 3 1. OVERBLIK... 4 Oversigtsfigur... 4 Resultat i forhold til

Læs mere

HYDROLOGI Generelt og i Danmark. Torben O. Sonnenborg Hydrologisk Afdeling Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS)

HYDROLOGI Generelt og i Danmark. Torben O. Sonnenborg Hydrologisk Afdeling Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS) HYDROLOGI Generelt og i Danmark Torben O. Sonnenborg Hydrologisk Afdeling Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS) GEUS De nationale geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland Forskningsinstitution

Læs mere

Guide til oprettelse af ruter og interessepunkter på Endomondo

Guide til oprettelse af ruter og interessepunkter på Endomondo Guide til oprettelse af ruter og interessepunkter på Endomondo Indhold: A. Oprettelse af profil på Endomondo B. Oprettelse af selve ruten C. Redigering af oprettet rute D. Oprettelse af interessepunkter

Læs mere

Svind. Materialelære. Fig. 23 (fra publikationen Træ og Træmatrialer)

Svind. Materialelære. Fig. 23 (fra publikationen Træ og Træmatrialer) Svind Fig. 23 (fra publikationen Træ og Træmatrialer) Svind og udvidelse I det stående træ er vandindholdet meget stort - så stort, at der i den mest vandrige del af stammen, splinten, ofte er mere vand

Læs mere

Inverse funktioner. John V Petersen

Inverse funktioner. John V Petersen Inverse funktioner John V Petersen Indhold Indledning: Indledende eksempel. Grafen for en funktion. Og grafen for den inverse funktion.... 3 Afbildning, funktion og inverse funktion: forklaringer og definitioner...

Læs mere

Hypotese test. Repetition fra sidst Hypoteser Test af middelværdi Test af andel Test af varians Type 1 og type 2 fejl Signifikansniveau

Hypotese test. Repetition fra sidst Hypoteser Test af middelværdi Test af andel Test af varians Type 1 og type 2 fejl Signifikansniveau ypotese test Repetition fra sidst ypoteser Test af middelværdi Test af andel Test af varians Type 1 og type fejl Signifikansniveau Konfidens intervaller Et konfidens interval er et interval, der estimerer

Læs mere

BIOLOGISKE EFFEKTER AF VANDINDVINDING PÅ VANDLØB

BIOLOGISKE EFFEKTER AF VANDINDVINDING PÅ VANDLØB AARHUS UNIVERSITET BIOLOGISKE EFFEKTER AF VANDINDVINDING PÅ VANDLØB Peter Wiberg-Larsen, Daniel Graeber m.fl. 5. NOVEMBER 2015 FOKUS PÅ INDVINDING AF GRUNDVAND VANDFØRING OG LEVESTEDER Vegetation Vandføring

Læs mere

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24.

Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020. Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. Udenrigsøkonomisk analyse: Globale handelsstrømme mod 2020 Udenrigsøkonomisk analyseenhed, Udenrigsministeriet, 24. september 2015 Sammenfatning: Global vækst mod 2020: Det forventes, at den globale økonomiske

Læs mere

Matematik projekt 4. Eksponentiel udvikling. Casper Wandrup Andresen 2.F 16-01-2009. Underskrift:

Matematik projekt 4. Eksponentiel udvikling. Casper Wandrup Andresen 2.F 16-01-2009. Underskrift: Matematik projekt 4 Eksponentiel udvikling Casper Wandrup Andresen 2.F 16-01-2009 Underskrift: Teorien bag eksponentiel udvikling er som sådan meget enkel. Den har forskriften: B er vores begndelsesværdi

Læs mere

Afstandsmærker på motorveje. april 2011

Afstandsmærker på motorveje. april 2011 Effekt efter 3 år Afstandsmærker på motorveje april 2011 Indhold Resumé 3 1. Introduktion 4 2. Analysestrækninger og dataindsamling 5 2.1 Analysestrækninger 5 2.2 Dataindsamling 5 2.3 Databehandling 6

Læs mere

Facadeelement 10 "Uventileret" hulrum bag vandret panel

Facadeelement 10 Uventileret hulrum bag vandret panel Notat Fugt i træfacader II Facadeelement "Uventileret" hulrum bag vandret panel Tabel 1. Beskrivelse af element udefra og ind. Facadebeklædning Type Vandret panel 22 mm Vanddampdiffusionsmodstand GPa s

Læs mere

Kommuniker: Symbolskrivning 2 Kom godt i gang med tavler 1

Kommuniker: Symbolskrivning 2 Kom godt i gang med tavler 1 Denne aktivitet viser, hvordan du kan lave en enkelt tavle til skrivning Dette hjælpeark følger efter Kom godt i gang med at skrive og forudsætter, at du er fortrolig med de grundlæggende funktioner i

Læs mere

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund.

Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og, hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter. NÅR REGNVAND

Læs mere

GRØNNE TAGES HYDROLOGI MEKANISMER OG BEGREBER.

GRØNNE TAGES HYDROLOGI MEKANISMER OG BEGREBER. GRØNNE TAGES HYDROLOGI MEKANISMER OG BEGREBER. M I C H A E L R. RASMUSSEN I N S T I T U T F O R B Y G G E R I O G A N L Æ G Michael R. Rasmussen, Institut for Byggeri og Anlæg, AAU Hanne Kjær Jørgensen,

Læs mere

Sandfang og olieudskillere

Sandfang og olieudskillere Sandfang og olieudskillere v/ Ulrik Hindsberger, 1 Sandfang Sandfang fjerner tunge partikler i regnvand Sandfang forbedrer olieudskilleres virkningsgrad Der anbefales forholdsvis små sandfang i DS/EN 858-2

Læs mere

C Model til konsekvensberegninger

C Model til konsekvensberegninger C Model til konsekvensberegninger C MODEL TIL KONSEKVENSBEREGNINGER FORMÅL C. INPUT C.. Væskeudslip 2 C..2 Gasudslip 3 C..3 Vurdering af omgivelsen 4 C.2 BEREGNINGSMETODEN 6 C.3 VÆSKEUDSLIP 6 C.3. Effektiv

Læs mere

Selve beboelsesbygningerne på ejendommene er placeret imellem kote 7,2-9,5 m. Ejendommene har afløb til søen i den østlige side af Vasen.

Selve beboelsesbygningerne på ejendommene er placeret imellem kote 7,2-9,5 m. Ejendommene har afløb til søen i den østlige side af Vasen. Bilag 17 NOTAT Notat Projekt Vådområdeprojekt Alling Å Kunde Naturstyrelsen Kjeld Lundager Jørgensen Notat nr. 2 Dato 07-02-2012 Til Fra Kopi til Kjeld Lundager Jørgensen Mads Bøg Grue Peter Bønløkke Adamsen

Læs mere

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE TEKNIK OG MILJØ HORSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDE VED BYGHOLM ENGE, STORE HANSTED Å TEKNISK - OG EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

Læs mere

Statistikkompendium. Statistik

Statistikkompendium. Statistik Statistik INTRODUKTION TIL STATISTIK Statistik er analyse af indsamlet data. Det vil sige, at man bearbejder et datamateriale, som i matematik næsten altid er tal. Derved får man et samlet overblik over

Læs mere

Skoleudvalget i Fredensborg Kommune har besluttet at ca. 10-12% lønmidlerne skal fordeles på baggrund af sociale indikatorer

Skoleudvalget i Fredensborg Kommune har besluttet at ca. 10-12% lønmidlerne skal fordeles på baggrund af sociale indikatorer Notat om fordeling af midlerne mellem Fredensborgs skoler med udgangspunkt i elevernes sociale baggrund Venturelli Consulting Oktober 2006 1 Indholdsfortegnelse 1. Resume...3 2. Baggrund...3 3. Den grundlæggende

Læs mere

Matematik A Vejledende opgaver 5 timers prøven

Matematik A Vejledende opgaver 5 timers prøven Højere Teknisk Eksamen 007 Matematik A Vejledende opgaver 5 timers prøven Undervisningsministeriet Prøvens varighed er 5 timer. Opgavebesvarelsen skal dokumenteres/begrundes. Opgavebesvarelsen skal udformes

Læs mere

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende efteruddannelse

Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende efteruddannelse Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskema vedrørende efteruddannelse Det er vigtigt, at ansøgningsskemaet udfyldes korrekt. Kun fyldestgørende ansøgninger kan indsendes til fonden. Er et ansøgningsskema

Læs mere

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014

Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Klare tal om effektiviteten i vandsektoren Partner Martin H. Thelle 22. januar 2014 Den 30. september 2013 offentliggjorde Foreningen af Vandværker i Danmark (FVD) rapporten Forbrugerejede vandværker og

Læs mere

Vejledning Sådan laver du en faskine

Vejledning Sådan laver du en faskine Natur og Miljø Vejledning Sådan laver du en faskine November 2011 1 Hvorfor er det en god ide at nedsive regnvand? Regnvand, som siver ned gennem jorden, bliver til grundvand, og vi henter vort drikkevand

Læs mere

Lektion 9 Statistik enkeltobservationer

Lektion 9 Statistik enkeltobservationer Lektion 9 Statistik enkeltobservationer Middelværdi med mere Hyppigheds- og frekvens-tabeller Diagrammer Hvilket diagram er bedst? Boxplot Lektion 9 Side 1 Når man skal holde styr på mange oplysninger,

Læs mere

De fire Grundelementer og Verdensrummet

De fire Grundelementer og Verdensrummet De fire Grundelementer og Verdensrummet Indledning Denne teori går fra Universets fundament som nogle enkelte små frø til det mangfoldige Univers vi kender og beskriver også hvordan det tomme rum og derefter

Læs mere

Måling og analyse af grønne tages Vejle Spildevands grønne tag

Måling og analyse af grønne tages Vejle Spildevands grønne tag 1 af 31 Måling og analyse af grønne tages Vejle Spildevands grønne tag Michael R. Rasmussen Aalborg Universitet 2 af 31 Filosofi En model kan både være en simuleringsmodel (MOUSE) eller en måde at analysere

Læs mere

Passiv brandsikring. Vejledning. April 2015

Passiv brandsikring. Vejledning. April 2015 Passiv brandsikring Vejledning. Reparation, inspektion og vedligehold af brandmalede stålkonstruktioner. Undersøgelse af ukendt malingstype på stålkonstruktion der skal brandmales. April 2015 SikkerhedsBranchen,

Læs mere

Sukker. Matematik trin 2. avu. Almen voksenuddannelse Onsdag den 20. maj 2009 kl. 9.00 13.00

Sukker. Matematik trin 2. avu. Almen voksenuddannelse Onsdag den 20. maj 2009 kl. 9.00 13.00 Sukker Matematik trin 2 avu Almen voksenuddannelse Onsdag den 20. maj 2009 kl. 9.00 13.00 Sukker Matematik trin 2 Skriftlig matematik Opgavesættet består af: Opgavehæfte Svarark Hæftet indeholder følgende

Læs mere

KLIMAÆNDRINGER OVER DANMARK

KLIMAÆNDRINGER OVER DANMARK KLIMAÆNDRINGER OVER DANMARK Seniorforsker Ole Bøssing Christensen Danmarks Meteorologiske Institut ATV MØDE KLIMAÆNDRINGERS BETYDNING FOR VANDKREDSLØBET HELNAN MARSELIS HOTEL 4. oktober 2006 RESUME Virkningen

Læs mere

Trivsel og fravær i folkeskolen

Trivsel og fravær i folkeskolen Trivsel og fravær i folkeskolen Sammenfatning De årlige trivselsmålinger i folkeskolen måler elevernes trivsel på fire forskellige områder: faglig trivsel, social trivsel, støtte og inspiration og ro og

Læs mere

Bilag 2. Malkekøer i tidlig laktation

Bilag 2. Malkekøer i tidlig laktation Bilag 2. Malkekøer i tidlig laktation Resume af resultatet Både, og kan indgå i rationen som erstatning for, men indholdet af PBV i rationen stiger. Sojakage kan dog ikke helt undværes, hvis AAT-behovet

Læs mere

Matematik B. Højere handelseksamen. 1. Delprøve, uden hjælpemidler. Mandag den 19. december 2011. kl. 9.00-13.00

Matematik B. Højere handelseksamen. 1. Delprøve, uden hjælpemidler. Mandag den 19. december 2011. kl. 9.00-13.00 Matematik B Højere handelseksamen 1. Delprøve, uden hjælpemidler kl. 9.00-10.00 hhx113-mat/b-19122011 Mandag den 19. december 2011 kl. 9.00-13.00 Matematik B Prøven uden hjælpemidler Prøvens varighed er

Læs mere

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009

BØRN OG UNGE Notat November 2009. Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 BØRN OG UNGE Notat November 2009 Samlet resultat for sprogvurdering af 3-årige i 2009 I Furesø Kommune tilbydes alle forældre til 3-årige en sprogvurdering af deres barn. Tilbuddet om sprogvurdering gives

Læs mere

DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL

DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 7. november 2012 Mette Engelbrecht Larsen metl@vd.dk 7244 3348 DØDSULYKKER 2011 REGIONALE TAL RESULTATER FRA DEN UDVIDEDE DØDSULYKKESSTATISTIK INDLEDNING Vejdirektoratet

Læs mere

VEJLEDNING SPAMFILTERET. 1. Udgave, august 2015 Tilpasset FirstClass version 12.1, Dansk

VEJLEDNING SPAMFILTERET. 1. Udgave, august 2015 Tilpasset FirstClass version 12.1, Dansk VEJLEDNING SPAMFILTERET 1. Udgave, august 2015 Tilpasset FirstClass version 12.1, Dansk Udarbejdet af: Styrelsen for IT og Læring Vester Voldgade 123, 1552 København V Indholdsfortegnelse Vejledning -

Læs mere

Tal, funktioner og grænseværdi

Tal, funktioner og grænseværdi Tal, funktioner og grænseværdi Skriv færdig-eksempler der kan udgøre en væsentlig del af et forløb der skal give indsigt vedrørende begrebet grænseværdi og nogle nødvendige forudsætninger om tal og funktioner

Læs mere

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse

Fredagseffekt en analyse af udskrivningstidspunktets betydning for patientens genindlæggelse Fredagseffekt en analyse af ets betydning for patientens genindlæggelse Formålet med analysen er at undersøge, hvorvidt der er en tendens til, at sygehusene systematisk udskriver patienterne op til en

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse

Brugertilfredshedsundersøgelse sundersøgelse Fredericia Dagtilbud Fredericia 2012 Antal besvarelser: 1.400 Svarprocent: 57,90% Side 1 ud af 18 sider Introduktion Fredericia kommune har i 2012 gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse

Læs mere

ANALYSE. Selskabernes brug af revisorerklæringer på årsregnskabet. April 2016. Side 1 af 7. www.fsr.dk

ANALYSE. Selskabernes brug af revisorerklæringer på årsregnskabet. April 2016. Side 1 af 7. www.fsr.dk Selskabernes brug af revisorerklæringer på årsregnskabet ANALYSE April 2016 www.fsr.dk Side 1 af 7 FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager

Læs mere

Resultatdokumentation for Hald Ege 2014

Resultatdokumentation for Hald Ege 2014 Resultatdokumentation for Hald Ege 2014 Psykiatri og Social, Region Midtjylland Folkesundhed & Kvalitetsudvikling Olof Palmes Allé 15 8200 Århus N 1 Resultatdokumentation for Hald Ege 2014 Psykiatri og

Læs mere

Sværere at finde job i provinsen end i resten af landet

Sværere at finde job i provinsen end i resten af landet Sværere at finde job i provinsen end i resten af landet Den registrerede arbejdsløshed er i april overraskende faldet med. fuldtidspersoner. Antallet af fyringer er imidlertid steget med ca. den seneste

Læs mere

Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014

Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014 Brugertilfredshedsundersøgelse Socialpsykiatri og Udsatte Voksne 2014 Delrapport: Bostøtte UDGIVER Center for Socialfaglig Udvikling Socialforvaltningen, Aarhus Kommune Værkmestergade 15 8000 Aarhus C

Læs mere

HVORDAN AFGIVES SAMLET TILBUD VED ET SAMLET UDBUD

HVORDAN AFGIVES SAMLET TILBUD VED ET SAMLET UDBUD DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON HVORDAN AFGIVES SAMLET TILBUD VED ET SAMLET UDBUD BRUG AF TILBUDSSAMLELISTEN Denne vejledning belyser ved eksempler hvorledes tilbudssamlelisten skal benyttes og

Læs mere

Ærø Kommune Park & Vej Godkendt den XXXX. Drift og pleje af grønne områder med bygninger

Ærø Kommune Park & Vej Godkendt den XXXX. Drift og pleje af grønne områder med bygninger 2015 Ærø Kommune Park & Vej Godkendt den XXXX Drift og pleje af grønne områder med bygninger Indhold Forord... 2 Definition af grønne områder... 2 Oversigtskort... 3 Oversigtsskema... 3 Drift og pleje

Læs mere

Folkeskolelever fra Frederiksberg

Folkeskolelever fra Frederiksberg Folkeskolelever fra Frederiksberg Analyse af 9. klasses eleverne 2008-2010 INDHOLD Indledning... 2 Status for uddannelse 1. oktober 2012... 3 Fuldført ungdomsuddannelse... 6 Igangværende ungdomsuddannelse...

Læs mere

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012

DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012 DEN ØKONOMISKE UDVIKLING FOR DANSKE BIOGRAFER 2008-2012 Dansk RegnskabsAnalyse Øverødvej 46 2840 Holte Telefon : 50449148 www.dra.dk Økonomisk brancheanalyse udgivet af Dansk RegnskabsAnalyse Januar 2014

Læs mere

IntoWords ipad Tjekliste

IntoWords ipad Tjekliste IntoWords ipad Tjekliste IntoWords Generelt Gennemgået Øvelse Installation af IntoWords til Ipad 1 Login til Skole 2 Login til Privat 3 Login til Erhverv 4 Værktøjslinjen 5 Indstillinger i IntoWords 6

Læs mere

Danske virksomheders erfaringer med outsourcing

Danske virksomheders erfaringer med outsourcing Danske virksomheders erfaringer med outsourcing HR-analyse December 2015 Indhold 1. Resumé... 3 2. Om undersøgelsen... 4 3. Udbredelse... 5 4. Hvad vil man opnå?... 6 5. Implementering og drift... 9 6.

Læs mere

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom

Fremtidens tabere: Flere unge havner i fattigdom Fremtidens tabere: Fattigdommen blandt unge er vokset markant over en årrække. Når studerende ikke medregnes, er nu 53.000 fattige unge i Danmark. Det svarer til, at 7,3 pct. af alle unge i Danmark lever

Læs mere

1. Send Digitalt knappen anvendes til at afsende meddelelsen til de valgte modtagere. (Alt- S)

1. Send Digitalt knappen anvendes til at afsende meddelelsen til de valgte modtagere. (Alt- S) Send Digitalt. Elementerne i Send Digitalt vinduet 1. Send Digitalt knappen anvendes til at afsende meddelelsen til de valgte modtagere. (Alt- S) 2. Tjek kan anvendes til at kontrollere, om der kan sendes

Læs mere

Differentialregning 1.lektion. 2x MA September 2012

Differentialregning 1.lektion. 2x MA September 2012 Differentialregning 1.lektion 2x MA September 2012 1 Figur 1: Hvor stejl er den blå linje? Figur 2: Hvor stejl er den røde kurve i punktet P? 2 Figur 3: Hvor hurtigt kører cyklisten? 3 Eksempel: Cyklistens

Læs mere

Supplerende forsøg med. bekæmpelse af blåtop. på Randbøl Hede.

Supplerende forsøg med. bekæmpelse af blåtop. på Randbøl Hede. Supplerende forsøg med bekæmpelse af blåtop på Randbøl Hede. Af Hans Jørgen Degn Udarbejdet for Randbøl Statsskovdistrikt, 2006. 1 Indledning. Den voksende dominans af blåtop er et alvorligt problem på

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Kører du altid 110? Af Seniorkonsulent Uwe Hansen, Metro Therm 17.02.2016. Hvor svært kan det være at vælge varmtvandsbeholder til en-familieboligen?

Kører du altid 110? Af Seniorkonsulent Uwe Hansen, Metro Therm 17.02.2016. Hvor svært kan det være at vælge varmtvandsbeholder til en-familieboligen? Kører du altid 110? Af Seniorkonsulent Uwe Hansen, Metro Therm 17.02.2016 Hvor svært kan det være at vælge varmtvandsbeholder til en-familieboligen? Kravene til en varmtvandsbeholder har ændret sig gennem

Læs mere

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag

Statsgaranteret udskrivningsgrundlag Statsgaranteret udskrivningsgrundlag giver sikkerhed under krisen Nyt kapitel Resumé For 2013 har alle kommuner for første gang valgt at budgettere med det statsgaranterede udskrivningsgrundlag. Siden

Læs mere

Tabel 1. Alle basis- og specialsygeplejersker i kommuner og regioner fordelt på periodelængde 2009. Fravær pr ansat i Dagsværk

Tabel 1. Alle basis- og specialsygeplejersker i kommuner og regioner fordelt på periodelængde 2009. Fravær pr ansat i Dagsværk Louise Kryspin Sørensen Maj 2011 Langtidssygefravær i 2007 og 2009 Langtidssygefraværet (over 28 dage) opgjort i dagsværk er faldet med 15,4 % fra 2007 til 2009. Faldet i langtidssygefraværet er sket både

Læs mere

Faktaark: Iværksætteri i en krisetid

Faktaark: Iværksætteri i en krisetid Juni 2014 Faktaark: Iværksætteri i en krisetid Faktaarket bygger på data fra Danmarks Statistik, bearbejdet af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Djøf. I dette faktaark undersøges krisens effekt på iværksætterlysten

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr.129 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr.129 Side 1 Side 1 Til denne vejledning laver vi lidt ekstra ved hvert billede. Vi skal bruge det der hedder Image Curl. Vi skal altså bruge en fil der kan hentes på min hjemmeside under Photofiltre 7 og nederst på

Læs mere

Flytninger i barndommen

Flytninger i barndommen Flytninger i barndommen Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 18 Formålet med dette analysenotat er at belyse, hvilke børn, der især flytter i barndommen. Dette gøres ved at se på

Læs mere

Rundspørge om tilbagetrækning blandt. De Erfarne Ledere

Rundspørge om tilbagetrækning blandt. De Erfarne Ledere Rundspørge om tilbagetrækning blandt De Erfarne Ledere Resumé af rundspørge til medlemmer af 13 faglige organisationer foretaget for Væksthus for ledelse i perioden 13. januar.-1. marts 2011 Indhold Om

Læs mere

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE

BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE BRUGERTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE Skive Plejebolig 2015 Antal beelser: 150 Svarprocent: 43,10% Skive 2015 Side 1 ud af 17 sider Introduktion Skive Kommune har i 2015 gennemført en brugertilfredshedsundersøgelse

Læs mere

Vejledning til anvendelse af statistik på FTF-A.dk

Vejledning til anvendelse af statistik på FTF-A.dk Vejledning til anvendelse af statistik på FTF-A.dk Henvendelser og spørgsmål kan rettes til Specialkonsulent Rasmus Hornbøll Hviid, FTF-A organisationsservice og udvikling, tlf. 89 38 39 00, rhh@ftf-a.dk

Læs mere

Bilag 1. Fotodokumentation

Bilag 1. Fotodokumentation Bilag 1 Fotodokumentation Beredskabsstyrelsens droneoptagelser viser med al tydelighed, hvordan området mellem tankanlægget og kajarealet er væskefyldt. Det gule i tankområdet er spild fra Nagro A/S tanke.

Læs mere

Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 September 2000 HOVEDTRÆK I DEN TYSKE SKATTEREFORM

Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 September 2000 HOVEDTRÆK I DEN TYSKE SKATTEREFORM i:\september-2000\tysk-skat.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 September 2000 HOVEDTRÆK I DEN TYSKE SKATTEREFORM RESUMÈ Tyskland har vedtaget en omfattende reform af person- og erhvervsbeskatningen.

Læs mere

Afstand fra et punkt til en linje

Afstand fra et punkt til en linje Afstand fra et punkt til en linje Frank Villa 6. oktober 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

PATIENTOPLEVETKVALITET 2013

PATIENTOPLEVETKVALITET 2013 Patientoplevetkvalitet Antal besvarelser: 29 Svarprocent: 22% PATIENTOPLEVETKVALITET 23 FORORD Patientoplevet kvalitet Her er dine resultater fra undersøgelsen af den patientoplevede kvalitet i speciallægepraksis,

Læs mere

Sådan beregner du opfyldelse af de grønne krav

Sådan beregner du opfyldelse af de grønne krav Sådan beregner du opfyldelse af de grønne krav Indhold 8.1 Hvad indeholder felterne?... 2 8.2 Opdatér, hver gang du retter i oplysningerne... 2 8.3 Hvis du ikke opfylder de grønne krav... 3 8.3.1 Ombytning

Læs mere

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn

Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn NOTAT Udsatte børn og unge Samfundets udgifter til anbragte børn Udarbejdet af LOS, januar 2010 Samfundets udgifter til gruppen af udsatte børn og unge har i stigende grad været i fokus gennem de seneste.

Læs mere

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette.

Faskiner. Figur 1. Opbygning af en faskine med plastkassette. Faskiner Hvorfor nedsive tagvand? Det er miljømæssigt fordelagtigt at nedsive tagvand, hvor der er egnede jordbundsforhold. Herved øges grundvandsdannelsen, og belastningen på kloakker reduceres. Tagvand

Læs mere

Arduino kursus lektion 4:

Arduino kursus lektion 4: Arduino kursus lektion 4: I denne lektion skal vi bruge et digitalt termometer til at aflæse temperaturen! Herefter skal vi tænde 3 dioder som hver indikerer forskellige temperaturer! Opgave 1: Temperatursensor

Læs mere

NYT BOLIGOMRÅDE VED HØVELTSVANGSVEJ - VURDERING AF OVERSVØMMELSESRISIKO

NYT BOLIGOMRÅDE VED HØVELTSVANGSVEJ - VURDERING AF OVERSVØMMELSESRISIKO 3. november 211 Projekt nr. NYT BOLIGOMRÅDE VED HØVELTSVANGSVEJ VURDERING AF OVERSVØMMELSESRISIKO 1 BAGGRUND Der foreligger et lokalplanforslag 237 til nyt boligområde ved Høveltsvangsvej i Allerød. Lokalplanområdet

Læs mere

Fjernstyret Golfvogn Betjeningsvejledning for Model Silver EF

Fjernstyret Golfvogn Betjeningsvejledning for Model Silver EF Fjernstyret Golfvogn Betjeningsvejledning for Model Silver EF 1 1. Samling af golfvognen : Læs og følg disse instruktioner omhyggeligt, og du vil være parat til at anvende din golfvogn i løbet af få minutter.

Læs mere

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling.

Privatansatte mænd bliver desuden noget hurtigere chef end kvinderne og forholdsvis flere ender i en chefstilling. Sammenligning af privatansatte kvinder og mænds løn Privatansatte kvindelige djøfere i stillinger uden ledelsesansvar har en løn der udgør ca. 96 procent af den løn deres mandlige kolleger får. I sammenligningen

Læs mere

Regulering af Storå i Holstebro.

Regulering af Storå i Holstebro. Regulering af Storå i Holstebro. Beskrivelse af projektets indvirkning på Storå - 2008. Principmodel af projektet omkring Storå, set fra Storebro mod Sønderbro. Denne projektbeskrivelse er udarbejdet med

Læs mere

Vejledning til AT-eksamen 2016

Vejledning til AT-eksamen 2016 Sorø Akademis Skole Vejledning til AT-eksamen 2016 Undervisningsministeriets læreplan og vejledning i Almen Studieforberedelse kan findes her: http://www.uvm.dk/uddannelser/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/fagpaa-stx/almen-studieforberedelse-stx

Læs mere

Spillebeskrivelse. spillehallen.dk

Spillebeskrivelse. spillehallen.dk Spillebeskrivelse spillehallen.dk INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. GENERELT OM BAKER STREET 211B 3 2. GEVINSTTAVLEN 4 3. GEVINSTBONUS 4 4. TERNINGEBORD 4 5. VALGFRIT SPIL 5 6. HOUSE OF CRIME 5 7. LONDON LIGHT 6

Læs mere

Ejerlauget Rebildparken & Antenneforeningen Rebildparken

Ejerlauget Rebildparken & Antenneforeningen Rebildparken Ejerlauget Rebildparken & Antenneforeningen Rebildparken Referat fra generalforsamlingen Afholdt mandag d. 23. Maj 2005 Formanden bød velkommen til generalforsamlingen Valg af dirigent til begge generalforsamlinger:

Læs mere

Boligkøberne har mange prioriteter at skulle balancere

Boligkøberne har mange prioriteter at skulle balancere 11. november 2015 Boligkøberne har mange prioriteter at skulle balancere De fleste danskere, der har været på boligjagt kender formentlig fornemmelsen af, at det til tider kan være svært at få alle boligønskerne

Læs mere

Hjælp med at passe på det rene drikkevand

Hjælp med at passe på det rene drikkevand drikkevandet Hjælp med at passe på det rene drikkevand Hej! Ved du, hvor det krystalklare drikkevand kommer fra? Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Rundt om vandet 1. Når vejret er varmt, fordamper

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BX-BZ stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg ved samråd den 21.

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BX-BZ stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg ved samråd den 21. Miljø- og Planlægningsudvalget 2009-10 MPU alm. del Bilag 500 Offentligt Plan og Virksomhedsområdet J.nr. AAR-200-00015 Ref. Lupry Den 21. april 2010 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. BX-BZ

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Sentinel lymfeknudebiopsi ved modermærkekræft

Sentinel lymfeknudebiopsi ved modermærkekræft Patientinformation Sentinel lymfeknudebiopsi ved modermærkekræft - malignt melanom Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling Rev. Juli 2008 Sentinel lymfeknudebiopsi ved modermærkekræft

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

Tal om efterskolen august 2012

Tal om efterskolen august 2012 Tal om efterskolen august 2012 Efterskoleforeningen Vartov, Farvergade 27 H, 2. 1463 København K Tlf. 33 12 86 80 Fax 33 93 80 94 info@efterskoleforeningen.dk www.efterskole.dk www.efterskoleforeningen.dk

Læs mere

2008 rekordår for antallet af anmeldelser

2008 rekordår for antallet af anmeldelser 28 rekordår for antallet af anmeldelser De årlige indberetninger for 28 fra kommunerne til By- og Landskabsstyrelsen om rottebekæmpelse i kommunerne er nu indsamlet. Statistik over rottebekæmpelse siden

Læs mere

Plantekuvøse. Sådan ser plantekuvøsen ud.

Plantekuvøse. Sådan ser plantekuvøsen ud. Plantekuvøse Beskrivelse af dyrkningsmetoder og resultater I virkeligheden er det kun få af årets måneder, vi har tomater, agurker, peberfrugter osv. i vores drivhuse. Juli og august er vel de største

Læs mere