HR-PLAN REGION NORDJYLLANDS ARBEJDSMILJØPLAN Region Nordjylland forandrer sig hele tiden. Nogle gange langsomt andre gange i ryk.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HR-PLAN REGION NORDJYLLANDS ARBEJDSMILJØPLAN Region Nordjylland forandrer sig hele tiden. Nogle gange langsomt andre gange i ryk."

Transkript

1 REGERINGENS ARBEJDSMILJØSTRATEGI 2020 HR-PLAN REGION NORDJYLLANDS ARBEJDSMILJØPLAN FORMÅL Region Nordjylland forandrer sig hele tiden. Nogle gange langsomt andre gange i ryk. Arbejdsmiljøplanen holder fast i synlighed og prioritering af det gode arbejdsmiljø, mens forandringerne sker MÅL Vi vil styrke forebyggelseskulturen Vi vil styrke det systematiske arbejdsmiljøarbejde VED SÆRLIG FOKUS PÅ Stressforebyggelse Social kapital MED-organisationen Arbejdsmiljøhåndbogen DRIFT

2 Region Nordjyllands Arbejdsmiljøplan Indledning Region Nordjyllands Arbejdsmiljøplan har afsæt i Regeringens Arbejdsmiljøstrategi Den er en integreret del af Region Nordjyllands HR-Plan. Regeringens Arbejdsmiljøstrategi 2020 indeholder en lang række initiativer, som har følgende fælles mål: færre alvorlige arbejdsulykker færre psykisk overbelastede færre med overbelastninger af muskel og skelet Vi har i Region Nordjylland arbejdet med disse mål for øje de seneste år og vil fortsat gøre det. Regions Nordjyllands Arbejdsmiljøplan samler op på indsatserne fra Arbejdsmiljøplan og sætter nye aktiviteter i gang. Den understøtter og imødekommer de konkrete udfordringer vi står overfor i perioden. Udover Arbejdsmiljøplanens indsatser vil der i perioden være lang række af konkrete daglige og forebyggende indsatser i hver sektor og i koncern HR. Indsatser som knytter an til kerneopgaverne i Regionen. Arbejdsmiljøplanen danner grundlag for Hovedudvalgets årlige arbejdsmiljødrøftelse. Den udtrykker Hovedudvalgets overordnede strategiske mål og handlinger for arbejdsmiljøindsatsen i MED-organisationen. Formål I Region Nordjylland er der en række organisatoriske forandringer samtidig med at hverdagen på vores arbejdspladser hele tiden er i udvikling. Nye strukturer, ledelser, medarbejdere samt nye opgaver er nogle af de forandringer, der har stor betydning for arbejdsmiljøet. Arbejdsmiljøplan har til formål at holde fast i det gode arbejdsmiljø, mens forandringerne sker. Derfor skal Arbejdsmiljøplanen: sikre en prioriteret udvikling af det gode arbejdsmiljø- og Medarbejde initiere konkrete fokuserede indsatser indenfor Arbejdsmiljø og MED området, understøtte det daglige arbejde og den nødvendige udvikling på arbejdspladserne. Arbejdsmiljøplanens mål gennem konkrete indsatser Vi har i dag et rigtig godt fundament for det gode arbejdsmiljø. Dette kræver at vi kontinuerligt arbejder fokuseret med udvikling og implementering. For at holde fast i det gode arbejdsmiljø, mens forandringerne sker, har vi sat os de mål at vi de kommende 2 år vil: styrke vores forebyggelseskultur styrke det systematiske arbejdsmiljøarbejde.

3 Disse 2 mål knytter an til Arbejdsmiljøplanens 4 indsatser: Stressforebyggelse Social Kapital MED-organisationen Arbejdsmiljøhåndbogen Detaljeret beskrivelse af indsatserne kan læses på de følgende sider. Beskrivelserne er rammesættende og retningsgivende for indsatserne. Den konkrete udmøntning varetages efterfølgende af arbejdsgrupper, der samles omkring indsatserne. Forankring Arbejdsmiljøplanen danner grundlag for den årlige Arbejdsmiljødrøftelse i 2014 i Hovedudvalget, således forankres ejerskabet til Arbejdsmiljøplanen i MED-organisationen. Afrapportering incl. evaluering sker til Hovedudvalget i Jævnfør vedlagte tidsplan for arbejdsmiljøarbejdet i henholdsvis Hovedudvalget og Sektor MED-udvalgene. Arbejdsmiljøplanen vil sammen med lokale forhold, danne baggrund for de enkeltes sektors indsatser i perioden. Arbejdsmiljøplanen sætter derfor ikke kun gang i overordnet aktiviteter med sikrer også en lokal forankring i hver sektor. Arbejdsmiljøplanen er udarbejdet af og forankret i Arbejdsmiljøforum. Ansvaret for arbejdsmiljøplanens gennemførelse er placeret hos Arbejdsmiljøchefen.

4 Indsatsbeskrivelse Stressforebyggelse Baggrund Der tales meget om stress på regionens arbejdspladser. Dels fordi der nok reelt er flere stressramte. Dels fordi vi skelner dårligt mellem stress og travlhed. Eller mellem stress som belastningstilstand og stress som jeg har travlt i dag. Stress er blevet et populært overbegreb for psykiske belastninger og det kan være værd at fokusere på, hvornår vi taler om hvad. I en situation, hvor forandringer er i højsædet bliver det endnu mere aktuelt at tale om. Vi står overfor organisatoriske forandringer/tilpasninger mange steder i organisationen (omstrukturering og fusioner, resurseknaphed). Vi skal forebygge stress i de situationer så godt som muligt. Også politisk er der fokus på sammenhængen mellem flere stressede og høj tilfredshed. To historier, der fortælles parallelt i vores organisation og som kan virke modstridende. Formål Vi vil nedbringe stressoplevelsen. Vi vil nedbringe sygefraværet koblet på stress. Vi vil skærpe opmærksomheden på forskelligheden mellem stress og travlhed og uoverskuelighed. Vi vil undersøge de to parallelle historier om stress og tilfredshed. Vi vil arbejde med at gennemføre organisatoriske forandringer/tilpasninger, så de udløser så lidt psykisk belastning som muligt. Vi vil understøtte organisationen i sine bestræbelser på at sætte rammer og prioritere, så oplevelsen af stress, travlhed og uoverskuelighed minimeres. Det er en ledelsesopgave at tage ansvar for rammerne og skabe højest opnåelige grad af vished i organisationen i forbindelse med forandringer. Succeskriterier og forventninger Vi taler mere nuanceret om begreberne stress og travlhed - og koblingen på Tilfredshed. I det daglige arbejde på arbejdspladserne. I MED og AMG. Blandt ledere. Fx gennem understøttelse af, at der lokalt udarbejdes guidelines for forebyggelse og håndtering af stress. Vi håndterer stress professionelt, når det opstår. I forhold til den enkelte, opgaven og organisationen. Både lokalt, hvor den største del af indsatsen ligger og centralt, når der er behov for det. Vi vil støtte ledelsessystemet og AMG/MED i at være mere opmærksomme på sammenhængen mellem forandringstiltag og betydningen for det psykiske arbejdsmiljø.

5 Løsningsmuligheder Arbejdsvilkårsundersøgelse kvalitativ undersøgelse af sammenhængen mellem stress, travlhed og tilfredshed (efter samme mønster som mellemledervilkårsundersøgelsen). Herunder afdække det private livs betydning i forhold til oplevelsen af stress. Undersøgelsens resultater skal kunne anvendes til at igangsætte en dialog i arbejdsmiljøgrupper og LMU er både i relation til stress og regionens livsfasepolitik. Understøttelse af, at der i organisationen holdes fokus på kerneopgaven og fagligheden. Når arbejdet løses rationelt mindskes risikoen for uhensigtsmæssige gruppedynamikker, der kan medføre psykiske belastninger. Mange aktiviteter i vores organisation bidrager til at sætte fokus på kerneopgaver og faglighed fx indenfor projektet om relationel koordinering, LEAN-tiltagene og tiltag vedr. arbejdstilrettelæggelse. Arbejdsmiljøgrupper og LMU er inddrages i forbindelse med disse projekter for at sikre en kobling til psykisk arbejdsmiljø, herunder stressforebyggelse. Derudover igangsættes/fastholdes en række centrale tilbud: Fortsættelse af arbejdspsykologiske samtaler med stressramte, potentielt stressramte. Konkret mulighed for coaching/støtte til leder, TR, AMR og andre relevante kollager med fokus på forebyggelse på arbejdspladsniveau. Udbredelse af mindfulness m.m. som forebyggende. Udbredelse af værktøjer til den stressede selv, leder, kollegaer, medarbejdere (ift. leder) hvordan griber man det an individuelt og fælles/organisatorisk. Brug af forandringsledelsesværktøjet mhp. forebyggelse af stress i forbindelse med forandringer. Dette værktøj medtages i kompetenceudviklingen af lederne. Fortsat fokus på stressforståelse, stressforebyggelse og stresshåndtering på kursus i psykisk arbejdsmiljø. Udbredelse af værktøjer til arbejdstilrettelæggelse og LEAN-processer under hensyntagen til tilstedeværende resurser (rød, gul, grøn-trappen)

6 Indsatsbeskrivelse Social kapital Baggrund I Region Nordjylland måler vi den sociale kapital på arbejdspladserne. Forskning viser, at arbejdspladser med en høj social kapital har høj trivsel og lavt fravær, leverer høj kvalitet og har nemmere ved at rekruttere og fastholde medarbejdere og oven i købet har gode resultater på bundlinjen. Vi vil derfor understøtte arbejdspladserne i at skabe eller fastholde en høj social kapital. Nogle arbejdspladser i regionen oplever et skisma: både højt sygefravær og høj social kapital altså det modsatte af, hvad forskningen indtil nu har vist. Siden første tilfredshedsmåling i 2011 for hele Region Nordjylland har social kapital været på dagsordenen i MEDsammenhænge. MED-organisationen spiller en væsentlig rolle som kulturbærer af elementerne fra social kapital. Den nye ledelsesmæssige organisering og dermed ny MED-struktur giver fortsat udfordringer i forhold til MED-niveauet og begreberne fra social kapital. Samtidig viser vores tilfredsmålinger fortsat et behov for en fokuseret indsats omkring social kapital. Formål Vi vil have særligt fokus på før og efter den nye ledelsesmæssige organisering og Støtte op med efterfølgende handlinger i regi af MED-organisationen og til øvrige ledere. understøtte organisationen i at holde fokus på kerneopgaven og fagligheden. kommunikere kobling mellem social kapital og relationel koordinering. Når arbejdet løses rationelt mindskes risikoen for uhensigtsmæssige gruppedynamik, der kan medføre lav social kapital. undersøge sammenhæng mellem social kapital og fravær, mobning og vold. Succeskriterier og forventninger MED-organisationen har fokus på social kapital før under - og efter tilfredshedsmålinger. MED-organisationen og den øvrige ledelse sikrer de bedste rammer for løsning af kerneopgaven på vores arbejdspladser i forandring via et målrettet og analytisk arbejde. MED-organisationen og den øvrige ledelse taler om kerneopgaven i sammenhæng med begreberne fra social kapital. Eventuelle nye undersøgelsesresultater om sammenhæng mellem social kapital og fravær, mobning og vold foreligger og sættes i spil på Region Nordjyllands arbejdspladser bl.a. når der arbejdes med resultater af Tilfredshedsundersøgelsen. Løsningsmuligheder Fortsat måling af Social Kapital med efterfølgende handlinger. Fortsat kursustilbud (eventuelt obligatorisk) til MED-udvalg med fokus på social kapital Kursus tilbud til øvrige ledere med fokus på social kapital Udbrede og implementere erfaringer med Projekt relationel koordinering jf. AM-plan Hvordan ses sammenhænge mellem relationel koordinering og social kapital? Særligt fokus på kommunikation om dette i MED-udvalg og ledelsessystem.

7 Brug af forandringsledelsesværktøjet med henblik på skabelse/fastholdelse af høj social kapital i forbindelse med forandringer. Medtages i kompetenceudviklingen af lederne. Undersøge sund ledelse i RN efter Region Syddanmarks forbillede. Evt. koblet på arbejdsvilkårsundersøgelse jf. BC om stressforebyggelse. Iværksætte en forskningsbaseret undersøgelse af sammenhænge mellem social kapital og fravær, mobning og vold via Tilfredshed 2013.

8 Indsatsbeskrivelse MED organisationen Baggrund Region Nordjylland får i foråret 2013 ny MED-struktur og MED-aftale. Erfaringer med den nuværende MED organisation viser, at der flere steder er usikkerhed og uklarhed over hvad MED har af opgaver, hvilket ansvar de har og hvordan man på en god måde kan samarbejde i hverdagen. Formål Vi vil gennem konkrete indsatser og værktøjer hjælpe MED organisationen med at bliver bevist om deres rolle, opgaver og ansvar. at få en god og gennemarbejdet struktur på deres arbejde, der sikre at man når alle relevante opgaver. Succeskriterier og forventninger Alle MED niveauer har indarbejdet en systematik, der sikre de får behandlet obligatoriske og relevante emner i tide. MED har fokus på personaleforhold, arbejdsforhold, samarbejde og arbejdsmiljø. MED planlægger og koordinerer arbejdsmiljøarbejdet i området. MED s medlemmer er systematisk klædt på til at tænke arbejdsmiljø ind i kerneopgaven. MED arbejder med modellen for forandringsledelse og MED er facilitator for forandringer. Løsningsmuligheder Den nye ledelsesmæssige struktur på sygehusene medfører at vi får nye MED-struktur. Indsatserne vil hovedsageligt fokusere på det. Løsningsmulighederne er: Udarbejdelse af et generisk årshjul for MED udvalgene indeholdende obligatoriske emner og tilpasset de regionale forhold. mål er struktur og substans i MED Tilbyde MED-udvalgene relevante tilpasset uddannelse jf. rammeaftalen om medindflydelse og medbestemmelse bilag 11. Det betyder en regional tilpasset uddannelse der modsvarer: Grundmodul, samarbejdsuddannelse og medindflydelses- og medbestemmelsesmodul samt et antal opfølgningsuddannelser. Den regionale tilpassede uddannelse indeholder bl.a. opgaver beskrevet i vores personalepolitisker. Opfølgningskurserne kan indeholde MED som facilitator for forandringer, social kapital o.lign. mål er viden og substans i MED. Den obligatoriske management pakkes HR-modul indeholder lederens ansvar og opgaver i MED. mål er viden og substans i MED.

9 Indsatsbeskrivelse Arbejdsmiljøhåndbogen Baggrund Der har i Arbejdsmiljøplan været fokus på udvikling af Arbejdsmiljøhåndbogen, som et elektronisk værktøj til MED-organisationen. Håndbogen er tænkt som det vigtigste opslagsværk for hele MED-organisationen i deres daglige arbejde med forebyggelse og fremme af det gode arbejdsmiljø. Nu skal den fortsatte udvikling, vedligeholdelse og implementering styrkes. Formål Sigtet er at håndbogen understøtte det systematiske MED-arbejde og den ønskede sikkerhedskultur på arbejdspladserne ved at håndbogen i endnu højere grad bliver anvendt som medie for videndeling og videnspredning. håndbogen i sin formidlingsform gradvis tager nutidige formidlingsmæssige muligheder i brug. håndbogen indeholder anvendelige værktøjer at MED-organisationen bliver i stand til selv at løse en række arbejdsmiljøproblemer. Succeskriterier og forventninger Håndbogen er et dynamisk værktøj, hvor det bestræbes, at fokusområder på Regionalt niveau, der drejer sig om MED, er beskrevet og understøttet med relevante værktøjer og/eller links. Arbejdsmiljøgrupperne er faste abonnenter på nyheder fra håndbogen Arbejdsmiljøgrupperne bliver i stand til selv at finde frem til de væsentlige løsninger via håndbogen. Løsningsmuligheder Sil og AM-konsulenter skal ved enhver given lejlighed guide brugerne til at bruge håndbogen, fx ved tlf. guide, link, som svar på mail, introduktion af nyansatte, årlige møder o.lign. Der er rutiner, der sikre opdatering og udvikling af indholdet i håndbogen Formidling af emner på en ny og nutid måde eksempelvis via video(-guides) og apps. Udvikling og implementering af risikovurderingsredskab Kobling mellem APV handleplansmodulet og A-skade i SafetyNet Udvikling af en model for arbejdspladsrundering i samarbejde Patientsikkerhedsrundering.

10 TIDSPLAN FOR REGION NORDJYLLANDS ARBEJDSMILJØPLAN Hovedudvalg ÅR Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December AM Forberedelse i HU + status* Start 2014 Status** 2015 Slut AM Forberedelse i HU + status* Start 2016 Status** 2017 Slut Sektor-MED udvalg ÅR Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December AM Forberedelse i SMU + status*** Start 2014 Status** 2015 Slut AM Forberedelse i SMU + status*** Start 2016 Status** 2017 Slut *) Forberedelse i HU + status: Arbejdsmiljøplanen for kommende periode drøftes og vedtages. Status indeholder drøftelse af eksisterende Arbejdsmiljøplan og indeholder derigennem "den årlige Arbejdsmiljødrøftelse". **) Status: Status indeholder drøftelse af eksisterende Arbejdsmiljøplan og indeholder derigennem "den årlige Arbejdsmiljødrøftelse". ***) Forberedelse i SMU + status: Med udgangspunkt i Regionens Arbejdsmiljøplan drøftes og vedtages Arbejdsmiljøplanen for kommende periode i sektoren. Status indeholder drøftelse af eksisterende Arbejdsmiljøplan og indeholder derigennem "den årlige Arbejdsmiljødrøftelse".

Dette er Region Nordjyllands Arbejdsmiljøplan for perioden Planen er vedtaget af og forankret i Hovedudvalget.

Dette er Region Nordjyllands Arbejdsmiljøplan for perioden Planen er vedtaget af og forankret i Hovedudvalget. 11.03.2011 1 Region Nordjyllands Arbejdsmiljøplan 2011-2013 1. Indledning Dette er Region Nordjyllands Arbejdsmiljøplan for perioden 2011-2013. Planen er vedtaget af og forankret i Hovedudvalget. Arbejdsmiljøplanen

Læs mere

HR Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet. Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017

HR Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet. Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017 Fokusområder for arbejdsmiljøarbejdet 2017-2020 Brønderslev Kommune Udarbejdet forår 2017 1 Indholdsfortegnelse Forord 3 Formål 4 Processen indtil nu 5 Beskrivelse af Fokusområderne 6 Bilag 1 Inspirationsskema

Læs mere

ARBEJDSMILJØSTRATEGI

ARBEJDSMILJØSTRATEGI ARBEJDSMILJØSTRATEGI 2018-2020 ARBEJDSMILJØPOLITIKKENS VISION Vi skaber effektivitet og kvalitet i løsningen af kerneopgaven gennem høj social kapital samt sikre og sunde rammer. 2 Sådan er arbejdsmiljøstrategien

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi i 2016

Arbejdsmiljøstrategi i 2016 Arbejdsmiljøstrategi i 2016 Grundlag for arbejdsmiljøstrategien i Næstved Kommune er lov om arbejdsmiljø, kommunens personale- og arbejdsmiljøpolitik samt MED-aftale. Strategien er, at der med arbejdsmiljøpolitik

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi i 2018

Arbejdsmiljøstrategi i 2018 Arbejdsmiljøstrategi i 2018 Grundlag for arbejdsmiljøstrategien i Næstved Kommune er lov om arbejdsmiljø, kommunens personale- og arbejdsmiljøpolitik samt MED-aftale. Strategien er, at der med arbejdsmiljøpolitik

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi Vedtaget af Hoved-MED på møde 27. januar 2016.

Arbejdsmiljøstrategi Vedtaget af Hoved-MED på møde 27. januar 2016. Arbejdsmiljøstrategi 2016-2020 Vedtaget af Hoved-MED på møde 27. januar 2016. 2 Vedligeholdelse og udvikling af den gode arbejdsmiljøkultur Arbejdsmiljøstrategien 2016-2020 er en fortsættelse af kommunens

Læs mere

A R B E J D S M IL J Ø P L A N

A R B E J D S M IL J Ø P L A N ARBEJDSMILJØPLAN 2018 ARBEJDSMILJØPLAN 2018 Region Nordjyllands fokusområder definerer de vigtigste strategiske områder i 2018: Fem fokusområder for sundhedsområdet, ét for Regional Udvikling, ét for Specialsektoren

Læs mere

JOURNAL NR. 2011/195707 131 Bilag 4: Arbejdsmiljøarbejdet i Odense Kommune Ny lovgivning gav nye muligheder. Den 1. oktober 2010 trådte en ny lov om arbejdsmiljø i kraft. Den nye lovgivning har blandt

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet.

På mødet den 14. december har hovedudvalget drøftet de foreslåede tiltag til løsning af påbuddet. Vedrørende: Påbud vedr. overtrædelse af reglerne om formelle krav. Sagsnavn: Generelt rådgivningspåbud vedr. formelle krav Sagsnummer: 87.00.00-P20-1-12 Skrevet af: Kim Hornbæk E-mail: Kim.Hornbaek@randers.dk

Læs mere

FMU ved Sydvestjysk Sygehus SVS Arbejdsmiljødrøftelse 2019

FMU ved Sydvestjysk Sygehus SVS Arbejdsmiljødrøftelse 2019 FMU ved Sydvestjysk Sygehus SVS Arbejdsmiljødrøftelse 2019 1. FAKTA OG ANALYSE Hvad er status på jeres indsatser sidste år - herunder Hovedudvalgets fokusområder? Mange arbejdsmiljøgrupper, LMU og FMU

Læs mere

Ny model for arbejdsmiljøarbejde

Ny model for arbejdsmiljøarbejde Ny model for arbejdsmiljøarbejde Indledning På baggrund af en analyse af effekten af arbejdsmiljøcertificeringen på alle arbejdspladser i Odense Kommune besluttede Hovedudvalget den 15. december 2016 at

Læs mere

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29.

Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. Bilag til LokalMED-aftale i Skanderborg Kommune om funktionsvaretagelsen i arbejdsmiljøindsatsen Godkendt i Forhandlingsorganet den 29. oktober 2014 Styrkelse og effektivisering af arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Arbejdsmiljøpolitik for Aarhus Kommune

Arbejdsmiljøpolitik for Aarhus Kommune Arbejdsmiljøpolitik for Aarhus Kommune Indledning Den lokale MED Aftale og Arbejdsmiljøaftalen fastsætter de overordnede rammer for arbejdsmiljøarbejdet i Aarhus Kommune, herunder at Fælles MED Udvalget

Læs mere

Introduktion til. MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø

Introduktion til. MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø Introduktion til MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø > 2 MED-systemet i Region Syddanmark består af 130 udvalg og 630 arbejdsmiljøgrupper MED samarbejdet I samarbejdet

Læs mere

Arbejdsmiljø politik og drøftelse

Arbejdsmiljø politik og drøftelse Arbejdsmiljø politik og drøftelse Camilla Skytte Behrendsen og Niels Jørgen Rønje HR Personaleudvikling Arbejdsmiljø og trivsel team 23.feb. 2016 Arbejdsmiljø og trivsel team, der bl.a. arbejder med at

Læs mere

Punkt 5 - bilag 4. Status på arbejdsmiljøet det seneste år

Punkt 5 - bilag 4. Status på arbejdsmiljøet det seneste år Oplæg til MED-Hovedudvalgets årlige arbejdsmiljødrøftelse 2012 Status på arbejdsmiljøet det seneste år Tendenser fra tal Tallene for 2011 er medtaget for at vise udviklingen. Tallene for begge perioder

Læs mere

HR Strategi. HR Strategi Udarbejdet efterår 2016

HR Strategi. HR Strategi Udarbejdet efterår 2016 2017-2018 Udarbejdet efterår 2016 1 Indholdsfortegnelse FORORD 3 PROCESSEN INDTIL NU 3 FORMÅL MED HR STRATEGIEN 4 BESKRIVELSE AF DE 3 HOVEDTEMAER 5 NYE INDSATSER I 2017-18: 7 2 Forord Denne HR strategi

Læs mere

Udvikling og løsning af kerneopgaven, trivsel og robuste fællesskaber skal derfor ses som elementer, der gensidigt påvirker hinanden.

Udvikling og løsning af kerneopgaven, trivsel og robuste fællesskaber skal derfor ses som elementer, der gensidigt påvirker hinanden. Arbejdsmiljømål 2017-2018 Odder Kommunes mål og indsatser for at styrke et sikkert, sundt og udviklende arbejdsmiljø tager afsæt i den fælles forståelse og udvikling af kerneopgaven hvad er det for en

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi

Arbejdsmiljøstrategi Arbejdsmiljøstrategi 2008-2012 Vedtaget af hoved-med den 7. april 2008 Godkendt i Viborg Byråd den 25. juni 2008 2 Sådan blev arbejdsmiljøstrategien lavet! Processen vedrørende udarbejdelse af arbejdsmiljøstrategien

Læs mere

Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads

Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads Strategiplan for MED og arbejdsmiljø 2018-2020 Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads Indhold Baggrund og formål... 3 MED og arbejdsmiljøarbejdet mod 2020... 4 Styrket psykiske

Læs mere

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune ARBEJDSMILJØAFTALE FOR Aarhus Kommune Indhold Forord... 3 1 Aftalens område... 3 2 Struktur og opbygning... 3 3 Formål, aktiviteter og metode... 4 4 Procedure for gennemførelse og opfølgning af virksomhedsaftalen

Læs mere

Aarhus kommune: Strategisk arbejde med sygefraværspolitik som rammesætning for retningslinjer og indsatser

Aarhus kommune: Strategisk arbejde med sygefraværspolitik som rammesætning for retningslinjer og indsatser Aarhus kommune: Strategisk arbejde med sygefraværspolitik som rammesætning for retningslinjer og indsatser v. Personalekonsulent Lærke Gelineck Berg og Fælles-AMR Rikke Gierahn Andersen Inspiration - videndeling

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere

Denne redegørelse omfatter emnet Arbejdsmiljø og indgår i Hoved-MEDs årlige drøftelse om arbejdsmiljø i juni 2014.

Denne redegørelse omfatter emnet Arbejdsmiljø og indgår i Hoved-MEDs årlige drøftelse om arbejdsmiljø i juni 2014. Personalepolitisk Redegørelse Arbejdsmiljø 1 FORORD Denne redegørelse omfatter emnet Arbejdsmiljø og indgår i Hoved-MEDs årlige drøftelse om arbejdsmiljø i juni 2014. Redegørelsen indeholder både en oversigt

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse Udarbejdet af Arbejdsmiljø København November 2016 Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 5 Sørg for at

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi 2013-2016

Arbejdsmiljøstrategi 2013-2016 Personalepolitik Arbejdsmiljøstrategi 2013-2016 Formål Arbejdsmiljø har i de seneste år fået øget politisk fokus, blandt andet udtrykt ved Nye veje til et bedre arbejdsmiljø regeringens strategi for arbejdsmiljøindsatsen

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Enheden for Nyt OUH Odense... 1 Forord...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi

Læs mere

AM 2013 Anne Blædel Folkesundhed København Anne.blaedel@suf.kk.dk

AM 2013 Anne Blædel Folkesundhed København Anne.blaedel@suf.kk.dk AM 2013 Anne Blædel Folkesundhed København Anne.blaedel@suf.kk.dk 1 Program Præsentation Kort om projekt Sundhedsledelse Film om model til sundhedsledelse Drøftelse af modellen Evaluering af projektet

Læs mere

ARBEJDSMILJØ STRATEGI

ARBEJDSMILJØ STRATEGI ARBEJDSMILJØ STRATEGI 2017-2020 1 BAGGRUND OG FORMÅL ARBEJDSMILJØARBEJDET MOD 2020 Arbejdsmiljøområdet har de seneste år haft stor bevågenhed, både lokalt og nationalt, blandt andet med en national strategi

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Jounalnr. 2010022758 Center for Økonomi og Personale Dato: 1.9.2012 HR og Personalejura

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Jounalnr. 2010022758 Center for Økonomi og Personale Dato: 1.9.2012 HR og Personalejura LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Jounalnr. 2010022758 Center for Økonomi og Personale Dato: 1.9.2012 HR og Personalejura Bilag 4 MED-uddannelsen i Lyngby-Taarbæk Kommune Formål Det overordnede formål for MED-uddannelsen

Læs mere

Strategiplan for MED og arbejdsmiljø

Strategiplan for MED og arbejdsmiljø Strategiplan for MED og arbejdsmiljø 2016-2017 Godkendt i HMU den 15.12.2015 Justeret i HMU den 29.11.2016 Indhold Forord... 3 Holdninger... 3 Indsatser og mål... 4 Indsatsområder... 5 Mål og succeskriterier...

Læs mere

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Psykiatri og Social Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område Dato november 2011 i Region Midtjylland Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Vejledning til, hvordan det enkelte tilbud kan arbejde

Læs mere

Arbejdsmiljøpolitik for SOF

Arbejdsmiljøpolitik for SOF Arbejdsmiljøpolitik for SOF Indledning og baggrund Socialforvaltningens arbejdsmiljøpolitik skal medvirke til at forvaltningen er en attraktiv arbejdsplads, der har medarbejdernes sundhed og trivsel og

Læs mere

Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED

Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED Styrk det strategiske arbejdsmiljøarbejde i Hoved-MED Temadag for medlemmer af Hoved-MED 20. september 2018 Hvem er vi? AMR? TR? Medarbejderrepræsentant? Andet? Hvad er strategisk arbejdsmiljøarbejde?

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse arbejdsmiljø københavn Guide til en god trivselsundersøgelse Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 4 Sørg for at forankre arbejdet med trivselsundersøgelsen...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Budget og Data,

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK

GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK ARBEJDS- MILJØPOLITIK GENTOFTE KOMMUNES ARBEJDSMILJØPOLITIK SIDE 1 / 6 Tre fokusområder i arbejdsmiljøet: INDLEDNING For at kunne løfte de opgaver, der er omtalt her

Læs mere

Systematik og sammenhæng i arbejdsmiljøarbejdet

Systematik og sammenhæng i arbejdsmiljøarbejdet Systematik og sammenhæng i arbejdsmiljøarbejdet Erfaringer, dilemmaer og iagttagelser Arbejdsmiljøkonference i Næstved Kommune 31. oktober 2017 Inger-Marie Wiegman imw@teamarbejdsliv.dk www.teamarbejdsliv.dk

Læs mere

Glostrup Kommune. Retningslinier vedrørende arbejdsbetinget stress

Glostrup Kommune. Retningslinier vedrørende arbejdsbetinget stress Glostrup Kommune Retningslinier vedrørende arbejdsbetinget stress Glostrup Kommunes retningslinier vedrørende arbejdsbetinget stress er godkendt i MED-Hovedudvalg den 16. april 2008 hvorefter de er gældende

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Lungemedicinsk Afdeling J, OUH,

Læs mere

STRESS. Stresspolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen

STRESS. Stresspolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen STRESS Stresspolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen Streespolitik for Børne- og Ungdomsforvaltningen Der blev ved overenskomstforhandlingerne i 2005 indgået en aftale mellem KL og KTO vedrørende arbejdsbetinges

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, Svendborg - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, Svendborg - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, Svendborg - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Radiologisk Afdeling, OUH, Svendborg...

Læs mere

Indhold. MED i Tønder Kommune

Indhold. MED i Tønder Kommune Indhold... 4 Formål... 4 Hvad er MED-indflydelse... 4 Hvad er MED-bestemmelse... 4 Arbejdsopgaver.... 5 MED-organisationen... 6 Flere niveauer... 7 Arbejdsmiljø... 9 Valg af tillidsrepræsentant... 9 Valg

Læs mere

Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 2010-2012

Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 2010-2012 5 Strategi for Arbejdsmiljø og sundhedsfremme 00-0 5 Derfor har vi en Strategi for arbejdsmiljø og sundhedsfremme Strategi for arbejdsmiljø og sundhedsfremme bygger på den personalepolitiske værdi Trivsel

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens status (2014)

Arbejdsmiljøgruppens status (2014) Arbejdsmiljøgruppens status (2014) Arbejdsmiljøgruppe Arbejdsmiljøgruppen på CKV og CKV LMU Udfyldt af Pia Olsen Dato Drøftet og godkendt på LMU den 24. februar 2015 Centrets er organiseret med lokale

Læs mere

DIALOGVÆRKTØJ KOM I HUS MED SYGEFRAVÆRSOPGAVEN

DIALOGVÆRKTØJ KOM I HUS MED SYGEFRAVÆRSOPGAVEN DIALOGVÆRKTØJ KOM I HUS MED SYGEFRAVÆRSOPGAVEN KRYDS JER FREM TIL ET OVERBLIK OVER JERES SYGEFRAVÆRSARBEJDE Udgiver: Københavns Kommune, Økonomiforvaltningen, Koncernservice, Koncern HR Tekst: Arbejdsmiljø

Læs mere

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 1 Indholdsfortegnelse HR-strategi 2012 s.3 Systematisk

Læs mere

Retningslinjer for stress Ballerup kommune 25.11.2008. Hans Hvenegaard. TeamArbejdsliv. hhv@teamarbejdsliv.dk

Retningslinjer for stress Ballerup kommune 25.11.2008. Hans Hvenegaard. TeamArbejdsliv. hhv@teamarbejdsliv.dk Retningslinjer for stress Ballerup kommune 25.11.2008 Hans Hvenegaard TeamArbejdsliv hhv@teamarbejdsliv.dk Baggrunden for stressaftalen Arbejdsmarkedets parter i EU: Stressaftale 2004 DK kommunale parter:

Læs mere

Strategi for sygefravær

Strategi for sygefravær Personalepolitik Strategi for sygefravær 2013-2016 September 2012 Formål Esbjerg Kommunes sygefraværsstrategi har som formål at understøtte den overordnede personalepolitiks mål om at tage vare på kommunens

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Program

VELKOMMEN TIL. Program SOCIAL & ARBEJDSMARKED VELKOMMEN TIL Arbejdsmiljø Årsmøde 2013 SOCIAL & ARBEJDSMARKED Program 8.00 Ankomst/registrering af: Arbejdsmiljørepræsentanter der skal deltage i valget til Områdeudvalg 8.20 Valg

Læs mere

Politisk udvalg: Økonomiudvalg

Politisk udvalg: Økonomiudvalg MED-aftale 2013 Alle ansatte i Faaborg-Midtfyn Kommune har medindflydelse og medbestemmelse på arbejdets tilrettelæggelse og udformning af egen arbejdssituation. En ny og revideret lokal MED-aftale, vil

Læs mere

Procedureretningslinjer

Procedureretningslinjer Procedureretningslinjer DATO 14-04-2011 SAGSNR. 326-2011-18747 SAGSANSVARLIG Rita Jeppesen HR og Personale HR og Personale I henhold til Kalundborg Kommunes lokale MED-aftale er der udarbejdet nedenstående

Læs mere

Rubrik. Sundhedsordningen for ansatte Organisering og helhedsorienteret indsats. Sønderborg Kommune Erhverv, Beskæftigelse og Sundhed

Rubrik. Sundhedsordningen for ansatte Organisering og helhedsorienteret indsats. Sønderborg Kommune Erhverv, Beskæftigelse og Sundhed Rubrik Sundhedsordningen for ansatte 2015-2017 Organisering og helhedsorienteret indsats Erhverv, Beskæftigelse og Sundhed Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 VISION... 4 MÅLGRUPPE... 4 FORMÅL...

Læs mere

Arbejdsmiljøarbejdet er et fælles projekt der er under løbende udvikling. Norddjurs Kommunes arbejdsmiljøindsats er altid på vej fra god til bedre!

Arbejdsmiljøarbejdet er et fælles projekt der er under løbende udvikling. Norddjurs Kommunes arbejdsmiljøindsats er altid på vej fra god til bedre! Arbejdsmiljøpolitik Vision Gennem høj prioritering af arbejdsmiljøet i dagligdagen, systematisk forebyggelse og sundhedsfremmende indsats ønsker Norddjurs Kommune at skabe arbejdsglæde og trivsel på arbejdspladsen.

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for VITA Intensiv Afdeling for Hjerte-, Lunge- og Karsygdomme, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for VITA Intensiv Afdeling for Hjerte-, Lunge- og Karsygdomme, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for VITA Intensiv Afdeling for Hjerte-, Lunge- og Karsygdomme, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012

Læs mere

Stresspolitik Retningslinjer for håndtering af stress

Stresspolitik Retningslinjer for håndtering af stress Stresspolitik Retningslinjer for håndtering af stress MED-Hovedudvalg Stresspolitik Formål: Målet med denne stresspolitik er at forebygge, modvirke og håndtere stress, da stress indvirker negativt på den

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Klinisk Immunologisk Afdeling,

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant

Arbejdsmiljørepræsentant Arbejdsmiljørepræsentant ARBEJDSMILJØREPRÆSENTANT Som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) skal du sammen med din leder og arbejdsmiljøgruppen (AMG) / lokaludvalget (LMU) være med til at sikre et sundt og godt

Læs mere

Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017

Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017 Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017 Gentofte Kommune Robusthed 2 Program: Præsentation og introduktion arbejdsplads\tr Hvad er organisatorisk robusthed for jer? Oplæg: Organisatorisk robusthed

Læs mere

Holmstrupgård Arbejdsmiljøaftale for Holmstrupgård

Holmstrupgård Arbejdsmiljøaftale for Holmstrupgård Holmstrupgård 2017-2018 Side 1 af 7 Holmstrupgård 2017-2018 Titel Retningslinje for Arbejdsmiljø Formål med retningslinjen for Arbejdsmiljø skal sikre At der udarbejdes en lokal arbejdsmiljøaftale. At

Læs mere

Hvilken organisering giver det bedste arbejdsmiljø? 27. september 2012

Hvilken organisering giver det bedste arbejdsmiljø? 27. september 2012 Hvilken organisering giver det bedste arbejdsmiljø? 27. september 2012 Program for workshoppen: Hvilken organisering giver det bedste arbejdsmiljø? 13.00-13.10 Ambitionen med den nye arbejdsmiljøreform

Læs mere

Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige

Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige N O T A T Marts 2018 Redegørelsesskema for den lokale indsats for at sænke sygefraværet og øge medarbejdernes gennemsnitlige arbejdstid på ældreområdet J.nr. 2018-579 Center for Arbejdsliv (I) Kommune:

Læs mere

ANSVARSOMRÅDE KOMPETENCE OG ARBEJDSLIV - STRATEGI

ANSVARSOMRÅDE KOMPETENCE OG ARBEJDSLIV - STRATEGI ANSVARSOMRÅDE KOMPETENCE OG ARBEJDSLIV - STRATEGI 23. MARTS 2015 KBA 201403376 INDLEDNING Strategien for ansvarsområde Kompetence og Arbejdsliv (KOA) udgør det faglige og politiske grundlag for Finansforbundets

Læs mere

Fastlægger rammer for arbejde med mål Fastlægger mål for trivsel og sygefravær

Fastlægger rammer for arbejde med mål Fastlægger mål for trivsel og sygefravær Arbejdsmiljømål for Odder kommune 2015-2017 Hovedudvalgets medlemmer er enige om, at målene for vores arbejdsmiljø skal fastlægges på det niveau, hvor det giver bedst mening. Mangfoldigheden af arbejdspladser

Læs mere

KONCEPT FOR MEDARBEJDER- UDVIKLINGSSAMTALE (MUS) OG GRUPPEUDVIKLINGSSAMTALE (GRUS)

KONCEPT FOR MEDARBEJDER- UDVIKLINGSSAMTALE (MUS) OG GRUPPEUDVIKLINGSSAMTALE (GRUS) DIALOG RESULTATER TRIVSEL MUS GRUS KONCEPT FOR MEDARBEJDER- UDVIKLINGSSAMTALE (MUS) OG GRUPPEUDVIKLINGSSAMTALE (GRUS) 1. INDLEDNING I Syddjurs Kommune gennemføres samtaler i form af medarbejderudviklingssamtaler

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling Z, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling Z, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling Z, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Plastikkirurgisk Afdeling

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme S, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdeling for

Læs mere

November Sunde og attraktive arbejdspladser

November Sunde og attraktive arbejdspladser November 2016 F A G N N I E S R E AD T L D P N S Å D H J E R O RB F A K I Å T P I L S S O P RE ST Sunde og attraktive arbejdspladser INDHOLD Forord 3 Mål og holdning 4 Synlighed 5 Bilag 1 6 Trivsel, åbenhed

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Rehabiliteringsafdelingen, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Rehabiliteringsafdelingen, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Rehabiliteringsafdelingen, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Rehabiliteringsafdelingen, OUH,

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Driftsoptimering og IT(DOIT), Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Driftsoptimering og IT(DOIT), Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Driftsoptimering og IT(DOIT), Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for DOIT, OUH,

Læs mere

Nyt MED-uddannelseskoncept i Region Nordjylland

Nyt MED-uddannelseskoncept i Region Nordjylland Nyt MED-uddannelseskoncept i Region Nordjylland Baggrund og det eksisterende uddannelsestilbud Protokollat om uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet blev revideret i forbindelse med OK

Læs mere

Årshjul 2013 MED Hovedudvalget

Årshjul 2013 MED Hovedudvalget Årshjul 2013 MED Hovedudvalget Ifølge MED-aftalen har MED-Hovedudvalget en række tilbagevendende Skal-opgaver hen over året. Derudover kan MED-Hovedudvalget tage alle andre relevante temaer inden for arbejds-,

Læs mere

Holmstrupgård. Retningslinje for arbejdsmiljø

Holmstrupgård. Retningslinje for arbejdsmiljø Holmstrupgård September 2014 Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøaftale for Holmstrupgård...3 Forord...3 Aftalens område...3 Arbejdsmiljøaftale gælder for alle ansatte på Holmstrupgård...3 Arbejdsmiljøstruktur...4

Læs mere

Trivselsundersøgelsen

Trivselsundersøgelsen Trivselsundersøgelsen Fra rapport til handling Staben, HR-afdelingen 2014 Revideret, september 2016 Aabenraa Kommunes trivselsundersøgelse er et værktøj til at arbejde med det psykiske på arbejdspladsen,

Læs mere

N O T A T. Arbejdsmiljø- og stresspolitik i Ringkøbing-Skjern Kommune.

N O T A T. Arbejdsmiljø- og stresspolitik i Ringkøbing-Skjern Kommune. N O T A T Intern udvikling og Kommunikation Team Udvikling Telefon 99 74 16 54 E-post marianne.dahl@rksk.dk Dato 27. februar 2008 Sagsnummer 2007021344A Arbejdsmiljø- og stresspolitik i Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi, FOA Social- og Sundhedsafdeling

Arbejdsmiljøstrategi, FOA Social- og Sundhedsafdeling 1 Arbejdsmiljøstrategi, FOA Social- og Sundhedsafdeling 2016 2020 Indledning Arbejdsmiljøstrategien for FOA Social- og Sundhedsafdelingen er udarbejdet med afsæt i FOA s politik og strategi for arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Den gode Arbejdsplads. Redskab til arbejdet med personalepolitiske aftaler

Den gode Arbejdsplads. Redskab til arbejdet med personalepolitiske aftaler Den gode Arbejdsplads Redskab til arbejdet med personalepolitiske aftaler Historik Den gode Arbejdsplads Første udgave af DGA blev lanceret i år 2000 MED-rammeaftalen blev aftalt i 1996 For 20 år siden

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen MED-grunduddannelse Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen 1 MED-grunduddannelsen - program Dag 1 Velkomst præsentation af program Deltagerpræsentation og forventningsafstemning Deltagernes

Læs mere

BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET

BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Side 75 BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Indledning Til brug for de regioner, der indgår en lokal aftale i henhold til Rammeaftale om medindflydelse og

Læs mere

Arbejdsmiljødrøftelse

Arbejdsmiljødrøftelse Arbejdsmiljødrøftelse Resultat af arbejdsmiljødrøftelse 2017 Sundhed og trivsel Øget fokus på systematisk forebyggelse indenfor psykiske arbejdsmiljø. Flere langtrækkende initiativer. Flere forbedringstiltag,

Læs mere

SYGEFRAVÆRSINDSATSEN. Uddrag af undersøgelse af sygefraværindsatsen

SYGEFRAVÆRSINDSATSEN. Uddrag af undersøgelse af sygefraværindsatsen SYGEFRAVÆRSINDSATSEN Uddrag af undersøgelse af sygefraværindsatsen Konklusion, anbefalinge og hovedpoiner Sept. 2017 Arbejdsmiljø København (AMK) er Københavns Kommunes rådgiver om arbejdsmiljø og arbejdsliv.

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Endokrinologisk Afdeling M, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Endokrinologisk Afdeling M, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Endokrinologisk Afdeling M, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Endokrinologisk Afdeling M,

Læs mere

Handlingsplan 2013-2015

Handlingsplan 2013-2015 Handlingsplan 2013-2015 Denne handlingsplan folder temaerne i Arbejdsmiljørådets strategi ud samt beskriver andre aktiviteter, som rådet iværksætter. Handlingsplanen er inddelt i de temaer, som fremgår

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Høreklinikken

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Høreklinikken Oktober 2015 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2014 & 1. halvår 2015, Høreklinikken HR-Afdelingen, Systemudvikling & Data Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 2 Sådan

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Facilities Management, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Facilities Management, Odense - Juni Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Facilities Management, - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Facilities Management, OUH,... 1 Forord...

Læs mere

Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017.

Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017. Notat Attraktiv og bæredygtig arbejdspladser Til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde 6. februar 2017. Aarhus Kommune arbejder for at skabe attraktive og bæredygtige arbejdspladser for medarbejderne ansat

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår i FTF-organisationerne

Arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår i FTF-organisationerne Arbejdsmiljørepræsentanternes vilkår i FTF-organisationerne 2 Arbejdsmiljørepræsentanternes vigtigste opgave er at repræsentere deres kolleger i samarbejdet om et godt arbejdsmiljø. Derfor er det vigtigt,

Læs mere

Vejledning om Trivselsaftalen

Vejledning om Trivselsaftalen Inspirationsnotat nr. 8 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 1. november 2009 Vejledning om Trivselsaftalen Anbefalinger Trivselsmålingen skal kobles sammen med arbejdspladsvurderingen (APV). Trivselsmålingen

Læs mere

Indførelse af årshjul til arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen

Indførelse af årshjul til arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen Indførelse af årshjul til arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen Direktoratet for Kriminalforsorgen har udarbejdet en fremadrettet strategi for arbejdsmiljøarbejdet i Kriminalforsorgen. Denne indbefatter

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling T, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling T, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling T, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Hjerte-, Lunge-

Læs mere

Forebyggelses- og trivselspolitik

Forebyggelses- og trivselspolitik Forebyggelses- og trivselspolitik For Psykiatri og Social Region Midtjylland Region Midtjylland Psykiatri & Social 2 Forebyggelses- og trivselspolitik for Psykiatri & Social, Region Midtjylland Indledning

Læs mere

Stresspolitik i Varde Kommune

Stresspolitik i Varde Kommune Stresspolitik i Varde Kommune Godkendt i Hoved MED-udvalget den 13. marts 2014 Stressforebyggelse og trivselsfremme en del af en sund Kommune Formålet med stresspolitikken er at forebygge stress og fremme

Læs mere

Hovedudvalg. Dagsorden. Den 25. februar Tidspunkt: 08:00-12:00. Sted: Rådhuset, mødelokale 2

Hovedudvalg. Dagsorden. Den 25. februar Tidspunkt: 08:00-12:00. Sted: Rådhuset, mødelokale 2 Hovedudvalg Den 25. februar 2019 Tidspunkt: 08:00-12:00 Sted: Rådhuset, mødelokale 2 Deltagere: Henning Haahr, Jette Lorenzen, Karsten Poulsen, Morten Møller, Anne Stenbæk, Ole Stounbjerg, Lone Bay, Torben

Læs mere

Virksomhedsgrundlag for Koncern HR Fysisk Arbejdsmiljø

Virksomhedsgrundlag for Koncern HR Fysisk Arbejdsmiljø Bedre arbejdsmiljø Bedre kerneydelse Virksomhedsgrundlag for Koncern HR Fysisk Arbejdsmiljø 4. udgave, revideret den 1. september 2013 Koncern HR Fysisk Arbejdsmiljø 2 Virksomhedsgrundlag Virksomhedsgrundlaget

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi

Arbejdsmiljøstrategi SØNDERBORG KOMMUNE Arbejdsmiljøstrategi 2013 2017 Vedtaget af HMU den 19. februar 2013 1/10 Indhold Arbejdsmiljøstrategi... 3 Baggrund... 3 Formål... 3 Det formelle grundlag... 4 Ledelse, ansvar og arbejdsmiljø...

Læs mere