Referat fra møde i Samarbejdsgruppen for sundhedsfremme og forebyggelse. Onsdag den 12. marts kl

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fra møde i Samarbejdsgruppen for sundhedsfremme og forebyggelse. Onsdag den 12. marts kl"

Transkript

1 Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Referat fra møde i Samarbejdsgruppen for sundhedsfremme og forebyggelse Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel kvalitetogudvikling@vest.rm.dk Onsdag den 12. marts kl Ad 1. Godkende referat fra møde den 26. november 2013 Referat: Referatet blev godkendt. Ad 2. Godkende dagsorden Referat: Dagsorden blev godkendt med den rettelse, at punkt 9 omhandler depression og ikke demens. Ad 3. Resultater fra LM hjerterehabiliterings projektet i Hospitalsenheden Vest v/ulla Mølby Kort beskrivelse af LM projekt. Hvad var det vi ville undersøge og hvordan? Resultater efter 3 mdrs. kontrol Implementering i praksis Opstart af 3 års test i marts 2014 Dato: Indsæt dato Else Hjortbak Mail: else.hjortbak@vest.rm.dk Lokaltlf.: Mobil: Side 1/6 Referat: Ulla Mølby orienterede om resultaterne af LM projektet. Der blev spurgt ind til, hvorvidt der er kommet nogle resultater, som kan præsenteres. Det undersøges internt i HEV. Der sendes et kort oprids/status ud med referatet. I HEV køres i dag kun hjerterehabiliteringsforløb i Læring og Mestring. Status medsendes referatet Ad 4. Status og det fremtidige samarbejde om lærings- og mestringsuddannelser i Vestklyngen v/ Ellen Aavad Referat: CFK forventer, at ovenstående om LM i hjerterehabilitering får indflydelse på fremtiden ift. LM. I Vestklyngen vurderes det, at der er behov for 1 kompetencegivende kursus om året. Kompetenceudviklingsforløb for fagpersoner og erfarne patienter, der arbejder med læring og mestringsuddannelser målrettet mennesker med kroniske sygdomme varetages fremover af : Koncern HR, Center for Kompetenceudvikling Region Midtjylland Regionshuset Aarhus Olof Palmes Alle Aarhus.

2 Kontaktperson i HR: Uddannelseskonsulent Randi Dahl Kristensen, sygeplejerske, cand.cur. Mail. Randi.dahl@stab.rm.dk Tlf.: mob I forbindelse med overdragelsen nedsættes et kursusråd, som indtil videre består af: Kristine Lindeneg Drejø, fuldmægtig, Nære Sundhedstilbud, Region Midtjylland. Ellen Kastberg Hinrichsen, underviser og konsulent, Holstebro Camilla Palmhøj Nielsen, forskningsleder, Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland Randi Dahl Kristensen, uddannelseskonsulent, Koncern HR, Center for Kompetenceudvikling, Region Midtjylland Rikke Willemoes Petersen, uddannelseskonsulent, Koncern HR, Center for Kompetenceudvikling, Region Midtjylland 1-2 kommunale repræsentanter skal udpeges Side 2 Kursusrådets størrelse og sammensætning kan ændres, afhængigt af de fremtidige behov for kompetenceudvikling i arbejdet med læring og mestring, Med det formål at få et overblik over behovet for kompetenceudvikling fagpersoner og erfarne patienter i Vest Klyngen inden for det kommende år (2014 og evt. 1. halvdel 2015), vil bedes alle fra samarbejdsgruppen melde tilbage med hensyn til: Antal fagpersoner Antal erfarne patienter Ønsker til tidspunkt for opstart på kompetenceudklingsforløb Tilbagemelding på ovenstående bedes indsendt til Randi Dahl Kristensen senest den 1. april 2014 Det drøftes, hvordan vi kan sikre/arbejde for at konceptet udbredes dels til de øvrige kommuner i regionen og dels til de øvrige regioner. Ad 5.Det årlige netværksmøde for fagpersoner der arbejder med læring og mestringsuddannelser v / Ellen Aavad Referat: Opgaven med det årlige netværksmøde for fagpersoner foreslås fremadrettet placeret i Samarbejdsgruppen for Sundhedsfremme og forebyggelse.

3 Det er et ønske, at de to dage/grupper slås sammen til en dag, så de har mulighed for at tale sammen. Det skal være en hel dag. Inga Bøge og Susanne Rystok er tovholdere på netværksgruppen for erfarne patienter. Det aftales, at Lene Christensen og Inga Bøge taler sammen om at planlægge at netværksmødet. 6. Temaeftermiddag for KOL 14. maj 2014 Sagsfremstilling: Helle, Henny og Else har udarbejdet et kort forslag til program for temaeftermiddagen. Dette vil vi gerne vende med jer og få jeres råd og gode ideer. Temaeftermiddag Rehabilitering er dagens medicin! Patient/borgerinddragelse som led i at øge patientens/borgerens livskvalitet KOL rehabilitering med et regionalt fokus hverdagsrehabilitering med et kommunalt fokus Side 3 Hvad er min opgave som fagperson? Efter dette vil gruppen blive opdelt i 2 grupper. Én gruppe om guidelines for KOL og én gruppe som skal tale om virtuel træning af KOL patienter/borgere. Referat: Rehabilitering har ikke tidligere været et tema, derfor kunne det være et naturligt fokus. Det kunne være spændende, hvis der kunne findes en moderator, der kunne komme med et interessant indspark. Det er samtidig vigtigt, at der ikke kun tænkes træning, men rehabilitering hele vejen rundt. Der er en del forskning i gang på KOL-området, hvor man med fordel kunne hente inspiration til temaeftermiddagen. Det besluttes, at der skal arbejde videre i den foreslåede retning. Der sendes en invitation til videre distribution ud indenfor ganske kort tid. 7. Evaluering af diabetesskole i Sundhedscenter Vest v/ Susanne Rystok og Ditte Rasmussen Der har som et forsøg været afholdt diabetesskole på Sundhedscenter Vest i Tarm. Overordnet set gik det godt, men enkelte ting kunne have været mere hensigtsmæssige, blandt andet var der en udfordring i, at diætisten og sygeplejersken ikke begge var gennemgående på skolen. Det var deres oplevelse, at det havde betydning for kvaliteten. Skal der etableres noget

4 fremadrettet, så må det være et kriterium, der skal være opfyldt. Det er ligeledes en betingelse, når vi vil følge læring/mestrings konceptet. På det efterfølgende evalueringsmøde blev det besluttet, at inden der planlægges flere diabetesskoler udenfor HEV, så skal der laves noget oplysning hos de praktiserende læger, da der er en udfordring i, at de ikke henviser, særligt borgere fra yderkommunerne, til diabetesskolen. Vi vil efter sommerferien prøve at se på, om det giver en ændring i antallet af henvisninger af borgere fra yderkommunerne. Derefter afholdes et møde i evalueringsgruppen, hvor det skal besluttes, hvad næste skridt skal være. Side 4 Referat: Der arbejdes i øjeblikket på at skabe mere opmærksomhed hos de praktiserende læger om diabetesskolen særligt hos almen praksis i yderområderne. Der er et håb om, at det måske kan give flere henvisninger. Der orienteres om status igen på næste møde i samarbejdsgruppen. 8. Sundhedsaftale vedr. rehabilitering i forbindelse med kræft Sagsfremstilling: Sundhedsaftalen indenfor kræft og rehabilitering bliver implementeret i foråret 2014 i Vestklyngen. Kommunerne i Vestklyngen er meget langt og har mange rehabiliteringstilbud til borgerne, som er beskrevet på Sundhed.dk. Det har været en stor udfordring for kommunerne at få tilstrækkeligt med henvisninger fra hospital og almen praksis. Hospitalerne har meget afventet en SFI (Sundhedsfaglig information i EPJ), som kunne dokumentere, at patientens rehabiliteringsbehov er vurderet ud fra behovsvurderingsskemaet. Denne SFI kan sendes til kommunerne som korrespondance. SFI er nu ved at være på plads. Der har været afholdt møde mellem Hospitalsenheden Vest og kommunerne om, hvordan implementeringen af sundhedsaftalen praktisk skal gennemføres. Desuden afholder Hospitalsenheden Vest en temaeftermiddag for relevant personale, hvor personalet informeres om sundhedsaftalen, behovsvurderingsskemaet og SFI en. På dagen er det et ønske at personale fra kommuner deltager for at orientere hospitalspersonale om kommuners tilbud, og hvordan kommuner handler, når de modtager en SFI omhandlende en borger der har et rehabiliteringsbehov. Kommuner skal orientere Else om lokationsnumre, som Korrespondancebrevet skal sendes til. Kommunerne har ansvaret for kontakt til pt., hvis HEV har sendt behovsvurderingsskema som indikerer hjælp fra kommunen.

5 HEV genudsender kun en ny behovsvurderingsskema, hvis pt. har afsluttet kontakt til kommune. Det er erfaret, at nogle kommuner ønsker en henvisning til deres kommunale tilbud er det også gældende for kommuner i Vestklyngen? Referat: Der er en overskrift på korrespondancen. Det er vigtigt at huske. Kræft behovsvurdering rehabilitering Der er ikke lavet MedCom standarder på rehabilitering ifm. kræft det skal være på korrespondance. Lemvig Kommune orienterer om, at de får mange borgere, der skal have et kommunalt tilbud. Det er ikke alle de vurderer, at der har behov for et kommunalt tilbud, men kunne godt træne selv. Side 5 Flere af de andre kommuner oplever det samme, men oplever samtidig at borgere, der har været inde til en afklarende samtale vender tilbage, hvis de på et senere tidspunkt får behov for kommunens hjælp. Det besluttes, at det skal dagsordensættes igen om et halvt år. I HEV er vi ved at indkalde til en temaeftermiddag omkring sundhedsaftalen, Krop og Kræft, og området i det hele taget. Vi vil gerne invitere kommunerne ind til at fortælle HEV personalet om, hvad er en afklarende samtale og hvad det er kommunerne kan tilbyde borgerne. Det vil give kommunerne god mulighed for at give nogle af hospitalets nøglepersoner på området et indblik i kommunerne. Temaeftermiddagen er den 8. april 2014 kl i Holstebro. Kommunerne må gerne sende en repræsentant, der kan deltage på dagen. Det vil være fint, hvis der er en deltager fra hver kommune der holder et oplæg på ca. 30 minutter i alt. Margit Andersen, Ikast-Brande, og Pia Møller, Lemvig, står for oplæg. Invitation sendes ud med referat. Der gives en tilbagemelding til Else Hjortbak om, hvorvidt der deltager en fra hver kommune. Ad 9. Depressionsområdet v/ellen Greve Orientering om udviklingen indenfor området Referat: Det er første gang, at der er lavet et forløbsprogram på psykiatriområdet. Ellen Greve har siddet med i arbejdsgruppen. Det har været et spændende, men krævende arbejde. Der kom et godt

6 forløbsprogram ud af det, men siden har der været lidt stilhed omkring det. Der er lavet et skriv om, hvordan implementeringen gribes an. Else Hjortbak sender en mail desangående ud til gruppen. Det besluttes, at emnet bringes på møde i Faglig Følgegruppe med henblik på en drøftelse af, hvordan vi får implementeringen sat i gang i Vestklyngen. Evt. Der spørges ind til om det er vurderingen, at almen praksis er gode nok til at bruge kommunernes tilbud? Det er kommunernes vurdering, at det går fremad. Det tager tid, og det ved alle, men det er vurderingen at det går godt fremad. Side 6 Næste møde den 26. august

7 LM_REHAB-projektet, Hospitalsenheden Vest HOVEDRESULTATER OPGJORT NOVEMBER 2013 BASELINE KARAKTERISTIKA Der blev i studiet inkluderet 827 patienter med kransåresygdom (IHD) eller hjertesvigt (HF). To patienter blev ekskluderet; den ene fordi han ved en fejl blev randomiseret to gange, og den anden fordi hun på grund af en øjenoperation ikke kunne starte hjerterehabiliteringsforløbet inden inklusions periodens afslutning. Af de resterende 825 patienter blev 413 randomiseret til Læring Mestrings (LM) gruppen (gennemsnitlig alder 63 år, 76% mænd og 21 % med HF, 79 % med IHD) og 412 til kontrolgruppen (gennemsnitlig alder 63 år, 76 % mænd og 22 % med HF, 78 % med IHD). Der fandtes ingen signifikante forskelle imellem grupperne. GENNEMFØRELSE AF TRÆNINGSPROGRAMMET I alt gennemførte 816 (99 %) den indledende test på kondicykel, heraf gennemførte 652 (80 %) træningsprogrammet defineret ved, at de også gennemførte den afsluttende test på kondicykel. I LMgruppen var der signifikant flere (340, 83,3 %) der gennemførte træningsforløbet sammenlignet med kontrolgruppen (312, 76,5 %)(p=0,018). Gennemførelsen var således 9 % større i LM-gruppen. Ved tre måneders testen gennemførte 313 (76,7 %) i LM-gruppen testen på kondicykel mod 287 (70,3 %) i kontrolgruppen (p=0.039). Gennemførelsesgrad af cykeltesten ved tre måneders kontrollen var således også 9 % større. Der var planlagt 24 træningsseancer i alt. Patienterne deltog i gennemsnit i 19,1 af træningerne. I LMgruppen deltog 80 % af patienterne i mere end 18 træninger og i kontrolgruppen deltog 73 % i mere end 18 træninger. Patienterne i LM-gruppen deltog således i signifikant flere træningsseancer end kontrolgruppen (p=0.023). GENNEMFØRELSE AF UNDERVISNINGSPROGRAMMET Ud af de planlagte otte undervisningsseancer deltog patienterne i gennemsnit i 6,3. I LM-gruppen deltog patienterne i gennemsnit i 6,6 undervisningsseancer mod 6,0 i kontrolgruppen (p=0,04). Patienter i LM-gruppen deltog således i signifikant flere undervisningsseancer end deltagerne i kontrolgruppen. ARBEJDSEVNE PÅ KONDICYKEL Patienterne blev testet på kondicykel før og lige efter træningsforløbet samt tre måneder senere. Der blev anvendt en belastningsprotokol, hvor man startede med en belastning på 25 Watt, og belastningen blev øget med 25 Watt for hver 2 minutter. Ved starttesten var arbejdskapaciteten i gennemsnit 122 Watt svarende til 74 % af forventet/normalt. Lige efter træningsforløbet var arbejdskapaciteten steget til 149 Watt svarende til 92 % af forventet og efter tre måneder var arbejdskapaciteten 145 Watt svarende til 89 % af forventet. Sammenlignet med baseline var stigningen under træningsforløbet på 21,0 % i LM-gruppen mod 22,9 % i kontrolgruppen (p=0.42), altså ikke signifikant forskellig. Ved tre måneders testen var stigningen sammenlignet med baseline i LM-gruppen derimod signifikant større (19,2 %) end i kontrolgruppen (14,1 %)(p=0,011).

8 RISIKOFAKTORER Der var ingen signifikant forskel på ændringerne vedrørende rygning, kolesterolværdier, blodtryk, taljemål og BMI i LM-gruppen sammenlignet med kontrolgruppen. Hverken lige efter hjerterehabiliteringsforløbet eller ved tre måneders kontrollen. LIVSKVALITET Livskvalitet målt med SF12 steg i forhold til baseline signifikant lige efter træningsforløbet i hele patient gruppen (p<0.001) for alle skalaer bortset Psykisk velbefindende, og også efter tre måneder steg alle skalaer signifikant (p<0.001) bortset fra skalaen Psykisk velbefindende (p=0.53). Stigningen lige efter træningsforløbet var kun signifikant større i LM-gruppen sammenlignet med kontrolgruppen for skalaen Begrænsninger- psykisk betinget (p=0.029). Efter tre måneder var der ingen signifikant forskel mellem grupperne i stigningen i nogle af de otte skalaer (p>0.10). DEPRESSION Vurdering af mulig tilstedeværende depression blev foretaget med spørgeskemaet Major Depression Inventory. Dette spørgeskema kan scores på forskellige måder. Man kan beregne en rating scale, som er summen af de ti svar i spørgeskemaet. Denne skala går fra 0 (ingen depression) til 50 (maksimal depression). Man kan også anvende redskabet som et diagnostisk instrument, hvor besvarelsen resulterer i en depressionsdiagnose. Ved baseline havde 5,3 % af alle deltagerne en depression (let, moderat eller svær). Efter hjerterehabiliteringsforløbet var raten faldet til 3,2 % (p<0.001) og efter tre måneder til 2,9 % (p<0.001). Ændringen var ikke signifikant forskellig i LM-gruppen sammenlignet med kontrolgruppen, hverken lige efter hjerterehabiliteringen eller efter 3 mdr. (p>0,40). Ved den mere følsomme rating scale faldt scoren fra i gennemsnit 9,7 ved baseline til 7,9 lige efter hjerterehabilitering og til 7,6 tre måneder efter hjerterehabilitering. Faldet var signifikant større i LMgruppen sammenlignet med kontrol gruppen lige efter hjerterehabilitering (p=0.022), men ikke efter tre måneder (p=0,92). FAKTUEL INDLÆRING Inden projektets start havde vi konstrueret 7 multiple choice spørgsmål indenfor emnerne blodtryk, kolesterol, kost, kransåresygdom, hvornår der bør kaldes 112 samt fysisk træning. Deltagerne i LMgruppen havde i gennemsnit 4,94 spørgsmål rigtige mod 4,73 i kontrolgruppen. Forskellen var ikke statistisk signifikant (p=0,064). GENINDLÆGELSER. Den 6. november 2013, efter i gennemsnit 578 dages follow-up, havde der blandt alle deltagere været 187 genindlæggelser for IHD eller HF, heraf 87 i gruppen med LM og 100 i kontrolgruppen (HR 0,85, p=0,28), se

9 figur. Analyse efter længere opfølgningstid med korrektion for confoundere afventes. SAMMENFATNING Studiet indikerer: 1. At LM-metoden medfører en større gennemførelsesgrad af både træningsforløb og undervisningsforløb. 2. At LM-metoden medfører en større øgning i arbejdskapaciteten efter tre måneder. 3. At LM-metoden medfører en bedring i livskvalitet vurderet ved SF12 med hensyn til psykisk betingede begrænsning lige efter hjerterehabilitering. 4. At faldet i depressions grad målt med rating scale lige efter hjerterehabilitering bliver større med LM-metoden. Studiet viser en tendens til: 5. At den faktuelle indlæring bliver bedre med LM-metoden. 6. At indlæggelseshyppigheden falder efter hjerterehabilitering med LM-metoden. Ole May Consultant, Ph.D., FESC, ass. prof. Cardiovasc. Res. Unit, Dept. of Medicine Region Hospital Herning Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Phone: Cell: Fax: ole.may@vest.rm.dk

Kompetenceudvikling Lærings- og mestringsprincippet

Kompetenceudvikling Lærings- og mestringsprincippet Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Forskning og Udvikling Sundhedsfremme og Forebyggelse Kompetenceudvikling Lærings- og mestringsprincippet Vest Klyngen Kompetenceudvikling for fagpersoner og Baggrund

Læs mere

Lene orienterede kort der er desværre ikke meget der tyder på at LÆ-blanketter i nærmeste fremtid kan

Lene orienterede kort der er desværre ikke meget der tyder på at LÆ-blanketter i nærmeste fremtid kan Til medlemmerne af Implementeringsgruppen Sundheds-IT og Digitale arbejdsgange Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk

Læs mere

Til medlemmer af Implementeringsgruppen forebyggelse og forløbsprogrammer.

Til medlemmer af Implementeringsgruppen forebyggelse og forløbsprogrammer. Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Til medlemmer af Implementeringsgruppen forebyggelse og forløbsprogrammer. Lægårdvej 12 N DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk

Læs mere

Til medlemmer af Implementeringsgruppen BØRN & UNGE, SOMATIK

Til medlemmer af Implementeringsgruppen BØRN & UNGE, SOMATIK Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Til medlemmer af Implementeringsgruppen BØRN

Læs mere

Lærings- og mestringsuddannelse

Lærings- og mestringsuddannelse Center for Kompetenceudvikling Olof Palmes Allé 26 8200 Aarhus N Lærings- og mestringsuddannelse patientuddannelse på deltagernes præmisser Kompetenceudvikling Fagpersoner og erfarne patienter Kompetenceudvikling

Læs mere

Referat fra møde i. Klyngestyregruppen Vest, Region Midtjylland. Onsdag den 26. september 2012 kl. 16.00-18.00

Referat fra møde i. Klyngestyregruppen Vest, Region Midtjylland. Onsdag den 26. september 2012 kl. 16.00-18.00 Hospitalsenheden Vest Strategi og Plan Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 9927 2727 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Referat fra møde i Klyngestyregruppen Vest, Region Midtjylland Onsdag den 26. september

Læs mere

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt

Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland. Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppen for sundhedsfremme og forebyggelse i Region Midtjylland Sundheds- og sekretariatschef Pia Moldt Temagruppens sammensætning Delt formandsskab og sekretariatsfunktion mellem region og kommuner:

Læs mere

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar 2010

Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar 2010 Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Regionalt Sundhedssamarbejde Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 8. januar

Læs mere

Referat fra møde i. Implementeringsgruppen vedrørende Sundheds-IT og digitale arbejdsgange. Tirsdag den 8. december 2015 kl

Referat fra møde i. Implementeringsgruppen vedrørende Sundheds-IT og digitale arbejdsgange. Tirsdag den 8. december 2015 kl Hospitalsenheden Vest Kvalitet- og Udvikllng Lægaardvej 12 7500 Holstebro Tel. +45 7843 8725 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Referat fra møde i 30. november 2015 Else Rose Hjortbak Implementeringsgruppen

Læs mere

Indstilling: At Implementeringsgruppen drøfter de foreløbige resultater af monitoreringen.

Indstilling: At Implementeringsgruppen drøfter de foreløbige resultater af monitoreringen. R E F E R A T Referat fra møde Implementeringsgruppen forebyggelse og forløbsprogrammer Mødedato 15. marts 2017 Mødetid Kl. 13 Mødested Regionshospitalet, Herning Deltagere Birgitte Ostersen, Ulla Svendsen,

Læs mere

Klyngeseminar Skarrildhus 7. marts 2019

Klyngeseminar Skarrildhus 7. marts 2019 Klyngeseminar Skarrildhus 7. marts 2019 Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Referat

Læs mere

Organisering af sundhedssamarbejdet i Region Midtjylland og Vestklyngen 2012

Organisering af sundhedssamarbejdet i Region Midtjylland og Vestklyngen 2012 Samarbejdsgrupper i Regionalt Regi Sundhedskoordinationsudvalget: Sundhedskoordinationsudvalget har til formål at understøtte sammenhængende behandlingsforløb på tværs af det regionale og det kommunale

Læs mere

Fokusgruppe Sundhed for Voksne Tid: 23.maj kl Sted: Mødelokalet Kjeldmarksvej 1, 7600 Struer. Referat

Fokusgruppe Sundhed for Voksne Tid: 23.maj kl Sted: Mødelokalet Kjeldmarksvej 1, 7600 Struer. Referat Fokusgruppe Sundhed for Voksne Tid: 23.maj kl. 8.30 11.30 Sted: Mødelokalet Kjeldmarksvej 1, 7600 Struer Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 N DK-7500 Holstebro Tel.

Læs mere

Forbrugsvariationsprojektet afsluttende afrapportering

Forbrugsvariationsprojektet afsluttende afrapportering Regionshuset Aarhus CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Koncern Kvalitet Forbrugsvariationsprojektet afsluttende afrapportering Olof Palmes Allé 15 DK-8200 Aarhus N Tel. +45 7841 0003 www.cfk.rm.dk

Læs mere

Sagsfremstilling: Ifølge Sundhedsaftalen er styrket forebyggelse for unge et særligt udviklingsområde.

Sagsfremstilling: Ifølge Sundhedsaftalen er styrket forebyggelse for unge et særligt udviklingsområde. R E F E R A T fra møde Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer Mødedato 22. juni 2016 Mødetid Kl. 13 15.30 Mødested Regionshospitalet Herning Deltagere Ulla Svendsen, Birgitte Ostersen,

Læs mere

R E F E R A T. Referat. 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt. 2. Godkendelse af referat Referat godkendt.

R E F E R A T. Referat. 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt. 2. Godkendelse af referat Referat godkendt. R E F E R A T Referat fra møde Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer Mødedato 2. oktober 2015 Mødetid Kl. 12-14 Mødested Regionshospitalet Holstebro Deltagere Margit Andersen, Peter

Læs mere

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Indledning Med baggrund i kræftplan III og Sundhedsstyrelsens forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse

Læs mere

Region Midtjylland Sundhedsuddannelser Koncern HR Regionshuset Viborg Skottenborg Viborg Att.: Ulla Gottlieb Kirkegård

Region Midtjylland Sundhedsuddannelser Koncern HR Regionshuset Viborg Skottenborg Viborg Att.: Ulla Gottlieb Kirkegård Hospitalsenheden Vest HR Region Midtjylland Sundhedsuddannelser Koncern HR Regionshuset Viborg Skottenborg 26 8800 Viborg Att.: Ulla Gottlieb Kirkegård Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 7843 0000

Læs mere

Indstilling: At gruppen drøfter oplægget til implementering af det reviderede forløbsprogram for diabetes

Indstilling: At gruppen drøfter oplægget til implementering af det reviderede forløbsprogram for diabetes R E F E R A T Referat fra møde Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer Mødedato 15. december 2016 Mødetid Kl.13-15 Mødested Regionshospitalet Holstebro Deltagere Ulla Svendsen, Ida

Læs mere

Til: Faglig Følgegruppe for Genoptræning

Til: Faglig Følgegruppe for Genoptræning Til: Faglig Følgegruppe for Genoptræning Referat af møde i arbejdsgruppen for implementering af ny vejledning på genoptræningsområdet tirsdag den 17. marts 2015 Dagsorden 1. Velkommen, kort introduktion

Læs mere

Dagsorden Åse Nielsen fra Struer Kommune er udgået af gruppen og Mariann Mikkelsen er nu medlem fra Struer.

Dagsorden Åse Nielsen fra Struer Kommune er udgået af gruppen og Mariann Mikkelsen er nu medlem fra Struer. Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Referat fra møde i Faglig Følgegruppe Mandag

Læs mere

Forstærket indsats for mennesker med kronisk sygdom. Et kommunalt perspektiv v/ direktør Karin Holland, Horsens Kommune

Forstærket indsats for mennesker med kronisk sygdom. Et kommunalt perspektiv v/ direktør Karin Holland, Horsens Kommune Forstærket indsats for mennesker med kronisk sygdom Et kommunalt perspektiv v/ direktør Karin Holland, Horsens Kommune Det nære sundhedsvæsen - og borgere med kronisk sygdom Den brændende platform 1. Flere

Læs mere

Referat fra møde i genoptræningsgruppen den 1. april 2016

Referat fra møde i genoptræningsgruppen den 1. april 2016 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i genoptræningsgruppen den 1. april 2016 Deltagere: Inger Buhl

Læs mere

Referat af møde i temagruppen for forebyggelse den 18. november

Referat af møde i temagruppen for forebyggelse den 18. november Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Referat af møde i temagruppen for forebyggelse den 18. november Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Tid: Onsdag

Læs mere

Læring og Mestring for borgere med KOL

Læring og Mestring for borgere med KOL Læring og Mestring for borgere med KOL Inga Bøge Holstebro Sundhedscenter - Vi gør sunde valg til lette valg 31-08-2009 1 Introduktion til Lærings- og Mestringsprojektet Definition Læring Definition Mestring

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

Vibeke gjorde opmærksom på vigtigheden af en afklaring af skalaen og ud fra hvilket niveau, der bedømmes.

Vibeke gjorde opmærksom på vigtigheden af en afklaring af skalaen og ud fra hvilket niveau, der bedømmes. Hospitalsenheden Vest Staben - HR Til Videreuddannelsesrådets medlemmer I Hospitalsenheden Vest Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 0000 Fax. +45 7843 8609 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Referat

Læs mere

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter)

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 19. august 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Eksisterende forløbsprogrammer På nuværende

Læs mere

REFERAT. Implementeringsgruppen for forebyggelse. Tidspunkt: 8. februar 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.

REFERAT. Implementeringsgruppen for forebyggelse. Tidspunkt: 8. februar 2017 kl Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1. REFERAT Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 8. februar 2017 kl. 15.00-17.00 Sted: Ørbækvej 100, 5220 Odense SØ, lokale 1.1.65 DELTAGERE Kommuner Mette Søndergaard Robl, chef, Odense

Læs mere

Tovholder for patienter med kronisk sygdom - Lægers oplevelser i almen praksis i Region Midtjylland

Tovholder for patienter med kronisk sygdom - Lægers oplevelser i almen praksis i Region Midtjylland Tovholder for patienter med kronisk sygdom - Lægers oplevelser i almen praksis i Region Midtjylland CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling - et center for forskning og udvikling på social- og sundhedsområdet

Læs mere

Medicinposer til alle i Region Midtjylland

Medicinposer til alle i Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Dato: 13.03.19 Henriette Haase Fischer Mail:

Læs mere

Tværkommunalt udviklingsprojekt indenfor kronikerrehabilitering - en succes!

Tværkommunalt udviklingsprojekt indenfor kronikerrehabilitering - en succes! Tværkommunalt udviklingsprojekt indenfor kronikerrehabilitering - en succes! Baggrund: Favrskov, Skanderborg og Silkeborg Kommuner samarbejdede i perioden 2010-2013 om et projekt for udvikling af den kommunale

Læs mere

Temagruppen om forebyggelse. Dagsorden til møde i Temagruppen om forebyggelse

Temagruppen om forebyggelse. Dagsorden til møde i Temagruppen om forebyggelse Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Temagruppen om forebyggelse DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Dagsorden til møde i Temagruppen om forebyggelse Tid: Fredag

Læs mere

R E F E R A T. Referat. 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt. Dog ændres der på rækkefølgen af nogle af punkterne.

R E F E R A T. Referat. 1. Godkendelse af dagsorden Dagsorden godkendt. Dog ændres der på rækkefølgen af nogle af punkterne. R E F E R A T fra møde Implementeringsgruppen for Forebyggelse og Forløbsprogrammer Mødedato 7. december 2015 Mødetid 13.00-15.30 Mødested Regionshospitalet Herning Deltagere Elisabeth Brix Westergaard,

Læs mere

Opbygning af sundhedsaftalen

Opbygning af sundhedsaftalen Sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft v. oversygeplejerske Marie-Louise Ulsøe og leder af Sundhedscenter Vest Ulla Svendsen www.regionmidtjylland.dk Opbygning af sundhedsaftalen Sundhedsaftalen

Læs mere

Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber fredag d. 27. februar 2015

Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber fredag d. 27. februar 2015 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Referat af møde i undergruppen vedr. hjælpemidler og behandlingsredskaber fredag d. 27. februar 2015 Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000

Læs mere

Sundhedspædagogisk uddannelse

Sundhedspædagogisk uddannelse Sundhedspædagogisk uddannelse Doris Nørgård Center for Baggrund Region Midtjyllands strategi Forløbsprogrammer Patientuddannelse styrke egenomsorgen Styrke de pædagogiske kompetencer MTV-rapport Undervise

Læs mere

Region Midtjylland Sundhed. Referat. til mødet i Forløbsprogramgruppen for hjertekarsygdom 5. november 2014 kl. 15:30 i F7

Region Midtjylland Sundhed. Referat. til mødet i Forløbsprogramgruppen for hjertekarsygdom 5. november 2014 kl. 15:30 i F7 Region Midtjylland Sundhed Viborg, den 4. december 2014 /helroe Referat til mødet i Forløbsprogramgruppen for hjertekarsygdom 5. november 2014 kl. 15:30 i F7 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Velkomst

Læs mere

Kommentarer til 'Opgørelse af kommunale hjerterehabiliteringsindikatorer 2018'.

Kommentarer til 'Opgørelse af kommunale hjerterehabiliteringsindikatorer 2018'. DEFACTUM Regionshuset Aarhus Olof Palmes Allé 15 Den 10. april 2019 8200 Aarhus N www.defactum.dk til 'Opgørelse af kommunale hjerterehabiliteringsindikatorer 2018'. Dette notat indeholder en oversigt

Læs mere

Region Midtjylland Sundhed. Referat. fra møde i Koordinationsudvalg for folkesundhedsområdet 6. juni 2013 kl. 13:00 Olof Palmes Allé 15 Lok.

Region Midtjylland Sundhed. Referat. fra møde i Koordinationsudvalg for folkesundhedsområdet 6. juni 2013 kl. 13:00 Olof Palmes Allé 15 Lok. Region Midtjylland Sundhed Viborg, den 17. juni 2013 /KRIDRE Refer fra møde i Koordinionsudvalg for folkesundhedsområdet 6. juni 2013 kl. 13:00 Olof Palmes Allé 15 Lok. F3 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst

Læs mere

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle

Hjerneskadesamrådet. Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december 2012. Kære alle Regionshuset Viborg Hjerneskadesamrådet Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i Hjerneskadesamrådet den 13. december

Læs mere

Indledning. Lidt om baggrunden og processen Smiley-ordningen og udfordringerne herved. 2 www.regionmidtjylland.dk

Indledning. Lidt om baggrunden og processen Smiley-ordningen og udfordringerne herved. 2 www.regionmidtjylland.dk Statusrapport 2013 for Sundhedsaftalen 2011-2014 Per Adelhart Christensen, Randers Kommune Helle Vadmand Jensen, Region Midtjylland www.regionmidtjylland.dk Indledning Lidt om baggrunden og processen Smiley-ordningen

Læs mere

Referat fra møde i Faglig Følgegruppe i Vestklyngen, Region Midtjylland. Torsdag den 2. oktober 2014 kl

Referat fra møde i Faglig Følgegruppe i Vestklyngen, Region Midtjylland. Torsdag den 2. oktober 2014 kl Referat fra møde i Faglig Følgegruppe i Vestklyngen, Region Midtjylland Torsdag den 2. oktober 2014 kl. 10.00 12.00 Regionshospitalet Holstebro, Sal 3 ved foredragssalene, Indgang U Hospitalsenheden Vest

Læs mere

Til samarbejdsgruppen for indlæggelse og udskrivning

Til samarbejdsgruppen for indlæggelse og udskrivning Til samarbejdsgruppen for indlæggelse og udskrivning Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk www.vest.rm.dk

Læs mere

Hospitalsenheden Vest. Årsberetning 2010. Samarbejdsgruppen Gør et godt samarbejde bedre Vestklyngen, Region Midtjylland

Hospitalsenheden Vest. Årsberetning 2010. Samarbejdsgruppen Gør et godt samarbejde bedre Vestklyngen, Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest Årsberetning 2010 Samarbejdsgruppen Gør et godt samarbejde bedre Vestklyngen, Region Midtjylland Staben Kvalitet og Udvikling Januar 2011 Indhold Side Baggrund... 3 Formål med samarbejdsgruppen

Læs mere

Center for Sundhedsfremme Ringkøbingvej Varde Margit Thomsen

Center for Sundhedsfremme Ringkøbingvej Varde  Margit Thomsen Center for Sundhedsfremme Ringkøbingvej 32 6800 Varde www.sundhedsfremme.vardekommune.dk/ Margit Thomsen math@varde.dk Hvem er vi? 1 diætist,1sygeplejerske,3 fysioterapeuter, 1 misbrugskonsulent, 1 socialrådgiver,

Læs mere

Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse. Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan?

Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse. Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan? Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan? Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen Undersøgelser peger på følgende fordele ved indsatsen kræftpatienterne

Læs mere

Tillæg til Rammeaftale gældende for Vestklyngen om anvendelse af MedCom7 hjemmepleje-sygehus standarder

Tillæg til Rammeaftale gældende for Vestklyngen om anvendelse af MedCom7 hjemmepleje-sygehus standarder Tillæg til Rammeaftale gældende for Vestklyngen om anvendelse af MedCom7 hjemmepleje-sygehus standarder Vestklyngen, Region Midtjylland Hospitalsenheden Vest Herning Kommune, Sundhed og Ældre Holstebro

Læs mere

Informationsbrev om TULE og APV

Informationsbrev om TULE og APV Hospitalsenheden Vest Staben HR Afdelingsledelser Arbejdsmiljøgrupper Tillidsrepræsentanter Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 0000 Fax. +45 7843 8609 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Informationsbrev

Læs mere

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen

Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen i Horsens-klyngen Kommissorium for Styregruppen for Sundhedsaftalen 2015-2018 i Horsens-klyngen Dette kommissorium beskriver den overordnede ramme for det tværsektorielle samarbejde mellem hospital, kommune og praktiserende

Læs mere

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017

Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Forretningsudvalget (Direktørforum) Møde 6. marts 2017 Side 1 af 5 Mødedeltagere: Lægefaglig direktør Claus Thomsen, Aarhus Universitetshospital (Afbud) Sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen, Aarhus

Læs mere

Region Nordjylland og kommuner

Region Nordjylland og kommuner Region Nordjylland og kommuner Patientuddannelse Det nordjyske set-up Begreberne på plads Status Hjørring og Aalborg kommune kommunes Rehabiliteringstilbud som eksempel Projekterne Kompetenceudvikling

Læs mere

Program Træning af hjertepatienter

Program Træning af hjertepatienter Program Træning af hjertepatienter Modul 1: 8. 10. januar 2019 Modul 2: 6. marts 2019 Bispebjerg Hospitals Uddannelsescenter, indgang 50, lokale 11 Tuborgvej 235, 2400 København NV Læringsmål Evidens og

Læs mere

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri

Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske borgere/patienter mellem kommuner og Psykiatri Dette notat beskriver forslag til en forebyggelsesmodel for den fælles målgruppe af psykiatriske

Læs mere

11/10-13, kl (efter innovationsdagen), samme mødelokale som innovationsdagen holdes i på Papirfabrikken, Silkeborg,

11/10-13, kl (efter innovationsdagen), samme mødelokale som innovationsdagen holdes i på Papirfabrikken, Silkeborg, Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Til den faglige temagruppe for børne- og ungdomspsykiatri (og dernæst styregruppen

Læs mere

Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft

Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft Sundhedsaftalen skal ses som et supplement til forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse kræft og som en tillægsaftale

Læs mere

Titel: Styrke Hele Livet. Copyright: Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed. Forfattere: Karen Allesøe og Kathrine Bjerring Ho

Titel: Styrke Hele Livet. Copyright: Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed. Forfattere: Karen Allesøe og Kathrine Bjerring Ho Styrke Hele Livet Titel: Styrke Hele Livet Copyright: Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Forfattere: Karen Allesøe og Kathrine Bjerring Ho Udgiver: Albertslund Kommune ISBN: 978-87-997898-8-4

Læs mere

Referat. Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 13. april 2018 kl Sted: OUH Patienthotellet 8. sal Syd.

Referat. Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 13. april 2018 kl Sted: OUH Patienthotellet 8. sal Syd. Referat Møde: Implementeringsgruppen for forebyggelse Tidspunkt: 13. april 2018 kl. 9.00-11.00 Sted: OUH Patienthotellet 8. sal Syd Deltagere Kommuner: Mette Søndergaard Robl, chef, Odense Kommune (næstformand)

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER Kommentarsamling for Planlagt indlagte patienter på

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER Kommentarsamling for Planlagt indlagte patienter på REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2014 Kommentarsamling for Planlagt indlagte patienter på Neurologisk afdeling Hospitalsenheden Vest Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Læs mere

Region Midtjylland Sundhed. Referat

Region Midtjylland Sundhed. Referat Region Midtjylland Sundhed 13. maj 2015 /helroe Refer til møde i Forløbsprogramgruppen for hjertekarsygdom 27. april 2015 kl. 15:00 i Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, mødelokale F1, stuen - ring 2112

Læs mere

Generel forløbsbeskrivelse

Generel forløbsbeskrivelse Generel forløbsbeskrivelse Udarbejdet af Godkendt af/dato Arbejdsgruppen for det tværsektorielle samarbejde om rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft Styregruppe/15.03.2015 Revisionsdato

Læs mere

Erfaringer fra udvikling og implementering af metoden

Erfaringer fra udvikling og implementering af metoden Erfaringer fra udvikling og implementering af metoden Læring og mestring i forskningsprojektet Kompetenceudvikling og samarbejde mellem erfaren patient / bruger og fagperson Implementering i organisationen

Læs mere

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom.

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Tilskudsmodtageren skal i forbindelse med puljeprojektets afslutning besvare følgende spørgsmål

Læs mere

Livsstilscafe. Livsstilscafe. For mennesker med kroniske sygdomme eller længerevarende psykisk sygdom. Sundhed i balance. Information til personalet

Livsstilscafe. Livsstilscafe. For mennesker med kroniske sygdomme eller længerevarende psykisk sygdom. Sundhed i balance. Information til personalet Information til personalet Livsstilscafe For mennesker med kroniske sygdomme eller længerevarende psykisk sygdom Samtaler, vejledning og holdundervisning om sund mad, bevægelse og rygning Livsstilscafe

Læs mere

Temagruppen Børn og Unge Somatik. Referat fra møde i Temagruppen om børn og unge somatik

Temagruppen Børn og Unge Somatik. Referat fra møde i Temagruppen om børn og unge somatik Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Temagruppen Børn og Unge Somatik DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Referat fra møde i Temagruppen om børn og unge somatik

Læs mere

Referat fra møde i Kommunalt Lægeligt Udvalg den 27. maj 2013.

Referat fra møde i Kommunalt Lægeligt Udvalg den 27. maj 2013. 6.5 Til repræsentanter for de praktiserende læger og repræsentanter fra direktionen i Holstebro Kommune Dato: 3.06.2013 J. nr.: 004594-2012 Henv. til: Kirsten V. Løgsted Tlf.: 9611 4107 Referat fra møde

Læs mere

Diabetes rehabilitering - sådan gør vi i Hjørring Kommune

Diabetes rehabilitering - sådan gør vi i Hjørring Kommune Diabetes rehabilitering - sådan gør vi i Hjørring Kommune Hvem er jeg? Else Deichmann Nielsen Sygeplejerske ved Borgersundhed, Sundhedscenter Hjørring. 67.816 indbyggere Hjørring Sundhedscenter Træningsenheden

Læs mere

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland 1. Indledning Cirka 50 procent af de borgere, som rammes af kræft (herefter kræftpatienter eller patienter), bliver i dag helbredt

Læs mere

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SUNDOK Sagsbeh.: DEPSSBO Koordineret med: Sagsnr.: 1601025 Dok. nr.: 365099 Dato: 11-05-2017 Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af

Læs mere

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud i Region Hovedstaden Baggrunden for det tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram Region Hovedstadens tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram

Læs mere

Referat Det sygeplejefaglige Råd. Referat. Tid: Fredag den 1. april kl Mødelokale: Udvalgsværelse 2, Regionshospitalet Herning

Referat Det sygeplejefaglige Råd. Referat. Tid: Fredag den 1. april kl Mødelokale: Udvalgsværelse 2, Regionshospitalet Herning Hospitalsenheden Vest Det Sygeplejefaglige Råd Referat Det sygeplejefaglige Råd Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 7843 0000 post@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Tid: Fredag den 1. april kl. 9.30 12.00

Læs mere

Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015

Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015 Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Referat fra møde i arbejdsgruppen vedr. genoptræning den 3. september 2015 Deltagere:

Læs mere

Systematisk og tværsektoriel rygestopindsats

Systematisk og tværsektoriel rygestopindsats Systematisk og tværsektoriel rygestopindsats foreløbige erfaringer Lene Stokholm Jensen projektleder - Forstærket indsats overfor storrygere i Vestklyngen Mobil 40 87 91 17 / mail lsj@struer.dk Projekt

Læs mere

13:30-13:45 Oversigt over tværsektorielle projekter på sundhedsområdet i Region H. 13:45-14:00 Hvordan kan TFE assistere i fremtidige projekter?

13:30-13:45 Oversigt over tværsektorielle projekter på sundhedsområdet i Region H. 13:45-14:00 Hvordan kan TFE assistere i fremtidige projekter? 12:30-13:00 Frokost 13:00-13:10 Velkommen Ane Friis Bendix, formand for koordinationsgruppen for (TFE) 13:10-13:30 TFE og TVÆRS-Puljen Carsten Hendriksen, forskningsleder i TFE 13:30-13:45 Oversigt over

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden 1 Kommune Frederikssund Klynge Hillerød Seneste revision 23. september 2010 P:\PlanlaegningOgUdvikling\Sundhedsaftaler\Sundhedsaftale 2011-2014\Allonger\Hillerød- Klyngen\Frederikssund tillægsaftale 2011-2014.doc

Læs mere

Telemedicinsk tilbud til KOL patienter Hospitalsenheden Horsens. Ved Anne Friis Jørgensen Tele- KOL Case-manager

Telemedicinsk tilbud til KOL patienter Hospitalsenheden Horsens. Ved Anne Friis Jørgensen Tele- KOL Case-manager Telemedicinsk tilbud til KOL patienter Hospitalsenheden Horsens Ved Anne Friis Jørgensen Tele- KOL Case-manager Hospitalsenheden Horsens lungeteam Tina s dreamteam! ;o) KOL- TEAMET Regionshospitalet Horsens

Læs mere

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor

Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Referat Kommunalt Samarbejdsforum for Somatik (KSS) for Holbæk Sygehus samt Holbæk, Lejre, Kalundborg og Odsherred kommuner og praksissektor Dato: Torsdag den 3. december 2015, kl. 14.00-16.00 Dato: 16.

Læs mere

SAMMENHÆNGENDE REHABILITERINGSFORLØB SET FRA ET FOREBYGGELSESCENTER

SAMMENHÆNGENDE REHABILITERINGSFORLØB SET FRA ET FOREBYGGELSESCENTER SAMMENHÆNGENDE REHABILITERINGSFORLØB SET FRA ET FOREBYGGELSESCENTER (Gill Sans pt) Birgitte Gade Koefoed Forebyggelsescenterchef Speciallæge i samfundsmedicin, ph.d. MPA Forebyggelsescenter Nørrebro Friday,

Læs mere

Behovsvurdering en god måde at høre borgerens stemme på.

Behovsvurdering en god måde at høre borgerens stemme på. Behovsvurdering en god måde at høre borgerens stemme på. Gælder det også i praksis? v/henriette Knold Rossau Videnskabelig assistent, cand.scient.san.publ. 10. Årlige Rehabiliteringskonference Torsdag

Læs mere

Forløbsprogrammerne for KOL Type 2 diabetes Hjertekar

Forløbsprogrammerne for KOL Type 2 diabetes Hjertekar Forløbsprogrammerne for KOL Type 2 diabetes Hjertekar Birgitte Holm Andersen Regionalt Sundhedssamarbejde Folkesundhed og kronikerindsats www.regionmidtjylland.dk Kroniske udfordringer! Udviklingen i sygdomsmønstret

Læs mere

Tilstede: Janet Hansen, Lilian Christensen, Gitte Østergaard Poulsen, Flemming Bandholm Jacobsen, Dorthe Thagaard, Ida Gøtke,

Tilstede: Janet Hansen, Lilian Christensen, Gitte Østergaard Poulsen, Flemming Bandholm Jacobsen, Dorthe Thagaard, Ida Gøtke, Hospitalsenheden Vest Administrationen HR Tilstede: Janet Hansen, Lilian Christensen, Gitte Østergaard Poulsen, Flemming Bandholm Jacobsen, Dorthe Thagaard, Ida Gøtke, Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel.

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER Kommentarsamling for ambulante patienter på

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER Kommentarsamling for ambulante patienter på REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 Kommentarsamling for ambulante patienter på Infektionsmedicinsk Ambulatorium Herning Hospitalsenheden Vest Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Læs mere

Ydelser og patientens vurdering

Ydelser og patientens vurdering Evaluering af rehabilitering i Sundhedscenter for Kræftramte 2007-2009 Kræftrehabilitering i kommunerne Ydelser og patientens vurdering Nyborg Strand 17.marts 2010 Centerchef Jette Vibe-Petersen Sygeplejerske

Læs mere

Implementering af forløbsprogram for lænderygsmerter

Implementering af forløbsprogram for lænderygsmerter Implementering af forløbsprogram for lænderygsmerter v. Jens Bejer Damgaard, kontorchef, Nære Sundhedstilbud www.regionmidtjylland.dk Disposition Kort oprids af grundlaget for det tværsektorielle samarbejde

Læs mere

Til: Faglig Følgegruppe for Genoptræning. Referat af møde i Faglig følgegruppe for genoptræning torsdag den 22. maj. Dagsorden

Til: Faglig Følgegruppe for Genoptræning. Referat af møde i Faglig følgegruppe for genoptræning torsdag den 22. maj. Dagsorden Til: Faglig Følgegruppe for Genoptræning Referat af møde i Faglig følgegruppe for genoptræning torsdag den 22. maj. Dagsorden 1. Velkommen, kort introduktion til mødet. 2. Elektronisk kommunikation Faglig

Læs mere

Hjælp til en lettere hverdag. KOL Type 2 diabetes Kræft Hjertesygdom. Center for Sundhed og Omsorg

Hjælp til en lettere hverdag. KOL Type 2 diabetes Kræft Hjertesygdom. Center for Sundhed og Omsorg Hjælp til en lettere hverdag KOL Type 2 diabetes Kræft Hjertesygdom Center for Sundhed og Omsorg Har du KOL, type 2 diabetes, kræft eller hjertesygdom? I Helsingør Rehabilitering og Træningscenter får

Læs mere

Referat til møde i Koordinationsgruppen

Referat til møde i Koordinationsgruppen Aarhus Universitetshospital Planlægning Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Referat til møde i Koordinationsgruppen Tid og sted: Den 21.08.2013, kl. 10.30-12.30 Bygning 4, Mødelokale

Læs mere

Referat. Referat fra møde i Direktørforum, d. 12. december 2011. Referat fra første møde i Direktørforum Medlemmer af Direktørforum

Referat. Referat fra møde i Direktørforum, d. 12. december 2011. Referat fra første møde i Direktørforum Medlemmer af Direktørforum Referat Emne: Til: Referat fra første møde i Direktørforum Medlemmer af Direktørforum Den 19. december 2011 Referat fra møde i Direktørforum, d. 12. december 2011 Aarhus Kommune Sundhed og Velfærd Sundhed

Læs mere

Forslag til 2 modeller for fremtidig drift af rehabiliteringsforløb til borgere med KOL, iskæmisk hjertesygdom og diabetes type 2.

Forslag til 2 modeller for fremtidig drift af rehabiliteringsforløb til borgere med KOL, iskæmisk hjertesygdom og diabetes type 2. Forslag til 2 modeller for fremtidig drift af rehabiliteringsforløb til borgere med KOL, iskæmisk hjertesygdom og diabetes type 2. En tredjedel af den danske befolkning lider af en eller flere kroniske

Læs mere

Hvordan har du det? 2010

Hvordan har du det? 2010 Hvordan har du det? 2010 Sundhedsprofil for region og kommuner unge Sammenfatning Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Hvordan har du det? 2010 Sundhedsprofil for region og kommuner unge sammenfatning Udarbejdet

Læs mere

Henvisning til rygestop fra hospitaler -med VeryBrief Advice

Henvisning til rygestop fra hospitaler -med VeryBrief Advice Henvisning til rygestop fra hospitaler -med VeryBrief Advice Lene Stokholm Jensen Forstærket indsats overfor storrygere i Vestklyngen Mobil 40 87 91 17 / mail lsj@struer.dk Forstærket indsats overfor storrygere

Læs mere

Bilag. Bilag 1: Afgrænsning

Bilag. Bilag 1: Afgrænsning Bilag Bilag 1: Afgrænsning Ved sammenligning af denne rapports resultater med resultater fra pilotprojektet er det et opmærksomhedspunkt, at antallet af uger er blevet ændret fra det daværende 8-12 uger

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet

Region Midtjylland Regionssekretariatet Region Midtjylland Regionssekretariatet 13. maj 2015 /SUBERG Referat fra møde i Sundhedsbrugerrådet den 6. maj 2015 Deltagere: Birgit Hagen, Anni Faarup Christensen, Alice Brask, Lillian Andersen, Jens

Læs mere

Ansøgning om tilskud fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Indsats for patienter med kronisk sygdom 2010 2012.

Ansøgning om tilskud fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Indsats for patienter med kronisk sygdom 2010 2012. Ansøgning om tilskud fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Indsats for patienter med kronisk sygdom 2010 2012 Randers Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund Side 2 2. Indsats Diabetes 2 3 2.1

Læs mere

Social ulighed i sundhed

Social ulighed i sundhed Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Strategi og Planlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Social ulighed i sundhed Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Alle skal have let og lige adgang til

Læs mere

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE Hvis du har udfordringer med: Livsstil - Rygning - Vægten - Kronisk sygdom Angst og depression - Smerter - KOL - Hjertet Kræft - Ryggen - Diabetes Kontakt:

Læs mere

Udviklingen i kroniske sygdomme

Udviklingen i kroniske sygdomme Forløbsprogrammer Definition Et kronikerprogram beskriver den samlede tværfaglige, tværsektorielle og koordinerede indsats for en given kronisk sygdom, der sikrer anvendelse af evidensbaserede anbefalinger

Læs mere

Kommunalt-lægeligt udvalg. Kommissorium

Kommunalt-lægeligt udvalg. Kommissorium Kommunalt-lægeligt udvalg Kommissorium 2018 Kommunalt-lægeligt udvalg - Kommissorium Udarbejdet af: Benny Sell & Gitte Piil Eriksen Udgiver: Sektor Ældre & Sundhed Team Folkesundhed Sundhedscenter Maribo

Læs mere

Sammenhængende sundhedstilbud på Vestegnen www.sundpåvestegnen.dk

Sammenhængende sundhedstilbud på Vestegnen www.sundpåvestegnen.dk Vestegnsprojektet Mikael Esmann, kursist Diabetes hold i Ishøj kommune og Dorte Jeppesen, udviklingschef Glostrup hospital Seminar Dansk Selskab for Interprofessionel læring og samarbejde Kolding 1 december

Læs mere

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, kronisk obstruktiv lungesygdom eller kræft

Sundhedskursus. Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, kronisk obstruktiv lungesygdom eller kræft Sundhedskursus Et kursus for borgere med diabetes, hjertekarsygdom, kronisk obstruktiv lungesygdom eller kræft Sundhedskursus Sundhedskursus Vi tilbyder et sundhedskursus, der sætter fokus på at give inspiration

Læs mere