- et faghæfte om dialogisk læsning med de 0-3-årige

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "- et faghæfte om dialogisk læsning med de 0-3-årige"

Transkript

1 - et faghæfte om dialogisk læsning med de 0-3-årige

2 2 Indholdsfortegnelse 1. Forord 2. Materialerne 3. Om dialogisk læsning med 0-3-årige børn 4. Bøger inden for rækkevidde 5. Bøger til forskellige formål 6. Forberedelse til den dialogiske læsning 7. Oplæserens faglige kvalifikationer 8. Faser i den dialogiske læsning 9. Kreative aktiviteter 10. Samarbejde med børnenes forældre huskeråd til LæseLeg Mini Titel: LæseLeg Mini et faghæfte om dialogisk læsning med de 0-3-årige Udgiver: Mary Fonden Mary Fonden 2014 LæseLeg Mini et faghæfte om dialogisk læsning med de 0-3-årige er skrevet af sprogvejleder Jette Løntoft Layout: MOTOR agency 1. udgave LæseLeg Mini et faghæfte om dialogisk læsning med de 0-3-årige indgår i Mary Fondens projekt LæseLeg til daginstitutioner. Læs mere om LæseLeg på læseleg.dk

3 3 1. Forord Mangel på ord er et stort problem for rigtig mange børn. Evnen til at kunne udtrykke sig med sine egne ord spiller en stor rolle for børns trivsel. Og et lille ordforråd vokser langsommere end et stort af slagsen, fordi ord avler ord. Jo flere ord, man allerede har, jo lettere er det at tilegne sig nye. Det betyder, at jo tidligere vi støtter op om børnenes sprogudvikling, jo større bliver udbyttet. LæseLeg handler netop om at styrke børns kommunikative kompetencer og give dem adgang til fællesskabet. LæseLeg blev i første omgang udviklet til børnehavebørn, og LæseLeg Mini er en udvidelse, der gør det muligt at bruge LæseLeg sammen med de 0-3-årige. Når man læser med 0-3-årige, stiller det særlige krav til oplæseren, bøgerne og læsesituationen det beskriver dette faghæfte. Hæftet indeholder også konkret inspiration til, hvordan bøger og højtlæsning kan blive en del af den pædagogiske praksis i jeres vuggestue/dagpleje. LæseLeg er udviklet og baseret på det unikke sprogpædagogiske værktøj dialogisk læsning, som har en veldokumenteret effekt i forhold til at øge børns ordforråd og styrke deres kommunikative kompetencer. I LæseLeg er den dialogiske læsning suppleret med kreative aktiviteter, og vores egen følgeforskning viser, at børn, der har arbejdet med LæseLeg, forbedrer deres kommunikative færdigheder markant i forhold til børn, der læser de samme bøger på almindelig vis. LæseLeg hjælper børnene til at udtrykke sig, at komme i dialog med andre børn, at lege og være sammen om hverdagslivets aktiviteter: Kort sagt at blive en del af det sociale fællesskab. Og jo tidligere børn indgår i og bidrager til fællesskabet, jo bedre muligheder har de for at trives resten af livet. LæseLeg indgår i Mary Fondens arbejde for at bekæmpe social isolation ud fra grundtanken om, at alle har ret til at høre til. LæseLeg og LæseLeg Mini er udviklet af Mary Fonden i samarbejde med Mary Fondens ekspertpanel og med finansiel støtte fra Det Obelske Familiefond. God fornøjelse med LæseLeg Mini!

4 4 2. Materialerne LæseLeg Mini kan udelukkende downloades på hjemmesiden og består af følgende materialer: Et faghæfte En liste med 10 bøger, som er velegnede til oplæsning for de 0-3-årige børn Et boghæfte til hver af de 10 bøger; boghæfterne indeholder inspiration og forslag til pædagogiske aktiviteter, der knytter sig til bøgernes indhold og sprog 3. Om dialogisk læsning med 0-3-årige børn 1 Efter omkring 9-måneders-alderen giver det for alvor mening at begynde at kigge i små bøger sammen med et barn. Fra det tidspunkt er barnet i stand til at have et fælles perspektiv også kaldet joint attention med andre, dvs. at en voksen og et barn kan kigge i små bøger, samtidig med at den voksne sætter ord på det, der er i bøgerne. Der er evidens for, at fælles opmærksomhed har en positiv indflydelse på børns sprogtilegnelse, og at børn, hvis sprogtilegnelse støttes gennem joint attention, hurtigere bliver sprogligt kompetente end børn, der ikke modtager denne støtte. Dialogisk læsning er udviklet og beskrevet af den amerikanske forsker G. J. Whitehurst. Metoden er især anvendt og beskrevet i sammenhæng med pædagogiske forløb for børn fra 3-4-årsalderen og opefter. Men der er forskningseksempler, hvor børnene har været helt ned til 2-årsalderen. I to træningsundersøgelser af Whitehurst et al (1988) og Arnold et al (1994) blev en gruppe mødre til 2-årige børn trænet i at læse dialogisk for deres børn i fire uger. En anden gruppe børn og deres mødre deltog som kontrolgruppe. Her fik børnene også læst op i fire uger, men mødrene fik ikke træning i dialogisk oplæsning. Det viste sig, at de børn, der fik læst op ud fra principperne for dialogisk oplæsning, undervejs begyndte at tale i længere sætninger, og at de efterfølgende var signifikant bedre til at benævne billeder i en ordforrådstest sammenlignet med kontrolbørnene. (Mette Nygaard Jensen, At læse med børn dialogisk oplæsning i dagtilbud, Klim, 2007) 1. Vær opmærksom på, at 0-3-årsalderen kun dækker alderen frem til den dag, børnene fylder tre år. Betegnelsen 0-3-årsalderen er valgt i stedet for vuggestuealderen, fordi børn i dagpleje selvfølgelig også er en del af målgruppen.

5 5 5 5 Principperne for den dialogiske læsning er grundlæggende ens uanset børnenes alder, dog bør der være færre børn i en læsegruppe, når man arbejder med de 0-3-årige børn. Grundelementerne i dialogisk læsning er: At læse billedbøger i grupper a 1-3 børn At alle bøger læses tre gange At oplæseren og børnene taler sammen om det læste Det er vigtigt at være opmærksom på, at det pædagogiske arbejde med den dialogiske læsning med de 0-3-årige børn i langt højere grad skal foregå på barnets præmisser, end tilfældet er med ældre børn, som allerede er godt på vej til at være bog-vante. Der er store individuelle forskelle på, hvornår 1-2-årige børn kan koncentrere sig om at se og lytte i længere tid uden samtidig at være motorisk aktive. Endvidere er bøger ofte et helt nyt medie for børn i den alder et medie, som skal udforskes, med alt hvad det indebærer, når man er et lille barn på 1-2 år. Også det at indgå i en form for dialog om indholdet i en bog er udfordrende for såvel barn som oplæser. 4. Bøger inden for rækkevidde Småbørn skal have bøger inden for rækkevidde overalt, hvor de færdes. Det betyder, at der skal ligge bøger på gulvet i rum, hvor helt små børn opholder sig. Det er nu engang det, der skal til, for at småbørn, der endnu har kravlen som den foretrukne transportform, spontant tager bøgerne til sig og begynder at undersøge og bruge dem. I en vuggestue- eller dagplejegruppe vil der være børn i forskellige aldre og dermed på forskellige udviklingsniveauer også i forhold til det at omgås bøger. Ved at gøre bøger lettilgængelige og have dem liggende på gulvet, vil endnu ikke bogvante børn spontant efterligne bogvante børns omgang med bøger. På den måde bliver bøgerne allerede i en meget tidlig alder genstande, som er en selvfølgelig del af børnenes hverdag, og som de selv tager til sig og bruger. Når man hver morgen spreder bøger rundt på gulvet på stuen, betyder det, at man skal vælge robuste bøger til de alleryngste.

6 6 Lige så vigtigt det er at lære ældre børn at passe på de bøger, de læser i, lige så sikkert er det, at 1-2-årige børn er for små til at lære at bruge, omgås og elske bøger samtidig med, at de skal lære at passe på dem. Børn i den alder rykker i, bider i, sutter på, krammer, går rundt med bøgerne og bruger dem til alskens andre ting end det, de er beregnet til. For små børn er det nu engang en del af det at lære bøgerne at kende. Derfor handler det om at vælge robuste papbøger, som ikke så let går i stykker, og som samtidig appellerer til børnene, fordi de indeholder gode billeder (fotografier og/eller illustrationer) med stærke farver.de har måske endda en spændende og kendt form, fx kan en bog om traktorer være formet som en traktor, måske endda med hjul på. Udover at vælge robuste papbøger kan det anbefales, at nogle af de bøger, der vælges, indeholder andre taktile udforskningsmuligheder,fx blanke eller glatte pletter, dejlig blød pels, sjove strukturer eller dele, der kan bevæges. Det sidste forudsætter, at det er lavet, uden at der er gået på kompromis med robustheden en bog med bevægelige dele, som mangler, er lige til skraldespanden, fordi den lægger op til en aktivitet, som ikke eksisterer længere. Bøger med indbygget lyd fascinerer også aldersgruppens børn. Det kan forekomme lidt useriøst at vælge bøger med hjul på, med indbygget rappen, med huller i osv., men de små elsker det og når det handler om at sælge bogen som medie til et lille menneske, gælder næsten alle kneb. 5. Bøger til forskellige formål Det kan være hensigtsmæssigt at operere med forskellige kategorier af bøger, alt efter hvordan disse indgår i det pædagogiske arbejde. Der kan fx arbejdes med tre forskellige kategorier af bøger: Gulv-bøger/pegebøger Hjemmelavede, individuelle pegebøger Almindelige billedbøger Alle tre slags bøger kan bruges til dialogisk læsning, men der er i dette materiale alene lavet boghæfter til bøger, som indeholder en lille fortælling, også kaldet en story. Gulv-bøger/pegebøger Gulv-bøger er de robuste papbøger, som tidligere omtalt, og de henvender sig til alle 0-3-årige. Litterært hører gulv-bøgerne for det meste til i den kategori af bøger, som går under betegnelsen pegebøger, fordi de hyppigst indeholder illustrationer eller fotos af enkeltgenstande, måske organiseret i overbegreber, fx transportmidler eller husdyr, men uden en sammenhængende handling. Der findes dog også robuste papbøger, hvis indhold består af en lille fortælling.

7 7 Når denne kategori af bøger skal være robuste, skyldes det, at de skal kunne holde til at være frit tilgængelige for børnene. Det kan anbefales, at anvendelsen af gulv-bøgerne/pegebøgerne i en vis udstrækning overlades til børnenes egne initiativer og eksperimenter. En af pædagogens opgaver er at iagttage, om børnene allerede er bog-vante, fordi de har bøger til rådighed derhjemme, måske har kigget i dem sammen med et familiemedlem, eller fordi de har iagttaget ældre søskendes omgang med bøger. De børn, som først møder bøger i vuggestuen eller i dagplejen, vil iagttage, hvordan mere bog-vante og også ældre børn bruger bøgerne. Den voksne kan inspirere børnene ved selv at tage en gulv-bog/pegebog og begynde at kigge i den, eventuelt vise et af bogens opslag til en kollega og kommentere det, der er i bogen. Langt de fleste børn for ikke at sige alle tager før eller siden initiativ til at ville kigge bog med en voksen. At bøgerne er tilgængelige i børnehøjde har mange formål, bl.a.: At signalere, at bøger er et selvfølgeligt element i menneskers hverdagsliv At give børnene mulighed for at få erfaringer med bøgers fysiske indretning, fx kunsten af kunne bladre At støtte en begyndende forståelse af, at verden er todimensionel i bøgernes illustrationer At bøger er lig med nærvær, hygge og stemmer, der fortæller At lægge den første grundsten til udviklingen af læselyst Der vil ofte ske en bevægelse, der går fra leg med gulv-bøgerne/pegebøgerne til at kigge bog med en voksen og til leg igen. Det skal den voksne acceptere og respektere. Et trygt og godt forhold til bøger udvikles ikke gennem tvang. At lege med en bog er et forstadie til at læse, nøjagtigt som at lege med maden er indledningen til at kunne spise med kniv og gaffel. Hjemmelavede, individuelle pegebøger For alle børn i ca. 1-1½-årsalderen vil en skræddersyet, hjemmelavet pegebog med billeder af ting, som barnet holder særlig meget af, kunne blive en kær og skattet første bog, som barnet både alene og sammen med en voksen kan tilbringe mange gode stunder med at læse i. Bogen laves meget simpelt af to stykker pap, som holdes sammen med en kraftig lærredstape eller gaffatape, så der kan bladres i den. Hvis siderne lamineres forlænges holdbarheden. Det er bedre at lave flere små bøger, max seks sider, end en stor bog på sider. Bogen laves optimalt i et samarbejde mellem barnets forældre og barnets pædagog. Hvis der arbejdes med børn med to eller flere sprog, kan der laves flere eksemplarer ét til hjemmebrug (læses på modersmålet/modersmålene) og ét til institutionsbrug/brug i dagplejen (læses på dansk). Pædagog og forældre samar-

8 8 bejder om at finde de fire motiver, som aktuelt vil kunne fange barnets interesse brug digitalkamera eller klip illustrationer ud af reklamer og lignende. Husk, at mange børn er glade for fotos, som de selv er med på. Der må gerne laves korte 2-4 ords sætninger til bogen. Vis meget gerne forældrene, hvordan man kan læse den hjemmelavede bog sammen med et barn, men læg vægt på, at det skal ske på barnets præmisser. Man kan optage små videoklip af oplæsningssituationer, som man kan bruge i rådgivningen af forældrene. Tal jævnligt med forældrene om, hvordan det går med at bruge bogen. Det er i det hele taget vigtigt at samarbejde med barnets forældre om at gøre gode læseoplevelser til en naturlig del af barnets hverdag. Almindelige billedbøger I 2-3-årsalderen kan næsten alle børn begynde at indgå i små strukturerede og mere voksenstyrede oplæsningssituationer. Dermed bliver det relevant at præsentere børnene for de mere klassiske billedbøger, altså bøger med papirsider og med en lille fortælling, eksempelvis Kaj-bøger og Lili-bøger. I en god oplæsningsbog til 2-3-årsalderen er teksternes omfang og kompleksitet meget naturligt tilpasset det 2-3-årige barns sproglige niveau og evne til at være fokuseret. Det kan synes pudsigt eksplicit at nævne, at bøgerne har papirsider, men det har de jo ofte i almindelige billedbøger. Det opdager man, når man står med en helt ny bog, som har fået halve og revne sider ikke fordi børnene bevidst har ødelagt bogen, men blot fordi små børns bevægeapparat og det skrøbelige papir harmonerer dårligt sammen. Derfor kan man tage nogle forholdsregler: De børn, der har deltaget i oplæsningen, må meget gerne have adgang til selv at legelæse i de oplæste bøger, men adgangen kan ske på en måde, så de ikke er tilgængelige for de alleryngste børn, det er bøgerne nemlig ikke robuste nok til. Bøgerne kan måske placeres på hylder, som de alleryngste børn ikke kan nå. Bevægelsen i, hvordan bøgerne bruges, går nu i højere grad fra oplæsning til leg. Boghæfterne giver inspiration til, hvordan der kan arbejdes med bøgernes sprog og indhold. 6. Forberedelse til den dialogiske læsning Den dialogiske læsning strækker sig i LæseLeg i princippet over tre læsegange med efterfølgende kreative aktiviteter, som udspringer af bogens indhold. Men i 2-3-årsalderen må principperne jævnligt underordne sig børnene. Her er det vigtigere at bevare og videreudvikle børnenes lyst til og glæde ved at deltage i små oplæsningssituationer. Og lysten og glæden har førsteprioritet. Hvis en 2-årig først mister lysten til at deltage, kan det kræve en længerevarende charmeoffensiv at få genetableret en glæde ved at deltage i oplæsningssituationer. Dertil kommer, at det kan anbefales at blande oplæsning og kreative aktiviteter, så næsten alle oplæsningssituationer består af både oplæsning/fælleslæsning og leg, fx med ord-betydninger og elementer fra bogens handling. Hvis man vælger

9 9 at afsætte cirka to uger til det pædagogiske arbejde med en bog, vil man ofte kunne få tid til at læse bogen mere end tre gange. Der er ikke store tekstmængder i bøger til de 2-3-årige, og børnene har meget tit lyst til at være med til at læse bøgerne mere end én gang. Man kan som oplæser også opleve at møde børn, som forelsker sig i en bestemt bogserie, fx serien med hunden Ib. De deltager med stor interesse og koncentration i læsningen af Ib-bøger, og de kan efterhånden næsten yndlingsbogens tekst udenad, men de nægter totalt at deltage i oplæsningen af andre bøger. Fleksibilitet og forståelse for, hvad 2-årige magter, er vigtige ingredienser i at nå det overordnede mål: at børnene, når de fylder tre år, er kompetente og glade bogbrugere, som kan fungere i små læsegrupper. Sammensætning af en læsegruppe En læsegruppe består i 2-3-årsalderen af 1-3 børn. Det er vigtigt at være opmærksom på, at sammensætningen af en velfungerende læsegruppe kræver grundige overvejelser, hvor pædagogen bruger al den viden, han/hun har fx fra iagttagelser af børnenes omgang med gulv-bøger i hverdagen samt eventuel viden om bøgernes rolle i barnets hjem. Det er meget individuelt, hvornår et barn magter at fungere i en læsegruppe sammen med andre børn. Nogle børn har således behov for igennem længere tid at læse bøger alene sammen med oplæseren. De magter ikke at holde koncentrationen, hvis de skal indgå i en gruppe, heller ikke selv om gruppen blot består af et barn mere. De magter måske dårligt nok selv at være fokuseret i den tid, det tager at læse en hel lille bog. De børn har krav på den støtte og omsorg, der skal til, for at de udvikler sig til gode bogbrugere. Andre børn, som måske er vant til daglig godnatlæsning hjemmefra, kan meget tidligt fungere i en gruppe på 2-3 børn. En læsegruppe er velfungerende, når alle børn i gruppen kan bidrage til og fungere i både læsningen af bogen, i de små bogsamtaler og i de kreative aktiviteter, fx fælleslegene. Fysiske rammer Det er vigtigt at have et fast sted, hvor man kan læse i fred og ro uden at blive afbrudt eller forstyrret af andre børn eller kolleger. Det er selvfølgelig optimalt, hvis institutionen har mulighed for at indrette et læserum med reoler, gode siddemøbler, plakater med kendte billedbogsfigurer m.v. Men mindre fx et hjørne, som er indrettet til formålet, og hvor der kan skabes nogenlunde ro kan også gøre det. Da der i 2-3-årsalderen vil være rigtig mange læsesituationer, som både opstår spontant på barnets initiativ, og som foregår individuelt, vil megen læsning foregå på stuen på en dejlig sommerdag måske endda ude på legepladsen.

10 10 I dagplejen er der helt særlige forhold, idet det simpelthen ikke er muligt at overlade nogle børn til sig selv for at arbejde i en læsegruppe med 1-3 andre børn. Her kan man måske udnytte de alleryngste børns længere sovetid til at skabe små læsefrirum. Ellers handler det om på anden vis at finde ud af at bruge de muligheder, der nu engang er. Faste læsetider Som nævnt flere gange, så er fleksibilitet et nøgleord, når vi taler om udvikling af små mennesker til kompetente og glade boglyttere. Derfor skal 1-3-årsalderens professionelle voksne være indstillet på at læse sammen med et eller flere børn, når chancen byder sig, og børnenes opmærksomhed er der. Når der er etableret en fast og velfungerende læsegruppe, kan de allerældste børn have gavn af faste læsetider, som er planlagt i samklang med institutionens øvrige aktiviteter. Den faste læsetid er med til at sikre, at den dialogiske læsning bliver den regelmæssige aktivitet, som den helst skal være, inden børnene, som 3-6-årige kan indgå i større læsegrupper. Oplæserens forberedelse Oplæseren forbereder sig grundigt, før en ny bog læses sammen med børnene. Det er vigtigt, at oplæseren er fortrolig med alle detaljer i handlingen, inden bogen læses første gang sammen med børnene. Det er også en god idé at læse boghæftet igennem, inden der læses med børnene. Boghæfter Boghæfterne indeholder inspiration til det pædagogiske arbejde med bogens sprog og indhold. Alle boghæfter indeholder følgende grundelementer: Gode ord Der er til hver bog valgt ord, som er specielt gode at arbejde med. Ordene er karakteriseret ved, at deres betydningsmæssige indhold kan konkretiseres, visualiseres og/eller kropsliggøres/dramatiseres. Man konkretiserer ord ved at relatere ordet til dets fysiske genstand, fx ved at finde en appelsin, når ordet appelsin optræder i teksten. Konkretisering egner sig særligt godt til ord, der beskriver ting og genstande (navneord/substantiver), mens dramatisering/kropsliggørelse egner sig til ord, der beskriver handlinger og følelser (udsagnsord/verber og tillægsord/adjektiver). Mange ord kan visualiseres (afbilledes). I arbejdet med de gode ord skal oplæseren være bevidst om, at begrebet ord er for abstrakt til, at 1-3-årige børn kan forstå betydningen af det. Det giver derfor ingen mening at spørge børnene, om de kender et bestemt ord, eller om de ved, hvad et bestemt ord betyder. Så det, oplæseren kan gøre i arbejdet med bøgernes ordniveau, er at bruge ordene i sammenhæng med konkretiseringer, visualiseringer og dramatiseringer.

11 11 Konkretisér fx ordet appelsin: Vil du hente appelsinen?, nu piller vi appelsinen, appelsinen smager dejligt (Elmers farver af David McKee). Visualisér fx ordet vandmand: Se, sådan ser en vandmand ud, se, her er et billede af en stor vandmand og en lillebitte vandmand, hvor er vandmanden? (Lille krokodille i det store hav af Birde Poulsen). Dramatisér/kropsliggør fx ordet kravler: Vis, hvordan man kravler, kan du kravle op på bordet?, hvad laver Jeppe nu? ja, det er rigtigt, han kravler op på skamlen (Jeppes lampe af Barbro Lindgren). Lille bogsamtale I boghæfterne finder man spørgsmål, der kan bruges til en lille samtale om noget af det, der sker i bogen. Det er vigtigt, at spørgsmålene relaterer bogens indhold til børnenes eget liv. Samtale om illustrationer Gennemse illustrationerne, lad børnene fortælle, hvad de ser på billederne. Udvid børnenes sprog, hvis børnene fx siger Det Kaj, så udvid børnenes sprog ved at sige ja, det er rigtigt, det er Kaj. Han sover i sin seng osv. Sæt ord på alle de mange ting på illustrationerne sammen med børnene, peg på en ting ad gangen og spørg Hvad er det? hvis ingen reagerer, så svar selv. Hvis man er heldig at have et kasseret eksemplar af bogen, kan de løse illustrationer (gerne i en lamineret udgave) som angivet i boghæfterne bruges til fx at genskabe fortællingens forløb, eller til at børnene får en illustration, hvor de så skal fortælle, hvad der sker på den. Legerelaterede aktiviteter inspireret af bogen Handlingen i mange af de bøger, som har 1-3-årsalderen som målgruppe, kan umiddelbart overføres til legens verden, fx gemmelegen fra Kaj er væk, at læse for en bamse eller en dukke fra Kaj læser bog, give gave-leg og papkasseleg fra Kaj har en gave og Lili er vild med gaver osv. 7. Oplæserens faglige kvalifikationer Generelt må det være op til den enkelte oplæser gradvist at finde sin egen individuelle stil ved med jævne mellemrum at reflektere over og lære af såvel vellykkede som mindre vellykkede oplæsningssituationer. At være en god oplæser er ikke noget, man er født som. Det er et fagligt udfordrende arbejde, som kræver refleksion og øvelse, hvis man vil være god og lang tids refleksion og øvelse, hvis man vil være rigtig god. Små videooptagelser, fx optaget med en ipad, er guld værd som refleksionsgrundlag her bliver det pludselig skræmmende tydeligt, at man helt har tabt et barns opmærksomhed uden at opdage det, eller at man på elegant vis har samlet et barn op ved lige at give det lidt ekstra opmærksomhed. Det kan anbefales at danne små supervisionsgrupper bestående af 3-5 oplæsere, som kan mødes og kigge på videoklip eller på skift kan invitere hinanden til at være flue på væggen i en oplæsningssituation med efterfølgende evalueringssamtale.

12 12 Som oplæser må men endelig ikke tro, at opgaven er lettere, jo yngre børnene er. Det er bestemt ikke tilfældet, tværtimod. Eksempelvis kræver det stor pædagogisk viden og indlevelse at etablere gode bogsamtaler, som aktiverer de yngste børn og får dem til at bruge alt, hvad de har af gestik og sprog. Når børnenes sproglige kompetencer ikke rækker til lange forklaringer, er det vigtigt at kende meget til det enkelte barn for at kunne skabe meningsfulde kommunikationssituationer. Det følgende eksempel, hvor en mor på fornemmeste vis læser dialogisk med sit elleve måneder gamle barn, er hentet hos Caroline Liberg. Eksemplet viser, hvordan moderen kan bruge sit kendskab til, at Jonathan er glad for ærter, både i valget af, hvad hun vil sætte fokus på i bogen, men også til at inddrage Jonathan i samtalen. Mor: Hvad har vi her da, oh masser af lækkerier at spise. (peger) Jonathan: (kigger på billedet) Mor: (peger på et billede) Ærter. Jonathan: (rører ved billedet) Mor: Ærter. Hvad er det, ærter? Jonathan: (læner sig fremover mod billedet, rører ved det og kradser på det, lader pegefingeren glide over billedet) Mor: Ja, du kan godt lide ærter, ikke? Moderens indledende indramning lægger grundlaget for at opbygge en forståelse af, hvad der findes i bogen. Kommet et stykke ind i bogen sætter moderen en etikette på, hvad de ser, nemlig ærter. Derefter slutter hun med at binde det, de har set sammen med noget, Jonathan kan lide. Ved hjælp af samtalen får Jonathan en mulighed for at bevæge sig på forskellig måde rundt om det emne, som er i fokus i denne situation. ( Nu kommer ordene bare i Læsning, teori og praksis, Vibeke Boelt og Martin Jørgensen (RED) KvaN, 2006). Bogsamtaler og spørgsmålstyper Det hører med til oplæserrollen at være en god samtalepartner, og her er det vigtigt, at oplæseren har en særlig viden om, hvordan man kommunikerer med 1-3-årige børn, så børnenes sprogtilegnelse fremmes mest muligt. Det er evident, at børnetilpasset sprog (også kaldet child-directed speech, CDS og motherese) er en kommunikationsform, som har en positiv betydning for små børns sprogtilegnelse.

13 13 Børnetilpasset sprog er karakteriseret ved: Lavere taletempo Tydeligere udtale Mere markante trykmønstre Højere toneleje Mange fillers (uhm, jah, ih, næ osv.) Korte ytringer Simple sætningstyper (SV-sætninger fx har drengen har en bil?) Mange gentagelser Teksterne i nogle billedbøger for aldersgruppen indeholder tydelige elementer af børnetilpasset sprog. I Kaj har fine støvler er der hyppige gentagelser, uden at sproget dermed bliver stereotypt. Ordet regner gentages fx fem gange i tre forskellige sætningskonstruktioner. Det sker uden, at sproget kommer til at lyde kunstigt: Nu regner det. Og det regner og regner og regner. Nu regner det ikke mere. I samme bog får barnet i tre på hinanden følgende opslag at vide, at Kaj kan trampe, sparke og hoppe med sine fine støvler alle tre situationer er illustreret. Whitehurst er i sin metodebeskrivelse også inde på værdien af at udvide og reformulere børnenes svar. Udvidelsen vil i 1-3-årsalderen ofte bestå af, at oplæseren udfylder hullerne i barnets sætninger. Hvis barnet fx siger Kaj gave, siger oplæseren i sin reformulering ja, Kaj har en gave eller ja, Kaj har en fin gave. 8. Faser i den dialogiske læsning Selve oplæsningen Hver bog læses mindst tre gange, men gerne flere. Børnene inddrages mere og mere i læsningen, dialogen med børnene om bogens sprog, indhold og illustrationer udbygges, og der leges ud fra bogens indhold. Som tidligere nævnt kan det anbefales at blande oplæsning og kreative aktiviteter, så næsten alle oplæsningssituationer består af både oplæsning/fælleslæsning og leg, fx med ordbetydninger og elementer fra bogens handling. Som oplæser forsøger man at få et flow i oplæsningen, men det vil ofte være svært i første oplæsning, når børnene er så små. De har travlt med at pille og pege og kommentere og gentage ord fra den læste tekst og der skal være plads til det hele og mere til. Børnene er i en udviklingsproces, og ting tager tid! Det allervigtigste er, at børnene er engagerede, aktive og får en god læseoplevelse, så alle ærinder og svinkeærinder er til at leve med, så længe børnene er med. Når gruppen maximalt er på 2-3 børn, opstår der ikke et ustyrligt kaos, fordi strukturen er meget løs.

14 14 Eksempel på læseforløb med Kaj har fine støvler med to knap 2½-årige børn. 1. oplæsning I første oplæsning introduceres bogen: Nøj se, hvem er det?. Et af børnene svarer Kaj væk, og den voksne svarer ja, vi har læst og her er Kaj igen. Efter lidt snak om forsideillustrationen og bogens titel med udpegning af Kajs støvler påbegyndes læsningen. Både under og efter oplæsningen skal de mest action-prægede ord afprøves. Det er i den alder nærmest umuligt at høre ordet trampe uden selv at skulle prøve så der trampes, sparkes og hoppes ivrigt. Børnene viser deres egne støvler, og da den ene siger Mor købt, får oplæseren lejlighed til at udvide barnets sætning ved at gentage sætningen med et anerkendende ja, det er rigtigt, din mor har købt dine støvler? og følge op med hvem har købt Kajs støvler?. Kaj mor lyder svaret, igen udvider den voksne, og da det andet barn ikke kommer så meget på banen, spørger oplæseren hvem har købt dine støvler?, og det korte svar er mor. Alt i alt bliver der både arbejdet med nogle af de gode ord (tramper, sparker, hopper, støvler), med imitation af elementer af bogens handling og med at relatere ting i bogen til barnets eget liv. At lære at lytte til oplæsning er en meget individuel proces. Nogle børn lærer meget hurtigt at koncentrere sig under oplæsningen, blot teksterne er tilpas korte. Andre børn skal snakke, fysisk prøve at sparke fx som Kaj, lige når sætningen er læst. 2. og 3. oplæsning Allerede i anden læsning af Kaj har fine støvler er børnene aktive medlæsere. Anden læsning tager længere tid, og oplæseren skal passe på, at selve læsningen af bogens tekst ikke bliver væk i den megen samtale. Hver gang oplæseren vender en side, er børnene der med kommentarer Se tramper, Kaj hopper, regner, regner, Lise støvler, Kaj brusebad, mor sur, nej, hund hjem. Oplæseren har et par gule gummistøvler med, lidt for store for børnene, men de skal alligevel prøves, ligesom Lise også skal. Hvis det havde været sommer, kunne brusebadsscenerne også have været afprøvet, men det er det ikke. Så efter 3. læsning må børnene nøjes med at være med til at hoppe i en mindre, nøje udvalgt vandpyt iført flyverdragt og støvler. Ordet regner bliver heller ikke rigtig konkretiseret, fordi der falder sne/slud i de dage, bogen læses, men det er helt fint, for oplæseren kan sagtens erstatte regner med sner og få en god lille snak ud af det. Børnene kan også være med til at samle lidt sne med ind i en tallerken for at se det smelte og blive til vand. Mange børn bliver bedre og bedre til at lytte koncentreret for hver gang, de hører en bog. Det er, som om kendskabet til bogens indhold får dem til at slappe af. Den voksne skal løbende være opmærksom på, om børnene oplever aktiviteten som sjov og rar, det er nemlig forudsætningen for, at aktiviteten fører til læring. Husk, at det ikke dur at arbejde med bogens indhold, hvis den voksne er den eneste, der arbejder, fordi børnene for længst er stået af.

15 15 9. Kreative aktiviteter Når børnene bearbejder deres læseoplevelser på flere forskellige måder, er der mulighed for at øge effekten af den dialogiske læsning. Samtale, genfortælling og meddigtning er indeholdt i bogsamtalerne. Tilbage er arbejdet med de æstetiske bearbejdningsformer: Tegne og male, lege og dramatisere. Dramatisering/imitering af bøgernes indhold udgør sammen med leg inspireret af bøgernes handling en betydelig del af de æstetiske bearbejdningsformer i 1-3-årsalderen. Derfor indeholder boghæfterne forskellige forslag til legeaktiviteter i tilknytning til den dialogiske læsning. For alle legene gælder det, at oplæseren er med i legen, støtter børnene i deres initiativer, sætter ord på ting og handlinger samt gentager og eventuelt udvider børnenes ytringer. Alt sammen med respekt for, at legene først og fremmest er børnenes. Tegne- og maleaktiviteter indgår derimod kun i mindre omfang i 1-2-årsalderens dialogiske læsning det handler om, at det simpelthen i de fleste tilfælde er for vanskeligt for børnene at tegne og male i relation til bøgernes indhold. 10. Samarbejde med børnenes forældre Forældre er nøglepersoner i deres børns udvikling de er derfor selvfølgelige samarbejdspartnere i den dialogiske læsning. Jo yngre børn, der arbejdes med, jo vigtigere er det at få etableret et godt samarbejde med børnenes forældre. Dialogisk læsning er godt for alle børn, men det er særdeles vigtigt for de børn, som kommer fra hjem, hvor bøger ikke er en naturlig del af hjemmets hverdag. For de børn er de offentlige pasningstilbud det sted, hvor de kan møde og komme til at holde af gode læseoplevelser og bøger. I forhold til forældre, for hvem bøger er en naturlig del af tilværelsen, handler samarbejdet med dem mest om at formidle relevant information og rådgivning. For de forældre, som ikke selv er bogvante, er det vigtigt at etablere et tættere samarbejde. Det er selvfølgelig vigtigt at undgå at formidle dårlig samvittighed. Udgangspunktet er, at alle forældre har noget at byde ind med i samarbejdet om at give det enkelte barn gode læseoplevelser og dermed glæde ved at omgås bøger.

16 16 Det kan anbefales: At gøre oplæsning til et punkt på et forældremøde. At gøre det at lære børn at eje bøger til et punkt på et forældremøde. At oprette en bog-opslagstavle på et meget synligt sted i institutionen. På opslagstavlen hænges en forsidekopi op af den bog, der aktuelt læses i læsegrupperne, ligesom der løbende kan gøres opmærksom på specielt gode tilbud på kvalitetsbilledbøger. At undersøge muligheden for at etablere små forældregrupper, som mødes nogle gange eventuelt med det mål at uddanne forældrene til selv at blive gode godnathistorielæsere. Der kan fx vises små videoklip, laves hjemmelavede bøger, lånes små oplæsningsbøger og gives gode råd om køb af gode bøger. At udvikle et særligt informationstilbud til forældre, som ikke kender det danske bibliotekssystem tilbuddet kan laves i samarbejde med det lokale biblioteks børnebibliotekar huskeråd til LæseLeg Mini 1. Dialogisk læsning er et pædagogisk redskab til at styrke børns kommunikative kompetencer 2. Dialogisk læsning foregår i små grupper alle i gruppen skal kunne være med 3. Skab en tryg stemning og vær tålmodig jo mere sprogsvage børn, des større tålmodighed 4. Variér bogsamtalerne 5. Brug øjnene og stop, hvis du ikke har børnene med længere 6. At lytte til oplæsning er ikke en medfødt kompetence det skal og kan læres 7. Husk at evaluere brug hinandens input til at blive bedre 8. Jo flere gode læseoplevelser, des gladere læselyttere 9. Jo flere bøger, des større resultater 10. Dialogisk læsning er for alle men særligt børn med et lille sprog kan have glæde af metoden 4 Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved, Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch, 2000, Høst & Søn

Læs og leg Leg og læs

Læs og leg Leg og læs Læs og leg Leg og læs Jette Løntoft INDHOLDSFORTEGNELSE DIALOGISK LÆSNING FOR DE 0-3-ÅRIGE 2 BØGERS TILSTEDEVÆRELSE I DET FYSISKE RUM 3 BØGER TIL FORSKELLIGE FORMÅL 5 EKSEMPLER PÅ ARBEJDE MED DIALOGISK

Læs mere

Målet med kampagnen er:

Målet med kampagnen er: SPROGKLOG MED BLE PÅ. KAMPAGNE I DAGPLEJEN 2016-2017 Målet med kampagnen er: - At styrke de små børns sproglige kompetencer gennem en systematisk og fokuseret sprogpædagogisk indsats i dagplejen. & - at

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

I VUGGESTUEN BØRNEREDEN

I VUGGESTUEN BØRNEREDEN I VUGGESTUEN BØRNEREDEN Sprog er forudsætningen for at udtrykke sig og kommunikere med andre, og der findes mange forskellige sprog, som alle spiller en rolle i børns udviklingsproces, og som skal have

Læs mere

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder.

Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Ingen kan gøre alt hver dag, men alle kan gøre noget hver dag. Sproget er nøglen til livets muligheder. Barnets sprog. Sproget er grundlaget for et godt socialt liv og en forudsætning for at tilegne sig

Læs mere

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Hvorfor læse med børn? Den gode oplevelse æstetisk/litterær Hyggeligt og rart. Nærhed og fællesskab Litteratur og kultur Viden

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling?

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Som forældre er I de betydningsfulde voksne, der først og fremmest kan og skal støtte jeres barns sprogudvikling. Derfor er det vigtigt for

Læs mere

Pædagogisk materiale i tilknytning til Silja min Silja af Lis Pøhler

Pædagogisk materiale i tilknytning til Silja min Silja af Lis Pøhler Pædagogisk materiale i tilknytning til Silja min Silja af Lis Pøhler Silja min Silja Af Inge Duelund og Birde Poulsen Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig 2018 Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig har

Læs mere

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Introduktion KÆRE FORÆLDRE Denne folder I nu sidder med, håber vi kan give jer inspiration mange år frem i forhold til jeres

Læs mere

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART Sprogstart er ambitiøst på børnenes vegne! Ambitiøst fordi fordybelse kræver mod og åbenhed. Men også ambitiøst i forhold

Læs mere

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn

Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning. t for dit barn Læs højt med dit barn - en forældrepjece om dialogisk læsning t for dit barn Dialogisk læsning At læse højt med sit barn er rigtig hyggeligt. Samtidig er det også en af de største sproggaver, du kan give

Læs mere

SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN

SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN SPROGSTART 3-6 ÅR INTRODUKTION FOR PÆDAGOGER I BØRNEHAVEN SPROGSTART Sprogstart er ambitiøst på børnenes vegne! Ambitiøst fordi fordybelse kræver mod og åbenhed. Men også ambitiøst i forhold til at rumme

Læs mere

SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN

SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN Egedal kommunale Dagpleje Ro til nærvær - Tid til udvikling Revideret jan 2016 SPROG HANDLEPLAN I DAGPLEJEN Målgruppe: I dagplejen har vi børn fra 0-2,11 år Når de små børn starter i dagplejen, er deres

Læs mere

Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning

Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning Børnehus: Spiloppen Dato: 9. oktober 2013 Gruppe: Ali, Mohammed, Hamid, Axel og Ymer Periode: oktober november 2013 Pædagog: Christina Tema: Sprog Eksperiment: Dialogisk læsning Status - læringsforudsætninger

Læs mere

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015

Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Krone 1 s evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis Sprogindsatsen

Læs mere

Tal med dit barn 3-6 år. - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn

Tal med dit barn 3-6 år. - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn Tal med dit barn 3-6 år - gode råd til forældre om sprogstimulering af børn Dit barns sprog Dit barns sproglige udvikling starter før fødslen og udvikles livet igennem. Når du bevidst bruger sproget i

Læs mere

Alfer Vuggestue/Børnehave

Alfer Vuggestue/Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Alfer Vuggestue/Børnehave Krop og bevægelse Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og kommunikation.

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Når mor og far taler andre sprog end dansk

Når mor og far taler andre sprog end dansk Hvor kan du få yderligere oplysninger? Slagelse Kommune Litteratur anvendt i pjecen Når mor og far taler andre sprog end dansk Elaine Weitzman og Janice Greenberg: Sprog i samspil En praksisnær guide til

Læs mere

Hønsetyven. Forfatter: Béatrice Rodriguez Illustrator: Béatrice Rodriguez

Hønsetyven. Forfatter: Béatrice Rodriguez Illustrator: Béatrice Rodriguez Hønsetyven Forfatter: Béatrice Rodriguez Illustrator: Béatrice Rodriguez Indhold Hønsetyven er en billedfortælling (en historie uden ord). At læse Hønsetyven sammen med en gruppe børn vil derfor være anderledes

Læs mere

et sprogpædagogisk redskab målrettet børnehaver i jeres kommune

et sprogpædagogisk redskab målrettet børnehaver i jeres kommune et sprogpædagogisk redskab målrettet børnehaver i jeres kommune 2 Giv sproget vokseværk Sprogtilegnelse og inklusion er i dag en naturlig del af det arbejde, der foregår i de danske børnehaver. Mange pædagoger

Læs mere

Ti gode råd om dit barns sprog

Ti gode råd om dit barns sprog Ti gode råd om dit barns sprog Ishøj Kommune 1 2 Ti gode råd om dit barns sprog Barnets sprog er et fælles ansvar for både forældre og de voksne i daginstitutionerne. Har du talt med dit barn i dag? Sådan

Læs mere

Pædagogisklæreplan. Institution: Dagplejen. År og Dato: Leder: Dorte Johannessen. Pædagogisk leder : Marianne Heide

Pædagogisklæreplan. Institution: Dagplejen. År og Dato: Leder: Dorte Johannessen. Pædagogisk leder : Marianne Heide Pædagogisklæreplan Institution: Dagplejen År og Dato: 1.4.2015 31.3 2017 Leder: Dorte Johannessen Pædagogisk leder : Marianne Heide Bestyrelsesformand: Dorte Skovlund. Evaluering af læreplansmål fra 1.4

Læs mere

Dialogisk læsning med tosprogede børn - sådan gør du

Dialogisk læsning med tosprogede børn - sådan gør du Dialogisk læsning med tosprogede børn - sådan gør du LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE 1 Udgivet af Center for Uddannelse og Pædagogik Pædagogisk Udviklingsafdeling Udarbejdet af Tosprogsteamet i Lyngby-Tårbæk Kommune

Læs mere

Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år

Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år Barnets sproglige udvikling fra 3-6 år Indholdsfortegnelse Forord Forord 3 1. Samspil 4 2. Kommunikation 6 3. Opmærksomhed 8 4. Sprogforståelse 10 5. Sproglig bevidsthed 12 6. Udtale 14 7. Ordudvikling

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato:

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: Artikel Eksplorativ dialog og kommunikation Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: 11.05.2017 Det har så stor betydning for forældresamarbejdet, hvordan samtaler mellem lærere, pædagoger, dagplejere

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en nedsmeltning Jeg har været dér, hvor du er og ved, hvordan det føles, når

Læs mere

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017

Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Dialog (L) Vurderingsskema - Børn i 2-års alderen, forældre Revideret maj 2017 Læreplanstemaer Sociale kompetencer Målet er, at barnet: vise tryghed og tillid til andre børn og voksne er tryg blandt kendte

Læs mere

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling?

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Som forældre er I de betydningsfulde voksne, der først og fremmest kan og skal støtte jeres barns sprogudvikling. Derfor er det vigtigt for

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehaven Rømersvej Deltagere: Pædagoger Heidi Bødker, Dorte Nielsen, Leder Lene Mariegaard, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering. Sprogpakken Beskriv hvorledes

Læs mere

ialogisk læsning hvordan?

ialogisk læsning hvordan? Lotte Salling ialogisk læsning hvordan? Dialogisk læsning_indmad.indd 1 11/09/09 8:17:25 I ndhold Introduktion til dialogisk læsning...5 Otte gode grunde til at aktivere børn i oplæsningen....9 Oplæsning

Læs mere

Faglig sparring i praksis - styrk dine kompetencer. Baggrund Kriterier Sagsgang Mødet Samarbejdsskema

Faglig sparring i praksis - styrk dine kompetencer. Baggrund Kriterier Sagsgang Mødet Samarbejdsskema Faglig sparring i praksis - styrk dine kompetencer ARBEJDSMATERIALE Tværfaglig Enhed, Børn og Unge Baggrund Kriterier Sagsgang Mødet Samarbejdsskema Sammen kan vi gøre en forskel Jo tidligere vi sætter

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

BØRNS SPROGTILEGNELSE

BØRNS SPROGTILEGNELSE BØRNS SPROGTILEGNELSE Når vi ønsker at give børn mulighed og behov for at tilegne sig et stort sprog, skal vi i kommunikative sammenhænge udfordre dem sprogligt og ikke stimulere dem. Sprogtilegnelse er

Læs mere

Krop og bevægelse Indsatsområde

Krop og bevægelse Indsatsområde Krop og bevægelse Indsatsområde 2016-2017 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er det målet;

Læs mere

Kursusdag om Læseleg mini med dagplejebørn.

Kursusdag om Læseleg mini med dagplejebørn. Kursusdag om Læseleg mini med dagplejebørn. DAGPLEJEN 21. SEPTEMBER 2015 OPLÆG OM FORÆLDRESAMARBEJDE V/ SPROGVEJLEDER AASE MORELL Sprogklog med ble på Projektet viser at det der virker er: Forældre skal

Læs mere

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Hver morgen holder vi morgensamling på stuen. Ved morgensamlingen taler vi om, hvem der er kommet i dag, hvem der kommer senere,

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Det gode børneliv i vores børnehave. Vi ønsker at alle vores børn trives og har det godt i Kollerup Børnehus. Derfor arbejder vi med.

Det gode børneliv i vores børnehave. Vi ønsker at alle vores børn trives og har det godt i Kollerup Børnehus. Derfor arbejder vi med. Det gode børneliv i vores børnehave. Vi ønsker at alle vores børn trives og har det godt i Kollerup Børnehus. Derfor arbejder vi med. Mål. Hvad skal vores børn have mulighed for at opnå. Voksne der kan

Læs mere

Styrk dit barns sprog 3-6 år

Styrk dit barns sprog 3-6 år Styrk dit barns sprog 3-6 år Illustration: Signe Lyhne Petersen Børn har en medfødt evne til at lære sprog (J.S. Bruner) Børns sproglige udvikling er vigtig fordi: Sproget er et redskab til kommunikation

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder

Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Læringshjul til forældre - børn på 9-14 måneder Dato 2010-11-1 1/11 Introduktion Børn i dagpleje og vuggestue I inviteres til en samtale om jeres barns læring og udvikling. Samtalen er frivillig og varer

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder ørn som er på vej til eller som er begyndt i dagpleje eller vuggestue og Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer, når det kommunikerer

Læs mere

Dit barns sprogudvikling år. et fælles ansvar

Dit barns sprogudvikling år. et fælles ansvar Dit barns sprogudvikling - 0-3 år et fælles ansvar Udviklende sprogmiljø Ved du, at dit barn ved fødslen: allerede har arbejdet med sprog i flere uger? kan skelne mellem forskellige sproglyde? Ved du,

Læs mere

Evaluering af indsatsområder2015/16

Evaluering af indsatsområder2015/16 Evaluering af indsatsområder2015/16 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Fokusområder 2015-2016... 4 Udmeldt indsatsområde: Digital læring 2015-2016... 5 Eget fokusområde: Sprog... 7 Eget fokusområde:

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Alsidig personlig udvikling:

Alsidig personlig udvikling: Modul 1 børnehaven Alsidig personlig udvikling / sociale kompetencer Fokuspunkter Fællesskab/ Bevægelse. Periode Januar-april 2016 Tovholdere Lonnie, Bettina, Marianne. Overordnede mål Dette læreplansmodul

Læs mere

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014

SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 SMTTE-MODEL SPROG OG KOMMUNIKATION Det jeg siger og det jeg gør Pædagogisk tema foråret 2014 Sammenhæng Sprog er grundlæggende for at kunne udtrykke sig og kommunikere med andre. Igennem talesprog, skriftsprog,

Læs mere

Raketten - indskoling på Vestre Skole

Raketten - indskoling på Vestre Skole Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 210 Offentligt Sådan hjælper du dit barn på vej I faget matematik Hjælp barnet til at blive opmærksom på alle de tal, der er omkring det i hverdagen

Læs mere

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER 1 2 Sprog 2-kløveren Status og Sammenhæng I forbindelse med kvalitetsrapporten og samtalen var en af de aftalte udviklingspunkter for dagtilbuddet Vestergård: Sprog: Øget fokus på sproget 0-3 års området.

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Center for Skoler og Dagtilbud FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. læse og forstå lette aldersvarende tekster, dvs. tekster, hvor

Læs mere

Mål og indikatorer på vej mod to år

Mål og indikatorer på vej mod to år Mål og indikatorer på vej mod to år Pædagogiske læringsmål I Institution XX understøtter vi forældresamtalerne gennem det digitale dialogredskab 'Rambøll Dialog'. Derfor har du modtaget link med adgang

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole

En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole En god skolestart Vi bygger bro fra børnehave til skole Kære forældre Om cirka ½ år skal jeres barn starte i børnehaveklassen på V. Hassing Skole. I denne pjece kan I læse lidt om, hvad I selv kan gøre

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

LÆSEPOLITIK. Formålet med en læsepolitik er:

LÆSEPOLITIK. Formålet med en læsepolitik er: LÆSEPOLITIK Samuelsgaardens læsepolitik er den lokale implementering af Københavns kommunes læsepolitik, og skal derfor ses i sammenhæng med denne. Af Københavns kommunes læsepolitik fremgår det overordnet

Læs mere

Juni 2012 GEMSEVEJENS REVISION AF DEN PÆDAGOGISKE LÆREPLAN SPROG OG SOCIALE KOMPETENCER GARTNERVEJENS BØRNEHUSE

Juni 2012 GEMSEVEJENS REVISION AF DEN PÆDAGOGISKE LÆREPLAN SPROG OG SOCIALE KOMPETENCER GARTNERVEJENS BØRNEHUSE Juni 2012 GEMSEVEJENS OG GARTNERVEJENS BØRNEHUSE REVISION AF DEN PÆDAGOGISKE LÆREPLAN SPROG OG SOCIALE KOMPETENCER Revision af Den Pædagogiske Læreplan Nedenstående revision er af den pædagogiske læreplan

Læs mere

Alsidig personlig udvikling / sociale

Alsidig personlig udvikling / sociale Modul 1 vuggestuen Fokuspunkter Alsidig personlig udvikling / sociale kompetencer Fællesskab./Bevægelse. Periode Januar april 2016 Tovholdere Overordnede mål Kristine, Heidi, Brauer, Emilie ( Marianne)

Læs mere

BANDHOLM BØRNEHUS 2011

BANDHOLM BØRNEHUS 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 3. TEMA: Sproglige kompetencer. BANDHOLM BØRNEHUS 2011 Der er mange sprog som eksempelvis nonverbalt sprog, talesprog, skriftsprog, tegnsprog, kropssprog og billedsprog. Igennem

Læs mere

Om at indrette sproghjørner

Om at indrette sproghjørner Om at indrette sproghjørner - og om lederarbejdet i sprogarbejdet Edith Ravnborg Nissen Forudsætninger for en god samtale den gode rollemodel Det sociale miljø har stor betydning for barnets deltagelse

Læs mere

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring

Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring S P R O G I S K Å D E D A G T I L B U D Velkommen til Skåde Dagtilbud hvor sproget danner basis for venskaber og læring I Skåde Dagtilbud er det en sprogvejleder og en sprogpædagog fra hver afdeling, der

Læs mere

Pædagogisk Læreplan. Teori del

Pædagogisk Læreplan. Teori del Pædagogisk Læreplan Teori del Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vision...3 Æblehusets børnesyn, værdier og læringsforståelse...4 Æblehusets læringsrum...5 Det frie rum...5 Voksenstyrede aktiviteter...5

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn?

Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn? Hvordan arbejder I med læring for 0-2-årige børn? Med dialogkortene du nu har i hånden får du mulighed for sammen med kollegaer at reflektere over jeres arbejde med de 0-2-årige børns læring. Dialogkortene

Læs mere

Pædagogisk materiale i tilknytning til Midtimellem af Lis Pøhler

Pædagogisk materiale i tilknytning til Midtimellem af Lis Pøhler Pædagogisk materiale i tilknytning til Midtimellem af Lis Pøhler Midtimellem Af Carsten Flink og Ursula Seeberg Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig 2018 Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig har i samarbejde

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til forældre med børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år Indhold Indhold Introduktion...4 De 6 læreplanstemaer...5

Læs mere

Sprogarbejde i hele institutionen:

Sprogarbejde i hele institutionen: Sprogarbejde i hele institutionen: Sprog har stor betydning i vores pædagogiske arbejde på Fritidsinstitutionen ved Dyvekeskolen. Sprogarbejde er en del af den faglige bevidsthed i alt, hvad vi gør, da

Læs mere

Læseleg som pædagogisk redskab i alle Helsingør kommunes dagtilbud KL konference den 20. juni 2017

Læseleg som pædagogisk redskab i alle Helsingør kommunes dagtilbud KL konference den 20. juni 2017 Læseleg som pædagogisk redskab i alle Helsingør kommunes dagtilbud KL konference den 20. juni 2017 Præsentation Program Beskrivelse af Projekt Læseleg og resultater/helle Aagaard, tale-hørekonsulent Ledelsesdel/

Læs mere

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted

SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring i Torsted SMTTE Pædagogisk læreplan via Strategi for læring 2015-16 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper. Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus:

Læs mere

Nærvær og relationer med børn og unge

Nærvær og relationer med børn og unge Nærvær og relationer med børn og unge Pædagogisk forum inviterede til foredrag med Louise Klinge Nielsen tirsdag den 17. februar 2015, hvor vi fik et meget afvekslende oplæg, hvor vi både lyttede og deltog

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Indledning. Biblioteket

Indledning. Biblioteket DIALOGISK LÆSNING Denne folder er lavet til pædagoger, der vil udvikle børns sprog gennem dialog. Folderen tager udgangspunkt i det praksisnære og er tænkt som inspiration til arbejdet med dialogisk læsning.

Læs mere

Dit barns trivsel, læring og udvikling

Dit barns trivsel, læring og udvikling Til.forældre.med.børn.som.er.på.vej.til.eller.som.er.begyndt.i.dagpleje.eller.vuggestue Århus Kommune Børn og Unge Dit barns trivsel, læring og udvikling Status- og udviklingssamtale. Barnet på 9 14 måneder

Læs mere

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området

Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området Uanmeldt pædagogisk tilsyn i dagtilbud for 0-5 års området Periode: Efterår 2018 Dagtilbud: Påfuglen Daglig leder: Linda Nordam Larsen Dato og tidspunkt:12. oktober (observationer), samt møde med daglig

Læs mere

Stig Broström Kristine Jensen de López Jette Løntoft. Dialogisk læsning i teori og praksis

Stig Broström Kristine Jensen de López Jette Løntoft. Dialogisk læsning i teori og praksis Stig Broström Kristine Jensen de López Jette Løntoft Dialogisk læsning i teori og praksis Stig Broström, Kristine Jensen de López og Jette Løntoft Dialogisk læsning i teori og praksis 1. udgave, 2. oplag,

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Tiltag: Dialogisk læsning. En metode hvor en nøje udvalgt bog bliver læst op igen og igen og hvorpå vi samtaler med børnene omkring bogen.

Tiltag: Dialogisk læsning. En metode hvor en nøje udvalgt bog bliver læst op igen og igen og hvorpå vi samtaler med børnene omkring bogen. Sproglig udvikling Et veludviklet sprog er en vigtig forudsætning for hele barnets udvikling. Når barnet kommunikerer med lyd, mimik og ord er det typisk i kontakt med andre, og det gør sproget til en

Læs mere

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE

SPROGVURDERING OG AF 3-ÅRIGE SPROGVURDERING OG SPROGStimulering AF 3-ÅRIGE indhold SIDE 3 SIDE 5 SIDE 6 SIDE 8 SIDE 8 SIDE 10 SIDE 11 SIDE 12 SIDE 12 SIDE 14 SIDE 14 SIDE 16 SIDE 18 SIDE 20 kære forældre som forælder... Man har også

Læs mere

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE

SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART 1-3 ÅR INTRODUKTION FOR VUGGESTUEPÆDAGOGER OG DAGPLEJERE SPROGSTART Sprogstart er ambitiøst på børnenes vegne! Ambitiøst fordi fordybelse kræver mod og åbenhed. Men også ambitiøst i forhold

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Hjallerup børnehave

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Hjallerup børnehave Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Hjallerup børnehave Deltagere: Leder Elsebeth Kaasing, pædagog Dorte Frederiksen, pædagog Lisbeth Pedersen, Jørn Godsk og Lene Bering Sprogpakken Beskriv hvorledes I arbejder

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Projektarbejde med børn i daginstitutionen

Projektarbejde med børn i daginstitutionen Projektarbejde med børn i daginstitutionen Fra fascination til fordybelse Af Alice Kjær Indhold Forord................................................................... 5 Indledning..............................................................

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Strategi for læring Daginstitution Torsted

Strategi for læring Daginstitution Torsted 2016-2017 SMTTE Pædagogisk læreplan via 2016-17 i Torsted Børns lyst og motivation til at lære Læring: Fokus: Samling af børnegrupper Børn i dagtilbud opnår almen dannelse Inklusion: Fokus: Hjælpsomhed

Læs mere

Sproglig udvikling et fælles ansvar

Sproglig udvikling et fælles ansvar Sproglig udvikling et fælles ansvar Information til forældre med børn mellem 0 og 6 år Daginstitution Bankager Horsens Kommune Introduktion Kære forældre Den folder I nu sidder med er ment som en inspiration

Læs mere

Børnemiljøet Status/sammenhæng Effekt/mål Ydelser/metoder Æstetisk børnemiljø her i Spørring Børnehus

Børnemiljøet Status/sammenhæng Effekt/mål Ydelser/metoder Æstetisk børnemiljø her i Spørring Børnehus Børnemiljøet Status/sammenhæng Et godt børnemiljø er et miljø, hvor børnene trives, udvikler sig, udfordres og lærer nyt. I et godt børnemiljø er der trygt og rart at være, og børnenes sikkerhed og sundhed

Læs mere

Antimobbestrategi for Glyngøre skole

Antimobbestrategi for Glyngøre skole Antimobbestrategi for Glyngøre skole Baggrund: Formål: Målsætning: På Glyngøre skole har vi fokus på trivsel og ønsker fortsat at fremme denne. Det betyder for os, at alle børn skal trives og opholde sig

Læs mere

SPROGLIG UDVIKLING - ET FÆLLES ANSVAR INFORMATION TIL FORÆLDRE MED BØRN MELLEM 3 OG 6 ÅR

SPROGLIG UDVIKLING - ET FÆLLES ANSVAR INFORMATION TIL FORÆLDRE MED BØRN MELLEM 3 OG 6 ÅR SPROGLIG UDVIKLING - ET FÆLLES ANSVAR INFORMATION TIL FORÆLDRE MED BØRN MELLEM 3 OG 6 ÅR Århus Kommune Børn og Unge DU HAR EN AFGØRENDE ROLLE FOR DIT BARNS SPROGUDVIKLING SPROGLIG UDVIKLING - ET FÆLLES

Læs mere

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse

Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse Læsning og skrivning i 3. og 4. klasse BØRN & UNGE FAKTA Læse- og skriveudvikling De fleste børn kan i starten af 3. kl. bruge bogstavernes lyd, når de læser, og de kan forstå, hvad de læser. De fleste

Læs mere