Tankestreger og ironi En læsning af Kierkegaard og Paul de Man

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tankestreger og ironi En læsning af Kierkegaard og Paul de Man"

Transkript

1 Claus Elholm Andersen Tankestreger og ironi En læsning af Kierkegaard og Paul de Man T ankestregen er måske én af de mest oversete retoriske figurer. Man ser den og læser videre. Men når Søren Kierkegaard omtaler Sokrates som en Tankestreg i Verdenshistorien, 1 kunne det måske være interessant at rette opmærksomheden mod den lille, oversete streg. Tankestregen har i retorikken to hovedbetydninger: dubitatio og aposiopese. Begge peger på en pause i talerens strøm; ved dubitatio genoptager taleren hurtigt sin talestrøm, mens det ved aposiopese er tilhøreren, der overtager efter talerens fortielse. Og når Kierkegaard kalder Sokrates for en Tankestreg i Verdenshistorien og senere for en storartet Pause i Historiens Gang, er det netop tankestregens aposiopesiske funktion, han tænker på. Aposiopesen udelader det vigtigste, hvor ellipsen fx udelader det mere selvfølgelige. Når aposiopesen udelader det vigtigste, sløres meningen, og der opstår en uoverensstemmelse mellem udtrykket og indholdet. Man siger én ting, men afbryder sin talestrøm og forudsætter forståelsen af det egentlige budskab. Brugen af aposiopesen le- 1 Søren Kierkegaard: Om Begrebet Ironi med stadigt Hensyn til Socrates, in: Søren Kierkegaards Skrifter, 4. udg., bd. 1, 1997, p Videre henvisninger markeres med sidetal i teksten. TijdSchrift voor Skandinavistiek vol. 31 (2010), nr. 2 [ISSN: ]

2 128 TijdSchrift voor Skandinavistiek der således tanken hen på den trope, der per definition adskiller udtrykket fra indholdet: ironi. 2 Så når Kierkegaard omtaler Sokrates som en Tankestreg i Verdenshistorien, er det på ingen måde et tilfældig billede. For Kierkegaards mål i første del af sin magisterafhandling Om Begrebet Ironi med stadigt Hensyn til Socrates, hvor vi finder denne beskrivelse, er netop at bestemme Sokrates standpunkt som ironi, og ved at omtale ham som en Tankestreg i Verdenshistorien er han allerede nået langt. Om Begrebet Ironi er en yderst hermetisk tekst. Det vidner de mange forskellige tolkninger af afhandlingen om. Det skyldes måske, at Kierkegaards vurdering af ironien ikke er saa ligetil at blive klar over, som J. Himmelstrup anfører: Snart fordømmer han den, snart priser han den. 3 I de senere år har afhandlingen opnået fornyet interesse og betragtes ikke længere som blot en forløber for det egentlige forfatterskab. 4 Afhandlingens afsluttende kapitel, Ironi som behersket Moment. Ironiens Sandhed, har dog ikke på samme måde været genstand for en fornyet interesse. Det skyldes måske, som Lars Erslev Andersen påpeger, at de fleste kommentatorer opfatter kapitlet som et lidt kluntet og mislykkedes forsøg fra Kierkegaards side på at nå en afslutning og konklusion, der kan Gennem hele artiklen anvender jeg den klassiske adskillelse mellem troper og figurer, hvor troper er en vending på ordniveau, mens figurer er mere syntaktisk. Adskillelsen er ikke altid klar og der er i de senere år fra forskellig hold blevet spørgsmålstegn ved den. J. Himmelstrup: Søren Kierkegaards Opfattelse af Sokrates - en Studie i dansk Filosofis Historie, 1924, p. 39. At opfattelsen af ironi i afhandlingen kan være svær at få hold på, skyldes måske, som bl.a. Jacob Bøggild har anført, at Kierkegaard har en ironisk afstand til emnet. Bøggild, Jacob: Ironiens tænker: tænkningens ironi. Kierkegaard læst retorisk, København: Museum Tusculanums Forlag 2002, p. 14. Sanne Elisa Grunnet: Ironi hos Fr. Schlegel og Kierkegaard, in: Dansk Teologisk Tidsskrift, 53. årg., 1990, p. 193.

3 Claus Elholm Andersen 129 pege ud af afhandlingens problematik. 5 Men at dette ikke er en berettiget kritik understreges af, at en samlet forståelse af afhandlingen er mulig med udgangspunkt i det afsluttende kapitel. For i kapitlet skriver Kierkegaard bl.a., at selv om romantikernes Længsel efter et Høiere og Fuldkomnere ideal er en virkelig længsel, så glemmer de dog, at som Mennesket ikke skal adskille, hvad Gud har sammenføiet, saaledes skal det heller ei sammenføie, hvad Gud har adskilt (p. 357). Og dermed griber han fat i et af afhandlingens centrale emner: kritikken af den romantiske ironi. Kierkegaard ser den romantiske ironi som et Forsøg paa at ville have det Fuldkomne før Tiden (p. 357) og således som et forsøg på at sammenføje det jordiske liv med det guddommelige. Som modsætning hertil opstiller han, hvad han kalder en behersket ironi: en form for ironi der limiterer, endeliggjør, begrændser og giver dermed Sandhed, Virkelighed, Indhold; den tugter og straffer og giver derved Holdning og Consistents (p. 355). Skal man tro Kierkegaard, er den romantiske ironi det modsatte af ironien som behersket moment. Romantisk ironi må da, for Kierkegaard, være både usand, uvirkelig og uden indhold. Og uden moral, holdning og konsistens. Med andre ord har Kierkegaard et temmelig negativt syn på den romantiske ironi. Men hvordan når han frem til et så negativt syn på den romantiske ironi? Svaret skal findes i afhandlingens historiske tilgang til ironien. Kierkegaards synsvinkel i Om Begrebet Ironi er et åndsfænomenologisk syn, som han hovedsageligt henter fra Hegel. Herfra viser Kierkegaard, hvordan ironiens første tilsynekomst i verdenshistorien må falde sammen med fremkomsten af subjektiviteten. Og gennem læsninger af Xenophon, Platon og Aristophanes fremstillinger af Sokrates kan Kierkegaard bestemme, at det er Subjectivitetens 5 Lars Erslev Andersen: Ironi og humor en tænkning hinsides ironi, in: Hinsides ironi: fire essays om Søren Kierkegaard, 1995, p. 102.

4 130 TijdSchrift voor Skandinavistiek uendelige overgivne Frihed, vi see i Socrates og videre, at dette er netop Ironien (p. 255). Sokrates ironiske standpunkt står for Kierkegaard i Verdens Aandens Tjeneste (p. 311), for idet han tilintetgjorde Græciteten, brugte han Ironien; hans Adfærd mod den var bestandig ironisk (p. 302). Men efter Sokrates forsvandt den [dvs. ironien] ikke atter sporløst, Verden sank ikke atter tilbage i dens tidligere Udviklingsform, tvertimod, det Gamle forsvandt, og Alt blev nyt (p. 282). Derfor må en ny historisk orienteret ironisk fremtrædelsesform være en slags subjektivitet i en højere form. Det maa, skriver Kierkegaard, da være en Subjectivitetens anden Potens, en Subjectivitetens Subjectivitet, der svarer til en Reflexionens Reflexion (p. 282). Mens Sokrates ironi var verdenshistorisk berettiget, idet den blev beroliget derved at Subjectiviteten skete sin Ret, saa blev den anden Form af Ironi bekjæmpet og tilintetgjort; thi da den var uberettiget, kunde den kun skee sin Ret derved, at den blev ophævet (p. 282). Og den anden form for ironi, Kierkegaard tænker på, er netop den romantiske. Kierkegaard opstiller nu tre karakteristika, der gør sig gældende i alle former for ironi, hvor man siger det det Modsatte af hvad man mener (p. 286). Første karakterstisk er således, at Phænomenet ikke er Væsenet, men det Modsatte af Væsenet (p. 286). Dette medfører, hvis opmærksomheden rettes mod det talende Subject, endnu en bestemmelse der gaar gjennem al Ironi, Subjectet er nemlig negativt frit (p. 286). Og som den tredje og sidste bestemmelse nævner Kierkegaard en vis Fornemhed, som hidhører fra, at den, om den end vil forstaaes, dog ikke vil ligefrem forstaaes; som gjør, at denne Figur ligesom seer ned paa den slet og rette Tale, hvilken Enhver øieblikkelig kan forstaae: den reiser ligesom i et fornemt Incognito, og seer fra dette høie Stade medlidende ned paa den al-

5 mindelige pedestre Tale (p. 287). 6 Claus Elholm Andersen 131 Med disse tre bestemmelser påbegynder Kierkegaard sin historiske afklaring af begrebet ironi. I afhandlingens første del påviser Kierkegaard, at Sokrates historisk gjorde subjektiviteten mulig, og da ironien er Subjectivitetens første og abstracteste Bestemmelse ( p. 302), må den historiske afklaring derfor begynde med Sokrates. Men hvad vil det sige, at subjektiviteten med Sokrates blev historisk mulig? Ja, ifølge Sanne Elisa Grunnet er det en selvfølge, at [s]ubjektiviteten må have eksisteret før Sokrates, men i modsætning til sofisterne fuldfører Sokrates relativeringen af den givne virkelighed, ved at lade ironien uendelig sluge endeligheden. 7 Relativeringen, som Grunnet her taler om, kommer til udtryk i Sokrates uvidenhed: idet han sagde, han var uvidende, dog var vidende, da han var vidende om sin Uvidenhed (p. 306). Sokrates standpunkt er som 6 7 De første to af disse tre bestemmelser henter Kierkegaard fra Hegels Vorlesungen über die Ästhetik. Her bestemmer Hegel ligeledes ironi som fænomenet værende det modsatte af væsenet, og at subjektet er negativt frit. Kierkegaards sidste bestemmelse en vis fornemhed har sandsynligvis også sin oprindelse hos Hegel, dog mere indirekte. For i sin omtale af Friedrich Schlegel omtaler Hegel ham konsekvent som Friedrich von Schlegel og antyder dermed, at Schlegel gennem brugen af ironi netop bliver fornem. Afsnittet om ironi fra Hegels Ästhetik er oversat til dansk som Ironien, in: Passage, nr. 17, 1994, p I en læsning af Diapsalmata fra Enten-Eller benytter Winfield E. Nagley Kierkegaards tre bestemmelser af ironi som teoretisk grundlag for en indkredsning af ironi i Enten-Eller. Jf. Winfield E. Nagley: Irony in the Diapsalmata, in: Thulstrup & Thulstrup (red.): Bibliotheca Kierkegaardiana, bd. 9, 1981, p Jacob Bøggild argumenterer for, at Kierkegaard måske nok tager udgangspunkt i Hegels historiesyn i afhandlingen, men når Kierkegaard personificerer samme verdensironi således, at ironikeren, som nævnt, bliver dens redskab, kan Hegel næppe være med længere. For så tenderer Kierkegaard mod at sætte lighedstegn imellem den negative verdensironi og Hegels positive verdensånd. Jf. Bøggild, p. 40. Sanne Elisa Grunnet: Ironi og subjektivitet. En studie over S. Kierkegaards disputats Om Begrebet Ironi, 1987, p. 89.

6 132 TijdSchrift voor Skandinavistiek sagt ironiens, men en historisk berettiget ironi, da den gør op med græciteten. Modsætningen hertil er den romantiske ironi, der ikke er historisk berettiget. Forskellen mellem den sokratiske og romantiske ironi, som udelukkende er deres historiske berettigelse, kommer også til udtryk, når Kierkegaard bestemmer ironi som uendelig absolut negativitet: Den er Negativitet, thi den negerer blot; den er uendelig, thi den negerer ikke dette eller hiint Phænomen; den er absolut, thi det, i Kraft af hvilket den negerer, er et Høiere, der dog ikke er. Ironien etablerer Intet; thi det, der skal etableres, ligger bag ved den (p. 299). 8 Ud fra denne bestemmelse må Kierkegaard altså også skelne mellem en historisk berettiget uendelig absolut negativitet og en uberettiget. Og her er Sokrates ironi netop historisk berettiget, da det ikke [var] Virkeligheden overhovedet, han negerede, men det var den til en vis Tid givne Virkelighed, Substantialitetens, saaledes som den var i Grækenland (p. 307f). Så vidt kom det dog aldrig med den romantiske ironi: For det Første forvexlede man det empiriske og endelige Jeg med det evige Jeg; for det Andet forvexlede man den metaphysiske Virkelighed med den historiske Virkelighed. Man anvendte saaledes et ufuldbaarent metaphysisk Standpunkt uden videre paa Virkeligheden [...] Det var ikke et Moment af den givne Virkelighed, der skulde negeres og fortrænges; men det var al historisk Virkelighed, den negerede, for at skaffe Plads for en selvskabt Virkelighed (p. 311). Hvad romantikerne ifølge Kierkegaard ikke forstår, er, at den historiske virkelighed viser sig deels som en Gave, der ikke vil lade sig 8 Ironi som den uendelige absolutte negativitet er ligeledes en bestemmelse som Kierkegaard henter fra Hegels Ästhetik.

7 Claus Elholm Andersen 133 vrage, deels som en Opgave, der vil realiseres (p. 312). Gaven, Kierkegaard her taler om, udtrykker Individets Forhold til en Fortid : en fortid der ikke kan oversees eller ignoreres (p. 313). Men romantikerne havde med det evige Jeg forvexlet det timelige Jeg. Men det evige Jeg har ingen Fortid, og altsaa har det timelige det heller ikke (p. 313). Forvekslingen af det timelige og evige jeg indebærer, at romantikerne ikke kan modtage virkeligheden som en gave. Dette får konsekvenser for den opgave, som virkeligheden stiller til individet. Fordi det handlende Individ skal være istand til at løse sin Opgave i at realisere Virkeligheden, maa det føle sig indordnet i en større Sammenhæng (p. 315). Men ironien forsøger bestandigt at frigøre sig fra denne sammenhæng og kan ikke modtage virkelighedens velsignelse: thi da den intet Høiere har end sig selv, kan den ingen Velsignelse modtage (p. 315). Men at den intet højere har end sig selv, er et udtryk for den romantiske ironis higen efter frihed: Den vaager derfor over sig selv, og frygter Intet mere, end at et eller andet Indtryk skal overvælde den; thi naar man er saaledes fri, da først lever man poetisk, og det var som bekjendt Ironiens store Fordring, at man skulde leve poetisk (p. 316). Et poetisk liv kan realiseres på to måder: Eet er nemlig at digte sig selv, et Andet at lade sig digte. Den Christne lader sig digte og anerkender, at der er sat ham en Opgave (p. 316). Således lever den kristne i en historisk sammenhæng og udsiger på grund af den historiske berettigelse ikke et Ord uden Mening (p. 318). Men for den romantiske ironiker har denne Sammenhæng [...] ingen Gyldighed (p. 318), og da han ikke vil passes ind i omgivelserne, må omgivelserne passes ind efter ham: han digter ikke blot sig selv, men han digter ogsaa sin Omverden (p. 318). For Kierkegaard opstår den romantiske digtning i en vekselvirkning mellem en given og en ideal virkelighed. Den givne virkelig-

8 134 TijdSchrift voor Skandinavistiek hed er for romantikerne en karikeret spidsborgerlighed, hvor alt foregår på klokkeslæt: Man sværmede i Naturen St. Hansdag, man var sønderknuset store Bededag, man forliebede sig, naar man fyldte sit 20de Aar, man gik i Seng Klokken 10 (p. 336). Når den givne virkelighed for romantikerne fremstår så karikeret, bliver idealet højere og mere sprudlende. Det højeste ideal for romantikerne er, ifølge Kierkegaard, drømmeverdenen, og i sin fremstilling af det romantiske ideal viser Kierkegaard, hvor grinagtigt dette ideal er: Poesien vaagner, de stærke Længsler, de hemmelighedsfulde Ahnelser, de begeistrende Følelser, Naturen vaagner, den fortryllede Prindsesse vaagner Romantikeren falder i Søvn (p. 337). Da det romantiske ideal kommer fra en karikeret virkelighedsopfattelse, betyder det, at den Kilde, der her sprudler, ikke sprudler til et evigt Liv. Men netop dette, at denne Poesi bevæger sig mellem Modsætningerne, viser, at den ikke er i dybere betydning sand Poesi (p. 337). Den romantiske poesi ordner sig ikke i en poetisk Totalitet, som den religiøse gør (p. 338). Det skyldes, ifølge Kierkegaard, at den er en polemisk stræben, der aldrig finder hvile, thi det Poetiske bestaar netop i bestandig at frigøre sig ved en ny Polemik (p. 338). Og uden et poetisk ideal bliver den romantiske poesi en uendelig allegori: Den ideale Stræben har atter intet Ideal; thi ethvert Ideal er i samme Øieblik dog blot en Allegori, der skjuler et høiere Ideal i sig, og saaledes i det Uendelige. Digteren under derfor aldrig hverken sig selv eller Læseren Ro, thi Ro er netop slig Digtens Modsætning. Den eneste Ro, den har, er den poetiske Evighed, hvori den seer Idealet, men denne Evighed er en Uting, da den er uden Tid, og derfor bliver Idealet i næste Øieblik Allegori (p. 338f). Da den romantiske ironi ikke ser den historiske virkelighed som en gave, kan den ikke videreføre historiens opgave. Den kan blot for-

9 Claus Elholm Andersen 135 holde sig karikeret til sin samtid og formår derfor ikke, som Sokrates ironi at være i Verdens-Aandens Tjeneste. Et karikeret forhold til éns samtid betyder også, at der er tale om en ideal stræben uden et endeligt ideal, da idealet netop er at være i modsætning til samtiden, hvorfor idealet bliver uendeligt. Den romantiske ironi og dens uendelige stræben mod poetisk frihed bliver derfor en allegori, der skjuler et høiere Ideal i sig, og saaledes i det Uendelige (p. 338). I opposition mod den romantiske ironi introducerer Kierkegaard den førnævnte ironi som behersket moment, som han også kalder Ironiens Sandhed (p. 352). Tanken er, at når ironien beherskes, så standses den vilde Uendelighed, hvori den romantiske ironi stormer fortærende frem (p. 354). Kierkegaard nævner Shakespeare og Goethe som eksempler på forfattere, der benytter sig af den beherskede ironi, og forklarer, at det af ironien som behersket moment følger, at Væsenet er ikke noget Andet end Phænomenet, Phænomenet ikke noget Andet end Væsenet (p. 354). Efter således at have fremhævet den beherskede ironi på bekostning af den romantiske, slutter Kierkegaard sin afhandling temmelig åbent. For, skriver Kierkegaard, Humor indeholder en langt dybere Skepsis end Ironi, [...] og forsaavidt man skulde ønske Stof til Eftertanke, da vil jeg henvise til Prof. Martensens Anmeldelse af Heibergs nye Digte (p. 357). Den åbne slutning får således karakter af tankestregens aposiopesiske funktion, hvor den videre forståelse overlades til læseren. 9 Kierkegaard lægger dermed op til, at 9 Synspunktet findes også hos Sophia Scopetea, der om afhandlingens sidste sætning skriver, at den også kunne læses som et tegn på at bogen ønskes holdt åben fra forfatterens side. Som om han, med eller uden forsæt, har ladet den blive uafsluttet, svævende. Kierkegaard og græciteten. En kamp med ironi, 1995, p Ifølge Jacob Bøggild, der ser Kierkegaards øvrige forfatterskab indskrevet i afhandlingen, peger afhandlingens sidste sider ikke fremad i højere grad, end den tekstmasse, som er gået forud. De opsummerer den! Jf.

10 136 TijdSchrift voor Skandinavistiek hans magisterafhandling har samme historiske berettigelse som Sokrates: en Pause i Historiens Gang. 10 At Kierkegaard slutter Om Begrebet Ironi med tankestregens aposiopese kan aflæses ved, at to af de kommentatorer, der ikke blot anser afhandlingens fem sidste sider som besværgende retorik, 11 tilbyder to uforenelige tolkninger, og således accentuerer slutningens åbenhed. Joakim Garff opfatter fx den beherskede ironis sammensmeltning af væsen og fænomen som et udtryk for, at ironien nu [er] blevet noget nær det modsatte af ironi, 12 mens Atle Kittang er af den opfattelse, at ironien som behersket moment slet ikke [er] forsoningen mellem fænomen og idé, sprog og mening. 13. Diskussionen om, hvorvidt ironien som behersket moment kan kaldes for ægte ironi eller ej, overskygges imidlertid af dens funktion i Kierkegaards projekt: at noget må stilles i stedet for den romantiske ironi. Men diskussionen illustrerer dobbeltheden i Kierkegaards afhandling: hans ironi, så at sige Jacob Bøggild, p. 67. I Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift forklarer Kierkegaard, at det er muligt at se ironi og humor i sammenhæng med den senere stadieteori: Der er tre Existents-Sphærer: den æsthetiske, den ethiske, den religieuse. Til disse svare to Confinier: Ironi er Confiniet imellem det Æsthetiske og Ethiske; Humor Confiniet mellem det Ethiske og det Religieuse. In: Samlede Værker, 3. udg., bd. 10, 1962, p Lars Erslev Andersen, op. cit., p. 77. Joakim Garff: Den Søvnløse Kierkegaard læst æstetisk/biografisk, 1995, p. 49. Atle Kittang: Geir Mork: Den reflekterte latter. På spor etter Arne Garborgs ironi, in: Edda, nr. 1, 1991, p. 10. Alle ikke-danske citater har jeg selv oversat fra originalsproget medmindre andet er anført. Både Joakim Garff og Atle Kittang påpeger også, at Kierkegaard i afhandlingen benytter sig af ironi. Kittang opfatter afhandlingen som så absolut et ironisk skrift om ironi. Men det er behersket ironi, mens Garff mere ser den som et udtryk for romantisk ironi, idet genstanden aldrig restløst lader sig gribe i begrebet. Atle Kittang, op. cit., p. 12 og Joakim Garff, op. cit., p.

11 Claus Elholm Andersen 137 Det har tidligere været omtalt, at tankestregens aposiopese indebærer, at en anden overtager, hvor den første taler slap. Og én af dem, der har fortsat Kierkegaards tale, er Paul de Man, der som Kierkegaard også ser en sammenhæng mellem allegori og romantisk ironi. II I en kritik af Johannes Ewalds Lykkens Tempel forklarer Oehlenschläger, at Alt, hvad der er poetisk, maa være sammenhængende med det Hele. 15 Oehlenschläger fremhæver symbolet som tropen, der kan udtrykke denne sammenhæng, da den forbinder Individet med Naturen, det Endelige med det Evige (p. 113). I modsætning hertil sætter Oehlenschläger allegorien, der affærdiges, fordi Betydningen allerede ligger for Fornuften i Billedet (p. 113). Oehlenschlägers opfattelse af symbol og allegori, som den kommer til udtryk her, er en opfattelse, man kan finde mange steder i romantikken: symbolet fremhæves for sine synekdokiske egenskaber, hvor man i det jordiske kan ane de evige guddommelige og naturlige Hemmeligheder, mens allegorien affærdiges for sine analogiske kvaliteter, der gennem forstandsmæssig afkodning blot betegner I Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift fra 1846 nævner Kierkegaard selv Om Begrebet Ironi og påpeger hertil, at Mag. Kiekegaard bevidst eller ubevidst kun vil drage den ene Side frem, når han taler om ironi. Alvoren i Kierkegaards selvkritik er svær at blive klog på, da brugen af pseudonymet Johannes Climacus synes at indikere en vis afstandstagen og ironisering. Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift, op.cit., p At det med udgangspunkt i Om Begrebet Ironi er muligt at se en gennemgående ironisk linje i Kierkegaards forfatterskab, viser Poul Erik Tøjner i artiklen Om begrebet ironi. Med stadigt hensyn til Kierkegaard, in: Kritik nr. 81, 1987, p Adam Oehlenschläger: Om Evald og Schiller. Forelæsninger, holdte ved Kjøbenhavns Universitet i Aarene , in: Æstetiske Skrifter , 1980, p. 117.

12 138 TijdSchrift voor Skandinavistiek det stedse på Jorden Vedblivende og Virkende (p. 113). Oehlenschlägers ordvalg i diskussionen af symbol og allegori synes næsten identisk med Coleridges ordvalg i samme diskussion få år tidligere. I hvert fald som den tager sig ud i Paul de Mans udlægning i artiklen The Rhetoric of Temporality fra Heri pointerer de Man bl.a., at hvor romantikernes prioritering af symbolet er ledsaget af al verdens forudsætninger og reservationer, forsvinder disse forbehold, jo længere vi bevæger os væk fra romantikken og frem mod i dag. 16 I dag fungerer romantikernes prioritering af symbolet ofte som udgangspunkt for franske og engelske studier af den romantiske og den post-romantiske periode i en sådan grad, at allegorien ofte betragtes som en anakronisme og affærdiges som ikke-poetisk (p. 190). At forbeholdene i prioriteringen af symbolet eksisterer i romantikken, kan hos Oehlenschläger ses ved, at symbolet ikke blot står i modsætning til allegorien, men i modsætning til lignelsen. Hertil kommer så, at Allegorien staar imellem begge, dvs. mellem både symbol og lignelse, mens Oehlenschläger dog er af den opfattelse, at de alle tre have deres Næring og Opkomst af Phantasien og Følelsen. 17 Men selv om romantikernes prioritering af symbolet ikke er helt så entydig, som eftertiden har gjort den til, ser Paul de Man stadig enkelte uløste problemer i diskussionen af symbol og allegori. Som eksempel fremdrager han åbningsbillederne til flere af Hölderlins mest kendte digte. Her møder man både abstrakte landskaber og konkrete steder, såsom øen Patmos og floden Rhinen. Disse åbningsbilleder, forklarer de Man, er ikke symbolske i synekdokisk forstand, da billederne ikke indskriver sig i en større helhed, og Paul de Man: The Rhetoric of Temporality, in: Blindness & Insight. Essays in the Rhetoric of Comtemporary Criticism, 1983, p Videre henvisninger markeres med sidetal i teksten. Oehlenschläger, op.cit, p. 116.

13 Claus Elholm Andersen 139 modsat er de heller ikke allegoriske i analogisk forstand, da billederne gør mere end blot at henvise til noget andet, hvorfor en enten symbolsk eller allegorisk forklaring af disse passager ville være en nedvurdering af litterariteten. En metaforisk stil som Hölderlins, opsummerer de Man, kan på ingen måde beskrives inden for rammerne af modsætningen mellem allegori og symbol (p. 190). Men inden for hvilke rammer kan denne metaforiske stil så beskrives? For at give et svar, skifter de Man fokus fra den tyske til den engelske romantik, da den tyske romantik er alt for kompleks for en flygtig behandling (p. 188). Første nedslag i den engelske romantik er tidligere nævnte Coleridge. De Man bemærker, at Coleridge i diskussionen af symbol og allegori ikke privilegerer symbolet på grund af dets organiske helhed, men på grund af dets gennemskinnelighed ( translucence ) af det evige i det temporale. Modsat forkaster Coleridge allegorien som værende en mekanisk abstraktion, hvortil symbolet fremhæves som værende langt mere konkret. Men ved at fastholde Coleridges prioritering af symbolet som gennemskinneligt, viser de Man skridt for skridt, at der ikke er grund til at prioritere symbolet højere på grund af en formodet større konkretisme. Og ligeledes at begge har deres oprindelse hinsides stoflighedens verden [beyond the world of matter] (p. 192). For når Coleridge fremhæver symbolet på grund af dets gennemskinnelighed, opløses den materielle substans og bliver, ifølge de Man, blot en refleksion af en mere original enhed, der ikke eksisterer i den materielle verden (p, 192). Coleridges brug af gennemskinnelighedsbilledet forårsager derfor, at symbolets intentionalitet bliver lige så abstrakt som allegoriens, hvorfor forskellen mellem symbol og allegori udviskes: Det bliver af sekundær betydning, hvorvidt, som i symbolets tilfælde, forbindelsen er baseret på den organiske kohærens i synekdoken, eller hvorvidt, som i allegoriens tilfælde, det er en ren fornufts-afgørelse. Begge figurer betegner faktisk den transcendentale kilde (p. 192).

14 140 TijdSchrift voor Skandinavistiek Samme bevægelse kan også følges hos Oehlenschläger, hvor det gennemskinnelige i prioriteringen af symbolet er til stede, når han hævder, at symbolet forbinder det Endelige med det Evige. 18 Paul de Mans læsning af Coleridges privilegering af symbolet, gennem et begreb om gennemskinnelighed, indebærer, at både symbol og allegori baserer sig på allegoriske strategier: at oprindelsen hinsides stoflighedens verden er af allegorisk karakter. Samme tendens ser de Man hos Wordsworth og Rousseau, om hvem han dog indrømmer, at det er muligt at iagttage en stræben mod en sammenhængende panteisme, men viser, at denne stræben mod helhed ikke er konstituerende for hverken Wordsworth eller Rousseau. For både Rousseau og Wordsworth benytter allegoriske strategier, præcis som det var tilfældet med Coleridge. I Rousseaus tilfælde kommer det fx til udtryk i en passage fra La Nouvelle Héloïse, der umiddelbart kunne fremstå som en landskabsbeskrivelse, der reflekterer jegets følelser. Men, påpeger de Man, i passagen er sproget rent figurligt, ikke baseret på perception, endnu mindre på en følt dialektik mellem natur og bevidsthed (p. 203). Denne type allegori, der udelukkende består af billedsprogets selvreferencer, kalder de Man for sekulariseret allegori i et forsøg på at undgå forvekslinger med den klassiske allegori: Betydningen, der konstitueres af det allegorisk tegn, kan dermed kun bestå i gentagelsen (i Kierkegaards betydning af ordet) af et tidligere tegn, med hvilket det aldrig kan falde sammen, da det er essensen af dette tidligere tegn at være noget rent tidligere. Den tidlige romantiks sekulariserede allegori indeholder derfor nødvendigvis det negative moment, som hos Rousseau var afkald, hos Wordsworth tabet af selvet i død eller fortvivlelse (p. 207). Allegorien kan kun henvise til et tidligere allegorisk tegn, hvorfor 18 Ibid., p. 113.

15 Claus Elholm Andersen 141 den sproglige oprindelse ligger hinsides materialitetens verden, som det også var tilfældet hos Coleridge: at de romantiske digtere i forsøget på at skrive sig frem mod symbolets syntetiserede helhed blot skriver sig ind i erfaringen af, at det sproglige tegn grundlæggende er ustabilt og selvreferentielt. 19 Der er med andre ord tale om en slags dekonstruktiv tankegang, der viser, at den udbredte opfattelse af romantikken som et produkt af symbolets triumf er et falsum: romantikken er langt mere romantisk, når den er allegorisk. III Anden del af The Rhetoric of Temporality vier Paul de Man til studiet af ironi, hvor han bl.a. antyder et skæbnefællesskab mellem så forskellige forfattere som Wordsworth, Stendhal og Baudelaire: de er alle underlagt ironien. Selv om der for de Man er tale om et implicit og temmeligt enigmatisk forhold mellem allegori og ironi (p. 208), er det tydeligt, at ironi er tæt knyttet sammen med begrebet om den sekulariserede allegori. Både ironi og allegori peger på et afkald af en mimetisk gengivelse af virkeligheden : at sproget ikke kan referere til noget, der ligger uden for dets egen grænse. 20 Men hvor den historiske spænding mellem allegori og symbol ret- 19 Hvad de Man mener, når han taler om gentagelsen (i Kierkegaards betydning af ordet) diskuterer Arne Melberg i Mimesis. En repetition, hvor de Mans allegoriske gentagelse læses i forbindelse med Kierkegaards Gjentagelsen. Jf. Mimesis. En repetition, 1992, p En samlet læsning af The Rhetoric of Temporality findes bl.a. i Jan Rosiek: Figures of Failure. Paul de Man s Criticism , 1992, p. 194 ff. 20 Et noget andet syn på forholdet mellem allegori og ironi hos de Man kan man møde hos Carol Jacobs, der i artiklen Allegories of Reading Paul de Man ser ironiafsnittet som en dekonstruktion af allegoriafsnittet, hvor ironi og allegori skifter plads i det uendelige, således at de Mans ironi i stigende grad bliver bevidst om sig selv, in: Lindsay Waters og Wlad Godzich (red.): Reading de Man Reading, 1989, p. 117f.

16 142 TijdSchrift voor Skandinavistiek færdiggjorde en historisk afklaring, kan man i behandlingen af ironi ikke så let søge tilflugt i en historisk afmystificering af begrebet, påpeger de Man. Derfor må en diskussion af ironi tage udgangspunkt i tropens egen struktur (p. 211). Paul de Man starter sin ironistudie med en læsning af Baudelaires Om latterens væsen, hvor han blandt Baudelaires mange eksempler på latterens kraft særligt hæfter sig ved ét bestemt, da det er den simpleste situation af alle, der bedst illustrerer den ironiske bevidstheds fremherskende karaktertræk: synet af en mand, der kommer gående og falder midt på gaden (p. 211). Baudelaire understreger i sin beskrivelse af faldet på gaden, at manden, der falder, oplever en fordobling ( dedoublement ) af sig selv, hvorfor det bliver muligt for ham at grine af sit eget fald. 21 Og mod slutningen af essayet hævder han, at denne fordobling er en permanent dobbelthed i mennesket: en pointe som de Man mener er essentiel i en forståelse af ironi (p. 212). At Baudelaire videre beskriver forskellen i denne dobbelthed med begreber som overlegenhed og mindreværd, fortolker de Man som Baudelaires brug af metaforer. For begreber som overlegenhed og mindreværd kan udelukkende benyttes til at beskrive intersubjektive relationer og ikke en fordobling i den menneskelige bevidsthed, der er alt andet end intersubjektiv. Og som metaforer indikerer begreberne en diskontinuitet og pluralitet i niveau, hos et subjekt, der lærer sig selv at kende ud fra en større og større be- 21 Baudelaires Om latterens væsen er oversat til dansk af Kirsten Jørgensen i det tidligere nævnte Passage, nr. 17, p Et lignende fald, der også resulterer i en større selvbevidsthed, findes herhjemme i Johannes Ewalds Levnet og Meeninger, hvor Johannes falder ned af trappen efter første gang at have set Arendse. Dette fald får ham til at reflektere over faldets betydning og sin kærlighed til Arendse: Men jeg var bestemt til fleer Lidelser, end det dybeste Fald kan foraarsage, og det var beslutted at jeg skulde tabe meer end Livet. Jf. Johannes Ewald: Levnet og Meeninger, 1969, p. 97.

17 Claus Elholm Andersen 143 vidsthed om, hvad det ikke er (p. 213). Ved at fastholde vægten på det konkrete fald, hvor faldet i Baudelaires udlægning hurtigt får teologiske undertoner, kan de Man argumentere for, at ironien er sprogligt konstitueret. 22 For faldet medfører en refleksiv adskillelse evnen til at se sig selv falde på gaden og grine af det der overfører jeget fra den empiriske verden til en verden konstitueret i og af sprog (p. 213). Når man griner af sit eget fald, griner man af sin egen fejlagtige overlegenhed. For som menneske er man af den opfattelse, at man kan dominere naturen på sammen måde, som man selv dominerer andre eller selv lader sig dominere. Dette er selvfølgelig en kæmpe mystifikation, skriver de Man (p. 214). I faldet bliver man nemlig mindet om, at man er magtesløs over for naturen. Således bliver faldet en form for selverkendelse, hvor den person, der er faldet på en måde er klogere end idioten, der vandrer rundt og glemmer den fortovskant, han snart vil falde over (p. 214). Men den største indsigt opnår de, der udover en erkendelse af, at mennesket er lille i forhold til naturen, også reflekterer over forskellen mellem de to successive niveauer; en refleksion der er særlig forbeholdt forfattere og filosoffer: Det ironiske, dobbelte jeg, som forfatteren eller filosoffen konstituerer i sproget, synes kun at kunne eksistere på bekostning af, at det empiriske jeg falder (eller rejser sig) fra en tilstand af mystificeret tilpasning, til en erkendelse af denne mystifikation. Det ironiske sprog deler subjektet i et empirisk jeg, der eksisterer i en tilstand af inautenticitet, og et jeg, der udelukkende eksi- 22 I Poesiens skandale. Om Baudelaire kritiserer Per Buvik de Man for at overse at Baudelaire ikke udtaler sig om ironi, men om absolut komik (p. 109). Ligeledes undrer det Buvik, at de Man senere i artiklen henviser til det tavse pantomime-teater, som det ypperste eksempel på sproglig konstitueret ironi. Poesiens skandale. Om Baudelaire, 1996, p

18 144 TijdSchrift voor Skandinavistiek sterer i den form for sprog, der hævder kendskabet til denne inautenticitet. Dette gør det dog ikke til et autentisk sprog, for at være bevidst om inautenticitet er ikke det samme som at være autentisk. (p. 214) En sådan opfattelse af ironi indebærer, at når der sættes spørgsmålstegn ved en uskyldig opfattelse af egen autenticitet, falder hele korthuset fra hinanden: Ironi besidder en iboende tendens til at forøge sig selv, og ikke stoppe førend den er nået hele vejen: fra den lille og umiddelbart uskyldige blottelse af et mindre selvbedrag, når det hurtigt det absoluttes dimensioner (p. 215). Opfattelsen af ironi, hvor litoten hurtigt bliver en omsiggribende hyperbel, gør det muligt at se en sammenhæng mellem ironi og allegori. Som nævnt afslører ironien det empiriske jegs inautenticitet, men kan aldrig selv overvinde denne inautenticitet: Den [ironien] kan kun gentage og repetere på et tiltagende bevidst niveau, men den forbliver altid fanget i umuligheden af at gøre denne viden anvendelig i den empiriske verden (p. 222). Ironien fanges i et sprogligt tomrum, hvor den kommer stadigt længere væk fra dens mening, og hvor den mødes med allegorien i erkendelsen af et rent temporalt endeligt. Videre er allegori og ironi også forbundet af deres fælles afmystificering af en organisk verden, der postuleres symbolsk gennem analogiske korrespondancer eller gennem mimetisk repræsentation, i hvilken fiktion og virkelighed kunne være sammenfaldende (p. 222). Og ironien retter sig ifølge de Man særligt mod den sidste mystifikation. Den opfattelse af ironi, som de Man her gør sig til talsmand for, indebærer med andre ord en refleksiv struktur over jegets dialektik: at man reflekterer over den fordobling, der sker, når man falder.

19 Claus Elholm Andersen 145 Således bliver ironien et moment, der sætter ind ved fordoblingen af jeget og indskriver sig i en slags refleksionens struktur. Men dette, skriver de Man i en senere artikel, er en klar reducering og uskadeliggørelse af ironiens sande karakter. 23 I stedet ser han nu ironien som tropernes trope og definerer, med afsæt i Friedrich Schlegel, ironien som den permanente parabasis af tropernes allegori. En definition der for de Man betyder en radikal omformulering af hans standpunkt. IV Det er i artiklen The Concept of Irony fra 1977, at Paul de Man definerer ironi som den permanente parabasis af tropernes allegori. Titlens tydelige allusion til Kierkegaard understreges allerede i de første linjer, hvor de Man slår fast, at Kierkegaard har skrevet den bedste bog om ironi der findes. 24 Men herefter glider Kierkegaard i baggrunden, fordi fokus lægges på Friedrich Schlegel, da enhver diskussion af ironi må inddrage den tyske tradition (p. 167). At de Man i sin fremstilling af Kierkegaard ligefrem skulle være unfair mod Kierkegaard, som bl.a. Christopher Norris påstår, er måske snarere en unfair fremstilling af de Man. Selv om Christo I et brev lægger de Man så stor afstand til sin opfattelse af ironi i The Rhetoric of Temporality, at han siger, at læsning er et langt mere dækkende begreb end ironi, da ironi overhovedet ikke er tematiseret i BI [Blindness & Insight], ikke engang i afsnittet om ironi i Rhetoric of Temporality. Brevet, der er til Wlad Godzich fra d. 30. august 1982, er trykt i sin helhed i Lindsay Waters forord Paul de Man: Life and Works, in: Paul de Man: Critical Writings, , 1989, p. lxxiii. Denne afvisning af sit tidligere arbejde om ironi bør ses i sammenhæng med, at ironien for den sene de Man ikke længere handlede om fordobling, men om brud på selve den sproglige kommunikation, hvor ironien altså blev til et sprogligt vilkår. Paul de Man: The Concept of Irony, in: Aesthetic Ideology, 1996, p Videre henvisninger markeres med sidetal i teksten.

20 146 TijdSchrift voor Skandinavistiek pher Norris taler om de Mans bevidste ignorering af Kierkegaard og anklager ham for at gå en omvej i forsøget på at bestride, undergrave eller fejllæse betydningen af Kierkegaards værk, synes Kierkegaards betydning at være til stede igennem hele The Concept of Irony. Endda i en sådan grad at det er muligt at påstå, at de Mans artikel først og fremmest skriver sig op imod Kierkegaards ironiafhandling. 25 I sin læsning af Friedrich Schlegels roman Lucinde beretter Kierkegaard om de mange Forkeertheder, der have indsneget sig i romanen. Disse urigtigheder, fortsætter Kierkegaard, er skyld i, at kærligheden i Schlegels roman fremstår tam, dorsk og slæbende: kort sagt, saa uerotisk som mulig. 26 I de Mans fremstilling af Lucinde nævnes Kierkegaards læsning kun ganske kort. De Man nævner, at Kierkegaard, ud over at gentage Hegels kritik af romanen, er så irriteret på Schlegel, at han opfinder en hel historieteori for at retfærdiggøre det synspunkt, at man burde rydde Friedrich Schlegel af vejen (p. 168). Men med udgangspunkt i Kierkegaards bestemmelse af Lucinde som saa uerotisk som mulig, er det faktisk muligt at se de Mans læsning af romanen som en revidering af Kierkegaards. I sin læsning af Lucinde koncentrerer de Man sig nemlig om, hvad der ifølge Kierkegaard slet ikke er at finde i romanen: det erotiske. Som eksempel fremhæver han en filosofisk diskussion midt i romanen. Men hvad der beskrives er ikke på nogen måde et filosofisk argu Christopher Norris: De Man Unfair to Kierkegaard? An Allegory of (Non)- Reading, in: Luc Herman, Kris Humbeeck og Geert Lernout: (Dis)continuities: Essays on Paul de Man, 1989, p Andre af de Mans kommentatorer finder det dog ikke interessant om de Man er retfærdig over for Kierkegaard eller ej. Fx Ole Egebergs Lyttende som var der mening. Om ironi, in: Ole Egeberg (red.): Experimenter, 1993, p. 117f og Jørn Erslev Andersens Dekonstruktion og tekstanalyse?, in: Arbejdspapirer, 1995, p. 16. Om Begrebet Ironi, op.cit., p. 321.

21 Claus Elholm Andersen 147 ment, men [...] en refleksion over de meget fysiske spørgsmål, som et samleje implicerer, skriver de Man (p. 168). Eksemplet, der tjener som udgangspunkt for resten af studiet af Schlegel, skal ifølge de Man ikke forstås på den måde, at der eksisterer én kode til beskrivelsen af den filosofiske diskussion, og én kode, der beskriver de seksuelle udfoldelser: De to koder er radikalt uforenelige med hinanden. De afbryder, de forstyrrer hinanden på en så fundamental måde, at denne splittelse repræsenterer en trussel mod alle de forestillinger, vi har om, hvad en tekst er (p. 169). Den immanente trussel mod vores gængse opfattelse af litteratur, som passagen i Lucinde tilbyder, ser de Man som grunden til, at alverdens kommentatorer har forsøgt at uskadeliggøre Schlegel. Dette gælder også de Mans egen opfattelse af ironi, som den kom til udtryk i The Rhetoric of Temporality, hvorfor læsningen af Schlegel har karakter af en selvkritik (p. 170). Ud over de Mans tydelige opgør med Kierkegaard i spørgsmålet om det erotiske er det muligt at iagttage en mere implicit brug af Kierkegaard i de Mans tekst. Uden nogen tilsyneladende forklaring anser de Man det for en selvfølge at inddrage Fichtes jeg-begreb i en forståelse af Schlegels ironi. For, som han skriver, hvis man ønsker at gå ind i Schlegel er det nødvendigt med en vis kontakt til Fichte (p. 172). De Man ser Fichte som en forudsætning for forståelsen af Schlegel, og det skyldes uden tvivl Kierkegaard, der i Om Begrebet Ironi entydigt knytter Schlegels begreb om uendelighed til Fichtes jeg-begreb: Dette fichtiske Princip, at Subjectiviteten, at Jeget har constitutiv Gyldighed, er den ene Almægtige, greb Schlegel og Tieck, og ud heraf opererede de i Verden, skriver Kierkegaard. 27 Men hvor Kierkegaard kritiserer Schlegel for at have forvekslet 27 Om Begrebet Ironi, op. cit., p. 311.

22 148 TijdSchrift voor Skandinavistiek den metaphysiske Virkelighed med den historiske, anser de Man Schlegels udlægning af Fichtes system for misundelsesværdig. Og forskellen de Man og Kierkegaard imellem skal findes i Kierkegaards førnævnte insisteren på, at historien tilbyder sig som en gave, som det er en opgave at føre videre. Hver især giver Kierkegaard og de Man sig i kast med en længere tolkning af det Fichtes jeg-begreb, hvor jeget er en logisk kategori, der er sproglig essentiel og iboende (p. 172). Kierkegaard benytter sin tolkning til endnu engang at kritisere den romantiske ironi for dens manglende historiske bevidsthed, mens de Man i sin tolkning når frem til, at Fichtes system, udover at være et system om jeget, også indbefatter tropernes epistemologi, da systemet er struktureret som metaforer (p. 174). Når systemet således viser det tropologiske system i dets mest systematiske og generelle form (p. 176), er det som en kompleks og negativ fortælling: at jeget ikke kan erkende sin egen eksistens, hvorfor enhver dom, jeget udsiger over sig selv, grundlæggende er ustabil: Der er en stor del negativitet, endda en mængde negativitet involveret i dette, men systemets fundamentale forståelighed sættes der ikke spørgsmålstegn ved, da det altid kan reduceres til et system af troper, der er beskrevet som sådan og har en iboende sammenhæng. (p. 176) Med påvisning af at Fichtes system er et narrativt, tropologisk system, vender de Man endnu engang blikket mod Schlegel og læsningen af et af Lyceum-fragmenterne, da vi her får et bemærkelsesværdigt koncist resumé af Fichtes system, hvor jegets negativitet betones (p. 177). Med jeget som negativ kategori fremkommer der en vis stemning, der karakteriserer det indre i ironisk digtning. Og digtningens ydre er den italienske buffo. Hvad der hos Schlegel ligger i et begreb som buffo, er, ifølge de Man, overbevisende blevet identificeret i forskningen (p.178). Buffoen er, i den italienske commedia dell arte, bruddet på fortæl-

23 Claus Elholm Andersen 149 lingens illusion: komikeren, der falder ud af sin rolle. Et andet ord for buffo er parabasis: et ord de Man også finder hos Schlegel. Og et tredje ord, der ifølge de Man ligeledes indfanger buffoens proces, er anakoluti. Hvor buffoen er et brud på den narrative illusion, er parabasis en afbrydelse, der sker gennem et skift i retorik, og anakolutien er en pludselig afbrydelse i sætningens syntaks, et brud på de forventede syntaktiske mønstre. Fælles for alle tre er en vis form for brud på det narrative forløb: Så buffo er en parabasis eller en anakoluti, en afbrydelse af den narrative linearitet, af den detaljerede arabesk eller af den linie, som Fichte grundlagde (p. 178). Men Schlegel går et skridt videre. Ironi er for ham ikke blot buffo eller parabasis, men den permanente parabasis, forklarer de Man og nævner, at flere af Schlegels kommentatorer har anset denne definition for værende aldeles paradoksal. Men det paradoksale er netop pointen i en sådan definition, forsikrer de Man, da ironi findes overalt, overalt hvor narrativiteten kan opløses (p. 179). Endnu engang inddrages Schlegels Lucinde som bevis, da de seksuelle aktiviteter overalt korresponderer med den filosofiske diskussion, hvorfor der er tale om en permanent falden ud af den lineære historie. Denne lineære historie blev, med læsningen af Fichte, sat til at være det tropologiske system, hvormed en fuldendelse af Schlegels definition af ironi som den permanente parabasis må blive den permanente parabasis af tropernes allegori, skriver de Man (p. 179). En sådan opfattelse af ironi kan bl.a. aflæses i spillet mellem de forskellige læsninger, den ironiske splittelse åbenbarer, forklarer de Man i et senere interview. 28 Derfor kan divergerende opfattelser af en tekst betyde, at der er ironi involveret: således kan diskussion om, hvorvidt de Man yder Kierkegaard retfærdighed, måske give et indblik i de Mans brug af ironi. 28 Robert Moyniham: Interview with Paul de Man, in: The Yale Review, Vol. 73, Summer 1984, p. 582.

24 150 TijdSchrift voor Skandinavistiek Der er sandsynligvis også en smule ironi involveret, når de Man bemærker, at man ikke bliver meget klogere af hans definition af ironi (p. 164). For definitionen fortæller trods alt, at ironien er som den italienske buffo: at den falder ud af rollen og bryder fortællingens forløb. Definitionen fortæller videre, at bruddet på lineariteten foregår tropologisk, hvorfor buffoen erstattes af de retoriske termer for den samme proces: parabasis, anakoluti og, kunne man tilføje, aposiopese, der som parabasis og anakoluti er en betegnelse, der i retorikken benyttes til at karakterisere et brud. Ironien er derfor i de Mans version ikke længere en trope, men nedbrydningen af den dekonstruktive allegori, af al tropologisk kognition, med andre ord den systematiske nedbrydning af forståelse. 29 Således understreger de Man det ironiske i sit eget projekt: at han tilbyder en forståelig definition, der påviser en nedbrydning af enhver forståelse. 29 Paul de Man: Allegories of Reading. Figural Language in Rousseau, Nietzsche, Rilke and Proust, 1979, p At de Man i sin ironi-definition går et skridt videre, end hvad der ellers omtales som dekonstruktionens tropologiske allegori, kan bl.a. ses i forhold til J. Hillis Millers the linguistic moment, der er en form for parabasis, et brud på illusionen om, at sproget er et transparent medium af betydning. Denne opfattelse indebærer, at det er en allegori indstiftet af troper, der nedbryder illusionen, mens de Mans opfattelse af ironi er det permanente brud på den allegoriske betydning, som the linguistic moment indstifter. J. Hillis Miller: The Linguistic Moment. From Wordswoth to Stevens, 1985, p. xiv. At Hillis Miller dog er enig med de Man i, at ironien ikke kan kontrolleres, fremgår af bogen Fiction and Repetition, hvor det lyder, at ironi er sprogets fremtrædelsesform, der ikke kan styres [...] Den styrer den, der forsøger at styre eller kontrollere den. J. Hillis Miller: Fiction and Repetition. Seven English Novels, 1982, p Senest har Hillis-Miller forsøgt at læse de Mans ironibegreb i sammenhæng med en fornyet interesse for Paul de Man og spørgsmålet om materialisme. J. Hillis Miller: Paul de Man as Allergen, in: Tom Cohen (et al.), Material Events: Paul de Man and the Afterlife of Theory, 2001.

25 V Claus Elholm Andersen 151 At beskæftige sig med ironi synes for både Kierkegaard og de Man at indebære en ironisk distance til det behandlede. I hvert fald er det, som vi har set, muligt at påpege en vis brug af ironi hos dem begge. Et andet fællestræk mellem Kierkegaard og de Man er, at begges behandling af ironi kan karakteriseres ved aposiopesen, der hos Kierkegaard kommer til udtryk i hans karakteristik af Sokrates som en Tankestreg i Verdenshistorien, og hos de Man som et synonym til begreberne om parabasis og anakoluti. 30 Så hvis man ud fra læsningen af Kierkegaard og de Man skal have en idé om, hvordan ironi bestemmes, synes aposiopesen at være et godt udgangspunkt. For både Kierkegaard og de Man opfatter det brud, som aposiopesen medfører, som ironi. Men hvor Kierkegaard ser dette i en historisk kontekst, er det aposiopesiske for de Man et brud på selve den historiske linearitet. Diskussionen af Kierkegaard og de Man har vist nogle af vanskelighederne ved at beskæftige sig med ironi. Først og fremmest det altoverskyggende spørgsmål: hvad ironi i det hele taget er. Men diskussionen har også åbnet for spørgsmålet om, hvordan det er muligt at bestemme ironi, og hvordan man overhovedet kan tale om ironi uden selv at benytte sig af den. Og selv om diskussionen har rejst mange spørgsmål, har den ikke givet nogle entydige svar. For hvis den havde, hvordan kunne vi så vide os sikker på, at der ikke var tale om ironi? 30 Om aposiopesen se fx Ulla Albeck: Dansk Stilistik, 1963, p. 199f og Peer E. Sørensen: Det muntre babel. Om Laurence Sternes Tristram Shandy, 1993, p

26 152 TijdSchrift voor Skandinavistiek Litteratur Albeck, Ulla: Dansk Stilistik, København: Gyldendal Andersen, Jørn Erslev: Dekonstruktion og tekstanalyse?, in: Arbejdspapirer, nr. 4, Århus: Institut for Litteraturhistorie Andersen, Lars Erslev: Ironi og humor en tænkning hinsides ironi, in: Hinsides ironi: fire essays om Søren Kierkegaard, Århus: Skrifter fra Nordisk Sommeruniversitet Baudelaires, Charles: Om latterens væsen, in: Passage tidsskrift for litteratur og kritik, nr. 17, Behler, Ernst: Irony and the Discourse of Modernity, Seattle and London: University of Washington Press Behler, Ernst: German Romantic Literary Theory, Cambridge & New York: Cambridge University Press Buvik, Per: Poesiens skandale. Om Baudelaire, Oslo: Pax Bøggild, Jacob: Ironiens tænker: tænkningens ironi. Kierkegaard læst retorisk, København: Museum Tusculanums Forlag De Man, Paul: Allegories of Reading. Figural Language in Rousseau, Nietzsche, Rilke and Proust, New Haven & London: Yale University Press De Man, Paul: Blindness & Insight. Essays in the Rhetoric of Comtemporary Criticism, 2. reviderede udgave, London: Routledge De Man, Paul: Critical Writings, , Minneapolis: University of Minnesota Press De Man, Paul: Aesthetic Ideology, Minneapolis & London: University of Minnesota Press Egeberg, Ole: Lyttende som var der mening. Om ironi, in: Ole Egeberg (red.): Experimenter, Århus: Modtryk 1993 Garff, Joakim: Den Søvnløse - Kierkegaard læst æstetisk/biografisk, København: C.A. Reitzel Grunnet, Sanne Elisa: Ironi og subjektivitet. En studie over S. Kierkegaards disputats Om Begrebet Ironi, København: C.A. Reitzel Grunnet, Sanne Elisa: Ironi hos Fr. Schlegel og Kierkegaard, in: Dansk Teologisk Tidsskrift, 53. årg., Frederiksberg: Forlaget ANIS Hegel, G.W.F.: Ironien, in: Passage - tidsskrift for litteratur og kritik, nr. 17, Himmelstrup, J.: Søren Kierkegaards opfattelse af Sokrates en Studie i dansk Filosofis Historie, København: Arnold Busck 1924.

Sygelig splittethed og sund harmoni Adam Oehlenschläger og romantisk ironi

Sygelig splittethed og sund harmoni Adam Oehlenschläger og romantisk ironi Claus Elholm Andersen Sygelig splittethed og sund harmoni Adam Oehlenschläger og romantisk ironi Det lyder måske som en selvmodsigelse at ville beskæftige sig med Adam Oehlenschlägers forhold til romantisk

Læs mere

Kierkegaard som coach

Kierkegaard som coach Kierkegaard som coach Pia Søltoft, Ph.d. Leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret Dias 1 Lidt Fakta om Kierkegaard 1813-1855 31 værker, 40 mindre artikler Ca. 38 tykke notesbøger Pseudonymer Opbyggelige

Læs mere

Kierkegaard som coach. Lidt Fakta om Kierkegaard. Pia Søltoft, Ph.d. Leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret

Kierkegaard som coach. Lidt Fakta om Kierkegaard. Pia Søltoft, Ph.d. Leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret Kierkegaard som coach Pia Søltoft, Ph.d. Leder af Søren Kierkegaard Forskningscenteret Dias 1 Lidt Fakta om Kierkegaard 1813-1855 31 værker, 40 mindre artikler Ca. 38 tykke notesbøger Pseudonymer Opbyggelige

Læs mere

IRONIENS GRÆNSER. Indledning JØRN ERSLEV ANDERSEN. The Well-Wrought Urn (1947), med fokus på lyrik, og Wayne C.

IRONIENS GRÆNSER. Indledning JØRN ERSLEV ANDERSEN. The Well-Wrought Urn (1947), med fokus på lyrik, og Wayne C. IRONIENS GRÆNSER Indledning JØRN ERSLEV ANDERSEN Verdens mest fotokopierede litteraturkritiske essay. Sådan er Paul de Mans analyse af "The Rhetoric of Temporality" fra 1969 engang blevet karakteriseret

Læs mere

Læsevejledning til Den etiske fordring, Kap. X,1(Instansen i fordringen) og XII (Fordringens uopfyldelighed og Jesu forkyndelse)

Læsevejledning til Den etiske fordring, Kap. X,1(Instansen i fordringen) og XII (Fordringens uopfyldelighed og Jesu forkyndelse) Læsevejledning til Den etiske fordring, Kap. X,1(Instansen i fordringen) og XII (Fordringens uopfyldelighed og Jesu forkyndelse) I kap. X,1 hævder Løgstrup, at vor tilværelse rummer en grundlæggende modsigelse,

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

Den sproglige vending i filosofien

Den sproglige vending i filosofien ge til forståelsen af de begreber, med hvilke man udtrykte og talte om denne viden. Det blev kimen til en afgørende ændring af forståelsen af forholdet mellem empirisk videnskab og filosofisk refleksion,

Læs mere

Ironiens uendelige frihed

Ironiens uendelige frihed Ironiens uendelige frihed Ironi i En dansk Students Eventyr Poul Møllers forhold til ironi Det undskyldes, at Begyndelsen hentes noget langt borte, skriver Poul Martin Møller i afhandlingen Om Begrebet

Læs mere

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august.

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. R E P L I Q U E Replique, 4. årgang 2014 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere

Kærlighed er vejen ind

Kærlighed er vejen ind Forord Denne bog er ment som en indføring i Kierkegaards tænkning med udgangspunkt i hans begreb om kærlighed. Jeg har skrevet for mennesker, som ikke kender meget til Kierkegaard på forhånd, men som gerne

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

- Kan Lévinas etik danne grundlag for et retfærdigt etisk møde med den enkelte prostituerede?

- Kan Lévinas etik danne grundlag for et retfærdigt etisk møde med den enkelte prostituerede? Synopsis i Etik, Normativitet og Dannelse. Modul 4 kan. pæd. fil. DPU. AU. - Kan Lévinas etik danne grundlag for et retfærdigt etisk møde med den enkelte prostituerede? 1 Indhold: Indledning side 3 Indhold

Læs mere

Søren Kierkegaards arketyper

Søren Kierkegaards arketyper Søren Kierkegaards arketyper Kierkegaards fire arketyper er repræsenteret ved fire forskellige livsanskuelser Kierkegaard fortæller historier og iscenesætter som en listig romanforfatter forskellige litterære

Læs mere

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principper del 1: Det første skridt mod sandheden Hvilke principper bør vi følge, eller hvilke skridt skal vi tage for at genkende sandheden i en eller

Læs mere

Selvet som fokus i coaching set ud fra Søren Kierkegaard

Selvet som fokus i coaching set ud fra Søren Kierkegaard Selvet som fokus i coaching set ud fra Søren Kierkegaard Susanne Ploug Sørensen www.g-o-d.dk sps@g-o-d.dk Hvad vil jeg fortælle? Hvordan (mis)bruger jeg Kierkegaard i coaching - Først om selvet og så om

Læs mere

Allan Røder: Danske talemåder, 616 sider. Gads Forlag, Køben-

Allan Røder: Danske talemåder, 616 sider. Gads Forlag, Køben- Recensies 163 Allan Røder: Danske talemåder, 616 sider. Gads Forlag, Køben- 164 TijdSchrift voor Skandinavistiek havn 1998. [Delvist illustreret] ISBN 87-12-03081-3. Stig Toftgaard Andersen: Talemåder

Læs mere

Om essayet. Opbygning: Et essay kan bygges op ud fra forskellige tanker og skrivemåder:

Om essayet. Opbygning: Et essay kan bygges op ud fra forskellige tanker og skrivemåder: Om essayet Et essay er en teksttype der balancerer mellem sagprosa og fiktion. Essayet er en kort, afsluttet tekst der bliver til i forbindelse med forfatterens personlige interesse for emnet. Afsættet

Læs mere

Forslag til spørgeark:

Forslag til spørgeark: Forslag til spørgeark: Tekst 1 : FAIDON linieangivelse 1. Hvad er dialogens situation? 2. Hvad er det for en holdning til døden, Sokrates vil forsvare? 3. Mener han, det går alle mennesker ens efter døden?

Læs mere

Kommentar til Anne-Marie

Kommentar til Anne-Marie Kommentar til Anne-Marie Eiríkur Smári Sigurðarson Jeg vil begynde med at takke Anne-Marie for hendes forsvar for Platons politiske filosofi. Det må være vores opgave at fortsætte Platons stræben på at

Læs mere

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må-

Der er elementer i de nyateistiske aktiviteter, som man kan være taknemmelig for. Det gælder dog ikke retorikken. Må- Introduktion Fra 2004 og nogle år frem udkom der flere bøger på engelsk, skrevet af ateister, som omhandlede Gud, religion og kristendom. Tilgangen var usædvanlig kritisk over for gudstro og kristendom.

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

Kronikken 1. Pentagonen 2 kan anskueliggøre de dele, der indgår i din kronik: Kilde: Hauer og Munk: Litterær artikel, kronik og essay, Systime (2008)

Kronikken 1. Pentagonen 2 kan anskueliggøre de dele, der indgår i din kronik: Kilde: Hauer og Munk: Litterær artikel, kronik og essay, Systime (2008) Kronikken 1 I en kronik forholder du dig til et emne, der er behandlet i en tekst (evt. flere tekster). Grundpillerne i en kronik er (1) en redegørelse for synspunkterne i en tekst og en karakteristik

Læs mere

University of Southern Denmark Studies in Philosophy, vol. 9. Vejledning til Heidegger

University of Southern Denmark Studies in Philosophy, vol. 9. Vejledning til Heidegger University of Southern Denmark Studies in Philosophy, vol. 9 Vejledning til Heidegger Søren Gosvig Olesen Vejledning til Heidegger Syddansk Universitetsforlag University of Southern Denmark Studies in

Læs mere

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse Skriftligt dansk Taksonomiske niveauer og begreber Redegørelse En redegørelse er en fokuseret og forklarende gengivelse af noget, fx synspunkter i en tekst, fakta om en litteraturhistorisk periode eller

Læs mere

Kierkegaard Lidenskabens forsvarer

Kierkegaard Lidenskabens forsvarer Kierkegaard Lidenskabens forsvarer Pia Søltoft Ph.d., lektor i etik og religionsfilosofi og Søren Kierkegaard Studier ved Afdeling for Systematisk Teologi Dias 1 "I Forhold til al Lidenskab gjelder det

Læs mere

SPØRGSMÅLSTEGN VED SPØRGSMÅL?

SPØRGSMÅLSTEGN VED SPØRGSMÅL? SPØRGSMÅLSTEGN VED SPØRGSMÅL? MÅ JEG SPØRGE OM NOGET? Sådan starter mange korte samtaler, og dette er en kort bog. Når spørgsmålet må jeg spørge om noget? sjældent fører til lange udredninger, så er det,

Læs mere

at jeg forstod, at hun havde kræft.

at jeg forstod, at hun havde kræft. at jeg forstod, at hun havde kræft. I dag er løgplænen smukkere end nogensinde. Jeg står og beundrer den side om side med et gammelt ægtepar og en mand med barnevogn. Dorthealiljerne ser misfornøjede ud,

Læs mere

Sandhed - del 2 To typer af sandhed

Sandhed - del 2 To typer af sandhed Sandhed - del 2 To typer af sandhed Her er nogle interessante citater fra Et Kursus i Mirakler : Frelse er genkendelsen af, at sandheden er sand, og at intet andet er sandt. Det har du måske hørt før,

Læs mere

I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem.

I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Din litterære artikel skal bestå af tre dele: 1. Indledning 2.

Læs mere

Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem.

Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Din litterære artikel skal bestå af tre dele: 1. Indledning 2.

Læs mere

Nærvær, bevidstgørelse og tro

Nærvær, bevidstgørelse og tro Nærvær, bevidstgørelse og tro Jes Dietrich Dette er et lille udsnit fra min bog Hjertet og Solar Plexus. Nogle steder vil der være henvisninger til andre dele af bogen, og andre steder vil du få mest ud

Læs mere

Prædiken til fredagsaltergang d. 10. maj 2013 Vor Frue Kirke, København

Prædiken til fredagsaltergang d. 10. maj 2013 Vor Frue Kirke, København Prædiken til fredagsaltergang d. 10. maj 2013 Vor Frue Kirke, København Stine Munch Da vi præster for snart ret længe siden stillede os selv og hinanden den opgave at prædike over de taler som Søren Kierkegaard

Læs mere

At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning

At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning At slå op med en 7-årig - Eksemplarisk læsning Jens Christensen (5,2 ns) En litterær selfie 5 Sofia Rasmussens essay, At slå op med en 7-årig, har et meget personligt udgangspunkt. Rasmussen fortæller

Læs mere

Selvkontrol. Annie Besant. www.visdomsnettet.dk

Selvkontrol. Annie Besant. www.visdomsnettet.dk 1 Selvkontrol Annie Besant www.visdomsnettet.dk 2 Selvkontrol Af Annie Besant Fra Theosophy in New Zealand (Oversættelse Thora Lund Mollerup & Erik Ansvang) Hvad er det i mennesket, som det ene øjeblik

Læs mere

- erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen

- erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen Erkendelsesteori - erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen Carsten Ploug Olsen Indledning Gennem tiden har forskellige tænkere formuleret teorier om erkendelsen; Hvad er dens

Læs mere

Raymond Queneau. Litteraturens grundlag

Raymond Queneau. Litteraturens grundlag Raymond Queneau Litteraturens grundlag Efter at have overværet en forelæsning i Halle af Wiener (ikke Norbert, selvfølgelig) om Desargues og Pappus teoremer mumlede David Hilbert tænksomt, mens han ventede

Læs mere

På egne veje og vegne

På egne veje og vegne På egne veje og vegne Af Louis Jensen Louis Jensen, f. 1943 Uddannet arkitekt, debuterede i 1970 med digte i tidsskriftet Hvedekorn. Derefter fulgte en række digtsamlinger på forlaget Jorinde & Joringel.

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

ESSAY GENEREL BESKRIVELSE - MODEL

ESSAY GENEREL BESKRIVELSE - MODEL ESSAY GENEREL BESKRIVELSE MODEL PROCES - MODEL ESSAY KOMMUNIKATIONSMODEL PENTAGON OM TÆNKE- OG SKRIVEPROCESSEN GENERELT OVERVEJELSER - REFLEKSION MODEL TJEKLISTE EKSEMPLER GENEREL BESKRIVELSE - MODEL Essay-genrens

Læs mere

OM PROJEKTOPGAVER GENERELT

OM PROJEKTOPGAVER GENERELT 1 OM PROJEKTOPGAVER GENERELT En projektopgave bør indeholde følgende dele: 1. Forside 2. Indholdsfortegnelse 3. Eventuelt forord 4. Indledning 5. Emnebearbejdning 6. Afslutning 7. Noter 8. Litteraturliste

Læs mere

At være - eller ikke være sig selv?

At være - eller ikke være sig selv? I artiklen argumenteres der for, at Sørens Kierkegaards tænkning om selvet er relevant i vores moderne samfund, og at den kan omsættes til handling i et supervisionsforløb. Artiklen er en introduktion

Læs mere

Fortid kontra Historie

Fortid kontra Historie HistorieLab http://historielab.dk Fortid kontra Historie Date : 20. maj 2016 Ordet historie bruges med mange forskellige betydninger, når man interviewer lærere og elever om historiefaget og lytter til,

Læs mere

4. søndag efter trinitatis I Salmer: 403, 598, 313, 695, 599, 696

4. søndag efter trinitatis I Salmer: 403, 598, 313, 695, 599, 696 4. søndag efter trinitatis I Salmer: 403, 598, 313, 695, 599, 696 De sidste par uger har der kørt en serie på dr2 med titlen i følelsernes vold, her bliver der i hvert afsnit sat fokus på én bestemt følelse

Læs mere

Metoder og erkendelsesteori

Metoder og erkendelsesteori Metoder og erkendelsesteori Af Ole Bjerg Inden for folkesundhedsvidenskabelig forskning finder vi to forskellige metodiske tilgange: det kvantitative og det kvalitative. Ser vi på disse, kan vi konstatere

Læs mere

Fornuftens tidsalder Første og anden del. Thomas Paine FORLAGET FRITANKEN

Fornuftens tidsalder Første og anden del. Thomas Paine FORLAGET FRITANKEN Fornuftens tidsalder Første og anden del af Thomas Paine FORLAGET FRITANKEN Thomas Paine Fornuftens tidsalder Første og anden del Forlaget Fritanken Originalens titel Age of Reason, Part First Udgivet

Læs mere

Hvad er formel logik?

Hvad er formel logik? Kapitel 1 Hvad er formel logik? Hvad er logik? I daglig tale betyder logisk tænkning den rationelt overbevisende tænkning. Og logik kan tilsvarende defineres som den rationelle tænknings videnskab. Betragt

Læs mere

- og ORDET. Erik Ansvang.

- og ORDET. Erik Ansvang. 1 - og ORDET var GUD! Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 I Joh. 1,1 står der: I begyndelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud! At alt i Universet er opstået af et skabende ord, er i sig

Læs mere

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan?

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? Indhold INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? 14 INDFØRING Filosofi 16 Filosofi spørgsmål og svar

Læs mere

4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus

4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus 4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus Jes Dietrich Dette er et lille udsnit fra min bog Hjertet og Solar Plexus. Nogle steder vil der være henvisninger til andre dele af bogen, og

Læs mere

Ground Zero - Eksemplarisk læsning

Ground Zero - Eksemplarisk læsning Ground Zero - Eksemplarisk læsning Jens Christensen (4,2 ns) Lone Hørslevs digt Ground Zero er fra digtsamlingen Lige mig fra 2007 5 (Gyldendal). Digtets titel fremkalder umiddelbart billeder hos læseren.

Læs mere

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR

FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR FORKORTET SAMMENFATNING AF DE PÆDAGOGISKE DAGE HØJSKOLEPÆDAGOGISK UDVIKLINGSPAPIR Dette er en stærkt forkortet version af det samlede notat fra de pædagogiske dage. Den forkortede version omridser i korte

Læs mere

Kierkegaard: Autentisk ledelse og kunsten at vælge sig selv Ved lektor i etik og religionsfilosofi, Københavns Universitet, ph.d.

Kierkegaard: Autentisk ledelse og kunsten at vælge sig selv Ved lektor i etik og religionsfilosofi, Københavns Universitet, ph.d. Kierkegaard: Autentisk ledelse og kunsten at vælge sig selv Ved lektor i etik og religionsfilosofi, Københavns Universitet, ph.d. Pia Søltoft Slide 1 Hvad er autenticitet? Autenticitet er et nøgleord i

Læs mere

(bogudgave: ISBN , 2.udgave, 4. oplag)

(bogudgave: ISBN , 2.udgave, 4. oplag) Videnskabsteori 1. e-udgave, 2007 ISBN 978-87-62-50223-9 1979, 1999 Gyldendalske Boghandel, Nordisk Forlag A/S, København Denne bog er beskyttet af lov om ophavsret. Kopiering til andet end personlig brug

Læs mere

Den sene Wittgenstein

Den sene Wittgenstein Artikel Jimmy Zander Hagen: Den sene Wittgenstein Wittgensteins filosofiske vending Den østrigske filosof Ludwig Wittgensteins (1889-1951) filosofi falder i to dele. Den tidlige Wittgenstein skrev Tractatus

Læs mere

LÆRINGSMÅL CASE: DANSK SUPERMARKED OPGAVEN BESTÅR AF TRE DELE: INDIVIDUEL TID:

LÆRINGSMÅL CASE: DANSK SUPERMARKED OPGAVEN BESTÅR AF TRE DELE: INDIVIDUEL TID: INDIVIDUEL TID: 1030-1230 LÆRINGSMÅL Eleven kan vurdere teksters afsender og målgruppe, skaffe sig overblik over multimodale teksters opbygning og afgøre, hvordan en tekst skal læses Eleven har viden om

Læs mere

1 Indledning. Erkendelsesteori er spørgsmålet om, hvor sikker menneskelig viden er.

1 Indledning. Erkendelsesteori er spørgsmålet om, hvor sikker menneskelig viden er. Indhold Forord 7 1. Indledning 9 2. Filosofi og kristendom 13 3. Før-sokratikerne og Sokrates 18 4. Platon 21 5. Aristoteles 24 6. Augustin 26 7. Thomas Aquinas 30 8. Martin Luther 32 9. 30-årskrigen 34

Læs mere

Redegørelse for Philosophiske Smuler

Redegørelse for Philosophiske Smuler Redegørelse for Philosophiske Smuler Philosophiske Smuler er et systematisk gennemgået hypotetisk projekt udgivet af Søren Kierkegaard i 1844 under pseudonymet Johannes Climacus. Det undersøges, om der

Læs mere

Nedslag i børnelitteraturforskningen 3

Nedslag i børnelitteraturforskningen 3 Nedslag i børnelitteraturforskningen 3 Tom Jørgensen, Henriette Romme Thomsen, Emer O Sullivan, Karín Lesnik-Oberstein, Lars Bøgeholt Pedersen, Anette Øster Steffensen og Nina Christensen Nedslag i børnelitteraturforskningen

Læs mere

Seks vandringer i fiktionens skov

Seks vandringer i fiktionens skov Umberto Eco Seks vandringer i fiktionens skov Oversat af Søren Søgaard Seks vandringer i fiktionens skov indgår i serien Læringsarenaer 2006 Alinea, København Original amerikansk titel: Six Walks in the

Læs mere

Mette Vesterager Ledelsesrådgiver & Executive Coach

Mette Vesterager Ledelsesrådgiver & Executive Coach EKSISTENTIEL LEDELSE VEJEN TIL ET STÆRKERE PERSONLIGT LEDERSKAB COK Personalepolitisk Dag 2019 Mette Vesterager Ledelsesrådgiver & Executive Coach MIN BAGGRUND Jeg har over 15 års erfaring med ledelse.

Læs mere

12. søndag efter trinitatis, den 23. august 2015 Vor Frue kirke kl. 10. Tekst: Mk 7,31-37 Salmer: 751, 434, 392, 449 v.1-3, 417, 160, 466, 473, 730.

12. søndag efter trinitatis, den 23. august 2015 Vor Frue kirke kl. 10. Tekst: Mk 7,31-37 Salmer: 751, 434, 392, 449 v.1-3, 417, 160, 466, 473, 730. 1 12. søndag efter trinitatis, den 23. august 2015 Vor Frue kirke kl. 10 Jesper Stange Tekst: Mk 7,31-37 Salmer: 751, 434, 392, 449 v.1-3, 417, 160, 466, 473, 730. Gud, lad os leve af dit ord som dagligt

Læs mere

www.forlagetalfa.dk hentet fra

www.forlagetalfa.dk hentet fra Tilegnet Lasse, Rasmus og Anders Lise Søelund På spring med Kierkegaard en dåseåbner i form af et filosofisk essay Lise Søelund På spring med Kierkegaard en dåseåbner i form af et filosofisk essay Lise

Læs mere

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til.

Det er en konflikt som rigtigt mange mennesker vil kende til. Tekster: Sl 84, Rom 12,1-5, Luk 2,41-52 Salmer: Evangeliet, vi lige har hørt åbner i flere retninger. Det har en dobbelttydighed, som er rigtigt vigtig ikke bare for at forstå dagens evangelium, men det

Læs mere

Vildledning er mere end bare er løgn

Vildledning er mere end bare er løgn Vildledning er mere end bare er løgn Fake News, alternative fakta, det postfaktuelle samfund. Vildledning, snyd og bedrag fylder mere og mere i nyhedsbilledet. Både i form af decideret falske nyhedshistorier

Læs mere

Prædiken 2. søndag efter påske

Prædiken 2. søndag efter påske Prædiken 2. søndag efter påske Salmer: Indgangssalme: DDS 662: Hvad kan os komme til for nød Salme mellem læsningerne: DDS 51: Jeg er i Herrens hænder Salme før prædikenen: DDS 233: Jesus lever, graven

Læs mere

Gudstjeneste Løgumkloster mandag den 13. august kl. 13.00

Gudstjeneste Løgumkloster mandag den 13. august kl. 13.00 Gudstjeneste Løgumkloster mandag den 13. august kl. 13.00 Semesterstart pastoralseminariet 313 Kom regn af det høje Hilsen kollekt-læsning 684 o Jesus du al nådes væld Læsning trosbekendelse 396 Min mund

Læs mere

Hvad er et tal? Dan Saattrup Nielsen

Hvad er et tal? Dan Saattrup Nielsen 12 Det filosofiske hjørne Hvad er et tal? Dan Saattrup Nielsen Det virker måske som et spøjst spørgsmål, men ved nærmere eftertanke virker det som om, at alle vores definitioner af tal refererer til andre

Læs mere

Muslimen i medierne Af Nis Peter Nissen

Muslimen i medierne Af Nis Peter Nissen Muslimen i medierne Af Nis Peter Nissen Tonen overfor muslimer er hård især i medierne. Men tonen er ikke på nær et par markante undtagelser - blevet hårdere i de sidste ti år. Det viser en systematisk

Læs mere

Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27. Svar nummer 3: Meningen med livet er at føre slægten videre 41

Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27. Svar nummer 3: Meningen med livet er at føre slægten videre 41 Indhold Hvorfor? Om hvorfor det giver mening at skrive en bog om livets mening 7 Svar nummer 1: Meningen med livet er nydelse 13 Svar nummer 2: Meningen med livet skaber du selv 27 Svar nummer 3: Meningen

Læs mere

TIMOTHY KELLER. Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE

TIMOTHY KELLER. Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE TIMOTHY KELLER Glem dig selv FRIHED FRA SELVBEDØMMELSE Indhold Friheden ved selvforglemmelse... 7 1. Det menneskelige egos naturlige tilstand... 15 2. En forvandlet selvopfattelse... 25 3. Sådan kan din

Læs mere

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt Kolb s Læringsstil Denne selvtest kan bruges til at belyse, hvordan du lærer bedst. Nedenfor finder du 12 rækker med 4 forskellige udsagn i hver række. Du skal rangordne udsagnene i hver række, sådan som

Læs mere

Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling

Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Rasmus Rønlev CV i uddrag 2008: Cand.mag. i retorik fra Københavns Universitet 2008-2009: Skrivekonsulent

Læs mere

Selvrealisering som selvrefleksion

Selvrealisering som selvrefleksion Selvrealisering som selvrefleksion Samfundets økonomiske udvikling, individualisering og sekulariseringen har skabt plads til den enkelte. Individet kan i dag selv bestemme sin egen livsvej. Ruten bliver

Læs mere

Kend dig selv. Abraham Maslow (1908-1970), amerikansk psykolog

Kend dig selv. Abraham Maslow (1908-1970), amerikansk psykolog Frygten for ens egen storhed eller at undgå sin skæbne eller at løbe bort fra ens bedste talent én ting er sikker, vi besidder alle muligheden for at blive mere, end vi faktisk er. Vi har alle uudnyttet

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-Juni 2015 Institution Herning HF og VUC Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) HF Dansk A Søren Graae Rasmussen,

Læs mere

Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus

Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus Dominique Bouchet Syddansk Universitet Mange føler, at det handler om, hvem man vil være i hus sammen med. 1 Måden, hvorpå et samfund forholder sig til det nye, er et udtryk for dette samfunds kultur.

Læs mere

Tiende Søndag efter Trinitatis

Tiende Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Indledning 7. Kapitel 1 Martin Buber 13 Mødet mellem et Jeg og et Du 13 Om at danne sig billeder 14 Ligeværdigheden i den hjælpende samtale 16

Indledning 7. Kapitel 1 Martin Buber 13 Mødet mellem et Jeg og et Du 13 Om at danne sig billeder 14 Ligeværdigheden i den hjælpende samtale 16 Indhold Indledning 7 Kapitel 1 Martin Buber 13 Mødet mellem et Jeg og et Du 13 Om at danne sig billeder 14 Ligeværdigheden i den hjælpende samtale 16 Kapitel 2 Paul Tillich og den sjælesørgeriske samtale

Læs mere

Vidensfilosofi Viden som Konstruktion

Vidensfilosofi Viden som Konstruktion Vidensfilosofi Viden som Konstruktion Martin Mølholm, studieadjunkt & ph.d. stipendiat Center for Dialog & Organisation, Institut for Kommunikation mam@hum.aau.dk Helle Wentzer, lektor E-Learning Lab,

Læs mere

18. søndag efter trinitatis I Salmer: 2, 12, 691, 54, 57, 696

18. søndag efter trinitatis I Salmer: 2, 12, 691, 54, 57, 696 18. søndag efter trinitatis I Salmer: 2, 12, 691, 54, 57, 696 Helligånden oplyse sind og hjerte og velsigne ordet for os. Amen Når jeg underviser mine konfirmander, har et af temaerne de seneste år været

Læs mere

Når ledelse sker - mellem viden og væren 1. udgave 1. oplag, 2015

Når ledelse sker - mellem viden og væren 1. udgave 1. oplag, 2015 1 Når ledelse sker - mellem viden og væren 1. udgave 1. oplag, 2015 2015 Nyt Perspektiv og forfatterne Alle rettigheder forbeholdes Mekanisk, elektronisk, fotografisk eller anden gengivelse af eller kopiering

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning

Slide 1. Slide 2. Slide 3. Definition på konflikt. Grundantagelser. Paradigmer i konfliktløsning Slide 1 Paradigmer i konfliktløsning Kilde: Vibeke Vindeløv, Københavns Universitet Slide 2 Grundantagelser En forståelse for konflikter som et livsvilkår En tillid til at parterne bedst selv ved, hvad

Læs mere

6.s.e.trin. II 2016 Strellev 9.00, Ølgod

6.s.e.trin. II 2016 Strellev 9.00, Ølgod En gang i mellem kan man som præst opleve at skulle skrive en begravelsestale over et menneske, der har levet sit liv, som om han eller hun var lige der, hvor han eller hun skulle være. Set ude fra kan

Læs mere

10 E N T O R N I K Ø D E T

10 E N T O R N I K Ø D E T Forord Lige fra det første afsnit i indledningen til denne bog har jeg kunnet identificere mig med dens formål: at tilbyde mennesker styrke og håb gennem svar på nogle af livets sværeste spørgsmål. Jeg

Læs mere

Hvad er din ledelsesfilosofi? Gå hjem-møde, WOHA,

Hvad er din ledelsesfilosofi? Gå hjem-møde, WOHA, Hvad er din ledelsesfilosofi? Gå hjem-møde, WOHA, 05.09.18 Thomas Ryan Jensen Filosof, partner i Ryan & Højlund filosofi i organisationer Leder af KIOL underviser i filosofi på Diplomuddannelsen i ledelse

Læs mere

Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur

Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur En matematisk struktur er et meget abstrakt dyr, der kan defineres på følgende måde: En mængde, S, af elementer {s 1, s 2,,s n }, mellem hvilke der findes

Læs mere

Hvad er faglitteratur for børn? Anmeldelse af Joe Sutcliff Sanders: A Literature of Questions. Nonfiction for the Critical Child

Hvad er faglitteratur for børn? Anmeldelse af Joe Sutcliff Sanders: A Literature of Questions. Nonfiction for the Critical Child Anna Karlskov Skyggebjerg Hvad er faglitteratur for børn? Anmeldelse af Joe Sutcliff Sanders: A Literature of Questions. Nonfiction for the Critical Child What Is Children s Nonfiction? Review of Joe Sutcliff

Læs mere

På jagt efter motivationen

På jagt efter motivationen På jagt efter motivationen Handlekraftig selvoverskridelse i meningsfuldhedens tjeneste Af Jakob Skov, Villa Venire A/S april 2011 Motivationsbegrebet fylder til stadighed mere i dagens virksomheder og

Læs mere

Diskussionen om historiekanon og kernestoffet - en kamp om historiefaget og/eller kulturkamp? af Jørgen Husballe

Diskussionen om historiekanon og kernestoffet - en kamp om historiefaget og/eller kulturkamp? af Jørgen Husballe Diskussionen om historiekanon og kernestoffet - en kamp om historiefaget og/eller kulturkamp? Af Jørgen Husballe I folkeskolen debatteres de nye kanonpunkter. For få år siden diskuterede vi i gymnasiet

Læs mere

INTET Janne Teller SPØRGSMÅL TIL HELE ROMANEN FORTÆLLER: BUNKEN AF BETYDNING:

INTET Janne Teller SPØRGSMÅL TIL HELE ROMANEN FORTÆLLER: BUNKEN AF BETYDNING: SPØRGSMÅL TIL HELE ROMANEN FORTÆLLER: Hvilken type fortæller er Agnes? Agnes er en jeg-fortæller, der beskriver noget der skete for 8 år siden. Agnes er en del af det der sker, men er stadig som en flue

Læs mere

SPROGNOTER for mindrebemidlede

SPROGNOTER for mindrebemidlede AALBORG UNIVERSITET CENTER FOR LINGVISTIK HANS GÖTZSCHE SPROGNOTER for mindrebemidlede Emne: SPROG og TEKSTLIG FREMSTILLING version opd/prt 2011-09-07 Teori og eksempler: ORD OG SÆTNING BLIVER TIL TEKST

Læs mere

ANMELDELSE AF ODENSE KATEDRALSKOLES VÆRDIGRUNDLAG. Det fremgår af jeres værdigrundlag, at Odense Katedralskole ønsker at være

ANMELDELSE AF ODENSE KATEDRALSKOLES VÆRDIGRUNDLAG. Det fremgår af jeres værdigrundlag, at Odense Katedralskole ønsker at være ANMELDELSE AF ODENSE KATEDRALSKOLES VÆRDIGRUNDLAG Dr.phil. Dorthe Jørgensen Skønhed i skolen Det fremgår af jeres værdigrundlag, at Odense Katedralskole ønsker at være en god skole. Dette udtryk stammer

Læs mere

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august.

Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. R E P L I Q U E Replique, 3. årgang 2013 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere

Forførelsen og begæret: en markedsbetragtning. Søren Askegaard, PhD Syddansk Universitet, Odense Undredag, 2. November 2013

Forførelsen og begæret: en markedsbetragtning. Søren Askegaard, PhD Syddansk Universitet, Odense Undredag, 2. November 2013 Forførelsen og begæret: en markedsbetragtning Søren Askegaard, PhD Syddansk Universitet, Odense Undredag, 2. November 2013 Forførelsen og begæret Det imaginære Forførelsen Begæret Det kropslige Begæret

Læs mere

Den skønne tænkning & Art-Spirit-Coaching

Den skønne tænkning & Art-Spirit-Coaching Den skønne tænkning & Art-Spirit-Coaching Vi har som mennesker ikke kun mulighed for at gøre logiske erkendelser, men kan også gøre den anden form for erkendelse, som Baumgarten gav navnet sensitiv erkendelse.

Læs mere

og G U D Hanne Leffler: Jeg har læst dit brev, som jeg modtog den 5. oktober 2015, med interesse og nogen undren.

og G U D Hanne Leffler: Jeg har læst dit brev, som jeg modtog den 5. oktober 2015, med interesse og nogen undren. - N - har via sit brev til Hanne Leffler givet udtryk for flere forkerte påstande om Hannes Mediumitet. - Den oversanselige Verden rydder de forskellige misforståelser af vejen: TTT Dette SVAR har h Hanne

Læs mere

Den sande læsning som en læsning af det umulige

Den sande læsning som en læsning af det umulige Den sande læsning som en læsning af det umulige En dekonstruktionistisk analyse af digtet Til Foraaret Bachelor i Nordisk Sprog og Litteratur 19-12-2017 Andreas Mølgaard Laursen Studienummer: Eksamensnummer:

Læs mere

VINCENT HENDRICKS: VI ER NØDT TIL AT DROPPE DET MEGET LEMFÆLDIGE FORHOLD TIL INFORMATION

VINCENT HENDRICKS: VI ER NØDT TIL AT DROPPE DET MEGET LEMFÆLDIGE FORHOLD TIL INFORMATION VINCENT HENDRICKS: VI ER NØDT TIL AT DROPPE DET MEGET LEMFÆLDIGE FORHOLD TIL INFORMATION 08.12.2013 Hvis man har et alt for lemfældigt forhold til sandhed, så har man også et alt for lemfældigt forhold

Læs mere

Påstand: Et foster er ikke et menneske

Påstand: Et foster er ikke et menneske Påstand: Et foster er ikke et menneske Hvad svarer vi, når vi møder denne påstand? Af Agnete Maltha Winther, studerende på The Animation Workshop, Viborg Som abortmodstandere hører vi ofte dette udsagn.

Læs mere