Ny Forskning i Grammatik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ny Forskning i Grammatik"

Transkript

1 Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Danske kvantumsgenitivers position i DP-strukturen Per Anker Jensen Kilde: Ny Forskning i Grammatik 20, 2013, s URL: Forfatterne og Institut for Sprog og Kommunikation, Syddansk Universitet, 2013 Betingelser for brug af denne artikel Denne artikel er omfattet af ophavsretsloven, og der må citeres fra den. Følgende betingelser skal dog være opfyldt: Citatet skal være i overensstemmelse med god skik Der må kun citeres i det omfang, som betinges af formålet Ophavsmanden til teksten skal krediteres, og kilden skal angives, jf. ovenstående bibliografiske oplysninger. Søgbarhed Artiklerne i de ældre numre af Ny Forskning i Grammatik ( ) er skannet og OCR-behandlet. OCR står for optical character recognition og kan ved tegngenkendelse konvertere et billede til tekst. Dermed kan man søge i teksten. Imidlertid kan der opstå fejl i tegngenkendelsen, og når man søger på fx navne, skal man være forberedt på at søgningen ikke er 100 % pålidelig.

2 163 Danske kvantumsgenitivers position i DP-strukturen Per Anker Jensen 1. Indledning Denne artikel behandler den særlige brug af genitiv der ses i eksempler som kilometers vandring, et ti timers kursus, en atten års fødselsdag, et ti øres frimærke, og et to motorers fly. Genitiver som kilometers, ti timers, to motorers, osv., er forskellige fra genitiver som Anes, en kirkes, osv., i konstruktioner som Anes ven, en kirkes tårn, drengens snemand og min kones bil. I det følgende benævner jeg alle ovennævnte konstruktioner som genitivkonstruktioner. Pigens og en kirkes benævner jeg i overensstemmelse med andre værker i dansk grammatisk tradition bestemmergenitiver, og s benævnes i disse konstruktioner som bestemmergenitivs-s. Konstruktionerne kilometers, ti øres, osv. benævnes målsgenitiver, mens to motorers og tre retters benævnes konstitutivgenitiver. Såvel målsgenitiverne som konstitutivgenitiverne er undertyper af det jeg kalder kvantumsgenitiver, og s benævnes derfor i disse konstruktioner som kvantumsgenitivs-s. De forskellige genitivtyper jeg opererer med, er illustreret i figuren i (1): (1)

3 164 Den terminologi jeg foreslår her, afspejler de meget radikale forskelle der er mellem de komplementeringsegenskaber som bestemmergenitivs-s og kvantumsgenitivs-s har. Bestemmergenitivs-s tager ifølge min hypotese en foranstående DP 1 som komplement og rangskifter den fra nominal til determinativ funktion, mens kvantumsgenitivs-s tager en foranstående NP som komplement og rangskifter den fra nominal funktion til at blive en adnominal modifikator. Selv om genitivskonstruktioner som dem i (2) og (3): (2) a. en drengs snemand b. denne kirkes tårn og (3) a. et to meters beskyttelsesbælte b. et fire motorers fly fra en overfladisk betragtning har fuldstændig samme syntaktiske opbygning, er deres struktur radikalt forskellig som vist i (4) og (5): (4) a. [ DP [ DP en dreng] s telt] b. [ DP [ DP det skur] s bagdør] og (5) a. [ DP en [ NP fem kilo] s kæmpebaby] b. [ DP et [ NP fire motorer] s fly] At den syntaktiske struktur i disse eksempler er forskellig, fremgår af at artiklens genus i (4a) og (4b) er bestemt af substantivkernerne dreng og skur, mens det i (5a) og (5b) er henholdsvis kæmpebaby og fly der er afgørende. Eksemplerne i (5) udgør med andre ord én samlet DP, mens vi i (4) har endnu en fuld DP indlejret i den samlede DP, og den indlejrede DP er netop komplementet til bestemmergenitivs-s. I (5) er de to NPer fem kilo og fire motorer komplementer til kvantumsgenitivs-s. 1. Jeg benytter i formuleringen af min egen teori de gængse engelske forkortelser for ordklasser, funktionelle kategorier og de frasetyper der projiceres herfra, altså N 0, N 1, NP, A 0, A 1, AP, D 0, D 1, DP, osv. Lejlighedsvis udelades 0 som subskript.

4 165 Mens forskellen mellem bestemmergenitiver og kvantumsgenitiver er nogenlunde velkendt, gælder dette ikke for det skel jeg foreslår mellem måls- og konstitutivgenitiver. Denne forskel har imidlertid ifølge min hypotese kun semantisk interesse, og de to undertyper af genitiver har samme syntaktiske egenskaber. Artiklen her handler derfor om niveauet kvantumsgenitiver i klassifikationen i (1). Den teori jeg vil fremlægge her er at kvantumsgenitiverne er ækvivalente med attributive APer. Jeg præsenterer en hypotese om kvantumsgenitivernes syntaktiske struktur og hypotesen afprøves på empirisk belagte eksempeltyper. 2. Indsigter fra tidligere behandlinger Min teori om kvantumsgenitiverne inddrager en række indsigter fra tidligere behandlinger. Lad mig her nævne de væsentligste. Kristian Mikkelsens analyse af kvantumsgenitiverne, som han i Dansk Ordföjningslære (1911: 61, p.162) behandler under kategorien bekaffenhed med direkte henvisning til den latinske term Genetivus Qualitatis er foreløbig den bedste og mest detaljerede der er til rådighed i dansk grammatik, og min videre behandling tager derfor udgangspunkt i hans klassifikation, som kan fremstilles grafisk som i følgende illustration: (6) Mit fokus i denne artikel ligger på den underkategori han karakteriserer ved begrebet Mit fokus i denne artikel ligger på den underkategori han karakteriserer ved begrebet störrelse, som i store træk ligger bag mit forslag til nedenstående klassifikation af de substantiver der er særlig relevante for kvantumsgenitiverne (N M betegner klassen af målssubstantiver, mens N C betegner klassen af konstitutivsubstantiver):

5 166 ) (7) Ligesom Paul Diderichsen i Elementær Dansk Grammatik (1946: 145 og 242) opfatter jeg de relevante konstruktioner som genitiver. Som Diderichsen yderligere påpeger, optræder disse konstruktioner typisk som syntetiske forbindelser med tryktab. Tryktabet kan fx ses i ordene kilos, øres og værelsers i eksemplerne tre kilos lod, et ti øres frimærke, en to værelsers lejlighed. Tendensen til at have tryktab er udtalt når mængdebetegnelsen er et talord, men det ses også i eksempler med attributive adjektiver mellem talordet og substantivkernen inde i kvantumsgenitiven, fx tre barske timers sej lads. 2 I modsætning til både Mikkelsen og Diderichsen, men i overensstemmelse med Jespersen (1934), Jensen (1985: ), Herslund (2001) og Hansen & Heltoft (2011: 436) opfatter jeg genitivs-s som en enklitisk partikel, dvs. som et selvstændigt leksikalsk element med sin egen syntaks og semantik. Hansen & Heltoft rammer desuden plet med deres udnævnelse af genitiv til at være en rangklasseskifter. Denne term udmærker sig ved at indfange genitivs-s rolle som et leksikalsk element der involverer både syntaktiske kategoriforvandlinger og semantiske typeskift. Temaet for nærværende artikel er i denne terminologi genitiven som syntaktisk rangklasseskifter i forbindelse med kvantumsgenitiverne. Hermed har jeg skitseret et foreløbigt grundlag for min teori om kvantumsgenitiverne. I det følgende afsnit opbygges på empirisk grundlag en hypotese om kvantumsgenitivernes syntaktiske struktur. 2. Hvordan generalisationen med hensyn til muligheden af at danne disse tryktabsforbindelser skal formuleres, er et selvstændigt problem som jeg ikke kan gå ind i her. Tryktabet i kvantumsgenitiverne spiller en vigtig rolle når vi vil prøve at forstå deres kompositionelle semantik.

6 Kvantumsgenitivernes syntaks 3.1. Empiriske belæg for kvantumsgenitivernes syntaktiske mønstre I dette afsnit vil jeg præsentere nogle centrale data vedrørende kvantumsgenitiver. Jeg regner et målssubstantiv som kilometer for at være syntaktisk prototypisk for hele klassen af kvantumsgenitiver. Jeg har derfor taget dette substantiv som udgangspunkt for søgninger i KorpusDk og lejlighedsvis på Google. Resultatet af disse søgninger ses i tabellen i (8): (8) KorpusDk en geiser på kilometers størrelse nogle kilometers mellemrum kun få kilometers afstand cirka 25 kilometers højde nogle få kilometers kørsel de næste 80 kilometers kørsel ti kilometers sikker afstand mere end 140 kilometers formidabel solokørsel I KorpusDk fandtes i alt 219 forekomster af formen kilometers. I tabel (9) nedenfor har jeg i venstre kolonne givet en første uformel karakteristik af de syntaktiske mønstre som jeg fandt. Betegnelsen N M står for Målssubstantiv og betegner en vigtig underklasse af de substantiver der optræder i kvantumsgenitiverne:

7 168 (9) Syntaktisk mønster Ø 3 + NM + s D + NM + s Q 4 + NM + s Num 5 + NM + s D + Q + NM + s D + Num + NM +s Num + NM + s + AP Korpus Analyse DK kilometer s størrelse nogle kilometer s mellemrum kun få kilometer s afstand cirka 6 25 kilometer s højde nogle få kilometer s kørsel de næste 80 kilometer s kørsel ti kilometer s sikker afstand mere end 140 kilometer s formidabel solokørsel Ikke alle målssubstantiver forekommer i alle mønstre. Hvis vi ser på substantiver der Ikke alle målssubstantiver forekommer i alle mønstre. Hvis vi ser på substantiver der involverer Værdi, fx øre og kroner, finder vi ikke det første mønster med nuldeterminativ, altså fx (10) *Der havde været kroners forbrug Det er ikke klart for mig hvorfor det forholder sig således. Hvis man sammenholder med et eksempel som det acceptable: (11) efter kilometers vandring som vel skal tolkes som noget i retning af efter en vandring på et ubestemt, relativt stort antal kilometer, er det ikke indlysende hvorfor man ikke skulle kunne gøre noget tilsvarende med: (12) *efter kroners forbrug 3. Ø = nuldeterminativ. 4. Q = kvantor. 5. Num = talord. 6. I nogle af eksemplerne indgår modifikatorer og specifikatorer som indikerer at vi har at gøre med syntagmer og ikke bare med enkeltord; fx modificerer cirka i dette eksempel talordet 25, hvilket viser at vi har en talordsfrase (NumP) og ikke blot en kæde af enkeltord.

8 169 Men denne konstruktion kan ikke uden videre få fortolkningen efter et forbrug på et ubestemt, relativt stort antal kroner. Muligvis handler det simpelthen om at få de rette kontekster. Man kan vel godt forestille sig at man kan sige sådan noget som (13): (13) Onkel Joakim opgjorde sit forbrug med øres nøjagtighed Hvis dette er korrekt, hvilket jeg mener det er, betyder det at den grammatiske konstruktion uden determinativ skal betragtes som grammatikalsk, dvs. den skal beskrives ved en generel regel i den generative grammatik for dansk og ikke gøres afhængig af forekomsten af bestemte målssubstantiver. Der er anselige forskelle på hyppigheden af de forskellige målssubstantiver i forbindelse med kvantumsgenitiver. For eksempel er der i alt kun 11 forekomster af strengen øres i den relevante betydning i KorpusDk, men trods det ringe antal fordeler de sig pænt over de forskellige undertyper af syntaktiske mønstre. Nedenfor i (14) vises en oversigt over de empiriske belæg for de forskellige mønstre jeg fandt for målssubstantiverne øre og kroner med udgangspunkt i KorpusDk og suppleret med eksempler fra Google: (14) Syntaktisk KorpusDk mønster Ø + NM s % D + NM s småmønter af et par øres værdi ikke en øres studiegæld en øres besparelse Q + NM s få 7 øres stigning få øres forskel flere kroners overpris sparer os flere kroners porto Num + NM s syv øres afgift på øl D + Q + NM s et 8 øres mærke med omvendt oval D + Num + NM s de to gange 50 øres afgiftsnedsættelse på benzinen Num/Q + NM s øres generelt fald i priserne AP 7. Ikke belagt i KorpusDk, men der findes 493 eksempler på en Google-søgning med strengen få øres og 686 eksempler på flere kroners.

9 Det attributive adjektiv i kvantumsgenitiverne Et af de stærkeste empiriske argumenter for at skelne mellem kvantumsgenitiver og bestemmergenitiver er at et attributivt adjektiv der følger kvantumsgenitiverne, har ubestemt form, mens et attributivt adjektiv der følger en bestemmergenitiv, altid har bestemt form, jf. fx følgende kvantumsgenitiver: (15) a. mere end 140 kilometers formidabel/*formidable solokørsel b øres generelt/*generelle fald i priserne Et yderligere stærkt argument for at holde de to genitivtyper adskilt er at kvantumsgenitiverne kan bytte plads med omkringstående adjektiver uden at dette ændrer på konstruktionens referentielle egenskaber 9, jf.: (16) a1. (Vi var vidner til) en mere end 140 kilometers formidabel solokørsel a2. (Vi var vidner til) en formidabel mere end 140 kilometers solokørsel b1. Et øres generelt fald i priserne b2. Et generelt øres fald i priserne c1. en ny 1,5 liters, firecylindret turbodiesel motor med 74 heste c2. en ny firecylindret, 1,5 liters turbodiesel motor med 74 heste En sådan permutation er umulig ved bestemmergenitiverne, hvor konstruktionens referentielle egenskaber ændres totalt hvis man forsøger en lignende ombytning, jf.: (17) a. en koks skønne suppe b. en skøn koks suppe Disse data understøtter følgende hypotese: 8. Denne konstruktion er naturligvis acceptabel i pluralisfortolkningen, men ikke i singularis, som er det relevante her. 9. Dette skal ikke forstås som at sekvens ikke kan have betydning. Med større eller mindre tydelighed i forskellige eksempler kan adjektivernes rækkefølge have en vigtig betydning for skopusforhold. Det vil sige at selv om de referentielle egenskaber af sætningsparrene i (16) er de samme, så er de ikke nødvendigvis fuldstændig synonyme.

10 171 (18) Kvantumsgenitiver er syntaktisk en særlig type AP og fungerer som attributive, adjektiviske modifikatorer Af denne hypotese følger en række interessante - og korrekte - forudsigelser, som følgende argumentation viser. 1. argument: Det følger af hypotesen i (18) at kvantumsgenitiverne (i modsætning til bestemmergenitiverne) ikke påvirker omkringstående APers bestemthed. Dette svarer helt til hvad der er tilfældet når vi har en ophobning af attributive adjektiver foran en substantivkerne. Det betyder at selv om vi - grundet genitivsformen - ikke kan se kvantumsgenitivens bestemthed realiseret morfologisk, så er kvantumsgenitivens bestemthed ligesom det ubestemte adjektivs bestemthed dikteret af ydre faktorer i den samlede nominalkonstruktion, fx forekomsten af et forudgående talord eller en artikel. Hypotesen siger altså fx at kvantumsgenitiverne i (16), ligesom de omkringstående adjektiver, er ubestemte, og at der ingen grund er til at forvente andet. Med andre ord er kvantumsgenitiverne som udgangspunkt bestemthedsneutrale og kan derfor styres med hensyn til bestemthed i modsætning til bestemmergenitiverne, der i kraft af at de er determinativer selv påtvinger et efterfølgende attributivt adjektiv bestemt form, jf. Cancellaras formidable solokørsel. I de følgende eksempler i (19a) og (19b) er det altså artiklen der afgør bestemtheden både for adjektivet og for kvantumsgenitiven: I (19a) er kvantumsgenitiven bestemt, mens den i (19b) er ubestemt: (19) a. denne 140 kilometers formidable solokørsel b. en 140 kilometers formidabel solokørsel Kvantumsgenitiverne adskiller sig altså helt afgørende fra bestemmergenitiverne ved at bestemmergenitiverne ligesom andre determinativer har styringsegenskaber, mens dette ikke er tilfældet med kvantumsgenitiverne. Som APer er de selv genstand for styring Topologisk lægger denne analyse af kvantumsgenitiverne op til at de som almindelige APer faktisk hører hjemme i beskriverfeltet og ikke hverken i bestemmerfeltet eller tællerfeltet i Hansen & Heltofts analyse i Hansen & Heltoft (2011: 518).

11 argument: Hypotesen tilbyder en helt naturlig forklaring på Kristian Mikkelsens uhyre interessante observation vedrørende de possessive pronominer. Mikkelsen skriver (1911: 257): Tillægsfald af de personlige henvisningsord såvel som min, din, sin, vor og jer betegner de fleste af de samme sammenhængsforhold, som navneordenes tillægsfald betegner 11 [...] b) Derimod betegner disse former og ord aldrig en beskaffenhed Med andre ord: De possessive pronominer deler semantiske egenskaber med bestemmergenitiverne, men absolut ikke med kvantumsgenitiverne. Det skyldes ifølge min hypotese at de possessive pronominer er frasale proformer for bestemmergenitiver og tilhører en helt anden syntaktisk kategori 12, mens kvantumsgenitiverne er en særlig type af APer. 3. argument: Da hypotesen siger at kvantumsgenitiver er en slags APer, er det forventeligt at kvantumsgenitiverne ligesom disse kan ophobes flere efter hinanden. At dette er tilfældet er der empirisk belæg for i følgende eksempler: (20) en tre timers, femten kilometers vandretur (21) en tres kvadratmeters, to værelses lejlighed I (20) har vi to kvantumsgenitiver med målssubstantiverne timer og kilometer, mens vi i (21) har et målssubstantiv i den første kvantumsgenitiv og et konstitutivsubstantiv i den anden. 4. argument: Det er en direkte følge af at kvantumsgenitiverne er APer, at de typisk ikke kan optræde som specifikatorer med adverbiel funktion i andre APer. Dette er grunden til at (22) er uacceptabel med den analyse der vises i (23): (22) *en to meter s lang flagstang (23) *en [[to meter s] AP lang] AP flagstang 11 Her refererer Mikkelsen til begrebskategorierne Ejendomsforhold, Besiddelse, Sammenhören, Grundledsforhold, og Genstandsledsforhold og disses talrige underkategorier, som udgør hans karakteristik af bestemmergenitivens semantik. 12. Kategorien GP, dvs. Genitive Phrase; se Jensen (1994) og Jensen (2012).

12 173 Derimod kan kvantificerede NPer med målssubstantiver som kerne sagtens have denne funktion, jf. (24), som har analysen i (25): (24) en to meter lang flagstang (25) en [[to meter] NP lang] AP flagstang Vi har altså i dansk valget mellem at sige (26) eller (27): (26) en [to meter lang] AP flagstang (27) en [to meter s] AP flagstang Empiriske belæg for typen (27) findes i rigt mål på Google. Følgende eksempler er hentet blandt : (28) en to meters ært som jeg fik tilsendt (29) folk i en to meters radius (30) en to meters bræmme ved en udgravet kanal På baggrund af ovenstående argumentation opstiller jeg i det følgende afsnit en hypotese om kvantumsgenitivernes syntaktiske struktur. 3.3 Kvantumsgenitivernes syntaktiske struktur Jeg vil forfølge en hypotese om at s i kvantumsgenitiven tilhører kategorien G A : G for genitiv og subskriptet A som mnemoteknisk mærke for at denne forekomst af genitivs-s er kerne i en maksimal projektion af typen G AP, hvis distribution overlapper med attributive APers. Dette genitivs-s af kategorien G A tager som komplement en foranstående, eventuelt kvantificeret, NPkonstruktion med en kerne af klassen N M eller klassen N C. Forskellen mellem de to substantivklasser er som nævnt ikke central for den syntaktiske struktur, men er afgørende for den semantiske fortolkning af målsgenitiver over for konstitutivgenitiver, som jeg ikke går ind på i denne artikel. Denne hypotese bygger på den helt centrale syntaktiske forskel mellem bestemmergenitiverne og kvantumsgenitiverne: Bestemmergenitivs-s tager DP-komplement mens kvantumsgenitivs-s tager NP-komplement. Dette skal forstås således at det er bestemmergenitivs-s der formelt udvirker rangskiftet fra nominal funktion til bestemmerfunktion, mens det er kvantumsgenitivs-s der udvirker rangskiftet fra nominal funktion til adjektivisk adledsfunktion.

13 174 Dette indebærer yderligere en påstand om at genitivs-s ikke bare er genitivs-s slet og ret. Der må være forskellige leksikonposter for de to genitivs-s er, hvoraf det fremgår at s af klassen G A tager NP-komplement, mens s af klassen G D (dvs. bestemmergenitivs-s) selekterer DP-komplement. Den basale syntaktiske struktur for kvantumsgenitiver ser ifølge min hypotese ud som i (31): (31) Den indre struktur i en kvantificeret NP er opbygget således at N-kernen kan præmodificeres af kvantorer eller talord og adjektivfraser, jf.: (32) mange timer (33) to timer (34) tre barske timer Det betyder at vi har kvantificerede NP-strukturer der kan se således ud: (35)

14 175 Som det ses, er der i dette forslag til NP-struktur flere NPer indlejret under hinanden. Det vil sige at der opbygges en rekursiv struktur internt i NP. Det indebærer en forudsigelse om at vi både kan have en ophobning af talord og af adjektivfraser, jf.: (36) De [ Talord to, tre, fire] [ APer søde, beskidte] unger på legepladsen 13 Det følger videre af min hypotese om at den maksimale G AP -konstruktion er en slags AP, og at den dermed har nominal adledsfunktion, at G AP må indgå i samme slags struktur som APen barske gør længere nede i træet. Det vil sige at ligesom APen må G AP en stå som søster til en NP der projiceres op til en moder-np der direkte dominerer begge disse konstituenter, dvs. en adjungering. Det ser ud som vist i (37) nedenfor, hvor jeg har indsat de to NP-konstituenter: (37) Denne struktur forudsætter en grammatik der indeholder følgende tre rekursive regler: 13. Bemærk at den foreslåede rekursion af talord og attributive APer vil få tildelt forskellig semantik idet ophobede attributive adjektiver normalt tolkes som forbundne af en logisk konjunktion og, mens en ophobning af talord vil blive fortolket enten som en omtrentlig angivelse af et antal i den størrelsesorden der nævnes, eller som en disjunktion svarende til et eksklusivt eller. Sidstnævnte fortolkning har antagelig sin naturlige forklaring i at talværdier er absolutte. Det betyder at de ikke alle kan være sande på samme tid: Der kan ikke være både to, tre og fire børn til stede, men der kan sagtens være børn til stede der er både beskidte og søde.

15 176 (38) NP AP NP (39) NP NumP NP (40) NP G AP NP Den empiriske berettigelse af reglerne NP AP NP og NP NumP NP er givet i analysen af eksempel (36), de [to, tre, fire] [søde, beskidte] unger på legepladsen. Som jeg har vist ovenfor i (20), en skøn, tre timer s, femten kilometer s vandretur, og (21), en tres kvadratmeter s, to værelse s lejlighed, kan også G AP -konstruktioner, altså kvantumsgenitivskonstruktioner, ophobes. I den her benyttede syntaktiske DP-analyse er NPer nominaler uden determinativ. Det indebærer i topologiske termer at NPer er nominale konstruktioner der så at sige mangler Bestemmerfeltet. I DP-analysen henregnes artikler til en funktionel kategori D 0, som projicerer en maksimal DP (determinativfrase). 14 Det betyder at vi kan udvide strukturen i (37) med en artikel, fx de, og vi kan tilføje en substantivkerne under den uudfyldte NP-knude til højre i strukturen, fx sejladser. Herved fås en fuldt udbygget DP-struktur som vist i (41) nedenfor: 15 (41) 14. Om DP-analysen se fx Abney 1987, Delsing 1993, Carnie 2007, m.fl. Jeg følger ikke denne analyse slavisk. Specielt mener jeg at DP-analysens behandling af genitivs-s som tilhørende kategorien D 0 er problematisk; se min redegørelse herfor i Jensen (2012). 15. Jeg har i denne struktur udeladt det intermediære niveau D 1, som ikke spiller nogen rolle i denne analyse.

16 177 Min hypotese om kvantumsgenitivernes syntaktiske struktur og specielt de rekursive delstrukturer inde i NPen - har imidlertid yderligere konsekvenser. For ligesom NPen timer kan modificeres af en NumP og en attributiv AP, gælder det selvfølgelig også for NPen sejladser. Det følger af reglerne NP NumP NP og NP AP NP. Denne forudsigelse er empirisk helt plausibel i lyset af eksempler som: 16 (42) de tre barske timers mange hårde sejladser (43) de tre barske timers ti hårde sejladser Eksempel (43) får ifølge min hypotese tilskrevet strukturen i (44) nedenfor, hvor vi kan se talordet ti, der indgår i strukturen på en position efter kvantumsgenitiven tre barske timer s og foran det attributive adjektiv hårde: 16. Disse eksempler er konstruerede. Jeg har ikke kunnet finde eksempler med en udfyldning der har en sekvens af kvantor/talord og adjektiv både før og efter genitiven. Der er imidlertid for mig ikke den ringeste tvivl om at disse eksempler er fuldt grammatiske i dansk. Dette underbygges af at der findes en del eksempler på nettet som følgende fra en teateranmeldelse i Jyllandsposten: bliver der ikke meget saftigt komediespil ud af forestillingens tre lange timers mange ord ( kultur/teater/article ece?service=printversion). Efter kvantoren mange kunne der i dette eksempel uden videre have været indsat adjektiver som unødvendige, søvndyssende eller lignende. I følgende eksempel ser vi da også både kvantor og adjektiv efter genitiven: Tusind tak for timers mange gode snakke ( Ræsonnementet er altså at når man kan have eksempler med kvantor/talord plus AP foran genitiven som 140 kilometers formidabel solokørsel (jf. (16) ovenfor) og det netop anførte timers mange gode snakke, så følger det med nødvendighed at eksempler som (42) og (43) er grammatisk velformede i dansk. Det er her uhyre vigtigt at holde grammatikalitetsbegrebet ude fra eventuelle individuelle bedømmelser af grader af acceptabilitet, som kan være årsagen til at autentiske eksempler af denne type er vanskelige at finde i autentiske tekster.

17 178 (44) Men hvordan skal vi da analysere de data som jeg fremlagde i eksemplerne i (16), som viser at kvantumsgenitiverne kan optræde både før og efter en AP. Her er eksemplerne gentaget: (16) a1. (Vi var vidner til) en [mere end 140 kilometer s] formidabel solokørsel a2. (Vi var vidner til) en formidabel [mere end 140 kilometer s] solokørsel b1. Et [15-20 øre s] generelt fald i priserne b2. Et generelt [15-20 øre s] fald i priserne c1. en ny [1,5 liter s], firecylindret turbodiesel motor med 74 heste c2. en ny firecylindret, [1,5 liter s] turbodiesel motor med 74 heste Ifølge min hypotese rangskifter s i disse konstruktioner en NP fra at være et nominal til at blive et adled til et nominal; eller udtrykt som materiale: s rangskifter en NP til at blive en attributiv G AP, og det er selve dette rangskifte der gør at kvantumsgenitiverne kan permuteres med andre attributive APadled. Min hypotese tilskriver strukturen i (45) til det komplekse nominal en 140 kilometers formidabel solokørsel, mens en formidabel 140 kilometers solokørsel får tilskrevet strukturen i (46):

18 179 (45) (46) 3.4. Den syntaktiske struktur i målsgenitiver og i konstitutivgenitiver Som allerede nævnt, er konstitutivgenitivernes syntaktiske struktur ifølge min hypotese den samme som målsgenitivernes. Den eneste forskel er at substantivkernen i den kvantificerede NP som s tager som komplement i de to tilfælde tilhører to forskellige semantiske underklasser af substantiver. Dette har jeg ikke vist eksplicit i de ovenstående strukturer netop fordi det ikke har syntaktiske konsekvenser. Men når vi skal lave den semantiske komposition, får det afgørende betydning, og det er derfor nødvendigt at præcisere denne del af den syntaktiske notation også.

19 180 I målsgenitiverne er kernen i den kvantificerede NP medlem af klassen N M, mens kernen i konstitutivgenitiverne er element i klassen N C. Det betyder at en målsgenitiv som 140 kilometer s har den syntaktiske struktur der er vist i (47): (47) Mens en konstitutivgenitiv som (et) to motorer s fly grundlæggende har samme struktur men med en N C -kerne som vist i (48): (48) Substantivkernen i den kvantificerede NP der er komplement til s, spiller altså en afgørende rolle i den semantiske komposition af de to undertyper af kvantumsgenitiver. 4. Konklusion Jeg har i denne artikel behandlet kvantumsgenitiver som kilometers, ti timers og to motorers i konstruktioner som kilometers vandring, et ti timers kursus, og et to motorers

20 181 fly, og jeg har på empirisk grundlag fremsat og argumenteret for en hypotese om at kvantumsgenitiverne er syntaktisk ækvivalente med attributive APer. Jeg har fremsat en hypotese om kvantumsgenitivernes konstituentstruktur og vist hvorledes denne hypotese kan redegøre for de mulige syntaktiske positioner for kvantumsgenitiverne i forhold til talordssyntagmer og adjektivsyntagmer i NP-delen af en DP-struktur. Tak. Jeg vil gerne takke Henrik Høeg Müller for detaljerede kommentarer og kritik af en tidligere version af denne artikel og Per Durst-Andersen, Kasper Boye, Peter Harder, Lars Heltoft og Lene Schøsler for deres værdifulde kommentarer ved Grammatiknetværkets årsmøde Henvisninger Abney, S. (1987). The English Noun Phrase in its Sentential Aspect. PhD dissertation. Cambridge, Mass.: Massachusetts Institute of Technology. Carnie, A. (2007). Syntax. A Generative Introduction. Oxford: Blackwell. Delsing, L.-O. (1993). The Internal Structure of Noun Phrases in the Scandinavian Languages: A Comparative Study. Lund: University of Lund. Diderichsen, P. (1946). Elementær Dansk Grammatik. København: Gyldendal. Gazdar, G., E. Klein, G. Pullum & I. Sag (1985). Generalized Phrase Structure Grammar. Cambridge Massachusetts: Harvard University Press. Hansen, E. & L. Heltoft (2011). Grammatik over det Danske Sprog. København: Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Herslund, M. (2001). The Danish s genitive from affix to clitic, Acta Linguistica Hafniensia 33. Copenhagen: C.A.Reitzels Forlag. Jensen, P.A. (1985). Principper for grammatisk analyse. København: Arnold Busck. Jensen, P.A. (1994). Genitive Phrases in Danish, i M. Herslund (red.) Noun Phrase Structures. Copenhagen Studies in Language, 17. København: Samfundslitteratur. Jensen, P.A. (2012). Genitiv-syntaks: Er s et D eller et G? Ny Forskning i Grammatik 19. Institut for Sprog og Kommunikation. Syddansk Universitet. Jespersen, O. (1934). Gruppegenitiv på Dansk, i Studier tilegnede Verner Dahlerup, pp København, Aarhus: Universitetsforlaget i Aarhus. I hovedkommission: C.A.Reitzels Forlag. Mikkelsen, K. (1911, 1975). Dansk Ordföjningslære. København: Hans Reitzels Forlag.

21

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Sætningsled Argumenter vs modifikatorer Finn Sørensen P. Durst-Andersen og J. Nørgård-Sørensen (red.). Ny Forskning i Grammatik 2, 1995, s. 41-47

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Genitiv-syntaks: Er s et D eller et G? Forfatter: Per Anker Jensen Kilde: Ny Forskning i Grammatik 19, 2012, s. 105-128 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/nfg/issue/archive

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Om sammenhængen mellem eksplikative ledsætninger og determinative relativsætninger Forfatter: Kilde: Udgivet af: URL: Peter Harms Larsen NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 1, 1970,

Læs mere

Marit Julien: Nominal Phrases from a Scandinavian Perspective. (Linguistik Aktuell/Linguistics Today 87) Amsterdam: John Benjamins 2005. 348 s.

Marit Julien: Nominal Phrases from a Scandinavian Perspective. (Linguistik Aktuell/Linguistics Today 87) Amsterdam: John Benjamins 2005. 348 s. Marit Julien: Nominal Phrases from a Scandinavian Perspective. (Linguistik Aktuell/Linguistics Today 87) Amsterdam: John Benjamins 2005. 348 s. Juliens bog opstiller en ny generativ model for nominalfraser

Læs mere

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Sprog i Norden Titel: Forfatter: Kilde: URL: Termer og normer på vestgrønlandsk Carl Christian Olsen Sprog i Norden, 1998, s. 94-98 http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive Nordisk språkråd

Læs mere

Censorvejledning for censorer i skriftlig fransk begyndersprog og fortsættersprog A, hhx. Analog prøve

Censorvejledning for censorer i skriftlig fransk begyndersprog og fortsættersprog A, hhx. Analog prøve Maj 2018 Censorvejledning for censorer i skriftlig fransk begyndersprog og fortsættersprog A, hhx Analog prøve Den skriftlige eksamen i fransk er først og fremmest en sproglig prøve, som skal give eksaminanderne

Læs mere

Prosodi i ledsætninger

Prosodi i ledsætninger Eksamensopgave 2 Dansk talesprog: Prosodi og syntaks Prosodi i ledsætninger Ruben Schachtenhaufen Indledning I denne opgave vil jeg undersøge nogle forhold vedrørende prosodi og syntaks i ledsætninger

Læs mere

Ny Forskning i Grammatik

Ny Forskning i Grammatik Ny Forskning i Grammatik Titel: Forfatter: Kilde: URL: Om steder via præpositioner i dansk Finn Sørensen J. Nørgård-Sørensen, P. Durst-Andersen, L. Jansen, B. Lihn Jensen og J. Pedersen (red.). Ny Forskning

Læs mere

Videnskab, normativitet og formidling

Videnskab, normativitet og formidling Videnskab, normativitet og formidling Per Anker Jensen Book chapter (Post print version) This chapter was originally published in: Dorte Duncker, Eva Skafte Jensen, and Ole Ravnholt (red.): Rette ord.

Læs mere

Erik Hansen og Jørn Lund: Sæt tryk på. Syntaktisk tryk i dansk. DLH-forskningsserien 6. Lærerforeningens materialeudvalg. København 1983. 105 pp.

Erik Hansen og Jørn Lund: Sæt tryk på. Syntaktisk tryk i dansk. DLH-forskningsserien 6. Lærerforeningens materialeudvalg. København 1983. 105 pp. NyS Forfatter: Anmeldt værk: Hans Basbøl Erik Hansen og Jørn Lund: Sæt tryk på. Syntaktisk tryk i dansk. DLH-forskningsserien 6. Lærerforeningens materialeudvalg. København 1983. 105 pp. Kilde: NyS Nydanske

Læs mere

Possessorens status inden for nominalgruppen

Possessorens status inden for nominalgruppen 193 Possessorens status inden for nominalgruppen Sten Vikner 1. Nominalgruppen analyseret som en (og ikke som en ) I mange analyser, ikke bare Chomsky (1981: 154) og Radford (1988: 173-196), men også den

Læs mere

Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling D, december Dansk som andetsprog

Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling D, december Dansk som andetsprog Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling D, december 2016 Dansk som andetsprog Information om prøven i skriftlig fremstilling D Prøven i skriftlig fremstilling D består af et teksthæfte,

Læs mere

Modalverbernes infinitiv

Modalverbernes infinitiv Modalverbernes infinitiv eller Det er nødvendigt [å] kan ordentlig dansk Af Michael Herslund Selv om formanden og resten af Sprognævnet formodentlig uden videre kan skrive under på indholdet af denne artikels

Læs mere

Skriftlig genre i dansk: Kronikken

Skriftlig genre i dansk: Kronikken Skriftlig genre i dansk: Kronikken I kronikken skal du skrive om et emne ud fra et arbejde med en argumenterende tekst. Din kronik skal bestå af tre dele 1. Indledning 2. Hoveddel: o En redegørelse for

Læs mere

Videnskabsteoretiske dimensioner

Videnskabsteoretiske dimensioner Et begrebsapparat som en hjælp til at forstå fagenes egenart og metode nummereringen er alene en organiseringen og angiver hverken progression eller taksonomi alle 8 kategorier er ikke nødvendigvis relevante

Læs mere

Noter til Perspektiver i Matematikken

Noter til Perspektiver i Matematikken Noter til Perspektiver i Matematikken Henrik Stetkær 25. august 2003 1 Indledning I dette kursus (Perspektiver i Matematikken) skal vi studere de hele tal og deres egenskaber. Vi lader Z betegne mængden

Læs mere

En analyse af referenceforhold i bestemte nominalsyntagmer i spansk

En analyse af referenceforhold i bestemte nominalsyntagmer i spansk Helle Dam* 237 En analyse af referenceforhold i bestemte nominalsyntagmer i spansk 1. Indledning Afhandlingen, hvis originaltitel er a referential analysis of definite NPs in Spanish, beskæftiger sig grundlæggende

Læs mere

ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING. At terpe eller at forstå?

ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING. At terpe eller at forstå? ALMEN GRAMMATIK 1. INDLEDNING At terpe eller at forstå? For mange har ordet grammatik en kedelig klang. Nogle vil endda gå så vidt som til at mene, at grammatik er et af de kedeligste og unyttigste fag

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Titel: Forfatter: Imperativens fundamentfelt. Et råmateriale Erik Hansen Kilde: NyS Nydanske Studier & Almen kommunikationsteori 16+17. Sætningsskemaet og dets stilling 50 år efter, 1986, s. 99-104

Læs mere

Hvad er formel logik?

Hvad er formel logik? Kapitel 1 Hvad er formel logik? Hvad er logik? I daglig tale betyder logisk tænkning den rationelt overbevisende tænkning. Og logik kan tilsvarende defineres som den rationelle tænknings videnskab. Betragt

Læs mere

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188

Sprog i Norden. Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn. Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 Sprog i Norden Titel: Forfatter: Nunat Aqqinik Aalajangiisartut Grønlands stednavnenævn Carl Chr. Olsen Kilde: Sprog i Norden, 2008, s. 185-188 URL: http://ojs.statsbiblioteket.dk/index.php/sin/issue/archive

Læs mere

Det fælles og det danskfaglige

Det fælles og det danskfaglige Ph.d. bodilnsti@gmail.com forene flere hensyn } Det, eleverne skal bruge i livet uden for skolen som privatpersoner, borgere, i job og uddannelse } Det, der passer til prøverne } Det, der passer til det

Læs mere

literære værker på engelsk. At dømme på disse literære værker beherskede Joseph Conrad engelsk morfosyntaks og leksikon på et niveau der er

literære værker på engelsk. At dømme på disse literære værker beherskede Joseph Conrad engelsk morfosyntaks og leksikon på et niveau der er Dansk Resumé I denne afhandling undersøges fremmedsprogsperformans inden for tre lingvistiske domæner med henblik på at udforske hvorvidt der er domænerelateret modularitet i fremmedsprogsperformans, dvs.

Læs mere

Semantiske relationer og begrebssystemer

Semantiske relationer og begrebssystemer Semantiske relationer og begrebssystemer I denne opgave vil jeg beskæftige mig med semantiske relationer og begrebssystemer med udgangspunkt i en oplysende tekst fra Politikens Vinbog (se bilag). Jeg vil

Læs mere

SPROGNOTER for mindrebemidlede

SPROGNOTER for mindrebemidlede AALBORG UNIVERSITET CENTER FOR LINGVISTIK HANS GÖTZSCHE SPROGNOTER for mindrebemidlede Emne: TEKSTLIG KOHÆSION og KOHÆRENS version opd/prt 2011 09 07 Teori: KOHÆSION / KOHÆRENS Introduktion Begreberne

Læs mere

Seminaropgave: Præsentation af idé

Seminaropgave: Præsentation af idé Seminaropgave: Præsentation af idé Erik Gahner Larsen Kausalanalyse i offentlig politik Dagsorden Opsamling på kausalmodeller Seminaropgaven: Praktisk info Præsentation Seminaropgaven: Ideer og råd Kausalmodeller

Læs mere

Formål & Mål. Ingeniør- og naturvidenskabelig. Metodelære. Kursusgang 1 Målsætning. Kursusindhold. Introduktion til Metodelære. Indhold Kursusgang 1

Formål & Mål. Ingeniør- og naturvidenskabelig. Metodelære. Kursusgang 1 Målsætning. Kursusindhold. Introduktion til Metodelære. Indhold Kursusgang 1 Ingeniør- og naturvidenskabelig metodelære Dette kursusmateriale er udviklet af: Jesper H. Larsen Institut for Produktion Aalborg Universitet Kursusholder: Lars Peter Jensen Formål & Mål Formål: At støtte

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

Han overfører altså dele fra en brugt ytring, og bruger dem i sine egne sætningskonstruktioner dog ikke grammatisk korrekt.

Han overfører altså dele fra en brugt ytring, og bruger dem i sine egne sætningskonstruktioner dog ikke grammatisk korrekt. Børns morfologi En optælling af Peters ordforråd viser, at han den ordklasse han bruger mest, er substantiver. Det hænger hovedsageligt sammen med, at det er nemmere at forene en fysisk genstand med en

Læs mere

Dansk-Samtidshistorieopgaven 2017, 1h.

Dansk-Samtidshistorieopgaven 2017, 1h. Dansk-Samtidshistorieopgaven 2017, 1h. I skal på HHX individuelt besvare en tværfaglig skriftlig opgave i fagene dansk og samtidshistorie. Opgaven skal i år afleveres i 2 underskrevne eksemplarer den onsdag

Læs mere

Indhold. Forord... 11. Særlige forkortelser og tegn... 12. 1 Indledning... 13. 2 Opbygning af sætninger: sætningsled og kombinationer af led.

Indhold. Forord... 11. Særlige forkortelser og tegn... 12. 1 Indledning... 13. 2 Opbygning af sætninger: sætningsled og kombinationer af led. Indhold Forord... 11 Særlige forkortelser og tegn... 12 1 Indledning... 13 Syntaks... 13 Dansk Syntaks... 14 Terminologi... 15 Ord, fraser og led... 17 Semantiske roller og sætningsled... 19 Rækkefølge

Læs mere

Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem.

Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Din litterære artikel skal bestå af tre dele: 1. Indledning 2.

Læs mere

Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur

Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur Appendiks 6: Universet som en matematisk struktur En matematisk struktur er et meget abstrakt dyr, der kan defineres på følgende måde: En mængde, S, af elementer {s 1, s 2,,s n }, mellem hvilke der findes

Læs mere

I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem.

I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Litterær artikel I den litterære artikel skal du analysere og fortolke en (eller flere) skønlitterære tekster samt perspektivere den/dem. Din litterære artikel skal bestå af tre dele: 1. Indledning 2.

Læs mere

Metoder og struktur ved skriftligt arbejde i idræt.

Metoder og struktur ved skriftligt arbejde i idræt. Metoder og struktur ved skriftligt arbejde i idræt. Kort gennemgang omkring opgaver: Som udgangspunkt skal du når du skriver opgaver i idræt bygge den op med udgangspunkt i de taksonomiske niveauer. Dvs.

Læs mere

Den sproglige vending i filosofien

Den sproglige vending i filosofien ge til forståelsen af de begreber, med hvilke man udtrykte og talte om denne viden. Det blev kimen til en afgørende ændring af forståelsen af forholdet mellem empirisk videnskab og filosofisk refleksion,

Læs mere

4. Snittets kædebrøksfremstilling og dets konvergenter

4. Snittets kædebrøksfremstilling og dets konvergenter Dette er den fjerde af fem artikler under den fælles overskrift Studier på grundlag af programmet SKALAGENERATOREN (forfatter: Jørgen Erichsen) 4. Snittets kædebrøksfremstilling og dets konvergenter Vi

Læs mere

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996

Hjerner i et kar - Hilary Putnam. noter af Mogens Lilleør, 1996 Hjerner i et kar - Hilary Putnam noter af Mogens Lilleør, 1996 Historien om 'hjerner i et kar' tjener til: 1) at rejse det klassiske, skepticistiske problem om den ydre verden og 2) at diskutere forholdet

Læs mere

Raymond Queneau. Litteraturens grundlag

Raymond Queneau. Litteraturens grundlag Raymond Queneau Litteraturens grundlag Efter at have overværet en forelæsning i Halle af Wiener (ikke Norbert, selvfølgelig) om Desargues og Pappus teoremer mumlede David Hilbert tænksomt, mens han ventede

Læs mere

GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG

GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG ERIK HANSEN OG LARS HELTOFT GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG Sætningen og dens konstruktion BIND III UIMIVET.S!TÅTS3iCL!CTHI,v k!... j -ZENTHALBiBUOTHEK- D S L Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Syddansk

Læs mere

Ordliste over anvendt fagterminologi

Ordliste over anvendt fagterminologi Ordliste over anvendt fagterminologi Adjektiv / tillægsord Adverbial / biled Adverbium / biord Akkusativ m. infinitiv Ord, der beskriver eksempelvis en person eller en genstand, f.eks. er stor, god og

Læs mere

Dette er et uddrag fra: Lis og Torben Pøhler: "Hu Hej - Vild med dyr" - en læsevejledning Maaholms Forlag 2000.

Dette er et uddrag fra: Lis og Torben Pøhler: Hu Hej - Vild med dyr - en læsevejledning Maaholms Forlag 2000. LET-tallet Dette er et uddrag fra: Lis og Torben Pøhler: "Hu Hej - Vild med dyr" - en læsevejledning Maaholms Forlag 2000. Langt de fleste letlæsningsbøger i Danmark er i dag»lix'et«, det vil sige, at

Læs mere

Periodiske kædebrøker eller talspektre en introduktion til programmet periodisktalspektrum

Periodiske kædebrøker eller talspektre en introduktion til programmet periodisktalspektrum Jørgen Erichsen Periodiske kædebrøker eller talspektre en introduktion til programmet periodisktalspektrum I artikelserien Studier på grundlag af programmet SKALAGENERATOREN kommer jeg bl.a. ind på begrebet

Læs mere

Censorvejledning engelsk B, HF 2017-læreplan

Censorvejledning engelsk B, HF 2017-læreplan Maj 2019 Line Flintholm, fagkonsulent line.flintholm@stukuvm.dk 33 92 53 83 Indholdsfortegnelse... 1 Det skriftlige opgavesæt HF B... 1 Bedømmelsen af opgaven... 1 Hvad prøves der i?...2 Prøver i opgavens

Læs mere

Basale hjælpemidler til løsning af skriftlige afleveringer/ årsprøve/ terminsprøve og eksamen:

Basale hjælpemidler til løsning af skriftlige afleveringer/ årsprøve/ terminsprøve og eksamen: Græsk De skriftlige afleveringer i græsk og latin minder om hinanden i opbygning; i begge prøves i en sproglig og en indholdsmæssig del. I græsk er der også spørgsmål i morfologi (orddannelse), oversættelsesvurdering

Læs mere

Kan en konstituent være både subjekt og objekt på samme tid?

Kan en konstituent være både subjekt og objekt på samme tid? Festseminar: Mikkelsens Dansk Ordföjningslære bliver 100 år Aarhus Universitet, 13.-14.10.2011 Kan en konstituent være både subjekt og objekt på samme tid? - om indlejrede infinitivsætninger Sten Vikner

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

NyS. NyS og artiklens forfatter

NyS. NyS og artiklens forfatter NyS Forfatter: Jan Heegård Anmeldt værk: Susanne Annikki Kristensen: Grammatiske grundbegreber. Sætningen, ordet og sproget. Odense: Syddansk Universitet, 2011 (224 s.) Kilde: NyS Nydanske Sprogstudier

Læs mere

Semantikopgave Ved Tobias Scavenius

Semantikopgave Ved Tobias Scavenius Semantikopgave Ved Tobias Scavenius Opgaveformulering Undersøg hvordan verbet bære er beskrevet semantisk i DDO, sammenhold beskrivelsen med Ruus beskrivelse i Kognitiv semantik på dansk. Undersøg hvordan

Læs mere

Vildledning er mere end bare er løgn

Vildledning er mere end bare er løgn Vildledning er mere end bare er løgn Fake News, alternative fakta, det postfaktuelle samfund. Vildledning, snyd og bedrag fylder mere og mere i nyhedsbilledet. Både i form af decideret falske nyhedshistorier

Læs mere

HA - tysk. Vejledning i udarbejdelse af rapport. Tysk 4. semester Økonomi og markeder

HA - tysk. Vejledning i udarbejdelse af rapport. Tysk 4. semester Økonomi og markeder Institut for Sprog og Erhvervskommunikation HA - tysk Vejledning i udarbejdelse af rapport Tysk 4. semester Økonomi og markeder Aarhus Universitet School of Business and Social Sciences Januar 2013 Indholdsfortegnelse

Læs mere

GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG

GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG ERIK HANSEN OG LARS HELTOFT GRAMMATIK OVER DET DANSKE SPROG Indledning og oversigt BIND I UNIVERSITÅTSBIBLIOTHEK KIEL - ZENTRALBIBLIOTHEK - D S L Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Syddansk Universitetsforlag

Læs mere

Elementær Matematik. Mængder og udsagn

Elementær Matematik. Mængder og udsagn Elementær Matematik Mængder og udsagn Ole Witt-Hansen 2011 Indhold 1. Mængder...1 1.1 Intervaller...4 2. Matematisk Logik. Udsagnslogik...5 3. Åbne udsagn...9 Mængder og Udsagn 1 1. Mængder En mængde er

Læs mere

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse

Skriftligt dansk. Taksonomiske niveauer og begreber. Redegørelse Skriftligt dansk Taksonomiske niveauer og begreber Redegørelse En redegørelse er en fokuseret og forklarende gengivelse af noget, fx synspunkter i en tekst, fakta om en litteraturhistorisk periode eller

Læs mere

Større Skriftlig Opgave SSO

Større Skriftlig Opgave SSO Større Skriftlig Opgave SSO Opgavebesvarelsen har et omfang på 10-15 sider a 2400 enheder (ink. Mellemrum). Forside, indholdsfortegnelse, noter, litteraturliste, figurer, tabeller og lign materiale medregnes

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR AUGUST 2012

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR AUGUST 2012 JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR AUGUST 2012 Udviklingen i omfang og art af ungdomskriminalitet 2002-2011 Dette notat angår udviklingen i den registrerede ungdomskriminalitet i de seneste ti år, fra

Læs mere

Sådan undgår du at blive. taget for eksamenssnyd.

Sådan undgår du at blive. taget for eksamenssnyd. Studienævn for International Virksomhedskommunikation Sådan undgår du at blive taget for eksamenssnyd! Hver eneste eksamenstermin bliver nogle IVK-studerende indberettet til universitetets rektor for at

Læs mere

Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling G, december Dansk som andetsprog

Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling G, december Dansk som andetsprog Bedømmelsesvejledning til prøven i skriftlig fremstilling G, december 2016 Dansk som andetsprog Information om prøven i skriftlig fremstilling G Prøven i skriftlig fremstilling G består af et teksthæfte,

Læs mere

Bilag 1. Om læsning og tolkning af kort udformet ved hjælp af korrespondanceanalysen.

Bilag 1. Om læsning og tolkning af kort udformet ved hjælp af korrespondanceanalysen. Bilag 1. Om læsning og tolkning af kort udformet ved hjælp af korrespondanceanalysen. Korrespondanceanalysen er en multivariat statistisk analyseform, som i modsætning til mange af de mere traditionelle

Læs mere

Possessorens status inden for nominalgruppen

Possessorens status inden for nominalgruppen Grammatikseminar, 24.-26.10.2013 Ebeltoft Park Hotel / Aarhus Universitet Possessorens status inden for nominalgruppen Sten Vikner Sektion for Engelsk, Institut for Æstetik og Kommunikation, Aarhus Universitet,

Læs mere

Induktive og rekursive definitioner

Induktive og rekursive definitioner Induktive og rekursive definitioner Denne note omhandler matematiske objekter, som formelt er opbygget fra et antal basale byggesten, kaldet basistilfælde eller blot basis, ved gentagen brug af et antal

Læs mere

FIP-kursus i tysk WORKSHOP MED FOKUS PÅ DEN NYE SKRIFTLIGE PRØVE

FIP-kursus i tysk WORKSHOP MED FOKUS PÅ DEN NYE SKRIFTLIGE PRØVE FIP-kursus i tysk WORKSHOP MED FOKUS PÅ DEN NYE SKRIFTLIGE PRØVE Program Præsentation af den nye skriftlige prøves opbygning og opgavetyper Bedømmelseskriterier Opgavetyper Eksempler på træningsopgaver

Læs mere

JO HERMANN. Latinsk grammatik. på dansk. Akademisk Forlag

JO HERMANN. Latinsk grammatik. på dansk. Akademisk Forlag JO HERMANN Latinsk grammatik på dansk Akademisk Forlag Latinsk grammatik på dansk 2. udgave, 2. 4. oplag, 2. 2011 Jo Hermann og Akademisk Forlag, et forlag under Lindhardt og Ringhof Forlag A/S, et selskab

Læs mere

DR LIGETIL Opgaver til Din geniale krop: Voksenliv

DR LIGETIL Opgaver til Din geniale krop: Voksenliv Opgave 1: Substantiver (Navneord) Læs først denne artikel: https://www.dr.dk/ligetil/voksenlivet-kan-give-baade-kaerlighed-stressog-boern Substantiver er ord, der betegner: levende væsner (for eksempel

Læs mere

Et alternativ til periodediagrammerne. af Henrik Jørgensen

Et alternativ til periodediagrammerne. af Henrik Jørgensen Et alternativ til periodediagrammerne af Henrik Jørgensen Periodediagrammerne, eller som de altid har heddet blandt venner, trappediagrammerne, er et elsket og nyttigt redskab der kan tjene mange formål

Læs mere

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte Dec 64 Dec 66 Dec 68 Dec 70 Dec 72 Dec 74 Dec 76 Dec 78 Dec 80 Dec 82 Dec 84 Dec 86 Dec 88 Dec 90 Dec 92 Dec 94 Dec 96 Dec 98 Dec 00 Dec 02 Dec 04 Dec 06 Dec 08 Dec 10 Dec 12 Dec 14 Er obligationer fortsat

Læs mere

Pointen med Differentiation

Pointen med Differentiation Pointen med Differentiation Frank Nasser 20. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning

Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning Maj 2013 Social- og sundhedsuddannelsen Randers Indledning Hensigten med Tekniske retningslinjer for opgaveskrivning ved Randers Social- og Sundhedsskole er

Læs mere

fortsætte høj retning mellem mindre over større

fortsætte høj retning mellem mindre over større cirka (ca) omtrent overslag fortsætte stoppe gentage gentage det samme igen mønster glat ru kantet høj lav bakke lav høj regel formel lov retning højre nedad finde rundt rod orden nøjagtig præcis cirka

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2

Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2 Fremstillingsformer Fremstillingsformer Vurdere Konkludere Fortolke/tolke Diskutere Ordbog Biologi Samfundsfag Kemi: Se bilag 1 Matematik: Se bilag 2 Udtrykke eller Vurder: bestemme På baggrund af biologisk

Læs mere

Matematikkens metoder illustreret med eksempler fra ligningernes historie. Jessica Carter Institut for Matematik og Datalogi, SDU 12.

Matematikkens metoder illustreret med eksempler fra ligningernes historie. Jessica Carter Institut for Matematik og Datalogi, SDU 12. illustreret med eksempler fra ligningernes historie Institut for Matematik og Datalogi, SDU 12. april 2019 Matematiklærerdag, Aarhus Universitet I læreplanen for Studieretningsprojektet står: I studieretningsprojektet

Læs mere

Dansk/historie-opgaven

Dansk/historie-opgaven Dansk/historie-opgaven - opbygning, formalia, ideer og gode råd Indhold 1.0 FORMELLE KRAV... 2 2.0 OPGAVENS OPBYGNING/STRUKTUR... 2 2.1 FORSIDE... 2 2.2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 2.3 INDLEDNING... 2 2.4

Læs mere

INTRODUKTION TIL DIAGRAMFUNKTIONER I EXCEL

INTRODUKTION TIL DIAGRAMFUNKTIONER I EXCEL INTRODUKTION TIL DIAGRAMFUNKTIONER I EXCEL I denne og yderligere at par artikler vil jeg se nærmere på diagramfunktionerne i Excel, men der er desværre ikke plads at gennemgå disse i alle detaljer, dertil

Læs mere

Skriftlig eksamen i samfundsfag

Skriftlig eksamen i samfundsfag OpenSamf Skriftlig eksamen i samfundsfag Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 2. Præcise nedslag 3. Beregninger 3.1. Hvad kan absolutte tal være? 3.2. Procentvis ændring (vækst) 3.2.1 Tolkning af egne beregninger

Læs mere

Skriftlig eksamen - med besvarelse Topologi I (MM508)

Skriftlig eksamen - med besvarelse Topologi I (MM508) INSTITUT FOR MATEMATIK OG DATALOGI SYDDANSK UNIVERSITET, ODENSE Skriftlig eksamen - med besvarelse Topologi I (MM508) Mandag d. 14. januar 2007 2 timer med alle sædvanlige hjælpemidler tilladt. Opgavesættet

Læs mere

Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling

Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Rasmus Rønlev CV i uddrag 2008: Cand.mag. i retorik fra Københavns Universitet 2008-2009: Skrivekonsulent

Læs mere

Kriminalitet og alder

Kriminalitet og alder JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR NOVEMBER 2015 Kriminalitet og alder Udviklingen i strafferetlige afgørelser 2005-2014 Dette notat angår udviklingen i den registrerede kriminalitet i de seneste ti

Læs mere

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner

Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Bliv opdaget på Internettet! - 10 gode råd til at optimere din hjemmeside til søgemaskiner Af Henrik Bro og Martin T. Hansen I har måske allerede en flot, og informativ hjemmeside. Og alle jeres kursister

Læs mere

Rapportens udformning Der henvises til»vejledning i udarbejdelse af projektrapport«, som udleveres særskilt.

Rapportens udformning Der henvises til»vejledning i udarbejdelse af projektrapport«, som udleveres særskilt. Til de studerende i store specialefag med projektarbejde. Vedr. Projektarbejde Projektarbejdet gennemføres som et gruppearbejde. De studerende er selv ansvarlige for ved fremmøde til undervisningen at

Læs mere

Rettevejledning til skriveøvelser

Rettevejledning til skriveøvelser Rettevejledning til skriveøvelser Innovation & Teknologi, E2015 Retteguiden har to formål: 1) at tydeliggøre kriterierne for en god akademisk opgave og 2) at forbedre kvaliteten af den feedback forfatteren

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt. Formalia ved opgaveskrivning

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt. Formalia ved opgaveskrivning SYGEPLEJERSKEUDDAELSE University College Lillebælt Formalia ved opgaveskrivning Indhold 1 Formalia ved opgaveskrivning... 3 2 Layout... 3 3 Opbygning... 3 4 Aflevering... 5 5 Sanktioner... 5 6 Litteraturliste...

Læs mere

26 Programbeviser I. Noter. PS1 -- Programbeviser I. Bevis kontra 'check af assertions' i Eiffel. Betingelser og bevisregler.

26 Programbeviser I. Noter. PS1 -- Programbeviser I. Bevis kontra 'check af assertions' i Eiffel. Betingelser og bevisregler. 26 Programbeviser I. Bevis kontra 'check af assertions' i Eiffel. Betingelser og bevisregler. Hvad er programverifikation? Bevisregel for 'tom kommando'. Bevisregel for assignment. Bevisregler for selektive

Læs mere

Eksempel på den aksiomatisk deduktive metode

Eksempel på den aksiomatisk deduktive metode Eksempel på den aksiomatisk deduktive metode Et rigtig godt eksempel på et aksiomatisk deduktivt system er Euklids Elementer. Euklid var græker og skrev Elemeterne omkring 300 f.kr. Værket består af 13

Læs mere

Forside Her skal du anvende det udleverede officielle ark med opgaveformuleringen. Andet er ikke nødvendigt.

Forside Her skal du anvende det udleverede officielle ark med opgaveformuleringen. Andet er ikke nødvendigt. Praktiske råd vedrørende udformningen af DHO Hvordan laver jeg fodnoter? Skal indholdsfortegnelsen stå før indledningen? Når du skal i gang med at skrive din DHO, vil du sikkert opleve, at du har en masse

Læs mere

- Få mest muligt ud af opgaveskrivningen!

- Få mest muligt ud af opgaveskrivningen! - Få mest muligt ud af opgaveskrivningen! En eksamensopgave Forarbejdet Opgaveformuleringen Disposition og layout Dokumentation Selvstændighed Abstract Vurderingskriterier Alle regler står i pjecen om

Læs mere

Aktivitet: Du kan skrive et specialeoplæg ud fra punkterne nedenfor. Skriv så meget du kan (10)

Aktivitet: Du kan skrive et specialeoplæg ud fra punkterne nedenfor. Skriv så meget du kan (10) Aktivitet: Du kan skrive et specialeoplæg ud fra punkterne nedenfor. Skriv så meget du kan (10) 1. Det er et problem at... (udgangspunktet, igangsætteren ). 2. Det er især et problem for... (hvem angår

Læs mere

Database design for begyndere

Database design for begyndere Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Database design for begyndere Denne artikel beskriver hvordan man kommer fra ide til database design. Den stopper inden normal former. Den forudsætter

Læs mere

Kan du tage pigen op af kufferten?

Kan du tage pigen op af kufferten? Kan du tage pigen op af kufferten? Perspektiver på sproglig evalueringspraksis i daginstitutioner Lars Holm, lektor, ph.d. Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet Tuborgvej 164,

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

Lita Lundquist: Oversættelse. Problemer og strategier, set i tekstlingvistisk og pragmatisk perspektiv. Gylling: Samfundslitteratur, 1997 (2. udg.

Lita Lundquist: Oversættelse. Problemer og strategier, set i tekstlingvistisk og pragmatisk perspektiv. Gylling: Samfundslitteratur, 1997 (2. udg. Lita Lundquist: Oversættelse. Problemer og strategier, set i tekstlingvistisk og pragmatisk perspektiv. Gylling: Samfundslitteratur, 1997 (2. udg.) Formålet med denne bog er, ifølge forfatteren, at kombinere

Læs mere

Analyse 10. juni 2015

Analyse 10. juni 2015 Analyse 1. juni 21 Hvad har valgkampen handlet om indtil videre? Af Nicolai Kaarsen I november 214 tilkendegav danskerne, at emner som arbejdsløshed, indvandring og beskyttelse af miljøet var blandt de

Læs mere

Projekt 1 Spørgeskemaanalyse af Bedst på Nettet

Projekt 1 Spørgeskemaanalyse af Bedst på Nettet Projekt 1 Spørgeskemaanalyse af Bedst på Nettet D.29/2 2012 Udarbejdet af: Katrine Ahle Warming Nielsen Jannie Jeppesen Schmøde Sara Lorenzen A) Kritik af spørgeskema Set ud fra en kritisk vinkel af spørgeskemaet

Læs mere

Ordbog over Symboler

Ordbog over Symboler Ordbog over Symboler Frank Nasser 20. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk: Dette

Læs mere

a. Find ud af mere om sprogteknologi på internettet. Hvad er nogle typiske anvendelser? Hvor mange af dem bruger du i din hverdag?

a. Find ud af mere om sprogteknologi på internettet. Hvad er nogle typiske anvendelser? Hvor mange af dem bruger du i din hverdag? En computer forstår umiddelbart ikke de sprog vi mennesker taler og skriver. Inden for sprogteknologien (på engelsk: Natural Language Processing eller NLP), der er en gren af kunstig intelligens, beskæftiger

Læs mere

Hvad er skriftlig samfundsfag. Redegør

Hvad er skriftlig samfundsfag. Redegør Hvad er skriftlig samfundsfag... 2 Redegør... 2 Angiv og argumenter... 2 Opstil hypoteser... 3 Opstil en model... 4 HV-ord, tabellæsning og beregninger... 5 Undersøg... 6 Sammenlign synspunkter... 7 Diskuter...

Læs mere

Tal i det danske sprog, analyse og kritik

Tal i det danske sprog, analyse og kritik Tal i det danske sprog, analyse og kritik 0 Indledning Denne artikel handler om det danske sprog og dets talsystem. I første afsnit diskuterer jeg den metodologi jeg vil anvende. I andet afsnit vil jeg

Læs mere

Vejledning til Projektopgave. Akademiuddannelsen i projektstyring

Vejledning til Projektopgave. Akademiuddannelsen i projektstyring Vejledning til Projektopgave Akademiuddannelsen i projektstyring Indholdsfortegnelse: Layout af projektopgave!... 3 Opbygning af projektopgave!... 3 Ad 1: Forside!... 4 Ad 2: Indholdsfortegnelse inkl.

Læs mere

SSO MINIKURSUS. Få mest muligt ud af opgaveskrivningen!

SSO MINIKURSUS. Få mest muligt ud af opgaveskrivningen! SSO MINIKURSUS Få mest muligt ud af opgaveskrivningen! Hovedpunkter En eksamensopgave Forarbejdet Opgaveformuleringen Disposition og layout Dokumentation Selvstændighed Abstract Vurderingskriterier SSO-opgaven

Læs mere

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser 87 Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser Jacob Stæhr Mose, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det er relevant for både pengepolitiske og investeringsmæssige beslutninger at have et

Læs mere