M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys."

Transkript

1 Interview med Maria M: Jeg blev først gravid ved nummer ni gang faktisk. I: Når for søren. 5 M: Så jeg var igennem 8 inseminationer også en IVF før det lykkedes. Også har jeg så fire æg på frys. I: Okay. M: Så jeg kunne få flere børn hvis det var noget jeg ønskede. I: Ja ja. 10 M: De gemmer dem så, ja man har dem i fem år, også bliver de så destrueret hvis ikke man bruger dem. I: Når okay. M: Ja eller man kan donere dem til forskning, hvor de så kan, jaa jeg ved faktisk ikke helt hvad de gør ved dem. 15 I: Okaaay. I: Så det var faktisk fordi det ikke kunne lade sig gøre med helt almindelig inseminering.. 20 M: Nej det kunne ikke lade sig gøre med helt almindelig inseminering. Øhm men altså man får jo hormoner og sådan, eller man kan få hormoner nogen behøver det jo ikke. Jeg donerer så også æg til barnløse folk. I: Ja okay. M: Så gør jeg det samme som IVF, bortset fra jeg så ikke får stukket æggene op igen, dem får de jo så bare. I: Arg ja okay. 25 M: Altså IVF er meget mere omfattende end insemination er. I: Okay det mere fordi vi går ud fra i vores opgave at bare inseminering øhm og derfor har vi skrevet i vores papirer, det bare mere det er søs der kommer til og interviewe dig, det mere bare sådan hvis hun får sagt det, så må du lige rette os, eller os så ved du godt hvad det er ikke. 30 M: Når jaja. Inseminering er bare at få stukket det op og IVF er æg ud og æg ind. I: Okaay. Så vi kan godt bare kalde det inseminering uden det sådan forvirre, eller hvad kalder man det andet siger du? M: IVF. I: Har du en kuglepen, det mere så kan vi måske lige..

2 35 M: Jo selvfølgelig det kan du tro. I: Så har du den søsser. M: Altså der er jo også folk som har fået fjernet et eller andet inde i underlivet. I: IVF ja okay. 40 M: Ja så der er nogen der skal gå direkte til det. Eller kvinder der er bange for at de får øh kræft i æggestokkene, og får dem fjernet, så kan de få taget nogle æg ud, og få dem lagt op igen, så de også har mulighed for og blive gravide. I: Ja okay. M: Så ja der er nogle der går direkte til det. Eller så prøver man det andet først altid, fordi det er jo også billigere, ellers kan det være en stor udgift. 45 I: Ja nemlig, det er lige lidt mere omfattende. M: Ja meget mere omfattende. Så det er forskellen i hvert fald. I: Ja ja okay. Cool. Så er vi med på det. M: Søs er du begyndt at optage? I: Ja ja det er jeg. 50 I2: Okay det er jeg så ikke, når nu er jeg. I: Er du klar nu? I2: Ja. I: Det godt. (alle griner) 55 I: Når men vi skal bare starte med at høre lidt om dig. Hvor gammel du er og hvad uddannelse og arbejde du har? M: Ja jeg er, jeg bliver 33 lige om nogle uger. Øhm også er jeg uddannet skolelærer, men lige nu er jeg sygemeldt, men har arbejdet, jeg har lige haft et arbejde, hvor jeg arbejdede med traumatiseret børn, og med flygtninge, voksne. I: Okay spændende. 60 M: Og jeg har også arbejdet på helt almindelige folkeskoler. I: Okay ja. M: Så nu laver jeg ikke noget, men bliver forhåbentlig klar igen. I: Ja ja selvfølgelig. Og hvor mange timer arbejdede du så på sådan en typisk uge? M: Ja det er fuldtid. Altså lærere arbejder jo 41,5 time om ugen eller noget i den stil. 65 I: Ja okay. Vil du prøve og beskrive en helt almindelig hverdag? M: En helt almindelig hverdag. Altså nu hvor jeg er syg, eller før?

3 I: Øhh, før, lad os tage den M: Okay før. Jamen så står jeg op kl øh, jeg står op kl. halv syv ca., også gør jeg mig klar, også vækker jeg min søn kl.7, og så tager jeg ham til børnehaven, han går i sådan en udflytter børnehave, som er lige hernede, også bliver han sat på en bus og så kører de til Nordsjælland, og så er han der dagen lang. Og så kører jeg hjem hvor jeg har en halv time, også køre jeg på arbejde, og køre så hjem og har lige tre kvarter for mig selv, også ned og hente ham. Og så kommer vi herhjem, også ja, så leger han lidt og jeg leger lidt med ham. Og så laver jeg aftensmad, vi spiser meget tidligt klokken fem, halv seks der er han sulten, også øh ja han ser også nogen gange lidt fjernsyn inden vi spiser, eller efter vi har spist, også kommer han i seng klokken syv, også kan jeg sidde og forberede mig til dagen efter. I: Og så er dagen ligesom gået. 80 M: Ja så er dagen gået. Men jeg har heldigvis, mine veninder de er rigtig gode til at komme herover også, eller vi tager hen til dem og bare spiser, også kommer vi hjem igen. I: Ja. M: Jeg har ikke noget familie herovre, andet end min mors kusine og hendes mand. I: Ja okay. 85 M: Øhm, de bor alle sammen på Fyn, så jeg er vildt afhængig af min omgangskreds. I: Ja helt sikkert. M: De er meget involveret i de almindelige, øh. I: Ja det er da også rart. 90 M: Det rigtig rart, de er også gode til at komme og, hvis han f.eks. skal i bad, så er der lige en af dem der kan tage ham i bad også kan jeg lige tsst tsst tsst få ordnet ting. I: Ja. Men var det pga arbejde du flyttede herover eller hvordan? M: Nej nej overhovedet ikke, jeg har boet i udlandet også, også kommet hjem, og jeg er oprindeligt fra Svendborg som ikke er en særlig stor by, så jeg ville bare gerne herover. 95 I: Okay. Ja. M: Jeg har boet her i 6 år i alt. I: Men du har stadig tilknytning til din familie? Jeg mener, de ser stadig Elliot? 100 M: Ja ja de ser ham stadigvæk. Altså jeg kommer ikke selv så meget derover, men jeg prøver og sende ham, han har været der, altså nogle gange er han en uge hos mine forældre. Fordi min mor er førtidspensionist, så hun kan passe ham også i hverdagen. Han synes det er hyggeligt, og han synes det er skønt at jeg ikke er der til at ih ih ih. Så og de bor ude på landet så det er. I: Ej hvor dejligt.

4 M: Ja det er super fint, og de vil rigtig gerne passe ham. 105 I: Ja. M: Så, så gør vi det, ellers er der en weekend, hvis der er noget jeg skal, så kan jeg også sende ham derover, eller nogle gange kommer min søster og så sover hun her. I: Ja. 110 M: Men ellers så klare jeg mig virkelig med, jeg ved der er mange hvor deres omgangskreds har sagt inden, ja vi skal nok hjælpe osv., og når de så havde brug for det så var de bare væk. I: Ja ja. M: Også har de ikke haft tid osv., men sådan har det heldigvis ikke været her. I: Ej hvor dejligt. 115 M: Ja for jeg har jo stadig behov for at være Mette. Og ikke hele tiden være mor, komme lidt ud og sådan. I: Ja selvfølgelig. Men er det fordi din omgangskreds ikke er nået til familie endnu? Eller har de familie? 120 M: Jo men de meget blandede, der er nogen som har børn selv, også er der andre der ikke har. Altså også nogen der skal have det på et tidspunkt, og gerne vil låne ham til at se hvordan det er at få børn både som par men også som enlige. I: Ja (griner). M: Så der er 4 han har et helt særligt tæt forhold til, som han bare er helt tosset med. I2: Hans bonus tanter. (Griner) 125 M: Jaja fuldtsændig, han er glad for at besøge dem, og kan sagtens altså, han vil gerne passes af dem, han er en meget udadvendt, eller sådan en dreng, han er nået til et stadie, hvor han gerne vil være hos andre mennesker. Altså hos dem han er tryg ved. I: Mmh mmh. 130 M: Jeg ved ikke, altså jeg har hørt om nogen som slet ikke har nogen, jeg ved ikke hvordan de gør. I: Nej nej. M: Altså jeg ville få pip helt ærligt, ej men jeg har også brug for lige at komme ud nogle aftener. I: Jaja men det også kun fair. 135 M: Ja så det er.. I: Er jeres weekender så meget anderledes i forhold til jeres hverdage? M: Jeg er et meget ustruktureret menneske, så weekenderne det er sådan lidt...

5 I: Det meget spontant måske? 140 M: Ja meget spontant, altså jeg har årskort til Zoologisk Have, så vi kommer meget i Zoologisk Have, men også bare sådan, at han kan lege med nogle af dem, altså ikke nogle af dem fra børnehaven, men som ja, altså det bliver meget sådan, altså nogle gange vågner han først rimelig sent, så nogle gange står vi først op klokken 10. I: Jaa. 145 M: Ja også tuller vi bare rundt og der er slet ikke noget struktur, så det er helt anderledes. I: I hygger bare` M: Ja vi hygger, og det er meget, jeg gider ikke og lave alt muligt hvis det er. I: Nej nej. 150 M: Vi har måske planer med nogle en af dagene, også måske Zoologisk Have en af de andre dage. I: Ja ja. Når men det da også dejligt bare at slappe af, det jo ikke altid det, der er jo sikkert rigeligt drøn på i hverdagene. M: Ja ja helt sikkert, jeg synes det er skønt ikke at skulle noget, men altså jeg prøver også at tage ham ind til byen ikke, han kan godt lide at gå nede ved søerne f.eks. 155 I: Jamen børn de er også så taknemmelige, der skal ikke altid så meget til. M: Jojo bare en legeplads det er helt fint. I: Jaa så er de glade. M: Ja så er han lykkelig. I: Men du har Elliot, hvor gammel er han? 160 M: Han er, han bliver 3 her om en måneds tid. I: Så han går i børnehave nu? M: Han er lige startet. Han er startet her for en måned siden. I: Ja ja. M: Og ellers har han gået i vuggestue. 165 I: Nu han en stor børnehavedreng, der kan blive sat på plads af de endnu større børnehave drenge. M: Ja. Men hvor lang tid siden er det så du begyndte på hele det her? I: Jeg begyndte samtale i December 2009, og blev insemineret første gang i Januar I: Okay.

6 M: Også blev jeg gravid i Marts, 2011, og fødte i December I: Okay så det alligevel nogle år du havde der, med at prøve og.. M: Ja det var jo så fra Januar også til følgende Marts, så måneder. I: Ja okay. 175 M: Ja man skal lige have nogle pauser også engang i mellem. I: Okay men hvor lang tid gik du og overvejede det? 180 M: Jamen jeg har åbenbart, jeg kan ikke rigtig huske det, men jeg har nogle veninder der Der skete alt muligt i 2009, som gjorde at jeg mistede tilliden til nogle mænd, og jeg har åbenbart gået og snakket om, nogle år før det, og det kan jeg ikke rigtig huske, men det har mine veninder fortalt. I: Nåå okay. 185 M: Så det er en tanke jeg har gået og puslet med åbenbart. Øhm også da alt det der skete, så tænkte jeg bare nu gør jeg det simpelthen. Altså jeg har aldrig haft de der øh... Drømme om at skulle giftes og finde prinsen på den hvide hest. Det var ikke det der skulle til for at fuldende mit liv. I: Nej nej. M: Det er ikke fordi, jeg hader ikke mænd. Jeg er ikke sådan en asocial freak, der bare sidder derhjemme altid, altså jeg er en social person, og jeg vil gerne ud. I: Ja ja. Men din drøm var måske mere bare at få barnet? M: Ja det har det jo nok været, så måtte manden ligesom komme senere. Der er andre der er så afhængige og tænker nu har jeg ham også får jeg et barn med ham også hader man hinanden på et eller andet tidspunkt, og sådan er det ikke for alle, men det ville nok ske for mig. Plus jeg har sådan noget, eller har haft noget der hedder PCO, jeg fik at vide at, når jeg blev 34, ville jeg have meget svært ved at få børn. Altså så har man også haft en deadline på det, altså de fleste er nok 10 år ældre end mig før de går i gang. I2: Ja du er meget ung. M: Ja rigtigt rigtig meget, jeg var jo kun hvad? 29, da jeg blev gravid, og yngre da jeg gik igang I2: Men det gjorde nok også rigtig meget at du havde den her grænse. Ellers så lød det lidt som en forhastet beslutning, og det er det som regel ikke. M: Nej nej det synes jeg heller ikke det har været, det har også bare føltes meget naturligt, altså det ville måske have været Måske sværere for mig og være i et forhold, men altså der er jeg nok bare for, som en af mine kursister sagde henne på skolen, at hvis man er vant til at være alene i mange år, så bliver man lidt kaput, også bliver det svært at gå på kompromis og sådan noget. I: Ja ja.

7 M: Altså der også nogle ting, hvor jeg synes det er nemmere, altså jeg sætter grænserne, øh jeg giver ham værdierne, det skal jeg ikke diskutere med nogen. 210 I: Men man kan også sige i og med du havde den deadline, så er det måske også lidt voldsomt og skulle ud på dating markedet og nærmest fra første date sige jeg skal have børn lige om lidt. M: Ej men ja ja, det der måske nogen der bliver nød til at gøre. 215 I: Ja det tror jeg helt sikkert der er. Og det måske også bare endnu mere kaotisk og skulle nå det hele på så kort tid, frem for at bare sige. M: Ej men jeg synes, der er nogen der bare får børn efter 3 måneder, hvor man bare tænker hold da ferie. I: Ja ja. 220 M: Men altså det kunne jo også være at jeg kunne få børn efter 34, det var mere bare der... I: Det også bare mere om man vil løbe den risiko. 225 M: Ja det nemlig det, for jeg har altid vidst jeg ville ha børn, det er det der er så mærkeligt. Jeg kommer fra en, altså mine forældre har været sammen i over 40 år, altså det ikke fordi der har været vildt mange skilsmisser osv. Omkring mig, så jeg ved ikke. I2: Men kender du nogen omkring dig som har, som har en regnbuefamilie, eller en lidt alternativ familie, siden du selv tænkte det et alternativ for mig, nu når du kommer fra en kernefamilie? M: Altså jeg Øh jeg ved ikke. Jeg ved ikke hvordan ideen kom, jeg kender ikke nogen. Jeg er den første jeg kender hvis man kan sige det sådan, men så efterfølgende, så har jeg tre, en lille gruppe, det er svært at få planlagt noget fordi vi alle har så travlt. Øhm men især den ene ses jeg sammen med, men det er det første bekendtskab jeg har stiftet med det. Jeg ved ikke, det lyder virkelig åndsvagt, men jeg ved ikke hvor jeg har fået ideen fra, at det var sådan det skulle være, jeg ved ikke hvad jeg havde forestillet mig. Øh. I: Havde du overvejet andre muligheder? 240 M: Nej. Nej jeg ved, jeg har hørt om nogen, det så to mænd som har... Altså et homoseksuelt par som har fået med en lesbisk kvinde, men altså der er også meget der kan gå galt, altså jeg synes det er fantastiske familier, og det er fantastisk, men der er jeg nok lidt for... I2: Der er stadig lidt for mange kerneværdier eller sådan? 245 M: Ja. Nej det ikke fordi jeg ikke, jeg kan også godt lide at han får øh altså muligheden for at se at man også kan have en familie hvor man er mor og far og børn, og at det kan fungere sådan. Øh det er også iorden, og jeg har købt en bog der hedder Forunderlige familie, som handler om en ejendom som denne, hvor der bor en mor og en far og et barn i den ene, og et donorbarn i den anden, og en hvis mor er død, og

8 to lesbiske, en masse forskellige så man kan se at, altså jeg vil gerne have at han er åben overfor det hele ikke. I: Ja ja. 250 M: Øhm, altså jeg ved der er mange der har haft svært ved at fortælle det til deres forældre, at de vælger at få et barn alene, men altså jeg har bare fortalt mine forældre at nu får jeg et barn alene, altså det er ikke noget jeg havde bankende hjerte over. I: Okay, hvad var deres reaktion så? 255 M: Jamen altså min mor hun er bare sådan, de var bare sådan at det var helt fint, de ville aldrig være sådan aha. Altså men jeg tror min far var mere sådan med økonomien, åh nej kan du nu finde ud af det og sådan. I: Ja ja. M: Og min mormor hun syntes det var meget mærkeligt, men hun sagde at det nok også bare var hende, der var lidt gammeldags I: Ja ja. M: Nu har hun vænnet sig til tanken, jeg har snakket med mine forældre, fordi der er jo mange af deres venners børn der bliver gift og får børn, og om de så er lidt flove over, at jeg gør det på en anden måde, men altså der siger de at det bare er dig, og det ville være underligt hvis jeg blev gift og alt det, det er slet ikke mig, men fuld respekt for dem, der gør det. I: Ja. 270 M: Gør det folk selv vil, men så forventer jeg også at folk, ja jeg ved godt der er mange der synes det er synd for ham og at jeg fratager ham meget, og at det er egoistisk, det er der rigtig mange der, siger det og det må de respektere. Det kan godt være at de ikke kan acceptere det men altså I2: Men vi lever også i den del af et århundrede hvor det er meget mere normalt. M: Ja ja men helt sikkert. I2: Normen hos mange, så havde det været dig for 30 år siden, kan det godt være du slet ikke havde fået den ide M: Ja fuldstændig. Helt sikkert, og der er meget fokus på det, nu kommer der eksempelvis en udsendelse på tv2, men det igen noget meget negativt noget, hvor de græder og sidder åh jeg mangler meget i mit liv. I: Jamen det er også ligesom det barn vi har snakket med, hun var 25, og hun prøvede at forklare at hun har prøvet og gå til medierne med hendes historie, men altså hun har ingen problemer haft med det, hun lever i bedste velgående og er rigtig glad, og det er jo ikke det medierne gider vise, det er jo en kedelig journalistisk historie. M: Jamen lige præcis, lige præcis. I: Hun fortalte at de er en ret stor gruppe, som har det helt fint med at være donorbørn, og er glade, og mener deres mor har gjort det så godt, men det er der jo

9 285 ikke nogen, der synes er spændende at sende i tv, men det er der ikke nogen der vil vise i tv. M: Lige præcis, altså jeg tror heller ikke at, de mennesker der betyder noget for mig, kan jo godt se at han er et glad barn. I: Jaja. 290 M: Jeg har hele tiden gerne ville have at det hele skal være så naturligt som muligt, altså så jeg vil ikke have at folk skal, at det er synd for dig osv. Altså første dag han var i børnehave ikke, så jeg var med for at han skulle køres ind, og så sad de og spiste, og så sagde han lige pludselig sådan jeg har ikke nogen far. I: Nåååå. 295 M: Han sagde det på samme måde som han sagde det er onsdag, altså det var fuldstændig sådan helt normalt, altså det betød rigtig rigtig meget at, der kommer helt sikkert noget senere, men det her er en god start. I2: Men du synes ikke det er for tidligt eller sådan? 300 M: Nej slet ikke, slet ikke. Jeg siger til ham og jeg har gjort meget opmærksom på at andre har en far, og især, hvis vi ser et eller andet børne noget, der er det jo altid far mor og børn, og der siger han se der er den deres far, så han ved det godt. I: Okay. 305 M: Og jeg spørger ham sådan, har du nogen far, også siger han nej jeg har en mor, og det er jo fedt at han også har en mormor og en morfar så har han jo også meget udvidet familie, af min omgangskreds, de fleste er godt nok piger, men de er jo også nogle kærester inden over der, som kan gå ind og... Men det virker ikke til at, altså ikke fordi det skal blive sådan noget køns noget, men han er meget interesseret i biler, han er meget interesseret i fodbold osv. I2: Så du har ikke smittet ham? 310 M: Og værktøj osv., og det interessere slet ikke mig overhovedet så Og bilmærker og sådan noget. Hvor jeg kan ikke engang køre bil, så han bliver meget skuffet over mig når han en dag finder ud af det. (alle griner) 315 M: Han er meget, han er meget en dreng selvom jeg er hans primær rolle model, og jeg har leget med barbie og med dukker da jeg var barn så.. I: Så han har alligevel fået det drengede med sig. M: Ja han har virkelig fået. Total. I2: Du satte dig ikke i starten af det her og sagde, når han er 9 år er han gammel nok? M: Nej slet ikke. 320 I2: Det skulle bare komme sådan med modermælken?

10 325 M: Ja vi har fra starten. Jeg har ikke brugt ordet donor overfor ham, jeg har bare sagt han ikke har nogen far. Og jeg ved da godt, at han ikke forstår det rigtigt, men han ved konkret at han ikke har nogen far, og lige nu er det ikke noget han savner. Så det var en stor, det var en god dag. Også var der så en pige i børnehaven der sagde jeg har to mødre, jeg har heller ikke nogen far, så der kom ligesom sådan noget. I: Ej hvor sjovt. M: Der var ikke nogen der sagde, at det var mærkeligt eller noget, når men de var bare sådan jeg har en far eller mine forældre bor ikke sammen, det hele bliver bare meget I: Men det da også dejligt, måske har det et eller andet sted været rigtig sundt og få den der overgang, så det ikke bliver sådan at nu sætter vi os ned og taler om at du ikke har en far. Det kommer bare mere flydende. M: Jeg synes det er tarveligt dem der først fortæller det måske, når de er voksne, eller... Når de ikke kan regne med deres egen identitet, så Jeg har også fået kontakt til en dame, hvor barnet har samme donor som jeg har brugt. I: Nåår okay nej. M: Altså jeg er ikke interesseret, jeg ved folk leder efter halvsøskendede, jeg betragter det slet ikke som halvsøskende. I: Nej nej. 340 M: Jeg ved biologisk set så er de halvsøskende men... I2: Hvordan har du fået kontakt til dem? 345 M: Det er sådan en side inde på Facebook, hvor der er for donorbørn, ægdonor og sæddonor, og alt muligt med donor, og så havde hun skrevet at hun søgte halvsøskende til det donornummer, også skrev jeg så til hende at jeg ikke selv var interesseret i noget, eller det lyder måske meget hårdt, nu håber jeg ikke hun tog det her på den forkerte måde men jeg, eller at at at... Jeg kunne godt tænke mig, at vi kunne holde kontakten. I: For hans skyld måske. 350 M: Ja altså så hvis han en dag vil få lyst til at se nogen han er relateret til på en måde så kunne de mødes. Hun sagde, at sådan havde hun det egentlig også så... I2: Hvor gammel er hendes barn så? M: Han er så han er 5 måneder yngre, så de er ret lige oven i hinanden. I: Men ligner Elliot dig? M: Jeg synes, jeg kan vise jer et billede. 355 I: Det ville bare være meget sjovt hvis han så lignede ham den anden dreng. M: Jamen det gør han nemlig ikke, for jeg spurgte hende nemlig om jeg måtte se et billede af ham, så jeg kunne se.

11 M: (viser billede af Elliot) Folk siger vi ligner hinanden, men jeg ved jo heller ikke, hvordan donoren ser ud. 360 I2: Ja han kunne lige så godt have det samme lyse hår og blå øjne. M: Jeg kan lige prøve og se hvordan... Men hun har så fundet nogle andre nogle som også, hvad hedder det... Som også har samme donor, hun har så givet mig. Men han ser sådan her ud I: Nåå han er sød. Men jeg troede faktisk det var sådan lidt mere umuligt og finde ud af hvem donoren var. M: Altså man kan få sådan sit donornummer, men altså han er jo fuldstændig anonym ham doneren, øh han vil ikke, og det synes jeg man skal respektere. Men altså hvis jeg kunne gøre noget anderledes, eller kunne gøre noget om så skulle det være og have en åben donor, jeg har en lukket donor, men det er så fordi at reglerne er blevet lavet om siden, men dengang kunne man i det offentlige kun vælge en lukket donor, det er så blevet lavet om nu. I: Jaa okay. M: Nu kan man vælge en åben, og det ville jeg gerne have kunnet. I: Men hvorfor? M: Men det er fordi jeg tror, altså hvis det er en åben donor, altså det jo ikke fordi han får en far, at når de så bliver 18 år, så kan de tage kontakt til donoren, også kan de mødes, og jeg tror måske, at det er der nogen der kan have et stort behov for. Det ikke sikkert han får behovet men så har han muligheden for det, og det har han bare ikke her, altså han kommer aldrig nogensinde til at se hvordan ham her ser ud, og som vi ved fra de der udsendelser, så har det stor betydning for nogle af de her mennesker. I: Ja. M: Så det I2: Så hvis muligheden er der for en åben donor så vil du som mor vel også hele tiden holde den mulighed åben, hvor nu fortæller du Elliot at han ikke har en far, men han vil jo et eller andet sted, hvis muligheden var der være tættere altså.. M: Ja altså jeg er meget bevidst om at jeg vil bruge ordet donor, og har sagt til alle omkring ham, at de skal bruge ordet donor og ikke ordet far. I: Ja. 390 M: Altså hvis de kommer til at sige det en gang er det jo ikke fordi jeg slår dem ihjel, men det bare meget vigtigt at han ikke får ind i sit hoved uanset om det var en åben eller en lukket donor at der er en far derude, for det er der ikke. I: Nej nej. 395 M: Om det er en åben eller lukket donor, så er det her 18 år senere, man har sin egen familie, han skal ikke til og være far til 20 børn, der kommer og banker på hans dør og siger hej far, vi skal være en familie, ja for for mig er det ikke en familie. Ligesom de

12 par, som jeg har doneret æg til, jeg er ikke det barns mor, jeg er ikke på nogen måde involveret i det, jeg har valgt at være en åben donor af samme grunde, så hvis de har behov for det, så kan vi mødes. 400 I2: Men du ville ikke være bange for at det ville være svært at skille, at om 18 år kommer, der 10 børn rendende, og vil mødes med dig på en cafe, det ville du godt have tid til? Og overskud til? M: Ja det ville jeg. Jeg ved ikke, hvor meget der ville komme efter det, men hundrede procent se dem og møde forældrene, det ville jeg. I2: Ej hvor vildt. 405 M: Der er jeg sådan meget altså... I2: Det er en del af jobbet. 410 M: Det er en del af det, det synes jeg, men igen fred være med at man er anonym og sådan noget Det skal man også have lov til. Jeg kan også godt forstå, hvis man ikke har overskud til det, men det synes jeg bare. Altså jeg synes at det jeg ønsker, det skal jeg også være villig til at give. I2: Ja ja ja. M: Men det er jo heller ikke sikkert at den familie Eller de familier har behov for noget som helst. 415 I: Men det var også det vores interview barn sagde hun var sådan lidt, altså jeg har ikke en far, jeg har en mand der har været rigtig flink og hjælpe min mor, men det er ikke min far. M: Mmh mmh. 420 I: Og hun var egentlig rigtig glad for at nogen havde taget valget for hende, for havde hun nu vidst at hun kunne møde sin far en dag, så havde hun måske gået og opbygget den her forestilling, også havde hun måske en dag mødtes med ham, og så havde hun været sådan lidt mmh, der kom måske den helt store skuffelse, som kunne føre til en endnu større krise, fordi man havde gået og opbygget det her billede af en perfekt far. M: Lige præcis, lige præcis. 425 I: Så hun var glad for at der var nogen der tog valget for hende, altså hun ved han eksisterer, men han var egentlig bare en mand der hjalp min mor. M: Ja. I: Og jeg har fået alt det jeg skal have fra min mor og så er det det agtigt ikke. M: Jo, men lige præcis, men det er også det som jeg meget gerne vil have det bliver sådan konklusionen for min søn. Jeg ved det jo ikke, men jeg synes det starter godt. 430 I: Ja men det lyder sådan. M: Så jeg håber det fortsætter, og at der så ikke er nogen der begynder og sætte kriller i hovedet på ham, om at det er en far han har, for det er det ikke. En far er en der tager

13 435 sig af ham, og man kan sige hvis jeg fik en kæreste eller blev gift eller et eller andet, den mand så ikke ville blive hans biologiske far, men ville være ham der opfostrede ham og blev hans mandlige... I: Mmh. 440 M: Det er jo hans mandlige... Altså min far er meget indover og er meget glad for, og prøver måske selvom de bor langt væk og ikke ses så tit, så varetage de der. Altså jeg prøver også, de ringer sammen og prøver at involvere dem i hverdagen, nu har vi været i Zoologisk Have eller sådan noget, så de kan følge med. Sende billeder eller et eller andet, jeg prøver så godt som jeg kan. I: Jaa. Altså nu har du et rigtig godt netværk, men synes du det var svært at gå igennem den her proces? 445 M: Ja altså, ja det har været helvede, jeg tror også at min største motivation for at donere æg er, altså jeg ved at de mennesker der kommer på den liste de har virkelig været igennem rigtig meget, det var sindssygt hårdt, altså det var virkelig, der har virkelig været meget tuderi, og det har været økonomisk hårdt. I: Mmh.. M: Jeg var på SU samtidig, altså jeg har betalt måske lidt over i alt, så altså I: Hold da op. M: Og det er lidt hårdt, så må man jo bare, altså jeg går aldrig til frisør mere, jeg klipper mit eget hår ikke? Altså så må man jo bare, man lære og leve med. Men det var psykologisk og mentalt hårdt og gå igennem. I: Ja ja. 455 M: Så ja.. I: Men også i og med du er den første du kender som du selv sagde så, altså hvem rådførte du dig med omkring alt det her? 460 M: Altså der har været... Eller det er der stadig, sådan nogle forum på nettet, hvor man så har kunne få noget der. Også mødtes vi de der fire jeg kender, i en lidt større gruppe via dem som var i behandling, også kan man sidde og snakke om hormoner og hedeture, og være ked af det og sådan, det har jeg også brugt mine veninder til. I2: Altså under graviditeten eller før? 465 M: Før altså under behandlingen, ja. Det har jeg også brugt mine veninder til, men de kan jo ikke forstå det, det er jo det samme Altså jeg havde en der mistede sin far, og vi trøstede og trøstede, men hun sagde I forstår ikke hvad det vil sige og miste sin far, så nej folk forstår heller ikke hvordan det er at være i behandling, når man tænker endnu en gang lykkedes det ikke, også fordi det var så mange gange. I: Ja helt sikkert. M: Også med min alder altså 4-5 gange så ville det ikke lykkedes.

14 I: Ej men det da virkelig flot du har, kunne holde motivationen oppe, så mange gange, man må da have lyst til at smide håndklædet i ringen og sige nu kan jeg ikke mere. M: Ja men jeg havde faktisk lavet en deadline, nu blev jeg gravid i Marts 11, men jeg havde en deadline der sagde December 11, og hvis det ikke var lykkedes inden der ville jeg holde op, min krop var også helt og fuldstændig kuk. Man stikker sig jo i maven med alt muligt, og alle de mennesker der står og glor hver gang i ens underliv. Det er ekstremt klinisk, og man mister måske lidt følelsen med sin krop. Og jeg havde så December 11 og hvis det så ikke, så skal det bare ikke være. Folk snakkede om adoption, men det skide svært når man er alene. I: Ja ja. 480 M: Og det koster også bare kassen altså, så det var måske også bare lidt urealistisk, altså så meget tjener man jo heller ikke som lærer kan man sige. I: Nej. 485 M: Så det var jo, jeg var meget nervøs igennem hele graviditeten for at der skulle ske noget, så jeg har ikke rigtig nydt det der, eller jeg ved ikke om der var så meget og nyde, men altså.. I2: Man passer lige lidt mere på ikke. 490 M: Det gør man virkelig, jeg har virkelig betalt meget for private scanninger nærmest hver måned ikke for bare tænkte ej sker der et eller andet ikke, altså man kan selvfølgelig passe på sig selv ikke, men ellers har man ikke noget kontrol over det, abortere man så abortere man, det kan man jo ikke gøre noget ved, så. I: Jaa. M: Så jeg var heldig, han kom ud og der var ikke noget galt med ham. I: Så kom lettelsen. M: Ja det må man sige, så kom alle problemerne, så blev det rigtig hårdt. 495 I: Ja. M: Så ja det der behandling det var edermandme ikke sjovt. Der skal man være motiveret, der kan man se at det har jeg også bare dem der siger det er egoistisk. Man kommer til at leve sådan meget, at så skal man igennem 2 uger med behandling, så skal man vente, er man så gravid og så starter det forfra ikke. 500 I: Ja. Det er meget skemalagt ikke altså, præcise dage ikke. M: Jo fuldstændig, og man skal tage det der på samme tid, og det jo slet ikke noget for mig, skal spise sundt og ikke drikke alkohol, helst ikke. Det sku ikke noget liv. I: Ja, nej. M: Ja så det er jeg glad for er ovre. 505 I: Hvad hvis du ikke havde haft den der deadline, som lægerne sagde du skulle blive gravid inden du var 34, tror du så du havde brugt flere år på at lede efter manden?

15 M: Nej. I: Nej? 510 M: Nej det havde jeg stadigvæk ikke, jeg er ikke den store optimist på det område. (griner)der er sku hele tiden problemer med dem I: Nej (griner) Hvordan er det inden man går igennem hele det her, skal man til nogle samtaler og godkendes på en eller anden måde? 515 M: Øh altså man skal faktisk tale med en læge så de ikke, det ikke fordi man skal igennem nogen decideret test, men en samtale også vurdere de om man er sådan rimelig okay i hovedet altså men der har jo været nogle historier om par som har fået hjælp også har de fået tvangsfjernet deres børn altså. I2: Men det også bare hvis man kom som 22-årig og ligesom havde en situation altså nu er jeg træt af mænd og der er sket det her i mit liv, men det er jo bare en tidlig alder. 520 M: Det synes jeg så også er helt vildt tidligt, jeg var så 28, da jeg var til første samtale. I2: Men altså er der nogen på din alder, eller altså jeg synes det lyder lidt tidligt, eller var det også fordi du havde fået den her deadline med 34 år tror du at du M: Det har måske nok været lidt en blanding. Men jeg tror at alt hvad der skete det år gjorde at jeg gik i gang på det tidspunkt, fordi jeg bare tænkte nu det nok, jeg kommer aldrig til at få et normalt forhold til en igen. Det har jeg så heldigvis fået det har så bare taget de år. I: Men det kan jo også sagtens komme altså det behøver jo ikke. 530 M: Ja det kan sagtens komme nu har jeg så barnet, og der er ikke nogen irriterende far til mit barn i baggrunden, så på den måde kan man så sige at det er lettere og komme ind i familien, så er der så bare mig og, jeg er ikke så god til kompromis, hvor jeg stadig ville tænke det min søn det mig der bestemmer. I: Ja ja M: Jeg prøver at give videre til ham, alt hvad jeg synes man skal være som menneske. Øh men jeg vil selvfølgelig også gå ud fra at hvis der kom en mand ind så ville han have nogenlunde de samme værdier, jeg kunne ikke forestille mig at det ville være fuldstændig anderledes, så jeg tror jeg havde gjort det uanset... I2: Tror du fordi du har fået det her barn, at du lidt er stoppet med at lede, altså jeg vil også helt vildt gerne have et barn derfor leder jeg, men du har fået barnet så du behøver egentlig ikke, eller vil du stadig gerne have denne kærlighed der er mellem.. M: Ja men ja det vil jeg jo, det vil jeg godt. Jeg har også mødt en jeg ville ønske det kunne blive til noget med, men det gør det ikke, og det er bare noget løst og noget lidt frustrerende noget, lige nu kan man sige at jeg spilder min tid på ham, hvor man kan sige jeg nok var gået videre hvis ikke jeg havde haft det barn fra ham, fordi jeg ikke har nogen biologisk deadline. Så ja på den måde, nej jeg ved det ikke. Nu bruger jeg

16 al min tid på ham, i stedet for at kigge efter nogen som måske kunne gå hen og blive en far. I: Ja. Men hvad med drømmen om en kerne familie, den har måske aldrig helt været der? M: Den har ikke helt været der, altså jeg tror mine forældre har været sådan meget, altså jeg har altid gerne ville til udlandet, jeg har altid gerne ville ud, jeg har været meget anderledes end dem, også har jeg måske et eller andet sted inde i mit hoved, sådan lidt når men så er en kernefamilie, så er man meget sat, man skal bo i et hus og man skal være det samme sted hele sit liv, have det samme job hele sit liv. Og det har jeg bare ikke, lige nu er jeg meget impulsiv, og jeg er et meget rastløst menneske, og jeg prøver, altså nu har jeg min søn, det er ikke fordi vi bare kan rejse rundt, altså jeg har brugt mine 20 ere på at rejse rundt, så jeg tror nok bare jeg har en forestilling om hvad en kerne familie er, og det er bare ikke mig. Jeg kan også se nogle af dem jeg har gået i folkeskole med, så kan jeg se de laver en facebook opdatering hvor der står ej nu har vi puttet sten i indkørslen, hvor jeg tænker hold kæft hvor er det kedeligt. De ville jo hade mit liv, de ville jo bare sige ej tag dig sammen du jo voksen, køb et hus, og gør de ting der forventes af dig. Alt litteratur og alle film peger jo på find din store kærlighed, få dig din familie, lev lykkeligt. Men det behøver man jo ikke. Jeg behøver ikke den person til at fuldende mig. I2: Så det er mere dig som person altså du er så impulsiv at du har gjort det, det er ikke fordi altså hvis du nu havde oplevet en skilsmisse, eller du havde fået nok af det her perfekte glansbillede, så det mere fordi.. M: Det mere fordi jeg er den person som jeg er, jeg synes dem som jeg kender som har en kernefamilie, også dem på min egen alder, at de er bare meget det samme sted, og holder sig meget til der hvor de er født. I2: Det skræmmer dig måske lidt? 575 M: Ja altså årh, jeg tror aldrig jeg kommer til andet end at bo til leje, for tænk og købe et sted, også man bare lidt stavnsbundet til det sted, så jeg tror det er mig som person, ikke fordi jeg lige vil flytte et sted hen, men jeg har muligheden for det, og det tror jeg bare er vigtigt, at det kan man jo godt, det bare de mennesker jeg kender de gør det jo ikke. I: Nej. M: Puha jeg ville få klaustrofobi af det tror jeg. I: Men dine forældre er stadig sammen? og du har en søster? 580 M: Ja jeg har en søster ja. I: Så i har faktisk den der kernefamilie, far mor og to børn. 585 M: Ja det har vi i hvert fald, min søster er så syv år yngre end mig, og jeg tror hun vil gerne have kerne familien. Hun er også lidt trygheds narkoman, bor stadig i hjembyen og kommer ikke væk derfra. Hun har boet sammen med en kæreste, nu bor hun så sammen med en veninde, jeg ved så også når hun har haft et problem med en mand, så siger hun jamen jeg kan da bare gøre ligesom dig, men det mener hun jo ikke, hun

17 vil gerne have det andet, det vil de fleste, og det tager jeg hatten af for, det forstår jeg godt. Det er også de praktiske ting med at være alene. I: Mmh mmh M: Altså selvom jeg har en impulsiv natur, så kan jeg ikke på samme måde sige ej nu vil jeg i byen i aften, for så er jeg afhængig af at han skal passes, der er tit nogen der kan, men det jeg skal planlægge lidt før så, men det ville være meget rart man ikke altid skulle det. I: Ja det klart. Når men hvordan gik selve hele det her med at blive insemineret, eller det hedder det så ikke, det hed IVF? M: Ja altså IVF. Altså jeg gik jo igennem insemineringer først hvor man, de to første gange var faktisk på en privat klinik hvor man slet ikke får nogle hormoner, så det med at man skal tage en ægløsningstest for at finde ud af hvornår man har ægløsning, så kommer man derind, så tog de sæden op i et rør, også stopper de det hele op i livmoderen. Jeg er ikke så god til det her (alle griner). Så sådan foregår det, altså det første sted var meget sådan man lå på en briks og hørte noget musik med tæppe over sig, og skulle ligge 20 min bagefter for at det ligesom skulle komme ind, hvor det på sygehusene er meget mere sådan bum bum bum, ind og ud ikke. Også ved IVF, skulle man så have mange hormoner, og løbende ultra scanninger hvor de så kan se om man er klar til at få modnet, om æggene modner, også skal man tage en ægløsnings sprøjte, også kommer man ind, også bliver man bedøvet, også tager de en nål og stikker op i ens undelriv, også suger de æggene ud et efter et, og jeg fik mindst taget ti æg ud. I: Hold da op. 610 M: Også sidder der, der er mange, der er både lægen og sygeplejersken, og en laborant der sidder og kigger i mikroskopet og ser om æggene er kommet med ud, de er meget meget små så man kan ikke se det. Øøhm også bliver man døsig, ja det er en meget underlig fornemmelse, øh også ligger man i en halv time faktisk fordi man er helt.. I: Jaa. 615 M: Også går man hjem, også ligger de så sæden udover også ser de så efter to dage om æggene deler sig. Det er det de skal, også skal man så ringe ind og høre om der er noget eller om der ikke er noget, og der var så heldigvis fem af den bedste kvalitet, også fordi jeg var ung ville de ikke risikere tvillinger. I: Nej nej. 620 M: Så de lagde bare et æg op, der tager de også en sprøjte og ligger det stille og roligt op i livmoderen, også fryser de resten ned. I2: Var det også noget privat? M: Nej det var inden, jeg fik lavet alt forarbejdet på Hillerød fordi der er meget kort ventetid, men æg udtagning og æg opsætning foregår faktisk på inde Rigshospitalet. 625 I2: Når men du sagde nemlig at du lå på privat klinik først? M: Jeg var først på den der hedder stork, som er sådan en jordemoderklinik.

18 I: Ja. 630 M: De to første gange, og så var jeg så de næste fem gange på det der hedder danfert, på Frederiksberg, som også er en privat klinik, men som har en overenskomst med sygesikringen, så derfor skal man ikke betale det hele selv, hvis man får en henvisning fra lægen, og det fik jeg så heldigvis. I2: Hvordan kan det være du valgte at tage stork først? Er det dyrere ikke? M: Stork, det var dyrt (griner). Jeg sagde tit bare på beløbet. øhh det var, der kunne man få en åben donor, derfor. 635 I: Arg okay. M: Men da det så ikke, det blev bare for dyrt, jeg betalte 6000 kr pr. gang og var på SU I2: Jeg synes bare nemlig at det lyder dyrt i forhold til at gennem staten kan du gå ind og få meget af det. 640 M: Jaa meget af det betalt. Men det vare simpelthen for at få en åben donor. I2: Okay. 645 M: Også kom, også fik jeg henvisningen fra lægen der, altså det var der slet ikke nogen problemer med, det var ikke, han sad ikke og tænkte ej du alt for ung eller sådan noget, han var bare sådan ej det fint. Jeg havde jo også været igennem nogle forsøg. I2: Altså havde du sådan lidt, nu startede du med at ville betale, der skal meget til at man siger jeg vil gerne betale så meget mere hvis bare jeg får en åben donor ikke. Havde du så lidt en indre krise med om du overhovedet havde lyst til en lukket donor, eller var det bare sådan M: Det blev sådan, jeg blev simpelthen nød til at tænke at sådan bliver det bare. Det kan ikke lade sig gøre på andre måder. Så må jeg tage det med, så må jeg tage den senere med ham, det kunne bare ikke lade sig gøre økonomisk. I: Nej. 655 M: Så det var rart at komme der, og da jeg så havde været på Danfert, og jeg skulle videre på IVF, det kan man nemlig ikke få, jo det kan man godt få der, men man skulle selv betale, også kunne jeg så komme videre på, til det offentlige på sygehusene, og der kom jeg så til Hillerød. I: Okay. 660 M: Øhm, hvor så første gang øhm eller nummer otte gang skulle det have været IVF, men så gav de mig for lidt hormoner, så der var kun to æg, så ville de ikke spilde så mange ressourcer på det. I: Nå. M: Også var det lige det årsskifte hvor de øhm, de valgte at man selv skulle betale for alt. Men jeg nåede så, jeg skulle testes d. 30 december.

19 665 I & I2: Øjj. M: Den var så negativ, også havde lægen så givet mig recepten på alle tingene, så jeg kunne gå ned på apoteket og få det hele inden det gik over til fuld brugerbetaling d. 1. I2: Og det er det stadig eller hvad? 670 M: Nej nu har de rullet det tilbage den regering, det var i regeringsgrundlaget at de ville ændre det, men når det så bliver valg igen, og vi får højst sandsynlig en borgerlig regering, så vil det blive rullet tilbage igen. I: Ja. 675 M: Så jeg skulle altså betale for selve IVF, som var noget med 5000, et eller andet i den beretning, men selve at al hormonerne er virkelig dyre, de koster måske , det nåede jeg heldigvis at få med inden at det, så det var rigtig pænt af ham. I: Ja ja for søren. M: For det havde været, ja det havde været rigtig dyrt. Så jeg sparede alligevel de der , jeg skulle kun betale de I: Men det ene æg, det gode æg du fik sat op, det var så det du blev gravid af? 680 M: Det var det jeg blev gravid af. I: Og hvor lang tid går der sådan før, også blev det sat op men hvornår vidste man sådan om man var sikker. M: Så går der to uger. I: Også ved man at det sidder der? 685 M: Ja så ved man at det har sat sig fast, og at der er kommet i hvert fald et eller andet ud af det, det ikke en garanti for at barnet bliver der, det er det samme hvis man er blevet det både gennem inseminering men også helt almindelig sex, at fra den dag man er blevet befrugtet, så kan man se det to uger senere. I: Okay. 690 M: Så er man helt sikker på det. Så ved man at, det har sat sig fast i siden, og at det har delt sig som det skal, også skal man have taget en blodprøve også var der så et tal, og så var det ikke højt nok mit tal, så de var ikke helt sikre på at.. I: Nå. 695 M: De sagde at jeg var højest sandsynlig gravid, men de var ikke helt sikre, så jeg skulle man komme tilbage efter to dage, også skulle det være tredoblet, og det var det så heldigvis, men altså det var puha. Ej jeg magter ikke de to dage der, der tudede jeg bare to dage, og inde på arbejdet, jeg var bare helt.. I: Du lå bare stille og tænkte.. M: Jeg lå bare åhh, det her det magtede jeg slet ikke. 700 I: Ejjj.

20 M: Så jeg var meget meget glad da de så ringede og sagde at.. jeg kan også huske da jeg skulle ringe ind for at høre om der var noget æg, altså jeg kunne nærmest ikke tale altså fordi jeg var så nervøs, og jeg kan bare huske da jeg så havde snakket med hende og hun havde sagt at det var der og jeg skulle komme ind samme dag og få det lagt op, altså jeg kan bare huske jeg tudede bare et kvarter, jeg gik bare rundt og tudede og tudede, og jeg var bare så lettet over det, også kom der så alt det andet, så altså man er jo også, altså ens følelser sidder bare på fuldstændig udenpå, altså hvor man er sådan helt, jeg har aldrig været en der har grædt, men siden jeg gik i gang blev jeg total over alt både gode og dårlige ting, altså ligesom andre mennesker man ser i fjernsynet, eller kommer og siger ej jeg er gravid, og lige pludselig så åh, jeg tuder bare over det hele, det vælter bare ud. Altså så på den måde har det virkelig ændret, altså og man ved bare hvad de mennesker der går igennem det, altså hold da op. Jeg kender også et lesbisk par som øhm, de har, ja jeg ved ikke hvor mange år de har været igennem det, og det er bare ikke lykkedes, og de har bare brugt så mange penge, og de har bare givet op nu. I: Nå. De er simpelthen stoppet helt? M: De er stoppet fuldstændig ja. I: Ej hvor er det synd hvis det virkelig er noget man vil. 720 M: Ja altså og se dem blive gravide, en som faktisk var min gamle chef blive gravid, som tabte barnet hver gang, altså hun måtte bare give op, hun kunne ikke. I: Altså der er også grænser for hvad man psykisk kan gå igennem? 725 M: Jamen fuldstændig, altså der er nogen som får noget hunde eller katte, du ved et eller andet i stedet som de så kan kaste deres kærlighed på, eller arbejder sindssygt meget, altså det er jo nogle frygtelige historier. Så de der bare får 10 børn, og hvor det er kaos hjemme hos dem, og dem der får tvangsfjernet børn. I: Ja. M: Altså det sådan at man nogen gange tænker arh det er også lidt uretfærdigt. I2: Ja når man kender nogen som ikke har muligheden ikke M: Ja det nemlig det, hvor man bare tænker arg det er bare det de ønsker sig aller højest altså, så.. I: Men havde du nogen til at gå med dig til alle de her behandlinger, altså nu er det normalt måske en mand man ville have haft med ikke? M: Jo det tror jeg også. Øh nej behandlingerne har jeg klaret helt selv, og det var også fuldstændig lavpraktisk, det jo om dagen. 735 I: Okay. M: Altså hvor folk ikke har mulighed for at, og tage med til det, og jeg tror også øhm, jamen det havde jeg faktisk ikke noget jeg havde behov for at de var. I: Nej.

A: Ja, øhm, altså hvis jeg skal sige noget omkring det overordnet så synes jeg at det det er dejligt at der var nogen der gad at gøre det, sådan så

A: Ja, øhm, altså hvis jeg skal sige noget omkring det overordnet så synes jeg at det det er dejligt at der var nogen der gad at gøre det, sådan så Interview med barn 5 10 15 20 25 30 35 40 45 A: Hej I: Hej igen, du kan sagtens høre mig ikke også? A: jeg kan sagtens høre dig, kan du også høre mig? I: Jeg kan godt høre dig, og det fungerede fint, øhm,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

jo slet ikke havde regnet med positivt resultat så hurtigt.

jo slet ikke havde regnet med positivt resultat så hurtigt. I 2013 da jeg smed p-pillerne, var jeg en ung kvinde på 26, der havde været sammen med min kæreste i næsten 5 år. Min kæreste var dengang 29 år og var færdiguddannet. Vi havde længe snakket om at det ville

Læs mere

Bilag 2: Transskription af feltstudier

Bilag 2: Transskription af feltstudier 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 Feltstudie 1 Interviewer: Int Trine: T Jane: J Int: Hvor gamle er i? T: Vi er 21 J:

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression!

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Vores datter Emma blev født i okt. 2003. Vi havde været gravide før men jeg aborterede i 7. uge af graviditeten. Graviditeten med Emma var præget af angst

Læs mere

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven.

Side 3.. Kurven. historien om Moses i kurven. Side 3 Kurven historien om Moses i kurven En lov 4 Gravid 6 En dreng 8 Farvel 10 Mirjam 12 En kurv 14 Jeg vil redde ham 16 En mor 18 Tag ham 20 Moses 22 Det fine palads 24 Side 4 En lov Engang var der

Læs mere

Bilag nr. 4 Transskribering af interview 3. Van

Bilag nr. 4 Transskribering af interview 3. Van Bilag nr. 4 Transskribering af interview 3. Van Van virker fra starten ret nervøs. Hun sidder fremadlænet med foldede hænder, mens hun nervøst kigger på skiftevis interviewer og informant. Før optageren

Læs mere

Et afgørende valg året 2007

Et afgørende valg året 2007 Et afgørende valg året 2007 Det er gået fint. Du havde otte flotte æg. Vi har befrugtet dem med din mands sæd, og de har alle delt sig. Tre af dem har delt sig i fire. Du kan få sat to af de æg op i dag.

Læs mere

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt Bilag 4 Transkriberet interview med Liselott Blixt Af: Gruppe 7 Interviewer: Jeg vil starte med at høre om hvad dig og dansk folkeparti mener om den alkohol politik vi har idag hvor man kan købe alkohol

Læs mere

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at

IP: Ja, altså jeg har ikke noget fast beløb, men jeg vil gerne have, der, altså, er penge på kontoen, så man ikke hele tiden skal gå og tænke på, at Interview nr. 4 Bilag 11: Transskription af interview ung pige, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung pige, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Emilies sommerferieeventyr 2006

Emilies sommerferieeventyr 2006 Emilies sommerferieeventyr 2006 1. uge Min sommerferie startede faktisk en dag tidligere end forventet, da mormor kom om fredagen og passede Maria og mig. Det var rigtig hyggeligt og en god start på ferien.

Læs mere

Kapitel 6. Noget om tøj, budskaber og bæredygtighed

Kapitel 6. Noget om tøj, budskaber og bæredygtighed Kapitel 6 Noget om tøj, budskaber og bæredygtighed 1 5 Hvordan har du det med tøj? Voxpop Jamilla Altså, jeg bliver selvfølgelig glad, når jeg arver tøj, og når jeg får noget. Det er rigtig dejligt Og

Læs mere

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig

Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af tid for mig Gode råd & observationer fra nuværende grønlandske efterskoleelever til kommende grønlandske elever Tanker før afgang: Før jeg valgte at gå på efterskole havde jeg tænkt, at det bare ville være spild af

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark

Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark Bilag 6: Fokusgruppeinterview om Primark Introduktion: Hej og velkommen til mit fokusgruppeinterview. Fokusgruppeinterviewet handler om, hvilket kendskab respondenterne, altså jer har til tøjkæden Primark.

Læs mere

Bilag 1: Interview med Søren

Bilag 1: Interview med Søren 1 0 1 0 1 Bilag 1: Interview med Søren Søren, år. Søren er en dreng på år, som har boet på Birkedalen i to og et halv år. Søren oplevede, ligesom sin lillebror, at være i klemme mellem forældrene efter

Læs mere

Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg

Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg Telefonnummer direkte: 35 45 83 24 (Elisabeth Larsen) E-mail: elisabeth.clare.larsen@rh.regionh.dk Vejledning til kvinder der ønsker at donere æg Baggrund: Rigshospitalets Fertilitetsklinik tilbyder ægdonation

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke

Konflikthåndtering mødepakke Indledning af historie Trin 1 Her er Louise. For et halvt år n købte hun en mobiltelefon til 2500 kr. hos jer, men nu er bagcoveret i stykker, og hun er kommet for at bytte den. Her er Kasper. Han er lidt

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Informationsmateriale før insemination

Informationsmateriale før insemination Informationsmateriale før insemination Velkommen hos Storkereden Hos Storkereden er vi klar til at tage godt imod dig for at sikre et godt inseminationsforløb. Det er vigtigt at du føler dig tryg og i

Læs mere

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte

Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Case 3: Leder Hans Case 1: Medarbejder Charlotte Du er 35 år, og ansat som skrankeansvarlig på apoteket. Du har været her i 5 år og tidligere været meget stabil. På det sidste har du haft en del fravær

Læs mere

Et stoleformet seksualliv

Et stoleformet seksualliv Artikel fra Muskelkraft nr. 6, 2001 Et stoleformet seksualliv Jeg vil i hvert fald hellere beholde Claus end tænke, at vi gør det måske ikke fem gange om ugen. Af Jørgen Jeppesen Man får nemt øje på forskellene.

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

A: Jeg er lige flyttet sammen med min kæreste på Nørrebro for, ja den 1. - to uger siden.

A: Jeg er lige flyttet sammen med min kæreste på Nørrebro for, ja den 1. - to uger siden. Interview med Agni I = Interviewer A = Agni I: Ok ja, så hvis du vil starte med at fortælle lidt om dig selv, hvor gammel du er og sådan... A: Ja, men jeg er lige blevet færdig som pædagog, her i januar,

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Den interviewede - Sabine. Okay Okay

Den interviewede - Sabine. Okay Okay Interviewer holde øje med hvordan det går med interviewet fordi det er en af de første gange vi laver et af de her interview, så de sidder lige og holder øje, okay? Yes Er vi klar til at starte? Observatør

Læs mere

Fokusgruppe B. M: Moderator. A: Bjarne. B: Bente. Fokusgruppen startes med en indledning fra moderator 00:00:00

Fokusgruppe B. M: Moderator. A: Bjarne. B: Bente. Fokusgruppen startes med en indledning fra moderator 00:00:00 Fokusgruppe B M: Moderator A: Bjarne B: Bente Fokusgruppen startes med en indledning fra moderator 00:00:00, men vi skal snakke lidt om, hvordan I oplever at være ledige, og hvis I vil starte lidt med

Læs mere

Insemination med donor sæd

Insemination med donor sæd 1 Insemination med donor sæd - IUID Når mandens sædkvalitet ikke efter nøje vurdering kan anvendes, kan man vælge at anvende donor. Kvinder som ikke lever sammen med en mand, kan også vælge denne løsning

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Bilag. Bilag: Interview med Anna. Interview den 20. april 2015. A: Anna I: Interviewer. I: Hvor gammel er du? A: 36 år I: Har du børn?

Bilag. Bilag: Interview med Anna. Interview den 20. april 2015. A: Anna I: Interviewer. I: Hvor gammel er du? A: 36 år I: Har du børn? Bilag Bilag: Interview med Anna Interview den 20. april 2015 A: Anna I: Interviewer 5 10 15 20 I: Hvor gammel er du? A: 36 år I: Har du børn? A: Nej I: Hvilket arbejde har du? A: Jeg er øh ja hvad hedder

Læs mere

Du danske sommer. Du danske sommer jeg elsker dig Skønt du så ofte har sveget mig. Hold kæft. Snart kolde farver i sky og vand. Hold kæft deroppe!

Du danske sommer. Du danske sommer jeg elsker dig Skønt du så ofte har sveget mig. Hold kæft. Snart kolde farver i sky og vand. Hold kæft deroppe! Du danske sommer Du danske sommer jeg elsker dig Skønt du så ofte har sveget mig Snart kolde farver i sky og vand Snart nøgne piger ved hver en strand Hold kæft. Hold kæft deroppe! Mer, mer, I skal holde

Læs mere

På den anden side 10 år i (in)fertilitetens tegn

På den anden side 10 år i (in)fertilitetens tegn På den anden side 10 år i (in)fertilitetens tegn Jeg er blevet én af dem, som jeg i al hemmelighed plejede at hade lidt. Dem med to børn, hus og (lille) have - én af dem, der nu klager lidt over manglende

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Bilag 13. Charlotte: Transskriberet og kodet interview

Bilag 13. Charlotte: Transskriberet og kodet interview (Interviewer) (Informant) Bilag 13 Charlotte: Transskriberet og kodet interview 00.10: Ja men til at starte med vil vi godt bare bede dig om at præsentere dig selv. 00.14: Jamen jeg hedder Charlotte, jeg

Læs mere

180 : Jeg er ikke vred mere

180 : Jeg er ikke vred mere 180 : Jeg er ikke vred mere I 180 grader møder vi mennesker, hvis liv har taget en voldsom drejning, men som er kommet styrket videre. Tabita Brøner er vokset op som Jehovas Vidne. Men som teenager mødte

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Formidlingsdag, Center for Rusmiddelforskning Jakob Demant (jd@cf.au.dk) Signe Ravn (sr@crf.au.dk) Projekt Unge og alkohol (PUNA) December

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Jeg blev meget, meget stille

Jeg blev meget, meget stille Artikel, Sophia og Phillip, Familier med kræftramte børn, familieportræt, søskendevinkel Rettet Jeg blev meget, meget stille Søskende til børn der har fået kræft kan ende med at gøre sig selv usynlige.

Læs mere

Det hele startede, da vi læste i en af fars gamle tegneserier.

Det hele startede, da vi læste i en af fars gamle tegneserier. et HeLt NYt Ord! Det her er historien om, hvordan min lillebror opfandt et nyt ord. Og om hvordan vi blev til det, som ordet betyder. Ordet var: DIGTER-TIV. Næsten alle ved vist, hvad en detektiv er altså

Læs mere

Tilstede er fire drenge (dreng) og to fra Dansk Byggeri. (int 1 og 2)

Tilstede er fire drenge (dreng) og to fra Dansk Byggeri. (int 1 og 2) BILAG 5. Fokusgruppeinterview med elever fra Københavns tekniske skole, foretaget af Dansk Byggeri. Tilstede er fire drenge (dreng) og to fra Dansk Byggeri. (int 1 og 2) Int 1: Hvad er det ved jeres uddannelse,

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så?

Interviewer: Men da du så kom ind på siden hvad var dit førstehåndsindtryk af den så? Transskribering af interview med EL Udført tirsdag den 27. November 2012 Interviewer: Hvordan fik du kendskab til Pinterest? EL: Øj, det er et godt spørgsmål! Hvordan gjorde jeg det? Det ved jeg ikke engang.

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver

Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver Samarbejde hjælper os igennem de hårde opgaver forklarer at grunden til, at det går så godt nok er at de har haft en AKT-lærer inde over klassen, og det har gjort at de har fundet ud af at agere på samme

Læs mere

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært

Med barnet i centrum. Når samarbejdet er svært Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Når samarbejdet er svært Pjecen er udarbejdet af

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET En fortælling om at arbejde med ældrepleje Af Kirstine

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU?

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? GLOSTRUP PRODUKTIONSHØJSKOLE - TORSDAG DEN 5. MARTS 2009 Dataindsamling ELEVER MED I UNDERØGELSEN RYGER IKKE-RYGER I ALT Antal drenge: 15 20 35 Antal piger: 11 7 18 Elever

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Senere på aftenen nyder jeg at kunne se realityprogrammerne om almindelige mennesker med almindelige problemer, som han altid tog afstand fra, for

Senere på aftenen nyder jeg at kunne se realityprogrammerne om almindelige mennesker med almindelige problemer, som han altid tog afstand fra, for Kost og logi Hvis jeg skal være helt ærlig, så havde jeg faktisk troet, at han havde fornemmet, hvor det bar hen. Jeg synes jo næsten, det lyste ud af mig. Men at dømme efter hans reaktion, havde han slet

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

ADOPTION EN GOD VEJ TIL EN FAMILIE Udgivet af AC Børnehjælp

ADOPTION EN GOD VEJ TIL EN FAMILIE Udgivet af AC Børnehjælp ADOPTION EN GOD VEJ TIL EN FAMILIE Udgivet af AC Børnehjælp En far til en datter adopteret fra Kina: Jeg har aldrig prøvet at elske et lille barn, så jeg frygtede, om jeg kunne. Det har jeg gået og været

Læs mere

Synes, mener eller tror?

Synes, mener eller tror? Synes, mener eller tror? Tror, synes og mener dækkes på mange sprog af samme ord. Men på dansk er begrebet delt op efter den psykologiske baggrund: Synes udtrykker en følelse i situationen, tror udtrykker,

Læs mere

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model

Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Bilag 16: Skema, hvor transskriptioner er inddelt efter Schrøders flerdimensionelle model Interviewperson 1: Receptionsanalysen - opdelt efter Schrøders model Forståelse Interview 1 Interview 2 Interview

Læs mere

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er

forstå og derefter holde sig helt væk fra al alkohol i et stykke tid. Denne type pause holder bare aldrig og når han vender tilbage til at drikke, er Lina: Mit navn er Lina og jeg er barn af en alkoholiker. Havde du mødt mig for et par år siden, ville den sætning have været næsten umulig for mig at skrive, men sådan er det heldigvis ikke i dag. For

Læs mere

[ K A P I T E L 1 ] Barnløshed i et historisk. politisk perspektiv.

[ K A P I T E L 1 ] Barnløshed i et historisk. politisk perspektiv. [ K A P I T E L 1 ] & og Barnløshed i et historisk politisk perspektiv. 9 Der er i de senere år kommet et markant fokus på barnløsheden i den vestlige verden. Vi befinder os nu i en situation, hvor vi

Læs mere

Når samarbejdet er svært

Når samarbejdet er svært Når samarbejdet er svært Pjecen er udarbejdet af Statsforvaltningerne i samarbejde med Familiestyrelsen. Tekst: psykolog og børnesagkyndig rådgiver Jannie Kildested på vegne af Familiestyrelsen, juni 2005.

Læs mere

UNGE, KRÆFT & SEKSUALITET (FERTILITET OG INTIMITET)

UNGE, KRÆFT & SEKSUALITET (FERTILITET OG INTIMITET) UNGE, KRÆFT & SEKSUALITET (FERTILITET OG INTIMITET) HVEM ER JEG Stine Legarth, 29 år Frivillig gruppeleder i Drivkræften, København Ansat som projektleder i Drivkræften Ergoterapeut Studerer cand.pæd.pæd.psyk

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Kæreste nej tak- opgaver

Kæreste nej tak- opgaver Kapitler Spørgsmål teori med eksempler side 2 Kapitel 1 Mikkel side 3 Kapitel 2 Sport side 4 Kapitel 3 Arbejde side 5 Kapitel 4 Posthuset side 6 Kapitel 5 Chefen side 7 Kapitel 6 Postbud side 8 Kapitel

Læs mere

Analyseresultater Graviditetsbesøg

Analyseresultater Graviditetsbesøg Analyseresultater Graviditetsbesøg Hovedkonklusion I analysearbejdet er der fokuseret på graviditetsbesøg som forældreforberedende generel indsats i forhold til primært jordemorens tilbud til vordende

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning skaber konflikter

Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning skaber konflikter Portræt af en verdensborger Elise Hahn, Californien Mette Weber Om Konflikter i udlandet Da vi flyttede til USA, oplevede jeg konflikter på alle de 3 niveauer som Mette Weber nævner i blogindlægget Flytning

Læs mere

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre Foto: Iris Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan vender du den dårlige 12 kommunikation sider i dit parforhold Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

EFTERFØDSELSREAKTIONER

EFTERFØDSELSREAKTIONER FOREBYGGELSE AF EFTERFØDSELSREAKTIONER GUIDELINES Af LISBETH VILLUMSEN Statistisk set løber mindst hver fjerde kvinde og hver syvende mand ind i reaktioner/depressioner i forbindelse med at få barn. Reaktionerne

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Norge Navn: Lone Kristensen Rejsekammerat: Katrine Winkler Sørensen Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: VIA University Collage, Sygeplejerskeuddannelsen Viborg Værts-institution/Universitet:

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Møder kan være en kilde til meget stor arbejdsglæde, men er det desværre ikke altid. Statistikker viser at:

Møder kan være en kilde til meget stor arbejdsglæde, men er det desværre ikke altid. Statistikker viser at: Hånden på hjertet hvor gode er de møder I holder? Går deltagerne fra møderne og er helt høje fordi der var en super stemning, de fik lov til at bidrage med en masse gode ideer og der blev produceret noget

Læs mere

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010.

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. I juni 2010 udførte klub Diget, i samarbejde med udefrakommende konsulent 10 børneinterview. Børnebrugerundersøgelsen er en del af et 3 årigt udviklingsprojekt,

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Insemination med partners sæd

Insemination med partners sæd Insemination med partners sæd Insemination med partnerens sæd, hvor sæden sprøjtes direkte op i livmoderhulen, kan øge chancen for graviditet hos par med uforklarlig, ufrivillig barnløshed, let til moderat

Læs mere

På dansk ved Ida Farver

På dansk ved Ida Farver På dansk ved Ida Farver LØRDAG DEN 31. AUGUST Nogle gange tror jeg, min mor er hjernedød. Nogle gange ved jeg, hun er det. Som i dag. Dramaet startede her i morges, da jeg henkastet spurgte hende, om ikke

Læs mere