6. Samfundsøkonomiske funktioner og forhold

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "6. Samfundsøkonomiske funktioner og forhold"

Transkript

1 6. Samfundsøkonomiske funktioner og forhold

2 118 - Samfundsøkonomiske funktioner 6.0 Indledning Hvor de tidligere kapitler har beskrevet forskellige aspekter af de danske skove som en fysisk størrelse som fx areal af bøg, hugst af eg, skovens sundhedstilstand, skovens biodiversitet, vil dette kapitel give en bredere belysning af de danske skoves socioøkonomiske funktioner og forhold. Det drejer sig om skovdriftens samfundsøkonomiske betydning, antal beskæftigede i skovbruget samt uddannelser i tilknytning til skovbrugserhvervet. I takt med de senere årtiers fokusering på forskellige miljøaspekter har skovene fået en bredere samfundsmæssig betydning. Disse forhold vil blive belyst på grundlag af oplysninger om befolkningens benyttelse af skoven til rekreative formål, offentlig bevidstgørelse om skovene samt deltagelse i skovenes udvikling. 6.1 Skovsektorens samfundsøkonomiske betydning Værdien af skovbrugets samlede produktion har været svingende gennem 1990 erne. Figur 6.1 viser udviklingen af skovsektorens bruttofaktorindkomst (BFI), hvor BFI defineres som forskellen mellem værdien af produktionen og udgiften til rå- og hjælpestoffer. Figur 6.1 Skovsektorens bruttofaktorindkomst i løbende priser Mio. kr Absolut og relativt fald i skovsektorens BFI Som det fremgår af figuren, har bruttofaktorindkomsten for skovsektoren i perioden i løbende priser svinget mellem 960 mio. kr. i 1993 til mio. kr. i Siden midten af 1990'erne kan der registreres et jævnt fald i skovsektorens BFI. Samlet set kan der fra registreres et fald på 6 pct. af skovsektorens BFI, mens samfundets samlede BFI i perioden er steget med 45 pct. opgjort i løbende priser.

3 Samfundsøkonomiske funktioner Figur 6.2 Skovbrugets andel af den samlede bruttofaktorindkomst 1,8 1,6 1,4 1,2 1,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 Promille Figur 6.2 beskriver udviklingen i skovbrugets andel af den samlede bruttofaktorindkomst i perioden Det fremgår således, at skovbrugets andel af den samlede BFI udgjorde 0,16 pct. i 1990 og var faldet til 0,11 pct. i Beskæftigede i skovsektoren I modsætning til udviklingen i skovsektorens BFI i 1990'erne har der ikke været tale om en underliggende vigende trend i antallet af beskæftigede i sektoren i samme periode. Figur 6.3 Beskæftigede ved skovbrug pr. 1. Januar 5 Tusinde personer ,16 pct. beskæftiget i skoven Som det ses i figur 6.3, svinger antallet af beskæftigede ved skovbrug fra i 1991 til i I gennemsnit var der i 1990'erne beskæftigede personer i skovbruget, hvilket svarer til 0,16 pct. af det samlede antal beskæftigede i Danmark i perioden. En mere detaljeret opgørelse af antal beskæftigede personer pr. 1. januar 2000 viser, at lidt over personer er beskæftiget indenfor skovsektoren, heraf er lidt over personer beskæftiget ved egentlig

4 120 - Samfundsøkonomiske funktioner skovbrug, mens 600 personer er beskæftiget ved servicevirksomhed i forbindelse med skovbrug. Figur 6.4 og figur 6.5 viser de beskæftigedes alders- og kønsfordeling for brancherne landbrug, fiskeri og råstofudvinding, de to skovbrancher samt for arbejdsstyrkens samlede erhvervsbeskæftigede. Figur 6.4 Aldersfordeling i udvalgte brancher. 1. januar 2000 I alt Landbrug, fiskeri og råstofudvinding Skovbrug Servicevirksomhed for skovbrug Pct. <25 år år år 60 år+ Relativt mange ældre Figur 6.5 Som det ses af figur 6.4, er der markante forskelle mellem de udvalgte brancher. Det bemærkes således, at omkring 20 pct. af de beskæftigede ved skovbrug er 60 år og derover, mens dette kun er tilfældet for 5 pct. af det samlede antal beskæftigede. Aldersfordelingen for beskæftigede indenfor servicevirksomhed i forbindelse med skovbrug adskiller sig ikke væsentligt fra aldersfordelingen for det samlede antal beskæftigede. Kønsfordeling for udvalgte brancher. 1. januar 2000 I alt Landbrug, fiskeri og råstofudvinding Skovbrug Servicevirksomhed for skovbrug Pct. Mænd Kvinder og få kvinder Som det ses af figur 6.5 er beskæftigelsen i skovsektoren domineret af mænd. Således er 81 pct. og 92 pct. af de beskæftigede ved skovbrug henholdsvis servicevirksomhed i forbindelse med skovbrug mænd. For det samlede antal af beskæftigede er knap 54 pct. mænd.

5 Samfundsøkonomiske funktioner Endelig viser opgørelsen pr. 1. januar 2000, at lidt over 2/3 af de beskæftigede arbejder i Jylland, hvilket ikke er overraskende set i relation til skovarealernes geografiske placering. 6.3 Uddannelse og forskning Skovsektorens relativt beskedne samfundsøkonomiske betydning afspejles tillige i de relativt få personer, der har gennemført en erhvervsmæssig uddannelse, der retter sig mod sektoren. Som det fremgår af oversigtstabel 6.1 var der således kun personer, der har fuldført en "skovuddannelse" i perioden pct. af disse personer var mænd. Oversigtstabel 6.1 Fuldførte skovuddannelser I alt Mænd Kvinder antal I alt Skovbruger Skov- og landskabsingeniør Skovbrugsvidenskabelig kandidat Herregårdsskytte Naturformidler Der findes tre hoveduddannelser, der retter sig mod skovsektoren. Skovbruger Skov- og Landskabsingeniør Skovbrugsvidenskabelig kandidat Andre skovuddannelser Få kvinder Den største er skovbrugeruddannelsen, der er en faglært uddannelse med speciel fokus på skovbrugets særlige arbejdsmiljø og arbejdsoperationer. Uddannelsen udbydes ved syv tekniske skoler samt ved Skovskolen i Nødebo på Sjælland. Uddannelsen som Skov- og Landskabsingeniør er en mellemlang uddannelse, der retter sig mod ledelsesfunktioner i skovene, som fx skovfoged. Uddannelsen udbydes ved Skovskolen i Nødebo. Skovbrugsvidenskabelige kandidater uddannes ved Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole (KVL). Uddannelsen giver typisk ansættelse som forsker, forstfuldmægtig, skovrider og forvalter. Udover de tre ovennævnte uddannelser findes der to uddannelser, som retter sig mod mere specielle dele af skovsektoren. Det drejer sig om uddannelsen som herregårdsskytte på Vildtforvaltningsskolen i Kalø, hvor der fokuseres på vildtpleje og administration. Desuden udbyder Skovskolen i Nødebo en naturformidleruddannelse for personer, der i de fleste tilfælde allerede er ansat som naturvejledere. En tredjedel af de uddannede naturvejledere er kvinder. I de øvrige uddannelser er mændene i markant overtal.

6 122 - Samfundsøkonomiske funktioner 6.4 Skovenes betydning for friluftslivet Ved revision af skovloven i 1989 blev det fastslået, at der ved planlægning og drift af de danske skove skal tages hensyn til bl.a. friluftslivet. I offentligt ejede skove skal der tages videregående hensyn til friluftslivet, også selvom det sker på bekostning af træproduktion. Oversigtstabel 6.2 Skovarealets fordeling i relation til offentlighedens adgangsmuligheder Skovarealets fordeling 1000 ha antal I alt Statsskovdistrikterne Anden offentlig skov Privat skov over 5 ha Privat skov under 5 ha Adgangsmuligheder Naturbeskyttelsesloven angiver de nærmere rammer for befolkningens muligheder for friluftsliv i skovene. Adgangsmulighederne er mest vidtgående i de offentligt ejede skove, hvor eksempelvis færdsel om natten samt uden for veje og stier er tilladt. I de privatejede skove er færdselen bl.a. indskrænket til de lyse timer (fra kl. 7 til solnedgang), og færdsel er alene tilladt på stier og anlagte veje. Færdsel på cykel må udelukkende ske på befæstede stier og anlagte veje. Endvidere har private ejere af skove under 5 ha mulighed for at fastsætte yderligere indskrænkninger i offentlighedens adgang.

7 Samfundsøkonomiske funktioner Figur 6.6 Den tilgængelige skovressource inden for 20 minutters kørsel i bil Skovressource (1000 ha) < > 28

8 124 - Samfundsøkonomiske funktioner Afstand til skov Befolkningens anvendelse af skoven Få skove udnyttes intensivt Figur 6.7 Skovenes beliggenhed har stor betydning for befolkningens friluftsliv. Figur 6.6 viser hvor meget skov, der kan nås indenfor 20 minutters kørsel i bil i de forskellige egne af landet. Det fremgår af figuren, at der i store områder i Nordsjælland og omkring Silkeborg er megen tilgængelig skov indenfor 20 minutters kørsel. Ikke overraskende viser undersøgelser, at ca. 2/3 af samtlige skovbesøg foregår i den skov, der er nærmest ens bopæl. Skovene indtager en suveræn førsteplads som mål for befolkningens ture ud i landskabet med ca. 50 mio. besøg om året. Kun strandene kan til dels nærme sig denne popularitet. Undersøgelser i 1976/77 og 1993/94 viser, at godt 90 pct. af den voksne danske befolkning er på en tur i skoven mindst én gang om året. Typisk kom befolkningen ca. 11 gange om året i skoven i 1976/77 og ca. 10 gange i 1993/94. I perioden mellem de to opgørelser er der sket en stigning i antallet af personer, der kommer meget ofte i skoven. Dette har medført, at der i perioden kan konstateres en stigning i det samlede antal af besøg i de danske skove på knap 25 pct. af personer mellem 15 og 77 år. Ses der bort fra befolkningstilvæksten, kan den reelle stigning i besøgstallet anslås til ca. 15 pct. Der er ganske store forskelle i den intensitet, hvormed befolkningen anvender landets skove til friluftsliv. Omkring 1/3 af skovanvendelsen kan lokaliseres til 10 skovområder, der tilsammen udgør lidt under 1/10 af landets skovareal. De hyppigst besøgte skove ligger i Københavns og Jægerborgs statsskovdistrikter samt Århus Kommunes skove. Varigheden af skovbesøg opgjort pr. skovgæst Mindre end 5 minutter Et kvarters tid ½ times tid 1 times tid Et par timers tid 3 til 4 timer 5 til 8 timer Mere end 8 timer pct. 1976/ /94 Kortere tid i skoven Som det ses af figur 6.7, er opholdet i skoven i gennemsnit mellem 1-2 timer. Det ses endvidere, at opholdene er blevet kortere fra 1970 erne til 1990 erne.

9 Samfundsøkonomiske funktioner Figur 6.8 Aktivitet ved skovbesøget opgjort pr. skovgæst. 1993/94 Gik en tur Oplevede naturen Studerede naturen Kørte en tur Sad stille Motionerede Luftede hund Var på arbejde Var ude at fiske Var ude at ride Var på jagt Andet Pct. Populært at gå ture og opleve naturen Med hensyn til skovgæsternes aktiviteter viser figur 6.8, at omtrent to tredjedele af skovgæsterne blandt andet har beskæftiget sig med at gå en tur i forbindelse med deres sidste skovbesøg. Lidt over halvdelen oplevede naturen, mens motion, at sidde stille, at køre en tur og hundeluftning er beskæftigelser, der alle blev sat kryds ved af procent af skovgæsterne. Aktiviteter som ridning, jagt og fiskeri blev udøvet af relativt få gæster i skoven (1-2 pct.). Der er ikke tale om markante ændringer i aktiviteterne igennem de seneste knap 20 år.

10 126 - Samfundsøkonomiske funktioner Figur 6.9 Benyttet transportmiddel ud til skoven opgjort pr. skovgæst Til fods Hest Cykel Knallert Motorcykel/scooter Personbil Bus/rutebil Tog/s-tog / /94 Pct. Flere går eller cykler til skoven Oversigtstabel 6.3 Flere går eller cykler til skoven; men bilen er dog stadig den hyppigste transportform i forbindelse med skovbesøg. Transportafstanden har en afgørende indflydelse på valget af transportmiddel. Både i 1976/77 og 1993/94 kom skovgæsterne overvejende gående til skoven, når denne lå inden for en afstand af ca. 2 km fra startstedet. Cykel blev benyttet af en relativ stor andel af skovgæsterne på afstande fra 1-8 km i 1976/77 og fra 1-15 km i 1993/94. Såfremt skovbesøget fandt sted mere end 3 km fra startstedet, havde ca. halvdelen af skovgæsterne kørt i bil til skoven. Når afstanden var over 8-9 km, benyttedes bilen af mere end 3/4 af skovgæsterne. Kun på afstande på mere end 5-6 km havde de offentlige transportmidler en vis betydning i forbindelse med befolkningens skovbesøg. Friluftsfaciliteter på Skov- og Naturstyrelsens arealer Friluftsfaciliteter antal Skovlegepladser 47 Primitive overnatningspladser 147 Lejrpladser 134 Bål- og grillpladser 317 Fugletårne og fugleskjul 75 Informationstavler/kortborde 750 Naturskoler 43 Toiletter 300 P-pladser Skovenes faciliteter for publikum er blevet betydeligt udbygget gennem de seneste år i takt med, at der er kommet øget fokus på skovenes betydning for befolkningens friluftsliv. Der findes ingen samlede opgørelser over skovenes friluftsfaciliteter, men en opgørelse fra 1999 viser antallet af en række faciliteter i statsskovene (Oversigtstabel 6.3). I

11 Samfundsøkonomiske funktioner havde Skov- og Naturstyrelsen en nettoudgift i relation til friluftsliv på 104,5 mio. kr. 6.5 Information og borgerdeltagelse Information og indflydelse Information om drift Oplysninger til borgere Borgernes deltagelse Brugerråd på statsskovdistrikter Befolkningen skal have adgang til information og dialog om de beslutninger, der påvirker dansk skovpolitik, jf. den generelle danske lovgivning om offentlighed i forvaltningen, herunder forvaltningsloven, offentlighedsloven, lov om indsigt i miljøoplysninger og den klageadgang, der er givet i medfør af Skovloven og Naturbeskyttelsesloven. Disse rettigheder blev styrket med vedtagelsen af Århuskonventionen om befolkningens adgang til information samt deltagelse i og klage over miljømæssige beslutninger. Statsskovbruget har pligt til at informere om sine aktiviteter. Dette sker bl.a. ved at Skov- og Naturstyrelsen udarbejder årlige regnskaber, grønt regnskab og arbejdsprogram, som er offentligt tilgængelige. Statsskovene udarbejder 15-årige skovdriftsplaner, som kan læses på statsskovdistrikterne eller i Skov- og Naturstyrelsen, og som udgives i lettilgængelige populærversioner. Private interesseorganisationer, privatskovbruget og Skov- og Naturstyrelsen bidrager med oplysning om skovenes flersidige funktioner og værdier. Der er udarbejdet vandretursfoldere om en lang række skove, oplysningskampagner, fx om adgangsregler i skov og om træs anvendelighed og miljøvenlighed, der er etableret naturskoler og naturvejledning. Skovens Dag er et godt eksempel på folkeoplysning, hvor private skovejere og statsskovdistrikterne inviterer til åbent hus og afholder særlige arrangementer for alle interesserede. I 2001 åbnede 26 private, 24 kommunale skove og 25 statsskovdistrikter dørene for befolkningen på Skovens Dag. I alt deltog personer i arrangementerne. Befolkningens indflydelse på dansk skovpolitik går i vid udstrækning gennem interesseorganisationerne, som er repræsenteret i en række nationale udvalg, som rådgiver om dansk skovpolitik, både når den formuleres og når den implementeres. Det gælder fx Skovrådet, som rådgiver ministeren i skovpolitiske spørgsmål, Naturforvaltningsudvalget, som rådgiver om forvaltningen af midlerne til statslig naturgenopretning og skovrejsning og de amtslige Grønne råd. Når statsskovdistrikterne gennemfører skovrejsningsprojekter finansieret af Naturforvaltningsudvalget, er de forpligtede til at involvere potentielt berørte parter typisk ved at etablere et ad hoc rådgivende udvalg. På regionalt plan kan befolkningen ytre deres synspunkter gennem organisationer eller som enkeltpersoner, når der er høring vedr. regionplanernes skovrejsningsområder, når statsskovdistrikterne udarbejder nye 15-årige driftsplaner, og når statsskovdistrikterne indkalder til det årlige offentlige møde i brugerrådet. I 1995 blev der oprettet rådgivende brugerråd på de 25 statsskovdistrikter. I dag findes der 29 brugerråd med mere end 350 medlemmer. Hvert råd har repræsentanter fra Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet, Dansk Idrætsforbund samt amter og kommuner indenfor distrik-

12 128 - Samfundsøkonomiske funktioner tet. Nogle råd har endvidere repræsentanter fra landboforeninger, jagtforeninger m.v. såvel som medlemmer, der er valgt på offentlige møder. Brugerrådene mødes mindst 2 gange om året for at rådgive skovdistriktet om statsskovenes drift og brug. Formålet med brugerrådene er at styrke de lokale brugeres indflydelse på skovenes drift og benyttelse. En evaluering i 1998 viste, at målet kun nås delvist, idet kun halvdelen af svarpersonerne fandt, at brugerrådene har øget deres egne organisationers indflydelse på skovenes drift og benyttelse. Brugerrådene har ingen besluttende myndighed, og succesen afhænger derfor i høj grad af den lokale skovforvaltnings engagement og evne til at benytte brugerrådenes rådgivende kompetence. Der er endvidere nedsat brugerråd i enkelte kommunale skovdistrikter. 6.6 Kulturelle værdier Fredede fortidsminder Oversigtstabel 6.4 De danske skove er ligesom resten af det danske landskab, præget af menneskenes virksomhed gennem tusinde år, med mere eller mindre bevarede elementer af historiske strukturer fra forskellige tider. Det vurderes, at det samlede antal kendte fredede fortidsminder i Danmark overstiger Skovdrift har en betydelig beskyttende effekt på fortidsminder, idet der på mange arealer aldrig sker jordbearbejdning. Ved skovrejsning anvendes ofte dybdepløjning inden etablering af skoven. Dette kan skade evt. ukendte fortidsminder på arealet. Fortidsminder i skov Skovene, i alt Skov- og Naturstyrelsens skove antal Andre skove, skøn I alt Gravhøje og røser Dysser og jættestuer Skibssætninger, stenkredse Voldsteder, ruiner Forsvarsanlæg Andet Skovene rummer ca. 1/3 af landets fortidsminder På grundlag af registreringer på Skov- og Naturstyrelsens arealer skønnes det, at der findes lidt over fortidsminder i Skov- og Naturstyrelsens skove og knap fortidsminder i de private skove. Det vurderes således, at mere end 1/3 af alle kendte fortidsminder findes i de danske skove.

13 Samfundsøkonomiske funktioner Sammenfatning Siden midten af 1990-erne har skovsektorens bruttofaktorindkomst (BFI) været vigende, og i 1999 udgjorde skovsektorens BFI 0,11 pct. af den samlede BFI. I 1990 erne var der i gennemsnit personer beskæftigede i skovsektoren, heraf var 81 pct. mænd. 20 pct. af de beskæftigede i skovsektoren er 60 år og derover. Fra gennemførte personer en erhvervsmæssig uddannelse rettet mod skovsektoren. Med revision af skovloven i 1989 er der taget øget hensyn til befolkningens friluftsliv. 90 pct. af den voksne befolkning besøger en skov i kortere eller længere tid mindst en gang om året. De hyppigst besøgte skove ligger i Københavns og Jægersborgs statsskovdistrikter samt i Århus kommunes skove. For at øge befolkningens indflydelse på planlægningen har statsskovdistrikterne i 1995 nedsat brugerråd i samtlige distrikter. 1/3 af alle kendte fortidsminder (32.000) findes i de danske skove.

14

Frank Søndergaard Jensen. Rekreative stier - Friluftsrådet Roskilde, 5. oktober 2011

Frank Søndergaard Jensen. Rekreative stier - Friluftsrådet Roskilde, 5. oktober 2011 Brugergrupp per og deres adfæ ærd - og lidt om holdninger, konflik kter, viden og forvaltningstiltag Frank Søndergaard Jensen Rekreative stier - Friluftsrådet Roskilde, 5. oktober 2011 Transportmiddel

Læs mere

Medlemmerne udpeges for en 4-årig periode, for de kommunale repræsentanter gælder udpegningen for en valgperiode.

Medlemmerne udpeges for en 4-årig periode, for de kommunale repræsentanter gælder udpegningen for en valgperiode. Falster Statsskovdistrikt Landsdelscenter Storstrøm J.nr. Ref. Juni 2007 Nyt brugerråd efter kommunalreformen Brugerrådets sammensætning Efter kommunalreformen er det nødvendigt at ændre sammensætningen

Læs mere

Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv?

Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv? Hvordan skalgod naturgenopretning se ud fra et rekreativt perspektiv? Søren Præstholm Specialkonsulent, Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling, IGN Frank Søndergaard Jensen Professor, Forskergruppen

Læs mere

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget.

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget. N O T A T 21-11-2016 Sag nr. 15/1003 Dokumentnr. 32130/16 Henrik Severin Hansen Tel. E-mail: Flere danskere tager bilen på arbejde og uddannelse men de regionale forskelle er store Efter en længere periode,

Læs mere

Kortlægning af ingeniørlederne

Kortlægning af ingeniørlederne Kortlægning af ingeniørlederne Januar 2018 Opsummering Boks 1 Konklusioner En højere andel af ingeniører arbejder som ledere end den samlede population af tilsvarende højtuddannede. Forskellen er markant

Læs mere

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 26. august 21 Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne Af Kristian Thor Jakobsen Ligestillingen i forhold til køn og uddannelse har gennemgået markant udvikling de seneste

Læs mere

Adgang til naturen Hvad siger reglerne?

Adgang til naturen Hvad siger reglerne? Adgang til naturen Hvad siger reglerne? Adgangskampagne Workshop 2017 Chloe Rubin Lidt om mig: Chloe Rubin Fuldmægtig, cand.jur. Naturforvaltning i Miljøstyrelsen chrub@mst.dk 2 / Miljøstyrelsen / Adgang

Læs mere

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene I dag bor der over en million enlige i Danmark. Udviklingen siden viser, at andelen af singler blandt de --årige er steget fra knap procent til knap

Læs mere

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse

... ... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse ... MILJØMINISTERIET.... Danmarks Skove og Natur Nye former for beskyttelse, nye muligheder for benyttelse Regeringens forslag til: Ny skovlov og Ændringer i naturbeskyttelsesloven.......... Vi skal beskytte

Læs mere

Stier set med lodsejernes øjne 2: Færdsel langs vandløb

Stier set med lodsejernes øjne 2: Færdsel langs vandløb Stier set med lodsejernes øjne 2: Færdsel langs vandløb Frank Søndergaard Jensen Planlægning af nye stier fakta, myter og muligheder Frederiksberg 6. september 2012 Baggrund Hvorfor interessere sig for

Læs mere

Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat

Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat Driftsplaner for urørt skov Jes Lind Bejer, Friluftsrådets sekretariat Kredsbestyrelsesseminar 30. marts 2019 Indhold 1. Baggrund om biodiversitetsskov 2. Hvad er urørt skov og anden biodiversitetsskov

Læs mere

Seks ud af ti i stabil beskæftigelse

Seks ud af ti i stabil beskæftigelse 14. juni 2017 2017:9 Seks ud af ti i stabil beskæftigelse Af Pernille Stender Beskæftigelsesfrekvensen er en central indikator, når temperaturen på arbejdsmarkedet skal tages. Beskæftigelsesfrekvensen

Læs mere

Nøgletal for region Syddanmark

Nøgletal for region Syddanmark Nøgletal for region Syddanmark - - Forord Nøgletal for region Syddanmark Nøgletal for region Syddanmark er udarbejdet i et samarbejde mellem AF-regionerne Fyn, Ribe, Sønderjylland og Vejle. Baggrunden

Læs mere

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE KØBENHAVNS KOMMUNE Singler i København Indholdsfortegnelse 1. Singlernes by 2. Singlers boligforhold 3. Singlers indkomst og brug af kommunale ydelser 4. Singlers socioøkonomiske status 5. Singlers uddannelse

Læs mere

Befolkningens kendskab til adgangsreglerne - muligheder og begrænsninger -

Befolkningens kendskab til adgangsreglerne - muligheder og begrænsninger - Befolkningens kendskab til adgangsreglerne - muligheder og begrænsninger - Frank Søndergaard Jensen Skov & Landskab Friluftskonference: Muligheder og begrænsninger for friluftsliv 8.-9. Juni 2011, Sletten,

Læs mere

Friluftslivets samfundsværdi

Friluftslivets samfundsværdi Friluftslivets samfundsværdi Frank Søndergaard Jensen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Vidste du, at 28 % af alle mænd i alderen 16-20 år har ikke været i skoven inden for det sidste år. Overordnet

Læs mere

En vejledning om skilte og offentlighedens adgang til naturen. Anbefalinger fra

En vejledning om skilte og offentlighedens adgang til naturen. Anbefalinger fra En vejledning om skilte og offentlighedens adgang til naturen Anbefalinger fra Danmaks Naturfredningsforening Amtsrådsforeningen Friluftsrådet Dansk Landbrug Dansk Skovforening Skov- og Naturstyrelsen

Læs mere

STOR FORSKEL PÅ RIG OG FATTIG I DANMARK

STOR FORSKEL PÅ RIG OG FATTIG I DANMARK 7. februar 2008 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 FORDELIG OG LEVEVILKÅR Resumé: STOR FORSKEL PÅ RIG OG FATTIG I DANMARK Der er stor forskel på toppen og bunden i Danmark. Mens toppen, den gyldne

Læs mere

De mange tilbud på distriktet kan ses på http://www.friluftskortet.dk/ her er alle de faciliteter, som er omfattet af Friluftskortet, optegnet.

De mange tilbud på distriktet kan ses på http://www.friluftskortet.dk/ her er alle de faciliteter, som er omfattet af Friluftskortet, optegnet. 1.7 Friluftsliv 1.7.1 Rekreativ anvendelse og friluftsfaciliteter Arealerne under Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland rummer mange arealer af stor friluftsmæssig betydning og distriktets arealer er derfor

Læs mere

Kvartalsstatistik nr. 1 2014

Kvartalsstatistik nr. 1 2014 nr. 1 2014 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik Kvartalsstatistikken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene vil kvartalsstatistikken indeholde

Læs mere

EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN

EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN EN SIKKER VEJ TIL GODE NATUROPLEVELSER HVAD DU KAN OG MÅ I NATUREN DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING arbejder for at beskytte vilde dyr, natur og landskaber, for at bevare naturoplevelser for alle og for

Læs mere

4.4 Alternativ behandling

4.4 Alternativ behandling Kapitel 4.4 4.4 Afgrænsningen af, hvad der er alternativ behandling, og hvad der ikke er, ændrer sig over tid, og grænsen mellem alternativ og konventionel behandling er ikke altid let at drage. Eksempelvis

Læs mere

Kvartalsstatistik nr

Kvartalsstatistik nr nr. 2 2017 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik ken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene indeholder kvartalsstatistikken de seneste relevante

Læs mere

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne Uddybende projektbeskrivelse Ridestier på Sydfyn og Øerne Indledningsvis præsenteres partnerskabet Naturturisme I/S, og den udvikling som partnerskabet har besluttet at igangsætte på Sydfyn og Øerne. Dette

Læs mere

Skovene på førstepladsen som mål for friluftsliv

Skovene på førstepladsen som mål for friluftsliv Fig. 1. Friluftsliv kan fx defineres som ophold og aktivitet i fri luft, såvel organiseret som uorganiseret, med hovedvægt på naturoplevelse. Danmark har ikke en officiel definition på friluftliv i modsætning

Læs mere

Hvad ved vi om den danske befolknings turfriluftsliv og mulighederne herfor?

Hvad ved vi om den danske befolknings turfriluftsliv og mulighederne herfor? Hvad ved vi om den danske befolknings turfriluftsliv og mulighederne herfor? Frank Søndergaard Jensen Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning TURFRILUFTSLIV Sletten 14.-15. januar 2016 Institut for

Læs mere

Skov- og Naturstyrelsen. Skov- og Naturstyrelsen er en del af Miljøministeriet. Vi sætter naturen og fremtidens Danmarkskort på dagsordenen.

Skov- og Naturstyrelsen. Skov- og Naturstyrelsen er en del af Miljøministeriet. Vi sætter naturen og fremtidens Danmarkskort på dagsordenen. Skov- og Naturstyrelsen Skov- og Naturstyrelsen er en del af Miljøministeriet. Vi sætter naturen og fremtidens Danmarkskort på dagsordenen. Miljøministeriets organisation Ministeren Departementet Miljøstyrelsen

Læs mere

Skove og plantager 2000

Skove og plantager 2000 Skove og plantager 2000 Redigeret af Poul Henning Larsen og Vivian Kvist Johannsen Danmarks Statistik Skov & Landskab Skov- og Naturstyrelsen Skove og plantager - 2000 Juni 2002 Danmarks Statistiks trykkeri

Læs mere

En sikker vej til gode naturoplevelser. hvad du kan og må i naturen

En sikker vej til gode naturoplevelser. hvad du kan og må i naturen En sikker vej til gode naturoplevelser hvad du kan og må i naturen Gode råd om færdsel Naturen skal opleves! Og det er der heldigvis rigtig gode muligheder for i Danmark. Både fordi vi har en masse spændende

Læs mere

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Gennemgang af danskernes deltagelse i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltog i i et voksen- eller efteruddannelsesforløb. Den største

Læs mere

AMK-Øst 16-11-2015. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK-Øst 16-11-2015. Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK-Øst 16-11-2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland November 2015 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-2. kvartal 2015

Læs mere

Færdsel og ophold i naturen. - Introduktion til regler for færdsel og ophold i Nationalpark Thy

Færdsel og ophold i naturen. - Introduktion til regler for færdsel og ophold i Nationalpark Thy Færdsel og ophold i naturen - Introduktion til regler for færdsel og ophold i Nationalpark Thy Dagens emner 1) Hvem er jeg? 2) Hvem er I? 3) Hvad er Naturstyrelsens rolle i NP og vedr. adgangsregler 4)

Læs mere

Thy Statsskovdistrikt

Thy Statsskovdistrikt Udkast til driftsplan Thy Statsskovdistrikt Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Thy Statsskovdistrikt 2 Indledning Skov- og Naturstyrelsens arealer er omfattet af 15-årige driftsplaner. Driftsplanerne

Læs mere

Job for personer over 60 år

Job for personer over 60 år Job for personer over 60 år Af Niels Henning Bjørn, NIHB @kl.dk Seniorerne over 60 år fortsætter i stigende grad på arbejdsmarkedet, men hvilke job er de beskæftiget i, og i hvor høj grad er seniorerne

Læs mere

ET SAMMENHÆNGENDE OG VARIERET ARBEJDSMARKED PENDLINGEN OVER ØRESUND

ET SAMMENHÆNGENDE OG VARIERET ARBEJDSMARKED PENDLINGEN OVER ØRESUND 62 ET SAMMENHÆNGENDE OG VARIERET ARBEJDSMARKED PENDLINGEN OVER ØRESUND PENDLINGEN OVER ØRESUND Udviklingen i pendlingsstrømmen over Øresund har primært fundet sted mellem Sydvestskåne og den danske del

Læs mere

3. Profil af studerende under åben uddannelse

3. Profil af studerende under åben uddannelse 3. Profil af studerende under åben uddannelse I det følgende afsnit beskriver vi de studerende under åben uddannelse på baggrund af deres tilknytning til arbejdsmarkedet, deres arbejdsområder og deres

Læs mere

Beskrivelse af arbejdsmarkedet i Ribe Amt 2006

Beskrivelse af arbejdsmarkedet i Ribe Amt 2006 Beskrivelse af arbejdsmarkedet i Ribe Amt 2006 Indhold Efterspørgslen efter arbejdskraft Udbudet af arbejdskraft Balancen på arbejdsmarkedet Efterspørgslen efter ufaglærte Efterspørgslen efter arbejdskraft

Læs mere

KÆMPE SKATTELETTELSE TIL DE RIGESTE 64-ÅRIGE

KÆMPE SKATTELETTELSE TIL DE RIGESTE 64-ÅRIGE 21. oktober 2007 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 KÆMPE SKATTELETTELSE TIL DE RIGESTE 64-ÅRIGE Forslaget om et skattefrit år for de 64-årige giver næsten en mia. kr. i skattelettelse til de rigeste

Læs mere

Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København

Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København Hvem er københavnerne? I denne analyse er der udarbejdet en karakteristik af københavnerne, hvor der bl.a. er set på befolkningsudvikling, familietyper,

Læs mere

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Maj 218 1. Indledning og sammenfatning I efteråret 216 viste en opfølgning på reformen af sygedagpenge fra 214, at udgifterne til sygedagpenge var højere

Læs mere

Adgang til naturen. Naturen må gerne betrædes. men træd varsomt. Folderen. er udgivet af Naturstyrelsen

Adgang til naturen. Naturen må gerne betrædes. men træd varsomt. Folderen. er udgivet af Naturstyrelsen Adgang til naturen Folderen Naturen må gerne betrædes men træd varsomt er udgivet af Naturstyrelsen Dette er en generel DVL-introduktion til adgangsområdet. Den fulde tekst findes i folderen (Udarbejdet

Læs mere

INDVANDRERE OG EFTERKOMMERE I ÅRHUS KOMMUNE.

INDVANDRERE OG EFTERKOMMERE I ÅRHUS KOMMUNE. INDVANDRERE OG EFTERKOMMERE I ÅRHUS KOMMUNE. Nærværende rapport om Indvandrere og efterkommere i Århus Kommune (ÅK) - udvalgte Århustal er en opfølgning på rapporten Indvandrere i Danmark fra Danmarks

Læs mere

Adgang til naturen. Folderen. Dette er en generel DVL-introduktion til adgangsområdet. (Udarbejdet af DVLs adgangsgruppe revideret 2018)

Adgang til naturen. Folderen. Dette er en generel DVL-introduktion til adgangsområdet. (Udarbejdet af DVLs adgangsgruppe revideret 2018) Adgang til naturen Folderen Naturen må gerne betrædes men træd varsomt indeholder alle bestemmelser. Find den på www.mst.dk eller på www.dvl.dk under medlemmer/adgangsregler Dette er en generel DVL-introduktion

Læs mere

Hjemmeservice - En analyse af de beskæftigede

Hjemmeservice - En analyse af de beskæftigede Hjemmeservice - En analyse af de beskæftigede Sammenfatning Denne analyse af -ordningen i 1997 beskæftiger sig med udbudssiden i, det vil sige -virksomhederne og især virksomhedernes ejere og deres ansatte.

Læs mere

Ulykkestal fordelt på politikredse. Status for ulykker 2013 Rapport nr 526

Ulykkestal fordelt på politikredse. Status for ulykker 2013 Rapport nr 526 Ulykkestal fordelt på politikredse Status for ulykker 213 Rapport nr 526 Indhold Forord og indledning 4. Nationale udviklingstendenser 6 1. Nordjyllands politikreds 12 2. Østjyllands politikreds 2 3.

Læs mere

5. Miljø og familier. 5.1 Familiernes køb af økologiske varer

5. Miljø og familier. 5.1 Familiernes køb af økologiske varer Miljø og familier 104 Miljø og familier 5. Miljø og familier Miljøbevidsthed Holdninger til miljøet Det kræver en aktiv indsats fra størstedelen af befolkningen at mindske de miljøproblemer, der opstår

Læs mere

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2015 LÆGDOMMERES REPRÆSENTATIVITET. Undersøgelse vedrørende perioden til

JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2015 LÆGDOMMERES REPRÆSENTATIVITET. Undersøgelse vedrørende perioden til JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR DECEMBER 2015 LÆGDOMMERES REPRÆSENTATIVITET Undersøgelse vedrørende perioden 1.1.2016 til 31.12.2019. 1. Indledning I år 2000 gennemførte Justitsministeriets Forskningskontor

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 14. marts 2006 RN A203/06

RIGSREVISIONEN København, den 14. marts 2006 RN A203/06 RIGSREVISIONEN København, den 14. marts 2006 RN A203/06 Notat til statsrevisorerne om den fortsatte udvikling i sagen om driften af statsskovene (beretning nr. 7/02) I. Indledning 1. Jeg afgav den 11.

Læs mere

Input til processen frem mod en friluftsstrategi for Silkeborg Kommune

Input til processen frem mod en friluftsstrategi for Silkeborg Kommune Input til processen frem mod en friluftsstrategi for Silkeborg Kommune Søren Præstholm Videncenter for Friluftsliv og Naturformidling Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, KU Mange Muligheder

Læs mere

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND Hillerød, Gribskov, Fredensborg, Halsnæs og Helsingør Kommuner og Naturstyrelsen har i de sidste

Læs mere

Den Sociale Kapitalfond Analyse små og mellemstore virksomheder tager et særligt socialt ansvar

Den Sociale Kapitalfond Analyse små og mellemstore virksomheder tager et særligt socialt ansvar Den Sociale Kapitalfond Analyse 1.800 små og mellemstore virksomheder tager et særligt socialt ansvar Maj 2018 Af Kristian Thor Jakobsen og Julie Birkedal Haumand Kontakt: Analysechef Kristian Thor Jakobsen

Læs mere

Vejledning om regler for skiltning om adgangsreglerne i naturen Udarbejdet i samarbejde med

Vejledning om regler for skiltning om adgangsreglerne i naturen Udarbejdet i samarbejde med Vejledning om regler for skiltning om adgangsreglerne i naturen Udarbejdet i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund Danmarks Jægerforbund Danmarks Naturfredningsforening Dansk Skovforening DGI Friluftsrådet

Læs mere

BESKÆFTIGELSESRAPPORT 2004

BESKÆFTIGELSESRAPPORT 2004 KONSERVATORIET FOR MUSIK OG FORMIDLING BESKÆFTIGELSESRAPPORT 2004 Januar 2005 Vestjysk Musikkonservatorium Kirkegade 61 6700 Esbjerg www.vmk.dk info@vmk.dk Indholdsfortegnelse 1. Indledning Side 2 2. Konservatoriets

Læs mere

Kapitel 2: Befolkning.

Kapitel 2: Befolkning. 7 Kapitel 2: Befolkning. 2.1 Indledning. De danske kommuner har forskellige grundvilkår at arbejde ud fra. Ud fra befolkningens demografiske og socioøkonomiske sammensætning har kommunerne i forskellig

Læs mere

ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID

ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID 16. oktober 28 ARBEJDSKRAFTMANGEL INDENFOR SEKTORER OG OVER TID Hovedudfordringen de kommende par år bliver ikke generel mangel på arbejdskraft i den private sektor, men nærmere mangel på job. Opgørelser

Læs mere

Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter

Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter Partnerskaber Frilufts- og naturprojekter Aftale mellem: Kommunernes Landsforening Danmarks Naturfredningsforening Friluftsrådet Miljøministeriet Formål: Støtte frivillige lokalt forankrede frilufts- og

Læs mere

personer under 65 år har mindst 40 år bag sig på arbejdsmarkedet

personer under 65 år har mindst 40 år bag sig på arbejdsmarkedet Thomas Klintefelt, seniorchefkonsulent thok@di.dk, 3377 3367 FEBRUAR 219 4. personer under 65 år har mindst 4 år bag sig på arbejdsmarkedet Der er 4. personer mellem 55 og 64 år, som har været mindst 4

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Cykelregnskab 2015-2020

TÅRNBY KOMMUNE. Cykelregnskab 2015-2020 TÅRNBY KOMMUNE Cykelregnskab 2015-2020 1 Indhold: Indledning - Cykelregnskab 2015... 3 Hvorfor cykler borgerne i Tårnby?... 4 og hvorfor ikke?... 6 Ikke - cyklisterne i Tårnby Kommune... 7 Cykling og trafiksikkerhed...

Læs mere

Highlights for foder- og fødevareingredienssektoren:

Highlights for foder- og fødevareingredienssektoren: Økonomisk analyse 1. juni 2018 Axelborg, Axeltorv 3 19 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Den danske foder- og fødevareingredienssektor Den danske foder- og fødevareingredienssektor

Læs mere

Forskel i levetid og tilbagetrækningsalder

Forskel i levetid og tilbagetrækningsalder Thomas Klintefelt, seniorchefkonsulent thok@di.dk, 3377 3367 MAJ 2019 Forskel i levetid og tilbagetrækningsalder Forskellen i levetid mellem ufaglærte og akademikere reduceres betydeligt, når man ser på

Læs mere

Demografiske udfordringer frem til 2040

Demografiske udfordringer frem til 2040 Demografiske udfordringer frem til 2040 Af Niels Henning Bjørn, NIHB@kl.dk Danmarks befolkning vokser i disse år som følge af længere levetid, store årgange og indvandring. Det har især betydningen for

Læs mere

Konkursanalyse 2012. 5456 konkurser i 2012 færre ansatte mister jobbet

Konkursanalyse 2012. 5456 konkurser i 2012 færre ansatte mister jobbet 5456 konkurser i 2012 færre ansatte mister jobbet 2012 ligner 2011, når man ser på antallet af konkurser. I modsætning til 2011 er der tabt 12 procent færre job i de konkursramte virksomheder og dermed

Læs mere

BILAG 2. Status og udvikling på integrationsområdet

BILAG 2. Status og udvikling på integrationsområdet BILAG 2 Dato: 6.oktober 2010 Kontor: Analyseenheden Status og udvikling på integrationsområdet I dette notat beskrives status og udvikling i centrale nøgletal for nydanskeres integration i Danmark. Først

Læs mere

Analyse 27. marts 2014

Analyse 27. marts 2014 27. marts 214 Antallet af fattige i Danmark steg svagt i 212 Af Kristian Thor Jakobsen I 213 fremlagde et ekspertudvalg deres bud på en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. Dette notat anvender denne fattigdomsgrænse

Læs mere

Markedsanalyse. Danskernes forhold til naturen anno 2017

Markedsanalyse. Danskernes forhold til naturen anno 2017 Markedsanalyse 22. maj 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskernes forhold til naturen anno 2017 I en ny undersøgelse har landbrug & Fødevarer

Læs mere

kraghinvest.dk Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé

kraghinvest.dk Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Januar 2014 Resumé Vi har i dette notat set nærmere på udviklingen i beskæftigelsen i den private- og offentlige sektor, og fandt i den forbindelse

Læs mere

Ledighed i Østdanmark december BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND

Ledighed i Østdanmark december BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND Ledighed i Østdanmark december 2008. BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN OG SJÆLLAND Januar 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE SAMMENFATNING 1 BAGGRUND 2 LEDIGHEDEN I ØSTDANMARK 2 AKADEMIKERE, BYGGEFAGENE OG IKKE-FAGLÆRTE

Læs mere

ELITEN I DANMARK. 5. marts 2007. Resumé:

ELITEN I DANMARK. 5. marts 2007. Resumé: 5. marts 2007 af Jonas Schytz Juul direkte tlf. 33557722 og Jakob Mølgaard Resumé: ELITEN I DANMARK Knap 300.000 personer er i eliten i Danmark og de tjener omkring 60.000 kr. pr. måned. Langt hovedparten

Læs mere

Bilag 1 prioriterede trafikstianlæg 2009-2012

Bilag 1 prioriterede trafikstianlæg 2009-2012 Forslag til Stiplan Bilag 1: Prioritering af trafikstier 2009-2012 Bilag 2: Prioritering af rekreative stier 2009-2012 Bilag 3: Færdsel på veje og stier Bilag 4: Miljøvurdering 95 Bilag 1 prioriterede

Læs mere

FSR ANALYSE I SAMARBEJDE MED ESTATISTIK

FSR ANALYSE I SAMARBEJDE MED ESTATISTIK Udviklingen af konkurser blandt danske virksomheder, januar 2013 FSR ANALYSE I SAMARBEJDE MED ESTATISTIK www.fsr.dk 1 FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark.

Læs mere

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 11. august 215 Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? Af Kristian Thor Jakobsen I andre vestlige lande har personerne med de allerhøjeste indkomster over de seneste

Læs mere

Erhvervsnyt fra estatistik April 2014

Erhvervsnyt fra estatistik April 2014 Erhvervsnyt fra estatistik Fremgang i antallet af fuldtidsstillinger København, Fyn og Østjylland trækker væksten For første gang i fem år skabes der nu flere fuldtidsstillinger i Danmark. Der er dog store

Læs mere

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Indeks 2006=100 Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Erhvervsstrukturen i Aarhus Kommune, 2013 Pr. 1. januar 2013 var der 176.109 arbejdspladser eller beskæftigede i Aarhus Kommune. I forhold

Læs mere

OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK. 2. halvår 2014 BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN & SJÆLLAND

OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK. 2. halvår 2014 BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN & SJÆLLAND OVERBLIK OVER ARBEJDSMARKEDET ØSTDANMARK 2. halvår 2014 BESKÆFTIGELSESREGION HOVEDSTADEN & SJÆLLAND INDHOLDSFORTEGNELSE STIGENDE BESKÆFTIGELSE FREM MOD UDGANGEN AF 2015 3 Fremskrivning af samlet beskæftigelse

Læs mere

Fakta om advokatbranchen

Fakta om advokatbranchen Virksomhederne Den danske advokatbranche består af ca. 1.700 virksomheder, hvilket spænder fra enkeltmandsvirksomheder med én advokat til store virksomheder med mere end 400 ansatte. I de senere år har

Læs mere

Færre ufaglærte job trods fremgang i beskæftigelsen

Færre ufaglærte job trods fremgang i beskæftigelsen Færre ufaglærte job trods fremgang i beskæftigelsen Siden starten af 2013 har vi oplevet en fremgang i lønmodtagerbeskæftigelsen. AE har undersøgt, hvilke uddannelsesgrupper der har draget fordel af beskæftigelsesfremgangen.

Læs mere

i Mariager Kommune gennem de senere år, har hovedsageligt været mindre håndværksvirksomheder etableret af lokale.

i Mariager Kommune gennem de senere år, har hovedsageligt været mindre håndværksvirksomheder etableret af lokale. Erhvervsudvikling Erhvervsprofil Sammenholdes Mariager Kommuamtsgennemsnittet, tegner der sig et overordnet billede af en typisk landkommune. Dette billede går til en vis grad igen når der sammenlignes

Læs mere

Analyse af sammenhæng mellem tandlægebesøg og demografiske og socioøkonomiske forhold

Analyse af sammenhæng mellem tandlægebesøg og demografiske og socioøkonomiske forhold ANALYSE Analyse af sammenhæng mellem tandlægebesøg og demografiske og socioøkonomiske forhold Af Bodil Helbech Hansen Formålet med denne analyse er at undersøge forskelle i hvor mange borgere, der går

Læs mere

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune

Friluftsliv i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune Friluftsliv i sø-landskabet Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 19. januar, Ringsted kommune 1 Antal Spørgeskema om friluftsliv Respondenter 43 personer, 29 mænd,

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK-Øst 19-01- 2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland Januar 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3. kvartal 2015

Læs mere

I 2012 havde de 68-årige (årgang 1944) samme beskæftigelsesfrekvens som de 67-årige (årgang 1941) havde i 2008.

I 2012 havde de 68-årige (årgang 1944) samme beskæftigelsesfrekvens som de 67-årige (årgang 1941) havde i 2008. A nalys e Udviklingen i beskæftigelsesfrekvensen for personer i pensionsalderen Af Nadja Christine Andersen En række politiske tiltag har de sidste ti år haft til hensigt at få flere ældre i pensionsalderen

Læs mere

A/S Sønder Omme Plantage

A/S Sønder Omme Plantage Vi har en dejlig Plantage, hvor gæster er velkomne. Henvendelser om adgang til Plantagen administreres efter Naturbeskyttelseslovens adgangsregler for private skove. ken udstikker rammerne for publikums

Læs mere

Frisenvold Laksegård, Stevnstrup Enge og Midtbæk Enge - areal nr. 212

Frisenvold Laksegård, Stevnstrup Enge og Midtbæk Enge - areal nr. 212 Skov- og Naturstyrelsen, Kronjylland Arealvise beskrivelser side 1 Frisenvold Laksegård, Stevnstrup Enge og Midtbæk Enge - areal nr. 212 1. Beskrivelse 1.1 Generelt Der er i denne Driftsplan kun planlagt

Læs mere

Kvartalsstatistik nr

Kvartalsstatistik nr nr. 3 2013 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik Kvartalsstatistikken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene vil kvartalsstatistikken indeholde

Læs mere

S T AT I S T I K FO R M E D AR B E J D E R S AM M E N S ÆT - N I N G E N I K OM M U N E R N E P Å K Ø N, AL D E R O G E T N I C I T ET

S T AT I S T I K FO R M E D AR B E J D E R S AM M E N S ÆT - N I N G E N I K OM M U N E R N E P Å K Ø N, AL D E R O G E T N I C I T ET S T AT I S T I K FO R M E D AR B E J D E R S AM M E N S ÆT - N I N G E N I K OM M U N E R N E P Å K Ø N, AL D E R O G E T N I C I T ET Den 23. september 2010 Ref NKS nks@kl.dk Kønsfordeling blandt kommunalt

Læs mere

Ola Ekholm Heidi Amalie Rosendahl Jensen Michael Davidsen Anne Illemann Christensen STATENS INSTITUT FOR FOLKESUNDHED. Alternativ behandling

Ola Ekholm Heidi Amalie Rosendahl Jensen Michael Davidsen Anne Illemann Christensen STATENS INSTITUT FOR FOLKESUNDHED. Alternativ behandling Ola Ekholm Heidi Amalie Rosendahl Jensen Michael Davidsen Anne Illemann Christensen STATENS INSTITUT FOR FOLKESUNDHED Alternativ behandling Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen 2017 Kolofon Alternativ

Læs mere

Akademikere beskæftiget i den private sektor

Akademikere beskæftiget i den private sektor Uddannelses- og Forskningsudvalget 2016-17 UFU Alm.del Bilag 86 t TIL FOLKETINGETS UDVALG FOR FORSKNING OG UDDANNELSE 20. april 2017 MZ Akademikere beskæftiget i den private sektor Indledning Der er udsigt

Læs mere

Kvartalsstatistik nr

Kvartalsstatistik nr nr. 2 2013 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik Kvartalsstatistikken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene vil kvartalsstatistikken indeholde

Læs mere

3 DANSKERNES ALKOHOLVANER

3 DANSKERNES ALKOHOLVANER 3 DANSKERNES ALKOHOLVANER Dette afsnit belyser danskernes alkoholvaner, herunder kønsforskelle og sociale forskelle i alkoholforbrug, gravides alkoholforbrug samt danskernes begrundelser for at drikke

Læs mere

- Målgruppeanalyse af HAKL s målgrupper

- Målgruppeanalyse af HAKL s målgrupper 1 Sammenfatning AMU-systemet spiller en væsentlig rolle gennem udbud af efteruddannelse, for at udvikle og udbygge arbejdsmarkedsrelaterede kompetencer hos primært ufaglærte og faglærte på arbejdsmarkedet

Læs mere

Et dyrt loft Udbud og efterspørgsel efter ingeniører og konsekvenser af et loft over optaget af internationale studerende

Et dyrt loft Udbud og efterspørgsel efter ingeniører og konsekvenser af et loft over optaget af internationale studerende Et dyrt loft Udbud og efterspørgsel efter ingeniører og konsekvenser af et loft over optaget af internationale studerende Konklusioner Forskellen mellem den stigende efterspørgsel og det hidtidige optag

Læs mere

Etnisk ligestilling i amterne Bilag

Etnisk ligestilling i amterne Bilag Etnisk ligestilling i amterne Bilag En undersøgelse af muligheder og barrierer for etnisk ligestilling på de amtslige arbejdspladser December 2001 Arbejdsliv Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Hele

Læs mere

Kapitel 17. Naturforvaltning

Kapitel 17. Naturforvaltning Kapitel 17. Naturforvaltning 17.1. Indledning 17.2. Naturforvaltningsudvalget. 17.3. Bevillinger 17.4. Amtskommunernes rolle i naturforvaltningsarbejdet 17.5. Planlægningsgrundlag 17.6. Forkøbsret og ekspropriation

Læs mere

Indstilling. Skovrejsning 2014-2017. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 11. juni 2013.

Indstilling. Skovrejsning 2014-2017. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 11. juni 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 11. juni 2013 Skovrejsning 2014-2017 Aarhus Kommune Teknik og Miljø Status for Skovrejsning 2009 2012 og forslag til ny skovhandlingsplan

Læs mere

Baggrund om projektet Certificering af skoventreprenører en genvej til certificering af mindre skovejendomme

Baggrund om projektet Certificering af skoventreprenører en genvej til certificering af mindre skovejendomme Baggrund Mens FSC og PEFC skovcertificering er blevet stadigt mere udbredt blandt større statslige, andre offentlige og private skov ejere verden over, er det samme ikke tilfældet for små og mindre ejendomme

Læs mere

unge er hverken i job eller i uddannelse

unge er hverken i job eller i uddannelse 186. unge er hverken i job eller i uddannelse 186. unge under 3 år er hverken i job eller under uddannelse. Det svarer til hver sjette i unge dansker, når man ser på de seneste tal fra efteråret 15. Mere

Læs mere

CYKELREGNSKAB 2009 1

CYKELREGNSKAB 2009 1 CYKELREGNSKAB 2009 1 INTRODUKTION 3 CYKELTRAFIK I SILKEBORG 3 CYKLENS ANDEL AF TURE 3 ÅRSDØGNTRAFIK 3 INFRASTRUKTUR 4 CYKELSTINETTET 4 CYKELPARKERING 4 TRAFIKSIKKERHED 5 BORGERUNDERSØGELSE 2009 6 HVEM

Læs mere

CHAUFFØR OG LAGERARBEJDERES LEDIGHED

CHAUFFØR OG LAGERARBEJDERES LEDIGHED CHAUFFØR OG LAGERARBEJDERES LEDIGHED OG BRANCHESKIFT Resume Det primære formål i denne analyse er at undersøge de chauffører og lagerarbejderes ledighed og beskæftigelse i forhold til de u. I analysen

Læs mere

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm

AMK-Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm AMK-Øst 26-08-2015 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Bornholm August 2015 Udviklingen i beskæftigelsen Fig 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere Beskæftigelsen på Bornholm målt som udviklingen

Læs mere

Etnisk ligestilling i amterne Bilag

Etnisk ligestilling i amterne Bilag Etnisk ligestilling i amterne Bilag En undersøgelse af muligheder og barrierer for etnisk ligestilling på de amtslige arbejdspladser December 2001 Arbejdsliv Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 4 2 Hele

Læs mere