Referat for møde i interessegruppen DSPR d

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat for møde i interessegruppen DSPR d"

Transkript

1 Referat for møde i interessegruppen DSPR d Kl på Sukkertoppen, Sukkertoppen 2b, 7100 Vejle. Deltagere: Kristine Backholm, Ruth Hauerberg Thygesen, Knud Ramian, Lene Kalstrup, Sara Bangert, Lars Bording, Dorte Elleby og Lisbeth Harkes Andreassen. Afbud fra: Mette Strunge Dubert, Lea Pedersen og Mødeleder: Lisbeth Harkes Andreassen Referent: Sara Bangert Punkt 1. Præsentation af nye medlemmer 2. Siden sidst 2a. Rapportens Implementering Indhold Lars Bording: Afdelingsleder i socialpsykiatrien. Optaget af dokumentation for hvem og hvorfor? Knud: arbejdet med Fra erfaring til praksisnær viden færdiggjort. Hvad er praksisnær viden? Forklaring/dimensioner i begrebet. Kristine: paksisnær viden. ude og afprøve Lene: nyt arbejde. Erfaringer med herfra der kan bruges i det nye. Kommer til at sidde i en chefstilling i myndighedsdel overfor centercheferne. Sara: Har opsagt stilling i FH, men vil gerne fortsætte i DSPR og undersøger hvor hun evt. kan lave undersøgelser/fokusgruppeinterview. Har læst medlemsberetninger i forhold til at finde belæg for interviewspørgsmål. Dorthe: læringsforløb indenfor spiseforstyrrelser. Forankring i Åben dialog. Arbejder med resultatdokumentation og krydrer det med skrivet Når dokumentation understøtter recovery. Samt i handleplansarbejde. Stopper i gruppen/pause. Ruth: Er nu pensionist og overvejer fremtiden i gruppen. Er flyttet til Esbjerg. Arbejder i sprogstimulering i børnehaver. Fra praksis til viden. Lisbeth: strategiplan i forbindelse med handleplaner. Effektmåling i den forbindelse. Skal skifte dokumentationsredskab. Skal arbejde med skriveværksted. Undersøger formen mhp. at mindske frafald i skriveværksted. Det bliver et borger - medarbejder samarbejde. Planlægger rehabiliteringsuddannelse for medarbejdere i forbindelse med udviklingsenheden i Type2 Dialog. Dorthe: rapporten kan styrkehandleplansarbejde. Men også noget der taler imod selvsamme arbejde. Handleplan skal være borgerens dokument. Måske kan et andet redskab give mere mening for borgeren og den viden kan overføres ind i handleplanerne? rapporten er ude omkring. Måske med dagsorden. Måske fra konference. Lisbeth:rapporten skal indarbejdes i skriveværkstederne Kristine:Kan være med til at udbrede den som konsulent, der hvor jeg kommer ud. Dokumentation VS tid med borgeren. Måske kan rapporten afhjælpe det modsætningsfyldte forhold. Borgere fortælle fx fordelen ved dokumentationsredskab i sin proces arbejde mod mål støtter proces for borgeren.

2 3. Status på temaet: Tænketank om samspil og fælles udvikling af forskning og praksis v. Ruth, Lisbeth, Agnethe og Dorte. Knud: borgerne er ofte glade for at fortælle hvad de virkelig mente. er det sendt til socialstyrelsen? komplikation udadtil? socialpædagogernes vidensbank? Kristines konference i socialpsykiatrine (boder), Lars kan nævne det i oplæg.sendes i VIA. Sara: vi har formidlet den i Center Nørrebro Videnskabende Netværk (sammen med Irene) Lene: Kan selskabet hjælpe? Samme vej som Agnethe (Ole Svejstrup). Bestyrelsen i selskabet. På selskabets hjemmeside/facebookside) Drøftelse: Hvordan vi tænker at vi kan spille ind i den fortsatte proces? Drøftet med Agnethes ledere og KL. SFI og socialstyrelsen skal ind over i planlægningsgruppe/arrangementsgruppe. Skal op på politisk administrativt niveau og endelig godkendes. Positivt indstillet. Måske sundhedsstyrelsen ind over? Der skal sammensættes en tænketank på chefniveau. Måske en deltager fra gruppen. En vidensgruppe der bærer viden ind. Fodre arrangementsgruppen. En arbejdopgave for os? Skal godkendes i vores hjemland. Hvilken viden kunne vi bringe ind? - reflektion - videnindsamling - hvordan får praksisnærviden blive toneangivende på højere niveau. Ånden i gruppen igennem selskabet knytter det sammen. -Fordel med parallelprocesser. Idéen skal videreudvikles hér imens det gribes på højere niveau. - måske kan vi ikke skabe en stor del ny viden, men hvis vi får øje på noget kan det bringes videre. Vi fortsætter som vi plejer. Og så kan agnethe bringe det ind. - Vi er kommet itl at repræsentere en hel ny form for videnindsamling. Vi begynder at kunne sige hvad praksisnær viden er. Som andre ikke kan sige noget om på samme måde. Vi kan bruges som repræsentanter for hvad praksisnær viden er. Måske skal det fylde mere næste gang. Knud vil gerne præsentere. Knud vil gerne komme med sit oplæg om praksisnær viden. 4. Oplæg til sparring/refl eksion 4a. Når relationen understøtter recovery. ligetil. kan nemt smides ud i fagcentret. (Lene) Knud: relationsspørgsmålet. jo tættere man kan komme på fortællingen. hvad har betydet noget for dig. fortæl hvad der skete. hvad er relation. skal det spørges om? hvad var betydningsfuldt i din recovery i forhold til en medarbejder? Analytiske i bearbejdningen efter interview. Ruth: hvad laver du med din kontaktperson? Lisbeth: paragraf kendskab er tilgængeligt Dorthe: Hvad fremmer din recovery i forhold til en medarbejder. Sara: De der ikke nævner det samme som de andre som noget der fremmer vil så blive synligt i at de nævner noget andet. Skal slås op som fortælling. Dorthe: Er det relationen (den enkelte medarbejder) eller processen der skal understøttes (af forskellige personer). Knud: Måske er det organisatoriske i orden og så kommer relationen nemmere Sara: hvad hvis relationen ikke er begrænset til medarbejder -borger. Samme egenskaber kan understøtte recovery uanset om det er medarbejder - medlem eller medlem - medlem Der er plads til flere i gruppen.

3 Ruth: Aktiviteten er vigtig at se på. Knud: almindelig viden om hvad der understøtter recoveryproceser. Understreger det i den konkrete kontekt der hedder dokumentation. Her understøtter vi den i den konkrete kontekst der hedder relation. Kristine: Ikke kun i mødet med borgeren - medarbejder. men også kulturen i organisationen. Lene: Hvor skal undersøgelse virke. i den kommunale verden skal relation ikke være mål men middel. oplevede effekter. Der er meget faglighed i at medarbejderen bliver i skabet og ikke kommer ud før det er nødvendigt. metodebevidsthed. borgeren skal kunne shoppe rundt. borgeren skal bestemme hvad han/hun kan bruge. Ikke personen men timing el lign kristine: tillært hjælpeløshed. Lars: Positionering. Hvilke roller bliver vi kaldt ind i. Hvilke antagelser har vi. Håndtere magt og etik. Gruppeinterview. Inspirere hinanden. Afløse hinanden mere frit end én til én interview. Forundersøgelser. Kristine. Sara. Mette. Flere der har lyst kan komme med. Også CNVN. 4b. I Vejle kommune er vi i færd med at udfolde en strategiplan med 6 strategiske retninger. Den ene retning retter sig imod dokumentation og effektmåling. I center døgn er der fokus på effekt og resultat. Vi er optaget af hvordan vi dokumenterer og i hvilket omfang. Vi har gjort os forskellige erfaringer gennem pilotprojekter og gør os nogle konkrete tanker om hvordan vi skaber og sikrer en dokumentationskultur og hvordan vi folder det ud i organisationen. Vi vil gerne præsentere status på processen for jer og bede om jeres sparring og refleksion. Effektmåling i Center Døgn Kernen i HOF (helhedsorienteret forandringsmodel), Benjamin Rygg, afd. leder. Forsket i behandling med psykoterapi. Hvilke grundlæggende faktorer i psykoterapi. Effektmåleområder; a)helhedsbeskrivelse, b) Mental health recovery measure MHRM, c) netværkskort, d) faglig måling: GAF, e) relationsmåling, f)målopfølgning, g) forløbsmodel, medicin Formål: 1 for at styrke centrets faglighed (gennem måling og evaluering), 2 for at synliggøre resultater og behov for indsats (borger, personale, myndighed) Ad b) I aktuteam er der færre spørgsmål. Korte ophold (2 stk), længerevarende ophold (13 - måske færre). Ellers alle 30 spørgsmål. ad e) det personlige forhold og samarbejdsforholdet. (forskningsmæssig belæg for at relationen er i orden - Esben Hougård) Reflektioner: Hvem måler? både medarbejder selv, medarbejder-borger, borger selv. Medarbejdere registrerer. Lukket reflektion: Ønske om reflektion: bliver det for omfattende. Og hvem dokumenterer vi for? - risiko ved forforståelse. Men klare forforståelser i redskabet. Ved hvilket grundlag man måler på. Måleparametre fra forskellige systemer. Systematisk og gennemtænkt (og kan blive voldsomt). Måske en skelnen mellem hvad borgeren har brug for og hvad systemet har brug for. Kultur hvor borgeren kan levere til systemet. Få borgerens accept for at gå med ind i det.

4 Læringskulturen. Hvad legitimerer videnen. Ressourcer, medarbejderlegitimering. Borger og medarbejder skal arbejde sammen om at få det mest realistiske billede. Kreativt at udvikle egne måleredskaber. Det skal helst måle det det skal. Ud og prøve det. Søge midler til at undersøge om det måler det det skal. Nogen skal prøve det. Dermed kan man gå ud og få andre til at bruge produktet. Kvantitativt og kvalitativt. Minutiøs beskrivelse af person kan være med til at fastholde billedet. I forhold til det narrative kan det skrevne blive en mere statisk fortælling. Kan helhedsbeskrivelsen ændres når livet ser anderledes ud? Skriftliggørelsen kan fastholde. Svar: I skriveværkstedet kan det blive et levende dokument. Hvad bruger i det helhedsbeskrivelsen til siden den skal skriftliggøres? Knud svarer: mange orker ikke livsfortælling til alle - fordel at det står skrevet. Blive klogere på stærke og svage side. En skreven fortælling kan få liv ved at tage den op og sløjfe noget og tilføje andet. Netværkskort som kvalitativ og dynamisk redskab. Spændende at holde liv i netværkskort undervejs. Knud: stort internt dokumentationsredskab. Hvordan gør man det praksisnært? Dorthe: oplærer medarbejdere i redskabet, hvordan omsætter vi det i praksis i dagligdagen. Man ved hvad der skal til, men det når ikke ud i praksis. At gøre det. Koblingen mellem dokumentaionen til praksis. Kristine: Huske at tænke tanken til ende. Hvilke succeskriterier er der for indsatsen. Hvad skal det bruges til og hvordan? Lene: netværkskortet er konkret og understøtter recovery. Kerneopgaven i Aalborg er netværksdannelse/selvstændighed. behøver man mere end netværkskort? Knud: hvad med målopnåelse. Måske ligger målopnåelse lige ved siden af kerneropgaven. Knud: borgerens mål ændrer sig. Er systemet fleksibelt nok til det? Kan der komme en ny bestilling. Handleplanen skal kunne opsiges når den ikke er gyldig længere. Dorthe/Lene: Kan den enkeltes mål pege på redskabet. Hvad der giver mening at måle på? Hvis redskabet ikke skal begrænses. overordnede mål - konkrete praksishandlinger. Få øje noget væsentligt i helhedsorienterede situationen. Den fortykkede historie dynamisk som omdrejningspunkt. Krav til formen. håb og drømme skal foran dokumentationen. det skal kunne findes deri. Så giver det mening og ikke en tidsrøver. det skal være de 3 rigtige billeder der hænger på køleskabet der minder om retningen i livet. Lene: hof model med begrundelse i psykoterapien. Man arbejder mere væk fra en til en og mere i grupper og relationer og fællesskaber. Hvorfor den grund til dokumentationsbaggrund. Som medarbejder er man også praktisk ansvarlig og er ikke på samme måde terapeutisk 1-1. og måske er det en anden medarbejder der samtaler næste gang. Anden præmis. Og hvorfor er det så det psykoterapeutiske afsæt. Knud: Hvilken viden legitimerer. i den terapeutiske relation påtager terapeuten sig et ansvar. Det skal ikke være terapi og det skal ikke være terapeuten der styrer fortællingen. Derimod vokser den frie fortælling hver gang. I vores Kristine, Sara og Mette og Ruths undersøgelse kan vi som udgangspunkt også arbejde med legitimerende viden.

5 5. Frokost 6. Dokumentati on, Recovery og ledelse Se evt. dagsorden for at læse oplæg til dagen. Nogen der vil tage punktet videre da flere i gruppen stopper? Spørge ledelsen om de vil styrke dokumentation der styrker recovery? Ledelse forstået om ledere og uddelegeret ansvarsroller? som organisationskultur vil vi så understøtte dokumentation der understøtter recovery. Er der er faring med hvordan ledelsen arbejder med dokumentation der styrker recovery. hvad skal ledelsen så gøre. sætte det på personalemøder? Det er noget vi spørger hinanden til og om... får man hjælpe fra ledelsen til at dokumentationen understøtter recovery. kan den organisatoriske være på plads, men hvad mangler så??? sammenhængen mellem meningslandskab - handlingslandskab Krisitne: ERFA gruppe for ledere. Et møde vil være om dokumentation. 2-3 fra interessegruppen der kan holde et oplæg der om dokumentation der understøtter recovery. Lene og Knud afleverer til næste møde en invitation til ledere om hvad de tænker der skal til for at implementere dokumentation der understøtter recovery. (få ledere til at tænke) Samtidig kontakte ledere der har gjort sig er erfaring med at implementere dokumentation (spørge de der har tænkt). Nogen der vil tage punktet videre da flere i gruppen stopper? Spørge ledelsen om de vil styrke dokumentation der styrker recovery? Lene og Knud afleverer til næste møde en invitation til ledere om hvad de tænker der skal til for at implementere dokumentation der understøtter recovery. (få ledere til at tænke) 7. Konferencen Hvordan skal interessegruppen profileres på konferencen? På konferencen kan man sætte en præsentation sammen der passer ind i årets tema eller også skal vi se temaet og overveje om vi har noget der byder ind i det. Overvejende synes 2. mulighed bedst. Når vi ser temaet skal vi overveje om vi har noget at byde ind med 8. Evaluering af mødet Godt møde. Interessant indhold der igangsatte mange ord og overvejelser. Vi kom vidt omkring som sjældent. Svært at vide hvor meget tid der er brug for til refleksioner. Næste møde: Fountain House d. 4/2-15 Husk send din bekræftelse på deltagelse i gruppen inden 15. dec Næste møde Fountain House d. 4/ Næste møder Datoer for 2016: : Sara : aftales : aftales : aftales

Dokumentation og forskning 2016. En interessegruppe i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering

Dokumentation og forskning 2016. En interessegruppe i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering Dokumentation og forskning 2016 En interessegruppe i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering Interessegruppen er et netværk af medlemmer i selskabet som interesserer sig for dokumentation og forskning

Læs mere

Dokumentation og forskning En interessegruppe i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering

Dokumentation og forskning En interessegruppe i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering Dokumentation og forskning En interessegruppe i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering 2 Interessegruppen er et netværk af medlemmer i selskabet som interesserer sig for dokumentation og forskning

Læs mere

Referat for 12. møde i DSPR gruppen om Dokumentation og forskning

Referat for 12. møde i DSPR gruppen om Dokumentation og forskning Referat for 12. møde i DSPR gruppen om Dokumentation og forskning Tid: Torsdag d. 7. november, 2013, kl. 10-15. Sted: Nørre Allé 31, 3.sal t.h. I Århus Lokale: Mødelokale for enden af gangen Deltagere:

Læs mere

Dokumentation og forskning En interessegruppe i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering

Dokumentation og forskning En interessegruppe i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering Dokumentation og forskning 2019 En interessegruppe i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering 2 Interessegruppen er et netværk af medlemmer af Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering, som interesserer

Læs mere

Dokumentation og forskning En interessegruppe i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering

Dokumentation og forskning En interessegruppe i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering Dokumentation og forskning 2020 En interessegruppe i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering 2 Interessegruppen er et netværk af medlemmer af Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering, som interesserer

Læs mere

Referat for møde i interessegruppen DSPR d. 27.11.2014

Referat for møde i interessegruppen DSPR d. 27.11.2014 Referat for møde i interessegruppen DSPR d. 27.11.2014 Kl.10.00 15.15 Socialstyrelsen, Landemærket 9, 1119 København K Deltagere: Mette Strunge Dubert, Ruth Hauerberg Thygesen, Knud Ramian, Lisbeth Harkes

Læs mere

Referat fra møde i interessegruppen DSPR D

Referat fra møde i interessegruppen DSPR D Referat fra møde i interessegruppen DSPR D. 25.08.2016 Kl. 10.00 15.00 Tangkær, Sygehusvej 31, 8950 Ørsted Deltagere: Lea Pedersen, Knud Ramian, Lars Bording, Rikke Vorre og Theresa Lyngdahl Afbud fra:

Læs mere

Dokumentation og forskning En interessegruppe i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering

Dokumentation og forskning En interessegruppe i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering Dokumentation og forskning 2018 En interessegruppe i Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering 2 Interessegruppen er et netværk af medlemmer i selskabet, som interesserer sig for dokumentation og forskning

Læs mere

Referat for møde i interessegruppen DSPR den 26.8.2015

Referat for møde i interessegruppen DSPR den 26.8.2015 Referat for møde i interessegruppen DSPR den 26.8.2015 Kl.10 15 i Salen, Nørre Allé 31, 2.sal, Aarhus Deltagere: Ruth Hauerberg Thygesen, Knud Ramian, Agnete Neidel, Lene Kalstrup, Sara Bangert, Lea Pedersen

Læs mere

Når dokumentation understøtter recovery

Når dokumentation understøtter recovery Lea Pedersen & Lisbeth Andreassen Når dokumentation understøtter recovery Fem undersøgelsers svar på spørgsmålet: Hvad skal der til for at dokumentation giver mening og understøtter den enkelte persons

Læs mere

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016 Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud Temadag om resultatdokumentation Socialtilsyn Øst, 16. januar 2016 Disposition for oplægget 1. Håndbogen i (videns-)kontekst 2. Præsentation

Læs mere

Referat for internat for interessegruppen DSPR d. 07.05.-08.05.2015

Referat for internat for interessegruppen DSPR d. 07.05.-08.05.2015 Referat for internat for interessegruppen DSPR d. 07.05.-08.05.2015 Torsdag kl.10.00 fredag kl. 12.00 Deltagere: Mette Strunge Dubert, Ruth Hauerberg Thygesen, Knud Ramian, Lisbeth Harkes Andreasen, Dorte

Læs mere

Referat for møde i interessegruppen DSPR d. 27.8.2014

Referat for møde i interessegruppen DSPR d. 27.8.2014 Referat for møde i interessegruppen DSPR d. 27.8.2014 Deltagere: Lea Pedersen, Dorte Elleby, Lisbeth harkes Andreasen, Knud Ramian, Ruth Hauerberg Thygesen, Mette Strunge Dubert, Kristine Backholm & Helle

Læs mere

Referat: 13. møde i Interessegruppen DSPR 06.02.14

Referat: 13. møde i Interessegruppen DSPR 06.02.14 Referat: 13. møde i Interessegruppen DSPR 06.02.14 Deltagere: Lea Pedersen, Knud Ramian, Lisbeth Harkes Andreassen, Dorthe Elleby, Irene Bendtsen, Agnete Neidel, Helle Obbekær, Kristine Backholm, Lene

Læs mere

Indledning Om data fra workshoppen. 1.Hvordan forstås dokumentation? Hvad kan dokumentation være? Hvordan er vi blevet. Hvad siger borgeren A

Indledning Om data fra workshoppen. 1.Hvordan forstås dokumentation? Hvad kan dokumentation være? Hvordan er vi blevet. Hvad siger borgeren A Indledning Om data fra workshoppen Der blev på DSPR-konferencen d. 25.9.2012 afholdt en workshop hvor Mette og Lea holdt korte dialogagtige oplæg. Derefter blev der et kortvarigt gruppearbejde, hvor deltagerne

Læs mere

Referat møde i gruppen om Dokumentation og forskning, DSPR, Torsdag d. 27/8 kl. 10-15 Sukkertoppen, Vejle. Deltagere: Lea, Mette, Ruth, Lisbeth, Knud

Referat møde i gruppen om Dokumentation og forskning, DSPR, Torsdag d. 27/8 kl. 10-15 Sukkertoppen, Vejle. Deltagere: Lea, Mette, Ruth, Lisbeth, Knud Referat møde i gruppen om Dokumentation og forskning, DSPR, Torsdag d. 27/8 kl. 10-15 Sukkertoppen, Vejle Deltagere: Lea, Mette, Ruth, Lisbeth, Knud Dagsorden: Emne Indhold OBS = at der skal handles af

Læs mere

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temamøde Socialtilsyn Hovedstaden, 7. oktober 2016

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud. Temamøde Socialtilsyn Hovedstaden, 7. oktober 2016 Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud Temamøde Socialtilsyn Hovedstaden, 7. oktober 2016 Dagens program 1. Håndbogen i (videns-)kontekst 2. Præsentation af håndbogen 3. Spørgsmål

Læs mere

Hvordan kan skolerne implementere

Hvordan kan skolerne implementere Hvordan kan skolerne implementere Der er mange vaner, rutiner og antagelser forbundet med forældresamarbejde i folkeskolen. For at skolerne kan lykkes med at øge samarbejdet med forældrene om elevernes

Læs mere

Referat for møde i interessegruppen DSPR d. 05.02.2015

Referat for møde i interessegruppen DSPR d. 05.02.2015 Referat for møde i interessegruppen DSPR d. 05.02.2015 Kl.10.00 15.15 Type2dialog Høstvej 3 2800 kgs. Lyngby Deltagere: Mette Strunge Dubert, Ruth Hauerberg Thygesen, Knud Ramian, Lisbeth Harkes Andreasen,

Læs mere

Med afsæt i borgernes drømme et projekt om styrket borger- og netværksinddragelse, 141-handleplaner og socialfaglige indsatser

Med afsæt i borgernes drømme et projekt om styrket borger- og netværksinddragelse, 141-handleplaner og socialfaglige indsatser Handicap 2018 borgerperspektiver Med afsæt i borgernes drømme et projekt om styrket borger- og netværksinddragelse, 141-handleplaner og socialfaglige indsatser Ældre- og Handicapforvaltningen 2017-2020

Læs mere

Center for Interventionsforskning. Formål og vision

Center for Interventionsforskning. Formål og vision Center for Interventionsforskning Formål og vision 2015-2020 Centrets formål Det er centrets formål at skabe et forskningsbaseret grundlag for sundhedsfremme og forebyggelse på lokalt såvel som nationalt

Læs mere

Videndelingsmodellen. Sundhed & Omsorg marts Sundhed & Omsorg Esbjerg Kommune

Videndelingsmodellen. Sundhed & Omsorg marts Sundhed & Omsorg Esbjerg Kommune Videndelingsmodellen Sundhed & Omsorg marts 2012 Sundhed & Omsorg Esbjerg Kommune Det er afgørende for en dynamisk organisation som Sundhed & Omsorg hele tiden at være i stand til at opsamle og dele viden.

Læs mere

Resultatdokumentation. Infomøde for sociale tilbud 2. november 2015

Resultatdokumentation. Infomøde for sociale tilbud 2. november 2015 Resultatdokumentation Infomøde for sociale tilbud 2. november 2015 Dagens oplæg roller, tilsyn og produkter Opgaven er klar men der er mange veje til målet Resultatdokumentation en væsentlig del af socialtilsynets

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale grundlag

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Individuelle planer i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem

Læs mere

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder GENTOFTE KOMMUNE SOCIAL & HANDICAP DRIFT Udviklingsplan 2017 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplanen er det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående

Læs mere

Bilag 1: Ramme for beskrivelse og udvikling af peer-støttemodeller

Bilag 1: Ramme for beskrivelse og udvikling af peer-støttemodeller Bilag 1: Ramme for beskrivelse og udvikling af peer-støttemodeller Puljens midler skal finansiere udvikling, afprøvning og implementering af et antal peer-støtte modeller, herunder: Rekruttering og uddannelse

Læs mere

Dokumentation på dagsordenen! Nye kommuner, nye krav

Dokumentation på dagsordenen! Nye kommuner, nye krav Dokumentation på dagsordenen! Nye kommuner, nye krav Dokumentation (ordbog): at fastslå ved hjælp af (især) skriftlige beviser Dokumentation i daglig tale: statistik, rapporter, redegørelser, forskning,

Læs mere

SBH ledermøde den 1. november 2014

SBH ledermøde den 1. november 2014 SBH ledermøde den 1. november 2014 2020 mål Udbredelse af Hjemløsestrategien 110 kerneopgaver i implementeringen af Housing First princippet? 2020 mål hjemløse To mål for hjemløseområdet 1) antallet af

Læs mere

Redskaber til afholdelse af beboerkonferencen

Redskaber til afholdelse af beboerkonferencen Redskaber til afholdelse af beboerkonferencen 1 Indholdsfortegnelse Vejledning til brug af redskaberne............................... 3 Tjekliste til forberedelse af beboerkonferencen......................

Læs mere

Professionel faglighed

Professionel faglighed Professionel faglighed Samarbejde Kommunikation Fleksibilitet håndtering af ændringer Relations kompetence Markedsføring PR Indledning og baggrund I Børne- og Familiecentret er det vores opgave og målsætning

Læs mere

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder GENTOFTE KOMMUNE SOCIAL & HANDICAP DRIFT Udviklingsplan 2018 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplanen er det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående

Læs mere

Fra udfordring til forankring. - Inspiration til proces og metode

Fra udfordring til forankring. - Inspiration til proces og metode Fra udfordring til forankring - Inspiration til proces og metode p Indledning Udfordring Analyse Handlingsplan Indsats Evaluering Forankring Fra udfordring til forankring - Inspiration til proces og metode

Læs mere

April Fælles om trivsel. Strategi for fællesskab og trivsel. på 0-18 år. Frederikssund Kommune

April Fælles om trivsel. Strategi for fællesskab og trivsel. på 0-18 år. Frederikssund Kommune April 2018 Fælles om trivsel Strategi for fællesskab og trivsel på 0-18 år Frederikssund Kommune Indledning og realisering Fælles om trivsel er en strategisk prioritering af de fokusområder, som har afgørende

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde

Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde KONFERENCE Inspiration til arbejdet med udvikling af inkluderende læringsmiljøer og et differentieret forældresamarbejde LÆRINGSKONSULENTERNE Den styrkede pædagogiske læreplan er det nationale fundament

Læs mere

Hvad er projektets baggrund og idé? Indførelse af Åben dialog i socialpsykiatrien Ikast-brande Kommune.

Hvad er projektets baggrund og idé? Indførelse af Åben dialog i socialpsykiatrien Ikast-brande Kommune. Projektkontrakt Dato og versionsnr.: 3-2 juni 2015 Socialpsykiatrisk Center Syd Socialpsykiatrisk Center Nord Projekt: Åben dialog i socialpsykiatrien Ikast- Brande kommune 2015 Projektejer: Claus Hejlskov

Læs mere

Logbog. -På vej mod Recovery-orienteret Rehabilitering. Efterår 2015

Logbog. -På vej mod Recovery-orienteret Rehabilitering. Efterår 2015 Logbog -På vej mod Recovery-orienteret Rehabilitering Efterår 2015 Aarhus Kommune Socialforvaltningen Det Sociale Akademi Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Velkommen til Basisuddannelsen - på vej mod Recovery-orienteret

Læs mere

13-09-2011. Sprogpakkens 6-dages kursus. Introduktion og præsentation 1. dag. Introduktion og præsentation. Velkomst. Sprogpakkens 6- dages kursus

13-09-2011. Sprogpakkens 6-dages kursus. Introduktion og præsentation 1. dag. Introduktion og præsentation. Velkomst. Sprogpakkens 6- dages kursus Sprogpakkens 6-dages kursus Introduktion og præsentation 1. dag 1 Introduktion og præsentation Velkomst Præsentation af deltagerne Praktiske informationer om kurset Evaluering Sprogpakkens baggrund 6-dages

Læs mere

Tilsynsnotat Inden mødet. Institution: Idrætsbørnehaven Lærkereden

Tilsynsnotat Inden mødet. Institution: Idrætsbørnehaven Lærkereden Tilsynsnotat 2016 Institution: Idrætsbørnehaven Lærkereden Emne Kortlægningen T2 På tilsynsbesøget vil vi gerne drøfte resultatet af T2 og progressionen fra T1 samt jeres arbejde med de nye data Beskriv

Læs mere

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud

Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud Resultatdokumentation og evaluering Håndbog for sociale tilbud Temamøde Socialstyrelsen, Odense 15. juni 2016 Mikkel Møldrup-Lakjer, Center for Data, Analyse og Metode Dagens program 1. Håndbogen i (videns-)kontekst

Læs mere

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse. Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.dk Kompetencestrategi Kurser Efteruddannelse Videreuddannelse Hvordan

Læs mere

Tættere på praksis. Bemærkninger om Socialstyrelsens Resultatdokumentation og evaluering håndbog for sociale tilbud

Tættere på praksis. Bemærkninger om Socialstyrelsens Resultatdokumentation og evaluering håndbog for sociale tilbud Tættere på praksis Bemærkninger om Socialstyrelsens Resultatdokumentation og evaluering håndbog for sociale tilbud Interessegruppen for dokumentation og forskning Dansk Selskab for Psyksosocial Rehabilitering

Læs mere

Konference: Trivsel og kampen mod mobning et fælles ansvar

Konference: Trivsel og kampen mod mobning et fælles ansvar Konference: Trivsel og kampen mod mobning et fælles ansvar Læringskonsulenterne inviterer til to regionale konferencer om trivsel og antimobning - den 7. december i København og den 14. december i Vejle.

Læs mere

Workshop om Recovery Øvelsesvejledning

Workshop om Recovery Øvelsesvejledning Psykiatrisk Center Ballerup Kompetencecenter for Rehabilitering og Recovery Maglevænget 2 2750 Ballerup Dato: 26.11.2013 Workshop om Recovery Øvelsesvejledning Øvelsesvejledning november 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

VELKOMMEN. Fra viden til handling

VELKOMMEN. Fra viden til handling VELKOMMEN Fra viden til handling 1 PROGRAM Præsentation af oplægsholdere - værdisæt og visioner bag samarbejdet Præsentation af videntilhandling.dk Øvelsessession meningsfuld og anvendt dokumentation hjemme

Læs mere

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse

Tænketank for brugerinddragelse. Baggrund. Fokus på brugerinddragelse. Vi er ikke i mål med brugerinddragelse Tænketank for brugerinddragelse Danske Patienter har modtaget 1,5 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsens pulje til vidensopsamling om brugerinddragelse til et projekt, der har til formål at sikre effektiv udbredelse

Læs mere

De pædagogiske praksiskonsulenter

De pædagogiske praksiskonsulenter De pædagogiske praksiskonsulenter Rådgivnings- og vejledningsforløb på dagtilbudsområdet KL s dagtilbudskonference d.17. maj 2017 Dagens workshop Formål : At præsentere vores rådgivnings- og vejledningsindsats

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Køb bøgerne i dag Ledelse af frivillige V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Grundlægger af bl.a. RETRO giver dig redskaber og inspiration til ledelsesopgaven baseret

Læs mere

Såvel centerledelse, som afdelingsledelse, AMR og TR har alle bidraget til processen, og i det følgende materiale kan resultatet læses.

Såvel centerledelse, som afdelingsledelse, AMR og TR har alle bidraget til processen, og i det følgende materiale kan resultatet læses. Forord Inden for det specialiserede socialområde stilles der løbende øgede og andre krav til opgaveløsningen, for såvel af medarbejderne, afdelingsledere og centerledelsen. Det har forårsaget et andet

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hopitaler

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hopitaler Kom godt i gang med brugerinddragelse på hopitaler - En vejledning til hospitalsafdelinger der vil arbejde med brugerinddragelse Brugerinddragelse gør en forskel Brugerinddragelse er et aktuelt og voksende

Læs mere

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder

Udviklingsplan Overordnede mål, indsats- og fokusområder GENTOFTE KOMMUNE SOCIAL & HANDICAP DRIFT Udviklingsplan 2017 - Overordnede mål, indsats- og fokusområder Udviklingsplanen er det fælles styringsredskab i Social & Handicap Drift. Det rummer: 1. De tværgående

Læs mere

Referat. 11. møde i Interessegruppen DSPR- 29-8- 2013

Referat. 11. møde i Interessegruppen DSPR- 29-8- 2013 Referat 11. møde i Interessegruppen DSPR- 29-8- 2013 Deltagere: Ruth Thygesen, Lea Pedersen, Knud Ramian, Lisbeth Harkes Andreassen, Dorthe Elleby, Irene Bendtsen, Nina Borum Nielsen & Mette Strunge Dubert

Læs mere

Regionale retningslinjer med lokale tilføjelser for Bostedet Hadsund. Indflydelse på eget liv

Regionale retningslinjer med lokale tilføjelser for Bostedet Hadsund. Indflydelse på eget liv Oktober 2018 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Regionale retningslinjer med lokale tilføjelser for Bostedet Hadsund Indflydelse på eget liv Side 2 Dansk kvalitetsmodel på det sociale område er

Læs mere

Workshop: At arbejde i borgerens ide om forandring. Borgerinddragelse 2.0.

Workshop: At arbejde i borgerens ide om forandring. Borgerinddragelse 2.0. Workshop: At arbejde i borgerens ide om forandring. Borgerinddragelse 2.0. Dorte From, faglig konsulent. Finn Blickfeldt Juliussen, specialkonsulent Center for Handicap og Psykisk Sårbarhed Omdrejningspunktet

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Firkløveret 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Firkløveret 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Firkløveret 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring og

Læs mere

BEDRE TRIVSEL OG ARBEJDSMILJØ I REGION HOVEDSTADEN

BEDRE TRIVSEL OG ARBEJDSMILJØ I REGION HOVEDSTADEN BEDRE TRIVSEL OG ARBEJDSMILJØ I REGION HOVEDSTADEN NIENDE LABORATORIUM 26. FEBRUAR 2013 TAASTRUP NIENDE LABORATORIEDAG Velkommen til Niende Laboratoriedag Dette er det sidste Laboratorie i projekt 5 i

Læs mere

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hospitaler

Kom godt i gang med brugerinddragelse på hospitaler Patientstøtte & Lokal Indsats Kræftens Bekæmpelse Kom godt i gang med brugerinddragelse på hospitaler Vejledning til hospitalsafdelinger der vil arbejde med brugerinddragelse Kræftens Bekæmpelse Strandboulevarden

Læs mere

Familiesamtaler målrettet børn

Familiesamtaler målrettet børn Familiesamtaler målrettet børn Sundhedsstyrelsen har siden 2012 haft en række anbefalinger til sundhedsprofessionelle om inddragelse af pårørende til alvorligt syge. Anbefalingerne skal sikre, at de pårørende

Læs mere

Dokumentation og forskning med Liv i fokus

Dokumentation og forskning med Liv i fokus Dokumentation og forskning med Liv i fokus Knud Ramian, Center for kvalitetsudvikling, Region Midtjylland www.knudramian.pbwiki.com www.regionmidtjylland.dk Indhold Anvendelse af praksisbaseret viden Status

Læs mere

Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren, Årsmøde, 13. januar 2012. Program for Workshop nr. 10:

Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren, Årsmøde, 13. januar 2012. Program for Workshop nr. 10: Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren, Årsmøde, 13. januar 2012 Program for Workshop nr. 10: I. 9.30-10.45 : Fra Handling til viden Kvalitetsudviklingsprojekter og forskning 9.30-9.50 Introduktion.

Læs mere

Inspiration og værktøjer til at styrke det. psykiske arbejdsmiljø

Inspiration og værktøjer til at styrke det. psykiske arbejdsmiljø Inspiration og værktøjer til at styrke det psykiske arbejdsmiljø Forord et godt arbejdsmiljø betaler sig Socialpædagoger mødes af store udfordringer og skal kunne håndtere disse udfordringer. Men uanset

Læs mere

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt

Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Glasset er ikke halvt tomt, men halvt fyldt Den anerkendende opfølgningsproces Pernille Lundtoft og Morten Bisgaard Ennova A/S Agenda 1 Introduktion (10:10 10:30) Lidt om anerkendende tilgang 2 ERFA og

Læs mere

MØDELEDELSE I HVERDAGEN SKAB BEDRE MØDER FOR DIG OG DINE KOLLEGER

MØDELEDELSE I HVERDAGEN SKAB BEDRE MØDER FOR DIG OG DINE KOLLEGER MØDELEDELSE I HVERDAGEN SKAB BEDRE MØDER FOR DIG OG DINE KOLLEGER PROGRAM: Kl.09.00-11.45: Velkomst og check in Øvelse med udgangspunkt i hjemmeopgaven Oplæg: Når vi kommunikerer i en organisation Oplæg:

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Dokumenttype Vejledning Version 1. Forfattere Line Top Abildtrup Gældende fra

Dokumenttype Vejledning Version 1. Forfattere Line Top Abildtrup Gældende fra Strategi - Orion Udgiver Den Sociale Virksomhed > Orion Dokumenttype Vejledning Version 1 Forfattere Line Top Abildtrup Gældende fra 20-04-2018 Fagligt ansvarlig Line Top Abildtrup Næste revision 16-04-2020

Læs mere

Refleksionsskabelon Resultatdokumentation med omtanke Handleplan

Refleksionsskabelon Resultatdokumentation med omtanke Handleplan Refleksionsskabelon Resultatdokumentation med omtanke Handleplan 1 2 REFLEKSIONSSKABELONEN Resultatdokumentation med omtanke 1. udgave 2015 Udarbejdet af 35 sociale steder og LOS Udviklingsafdeling Projektleder

Læs mere

Hospitalsenheden VEST

Hospitalsenheden VEST Kerneopgave Kvalitet Arbejdsmiljø www.regionmidtjylland.dk Indledende snak 2 minutter med sidemanden Hvorfor har I netop valgt denne workshop? 2 www.vest.rm.dk Vi kommer omkring... Hvorfor og hvordan Trivsel

Læs mere

Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis

Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis Anerkendende pædagogik Relationer og anerkendelse i praksis LOS landsmøde 27. marts 2017 Først: En lille opvarmning Drøftelse to og to i 5 minutter Hvad er pædagogik? Hvad er anerkendelse? Og hvordan kan

Læs mere

Referat af møde i DSPR-gruppen på Grønningen 2, 6740, Bramming, 7.02 2013.

Referat af møde i DSPR-gruppen på Grønningen 2, 6740, Bramming, 7.02 2013. Referat af møde i DSPR-gruppen på Grønningen 2, 6740, Bramming, 7.02 2013. Deltagere: Irene Bendtsen, Nina Borum Nielsen, Ruth Thygesen, Helle Vase, Frederick Juliussen, Lisbeth Harkes Andreassen, Mette

Læs mere

Tilsyn 2014 på Egedal Kommunes Bo- og Aktivitetscenter

Tilsyn 2014 på Egedal Kommunes Bo- og Aktivitetscenter Tilsyn 2014 på Egedal Kommunes Bo- og Aktivitetscenter Egedal Kommunes Bo- og Aktivitetscenter havde driftsorienteret tilsyn d. 10. 12. november 2015 fra Socialtilsyn, Hovedstaden, beliggende i Frederiksberg

Læs mere

Mennesker møder mennesker - Det skal ses og mærkes (ordlyd er forenklet)

Mennesker møder mennesker - Det skal ses og mærkes (ordlyd er forenklet) Mennesker møder mennesker - Det skal ses og mærkes (ordlyd er forenklet) Andre forslag: - sammen når vi endnu længre - sammen skaber vi fremtiden - sammen mod fremtiden - sammen skaber vi velfærd - og

Læs mere

Partnerskabsprojekt om dokumentation af hjemmesygepleje

Partnerskabsprojekt om dokumentation af hjemmesygepleje P R O J EKTBESKRIVELSE Partnerskabsprojekt om dokumentation af hjemmesygepleje 1. Baggrund og formål KL gennemførte i 2010 sammen med en række kommuner et strategiprojekt om dokumentation af hjemmesygeplejen.

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

Notat om status på arbejdet med recovery i Ballerup Kommunes Socialpsykiatri

Notat om status på arbejdet med recovery i Ballerup Kommunes Socialpsykiatri 22.04.15 Notat om status på arbejdet med recovery i Ballerup Kommunes Socialpsykiatri Begrebet recovery dukkede op i psykiatrien i Danmark omkring årtusindskiftet, i forbindelse med en stigende interesse

Læs mere

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI

OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI OPGAVEUDVALG FOR DIGITALISERING OG TEKNOLOGI VIDEN PEJLEMÆRKER POLITISK MODEL Indholdsfortegnelse 1. Hvorfor opgaveudvalg for digitalisering og teknologi side 3 2. Digitalisering i DIS-modellen (digitalisering,

Læs mere

AAUH i Mit ønske for AAUH i 2016 lyder:

AAUH i Mit ønske for AAUH i 2016 lyder: 1 Jeg er beæret over denne invitation til, som repræsentant for forskning ved Aalborg Universitetshospital, at bidrage til dette års nytårstale. Det er samtidig med en vis ydmyghed, at jeg står her, for

Læs mere

Strategisk udvikling af socialpsykiatrien

Strategisk udvikling af socialpsykiatrien Oktober 2019. Virksomme indsatser på socialområdet Strategisk udvikling af socialpsykiatrien Omlægning til recovery-orienteret rehabilitering via implementering af metoder. Specialkonsulent Finn Blickfeldt

Læs mere

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Astrid Lindgren 1 1. Indledning Dette er Ringsted Kommunes sprog- og læsestrategi

Læs mere

Refleksionsskabelon Resultatdokumentation med omtanke Værdigrundlag

Refleksionsskabelon Resultatdokumentation med omtanke Værdigrundlag Refleksionsskabelon Resultatdokumentation med omtanke Værdigrundlag 1 2 REFLEKSIONSSKABELONEN Resultatdokumentation med omtanke 1. udgave 2015 Udarbejdet af 35 sociale steder og LOS Udviklingsafdeling

Læs mere

Bad = b +ad Mad = m+ad

Bad = b +ad Mad = m+ad Bad = b +ad Mad = m+ad Hvad nu hvis? Forældre-info Sprog-screening Sproglige mål, test Krav og støtte Intensiv indsats MERE intensiv indsats Fart på sproget fra starten Sponsor: Socialstyrelsen Center

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag

Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag Økonomiudvalget 18.06.2013 Punkt nr. 140, 20. bilag juni 2013 1 Projekt Social balance i Værebro Park : Beskrivelse af indsatsforslag 1. Indsatsens navn Hvad er indsatsens titel? 2. Baggrund Hvad er baggrunden

Læs mere

Læservejledning brugsværdi på diplomuddannelsen (og Master i udsatte børn og unge)

Læservejledning brugsværdi på diplomuddannelsen (og Master i udsatte børn og unge) Læservejledning brugsværdi på diplomuddannelsen (og Master i udsatte børn og unge) Projektet af finansieret af Socialstyrelsen. Alle resultater og materialer kan downloades på www.boerneogungediplom.dk

Læs mere

VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER 2018 Center for Socialpædagogik Vordingborg

VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER 2018 Center for Socialpædagogik Vordingborg VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER 2018 Center for Socialpædagogik Vordingborg INDSATSOMRÅDERNE FOR 2018 PERFORMANCEKULTUR SAMSKABELSE SEKSUALITET FAGLIGHED OG DOKUMENTATION VELFÆRDSTEKNOLOGI SOCIAL

Læs mere

Udvikling af trivselsstrategi eller læseplan med et forebyggende sigte

Udvikling af trivselsstrategi eller læseplan med et forebyggende sigte Udvikling af trivselsstrategi eller læseplan med et forebyggende sigte Hvis man kaster et blik ud over landets kommuner, er der ikke en fælles tilgang til forebyggelse i skolerne. Fx er der store forskelle

Læs mere

Aktionslæring som metode

Aktionslæring som metode Tema 2: Teamsamarbejde om målstyret læring og undervisning dag 2 Udvikling af læringsmålsstyret undervisning ved brug af Aktionslæring som metode Ulla Kofoed, uk@ucc.dk Lisbeth Diernæs, lidi@ucc.dk Program

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed,

Læs mere

Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi

Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi Sammendrag af strategier Sygepleje, ergoterapi og fysioterapi Århus Sygehus 2005-2008 Forskning Evidensbasering og monitorering Dokumentation Århus Universitetshospital Århus Sygehus Virkeliggørelse af

Læs mere

FIT i den rehabiliterende indsats. v/ Helle Obbekær Ergoterapeut, Master i Rehabilitering Mail:

FIT i den rehabiliterende indsats. v/ Helle Obbekær Ergoterapeut, Master i Rehabilitering Mail: FIT i den rehabiliterende indsats v/ Helle Obbekær Ergoterapeut, Master i Rehabilitering Mail: obbeloekke@hotmail.com Tlf: 27202188 Program * Præsentation * Hvad er FIT? * Hvorfor er FIT relevant? Hvad

Læs mere

Workshop C. Praktikdokumentet i pædagoguddannelsen om diskrepansen mellem det, der forberedes, og det der sker i praktikken.

Workshop C. Praktikdokumentet i pædagoguddannelsen om diskrepansen mellem det, der forberedes, og det der sker i praktikken. Workshop C. Praktikdokumentet i pædagoguddannelsen om diskrepansen mellem det, der forberedes, og det der sker i praktikken. I denne workshop inviteres du til at arbejde med og diskutere overvejelser,

Læs mere

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Vi er en privat børnehave som er placeret ved Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg. Normeringen er 80 børnehavebørn

Læs mere

Sundhed og selvbestemmelse

Sundhed og selvbestemmelse Sundhed og selvbestemmelse 1 PRAKSISERFARING SANNE BILLE NIELSEN KATRINE WORSØE BAKKEN Medicinpædagogik Medicin i et pædagogisk perspektiv Recovery Medicin og socialpsykiatri supplerer hinanden Medicin

Læs mere

Aktionslæring. Sommeruni 2015

Aktionslæring. Sommeruni 2015 Aktionslæring Sommeruni 2015 Indhold De fem faser i et aktionslæringsforløb - (KLEO) Interview (i flere afdelinger) Kontrakt - SMTTE Positioner, domæner Observation og observationsnotater Teamets rolle

Læs mere

MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS

MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS MIN FAGLIGE PRAKSIS ET VÆRKTØJ TIL AT SÆTTE ORD PÅ DEN SOCIALPÆDAGOGISKE PRAKSIS MIN FAGLIGE PRAKSIS // VEJLEDNING TIL INDIVIDUEL BRUG Velkommen til værktøjet Min faglige praksis. Værktøjet kan hjælpe

Læs mere

Evaluering af projekt Tidlig indsats for børn af psykisk syge og misbrugende

Evaluering af projekt Tidlig indsats for børn af psykisk syge og misbrugende Evaluering af projekt Tidlig indsats for børn af psykisk syge og misbrugende Fra marts 2009 til april 2010 gennemførte Ballerup Kommune i samarbejde med Region Hovedstaden projekt Tidlig indsats for børn

Læs mere

Statusevaluering Fællesskaber for Alle

Statusevaluering Fællesskaber for Alle Emne: Til: Kopi: til: BILAG Statusevaluering Fællesskaber for Alle Den 4. september 2013 Statusevaluering Fællesskaber for Alle Introduktion Nedenstående er en statusevaluering over hovedaktiviteterne

Læs mere

Offentlig Økonomistyring

Offentlig Økonomistyring Offentlig Økonomistyring Artikel trykt i Offentlig Økonomistyring. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger er Danmarks største

Læs mere

Det synlige botilbud

Det synlige botilbud Kursus Det synlige botilbud - formidlingsmæssige værktøjer til at synliggøre og markedsføre private sociale botilbud Udbydes af University College Lillebælt Kompetenceudvikling og Undervisningsmidler Indledning

Læs mere