3DUNDQG5LGHRPIDQJRJPXOLJKHGHUL +RYHGVWDGVRPUnGHW af Henrik Larsen, Hovedstadsområdets Trafikselskab Per Thost, Anders Nyvig

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "3DUNDQG5LGHRPIDQJRJPXOLJKHGHUL +RYHGVWDGVRPUnGHW af Henrik Larsen, Hovedstadsområdets Trafikselskab Per Thost, Anders Nyvig"

Transkript

1 3DUNDQG5LGHRPIDQJRJPXOLJKHGHUL +RYHGVWDGVRPUnGHW af Henrik Larsen, Hovedstadsområdets Trafikselskab Per Thost, Anders Nyvig,QGOHGQLQJ Individuel biltrafik og kollektiv trafik bliver ofte opstillet som hinandens modsætninger, der ikke kan forenes. Men opfattelsen er grundlæggende forkert. Vi er ikke kun bilister, kun kollektivister, kun cyklister eller kun gående. Vi er det hele. Og vi bruger ikke transportmidlerne for deres egen skyld, men fordi vi skal fra et sted til et andet. Tidens trend er, at flere og flere vælger bilen og kører længere og længere til flere og flere forskellige steder - og vi følges ad en stor del af vejen. Vi sidder i hver sin bil og kører i realiteten sammen. Kofanger ved kofanger. Set fra den enkelte trafikant i hverdagens trafikmylder er det ikke en fortsat religionskrig mellem trafikarterne, der er behov for, men i stedet et attraktivt, miljøvenligt, fleksibelt og koordineret transporttilbud. Det handler om at have et godt alternativ til personbilen med busser og tog inden man hænger fast i køen, prøver at finde en parkeringsplads eller må betale en formue for at parkere. Ofte er parkeringsproblemer i centrum den vigtigste årsag til at kombinere bil og kollektiv trafik, hvilket bl.a. en tysk undersøgelse 1 viser. Hvad er omfanget af park-and-ride i dag, og hvor stort er potentialet? De spørgsmål blev en arbejdsgruppe bestående af HT, DSB, Roskilde Amt og Københavns Kommune bedt om at undersøge under arbejdet med Kollektiv Trafikplan Arbejdsgruppen havde Anders Nyvig A/S tilknyttet som konsulent. 3DUNDQGULGHLGDJ Park and ride i Hovedstadsområdet er i dag primært knyttet til parkeringspladser ved S-togs- og regionaltogsstationer. Der findes i dag ikke parkeringsanlæg som alene vedrører park-and-ride baseret på busser. DSB har i 1997 foretaget en kortlægning af langtidsparkeringen ved alle S- togsstationerne og hovedparten af regionaltogsstationerne. Dette materiale er suppleret med resultater fra analyser af, hvordan S-togspassagererne er ankommet til stationerne: Skiftemønsterundersøgelse 1997 foretaget af COWIconsult omfattende 10 S- togsstationer og én regionalstation (Kokkedal). 1 Verband Deutscher Verkehrsunternehmen: Konzeption, Planung und Betrieb von P+R Køln 1991.

2 Analyse af passagertrafikken til og fra 15 S-togsstationer i april 1994 foretaget af Anders Nyvig. Analyse af passagertrafikken til og fra Københavns citystationer, oktober 1990 foretaget af Anders Nyvig. Omfanget af parkering ved stationerne fremgår af tabel 1. Tabel 1. Parkeringspladser og belægning på en hverdag kl. 10 for forskellige stationskategorier og områder i P-pladser Parkerede biler kapacitet S-togsstationer HT-området iøvrigt Tætby Håndflade iøvrigt ) Fingerby ) Uden for fingerby I alt ) Excl. Nærumbanen 2) Excl. øvrige privatbaner Der er i alt ca langtidsparkeringspladser ved S-togsstationerne og ca ved regionaltogsstationerne i Hovedstadsområdet. Heraf er ca. 61% optaget kl. 10. Udnyttelsen af de enkelte parkeringspladser varierer meget fra sted til sted. Højest ca. 70% af de parkerede biler ved S-togsstationerne er parkeret i forbindelse med en S-togsrejse. De øvrige har andre formål som fx. langtidsparkering i forbindelse med et arbejde eller kortidsparkering i forbindelse med et ærinde nær ved den pågældende station. Ca. 77% af park-and-ride rejsende står af på de 4 citystationer, 12% står af i tætbyen (København og Frederiksberg), 2% i den øvrige del af håndfladen (Dragør, Gentofte, Gladsaxe, Hvidovre, Rødovre og Tårnby kommuner), 6% i byfingrene, mens kun nogle få % står af uden for S-togsnettet. Ca. 80% af de rejsende til de 4 citystationer skønnes at have mål i Københavns City. Som det fremgår af tabel 2, øges hyppigheden af park-and-ride med voksende afstand til København, idet tog konkurrerer bedre med personbiler på længere end på kortere afstande.

3 Tabel 2: Bilistandele i tilbringertrafikken til S-tog fordelt på delområder Københavns Indre by 3% Håndfladen, knudepunkter 4% Håndfladen øvrige stationer 2% Byfingre, knudepunkt 7% Byfingre øvrige stationer 8% Købstæder 11% Af tabel 3 ses det, at 3% af det samlede antal rejser til København og Frederiksberg er park-and-ride. For rejser med kollektivt transportmiddel udgør andelen 7%. For rejser til indre by og de indre brokvarterer er andelen park-and-ride noget højere, idet 9% af de kollektivrejsende parkerer ved en station. Ca. 5% af bilisterne vælger at parkere bilen ved en station og fortsætte rejsen med tog (bilister opfattes her som summen af park-and-ride rejsende og rejser med personbil hele vejen). For rejser til indre by er andelen park-and-ride væsentligt højere, idet 14% af bilisterne parkerer ved en station. For rejser til de indre brokvarterer er andelen 5%, mens kun 1% af bilisterne til det øvrige København og Frederiksberg vælger at parkere bilen ved en station. Tabel 3. Rejser til København og Frederiksberg kommuner over kommunegrænsen på en hverdag kl Til Indre by Indre brokvarterer København og Frederiksberg i øvrigt Park-and-ride kollektivt transportmiddel personbil København og Frederiksberg i alt DUNDQGULGHLIUHPWLGHQ Potentialet for park-and-ride kan enten vurderes som en fremskrivning ud fra det nuværende omfang eller fastlægges visionært ud fra et ønsket mål for park-and-rides andel af den samlede trafik med angivelse af, hvad der skal til, for at målet kan nås. Her er det valgt at benytte den første metode suppleret med en række antagelser for udviklingen i trafikken. Det antages helt generelt, at udviklingen i park-and-ride følger udviklingen i den kollektive trafik som følge af de vedtagne ændringer i vejnet og kollektiv trafikbetjening: En udbygning af motorvejsnettet og den kollektive trafikbetjening - herunder bl.a. Øresundsbane, metrobane og dobbeltspor til 2 Rejserne er kortlagt ved hjælp af Hovedstadsmodellen

4 Frederikssund. Park-and-ride til citystationerne antages at udgøre en uændret andel af den samlede kollektive trafik. For trafikterminaler på Amager antages park-and-ride at udgøre samme andel af biltrafikken år 2000 som for terminaler på Sjælland beliggende i tilsvarende afstande fra Københavns city. I tabel 4 er vist det forventede fremtidige antal rejser til København og Frederiksberg kommuner år Tabel 4. Rejser til København og Frederiksberg kommuner over kommunegrænsen på en hverdag kl. 7-9 år 2000, som følge af ændringer i trafikstrukturen mm. Til Indre by Indre brokvarterer København og Frederiksberg i øvrigt Park-and-ride kollektivt transportmiddel personbil København og Frederiksberg i alt Ifølge hovedstadsmodellen forventes antallet af kollektive rejser til indre by at falde 4%, mens antallet til det øvrige København og Frederiksberg vokser tilsvarende. Antallet af bilrejser vokser med 9% både til indre by og det øvrige København og Frederiksberg. Som resultat heraf fås, at det samlede antal park-and-ride rejsende ikke ændres. Dette dækker over ca. 7% vækst i park-and-ride fra S-togsstationernes oplande, mens parkand-ride fra regionaltogenes oplande udviser et fald på ca. 8%, og park-and-ride fra oplandet uden for Hovedstadsområdet vokser med 3%. Borgerrepræsentationen i Københavns kommune har vedtaget at udvide de nuværende parkeringsrestriktioner i den indre by og Christianshavn til også at omfatte brokvartererne. De nærmere omstændigheder herfor er ikke fastlagt, men det antages, at parkeringsrestriktionerne udstrækkes til hele byområdet inden for Jagtvej - Falkoner Allé - Sjællandsbroen -Vejlands Allé - Øresundsvej. Det antages, at parkeringsrestriktionerne medfører, at andelen af park-and-ride rejsende i forhold til antallet af bilister til disse områder vil være den samme som for den indre bys vedkommende. Dette er en overgrænse for, hvad man kan forvente. Dels er andelen af private parkeringspladser i brokvartererne væsentligt større end i den indre by, dels er tilgængeligheden med kollektiv trafik noget dårligere.

5 Tabel 5. Rejser til København og Frederiksberg kommuner over kommunegrænsen på en hverdag kl. 7-9 år 2000, som følge af ændringer i trafikstrukturen, udvidede parkeringsrestiktioner mm. Til Indre by Indre brokvarterer København og Frederiksberg i øvr. Park-and-ride kollektivt transportmiddel personbil København og Frederiksberg i alt Udvidede parkeringsrestriktioner vil således maksimalt få antallet af park-and-ride rejsende til København og Frederiksberg øget ca. 80%, samtidig med at antallet af rejser med personbil falder ca. 4%. Ca. 12% af rejserne over kommunegrænsen med kollektiv transport vil således være park-and-ride, mens ca. 9% af bilisterne (parkand-ride rejsende samt rejsende med personbil) parkerer bilen og tager toget. 9XUGHULQJDIEHKRYHWIRUXGE\JQLQJDIDQO JWLOSDUNDQGULGH Hvis man alene ser på konsekvenserne af de vedtagne ændringer i vejnet og kollektiv trafikbetjening, vil behovet for en udbygning generelt ikke være væsentligt ændret i forhold til dagens situation. Ved en række stationer vil kapacitetsgrænsen være overskredet eller så tæt på kapacitetsgrænsen, at der kan være tale om et latent (og dermed udækket) behov. Hvis man herudover udstrækker parkeringsrestriktionerne i København til at dække de indre brokvarterer, kan der blive tale om en kraftig vækst i park-and-ride, som vist i tabel 6. Der er her regnet med et uforandret antal parkerende, der ikke er park-andride rejsende.

6 Tabel 6. Parkeringspladser, park-and-ride rejsende samt belægninger på en hverdag år 2000, som følge af ændringer i trafikstrukturen, udvidede parkeringsrestiktioner mm. S-togsstationer HT-området i øvrigt Uden for HT-området City og indre brokvarterer Tætbyen Håndfladen Ydre Amager Helsingørfinger 2) Hillerødfinger Farumbanen Frederikssundsfinger Roskildefinger Køgebugtfinger 3)) Helsingørs opland 4) Hillerøds opland 5) Frederikssunds opland 6) Roskildes opland 7) Køges opland 8) P-pladser kapacitet 1) Parkerede biler kl P-pladser ved privatbaner og ved stationerne uden for HT-området er medregnet i tabellen svarende til antallet af parkerede biler kl. 12. Nærumbanens stationer er ikke medtaget, idet behovet her skønnes ubetydeligt. 2. Incl. Fredensborg 3. Incl. Gadstrup og Havdrup 4. Incl. Espergærde og Snekkersten samt stationer på Helsingør-Gillelejebanen 5. Incl. stationer på Gribskovbanen 6. Incl. stationer på Hillerød-Frederiksværk-Hundestedbanen 7. Incl. Trekroner, Borup og Viby samt stationer på Kalundborgbanen og Odsherredsbanen 8. Incl. Ølby og øvrige regionaltogsstationer på Sjælland For S-togsstationerne under ét overskrides kapaciteten med 5%. Det samme er tilfældet for park-and-ride i det øvrige Hovedstadsområde. Selv om den samlede kapacitet kun overskrides lidt, vil behovet nogle steder være betydeligt større end udbuddet. Beregningerne giver som tidligere nævnt en overgrænse for, hvad man kan forvente. Samtidig er både datamaterialet og beregningsmetoden forbundet med en usikkerhed som gør, at de beregnede tal mere angiver en størrelsesorden end et præcist tal for parkeringsbehovet. Det vil således være problematisk alene ud fra disse beregninger at give et præcist tal på behovet for udbygning af langtidsparkeringspladser ved den enkelte station. I forbindelse med udbygningen af metroen og regionaltog til lufthavnen på Amager er behovet for nye langtidsparkeringspladser estimeret ved analogibetragtninger med andre oplande. Dette er selvsagt mere usikkert end beregningen af det fremtidige behov ved de eksisterende stationer.

7 Det er endnu mere usikkert at vurdere behovet for park-and-ride i nye korridorer med fx. S-busbetjening..UDYWLODQO JWLOSDUNDQGULGH Skal park-and-ride blive en succes, må trafikanterne overbevises om fordelen ved at stille bilen og fortsætte i tog og busser. Der kan opstilles en række vigtige forudsætninger især for nye, men også for eksisterende anlæg til park-and-ride: Anlægget skal ligge tæt på hovedfærdselsåren og tæt på gode kollektive trafikforbindelser (f.eks. ved skæringer mellem motorveje og jernbaner eller ved busprioriteringsanlæg). Der skal være små gangafstande, og anlægget skal af trafikanterne opleves som et trygt og sikkert sted at opholde sig. Der skal være tydelig information om kødannelser og parkeringssituationen inde i København i tilstrækkelig god tid inden afkørslen til park-and-ride anlægget. Rejsetiden må ikke forøges væsentligt ved at foretage park-and-ride i stedet for at køre hele vejen i bil. Den kollektive trafik skal derfor have hyppig frekvens og prioriteres i trafikken. Trafikanten må ikke opleve, at den kollektive rejse giver ringere komfort og rejseoplevelser. Den samlede pris for rejsen skal være mindre ved skift til kollektiv trafik i forhold til at fortsætte i bil (kørsels- eller parkeringsafgifter). (QVWUDWHJLIRUSDUNDQGULGH På grundlag af analysen er det ikke urealistisk, at park-and-ride kan øges fra at udgøre 3% af den samlede daglige trafik til centralkommunerne til at udgøre 5%. Arbejdsgruppen har derfor anbefalet dette som mål for planperioden år 2010 i Kollektiv Trafikplan Samtidig anbefales det, at trafikselskaberne forbereder sig på en situation, hvor de kan håndtere op til 10% af trafikken. Analysen giver en størrelsesorden mere end et præcist tal for parkeringsbehovet ved de enkelte stationer og områder. Til Kollektiv Trafikplan 1998 er der anbefalet en 4-punkts strategi for det videre arbejde med park-and-ride: Udpegning af særligt vigtig knudepunkter for forbedret samspil mellem kollektiv trafik og biltrafik. Vurdering af behov for og udpegning af nye standsningsteder på jernbanenettet. Vurdering og udpegning af forbedringsmuligheder på det eksisterende vejnet Udpegning af mulige placeringer af nye park-and-ride faciliteter baseret på busser. Strategien er en forsigtig eller overordnet strategi, som på den ene side tager højde for behovet for at udvide parkeringsfaciliteterne ved en række stationer, hvor

8 den allerede er opbrugt (og hvor der er et latent behov), eller hvor ændringer i trafikstrukturen som følge af udvidede parkeringsrestriktioner eller roadpricing vil øge behovet. På den anden side retter strategien sig også mod nye muligheder for at udnytte potentialet ved overordnet at udpege egnede lokaliteter for helt nye park-and-ride faciliteter. I strategien indgår også, at der er behov for et mere sammenhængende og detaljeret datagrundlag, end det arbejdsgruppen havde mulighed for at sammenstille. I Kollektiv Trafikplan 1998 er der udpeget en række lokaliteter, som indeholder de 4 elementer, og som det anbefales at se nærmere på (figur 1). Med hensyn til de eksisterende parkeringsfaciliteter viser analyserne, at parkeringskapaciteten bør udvides i Håndfladen ved Hellerup og Vanløse/Flintholm og ved Buddinge, i "Helsingørfingeren" ved Helsingør, Snekkersten og Espergærde og i "Hillerødfingeren" ved Birkerød, Allerød og Sorgenfri, samt Værløse og Farum. I "Frederikssundfingeren" er der behov for flere p-pladser ved alle stationer. I "Roskildefingeren" er der behov for flere p-pladser ved Glostrup og Hedehusene og i "Køgefingeren" ved Greve, Hundige, Ishøj, Karlslunde og Solrød samt Køge. Etablering af flere park-and-ride pladser er imidlertid ikke altid hensigtmæssig ved de eksisterende stationer. Det gør sig f.eks. gældende i Køge og Roskilde, hvor det vil være mere hensigtsmæssigt med nye eller opgraderede standsningssteder uden for byerne. Arbejdsgruppen har her peget på en ny station ved Ølsemagle og opgradering af Trekroner Station (til aflastning af Roskilde station). Arbejdsgruppen har også peget på muligheden for helt nye stationer, hvor tilgængeligheden til det overordnede vejnet er særligt gode. Her er der peget på nye stationer syd for Hillerød og ved St. Rørbæk syd for Frederikssund. Adgangsveje og information om skiftemulighed kan også forbedres mange steder. På motorvejsnettet vil adgangsforholdene til en rækkes stationer kunne forbedres væsentligt, hvis der etableres passende af- og tilkørselsramper. Skiltning kan forbedres på hovedindfaldsvejene, dels i form af fast skiltning til Park and Ride anlæg, stationer etc., dels dynamisk skiltning om trafikforholdene længere fremme (kø, rejsetider, ledige p-pladser i city etc.). Arbejdsgruppen har peget på behov for ramper på Holbækmotorvejen ved Trekroner Station, ved Høje Tåstrup Station, på Køge Bugt motorvejen ved Solrød Byvej, ved Greve Centervej, ved Ishøj Stationsvej samt Brøndbyvester Boulevard. På Helsingørmotorvejen bør overvejes ramper ved Vejenbrødvej til Nivå Station. På Hillerød motorvejen ved Stavnsholtvej til Farum station. Ved Sorgenfri Station kan etableres nordvendte ramper ved Omfartsvejen omkring Lyngby. Endelig peger arbejdsgruppen på behovet for park-and-ride anlæg med skift til bustransport i de særligt biltunge trafikkorridorer og langs hovedindfaldsvejene, hvor togbaseret park-and-ride ikke er mulig. F.eks. er arealet mellem Helsingørmotorvejen og Lundtoftegårdsvej ("Lundtofte-banen") oplagt at anvende til et sådant anlæg, og dette bør undersøges nærmere. Busbaseret park-and-ride på motorvejsnettet må dog vurderes i sammenhæng med forbedrede muligheder for bussernes fremkommelighed.

9 Figur 1: Forslag til områder, hvor park-and-ride anlæg skal undersøges detaljeret.

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for detailhandel i hovedstadsområdet

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for detailhandel i hovedstadsområdet BEK nr 1488 af 11/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 21. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., j.nr. 2018-9359 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om landsplandirektiv

Læs mere

2 Definition og afgrænsning

2 Definition og afgrænsning Notat Emne: Parker og Rejs potentialer Til: Trafikdage 2002 Peter Bjørn Andersen, TetraPlan A/S Fra: og Hjalmar Christiansen, TetraPlan A/S 19. juli 2002 1 Indledning I Juni 2001 vedtog HUR en Parker &

Læs mere

Forslag til landsplandirektiv

Forslag til landsplandirektiv Forslag til landsplandirektiv Bekendtgørelse om landsplandirektiv for detailhandel i hovedstadsområdet I medfør af 3, stk. 1 og 2, og 5 m, stk. 4, i lov om planlægning, jf. lovbekendtgørelse nr. 287 af

Læs mere

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen

16. Maj Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 1 16. Maj 2018 Trafikale udfordringer og scenarier for hovedstadsområdet Leif Gjesing Hansen 2 Udgangspunktet Hvor står vi med dagens udfordringer med hensyn til trængsel, kapacitet og rejsetid i hovedstadsområdet?

Læs mere

Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040

Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040 Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040... 1 Indledning Dette notat dokumenterer en række basisfremskrivninger af trafikken i Hovedstadsområdet til belysning

Læs mere

28. august 2012 Ålborg Trafikdage. Oprettelse af Pendlernet i Movias område

28. august 2012 Ålborg Trafikdage. Oprettelse af Pendlernet i Movias område 28. august 2012 Ålborg Trafikdage Oprettelse af Pendlernet i Movias område Baggrund Staten Mest vækst i kollektiv trafik Kommuner/regioner Mange ændringer siden 2007 Mest mulig trafik for pengene Stort

Læs mere

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5

Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 DEPARTEMENTET Dato 8. april 2010 Trafikale effekter af en ny motorvejskorridor i Ring 5 Det fremgår af Aftalen om en grøn transportpolitik af 29. januar 2009, at der skal gennemføres en strategisk analyse

Læs mere

Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040

Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040 Transportministeriet - Trængselskommissionen Basistrafikfremskrivninger 2018, 2025 og 2040... 1 Indledning Dette notat dokumenterer en række basisfremskrivninger af trafikken i Hovedstadsområdet til belysning

Læs mere

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for detailhandel i hovedstadsområdet

Bekendtgørelse om landsplandirektiv for detailhandel i hovedstadsområdet Bekendtgørelse om landsplandirektiv for detailhandel i hovedstadsområdet I medfør af 3, stk. 1, og 5 m, stk. 4, i lov om planlægning, jf. lovbekendtgørelse nr. 287 af 16. april 2018, fastsættes: Kapitel

Læs mere

Den statslige Trafikplan

Den statslige Trafikplan Den statslige Trafikplan Status på Trafikplan 2012-2027 Movia Trafikbestillerkonference, maj 2012 Baggrund for den statslige trafikplan Lov om trafikselskaber fra 2005: - 8.Transportministeren udarbejder

Læs mere

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden

Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Center for Regional Udvikling Forslag til prioritering af infrastruktur i hovedstadsregionen i samarbejde med KKR Hovedstaden Møde i miljø- og trafikudvalget 1. november 2016 En stærk international infrastruktur

Læs mere

God tilgængelighed til den kollektive trafik

God tilgængelighed til den kollektive trafik UDKAST God tilgængelighed til den kollektive trafik Ved Chefkonsulent Per Skrumsager Hansen, Center for Erhverv og Analyse Billede af gode forbindelser i den kollektive trafik vil være ændret om 10-15

Læs mere

Parkér & Rejs i Hovedstadsområdet

Parkér & Rejs i Hovedstadsområdet Parkér & Rejs i Hovedstadsområdet af Mette Haas, Trafikplanlægger, DSB og Andreas Røhl, Trafikplanlægger, Banestyrelsen Begrebet Parkér & Rejs (herefter P&R) dækker over kombinationen af bil og kollektiv

Læs mere

Effektberegninger af Ring 5 trafikmodel og prognoser

Effektberegninger af Ring 5 trafikmodel og prognoser Effektberegninger af Ring 5 trafikmodel og prognoser 1 Indledning Dette notat dokumenterer de gennemførte trafikmodelberegninger for belysning af de trafikale konsekvenser af etablering af en henholdsvis

Læs mere

Transportudvalget TRU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt

Transportudvalget TRU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Transportudvalget 2012-13 TRU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt MINISTEREN Transportudvalget Folketinget Dato J. nr. 4. december 2012 2012-3482 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København

Læs mere

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen.

Der udpeges en gruppeansvarlig for hver arbejdsgruppe, som skal være fra kommissionen. Kommission for reduktion af trængsel og luftforurening samt modernisering af infrastrukturen i hovedstadsområdet NOTAT Dato J. nr. 20. juni 2012 2012-732 Forslag til temaer og arbejdsgrupper I forbindelse

Læs mere

Ishøj Kommune. 1 Indledning. Ishøj Bycenter Parkeringsanalyse. NOTAT 20. april 2007 RAR/ps

Ishøj Kommune. 1 Indledning. Ishøj Bycenter Parkeringsanalyse. NOTAT 20. april 2007 RAR/ps Ishøj Kommune Ishøj Bycenter NOTAT 20. april 2007 RAR/ps 1 Indledning Parkeringssituationen i og omkring Ishøj Bycenter er vurderet ved at gennemføre en kortlægning af antallet af parkeringspladser og

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 533 af 10. maj Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mads Rørvig (V).

Folketinget - Skatteudvalget. Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 533 af 10. maj Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mads Rørvig (V). Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 533 Offentligt J.nr. 2011-518-0180 Dato: 07.06.2011 Til Folketinget - Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 533 af 10. maj 2011.

Læs mere

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget.

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Kommunernes fordeling med hensyn til områdetillæg: Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Til Gruppe 0 henføres: Kommuner der ikke er henført til Gruppe 1-4. Til Gruppe

Læs mere

SURVEY OM INFRASTRUKTUR I REGION HOVEDSTADEN. Operate A/S Side 1

SURVEY OM INFRASTRUKTUR I REGION HOVEDSTADEN. Operate A/S Side 1 SURVEY OM INFRASTRUKTUR I REGION HOVEDSTADEN Operate A/S Side 1 METODE Stikprøve og dataindsamling Målgruppe: 18-74 årige mænd og kvinder i Region Hovedstaden (minus Bornholm Kommune). Metode: Web-survey.

Læs mere

Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje

Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje Rødovre Kommune Opdatering af trafikmodelberegninger for ny metrolinje til Rødovre... 1 Indledning Rødovre Kommune har ønsket en opdatering af de trafikale og økonomiske konsekvensberegninger, der i 2013

Læs mere

Tilgængelighed til stationer

Tilgængelighed til stationer Tilgængelighed til stationer - bedre tilgængelighed = flere kollektive rejsende - teori samt projektforslag Ved Niels Wellendorf, DSB S-tog, Økonomi og Planlægning 0. Indhold og opbygning Nærværende indlæg

Læs mere

Trafik- og mobilitetsplan Region Hovedstaden

Trafik- og mobilitetsplan Region Hovedstaden Trafik- og mobilitetsplan Aalborg Trafikdage 2018 Søren Bom, Regional Udvikling soeren.bom@regionh.dk 1 Jeg vil fortælle om. 1. Hovedstadsregionen og de trafikale udfordringer 2. Hvad gør vi selv indsatser

Læs mere

Loven fastlægger en ny fordelingsmodel for fælleskommunale linjer i Movias område.

Loven fastlægger en ny fordelingsmodel for fælleskommunale linjer i Movias område. Notat Til: Kommuner i Region Hovedstaden og Region Hovedstaden Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler MLL Direkte +45 36 13 15 05 Fax - MLL@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 23. juni

Læs mere

Figur 1. Samlet fertilitet og antal fødte børn. København. Levendefødte. Levendefødte børn pr kvinder Samlet fertilitet

Figur 1. Samlet fertilitet og antal fødte børn. København. Levendefødte. Levendefødte børn pr kvinder Samlet fertilitet Nr. 13. 2. juni 1999 INDHOLD...Side Eventuel henvendelse tlf.: 33 66 28 39 Levendefødte børn i 1997 opgjort efter moderens alder i kommunerne i Hovedstadsregionen... 1 Martha M. Kristiansen... 33 66 28

Læs mere

Udmøntning af besparelse på Natbusser -Faktaark og kort

Udmøntning af besparelse på Natbusser -Faktaark og kort Udmøntning af besparelse på Natbusser -Faktaark og kort 21. september 2016 81N Ballerup - Dragør Alternativ betjening: 5A og S-tog Overgår til 350S Ingen betjening af Kongelundsvej og Søvang i Tårnby og

Læs mere

Det Strategiske Net 2016

Det Strategiske Net 2016 Det Strategiske Net 2016 (Tidligere Pendlernettet) Det Strategisk e Net revideret efter Rev. dato: 20. april 2016 Indhold 1 GENERELT OM DET STRATEGISKE NET... 1 1.1 Baggrund... 1 1.2 Kriterier for optagelse

Læs mere

Den fremtidige jernbanetrafik i Region. Sorø 29. januar 2012 Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen KKR SJÆLLAND

Den fremtidige jernbanetrafik i Region. Sorø 29. januar 2012 Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen KKR SJÆLLAND Den fremtidige jernbanetrafik i Region Sjælland Sorø 29. januar 2012 Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen KKR Indledning Velkommen til dialogmødet Den fremtidige jernbanetrafik i Region Sjælland Dialogmødet

Læs mere

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget.

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Kommunernes fordeling med hensyn til områdetillæg: Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Til Gruppe 0 henføres: Kommuner der ikke er henført til Gruppe 1-4. Til Gruppe

Læs mere

Nyt Bynet i Hvidovre Kommune

Nyt Bynet i Hvidovre Kommune Nyt Bynet i Hvidovre Kommune - Fra Cityringens åbning i 2019 Indhold Forslag til den lokale busbetjening 2 Nyt Bynet i Hvidovre Kommune 3 Strategisk busnet fra Cityringens åbning 5 Forslag til lokalt busnet

Læs mere

Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet. Transportens dag 2011

Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet. Transportens dag 2011 Strategiske valg for udvikling af den kollektive trafik i Hovedstadsområdet Transportens dag 2011 Status for Hovedstadsområdet Hovedstadsområdet har en veludbygget infrastruktur sammenlignet med øvrige

Læs mere

ØSTLIG RINGVEJ BAGGRUNDSNOTAT - TRAFIKBEREGNINGER

ØSTLIG RINGVEJ BAGGRUNDSNOTAT - TRAFIKBEREGNINGER Til Transportministeriet Dokumenttype Rapport Dato November 2012 Analyse af mulige linjeføringer for Østlig Ringvej om København ØSTLIG RINGVEJ BAGGRUNDSNOTAT - TRAFIKBEREGNINGER Side 1 INDHOLD 1. Indledning

Læs mere

Overraskende hurtig 1

Overraskende hurtig 1 Overraskende hurtig 1 Overblik Sammenhæng mellem Movias buskoncepter Geografi Buskoncepter Byområder A-BUS Linjer i og mellem byområder og arbejdspladser i hovedstadsområdet ALMINDELIG BUS S-BUS +WAY Linjer

Læs mere

Trafikale konsekvensberegninger af Trængselskommissionens strategi

Trafikale konsekvensberegninger af Trængselskommissionens strategi Trafikale konsekvensberegninger af Trængselskommissionens strategi September 2013 Trafikale konsekvensberegninger af Trængselskommissionens strategi September 2013 Dato: 23.09.2013 Notatnr.: 1100931013

Læs mere

Nyt Bynet i Bispebjerg

Nyt Bynet i Bispebjerg Nyt Bynet i Bispebjerg - Fra Cityringens åbning i 2019 Indhold Forslag til den lokale busbetjening 2 Nyt Bynet i Bispebjerg 3 Strategisk busnet fra Cityringens åbning 5 Forslag til lokalt busnet fra Cityringens

Læs mere

Vision for banetrafikken i Region Sjælland

Vision for banetrafikken i Region Sjælland Vision for banetrafikken i Region Sjælland En sammenhængende og attraktiv banebetjening i Region Sjælland fra landsdels og lokaltrafik til østdansk trafik. Mobiliteten i Region Sjælland er vigtig. Borgerne

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København 28. august 2012 Udbygning af den kollektive trafik i København Peter Bønløkke // Økonomiforvaltningen // Center for Byudvikling // pb@okf.kk.dk edoc Disposition Baggrund Screeningsfasen (2011) Scenarier

Læs mere

Administrationen indstiller, at bestyrelsen tager orienteringen om trafikbestilling 2016 til efterretning.

Administrationen indstiller, at bestyrelsen tager orienteringen om trafikbestilling 2016 til efterretning. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 25. juni 2015 Torsten Rasmussen 15 Orientering om trafikbestilling 2016 Indstilling: Administrationen indstiller, at bestyrelsen tager orienteringen

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik med Metro og letbane

Udbygning af den kollektive trafik med Metro og letbane Udbygning af den kollektive trafik med Metro og letbane TRÆNGSELSKOMMISSIONEN 27. februar 2013 Dagsorden 1. Eksisterende linjer og igangværende projekter 2. Tilgang til arbejdet med nye linjer 3. Effekter

Læs mere

Orientering fra Kµbenhavns Kommune Statistisk Kontor. Fertiliteten 2000 Amter og kommuner i Hovedstadsregionen bydele i Kµbenhavn

Orientering fra Kµbenhavns Kommune Statistisk Kontor. Fertiliteten 2000 Amter og kommuner i Hovedstadsregionen bydele i Kµbenhavn Orientering fra Kµbenhavns Kommune Statistisk Kontor Fertiliteten 2000 Amter og kommuner i Hovedstadsregionen bydele i Kµbenhavn Nr. 23. 14. november 2001 Fertiliteten 2000 Amter og kommuner i Hovedstadsregionen,

Læs mere

Parker og Rejs i Hovedstadsregionen

Parker og Rejs i Hovedstadsregionen Parker og Rejs i Hovedstadsregionen Af Kristoffer Kejser, DSB S-tog og Hans Ege, HUR 1. Parker og Rejs-plan for Hovedstadsregionen v/hans Ege Jørgensen, Hovedstadens Udviklingsråd 2. Erfaringer fra Parkér

Læs mere

I OTM 6.1 omfatter de beregningsforudsætninger, der indgår ved trafikmodelberegninger for et givet beregningsår, følgende:

I OTM 6.1 omfatter de beregningsforudsætninger, der indgår ved trafikmodelberegninger for et givet beregningsår, følgende: Notat Dato: 22.5.2017 Projekt nr.: 1005519 T: +45 3373 7119 E: cc@moe.dk Projekt: KIK2 Emne: Beregningsforudsætninger 2025, 2035 og 2035+ Notat nr.: 001 Rev.: 1 1 Indledning Dette notat omhandler de opstillede

Læs mere

Politisk dokument uden resume. 10 Trafikplan 2016. Indstilling: Administrationen indstiller,

Politisk dokument uden resume. 10 Trafikplan 2016. Indstilling: Administrationen indstiller, Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 2. september 2015 Thomas Damkjær Petersen 10 Trafikplan 2016 Indstilling: Administrationen indstiller, At bestyrelsen godkender tidsplanen for Trafikplan

Læs mere

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget.

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Kommunernes fordeling med hensyn til områdetillæg: Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Til Gruppe 0 henføres: Kommuner der ikke er henført til Gruppe 1-4. Til Gruppe

Læs mere

Underudvalget vedr. regional udviklings møde den 17. februar 2009

Underudvalget vedr. regional udviklings møde den 17. februar 2009 REGION HOVEDSTADEN Underudvalget vedr. regional udviklings møde den 17. februar 2009 Sag nr. 1 Emne: Effektivitet i regionens lokalbaner og regionale busruter Bilag: 1 Koncern Regional Udvikling Kongens

Læs mere

Nyt Bynet i Rødovre Kommune

Nyt Bynet i Rødovre Kommune Nyt Bynet i Rødovre Kommune - Fra Cityringens åbning i 2019 Indhold Forslag til den lokale busbetjening 2 Nyt Bynet i Rødovre Kommune 3 Strategisk busnet fra Cityringens åbning 5 Forslag til lokalt busnet

Læs mere

Nyt Bynet på Nørrebro

Nyt Bynet på Nørrebro Nyt Bynet på Nørrebro - Fra Cityringens åbning i 2019 Indhold Forslag til den lokale busbetjening 2 Nyt Bynet på Nørrebro 3 Strategisk busnet fra Cityringens åbning 5 Forslag til lokalt busnet fra Cityringens

Læs mere

Nye sygehusstrukturer Nye trafikale udfordringer

Nye sygehusstrukturer Nye trafikale udfordringer Nye sygehusstrukturer Nye trafikale udfordringer Baggrund i projekter for Region Hovedstaden Hvilken rolle spiller den kollektive trafik i betjeningen af de eksisterende sygehuse og hvilke udfordringer

Læs mere

En letbane på tværs af København?

En letbane på tværs af København? En letbane på tværs af København? Besøg Københavns Amts vandreudstilling om letbanen langs Ring 3. Udstillingen åbner 11. april på Amtssygehuset i Herlev. Herefter går turen videre til Glostrup, Gladsaxe,

Læs mere

Vision for banetrafikken i

Vision for banetrafikken i UDKAST Vision for banetrafikken i Region Sjælland En sammenhængende og attraktiv banebetjening i Region Sjælland fra landsdels og lokaltrafik til østdansk trafik. Mobiliteten i Region Sjælland er vigtig.

Læs mere

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud.

S-letbane på Ring 3. Sådan kunne et bud på linjeføring. af S-letbanen på Ring 3 se ud. S-letbane på Ring 3 Sådan kunne et bud på linjeføring af S-letbanen på Ring 3 se ud. Stort potentiale for øget kollektiv trafik i Ring 3 korridor I Hovedstadsområdet er markedsandelen for den kollektive

Læs mere

Manglende rettidighed i indsatsen målretning eller volumen?

Manglende rettidighed i indsatsen målretning eller volumen? Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Dato: 10. september 2010 Manglende rettidighed i indsatsen målretning eller volumen? Der sættes i notatet fokus på, om manglende rettidighed i de enkelte jobcentre

Læs mere

Pulje Bedre adgang til den kollektive transport

Pulje Bedre adgang til den kollektive transport Pulje Bedre adgang til den kollektive transport En Grøn Transportpolitik og... op til 1. milliard kroner til parkering Pulje til bedre adgang til den kollektive transport. Parterne ønsker at skabe flere

Læs mere

Arbejdsliste til eget brug

Arbejdsliste til eget brug Forslag nr. Min prioritering 0-3 Emne 1.1 Metroafgrening til Ny Ellebjerg 1.2 Ny metro over havneafsnittet 1.3 Styrket busservice 1.4 Cykelparkering ved København H 1.5 Nye S-buslinjer 1.6 Metroafgrening

Læs mere

Udviklingen i unge ydelsesmodtagere

Udviklingen i unge ydelsesmodtagere Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Dato 17. august 2009 J.nr.: Udviklingen i unge ydelsesmodtagere Konklusion Udviklingen i antallet af unge ydelsesmodtagere under 30 år i Østdanmark fra juni

Læs mere

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen?

Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Transportudvalget 2012-13 TRU Alm.del Bilag 256 Offentligt Folketingets Transportudvalg 11. april Høring om jernbanens fremtid Hvordan får vi flere passagerer til jernbanen? Susanne Krawack CONCITO Medlem

Læs mere

Leveringsdag - Leveringsfrekvens 800 Høje Taastrup Porcani leverer dagligt i dit område. 900 København C Porcani leverer dagligt i dit område.

Leveringsdag - Leveringsfrekvens 800 Høje Taastrup Porcani leverer dagligt i dit område. 900 København C Porcani leverer dagligt i dit område. PostnummeBy Leveringsdag - Leveringsfrekvens 800 Høje Taastrup Porcani leverer dagligt i dit område. 900 København C Porcani leverer dagligt i dit område. 1000 København K Porcani leverer dagligt i dit

Læs mere

Trafikale beregninger af langsigtede vejprojekter i hovedstadsområdet

Trafikale beregninger af langsigtede vejprojekter i hovedstadsområdet Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 B 14 Bilag 7 Offentligt Dato 21. marts 2016 Sagsbehandler Ulrik Larsen/Anette Jacobsen Mail ul@vd.dk Telefon Click here to enter text. Dokument 16/03770 Side Trafikale

Læs mere

Mobilitetsplan 2021 Peter Rosbak Juhl, Udviklingschef Sjælland på sporet, 1. november 2018

Mobilitetsplan 2021 Peter Rosbak Juhl, Udviklingschef Sjælland på sporet, 1. november 2018 Mobilitetsplan 2021 Peter Rosbak Juhl, Udviklingschef Sjælland på sporet, 1. november 2018 Trafikplan 2016 - highlights Trafikplan 2016 indeholder bl.a.: Aftale om et nyt strategisk busnet - Nyt bynet

Læs mere

Betalingsring En ekspertvurdering

Betalingsring En ekspertvurdering Betalingsring En ekspertvurdering Ingeniørforeningen 2012 Betalingsring En ekspertvurdering 2 Betalingsring En ekspertvurdering 3 Betalingsring En ekspertvurdering Resume Ingeniørforeningens kortlægning

Læs mere

Rådgivning Nordsjælland

Rådgivning Nordsjælland Kommune/region Allerød Egedal Fredensborg Resultatet af Trafikbestilling 2015- maj 2014 Rådgivning Nordsjælland Der oprettes en ny linje 338E Allerød st. Vassingerød. Linjen kører med halvtimedrift i myldretiderne

Læs mere

Stationsoplands- og trafikmodelberegninger af Bent Jacobsen, civ. ing., RAMBØLL og Flemming Larsen, civ. ing., lich. tech, Anders Nyvig

Stationsoplands- og trafikmodelberegninger af Bent Jacobsen, civ. ing., RAMBØLL og Flemming Larsen, civ. ing., lich. tech, Anders Nyvig Stationsoplands- og trafikmodelberegninger af Bent Jacobsen, civ. ing., RAMBØLL og Flemming Larsen, civ. ing., lich. tech, Anders Nyvig Indledning og resumé I forbindelse med det københavnske Projekt Basisnet

Læs mere

UDKAST. Dragør Kommune. Trafiksikker i Dragør Borgerundersøgelse 2015 NOTAT 14. april 2016 JKD/CJ

UDKAST. Dragør Kommune. Trafiksikker i Dragør Borgerundersøgelse 2015 NOTAT 14. april 2016 JKD/CJ UDKAST Dragør Kommune Trafiksikker i Dragør NOTAT 14. april 2016 JKD/CJ INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Resume... 3 3. Analyse... 4 Respondenter... 4 Bopæl... 4 Alders- og kønsfordeling... 4

Læs mere

Trafikbestilling arbejdsprogram for Region Hovedstaden og Kommuner

Trafikbestilling arbejdsprogram for Region Hovedstaden og Kommuner Notat Til: Kommuner i hovedstadsregionen og Region Hovedstaden Kopi til: Sagsnummer Sagsbehandler SHA Direkte +45 36 13 17 75 Fax - SHA@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 4. juli

Læs mere

Nyt Bynet i Vanløse - Fra Cityringens åbning i 2019

Nyt Bynet i Vanløse - Fra Cityringens åbning i 2019 Nyt Bynet i Vanløse - Fra Cityringens åbning i 2019 Indhold Forslag til den lokale busbetjening 2 Nyt Bynet i Vanløse 3 Strategisk busnet fra Cityringens åbning 5 Forslag til lokalt busnet fra Cityringens

Læs mere

Nyt Bynet i Brønshøj- Husum

Nyt Bynet i Brønshøj- Husum Nyt Bynet i Brønshøj- Husum - Fra Cityringens åbning i 2019 Indhold Forslag til den lokale busbetjening 2 Nyt Bynet i Brønshøj-Husum 3 Strategisk busnet fra Cityringens åbning 5 Forslag til lokalt busnet

Læs mere

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget.

Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Kommunernes fordeling med hensyn til områdetillæg: Det er arbejdsstedets beliggenhed som har betydning for områdetillægget. Til Gruppe 0 henføres: Kommuner der ikke er henført til Gruppe 1-4. Til Gruppe

Læs mere

Fremtidens kollektive transportknudepunkter

Fremtidens kollektive transportknudepunkter Fremtidens kollektive transportknudepunkter i Hovedstadsområdet Partnermøde onsdag d. 16. maj 2018 Den Haag, Holland Hvor og hvordan kan vi planlægge for store kollektive trafikknudepunkter med multiskift?

Læs mere

Trafikal og samfundsøkonomisk vurdering af motorvejsprojekter i hovedstadsområdet.

Trafikal og samfundsøkonomisk vurdering af motorvejsprojekter i hovedstadsområdet. Trafikal og samfundsøkonomisk vurdering af motorvejsprojekter i hovedstadsområdet. Civilingeniør Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet. Vejdirektoratet gennemførte med bistand fra konsulentfirmaerne COWI,

Læs mere

Vejdirektoratet har 16. januar 2012 sendt miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden i høring.

Vejdirektoratet har 16. januar 2012 sendt miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden i høring. Hovedpunkter fra miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden Vejdirektoratet har 16. januar 2012 sendt miljøundersøgelse om trængselsafgift i hovedstaden i høring. Miljøundersøgelsen er tilgængelig

Læs mere

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt

Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Copenhagen Trafikcharter Nordeuropas trafikale knudepunkt Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne inkl. kommuner], der under

Læs mere

Der er indkommet i alt 31 høringssvar heraf fra 21 kommuner, 4 ministerier, 4 virksomheder, 1 kommunesamarbejde og 1 forening i høringsperioden.

Der er indkommet i alt 31 høringssvar heraf fra 21 kommuner, 4 ministerier, 4 virksomheder, 1 kommunesamarbejde og 1 forening i høringsperioden. Byer J.nr. BLS-100-00082 Ref. JESHA-BLS Den 4. juni 2008 HØRINGSNOTAT Vedrørende høringssvar til Forslag til Landsplandirektiv om beliggenheden af bymidter, bydelscentre og aflastningsområder m.v. til

Læs mere

METRO, BRT OG LETBANEPLANER I KØBENHAVN

METRO, BRT OG LETBANEPLANER I KØBENHAVN METRO, BRT OG LETBANEPLANER I KØBENHAVN TØF 2.10.12 Søren Elle Center for Byudvikling Københavns Kommune Københavns langsigtede trafikpolitiske vision MINDST 1/3 CYKLER MINDST 1/3 KOLLEKTIV TRAFIK HØJST

Læs mere

KOLLEKTIV TRANSPORT I YDEROMRÅDER Serviceniveau, udbud og brug af kollektiv trafik

KOLLEKTIV TRANSPORT I YDEROMRÅDER Serviceniveau, udbud og brug af kollektiv trafik KOLLEKTIV TRANSPORT I YDEROMRÅDER Serviceniveau, udbud og brug af kollektiv trafik Indholdsfortegnelse Dato: Januar 2016 Læsevejledning og metode Læsevejledning til faktaark (side 1) Side Læsevejledning

Læs mere

Toget på Banen. - planen for bedre mobilitet og klima

Toget på Banen. - planen for bedre mobilitet og klima Toget på Banen - planen for bedre mobilitet og klima Med udgangspunkt i Infrastrukturkommissionens anbefalinger giver Banedanmark og DSB et bud på en strategi for fremtidens jernbane: Indhold: ƒbaggrund

Læs mere

PARKÉR & REJS I HOVEDSTADSOMRÅDET - HVOR OG HVORDAN?

PARKÉR & REJS I HOVEDSTADSOMRÅDET - HVOR OG HVORDAN? PARKÉR & REJS I HOVEDSTADSOMRÅDET - HVOR OG HVORDAN? Trafikplanlægger Andreas Røhl, Banestyrelsen Indledning HUR, Vejdirektoratet, DSB og Banestyrelsen indledte for ca. 3 år siden et samarbejde med henblik

Læs mere

2. oktober 2012 TØF Korsør. Movias Pendlernet. Jeppe Gaard, områdechef, Movia

2. oktober 2012 TØF Korsør. Movias Pendlernet. Jeppe Gaard, områdechef, Movia 2. oktober 2012 TØF Korsør Movias Pendlernet Jeppe Gaard, områdechef, Movia 1. Hvorfor? 2. Hvordan? processen 3. Nettet 4. Det videre arbejde Hvorfor et Pendlernet? Staten Hovedparten af væksten i transportarbejdet

Læs mere

- Forslaget til linjefordeling giver et sammenhængende regionalt busnet - De økonomiske effekter ved ny finansieringsmodel skal indfases over 3 år

- Forslaget til linjefordeling giver et sammenhængende regionalt busnet - De økonomiske effekter ved ny finansieringsmodel skal indfases over 3 år Notat Til: Styregruppe for ny linjefordeling Kopi til: Arbejdsgruppe Sagsnummer Sagsbehandler MLL Direkte +45 36 13 15 05 Fax - MLL@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 6. oktober 2014

Læs mere

Valg Elections. Valget ledes af en valgbestyrelse, hvis formand er borgmesteren, i København formanden for Kultur- og Fritidsudvalget.

Valg Elections. Valget ledes af en valgbestyrelse, hvis formand er borgmesteren, i København formanden for Kultur- og Fritidsudvalget. 143 Valg Elections Kommunale valg Reglerne for valg til Københavns borgerrepræsentation og til kommunalbestyrelserne i de øvrige amter og kommuner findes i lov nr. 140 af 8. marts 1989 om kommunale valg,

Læs mere

Fokus Privat. Her er det billigst i hovedstadsområdet. Danske Analyse. 21. november 2001. Privatøkonomi

Fokus Privat. Her er det billigst i hovedstadsområdet. Danske Analyse. 21. november 2001. Privatøkonomi Danske Analyse Fokus Privat 21. november 2001 Privatøkonomi Steen Bocian +45 33 44 21 53 steen.bocian@danskebank.dk Jacob Nielsen +45 33 44 21 57 jacob.nielsen@danskebank.dk Her er det billigst i hovedstadsområdet

Læs mere

Mandag-fredag Monday-Friday

Mandag-fredag Monday-Friday M2 M1 Mandag-fredag Monday-Friday M2 M1 Mandag-fredag Monday-Friday 17 27 47 57 07 22 32 42 52 02 12 47 57 07 17 27 59 09 19 29 39 49 07 17 27 47 57 11 21 31 41 51 01 17 27 47 57 07 Hillerød Hillerød Allerød

Læs mere

Nyt Bynet på Amager - Fra Cityringens åbning i 2019

Nyt Bynet på Amager - Fra Cityringens åbning i 2019 Nyt Bynet på Amager - Fra Cityringens åbning i 2019 Indhold Forslag til den lokale busbetjening 2 Nyt Bynet på Amager Øst og Amager Vest 3 Strategisk busnet fra Cityringens åbning 5 Forslag til lokalt

Læs mere

Hvad er regionernes rolle?

Hvad er regionernes rolle? Hvad er regionernes rolle? Behovet for dataudveksling mellem Staten, kommunerne og Regionerne Jordforureningsindsats og grundvandsbeskyttelse Natur & Miljø 22. maj 2012 Fagleder Carsten Bagge Jensen, Region

Læs mere

Nu bygger vi letbanen. information til virksomheder og medarbejdere

Nu bygger vi letbanen. information til virksomheder og medarbejdere Nu bygger vi letbanen information til virksomheder og medarbejdere 1 Her ses en visualisering af letbanen ved Vallensbæk Station. Hovedstaden får en ny forbindelse Hillerød Holte Hovedstadens Letbane åbner

Læs mere

NOTAT. Trængselskommissionen. Arbejdsgruppe 4. Bedre kollektivtrafikbetjening

NOTAT. Trængselskommissionen. Arbejdsgruppe 4. Bedre kollektivtrafikbetjening NOTAT Dato J.nr. 25. september 2012 2012-2131 Trængselskommissionen Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Arbejdsgruppe 4 www.trængselskommissionen.dk Bedre kollektivtrafikbetjening Af kommissorium

Læs mere

Befolkningens bevægelser i København i 1998

Befolkningens bevægelser i København i 1998 Nr. 4. 8. marts 1999 INDHOLD...Side Eventuel henvendelse tlf.: 33 66 28 39 Befolkningens bevægelser i oktober kvartal 1998 og i året 1998... 1 Lis Søgaard Hansen... 33 66 28 19 Befolkningens bevægelser

Læs mere

Befolkning og bevægelser i København i 2013

Befolkning og bevægelser i København i 2013 19. februar 214 Befolkning og bevægelser i København i 213 I løbet af 213 steg folketallet i København fra 559.44 til 569.557. Der blev i 213 født 8.915 børn og der døde 4.121 personer, fødselsoverskuddet

Læs mere

Sammenhænge mellem byudvikling, lokalisering og transport

Sammenhænge mellem byudvikling, lokalisering og transport Sammenhænge mellem byudvikling, lokalisering og transport Fingerplan 2007 og stationsnær lokalisering Jan Engell Arkitekt, By- og Landskabsstyrelsen Miljøministeriet Region Skåne, Malmö, 29. februar 2008

Læs mere

Performance Management i Movia

Performance Management i Movia Performance Management i Movia Paper udarbejdet til Ålborg Trafikdage 2010 Henrik Visborg Thune Teamleder budget og økonomistyring Movia Baggrund og formål: Med kommunalreformen i 2007 skiftede det økonomiske

Læs mere

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland.

Der er en række forhold, der gør, at det netop nu er yderst relevant at drøfte banebetjeningen på Sjælland. Trafikstyrelsen Dato: 26. oktober 2012 Udkast til høringssvar om trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 Region Sjælland har modtaget trafikplan for den statslige jernbane 2012-2027 i høring med

Læs mere

Let at komme rundt Regional tilgængelighed med kollektiv transport. TØF d. 2.10.2012

Let at komme rundt Regional tilgængelighed med kollektiv transport. TØF d. 2.10.2012 Let at komme rundt Regional tilgængelighed med kollektiv transport Projekt i 2 faser 1.Analyse 2.Løsninger Regional tilgængelighed med kollektiv transport Hva snakker vi om? Hvad er regionale rejsemål?

Læs mere

Strategiske valg for ringforbindelserne omkring hovedstaden. Transportens dag, 2. maj 2011 Statuskonference for de strategiske analyser

Strategiske valg for ringforbindelserne omkring hovedstaden. Transportens dag, 2. maj 2011 Statuskonference for de strategiske analyser Strategiske valg for ringforbindelserne omkring hovedstaden Transportens dag, 2. maj 2011 Statuskonference for de strategiske analyser Vækst i vejtrafikken i hovedstadsområdet 1990-2008 Stigende pendling

Læs mere

VELBELIGGENDE BYGGEGRUNDE VED CITY 2 I TAASTRUP

VELBELIGGENDE BYGGEGRUNDE VED CITY 2 I TAASTRUP Gymnasium Gadehaveskolen Handelsskole VELBELIGGENDE BYGGEGRUNDE VED CITY 2 I TAASTRUP Høje Taastrup Station Danske Bank Ca. 11.500 kvm boligbyggeret City 2 Copenhagen Designer Outlet Ca. 14.300 kvm kontorbyggeret

Læs mere

KOLLEKTIV TILGÆNGELIGHED TIL SUNDHEDSHUSET HELSINGØR INDHOLD. 1 Sammenfatning 2. 2 Indledning Baggrund Løsning af opgaven 4

KOLLEKTIV TILGÆNGELIGHED TIL SUNDHEDSHUSET HELSINGØR INDHOLD. 1 Sammenfatning 2. 2 Indledning Baggrund Løsning af opgaven 4 REGION HOVEDSTADEN KOLLEKTIV TILGÆNGELIGHED TIL SUNDHEDSHUSET HELSINGØR ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk LOKALISERING VED PRØVESTENSCENTRET

Læs mere

Fingerplanen hvad siger den?

Fingerplanen hvad siger den? Fingerplanen hvad siger den? Tune Lokalrådsforening 12. april 2018 Christina Berlin Hovmand Kontorchef Erhvervsstyrelsen Fingerplan 1947-2017 Baggrund historie Hvad regulerer Fingerplanen i dag? Støjzone

Læs mere

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT

GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT TRAFIKCHARTER GREATER COPENHAGEN TRAFIKCHARTER NORDEUROPAS TRAFIKALE KNUDEPUNKT Fokuseret Vækstdagsorden er et interessefællesskab mellem de 46 kommuner og de to regioner i Østdanmark [og Region Skåne

Læs mere

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Fertiliteten 2004 Amter og kommuner i Hovedstadsregionen, bydele i København

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Fertiliteten 2004 Amter og kommuner i Hovedstadsregionen, bydele i København Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor Fertiliteten 2004 Amter og kommuner i Hovedstadsregionen, bydele i København Netpublikation 23. september 2005 Fertiliteten 2004 Amter og kommuner i

Læs mere

Rejsetidsanalyser for Nyt Nordsjællands Hospital

Rejsetidsanalyser for Nyt Nordsjællands Hospital Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 149 Offentligt Notat Dato: 25.11.2016 Projekt nr.: 100-6003 T: +45 3373 7123 E: jah@moe.dk Projekt: Opgradering af Hillerød Station Emne:

Læs mere