Desuden udbydes målrettede kurser om kommunikation og demens for diverse fagpersoner inden for demensfeltet samt til uddannelsesinstitutioner.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Desuden udbydes målrettede kurser om kommunikation og demens for diverse fagpersoner inden for demensfeltet samt til uddannelsesinstitutioner."

Transkript

1 Mennesker med demens n er mennesker med neurodegenerative sygdomme som primær progressiv afasi, Alzheimers sygdom, frontotemporal demens, Lewi Body demens og mild cognitive impairment (MCI) En indsats på Kommunikationscentret kan afhjælpe: Sproglige og kommunikative vanskeligheder Kognitive udfordringer i dagligdagen, fx struktur, overblik og hukommelse, der kan afhjælpes ved hjælpemidler og teknologiske løsninger Pårørendes udfordringer med at håndtere de ændrede livsbetingelser Syns- og hørevanskeligheder, der på grund af demenslidelsen kræver en særlig specialpædagogisk indsats Desuden udbydes målrettede kurser om kommunikation og demens for diverse fagpersoner inden for demensfeltet samt til uddannelsesinstitutioner. Hvordan kommunikerer vi med demente, og hvilke variationer af kommunikative vanskeligheder kan man opleve relateret til de enkelte demenstyper og progression af sygdommen? I undervisningen kan vi også introducere kompenserende kommunikations- og kognitive hjælpemidler. Endvidere er der mulighed for konsultativ vejledning til eksempelvis kommuner, som ønsker at implementere Cognitive Stimulation Therapy (CST) til deres borgere med demens. Her kan vi fx tilbyde sparring ift. at målrette undervisningen til borgernes specifikke problemstillinger af sproglig og kommunikativ karakter. En tidlig indsats efter diagnosen giver mulighed for at arbejde med borgerens specifikke vanskeligheder, mens den kognitive reserve og indlæringspotentialet er forholdsmæssigt stort. I første omgang afdækker vi den enkeltes sproglige og kommunikative ressourcer og begrænsninger. Med dette udgangspunkt peger vi på en relevant indsats, som ved at understøtte ressourcerne, kompenserer for begrænsningerne. Målet er at gøre den ramte i stand til at interagere med sine omgivelser så længe som muligt. Relateret til indsatsens overføringsværdi er det af stor betydning af de pårørende og demenskoordinatoren involveres i indsatsen, så ny læring og tillærte strategier fastholdes og implementeres i hverdagen af både de pårørende og den ramte. Forløb et med indsatsen er at give den ramte mulighed for at forblive selvhjulpen og selvstændig så længe som muligt. Dialog og samtale er et vigtigt fundamentalt for alle mennesker. For at undgå isolation tager et forløb på Kommunikationscentret udgangspunkt i at bevare kommunikation med omgivelserne. Vi inddrager også hjælpemidler og app s i undervisningen. Dette medvirker til, at borgeren i højere grad bliver i stand til at klare diverse aktiviteter selvstændigt eller med særligt

2 3 tilrettelagt støtte fra omgivelsespersoner. Hjælpemidlet og den faglige støtte omkring implementeringen sigter mod at understøtte den enkeltes specifikke behov. Som supplement til den pågældende borgers undervisnings- eller rådgivningsforløb, er det muligt at tilbyde de pårørende samtaler med henblik på at opnå en bedre erkendelse af familiens nye livsbetingelser samt at føle sig rustet til at klare de udfordringer, man kan møde som pårørende til et menneske med demens. Grundlaget for at kompensere ovennævnte vanskeligheder afhænger af, at synet og hørelsen er så optimal som mulig. I forbindelse med afdækningen af synet og hørelsen samt eventuelle foranstaltninger kan der være behov for en specialpædagogisk indsats relateret til den specifikke demenslidelse Kommunikationscentret har mulighed for at tage ud og undervise fagpersoner, der arbejder med demens eller er under uddannelse. Emnet er kommunikation og demens. Hvordan kommunikerer vi med demente, og hvilke variationer af kommunikative vanskeligheder kan man opleve relateret til de enkelte demenstyper og progression af sygdommen? Endvidere kan vi introducere kompenserende kommunikations- og kognitive hjælpemidler. Undervisningens konkrete indhold og omfang aftales individuelt afhængigt af behov. Demensteamet På Kommunikationscentret er vi specialiserede i at arbejde med kognition, sprog og kommunikation. Demensteamet er et tværfagligt team, som består af neuropsykolog, logopæder, IKT-konsulent, hørekonsulent og synskonsulent. Samarbejdsparter For at optimere indsatsen for borgere med demens arbejder vi tæt sammen med pårørende og den pågældende kommune. Demenskonsulenterne i de enkelte kommuner er dem, der har mulighed for at følge borgerne over en længere periode. De er derfor yderst relevante samarbejdspartnere. De regionale hukommelsesklinikker samarbejder vi også med. Vi har mulighed for at supplere deres udredninger og vurderinger med specialiseret logopædisk vurdering. Dette giver et samlet billede af borgerens kognitive samt sproglige og kommunikative ressourcer og begrænsninger. Udredninger Borgeren kan udredes efter rammeaftalen. I udredningsprocessen prioriteres dialogen med kommunes demenskoordinator, så borgerens oplever et sammenhængende forløb. En udredning på kommunikationscentret kan bestå af: Indhentning af oplysninger fra kommune og hukommelsesklinik ICF baseret interview Test og screening af sprogforståelse, taleproduktion og udtale Test / screening af læse- og skrivefunktion Vurdering af talforståelse og regnefunktion Vurdering af kompensationsmuligheder herunder hjælpemidler (kognitivt og kommunikativt) Faglig rapport med vurdering af tiltag, herunder stillingtagen til målsætning, læringspotentiale, timing og omgivelsesfaktorer.

3 Inddragelse af pårørende/omsorgspersoner 4

4 5 545 Sprog, tale, kommunikation, kognition - individuel Omfang 13 timer (vejl. undervisningstid 6 timer): kr Omfang 61 timer (vejl. undervisningstid 34 timer): kr Lov om specialundervisning for voksne. Borgere med demens som har lettere, moderate og i visse tilfælde svære kommunikative og sproglige vanskeligheder, talevanskeligheder eller andre kognitive vanskeligheder (ICF grad 1 til 3). Det kan dreje sig om afasi, dysartri og/eller kognitive vanskeligheder som opmærksomhed og koncentration, hukommelse, opgaveløsning og planlægning, sygdomsindsigt, perception. Indsatsen skal med udgangspunkt i borgerens funktionsnedsættelse sikre, at borgeren får optimeret sine kommunikative funktioner, taleproduktion eller kan anvende hensigtsmæssige kompenserende strategier i hverdagen og dermed øge graden af selvhjulpenhed. Borgeren skal lære at kompensere for de begrænsninger, som funktionsnedsættelsen giver samt blive opmærksom på kompetencer og udviklingsmuligheder. Pårørende og andre relevante personer skal have mulighed for at øge deres kendskab til og indsigt i vanskelighederne med kommunikation, kognition, sprog og taleproduktion samt vejledes i, hvordan de kan støtte den ramte i at anvende de opnåede færdigheder og strategier i dagligdagen. Undervisningen tilrettelægges ud fra den enkeltes funktioner, færdigheder og behov og omhandler viden om funktionsnedsættelsens sværhedsgrad, symptomer og psykosociale følger. Undervisningen kan indeholde: Kommunikation: Undervisning i kommunikation med pårørende Undervisning i sprogfunktioner. Læring af kompenserende kommunikationsstrategier i dagligdagen, herunder supplerende og/eller alternative måder at kommunikere på: fx mimik, kropssprog, gestik, skrift, tegn, udpegning. Kropsholdning og arbejdsstillinger, vejrtrækning, muskelfunktion med henblik på at understøtte den kommunikative og kognitive indsats. Inddragelse af kompenserende hjælpemidler og standardteknologi, herunder betydningen af at kommunikere gennem brug af hjælpemidler.

5 6 Andre kognitive vanskeligheder: Kompenserende strategier i forhold til opmærksomhed og hukommelse, struktur, planlægning og overblik i hverdagen. Initiativ, spontanitet og fleksibilitet i forbindelse med aktiviteter og deltagelse i hverdagen. Tekstlæsning, skrivning og talbehandling. Kognitiv træning gennem aktivitet og deltagelse. Inddragelse af kompenserende hjælpemidler og teknologi. Rådgivning og vejledning med pårørende m.fl. Herudover kan ydelsen omfatte: Testning, funktionsprøver, observationer. Vurdering af eventuelle synsvanskeligheders betydning for funktionsniveau. Det tværfaglige team inddrages efter behov. Undervisningen tilrettelægges i forhold til den enkeltes behov i forhold til stadiet af demenssygdommen og den samlede livssituation. Undervisning i eget hjem tilbydes, når fysiske og sociale hensyn gør det nødvendigt. Desuden kan undervisningen foregå i eget hjem, hvis pårørende skal inddrages. Ved ensartede problemstillinger kan der etableres små hold.

6 7 Konsulentydelse i demensspørgsmål : 599 timebaseret Lov om specialundervisning Specialrådgivning 12 Servicelov : Kommunikationscentret tilbyder konsultativ vejledning i sager med fremadskridende demensproblematik. Det kan vedrøre specifikke opgaver, særlige udfordringer eller vanskeligheder relateret til en enkelt borger eller det konsultative behov kan være af mere generel karakter. et med konsulentydelsen i demenssager er at arbejde tættere sammen med det kommunale personale omkring borgere med demens, så borgeren dermed opnår bedre betingelser for fortsat at kunne bringe sig selv og sin kommunikation i anvendelse i aktiv deltagelse. Dette kan ske gennem information om sproglige og kommunikative vanskeligheder og rådgivning i, hvilke kompenserende samtalestøttende strategier, der bedst vil kunne støtte den enkelte borger fremadrettet. Konsulentydelsen kan ligeledes omhandle et behov for sparring omkring, hvordan der bedst støttes op om sammenhæng og kommunikation i hverdagen Konsulentydelsen er altid skræddersyet til aktuelle behov og problemstillinger.

7 8 559 Pårørendesamtaler/familiesamtaler Omfang 10 timer (vejl. undervisningstid 5 timer): kr Omfang 20 timer (vejl. Undervisningstid 10 timer): kr Lov om specialundervisning for voksne, jf. vejledningens kap. 3. Specialrådgivning 12 Servicelov Pårørende til mennesker med følger af progredierende hjernesygdom. Når et menneske rammes af en skade på hjernen, ændrer tilværelsen sig ofte betydeligt, ikke kun for den ramte, men også for den ramtes familie. Dette kan betyde, at gamle vaner og rutiner skal ændres, og der skal findes nye hensigtsmæssige måder at leve sammen på i hverdagen. Mange oplever, at det kan være svært at finde sig til rette i parforholdet eller i familien på nye præmisser. Viden om følger af skaden samt forståelse af egne eller den ramtes følelsesmæssige reaktion på disse ændringer, kan bidrage væsentligt til afklaring af familiens samlede handle- og udviklingsmuligheder. Indsatsen skal give de pårørende indsigt i demens diagnosen, samt give mulighed for at erfaringsudveksle i et fortroligt, anerkendende forum, hvor den enkelte kan føle sig mødt. Målet er at opnå en bedre erkendelse af familiens nye livsbetingelser og at føle sig rustet til at klare de udfordringer, man kan møde som pårørende til et menneske med demens Samtale ved neuropsykolog: Der tages udgangspunkt i deltagernes egne oplevelser, tanker, følelser og praktiske problemstillinger. Undervisningen kan bl.a. indeholde: information om følger af demens diagnose information om hvad det vil sige at leve med en kronisk, progredierende lidelse psykologfaglig vejledning og støtte evt. erfaringsudveksling med andre pårørende. Rådgivning og vejledning af kompenserende kognitive strategier den pårørende kan inddrage i hverdagen Afhængigt af deltagernes egne mål for undervisningen samt af aktuelle problemstillingers karakter kan tilbuddet bestå i: individuelle samtaler ved neuropsykolog familiesamtaler ved neuropsykolog Denne ydelse er altid et supplement til den pågældende borgers undervisnings- eller rådgivningsforløb. Der sparres med de andre faggrupper der kender borgeren med demens for at ensrette strategier og indsatsområder. Ved ensartede problemstillinger kan der etableres gruppesamtaler med mulighed for at erfaringsudveksle med andre pårørende.

8 9 536 Kombinerede funktionsnedsættelser timer: kr timer: kr Specialrådgivning - lov om social service 12. Hjælpemidler/forbrugsgoder afprøvning og instruktion - Lov om social service 10 stk. 4 og 112 og 113. Voksne med alvorlige vanskeligheder inden for flere af følgende funktionsområder: tale, høre, syn, læse-stave, sprog eller kommunikation. Kombinerede funktionsnedsættelser kræver mere omfattende og tværfaglige foranstaltninger, fordi der ofte skal findes alternative løsninger til at kompensere. Indsatsen skal sikre, at borgeren bliver kompenseret for sine funktionsnedsættelser og bliver så selvhjulpen som muligt. Ydelsespakken kan for eksempel omfatte: 1. Specifik vejledning: Rådgivning om de kombinerede funktionsnedsættelser Rådgivning og vejledning med afsæt i et helhedssyn på borgerens situation samt indsigt i egen problematik Rådgivning af pårørende Afklaring af behov for brug af hjælp via eget netværk 2. Hjælpemidler: Vurdering af behov for hjælpemidler, der tilgodeser den kombinerede funktionsnedsættelse Afprøvning og instruktion i brug af relevante hjælpemidler Vurdering af mulige kommunikationsløsninger, herunder vurdering af behov for informationssøgning, samt mulighed for inddragelse af netværk Justeringer af allerede bevilgede teknologiske kompenserende kommunikationsløsninger. 3. Samarbejde, rådgivning og vejledning til kommunen: Rådgivning om den konkrete borgers funktionsnedsættelser, samt konsekvenser i forhold til dagligdagsaktiviteter Rådgivning om borgerens muligheder for hjælpemidler, specialrådgivning og specialundervisning. Der henvises i øvrigt til de specifikke målgruppers ydelsesbeskrivelser.

9 10 Specialrådgivning og hjælpemidler 821 Hjælpemidler, afprøvning timer: kr timer: kr Specialrådgivning - lov om social service 12. Hjælpemidler/forbrugsgoder afprøvning og instruktion - Lov om social service 10 stk. 4 og 112 og 113 eller beskæftigelsesindsatsloven. Voksne med: alvorlige kognitive vanskeligheder, fx ADHD eller Asperger alvorlige vanskeligheder som følge af progredierende neurologiske lidelser som fx Parkinson, sklerose kommunikationsvanskeligheder som følge af psykisk udviklingshæmning eller autisme cerebral parese, der har behov for kommunikationshjælpemidler eller hjælpemidler til betjening af computer muskelsvind eller andre fysiske handicap, der har behov for kommunikationshjælpemidler eller hjælpemidler til betjening af computer Indsatsen skal kompensere for de kognitive og/eller kommunikative vanskeligheder og bidrage til øget selvhjulpenhed og selvbestemmelse. Efter en afdækning af vanskelighedernes karakter og omfang tilbydes: afprøvning af relevante hjælpemidler, fx hukommelseshjælpemidler, tidshjælpemidler, orienteringshjælpemidler, telefonløsninger afprøvning af relevante kommunikationshjælpemidler, herunder både informationsteknologiske og specielt tilpassede kommunikationstavler/bøger afprøvning af særlige telefoniløsninger afprøvning af betjeningsmuligheder - kontakter, specialtastaturer og alternative mus, herunder integration af betjening af hjælpemiddel med betjening af kørestol Kommunikationscentret kan rådgive om og eventuelt bistå med anskaffelsen af hjælpemidlet. Hjælpemidlerne faktureres særskilt. Ved behov for instruktion i betjening og opsætning af hjælpemidler, indstilles der separat til dette i henhold til Lov om social service 10 stk. 4 om instruktion i brug af hjælpemidler.

10 Hjælpemidler - opsætning, tilpasning og instruktion timer: kr timer: kr Specialrådgivning - lov om social service 12. Hjælpemidler/forbrugsgoder afprøvning og instruktion - Lov om social service 10 stk. 4 og 112 og 113. Voksne med alvorlige kognitive eller kommunikative vanskeligheder, der kan kompenseres med et hjælpemiddel. Indsatsen med kommunikations- eller betjeningshjælpemidlet/det kognitive hjælpemiddel har til formål, at borgeren kan kompensere for kognitive og/eller kommunikative vanskeligheder og/eller betjeningsvanskeligheder. Desuden skal indsatsen bidrage til, at borgeren kan kommunikere og deltage aktivt i dagligdagen - øge selvhjulpenhed og selvbestemmelse samt bedre det generelle funktionsniveau. Efter en afdækning af vanskelighedernes karakter og afprøvning af hjælpemidler tilbydes efter behov: rådgivning om relevante strategier og systemer fx opbygning af dagsplaner opbygning af systemer for at støtte borgeren i brugen af hjælpemidlet afprøvning af hensigtsmæssig montering af hjælpemidlet på kørestol, arbejdsbord m.v. opsætning og individuel tilpasning af hjælpemidlet instruktion til borger, pårørende og/eller andre primærpersoner i anvendelse af hjælpemidlet rådgivning om kommunikative strategier til borger, pårørende og/eller andre primærpersoner Instruktionen kan foregå i hjemmet for at få implementeret brugen af hjælpemidlet i hverdagsaktiviteter. Hjælpemidler er ikke inkluderet i ydelsespakken. Kommunikationscentret kan rådgive om og eventuelt bistå med anskaffelsen af hjælpemidlet. Hjælpemidlerne faktureres særskilt. Udgifter til montering samt integration med kørestol faktureres særskilt og uden for leveringsog serviceaftalen. Større hjælpemidler kan leveres i henhold til leverings- og serviceaftale. Der kan blive behov for at supplere med specialundervisning for at sikre, at borgeren får integreret brugen af hjælpemidlet i hverdagen.

11 Hjælpemidler, opfølgning timer: kr timer: kr Specialrådgivning - Lov om social service 12. Hjælpemidler/forbrugsgoder, afprøvning og instruktion - Lov om social service 10 stk. 4. Voksne med alvorlige kognitive og/eller kommunikative vanskeligheder, der kan kompenseres med et hjælpemiddel. Opfølgningen skal sikre, at borgeren får automatiseret brugen af hjælpemidlet i hverdagen og får den nødvendige støtte til at holde fast i de nye måder at kompensere for vanskelighederne. Efter en afdækning af vanskelighedernes karakter samt afprøvning og instruktion af hjælpemidler tilbydes: opfølgende rådgivning om relevante strategier og systemer fx opbygning af dagsplaner justering af opbygning af systemer for at støtte borgeren i brugen af hjælpemidlet. Instruktionen kan foregå i hjemmet for at få implementeret brugen af hjælpemidlet i hverdagsaktiviteter. Opfølgningsforløbet vil forløbe over 6 8 måneder. 825 Specialrådgivning timer: kr timer: kr Specialrådgivning - Lov om social service 12.

12 Faglig mentor Omfang og pris Timetakst kr. 898 Specialrådgivning - lov om social service 12. Voksne med alvorlige kognitive vanskeligheder som følge af ADHD, Asperger e.a. n kan have meget forskelligartede vanskeligheder. De kan eksempelvis have brug for støtte til at beskrive deres situation over for omgivelserne, fx arbejdsgivere og sagsbehandlere. De kan have brug for støtte til at overholde aftaler, fastholde de beskeder, der bliver givet til et møde og strukturere et sagsforløb. Indsatsen skal kompensere for kognitive vanskeligheder og bidrage til øget selvhjulpenhed og selvbestemmelse. Efter aftale med borger og sagsbehandler om vanskelighedernes karakter og omfang tilbydes: samtaler/specialrådgiving med borger bisidder til samtaler støtte i hverdagsaktiviteter brobygning til hjemmevejleder eller arbejdsplads viden om hvordan arbejdsgiver kan få indsigt i borgerens ressourcer og begrænsninger fokus på ressourcer og løsninger til at håndtere hverdagens udfordringer Kommunikationscentret tilbyder også afprøvning af hjælpemidler for at afklare, om de kan kompensere for kognitive vanskeligheder og derved gøre borgeren mere selvhjulpen. Ved behov for instruktion i betjening og opsætning af hjælpemidler, indstilles der separat til dette i henhold til Lov om social service 10 stk. 4 om instruktion i brug af hjælpemidler.

Indhold Voksne med kognitive, kommunikative eller motoriske hjælpemidler... 4 Specialrådgivning og hjælpemidler... 7

Indhold Voksne med kognitive, kommunikative eller motoriske hjælpemidler... 4 Specialrådgivning og hjælpemidler... 7 1 3 Voksne med kognitive, kommunikative eller motoriske hjælpemidler... 4 Aktivitet og deltagelse... 4 Målgrupper... 4 Rådgivningsforløb... 4 Tilgængelige kommunikationsløsninger... 4 Faglig indsatsområde

Læs mere

Indhold. 536 Kombinerede funktionsnedsættelser... 12

Indhold. 536 Kombinerede funktionsnedsættelser... 12 3 Indledning... 4 Rammeaftalen for 2015 og Visitationsaftalen... 4 Bilaterale aftaler... 4 2BUændret timetakst... 4 Dialog og samarbejde på tværs... 5 Individuelle forløb... 5 Det faglige fokus i 2015...

Læs mere

Indhold. 536 Kombinerede funktionsnedsættelser... 29

Indhold. 536 Kombinerede funktionsnedsættelser... 29 B 3 Rammeaftalen for 2015 og Visitationsaftalen... 4 Bilaterale aftaler... 4 2BUændret timetakst... 4 Dialog og samarbejde på tværs... 5 Individuelle forløb... 5 Det faglige fokus i 2015... 5 8BLeverings-

Læs mere

7 Kontakt os... 7

7 Kontakt os... 7 3 Voksne med erhvervet hjerneskade... 4... 4 Komplekse vanskeligheder... 4 Forløb... 4 Samarbejdsparter... 5 Det faglige fokus i 2017... 5 Hjerneteamet... 6 Udredning... 6 01BAflysninger/afbud... 7 www.komcentret.dk...

Læs mere

Indhold. Specialrådgivning og hjælpemidler Hjælpemidler, afprøvning Hjælpemidler - opsætning, tilpasning og instruktion...

Indhold. Specialrådgivning og hjælpemidler Hjælpemidler, afprøvning Hjælpemidler - opsætning, tilpasning og instruktion... B 3 Indhold Voksne med langvarige følger efter hjernerystelse... 4 Målgruppen... 4 Formål... 4 Henvendelse... 5 Ydelsernes omfang... 5 Dialog og samarbejde på tværs... 6 Udredning... 6 01BAflysninger/afbud...

Læs mere

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder. Indsatsområde: Udvikling/træning

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder. Indsatsområde: Udvikling/træning Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder Indsatsområde: Udvikling/træning 1.2.1 At kommunikere Indsats med henblik på at afhjælpe og begrænse de handicappende virkninger af funktionsnedsættelser, der

Læs mere

Indhold Indledning... 4 Voksne med erhvervet hjerneskade... 7 Specialrådgivning og hjælpemidler... 25

Indhold Indledning... 4 Voksne med erhvervet hjerneskade... 7 Specialrådgivning og hjælpemidler... 25 B 3 Indledning... 4 Rammeaftalen for 2016 og Visitationsaftalen... 4 Bilaterale aftaler... 4 Uændret timetakst... 4 Ydelsernes omfang... 5 Dialog og samarbejde på tværs... 5 Individuelle forløb... 5 Det

Læs mere

Indhold Indledning... 4 Voksne med tale- og stemmevanskeligheder... 7

Indhold Indledning... 4 Voksne med tale- og stemmevanskeligheder... 7 3 BIndledning... 4 Rammeaftalen for 2015 og Visitationsaftalen... 4 Bilaterale aftaler... 4 2BUændret timetakst... 4 Dialog og samarbejde på tværs... 5 Individuelle forløb... 5 Det faglige fokus i 2015...

Læs mere

Afasi, dysartri og kognitive vanskeligheder

Afasi, dysartri og kognitive vanskeligheder Afasi, dysartri og kognitive vanskeligheder 1 ERHVERVET HJERNESKADE Hvem er vi? I Kommunikationscentrets afdeling for erhvervet hjerneskade møder du talepædagoger/ audiologopæder, speciallærer samt neuropsykologer.

Læs mere

Udviklingshæmning/-forstyrrelser (voksne)

Udviklingshæmning/-forstyrrelser (voksne) Udviklingshæmning/-forstyrrelser (voksne) 1 Hvem er vi? SPROG / TALE Talepædagogerne på Kommunikationscentret har særlig viden om tale-, sprog og kommunikationsvanskeligheder, som følge af udviklingshæmning

Læs mere

Specialrådgivning og hjælpemidler... 9 411 Kommunikationsløsninger til voksne med amyotrofisk lateral sklerose ALS eller locked-inlignende

Specialrådgivning og hjælpemidler... 9 411 Kommunikationsløsninger til voksne med amyotrofisk lateral sklerose ALS eller locked-inlignende 3 Indledning... 4 Rammeaftalen for 2016 og Visitationsaftalen... 4 Bilaterale aftaler... 4 Uændret timetakst... 4 Ydelsernes omfang... 5 Dialog og samarbejde på tværs... 5 Individuelle forløb... 5 Det

Læs mere

Formål Indsatsen skal sikre, at borgeren med sine høreapparater bliver kompenseret bedst muligt for høretabet.

Formål Indsatsen skal sikre, at borgeren med sine høreapparater bliver kompenseret bedst muligt for høretabet. Åben træffetid (TT) Borgere, der efter afsluttet tilpasning af høreapparat oplever problemer med apparat eller øreprop. Borgere, der har behov for rådgivning og vejledning i forbindelse med hørenedsættelse.

Læs mere

Sprog- og Talehuset Ydelseskatalog

Sprog- og Talehuset Ydelseskatalog Sprog- og Talehuset Ydelseskatalog Redigeret maj 2014 Copyright 2012 CSV Randers. Der tages forbehold for fejl. Grafik og layout Grafik og layout af Ydelseskateloget er udarbejdet af Esben Segel. Billeder

Læs mere

Indhold Indledning... 4 Voksne med læse-stavevanskeligheder... 7

Indhold Indledning... 4 Voksne med læse-stavevanskeligheder... 7 B 3 Indledning... 4 Rammeaftalen for 2015 og Visitationsaftalen... 4 Bilaterale aftaler... 4 2BUændret timetakst... 4 Dialog og samarbejde på tværs... 5 Individuelle forløb... 5 Det faglige fokus i 2015...

Læs mere

TALE HØRE SYN I HADERSLEV KOMMUNE

TALE HØRE SYN I HADERSLEV KOMMUNE TALE HØRE SYN I HADERSLEV KOMMUNE Hvad er THS? CSK Center for specialundervisning og kommunikation Haderslev Tale THS er en forkortelse for Tale Høre Syn CSK er et fælles center, der rummer STU, Særlig

Læs mere

Funktionsnedsættelse og og job/uddannelse

Funktionsnedsættelse og og job/uddannelse Funktionsnedsættelse og og job/uddannelse erhverv IKH Region Midtjylland Institut for Kommunikation og Handicap Institut Tale, for Kommunikation Høre og Specialrådgivning og Handicap Tale, høre og specialrådgivning

Læs mere

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem.

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem. Baggrund om ViSP samarbejdet Videnscenter for Specialpædagogik (ViSP) er oprettet 1. august 2003 ved en sammenlægning af de hidtidige Specialskoler for Voksne i Næstved og i Nykøbing F. Borgerne har fri

Læs mere

Demenspolitik Lejre Kommune.

Demenspolitik Lejre Kommune. Demenspolitik 2014 Demenspolitik Lejre Kommune. Forord Mellem 80-100.000 danskere er ramt af demens -- og tallet er stigende. Den samme udvikling ser vi i Lejre Kommune, hvor vi forventer en stigning af

Læs mere

Bilag A. Kvalitetsstandarder på høreområdet

Bilag A. Kvalitetsstandarder på høreområdet Bilag A. Kvalitetsstandarder på høreområdet 1. Åben træffetid (TT) Borgere, der efter endt høreapparatbehandling oplever problemer med høreapparat eller øreprop. Borgere, der har behov for rådgivning i

Læs mere

Basalt modul Sprog- og kommunikationsforstyrrelser som følge af erhvervet hjerneskade

Basalt modul Sprog- og kommunikationsforstyrrelser som følge af erhvervet hjerneskade Bilag B(1): Basalt modul Sprog- og kommunikationsforstyrrelser som følge af erhvervet hjerneskade Sagsbehandlere, hjemmevejledere, hjemmehjælpere, (social)pædagoger og andre, der har behov for kendskab

Læs mere

Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering

Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering Pædagogisk diplomuddannelse SPECIALPÆDAGOGIK Mål for læringsudbytte skal kunne håndtere specialpædagogiske problemstillinger i sit professionelle virke inden for almenpædagogiske praksisfelter, såvel som

Læs mere

Teknologi i kognitiv intervention

Teknologi i kognitiv intervention Demensdagene 2015 Symposium 1: Teknologiske muligheder Teknologi i kognitiv intervention Laila Øksnebjerg Neuropsykolog laila.oeksnebjerg.02@regionh.dk Nationalt Videnscenter for Demens Agenda Mit fokus:

Læs mere

Kvalitetsstandarder Aktivitet og Træning Skanderborg Kommune

Kvalitetsstandarder Aktivitet og Træning Skanderborg Kommune - Kvalitetsstandarder Aktivitet og Træning 2017 Skanderborg Kommune Indhold Kvalitetsstandard - Vedligeholdelsestræning... 4 Kvalitetsstandard - Genoptræning... 6 Klageadgang... 8 Kvalitetsstandarder for

Læs mere

14 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne

14 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne 14 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne Vedtaget af byrådet den XX Side 1 af 7 Kvalitetsstandard for Specialundervisning for voksne: Hvordan læser jeg denne kvalitetsstandard? På de første

Læs mere

Odense Kommune. Ydelseskatalog Taleafdelingen. Taleafdelingen

Odense Kommune. Ydelseskatalog Taleafdelingen. Taleafdelingen Odense Kommune Ydelseskatalog 2018 Taleafdelingen Taleafdelingen TALEAFDELINGEN Ydelser pr. 1.1.2018 INDHOLD Basisydelse - Abonnement T 1 Logopædisk udredning efter erhvervet hjerneskade... 5 T 2 Eneundervisning

Læs mere

Lov om specialundervisning

Lov om specialundervisning Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om specialundervisning Godkendt i Socialudvalget 3. november 2015 Formål At afhjælpe eller begrænse virkningerne af deltagernes handicap (kompenserende specialundervisning).

Læs mere

Ydelseskatalog 20. Odense Kommune. Taleafdelingen

Ydelseskatalog 20. Odense Kommune. Taleafdelingen Ydelseskatalog 20 Odense Kommune Taleafdelingen TALEAFDELINGEN Ydelser pr. 1.1.2016 INDHOLD Basisydelse - Abonnement T 1 Logopædisk udredning efter erhvervet hjerneskade... 4 T 2 Eneundervisning af voksne

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Erhvervet hjerneskade og kommunikation. jf. Lov om specialundervisning for voksne

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Erhvervet hjerneskade og kommunikation. jf. Lov om specialundervisning for voksne Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Erhvervet hjerneskade og kommunikation jf. Lov om specialundervisning for voksne Politisk godkendt januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag...

Læs mere

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Specialundervisning for voksne

Allerød Kommune. Kvalitetsstandard: Specialundervisning for voksne Allerød Kommune Kvalitetsstandard: Specialundervisning for voksne 2016 Brug for specialundervisning? Hvis du eller en pårørende har behov for specialundervisning, kan du kontakte koordinatorerne i Social

Læs mere

Center for Kommunikation og Undervisning, Himmerland

Center for Kommunikation og Undervisning, Himmerland Center for Kommunikation og Undervisning, Himmerland Indholdsfortegnelse Priser og aftaler 2 Erhvervede hjerneskade og andre neurologiske vanskeligheder 3 Senfølger efter hjernerystelse 5 Stemmevanskeligheder

Læs mere

Ydelseskatalog for Børn og Unge Centret, Rehabilitering i Region Midtjylland 2009

Ydelseskatalog for Børn og Unge Centret, Rehabilitering i Region Midtjylland 2009 Grafisk Service 3600-08-079f. Fotos: Marianne Castmar-Jensen og Kirsten Forum Ydelseskatalog for Børn og Unge Centret, Rehabilitering i Region Midtjylland 2009 Børn og Unge Centret, Rehabilitering Randers,

Læs mere

Indhold Voksne med tale- og stemmevanskeligheder... 3 Specialrådgivning og hjælpemidler... 6 Kompenserende specialundervisning for voksne...

Indhold Voksne med tale- og stemmevanskeligheder... 3 Specialrådgivning og hjælpemidler... 6 Kompenserende specialundervisning for voksne... 2 Voksne med tale- og stemmevanskeligheder... 3 11B rne... 3 12B om tale-stemmeområdet... 3 13B Taleteamet... 4 14B Samarbejdsparter... 4 15B Udredninger... 4 Specialrådgivning og hjælpemidler... 6 16B

Læs mere

I dette notat beskrives visionerne, indholdet og centrale elementer i rehabiliteringsmodelen.

I dette notat beskrives visionerne, indholdet og centrale elementer i rehabiliteringsmodelen. Notat Vedrørende: Rehabiliteringsmodel på sundheds- og omsorgsområdet version 2 Sagsnavn: Rehabiliteringsmodel på sundheds- og omsorgsområdet Sagsnummer: 27.00.00-G01-36-16 Skrevet af: Dorthe Høgh Hansen

Læs mere

Skanderborg Kommunes Kvalitetsstandard , stk. 1 og stk. 2 Aktivitet og Træning

Skanderborg Kommunes Kvalitetsstandard , stk. 1 og stk. 2 Aktivitet og Træning Skanderborg Kommunes Kvalitetsstandard 2018 86, stk. 1 og stk. 2 Aktivitet og Træning 1 Indhold 1. Indledning...3 2. Sådan behandler vi din sag...4 3. Serviceniveau...6 4. Klageadgang...10 5. Lovgrundlaget...11

Læs mere

Hjerneskadecentret Det Fleksible Tilbud

Hjerneskadecentret Det Fleksible Tilbud Hjerneskadecentret Det Fleksible Tilbud Hjerneskadecentrets Fleksible Tilbud MÅLGRUPPE Personer over 18 år i den erhvervsaktive alder, der har pådraget sig en hjerneskade som ung eller voksen, og som følge

Læs mere

Herning Kommune FUNKTIONS- NEDSÆTTELSE OG ERHVERV. Center for Kommunikation

Herning Kommune FUNKTIONS- NEDSÆTTELSE OG ERHVERV. Center for Kommunikation Herning Kommune FUNKTIONS- NEDSÆTTELSE OG ERHVERV Center for Kommunikation 1 Center for Kommunikation CENTER FOR KOMMUNIKATION Centret består af: Synsafdelingen Handicapteknologiafdelingen Høreafdelingen

Læs mere

Klinisk Undervisning på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning - Mobilitets afd. - ergoterapi

Klinisk Undervisning på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning - Mobilitets afd. - ergoterapi CRS Mobilitet Heden 7 5000 Odense C Telefon: 6611 0233 Fax. 6311 4718 E-Mail: mobilitet.fyn@soc.regionssyddanmark.dk Klinisk Undervisning på Center for Rehabilitering og Specialrådgivning - Mobilitets

Læs mere

Børneungecenter for Rehabilitering

Børneungecenter for Rehabilitering ............ Børne unge center for Rehabilitering Børneungecenter for Rehabilitering Ydelseskatalog 2018 Børneungecenter for Rehabilitering Kongevejen 256 2830 Virum www.bucr.dk Administration mandag til

Læs mere

Logopædisk indsats til borgere med demens udredning og intervention. Logopædi og demens - oplæg på DemensDagene 2018 Anita Munch Reul, audiologopæd

Logopædisk indsats til borgere med demens udredning og intervention. Logopædi og demens - oplæg på DemensDagene 2018 Anita Munch Reul, audiologopæd Logopædisk indsats til borgere med demens udredning og intervention Anita Munch Reul, audiologopæd Formålet med logopædisk intervention til mennesker med demens At skabe sproglige succesoplevelser, så

Læs mere

Hjerneskadecenter Virum

Hjerneskadecenter Virum ... Hjerneskadecenter Virum Hjerneskadecenter Virum Ydelseskatalog 2019 Hjerneskadecenter Virum Kongevejen 256 2830 Virum www.hjerneskadecentervirum.dk Administration mandag til fredag kl. 8 14 Tlf. 45

Læs mere

Hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet

Hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet Notat om hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet pr. 1. januar 2020 Hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet PPR, Hjørring Kommune Indhold Notat om hjemtagning af opgaver fra Taleinstituttet pr. 1.

Læs mere

Tilbud til børn med udviklingshæmning eller udviklingsforstyrrelser

Tilbud til børn med udviklingshæmning eller udviklingsforstyrrelser Kommunikationscentret Tilbud til børn med udviklingshæmning eller udviklingsforstyrrelser 1 2 Denne pjece er til dig, som er forælder. Pjecen giver dig information om, hvad Kommunikationscentret kan tilbyde

Læs mere

TALE / SPROG. Denne pjece er til dig, som er forælder. Pjecen giver dig information om, hvad Kommunikationscentret kan tilbyde dig og dit barn.

TALE / SPROG. Denne pjece er til dig, som er forælder. Pjecen giver dig information om, hvad Kommunikationscentret kan tilbyde dig og dit barn. 1 Denne pjece er til dig, som er forælder. Pjecen giver dig information om, hvad Kommunikationscentret kan tilbyde dig og dit barn. Hvem er vi? I Kommunikationscentrets børneafdeling er vi specialister

Læs mere

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune

Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Forslag til: J.nr. 27.00.00.G01-49-12 Vision og strategier for demensområdet i Mariagerfjord Kommune Mariagerfjord Kommune har længe haft fokus på demensområdet. Med visioner og pejlemærker for demensområdet

Læs mere

Citater fra Socialstyrelsens forløbsbeskrivelse, Rehabilitering og undervisning af børn og unge med alvorlig synsnedsættelse 0-18 år

Citater fra Socialstyrelsens forløbsbeskrivelse, Rehabilitering og undervisning af børn og unge med alvorlig synsnedsættelse 0-18 år Nogle børn, der bruger briller, kommer til at se normalt. Andre børn har trods brug af briller, stærkt nedsat syn. Børn, der ser under 6/18* med briller, tilmeldes Synsregisteret og tildeles en lokal synskonsulent.

Læs mere

Kan vi sikre mere ensartet kvalitet i rådgivning og støtte til personer med demens og deres pårørende ved brug af fælles værktøjer?

Kan vi sikre mere ensartet kvalitet i rådgivning og støtte til personer med demens og deres pårørende ved brug af fælles værktøjer? Kan vi sikre mere ensartet kvalitet i rådgivning og støtte til personer med demens og deres pårørende ved brug af fælles værktøjer? 23.10.2018 Skandinavisk lederkonference Jette Kallehauge, ergoterapeut,

Læs mere

Information om kognitive vanskeligheder

Information om kognitive vanskeligheder Information om kognitive vanskeligheder 1 ERHVERVET HJERNESKADE En erhvervet hjerneskade medfører for de fleste en ændret livssituation. Det gælder for den ramte, og det gælder for de pårørende. Denne

Læs mere

Kvalitetsstandard. Tale og sprogundervisning for borgere med erhvervet hjerneskade. Godkendt af byrådet d. xxxxxxxx

Kvalitetsstandard. Tale og sprogundervisning for borgere med erhvervet hjerneskade. Godkendt af byrådet d. xxxxxxxx Kvalitetsstandard Tale og sprogundervisning for borgere med erhvervet hjerneskade Godkendt af byrådet d. xxxxxxxx Syddjurs Kommunes værdigrundlag: Der arbejdes ud fra kommunes overordnede værdigrundlag:

Læs mere

Kvalitetsstandarder for Hørecenter Midt, Randers Kommune (revideret juni 2019)

Kvalitetsstandarder for Hørecenter Midt, Randers Kommune (revideret juni 2019) Kvalitetsstandarder for Hørecenter Midt, Randers Kommune (revideret juni 2019) Kvalitetsstandarderne for høreområdet er en serviceinformation til borger om, hvilken hjælp der kan forventes. Borger/pårørende/fagpersoner

Læs mere

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016 Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune 2016 Gældende fra xxx 2016 Indhold Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje...2 Kvalitetsstandard for praktisk hjælp...5 Kvalitetsstandard for rehabilitering

Læs mere

Børneskolen Filadelfia. Roskilde d. 4/

Børneskolen Filadelfia. Roskilde d. 4/ Børneskolen Filadelfia Roskilde d. 4/11 2016 Epilepsi er en kompleks kronisk hjernesygdom Epilepsi er mere end blot anfald. Barnets eller den unges og familiens mestring er ofte udfordret af komplekse

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune. Ydelseskatalog Taleafdelingen. Taleafdelingen

Faaborg-Midtfyn Kommune. Ydelseskatalog Taleafdelingen. Taleafdelingen Faaborg-Midtfyn Kommune Ydelseskatalog 2019 Taleafdelingen Taleafdelingen TALEAFDELINGEN Ydelser pr. 1.1.2019 INDHOLD Basisydelse - Abonnement T 1 Logopædisk udredning efter erhvervet hjerneskade... 5

Læs mere

Kvalitetsstandard for rehabiliteringsforløb Serviceloven 83a

Kvalitetsstandard for rehabiliteringsforløb Serviceloven 83a Kvalitetsstandard for rehabiliteringsforløb Serviceloven 83a Godkendt i Byrådet den 24. marts 2015. Indledning. Kommunalbestyrelsen skal, ifølge Lov om Social Service 1, mindst én gang om året udarbejde

Læs mere

Tilbud til voksne med synsnedsættelser

Tilbud til voksne med synsnedsættelser Kommunikationscentret Tilbud til voksne med synsnedsættelser 1 2 Hvem er vi? Synsafdelingen består af syv synskonsulenter og to optikere alle med en høj faglig ekspertise inden for det synsfaglige område

Læs mere

Hvad er demens? Hvordan forstår og støtter vi et menneske med demens? Hvordan hjælper vi til fortsat aktivitet og livsglæde?

Hvad er demens? Hvordan forstår og støtter vi et menneske med demens? Hvordan hjælper vi til fortsat aktivitet og livsglæde? Hvad er demens? Hvordan forstår og støtter vi et menneske med demens? Hvordan hjælper vi til fortsat aktivitet og livsglæde? Demenskonsulent Susie Dybing, Hillerød kommune Livet skal leves også med demens!

Læs mere

Hvem henvender vi os til?

Hvem henvender vi os til? 1 Hvem er vi? SYN Synsafdelingen består af 5 synskonsulenter og 2 optikere alle med en høj faglig ekspertise inden for det synsfaglige område samt special og svagsynsoptiske område. Hvem henvender vi os

Læs mere

At støtte borger/pårørende i at få rådgivning og vejledning.

At støtte borger/pårørende i at få rådgivning og vejledning. Indsatsområde: 1.1.2.2. Udredning og støtte til borgere med demens eller mistanke herom. Afdække behovet for udviklende, støttende og kompenserende indsatser således borgere med demens og borgere med en

Læs mere

Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering. Ved Thomas Antkowiak-Schødt

Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering. Ved Thomas Antkowiak-Schødt Årskursus for myndighedspersoner Håndbog i rehabilitering Ved Thomas Antkowiak-Schødt Baggrund for håndbogen Et af fire delprojekter i projekt Rehabilitering på ældreområdet: Afprøvning af model for rehabilitering

Læs mere

Afklaringsforløb og støtte-/mentorordning Sen-hjerneskadeområdet

Afklaringsforløb og støtte-/mentorordning Sen-hjerneskadeområdet BILAG 1 Afklaringsforløb og støtte-/mentorordning Sen-hjerneskadeområdet Målgruppen Målgruppen består af personer i alderen 18 til 65 år, som pga. senhjerneskade har ret og pligt til et tilbud efter Lov

Læs mere

Bevar mestringsevnen aktiv træning. Projektet i Silkeborg kommune Fra oktober 2009 oktober 2010

Bevar mestringsevnen aktiv træning. Projektet i Silkeborg kommune Fra oktober 2009 oktober 2010 Bevar mestringsevnen aktiv træning Projektet i Silkeborg kommune Fra oktober 2009 oktober 2010 Baggrund for projektet Demografisk udvikling Undersøgelser og projekter Økonomiske konsekvenser Formålet med

Læs mere

Ydelseskatalog Voksne 2015

Ydelseskatalog Voksne 2015 Ydelseskatalog Voksne 2015 Side 1 Praktiske oplysninger Kommunikationscentret Skansevej 2D 3400 Hillerød Mailadresse: Hjemmeside: kc-hil@hillerod.dk www.kc-hil.dk Telefon: 72 32 38 00 Kommunikationscentret

Læs mere

Indsats med henblik på at udrede borgerens funktionsevne

Indsats med henblik på at udrede borgerens funktionsevne Indsatsområde: Funktions- og ADL-udredning Indsats med henblik på at udrede borgerens funktionsevne Lovgrundlag Lov om Social Service 1, 86 og 88 stk. 3. Funktionsniveau for bevilling af indsatsen: Hvem

Læs mere

Vores oplæg. Sundhedsstyrelsens håndbog og model for rehabiliteringsforløb Thomas Antkowiak-Schødt og Trine Rosdahl.

Vores oplæg. Sundhedsstyrelsens håndbog og model for rehabiliteringsforløb Thomas Antkowiak-Schødt og Trine Rosdahl. Vores oplæg 1. Håndbog i Rehabiliteringsforløb på ældreområdet 2. Model for rehabiliteringsforløb Sundhedsstyrelsens håndbog og model for rehabiliteringsforløb Thomas Antkowiak-Schødt og Trine Rosdahl

Læs mere

Funktionsnedsættelser og erhverv

Funktionsnedsættelser og erhverv Specialrådgivning erhverv Specialrådgivning om kompensation på arbejdspladsen CKHM er et regionalt videns og kompetencecenter for borgere med nedsat funktionsevne samt fagpersoner i kommunerne og på regionens

Læs mere

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85

Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Center for Udvikling og Støtte (CUS) Slangerupsgade 60 3400 Hillerød Ydelseskatalog for Socialpædagogisk støtte på Trollesbro og i eget hjem Lov om Social Service 85 Udarbejdet september 2015 1 Ydelseskatalog

Læs mere

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 Om os Rådgivningsafdelingen Rådgivningsafdelingen er en afdeling under Autismecenter Nord-Bo. Vi udbyder autismefaglig rådgivning, supervision, vejledning og undervisning både

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Lovgrundlag for ydelsen Lov om specialundervisning for voksne. Indholdet i ydelserne er nærmere fastlagt i bekendtgørelse nr. 378 af 28. april 2006. I øvrigt

Læs mere

Demensstrategi

Demensstrategi Demensstrategi 2016 2020 Baggrund Odder Kommune ønsker med demensstrategien at imødegå de udfordringer, der følger med et stigende antal borgere med demenssygdomme. Samtidig ønsker vi at gøre det med stor

Læs mere

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier...

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... handicap politik Indhold Forord... 3 Vision for handicappolitikken... 4 Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... 5 Målsætninger... 7 Forord Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens

Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Delprojektbeskrivelse meningsfuld hverdag med demens - rehabilitering til borgere med demens Befolkningsprognosen viser, at der på landsplan bliver flere ældre. I takt med en stigende andel af ældre i

Læs mere

Boliger til midlertidig ophold Lov om Social Service 84 stk.2

Boliger til midlertidig ophold Lov om Social Service 84 stk.2 Sundhed & Omsorg Kvalitetsstandarder Kvalitetsstandard Lovgrundlag Visitation Målgruppe Boliger til midlertidig ophold Lov om Social Service 84 stk.2 Alle kan henvende sig direkte til Sundhed & Omsorgs

Læs mere

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016

NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 NORDFYNS KOMMUNE DEMENSPOLITIK 2013-2016 Forord Antallet af mennesker med en demenssygdom i Danmark vil stige kraftigt i de kommende år. Næsten 200.000 danskere vil om 30 år lide af en demenssygdom, og

Læs mere

Tilbud på Job og Kompetencecentret fra 1.januar 2014

Tilbud på Job og Kompetencecentret fra 1.januar 2014 Den 20.november 2013 J.nr. 13/4205 Tilbud på Job og Kompetencecentret fra 1.januar 2014 Udviklings- og beskæftigelsesrettede tilbud til alle Indsatserne på Job og Kompetencecentret er målrettet kompetenceafklaring,

Læs mere

Kvalitetsstandarder Aktivitet og Træning Skanderborg Kommune

Kvalitetsstandarder Aktivitet og Træning Skanderborg Kommune Kvalitetsstandarder Aktivitet og Træning 2016 Skanderborg Kommune Indhold Kvalitetsstandard - Vedligeholdelsestræning... 4 Kvalitetsstandard - Aktiverende og forebyggende aktiviteter... 6 Kvalitetsstandard

Læs mere

NÅR DIT BARN IKKE TALER

NÅR DIT BARN IKKE TALER NÅR DIT BARN IKKE TALER HVORDAN SNAKKER I SÅ MED HINANDEN? Informationspjece til forældre om Alternativ og Supplerende Kommunikation - ASK Denne brochure er udarbejdet af: Anna Voss, IKT-gruppen, BUR,

Læs mere

Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk

Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk Pandrup Grafisk 96 730 200 Rådgivningsafdelingen Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk

Læs mere

Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab

Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab Specialudredning og specialrådgivning til børn og unge med kombineret syns- og høretab I denne pjece kan du læse en

Læs mere

Skanderborg Kommunes Kvalitetsstandard , stk. 1 og stk. 2 Aktivitet og Træning

Skanderborg Kommunes Kvalitetsstandard , stk. 1 og stk. 2 Aktivitet og Træning Skanderborg Kommunes Kvalitetsstandard 2018 86, stk. 1 og stk. 2 Aktivitet og Træning 1 Forord Kvalitetsstandarderne er vedtaget i Skanderborg Kommunes Byråd og er udarbejdet på baggrund af Byrådets beslutninger

Læs mere

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder Indsatsområde: Lovgrundlag Hvem kan få Mål 1.1.2.2. Demensfaglig Udredning og støtte til borgere med demens eller mistanke herom. Afdække behovet for udviklende, støttende og kompenserende indsatser således

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Generel Lovgrundlag for ydelsen

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Generel Lovgrundlag for ydelsen Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Generel Lovgrundlag for ydelsen Lov om specialundervisning for voksne. Indholdet i ydelserne er nærmere fastlagt i bekendtgørelse nr. 378 af 28. april 2006.

Læs mere

Specialområde Hjerneskade

Specialområde Hjerneskade Specialområde Hjerneskade Specialområde Hjerneskade Engtoften 5A DK-8260 Viby J. Tlf.: 7847 7400 www.soh.rm.dk Hvem er Specialområde Hjerneskade? Specialområde Hjerneskade er Region Midtjyllands tilbud

Læs mere

Januar De to typer af indsatser er: VEJLEDNING

Januar De to typer af indsatser er: VEJLEDNING VEJLEDNING Vejledning om bevilling og visitation af specialpædagogisk ressourceforløb og/eller specialpædagogisk bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen Januar 2019 Formål Vejledningens

Læs mere

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER 2 Indholdsfortegnelse Målgrupper... 4 Døvblindekonsulentordningen... 5 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

1 Indhold 2 Indledning Lovgrundlag I lov om specialundervisning for voksne er det vedtaget, at kommunalbestyrelsen skal sørge for:...

1 Indhold 2 Indledning Lovgrundlag I lov om specialundervisning for voksne er det vedtaget, at kommunalbestyrelsen skal sørge for:... 1 Indhold 2 Indledning... 2 2.1 Lovgrundlag I lov om specialundervisning for voksne er det vedtaget, at kommunalbestyrelsen skal sørge for:... 2 3 Beskrivelse af målgruppe og tilbud... 2 3.1 Målgruppe...

Læs mere

Indhold. Indledning... 4

Indhold. Indledning... 4 2 Indledning... 4 Udredninger på børneområdet... 6 105 Udredning af synsnedsættelse hos børn... 6 102 Udredning af behov for talepædagogisk specialrådgivning til småbørn... 7 101-106 Udredning af behov

Læs mere

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011.

Demenspolitik Hedensted Kommune. Senior Service Marts 2011. Demenspolitik Hedensted Kommune Senior Service Marts 2011. Overordnede mål for demensindsatsen: Den overordnede målsætning for hjælpen og støtten til demensramte borgere i Hedensted Kommune: at understøtte

Læs mere

Velkommen til temamøde

Velkommen til temamøde Velkommen til temamøde 1. december 2008 Specialrådgivningen i Holbæk Handicap & Hjælpemidler VISO og specialrådgivning Anne Marie Kaas Claesson, Konsulent VISO Børn og Unge Elisabeth Nørgård Andreasen,

Læs mere

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER _ 2 _ Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og

Læs mere

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER _ 2 _ Indholdsfortegnelse Målgrupper... 4 Døvblindekonsulentordningen... 5 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

Specialiseret viden fra praksis. 23. august 2012 Herning Temaeftermiddag om børn med erhvervet hjerneskade

Specialiseret viden fra praksis. 23. august 2012 Herning Temaeftermiddag om børn med erhvervet hjerneskade Specialiseret viden fra praksis 23. august 2012 Herning Temaeftermiddag om børn med erhvervet hjerneskade Få indblik i Hvornår og hvordan kan du bruge VISO? VISOs organisation og landsdækkende netværk

Læs mere

Psykiatriafdelingens tilbudskatalog 2016/2017

Psykiatriafdelingens tilbudskatalog 2016/2017 Indhold Tilbudskataloget CSU-Slagelse Kontakt Om centret CSU- Slagelse Tilbudskataloget præsenterer de tilbud, der udbydes i Psykiatriafdelingen på CSU-Slagelse. Kataloget ligger desuden på vores hjemmeside:

Læs mere

EN GOD HVERDAG MED ADHD

EN GOD HVERDAG MED ADHD EN GOD HVERDAG MED ADHD TILBUD OM RÅDGIVNING OG UNDERVISNING TIL FORÆLDRE, SOM HAR ET BARN MED ADHD. LÆRINGSCENTER BREJNING 01 Tilbud om rådgivning Har du et barn med ADHD og vil du gerne være bedre til

Læs mere

Introduktion til kvalitetsstandarder

Introduktion til kvalitetsstandarder Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandarder på det specialiserede socialområde for voksne Introduktion til kvalitetsstandarder Godkendt af Socialudvalget 2. december 2014 Introduktion

Læs mere

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den

Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den Mariagerfjord Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 107/108 botilbudene Godkendt af Byrådet den 1 Indholdsfortegnelse 1. Lovgrundlag og målgruppe 2. Botilbud/leverandører 3. Kvalitetsstandardens

Læs mere

Visitation og bevilling af specialpædagogisk ressourceforløb og/eller specialpædagogisk bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen

Visitation og bevilling af specialpædagogisk ressourceforløb og/eller specialpædagogisk bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen VEJLEDNING Visitation og bevilling af specialpædagogisk ressourceforløb og/eller specialpædagogisk bistand til børn, der endnu ikke har påbegyndt skolegangen Marts 2019 Formål Vejledningens formål er dels

Læs mere

K U R S U S T I L B U D 2011

K U R S U S T I L B U D 2011 K U R S U S T I L B U D 2011 fra døvblindekonsulenterne At leve med et alvorligt syns og hørehandicap Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 For pårørende: At

Læs mere

Ydelseskatalog Ærø Kommune TALEOMRÅDET

Ydelseskatalog Ærø Kommune TALEOMRÅDET Ydelseskatalog 2015 Ærø Kommune TALEOMRÅDET TALEOMRÅDET 1 INDHOLD Basisydelse - Abonnement T1 Logopædisk udredning efter erhvervet hjerneskade... 4 T4 Holdundervisning for voksne med afasi... 5 T9 Kursus

Læs mere

TEKNOLOGI I ØJENHØJDE I MIDDELFART KOMMUNE

TEKNOLOGI I ØJENHØJDE I MIDDELFART KOMMUNE TEKNOLOGI I ØJENHØJDE I MIDDELFART KOMMUNE Det er vigtigt at fokusere på, at borgernes individuelle mål og ønsker matches med medarbejdernes faglige indsigt og kendskab til borgerne. Teknologi efter borgerens

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet

Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet Kvalitetsstandard for personlig rådgiver og kontaktperson for børn og unge på handicapområdet Område Lovgrundlag: Forebyggelse ift. børn og unge med nedsat funktionsevne Tildeling af en personlig rådgiver

Læs mere

Demenssygdomme og høretab

Demenssygdomme og høretab Demenssygdomme og høretab - Neuropsykolog Hukommelsesklinikken - Rigshospitalet Nationalt Videnscenter for Demens Hørekonference november 2012 NB! Materialet her er stillet til rådighed for Høreforeningen

Læs mere