Handleplan for byggesagsområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Handleplan for byggesagsområdet"

Transkript

1 Handleplan for byggesagsområdet Side 1 af 7 1. Resumé I er der på byggesagsområdet oparbejdet en gæld på 26,7 mio. kr. For at sikre en holdbar økonomi fremadrettet og få lagt en plan for gældsafviklingen er det nødvendigt med et stærk fokus på udgifter og indtægter inden for området. En tidligere version af denne handleplan blev fremlagt sommeren 2016 for Teknisk Udvalg, og med årsregnskabet gøres status på handleplanen, med udgangspunkt i de tildelte midler fra budgetforliget Handleplanen indeholder en gennemgang af områdets økonomi samt en plan for at bringe økonomien i balance. Handleplanen beskæftiger sig med sektor 2.48, byggesagsområdet samt det kommunale grunddataprogram (BBR/Ejendomsbeskatningsområdet). Der er de seneste år iværksat en række initiativer, som alle har til formål at styrke byggesagsbehandlingen, så den bliver endnu mere effektiv og serviceminded. Initiativer som også har til formål at forbedre muligheden for at øge udfaktureringsprocenten. På udgiftssiden beskrives, hvordan omkostningsniveauet kan sænkes via digitalisering, mindskelse af udgifter til konsulentbistand og yderligere effektivisering af arbejdsgange. 2. Baggrund TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Administration CME Grøndalsvej Grøndalsvej 1C, Postboks Viby J Telefon: Direkte telefon: Direkte laucl@aarhus.dk Sagsbehandler: Lauge Clemmensen Byggesagsbehandlingen har de seneste år været under pres af flere årsager, hvoraf de væsentligste er: Generelle eksterne forhold: Stor byggeaktivitet i Aarhus Kommune og dermed en stigning i antallet af ansøgte sager fra omkring sager i 2011 til sager i 2015 og sager i Øget kompleksitet i mange byggesager, som resultat af Aarhus Kommunes vækststrategi om at bygge tættere og højere i den etablerede by. Et stigende behov for kvalitetssikring og udvikling af kommunens grunddata. Lovgivning: Ny lovgivning om opkrævning af byggesagsgebyrer med virkning fra 2015.

2 Resultatet heraf blev, at den daværende byggesagsafdeling ultimo 2013 stod med en oparbejdet sagspukkel svarende til et års byggesager og hermed også uacceptabelt lange ventetider for borgere og erhvervsliv. Side 2 af 7 I efteråret 2013 igangsatte Teknik og Miljø en analyse med henblik på genopretning af området, og analysen resulterede i en større forandringsproces i , hvor følgende var i centrum: Fastsættelse af ambitiøse mål for sagsbehandlingstiden Investeringer i og yderligere udvidelse af medarbejderstaben Indførelse af kvalitetsledelsessystem og effektivisering af arbejdsgange. Løbende tilfredshedsmålinger og tættere kontakt til kundegrupperne. Optimering af sagsbehandlernes fagsystem. De ovennævnte investeringer har resulteret i, at byggesagsområdet har oparbejdet et samlet underskud på 26,7 mio. kr. ultimo 2016, men også målbare resultater på sagsbehandlingstiden og kundernes tilfredshed. For at styrke området er der i forbindelse med budgetforlig 2017 er der givet 8 mio. kr. til området. Herudover har afdelingen i 2016 modtaget DUT midler vedr. erhvervsrettet sagsbehandling og forbedring af BBR-data på i alt 2,7 mio. kr. voksende til 4,4 mio. kr. i 2017 og 4,6 mio. kr. i Fra 2019 og frem falder DUT midlerne til 1,6 mio. kr. De ekstra tildelte midler til området fremgår af tabellen: I mio. kr og frem Forbedret byggesagsbehandling 8,0 8,0 8,0 DUT midler 4,4 4,6 1,6 I alt 12,4 12,6 9,6 I de følgende afsnit redegøres der for, hvordan der på langt sigt kan skabes balance mellem indtægter og omkostninger samtidig med, at områdets gæld afvikles. 3. Øgede indtægter - Byggesagsbehandling For at hæve de samlede indtægter på byggesagsbehandlingsområdet har der været fokus på at hæve antal udfakturerede timer. I den ugentlige KPI rapport er der sat klare mål for udfakturerede timer i 2017, som samlet set vil give den budgetterede indtægt.

3 Byggesager behandles efter 22 forskellige bestemmelser og love, hvoraf der udelukkende kan opkræves gebyrer for behandling efter bygningsreglementet/byggeloven. Dermed betyder et stigende antal sager i sig selv et yderligere pres på de samlede udgifter. Side 3 af 7 Der er på byggesagsområdet vedvarende fokus på at overføre de faktiske omkostninger forbundet med byggesagsbehandlingen til den enkelte sag. Tilgangen af mange nye medarbejdere har fra 2014 til 2016 haft betydning for udfaktureringsprocenten, da de nye medarbejdere er blevet oplært, hvilket har krævet tid fra de erfarne medarbejdere. Endvidere har implementeringen af nyt kvalitetsstyring, IT system m.v. betydet ekstra ressourcer på ikke-fakturerbare støttefunktioner på den korte bane. Disse elementer er nu alle implementeret, så fundamentet er på plads, og der kan være en øget fokusering på udviklingen af byggesagsbehandlingen. Dette giver bedre muligheder for en øget udfaktureringsprocent, og erfaringen vil i de kommende år få udfaktureringsprocenten til at stige samtidig med at arbejdsgange og digitaliseringstiltag stadig forbedres. For at følge udviklingen bliver der hver uge udarbejdet statistik på udfakturerede timer og indtægter. Selvom der fra 2017 til 2021 arbejdes med reducerede lønomkostninger og en fastholdelse af indtægterne, beror det, på de ovenfor anførte effektiviseringer der vil ske inden for området. Generelt er indtægterne afhængige af aktivitetsniveauet inden for byggesagsområdet. Som det kan ses af tabel 1 arbejdes der med et fast indtægtsniveau svarende til ca byggesager. Da byggeområdet er meget konjunkturafhængigt, vil der være udsving i disse tal. Der er således sammenhæng mellem aktivitetsniveau, indtægter og omkostninger. Derfor er det afdelingens ansvar at der ud over de krævede effektiviseringer hvert år sker en tilpasning til aktivitetsniveauet inden for byggesektoren. 4. Reducerede udgifter - byggesagsbehandling I takt med en øget fokusering på udfaktureringsprocenten er der også fokus på at effektivisere byggesagsområdet med i alt 7,5 mio. kr. fra 2017 til 2021, hvor de 6,6 mio. kr. vedrører reducerede lønomkostninger. I den forbindelse er det dog vigtigt at understrege at reduktionen af DUT midlerne alene udgør 2,8 mio. kr. Her vedrører det således midlertidige opgaver, hvilket gør at den reelle reduktion er på 3,8 mio. kr. I handleplanen er der fokus på følgende: 1. Mere digitalisering 2. Mindre brug af konsulentbistand

4 3. Mere effektive arbejdsgange Side 4 af 7 Ad 1) Mere digitalisering Der arbejdes løbende på at finde nye IT løsninger, der kan mindske ressourceforbruget samt højne kvaliteten i data. Den 1. januar 2017 blev BOM (Byg Og Miljø) gjort obligatorisk, hvor alle skal indlevere byggesansøgning digitalt. På nuværende tidspunkt er der endvidere planer om følgende: Automatisering af aktindsigt Automatisering af byggetilladelsesdokumentet Digitalisering af interne høringer Digitalisering af BBR skema Integration af Struktura og Opus Teknisk integration af byggesagssystemet og BBR Implementering af Ditmerflex på diverse arbejdsgange Særligt integrationen mellem Struktura og Opus forventes at give en stor tidsbesparelse i forhold til faktureringen. På IT området skal der ske en udfasning af KMD s monopolsystemer. Dette vil formentlig trække ud, hvorfor der først vil blive en gevinst på 1 mio. kr. fra Der er lagt op til, at ejendomsskattedelen overføres til staten, men dette er ikke endeligt fastlagt, derfor kendes de økonomiske konsekvenser ikke. Ad 2) Færre udgifter til konsulentbistand På grund af det høje fokus på at forbedre servicen på byggesagsbehandlingen, har der været behov for at trække ekstraordinært på både eksterne konsulenter og intern service fra andre afdelinger i Center for Miljø og Energi, i særdeleshed Sekretariatet. Allerede i 2016 er brugen af eksterne konsulenter reduceret fra 6,6 mio. kr. i 2015 til 1 mio. kr. i 2016, således at der her ikke er den store gevinst at hente. For de interne ydelser i form af personale inden for ledelse, kommunikation, kvalitetsledelse og IT vil denne post blive reduceret fra 5 mio. kr. i 2016 til 1 mio. kr. i Reduktionen er et udtryk for at Byggeri er i rigtig god gænge, og leverer på kvalitet, sagsbehandlingstider og organisationsudviklingen. Reduktionen stiller dog krav til løbende tilpasning af de interne services i sekretariatet, eller at andre områder i CME i højere grad efterspørger sekretariatets leverancer. Tilpasningen af sekretariatets ydelser understøttes at en øget implementering af timesagsstyring så omkostningerne løbende kan tilpasses.

5 Ad 3) Mere effektive arbejdsgange På byggesagsområdet har der været, og er, et stort arbejde i gang med at nedbringe de samlede sagsbehandlingstider for at leve op til byrådets servicemål for området, samt målet om en tredjedels reduktion af sagsbehandlingstiderne i den nationale servicemålsaftale (Mellem KL og Regeringen) for erhvervsrettede myndighedsopgaver. Side 5 af 7 I 2015 opnåede byggesagsområdet certificering i kvalitetsledelse, hvilket bl.a. medførte en gennemgang af samtlige arbejdsgange for at sikre hurtigere og bedre sagsbehandling. For yderligere effektivitet og forbedret service er der ligeledes primo 2016 indført et nyt IT-system samt Key Account Management i forhold til større erhvervskunder. Resultaterne af ovennævnte tiltag er først og fremmest kortere sagsbehandlingstid og mere kvalitet i afgørelserne, hvilket kræver ressourcer på kort sigt, men forventes at føre til effektiviseringer på lang sigt. På byggesagsområdet har effektivisinger betydet, at den gennemsnitlige udgift pr. byggesag er faldet fra godt kr. pr. sag i 2012 til knap kr. pr. sag i Der er løbende opmærksomhed på, om udgiften kan nedbringes yderligere. 5. Gældsafvikling Med de ovenstående tiltag vil gælden (jf. tabel 1) for byggesagsområdet stige frem til I 2020 er der balance i økonomien på området og herefter forventes et overskud, der anvendes til at afdrage på gælden. Hele gælden forventes at være afviklet i Det er her vigtigt at understrege, at byggesagsområdet er tæt knyttet til aktiviteterne inden for byggeri i Aarhus Kommune. Således er der taget udgangspunkt i et fast indtægtsgrundlag. Falder antallet af sager markant vil indtægterne blive mindre, og parallelt hermed skal omkostningerne reduceres. Handlingsplanen betyder således et permanent krav om effektiviseringer og sideløbende hermed, skal der tilpasses i forhold til udviklingen i antallet af byggesager. Der udarbejdes månedlige nøgletal for alle parametre, således at der hurtigt kan justeres i forhold til den økonomiske udvikling.

6 Tabel 1: Samlet regnskab for drift og gældsafvikling Side 6 af 7 År Løn Øvrig drift Indtægter Nettoforbrug Nettoramme Årets resultat Akkumuleret gæld (ultimo) Rente: 3 % Herefter gæld Gæld ift. ramme % ,0% ,2% ,4% ,4% ,0% ,8% ,4% ,1% ,1% ,3% Bemærk at øvrige udgifter i 2016 principielt er 1 mio. kr. højere, da 1 mio. kr. fra budgetforlig 2016 skal tilbageføres til kassen, da den ikke er anvendt til tilbagebetaling til kunder i Der er taget hensyn til den ekstra mio. kr. i beregning af ultimogæld Kommende udfordringer Byggesagsbehandlingen arbejder fokuseret på at øge indtjeningen på området i respekt for det vedtagne budget. Der er dog flere udfordringer i det kommende år. Vi forventer det samme antal af indkomne sager fra 2016 til Samtidig effektiviserer vi vores arbejdsgange, sætter øget fokus på forhåndsdialogen og øget fokus på fakturering. Den øgede fokus på faktureringen har medført, at der nu i højere grad faktureres for alle dele af vores sagsbehandling end tidligere. Der kan derfor være borgere og virksomheder som vil opleve at byggesagsbehandlingen bliver lidt dyrere i det kommende år. I praksis overholder byggeri blot de gældende regler. Samtidig med at sagsbehandlingstiden reduceres vil nogle borgere og virksomheder altså kunne opleve, at regningen bliver lidt større. Vores fokus er rettet mod at, at øge indtægterne fra 22,7 mio. kr. i 2016 til godt 30 mio. kr. i 2017.

7 En øget styring alene fokuseret på indtjening, medvirker til nedprioritering af en række væsentlige forhold, såsom udvikling af faglighed og kompetencer og udviklingen af organisationen i almindelighed. Pres på samarbejdet og sagsbehandlingen. Det er samtidig en udfordring, at den nye kommuneplan ligger op til væsentlig mere dialog i hele planhierarkiet inkl. byggesagsbehandling end tidligere. Byggeri indgår i dag i meget samarbejde med interne og eksterne samarbejdspartnere, og det vil vi selvfølgelig fortsætte med. Men det kan blive en udfordring, da det trækker ressourcer fra byggeris kerneopgave og som derved reducerer muligheden for at overholde ovenstående handleplan. Det er samtidig forventningen, at en styrkelse af planområdet i MTM vil hæve aktivitetsniveauet og Byggeris involvering i samarbejdsfladerne mellem planarbejdet og byggerisagsbehandlingen. Det vil udfordre Byggeri yderligere, fordi enhver byggesag har behov for en kommunal medbetaling til myndighedsarbejdet, som ikke kan pålægges kunde. Side 7 af 7

BBR-tilsynsrapport for Aarhus Kommune 2017

BBR-tilsynsrapport for Aarhus Kommune 2017 Lovsekretariatet Dato: Maj 2017 Kontor: Ejendomsdata Sagsnr.: 17-0141863 BBR-tilsynsrapport for Aarhus Kommune 2017 Indholdsfortegnelse BBR-tilsynsrapport for Aarhus Kommune 2017... 1 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Aalborg Kommunes mål i erhvervsservicen

Aalborg Kommunes mål i erhvervsservicen Aalborg Kommunes mål i erhvervsservicen Efter to år med Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice er det tid at gøre status. Målene i aftalen er ikke længere nye, men fortsat ambitiøse og aktuelle. By- og Landskabsforvaltningen

Læs mere

Lean i den offentlige sektor. Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat

Lean i den offentlige sektor. Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat Lean i den offentlige sektor Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat Lean i den offentlige sektor Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat Marts 2007 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Produktivitetshandlingsplan for CBY 2018 og 2019

Produktivitetshandlingsplan for CBY 2018 og 2019 Produktivitetshandlingsplan for CBY 2018 og 2019 I nærværende notat ses de to indstillinger og beslutninger i TMU i 2018, der danner grundlag for produktivitetshandlingsplanen i CBY i 2018 og 2019. Formålet

Læs mere

Vangeboskolens økonomiske situation

Vangeboskolens økonomiske situation Vangeboskolens økonomiske situation Analyse af perioden fra 2013/14 og frem Februar 2017 1 Indledning Igennem de seneste 4 år har den økonomiske situation på Vangeboskolen ændret sig i betydelig grad.

Læs mere

Servicemål på byggesager i Ringsted Kommune

Servicemål på byggesager i Ringsted Kommune Servicemål på byggesager i Ringsted Kommune Åben sag Sagsid: 18/3543 Sagen afgøres i: Plan- og Boligudvalget Bilag: 1) 2419056 Åben: Bilag 1 - Servicemålaftale mellem KL og Regeringen december 2015 2)

Læs mere

Udkast til udviklingsaftale. for området Byggeri

Udkast til udviklingsaftale. for området Byggeri November 2013 Udkast til udviklingsaftale for området Byggeri 2014-2015 1 Indledning Aftalen indgås mellem Plan- og Byggeudvalget og centerchefen for Teknik og Miljø Målet med aftalen er at præcisere de

Læs mere

Notat. Bilag til indstillingen vedrørende forventet regnskab og tillægsbevilling BA. 1. Resume

Notat. Bilag til indstillingen vedrørende forventet regnskab og tillægsbevilling BA. 1. Resume Notat Bilag til indstillingen Forventet Regnskab og tillægsbevil- Emne: ling - BA Til: Kopi: til: Byrådet Den 21. november 2012 Aarhus Kommune Kultur og Borgerservice Bilag til indstillingen vedrørende

Læs mere

Årsregnskabet 2016 RESUMÉ

Årsregnskabet 2016 RESUMÉ Årsregnskabet 1 RESUMÉ 1 ÅRSREGNSKABET 1 REGNSKABET FOR 1 RESUMÉ Fra januar 1 reducerede Domea.dk priserne på administration med procent i gennemsnit. Det var præcis det mål, vi satte os med vores 15-strategi.

Læs mere

Udtalelse. Hurtigere og mere effektiv sagsgang i byggesager. 2. Indhold. Aarhus Byråd via Magistraten. Den 30. september 2014.

Udtalelse. Hurtigere og mere effektiv sagsgang i byggesager. 2. Indhold. Aarhus Byråd via Magistraten. Den 30. september 2014. Udtalelse Til: Aarhus Byråd via Magistraten Den 30. september 2014 Hurtigere og mere effektiv sagsgang i byggesager 1. Konklusion Venstres, Dansk Folkepartis, Det Konservative Folkepartis samt Liberalt

Læs mere

Dispensations- og tilladelsessager i erhvervsområder, selvom der er indsigelser.

Dispensations- og tilladelsessager i erhvervsområder, selvom der er indsigelser. Byggesager - administrationsgrundlag Side 1 af 5 Nuværende administrationsgrundlag Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø skal efter en konkret vurdering forelægge byggesager med indsigelser for byrådet.

Læs mere

Gebyrreform for tilsyn med civil luftfart

Gebyrreform for tilsyn med civil luftfart Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780061 Fax 7221 8888 dla@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Gebyrreform for tilsyn med civil luftfart 1. Sammenfatning I forbindelse med den

Læs mere

Tabel 1: Forventede varige effektiviseringer ved tværgående systemer kr p/l Forudsatte effektiviseringer i Kvantum BC

Tabel 1: Forventede varige effektiviseringer ved tværgående systemer kr p/l Forudsatte effektiviseringer i Kvantum BC KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Koncern IT Bilag 9. Revideret gevinstrealisering på tværgående ved Kvantum Sagsbeskrivelse I business casen for Kvantum er der estimeret et overordnet årligt besparelsespotentiale

Læs mere

Plan for det fortsatte arbejde med de fem byudviklingsområder i Kommuneplan 2014 og udviklingen i byggesagsbehandlingen

Plan for det fortsatte arbejde med de fem byudviklingsområder i Kommuneplan 2014 og udviklingen i byggesagsbehandlingen HCO/24. august 2015 Plan for det fortsatte arbejde med de fem byudviklingsområder i Kommuneplan 2014 og udviklingen i byggesagsbehandlingen Kort status for de fem udviklingsområder pr. juni 2015 Rødovre

Læs mere

Nærværende notat forholder sig til status på takstområdet med udgangen af september 2012 og det forventede regnskab.

Nærværende notat forholder sig til status på takstområdet med udgangen af september 2012 og det forventede regnskab. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Miljø NOTAT Bilag 9 - Takstfinansieret drift Baggrund Bevillingen Takstfinansieret drift ligger i 2012 under bevillingstypen Efterspørgselsstyrede

Læs mere

Overførselsområdet skal i dette notat ses som udgifter til overførselsindkomst på følgende

Overførselsområdet skal i dette notat ses som udgifter til overførselsindkomst på følgende NOTAT Udviklingen i økonomien på overførselsområdet 2016-2020 Dato: 3. juli 2019 Formålet med dette notat er give et overblik over udviklingen i økonomien på overførselsområdet både via en beskrivelse

Læs mere

Aftale mellem Staben i Job og Borgerservice og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe

Aftale mellem Staben i Job og Borgerservice og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe Aftale mellem Staben i Job og Borgerservice og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem institutionslederne og den

Læs mere

Statusnotat. Organisationsudviklingsproces i Team Byggeri. Dato 3. december 2007. Økonomiudvalget

Statusnotat. Organisationsudviklingsproces i Team Byggeri. Dato 3. december 2007. Økonomiudvalget Statusnotat Sag Organisationsudviklingsproces i Team Byggeri Dato 3. december 2007 Til Fra Økonomiudvalget Styregruppen: Winnie Mogensen Susanne Grum Preben Skiffard Jørgen Høgstrup Preben Juul Sørensen

Læs mere

Sbsys dagsorden preview. 2. Forslag til ny administrativ organisering - Organisation og Ledelse 2015

Sbsys dagsorden preview. 2. Forslag til ny administrativ organisering - Organisation og Ledelse 2015 Side 1 af 5 2. Forslag til ny administrativ organisering - Organisation og Ledelse 2015 Sagsnr: 81.38.04-P35-9-14 Sagsansvarlig: Lilli Christoffersen Sagsfremstilling Direktionen har med indspark fra chefforum

Læs mere

November Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget

November Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget November 2018 Effektiviseringskatalog efterår 2018 Budget 2019-22 0 Indledning Effektiviseringskatalog Fagudvalgenes arbejde med effektiviseringer af driften sker med udgangspunkt i den af Byrådet vedtagne

Læs mere

Omstilling og effektivisering

Omstilling og effektivisering Nr. 39 Område: Indsatsområde: Emne: Aftaleholder: Fagudvalg: Funktion: Omstilling og effektivisering Plan og kultur Afbureaukratisering og effektivisering Reduktion i Plan og Kulturs personale Christian

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Lovsekretariatet. Dato: December 2018 Kontor: Registerforvaltning (BBR og OIS) Sagsnr.:

Indholdsfortegnelse. Lovsekretariatet. Dato: December 2018 Kontor: Registerforvaltning (BBR og OIS) Sagsnr.: Lovsekretariatet Dato: December 2018 Kontor: Registerforvaltning (BBR og OIS) Sagsnr.: 18-1322463 BBR-tilsynsrapport for Viborg Kommune 2018 Indholdsfortegnelse BBR-tilsynsrapport for Viborg Kommune 2018...

Læs mere

Projektet er en del af den fælles kommunale digitaliseringsstrategi.

Projektet er en del af den fælles kommunale digitaliseringsstrategi. N OTAT Den 7. november 2013 Business case for projekt vedr. digital byggesagsbehandling Sags ID: 1728511 Dok.ID: 1728511 AKP@kl.dk Direkte 3370 3241 Mobil 2215 8678 1. Ledelsesresumé Projektet om digital

Læs mere

Forankring: Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget og Byrådet.

Forankring: Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget og Byrådet. NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Økonomisk Afdeling Økonomiske Politik for Køge Kommune Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget og vedtages af det

Læs mere

Redegørelse om Justitsministeriets sagsbehandlingstider i aktindsigtssager og om behovet for yderligere initiativer på området

Redegørelse om Justitsministeriets sagsbehandlingstider i aktindsigtssager og om behovet for yderligere initiativer på området Dato: 31. august 2018 Kontor: Forvaltningsretskontoret Sagsbeh: Pernille Østergaard Sagsnr.: 2017-008-0003 Dok.: 842478 Redegørelse om Justitsministeriets sagsbehandlingstider i aktindsigtssager og om

Læs mere

Indstilling. Budgetanalyse vedr. kollektiv bustrafik i Århus. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. Til Århus Byråd via Magistraten

Indstilling. Budgetanalyse vedr. kollektiv bustrafik i Århus. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund. Til Århus Byråd via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 23. juni 2009 Økonomiområdet Teknik og Miljø Århus Kommune 1. Resume I budgetforliget vedr. 2009 indgik, at der skulle udarbejdes en analyse

Læs mere

Bilag trimester opfølgning på Budget 2017

Bilag trimester opfølgning på Budget 2017 Bilag 5.2 20170619 1. trimester 2017 - opfølgning på Budget 2017 9. juni 2017 Kolofon Dato 9. juni 2017 Bestyrelsesforelæggelse af 1. trimesteropfølgning 2017 Koncernadministrationen Økonomi Oversigt over

Læs mere

Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser

Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser Indstilling Til Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 25. august 2016 Genudbud og hjemtagelse af driftsopgaver vedr. IT-arbejdspladser 1. Resume Byrådet besluttede i 2008 af outsource en række specialiserede

Læs mere

Center for Plan, Kultur og Erhverv

Center for Plan, Kultur og Erhverv 2015-18 Præsentation Centerets opgaver spænder fra kontakt til erhvervslivet og kultur- og fritidsinstitutionerne til udarbejdelse af overordnede strategier og myndighedsbehandling. I centeret fastlægges

Læs mere

BUSINESS CASE. Smarte investeringer i kernevelfærden 1.1 FORSLAGETS SAMLEDE ØKONOMISKE KONSEKVENSER 1.2 BAGGRUND OG FORMÅL 1.3 FORSLAGETS INDHOLD

BUSINESS CASE. Smarte investeringer i kernevelfærden 1.1 FORSLAGETS SAMLEDE ØKONOMISKE KONSEKVENSER 1.2 BAGGRUND OG FORMÅL 1.3 FORSLAGETS INDHOLD BUSINESS CASE Smarte investeringer i kernevelfærden Forslagets titel: Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: Effektivisering af myndighedstilsyn på teknik- og miljøområdet Tilsynsindsatsen

Læs mere

December December December

December December December 1. Udvikling på opkrævningsområdet. På landsplan er de samlede kommunale restancer steget siden 2006 med mere end 40 procent. Fra cirka 8,3 mia. kroner til 11,9 mia. kroner. Det er dog ikke alle 11,9 mia.

Læs mere

Udmøntning af effektiviseringskrav i Borgerservice og Biblioteker (Kultur og Borgerservice)

Udmøntning af effektiviseringskrav i Borgerservice og Biblioteker (Kultur og Borgerservice) Udmøntning af effektiviseringskrav i Borgerservice og Biblioteker (Kultur og Borgerservice) Udmøntning af effektiviseringskravet på 0,5 % via reduktion i lønfremskrivningen i 2015 og frem fordeles i Borgerservice

Læs mere

Natur, teknik og miljø

Natur, teknik og miljø Natur, teknik og miljø 25. marts 2008/pjs Byggeri og ejendomme Team byggeri Forslag til organisationstilpasning Nuværende organisation Organiseringen i relation til byggesagsområdet er bygget op som illustreret

Læs mere

Nyvurdering af Varde Kommunes ledelse og administration

Nyvurdering af Varde Kommunes ledelse og administration Dokumentnummer 12912-15 Sagsnummer 15-12912 Dato: 19/11 2015 Nyvurdering af Varde Kommunes ledelse og administration Direktionen i Varde Kommune har i efteråret 2015 gennemført en vurdering af kommunens

Læs mere

BBR-tilsynsrapport for Sønderborg Kommune 2018

BBR-tilsynsrapport for Sønderborg Kommune 2018 Lovsekretariatet Dato: December 2018 Kontor: Registerforvaltning (BBR og OIS) Sagsnr.: 18-0971979 BBR-tilsynsrapport for Sønderborg Kommune 2018 Indholdsfortegnelse BBR-tilsynsrapport for Sønderborg Kommune

Læs mere

Forventningen til regnskabet for 2016 ultimo august er i øvrigt på samme niveau som forventningen ved opfølgningen ultimo april.

Forventningen til regnskabet for 2016 ultimo august er i øvrigt på samme niveau som forventningen ved opfølgningen ultimo april. Børn og unge med særlige behov (aftaleområdet) Budgetopfølgning ultimo august 2016 1. Sammenfatning Det forventede regnskab for 2016 udviser pr. ultimo august 2016 et merforbrug på 1,3 mio. kr. Heri indgår

Læs mere

For de KPI er, hvor Koncernservice ikke opfylder målet, eller hvor der forekommer en særlig udvikling, gives en kort forklaring.

For de KPI er, hvor Koncernservice ikke opfylder målet, eller hvor der forekommer en særlig udvikling, gives en kort forklaring. KØBENHAVNS KOMMUNE Koncernservice Ledelsessekretariatet NOTAT Koncernservices virksomhedskontrakt KPI er Status august 2014 på Koncernservices KPI er Økonomiudvalget modtager to gange årligt en status

Læs mere

Statistik for Jobcenter Aalborg

Statistik for Jobcenter Aalborg Statistik for Jobcenter Aalborg Oktober 2015, data fra jobindsats.dk Aalborg Kommunes andel af forsikrede ledige i Nordjylland En væsentlig del af det samlede antal fuldtidspersoner på kommunal forsørgelse

Læs mere

Forslag til forandringer Byggesagsgebyrer

Forslag til forandringer Byggesagsgebyrer Politikområde: Administration Forslag til forandringer Byggesagsgebyrer 1. Forandring Ændrede byggesagsgebyrer Folketinget har d. 12. juni 2013 (lov nr. 640) besluttet, at kommunerne fremover skal opkræve

Læs mere

Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer 2015

Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer 2015 Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer 2015 Indhold 1. Indledning... 3 2. Byggesagsgebyr... 4 3. Tidspunkt for betaling af gebyr... 4 4. Retsgrundlag... 4 5. Fastsættelse af timeprisen... 5 6. Sager

Læs mere

NOTAT. Økonomisk afdeling. Økonomisk Politik for Køge Kommune

NOTAT. Økonomisk afdeling. Økonomisk Politik for Køge Kommune NOTAT Fælles- og Kulturforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer Økonomisk afdeling 18-06-2014 2014-7917 2014-73467 Økonomisk Politik for Køge Kommune Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget

Læs mere

2. økonomi og aktivitetsrapportering 2013 Social og Specialundervisning Sammenfatning

2. økonomi og aktivitetsrapportering 2013 Social og Specialundervisning Sammenfatning 2. økonomi og aktivitetsrapportering 2013 Social og Specialundervisning Sammenfatning Der forventes 2 pct. lavere end budgetteret. Det er en forbedring på 1 pct.point i forhold til 1. rapportering 2013.

Læs mere

Nedbringelse af sagsbehandlingstider. Ved Rune Munch Christensen

Nedbringelse af sagsbehandlingstider. Ved Rune Munch Christensen Nedbringelse af sagsbehandlingstider Ved Rune Munch Christensen Disposition Status for sagsmængden Sagsbehandlingstiden Byggesagsteamet Mål for det kommende år Største tidsrøvere/hvad tager tid? Igangværende

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere

Indstilling. Finansiering af køb af kontantautomater. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Finansiering af køb af kontantautomater. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 28. november 2008 Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune Finansiering af køb af kontantautomater 1. Resume Kontantautomaterne i bybusserne

Læs mere

Forslag til forandringer Byggesagsgebyrer

Forslag til forandringer Byggesagsgebyrer Politikområde: Administration Forslag til forandringer Byggesagsgebyrer 1. Forandring Ændrede byggesagsgebyrer Folketinget har d. 12. juni 2013 (lov nr. 640) besluttet, at kommunerne fremover skal opkræve

Læs mere

Til Teknik- og Miljøudvalget 5. juni Sagsnr Bilag 2 Handlingsplan for forbedring af produktiviteten i byggesagsbehandlingen

Til Teknik- og Miljøudvalget 5. juni Sagsnr Bilag 2 Handlingsplan for forbedring af produktiviteten i byggesagsbehandlingen KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget 5. juni 2018 Bilag 2 Handlingsplan for forbedring af produktiviteten i byggesagsbehandlingen Baggrund

Læs mere

Roskilde Handelsskole Større og stærkere Strategi 2020

Roskilde Handelsskole Større og stærkere Strategi 2020 Roskilde Handelsskole Større og stærkere Strategi 2020 I de seneste år er der sket meget inden for uddannelsessektoren med implementeringen af store reformer, planlægningen af nye og med bortfald af aktiviteter,

Læs mere

Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling

Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling Teknisk bilag til Aftale om servicemål for kommunal erhvervsrettet sagsbehandling Nyt kapitel Regeringen og KL er enige om at nedbringe sagsbehandlingstiderne for erhvervsrettede myndighedsopgaver i kommunerne

Læs mere

Finansudvalget Aktstk. 97 Offentligt. Aktstykke nr. 97 Folketinget Erhvervsministeriet. København, den 12. marts 2019.

Finansudvalget Aktstk. 97 Offentligt. Aktstykke nr. 97 Folketinget Erhvervsministeriet. København, den 12. marts 2019. Finansudvalget 2018-19 Aktstk. 97 Offentligt Aktstykke nr. 97 Folketinget 2018-19 97 Erhvervsministeriet. København, den 12. marts 2019. a. Erhvervsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning til

Læs mere

Afrapportering til Aalborg Erhvervsråd. - Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice

Afrapportering til Aalborg Erhvervsråd. - Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice Afrapportering til Aalborg Erhvervsråd - Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice 6. februar 2019 Nærværende afrapportering tager udgangspunkt i rammeaftalen Nye ambitioner vedr. erhvervsservice, der er indgået

Læs mere

Takstændringer pr. 1. juli 2015 for varmeområdet under AffaldVarme Aarhus gældende for resten af 2015.

Takstændringer pr. 1. juli 2015 for varmeområdet under AffaldVarme Aarhus gældende for resten af 2015. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 28. maj 2015 under AffaldVarme Aarhus gældende for resten af 2015. 1. Resume Takstændringerne foretages på baggrund af regnskab 2014

Læs mere

OPTIMERING AF SAGSGANGE. på byggesagsområdet

OPTIMERING AF SAGSGANGE. på byggesagsområdet OPTIMERING AF SAGSGANGE på byggesagsområdet 1 2 Øget kvalitet og kortere sagsbehandlingstid giver værdi for både borgere og virksomheder Hvorfor? Der er i stigende grad fokus på kommunernes service og

Læs mere

Byggesagsbehandling 2014

Byggesagsbehandling 2014 Byggesagsbehandling 2014 type: Fagområde Selve formålet med byggesagsbehandlingen er, at sikre at bygninger udføres og indrettes på en sundheds-, sikkerheds- og brandmæssig tilfredsstillende måde. Det

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

Min digitale Byggesag (MDB)

Min digitale Byggesag (MDB) R E SULTATKONTRAKT Min digitale Byggesag (MDB) Projekt 5.1 i handlingsplanen for den fælleskommunale digitaliseringsstrategi Resume: Projektet om digital byggeansøgning og sagsbehandling, Min digitale

Læs mere

NOTAT. Kommunen kan vælge at undlade at opkræve byggesagsbegyr, og lade omkostningerne finansieres via skatten.

NOTAT. Kommunen kan vælge at undlade at opkræve byggesagsbegyr, og lade omkostningerne finansieres via skatten. NOTAT Dato Teknik- og Miljøforvaltningen Plan Notat om opkrævning af byggesagsgebyr efter medgået tid Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Baggrund Folketinget har besluttet, at kommunerne fra 1. januar 2015

Læs mere

Januar - Februar Marts - December 2017 i alt. Afvigelse mellem forventning og budget. Se bemærkningerne under den bagudrettede afvigelse.

Januar - Februar Marts - December 2017 i alt. Afvigelse mellem forventning og budget. Se bemærkningerne under den bagudrettede afvigelse. Bilag 4. Center for Plan, Kultur og Erhverv Februar Planudvalget Afvigelser Hele kroner Bagudrettet afvigelser Fremadrettet afvigelser Samlet afvigelse Korrigeret Realiseret Januar - Februar Marts - December

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 12. november Kl. 18:00 i Kantine, Lyndby

Referat Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 12. november Kl. 18:00 i Kantine, Lyndby Referat onsdag den 12. november 2014 Kl. 18:00 i Kantine, Lyndby Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Status på handleplan i Center for Social og Familie...2 3. BU - Eventuelt...7

Læs mere

BBR-tilsynsrapport for Hillerød Kommune 2018

BBR-tilsynsrapport for Hillerød Kommune 2018 Lovsekretariatet Dato: Oktober 218 Kontor: Registerforvaltning (BBR og OIS) Sagsnr.: 18-155295 BBR-tilsynsrapport for Hillerød Kommune 218 Indholdsfortegnelse BBR-tilsynsrapport for Hillerød Kommune 218...

Læs mere

Samlet oversigt over forslag til budgetreduktioner på Økonomiudvalgets område

Samlet oversigt over forslag til budgetreduktioner på Økonomiudvalgets område Samlet oversigt over forslag til budgetreduktioner på s område Nr. Løsninger på forventet merforbrug - i mio. kr. Politikområde 2017 2018 2019 2020 1 Øge antal af antal sager pr. sagsbehandler - Børn -0,5-0,5-0,5-0,2

Læs mere

Notat vedrørende Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2015 og status på handleplan vedr. sygedagpenge til AMU

Notat vedrørende Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2015 og status på handleplan vedr. sygedagpenge til AMU Notat vedrørende Arbejdsmarkedsudvalgets regnskab for 2015 og status på handleplan vedr. sygedagpenge til AMU 07.03.16 Det foreløbige regnskabsresultatet i 2015 for Arbejdsmarkedsudvalget viser et merforbrug

Læs mere

Ansøgning om tilskud efter 19 til særligt vanskeligt stillede kommuner i Hovedstadsområdet

Ansøgning om tilskud efter 19 til særligt vanskeligt stillede kommuner i Hovedstadsområdet Center for Økonomi og Styring Stengade 59 3000 Helsingør Tlf. +4549282318 tlj11@helsingor.dk Dato 08.07.14 Sagsbeh. tlj11 Ansøgning om tilskud efter 19 til særligt vanskeligt stillede kommuner i Hovedstadsområdet

Læs mere

Fremtidens kommune. Udbyhøj. Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk

Fremtidens kommune. Udbyhøj. Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Fremtidens kommune Årsrapport 2013 Opkrævningen Udbyhøj Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Formålet med årsrapporten... 3 Opsummering...

Læs mere

Manual for bæredygtigt byggeri i FMK

Manual for bæredygtigt byggeri i FMK Manual for bæredygtigt byggeri i FMK I Faaborg-Midtfyn Kommune ønsker vi at være bæredygtige, ved kommunale nybyggerier og ved renovering af eksisterende byggerier. I Faaborg-Midtfyn Kommune ønsker vi

Læs mere

Notat. Bilag 8. Forvaltningens svar på Intern Revisions screening af takstberegninger for 2020

Notat. Bilag 8. Forvaltningens svar på Intern Revisions screening af takstberegninger for 2020 Teknik- og Miljøforvaltningen Notat Bilag 8. Forvaltningens svar på Intern Revisions screening af takstberegninger for 2020 Intern Revision har i juli måned foretaget en screening af forvaltningens beregninger

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet Marts 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statsamternes produktivitet og

Læs mere

Oversigt over underskud over 5% af budget eller over 1 mio. kr.

Oversigt over underskud over 5% af budget eller over 1 mio. kr. Oversigt over underskud over 5% af budget eller over 1 mio. kr. Underskud i alt Underskud over 5% Netto 1.000 kr. Samlet -2.778 Uddannelse, Børn og Familie -2.729 Områdeinstitution Vissenbjerg -1.447-671

Læs mere

Justitsministeriets sagsnr : sagsbehandlingstider i sager om aktindsigt efter offentlighedsloven

Justitsministeriets sagsnr : sagsbehandlingstider i sager om aktindsigt efter offentlighedsloven Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Justitsministeriets sagsnr. 2017-008-0003: sagsbehandlingstider i sager om aktindsigt efter offentlighedsloven 27-11-2018 1. Indledning I mit brev

Læs mere

Bilag 11. Business case - Korrekt cpr-registrering på det sociale område. Brug i Magistratens budgetforslag. Den 20. august 2013.

Bilag 11. Business case - Korrekt cpr-registrering på det sociale område. Brug i Magistratens budgetforslag. Den 20. august 2013. Bilag 11 Til: Brug i Magistratens budgetforslag Den 20. august 2013 Business case - Korrekt cpr-registrering på det sociale område Aarhus Kommune Sociale Forhold og Beskæftigelse 1. Baggrund Før sommerferien

Læs mere

Bilag A: Økonomisk politik

Bilag A: Økonomisk politik Bilag A: Økonomisk politik Opfølgning på delmål - byrådsperioden 2014-2017 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Administrationens indledning:... 2 Skatten holdes i ro eller reduceres... 2... 2... 2 Strukturelt

Læs mere

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND 1 2013 Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND Kvalitet døgnet rundt Udarbejdet: Strategi og Udvikling/Kommunikation 2013. Godkendt: Direktionen 10.2013. Revideres: 2014 2 3 EKSTERNE RAMMER FOR SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Læs mere

Spareforslag 2016-2019 MTM 1

Spareforslag 2016-2019 MTM 1 Spareforslag 2016-2019 MTM 1 2.00 MTM - tværgående IT-springet, fem digitaliseringsprojekter IT-springet, Digital Post, Eff. -191-191 -191-191 CAE IT-springet, Digital Post, Eff. -895-895 -895-895 CBM

Læs mere

Betingede bevillinger Børne- og Undervisningsområdet (i kr.)

Betingede bevillinger Børne- og Undervisningsområdet (i kr.) Betingede bevillinger Børne- og Undervisningsområdet Demografi 0-2 år Puljen indeholder 18 dagplejepladser og søges først ved budgetopfølgningen pr. 30-09-2018. 1.985 0 Demografi 3-5 år Puljen indeholder

Læs mere

- XV - Bilag 17. Opfølgning på business case - korrekte CPR-registrering på det sociale område

- XV - Bilag 17. Opfølgning på business case - korrekte CPR-registrering på det sociale område Regnskab 2012 - XV - Generelle Bemærkninger Bilag 17 Opfølgning på business case - korrekte CPR-registrering på det sociale område Regnskab 2014 Opfølgning på business case Korrekt CPR-registrering på

Læs mere

Byggesagsafdelingen. Orientering 2015 Teknik- og Miljøudvalget 16. juni 2015

Byggesagsafdelingen. Orientering 2015 Teknik- og Miljøudvalget 16. juni 2015 Byggesagsafdelingen Orientering 2015 Teknik- og Miljøudvalget 16. juni 2015 Byggesagsafdelingens opgaver Myndighedsbehandling: Behandling af byggeansøgninger (Byggeloven og Planloven (i.f.t. lokalplaner))

Læs mere

TILLÆG TIL ANALYSE BUDGETBLOKKE TIL EFFEKTIVISERING AF FAMILIEOMRÅDET I RANDERS KOMMUNE

TILLÆG TIL ANALYSE BUDGETBLOKKE TIL EFFEKTIVISERING AF FAMILIEOMRÅDET I RANDERS KOMMUNE TILLÆG TIL ANALYSE BUDGETBLOKKE TIL EFFEKTIVISERING AF FAMILIEOMRÅDET I RANDERS KOMMUNE INDLEDNING OG BAGGRUND AFGRÆNSNING AF ANALYSESPORET Familieområdet i Randers har, som det er vist i den udførte benchmarkinganalyse

Læs mere

Kvartalsvis rapportering til Skatteudvalget kvartal 2015

Kvartalsvis rapportering til Skatteudvalget kvartal 2015 Kvartalsvis rapportering til Skatteudvalget 1. 3. kvartal 2015 Skatteankestyrelsen blev på baggrund af klagereformen etableret den 1. januar 2014 som en fusion mellem Landsskatterettens og ankenævnenes

Læs mere

Notat. Notat til udvalgsbehandling Teknisk Udvalg. Kopi til: Punkt 4 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 17. september 2012.

Notat. Notat til udvalgsbehandling Teknisk Udvalg. Kopi til: Punkt 4 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 17. september 2012. Notat Emne: Til: Kopi til: Notat til udvalgsbehandling Teknisk Udvalg Punkt 4 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 17. september 2012 Natur og Miljø Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 13. september 2012

Læs mere

Bilag trimester opfølgning på Budget 2017

Bilag trimester opfølgning på Budget 2017 2. trimester 2017 - opfølgning på Budget 2017 11. oktober 2017 Kolofon Dato 11. oktober 2017 Bestyrelsesforelæggelse af 2. trimesteropfølgning 2017 Koncernadministrationen Økonomi Oversigt over anvendte

Læs mere

Aalborg Kommune deltager løbende i møder med rådgivere og andre interessenter, hvor det konkrete samarbejde drøftes.

Aalborg Kommune deltager løbende i møder med rådgivere og andre interessenter, hvor det konkrete samarbejde drøftes. - Kommunikationstiltag Aalborg Kommunes tilfredshedsundersøgelse af bygge- og miljøsager uploades hver måned på Aalborg Kommunes hjemmeside. http://www.aalborg.dk/tilfredshedsundersoegelse Aalborg Kommune

Læs mere

Baggrund for den økonomiske politik og udmøntningen af denne

Baggrund for den økonomiske politik og udmøntningen af denne Baggrund for den økonomiske politik 2014-2017 og udmøntningen af denne 1 1. Indledende bemærkninger omkring styringsværktøjer Den økonomiske politik fokuserer primært på styringen via økonomiske mål. Disse

Læs mere

Der blev ved budgetforliget for 2013 vedtaget en besparelse vedr. børn og unge med handicap på 0,45 mio. kr.

Der blev ved budgetforliget for 2013 vedtaget en besparelse vedr. børn og unge med handicap på 0,45 mio. kr. Vedrørende: Udgifterne på socialområdet 2011-2014 Sagsnavn: Udgiftsudviklingen på socialområdet 2011-2014 Sagsnummer: 00.30.00-G01-1-14 Skrevet af: Mette Holst-Langberg Forvaltning: Social og Arbejdsmarked

Læs mere

Organisatorisk forankring og proces

Organisatorisk forankring og proces Organisatorisk forankring og proces Effektivisering gennem digitalisering E2012-projektet Odense Kommune 4 strategi forretning teknik Vandfaldsmodel udrulning S P O R Parallelspor strategisk spor forretningsspor

Læs mere

Center for Teknik og Miljø

Center for Teknik og Miljø 1. ens primære opgaver Primære aktiviteter De primære aktiviteter for affaldshåndteringen omfatter: o Administration af affaldsordningerne for private og erhverv o Dagrenovationsordningen o Ordningen for

Læs mere

Kort om Umbrella. Den 6. oktober 2009. 1. Umbrella

Kort om Umbrella. Den 6. oktober 2009. 1. Umbrella Den 6. oktober 2009 Kort om Umbrella 1. Umbrella Umbrella er et fælleskommunalt samarbejde om udvikling af digitale selvbetjeningsløsninger. De udviklede løsninger skal sikre en videreudvikling af borgerservicen

Læs mere

Bilag 3. Notat. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune. Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering for Drøftelse ved 2.

Bilag 3. Notat. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune. Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering for Drøftelse ved 2. Bilag 3 Notat Side 1 af 7 Til Til Byrådet Drøftelse ved 2. Fællesmøde Valg mellem statsgaranti og selvbudgettering for 2016 Byrådet skal ved vedtagelsen af budgettet træffe et valg mellem selvbudgettering

Læs mere

Facilities Management 2013 Survey: Aktiviteter og forventninger

Facilities Management 2013 Survey: Aktiviteter og forventninger Facilities Management 2013 Survey: Aktiviteter og forventninger FM forbedrer produktiviteten for kernevirksomheden Produktiviteten skal forbedres hører vi fra alle sider. Produktivitet er produktionen

Læs mere

Forslag 90: Borgmesterens Afdelings udtalelse vedr. Det Konservative Folkepartis beslutningsforslag om stram økonomisk styring af Aarhus Kommune

Forslag 90: Borgmesterens Afdelings udtalelse vedr. Det Konservative Folkepartis beslutningsforslag om stram økonomisk styring af Aarhus Kommune Forslag 90: Borgmesterens Afdelings udtalelse vedr. Det Konservative Folkepartis beslutningsforslag om stram økonomisk styring af Aarhus Kommune Resume af beslutningsforslaget: De reserverede midler til

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø oep@brk.dk CVR: 26 69 63 48 3. august 2017 J. nr. Foreløbig budgetbalance 2018 Der er udarbejdet

Læs mere

By- og Miljøudvalget tog orienteringen om status for byggesagsbehandlingen til efterretning.

By- og Miljøudvalget tog orienteringen om status for byggesagsbehandlingen til efterretning. 192. Byggesagsbehandlingen, status Åbent - 02.00.06-G01-1-15 Resumé Hermed følger en halvårlig status for byggesagsbehandlingen, som opfølgning på den seneste status, der blev forelagt By- og Miljøudvalget

Læs mere

Notat. Center for Miljø og Teknik. Dato: Sagsnr.: 14/ Emne: Notat vedr. gebyrfastsættelsen for 2015

Notat. Center for Miljø og Teknik. Dato: Sagsnr.: 14/ Emne: Notat vedr. gebyrfastsættelsen for 2015 Center for Miljø og Teknik Dato: 16.10.2014 Sagsnr.: 14/19697-7 Notat Emne: Notat vedr. gebyrfastsættelsen for 2015 Dette notat redegør for gebyrfastsættelsen for byggesagsbehandling for 2015. Herunder

Læs mere

Regnskab konsekvenser for budget 2011

Regnskab konsekvenser for budget 2011 Bilag 6a Dato 23. marts 2011 Initialer Regnskab 2010 - konsekvenser for budget 2011 1.0 Indledning Regnskabsresultatet for 2011 udviser et underskud på 34,4 mio. kr. Underskuddet skyldes dels en række

Læs mere

Aalborg Kommune er i afrapporteringen repræsenteret af By- og Landskabsforvaltningen samt Miljø- og Energiforvaltningen.

Aalborg Kommune er i afrapporteringen repræsenteret af By- og Landskabsforvaltningen samt Miljø- og Energiforvaltningen. - Nærværende afrapportering tager udgangspunkt i rammeaftalen Nye ambitioner vedr. erhvervsservice, der er indgået mellem Aalborg Kommune og erhvervsorganisationerne Dansk Industri Aalborg, Dansk Byggeri

Læs mere

Hovedkonto 8, balanceforskydninger - 318 -

Hovedkonto 8, balanceforskydninger - 318 - - 318-1. Ydre vilkår, grundlag, strategi, organisation og ydelser Hovedkonto 8 indeholder dels årets forskydninger i beholdningen af aktiver og passiver og dels hele finansieringssiden af regnskabet. Under

Læs mere

Voksenhandicap Gentænkt - økonomistyring

Voksenhandicap Gentænkt - økonomistyring Bilag 2: Voksenhandicap Gentænkt - økonomistyring 21. november 2016 Resume I forbindelse med Voksenhandicap Gentænkt ønskes der også tilpasninger af principperne for økonomistyring på området. Det sker

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om driften af rejsekortet

Rigsrevisionens notat om beretning om driften af rejsekortet Rigsrevisionens notat om beretning om driften af rejsekortet August 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om driften af rejsekortet (beretning nr. 11/2014) 1. august 2017 RN 701/17

Læs mere

Budgetopfølgning ultimo april 2017: Ældreområdet. 1. Aftaledelen af ældreområdet. Bilag til sag om 2. budgetopfølgning 2017

Budgetopfølgning ultimo april 2017: Ældreområdet. 1. Aftaledelen af ældreområdet. Bilag til sag om 2. budgetopfølgning 2017 Budgetopfølgning ultimo april 2017: Ældreområdet 1. Aftaledelen af ældreområdet Aftaledelen af ældreområdet kommer ud med et forventet merforbrug på 9,6 mio. kr. i 2017. Herudover kommer 3,8 mio. kr. i

Læs mere

Plan for Østjyllands Brandvæsen

Plan for Østjyllands Brandvæsen Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 21. november 2016 Plan for Østjyllands Brandvæsen 2017-2020 Forslag til Plan for Østjyllands Brandvæsen fremsendes til Aarhus Byråd

Læs mere

BORGMESTERENS AFDELING Økonomistyring og Finans Aarhus Kommune

BORGMESTERENS AFDELING Økonomistyring og Finans Aarhus Kommune Til: Økonomiudvalget Side 1 af 7 Besvarelse af spørgsmål stillet under byrådsbehandlingen af regnskabet for 2015 Nedenfor er angivet besvarelse af de spørgsmål, som blev stillet i forbindelse med byrådets

Læs mere