Herluf Schelde og Anne Charlotte Petersen, Udviklere og undervisere, Lærdansk Århus

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Herluf Schelde og Anne Charlotte Petersen, Udviklere og undervisere, Lærdansk Århus"

Transkript

1 Lærervejledning: Denne lærervejledning adskiller sig fra øvrige lærervejledninger, idet den ikke henviser til et materiale, der er offentligt tilgængeligt. Målet med lærervejledningen er derfor ikke at sætte læseren i stand til at anvende et konkret materiale, men derimod at blive i stand til at udarbejde tilsvarende forløb. Hensigten med materiale og tilrettelæggelse er desuden, at det skal være muligt løbende at supplere materialet og videreudvikle opgaveskabelonerne. Ud over at være en beskrivelse af, hvordan vi har valgt at tilrettelægge undervisningen på modul 1 og modul 2 på nettet, giver den også nogle af vores erfaringer fra pilotforløbet, hvor vi har udviklet på undervisning og opgavetyper. Det er muligt at finde skabeloner til opgaver på: netdansk.eu Målgruppe Materiale og opgaver retter sig mod: Danskuddannelse 3, modul 1 og 2 Onlineundervisning i ren form eller som miks med aftenundervisning (IKKE samlede forløb) Kursister med adgang til internettet (derhjemme) med minimum (1mb/512kb) Udlændinge i og på vej til Danmark Dansk som andet- og fremmedsprog men vægt på dansk som andetsprog. 1 Det pædagogiske udgangspunkt Materialer og opgaveskabeloner baserer sig på et diskursivt sprogsyn, et kognitivt/organisk sprogtilegnelsessyn og tanker om kollaboration og networked learning. I forhold til kultur- og menneskesyn er udgangspunktet det komplekse kulturbegreb. Det diskursive sprogsyn betyder, at opgaver så vidt muligt altid tager udgangspunkt i autentisk materiale og at kontekst, indhold, deltagere og formål med kommunikation sættes i fokus før fx sproglige strukturer. Det kognitivt/organiske sprogtilegnelsessyn kommer til udtryk dels ved at der arbejdes med forforståelse, aktivitet og efterbearbejdning (såvel i forbindelse med længere forløb som med enkelte opgaver), dels at der ikke arbejdes efter en fast sekventiel sproglig opbygning af kurset, men derimod ud fra aktuelle behov og ud fra hypotesedannelse og regelslutninger. (note om dette på nettet?) Tankerne om kollaboration og networked-learning betyder, at der i undervisningen dels sættes fokus på at gøre det muligt for kursisterne at vise og skabe identitet, dels at få mulighed for kommunikation og fælles opgaveløsning om relevante og for dem meningsfyldte emner. Samtidig skabes der dog også rum for en løsere tilknytning til miljøet og en mere individuelt rettet undervisning.

2 Med udgangspunkt i et komplekst kulturbegreb åbnes der op for en undervisning, hvor der gives rum og plads til forskellige synsvinkler på en og samme ting, ligesom der gives plads til inddragelse af kursisternes baggrund. Endelig er et væsentligt aspekt ved undervisningen at den tilrettelægges således, at der gives rum for mest mulig fleksibilitet for den enkelte kursist det hvad end det gælder tid, sted eller fokus for undervisningen. Materialerne Materialerne til undervisningen på modul 1 og 2 består af: Film, lydoptagelser, tekster og billeder. Desuden inddrages danske websider. Der ud over er der adgang til en mindre grammatik og til vejledninger i sprogbrugsnormer og handlinger. Generelt om materialerne: Målet med materialerne har været at skabe en materialebank, der løbende kan udbygges og hvor man som underviser kan plukke og sammensætte materialer, som det passer til et givent forløb. Materialerne er ordnet inden for ti temaer men flere materialer kan bruges i forbindelse med flere temaer. Temaerne dækker bekendtgørelser og læseplaner for Danskuddannelse 3 modul 1 og 2, men er søgt formuleret, så der inden for det enkelte tema er god mulighed for at anlægge forskellige vinkler alt efter den aktuelle kursistgruppes behov. Fx kan et tema som Livsrytmer komme bredt ind på livsrytmer (dag, uge, år, liv ) eller tage mere grundlæggende fat i en enkelt livsrytme som fx årets gang. E tema som Kunde og bruger kan sætte fokus på forskellige områder eller sætte specifikt fokus på fx dagligdagsindkøb, brug af bibioteker el.lign. 2 I forbindelse med hvert enkelt tema har vi forsøgt dels at få repræsenteret en bred vifte af personer og livsomstændigheder, dels et historisk perspektiv. På den måde åbnes der også op for at arbejde med en bred vifte af sprog og kulturer. Filmene: Materialet består af i alt 21 film, skabt med henblik på at have mindst to film til hvert tema, fordelt på henholdsvis modul 1 og modul 2. Reelt kan filmene dog nok bruges fra modul 1 4 og vil også med fordel kunne bruges i sammenligning med hinanden. På samme måde vil flere film kunne bruges i forbindelse med flere temaer og ikke blot et enkelt. Filmene er skabt på grundlag af definerede situationer - men har ikke haft et fast manuskript. De medvirkende optræder i næsten alle tilfælde som det, de er i deres virkelige liv. Det præcise indhold og sproget i hver enkelt film er skabt af de medvirkende. Filmene er derefter klippet efter fokus både indholdsmæssigt, sprogligt og niveaumæssigt. Alle filmene har en titel, der repræsenterer en udtalelse fra filmen, som samtidig kan sætte temaet for filmen. De valgte titler vurderes endvidere at repræsentere sætninger der er mere eller mindre gængs brugbare.

3 Denne fremgangsmåde har bevirket: At situationerne har virket naturlige for de medvirkende At sproget er blevet autentisk og det, de medvirkende faktisk ville bruge i den givne kontekst (i den givne situation og med de givne deltagere og den givne relation) At kursisterne i undervisningen får mulighed for at møde et sprog, der ikke er justeret nævneværdigt i forhold til deres niveau men repræsentere det sprog, de også vil møde i hverdagen. Det betyder også, at filmene har meget varierende sværhedsgrad, hvilket man skal være opmærksom på i forhold til de opgaver, der bliver stillet. Formålet med filmene er: At give kursisterne indblik i dansk samfund og kultur At give kursiterne mulighed for at møde et autentisk sprog At have mulighed for at arbejde med autentiske lyttesituationer og at give kursisterne nøgler til denne receptive forståelse. Tanken er IKKE at kursisterne selv skal være i stand til at producere tilsvarende sprog Lydene: Hovedparten af materialets lyde er baseret på interview med danskere. I forbindelse med hvert tema er der optaget en række interview med forskellige danskere. Alle interview er baseret på samme inteviewguide (guide til hvert enkelt tema). Interviewene er opdelt i to, således at modul 1 kan nøjes med at høre første del, mens modul 2 hører både første og anden del. Vi har arbejdet med interview, for at få mange eksempler på spørgsmål/svar, som er et af fokusområderne for modul 1 og 2. 3 Før optagelsen af interviewet, er den interviewede blevet orienteret om interviewets karakter og blevet bedt om at give relativt korte og enkle svar. Intervieweren har ikke kendt svarene på forhånd. Denne fremgangsmåde har bevirket: At vi har en række interview, hvor situation og relation er mere eller mindre ensartede, men hvor det individuelle sprog (ord, udtryk mv.) alligevel slår igennem At der i større eller mindre omfang er mulighed for at arbejde med tale og lyttepositioner At kursisterne får mulighed for at høre mange forskellige stemmer At der bliver god mulighed for repetition i forhold til sprog, men dog med variation inden for indhold At der til stadighed er mulighed for at optage nye og aktuelle interview ud fra interviewskabelon

4 Formålet med lydene er: At give kursistene rig lejlighed til at lytte til spørgsmål, de efterfølgende selv skal kunne producere At give kursisterne indblik i forskellige danskeres hverdag At få mulighed for at arbejde med lytte- talepositioner Teksterne: Materialets tekster er alle baseret på interview med danskere. En stor del af interviewene er optaget og indgår i materialets lydfiler. Teksterne i materialet består dels af prosatekster, dels af udskrevne interview. I de udskrevne interview er der mere eller mindre skrevet rene spørgsmål/svar, dvs. uden gentagelser, afbrydelser mv. I prosateksterne er ordvalg fra de interviewede bevaret i det omfang, ordene er blevet vurderet til enten at være gængse i brug eller være nødvendige i forhold til en præcis beskrivelse. Denne fremgangsmåde har bevirket: At det har været muligt at præsentere kursisterne for autentiske historier At det er muligt at style sproget i prosateksterne både i forhold til kursisternes niveau og evt. i forhold til et ønsket sprogligt fokus At det er muligt at sammenligne lyde med interviewudskrifter og på den måde sætte fokus på forskellen på de rene spørgsmål/svar og det, der faktisk blive sagt At det til stadighed er muligt at producere nye tekster ud fra interviewskabelon 4 Formålet med teksterne er: At kursisterne gives mulighed for at få en tilpasset adgang til indholdet i materialerne At der i større eller mindre omfang bliver mulighed for at sætte fokus på sproget At der delvist er mulighed for at sætte fokus på læsestrategier. Billederne: Materialets billeder består hovedsageligt at stills fra de 21 film. Der ud over er der i større eller mindre omfang billeder til enkelte temaer. Formålet med billederne er primært at illustrere ordforråd i tilknytning til tema og sætte tanker i gang. For at få autenticitet og aktualitet ind i temaet arbejdes der ellers hovedsageligt med kursisterne egne billeder.

5 Nettet (de danske websider): I forbindelse med hvert tema forsøges danske websider inddraget. Formålet med at indrage danske websider er: At give kursisterne adgang til autentiske tekster Via websider at give kursisterne samfundsviden At give kursisterne nøgler til at begynde at åbne autentisk materiale I arbejdet med websiderne bliver det afgørende, hvad man beder kursisterne om at det ikke gælder om at læse og forstå alt, men om at uddrage givne informationer/ord. Eksempler på relevante netsider liste med relevante sider til hvert tema sammen med oversigt over materialer? Grammatikken: Materialet rummer en mindre grammatik, hvor der er fokuseret på ordklasserne: verber, substantiver, pronomener og adjektiver og hvor der desuden sættes fokus på syntaks (fremsættende sætninger + spørgsmål) og tidsudtryk. Samtlige grammatiske oversigter er opbygget ensartet, nemlig med Definition af ordklasse Eksempler på bøjning Forklaring på brug Eksempelsætninger fra de øvrige materialer (film, tekster, lyde) 5 Sprogbrugsnormer/Sprogbrugshandlinger: Med udgangspunkt i materialets film er der opstillet en række sproghandlinger, der kan arbejdes med i undervisningen. I forbindelse med hver sproghandling kan man se: Hvilke film den givne sproghandling forekommer i Eksempler på sproglig formulering som de forekommer i filmene Bud på en simpel formulering, som kursisterne kan gives til eget brug Situation og relation mellem personer vil være afgørende for, hvordan den enkelte sproghandling udtrykkes. Dette kan der sættes fokus på sammen med kursisterne. Der kan med fordel arbejdes med sammenligninger mellem filmene, således at situation og relation sammenholdes med det konkrete udtryk i de forskellige film. Det vil således være muligt at have fokus på én film, hvor man arbejder med det generelle indhold mv. I den afsluttende fase kan en eller flere andre film inddrages og da udelukkende med fokus på situationen og relationen mellem personerne samt udvalgte sproghandlinger, der er sammenlignelige med filmen(e), der har været i fokus i perioden. Overordnet tilrettelæggelse Det er en målsætning i Netdansk at tilbyde kursisterne mest mulig fleksibilitet. Det gælder opstartstidspunkt, antal lektioner pr. uge, valg af opgaver mv. Det har været et stort ønske også at

6 tilbyde den form for fleksibilitet i forbindelse med undervisningen på modul 1 og 2. Et ønske, vi imidlertid i et vist omfang har måttet gå på kompromis med. Undervisningsstart: Kursisterne har mulighed for at starte én gang pr. måned. Det har været nødvendigt med den løsning for at kursisterne har mulighed for at deltage i en hel periode med den stigende sværhedsgrad der ligger henunder forløbet (jf. nedenfor). Undervisningsperioder: Vi har valgt at tilrettelægge undervisningen i perioder på 4 uger. Hver periode har sit tema. Inden for hver periode er der en stigende progression. Rene begyndere på modul 1 starter med en måned undervisning, hvor fokus er på: At lære at finde rundt i undervisningsmiljøet At lære at benytte de forskellige tekniske faciliteter At få vist sig selv som personlighed At få et grundsprog præsentation, tal, klokken, spørgsmål/svar mv. Præsentere kursisterne for undervisningsformen og skabe kimen til et fortsat frugtbart læringsforløb og et godt samarbejde ml. kursist og lærer. Modul 1 kursister, der allerede har lært de grundlæggende ting, går direkte ind på ordinære forløb = det tema, som aktuelt er i gang/starter op. (de starter evt. en uge før opstart af nyt tema formål at lære miljøet at kende) 6 Hver undervisningsperiode både opstartperioden og de ordinære perioder er inddelt i fire faser: Opstart, Udforsk, Anvend og Reflekter. Der stilles stadig større krav til kursisterne i de enkelte faser. Uanset forudgående undervisning (ud over præsentationen af de grundlæggende ting) skal man kunne hoppe på en hvilken som helst ordinær periode. Det betyder, at hver periode skal kunne fungere som opfølgning på den første måneds undervisning el.tilsvarende (i forhold til niveau). Samtidig skal den enkelte periode kunne fungerer som en udbygning af en eller flere forudgående ordinære perioder. Det bliver muligt i og med at hver periode har sit indholdsmæssige fokus og dermed til enhver tid vil bidrage til et øget ordforråd og en øget samfundsmæssig viden. Samtidig kan opgaver løses på flere niveuaer. Der kan således stilles større krav til kursister, der allerede har deltaget i et eller flere ordinære forløb. Endelig vil forskellige grammatiske elementer blive præsenteret i hver periode hvorved man også altid vil øge sin grammatiske viden. Opstart: Giver kursisterne mulighed for at arbejde med grundlæggende ordforråd til periodens tema, tekster, lyde og film. Introducerer mundtlige og grammatiske elementer sat af tema og materialer Giver kursisterne mulighed for at gøre sig de første tanker om film til perioden Giver kursisterne mulighed for at arbejde indholdsmæssigt, overordnet med tekster og lyde

7 Udforsk: Giver kursisterne mulighed for at repetere, uddybe og udvide deres ordforråd Giver kursisten mulighed for at be- og afkræfte hypoteser fra opstart om film og komme nærmere på indholdet Udvider og repeterer grammatik Giver kursisterne mulighed for at arbejde med mundtlige, frie udsagn på sætningsniveau Giver kursisterne mulighed for at komme tættere på sproget, der er brugt i de forskellige materialer Anvend: Lader kursisterne arbejde mere frit med det sprog, der er tilegnet i de forudgående perioder Stiller større krav til kursisterne produktive færdigheder Lader kursisterne bruge deres sprog i og i forhold til deres hverdagsliv. Reflekter: Samler op på de forudgående faser Stiller krav til kursisterne om at evaluere deres læring og udbytte af perioden Giver kursisterne mulighed for at vurdere materialer og tilrettelæggelse af den forgangne periode Lader kursisterne reflektere over videre muligheder i det sprog og indhold, de er præsenteret for og har arbejdet med i perioden I hver fase arbejdes der med følgende elementer: 7 Ordforråd/viden Læseforståelse Lytteforståelse Udtale/mundtligt Film Grammatik Webkonference Socialt Se opgaveskabeloner til de forskellige faser og discipliner. Standardopgaver: Ud over opgaver i forbindelse med 4 ugers perioder med hver deres tema, har kursisterne altid mulighed for at vælge såkaldte: Standardopgaver. Standardopgaver består af åbne opgaver, der altid kan afleveres. Disse har fokus på forskellige discipliner. Samtidig giver de mulighed for at arbejde med elementer fra modultest, egne sproglige fokuspunkter og iagttagelse af det danske samfund.

8 Individuelle læringsplaner Som begynder i onlineundervisning er der meget at forholde sig til. Kursisterne skal forholde sig til en ny undervisningform, de skal lære at mestre teknikken, de skal lære et nyt sprog og de har brug for at komunikere på et tredjesprog, de måske ikke mestrer til fulde. Af samme grund har vi ikke arbejdet med særskilte individuelle læringsplaner i form af skemaer mv. der skal udfyldes, forhandles mv. mellem kursist og underviser. Derimod har der været en løbende kontakt med den enkelte kursist om dennes læring. Det foregår på følgende måder: I private beskeder, hvor underviseren diskuterer progression og kommende modultest med den enkelte Ved opfølgning på evalueringer det kan være i Forum, hvor kursisten har evalueret en periode eller i en privat besked, når kursisten har udfyldt en standard evaluering Fælles og individuelle forslag til, hvilke opgaver den enkelte kursist bør arbejde med ud fra niveau og mål med undervisningen. Kursister, der er bosat i udlandet betaler selv for deres undervisning. Det medfører meget naturligt et ønske om at vide præcis, hvor mange lektioner man skal bruge på et modul. Derfor planlægger vi fremover at fastlægge modultest allerede når kursister tilmeldes undervisning. Alt efter progression kan tidspunktet selvfølgelig rykkes undervejs men vi tror det vil være en fordel for såvel underviser som kursister, at modultesten bliver italesat allerede ved opstart = inden for den første måneds undervisning. Deadline: 8 Vi arbejder primært med én ugentlig deadline. Det skyldes at en stor del af kursisterne blot deltager med 3 lektioner om ugen. Dermed bliver det vanskeligt at tvinge dem til at logge på flere gange om ugen. To ugentlige deadlines ville ellers give langt større muligheder i forhold til samarbejde mellem kursisterne og ville absolut være at foretrække. Lektionstal: Det er muligt at deltage i undervisningen med 3, 4 eller 6 lektioner om ugen. Uanset lektionstal går man på samme hold. Det stiller krav til udformningen og sammensætningen af opgaver samt undervisere og kursister. For at sikre, at også kursister med blot 3 lektioner om ugen, får et basisordforråd og en basisviden, har vi forsøgt at sikre, at tekster, lyde og film indgår på forskellig vis i flere af fasens opgaver blot med forskelligt fokus. Fx er det nødvendigt at læse eller lytte til fasens tekst/lyd for at løse en grammatisk opgave, billeder fra film kan indgå i ugens webkonference, grundlaget for at arbejde med udtale/mundtligt kommer fra lyd/film eller kræver at man har læst en tekst, lyttet til en lyd eller set periodens film. Kursister og undervisere må i samarbejde udvælge relevante opgaver for den enkelte kursist, der blot deltager med 3 eller 4 lektioner pr. uge.

9 Det er vores erfaring, at det er langt nemmere at skabe noget, der ligner et helstøbt forløb med 4 lektioner om ugen end med 3. Opgaver og kommentarer Med vores opgaver ønskede vi i udgangspunktet bl.a. at skabe rum for at vise personlighed, kommunikation mellem kursisterne og mulighed for at opstille hypoteser og afteste sit sprog, før man blevet givet de færdige svar. Vi havde desuden et ønske om, at det etnografiske skulle have en vis fylde. Virkeligheden og praksis har imidlertid bevirket, at det har fået mindre vægt end ønsket. At vise personlighed Vi søger at lade kursisterne få mulighed for at udtrykke deres personlighed på følgende måder: Lade dem selv bidrage med ord, billeder mv. til materialet Bede dem om at forholde sig til materialerne hvad der gjorde indtryk på dem, hvad der var mest relevant for dem mv. Lade dem fortælle om ting fra deres eget liv Skabe rum for, at de kommer i dialog med hinanden og med os som undervisere både offentligt (fx i Forum) og privat (i beskeder) Kommunikation mellem kursisterne Sprog skal bruges og der skal være noget på spil. Derfor vil vi gerne have kommunikation blandt kursisterne som en del af vores opgaver. Det har imidlertid voldt os nogle problemer. Det skyldes flere ting. 9 For det første deltager en del kursister blot med 3 lektioner pr. uge og logger derfor måske kun på en enkelt gang om ugen. Det betyder, at der kun kan være en ugentlig deadline og at kommunikation blandt kursisterne på den måde kommer til at blive meget langstrakt. Det er vanskeligt at holde en kommunikation i kontekst og vedvarende relevant. For det andet oplever vi, at undervisningsmiljøet er blevet meget stort og dermed mere eller mindre overskueligt for kursisterne. Det er måske medvirkende til, at de ikke har det store overskud til at være opmærksom på hinanden og finde ud af, hvor, hvordan og hvornår de skal kommunikere med hinanden. For det tredje har deltagerantallet svinget meget i pilotforløbet. Det betyder, at der ofte blot har været 2 3 kursister med mere end 3 lektioner om ugen og dermed med en stærk tilknytning til miljøet og med høj aktivitet hvilket også giver problemer i forhold til at skabe dynamik og fælles kommunikation. Endelig viser nogle af vores evalueringer, at fællesskab med de andre kursister ikke er i fokus for den enkelte. Noget kunne tyde på, at der skal gøres en indsats for at gøre kursisterne opmærksomme på, at onlineundervisning ikke behøver at være ensbetydende med løse tilknytninger, der udelukkende er i relation til miljøet og opgaverne samt underviserne.

10 Modellen med opstart én gang pr. måned (jf. ovenfor) synes at være med til at skabe større dynamik, idet flere kursister starter på én gang. De par gange vi har oplevet det, synes der også at være større interesse for hinanden. Man kan derfor forestille sig, at denne model fremover vil være medvirkende til, at det bliver nemmere at arbejde med opgaver, der stiller krav om kommunikation blandt kursisterne. Kommentararbejdet På nettet bliver arbejdet med kommentarer til de enkelte opgaver også noget, man må tematisere. I det omfang det er muligt er vores anbefaling at man arbejder som følger: Løbende individuelle kommentarer til opgaver med udtale, mundtlighed og grammatik. Løbende kommentarer så vidt muligt, da det giver dynamik i undervisningen samtidig med at det vil være gavnligt for kursisternes evt. hypoteseafprøvning i forbindelse med deres produktion Fælles kommentarer til læseopgaver, lytteopgaver mv. hvor der er ét svar evt. med variationsmuligheder. Her kan der efter behov give særskilte kommentarer til enkelte kursister. Kommentarer bør være skriftlige. De er hurtigst at overskue for både undervisere og kursister hvis man senere skal tilbage for at danne sig et samlet overblik. Mundtligt arbejde bør selvfølgelig evt. korrekses mundtligt det er dog en fordel at lave kommentarer skriftligt og så blot vedhæfte en lydfil med de nødvendige rettelser. Og hvad så med? 10 I vores arbejde er vi blevet bevidste om områder, der kræver gentænkning, når vi arbejder på nettet. Områder, hvor der stadig ligger et større arbejde at gøre for at nå det optimale. Det gælder hypotesedannelse på nettet, arbejdet med det etnografiske og arbejdet med progression, når der skal være plads til løbende optag. Hypotesedannelse på nettet Vores målsætning var at arbejde med forforståelse til de enkelte opgaver og arbejde med sproget på en måde, så kursisterne fik mulighed for at danne sig hypoteser om sproget. Vi har imidlertid fundet dette vanskeligt. Det skyldes flere ting: Hvis der skal arbejdes med forforståelse, gives respons på denne og først derefter arbejdes nærmere med konkret materiale og senerehen efterbearbejdes, oplevede vi at forløbene blev alt for lange Da kursisterne primært arbejder asynkront, kan man ikke basere sig på den dynamik man oplever i face-to-face undervisningen. Det betyder, at kursisterne kan føle sig meget alene med en opgave og ikke vinder ved at kunne bidrage med forskellige ting Da der ofte er lang tid mellem sprogproduktion og respons/kommentar og typisk færre replikker men til gengæld længere end i face-to-faceundervisningen bliver der ikke på samme måde som i den synkrone kommunikation mulighed for løbende og stadig hypotesedannelse og afprøvning.

11 Disse konklusioner har medført, at vi har truffet følgende valg i forhold til opbygning af opgaver Hver periode evt. hver enkel fase rummer en opgave (typisk ordforråd), der fungerer som forforståelse til alle øvrige opgaver i perioden/den enkelte fase Vi giver ord, ideer mv. til forforståelse opstart af opgaver men giver også altid kursisterne mulighed for selv at bringe noget ind. På den måde får de noget men kan også selv bidrage og dermed dels trække på deres forforståelse, dels spille op af den viden/de ord, de får. Den enkelte opgave består evt. af delopgaver, hvor den første opgave kan fungere som en form for forståelse og hvor sværhedsgraden i delopgaverne er stigende Grammatiske regler gives umiddelbart, men kursisterne bliver bedt om at finde eksempler på den grammatik, der er i fokus, før de selv skal producerer Det etnografiske element: Arbejdet med etnografiske opgaver er blevet nedtonet i vores pilotforløb. Det hænger sammen med at minimum halvdelen af kursisterne har været bosiddende i udlandet. Det har vanskeliggjort arbejdet med det etnografiske. Fremover kan der ligge en opgave i at finde ud af, hvordan man kan inddrage tekster og tv-indslag på nettet i et etnografisk arbejde. Fx kunne man sikkert arbejde med billedsiden af tv-indslag fra nyheder mv. i forhold til etnografiske observationer. Desuden kan der arbejdes med sammenlignende observationer således at kursister bosiddende uden for Danmark laver tilsvarende etnografiske observationer i deres hjemlande, som så sammenholdes med observationer gjort i Danmark. Hvis et samarbejde mellem kursisterne kommer til at fungerer, kunne man også arbejde med opgaver, hvor kursister bosiddende i Danmark og uden for Danmark i fællesskab skulle løse en given opgave. Fx skulle kursisten i Danmark indsamle data vha. billeder, video mv. altså lave registreringen, hvorefter man i fællesskab kunne arbejde videre med dette grundlag. 11 En facilitet som MobiWeb ville være oplagt til dette arbejde. Progression Som nævnt i forbindelse med den overordnede tilrettelæggelse er der indbygget sproglig progression og stigende krav til løsning af opgaver inden for hver periode. Samtidig vil der være progression henover perioder i og med at kursisterne præsenteres for et stadig større ordforråd, et bredere valg af emner og yderligere grammatiske fænomener. Arbejdet på nettet i høj grad er et arbejde, kursisten udfører uden mulighed for direkte støtte. Samtidig skal kursisten i højere grad end i face-to-face undervisningen forholde sig til selve undervisningsformen og redskaberne til at løse opgaver. Det betyder, at et bliver væsentligt at fokus er på opgaverne. Det er i opgaverne progressionen skal ligge. Ikke i opgaveformuleringen eller efterfølgende kommentarer. Som underviser ligger der en opgave i at blive ensartet, simpel og tydelig i såvel formulerling af opgaver som kommentarer. På sammme måde ligger der en opgave i til stadighed at være opmærksom på, at kursisterne tildeles den rette mængde tid til at løse en opgave. Det kan være vanskeligt at vurdere, hvor lang tid det vil tage kursisten at løse opgaven. Derfor er det vigtigt at man giver kursisterne mulighed for at kommentere på dette og er lydhør og indstillet på at lave ændringer.

Evaluering af: Andetsprogsdidaktisk grundlag, materiale, internet og tilrettelæggelse

Evaluering af: Andetsprogsdidaktisk grundlag, materiale, internet og tilrettelæggelse Evaluering af: Andetsprogsdidaktisk grundlag, materiale, internet og tilrettelæggelse Indholdsfortegnelse 1. Evalueringsdesignet 1.1 indledning 1.2 Terminologi 1.3 Opgaven 1.4 Det andetsprogsdidaktiske

Læs mere

Lærervejledning: Bolig og naboskab. Indhold. 1. Overordnede mål for undervisningen

Lærervejledning: Bolig og naboskab. Indhold. 1. Overordnede mål for undervisningen Lærervejledning: Bolig og naboskab Indhold 1. Overordnede mål for undervisningen 2. Målgruppe 3. Forløbets faser 4. Tilrettelæggelse 4.1 Forberedelsesfasen 4.2 Gennemførelsesfasen 4.3 Efterbehandlingsfasen

Læs mere

Lærervejledning: Arbejdsliv i Danmark. Indhold. 1. Overordnede mål for undervisningen

Lærervejledning: Arbejdsliv i Danmark. Indhold. 1. Overordnede mål for undervisningen Lærervejledning: Arbejdsliv i Danmark Indhold 1. Overordnede mål for undervisningen 2. Målgruppe 3. Forløbets faser 4. Tilrettelæggelse 4.1 Forberedelsesfasen 4.2 Gennemførelsesfasen 4.3 Efterbehandlingsfasen

Læs mere

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen avu-bekendtgørelsen, august 2009 Engelsk Basis, G-FED Engelsk, basis 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Faget beskæftiger sig med engelsk sprog,

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann LÆS VERDEN LÆRERVEJLEDNING. Alfabeta

Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann LÆS VERDEN LÆRERVEJLEDNING. Alfabeta Christina Helleshøj Louise Breivik Emmering Hanna Niemann LÆS VERDEN LÆRERVEJLEDNING Alfabeta Læs verden Lærervejledning Læs verden er et læsemateriale, der består af en bog med læse, skrive og mundtlige

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Italiensk A stx, juni 2010

Italiensk A stx, juni 2010 Italiensk A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Italiensk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Fagets centrale arbejdsområde er det italienske sprog som kommunikations- og

Læs mere

Nyvej 7, 5762 Vester Skerninge - Tlf. 62241600 - www.vskfri.dk - skoleleder@vskfri.dk. Fagplan for Tysk

Nyvej 7, 5762 Vester Skerninge - Tlf. 62241600 - www.vskfri.dk - skoleleder@vskfri.dk. Fagplan for Tysk Fagplan for Tysk Formål Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet tysk og kan udtrykke sig mundtligt og skriftligt.

Læs mere

TIL LÆREREN. Kapitel 1: Mad. Kapitel 2: Indkøb. Kapitel 3: Bolig. Kapitel 4: Arbejde

TIL LÆREREN. Kapitel 1: Mad. Kapitel 2: Indkøb. Kapitel 3: Bolig. Kapitel 4: Arbejde INDLEDNING TIL LÆREREN DUET 3 henvender sig til Danskuddannelse 1 modul 3, men kan også bruges på Danskuddannelse modul 1-. Bogen består af fire kapitler, der hver omhandler et emne: Kapitel 1: Mad Kapitel

Læs mere

Spansk A stx, juni 2010

Spansk A stx, juni 2010 Spansk A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Spansk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der baserer sig på tilegnelse af kommunikativ kompetence. Fagets centrale arbejdsområde

Læs mere

sproget Tag 1 fat på Samarbejde Løsninger Grammatik Voksne udlændinge, sprogindlæring og LEGO Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1

sproget Tag 1 fat på Samarbejde Løsninger Grammatik Voksne udlændinge, sprogindlæring og LEGO Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1 Tag 1 fat på sproget Arbejde, fritid og transport Lærervejledning side 1 Samarbejde At tilegne sig et nyt sprog er vanskeligt og for de fleste en lang, omstændelig proces. Vi tror på, at det er muligt

Læs mere

Tysk begyndersprog B. 1. Fagets rolle

Tysk begyndersprog B. 1. Fagets rolle Tysk begyndersprog B 1. Fagets rolle Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget beskæftiger sig med kulturelle,

Læs mere

Tysk begyndersprog A hhx, august 2017

Tysk begyndersprog A hhx, august 2017 Bilag 46 Tysk begyndersprog A hhx, august 2017 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Tysk er et videns- og kundskabsfag, et færdighedsfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige, betinger

Læs mere

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse Vejledning til elevnøgle, 6.-10. klasse I denne vejledning vil du finde følgende: Elevnøgler forklaret i elevsprog. Vejledning og uddybende forklaring til, hvordan man sammen med eleverne kan tale om,

Læs mere

Fransk begyndersprog A hhx, juni 2010

Fransk begyndersprog A hhx, juni 2010 Bilag 13 Fransk begyndersprog A hhx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Fransk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Fagets centrale arbejdsområde er det franske sprog, dels som

Læs mere

a. forstå varierede former for autentisk engelsk både skriftligt og mundtligt,

a. forstå varierede former for autentisk engelsk både skriftligt og mundtligt, Engelsk B 1. Fagets rolle Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der beskæftiger sig med sprog, kultur og samfundsforhold i engelsksprogede områder og i globale sammenhænge. Faget omfatter

Læs mere

Kinesisk A valgfag, juni 2010

Kinesisk A valgfag, juni 2010 Bilag 23 Kinesisk A valgfag, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Kinesisk er et færdigheds-, videns- og kulturfag. Dets genstandsområde er det kinesiske standardsprog (putonghua), som det tales

Læs mere

Grønlandsk som begynder- og andetsprog A. 1. Fagets rolle

Grønlandsk som begynder- og andetsprog A. 1. Fagets rolle Grønlandsk som begynder- og andetsprog A 1. Fagets rolle Grønlandsk som begynder- og andetsprog A er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, der beskæftiger sig med grønlandsk sprog og kultur.

Læs mere

Lytte/forstå Du kan forstå essensen i enkel kommunikation med tydelig udtale om konkrete og velkendte emner inden for fx arbejde, fritid og skole.

Lytte/forstå Du kan forstå essensen i enkel kommunikation med tydelig udtale om konkrete og velkendte emner inden for fx arbejde, fritid og skole. Danskuddannelse 3 på VUF - modulbeskrivelse 1 Modul 1 Du lærer at beskrive, fortælle og kommunikere om hverdagssituationer i et meget enkelt sprog både skriftligt og mundtligt, og du kan til sidst forstå

Læs mere

IA Sprog Hejrevej 26, 2 2400 København NV. Virksomhedsplan

IA Sprog Hejrevej 26, 2 2400 København NV. Virksomhedsplan Virksomhedsplan 2013 Om IA Sprog Kursisternes travle liv og internettets muligheder er den cocktail, som tilsammen danner forudsætningen for mange af IA Sprogs nye tiltag i 2013. Hvor 2012 for IA Sprog

Læs mere

a) forstå talt tysk om kendte emner og ukendte emner, når der tales standardsprog,

a) forstå talt tysk om kendte emner og ukendte emner, når der tales standardsprog, Tysk fortsættersprog B 1. Fagets rolle Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget beskæftiger sig med kulturelle,

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Rollespil om forskningsmidler

Kemi, fordi? Lærervejledning: Rollespil om forskningsmidler Kemi, fordi? Lærervejledning: Rollespil om forskningsmidler 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb får eleverne til opgave at argumentere for, at en fond skal tildele forskningsmidler

Læs mere

Liebe und Gefühle. Forløbet tager udgangspunkt i det sprog unge benytter sig af i Tyskland i dag. Det gælder både det talte sprog og det skrevne.

Liebe und Gefühle. Forløbet tager udgangspunkt i det sprog unge benytter sig af i Tyskland i dag. Det gælder både det talte sprog og det skrevne. Liebe und Gefühle Niveau 9.-10. klasse Varighed 12 lektioner Om forløbet Forløbet Liebe und Gefühle er tænkt som et supplerende forløb til undervisningen, som eleverne kan arbejde selvstændigt med. Eleverne

Læs mere

Bilag 20. Forsøgslæreplan for fransk begyndersprog A stx, august 2015. 1. Identitet og formål

Bilag 20. Forsøgslæreplan for fransk begyndersprog A stx, august 2015. 1. Identitet og formål Bilag 20 Forsøgslæreplan for fransk begyndersprog A stx, august 2015 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Fransk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Fagets centrale arbejdsområde er det

Læs mere

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Af Bodil Nielsen, Lektor, ph.d., UCC Det er vigtigt at kunne skrive, så man bliver forstået også af læsere,

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Tysk begyndersprog A hhx, juni 2010

Tysk begyndersprog A hhx, juni 2010 Bilag 26 Tysk begyndersprog A hhx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag, og de forskellige sider af faget betinger hinanden gensidigt.

Læs mere

Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward

Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward Formålet for faget engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke

Læs mere

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse Elevnøgler - inspiration til elevindragelse Kompetencerne i elevsprog At arbejde med det 21. århundredes kompetencer med eleverne er ikke en nødvendighed. Man kan sagtens planlægge undervisning og læringsaktiviter

Læs mere

LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING

LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING Herning HF & VUC LEKTIEINKLUDERENDE UNDERVISNING Ideer til lektieinkluderende undervisning Stine Aaen Dürr Idéer og øvelser Læsestrategier Formålet med læsestrategierne er at variere læsestrategierne og

Læs mere

Fællesmålene for franskundervisningen er inddelt i tre kompetenceområder: - Mundtlig kommunikation - Skriftlig kommunikation - Kultur og samfund

Fællesmålene for franskundervisningen er inddelt i tre kompetenceområder: - Mundtlig kommunikation - Skriftlig kommunikation - Kultur og samfund Årsplan for 7. klasse fransk 2018/2019 Generelt om franskundervisningen Undervisningen i Fransk bygger fundamentalt på frihed folkestyre/demokrati og kønnenes ligestilling. Dvs der er ytringsfrihed og

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

MaxiMat det digitale matematiksystem

MaxiMat det digitale matematiksystem MaxiMat det digitale matematiksystem 0.-10. klasse 4. og 7. er udkommet 1., 5. og 8. klasse er klar til skolestart 2014 MaxiMat er et fleksibelt digitalt matematiksystem, der fuldt udbygget indeholder

Læs mere

Fagformål for faget tysk

Fagformål for faget tysk Fagformål for faget tysk Formålet med faget tysk er, at eleverne skal erhverve sig viden, kompetencer og redskaber, der gør dem i stand til at kommunikere på tysk både skriftligt og mundtligt i et klart

Læs mere

Engelsk Valgfag på Social- og Sundhedshjælperuddannelsen

Engelsk Valgfag på Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Engelsk Valgfag på Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Niveauer og vejledende varighed Niveau F: 2,0 uger Niveau E: 2,0 uger Niveau D: 2,0 uger Niveau C: 2,0 uger 1. Identitet og formål 1.1. Identitet

Læs mere

Delma l for Danish. Det talte sprog. Måltaksonomi: Beginners Middlegroup Advanced Efter Y4 Forstå enkle ord og vendinger knyttet til dagligdagen

Delma l for Danish. Det talte sprog. Måltaksonomi: Beginners Middlegroup Advanced Efter Y4 Forstå enkle ord og vendinger knyttet til dagligdagen Delma l for Danish Det talte Måltaksonomi: Beginners Middlegroup Advanced Efter Y4 Forstå enkle ord og vendinger knyttet til dagligdagen Fortælle hvad man har oplevet Fremlægge, fortælle, forklare og interviewe

Læs mere

Elevernes skal have redskaber og kompetencer, så de med et fagligt perspektiv kan indgå i drøftelser om markedskommunikation i sociale sammenhænge.

Elevernes skal have redskaber og kompetencer, så de med et fagligt perspektiv kan indgå i drøftelser om markedskommunikation i sociale sammenhænge. Markedskommunikation C 1. Fagets rolle Markedskommunikation omfatter viden inden for sociologi, forbrugeradfærd, målgruppevalg, kommunikation samt markedsføringsstrategi og -planlægning. Faget beskæftiger

Læs mere

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense

Dansk i indskolingen - Lilleskolen i Odense Mundtlig fortælling Fortæller for hele klassen Begyndende arbejde med Fortælle forståeligt og Identitet genrer: eventyr, gyser, sammenhængende for Opmærksomhed Fabulere Fantaserer og digter referat mv.

Læs mere

Positionssystemet, 2 3 uger (7 lektioner), 2. klasse.

Positionssystemet, 2 3 uger (7 lektioner), 2. klasse. Positionssystemet, 2 3 uger (7 lektioner), 2. klasse. FRA FORENKLEDE FÆLLES MÅL Kommunikation vedrører det at udtrykke sig med og om matematik og at sætte sig ind i og fortolke andres udtryk med og om

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

Nyt i faget Dansk som andetsprog

Nyt i faget Dansk som andetsprog Almen voksenuddannelse Nyt i faget Dansk som andetsprog Juli 2012 Indhold Bekendtgørelsesændringer Ændringer af undervisningsvejledningen Ny prøve i skriftlig fremstilling, niveau G Mundtlige prøver udviklingsarbejde

Læs mere

Aftagerpanelundersøgelser på. Læreruddannelsen UCC BAGGRUNDSNOTAT

Aftagerpanelundersøgelser på. Læreruddannelsen UCC BAGGRUNDSNOTAT BAGGRUNDSNOTAT Aftagerpanelundersøgelser på Læreruddannelsen UCC AFTAGERPANELUNDERSØGELSERNES FORMÅL Aftagerpanelundersøgelserne giver på systematisk vis uddannelserne viden om aftageres vurderinger af

Læs mere

Fagplan for tysk. Delmål 1 efter 6. klassetrin

Fagplan for tysk. Delmål 1 efter 6. klassetrin Fagplan for tysk Formål Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet tysk og kan udtrykke sig mundtligt og skriftligt.

Læs mere

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til undervisere på erhvervsuddannelserne. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb.

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

Evaluering af Master i Sundhedspædagogik

Evaluering af Master i Sundhedspædagogik Evaluering af Master i Sundhedspædagogik I foråret 2009 blev der udbudt et modul på masteruddannelsen i Sundhedspædagogik: Sundhed i et samfundsmæssigt og. Der var 29 tilmeldte på dette modul, hvoraf 14

Læs mere

Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010

Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010 Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget

Læs mere

Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse

Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse Italien spørgeskema til seminarielærere / sprog - dataanalyse Om dig 1. 7 seminarielærere, der under viser i sprog, har besvaret spørgeskemaet 2. 6 undervisere taler engelsk, 6 fransk, 3 spansk, 2 tysk

Læs mere

Begrebsafklaring. Hvad vil vi vide noget om? Hvorfor vil vi vide det? Hvad har vi fokus på? Kompetencer og potentialer. undervisning (IUP)

Begrebsafklaring. Hvad vil vi vide noget om? Hvorfor vil vi vide det? Hvad har vi fokus på? Kompetencer og potentialer. undervisning (IUP) Begrebsafklaring Hvad vil vi vide noget om? Sprogvurdering Sprogbeskrivelse Status Kompetencer og potentialer Hvorfor vil vi vide det? Placering af en elev Tilrettelægge undervisning (IUP) Hvad har vi

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2016 / 2017 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Silkeborg Business College EUX Spansk C Dorte

Læs mere

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole GUIDE Denne guide er til jer, der ønsker at dele jeres erfaringer med at gennemføre en undervisning, der tager højde for jeres

Læs mere

Evaluering af 3. semester Politik & Administration og Samfundsfag eftera ret 2013

Evaluering af 3. semester Politik & Administration og Samfundsfag eftera ret 2013 Evaluering af 3. semester Politik & Administration og Samfundsfag eftera ret 2013 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Forretningsudvalget (FU)... 3 Opstartsdag... 3 Modul 4.1: Velfærdsstat velfærds- og

Læs mere

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag.

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. TYSK Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. Formål: Det er formålet med undervisning i tysk, at eleverne tilegner sig færdigheder og kundskaber, der gør det muligt for dem

Læs mere

RESUMÉ Evaluering af korte uddannelsesaftaler i erhvervsuddannelserne. Relevans, faglig kontekst og målgruppe

RESUMÉ Evaluering af korte uddannelsesaftaler i erhvervsuddannelserne. Relevans, faglig kontekst og målgruppe RESUMÉ Evaluering af korte uddannelsesaftaler i erhvervsuddannelserne Denne rapport afdækker, hvordan korte uddannelsesaftaler påvirker kvaliteten af praktikoplæringen på erhvervsuddannelserne. Danmarks

Læs mere

Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag

Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag Fra antologien Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag Den indledende artikel fra antologien Mål, evaluering og læremidler v/bodil Nielsen, lektor, ph.d., professionsinstituttet for didaktik

Læs mere

FAGUNDERVISNING OG SPROGLIG UDVIKLING (I MATEMATIK)

FAGUNDERVISNING OG SPROGLIG UDVIKLING (I MATEMATIK) FAGUNDERVISNING OG SPROGLIG UDVIKLING (I MATEMATIK) Ministeriets Informationsmøde, Hotel Nyborg Strand, 5. marts 2015 Rasmus Greve Henriksen (rgh-skole@aalborg.dk) Det ambitiøse program! 1. Afsæt - Projekt

Læs mere

Håndbog til Studieretningsprojektet. Aalborg Katedralskole Arkiv 6151

Håndbog til Studieretningsprojektet. Aalborg Katedralskole Arkiv 6151 Håndbog til Studieretningsprojektet Aalborg Katedralskole 2017 Studieretningsprojektet (SRP) er en eksamensopgave, der optræder med en selvstændig A- niveau-karakter med vægten 2 på studentereksamensbeviset.

Læs mere

Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011

Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011 Kemi C - hf-enkeltfag, april 2011 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Kemi handler om stoffers egenskaber og betingelserne for, at de reagerer. Alt levende og vores materielle verden er baseret på, at

Læs mere

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål Bilag 7 avu-bekendtgørelsen, august 2009 Dansk, niveau D 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Fagets kerne er dansk sprog, litteratur og kommunikation. Dansk er på én gang et sprogfag og et fag, der beskæftiger

Læs mere

Nyt fra fagkonsulenten august 2018

Nyt fra fagkonsulenten august 2018 Nyt fra fagkonsulenten august 2018 Kære kollegaer Fra 1. august 2018 tiltrådte jeg som fagkonsulent for engelsk STX og HF efter at have fungeret som vikar i jobbet det meste af sidste skoleår. Jeg glæder

Læs mere

Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje. Bodil Nielsen Lektor, ph.d.

Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje. Bodil Nielsen Lektor, ph.d. Undervisningsdifferentiering - fælles mål, forskellige veje Bodil Nielsen Lektor, ph.d. Fælles Mål som udgangspunkt for elevernes medbestemmelse for kollegialt samarbejde for vurdering af undervisningsmidler

Læs mere

Årsplan for engelsk 8.x SJ

Årsplan for engelsk 8.x SJ Formålet med faget engelsk: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig sproglige og kulturelle kundskaber og færdigheder, således at de kan anvende engelsk som kulturteknik i forskellige

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb skal eleverne arbejde i en innovativ proces med at fremstille en creme, der løser

Læs mere

OMLAGT SKRIFTLIGT ARBEJDE

OMLAGT SKRIFTLIGT ARBEJDE OMLAGT SKRIFTLIGT ARBEJDE NYBORG GYMNASIUM 2013-14 http://sophiestroem.wordpress.com/ FØRST - EGNE BEDSTE ERFARINGER! FORDELING AF MODULER TIL OMLÆGNING - HF FORDELING AF MODULER TIL OMLÆGNING - STX LETTE

Læs mere

Studieordning for Adjunktuddannelsen

Studieordning for Adjunktuddannelsen Studieordning for Adjunktuddannelsen Adjunktuddannelsen udbydes af Dansk Center for Ingeniøruddannelse 1.0 Formål 1.1 Formål Formålene med Adjunktuddannelsen er, at adjunkten bliver bevidst om sit pædagogiske

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

Program Hvorfor er sprog vigtigt? Hvad er sprogpakken? Ludwig Wittgenstein

Program Hvorfor er sprog vigtigt? Hvad er sprogpakken? Ludwig Wittgenstein Ludwig Wittgenstein 1 2 Program Hvorfor er sprog vigtigt? Personlige og sociale perspektiver Samfundsmæssige perspektiver Forskningsmæssige perspektiver Sprog - et tema i læreplanen Milepæle i barnets

Læs mere

Studieplan. Dansk som andetsprog C niveau, hold rdsace11708, efterår 2017 Lærer: Annette Rydahl. Uge Forløb Læringsmål Delemner Materialer Evaluering

Studieplan. Dansk som andetsprog C niveau, hold rdsace11708, efterår 2017 Lærer: Annette Rydahl. Uge Forløb Læringsmål Delemner Materialer Evaluering Studieplan Dansk som andetsprog C niveau, hold rdsace11708, efterår 2017 Lærer: Annette Rydahl Uge Forløb Læringsmål Delemner Materialer Evaluering 33 33-35 Velkommen tilbage efter sommerferien Visitationstest

Læs mere

A New Life Pioneers in the American West

A New Life Pioneers in the American West A New Life Pioneers in the American West Den jyske hede var i århundreder et tyndbefolket område, hvor befolkningen møjsommeligt tjente til livets ophold på den næringsfattige jord. I 1850 ankom tusind

Læs mere

Hvorfor skal man lære om strategier i fremmedsprogsundervisningen?

Hvorfor skal man lære om strategier i fremmedsprogsundervisningen? Hvorfor skal man lære om strategier i fremmedsprogsundervisningen? Iflg. formålet for faget tysk står der, at: Undervisningen skal udvikle elevernes sproglige bevidsthed om tysk sprog og om sprogtilegnelse.

Læs mere

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag Aftal interviews med makker inden for de næste 2 dage. Hvert interview varer 10 min. Hold tiden! I behøver ikke nå helt til bunds. Makkerne interviewer hinanden på skift.

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole

Vesthimmerlands Naturfriskole Vesthimmerlands Naturfriskole Dansk i 8.-9. klasse (samlæst) 2017-2018 Lærer: Josefine Skov Kaas-Hansen Denne plan skal anses for at være overordnet, og den har derfor til opgave at give et overblik over

Læs mere

Ideer til sproglige aktiviteter.

Ideer til sproglige aktiviteter. Matematikundervisning har gennem de senere år fokuseret på refleksion, problemløsning og kommunikation som både et mål og et middel i forhold til elevernes matematiske forståelse og begrebsudvikling. I

Læs mere

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet.

Eleverne kan tage deres egen puls og får forståelse for intensitets-forskellen mellem moderat- og højintensitet. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Skabelon for læreplan

Skabelon for læreplan Kompetencer Færdigheder Viden Skabelon for læreplan 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges

Læs mere

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division

Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Vejledning til forløb om regnestrategier med multiplikation og division Denne lærervejledning beskriver i detaljer forløbets gennemførelse med fokus på lærerstilladsering og modellering. Beskrivelserne

Læs mere

Det kommunikative sprogsyn

Det kommunikative sprogsyn Grammatik Mundtlighed Det kommunikative sprogsyn Fra læreplan til praksis Skriftlighed Lytning F I P - K U R S E R I T Y S K S T X 2018 Ordforråd Tekstarbejde Mette Hermann Indhold Del 1 Sprogsyn i læreplan

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling.

Eleverne skal kunne forholde sig reflekterende til den samfundsøkonomiske udvikling. International økonomi A 1. Fagets rolle International økonomi omhandler den samfundsøkonomiske udvikling set i et nationalt, et europæisk og et globalt perspektiv. Faget giver således viden om og forståelse

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne i 1. klasse har tilegnet sig kundskaber og Det talte sprog Undervisningen tager udgangspunkt i elevernes sproglige

Læs mere

Forløb i dansk om Skagen med fokus på efterbearbejdning og evaluering, 2 uger, 5. klasse, Møllevangskolen, Århus

Forløb i dansk om Skagen med fokus på efterbearbejdning og evaluering, 2 uger, 5. klasse, Møllevangskolen, Århus Forløb i dansk om Skagen med fokus på efterbearbejdning og evaluering, 2 uger, 5. klasse, Møllevangskolen, Århus FRA FÆLLES MÅL Kompetenceområde: Kommunikation og it/ fremstilling - frit formuleret Vidensmål:

Læs mere

Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold: Undervisningens organisering og omfang Undervisningsplanens anvendelse Evaluering og opfølgning Formål for faget Slutmål

Læs mere

Studieunit Marts Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb

Studieunit Marts Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb 1 Denne håndbog er tænkt som et dynamisk værktøj med konkrete ideer til metoder og redskaber

Læs mere

Undervisningsplan Engelsk D GF2

Undervisningsplan Engelsk D GF2 Undervisningsplan Engelsk D GF2 Indhold Faglige undervisningsmål på Engelsk D... 2 Elevbeskrivelse:... 3 Fagligt indhold:... 3 Dokumentation:... 3 Tilrettelæggelse og didaktiske overvejelser:... 4 Elevarbejdstid:...

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

Dansk som andetsprog - Supplerende undervisning

Dansk som andetsprog - Supplerende undervisning Fagformål for faget dansk som andetsprog Tosprogede elever skal i dansk som andetsprog udvikle sproglige kompetencer med udgangspunkt i deres samlede sproglige forudsætninger, sådan at eleverne kan forstå

Læs mere

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog:

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog: Fagplan for dansk Skolens formål med faget dansk følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Stk. 1. Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en

Læs mere

Tiltag Hvad skal eleverne lave? Hvilket indhold, hvilke metoder og hvilken organisering skal iværksættes?

Tiltag Hvad skal eleverne lave? Hvilket indhold, hvilke metoder og hvilken organisering skal iværksættes? Årsplan Klasse: 10.a og 10.b Fag: Dansk År: 2016-2017 Periode Hvornår på året, og hvor lang tid? Fælles Mål Hvilke kompetencemål og faglige områder sigtes der mod? (www.emu.dk) Læringsmål Hvad er de overordnede

Læs mere

Pædagogisk vejledning. Industriens LEAN-kørekort

Pædagogisk vejledning. Industriens LEAN-kørekort Pædagogisk vejledning Industriens LEAN-kørekort Indholdsfortegnelse Indledning 3 Læsevejledning 3 1. Forudsætninger 3 1.1. Målgruppe 3 1.2. Deltagerforudsætninger 4 1.3. AMU kurserne i LEAN-kørekortet

Læs mere

Aktionslæring som metode

Aktionslæring som metode Tema 2: Teamsamarbejde om målstyret læring og undervisning dag 2 Udvikling af læringsmålsstyret undervisning ved brug af Aktionslæring som metode Ulla Kofoed, uk@ucc.dk Lisbeth Diernæs, lidi@ucc.dk Program

Læs mere

Formativt evalueringsskema

Formativt evalueringsskema Formativt evalueringsskema I skemaet nedenfor markerer du i forbindelse med hver samtale de faglige mål, som du mener at have styr på. Inden evalueringssamtalen med din lærer, vil han/hun tilsvarende sætte

Læs mere

Selvfortælling - Gennemførelse

Selvfortælling - Gennemførelse Selvfortælling - Gennemførelse Undervisningsaktiviteter Hvad gør læreren? Introduktion Lektion 1-2 Læreren fortæller klassen, at de skal i gang med et forløb om digitale selvfortællinger, hvor hver elev

Læs mere

PRØVEVEJLEDNING. Engelsk Niveau F, E, D og C

PRØVEVEJLEDNING. Engelsk Niveau F, E, D og C PRØVEVEJLEDNING Engelsk Niveau F, E, D og C Gældende for hold med start efter 1. januar 201 Indhold Mål... 3 Forudsætning for prøven... 3 Prøveform... 3 Prøvens tilrettelæggelse... 4 Eksaminationsgrundlag...

Læs mere

Udkast til fagbeskrivelse for engelsk

Udkast til fagbeskrivelse for engelsk Udkast til fagbeskrivelse for engelsk fag Engelsk modul 1. fagets formål Formålet med undervisningen i engelsk er at kvalificere unge og voksne til at forbedre deres almene kundskaber og personlige kompetencer,

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Sådan 1 Lærervejledning

Sådan 1 Lærervejledning Einar Pihl Helleland og Frank Sebastian Hansen Sådan 1 Lærervejledning INDHOLD 1: Introduktion... 3 områder... 3 Bogens opbygning... 5 2: Opgavetyper... 6 Universer... 6 Variationer... 7 Udtaleøvelser...

Læs mere