Rammeplan for Gul 2. periode 2013/ Fællesemnet er "BALANCEGANG"

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rammeplan for Gul 2. periode 2013/2014 - Fællesemnet er "BALANCEGANG""

Transkript

1 Rammeplan for Gul 2. periode 2013/ Fællesemnet er "BALANCEGANG" Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer: (Denne del rummer den overordnede beskrivelse af fagene.) Rammeplanen er Aalborg Friskoles undervisningsplan for foråret 2014, og som angiver udviklingen hen imod slutmålene svarende til Fælles Mål. På skolen har vi et halvårligt fællesemne, der er gennemgående i alle fag og på alle klassetrin. Opstarten af et nyt emne vil ske som en blanding af oplæg og information, kombineret med fælles brainstorm, hvor eleverne er med til at åbne emnet om og finde den sti vi følger i arbejdet med emnet. I gul gruppe arbejder vi meget med CL strukturer. Læs mere om dette i bunden af dokumentet. Nedenstående årsplan skal ses som en skitsering af de elementer der vil og skal indgå uanset hvilken sti, vi sammen finder, men som vil blive koblet til/tage udgangspunkt i arbejdet med fællesemnet. Dansk/læsebånd Hver morgen er der læsetræning en halv time, hvor vi arbejder klassevis. Der læses både emnerelevant samt interessebaseret.

2 Matematik/ matematikbånd Håndens fag Engelsk i 3. og 4. klasse: 3.klasse: der er fokus på tabeltræning, Der er afleveringsopgaver ca. hver tredje uge for at træne talskrivningen samt ti'er overgange i plus-og minusstykker. Klassen har arbejdet med symmetri og lavet symmetrimønstre i balancegang. 4.klasse: Her er der bl.a fokus på de matematiske færdigheder. 20 blandede opgaver hver tirsdag som sørger for, at mange af de tidligere lærte emner ikke bliver glemt. 5.klasse: Har en ugentlig aflevering for i de 4 regningsarter for få dem automatiseret, så de sidder fast på nethinden :) I alle tre klasser følger vi pt bogsystemet Matematiktak. 1.I sløjd arbejder vi fortsat med træ: Vi bygger X & O -spil ud fra oplæg. Alle designer eget bræt og brikker og der arbejdes med slibe-teknikker, opmåling & udsavning/ præcision samt brug af bejdse og lak. Samarbejde og ansvarlighed i.f.t at bruge værktøj og materialer ordentligt. 2.Sløjd-billedkunst: Vi bygger egne lærreder til sampling. Udformning af rammer lægges nu helt ud til eleverne opmåling,udsavning og montering. Fokus på samarbejde. Klassearbejde med print til sampling: Eget ansigt, egen hånd + detaljer fra eget liv, egne interesser til sampling. Udklip fra aviser som baggrund. Fokus på farvecirkel, komposition og udtryk. Der samples over 2-3 gange. Mellemarbejder indføres. 3.Sløjd-håndarbejde: Vi bygger egne væve til billedvævning i genbrugs-materialer med fokus på enkle motiver/ statements. Fokus på væve-teknik, materialesammensætning og dimensionering/realitetssans Hver engelsk time starter vi med en gennemgang af årstiden, dagen, måneden, datoen og klokken. Vi taler om farverne udenfor, temperaturen, samt vejret. I engelsk arbejder børnene emneorienteret. Vores overordnede emne er "balance" Derudover arbejder eleverne hjemme i en arbejdsbog, for at træne grammatiske færdigheder. Undervisningen skifter mellem, mundtlige færdigheder, samt skriftlige tilgange til faget. Vi arbejder meget Cooperative learning præget, for at så mange elever som muligt får trænet deres sproglige færdigheder

3 Engelsk 5.klasse Dansk i 3. kl Historie i 3.kl Dansk i 4. kl. Historie i 4. klasse Med afsæt i Balancegang kaster vi os ud i forskellige forståelser af- og eksempler på begrebet Helte / Heroes. Vi arbejder i bordgrupper ud fra CLstrukturer med fokus på at få gjort det engelske sprog til et aktivt brugssprog, hvor alle tør og vil deltage en balancegang i sig selv:-) Vi arbejder både mundtligt og skriftligt; bruger lyd-filer til udtaletræning og evaluerer løbende på klassen i forhold til udbytte, arbejdsmængde, niveau og læring. Morgentimen mandage er omlagt fra læsebånd til træning i skriftlig engelsk bogen Let's Do It for at sikre grammatisk viden, ordforråd og stavetræning forud for grøn gruppe. Danskundervisningen omfatter ud over projektarbejdet: Balancegang bogsystemet Fandango - et læsebogsystem med tilhørende opgaver sat i forhold til UVM fælles mål. Vi arbejder også med Diktat For Alle. Der arbejdes kronologisk med tiden efter Vikingerne. Klassen arbejder med forskellige emner i historieprojekter. Danskundervisningen omfatter ud over projektarbejdet: Balancegang, bogsystemet Fandango - et læsebogsystem med tilhørende opgaver sat i forhold til UVM fælles mål. Vi arbejder også med Diktat For Alle. Hver morgen har vi læsebånd i 30 min. hvor eleverne læsetræner, dansk eller engelsk Efter at have afsluttet vores forsinkede emne om 100 års barndom i Danmark. (For nysgerrige sjæle se: og se under fanen Historiefaget - mellemtrinnet) ; skal vi arbejde med den store historiske tidsperiode "Middelalderen". Eleverne har været med til at byde ind på et historisk emne under det overordnede emne "Balancegang". Der var klart størst interesse omkring emnet Middelalderen, og det er så min opgave at få underemnerne "den fysiske balance", "moral", "etik" og "bæredygtighed" ind i emnet om Middelalderen :-) Det betyder at vi ud over at se på Middelalderen som overordnet historisk periode i primært Danmark skal dykke ned i begivenheder som den sorte død, reformationen/grevens Fejde, og livet i og omkring Aalborg i Middelalderen.

4 Dansk i 5. kl. Danskundervisningen omfatter ud over projektarbejdet Balancegang bogsystemet Fandango - et læsebogsystem med tilhørende opgaver sat i forhold til UVM fælles mål. Her arbejder klassen med litteraturforståelse & læsning & mundtlig træning i tekstforståelse. Arbejdet med det skriftlige materiale Diktat for alle intensiveres: Der udarbejdes individuelle stave- & skrive-mål for alle ud fra det faste arbejde med systemet. Fokus på kendskab til faste fejltyper, overblik og målrettet træning ud fra egne fejltyper. Vigtigt at øvelserne forud for diktaterne bruges som afsæt til sproglig forståelse og kendskab til grammatiske begreber. Træning forud for næste års grøn gruppe. Arbejdet med skriftlige opgaver udvides og vil fylde mere i dette halvår. Fokus på at gennemarbejde egne produkter, bruge i.f.t. egne fejltyper/usikkerhed samt bevidsthed omkring komposition, valgt tid og brug af virkemidler. Trivsel er en konstant udfordring i 5.klasse og der vil fortsat blive brugt tid og skematimer på at sikre en balance på dette område. Musik i gul. I gul er der en gensidig forventning om at der skal spilles og synges - rytmisk sammenspil. Musiktimerne er delt op i moduler, således at der, hver gang vi har musik, vil være en vis afveksling - balanceret med en vis forudsigelighed. Samtidig er det tanken, at en sådan skabelon for hvordan vi arbejder, vil gøre musikundervisningen mere overskuelig. Hvor meget de forskellige moduler fylder og rækkefølgen i undervisningen vil variere fra gang til gang. 1. modul: Vi lytter 2. modul: Vi synger 3. modul: Vi bruger kroppen (fx til leg og dans) 4. modul: Aktivitet ift. overordnet emne Idræt i gul I 3.,4. og 5. klasse har vi som et overordnet mål at eleverne skal; Opnå glæde ved- og lyst til at bevæge sig samt til at udøve idræt. Endvidere skal eleverne gennem alsidige idrætslige oplevelse,r erfaringer og refleksioner opnå færdigheder samt tilegne sig kundskaber af teknisk og taktisk karakter, der giver mulighed for kropslig og almen udvikling. I praksis betyder det at vi i dette halvår, med balancegangstemaet in mente, vil have stort fokus på den kropslige balance i form af eksempelvis behændighed, akrobatik og parkour som alle kræver en god balance. Men også at vi vil have fokus på den fysiske balance; det at være i god fysisk form, samt sætte ord og handlinger på hvordan man kommer i form og hvad det betyder for én personligt at være i god form.

5 Fag Beskrivelse Beskrivelse i perioder Uge 1-2: Inspirations- og debatfase I skoleårets første 2 uger åbner vi for det overordnede emne Balancegang, med forskellige oplæg fra de voksne. Herved søger vi at skabe nysgerrighed blandt børnene, således at de kan byde ind med deres associationer og ønsker. Vi samler børnenes forundringspunkter sammen, og det er på baggrund af disse, at vi sætter overskrifter på periodeplanerne. Emnet afrundes med en femte periode, der ligeledes rummer forskellige synliggørelses- og afslutningsprojekter på emnet. D. 19/6 afrundes emnet sammen med forældrene. Projekt Balancegang. Gældende for alle tre klasser Blokdage 3.og 4.kl. projekt Storm P opfindelser. Engelsk i 3. klasse 1. delemne (13/1-7/2) 4 uger Klasserne introduceres for projektarbejdsformen og arbejder med selvvalgte problemformuleringer i forhold til overemnet Balancegang. De overordnede krav til projektarbejdet omhandler et emnevalg, en problemformulering samt et interview. Der skal ligeledes produceres et produkt, der ligger ud over den skriftlige fremvisning. Opstart med valg af emner og grupper. Udfærdigelse af problemformulering /problemfelt, opstart på aftalemappe(bilag i gul) og sikring af arbejdsfordeling = del-emne til hvert gruppemedlem. Vejledning af grupper. Projektet afsluttes med en "Show and tell" aften for klassernes forældre onsdag den 9.april. Her arbejdes på tværs af klasserne. Vi tager på emnerelevante ekskursioner, har foredragsholdere ude og har undervisning på tværs af klasserne om det overordnede emne. Med udgangspunkt i Storm P's maleri: Linedans.~~Fra vugge til grav" (1945).~ præsenteres klasserne for Storm P' liv og produktion. Børnene producerer herefter deres egne balancegangsopfindelser af genbrugsmaterialer. Nogle fredage er 5. klasse alene, hvor de arbejder med bogsystemet "fandango"(se dansk for 5.klasse) Vi arbejder med balancen i naturen og har lavet plancher der omhandler årstiderne. Her arbejder vi med vejret, påklædning, aktiviteter på den valgte årstid. Farverne, ugedage, osv. Eleverne arbejder skriftligt, men får også den sproglige vinkel på, når de skal fremlægge i en CL struktur.

6 Engelsk i 4. klasse Engelsk 5.klasse Musik Idræt Matematik i gul Håndens fag Projekt Fra Jord til Bord Vi laver læsebøger der handler om "haven" Dyrene i haven" "fra jord til bord" og balance. Disse bøger skal gives som gave til indskolingsgruppen, så de også får læsebøger der passer til emnet. Eleverne arbejder i grupper af to og får både brugt deres fantasi, deres ordbog, trænet deres ordforråd, samt får trænet deres evne til at omsætte danske sætninger til engelsk. Vi læser i engelske læsebøger- både individuelt, samt højtlæsning. Under balance-emnet Heroes arbejder vi i denne periode med: Myths & Legends Robin Hood, Sports Who are the Champions?, Emergency Services Firefighters and other Rescuers, Animals can be Heroes too & Adventurers & Explorers Who were they?. Emnerne udfordrer til snakke om holdninger for og imod = Stillingtagen og kommentering ud fra engelsksproget viden. Bordene er ansvarlige for hvert sit afsnit og sidder som eksperter når de øvrige klassekammerater kommer til te /på besøg. Højtlæsning og ordforrådstræning på engelsk er lagt ud til eksperterne på skift fællesskabet arbejder her efter med spørgsmål og svar på dansk. Afslutnings-stil: Vælg én af de 5 tekster til at skrive videre på...på engelsk:-) Musik i/fra/med naturen. Vi synger sange, der hylder/fortæller om naturen. Vi arbejder med konstruering af rummelige figurer samt Areal og rumfang. Vi arbejder med ligeledes med ligninger som et balanceprojekt. X & O -spil færdiggøres og fremvises (uge 9) for skolen med udfordring om at komme i Fritter og spille om X & O - mesterskabet Projekt Fra Jord til Bord kickstartes ved oplæg om vands kredsløb og vand som en ressource samt ilt og kuldioxids kredsløb sat i forhold til verdens madproduktion. Opgave: find produkter, der er produceret lokalt samt sæsonproducerede madvarer og lav en ret/menu af disse produkter. Som afslutning på forløbet besøger vi alle en bondegård med køer. Vi arbejder med Kokassen, sansemateriale om køer, med fedt-forsøg i mælk, produktion af ost & smør, udfærdigelse af egen Ko-sang og meget mere spændende. 2. delemne (10/2-14/3) 4 uger

7 Fælles-Projekt Engelsk i 4. kl. Engelsk i 3. kl. Engelsk 5.klasse Dansk i gul Musik Håndens fag Hjælp til aftaler ud-af-huset & interviews, inddragelse af forældre, synliggøre grupper og aftaler i.f.t skole-hjemsamarbejdet, vejledning af grupper, sikring af produkt, power point og dokumentation (foto,film). Vægtning af arbejdsglæde, engagement og ligeværdig arbejdsfordeling. Opstart på gennemgående projekt: Fødselsdagshjælpen, der samler ind til fattige danskere ( Arbejde med mobilpolitik og sprog i gul gruppe gennemarbejdes med Fritter og forældregruppen. Arbejde med det at være menneske fysisk og psykisk: Hygiejne, kropsforståelse og accept af forskelligheder opstartes. Vi læser og hører om Nelson Mandela. Vi har fokus på moral, etik og filosofi. Vi træner sproglige færdigheder og har mindre fokus på det skriftlige i denne periode Vi læser, hører og skriver om venskaber med underemnerne moral og etik. Vi hører om Nelson Mandela fra 4. klasse. Fokus er både det skriftlige og det mundtlige Under balance-emnet Heroes arbejder vi i denne periode med: Greenpeace, The Hero Within You, Mother Teresa A Modern Saint & Fight the Non-Violent Way (Gandhi & Mandela) Vi vil tage teksterne i fællesskab med fokus på stillingtagen etisk og moralsk. Hvad er rigtigt/rigtigst? Hvem sætter regler for rigtigt & forkert og hvad synes vi? Fortsat fokus på bord-ansvar i arbejdet på engelsk; nu med udfærdigelse og besvarelse af spørgsmål samt udformning af etisk Score-Board. Fortsat arbejde med de skriftlige discipliner fra 1.forløb. Ud fra det faste materiale arbejder vi emneorienteret med afsæt i de enkelte overskrifter information sendes løbende til klasserne. Hvad kan lyd. Hvornår bliver noget til musik. Vi arbejder med Ro <---> uro og Stilhed <---> lyd i form af diverse øvelser samt ved ad lytte til forskellige musiknumre og lydudtryk. Opstart af "Sampling" på egne rammer. Fokus på at vise egen person - Hvad er jeg god til? Hvad kan jeg lide at gøre? Tid skal bruges i klasselokalerne på at få styr på egne print, fotos og idéer. Mellemarbejde indføres: Påskeklip i genbrugsmaterialer/ som redesign.

8 Fælles for perioden Projektarbejde I gul Dansk i gul Engelsk i 3. kl. Engelsk i 4. kl. Engelsk 5.klasse Håndens fag Musik Historie i 3.klasse Fælles for perioden - 14/2: Fastelavnsfest. - Uge 8 Vinterferie - 14/3: Fælles blokdag. - 15/3: Arbejdslørdag. 3. delemne (17/3-11/4) 4 uger Fremlæggelses-krav synliggøres/gentages og sikres. Vejledning af grupper og sikring af at alle vil stå med eget del-emne/ansvar ved fremlæggelser ejerskab til del-emner søges sikret. Fokus på foto/film, produkt og power point NB: Forsøge at undgå læse-op-fra-power-point -fælden. Vægtning af arbejdsglæde, engagement og ligeværdig arbejdsfordeling. Ud fra det faste materiale arbejder vi emneorienteret med afsæt i de enkelte overskrifter information sendes løbende til klasserne. Vi læser om cirkus og den fysiske krop. Vi taler om balancen i livet og i fysikken. Vi træner ord og begreber der beskrvier den fysiske balance, den indre balance, samt balancen i naturen og verden. Vi har fokus på grammatik, som er sprogets balance Under balance-emnet Heroes arbejder vi i denne periode med Mini-emnet: Super-Heroes - Fiktive kendte figurer OG visionen om selv at være en super-helt:-) Fysisk udformning af egne helte og afprøvning af super-powers i det virkelige liv... Vi læser engelsksprogede tegneserier og blogger som superhelte...på engelsk?? Vi arbejder ud fra kapitlet Super-Heroes, diverse link & film + elevernes eget materiale. Er vi bagud fra sidste forløb, så indhenter vi teksterne her parallelt med superhelte-emnet + fortsætter det gode træningsarbejde. Færdiggørelse af sampling. Fokus på påske-udfordringen med egne produkter + en større Street-Art-inspireret "Skattejagt" for alle på skolen = Eleverne er med til at udforme regler & udtryk. Præmie til vinder/vinder-gruppe/vinderklasse før ferien?? Synliggørelse på hjemmesiden:-) Musik og bevægelse --- dans og leg. At være helt i ro - at give helt slip At være lytter vs. at være udøvende. Børnene fremlægger deres selvvalgte historieprojekter. - 26/3: Fællesmøde og generalforsamling. - 9/4: Show and tell: Projekt Balancegang. Gul Forældrearrangement /4: Plandage. 4. delemne (22/4-15/5) 4 uger

9 Projektarbejde I gul Dansk I gul Engelsk i 3. kl. Engelsk i 4. kl. Engelsk 5.klasse Håndens fag Slut-fase: Hjælp til færdiggørelse i samarbejde med forældrene til hver gruppe = synliggøre aftaler i gruppen, sikre arbejdsfordeling. Deadline introduceres, hvad skal til for at blive færdige? Hvem gør hvad? Aftale-mappen rettes til (bilag i gul). Vejledning af grupper og liste over fremlæggelsernes rækkefølge udfærdiges. Fremlæggelser med feed-back-grupper, udarbejdelse af mulige feedback-skabeloner. Krav til grupper om aflevering af fremlæggelses-præsentation/ menu for fremlæggelsen. Øvelse inden/general-prøve-tid? Planlægning af forældre-aften (8.05) Del-emne: Genbrug at se affald som en ressource. Gæstelærer fra SUNBY, om at genbruge affald. Møbler af affald. Fremstilling af papir. I samarbejde med Røde Kors at fremstille nyt tøj af gammelt. Reuse design Ud fra det faste materiale arbejder vi emneorienteret med afsæt i de enkelte overskrifter information sendes løbende til klasserne Vi læser og laver opgaver om genbrug. vi arbejder online, og vi interviewer hinanden Vi læser, søger og skriver om genbrug globalt og nationalt. Vi forholder os kritisk til problemstillingen og interviewer i den forbindelse egne familier for at få fokus på problematikken i hjemmene også. Vi skal arbejde med Fair-Trade i gul øjenhøjde. Produkter undersøges og plancher udformes Hvilke lande/cooperativer m.m støttes? Hvad støttes de med? Der vælges egne emner/ produkter ud fra lærer-oplæg. Vidensøgning er på programmet den engelsksprogede af slagsen Emnet er gerne i samarbejde med matematik med inddragelse af priser i.f.t holdninger Hvem køber hvad? Interview af egne familier supplerer. Statements udformes med bord-/gruppeholdninger og anbefalinger. Udgivelse af Fair-trade-News til forældrene. Parallelt læses Heroes -bogen færdig ( The Hero Within You, They Risked Their Lives + The International Red Cross ) med fokus på læsetræning, højtlæsning efter lyd-filer og ordforrådstræning. Vi bygger egne væve til billedvævning i genbrugs-materialer med fokus på enkle motiver/statements. Fokus på væve-teknik, materiale-sammensætning og dimensionering/realitetssans + Kan vi nå et Award-show med bedømmelse af bedste billede? (...Aftryk)

10 Musik Fælles for perioden Dansk i gul Engelsk i 3. og 4. kl. Engelsk 5.klasse Musik der holder Hvad gør musik holdbart og bæredygtigt? Hvilke gamle sange og numre kender vi og holder vi af. Hvad er det der gør, at vi husker dem og bliver ved med at bruge dem. 25/4:Fælles blokdag. 2/5: Rød og gul deltager i karneval i Aalborg Øst. 3/5: Majfestival. AFTRYK - slutprojekter (19/5-13/6) Ud fra det faste materiale arbejder vi emneorienteret med afsæt i de enkelte overskrifter information sendes løbende til klasserne Vi træner grammatiske færdigheder og øver sproglige udfordringer. Vi laver filmklip, som vi vil gense i det nye skoleår. Det er vores AFTRYK. Færdiggørelse af diverse del-emners produkter til fremvisning. +Sidste emne: The Braille Alphabet - blindeskrift på dansk & engelsk Kan vi nå at lære lidt vi kan vise frem?? (Udgangspunkt er teksten Helen Keller A Role Model ) Historie og matematik i 3.kl. Særligt for de praktisk musiske fag. (Jf. uv.planer) Fælles for alle: Klassen fremstiller, viser og sætter deres aftryk på Balanceprojektet. 3. kl. Sløjd: Øveprojekt. (Udvalgt fra årets arbejde) 4. kl. Håndarbejde: Øveprojekt (Udvalgt fra årets arbejde) 5. kl. Sløjd: Fremlæggelsesprojekt med udtalelse. (Udvalgt fra årets arbejde) 5. kl. Billedkunst: Fremlæggelsesprojekt med udtalelse.(udvalgt fra årets arbejde) Fagene sløjd, håndarbejde og billedkunst indgår i faget Håndens fag på Aalborg Friskole. Afrundings- og evalueringsuger (16/6-27/6) Vores projekter færdiggøres og vi evaluerer på året der er gået og emnerne der er nået. Vi gør vores fysiske projekter klart til evaluering og fremvisning. Fælles for perioden - 19/6: Emneafslutning og evaluering med forældre. (Kl. 17) For at se fælles mål for undervisningen, kan man se på følgende link: Cooperative Learning er en undervisningsform, der via højt strukturerede samarbejdsprocesser skaber en helt ny dynamik i klasseværelset. Elevernes indbyrdes samarbejde organiseres i såkaldte Cooperative Learning-strukturer, der trin for trin fører eleverne igennem tænkning, skrivning, læsning, problemløsning, præsentationer og alt det andet, man har brug for at gøre, når man lærer. Strukturerne kan anvendes i alle fag og på alle niveauer i uddannelsessystemet. Bevægelse og fysisk variation giver arbejdsglæde og øger både koncentration og hukommelse. Cooperative Learning er virkeliggørelsen af den social-konstruktivistiske læringstænkning. Strukturerne sikrer, at man kan skabe effektiv læring og trivsel i ethvert klasseværelse.

Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer:

Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer: 1 af 6 Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer: Rammeplanen er Aalborg Friskoles undervisningsplan for efteråret 2014, og som angiver udviklingen hen imod slutmålene svarende til Fælles

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 Hvad skal der ske Ugenr. Hvordan Med hvilket formål

Læs mere

Rammeplan for Grøn gruppe 2. periode 2013/2014 - Fællesemnet er "BALANCEGANG"!

Rammeplan for Grøn gruppe 2. periode 2013/2014 - Fællesemnet er BALANCEGANG! Rammeplan for Grøn gruppe 2. periode 2013/2014 - Fællesemnet er "BALANCEGANG" Fagenes faste ugerutiner samt beskrivelse af arbejdsformer: (Denne del rummer den overordnede beskrivelse af fagene.) Rammeplanen

Læs mere

Fællesemne: På skolen har vi et halvårligt fællesemne, der er gennemgående i alle fag og på alle klassetrin.

Fællesemne: På skolen har vi et halvårligt fællesemne, der er gennemgående i alle fag og på alle klassetrin. 1 af 6 Rammeplan Grøn Gruppe 6. og 7. klasse Fællesemne: På skolen har vi et halvårligt fællesemne, der er gennemgående i alle fag og på alle klassetrin. Rammeplanen er Aalborg Friskoles undervisningsplan

Læs mere

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole.

Alle elever: Mål for dansk i børnehaveklassen 3. klasse. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Mål for danskundervisningen på Halsnæs Lilleskole. Undervisningen på Halsnæs Lilleskole tager afsæt i de fælles trinmål, der er udstukket af undervisningsministeriet for folkeskolen, kaldet Fælles Mål.

Læs mere

Lektiepolitik på Dyssegårdsskolen

Lektiepolitik på Dyssegårdsskolen Lektiepolitik på Dyssegårdsskolen På Dyssegårdsskolen er lektier en integreret del af undervisningen og bidrager til den samlede læring. Den enkelte lærer vurderer, hvilke lektier og hvilken mængde af

Læs mere

Rammeplan for Gul Gruppe 1. periode 2013/2014 - Fællesemnet er "DARWIN"

Rammeplan for Gul Gruppe 1. periode 2013/2014 - Fællesemnet er DARWIN AALBORG FRISKOLE Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Tlf.98 14 70 33 Rammeplan for Gul Gruppe 1. periode 2013/2014 - Fællesemnet er "DARWIN" Fagenes faste ugerutiner samt

Læs mere

Generelt om klasse(indskoling)

Generelt om klasse(indskoling) Færdigheder ved skoleårets afslutning: Generelt om 0.-3. klasse(indskoling) Ved slutningen af børnehaveklasseåret har eleven fået den viden og de færdigheder, der skal gøre eleven i stand til at: være

Læs mere

Evaluering af undervisningen i DA Dansk: Karin Tychsen. Formålet med dansk: - Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale skrive læse.

Evaluering af undervisningen i DA Dansk: Karin Tychsen. Formålet med dansk: - Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale skrive læse. Evaluering af undervisningen i DA 2010-11. Dansk: Karin Tychsen Formålet med dansk: - Et mangesidigt sprogligt fællesskab: lytte tale skrive læse. (uddybning af mål se årsplan og Fælles mål). For børnehaveklassen

Læs mere

Målsætning for Gul gruppe menneskeligt/socialt

Målsætning for Gul gruppe menneskeligt/socialt Jeg synes, at Gul Gruppe er en meget åben gruppe. Man har ikke altid lige de samme holdninger, men man skal da i hvert fald ikke være bange for at sige det, man så føler. Emma P (elev i 6. klasse). Målsætning

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR:

UNDERVISNINGSPLAN FOR: 3. årgang Vester Mariendal Skole Stjernevej 1 9200 Aalborg SV tlf. 98183988 UNDERVISNINGSPLAN FOR: Billede Navn B Klassens navn 3.a Klasselærer/kontaktlærer V Udarbejdet af V (Klassens team) X Y Z Dato

Læs mere

Årsplan Musik i 2. klasse 2010/2011

Årsplan Musik i 2. klasse 2010/2011 www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan Musik i 2. klasse 2010/2011 De to musiktimer om ugen, har jeg valgt at dele op i moduler,

Læs mere

Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf , Årsplan 4. klasse, dansk/emne 2010/2011

Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf ,   Årsplan 4. klasse, dansk/emne 2010/2011 www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 4. klasse, dansk/emne 2010/2011 Hvad skal der ske Uge-nr. Hvordan Med hvilket formål

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Den moderne kulturelle skole Skolekode: Tilsynsførende: Dorthe Kirkeby Bæhrenz. Til skolens forældre og bestyrelse.

Den moderne kulturelle skole Skolekode: Tilsynsførende: Dorthe Kirkeby Bæhrenz. Til skolens forældre og bestyrelse. Til skolens forældre og bestyrelse. Jeg kan bekræfte, at undervisningssproget på skolen er dansk, og at skolens undervisning står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, herunder at den forbereder

Læs mere

Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward

Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward Årsplan for engelsk 6. og 7. kl. 2016/17 Hanne og Simon Ward Formålet for faget engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013

Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013 Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013 Klassens sociale mål: I 1. klasse skal vi blive gode til: At lytte til og respektere hinanden. At hjælpe hinanden At passe på egne og andres ting At passe på hinanden,

Læs mere

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK

0. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN DANSK 2017-18 Lærer: Maibritt Olsen Forord til faget i klassen: I 0. Klasse bygges fundamentet for det skrevne og læste sprog. Dansk indgår i de fleste aktiviteter i 0. Klasse, ligesom andre kompetenceområder

Læs mere

8.15-9.00 9.00-9.45 10.05-10.50 10.50-11.35 12.05-12.50 13.00-13.45

8.15-9.00 9.00-9.45 10.05-10.50 10.50-11.35 12.05-12.50 13.00-13.45 Skoleskema for 4.-5.C 4.-5.C mandag tirsdag 8.15-9.00 9.00-9.45 10.05-10.50 10.50-11.35 12.05-12.50 13.00-13.45 aktiviteter. Matematik Idræt Idræt aktiviteter. N/T Svømning finder sted periodevis. Onsdag

Læs mere

ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL

ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL ÅRSPLAN 2012/13 - DANSK 1. KLASSE PERIODE EMNE AKTIVITETER MÅL August september VI SKAL LÆRE HINANDEN AT KENDE Fortællertid Oplæsning Dialog At lytte til oplæsning (i - s- t) (konsonanter og vokaler) Sange,

Læs mere

FAGPLAN for Håndværk og Design november 2018

FAGPLAN for Håndværk og Design november 2018 Fagformål Eleverne skal i faget håndværk og design gennem praktiske og sansemæssige erfaringer udvikle håndværksmæssige kompetencer til at designe, fremstille og vurdere produkter med æstetisk, funktionel

Læs mere

Vores 0. klasse deltager i sprogprøve i forsøgs og udviklingsprogrammet. Derfor vil der være under aktivitets kalender om sprogprøven.

Vores 0. klasse deltager i sprogprøve i forsøgs og udviklingsprogrammet. Derfor vil der være under aktivitets kalender om sprogprøven. Roser Skolen Årsplan for 0.klasse 2018/2019 Børnehaveklasseleder Anela Dardagan Årsplan er baseret på 6 kompetencemål opstillet af undervisningsministeriets færdighedsvidens mål for børnehaveklasse. (www.emu.dk)

Læs mere

ÅRSPLAN 4. KLASSE DANSK 2016/2017 Voldumegnens Friskole, Eva Bak Nyhuus

ÅRSPLAN 4. KLASSE DANSK 2016/2017 Voldumegnens Friskole, Eva Bak Nyhuus ÅRSPLAN 4. KLASSE DANSK 2016/2017 Voldumegnens Friskole, Eva Bak Nyhuus Undervisningen i dansk i 4. klasse er tilrettelagt på baggrund af Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål. I 4. klasse skal

Læs mere

Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer

Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer Årsplan i faget dansk for 8. klasse, 2019-20. Trelleborg Friskole. Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer Læsning Fremstilling Fortolkning Eleven kan styre og regulere sin læseproces

Læs mere

ENGELSK. Vi henviser til kompetencemål for faget beskrevet i Forenklede Fælles Mål.

ENGELSK. Vi henviser til kompetencemål for faget beskrevet i Forenklede Fælles Mål. ENGELSK Den følgende beskrivelse af faget engelsk på Friskolen Øster Egesborg tager sit udgangspunkt i Undervisningsministeriets Forenklede Fælles Mål (2015). Der er dog visse områder, vi har valgt at

Læs mere

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse

Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Årsplan MIM 2011/2012, 2. og 3. klasse Bemanding i MIM-timerne: Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA UJ/ySK/ISA - Mål for undervisningen: Mange af eleverne har behov for,

Læs mere

Fag, fællesskab og frisk luft

Fag, fællesskab og frisk luft Fag, fællesskab og frisk luft En skole for alle med plads til forskellighed En fælles bestræbelse Indhold i skolen Mellemtrinnet på Ørkildskolen er 4.- 6. årgang. På hver årgang er der fire eller fem klasser

Læs mere

Årsplan for dansk i 6./7. Klasse 2009/2010 Herborg Friskole, Trine Lodberg

Årsplan for dansk i 6./7. Klasse 2009/2010 Herborg Friskole, Trine Lodberg Uge Tema Aktivitet Skriftligt 6. klasse Skriftligt 7.klasse Øvrige oplysninger 33 Velkommen i skole Skoledage onsdag - fredag 34 Grammatik og korte noveller Vi skal finde gode bøger på biblioteket til

Læs mere

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag.

Eleverne bliver bevidste om deres muligheder for at bevæge sig i deres hverdag. I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Forældreskolen Projektopgaven Elevfolder. Projektopgaven. - Hvad skal du huske. Side 1 af 10

Forældreskolen Projektopgaven Elevfolder. Projektopgaven. - Hvad skal du huske. Side 1 af 10 - Hvad skal du huske Side 1 af 10 Hvad er projektarbejde? Du skal være nysgerrig, når du laver projektarbejde Du skal: Undersøge forhold i din omverden, samfundet, eller din hverdag Tænke over sammenhænge

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Politik for Lektier og faglig fordybelse

Politik for Lektier og faglig fordybelse ~ 1 ~ Politik for Lektier og faglig fordybelse Indledning: På Ellemarkskolen betragtes lektier og faglig fordybelse (i det følgende nævnt som lektier) som et af mange elementer, lærerne bringer i anvendelse

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for engelsk 8.

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for engelsk 8. www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for engelsk 8. klasse 2012-13 Hvornå r? Hvad skal der ske? (Emne) Hvordan? (Metoder)

Læs mere

Det grundlæggende skolesyn for Herning Friskole.

Det grundlæggende skolesyn for Herning Friskole. Side 1 af 6 Det grundlæggende skolesyn for Herning Friskole. Institutionens formål er at drive en friskole efter de til enhver tid gældende love og andre retsregler for friskoler og private grundskoler

Læs mere

I henhold til Friskolelovens 9 a skal jeg som tilsynsførende varetage tilsynet med:

I henhold til Friskolelovens 9 a skal jeg som tilsynsførende varetage tilsynet med: Tilsynserklæring 2014-2015 Hammer Frie Privatskole Hammer Skolevej 1A, Hammer 4700 Næstved Skolekode: 280538 Tilsynsførende: Iben Lindemark Baggrund for tilsynet I henhold til Friskolelovens 9 a skal jeg

Læs mere

Folkeskolereform 2014 Fynslundskolen

Folkeskolereform 2014 Fynslundskolen Folkeskolereform 2014 Fynslundskolen 1 Tre overordnede nationale mål! Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. Folkeskolen skal mindske betydningen af social baggrund i forhold

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker,

Læs mere

Dansk D - 2014-15 Evaluering af Danskundervisningen i DD

Dansk D - 2014-15 Evaluering af Danskundervisningen i DD Dansk D - 2014-15 Evaluering af Danskundervisningen i DD Lærer: Michael Krakus Generelt: Det har været et spændende år, at være dansk-, historie- og klasselærer i DD for første gang. Det har været en stor

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE

ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE ÅRSPLAN FOR 0 KLASSE 2016-2017. At lægge et fundament for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets nysgerrighed, videbegær og lyst

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR:

UNDERVISNINGSPLAN FOR: 3. årgang Vester Mariendal Skole Stjernevej 1 9200 Aalborg SV tlf. 98183988 UNDERVISNINGSPLAN FOR: Billede Navn C Klassens navn 3.a Klasselærer/kontaktlærer V Udarbejdet af V (Klassens team) X Y Z Dato

Læs mere

Skolens evaluering af den samlede undervisning giver et overblik over:

Skolens evaluering af den samlede undervisning giver et overblik over: Skolens evaluering af den samlede undervisning giver et overblik over: 1. Hvornår og hvordan har skolen evalueret trinmål og undervisningsplaner? 2. Står skolens undervisning mål med hvad der almindeligvis

Læs mere

3.kl Engelsk. Underviser: Pernille Kvarnstrøm Jørgensen. Skoleåret 2016/17

3.kl Engelsk. Underviser: Pernille Kvarnstrøm Jørgensen. Skoleåret 2016/17 3.kl Engelsk Underviser: Pernille Kvarnstrøm Jørgensen Skoleåret 2016/17 Det overordnede formål med engelskundervisningen er, at eleverne tilegner sig sproglig kommunikativ kompetence. Eleverne skal blive

Læs mere

1. klasse. Vores klasse

1. klasse. Vores klasse 1. klasse Vores klasse Vores klasse Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Psykisk arbejdsmiljø Psykisk og fysisk arbejdsmiljø Arbejdsmiljø og læringsstile Besøg i klassen Opgaver i hjemmet og

Læs mere

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 9 Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som

Læs mere

Årsplan for dansk i 2. 2015-2016

Årsplan for dansk i 2. 2015-2016 Årsplan for dansk i 2. 2015-2016 Formål: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling og kulturel identitet, der bygger på æstetisk og historisk

Læs mere

Læreplan Identitet og medborgerskab

Læreplan Identitet og medborgerskab Læreplan Identitet og medborgerskab 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Identitet og medborgerskab er et dannelsesfag. Faget giver eleverne kompetencer til selvstændigt, at kunne medvirke som aktive medborgere

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Undervisningsplan for faget Engelsk på N. Zahles Gymnasieskole

Undervisningsplan for faget Engelsk på N. Zahles Gymnasieskole Undervisningsplan for faget Engelsk på N. Zahles Gymnasieskole N. Zahles Gymnasieskole tilslutter sig Undervisningsministeriets Fælles Mål i Engelsk. Undervisningen i Engelsk påbegyndes på Zahles Gymnasieskole

Læs mere

Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole.

Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Klasse: 0.klasse Periode: 2013-2014 Team/ lærer: Lone Hede & Majbrit Ravnsbeck Børnehaveklassens overordnede mål. Undervisningen tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR IDRÆT 2012

UNDERVISNINGSPLAN FOR IDRÆT 2012 UNDERVISNINGSPLAN FOR IDRÆT 2012 Undervisningen følger trin- og slutmål som beskrevet i Undervisningsministeriets faghæfte: Fællesmål 2009 idræt. Formål 1.At eleverne gennem alsidige idrætslige læringsforløb,

Læs mere

Vi vil tydeliggøre skolens kultur og udvikle selvsamme kultur for eleverne.

Vi vil tydeliggøre skolens kultur og udvikle selvsamme kultur for eleverne. Årsplan for 0. klasse på Vesterkærets Skole. Klasse: 0.klasse Periode: 2014-2015 Team/ lærer: Tina Birkholm og Lone Hede De overordnede mål for 0. klasse. Undervisningen tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan for ØRNEGRUPPEN, dansk 2010-2011 Udarbejdet af Jane Kinnberg og Mark Chapman, Aalborg Friskole. UGE Emne Faglige formål? Sociale formål? Hvordan (metoder)? 33, 34, 35 ISPIGEN. Bruge talesproget

Læs mere

4. OG 5. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT

4. OG 5. KLASSE UNDERVISNINGSPLAN IDRÆT 2017-18 Lærer: Jakob Lassen (JL) Forord til faget: I idrætsundervisningen arbejder vi med at lære at deltage aktivt og alsidigt i forskellige idrætsaktiviteter. Eleverne skal tilegne sig forskellige kropslige

Læs mere

Indholdsplan for Engelsk FS10+

Indholdsplan for Engelsk FS10+ Indholdsplan for Engelsk FS10+ Intro: På engelsk FS10+ holdene tales der engelsk hele tiden, bortset fra når vi arbejder med grammatik. Det forventes, at eleverne har et højt engagement i faget, at de

Læs mere

Dansk årsplan for 6.A + 6.B 2018/2019

Dansk årsplan for 6.A + 6.B 2018/2019 Dansk årsplan for 6.A + 6.B 2018/2019 Årsplanen er lavet med udgangspunkt i de nye forenklede fælles mål for faget dansk, hvor omdrejningspunkterne er: Læsning: Eleven kan læse og forholde sig til tekster

Læs mere

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn

Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn Årsplan/ arbejdsområder for børnehaveklassen på Friskolen for Hundelev og Omegn 2017-2018. Årsplanen er en beskrivelse af hvilke mål, sociale og faglige, som vi gennem året vil arbejde med. Målene står

Læs mere

Årsplan Dansk/Emne 6. Klasse 2010-2011. Periode Emne & NB Udførelse/Materialer Formål/mål/Evaluering Uge 32 1.skoledag onsdag +intro Gul fredag Uge 33

Årsplan Dansk/Emne 6. Klasse 2010-2011. Periode Emne & NB Udførelse/Materialer Formål/mål/Evaluering Uge 32 1.skoledag onsdag +intro Gul fredag Uge 33 Uge 32 1.skoledag onsdag +intro Gul fredag Uge 33 Emneuge Gul Klåge Åge Denne emneuge sætter fokus på hvordan man lære på mange forskellige måder. Børnene prøver kræfter med forskellige værksteder i emneugen.

Læs mere

DB Evaluering oktober 2011

DB Evaluering oktober 2011 DB Evaluering oktober 2011 Matematik Vi har indarbejdet en hel del CL metoder i år: gruppearbejde, "milepæle" og adfærdsmæssige strategier. Eleverne er motiverede for at arbejde som et team. Hele DB forstår

Læs mere

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen avu-bekendtgørelsen, august 2009 Engelsk Basis, G-FED Engelsk, basis 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Faget beskæftiger sig med engelsk sprog,

Læs mere

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk

Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Faglige målsætning: Der henvises til undervisningsministeriets faglige mål for arbejdet i 0 klasse. Læs dette: www.uvm.dk Vi har lavet en mere detaljeret undervisningsplan / målsætning for, hvad vi gerne

Læs mere

Årsplan for dansk i 3. klasse for skoleåret

Årsplan for dansk i 3. klasse for skoleåret Årsplan for dansk i 3. klasse for skoleåret 2018-19 Formålet med undervisningen i faget danske er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til

Læs mere

Den individuelle læseudvikling vil bliver støttet under læsebåndet, og gennem læsning af andet litteratur samt hjemmelæsning.

Den individuelle læseudvikling vil bliver støttet under læsebåndet, og gennem læsning af andet litteratur samt hjemmelæsning. 2017-18 Lærer: SJ Forord til faget i klassen Vi vil over skoleåret arbejde med de forskellige fagområder differentieret og på forskellig vis. Vi tager udgangspunkt i forskellige litteratur blandt andet

Læs mere

Uge Opstartsemne: Mig og min famile. Plenum i klassen Arbejdsbøger Færdige projekter Kreative produktioner Evalueringstest

Uge Opstartsemne: Mig og min famile. Plenum i klassen Arbejdsbøger Færdige projekter Kreative produktioner Evalueringstest Undervisningens tilrettelæggelse: Danskundervisningen tager overordnet afsæt i den første læsning 1. klasse, hvor det primære fokus omhandler at udvikle elevernes læsekundskaber samt læselyst med henblik

Læs mere

Årsplan for dansk 2. a

Årsplan for dansk 2. a Arbejdsområder og materialer: Årsplan for dansk 2. a Læsning: I anden klasse bruger vi systemet Den første læsning 2, som er en fortsættelse af danskbogs-systemet fra første klasse. Der arbejdes fortsat

Læs mere

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Bestyrelsen Skørbæk-Ejdrup Friskole Ejdrupvej 33, Skørbæk 9240 Nibe Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Tilsynet med Skørbæk-Ejdrup Friskole, skolekode 831006, er foretaget af chefkonsulent

Læs mere

Årsplan for engelsk i 8. klasse

Årsplan for engelsk i 8. klasse Årsplan for engelsk i 8. klasse Fælles Mål for Engelsk 2009 formålsparagraf: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig sproglige og kulturelle kundskaber og færdigheder, således

Læs mere

Alsidig idrætsudøvelse (Eleven kan anvende grundlæggende sammensatte bevægelser i idrætspraksis)

Alsidig idrætsudøvelse (Eleven kan anvende grundlæggende sammensatte bevægelser i idrætspraksis) Lærer: Line Lund Forord til faget i klassen Vi arbejder i idrætsundervisningen med at lære at deltage aktivt og alsidigt i forskellige idræts Eleverne skal tilegne sig forskellige kropslige færdigheder

Læs mere

Tilsynserklæring 2014/2015

Tilsynserklæring 2014/2015 Tilsynserklæring 2014/2015 Jersie Privatskole Åsvej 1, Jersie 2680 Solrød Skolekode: 280467 Tilsynsførende: Iben Lindemark Baggrund for tilsynet I henhold til Friskolelovens 9 a skal jeg som tilsynsførende

Læs mere

Dansk i 2. & 3. Klasse 18/19

Dansk i 2. & 3. Klasse 18/19 Dansk i 2. & 3. Klasse 18/19 Årsplan for dansk i 2. & 3. klasse. Der er ugentlig 3 dobbeltlektioner til rådighed og om fredagen en halv time til rådighed. Der er ydermere morgenlæsning hver dag, hvor eleverne

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Årsplan for 3.klasse 2018/19 Engelsk

Årsplan for 3.klasse 2018/19 Engelsk Fagformål Stk. 1. Eleverne skal i faget engelsk udvikle sproglige, tekstmæssige og interkulturelle kompetencer, således at de kan anvende engelsk nationalt og globalt i deres aktuelle og fremtidige liv.

Læs mere

Årsplan for dansk i 1. Klasse Broby friskole

Årsplan for dansk i 1. Klasse Broby friskole Årsplan for dansk i 1. Klasse Broby friskole Skoleår 2015/2016 Uge Emne Mål Arbejdsform/metode Materialer 33-38 Basisdansk -Lære hinanden at kende -At kunne bruge talesproget i samtale, samarbejde og kunne

Læs mere

INSPIRATIONSAFTEN: Med læring som fortegn Læringsledelse Pædagogisk udvikling på Søndersøskolen. Lisbet Nørgaard

INSPIRATIONSAFTEN: Med læring som fortegn Læringsledelse Pædagogisk udvikling på Søndersøskolen. Lisbet Nørgaard INSPIRATIONSAFTEN: Med læring som fortegn Læringsledelse Pædagogisk udvikling på Søndersøskolen Lisbet Nørgaard Goddag og velkommen! LISBET NØRGAARD: Erfaring: 2 år som deltidskonsulent 1 år som selvstændig

Læs mere

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave

Hasselvej 40A 8751 Gedved. Trolde Børnehave Hasselvej 40A 8751 Gedved Trolde Børnehave Krop og bevægelse Sammenhæng Mål Kroppen er et meget kompleks system, og kroppens motorik og sanser gør det muligt for barnet at tilegne sig erfaring, viden og

Læs mere

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014:

Årsplan for dansk 2017/2018. Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Fagformålet jf. nye forenklede mål 2014: Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

Årsplan dansk - 3. klasse

Årsplan dansk - 3. klasse M 13.08 20.08 27.08 03.09 Kunst Sommer- Læsekursus oplevelser 3.-4. O Norsk svensk Pennevenner F 10.09 17.09 24.09 01.10 8.10 Læsekursus Palle Faglig læsning Drenge- Pige emne 33 34 35 36 37 38 39 40 41

Læs mere

Dagsorden/referat forældremøde indskoling: ugedag: dato: fra-til: lokale: Ref.: onsdag 16/ Klokken Indskolingens lokale

Dagsorden/referat forældremøde indskoling: ugedag: dato: fra-til: lokale: Ref.: onsdag 16/ Klokken Indskolingens lokale Dagsorden/referat forældremøde indskoling: ugedag: dato: fra-til: lokale: Ref.: onsdag 16/1-2019 Klokken 19.00 21.00 Indskolingens lokale pkt. Dagsorden Referat 1. Velkomst mm. Mette byder velkommen til

Læs mere

Årsplan i fagene 2013-2014

Årsplan i fagene 2013-2014 Årsplan i fagene 2013-2014 Klasse: 1.H Fag: Dansk Lærer: Susanne B. Krogh Læringsstile, CL og undervisning i IT indgår som en integreret del af undervisningen. Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne

Læs mere

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan?

Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Artikel (skole): Hvad skal vi samarbejde om - og hvordan? Planlægning af forældremøde med udgangspunkt i det eleverne er i gang med at lære i fagene Skrevet af: Ulla Kofoed, lektor, UCC 11.05.2017 Forældresamarbejde

Læs mere

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Årsplan 6.a og 6.b 2019/2020

Årsplan 6.a og 6.b 2019/2020 Årsplan 6.a og 6.b 2019/2020 Klasse: 6. årgang Fag: Dansk År: 2019/2020 Periode Hvornår på året, og hvor lang tid? Fælles Mål Hvilke kompetencemål og områder sigtes der mod? Læringsmål Hvad er de overordnet

Læs mere

Årsplan for 3.klasse i dansk

Årsplan for 3.klasse i dansk Årsplan for 3.klasse i dansk 2011-2012 Formålet i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling af personlig og kulturel identitet, der bygger på æstetisk, etisk og historisk

Læs mere

Formål for faget engelsk

Formål for faget engelsk Tilsynsførende Tilsyn ved Lise Kranz i juni 2009 og marts 2010. På mine besøg har jeg se følgende fag: Matematik i indskoling og på mellemtrin, engelsk på mellemtrin samt idræt fælles for hele skolen.

Læs mere

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag.

Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. TYSK Generelle synspunkter i forhold til skolens formål og værdigrundlag. Formål: Det er formålet med undervisning i tysk, at eleverne tilegner sig færdigheder og kundskaber, der gør det muligt for dem

Læs mere

Faglig årsplan for 5. klasse. Dansk

Faglig årsplan for 5. klasse. Dansk 1 Faglig årsplan for 5. klasse Formål for faget dansk: Undervisningen i dansk i 5. klasse er tilrettelagt på baggrund af Undervisningsministeriets Fælles Mål. I 5. klasse skal de elementære skrive- læse-

Læs mere

Projekt 9. klasse. Hvad er et projekt?

Projekt 9. klasse. Hvad er et projekt? Projekt 9. klasse Hvad er et projekt? Et projektarbejde handler om at finde forklaringer, tage stilling og finde løsninger på problemer. I skal ikke bare beskrive et emne eller fortælle om noget, som andre

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR ENGELSK 2013

UNDERVISNINGSPLAN FOR ENGELSK 2013 UNDERVISNINGSPLAN FOR ENGELSK 2013 Undervisningen følger trin- og slutmål som beskrevet i Undervisningsministeriets faghæfte: Fællesmål 2009 Engelsk. De centrale kundskabs- og færdighedsområder 1. Kommunikative

Læs mere

Kerneområde 4: Elevens alsidige personlige udvikling

Kerneområde 4: Elevens alsidige personlige udvikling Kerneområde 4: Elevens alsidige personlige udvikling For at øge den alsidige personlige udvikling søger skolen gennem undervisning og øvrige aktiviteter at give eleverne kundskaber og færdigheder, som

Læs mere

Årsplan for engelsk i 5. klasse 2017/2018

Årsplan for engelsk i 5. klasse 2017/2018 Årsplan for engelsk i 5. klasse 2017/2018 Vi tager udgangspunkt i Forenklede Fælles mål: Vi arbejder videre på de færdigheder og kunstskaber eleverne har lært sidste år Kommunikative færd 5. - 7. klasse

Læs mere

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes

Årsplan for musik i 6b 2008 4/8-31/12-2008. Legene og aktiviteterne i musikundervisnin gen vil bidrage til: At udvikle børnenes Dansk i 6B: Læsning tempo trænes øges ved frilæsning som fremlægges ved mundtlige brapporter for klassen. Dette skal samtidig give inspiration til nye læseideer til kammerater. Tekstanalyse, (herunder

Læs mere

Læseplan faget engelsk. 1. 9. klassetrin

Læseplan faget engelsk. 1. 9. klassetrin Læseplan faget engelsk 1. 9. klassetrin Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan udtrykke sig

Læs mere

Formål for børnehaveklassen

Formål for børnehaveklassen Formål for børnehaveklassen 1. Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets

Læs mere

Kort sagt skal du opnå en forståelse, der rækker ud over din næsetip!

Kort sagt skal du opnå en forståelse, der rækker ud over din næsetip! Indledning Denne folder er lavet for at ensarte og sikre kvalitet i projektopgaven i udskolingen på Nørre Aaby Skole. Den er ment som en guide til lærere og som oversigt for forældre og elever. Linjerne

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan for dansk i 1.kl. 2011-2012 Udarbejdet af Jane Kinnberg Aalborg Friskole. UGE Emne Faglige formål? Sociale formål? Hvordan (metoder)? 33,34,35 ROBOT emne. Vi indretter os. Lære bogstavernes lyde

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning Privatskolen Nakskov april 2017

Evaluering af den samlede undervisning Privatskolen Nakskov april 2017 Evaluering af den samlede undervisning Privatskolen Nakskov april 2017 Evaluering af den samlede undervisning på Privatskolen er udført på følgende måde. 1. Lærerne blev bedt om at svare på følgende spørgsmål:

Læs mere

De forenklede mål for faget tysk:

De forenklede mål for faget tysk: 1 Faglig årsplan for 4. klasse Formål for faget tysk: Formålet med undervisningen i tysk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet tysk og kan udtrykke

Læs mere

Vejledning. Emneorienterede opgave i 7. klasse

Vejledning. Emneorienterede opgave i 7. klasse Vejledning Emneorienterede opgave i 7. klasse Inerisaavik, Institut for Læring 2014 Udgivet af Inerisaavik 2014 Udarbejdet af Bent Mortensen Forord Formålet med denne vejledning er at præcisere og uddybe

Læs mere

Årsplan engelsk 1. klasse 2017/18

Årsplan engelsk 1. klasse 2017/18 Årsplan engelsk 1. klasse 2017/18 Hovedvægten i engelskundervisningen i 1. klasse lægges på det mundtlige arbejde. Gennem leg og aktivitet opbygges elevernes sproglige selvtillid. Undervisningen tilrettelægges

Læs mere