Effektmåling og -vurdering på Grovfoderskolens bedrifter

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Effektmåling og -vurdering på Grovfoderskolens bedrifter"

Transkript

1 Effektmåling og -vurdering på Grovfoderskolens bedrifter Grovfoderskolen, der var en del af et større demo- og formidlingsprojekt, er nu afsluttet, og vi har udført effektmåling og -vurdering på de syv bedrifter, der deltog som værter i projektet. Formålet med projektet var at demonstrere og formidle, hvordan produktiviteten og økonomien i både mark og stald kunne forbedres gennem en helhedsorienteret og koordineret planteavls- og kvægrådgivning, der inddrager og koordinerer brugen af relevante rådgivningsmetoder og værktøjer. En effektmåling dokumenterer, om indsatserne har haft den ønskede effekt. Denne dokumentation for værdiskabelse er vigtig i forhold til at rapportere til: De instanser som har bevilget ressourcer til gennemførelsen af indsatsen De bedrifter og personer der har bidraget til at gennemføre indsatsen, og derfor er ansvarlige for resultaterne Øvrige bedrifter som kunne have nytte af samme aktivitet Effektmåling hvordan? Effektmålingen er udført kvantitativt, så det i størst muligt omfang er synligt, hvad den økonomiske værdi har været for bedrifterne. Det er gjort ved at omregne udviklingen i de valgte indsatsområder til økonomiske størrelser. På en del punkter har det ikke på nuværende tidspunkt været muligt at omregne til kvantitativ værdi, men her udføres effektmålingen som en deltagervurdering, hvor der er spurgt ind til, hvordan deltagerne har oplevet virkningerne af tiltagene, og der er således udtrykt et mere subjektivt billede af effekterne. Nedenfor vises effektmålingsresultaterne fra bedrifterne. Vi vil opdatere resultaterne senere på året, når effekten af det høstede grovfoder fra 2014 kan inddrages.

2 Effektmåling og -vurdering Hagenbjerggaard Grovfoderskolen: Overordnet målsætning 1) Højere kvalitet i slætgræs og majshelsæd, som kan danne baggrund for en fortsat stigende mælkeydelse, samtidig med højere selvforsyningsgrad. Jorden er bortforpagtet til naboen, som derved står for produktionen af foderet, der sælges til Hagenbjerggaard ved høstårets afslutning. 2) Få udarbejdet en prismodel til afregning af grovfoderet, som er fordelagtig for begge parter, således at det for Hagenbjerggaard bidrager til lavest mulig foderomkostning pr. kg EKM, og for grovfoderproducenten en tilskyndelse for kvalitet og udbytter i forhold til fælles målsætninger Indsatsområdet Aktivitet Forventet gevinst Resultat Højere foderværdi i slætgræs Høj fordøjelighed Ensartet tørstof indhold Lavt askeindhold Højt udbytte og god kvalitet i majshelsæd Udtagning af hurtiganalyser, kombineret med brug af slætgræs prognose og fortørringsprognose til bestemmelse af optimalt høsttidspunkt, specielt ved de første 1-3 slæt God etablering, herunder såbed og startgødning. Renholdelse: Jorden holdes fri for ukrudt, så solens varme kan opsamles og være varmepude for majsen i de kolde nætter. Tidligst pløjede arealer sprøjtes med Roundup før majsen fremspirring. Alle arealer ukrudtsprøjtes med middel og dosis der afpasses til ukrudtstryk og størrelse. Vurdering af behov for svampebekæmpelse. Løbende vurdering af behov for vanding. Udtagning af friske prøver med henblik på fastsættelse af optimalt høsttidspunkt 600 kr. pr kr. pr. 0

3 Indsatsområdet Aktivitet Forventet gevinst Resultat Undersøge markernes udbyttepotentiale, set i forhold til jordbonitet, sortsanvendelse, gødningsstrategi, slætstrategi, omlægningsstrategi, mv. Højere kvalitet i maskinstationsarbejde og udarbejdelse af prismodel og kontrakt for produktion af grovfoder Udbyttemåling på markniveau kr. pr. ha 0 Dialogmøder med grovfoderproducent og Kni Maskinstation OK ¹) ¹) I 2012 og 2013 lykkedes det ikke at få etableret et velfungerende samarbejde, mellem forpagter og Hagenbjerggaard. De forventede resultater udeblev, og forpagteren ønskede at udtræde af samarbejdet. Fra høstår 2014, er der indledt et samarbejde med Kni Maskinstation. Det kører særdeles godt, og der er udarbejdet en prismodel og kontrakt omkring samarbejdet. Der er produceret og leveret væsentligt bedre kvalitet og højere udbytter fra 2014, og det forventes således, at de ovennævnte gevinster vil kunne hentes i løbet af Øvrige kommentarer fra Hagenbjerggaard Samarbejde med Kni Maskinstation er indledt i Forløber rigtig godt indtil videre. Der opleves større motivation og engagement omkring foderforsyningen efter at dette samarbejde er kommet i stand. grovfoderstyringsskema er et godt værktøj. Vi bruger det til at skitsere en plan for året. Det gør en forskel at sætte sig ned og sætte tal på, hvad man vil, for derefter at bruge skemaet til løbende opfølgning. Projektet har givet langt større fokus på jordens udbyttepotentiale i sammenhæng med jordtyper, sorter, slætstrategi, omlægningsstrategi, gødningsstrategi samt håndværk og management. Kni Maskinstation havde gerne set et år mere i Grovfoderskolen, men Grovfoderskolen fortsætter på Hagenbjerggaard blot uden projektunderstøttelse fra SEGES. Vi har især brugt den øgede bevågenhed omkring vores grovfoderproduktion, som en stor hjælp til at få udarbejdet en samarbejdsaftale og prismodel med maskinstationen. Husk at en god aftale mellem to parter skal indeholde fordele for begge.

4 Effektmåling og -vurdering Kjeldgaard Grovfoderskolen: Overordnet målsætning 1) Bedre overblik over grovfoderproduktionen og mere sammenhæng mellem mark og stald. Få lært at sætte mål, og derefter følge dem. 2) Få sat tal på udbytter og produktionsøkonomi på de enkelte marker, så afgrødefordeling og maskinanvendelse kunne optimeres samtidig med tilpasning af den økonomisk optimale foderforsyningsstrategi. Indsatsområder Aktivitet Forventet gevinst Resultat Slætgræs slæt Højt udbytte Middel fordøjelighed Lavt askeindhold Mindre tab fra silo Højt udbytte og høj fordøjelighed i majshelsæd Fælles marktur og udtagning af hurtiganalyser, kombineret med brug af slætgræs prognose og fortørringsprognose til vurdering af optimalt skårlægningstidspunkt specielt ved de første 1-3 slæt. Bestilling af ensileringsmiddel til 1., 2. og 3. slæt Bedre afslutning ved dækning af stakken. OBS på stakkens maksimal højde i forhold til forbrug Afslutning med ensileringsmidler i toppen. Ensileringsmiddel doseres på det, der skubbes på til sidst. God etablering, herunder såbed og startgødning. Renholdelse: Alle arealer ukrudtssprøjtes med middel og dosis der afpasses til ukrudtstryk og størrelse. Markbesøg vedrørende ukrudt i majsen mellem første og anden sprøjtning. Udtagning af friske prøver med henblik på fastsættelse af optimalt høsttidspunkt. Majsen høstes med høj stub (60-70 cm) for at opnå høj fordøjelighed. 600 kr. pr. 530 kr. pr. 400 kr. pr. 530 kr. pr.

5 Indsatsområder Aktivitet Forventet gevinst Resultat Undersøge markernes udbyttepotentiale, set i forhold til jordbonitet, sortsanvendelse, gødningsstrategi, slætstrategi, omlægningsstrategi, arrondering, mv. Hæve udbyttet med FEN/ha Udbyttemåling på markniveau Tidsregistrering for maskinerne Beregne fremstillingspris med FMS Bruge udbyttetal, registreringer og beregninger til optimering, ved iværksættelse af forbedringstiltag, herunder tilpasning af foderforsyningsstrategien 700 kr. pr. ha kr. pr. ha. Øvrige kommentarer fra Kjeldgaard Hvad har vi lært? Vi har fået meget mere styr på grovfoderproduktionen. Nu sætter vi mål og følger dem. Medarbejdere bliver involveret og engageret i det også. Der eksisterer ikke længere nogen naboeffekt, men vi følger vores plan og høster på det tidspunkt, hvor afgrøden er klar til det, og i forhold til målsætningen. Vi har kun oplevet positive effekter af arbejdet med målsætninger og handlingsplaner. Vi har fået belyst, hvad tingene koster i mindste detaljer. Nu kan vi dokumentere, hvad tingene koster, hvilket gør bankmøderne lettere at komme igennem. Mælkeydelsen er steget med 850 kg EKM pr. over de tre år i Grovfoderskolen. Produktion og staldforhold mm. var optimeret fuldt ud forinden, og da der ikke ændret væsentligt på andre ting, så tør vi godt tilskrive mindst halvdelen af gevinsten på ydelsesstigningen, som effekten af bedre og mere ensartet grovfoder året rundt.

6 Effektmåling og -vurdering Lyngsø Søndergård Grovfoderskolen: Overordnet målsætning 1) Højeste fokusområde har hidtil været i stalden, specielt i forbindelse med indkøring af ny stald fra Vi ønskede derfor at få sat fokus på grovfoderproduktionen for at opnå højere kvalitet, udbytte og mere ensartet foderration året rundt. 2) Få sat tal på udbytter og produktionsøkonomi på de enkelte marker, så afgrødefordeling og maskinanvendelse kunne optimeres. Indsatsområder Aktivitet Forventet gevinst Resultat Højere foderværdi i slætgræs Høj fordøjelighed Ensartet tørstof indhold Lavt askeindhold Udtagning af hurtiganalyser, kombineret med brug af slætgræs prognose og fortørringsprognose til vurdering af optimalt skårlægningstidspunkt specielt ved de første 1-3 slæt Markbesøg med opfølgning på renholdelse af nyudlæg. 600 kr. pr. 500 kr. pr. Højt udbytte og god kvalitet i majshelsæd God etablering, herunder såbed og startgødning. Renholdelse: Alle arealer ukrudtsprøjtes med middel og dosis der afpasses til ukrudtstryk og størrelse. Markbesøg vedrørende ukrudt i majsen. Markbesøg for opfølgning/strategi for radrensning i majsen. Markbesøg med vurdering af behov for svampebekæmpelse. Udtagning af friske prøver med henblik på fastsættelse af optimalt høsttidspunkt. Fællesbesøg for vurdering af majsplanter fra hver mark til bestemmelse af høststrategi. 400 kr. pr. 500 kr. pr.

7 Indsatsområder Aktivitet Forventet gevinst Resultat Undersøge markernes udbyttepotentiale, set i forhold til jordbonitet, sortsanvendelse, gødningsstrategi, slætstrategi, omlægningsstrategi, arrondering, mv. Hæve udbyttet med FEN/ha Udbyttemåling på markniveau Beregne fremstillingspris med FMS Bruge udbyttetal og beregninger til optimering, ved iværksættelse af forbedringstiltag. 700 kr. pr. ha. 750 kr. pr. ha. Andet år i Grovfoderskolen: Forankring af forbedringerne Implementering af Lean OK Øvrige kommentarer fra Lyngsø Søndergård Hvad har vi lært? Det giver stor værdi at 1) sætte fælles mål for grovfoderproduktionen a. udbytter og kvaliteter b. handlingsplaner hvem gør hvad ansvarlig, osv. 2) bruge friskanalyser a. til brug for prognoser og korrektion mellem slæt 3) have tid til driftsledelse a. driftslederen skal være i overskud på snittedagen og have overblik over fortørring, rivning og snitterækkefølgen af markerne 4) bruge udbyttemåling, som åbner øjnene for markvariationen og dermed et værktøj til at finde problemer og ændret afgrødefordeling 5) bruge KPO, som giver overblik og identificerer indsatsområder Andet Det er sjovt at have rådgivere, der er oppe på tæerne for at sikre et fælles mål Det er fedt at være rådgiver for kunder, der tør tage udfordringen op Det er rigtig fedt, når det lykkedes Mælkeydelsen er steget med 600 kg EKM pr. over de tre år i Grovfoderskolen. Produktion og staldforhold mm. var optimeret fuldt ud forinden, og da der ikke ændret på andre afgørende ting, så tør vi godt tilskrive gevinsten på ydelsesstigningen, som effekten af bedre og mere ensartet grovfoder.

8 Effektmåling og -vurdering Rosenlund Økologi Grovfoderskolen: Overordnet målsætning 1) Høj selvforsyning med hjemmeavlet og lokalproduceret grovfoder af høj kvalitet 2) Så meget afgræsning som muligt i perioden maj til september, samtidig med konstant mælkeydelse 3) Mælkeydelse skal stige minimum kg EKM pr. Indsatsområder Aktivitet Forventet gevinst Resultat Højere foderværdi i slætgræs Høj fordøjelighed Ensartet tørstof indhold Lavt askeindhold Udtagning af hurtiganalyser kombineret med brug af slætgræs prognose og fortørringsprognose til vurdering af optimalt skårlægningstidspunkt, specielt ved de første 1-3 slæt. 500 kr. pr. 550 kr. pr. Afgræsningsstyring Etablering af foldafgræsning - storfolde opdeles i dagfolde på 3,5 ha hver. 500 kr. pr. 700 kr. pr. Undersøge markernes udbyttepotentiale, set i forhold til jordbonitet, sortsanvendelse, gødningsstrategi, slætstrategi, omlægningsstrategi, arrondering, forpagtninger mv. Implementering af effektivitetsudvikling med opfølgning på afgræsning og foderration mindst hver anden uge. Udbyttemåling på markniveau Beregne fremstillingspris med FMS Bruge udbyttetal og beregninger til optimering ved iværksættelse af forbedringstiltag. 500 kr. pr. ha 650 kr. pr. ha i græsmarken Maskinanvendelse og -økonomi Udarbejde maskinanalyse i FMS med henblik optimering af produktionsøkonomien 500 kr. pr. ha 0 kr. pr. ha

9 Øvrige kommentarer fra Rosenlund Det har været spændende men hårdt at deltage. Det har været en stor opgave at få det hele til at klappe, men vi synes, at Grovfoderskolen har været det hele værd. Vi har fået vendt hver en sten og fået regnet på det hele. Det har rykket os, og vi er nu på højde med de bedste igen Projektet har givet meget fokus på foderforsyningen som helhed og på marker, der ligger langt væk fra ejendommen. Disse marker høstes nu kun, når der er et stort udbytte at hente. Kvaliteten er derfor dårligere, men foderet fra disse marker planlægges derfor til anvendelse for kvier og goldkøer i foderforsyningsstrategien. Mælkeydelsen er steget med kg EKM pr. over de to år i Grovfoderskolen. Produktion og staldforhold mm. var optimeret fuldt ud forinden, og da der ikke ændret på andre afgørende ting, så tør vi godt tilskrive størstedelen af gevinsten på ydelsesstigningen, som effekten af bedre og mere ensartet grovfoder, samt det altafgørende motivation og fokus på området. Det helt overordnede mål var at mælkeproduktionen skulle stige med mindst kg EKM pr. uden nævneværdig forøgelse af vores omkostninger. Det svarer til ca. en mio. direkte på bundlinjen. Vi kom lige akkurat i mål!

10 Effektmåling og -vurdering Søfælde I/S Grovfoderskolen: Overordnet målsætning 1) At sikre optimale udbytter samt en ønsket kvalitet af græs i forhold til foderplan 2) Få sat tal på udbytter og produktionsøkonomi på de enkelte marker, så afgrødefordeling, foderforsyning og maskinanvendelse kunne optimeres. Indsatsområder Aktivitet Forventet gevinst Resultat Højere foderværdi i slætgræs Høj fordøjelighed Ensartet tørstof indhold Lavt askeindhold Udtagning af hurtiganalyser, kombineret med brug af slætgræs prognose og fortørringsprognose til vurdering af optimalt skårlægningstidspunkt, specielt ved de første 1-3 slæt 500 kr. pr.?? Højt udbytte og god kvalitet i majshelsæd God etablering, herunder såbed og startgødning. Renholdelse: Alle arealer ukrudtsprøjtes med middel og dosis der afpasses til ukrudtstryk og størrelse. Markbesøg vedrørende ukrudt i majsen. Udtagning af friske prøver med henblik på fastsættelse af optimalt høsttidspunkt. 0 kr. pr. 0 kr. pr. Undersøge markernes udbyttepotentiale, set i forhold til jordbonitet, sortsanvendelse, gødningsstrategi, slætstrategi, omlægningsstrategi, arrondering, mv. Udbyttemåling på markniveau Beregne fremstillingspris med FMS Bruge udbyttetal og beregninger til optimering, ved iværksættelse af forbedringstiltag. 500 kr. pr. ha. 250 kr. pr. ha i græsmarken

11 Øvrige kommentarer fra Søfælde I/S Stor værdi af udbyttemålingen på markniveau, som vi efterfølgende kunne bruge til at vurdere værdien af jordtype, forfrugtsværdi, omlægningsstrategi og valg af sorter. I øvrigt har vi også lært, at man skal være tro mod sin slætstrategi. Den første beslutning er som regel den rigtige. Tal på tingene skaber overblik, men man skal ikke udelukkende basere beslutninger på 1 eller 2 års resultater. Vi fortsætter med grovfoderstyring i marken, ligesom vi i mange år har lavet produktionskontrol i stalden og nu KPO. Når man løbende har styr på produktionen, opdager man straks, hvis noget er ved at køre af sporet, og da vi ved, hvilke knapper der skal skrues på, kommer vi hurtigt på rette kurs igen uden de store produktionstab. Det samme kan vi gøre med grovfoderstyringen i marken. Grovfoderskolen/grovfoderstyring er et redskab på linje med KvægNøglen i stalden. Vi vurderer, at det er en fordel med flere rådgivere der har dybere kendskab til bedriften. På Søfælde har Hans Erik været tilknyttet bedriften i markplanlægningen, Kim i foder/grovfoderforsyning i samarbejde med Ulla Hansen, der i øvrigt varetager den egentlige foderplanlægningsrådgivning på bedriften. Ingen skade til at der kommer andre øjne på, ligesom det er en fordel at være flere i forbindelse med afholdelse af ferier og andet. Mælkeydelsen er steget med 400 kg EKM pr. over de tre år i Grovfoderskolen.

12 Effektmåling og -vurdering Vestergaard Grovfoderskolen: Overordnet målsætning 1) Stor selvforsyningsgrad med majs til helsæd og en god fordøjelighed og høje udbytter af alle græsslæt. Proteinforsyningen fra græsset skal være høj da indkøbt protein fortsat forventes at være dyrt. 2) Få sat tal på udbytter og produktionsøkonomi på de enkelte marker, så afgrødefordeling og maskinanvendelse kan optimeres. Indsatsområder Aktivitet Forventet gevinst Resultat Højere foderværdi i slætgræs Høj fordøjelighed Ensartet tørstof indhold Lavt askeindhold Udtagning af hurtiganalyser, kombineret med brug af slætgræs prognose og fortørringsprognose til vurdering af optimalt skårlægningstidspunkt, specielt ved de første 1-3 slæt 500 kr. pr. 950 kr. pr. Fastholdelse af højt udbytte og god kvalitet i majshelsæd God etablering, herunder såbed og startgødning. Renholdelse: Alle arealer ukrudtsprøjtes med middel og dosis der afpasses til ukrudtstryk og størrelse. Markbesøg vedrørende ukrudt i majsen. Udtagning af friske prøver med henblik på fastsættelse af optimalt høsttidspunkt. 0 kr. pr. 0 kr. pr. Undersøge markernes udbyttepotentiale, set i forhold til jordbonitet, sortsanvendelse, gødningsstrategi, slætstrategi, omlægningsstrategi, arrondering, forpagtninger mv. Udbyttemåling på markniveau Beregne fremstillingspris med FMS Bruge udbyttetal og beregninger til optimering ved iværksættelse af forbedringstiltag. 500 kr. pr. ha 600 kr. pr. ha i græsmarken Maskinanvendelse og -økonomi Udarbejde maskinanalyse i FMS med 0 kr. pr. ha 250 kr. pr.

13 Indsatsområder Aktivitet Forventet gevinst Resultat Andet år i Grovfoderskolen: Forankring af forbedringerne henblik optimering af produktionsøkonomien Implementering af LEAN ha OK Øvrige kommentarer fra Vestergaard Vi har lært meget. Det var en chokeffekt, at den dårlige jord har været så dyr at dyrke. Variationen mellem markerne har også været en øjenåbner. Med implementering af Lean er vi blevet bedre til at holde fokus på de vigtige ting. Målet var at blive skarpere i marken, og det er lykkedes 100 %. Vi har opgivet nogle af markerne med alt for lave udbytter (uvandet sand) Projektet har givet meget fokus på marker, der ligger langt væk fra ejendommen. Disse marker høstes nu kun, når der er et stort udbytte at hente. Kvaliteten er derfor dårligere, men foderet fra disse marker planlægges derfor til anvendelse for kvier og opdræt i foderforsyningsstrategien. Mere brug af maskinstationen i fremtiden. Plov er udskiftet. Vi sælger skårlæggeren. Vi overvejer at udskifte vores to frakørselsvogne til én vogn i stedet. Vil fortsætte med 1) fællesbesøg, målsætning og handlingsplaner 2) Udbytteriegistrering på markniveau 3) Vi vil også lave beregning af fremstillingspris i FMS

14 Afslutning på Grovfoderskolen for Team Vestergaard. 2012: Vi fik sat nogen høje mål Ja de stod nærmest printet i stål. Udbytter kom op Kvaliteten i top Mere fokus i marken kombineret med godt vejr Hvad kan man ønske sig mer? Udbytter ved at tælle læs og priser blev beregnet Men det systemet er i længden, ikke egnet. 2013: Lean og FMS kom fint i spil og Jens han vil - gerne lave systemer og struktur men han blev ramt af Amors pil, og det kræver andet end landmandskultur Udbytteregistrering kørte flot men beregninger på maskininvesteringer - var det hot? 2014: Så røg vi alle lidt ned i kadence Og Jens røg afsted med ambulance Men trods det, er der optimeret Arronderingen balanceret Fremstillingsprisen studeret Samarbejdspartere fastholdt og engageret Alt i alt 3 rigtig gode år med masser af hands on erfaringer, der består. Mælkeydelsen er steget med kg EKM pr. over de tre år i Grovfoderskolen. Produktion og staldforhold mm. var optimeret fuldt ud forinden, og da der ikke ændret på andre afgørende ting, så tør vi godt tilskrive mindst halvdelen af gevinsten på ydelsesstigningen, som effekten af bedre og mere ensartet grovfoder.

15 Effektmåling og -vurdering Ågården Grovfoderskolen: Overordnet målsætning 1) Optimal selvforsyningsgrad og bedre viden om de enkelte markers udbyttepotentiale 2) Få sat tal på udbytter og produktionsøkonomi på de enkelte marker, så maskinanvendelse kan optimeres 3) Bedre dataudnyttelse mellem bedrift og rådgivere Indsatsområder Aktivitet Forventet gevinst Resultat Højere foderværdi i slætgræs Høj fordøjelighed Ensartet tørstof indhold Lavt askeindhold Udtagning af hurtiganalyser, kombineret med brug af slætgræs prognose og fortørringsprognose til vurdering af optimalt skårlægningstidspunkt, specielt ved de første 1-3 slæt 500 kr. pr. 600 kr. pr. Højt udbytte og god kvalitet i majshelsæd God etablering, herunder såbed og startgødning. Renholdelse: Alle arealer ukrudtsprøjtes med middel og dosis der afpasses til ukrudtstryk og størrelse. Markbesøg vedrørende ukrudt i majsen. Udtagning af friske prøver med henblik på fastsættelse af optimalt høsttidspunkt. 0 kr. pr. 0 kr. pr. Undersøge markernes udbyttepotentiale, set i forhold til jordbonitet, sortsanvendelse, gødningsstrategi, slætstrategi, omlægningsstrategi, arrondering, mv. Bedre dataudnyttelse ved brug af Plante-it Udbyttemåling på markniveau Beregne fremstillingspris med FMS Bruge udbyttetal og beregninger til optimering, ved iværksættelse af forbedringstiltag. Bruge Mark Mobile til registrering af maskinanvendelse og planteværnsmidler i dyrkningsjournalen OK OK

16 Øvrige kommentarer fra Ågården Stor værdi af udbyttemålingen på markniveau, som vi efterfølgende kunne bruge til at vurdere værdien af jordtype, forfrugtsværdi, omlægningsstrategi og valg af sorter. Vi har fået bedre og mere præcise registreringer i marken. Og da det er registreringer vi selv foretager, frigiver det mere tid til konkret rådgivning. Vi har fået væsentlig bedre kvalitet og ensartethed i grovfoderet, hvilket giver højere sundhed i besætningen samt højere mælkeydelse. Vi er blevet gode til at sætte realistiske mål, forfølge og nå målene. Slætgræsprognosen er et fantastisk værktøj i den forbindelse. Mælkeydelsen er steget med 400 kg EKM pr. over de to år i Grovfoderskolen. Vi vurderer, at mindst halvdelen af det skyldes bedre kvalitet i grovfoderet, og mere ens fodring året rundt.

Rådgivning hvor 1+1 =3. Poul Henningsen, Lyngsø Søndergaard Torben S. Frandsen, Agri Nord

Rådgivning hvor 1+1 =3. Poul Henningsen, Lyngsø Søndergaard Torben S. Frandsen, Agri Nord Rådgivning hvor 1+1 =3 Poul Henningsen, Lyngsø Søndergaard Torben S. Frandsen, Agri Nord Emner Præsentation af bedriften Baggrund for deltagelse i grovfoderskolen Arrondering Mål og handlingsplan for grovfoderproduktion

Læs mere

GROVFODERSKOLEN SÅ MEGET GIVER DET

GROVFODERSKOLEN SÅ MEGET GIVER DET Kvægkongres 2015 Peter Hvid Laursen, SEGES GROVFODERSKOLEN SÅ MEGET GIVER DET STØTTET AF promilleafgiftsfonden for landbrug GROVFODERSKOLENS AFSLUTNING Alle bestod Varierende resultater 2... 1.000 kr.

Læs mere

Grovfoderskolen så meget giver det

Grovfoderskolen så meget giver det Grovfoderskolen så meget giver det Kjeldgaard, stald og mark Hvad har vi lavet i Grovfoderskolen? Resultater Hvad har vi fået ud af det? Ole Stampe, Spjald Martin N Mikkelsen, Vestjysk Landboforening Overtaget

Læs mere

Få prisen ned og kvaliteten op på dit grovfoder.

Få prisen ned og kvaliteten op på dit grovfoder. Få prisen ned og kvaliteten op på dit grovfoder. Disposition 1. Sådan optimerer jeg. v/ Søren Andersen. 2. Fremstillingsprisen skal ned! Maskinomkostninger er ofte høje Giver alle marker et højt udbytte?

Læs mere

24. Juni 2015 Peter Hvid Laursen Michael Højholdt FMS PRÆSENTATION OG IMPLEMENTERING

24. Juni 2015 Peter Hvid Laursen Michael Højholdt FMS PRÆSENTATION OG IMPLEMENTERING 24. Juni 2015 Peter Hvid Laursen Michael Højholdt FMS PRÆSENTATION OG IMPLEMENTERING FORMÅL OG MÅL FOR KURSUSDAGEN Det primære formål med dagen er at blive fortrolig med brugen af programmet Kende overordnet

Læs mere

DIGITAL FODERSTYRING - MARKEN

DIGITAL FODERSTYRING - MARKEN DIGITAL FODERSTYRING - MARKEN Mælkeproducent Per Vestergaard, Vildbjerg Seniorkonsulent Peter Hvid Laursen, HusdyrInnovation SEGES Kvæg Kvægkongres Februar 2017 AGENDA 1. Overblik Den digitale verden 2.

Læs mere

Kend dit grovfoderudbytte. Thomas Poulsen, Ågården, Mern Peter Hvid Laursen, VFL-Kvæg

Kend dit grovfoderudbytte. Thomas Poulsen, Ågården, Mern Peter Hvid Laursen, VFL-Kvæg Kend dit grovfoderudbytte Thomas Poulsen, Ågården, Mern Peter Hvid Laursen, VFL-Kvæg Agenda Hvorfor udbytteregistrering i grovfodermarken? Præsentation af Ågården Målsætninger Slætgræs prognose MarkMobile

Læs mere

KvægNyt. Heden&Fjorden. På vej mod et salmonellafrit kvægbrug. Februar 2015 Tema: Salmonellafri Ny Grovfoderskole

KvægNyt. Heden&Fjorden. På vej mod et salmonellafrit kvægbrug. Februar 2015 Tema: Salmonellafri Ny Grovfoderskole rådgivningscenter Heden&Fjorden KvægNyt Februar 2015 Tema: Salmonellafri Ny Grovfoderskole af Line Fruergaard-Roed kvægdyrlæge mobil 4040 5872 På vej mod et salmonellafrit kvægbrug Nu sker det endelig.

Læs mere

God økonomi i økologisk mælkeproduktion med høj selvforsyning og optimalt sædskifte. Jens Peter Rasmussen & Anders B. Møller

God økonomi i økologisk mælkeproduktion med høj selvforsyning og optimalt sædskifte. Jens Peter Rasmussen & Anders B. Møller God økonomi i økologisk mælkeproduktion med høj selvforsyning og optimalt sædskifte. Jens Peter Rasmussen & Anders B. Møller Disposition 1. Det økonomisk optimale kvægsædskifte Er der økonomi i at forpagte

Læs mere

Kl.græsensilage. majsensilage. 6750 3000 5000 7000 9000 11000 FE pr ha

Kl.græsensilage. majsensilage. 6750 3000 5000 7000 9000 11000 FE pr ha majsensilage Kl.græsensilage kr pr FE Optimér den økologiske foderforsyning Kirstine Flintholm Jørgensen og William Schaar Andersen Skal man som økologisk mælkeproducent dyrke mere maj, øge selvforsyningsgraden

Læs mere

Få effekt af udbytteregistreringer

Få effekt af udbytteregistreringer Få effekt af udbytteregistreringer Kvægkongres 2018 Peter Hvid Laursen, Seniorkonsulent, SEGES Anders Vestergaard, Grovfoderkonsulent, LMO Søren Thybo Andersen, Mælkeproducent, Tjele Nye mål i Landbrug

Læs mere

Udvikling i grovfoder

Udvikling i grovfoder Udvikling i grovfoder Ind med kløvergræs! Fokus på kvalitet og strategi Julie C. S. Henriksen, Økologisk Landsforening Hvad er næste skridt i produktionen af kløvergræsensilagen? FNs verdensmål 12: Ansvarligt

Læs mere

Yderligere information kontakt: Jakob S. Jensen 40 16 81 63

Yderligere information kontakt: Jakob S. Jensen 40 16 81 63 Opera i majs flere foderenheder pr. hektar højere kvalitet og fordøjelighed ingen spild og varmedannelse i stak mere mælk pr. ko pr. dag Læs mere på www.agro.basf.dk Yderligere information kontakt: Jakob

Læs mere

REDUCER PRODUKTIONSOMKOSTNINGERNE

REDUCER PRODUKTIONSOMKOSTNINGERNE KvægKongres 2016 Herning, 29. februar 2016 Arne Munk, SEGES Økologi REDUCER PRODUKTIONSOMKOSTNINGERNE - ERFARINGER FRA PROJEKTET STYRKET KONKURRENCEEVNE I ØKOLOGISK MÆLKEPRODUKTION STØTTET AF mælkeafgiftsfonden

Læs mere

Betydning af grovfoderets fordøjelighed til mælkeproduktion. Vibeke Duchwaider, kvægrådgiver

Betydning af grovfoderets fordøjelighed til mælkeproduktion. Vibeke Duchwaider, kvægrådgiver Betydning af grovfoderets fordøjelighed til mælkeproduktion Vibeke Duchwaider, kvægrådgiver Plantedag 2017 Det fodringsmæssige puslespil God fordøjelighed gør det nemt at lave en god foderration En god

Læs mere

Tidskapacitet & Økonomi i Grovfoderproduktionen Mikkel Gejl Hansen, Konsulent, SEGES Peter Hvid Laursen, Seniorkonsulent, SEGES.

Tidskapacitet & Økonomi i Grovfoderproduktionen Mikkel Gejl Hansen, Konsulent, SEGES Peter Hvid Laursen, Seniorkonsulent, SEGES. Tidskapacitet & Økonomi i Grovfoderproduktionen Mikkel Gejl Hansen, Konsulent, SEGES Peter Hvid Laursen, Seniorkonsulent, SEGES Nye mål i Landbrug og Fødevarer kvægs strategi 2020 Specifikke mål for Grovfoderproduktion

Læs mere

Friskgræsanalyser i Vestjylland 2015 - uge 22

Friskgræsanalyser i Vestjylland 2015 - uge 22 Friskgræsanalyser i Vestjylland 2015 - uge 22 1. slæt græs er tæt på at være klar. Det er nu, det gælder om at være vågen for at få taget græsset ved den rette kvalitet. Vi har døjet med ustadigt vejr

Læs mere

Græs til Planteavlskonsulent Søren Greve Olesen

Græs til Planteavlskonsulent Søren Greve Olesen Nytårskur Grovfoder Græs til 2016 Planteavlskonsulent Søren Greve Olesen Vi skal snakke om Overblik over græsblandinger Græsarter Rajgræs Rajsvingel Type: Rajgræs Type: Strandsvingel Strandsvingel Rød-

Læs mere

Målbaseret rådgivning med fokus på produktionsøkonomi. Indlæg 64.1 Jesper Kjelde, Jysk Landbrugsrådgivning

Målbaseret rådgivning med fokus på produktionsøkonomi. Indlæg 64.1 Jesper Kjelde, Jysk Landbrugsrådgivning Målbaseret rådgivning med fokus på produktionsøkonomi Indlæg 64.1 Jesper Kjelde, Jysk Landbrugsrådgivning Disposition Formål hvad er pointen? Analyser af produktionsøkonomi planteavl Målet med planteavl

Læs mere

Farm Check. V. Virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar

Farm Check. V. Virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar Farm Check V. Virksomhedsrådgiver Jørgen Cæsar 1 19. marts 2015 Dagsorden Hvorfor Farm Check? Hvad er Farm Check? Hvor findes nøgletal og hvad siger de? Indsatsområder Eksempel på handlingsplaner hvis

Læs mere

FREMSTILLINGSPRISEN PÅ ØKO-MÆLK - ET UUNDVÆRLIGT NØGLETAL STYRKET KONKURRENCEEVNE I ØKOLOGISK MÆLKEPRODUKTION - DEL II

FREMSTILLINGSPRISEN PÅ ØKO-MÆLK - ET UUNDVÆRLIGT NØGLETAL STYRKET KONKURRENCEEVNE I ØKOLOGISK MÆLKEPRODUKTION - DEL II Gefion, Sorø 15. november 2016 Arne Munk Teamleder husdyr FREMSTILLINGSPRISEN PÅ ØKO-MÆLK - ET UUNDVÆRLIGT NØGLETAL STYRKET KONKURRENCEEVNE I ØKOLOGISK MÆLKEPRODUKTION - DEL II STØTTET AF mælkeafgiftsfonden

Læs mere

Arne Munk, SEGES Økologi OMLÆGNING TIL ØKOLOGI?

Arne Munk, SEGES Økologi OMLÆGNING TIL ØKOLOGI? KvægKongres 2016 Herning 29. februar 2016 Arne Munk, SEGES Økologi OMLÆGNING TIL ØKOLOGI? ØKOLOGI? - MIN PRÆSENTATION Markedet bærer økologien frem Overvejelser økologisk kødkvægproduktion Omlægningstjek,

Læs mere

Optimal kombination af græs og forskellige majsprodukter

Optimal kombination af græs og forskellige majsprodukter Optimal kombination af græs og forskellige majsprodukter Dansk Kvægs Kongres 2007 Tirsdag den 27. februar i Herning Kongrescenter V/ specialkonsulent Rudolf Thøgersen Dansk Kvæg, Afdeling for Specialviden

Læs mere

Tag højde for usikkerhed ved vurdering af økonomien i ensileringsmidler

Tag højde for usikkerhed ved vurdering af økonomien i ensileringsmidler Tag højde for usikkerhed ved vurdering af økonomien i ensileringsmidler Susanne Clausen / Rudolf Thøgersen Græsensileringssæsonen står for døren, og så melder spørgsmålet sig, om det er værd at bruge ensileringsmidler.

Læs mere

Styring af og opfølgning på foderproduktionen Erfaringer fra projekt Produktionsstyring på økologiske malkekvægbedrifter

Styring af og opfølgning på foderproduktionen Erfaringer fra projekt Produktionsstyring på økologiske malkekvægbedrifter Styring af og opfølgning på foderproduktionen Erfaringer fra projekt Produktionsstyring på økologiske malkekvægbedrifter Tema 12 Få overblik og økonomi i foderkæden Økologikonsulent Solvejg Pedersen, Dansk

Læs mere

Kend din fremstillingspris d. 27. nov. 2013. - Økologikongres 2013 Specialkonsulent William S. Andersen Videncentret For Landbrug

Kend din fremstillingspris d. 27. nov. 2013. - Økologikongres 2013 Specialkonsulent William S. Andersen Videncentret For Landbrug Kend din fremstillingspris d. 27. nov. 2013 - Økologikongres 2013 Specialkonsulent William S. Andersen Videncentret For Landbrug William Schaar Andersen - Specialkonsulent VFL Arbejdsområder! " Produktionsøkonomi

Læs mere

Temadag på Assendrup. Udbytter, tab og økonomi på bedrifterne Hvad har vi lært, og hvordan kan det bruges fremover. v/ Peter Hvid Laursen

Temadag på Assendrup. Udbytter, tab og økonomi på bedrifterne Hvad har vi lært, og hvordan kan det bruges fremover. v/ Peter Hvid Laursen Temadag på Assendrup Udbytter, tab og økonomi på bedrifterne Hvad har vi lært, og hvordan kan det bruges fremover v/ Peter Hvid Laursen -har medvirket i projektet Projekter med grovfoderproduktion i fokus

Læs mere

Afgræsningssystemer. Afgræsningssystemer. Bufferareal. Bufferareal. Bufferareal. Storfold er yt til malkekøer. Reguleret storfold. Fold (skiftefolde)

Afgræsningssystemer. Afgræsningssystemer. Bufferareal. Bufferareal. Bufferareal. Storfold er yt til malkekøer. Reguleret storfold. Fold (skiftefolde) Afgræsningssystemer Afgræsningssystemer Reguleret storfold Bufferareal Fold (skiftefolde) Bufferareal Stribe afgræsnig Bufferareal Storfold Storfold er yt til malkekøer 7. november 2... 2014 1 Reguleret

Læs mere

https://www.landbrugsinfo.dk/oekonomi/produktionsoekonomi/planteavl/analyser-o...

https://www.landbrugsinfo.dk/oekonomi/produktionsoekonomi/planteavl/analyser-o... Side 1 af 6 Du er her: LandbrugsInfo > Økonomi > Produktionsøkonomi > Planteavlsøkonomi > Analyser og beregninger > Positivt udbytte af at dyrke hestebønner 2761 Oprettet: 19-02-2016 Positivt udbytte af

Læs mere

Hvad er din fremstillingspris på korn. Brug driftsgrensopgørelsen til at se bundlinjen på kornproduktionen.

Hvad er din fremstillingspris på korn. Brug driftsgrensopgørelsen til at se bundlinjen på kornproduktionen. Hvad er din fremstillingspris på korn Du skal kun producere korn selv, hvis du kan gøre det billigere end det du kan købe kornet til på langt sigt. Kender du din fremstillingspris? Tre gode grunde til

Læs mere

Økologi skal/skal ikke? KvægKongres 2016 Jens Kock og Erik Andersen ØkologiRådgivning Danmark

Økologi skal/skal ikke? KvægKongres 2016 Jens Kock og Erik Andersen  ØkologiRådgivning Danmark Økologi skal/skal ikke? KvægKongres 2016 Jens Kock og Erik Andersen jkh@jlbr.dk era@oerd.dk ØkologiRådgivning Danmark Fordi der er mangel på råvarer!!! Øvrige varer Mælk Oksekød Grønsager Æg Svinekød Frugt

Læs mere

Få styr på Grovfoderproduktionen

Få styr på Grovfoderproduktionen Få styr på Grovfoderproduktionen Dansk Kvæg Kongres 2010 Konsulent Peter Hvid Laursen Dansk Kvæg Det Europæiske Fællesskab ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer,

Læs mere

Informationsmøde Landmand Christian Mikkelsen Virksomhedsrådgiver Per Bøndergaard Virksomhedsrådgiver Søren Greve Olesen

Informationsmøde Landmand Christian Mikkelsen Virksomhedsrådgiver Per Bøndergaard Virksomhedsrådgiver Søren Greve Olesen Informationsmøde Landmand Christian Mikkelsen Virksomhedsrådgiver Per Bøndergaard Virksomhedsrådgiver Søren Greve Olesen Program Hvad er Back in Black Eksempel på en handlingsplan Erfaringer fra den Sønderjyske

Læs mere

Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning.

Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning. Græs i sædskiftet - effekt af afstande og belægning. Niels Tvedegaard 1, Ib Sillebak Kristensen 2 og Troels Kristensen 2 1:KU-Life, Københavns Universitet 2:Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus

Læs mere

Den bedste kombination af kløvergræsog majsensilage

Den bedste kombination af kløvergræsog majsensilage Den bedste kombination af kløvergræsog majsensilage Ole Aaes, Dansk Kvæg 82 Den bedste kombination af kløvergræs og majsensilage V/ Landskonsulent Ole Aaes, Dansk Kvæg Afdeling for Ernæring og Sundhed

Læs mere

DEN RIGTIGE STØRRELSE PÅ GROVFODERLAGERET. Ove Lund, SEGES, Erhvervsøkonomi Herning 28. februar 2017

DEN RIGTIGE STØRRELSE PÅ GROVFODERLAGERET. Ove Lund, SEGES, Erhvervsøkonomi Herning 28. februar 2017 DEN RIGTIGE STØRRELSE PÅ GROVFODERLAGERET Ove Lund, SEGES, Erhvervsøkonomi Herning 28. februar 2017 Følgende gennemgang kan blive UBEHAGELIG, og kan også give bivirkninger, som: Mere likviditet Færre omkostninger

Læs mere

Tæt opfølgning skaber økonomisk fremgang

Tæt opfølgning skaber økonomisk fremgang Tæt opfølgning skaber økonomisk fremgang V/ konsulent Bjarne Christensen, S:\Prodsyst\Kongres2003\BJCoverheads.ppt 1 Spredning i det økonomiske resultat bliver større S:\Prodsyst\Kongres2003\BJCoverheads.ppt

Læs mere

Hvad kendetegner økologiske mælkeproduktion med høj jordrente?

Hvad kendetegner økologiske mælkeproduktion med høj jordrente? Hvad kendetegner økologiske mælkeproduktion med høj jordrente? Noget tyder på at økologiske mælkeproducenter med god jord bør i højere grad gå efter synergienerne mellem mælkeproduktion og salgsafgrøder

Læs mere

Fodereffektivitet - en del af den optimale foderforsyning

Fodereffektivitet - en del af den optimale foderforsyning Fodereffektivitet - en del af den optimale foderforsyning Troels Kristensen & Anna-Sofie Hansen Danmarks JordbrugsForskning, Foulum Planlægning Foderemner Kontrol Foderration Besætning Foderforsyning Fodereffektivitet

Læs mere

Foderplanlægning Kvæg (konventionel/økologisk) Moduler i FMS

Foderplanlægning Kvæg (konventionel/økologisk) Moduler i FMS En introduktion til Foderplanlægning Kvæg (Konventionel/Økologisk) en del af planlægningsværktøjet FMS Udarbejdet af Peter Hvid Laursen, VFL. Foderplanlægning Kvæg (konventionel/økologisk) Moduler i FMS

Læs mere

FRISTELSER VED AFGRÆSNING

FRISTELSER VED AFGRÆSNING FRISTELSER VED AFGRÆSNING Thomas Andersen, Kvæg Herning kongrescenter 1. marts 2015 KVÆGKONGRES 2016 INDHOLD Strategiske overvejelser Økonomi Forventet produktion Arbejdsindsats Andre effekter 2... AFGRÆSNING

Læs mere

Sådan får jeg en god og effektiv arbejdsdag

Sådan får jeg en god og effektiv arbejdsdag Sådan får jeg en god og effektiv arbejdsdag Tema 11 Omsæt strategi til handling Gårdejer Per Andersen Skive Økonomiudvalg De seje køer på Siggaard Siggaard Lidt gård historie Min farfar købte gården i

Læs mere

KICK OFF MØDE FOR EKSTERNE KONSULENTER

KICK OFF MØDE FOR EKSTERNE KONSULENTER LMO, Søften 19. maj 2016 Arne Munk, SEGES Økologi KICK OFF MØDE FOR EKSTERNE KONSULENTER STYRKET KONKURRENCEEVNE I ØKOLOGISK MÆLKEPRODUKTION DEL II STØTTET AF mælkeafgiftsfonden DAGSORDEN 1. Velkomst og

Læs mere

Høj selvforsyningsgrad på økologiske bedrifter

Høj selvforsyningsgrad på økologiske bedrifter Høj selvforsyningsgrad på økologiske bedrifter Arne Munk, VFL Økologi Lisbeth Tønning, Jysk Økologi Kvægkongressen Herning 25. februar 2014 STØTTET AF promilleafgiftsfonden for landbrug Disposition Selvforsyningsgrad

Læs mere

Aftenkongres 10-12-2015 Fremstillingspris på korn, jordleje og indkøbsforeninger mv. Per Skodborg Nielsen Planterådgiver Heden og Fjorden I/S

Aftenkongres 10-12-2015 Fremstillingspris på korn, jordleje og indkøbsforeninger mv. Per Skodborg Nielsen Planterådgiver Heden og Fjorden I/S Aftenkongres 10-12-2015 Fremstillingspris på korn, jordleje og indkøbsforeninger mv. Per Skodborg Nielsen Planterådgiver Heden og Fjorden I/S Fremstillingspris på korn + Stykomkostninger (gødning, udsæd,

Læs mere

Den Digitale Motorvej 2017

Den Digitale Motorvej 2017 Den Digitale Motorvej 2017 For en del maskinstationer med Claas finsnittere og Telematics, blev 2017 året hvor det store skridt mod digital dataopsamling blev taget. Vi har fulgt med og bringer her de

Læs mere

Mælkeydelsesniveau. Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg

Mælkeydelsesniveau. Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg Mælkeydelsesniveau Findes det optimale niveau? Dorte Brask-Pedersen, Agri Nord Kvæg 1 19. marts 2015 Økotimeringsdag Agenda Fakta, historik, tal om kvæg Kraftfoder/tilskudsfoder niveau Restbeløb Parametre

Læs mere

Få bedre styr på foderomkostningerne på dækningsbidragsniveau Sådan gør vi på Fyn

Få bedre styr på foderomkostningerne på dækningsbidragsniveau Sådan gør vi på Fyn Få bedre styr på foderomkostningerne på dækningsbidragsniveau Sådan gør vi på Fyn Tema 12 Få overblik og økonomi i foderkæden Kvægbrugskonsulent Inger-Marie Antonsen Landbo Fyn På Fyn Deltager ca. 130

Læs mere

Nye afgrøder fra mark til stald?

Nye afgrøder fra mark til stald? Nye afgrøder fra mark til stald? Ved planteavlskonsulent Vibeke Fabricius, LMO Viborg Fodringsseminar VSP april 2014 Overvejelser ved optimering af afgrøde- og sædskiftevalg? Korn Byg og hvede det, vi

Læs mere

Hvad siger koen til brug af ensileringsmidler og til en længere snitlængde? - Kvalitetssikring af ensileringsarbejdet. Rudolf Thøgersen, Dansk Kvæg

Hvad siger koen til brug af ensileringsmidler og til en længere snitlængde? - Kvalitetssikring af ensileringsarbejdet. Rudolf Thøgersen, Dansk Kvæg Hvad siger koen til brug af ensileringsmidler og til en længere snitlængde? - Kvalitetssikring af ensileringsarbejdet Rudolf Thøgersen, Dansk Kvæg Temadag om grovfoder Bygholm Landbrugsskole, den 8. marts

Læs mere

Virksomhedsbeskrivelse - Oversigtskort over virksomheden

Virksomhedsbeskrivelse - Oversigtskort over virksomheden Foto: Inger Bertelsen, Videncentret for Landbrug Foto: Inger Bertelsen, Videncentret for Landbrugv Lars er driftsleder i stalden Bo står for marken Mads står for daglig vedligholdelse og reparationer Virksomhedsbeskrivelse

Læs mere

Erfaringer med forårssået vinterrug til afgræsning og Eliteafgræsning

Erfaringer med forårssået vinterrug til afgræsning og Eliteafgræsning Erfaringer med forårssået vinterrug til afgræsning og Eliteafgræsning NASJONAL ØKOMELK-KONFERANSE Hell 25. OG 26. JANUAR 2017 Ved Hans Lund, Kvægrådgiver ØkologiRådgivning Danmark Mobil 0045 2557 9863

Læs mere

Virksomhedsbeskrivelse Oversigtskort over virksomheden

Virksomhedsbeskrivelse Oversigtskort over virksomheden Virksomhedsbeskrivelse Oversigtskort over virksomheden Plov 90 % indtjening Såmaskine Maskinfællesskab 85 årskøer 9.500 kg/ha i gns. 4 malkerobotter Gyllespreder Uændret størrelse ansatte som er selvkørende

Læs mere

Man flytter intet ved at lade stå til Svinekongressen 20. oktober 2015

Man flytter intet ved at lade stå til Svinekongressen 20. oktober 2015 Man flytter intet ved at lade stå til Svinekongressen 20. oktober 2015 v/ gårdejer Niels-Henrik Hjerrild og driftsøkonom Poul Brandstrup Agenda 1. Hvad gik budgetmatchen ud på? V/ Poul Brandstrup 2. Min

Læs mere

Sidste nyt om ensilering

Sidste nyt om ensilering Sidste nyt om ensilering Svampe i majsensilage Nye kvalitetsanalyser Alkoholgæring Ensileringsmidler Specialkonsulent Rudolf Thøgersen Gærsvampe i majsensilage Er oftest årsag til varmedannelse i ensilage

Læs mere

FODRING OG FODERPRODUKTION

FODRING OG FODERPRODUKTION FODRING OG FODERPRODUKTION Martin Weisbjerg, Jørgen Eriksen, Torben Frandsen 1 og Marianne Johansen Aarhus Universitet, Foulum 1 SEGES Workshop om Fremtidens Kvægbedrift i Danmark, Foulum, 27. september

Læs mere

ØG KVALITETEN AF KLØVERGRÆSENSILAGEN STRATEGIPLAN OG KONKRETE PLANLÆGNINGSVÆRKTØJER TIL OPTIMERING AF KLØVERGRÆSENSILAGEN

ØG KVALITETEN AF KLØVERGRÆSENSILAGEN STRATEGIPLAN OG KONKRETE PLANLÆGNINGSVÆRKTØJER TIL OPTIMERING AF KLØVERGRÆSENSILAGEN ØG KVALITETEN AF KLØVERGRÆSENSILAGEN STRATEGIPLAN OG KONKRETE PLANLÆGNINGSVÆRKTØJER TIL OPTIMERING AF KLØVERGRÆSENSILAGEN ØG KVALITETEN AF KLØVERGRÆSENSILAGEN STRATEGIPLAN OG KONKRETE PLANLÆGNINGSVÆRKTØJER

Læs mere

SÅDAN SÆNKER DU PRODUKTIONSPRISEN MED 30 ØRE PER LITER MÆLK

SÅDAN SÆNKER DU PRODUKTIONSPRISEN MED 30 ØRE PER LITER MÆLK Vingsted 25. november 2015 Arne Munk SÅDAN SÆNKER DU PRODUKTIONSPRISEN MED 30 ØRE PER LITER MÆLK STØTTET AF mælkeafgiftsfonden PROGRAM Introduktion og kort om projektet Konsulent Arne Munk, SEGES Økologi

Læs mere

Afsluttende fælleskursus for deltagere i Afgræsningsskolen 2014

Afsluttende fælleskursus for deltagere i Afgræsningsskolen 2014 Afsluttende fælleskursus for deltagere i Afgræsningsskolen 2014 Arne Munk Hovborg Kro Holmeåvej 2, 6682 Hovborg 12. november 2014 Program Velkomst og præsentation af projektet og programmet v/ konsulent

Læs mere

Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i

Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget i Lars er driftsleder i stalden Bo står for marken Mads står for daglig vedligholdelse og reparationer Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer,

Læs mere

Beregn udbytte i kg frø i alt og pr. ha samt udbyttet i kr. i alt og pr. ha. Mængde i kg Mængde pr. ha Udbytte i kr. Udbytte kr.

Beregn udbytte i kg frø i alt og pr. ha samt udbyttet i kr. i alt og pr. ha. Mængde i kg Mængde pr. ha Udbytte i kr. Udbytte kr. 18 3. Planteavl Opgave 3.1. Udbytte i salgsafgrøder På svineejendommen Nygård er der et markbrug med 22 ha vinterraps, 41 ha vinterhvede og 47 ha vinterbyg. Der skal foretages beregninger på udbyttet i

Læs mere

5 case studier. 206: 62 køer 85 ha 1,2 ha/ko. 216: 156 køer 222 ha 1,4 ha/ko. 236: 83 køer 91 ha 1,1 ha/ko. 609: 95 køer 138 ha 1,3 ha/ko

5 case studier. 206: 62 køer 85 ha 1,2 ha/ko. 216: 156 køer 222 ha 1,4 ha/ko. 236: 83 køer 91 ha 1,1 ha/ko. 609: 95 køer 138 ha 1,3 ha/ko Besætningens forsyning med vitaminer og mineraler - case studier og model Lisbeth Mogensen, Troels Kristensen, Karen Søegaard, Søren Krogh Jensen A A R H U S U N I V E R S I T E T Det Jordbrugsvidenskabelige

Læs mere

Foderplanlægning Kvæg (konventionel/økologisk) Moduler i FMS

Foderplanlægning Kvæg (konventionel/økologisk) Moduler i FMS En introduktion til Foderplanlægning Kvæg (Konventionel/Økologisk) en del af planlægningsværktøjet FMS Udarbejdet af Peter Hvid Laursen, SEGES Kvæg. Foderplanlægning Kvæg (konventionel/økologisk) Moduler

Læs mere

Fra Landbrugselev til økologisk fødevareproducent

Fra Landbrugselev til økologisk fødevareproducent Fra Landbrugselev til økologisk fødevareproducent Økologisk mælkeproduktion muligheder og udfordringer v/ Kirstine Lauridsen, agronom, DL, Økologisk Landsforening Landbrugsafdelingen, mail: KL@okologi.dk

Læs mere

Kritiske punkter til dyrkning af grovfoder med særlig fokus på majs og græs

Kritiske punkter til dyrkning af grovfoder med særlig fokus på majs og græs Kritiske punkter til dyrkning af grovfoder med særlig fokus på majs og græs Tema 11 Fra såning til foderbord - der er mange penge at hente i foderkæden Landskonsulent Karsten Attermann Nielsen, Landscentret,

Læs mere

Troels Kristensen. Klimabelastningen fra kvægbrug fodring og produk%onsstrategier i stalden. Frem%dige udfordringer i malkekvægholdet:

Troels Kristensen. Klimabelastningen fra kvægbrug fodring og produk%onsstrategier i stalden. Frem%dige udfordringer i malkekvægholdet: Frem%dige udfordringer i malkekvægholdet: Klimabelastningen fra kvægbrug fodring og produk%onsstrategier i stalden Troels Kristensen Aarhus Universitet, Ins4tut for agroøkologi Indlæg ved økologi kongres

Læs mere

Erfaringer med individuelt konfigureret økonomistyring

Erfaringer med individuelt konfigureret økonomistyring Erfaringer med individuelt konfigureret økonomistyring Erfaringer indhentet i projektet Vækst og merværdi arbejdspakken Økonomistyring. Som en del af demonstrationsprojektet `Vækst og merværdi er der i

Læs mere

Resultaterne er helt eventyrlig læsning. Den rekordhøje mælkepris i starten af 2014, slår kraftigt igennem på resultaterne.

Resultaterne er helt eventyrlig læsning. Den rekordhøje mælkepris i starten af 2014, slår kraftigt igennem på resultaterne. KVÆGRÅDGIVNING Fulbyvej 15 DK 4180 Sorø Tel +45 5786 5000 CVR 31 12 39 92 www.gefion.dk Kvægnøgle resultat pr. 30. juni 2014 Kvægnøgle resultater opgjort pr. 30. juni på alle deltagende besætninger på

Læs mere

UDVIKLINGSVEJE FOR DEN. Idekatalog:

UDVIKLINGSVEJE FOR DEN. Idekatalog: Idekatalog: UDVIKLINGSVEJE FOR DEN ØKOLOGISKE MÆLKEPRODUKTION Projekt: Økonomisk strategi for økologisk mælkeproduktion. Projektet er støttet af Fonden for økologisk landbrug INDHOLD 1: Forord 2: Indledning

Læs mere

Introduktion kortfattet vejledning til MarKo

Introduktion kortfattet vejledning til MarKo Introduktion kortfattet vejledning til MarKo MarKo En kort introduktion til regnearket MarKo. Af: Peter Hvid Laursen, Videncentret Kvæg og Erik Maegaard, Videncentret Planteproduktion Videncentret for

Læs mere

ABC tidsregistrering - en del af projektet Arbejdsplanlægning på kvægbedrifter

ABC tidsregistrering - en del af projektet Arbejdsplanlægning på kvægbedrifter ABC tidsregistrering - en del af projektet Arbejdsplanlægning på kvægbedrifter Erfaudveklings/kursus Lemvigegnens Landboforening 16 december 2010 v/mette Thorhauge og Ulrik Toftegaard (Søren Lykke, LRØ)

Læs mere

Finsnitteren som grovfoderlaboratorium. Niels Bastian Kristensen, SEGES

Finsnitteren som grovfoderlaboratorium. Niels Bastian Kristensen, SEGES Finsnitteren som grovfoderlaboratorium Niels Bastian Kristensen, SEGES In-line NIR: foderblander, finsnitter, gyllevogn.. Status 2018 in-line NIR til udbytteregistrering Mange forskellige NIR-løsninger

Læs mere

KVÆGNØGLE RESULTATER 2013

KVÆGNØGLE RESULTATER 2013 KVÆGNØGLE RESULTATER 2013 Resultaterne er gennemgået ved økonomimøde for mælkeproducenter d. 20. marts 2014 Indhold Indhold... 1 Store stigninger i dækningsbidraget i 2013... 2 Gennemsnitsresultater...

Læs mere

Transport og logistikanalyse

Transport og logistikanalyse Flemming Grysbæk Sørvadvej 26 7500 Holstebro Transport og logistikanalyse 1. Mål for transportanalysen Det primære mål er at vurdere den nuværende transport på ejendommen. Det har ligeledes fokus at se

Læs mere

Samfundets krav til kvægbedrifterne inden for miljø og klima

Samfundets krav til kvægbedrifterne inden for miljø og klima Samfundets krav til kvægbedrifterne inden for miljø og klima Fremtidens helhedsorienterede og balancerede kvægproduktion Landskonsulent Ole Aaes, HusdyrInnovation, SEGES Hvad døde hummere i Gilleleje førte

Læs mere

Virksomhedsbeskrivelse - Sundbygaard

Virksomhedsbeskrivelse - Sundbygaard 210 årskøer, st. race 1. jan. 13: 260 årskøer Fuld opdræt 10.800 kg EKM Miljøgodk. til 430 DE, Mælkekvote: nuværende 1,55 mio. målet er 2,7 mio. kg Køer ude i 6 timer Tyrekalve sælgers alder 1 mdr. Lars

Læs mere

Grovfoderproduktion. maskiner skal der til. Bygnings- og Maskinkontoret i Sønderjylland. Læn jer bare tilbage

Grovfoderproduktion. maskiner skal der til. Bygnings- og Maskinkontoret i Sønderjylland. Læn jer bare tilbage Grovfoderproduktion maskiner skal der til Maskinkonsulent Kim Brodersen Bygnings & Maskinkontoret i Mobil : 30 56 00 25 Tirsdag Den. 23 maj 2006 Læn jer bare tilbage 1 Grundlæggende forudsætninger Jævne

Læs mere

Optimalt valg af kløvergræsblanding

Optimalt valg af kløvergræsblanding Kvægkongres 2017 Landskonsulent Ole Aaes SEGES, HusdyrInnovation Optimalt valg af kløvergræsblanding Forhold der skal tages i betragtning, når I skal vælge kløvergræsblanding Totale økonomi på bedriften

Læs mere

Notatet fra 15. september 2016 er opdateret med værdier for økologisk produktion.

Notatet fra 15. september 2016 er opdateret med værdier for økologisk produktion. 15. september 2016 Priser på grovfoder for 2016, 2017 og 2018 Indhold 1. Sammendrag... 1 2. Typer af grovfoderpriser... 2 3. Vejledende Intern grovfoderpris og Optimeringspris Grovfoder i 2016, 2017 og

Læs mere

På vej mod en lavere fremstillingspris Eksempler fra midtjyske landmænd

På vej mod en lavere fremstillingspris Eksempler fra midtjyske landmænd På vej mod en lavere fremstillingspris Eksempler fra midtjyske landmænd Rådgivereksempler Af Katrine Siersted, Ida S. Nikolajsen og Vibeke Duchwaider Agenda! Det store overblik blandt de udvalgte landmænd!

Læs mere

Hvad gør vi på Havredalsgaardfor at styrke restbeløbet i det daglige V/Michael Jensen

Hvad gør vi på Havredalsgaardfor at styrke restbeløbet i det daglige V/Michael Jensen Hvad gør vi på Havredalsgaardfor at styrke restbeløbet i det daglige V/Michael Jensen Historien bag bedriften 2000 Vi overtager Havredalsgaard Bygger ny stald til 135 køer 2006 Begynder at malke tre gange

Læs mere

Billede 1: Har du brug for mere sæsonbaseret viden fra Landmand.dk? Billede 2: Har du brug for mere sæsonbaseret viden fra LandbrugsInfo.

Billede 1: Har du brug for mere sæsonbaseret viden fra Landmand.dk? Billede 2: Har du brug for mere sæsonbaseret viden fra LandbrugsInfo. Notat SEGES, Landbrug & Fødevarer F.m.b.A. Marketing & Fagkommunikation Vækstlandmandens årshjul over informationskanaler og viden Ansvarlig AKJM Oprettet 27-09- Projekt: 7684, Hvor skal væksten komme

Læs mere

Størrelsesøkonomi deleøkonomi Markbrug og maskiner. Økonomikonference SAGRO

Størrelsesøkonomi deleøkonomi Markbrug og maskiner. Økonomikonference SAGRO Størrelsesøkonomi deleøkonomi Markbrug og maskiner Økonomikonference SAGRO Flemming Hedegaard, Direktør Emner til dagen Maskinøkonomi Overblik over dine egne tal Investeringsplan Størrelsesøkonomi Deleøkonomi

Læs mere

Strategi for foderforsyning

Strategi for foderforsyning Strategi for foderforsyning Vibeke Duchwaider, kvægrådgiver Aftenkongres 2016 Det fodringsmæssige puslespil God fordøjelighed gør det nemt at lave en god foderration En god foderration* indeholder 6,50

Læs mere

Gode muligheder for mere kornstivelse til malkekøer

Gode muligheder for mere kornstivelse til malkekøer Gode muligheder for mere kornstivelse til malkekøer Henrik Martinussen, HusdyrInnovation Maria Sørensen, Erhvervsøkonomi KVÆGKONGRES 2018 Årlig forbrug af korn til kvæg 650.000 ton / Værdi knap 1 mia.

Læs mere

Grovfoderproduktion på fremtidens kvægbrug. V/ landskonsulent Karsten A. Nielsen landskonsulent Martin Mikkelsen

Grovfoderproduktion på fremtidens kvægbrug. V/ landskonsulent Karsten A. Nielsen landskonsulent Martin Mikkelsen Grovfoderproduktion på fremtidens kvægbrug V/ landskonsulent Karsten A. Nielsen landskonsulent Martin Mikkelsen Landbrugets Rådgivningscenter a un Ja N es to r s pe Al ya Tr o se C ol os s ro Ky M ag nu

Læs mere

Sund jord for et sundt liv. Sæt fokus på bundlinjen!

Sund jord for et sundt liv. Sæt fokus på bundlinjen! Sund jord for et sundt liv Sæt fokus på bundlinjen! Torben Nielsen & Trine Leerskov Onsdag d. 2. november 2016 Producerede grise pr årsso Udvikling i svineproduktionen 32 30 28 26 24 22 20 2000 2001 2002

Læs mere

Analyserne danner - sammen med forventning til omkostninger og priser - grundlag for en vurdering af de økonomiske

Analyserne danner - sammen med forventning til omkostninger og priser - grundlag for en vurdering af de økonomiske Økonomi i kartoffelproduktionen Tema > > Landskonsulent Erik Maegaard, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion De aktuelle priser og omkostninger ved produktion af såvel spise- som fabrikskartofler

Læs mere

Cost4Milk Økonomikonference 7. februar v. Aage Nielsen, kvægrådgiver

Cost4Milk Økonomikonference 7. februar v. Aage Nielsen, kvægrådgiver Cost4Milk Økonomikonference 7. februar 2018 v. Aage Nielsen, kvægrådgiver Indtryk fra USA Alle farmere kendte på stående fod præcist deres Break Even (Nulpunkts-) pris. Alle var helt klar over hvor høj

Læs mere

Nyt om staldfodring med frisk græs og afgræsning. Grovfoderseminar februar 2019 Martin Øvli Kristensen Seges Økologi Innovation

Nyt om staldfodring med frisk græs og afgræsning. Grovfoderseminar februar 2019 Martin Øvli Kristensen Seges Økologi Innovation Nyt om staldfodring med frisk græs og afgræsning Grovfoderseminar 6.-7. februar 2019 Martin Øvli Kristensen Seges Økologi Innovation Indhold Afgræsning Estimering af græsoptag Erfaringer fra afgræsningsskolerne

Læs mere

Nr. 6 - uge 21. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Mikronæringsstoffer til majs Hvedehelsæd, skal-skal ikke?

Nr. 6 - uge 21. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Mikronæringsstoffer til majs Hvedehelsæd, skal-skal ikke? Nr. 6 - uge 21 I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Mikronæringsstoffer til majs Hvedehelsæd, skal-skal ikke? GrovfoderNyt 22. Maj 2019 Bedriften lige nu Af Anders Christiansen

Læs mere

Virksomhedsbeskrivelse - Oversigtskort over virksomheden

Virksomhedsbeskrivelse - Oversigtskort over virksomheden Foto: Jens Tønnesen, Dansk Landbrugs Medier Foto: Inger Bertelsen, Videncentret for Landbrug Foto: Jens Tønnesen, Dansk Landbrugs Medier Foto: William S. Andersen, Videncentret For Landbrug 152 hektar

Læs mere

...for mere udbytte. Majs blev tidligere altid set som en meget sund afgrøde, uden nævneværdige

...for mere udbytte. Majs blev tidligere altid set som en meget sund afgrøde, uden nævneværdige ...for mere udbytte Majs blev tidligere altid set som en meget sund afgrøde, uden nævneværdige sygdomsproblemer. De seneste 10 år er majsarealet fordoblet, og samtidig er sygdomspresset steget med kraftigere

Læs mere

Kend din grovfoder pris. Annette Bøeg Bruun, Driftsøkonom Brian Søndergaard, Grovfoderrådgiver

Kend din grovfoder pris. Annette Bøeg Bruun, Driftsøkonom Brian Søndergaard, Grovfoderrådgiver Kend din grovfoder pris Annette Bøeg Bruun, Driftsøkonom Brian Søndergaard, Grovfoderrådgiver Agenda Fakta Værktøjskassen Hvad kan du gøre? Maskinomkostninger Forpagtning Alternativer Opsummering Hvad

Læs mere

Forpligtende Rådgivning

Forpligtende Rådgivning Forpligtende Rådgivning Norsk Landbruksrådgiving 14. januar 2011 Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Tværfaglig rådgivning i praksis - baseret på erfaringer med

Læs mere

I EN VERDEN MED MERE KVÆLSTOF NU ER DER GÅET HUL PÅ SÆKKEN HVAD SKAL JEG GØRE?

I EN VERDEN MED MERE KVÆLSTOF NU ER DER GÅET HUL PÅ SÆKKEN HVAD SKAL JEG GØRE? Kolding 3/2 2016 Jens Elbæk Seges I EN VERDEN MED MERE KVÆLSTOF NU ER DER GÅET HUL PÅ SÆKKEN HVAD SKAL JEG GØRE? Lav plads på kontoen 2,2 mia. er på vej! Ca. 800 kr/ha i gennemsnit Det kommer ikke alt

Læs mere

Opsamling til konferencen. Hvor skal væksten komme fra

Opsamling til konferencen. Hvor skal væksten komme fra Opsamling til konferencen Hvor skal væksten komme fra Case 1 Mogens Pedersen købte sine forældres konventionelt drevne ejendom i 2001, der dengang bestod af 200 køer og 200 ha. planteavl siden har Mogens

Læs mere

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk

Tabelsamling Resultat pr. kg mælk Tabelsamling - 2011 Resultat pr. kg mælk 4,00 Pr. kg mælk 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 0,35 0,35 0,12 0,44 0,42 0,47 0,38 0,12 0,58 0,36 0,29 0,17 0,24 0,32 0,36 0,36 0,36 0,39 0,50 0,48 0,59 0,33 0,45 0,54

Læs mere

KWS foder- og energiroer 2019 SEEDING THE FUTURE SINCE 1856

KWS foder- og energiroer 2019 SEEDING THE FUTURE SINCE 1856 KWS foder- og energiroer 2019 SEEDING THE FUTURE SINCE 1856 Kære grovfoderproducent I 2018 brochuren indledte jeg med ordene 2017 var et af de 10 mest nedbørsrige år siden DMI begyndte at måle i 1874.

Læs mere

STATUS PÅ FODRINGSFORSØG MED RAJSVINGEL, STRANDSVINGEL, RAJGRÆS, RØD- OG HVIDKLØVER

STATUS PÅ FODRINGSFORSØG MED RAJSVINGEL, STRANDSVINGEL, RAJGRÆS, RØD- OG HVIDKLØVER STATUS PÅ FODRINGSFORSØG MED RAJSVINGEL, STRANDSVINGEL, RAJGRÆS, RØD- OG HVIDKLØVER Marianne Johansen Institut for Husdyrvidenskab Science and Technology, Aarhus Universitet -Foulum, 8830 Tjele marianne.johansen@anis.au.dk

Læs mere