Servicestrategi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Servicestrategi 2006-2009."

Transkript

1 Arbejdsmiljøguide for Odder Kommune 1. Politikker Servicestrategi, Dok. Nr Version: 1 Niveau: 2 Dato Side 1 af 17 Servicestrategi Formål At fastlægge og beskrive rammerne for servicestrategien for i Odder Kommune. Ansvar Ledelsen Beskrivelse Dokument Navn:Servicestrategi Dokument #: Forfatter: AND10LL (Se næste side)

2 Servicestrategi

3 ODDER KOMMUNE Byrådsservice Lokalnummer 3354 Servicestrategi INDHOLD Bedst og billigst...5 Oversigt over indsatsområder...6 Bestiller-Udfører-Modtager (BUM) modellen...6 Frit valg af leverandør indenfor ældreområdet...6 Dialogredskab og styringskoncept...7 Økonomistyring...7 Indkøb...8 Kommunale samarbejder...9 Partnerskab...11 Udbud Varetagelse af opgaver for andre offentlige myndigheder Udbudspolitik Indledning...15 Bedst og billigst...15 Egnede opgaver Internt bud...16 Medarbejderinddragelse Kravspecifikation og kontrol EU-udbud...16 Personalets vilkår ved udlicitering Mulighed for at kunne tage opgaven tilbage Virksomhedernes personalepolitik og sociale ansvar... 17

4

5 Bedst og billigst I Odder Kommune vil vi løse opgaverne bedst og billigst. Dette gælder ikke mindst den service, vi tilbyder borgerne. Det er byrådets klare målsætning, at serviceniveauet pr. skattekrone skal være så højt som muligt. Derfor vil vi hele tiden videreudvikle kvaliteten og effektiviteten i ydelserne, så borgerne får så meget service for pengene som overhovedet muligt. Videreudviklingen gælder ikke kun serviceydelsernes antal, omfang og kvalitet, men også det informationsniveau og den grad af valgfrihed og brugerindflydelse der knytter sig til ydelserne. Servicestrategi giver svaret på, hvordan vi i de kommende år vil leve op til målet om at løse opgaverne bedst og billigst. Servicestrategien giver et overblik over: hvilke områder Odder Kommune vil have fokus på i de kommende års arbejde med kvalitetsog effektivitetsudvikling, og hvilke initiativer vi vil tage i anvendelse i dette arbejde. Et af de midler Odder Kommune vil tage i anvendelse er at udsætte den kommunale serviceproduktion for konkurrence. Servicestrategien indeholder således en udbudspolitik med Odder Kommunes overvejelser, om hvordan og på hvilke typer opgaver udbud skal anvendes. Som et led i servicestrategien for Odder Kommune indtænkes også de muligheder, der følger med digital forvaltning. Odder Kommunes vision på IT- området er, at digitaliseringen i Odder Kommune skal være identitetsskabende. Borgerne og erhvervslivet ser således brugen af IT som en naturlig kontakt med Odder Kommune, hvor IT bidrager til at skabe en åben, effektiv og helhedsorienteret service. Byrådet har udvalgt tre overordnede indsatområder for funktionsperioden: Kvalitet i byudviklingen Kvalitet i børnelivet Borgerinddragelse Demokrati Arbejdet med disse indsatsområder indebærer nytænkning i løsningen af eksisterende opgaver. Dette kan afføde indsatser, der har naturlig relevans for nærværende servicestrategi. Servicestrategien følges op i en redegørelse senest 30. september 2009.

6 Oversigt over indsatsområder Bestiller-Udfører-Modtager (BUM) modellen Odder Kommune ønsker at tillægge stigende vægt til den politiske rolle som bestiller af ydelser hos den kommunale organisation og/eller private leverandører. I BUM-modellen sondres der mellem, hvad der frembringes og hvordan det frembringes. Bestilleren, dvs. Byrådet, fastsætter således, hvad der skal frembringes - ydelsernes indhold, omfang, kvalitet og det resultat, man ønsker at opnå samt de ressourcemæssige rammer for serviceydelsen. Udføreren, dvs. institutionerne, andre udførende led i den kommunale organisation samt private leverandører, har på sin side høj grad af frihed til at vælge, hvordan ydelserne frembringes. Det vil sige vha. hvilke faglige og ledelsesmæssige metoder. Indførelsen af BUM-modellen indebærer følgende fordele: Byrådet får en mere direkte styring af, hvad der skal frembringes. BUM-modellen indebærer således politisk styring på det mere langsigtede og strategiske plan. Med udlægningen af ansvar til institutionerne øges effektiviteten og kvaliteten i kommunens serviceydelser. Udlægningen af ansvar til institutionerne giver den enkelte medarbejder større ansvarsfølelse og medejerskab til de opgaver, der skal løses og dermed større arbejdsglæde. Odder Kommune har derfor vedtaget at opgavevaretagelsen generelt for samtlige driftsområder organiseres efter BUM-modellen. Hver enkelt institution i Odder Kommune har således fået udlagt det fulde budgetansvar som en pose penge, herunder også den samlede lønsum. Som illustration kan nævnes, at ansvaret for vedligeholdelsen af institutionernes udenomsarealer er udlagt således, at det er op til den enkelte institution at afgøre, hvor stor en del af institutionens budget, der skal bruges på vedligeholdelse af udenomsarealerne. Det er ligeledes op til den enkelte institution, om man ønsker at indgå aftale med Driftscentret eller en privat leverandør om varetagelse af vedligeholdelsesopgaven. En sideeffekt af denne organisering er altså, at Driftscentret agerer på markedsvilkår, også når det gælder varetagelse af opgaver i andre dele af den kommunale organisation. Frit valg af leverandør indenfor ældreområdet Fra den 1. januar 2003 har modtagere af personlig og praktisk hjælp samt modtagere af madservice fået mulighed for frit at vælge mellem forskellige godkendte leverandører. Ordningen betyder, at borgeren frit kan vælge, hvem der skal levere de visiterede ydelser. Byrådet er løbende opmærksom på mulighederne for at udvide den eksisterende fritvalgsordning eller indføre frit valg på nye områder.

7 Odder Kommune benytter godkendelsesordningen som grundlag for det frie valg. Dette betyder, at kommunen indgår kontrakt med virksomheder, der opfylder kommunens kvalitetskrav. De godkendte leverandører fremgår herefter af en liste over leverandører, som brugeren kan vælge imellem. Valgfriheden afhænger naturligvis af, at der findes private leverandører, der er interesserede i at levere de pågældende ydelser. I forbindelse med BUM-modellen er der på ældreområdet taget konkrete organisatoriske tiltag med henblik på en skarpere adskillelse af på den ene side visitation (bestilling) og på den anden side pleje/praktisk bistand og madservice (udførelse) i form af oprettelsen af Odder Kommunes Visitationsteam. Det er Odder Kommunes Visitationsteam, der godkender private leverandører til frit valg-ordningen og følger op på kontrakterne med disse. På findes de dokumenter der beskriver, hvilke krav og vilkår private virksomheder skal leve op til for at opnå godkendelse af kommunen som leverandør. Kommunen skal selv leve op til de samme krav og vilkår. Dialogredskab og styringskoncept Odder Kommune har tidligere arbejdet ud fra kontraktstyring. Der arbejdes i øjeblikket i forvaltningen på at udvikle og indføre et nyt styringskoncept i Odder Kommune til afløsning af kontrakterne. Grundlæggende for det nye styringskoncept er, at: Selvforvaltningen består Kontrakterne i deres nuværende form afskaffes Dialog i forbindelse med den årlige budgetlægningsproces Behov for et styrings-/dialogredskab mellem direktør og leder Der arbejdes i 2007 på det nye styringskoncept. Implementeringen forventes påbegyndt i Odder kommune primo Økonomistyring Odder Kommune har vedtaget en strategi for økonomisk politik og finansiel styring. Strategien fastsætter nogle pejlemærker i forhold til kommunens overordnede økonomiske rammer for at tilvejebringe det fornødne finansielle grundlag for, at kommunens beslutninger om serviceniveauet kan føres ud i livet. For at Byrådet kan varetage sin overordnede koordinerende rolle for de forskellige serviceområder i kommunens opgaveløsning og udarbejde politikker for de enkelte serviceområder, anvendes målog rammestyring. Ved mål- og rammestyring fokuseres på styring af mål og økonomiske rammer frem for regulering af opgaveløsningen. På en stor del af serviceområderne er der indført rammestyring. Rammestyring betyder blandt andet, at det politisk fastsatte serviceniveau og visitationen til ydelser inden for disse områder som udgangspunkt skal sikre at budgetrammen overholdes. Med henblik på at sikre borgerne den bedste service, har Odder Kommune valgt en høj grad af decentralisering for at styrke selvforvaltningen, ressourceudnyttelse, integrere det faglige og det økonomiske ansvar, øge den økonomiske fleksibilitet og motivation hos ledere og medarbejdere.

8 I Odder Kommunes principper for økonomistyring, der erstatter Kasse- og Regnskabsregulativet, er fokus rettet mod det strategiske niveau. Her er det primære mål at fastholde det økonomiske overblik, frem for detaljeret kontrol uanset beløbsstørrelser og administrative omkostninger ved styring af den enkelte økonomiske transaktion. Økonomistyringen har traditionelt fokuseret på bevillingernes omfang, budgettering, budgetopfølgning, bogføring, kontrol, betaling og regnskabsaflæggelse. Nu er fokus i mindst lige så høj grad på ydelsernes indhold - hvad får man for pengene? Principperne for økonomistyring sigter altså ikke efter kontrol for enhver pris, men lægger derimod op til en afvejning af de ressourcemæssige omkostninger ved at gennemføre en kontrol set i forhold til en vurdering af væsentlighed og risiko. Som eksempel kan nævnes, at anvisningsbegrebet er integreret i den økonomiske styring eller som led i ledelsestilsynet. Dette har afløst den traditionelle anvisning i form af lederens påtegning af de enkelte regnskabsbilag. Et hovedprincip er, at så få personer som muligt involveres i selve bogføringsprocessen. Mindre kontrol kan medføre en øget risiko for fejl eller svig. Der ligger altså et element af risikovillighed i nærværende principper. Dette er et bevidst valg, en kalkuleret risiko, begrundet i erkendelsen af, at en for detaljeret kontrol koster personaleressourcer og organisatorisk smidighed. Indkøb Odder Kommune har abonnement hos SKI (Statens og Kommunernes Indkøbs Service A/S). SKI udbygges løbende i forhold til antallet af kontraktleverandører. Dette forbedrer Odder Kommunes muligheder for at optimere indkøbsmulighederne og opnå besparelser. I forhold til udarbejdelsen af kommunens budget planlægges der således med indhentningen af en besparelse som følge af øget brug af indkøbsaftalerne. I Odder Kommune er der som udgangspunkt en decentral indkøbsstruktur, hvor de enkelte afdelinger og institutioner selv foretager deres indkøb på basis af kommunens indkøbsaftaler. Der arbejdes dog mod at kommunens indkøbsaftaler gøres bindende for afdelinger og institutioner. Således at alle indkøb sker via indkøbsaftalerne. Som det er beskrevet i kommunens indkøbspolitik, skal fokus på arbejdsgangene omkring indkøb og den tilknyttede logistik sikre, at det nødvendige behov imødekommes til den lavest mulige omkostning bedst og billigst. I forbindelse med indførelsen af nyt økonomisystem i 2008

9 arbejdes der med implementeringen af et e-handelsmodul. Dette modul forventes at effektivisere arbejdsgangene omkring indkøb betydeligt. Allerede i efteråret 2007 startes Gatetrade op som e-handelsportal på ældreområdet, da der på dette område er et veludbygget varekatalog. Målet er hele tiden at intensivere indkøbsarbejdet, og der arbejdes derfor løbende med følgende konkrete tiltag: Intern logistik optimering af den interne logistik indgår som et element i udarbejdelse af en udbudsforretning værktøjet vil være arbejdsgangsanalyser Partnering optimering af logistik og samarbejde indgår som elementer i forhandlingen med den enkelte leverandør Kommunale samarbejder kommunen ønsker at indgå i tværkommunale indkøbssamarbejder med det formål at opnå tilstrækkelig kvalitet til den bedste pris Antal leverandører antal leverandører nedbringes for at opnå bedre indkøbspriser og samtidig minimere kommunens administrative omkostninger Elektroniske indkøb indkøbsrutinerne skal automatiseres og dermed effektiviseres, og der ønskes primært aftaler med leverandører, som understøtter elektroniske indkøb Leverandørdatabase der udarbejdes en database med overblik over kommunale indkøbsaftaler Alle kommunale indkøbsaftaler skal viderebringes til indkøbschefen, der er ansvarlig for ajourføring af leverandørdatabasen. Ved alle udbud af varer og tjenesteydelser nedsættes der en indkøbsgruppe indkøbschefen er født formand Generelt arbejdes der mod at gøre kommunens indkøbspolitik til et effektivt værktøj, der indgår som en naturlig del i den kommunale hverdag. Kommunale samarbejder Målet er indgåelse af samarbejdsrelationer, der kan bidrage til kvalitets- og effektivitetsudvikling bl.a. i kraft af stor- og samdriftsfordele og kompetenceudvikling. Nuværende samarbejder: Odder Kommune indgår bl.a. i en række kommunale samarbejder på områderne: erhvervsudvikling - med 6 andre østjyske kommuner beredskab - med henholdsvis Århus, Samsø og Gedved kommuner samarbejde med otte østjyske kommuner vedrørende hjælpemidler affaldsselskabet Reno Syd, hvor Odder Kommune indgår som interessent i selskabet. Som følge af kommunalreformen er det blevet bestemt, at mindre kommuner skal indgå i forpligtende samarbejder med større kommuner på udvalgte områder. Det er således fastsat fra Indenrigsministeriet i bekendtgørelse 656 af 29. juni 2005, at Samsø Kommune skal indgå et forpligtende samarbejde med Odder kommune om opgaverne efter folkeskoleloven vedrørende pædagogisk-psykologisk rådgivning.

10 Formen for de forpligtende samarbejder vil være delegation, således at den eller de kommuner, der delegerer en opgave til en anden kommune, vil bevare ansvaret herunder det økonomiske ansvar for opgaven, idet alene udøvelsen overlades til en anden kommune. Der er tale om pligtmæssig delegation, dvs. at de delegerende kommuner ikke kan varetage udøvelsen af opgaverne. Det betyder bl.a., at en delegerende kommunalbestyrelse ikke vil kunne beslutte, at behandle en sag, som efter delegation i medfør af lovforslaget, skal behandles af den bemyndigede kommune. Odder Kommune har også indgået en samarbejdsaftale med Samsø Kommunale Musikskole. Samarbejdsaftalen betyder at bla. at: Al administration og ledelse varetages af Odder Kommunale Musikskole. Der udarbejdes fælles brochure for Odder Kommunale Musikskole og Samsø Kommunale Musikskole. Tilbud, sæsonlængde og priser harmoniseres så de følger Odder Kommunale Musikskole. Timerne på Samsø læses af lokale lærere i det omfang det er muligt. Lærerne ansættes ved Odder Kommunale Musikskole. Det vil være muligt for elever fra Samsø at komme til Odder hver 14. dag for at modtage musikskole-undervisning, der ikke kan dækkes af lærerne på Samsø. For de rejsende elever vil undervisningen kunne tilrettelægges således, at flere fag kan læses samme dag. Eksempelvis vil soloundervisning, sammenspil og teori kunne lægges sammen. Det indskrives i Odder Kommunale Musikskoles vedtægter at et antal pladser i bestyrelsen stilles til rådighed. Odder Kommunes Træningscenter (OKTC) er et eksempel på samarbejde mellem Odder Kommune og Region Midt (tidligere med Århus Amt). Træningscenteret blev oprindeligt etableret som følge af Ældreaftalen mellem Århus Amt og Odder Kommune. En aftale der i sin tid blev iværksat på grund af mange færdigbehandlede ældre på Odder Centralsygehus og lang venteliste på plejehjemspladser i Odder Kommune. Træningscenteret varetager i dag opgaver på baggrund af såvel service- som sundhedsloven. Træningscenteret samarbejder således både med Sygehuse i Region Midt samt med parter internt i Odder Kommune. Odder Kommunes Træningscenter har tæt samarbejde med Regionshospital Horsens / Brædstrup/ Odder - specifikt afdeling G5, hvor sammenhængende borger/patientforløb udfra individuelle behov er i fokus. Med placeringen af OKTC på Odder Sygehus har samarbejdet for fremtiden fået optimale fysiske betingelse. Træningscenteret varetager blandt andet opgaver så som: at forebygge visitering til plejehjem at begrænse / afkorte indlæggelser på sygehus. at videreføre påbegyndt behandling og derved lette hjemkomsten efter et sygehusophold. at øge selvhjælpsniveauet således at den ældres og dennes eventuelle pårørendes livsvilkår bedres. Af andre kommunale samarbejder kan det nævnes, at Odder Kommune har indgået aftale med en række af de omliggende kommuner om, at fejning af veje varetages af Driftscentret. Vejene indenfor byskiltene vedligeholdes af Driftscentret i samarbejde med Renosyd-kommunerne, dvs. Odder, Horsens, Silkeborg og Skanderborg Kommuner. Samarbejdet mellem Renosyd - kommunerne bygger på et samlet udbud, hvorved der sikres en konkurrencemæssig attraktiv pris.

11 Partnerskab Odder Kommune ønsker i de kommende år at undersøge mulighederne for at indgå partnerskaber med henblik på øget kvalitet og brugerinddragelse. I partnerskaber betragter kommunen sine samarbejdsparter private leverandører såvel som organisationer og borgere som ligeværdige samarbejdspartnere. Alle deltagerne i partnerskabet skal opleve en gevinst noget for noget. Der vil altså være tale om at inddrage eksterne aktører i et gensidigt forpligtende samarbejde om opgaveløsningen. Odder Kommune indgår også i tættere partnerskaber med private leverandører. Som eksempel på dette er etablering af fælles selskab med privat partner, har Odder Kommune omdannet Odder Madservice til et fælles selskab efter lov nr. 384 om kommuners og amtskommuners samarbejde med aktieselskaber m.v., den såkaldte samarbejdslov. Formålet med at indgå i et partnerskab med en privat leverandør er at opnå en synergieffekt mellem den private og kommunale knowhow inden for madservice. Denne synergieffekt forventes at kunne medføre en fortsat kvalitets- og produktudvikling. I forhold til en traditionel udlicitering indebærer aktieselskabsmodellen et længerevarende partnerskab mellem kommune og privat leverandør, der dækker over flere år end en typisk kontraktperiode ved en udlicitering. Dette kan bidrage til en større forsyningssikkerhed og en større interesse fra begge parter i at investere i samarbejdet. Selve selskabsdannelsen er sket efter EU-udbud af såvel de omfattede ydelser som valget af den private partner, der skal indgå i selskabet. Der er indgået kontrakt med vinderen af udbuddet, Det Danske Madhus om etableringen af det fælles selskab Det Danske Madhus Odder A/S. Det fælles selskab trådte i kraft den 1. januar Odder Kommune har igennem en længere årrække været førende indenfor digital forvaltning og brugen af IT til optimering af opgaveløsningen. Som følge heraf er der etableret et partnerskab med KMD. Begge parter har en fælles vision om, at partnerskabet skal understøtte en yderligere effektivisering af processer og arbejdsgange i Odder Kommune, herunder en øget anvendelse af digital selvbetjening. For Odder Kommune giver det mulighed for stor indflydelse på udformningen af nye systemer/produkter fra KMD så de i højere grad tilpasses de behov, Odder Kommune har. KMD har den fordel, at de med Odder kommune får mulighed for at afprøve ideer til nye systemer/produkter samt får indblik i de aktuelle strømninger i den kommunale verden. Andre mulige partnerskabsprojekter kan fx være: byggemodning, idrætshaller, grønne områder, skolerenoveringer og integration. Blandt de første skridt i partnerskabsprojekter er afklaring af: hvordan det gode partnerskabs-projekt kan tilrettelægges og gennemføres også tidsmæssigt, så der reelt er mulighed for at opnå gevinsterne ved partnerskab

12 hvordan der i de enkelte projekter skabes fælles mål og klarhed over roller og beslutningskompetencer hvordan man får både de organiserede interesser og de mindre organiserede med når der skal indgås partnerskaber hvordan medarbejderne opnår den nødvendige proceskompetence. Udbud Hidtidige udbud: Odder Kommune har inden for de seneste år udbudt opgaver inden for bl.a. kollektiv trafik, rengøring, forsikring og bankforretninger. Herudover udbydes løbende en lang række opgaver inden for det tekniske område, herunder eksempelvis: asfaltarbejder, snerydning samt en række opgaver i tilknytning til spildevandsanlæg og kloaknet. Nedenstående er eksempler på opgaver, der løses som følge af udbud: Transport med siddende patienter og børn med særlige behov samt administrationen af dette varetages efter udbud af Taxa Odder. Wulff Bus A/S vandt udbuddet om bybuskørsel i Odder Kommune, og kontrakten trådte i kraft 1. juli 2003 og løber frem til 1. juli I mellemtiden har Arriva opkøbt Wulff Bus, så bybuskørslen nu varetages af dette selskab. Skolebusdriften varetages af Malling Turistfart igennem Midt Trafik. Vedligeholdelsen af vejstrækninger uden for byskiltene er udliciteret til LMK Vej A/S. Kontrakten er indgået for 15 år, begyndende fra 1/ Kontrakten er på 2 mio. kroner årligt. Det er op til LMK Vej A/S selv at prioritere midlerne i kontraktperioden i forhold til den aftalte opgavevaretagelse. Da Odder Kommune modtog opgaven omkring vedligeholdelsen af åbne vandløb, blev denne udliciteret til JS Naturpleje. Det skønnes, at opgaven udføres billigere, end hvis kommunen selv havde varetaget opgaven. Kvaliteten vurderes at være uændret. Den kommunale ældreservice varetager ældretransporten på grundlag af et kontrolbud. Det overvejes løbende om der er områder, der egner sig til udbud. Eksempelvis kan her nævnes Hjælpemiddelområdet, der som følge af kommunalreformen er blevet væsentligt udvidet. Som følge af denne udvidelse har området nu en størrelse, hvor der kan være mulige stordriftsfordele, som kan høstes ved et udbud eller i samarbejde med andre eventuelt i partnerskab. Byrådet igangsætter en analyse af området, for at vurdere den bedste og billigst mulige løsning af opgaven, herunder om opgaven løses bedst og billigst i udbud. Varetagelse af opgaver for andre offentlige myndigheder Ifølge Lov nr. 378 kan en kommune udføre de samme opgaver for andre offentlige myndigheder, som kommunen kan løse for sig selv. Forudsætningen er, at opgaven forinden har været udbudt. Kravet om forudgående udbud gælder dog kun, hvis opgavens værdi overstiger kr.

13 Odder Kommune har vedtaget en strategi for varetagelse af opgaver for andre offentlige myndigheder (dok.nr ). Ifølge strategien har Økonomiudvalget efter indstilling fra det pågældende fagudvalg stående bemyndigelse til at godkende afgivelsen af et tilbud. Strategien præciserer, at Odder Kommune som hovedregel ikke afgiver tilbud på opgaver, der indebærer overtagelse af medarbejdere i henhold til Virksomhedsoverdragelsesloven, da dette indebærer et ekstra usikkerhedsmoment. Strategien bygger på de lovbestemte krav til den omkostningsberegning der ligger til grund for regnskabsaflæggelsen. Strategien indskærper, at tilbudsafgivelsen er bindende ikke alene eksternt over den offentlige myndighed, man indgår kontrakt med men også internt i Odder Kommune. Hvis de reelle omkostninger viser sig at overstige de omkostninger, man har lagt til grund for tilbuddet, skal institutionen dække disse inden for eget budget. I strategien er fastlagt kriterier for fordeling af overskuddet fra opgavevaretagelsen. Bruttoindtægterne går til den udførende institution til dækning af de direkte omkostninger og til kommunekassen til dækning af de indirekte omkostninger. Resten af overskuddet fordeles mellem institution og kommunekasse efter en nærmere fastsat nøgle. Denne fordelingsnøgle skal på den ene side afspejle, at det i sidste ende er kommunen, der løber den økonomiske risiko, og på den anden side at der gives en økonomisk tilskyndelse for institutionen til at afgive tilbud. IT - strategi Odder Kommunes IT-vision er: Digitaliseringen i Odder Kommune skal være identitetsskabende. Borgerne og erhvervslivet ser brug af IT som en naturlig kontakt med Odder Kommune, hvor IT bidrager til at skabe en åben, effektiv og helhedsorienteret service. Visionen konkretiseres gennem nedenstående 6 pejlemærker, der også kan opfattes som delvisioner. Pejlemærke 1 Demokrati OdderNettet er med til at skabe og teste nye former for demokrati og inddragelse. Pejlemærke 2 - Servicering Borgere og virksomheder tilbydes IT-baseret service og selvbetjening, som er førende blandt danske kommuner. OdderNettet er kommunens digitale omdrejningspunkt og ansigt udadtil. Pejlemærke 3 Opgaveløsning

14 Opgaveløsning sker baseret på effektiv anvendelse af IT, som frigør ressourcer og skaber høj servicekvalitet. Odder Kommune vil vælge de IT-systemer, hvor anvendelsen understøtter de mest effektive arbejdsprocesser for sagsgangene. Specielt vil Odder Kommune sikrer, at der altid er et målbart økonomisk, ressourcemæssigt eller servicemæssigt rationale ved investering i IT. Pejlemærke 4 - Medarbejdere Medarbejderne arbejder og kommunikerer digitalt. Pejlemærke 5 IT-infrastruktur Den samlede IT-infrastruktur er standardiseret, integreret og fleksibel. Odder Kommune vil løbende vedligeholde og udviklede den samlede IT-infrastruktur, så denne er standardiseret, integreret og fleksibel. Pejlemærke 6 - Ledelse Ledere i Odder Kommune går forrest og medvirker til at realisere IT-strategien.

15 Udbudspolitik Udbudspolitik for Odder Kommune (Vedtaget i byrådet ) Indledning Dette arbejdsgrundlag beskriver de overordnede principper for, hvordan en sag om udbud af kommunale opgaver kan udføres. Principperne anvendes, når nye opgaver udpeges som egnede til udbud og ved kontraktfornyelse. Bedst og billigst Odder Kommune ønsker, at de opgaver, kommunen har ansvaret for, skal løses bedst og billigst, og at dette skal opnås ved hjælp af konkurrence om opgavevaretagelsen. Odder Kommune sætter fokus på den økonomisk mest fordelagtige opgavevaretagelse, som specificeret i indkøbspolitikken: tilstrækkelig kvalitet til billigste pris. Dette skal opnås ved, at: de bedste og billigste leverandører findes ved hjælp af udbud af opgaverne, de opgaver, der evt. allerede måtte være udliciteret regelmæssigt sendes i fornyet udbud. Konkurrenceudsættelse Ifølge aftalen om kommunernes økonomi 2007 mellem Kommunernes Landsforening og regeringen skal byrådet i udbudspolitikken opstille mål for konkurrenceudsættelsen af de kommunale opgaver i perioden I 2005 konkurrenceudsatte kommunerne 19,8 pct. af opgaverne. Det er målet, at denne andel skal stige til 25 pct. i Målet gælder for alle kommuner og alle opgaveområder under ét. Andelen af konkurrenceudsatte opgaver opgøres i øjeblikket på baggrund af den private leverandørindikator (PLI). Indenrigsministeriet arbejder i øjeblikket med udviklingen af en ny indikator (IKU), der også medregner de konkurrenceudsatte opgaver, hvor kommunen selv vinder opgaven. Den nye indikator vil således give et bedre billede af kommunens egentlige konkurrenceudsættelse af opgaverne. Den private leverandørindikator viser andelen af kommunernes brug af private leverandører til udførelse af tjenesteydelser (i forhold til den del af kommunernes samlede opgaveløsning, der må varetages af private leverandører). For Odder Kommune har tallene for den private leverandørindikator de seneste tre år udviklet sig således i forhold til landsgennemsnittet. Tabel 1 Nøgletal for konkurrenceudsættelse i Odder Kommune målt ved Den private leverandørindikator Odder Kommune Landsgennemsnit 14,0 % 16,3 % 17,7 % 18,8 % 19,8 % 20,1 %

16 Byrådet i Odder Kommune har som målsætning at fastholde de seneste års udvikling. Der har de seneste år været en gennemsnitlig stigning i nøgletallene for Odder Kommune på 1,85 % hvert år. Det er Byrådets målsætning at fortsætte den igangværende udvikling. Med en årlig stigning på 1,85 % vil Odder Kommune i 2010 opfylde målsætningen fra aftalen mellem KL og regeringen om en konkurrenceudsættelsesgrad på 25 %. Dette betyder at Byrådet løbende vurderer mulighederne for udbud af egnede opgaver. Egnede opgaver Vurderingen af, hvorvidt en opgave egner sig til at sende i udbud skal bero på følgende faktorer: Kan ydelserne beskrives i en grundig og præcis kravspecifikation? Er der et tilstrækkeligt antal kvalificerede tilbudsgivere til at sikre en reel konkurrencesituation? Internt bud Odder Kommune ønsker, at kommunens egne institutioner/driftsenheder får adgang til selv at afgive et tilbud på lige vilkår med private leverandører. Det er en forudsætning for interne bud, at opgaven kan adskilles regnskabsmæssigt og ledelsesmæssigt fra resten af kommunen. Odder Kommune lægger vægt på, at den institution eller driftsenhed, der måtte ønske at udarbejde et internt bud, ydes den fornødne bistand til selve tilbudsudformningen. Bistanden kan evt. have form af ekstern konsulentbistand. Medarbejderinddragelse Odder Kommune lægger vægt på medarbejdernes engagement og inddragelse i forbindelse med udbud på det område, hvor de arbejder. Odder Kommune tilstræber desuden generelt åbenhed omkring de politiske og administrative beslutningsprocesser før og under udbudsprocessen. Personalets løbende inddragelse er derfor af central betydning i denne sammenhæng. Udbudsprocessen skal i øvrigt følge gældende regler om medarbejderinddragelse, herunder eksempelvis udliciteringsprotokollatet om samarbejdsudvalgets inddragelse. Kravspecifikation og kontrol Odder Kommune lægger vægt på, at der afsættes tilstrækkelige ressourcer til en grundig kvalitetskontrol baseret på en præcis kravspecifikation for at sikre, at ydelsen lever op til de opstillede mål og kvalitetskrav. EU-udbud Odder Kommune lægger vægt på gennemsigtighed og konkurrence på lige vilkår. Derfor skal EU s udbudregler følges. Personalets vilkår ved udlicitering Efter virksomhedsoverdragelsesloven indtræder de valgte leverandører umiddelbart i de eksisterende rettigheder og forpligtelser over for de ansatte i henhold til individuelle ansættelsesaftaler og gældende kollektive overenskomster om løn, arbejdstid mv. Dette gælder kun i den pågældende overenskomstperiode. Efter udløb af den pågældende overenskomstperiode vil medarbejderne typisk overgå til en privat overenskomst.

17 Odder Kommune ønsker, at personalets løn- og ansættelsesvilkår ikke gøres ringere ved en udlicitering. Odder Kommune vil derfor i forbindelse med udlicitering forhandle overgangsordninger, hvor det er muligt. Mulighed for at kunne tage opgaven tilbage Odder Kommune ønsker at bevare muligheden for selv at kunne genoptage produktionen, efter en udlicitering - eller eksempelvis i forbindelse med en konkurs hos en privat leverandør. De udliciterede ydelser skal med henblik herpå i videst mulig omfang produceres ved hjælp af kommunens eksisterende produktionsapparat. Virksomhedernes personalepolitik og sociale ansvar Odder Kommune ønsker, at leverandørernes personalepolitik, herunder spørgsmålet om videreuddannelse og øvrig faglig udvikling af medarbejderne, skal være blandt de kriterier tilbudene bedømmes udfra. I øvrigt forventer Odder Kommune, at leverandøren vederlagsfrit påtager sig et socialt ansvar, hvis udstrækning nøje er afstemt med opgavernes karakter og mængde. Ansvaret skal modsvare kommunens tilsvarende opgaver, herunder at anvende skånejobs, fleksjobs, revalidering, jobtræning m.v. Dokument #:

Indhold. Udbudsstrategi - Odder Kommune 2010-2014

Indhold. Udbudsstrategi - Odder Kommune 2010-2014 Udbudsstrategi - Odder Kommune 2010-2014 Ifølge kommunestyrelseslovens 62b skal Byrådet udarbejde en udbudsstrategi. Udbudsstrategien afløser sammen med Kvalitetskontrakten den tidligere Servicestrategi

Læs mere

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune.

Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Bilag 1. Retningslinier for udbud og udlicitering i Randers Kommune. Byrådet d. 25. marts 2008 1. INDLEDNING...3 2. FORMÅL...3 3. MÅLSÆTNINGER FOR KONKURRENCEUDSÆTTELSEN 2008-10...3 4. OVERVEJELSER FØR

Læs mere

Strategi for konkurrenceudsættelse af driftsområder Ringkøbing-Skjern Kommune 2014-2017. Viden & Strategi

Strategi for konkurrenceudsættelse af driftsområder Ringkøbing-Skjern Kommune 2014-2017. Viden & Strategi R A P P O R T Strategi for konkurrenceudsættelse af driftsområder Ringkøbing-Skjern Kommune 2014-2017 Viden & Strategi Juni 2014 S i d e 2 1. Baggrund og formål med strategien for konkurrenceudsættelse

Læs mere

POLITIK FOR INDKØB OG UDBUD

POLITIK FOR INDKØB OG UDBUD POLITIK FOR INDKØB OG UDBUD FORORD 2 1 INDKØB OG UDBUD 3 2 BAGGRUND, FORMÅL OG MÅL 3 3 POLITIK, STRATEGIER OG RETNINGSLINJER 4 4 GENERELLE KRAV TIL INDKØB OG UDBUD 5 5 KRAV TIL REBILD KOMMUNES LEVERANDØRER

Læs mere

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune

[Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune [Skriv tekst] Konkurrenceudsættelsespolitik for Aabenraa Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Formål med konkurrenceudsættelsespolitiken 3 3. Hvad og hvem er omfattet 5 3.1 Definition 5 4. Rammer

Læs mere

FREDERIKSSUND KOMMUNE UDBUDSPOLITIK

FREDERIKSSUND KOMMUNE UDBUDSPOLITIK FREDERIKSSUND KOMMUNE UDBUDSPOLITIK INDHOLD 1. De grundlæggende regler. 3 1.1. Baggrund for udbudspolitikken.. 3 1.1.2. Målsætning 3 1.2. Afgrænsning.. 3 2. Politisk ansvar og beslutning. 3 2.1. Leverandørvalg,

Læs mere

Udbudsstrategi 2010. Slagelse Kommune

Udbudsstrategi 2010. Slagelse Kommune Udbudsstrategi 2010 Slagelse Kommune Side 1 Baggrund og det lovmæssige grundlag Kommunestyrelseslovens 62 b fortæller, at Byrådet skal udarbejde en udbudsstrategi, som skal indeholde en vurdering af, på

Læs mere

Acadre 07/ Svendborg Kommune Servicestrategi

Acadre 07/ Svendborg Kommune Servicestrategi Svendborg Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Svendborg Kommunes servicestrategi 2007-09...3 1. Oversigt over indsatsområder...4 2. Hvilke områder kommunen påtænker at anvende udbud...4 3.

Læs mere

Indkøbs- og Udbudspolitik 2016

Indkøbs- og Udbudspolitik 2016 Indkøbs- og Udbudspolitik 2016 Langeland Kommune Indhold 1. Indledning... 3 2. Formål og principper... 3 3. Indkøbs- og udbudsprocesser... 3 3.1 Langeland Kommune skal overholde lovgivning om offentlige

Læs mere

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu?

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Pjece udarbejdet til Kommunaløkonomisk Forum 2013. 2 Reglerne for frit valg og udbud på ældreområdet er ved at blive ændret. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Det fremgår af 62 i kommunestyrelsesloven og den tilhørende vejledning, at udbudsstrategien

Det fremgår af 62 i kommunestyrelsesloven og den tilhørende vejledning, at udbudsstrategien Udbudsstrategi for valgperioden 2010-2013 i Norddjurs Kommune Kommunalbestyrelsen har udarbejdet en udbudsstrategi, der blandt andet indeholder en oversigt over hvilke driftsområder, hvor det overvejes

Læs mere

Strategi for udbud af driftsopgaver

Strategi for udbud af driftsopgaver Strategi for udbud af driftsopgaver Indhold 1 Indledning... 3 2 Overordnede rammer... 3 3 Overvejelser inden udbud af driftsopgaver... 4 4 Virksomhedsoverdragelsesloven... 4 5 Personaleforhold og sociale

Læs mere

Udbudspolitik for Hillerød Kommune 2013 Indholdsfortegnelse

Udbudspolitik for Hillerød Kommune 2013 Indholdsfortegnelse Udbudspolitik for Hillerød Kommune 2013 Indholdsfortegnelse 1. Overordnede principper... 2 Myndighedsopgaver... 2 Opgavers egnethed til udbud... 2 2. Tilrettelæggelse af udbudsforretningen... 3 Offentliggørelse

Læs mere

Politik for konkurrenceudsættelse. (Indkøbs- og Udbudspolitik)

Politik for konkurrenceudsættelse. (Indkøbs- og Udbudspolitik) Politik for konkurrenceudsættelse (Indkøbs- og Udbudspolitik) Økonomisk Forvaltning April 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 2 1 POLITIKKENS DÆKNINGSOMRÅDE... 3 1.1 Hvad dækker politikken... 3 1.2 Hvem

Læs mere

UDBUDSSTRATEGI SVENDBORG KOMMUNE

UDBUDSSTRATEGI SVENDBORG KOMMUNE UDBUDSSTRATEGI SVENDBORG KOMMUNE UDKAST December 2010 Sagsnr. 10/9903 2 Udbudsstrategi I henhold til Styrelsesloven skal Byrådet inden udgang af funktionsperiodens første år i en udbudsstrategi vurdere,

Læs mere

Når Furesø Kommune udbyder en opgave er det ud fra en forventning om at en eller flere af følgende scenarier indfries:

Når Furesø Kommune udbyder en opgave er det ud fra en forventning om at en eller flere af følgende scenarier indfries: Udbudspolitik 1.1 Indledning Det overordnede formål med Furesø Kommunes udbudspolitik er at sikre at borgerne - som skatteydere og som kunder - får den bedst mulige service og kvalitet for pengene. For

Læs mere

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Godkendt af Økonomiudvalget den 13. december 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Omfang og afgrænsning...3 3. Tilrettelæggelse og gennemførelse

Læs mere

Indkøbspolitik for Hillerød kommune. Gældende fra januar 2010. Side 1

Indkøbspolitik for Hillerød kommune. Gældende fra januar 2010. Side 1 Indkøbspolitik for Hillerød kommune Gældende fra januar 2010 Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Formål... 3 2. Overordnede målsætninger og indsatsområder... 3 3. Omfang og afgrænsning... 3 4. Rammebetingelser

Læs mere

Strategi for konkurrenceudsættelse for Lyngby-Taarbæk Kommune 2010-2013

Strategi for konkurrenceudsættelse for Lyngby-Taarbæk Kommune 2010-2013 Strategi for konkurrenceudsættelse for Lyngby-Taarbæk Kommune 2010-2013 December 2010 1 Baggrund: 1.1 Lovgrundlaget Kommuner og regioner skal udforme en udbudsstrategi inden udgangen af 2010, jf. styrelseslovens

Læs mere

UDBUDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE

UDBUDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE UDBUDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE Holbæk Kommunes udbudspolitik vedrører Byrådets afklaring af de overordnede og principielle forhold vedrørende konkurrenceudsættelse af kommunalt udførte driftsopgaver. Med

Læs mere

Det er et mål, at kommunens service pr. skattekrone er så høj som mulig, uanset om opgaverne varetages i kommunalt eller i privat regi.

Det er et mål, at kommunens service pr. skattekrone er så høj som mulig, uanset om opgaverne varetages i kommunalt eller i privat regi. Københavns Kommunes udbudspolitik 1. Indledning og overordnet målsætning Københavns Kommune har som mål at yde en service overfor borgere og virksomheder, som gør det attraktivt at bosætte sig og investere

Læs mere

GULDBORGSUND KOMMUNES UDBUDS- OG INDKØBSPOLITIK

GULDBORGSUND KOMMUNES UDBUDS- OG INDKØBSPOLITIK GULDBORGSUND KOMMUNES UDBUDS- OG INDKØBSPOLITIK GULDBORGSUND KOMMUNE JANUAR 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Formål med indkøbs- og udbudspolitikken... 4 3. Principper for udbud og indkøb...

Læs mere

NOTAT. Indkøbspolitik i Lejre Kommune. Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk

NOTAT. Indkøbspolitik i Lejre Kommune. Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk NOTAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Charlotte Aagreen Økonomi D 4646 4477 E Chaa@lejre.dk Indkøbspolitik i Lejre Kommune Dato: 4. november 2010 J.nr.:

Læs mere

Udbudsstrategien er gældende til valgperiodens udløb i 2013, men Regionsrådet kan til enhver tid vælge at revidere strategien

Udbudsstrategien er gældende til valgperiodens udløb i 2013, men Regionsrådet kan til enhver tid vælge at revidere strategien Udbudsstrategi for Region Sjælland 2010-2013 1. Indledning I henhold til bestemmelserne i Regionslovens 33 skal Regionsrådet udarbejde en udbudsstrategi. Formålet med udbudsstrategien er at vurdere, på

Læs mere

Udbudsstrategi for Glostrup Kommune

Udbudsstrategi for Glostrup Kommune Udbudsstrategi for Glostrup Kommune 1. Udbudsstrategi Med henvisning til Bekendtgørelse fra Indenrigs- og Socialministeriet af 21. december 2009 om kommunal udbudsstrategi og opfølgningsredegørelse jf.

Læs mere

Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse

Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse Økonomidir. område Ramsherred 5 5700 Svendborg Notat vedr. prisafprøvning/konkurrenceudsættelse Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 21 34 76 I forhold til prisafprøvning/konkurrenceudsættelse peges der på, at der

Læs mere

UDBUDSPOLITIK FOR FYNBUS

UDBUDSPOLITIK FOR FYNBUS UDBUDSPOLITIK FOR FYNBUS Udbudspolitik for FynBus Formål FynBus har den vision, at Den kollektive trafik skal set fra passagerernes synsvinkel være enkel, sammenhængende og konkurrencedygtig med andre

Læs mere

Næstved Kommune. Udbudsstrategi

Næstved Kommune. Udbudsstrategi Næstved Kommune Udbudsstrategi 2012-2013 Side 1 af 5 1. Sådan gennemføres udbud af kommunale driftsopgaver Udbudsstrategien angiver de indsatsområder, hvor Næstved Kommune påtænker at udbyde driftsopgaver

Læs mere

Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune.

Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune. Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune. 5. april 2018. Løn og personaleafdelingen Budgetansvarlig Økonomiafdelingen Budget ramme Direktion Politikere Afdelingsleder Side 1 INDLEDNING Formålet med Grundlag

Læs mere

Forord og formål. Den 15. september 2014. Borgmester Stén Knuth. Side 1

Forord og formål. Den 15. september 2014. Borgmester Stén Knuth. Side 1 Forord og formål Slagelse Kommunes indkøbspolitik sætter en retning hvor offentlig-privat samarbejde, bedre og billigere indkøb, og større fokus på lokal handel går op i en højere enhed. Indkøbspolitikken

Læs mere

Indkøbspolitik. Udkast

Indkøbspolitik. Udkast Indkøbspolitik Udkast INDHOLD Forord Formål Omfang og afgrænsning Retningslinjer for indkøb Indkøbsaftaler Generelle principper Udbud Leverandører 3 4 Vi vil være en erhvervsvenlig kommune. Det kræver

Læs mere

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave.

Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. Potentialeafklaring for hjemmeplejen i Fredericia Kommune en pixie-udgave. (Pixie-udgaven er lavet på baggrund af rapport udarbejdet af Udbudsportalen i KL december 2013) Indledning: Den 1. april 2013

Læs mere

Mål og Midler Politisk Organisation

Mål og Midler Politisk Organisation Mål og Midler Politisk Organisation Fokusområder i 2016 Fokusområder er de målsætninger og indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetåret. De udvælges ud fra Byrådets flerårige politikker,

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi 2010-2014 Indledning Staten, regionerne og kommunerne udarbejdede i 2007 en fællesoffentlig digitaliseringsstrategi, der på væsentlige områder indeholder forpligtende initiativer

Læs mere

UDBUDSPOLITIK SVENDBORG KOMMUNE

UDBUDSPOLITIK SVENDBORG KOMMUNE UDBUDSPOLITIK SVENDBORG KOMMUNE 2 Udbudspolitik Med henvisning til Bekendtgørelse om servicestrategi og opfølgningsredegørelse jf. lovbekendtgørelse nr. 1060 af 24. oktober 2006 om kommunernes styrelse

Læs mere

Fakta om udbud og konkurrenceudsættelse

Fakta om udbud og konkurrenceudsættelse Fakta om udbud og konkurrenceudsættelse September 2012 Udvikling i kommunernes konkurrenceudsættelse At en opgave konkurrenceudsættes betyder ikke nødvendigvis, at opgaven udliciteres, men blot at den

Læs mere

Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune

Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune Indkøbs- og udbudspolitik for Aabenraa Kommune Godkendt 30. marts 2016 Indholdsfortegnelse 1. Formål...3 2. Hvad og hvem er omfattet...3 3. Udbud af varer og tjenesteydelser...3 4. Udbud af bygge- og anlægsopgaver...4

Læs mere

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan

Den dobbelte ambition. Direktionens strategiplan Den dobbelte ambition Direktionens strategiplan 2016-2018 Godkendt af Byrådet den 27. januar 2016 Direktionens strategiplan 2016-2018 Direktionens strategiplan tager udgangspunktet i Byrådets Vision, Udviklingsstrategien,

Læs mere

Revideret januar 2015. Udbuds- og Indkøbspolitik

Revideret januar 2015. Udbuds- og Indkøbspolitik Revideret januar 2015 Udbuds- og Indkøbspolitik Formål Det overordnede formål med Tønder Kommunes udbuds- og indkøbspolitik er at skabe rammerne for, at Tønder Kommune fremstår som én kunde over for leverandørerne,

Læs mere

UDBUD. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Retningslinjer for Udbud. varer og tjenesteydelser. Vedtaget af Økonomiudvalget den 1.

UDBUD. i Lyngby-Taarbæk Kommune. Retningslinjer for Udbud. varer og tjenesteydelser. Vedtaget af Økonomiudvalget den 1. UDBUD i Lyngby-Taarbæk Kommune Retningslinjer for Udbud af varer og tjenesteydelser Vedtaget af Økonomiudvalget den 1. oktober 2015 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund for retningslinjerne... 2 2. Hvem er

Læs mere

INDKØBS- OG UDBUDSSTRATEGI. Godkendt af byrådet den

INDKØBS- OG UDBUDSSTRATEGI. Godkendt af byrådet den INDKØBS- OG UDBUDSSTRATEGI Godkendt af byrådet den 5.10.2016 INDLEDNING... 1 MÅLSÆTNING... 2 RAMMER FOR INDKØB OG UDBUD... 2 MÅLSÆTNING 1: EFFEKTIVITET... 4 HVORDAN ARBEJDER VI MED MÅLSÆTNINGEN?... 4

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi Godkendt i xx den xx.xx.2010 Digitalisering i Viborg Kommune skal understøtte en helhedsorienteret og effektiv service over for borgere og virksomheder effektivisere de kommunale

Læs mere

Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune

Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune Udbuds- og indkøbspolitik i Allerød Kommune Politikkens formål og principper Udbuds- og indkøbspolitikken sætter den overordnede politiske retning for Allerød

Læs mere

Indkøbspolitik i Varde Kommune

Indkøbspolitik i Varde Kommune Indkøbspolitik i Varde Kommune Indkøbspolitikken Varde Kommunes indkøbspolitik udgør de overordnede rammer for indkøb i Varde Kommune. Politikken er vedtaget af Byrådet. Indkøbspolitikken gælder for alle

Læs mere

Indkøbs- og Udbudspolitik 2018

Indkøbs- og Udbudspolitik 2018 Indkøbs- og Udbudspolitik 2018 Langeland Kommune Indhold Indhold 1. Indledning... 3 2. Formål og principper... 3 3. Indkøbs- og udbudsprocesser... 3 4. Udbud og tilbudsindhentning... 5 5. Ansvar for opgavernes

Læs mere

Udkast. Udbuds- og indkøbsstrategi. Frederikssund Kommune

Udkast. Udbuds- og indkøbsstrategi. Frederikssund Kommune Udkast Udbuds- og indkøbsstrategi Frederikssund Kommune for perioden 1. januar 2011 til 31. december 2013 01-12-2010 1 Baggrund og lovgrundlag for etablering af Udbuds- og Indkøbsstrategi I henhold til

Læs mere

Region Midtjylland. Forslag til foreløbig indkøbspolitik. Bilag. til Regionsrådets møde den 28. marts 2007. Punkt nr. 4

Region Midtjylland. Forslag til foreløbig indkøbspolitik. Bilag. til Regionsrådets møde den 28. marts 2007. Punkt nr. 4 Region Midtjylland Forslag til foreløbig indkøbspolitik Bilag til Regionsrådets møde den 28. marts 2007 Punkt nr. 4 Regionshuset Viborg Regionsøkonomi Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Fælles indkøbspolitik i Fødevareministeriet

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Fælles indkøbspolitik i Fødevareministeriet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fælles indkøbspolitik i Fødevareministeriet Maj 2003 Fælles indkøbspolitik i Fødevareministeriet (varer og tjenesteydelser) Overordnet politik for indkøb

Læs mere

Aalborg Kommunes udbuds- og indkøbspolitik

Aalborg Kommunes udbuds- og indkøbspolitik #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Økonomikontoret Sagsnr./Dok.nr. 2017-015815 / 2017-015815-13 Borgmesterens Forvaltning Boulevarden 13 9000 Aalborg 07-07-2017 Aalborg Kommunes

Læs mere

Holbæk Kommune. Digitaliseringsstrategi Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse)

Holbæk Kommune. Digitaliseringsstrategi Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse) Holbæk Kommune Digitaliseringsstrategi 2014-2018 Version 2.0 (bemærkninger fra Strategi & Analyse) Indhold 1. Baggrund... 3 2. Opbygning... 3 3. Forretningsmæssige målsætninger... 4 4. Vision, pejlemærker

Læs mere

Indkøb i Aalborg Forsyning. Udbuds- og Indkøbspolitik

Indkøb i Aalborg Forsyning. Udbuds- og Indkøbspolitik Indkøb i Aalborg Forsyning Udbuds- og Indkøbspolitik UD T S KA Indhold Forord... 3 Formål og indhold... 5 Samfundsansvar og FN s Verdensmål... 7 Effektivitet og innovation... 9 Samarbejde og kommunikation...

Læs mere

Københavns Kommunes Udbudspolitik

Københavns Kommunes Udbudspolitik 1. Indledning og overordnet målsætning Københavns Kommune har som mål at yde en service overfor borgere og virksomheder, som gør det attraktivt at bosætte sig og investere i byen. Kommunen skal være meget

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

Bilag 1 til kasse og regnskabsregulativ. Delegationsplan for Østsjællands Beredskab

Bilag 1 til kasse og regnskabsregulativ. Delegationsplan for Østsjællands Beredskab Bilag 1 til kasse og regnskabsregulativ Delegationsplan for Østsjællands Beredskab Delegationsplanen er godkendt af den fælles beredskabskommission d. 17.2.2016 Indledning Den fælles beredskabskommission

Læs mere

Udbuds- og indkøbsstrategi 2016

Udbuds- og indkøbsstrategi 2016 Udbuds- og indkøbsstrategi 2016 December 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Formål og principper... 3 2.1 Stordriftsfordele... 3 2.2 Indkøbsfællesskaber, når det giver merværdi... 3 2.3 Organisering

Læs mere

FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE

FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE Kasse- og regnskabsregulativ Bilag vedr.: Budgetansvar og økonomisk ledelsestilsyn Forslag Senest ajourført 6. december 2006 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING...3 2. BUDGETANSVAR...3

Læs mere

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER 1 Baggrund Odsherred Kommunes overordnede udbudsstrategi sætter fokus på, hvordan konkurrenceudsættelse kan øge kvaliteten og effektiviteten i kommunens

Læs mere

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Dok.nr: 727-2011-5834 2 Indledning. I årets løb anvendes de afsatte midler i overensstemmelse med det vedtagne budget og dets forudsætninger. Midlerne

Læs mere

Retningslinjer for indkøb i Hillerød Kommune

Retningslinjer for indkøb i Hillerød Kommune Retningslinjer for indkøb i Hillerød Kommune Indholdsfortegnelse: 1. Retningsliniernes formål... 3 2. Organisering... 3 3. Krav til leverandører... 3 4. Brugerinvolvering... 4 5. Indkøbsprocessen... 4

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse BALLERUP Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur

Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur Roller og ansvar Grundlaget for ledelse i en ny organisationsstruktur NOTAT HR-stab Arbejdet med en mere klar og tydelig ledelse er med dette oplæg påbegyndt. Oplægget definerer de generelle rammer i relation

Læs mere

Roller og ansvar Grundlaget for god ledelse i Ringsted Kommune (juni 2016)

Roller og ansvar Grundlaget for god ledelse i Ringsted Kommune (juni 2016) Roller og ansvar Grundlaget for god ledelse i Ringsted Kommune (juni 2016) Dette dokument definerer de generelle rammer i relation til roller og ansvar for de forskellige ledelsesniveauer og ledelsesfora.

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver

Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver Forord Politik for udbud af Bygge- og anlægsopgaver danner rammen for de samlede udbud og af bygge- og anlægsopgaver i Vesthimmerlands Kommune og er således

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse HOLSTEBRO Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Udbudspolitik for Skanderborg Kommune

Udbudspolitik for Skanderborg Kommune Udbudspolitik for Skanderborg Kommune Innovation & IT December 2007 INDHOLDSFORTEGNELSE Målsætning... 1 Valg af leverandører, kravspecifikationer og betingelser ved udbud... 2 Kontrolbud, herunder omkostningskalkulationer...

Læs mere

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering

Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Strategi: Velfærdsteknologi og digitalisering Fremtidens senior- og handicapservice 2014 2018 Indledning Strategien er en del af den samlede strategi for Fremtidens senior- og handicapservice 2014-2018,

Læs mere

December Udbudspolitik

December Udbudspolitik December 2013 Udbudspolitik 1. Indledning Udbudspolitikken beskriver de overordnede rammer for at gennemføre udbud af såvel varer og tjenesteydelser som bygge- og anlægsopgaver. Udbudspolitikken supplerer

Læs mere

Debatmøde 10 Udbud på ældreområdet nye regler, nye muligheder

Debatmøde 10 Udbud på ældreområdet nye regler, nye muligheder Debatmøde 10 Udbud på ældreområdet nye regler, nye muligheder Fredag den 11. januar 2013 Kommunaløkonomisk Forum 2013 10. & 11. januar 2013 I Aalborg Kongres & Kultur Center Kommunaløkonomisk Forum 2013

Læs mere

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING Det gode udbud er forudsætningen for at give borgerne mest mulig kvalitet for skattekronerne. Et godt udbud indebærer blandt andet, at regionen planlægger udbuddet

Læs mere

INDKØBSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

INDKØBSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE INDKØBSPOLITIK I ALLERØD KOMMUNE 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indkøbspolitikkens formål og principper 2. Indkøbspolitik og udbudsstrategi 3. Hvem er omfattet 4. Organisering af indkøb i Allerød Kommune

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse BRØNDERSLEV Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse BORNHOLM Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

INDKØBSPOLITIK FOR GENTOFTE KOMMUNE

INDKØBSPOLITIK FOR GENTOFTE KOMMUNE INDKØBSPOLITIK FOR GENTOFTE KOMMUNE Indhold 1. Indledning... 2 2. Gentofte Kommunes vision... 2 3. Formål, målsætninger og rækkevidde... 3 4. Organisering... 8 5. Dokumenter med tilknytning til spolitikken...

Læs mere

Inspiration til arbejdet med kvalitetskontrakter

Inspiration til arbejdet med kvalitetskontrakter Inspirationsnotat nr. 5c til arbejdet i MED-Hovedudvalg 12. april 2010 Inspiration til arbejdet med kvalitetskontrakter Her er samlet en række forslag til udarbejdelsen af en kommunal kvalitetskontrakt.

Læs mere

Vejledning om. procedureretningslinie for omstilling,

Vejledning om. procedureretningslinie for omstilling, Inspirationsnotat nr. 7 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 17. juni 2008 Vejledning om procedureretningslinie for omstilling, herunder udbud og udlicitering Denne vejledning og tilhørende forslag til procedureretningslinie

Læs mere

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere)

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere) N O T A T Mindre spild, mere sundhed Regionernes mål for mere sundhed for pengene frem mod 2013 Effektivisering af driften i sundhedsvæsnet har været et højt prioriteret område for regionerne, siden de

Læs mere

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Service og kvalitet Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Indledning Service og kvalitet er nøgleordene i Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune.

Læs mere

Strategiplan Administration og Service

Strategiplan Administration og Service Strategiplan 2019-2022 Administration og Service Udgiver: Miljø- og Energiforvaltningen Administration og Service Udgivelse: 31.05.2018 Sagsnr.: 2018-012993 Dok.nr.: 2018-012993-9 Tekst: Strategiplanlægning

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN. Udbudspolitik

SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN. Udbudspolitik SOLRØD KOMMUNE ØKONOMIAFDELINGEN Udbudspolitik Tiltrådt af Byrådet den 31. marts 2014 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1. Solrød Kommunes udbudspolitik... 2 2. Politiske mål... 2 3. Delegation

Læs mere

Principper for aftalestyring

Principper for aftalestyring Principper for aftalestyring 2015 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. FORMÅL HVAD ER FORMÅLET MED AFTALESTYRING... 1 3. HVAD ER EN AFTALEENHED?... 2 4. HVEM INDGÅR AFTALER MED HVEM?... 2 5. ÅRETS

Læs mere

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt

Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt 2 Sociale klausuler 88.00.00P22-0001 Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt Økonomi- og Erhvervsudvalget 21-11-2013 9 Kommunalbestyrelsen 28-11-2013 2 Kommunalbestyrelsen 19-12-2013 2 Hvem beslutter

Læs mere

Indkøbspolitik for Gentofte Kommune

Indkøbspolitik for Gentofte Kommune for Gentofte Kommune DE TVÆRGÅENDE FUMKTIONER 1. Forord...1 2. kens overordnede formål...1 3. kens indhold...1 4. kens anvendelse og virkeområde...2 5. Organisering af indkøb...2 6. Indkøbsaftaler...4

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Sprogcenter

Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Sprogcenter Den digit@le Digitaliseringsstrategi Vejle 2011-2015 Sprogcenter Ungdomsskolen CSV Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Mission... 2 3. Vision... 2 4. Fokusområder... 2 4.1 Helhed... 2 4.2 Udvikling...

Læs mere

Udbudsstrategi Morsø Kommune

Udbudsstrategi Morsø Kommune U d v i k l i n g s a f d e l i n g e n Udbudsstrategi 2011-13 Morsø Kommune December 2010 Indholdsfortegnelse UDBUDSSTRATEGI BAGGRUND OG INDHOLD... 1 PLAN FOR AFKLARING AF EVT. KONKURRENCEUDSÆTTELSE:...

Læs mere

Indkøbspolitik for Odsherred Kommune.

Indkøbspolitik for Odsherred Kommune. Projekt Indkøb Dok. Nr. 306-2010-192320 Indkøbspolitik for Odsherred Kommune. Baggrund Odsherred kommune forvalter med sine ca. 33.000 indbyggere et indkøbsbudget på over 400 mill kr. årligt. Odsherred

Læs mere

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Indledning og formål Nulvækst i den offentlige økonomi, stadig større forventninger til den kommunale service

Læs mere

Udbudspolitik for Slagelse Kommune

Udbudspolitik for Slagelse Kommune for Slagelse Kommune Gyldighedsområde ken er gældende for Slagelse Kommunes udbud af egne driftsopgaver. ken er ikke gældende for ordinære indkøb udbud og licitation af bygge- og anlægsopgaver og andre

Læs mere

UDBUDSSTRATEGI FOR UDBUD AF KOMMUNALE OPGAVER IKAST-BRANDE KOMMUNE

UDBUDSSTRATEGI FOR UDBUD AF KOMMUNALE OPGAVER IKAST-BRANDE KOMMUNE UDBUDSSTRATEGI FOR UDBUD AF KOMMUNALE OPGAVER IKAST-BRANDE KOMMUNE Godkendt af Byrådet 21-06-2010 2 1. Udbudsstrategi Med henvisning til Bekendtgørelse fra Indenrigs- og Socialministeriet af 21. december

Læs mere

Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner

Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner Efter aftale med Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) gennemgås hermed en række grundlæggende udbudsretlige emner, der vurderes at være væsentlige

Læs mere

UDBUDSSTRATEGI 2011-13

UDBUDSSTRATEGI 2011-13 UDBUDSSTRATEGI 2011-13 STRATEGI FOR UDBUD AF KOMMUNALE OPGAVER (Tiltrådt af kommunalbestyrelsen den 29. november 2010) Udbud & Indkøb 1 1. Indledning Frederiksberg Kommune har tradition for at samarbejde

Læs mere

Udviklingsplan for KomUdbud I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder.

Udviklingsplan for KomUdbud I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder. Udviklingsplan for KomUdbud 2016-2019 I Udviklingsplanen for KomUdbud er der rettet fokus på 7 udviklingsområder. Udviklingsplanen skal opfattes som en ramme, der beskriver, hvordan visionen for KomUdbud

Læs mere

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE

STATUS PÅ KOMMUNERNES KONKURRENCEUDSÆTTELSE Fakta om konkurrenceudsættelse GULDBORGSUND Konkurrence om opgaveløsningen konkurrenceudsættelse opnås ved, at kommunen sender opgaven i udbud. Private virksomheder og evt. kommunen selv byder ind på opgaven.

Læs mere

Ledelsesgrundlag Odder Kommune

Ledelsesgrundlag Odder Kommune Ledelsesgrundlag Odder Kommune November 2008 Ledelsesgrundlag I Odder Kommune arbejder lederne ud fra værdibaseret ledelse. Det betyder, at de overordnede styringsrammer er fleksible og åbner mulighed

Læs mere

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted...

POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE. Vi sætter os i borgerens sted... POLITIK FOR ADMINISTRation OG SERVICE FOR BORGERNE I RANDERS KOMMUNE Vi sætter os i borgerens sted... Målsætninger for administration og service i Randers Kommune Helhed og Sammenhæng Mødet med borgeren

Læs mere

IT-SIKKERHEDSPOLITIK UDKAST

IT-SIKKERHEDSPOLITIK UDKAST IT-SIKKERHEDSPOLITIK UDKAST It-sikkerhedspolitikken tilstræber at understøtte Odsherred Kommunes overordnede vision. It- og øvrig teknologianvendelse, er et af direktionens redskaber til at realisere kommunens

Læs mere

Indkøbsstrategi 2014-2017. Herning Kommune

Indkøbsstrategi 2014-2017. Herning Kommune Indkøbsstrategi 2014-2017 Herning Kommune 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 Indsatsområder:... 3 2. Effektiv kontraktstyring... 4 2.1. E-handel (digitalisering af indkøbsprocessen)... 4 2.2. Fakturakontrol...

Læs mere

Digitaliseringsstrategi 2011-2015

Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Digitaliseringsstrategi 2011-2015 Dokumentnr.: 727-2011-34784 side 1 Dokumentnr.: 727-2011-34784 side 2 Resume: Digitaliseringsstrategien for Odder Kommune 2011-2015 er en revidering af Odder Kommunes

Læs mere

Varde Kommune. Overordnede spilleregler. for. aftalestyring

Varde Kommune. Overordnede spilleregler. for. aftalestyring Varde Kommune Overordnede spilleregler for aftalestyring 2012 Dok. nr. 1022255 Indholdsfortegnelse 1. AFTALESTYRING...3 1.1 Baggrund og formål...3 1.2 Hvad er en aftale?...4 1.3 Dialog som omdrejningspunkt

Læs mere

Principper for aftalestyring

Principper for aftalestyring Principper for aftalestyring 2012 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. FORMÅL HVAD ER FORMÅLET MED AFTALESTYRING... 1 3. HVAD ER EN AFTALEENHED?... 2 4. HVEM INDGÅR AFTALER MED HVEM?... 2 5. ÅRETS

Læs mere