Et planværktøj til at opnå en bæredygtig lokalisering mht. transport og energi.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Et planværktøj til at opnå en bæredygtig lokalisering mht. transport og energi."

Transkript

1 Et planværktøj til at opnå en bæredygtig lokalisering mht. transport og energi. Paper til Trafikdage på Aalborg Universitet, 1998 Af Thomas Alexander Sick Nielsen, Center for Alternativ Samfundsanalyse, CASA I forbindelse med samarbejdsprojektet mellem Vejle Amt og Miljøstyrelsen: Move 2000, Mobilitet i Vejle Amt, har CASA udarbejdet et planlægningsværktøj, der sætter regionplanlæggeren i stand til at inddrage hensynet til transportens omfang og energiforbrug i beslutningsprocessen ved placering af større arbejdspladser. Baggrunden for værktøjets tilblivelse er de kendte sammenhænge mellem arealanvendelse og transport. Der er stigende opmærksomhed omkring arealanvendelsens effekt på transporten og transportens miljøbelastning samtidig med at planlæggerne generelt mangler viden, der sætter dem i stand til at inddrage disse hensyn i planlægningen. På baggrund af danske og internationale kilder kan der peges på en række sammenhænge mellem arealanvendelse og transportens energiforbrug: Høj tæthed i byområder, og byer med et centrum Placering i bykernen, frem for forstæderne God tilgængelighed med kollektiv trafik frem for mindre god Cykel- og gangafstande (? ) Et regionalt bosætningsmønster, der er decentraliseret til en række byer af en vis størrelse. En rimelig balance mellem boliger og arbejdspladser (?) To af punkterne er forsynet med et spørgsmålstegn, fordi der på disse områder synes at mangle data, der direkte kan bekræfte betydningen af netop disse forhold. På den anden side forekommer det logisk, at forhold som cykel- og gangafstande, samt balance mellem boliger og arbejdspladser spiller en rolle når det skal gøres muligt at vælge mindre transport og mere miljøvenlige transportformer. Betydningen af lokaliseringen af arbejdspladser indenfor danske provinsbyer kan illustreres ved en række danske datasæt, der dels baserer sig på egentlige undersøgelser af biltransportarbejdet, dels på undersøgelser af ture til og fra virksomheder. Forskellen mellem en placering i bycentrum og en placering i en forstad kan for landsdelscentrene opgøres til mellem 67% og 81% mere biltrafik pr. ansat til forstadsplacerede kontorarbejdspladser (Hartoft-Nielsen, 1997). Data fra transportvaneundersøgelserne for byer, der har samme størrelse som egnecentrene i Vejle

2 Amt viser at der i disse byer køres mellem 0 og 43% flere bilkm (forskellige forskelle for forskellige bystørrelser) pr. bolig-arbejdssteds turkæde til arbejdspladser i forstaden (Christensen og Nielsen, 1996). Tages der hensyn til at de arbejdspladser, der er beliggende centrum ofte har en anden karakter, der bl.a. indebærer at der pendles til bycentrene fra et større opland, ser det ud til at en forstadsplacering resulterer i mellem 10% og 17% mere biltrafik end en placering i bycentrum. Et datasæt for ture til og virksomheder peger på at en forstadsplacering betyder at bilens andel af de motoriserede ture til og fra virksomheden er 28% højere end ved en bymidteplacering (Turrateprojektet v. Høj, 1997). Effekten af en arbejdsplads placering på transporten kan ikke angives præcist og endeligt, men det kan med rimelighed antages at placeringen af arbejdspladserne har betydning, også i de mindre danske provinsbyer. Forskellen mellem forstadsplaceringer og bymidte-placeringer i disse byer synes dog at være noget mindre end forskellen i de større landelscentre, hvor forskellen igen er noget mindre end i København. Under udarbejdelsen af værktøjet til Vejle Amt blev en række danske og udenlandske værktøjer anvendt som inspirationskilde. De forskellige tilgange præsenteres summarisk i skemaet nedenfor.

3 Værktøjer til inddragelse af transport i planlægningen: Stationsnærhedsprincippet i Hovedstadsregionen Reguleringen af detailhandlen i Planloven Hollandsk planlægning: ABC lokaliteter Engelsk planvejledning: PPG 13 Planlægning af infrastruktur i Norge: Strategisk planlægning Traffic impact assessment: vejledning og godkendelse Miljøkapacitet i Lyngby-Tårbæk: prioritering og afstemning Princip for planlægningen, der sikrer god tilgængelighed med kollektiv trafik til kontorer i hovedstadsregionen Forpligtiger amter og kommuner til at vurdere og sikre tilgængelighed til butikker med cykel, gang og kollektiv trafik, samt en afbalanceret forekomst af butikker Nuanceret planlægningsprincip, der sikrer god tilgængelighed med kollektiv transport til butikker og arbejdspladser, og god tilgængelighed til det overordnede vejnet for virksomheder, der tiltrækker meget tung trafik. Der er indbygget push effekt i kraft af restriktioner på antallet af parkeringspladser. Byplanprincipper for en planlægning der sigter mod en reduktion af væksten i trafikken og fremme af miljøvenlige transportformer. Både overordnede retningslinier og mange konkrete anvisninger. Samordnet planlægning af infrastrukturudbygning og udviklingen i arealanvendelsen, der begge er underlagt et mål om reduktion i bilafhængigheden. Vejledning til bygherrer om tilgængelighed for cykel, gang og kollektiv transport til forskellige bebyggelsestyper. Satser på at få indarbejdet hensynene allerede i i projektering og bygningsdesign. Vurdering af byens miljøkapacitet mht. miljøbelastningen fra trafikken, samt afstemning af byggeplaner o.l. med miljøkapaciteten i zonen/bydelen. Udkastet til værktøjet er udarbejdet på baggrund af en række grundlæggende krav til anvendelsesformen: Værktøjet skal være simpelt at anvende Værktøjet skal kunne anvendes af amtets egne planlæggere Værktøjet skal udelukkende gøre brug af eksisterende data Værktøjet skal kunne bruges til at gennemføre konkrete vurderingen fra sag til sag - i første omgang i forbindelse med VVM-vurderinger. Sidste punkt indebærer at en forholdsvis restriktiv katagorisering af arealer efter trafikal tilgængelighed, som det kendes fra Hollandsk arealplanlægning, ikke var et muligt alternativ.

4 Planlægningsværktøjet sigter mod en grov konsekvensvurdering ved placering af større arbejdspladser, således at fordelene ved én mulig placering frem for én anden kan illustreres. Konsekvensvurderinger ved placeringen af større institutioner og arbejdspladser i amtet kan dels være med til at pege på hvilke placeringer, der formentligt vil give den mindste miljøbelastning, dels give et udgangspunkt for at overveje tiltag, der kan være med til at reducere miljøbelastningen fra transporten med udgangspunkt i de lokaliteter, der skønnes at kunne anvendes til det pågældende byggeprojekt. Konsekvensvurderingen er delt i en, og en. er af mere teoretisk karakter, men den giver de bedste muligheder for at pege på ændringer, der kan være med til at forbedre tilgængeligheden for kollektiv trafik og cyklende, og dermed reducere miljøbelastningen. Tilgængelighedsanalysen kan gennemføres for alle typer af virksomheder og giver mulighed for en pædagogisk og reproducerbar illustration af transport/tilgængelighedseffekten. kan først og fremmest være en vurdering af hvilke niveauer af miljøforbedringer (reduceret energiforbrug mv.), der kan være tale om, når en placering skal foretrækkes frem for en anden. Et sådant overslag på sparet transport eller energi på bundlinien kan have en vis pædagogisk værdi, og er samtidig i overensstemmelse med den praksis, der er udviklet indenfor grønne regnskaber, miljøstyring og senest i mange Agenda 21 projekter. Denne vurdering vil dog kræve mange skøn, og det vil være nødvendigt at variere tilgangen afhængigt af hvilke oplysninger, der er adgang til. En generel karakteristik af værktøjet er, at det er en sammenstilling af eksisterende data med en vejledning i hvordan disse kan bruges til en kvantitativ vurdering (beregning) i forhold til en enkelt byggesag. I værktøjet præsenteres de væsentligste sammenhænge, sammen med nøgletal og en række generelle anbefalinger til hvilke hensyn, der er relevante, hvis lokaliseringen skal være så bæredygtig som muligt mht. transport og energiforbrug. Planlæggere kan også med fordel anvende værktøjet som check- eller huskeliste, når tilgængelighed og transportomfang behandles i forbindelse med en VVM-godkendelse eller lignende. Vurderingerne præsenteres i værktøjet som en trinvis fremgangsmåde med tilgængelighedsanalysen og vurderingen af transport og energiforbrug som hoveddelene. Indenfor hoveddelene er der en række spørgsmål og vurderinger, der gennemføres efter behov. Hovedstrukturen i værktøjet præsenteres i figuren på næste side. Efterfølgende gennemgåes værktøjets vurderinger med udgangspunkt i de 2 hoveddele: Tilgængelighedsanalysen samt vurdering af transport og miljøbelastning.

5

6 Tilgængelighedsanalyse er et gammelt redskab i transportplanlægningen. Princippet er, at befolkningens adgang til et givent sted kvantificeres, som oftest i form at rejsetid eller lignende. Værdien i forhold til planlægning for bæredygtig mobilitet er bl.a., at tilgængeligheden med forskellige transportmidler, alt andet lige, vil have betydning for hvor mange, der vælger det pågældende transportmiddel. I forhold til reduktion af miljøbelastningen fra trafikken bør det således tilstræbes, at den kollektive trafik (eksisterende rutenet) giver den bedst mulige tilgængelighed, og at der er flest mulige, der har adgang til en lokalitet på cykel. Tilgængeligheden med bil er gennemgående langt mindre følsom for ændringer i placeringen, end det er tilfældet for tilgængeligheden med cykel og kollektiv trafik. Tilgængeligheden rummer mange facetter, og forhold omkring ventefaciliteter, siddeplads under turen etc. kan være vigtige sider af den kollektive trafiks tilgængelighed. I dette projekt er det dog valgt at opgøre tilgængeligheden mere simpelt, nemlig som en rejsetid med kollektiv trafik og som en cykelafstand. En vigtig fordring for et brugbart tilgængelighedsmål har været at det skulle være simpelt og at det kunne baseres på eksisterende data. Dette har ført til, at der i projektet er udviklet en simplificeret opgørelse af tilgængelighed med kollektiv trafik, der udelukkende baseres på tilgængeligheden fra kommunecentrene til den lokalitet, der vurderes. Som opgørelse af tilgængelighed med cykel til en lokalitet benyttes en opgørelse af vejafstanden til omkringliggende sogne. Tilgængelighedsmålet for kollektiv trafik opgøres ved at tilskrive en kommunes befolkning transporttiden fra kommunecentret til den lokalitet, der vurderes (incl. gangtid). Det er med andre ord ikke et sandt udtryk for hvilken transportid forskellige borgere har til lokaliteten, men i højere grad et udtryk for en given lokalitets opkobling på den kollektive trafiks overordnede net. Som eksperiment blev tilgængeligheden med kollektiv trafik og cykel til 2 lokaliteter i Vejle, beregnet efter denne metode. Lokaliteterne var: Damhaven 12 nær centrum, hvor amtsgården i dag ligger, og det regionale erhvervs- og centerområde: Lysholt, i Vejles nordlige udkant. I figurene nedenfor vises tilgængelighedsmål for disse lokaliteter.

7 I eksemplet på opgørelse af tilgængelighed med kollektiv trafik, er der taget udgangspunkt i amtsgårdens nuværende placering. For lokaliteten Lysholt er der regnet med, at gangtiden fra stoppested vil være den samme som til amtsgården på Damhaven. Kortere gangafstand, og dermed mindre gangtid fra stoppestedet, kan dog få stor betydning for tilgængeligheden. En svaghed ved metoden er, at der kræves et skøn over hvor lang transporttid indbyggerne i den by, hvor den vurderede lokalitet er placeret, har til lokaliteten. Det skønnes derfor rimeligt udelukkende at tage udgangspunkt i, hvor mange der har adgang indenfor 45 minutter, da dette betyder at hele befolkningen i et af egnscentrene vil kunne nå en lokalitet i egnscentret med kollektiv trafik indenfor denne tidsramme. Opgørelsen af tilgængelighed for cyklende, på baggrund af befolkningen i sogne, er noget grov. Og der vil typisk ikke være forskel mellem forskellige lokaliteter indenfor et af egnscentrene, når man ser på, hvor mange der har under 5 km s vejafstand til lokaliteten, med mindre lokaliteten faktisk er placeret uden for byen. Der bør derfor fokuseres på hvor mange, der i kraft af deres bopæl i et sogn, som har under 3 km s cykelafstand (fra sognekirken) til lokaliteten. De 3 km er den gennemsnitlige cykel pendlingsafstand i Vejle Amt, mens 5 km er den grænse som 96% af alle cykel og gangture ligger under.

8 I forbindelse med analyse af tilgængeligheden til og fra en lokalitet, der sker med henblik på at vurdere hvilken placering, der er mest hensigtsmæssig for en given virksomhed, bør virksomhedens behov for godstransport indgå i vurderingen. Der er ikke nogen kendt sammenhæng mellem godstransportens omfang eller transportmiddelvalg og byplanfaktorer. Hensynet til godstransportens tilgængelighed er derfor først og fremmest, at der børe være adgang for godstrafik med færrest mulige gener for bolig- og byområder. Af hensyn til udviklingen på langt sigt, bør det endvidere iagttages at virksomheder, der er transporttunge og som kan anvende jernbane og/eller skib som transportform, har god adgang til disse faciliteter. Forskellige typer af virksomheder genererer godstransport i forskelligt omfang. Særligt transportvirksomheder og engroshandel har mange lastbilture i forhold til antallet af personture til og fra virksomhederne. Industrien har også mange lastbilture i forhold til antallet af personture, men mellem forskellige brancher og virksomheder kan der formentligt være store forskelle. Virksomheder som banker, kontorvirksomheder og detailhandel er i almindelighed domineret af personturene (jf. Trafikministeriet, 1994). Det er således især for industri, transportvirksomheder og engroshandel, at tilgængeligheden for godstransporten kommer ind som et væsentligt aspekt. Tilgængeligheden for godstransporten vil formentligt i mange tilfælde være et konkurrerende hensyn til tilgængeligheden med kollektiv trafik og cykler. Da der samtidigt kan være store forskelle mellem forskellige virksomheder omkring behovet for godstransport, bør der i hvert enkelt tilfælde ske en afvejning af hvad, der bør dominere hensynet ved valget af placering. Til dette formål kan der tages udgangspunkt i hvor mange lastbiler pr. ansat, der forventes pr dag. Til en industrivirksomhed ankommer i gennemsnit mellem 0,15 og 0,2 lastbiler (> 6ton) pr. ansat pr. dag. Med udgangspunkt heri kan et behov på under 0,1 lastbil pr. ansat pr. dag karakteriseres som et lille behov for godstransport, der bør foranledige at tilgængeligheden for kollektiv transport og cykeltrafik tillægges størst vægt ved valg af placering. Dog skal godstransportens absolutte størrelse i forhold til lokalområdets følsomhed (kapacitet) stadigt indgå i vurderingen. Den miljøbelastning fra transport, som en placering af en virksomhed eller institution medfører er vanskelig at vurdere. Miljøbelastningen vil både være en konsekvens af transportafstande og transportmiddelvalg, der igen er en konsekvens af placeringen, virksomhedstypen, forhold på arbejdsmarkedet etc. For hovedstadsregionen er der opbygget modeller, der beskriver mange af disse forhold, og de kan anvendes til konsekvensvurderinger ved placering af bl.a. arbejdspladser i regionen. For Vejle Amt foreligger der ingen anvendelige modeller, der kan benyttes til konsekvensvurderinger af denne type. Hvis der er tale om en situation, hvor de ansatte kendes på forhånd, hvilket f.eks. kan være tilfældet, hvis en virksomhed flytter over kortere afstand, indenfor samme by o.l., kan persontransportarbejdet opregnes på baggrund af de ansattes bopæle. Heraf kan der bl.a. afledes en egentlig konsekvensvurdering i forhold til miljøbelastningen ved at kombinere oplysninger om de ansattes bosætning i forhold til lokaliteten, med gennemsnitstal for hvor mange der cykler (af dem der er bosiddende indenfor 5 km), og hvor mange, der tager bus eller tog, givet lokalitetens tilgængelighed (fra A til F, jf. Turrateprojektet) med kollektiv trafik.

9 For arbejdspladser hvor de ansatte ikke kendes på forhånd, kan et groft skøn på forskelle i biltrafikken og dermed miljøbelastningen, gennemføres ved at tage udgangspunkt i en fast gennemsnitlig transportafstand for medarbejderne på virksomheden. Transportafstandene varierer med forskellig bystørrelse, men de ansattes erhvervsgrupper synes at være af endnu større betydning end arbejdspladsens placering. De ansatte kan derfor tildeles en gennemsnitlig pendlingsafstand på baggrund af deres erhvervsgruppe, hvilket igen kan kombineres med oplysninger om lokalitetens tilgængelighed (fra A til F) og et skøn på cykelandelen. Herved fremkommer et groft skøn på forskellen i persontransport med bil til og fra 2 lokaliteter, der sammen med en antagelse om en gennemsnitsbelægning på 1,35 person pr. bil (svarende til belægningen i morgentimerne på hverdage, Vejdirektoratet, 1997), kan anvendes til at beregne biltrafikarbejdet til hver lokalitet og dermed forskellen i energiforbruget. Forskellen i energiforbruget til biltrafik fra lokalitet til lokalitet vil være det samme som forskellen i energiforbruget til transport, forudsat at en placering på en af lokaliteterne ikke medfører øget kørsel i den kollektive transport. I de fleste tilfælde kan det tages for givet at en placering af f.eks. en arbejdsplads i forbindelse med de overordnede kollektive rutenet kun vil give en marginal forøgelse af antallet af passagerer, hvorfor kørselsomfanget i den kollektive trafik vil forblive det samme. For en vurdering af godstransportens omfang (i km) ved en given placering, skønnes det i alle tilfælde nødvendigt at basere en vurderingen på konkrete oplysninger (eller skøn) om en virksomheds transportrelationer. En vurdering kan begrænses til det godstransportarbejde, der foregår på amtets veje. Dette kræver, at der enten kan tilvejebringes oplysninger eller skøn over transportrelationer i form af antal lastbiler eller ton gods, på de væsentligste ruter ud af amtet og til de væsentligste modtagere/afsendere i amtet. Resultatet mht. transport og energiforbrug som en konsekvens af forskellige placeringer må ses som et meget groft skøn, der kan være med til at give politikere og planlæggereet indtryk af hvilken størrelsesorden af effekter, der kan blive tale om ved valg af én placering frem for en anden. Dette skøn kan evt. danne udgangspunkt for sammenligning med andre typer af tiltag i Agenda 21 sammenhæng o.l. Der er endnu ikke taget stilling til hvordan værktøjet for fremtiden skal anvendes i Vejle Amt. CASA skønner at værktøjet vil kunne få en praktisk betydning i marken for arealanvendelsen og planlægningen af arealanvendelse og infrastruktur, ved: at henlede opmærksomheden på forholdene for brugere af kollektiv trafik samt cykel og gang - og herunder være med til at trække end række små forbedringer med ind i billedet såsom gangafstande fra buskorridorer og stoppesteder til nye bebyggelser, at understrege, at netop revitalisering af ældre bynære erhvervsområder kan være med til at reducere transportens omfang at henlede opmærksomheden på, at eksisterende VVM-vurderinger ofte er mangelfulde, når det kommer til at vurdere effekter på tilgængelighed for kollektiv trafik, cyklende og gående

10 Gennemslagskraften af et sådant planlægningsværktøj må dog nok også ses begrænset af en række forhold: Værktøjet er tidskrævende at anvende Vurderingen af samlet transport og energiforbrug er skønsmæssig Delmål indenfor trafikal tilgængelighed for miljøvenlige og kollektive trafikformer har ikke et fast fundament i dansk planpolitik. Det vil være vanskeligt at kommet til at inddrage flere alternative placeringen i en konsekvensvurdering Christensen, Linda og Nielsen, Thomas A.S., 1996, Trafik og Miljø - problemer og mulige styringsmidler, Arbejdsrapport fra DMU nr. 28, 1996 Hartoft-Nielsen, Peter, 1997, Nielsen, Thomas A. S., Notat om virksomheds- og butikslokaliseringens betydning for transporten, Center for Alternativ Samfundsanalyse, 1998 Trafikministeriet, 1994, Turrateprojektet Turrateprojektet v. Høj, Jakob, Tetraplan, 1997 (udtræk af data for byer under indbyggere) Vejdirektoratet, 1997, Personer pr. bil - belægningsgrader for person og varebiler, Rapport nr. 137, 1997

Christian Overgård 21. januar 2016 35425-009 rev A coh

Christian Overgård 21. januar 2016 35425-009 rev A coh FORELØBIGT NOTAT Titel Prognoseresultater for Basis 2020 og 2030 udført med LTM 1.1 Til Kontrol Godkendt Fra 1. Indledning Christian Overgård 21. januar 2016 35425-009 rev A coh Nærværende notat indeholder

Læs mere

Cykelstiplan 2015. Indledning

Cykelstiplan 2015. Indledning Cykelstiplan 2015 En del af trafikplan 2015 Indledning Kommunale mål På landsplan er der i følge Transportvaneundersøgelsen 1992-2013 tendens til et generelt fald i cykelandelen af alle ture. I modsætning

Læs mere

HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR

HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR HOVEDSTADSOMRÅDETS TRAFIKALE INFRASTRUKTUR SAMMENLIGNET MED 5 ANDRE NORDEUROPÆISKE REGIONER 2014 Hovedstadsregionen er en international metropol med afgørende betydning for væksten i Danmark Stor befolkningstilvækst

Læs mere

STORT ER POTENTIALET?

STORT ER POTENTIALET? ARBEJDSPLADSLOKALISERING - HVOR Baggrund STORT ER POTENTIALET? - En analyse af pendlertrafik i Frederiksborg Amt Af Civilingeniør Morten Agerlin, Anders Nyvig A/S Blandt de langsigtede midler til påvirkning

Læs mere

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af:

En mobilitetsplan efter hollandsk forbillede bør indeholde følgende, som infrastrukturkommissionen ikke har gjort ret meget ud af: Udspil fra Danske Regioner 14-12-2007 Danmark har brug for en mobilitetsplan Danske Regioner opfordrer infrastrukturkommissionen til at anbefale, at der udarbejdes en mobilitetsplan efter hollandsk forbillede.

Læs mere

UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014

UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014 RANDERS KOMMUNE UDVIKLING I ANTALLET AF CYKELTURE 2007-2014 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT 1 Baggrund Hvert år foretager DTU en transportvaneundersøgelse.

Læs mere

Hvad er der kommet ud af arbejdet med transportplaner i Danmark?

Hvad er der kommet ud af arbejdet med transportplaner i Danmark? Hvad er der kommet ud af arbejdet med transportplaner i Danmark? Forfatter: Per Thost, RAMBØLL NYVIG Baggrund og formål RAMBØLL NYVIG har med assistance fra COWI for Miljøstyrelsen gennemført et udredningsprojekt

Læs mere

Byplanlægning. Indhold

Byplanlægning. Indhold Byplanlægning Planlægningen af vore byer er med til at skabe de rammer, der gives for trafikken. Virkningerne af byplanlægning på cykeltrafikkens omfang er imidlertid små, hvis ikke cykeltrafikkens vilkår

Læs mere

Allerødruten, Cykelsupersti Allerød Kommunes anlægsdel

Allerødruten, Cykelsupersti Allerød Kommunes anlægsdel Tekst til ansøgningsskema: Projektet: Projektets titel: Projektets hovedformål: Allerødruten, Cykelsupersti Allerød Kommunes anlægsdel Hovedstadsregionen skal være verdens bedste cykelregion med et højklasset

Læs mere

CYKLEN - REDSKABET TIL SUNDHED OG BEDRE MILJØ

CYKLEN - REDSKABET TIL SUNDHED OG BEDRE MILJØ 152 CYKLEN - REDSKABET TIL SUNDHED OG BEDRE MILJØ Cyklen - redskabet til sundhed og bedre miljø Af seniorforsker Thomas Alexander Sick Nielsen, seniorforsker Linda Christensen og seniorrådgiver Thomas

Læs mere

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ

FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Til Fredensborg Kommune Dokumenttype Notat Dato Juni 2014 FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ FREDENSBORG KOMMUNE BANEBRO, ULLERØDVEJ Revision 1 Dato 2014-06-23 Udarbejdet af RAHH, CM, HDJ Godkendt

Læs mere

Fremtidens Trafikudvikling - med fokus på persontransport. Susanne Krawack Trekantområdet

Fremtidens Trafikudvikling - med fokus på persontransport. Susanne Krawack Trekantområdet Fremtidens Trafikudvikling - med fokus på persontransport Susanne Krawack Trekantområdet Drivkræfterne bag. Trafikstigning Større forbrug Flere biler DK: 360 biler/1000 indb. S og D: 550 575 biler/ 1000

Læs mere

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk

Byfortætning og bæredygtig mobilitet Mobilitetsplanlægning i Roskilde Bymidte Jakob Høj, Tetraplan A/S, jah@tetraplan.dk Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603 9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Mest biltransport i de små byer. Kilde: (DTU Transport, 2013)

Mest biltransport i de små byer. Kilde: (DTU Transport, 2013) ARBEJDSNOTAT 6. oktober 2014 ARH Baggrund Denne skrivelse er en opsamling på et indlæg vedr. trafikale tal og tendenser, som Via Trafik præsenterede på Byplanlaboratoriets arrangement, 2. netværksmøde

Læs mere

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013

Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Indspil til de strategiske analyser og trafikforhandlinger 2013 Region Midtjylland og de 19 kommuner i den midtjyske region januar 2013 KKR MIDTJYLLAND Forslag til prioriteringer af statslige investeringer

Læs mere

Trafikskabt miljøbelastning i danske byer

Trafikskabt miljøbelastning i danske byer Trafikskabt miljøbelastning i danske byer - hitliste og totalbillede Henrik Grell COWI Parallelvej 15, 2800 Lyngby tlf 45 97 22 11 e-mail hgr@cowi.dk Paper til konferencen "Trafikdage på Aalborg Universitet

Læs mere

Byfunktioner og struktur hvad betyder det for cyklingen?

Byfunktioner og struktur hvad betyder det for cyklingen? Byfunktioner og struktur hvad betyder det for cyklingen? Thomas S. Nielsen, DTU, Email: thnie@transport.dtu.dk Den nationale cykelkonference 2014, Værket, Randers, 14 Maj 2014 Agenda Hvorfor byfunktioner

Læs mere

Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU)

Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) Af Torfinn Larsen Vejdirektoratet 1. Indledning Den løbende, landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) startede i sin nuværende form i august 1992. Tidligere

Læs mere

17. Infrastruktur digitalisering og transport

17. Infrastruktur digitalisering og transport 17. 17. Infrastruktur digitalisering og transport Infrastruktur Infrastruktur er en samlet betegnelse for de netværk, der binder samfundet sammen. En velfungerende infrastruktur er et vigtigt fundament

Læs mere

Gate 21 - Smart mobilitet i Ringbyen Skøn over potentialer for mobilitetsplanlægning omkring letbanen

Gate 21 - Smart mobilitet i Ringbyen Skøn over potentialer for mobilitetsplanlægning omkring letbanen Gate 21 - Smart mobilitet i Ringbyen Skøn over potentialer for mobilitetsplanlægning omkring letbanen... 1 Indledning Gate 21 har udarbejdet en projektskitse: Smart mobilitet i Ringbyen, til et tværgående

Læs mere

Cykelregnskab 2010. Udsendt i offentlig. Forslag 13.04.2011-11.05.2011. høring

Cykelregnskab 2010. Udsendt i offentlig. Forslag 13.04.2011-11.05.2011. høring Cykelregnskab 21 Forslag Udsendt i offentlig høring 13.4.211-11..211 Cykelregnskab 21 Indhold Cykelregnskab 21 Hvor meget cykler svendborggenserne? Hvorfor cykler svendborgenserne?...og hvorfor ikke? Cykling

Læs mere

Hvor meget kan den daglige transport mellem bolig og arbejde påvirkes?

Hvor meget kan den daglige transport mellem bolig og arbejde påvirkes? Hvor meget kan den daglige transport mellem bolig og arbejde påvirkes? Af Per Thost RAMBØLL NYVIG a/s RAMBØLL er en rådgivende koncern med ca. 2.000 ansatte, hvoraf ca. 1.0 arbejder på 4 adresser i Hovedstadsområdet:

Læs mere

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik

Dato: 15. juni 2016. qweqwe. Trafikstruktur i Halsnæs Kommune. Kollektiv trafik Dato: 15. juni 2016 qweqwe Trafikstruktur i Halsnæs Kommune Kollektiv trafik Den nuværende kollektive trafik i Halsnæs Kommune består dels af Lokalbanen Hundested Frederiksværk Hillerød (Frederiksværkbanen),

Læs mere

130 TRANSPORT OG BÆREDYGTIG BYUDVIKLING

130 TRANSPORT OG BÆREDYGTIG BYUDVIKLING 130 TRANSPORT OG BÆREDYGTIG BYUDVIKLING Transport og bæredygtig byudvikling Af seniorforsker Thomas A. Sick Nielsen, adjunkt Maria Josefina Figueroa og seniorforsker Henrik Gudmundsson TRANSPORT OG BÆREDYGTIG

Læs mere

Vejle Amts Trafikselskab (VAT) har udarbejdet servicemål for betjening af bysamfundene.

Vejle Amts Trafikselskab (VAT) har udarbejdet servicemål for betjening af bysamfundene. Servicemål for kollektiv trafik 1. Nuværende servicemål regional kørsel Vejle Amts Trafikselskab (VAT) har udarbejdet servicemål for betjening af bysamfundene. Ved optælling af antal ture lægges følgende

Læs mere

Hovedsygehus. Analyse af tilgængelighed

Hovedsygehus. Analyse af tilgængelighed Hovedsygehus Analyse af tilgængelighed Hovedsygehus-2009-12-09.indd 1 09-12-2009 15:57:33 Hovedsygehus Kort: Kort & Matrikelstyrelsen http://www.adresse-info.dk DAV 2009 December 2009 2 Hovedsygehus-2009-12-09.indd

Læs mere

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION

+WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION FEBRUAR 2014 KØGE KOMMUNE OG MOVIA +WAY OPGRADERING PÅ LINJE 101A OG NY BUSVEJ TIL KØGE NORD STATION SAMMENFATNING AF FORSLAG I RAPPORTEN: +WAY PÅ 101A I KØGE (VER 2.0) 1. Sagsfremstilling Køge er en

Læs mere

Henrik Paag, Havnetunnelgruppen / TetraPlan A/S Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet, Plan- og telematikafdelingen

Henrik Paag, Havnetunnelgruppen / TetraPlan A/S Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet, Plan- og telematikafdelingen HAVNETUNNEL I KØBENHAVN Henrik Paag, Havnetunnelgruppen / TetraPlan A/S Henrik Nejst Jensen, Vejdirektoratet, Plan- og telematikafdelingen 1. Baggrund og indledning Vejdirektoratet foretager i øjeblikket

Læs mere

Strategi for byernes erhverv

Strategi for byernes erhverv Strategi for byernes erhverv Dansk byplanlaboratorium og Erhvervsstyrelsen 1 Virksomhederne er forskellige og ligger mange steder i byerne De store og miljøbelastende industrier 2 Virksomhederne er forskellige

Læs mere

DTU Transport. Infrastrukturkommissionen: Mere end Motorveje. Oli B.G. Madsen Professor, dr.techn.

DTU Transport. Infrastrukturkommissionen: Mere end Motorveje. Oli B.G. Madsen Professor, dr.techn. Infrastrukturkommissionen: Mere end Motorveje Oli B.G. Madsen Professor, dr.techn. Copyright DTU Transport 2008 Hvad er DTU Transport CTT = Center for Trafik og Transport på DTU DTF = Danmarks TransportForskning

Læs mere

CYKLING OG DETAILHANDEL

CYKLING OG DETAILHANDEL ANSØGNING TIL "PULJE TIL MERE CYKELTRAFIK" 2014 CYKLING OG DETAILHANDEL BILAG 1: PROJEKTBESKRIVELSE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 5 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk Overordnet

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt. En vej til vækst på Sjælland

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt. En vej til vækst på Sjælland Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 74 Offentligt En vej til vækst på Sjælland August, 2015 KALUNDBORG Rute 22 SLAGELSE Rute 22 NÆSTVED RØNNEDE Rute 54 Afventer endelig anlægsbevilling

Læs mere

HVERDAGSCYKLING I OPLANDSBYER BILAG 1

HVERDAGSCYKLING I OPLANDSBYER BILAG 1 RANDERS KOMMUNE HVERDAGSCYKLING I OPLANDSBYER BILAG 1 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk 1 Baggrund Randers Kommune har gennem flere år haft

Læs mere

ARCHIMEDES projektet

ARCHIMEDES projektet ARCHIMEDES projektet ARCHIMEDES projektet Aalborg er kendt som en af foregangsbyerne i Europa inden for miljø- og energirigtige løsninger på transportområdet. Med ARCHIMEDES projektet bliver denne placering

Læs mere

7. møde. 16. januar 2013 Kl. 13-17

7. møde. 16. januar 2013 Kl. 13-17 7. møde 16. januar 2013 Kl. 13-17 Dagsorden 1. Velkomst 2. Udestående sager fra sidste møde 3. Drøftelse af 1. udkast til idékatalog 4. Den videre proces 5. Eventuelt 2. Udestående sager Notat om definition

Læs mere

Bilag 2, Frederikssundsruten

Bilag 2, Frederikssundsruten Bilag 2, Frederikssundsruten Januar 2013 Forventede effekter og evalueringsplan 1. Redegørelse for forventede effekter Realisering af ruten forventes at give en øget andel af cyklister på ruten i forhold

Læs mere

Den Nationale Cykelkonference 2016, Odense, 31. maj-1. juni. Nye analyser af sammenhængen mellem by, infrastruktur og cykling.

Den Nationale Cykelkonference 2016, Odense, 31. maj-1. juni. Nye analyser af sammenhængen mellem by, infrastruktur og cykling. Thomas Sick Nielsen, Vejdirektoratet (tasn@vd.dk) Hans Skov-Petersen, Inst. For Geovidenskab og Naturressourceforvaltning, KU Den Nationale Cykelkonference 2016, Odense, 31. maj-1. juni. Nye analyser af

Læs mere

Trafikledelse, hvad er muligt. - og fornuftigt i det næste årti

Trafikledelse, hvad er muligt. - og fornuftigt i det næste årti Trafikledelse, hvad er muligt - og fornuftigt i det næste årti fik@vd.dk Vejdirektoratet Trafikal drift Vi er i Danmark nået til at vendepunkt mht. anvendelse af trafikledelse. Vi har i de sidste 10 15

Læs mere

ABCD(EF)- modellen i Lolland Kommune

ABCD(EF)- modellen i Lolland Kommune ABCD(EF)- modellen i Lolland Kommune Lolland Kommune indgik i Plan09 projektet Erhverv ud til motorvejen for at få bedre redskaber til planlægning af erhvervsarealer og dialog med virksomhederne i den

Læs mere

Spørgsmål i forbindelse med køreplanskiftet 2011 i Sydtrafiks område

Spørgsmål i forbindelse med køreplanskiftet 2011 i Sydtrafiks område Spørgsmål i forbindelse med køreplanskiftet 2011 i Sydtrafiks område Baggrund Sydtrafik udarbejdede i 2009 sin første trafikplan (8-siders resumé vedlagt som bilag). Trafikplanen bygger i væsentlig grad

Læs mere

Landstrafikmodellens struktur

Landstrafikmodellens struktur Landstrafikmodellens struktur Landstrafikmodellen set fra Jylland Onsdag d. 30. maj 2012 Indeni Landstrafikmodellen Efterspørgsel, person Efterspørgsel, gods Forudsætninger Langsigtet efterspørgsel Lokalisering

Læs mere

Pendlingsmønstre i Østjylland

Pendlingsmønstre i Østjylland Konference om dialog projekt om udviklingen i det østjyske bybånd 30 januar 2007 Scandic, Bygholm Park, Horsens Pendlingsmønstre i Østjylland Thomas Sick Nielsen (sick@life.ku.dk) Center for Skov, Landskab

Læs mere

Cykeltrafik - noget for sig?

Cykeltrafik - noget for sig? Indhold 1. 2. Kommunikation Cykeltrafik - noget for sig? 3. Lyngby 4. Nogle betragtninger Thomas Krag Mobility Advice Lyngby-Taarbæk Kommune 28. november 2005 Grundkursus i trafik kens mængde er nogenlunde

Læs mere

Mobilitetsplaner Et pilotprojekt

Mobilitetsplaner Et pilotprojekt Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK

ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK ALLE OMBORD EN REGIONAL TIMEMODEL FOR HELE DANMARK 2 FORORD I januar 2014 besluttede Folketinget at give et massivt løft til de danske jernbaner. Investeringer i nye skinner og hurtigere forbindelser skal

Læs mere

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro

Evaluering af Trafikpuljeprojektet. Næstved Stibro Evaluering af Trafikpuljeprojektet Næstved Stibro Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...4 4. Beskrivelse af projektet...5 5. Evaluering...6

Læs mere

Cykelhandlingsplan 2013 for Aalborg Kommune.

Cykelhandlingsplan 2013 for Aalborg Kommune. Punkt 12. Cykelhandlingsplan 2013 for Aalborg Kommune. 2013-3793. Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender Cykelhandlingsplan 2013, der afløser Cykelstihandlingsplan

Læs mere

Workshop: Anvendelse af samfundsøkonomisk metode i transportsektoren. Tidspunkt: Tirsdag den 27. august 2002, kl. 9.00-12.20

Workshop: Anvendelse af samfundsøkonomisk metode i transportsektoren. Tidspunkt: Tirsdag den 27. august 2002, kl. 9.00-12.20 Trafikministeriet Notat Workshop på Trafikdagene 2002 Dato J.nr. Sagsbeh. Org. enhed : 8. oktober 2002 : 106-49 : TLJ, lokaltelefon 24367 : Planlægningskontoret Workshop: Anvendelse af samfundsøkonomisk

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010

Indstilling. Til Århus Byråd Via Magistraten. Teknik og Miljø. Trafik og Veje. Den 9. august 2010 Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Teknik og Miljø Den 9. august 2010 Trafik og Veje Teknik og Miljø Århus Kommune Udarbejdelse af plan for langsigtede, kommunale investeringer i trafikinfrastruktur.

Læs mere

DN Fredensborg Formand: Niels Hald, Åtoften 165, 2990 Nivå Telefon:49 14 61 60, e-mail: fredensborg@dn.dk

DN Fredensborg Formand: Niels Hald, Åtoften 165, 2990 Nivå Telefon:49 14 61 60, e-mail: fredensborg@dn.dk DN Fredensborg Formand: Niels Hald, Åtoften 165, 2990 Nivå Telefon:49 14 61 60, e-mail: fredensborg@dn.dk 20. maj 2008 DN PGPAK 08002-004 Region Hovedstaden Kongens Vænge 2, 3400 Hillerød. Bemærkninger

Læs mere

Holstebro Kommune Skolevejsanalyse for Sønderlandsskolen

Holstebro Kommune Skolevejsanalyse for Sønderlandsskolen Holstebro Kommune Skolevejsanalyse for Sønderlandsskolen Tillægsrapport Januar 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING 5 2 RESULTATER 6 2.1 Transportmiddel til og fra skole 6 2.2 Transportvaner 9 2.3 Elevernes

Læs mere

BYSTRUKTURENS OG AREALANVENDELSENS BETYDNING FOR TRAFIK OG MILJØFORHOLD.

BYSTRUKTURENS OG AREALANVENDELSENS BETYDNING FOR TRAFIK OG MILJØFORHOLD. Per Thost, trafikplanlægger, Anders Nyvig A/S: BYSTRUKTURENS OG AREALANVENDELSENS BETYDNING FOR TRAFIK OG MILJØFORHOLD. 1. Indledning. Interessen for sammenhængen mellem bystruktur/arealanvendelse og trafik

Læs mere

By- og baneplanlægning i det østjyske bybånd

By- og baneplanlægning i det østjyske bybånd Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

En pendlerstrategi for Fyn. Fællesmøde om strategi for den kollektive trafik FynBus, den 27. oktober 2015, kl. 13.00-17.00

En pendlerstrategi for Fyn. Fællesmøde om strategi for den kollektive trafik FynBus, den 27. oktober 2015, kl. 13.00-17.00 En pendlerstrategi for Fyn Fællesmøde om strategi for den kollektive trafik FynBus, den 27. oktober 2015, kl. 13.00-17.00 INVITATION: FynBus skal i henhold til Fælles fynske strategi for interessevaretagelse

Læs mere

NOTAT. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet

NOTAT. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet NOTAT DEPARTEMENTET Dato Dok.id J. nr. - 3373 Center for Erhverv og Analyse Britt Filtenborg Hansen og Mads Prisum BFH@TRM.dk MPR@TRM.dk Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet Denne konjunkturstatus

Læs mere

Erhvervsprojektet Lokalisering, transportbehov og tilgængelighed

Erhvervsprojektet Lokalisering, transportbehov og tilgængelighed Erhvervsprojektet Lokalisering, transportbehov og tilgængelighed Jakob Høj, Tetraplan A/S Svend Otto Ott, Naturstyrelsen Yderområder Mellemstore byregioner Trekantsområdet Omegnskommuner Aalborg Odense

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Erhvervslivet og Femer. Startside Forrige Næste

Indholdsfortegnelse. Erhvervslivet og Femer. Startside Forrige Næste Startside Forrige Næste Erhvervslivet og Femer Forventninger hos erhvervslivet i Storstrøms amt til en fast forbindelse over Femer Bælt Copyright Dansk Industri og Idé-komiteen vedr. infrastruktur i Storstrøms,

Læs mere

Femern Bælt forbindelsen. Konsekvenser for jernbanegodstransporten

Femern Bælt forbindelsen. Konsekvenser for jernbanegodstransporten Femern Bælt forbindelsen Konsekvenser for jernbanegodstransporten efter 2018 2009 1 Femern Bælt forbindelsen Konsekvenser for jernbanegodstransporten efter 2018 2019 2 Så drastisk bliver det nok ikke Men

Læs mere

Regionsanalyse Sydjydernes trafikale trængsler

Regionsanalyse Sydjydernes trafikale trængsler January 20, 2010 Vækstkampagnen Danmark som udviklingsland DI lancerer i efteråret 2010 vækstkampagnen Danmark som udviklingsland. Det overordnede formål med kampagnen er skabe synlighed om Danmarks vækstudfordring.

Læs mere

Motorvej på 3. etape af Rute 23 -En forbindelse til vækst

Motorvej på 3. etape af Rute 23 -En forbindelse til vækst Motorvej på 3. etape af Rute 23 -En forbindelse til vækst CVR 48233511 Udgivelsesdato : Juli 2015 Udarbejdet af : Martin Elmegaard Mortensen, Sara Elisabeth Svantesson Godkendt af : Brian Gardner Mogensen

Læs mere

Notat: El-cyklers potentiale i udvalgte befolkningsgrupper

Notat: El-cyklers potentiale i udvalgte befolkningsgrupper Notat: El-cyklers potentiale i udvalgte befolkningsgrupper Det Økologiske Råd har netop udført en af de hidtil største undersøgelser af el-cyklers potentiale i udvalgte befolkningsgrupper. Undersøgelsen

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

Indkøb og transportvaner i København. Københavns Kommune, Center for Trafik Juni 2012

Indkøb og transportvaner i København. Københavns Kommune, Center for Trafik Juni 2012 Indkøb og transportvaner i København Københavns Kommune, Center for Trafik Juni 2012 Baggrund 2 Hvad betyder cyklerne for Københavns butikker? Undersøgelser i blandt andet Holland og Sverige har udfordret

Læs mere

Miljø, Teknik og Plan

Miljø, Teknik og Plan Miljø, Teknik og Plan Bustrafik af regional betydning Region Syddanmark Regional udvikling Damhaven 12 7100 Vejle regional.udvikling@regionsyddanmark.dk Bemærkninger til forslag om principper for bustrafik

Læs mere

Detailhandelsstruktur; Odense Kommunes forslag til kommuneplantillæg 2009-2021 for detailhandel i høring

Detailhandelsstruktur; Odense Kommunes forslag til kommuneplantillæg 2009-2021 for detailhandel i høring Detailhandelsstruktur; Odense Kommunes forslag til kommuneplantillæg 2009-2021 for detailhandel i høring Odense Kommune har fremlagt forslag til temaplantillæg om detailhandel i offentlig høring i perioden

Læs mere

Cykeltrafik - En beskrivelse ud fra transportvaneundersøgelsen

Cykeltrafik - En beskrivelse ud fra transportvaneundersøgelsen Cykeltrafik - En beskrivelse ud fra transportvaneundersøgelsen Juni 2002 Johan Nielsen Transportrådet Arbejdsnotat nr. 02-02 Transportrådet, Chr. IX's Gade 7, 4., 1111 Købehavn K. Tlf. 33 93 37 38 Fax

Læs mere

Regionsstruktur á la Hovedstaden i Uffe Kousgaard. Afd. for systemanalyse. Danmarks Miljøundersøgelser

Regionsstruktur á la Hovedstaden i Uffe Kousgaard. Afd. for systemanalyse. Danmarks Miljøundersøgelser Regionsstruktur á la Hovedstaden i 1960 Uffe Kousgaard Afd. for systemanalyse Danmarks Miljøundersøgelser Trafikdage på Aalborg Universitet 2000 357 Regionsstruktur á la Hovedstaden i 1960 Indledning Et

Læs mere

Nye idéer til reduktion af vejstøj i byer

Nye idéer til reduktion af vejstøj i byer Nye idéer til reduktion af vejstøj i byer Af Seniorforsker Hans Bendtsen, Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut Civilingeniør Lene Nøhr Michelsen, Vejdirektoratet, Planlægningsafdelingen Can. tech. soc.

Læs mere

Det overordnede mål er at fredeliggøre

Det overordnede mål er at fredeliggøre KOLDING KOMMUNE BYMIDTEN SKAL FREDELIGGØRES TRAFIKALT Det overordnede mål er at fredeliggøre bymidten i trafikal henseende og højne sikkerheden for de»bløde«trafikanter samt forbedre de handicappedes forhold.

Læs mere

CykelBus'ter projektet fra Århus - effektundersøgelser

CykelBus'ter projektet fra Århus - effektundersøgelser Session: Trafik og miljø i byer CykelBus'ter projektet fra Århus - effektundersøgelser Af Lektor Harry Lahrmann og Lektor Anker Lohmann-Hansen Trafikforskningsgruppen, Aalborg Universitet 200 århusianske

Læs mere

Strukturbillede 2030

Strukturbillede 2030 Strukturbillede 2030 Byudvikling og infrastruktur i Region Sjælland (Sjællandsprojektet) Region Skånes release den 23. juni 2011 i Kristianstad af rapporten Flerkärnighet i Skåne Axel Thrige Laursen -

Læs mere

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde

Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse vedr. Cykelparkering i Esbjerg under Pulje til supercykelstier og cykelparkering, 1. ansøgningsrunde Projektbeskrivelse 1. Projekttitel Cykelparkering ved Esbjerg Banegård og i Esbjerg

Læs mere

INVESTER I ODENSE Følg Odenses udvikling på: Få løbende nyt om Odenses INFO byudviklingsprojekter i nyhedsbrevet:

INVESTER I ODENSE Følg Odenses udvikling på: Få løbende nyt om Odenses INFO byudviklingsprojekter i nyhedsbrevet: INVESTER I ODENSE ODENSE - Fra stor dansk by til dansk storby Odense er en by i rivende udvikling. Inden for de kommende 10-15 år vil investeringer for 24 mia. kr. transformere Odense fra stor dansk by

Læs mere

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD 1. Baggrund Allerød Kommune har i 2015 udarbejdet en skolevejsundersøgelse for at afdække årsager til elevernes

Læs mere

Mobilitetsstrategi 2013-2025. mod en bæredygtig kommune UDKAST

Mobilitetsstrategi 2013-2025. mod en bæredygtig kommune UDKAST Mobilitetsstrategi 2013-2025 mod en bæredygtig kommune UDKAST Mobilitet handler om mennesker med mere... Forord Aalborg kommunes Trafik- og Miljøhandlingsplaner har i en årrække været med til at sætte

Læs mere

Formand for Kommunal Vejteknisk Forening. Ingeniør i Frederikshavn Kommune

Formand for Kommunal Vejteknisk Forening. Ingeniør i Frederikshavn Kommune Side 1 Jane Olesen Formand for Kommunal Vejteknisk Forening Ingeniør i Frederikshavn Kommune Side 2 Side 3 85 km fra nord til syd Areal 64.276 hektar Indbyggere 62.741 Veje 1000 km Side 4 Veje 460 km fra

Læs mere

Notat om lokalisering af Jerne station

Notat om lokalisering af Jerne station Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780293 Fax 7262 6790 sia@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk om lokalisering af Jerne station Esbjerg Kommune og Trafikstyrelsen holdt den 6. maj

Læs mere

Detailhandelsplan. Kommuneplantillæg nr. 5

Detailhandelsplan. Kommuneplantillæg nr. 5 Detailhandelsplan Kommuneplantillæg nr. 5 Sydfalster Kommune 2003 Kommuneplantillæg nr. 5 Detailhandel/butiksstruktur i Sydfalster Kommune REDEGØRELSE Indledning I 1997 vedtog Folketinget en ændring af

Læs mere

Trafikplan. Trafikplan 2009-2012 For kollektiv trafik i Sydtrafiks område Et resumé

Trafikplan. Trafikplan 2009-2012 For kollektiv trafik i Sydtrafiks område Et resumé Trafikplan 2009-2012 For kollektiv trafik i Sydtrafiks område Et resumé Trafikplan Bedre korrespondancer Flere afgange med faste minuttal Direkte ruteforløb Bedre betjening af Billund Lufthavn Kortere

Læs mere

Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen

Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen By- og Kulturforvaltningen Midlertidige fremkommelighedstiltag for busser på letbanestrækningen Byudvikling Byrum og Mobilitet By- og Kulturudvalget har på udvalgsmøde 12. januar 2016 bedt By- og Kulturforvaltningen

Læs mere

Udbygning af den kollektive trafik i København

Udbygning af den kollektive trafik i København Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Strategi for byernes erhverv

Strategi for byernes erhverv Strategi for byernes erhverv Dansk byplanlaboratorium og Erhvervsstyrelsen 1 Virksomhederne er forskellige og ligger mange steder i byerne De store og miljøbelastende industrier 2 Virksomhederne er forskellige

Læs mere

Bemærkninger til indkomne forslag til Planstrategien

Bemærkninger til indkomne forslag til Planstrategien Samlet af Trekantområdet Danmark sekretariatet. Bemærkninger til indkomne forslag til Planstrategien Afsender Resumé Bemærkninger Vejle Amts Historiske Samfund (Billund og Vejle) Historisk Samfund bakker

Læs mere

Interviewundersøgelse i Faaborg

Interviewundersøgelse i Faaborg Interviewundersøgelse i Faaborg Analyse af borgernes brug af Faaborgs butikker og strøgområde November 2008 COWI A/S Thulebakken 34 9000 Aalborg Telefon 99 36 77 00 Telefax 99 36 77 01 wwwcowidk Interview

Læs mere

Cykelparkeringsplan for Århus

Cykelparkeringsplan for Århus Forfattere: Pablo Celis, Civilingeniør, Århus Kommune pace@aarhusdk Kresten Madsen, Trafikplanlægger, COWI A/S krma@cowidk Århus Kommune har i samarbejde med COWI A/S udarbejdet en Cykelparkeringsplan

Læs mere

Vestvold øst ruten CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold

Vestvold øst ruten CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER. Nuværende forhold CYKELSUPERSTIER I HOVEDSTADSOMRÅDET - RUTEBESKRIVELSER Vestvold øst ruten Nuværende forhold Vestvold øst ruten er en sydlig og østligforlængelse af Vestvoldruten, der har sit sydlige endepunkt i Hvidovre

Læs mere

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE Der er gennemført nye beregninger af trafikarbejde

Læs mere

Sjællandsprojektet. Møde 16. juni 2009

Sjællandsprojektet. Møde 16. juni 2009 Sjællandsprojektet Møde 16. juni 2009 60.000 30.000 0-2.000 2-5.000 5-30.000 Hovedpointer fra borgmester-interviewene Regional udvikling Del af en stærk Metropol med regionale forskelle Nye regionale konkurrenceparametre

Læs mere

Storebæltsforbindelsens trafikale effekter

Storebæltsforbindelsens trafikale effekter Storebæltsforbindelsens trafikale effekter Indhold Forord 3 Resumé 4 Indledning 7 Persontrafikken over Storebælt 8 Personbilerne på Storebæltsforbindelsen 10 Alternativerne til Storebæltsforbindelsen 12

Læs mere

174 SÅDAN TRANSPORTERES DANSKERNE

174 SÅDAN TRANSPORTERES DANSKERNE 174 SÅDAN TRANSPORTERES DANSKERNE Sådan transporteres danskerne Af Data- og Modelcenter, DTU Transport SÅDAN TRANSPORTERES DANSKERNE 175 For at kunne træffe hensigtsmæssige beslutninger om landets trafik

Læs mere

UDKAST. Frederiksborg Amt. Mikkelborg Strandpark Vurdering af mulig udvidelse. NOTAT 31. juli 2006 jvl/psa

UDKAST. Frederiksborg Amt. Mikkelborg Strandpark Vurdering af mulig udvidelse. NOTAT 31. juli 2006 jvl/psa UDKAST Frederiksborg Amt Mikkelborg Strandpark NOTAT 31. juli 2006 jvl/psa Indholdsfortegnelse...1 1 Sammenfatning og konklusion...3 2 Indledning...4 2.1 Baggrund...4 2.2 Projektbeskrivelse...4 2.3 Analyser

Læs mere

Odense - Danmarks Nationale Cykelby

Odense - Danmarks Nationale Cykelby Odense - Danmarks Nationale Cykelby Midtvejsevaluering af transportvaner Notat 7 2001 Søren Underlien Jensen Odense - Danmarks Nationale Cykelby Midtvejsevaluering af transportvaner Notat 7 2001 Søren

Læs mere

Evaluering af Rådighedspuljeprojektet. Etablering af cykelruter i Næstved

Evaluering af Rådighedspuljeprojektet. Etablering af cykelruter i Næstved Evaluering af Rådighedspuljeprojektet Etablering af cykelruter i Næstved Oktober 2005 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Indledning...3 3. Baggrund for projektet...3 4. Beskrivelse af

Læs mere

Vej- og Trafikteknik 3. semester, 2010

Vej- og Trafikteknik 3. semester, 2010 Aalborg Universitet Institut for Samfundsudvikling og Planlægning Trafikforskningsgruppen Fibigerstræde 11 DK-9220 Aalborg Ø Vej- og Trafikteknik 3. semester, 2010 Opgave: Turproduktion for byudviklingsområde

Læs mere

Notatet sammenfatter planen. Høringsudgaven kan ses på www.sydtrafik.dk - Om Sydtrafik.

Notatet sammenfatter planen. Høringsudgaven kan ses på www.sydtrafik.dk - Om Sydtrafik. NOTAT Team GIS og Sekretariat Sags id.: 13.05.16-P17-1-14 Sagsbeh.: DL0UCP 07-05-2014 Høring af trafikplan 2014-2018 for Sydtrafik. Trafikplan 2014-2018 er godkendt af Sydtrafiks bestyrelse og sendes i

Læs mere

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2

VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG INDHOLD. 1 Indledning, baggrund. 1 Indledning, baggrund 1. 2 Eksisterende forhold og problemstillinger 2 RINGKØBING SKJERN KOMMUNE VEJVISNING OG PARKERING I SØNDERVIG ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk FORSLAG TIL ÆNDRINGER INDHOLD 1 Indledning, baggrund

Læs mere

Passagerudvikling og forklarende faktorer. Baggrund. Hovedresultater - råderummet. Trafikdage på Aalborg Universitet 2005 1

Passagerudvikling og forklarende faktorer. Baggrund. Hovedresultater - råderummet. Trafikdage på Aalborg Universitet 2005 1 Passagerudvikling og forklarende faktorer Civ. ing. Jens Groth Lorentzen, COWI Chef konsulent Lone Keller Madsen, HUR Baggrund Med baggrund i de store takstændringer i januar 2004 har takstfællesskabet

Læs mere

Cykel- og stipolitik. En politik for cyklisme og stier. Randers Kommune

Cykel- og stipolitik. En politik for cyklisme og stier. Randers Kommune FORSLAG Cykel- og stipolitik En politik for cyklisme og stier Randers Kommune 1 Indholdsfortegnelse En kommune i bevægelse... 3 Formål og vision... 5 Formålet med en cykel- og stipolitik... 5 Hvordan bruges

Læs mere

Samfundsøkonomiske analyser af cykeltiltag - metode og cases

Samfundsøkonomiske analyser af cykeltiltag - metode og cases Samfundsøkonomiske analyser af cykeltiltag - metode og cases Af Senior projektleder Eva Willumsen og økonom Jonas Herby, COWI Trafikdage på Aalborg Universitet 2009 ISSN 1603-9696 1 Baggrund og formål

Læs mere

Investeringer i fremtiden

Investeringer i fremtiden Kommunekontaktrådet Hovedstaden Region Hovedstaden Investeringer i fremtiden Et fælles trafikoplæg fra KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden UDKAST BILLEDE/TEGNING September 2011 INFRASTRUKTUR DRIVER VÆKSTEN

Læs mere