Handlingsplan for Facility Management strategi optimale bygningsmæssige rammer for kommunal velfærd og service

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Handlingsplan for Facility Management strategi optimale bygningsmæssige rammer for kommunal velfærd og service"

Transkript

1 Handlingsplan for Facility Management strategi optimale bygningsmæssige rammer for kommunal velfærd og service

2 Forord Den 27. juni 2018 blev der sat en retning for ejendomsområdet i Furesø Kommune, da Byrådet vedtog Facility Management strategi Strategien sigter på at optimere de bygningsmæssige rammer til gavn for den kommunale velfærd og service. Bygninger og ejendomsservice skal understøtte kerneydelserne i Furesø Kommune. Handlingsplan for Facility Management strategi er en udmøntning af strategien. I handlingsplanen skitseres det, hvilke centrale indsatser der vil blive sat i gang for at sikre en mere effektiv ejendomsforvaltning. Handlingsplanen behandler de seks strategiske temaer fra Facility Management strategien. De temaer, der logisk minder om hinanden, er grupperet i afsnit. Handlingsplanen er opbygget på følgende måde: 1. De bedste arealer for fællesskabet 1.1. Tema: Balance mellem brugernes ønsker og areal til rådighed 1.2. Tema: Fleksibilitet og anvendelsesfællesskab 1.3. Tema: Understøttelse af vækst, by- og erhvervsudvikling 2. Bæredygtigt vedligehold og serviceniveauer 2.1. Tema: Indeklimavenlige, energieffektive og bæredygtige bygninger 2.2. Tema: Værdibevarelse, målrettet drift og service og krav til vedligeholdelsesstand 3. Digitalisering og økonomisk overblik 3.1. Tema: Forretningsorientering og synliggørelse af omkostninger. Indsatserne i handlingsplanen understøtter det politiske arbejdsprogram for valgperioden , herunder målet om at forøge det økonomiske råderum i kommunen og målet om at fremme en bæredygtig byudvikling, naturbeskyttelse og grøn omstilling i overensstemmelse med FN s verdensmål. Handlingsplanens indsatser skal ligeledes nedbringe kommunens CO 2 -udledning og gøre ejendomsdriften billigere i tråd med Furesøs budgetaftale for En vigtig forudsætning, for at handlingsplanen kan lykkes, er at det vedtagne anlægsprogram effektueres på en effektiv måde. Furesø Kommune har etableret en samlet ejendomsenhed i 2018: Center for Kommunale Ejendomme og Anlæg. Det betyder, at der organisatorisk er skabt grundlag for at arbejde med og implementere en samlet Facility Management strategi.

3 1. De bedste arealer for fællesskabet Furesø lege 2016, fotograf: Karen Cuppers. Furesø Kommune skal have de bedste arealer for fællesskabet. Arealer og bygninger skal være tidssvarende og imødekomme de krav, forvaltningen stiller for at kunne levere velfærdsydelser til borgerne. Samtidig skal arealer og bygninger tænkes sammen med den ønskede vækst-, by- og erhvervsudvikling og de skal bruges mest muligt og i højere grad deles, så der kan opstå synergieffekter til gavn for brugerne. Arealer og bygninger, der ikke forventes at blive anvendt kommunalt, skal vurderes i forhold til eventuelt salg eller udlejning i en periode, så der løbende foretages en realistisk vurdering af arealerne og bygningernes fremtid Tema: Balance mellem brugernes ønsker og areal til rådighed Ejendomsporteføljen skal styres og udvikles ud fra en porteføljestrategi. Der ses på bygningernes egnethed, driftsomkostninger og fremtidsmuligheder i forhold til Furesø Kommunes udviklingsplaner, demografianalyser og politikker. Målet er at skabe overblik over, hvilke ejendomme kommunen skal have og hvor ejendommene geografisk skal ligge. Porteføljestrategien skal udarbejdes i tæt samarbejde med Furesøs fagområder; dagtilbuds- og skoleområdet, social-og sundhedsområdet, området for børn og voksne, byudviklings- og miljøområdet, borgerservice-, kultur- og erhvervsområdet, beskæftigelsesområdet og område for økonomi og ressourcer.

4 Mål for de fysiske rammer på hvert fagområde I inddrages fagområderne med henblik på at få afdækket målsætninger og succeskriterier for de kerneydelser, de leverer. Disse målsætninger og succeskriterier oversættes til mål for de fysiske omgivelser, så rammerne bedst muligt kan understøtte fagområdet fx i forhold til lokalekrav, beliggenhed og m 2 -behov. Målene for de fysiske rammer indgår i porteføljestrategien. Udviklingsplaner for faciliteter og porteføljestrategi Der har i forbindelse med de årlige demografiske fremskrivninger; udarbejdelse af kommuneplaner og byudviklingsprojekter været fokus på de afledte effekter i forhold til kommunens ejendomsportefølje. I udarbejdes en tiårig porteføljestrategi, hvor det beskrives, hvordan ejendomsporteføljen skal styres og udvikles for at understøtte Furesø Kommunes økonomi, demografi, vækst-, erhvervs- og byudvikling, målsætninger og succeskriterier for kerneydelser, udviklingsplaner og politikker. Der vil jf. ovenfor for fagområderne blive fokuseret ikke kun på hvor mange kvadratmetre der er behov for, men også placeringen og ejendommenes egnethed set i forhold fagområdernes stratgier, politikker og mål. Der udarbejdes udviklingsplaner for faciliteter på hvert fagområde. I udviklingsplanerne beskrives det, hvordan faciliteterne skal udvikle sig for at understøtte områdets ydelser, aktiviteter og de fremtidige behov (som afdækkes i analyser af demografi- og samfundsudviklingen). Planerne forholder sig til eventuelle ønsker til anlæg, ombygning og modernisering samt eventuel afvikling af ejendomme og indgår i porteføljestrategien. Det sker i og fagområderne inddrages. Som led i strategien ses der bl.a. på, om ejendommene er egnede til en anden anvendelse gennem ombygning og modernisering. Ligesom det overvejes, om der er behov for at købe nye ejendomme, indgå nye lejemål eller opføre nybyggeri og om der er ejendomme, som bør udlejes eller sættes til salg Tema: Fleksibilitet og anvendelsesfællesskab Furesø Kommune har et mål om at øge anvendelsesgraden og -fællesskabet i kommunens ejendomme hen over døgnet i alle ugens dage. Med anvendelsesfællesskab menes, at hele bygninger eller udvalgte lokaler bruges til flere funktioner eller deles af flere enheder/brugergrupper. En øget anvendelse kan også ses som en mere bæredygtig udnyttelse af kommunens ejendomme. Hvis de kommunale bygninger bruges mere intensivt og i højere grad deles, kan der opstå synergieffekter til gavn for brugerne. Ligesom det kan vise sig, at der er kommunale m 2, der kan reduceres uden, at det går ud over mulighederne for at levere den kommunale service. Udgangspunktet er, at arbejde ikke er et sted, men en aktivitet. Med det menes, at Furesøs kerneydelser - gode dagsinstitutions-, skole- og fritidstilbud, tryg ældrepleje m.v. kan udføres under forskellige fysiske rammer. Det er medarbejderne, der leverer kerneydelsen, der er de centrale.

5 Et andet udgangspunkt er, at rum viser, hvem vi er og at rum påvirker vores adfærd. En bygning repræsenterer kommunen og den er ofte det første indtryk, borgeren får på vej til et møde med en medarbejder fra kommunen. Fx giver et pænt, opryddet og rent areal et generelt indtryk af ordentlighed. Omvendt påvirker rummet også vores adfærd. Fx indbyder lige, langstrakte gangarealer til løb eller hurtig gang, mens en varieret indretning kan indbyde til kreativitet eller eftertænksomhed. Indsamling af erfaringer omkring anvendelsesfællesskaber Der indsamles relevante erfaringer fra de anvendelsesfællesskaber, som allerede eksisterer i Furesø Kommune. På skolerne er der typisk fritidsbrugere om eftermiddagen efter endt skoledag og i Farum Kulturhus og i Satellitten i Værløse er en lang række foreninger samlet under samme tag. På Furesø Rådhus deler forskellige brugergrupper og rådhusets ansatte mødelokaler i stueetagen. Erfaringerne fra disse anvendelsesfællesskaber opsamles i og vil danne grundlag for arbejdet med anvendelsesfællesskaber fremover. Fællesstandarder omkring m 2 anvendelse I opstilles der fællesstandarder omkring m 2 anvendelse. Standarderne kan fx omhandle: antal m 2 som stilles til rådighed for en given aktivitet temperatur, luftskifte og lys som kan forventes ved en given aktivitet hvilke servicefaciliteter (fx bad, toilet og parkering) der er tilgængelige for en given aktivitet. Standarderne skal bruges til forventningsafstemning med fagområderne (og brugerne) omkring fremtidige anvendelsesfællesskaber og målet er at bruge dem som led i en mere bæredygtig udnyttelse af kommunens m 2. Kortlægning af mulige anvendelsesfællesskaber I inddrages fagområderne med henblik på at få udarbejdet udviklingsplaner for faciliteterne for hvert fagområde. Som led i dette arbejde kortlægges mulige anvendelsesfællesskaber i samarbejde med fagområderne. Der ses på hvilke funktioner og bygninger, der er egnede til anvendelsesfællesskaber og hvor der kan opstå synergieffekter. Kortlægningen af mulige anvendelsesfællesskaber indgår i porteføljestrategien. Katalog over arealoptimeringsprojekter Der udarbejdes et katalog over arealoptimeringsideer. I kataloget beskrives mulighederne for at reducere de årlige ejendomsdriftsudgifter ved, at kommunale enheder/funktioner flytter sammen og/eller flytter adresse eller ved, at huslejekontrakter genforhandles. Ligesom der vil blive set på, om opgaver, der ikke er direkte kerneydelser, skal understøttes eller om udgifterne til bygningsdrift kan flyttes over til brugerne af lokalerne/ejendommene. Kataloget lægges frem for politikerne i første halvår af 2019 og de besluttede projekter gennemføres i

6 Det er aftalt i Budget 2019, at den kommunale ejendomsportefølje skal reduceres i m 2 i 2019 svarende til en besparelse på ejendomsdriftsudgifterne på 0,9 millioner kroner årligt. Afprøvning af anvendelsesfællesskab i en anlægssag Der udvælges en anlægssag i , hvor der skal indtænkes faciliteter, der giver mulighed for forskellige aktiviteter og arrangementer enten i eller ved bygningerne. Herudover skal der tænkes fleksibilitet ind i de fremtidige renoveringer, ombygninger og nybygninger. I større anlægssager skal fællesstandarderne omkring m 2 anvendelse gennemgås og vurderes og der skal redegøres for minimum tre alternative muligheder for kommunal anvendelse for det på gældende projekt. Bookning af faciliteter I 2021 undersøges det, om og hvordan Furesøs digitale bookningssystemer kan anvendes til at synliggøre ledige faciliteter og til bookning af faciliteter, eller om der er behov for et nyt system. Ved at gøre bookningen af lokalerne let tilgængelig vil der kunne opnås en bedre belægningsprocent. Furesø Kommune skal tilbyde en lokalebookning, som er brugervenlig og enkel at betjene. Vi skal have ét system, som samler alle vores lokaler et sted. Alle lokaler og faciliteter skal være synlige og alle skal kunne booke lokalerne Tema: Understøttelse af vækst, by- og erhvervsudvikling I Furesø Kommune skal den kommunale bygningsmasse understøtte kommunens vækst, by- og erhvervsudvikling. Opførelsen af nye bygninger, vedligeholdelsen eller afviklingen af eksisterende bygninger skal understøtte en ønsket byudvikling og gå hånd i hånd med visionen om en erhvervsvenlig kommune. Katalog over bygninger og arealer med byudviklingspotentiale Som led i porteføljestrategien udarbejdes et katalog over muligheder for, at kommunalt ejede bygninger og arealer kan anvendes til den ønskede byudvikling. Der vil blive set på, om disse muligheder passer med Furesø arkitektur- og boligpolitik, planlagte byudviklingsprojekter og mål om gøre Furesø mere bæredygtigt miljømæssigt, økonomisk og socialt. Kataloget udarbejdes i

7 2. Bæredygtigt vedligehold og serviceniveauer Børnehuset Solbjerg. Furesø Kommunes bygninger skal vedligeholdes med bæredygtighed for øje. De skal have et rimeligt kvalitetsniveau for at kunne understøtte de borgerrettede aktiviteter og for at sikre den værdi, som murstene udgør. Samtidig skal bygningerne bruge mindre energi, så driften bliver billigere og der udledes mindre CO 2. Kvalitetsniveauet skal afhænge af bygningens anvendelse. Serviceniveauet på ejendomsdrifts- og serviceopgaver bør tilpasses vedligeholdelsestilstanden, så serviceindsatsen afbalanceres med vedligeholdelsesstandarden og fx kan bruges til at kompensere for manglende vedligeholdelse på en ejendom Tema: Indeklimavenlige, energieffektive og bæredygtige bygninger Furesø Kommune har afsat 81 millioner kroner over fire år til at energirenovere og -optimere kommunens ejendomme, så de bliver mere bæredygtige, energieffektive og får et bedre indeklima. I den forbindelse vil den generelle vedligeholdelsesstand på ejendommene tillige blive løftet, eftersom energitiltagene i et vist omfang vil have karakter af forbedringer på klimaskærm og tekniske anlæg. Investeringen betyder, at der spares 8,8 mio. kr. på energibudgettet i den fireårige periode. I 2019 er energibudgettet på 27,2 mio.kr. I 2023 vil budgettet på 27,2 mio. kr. blive reduceret med 3,15 millioner kroner, så det nye budget vil udgøre 24,05 millioner kroner årligt. Hovedparten af aktiviteterne er samlet i energiprojektet.

8 Indsatserne under dette tema understøtter Handlingsplan for Grøn Omstilling og Grundlag for strategi for arkitektur og Byrum Furesø Kommune 2015, herunder de overordnede mål om en klar identitet, høj kvalitet og velfungerende funktioner. Energiprojektet Energiprojektet indeholder følgende aktiviteter: Energirenovering af ejendomme Der planlægges energirenoveringer og eventuelt brug af alternative energikilder på en række ejendomme. Planlægningen tager afsæt i en gennemgang af energimærker og energiscreeninger på ejendommene. På tre eksisterende ejendomme en svømmehal, en skole og en daginstitution forberedes fyrtårnsprojekter, hvor målet er, at ejendommene bliver 0-energihuse eller selvforsynende energihuse, dvs. huse der producerer egen energi og evt. overskydende energi til brug for andre ejendomme. Mulighederne for at energirenovere på igangværende og kommende anlægsprojekter undersøges. Der forberedes et udbud af ESCO-projekter. Der udarbejdes en plan for udmøntning af energirenovering af ejendomme i perioden og én gang om året får politikerne en status på projekterne. Projekterne gennemføres i perioden Energirigtig drift I afvikles et internt undervisningsforløb med henblik på at styrke kompetencerne inden for energirigtig drift af ejendomme og tekniske anlæg. Herved kan de tekniske driftsmedarbejdere understøtte energiprojektet i dagligdagen, så komforten er god, når brugerne benytter sig af lokalerne og så der ikke anvendes unødvendig energi. Der oprettes desuden et netværk med kompetencepersoner i forhold til energirigtig og sikker drift af ejendommene. Adfærdsprojekt I 2019 igangsættes et adfærdsprojekt for at motivere brugerne i kommunens ejendomme til at handle mere energirigtigt. Projektet vil læne sig op af de erfaringer, som Furesø Kommune allerede har gjort sig fx med klimaambassadører og de initiativer omkring klimaambassadørordningen, som er beskrevet i den nye Handlingsplan for Grøn Omstilling Herudover sættes følgende i gang: Miljøvenlig affaldsordning I 2017 blev der igangsat tre pilotprojekter om affaldssortering på henholdsvis Jobcenteret, Rådhuset og daginstitutionen Krudthuset. På baggrund af disse erfaringer er der i 2018 iværksat affaldssortering på yderligere ni daginstitutioner. Kommunens øvrige daginstitutioner får løbende implementeret affaldssortering i tæt samarbejde med ledere, personale og børnene.

9 Desuden er der startet et pilotprojekt med affaldssortering i alle klasselokaler på Lille Værløse Skole. På baggrund af en evaluering af dette pilotprojekt implementeres modellen på alle kommunens øvrige skoler i løbet af 2019 og I samme tidsperiode udrulles affaldssortering på kommunens øvrige ejendomme. Affaldsordningen giver mulighed for at redde og genbruge ressourcer til nye materialer til gavn for miljøet, kommunens grønne strategi og ønske om at sænke CO 2 -udledningen. Energikrav og bæredygtighedscertificering af bygninger Når Furesø Kommune bygger nyt, sker det i tråd med bæredygtighedskravene fra Furesøs Kommuneplan 2017 og kravene til bæredygtighed i lokalplaner, som er vedtaget af Byrådet den 26. april Det betyder, at der bygges efter energikrav, dvs. krav som er mere ambitiøse end dem, der står beskrevet i det gældende bygningsreglement fra Det indebærer fx, at ydermure bygges tykkere og at der lægges mere isolering ind i bygningen og samlet set betyder det, at der kan opnås et lavere energiforbrug i bygningen. Herudover DGNB-certificeres kommunale nybyggerier over 500 m 2, såfremt der er udviklet danske DGNB-kriterier for bygningstypen. DGNB er et system af kriterier for bæredygtighed i bygninger og i byområder. Handlingsplan for indeklima For at sikre et godt indeklimaet i kommunens bygninger udarbejdes en handlingsplan for indeklima. Planen vil fokusere på at sikre en god lyd, lys og luft i klasselokaler, samlingsrum og øvrige lokaler, der understøtter kommunens kernedrift. Der skal ses på mulighederne for at styre luftkvalitet og belysning automatisk (uden at det modarbejder energirigtig adfærd hos brugerne), brug af indeklimavenlige bygningsmaterialer og rengøringsmidler, ligesom der sættes mål op for udluftning, rumtemperatur, støj m.v. Der ses på erfaringerne fra APV erne. Planen udarbejdes i Håndtering af stoffer, der kan påvirke miljøet Der screenes når det er relevant for PCB, radon, asbest og skimmelsvamp på kommunens ejendomme og nødvendige indsatser sættes i gang som led i den daglige drift.

10 2.2. Tema: Værdibevarelse, målrettet drift og service og krav til vedligeholdelsesstand Furesø Kommunes bygninger skal have et rimeligt kvalitetsniveau for at understøtte de borgerrettede aktiviteter og for at sikre værdibevarelsen. Derfor skal bygningsdele vedligeholdes med faste frekvenser og tekniske anlæg som fx ventilations- og varmeanlæg skal løbende tilses. En bygnings vedligeholdelsesstand kan have betydning for brugerens oplevelse af serviceniveauet i forhold til fx rengøring og kantinedrift. Fx kan nedslidte omklædnings- og badefaciliteter opleves beskidte, selvom de gøres hyppigt rent og derfor vil behovet for rengøring være større på nedslidte faciliteter end der, hvor der er en god vedligeholdelsesstand. Ud fra en økonomisk betragtning kan det bedst betale sig at vedligeholde bygningerne og opretholde et rimeligt kvalitetsniveau på bygningsdelene. Det er fx billigere at reparere og male vinduesrammerne, end det er at udskifte dem. Kvalitetsniveauet bør ikke være ens for alle bygninger, men der bør være forskellige kvalitetsniveauer afhængige af bygningernes anvendelser. Fx bør en skole have et væsentligt højere kvalitetsniveau end en hal til opbevaring af sneplove. Tilsvarende bør serviceniveauet på ejendomsdriftsopgaver afbalanceres med vedligeholdelsestilstanden f.eks. så ekstra service kan bruges til at kompensere for manglende vedligeholdelse på en ejendom. Bygningsanalyse Alle bygninger forfalder og slides over tid, så den oprindelige kvalitet og ydeevne reduceres. Ved normalt brug og uden vedligeholdelse vil forfaldet accelerere over tid på de enkelte bygningsdele. Der opbygges et stigende behov for vedligeholdelse et vedligeholdelsesefterslæb. Der udarbejdes en bygningsanalyse (et prioriteringsværktøj), som giver en overblik over vedligeholdelsesbehovet på Furesø Kommunes bygninger. Analysen anviser endvidere en række metoder, som giver mulighed for at reducere vedligeholdelsesefterslæbet. Analysen udarbejdes med udgangspunkt i data om bygningernes vedligeholdelsestilstand (bygningssyn). Bygningsanalysen lægges frem politisk i begyndelsen af Kategorisering af ejendommene ud fra det ønskede kvalitetsniveau Der opsættes mål for, hvilket kvalitetsniveau ejendommene i de forskellige bygningskategorier (som fx skolebygninger, daginstitutioner, administrationsejendomme) bør have. Kategoriseringen er udtryk for kommunens kvalitetsmål for en given bygningskategori og vil blive brugt til at udarbejde og opdatere vedligeholdelsesplaner for, hvordan hver enkelt ejendom kan holdes på det valgte kvalitetsniveau. En skabelon for kategorisering med eksempler fra bygningsmassen i Furesø Kommune indgår i bygningsanalysen i form af et eksempel på, hvordan en kategorisering kan se ud. I 2019 skal der arbejdes videre med kategoriseringen.

11 Plan for nedbringelse af behovet for vedligehold På baggrund af bygningsanalysen og kategoriseringen af ejendommene udarbejdes i 2019 en plan med det mål på længere sigt at nedbringe behovet for vedligehold på kommunens 200 ejendomme. Serviceniveauer for drifts-, vedligeholdelses- og serviceopgaver I 2019 beskrives serviceniveauerne for drifts-, vedligeholdelses- og serviceopgaver på kommunens ejendomme. Et serviceniveau kan fx beskrive, hvilken temperatur der skal være i bygningen (hvilket vil afhænge af bygningskategorien), hvor ofte planter vil blive vandet, hvor ofte der vil blive påfyldt sæbe i dispenserne på toiletterne eller hvilke svartider, der er på henvendelser om driftsforstyrrelser og skader i bygningerne. Serviceniveauerne skal bruges til at forventningsafstemme serviceleverancerne med brugerne af ejendommene. På meget nedslidte ejendomme kan det overvejes, om der skal tilbydes ekstra service som kompensation. Beskrivelserne af serviceniveauerne vil også beskrive de nødvendige forudsætninger, fx at brugerne i ejendommene skal rydde op efter sig, inden der gøres rent. På nogle velfærdsområder, særligt pleje og sundhedsområdet, indebærer de fastlagte kvalitetsniveauer en indirekte fastlægning af serviceniveauet. Tilsvarende vil et højt aktivitetsniveau på kultur- og fritidsområdet indirekte stille krav til serviceniveauet, hvis brugerne ikke efterlader lokalet parat til, at en anden ny aktivitet kan afvikles, uden at der først skal ryddes op og rengøres. I bygningsanalysen vil der indgå nogle tænkte eksempler på, hvordan serviceniveauer kan beskrives. Der vil blive arbejdet videre med serviceniveauerne for hele Facility Management området i 2019.

12 3. Digitalisering og økonomisk overblik Egeskolen i Jonstrup. Furesø Kommune skal have overblik over, hvad arealer og bygninger koster på kort og lang sigt.. Derfor skal der arbejdes med totaløkonomiske analyser og benchmarking som led i porteføljestrategien og i forbindelse med udvalgte anlægssager. Samtidig skal der arbejdes med dataopbygning og digitalisering af bygningsdata til gavn for den daglige ejendomsdrift og projekthåndtering på ejendomsområdet Tema: Forretningsorientering og synliggørelse af omkostninger For at reducere omkostningerne på ejendomsområdet på kort og langt sigt vil Furesø Kommune synliggøre, at kvadratmetre er en omkostning og ikke et gratis gode. Det skal ske ved at arbejde med totaløkonomiske analyser og benchmarking. Totaløkonomisk analysemodel I udarbejdes der en totaløkonomisk analysemodel. I en totaløkonomisk analyse opgøres de samlede udgifter til at anskaffe, eje og anvende en ejendom. Der ses på udgifterne til ejendomsanskaffelse, bygningsindretning, bygningsdrift og -vedligeholdelse, serviceudgifter og administrationsomkostninger. Analysemodellen skal dels bruges til at vurdere alternative løsninger ved anlægsopgaver med henblik på at reducere de totale bygningsomkostninger på kort og lang sigt. Dels skal den bruges til at arbejde med en mere nuanceret tilgang til ejendomsporteføljen, så der kan tages proaktivt stilling til de ejendomme, som fortsat skal være i ejendomsporteføljen.

13 Modellen afprøves på udvalgte anlægsager i og indgår i porteføljestrategien. Digitalisering af bygningstegninger og dataopbygning Siden 2017 er der arbejdet på at digitalisere kommunens bygningstegninger. Dette arbejde fortætter i I samme periode opbygges og kvalitetssikres ejendommes grunddata i ét system. Det er data om vedligeholdelsesbehov, arealer, lejeforhold, servicekontrakter, servitutter, skøder, byggeår m.v. En digital dataopbygning understøtter Furesø Kommunes muligheder for at arbejde med Det Digitale Byggeri i tråd med Bekendtgørelse om anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi i offentligt byggeri (IKT-Bekendtgørelsen). Samtidig bliver det nemmere at få et tilgængeligt og anvendeligt overblik over alle former for bygningsdata, hvilket er brugbart i den daglige ejendomsdrift og i forhold til udarbejdelse af langsigtede vedligeholdelsesplaner, arealoptimering, benchmarking internt og eksternt m.v. Benchmarking Som led i porteføljestrategien foretages en intern sammenligning af arealforbrug for at synliggøre de bygningsmæssige omkostninger for hver enkelt ejendom. I undersøges det, om det er muligt at foretage en ekstern sammenligning og nøgletalsbenchmarking af arealforbrug med henblik på at få ideer til potentielle arealoptimeringsmuligheder. I skal mulighederne for at foretage både intern og ekstern benchmarking af ejendommenes værdi undersøges. Det skal ske for til stadighed at kunne udvikle og optimere ejendommene og i forbindelse med udarbejdelsen af en porteføljestrategi.

14 Center for Kommunale Ejendomme og Anlæg Stiager Værløse December 2018

Ejendomsfakta Ringsted Kommune ejer 105 ejendomme med tilsammen ca m², det udgør den samlede ejendomsportefølje.

Ejendomsfakta Ringsted Kommune ejer 105 ejendomme med tilsammen ca m², det udgør den samlede ejendomsportefølje. Ejendomsfakta Ringsted Kommune ejer 105 ejendomme med tilsammen ca. 180.000 m², det udgør den samlede ejendomsportefølje. Ejendommene er de fysiske rammer for kommunale velfærdsopgaver som børnepasning,

Læs mere

Ejendomspolitik. Aktive rammer for vækst og udvikling 2017

Ejendomspolitik. Aktive rammer for vækst og udvikling 2017 Ejendomspolitik Aktive rammer for vækst og udvikling 2017 Ejendomspolitik De kommunale ejendomme skal være en aktiv ramme for vækst og udvikling i Ringsted kommune Ejendommene skal skabe sammenhængskraft

Læs mere

Ringsted Kommune ejer 120 ejendomme med tilsammen ca m².

Ringsted Kommune ejer 120 ejendomme med tilsammen ca m². Ejendomsfakta Ringsted Kommune ejer 120 ejendomme med tilsammen ca. 180.000 m². Ejendommene er de fysiske rammer for kommunale velfærdsopgaver som børnepasning, skole, uddannelse, specialtilbud, ældrepleje,

Læs mere

Facility Management strategi

Facility Management strategi Facility Management strategi 2018 2022 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Formålet med ejendomsporteføljestrategien...4 3. Ejendomsporteføljens strategiske temaer...5 3.1 Borger møder borger: Fleksibilitet

Læs mere

Lokale funktionsbygninger (skoler og andre undervisningsfaciliteter).

Lokale funktionsbygninger (skoler og andre undervisningsfaciliteter). KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Københavns Ejendomme NOTAT Intelligente m 2 12-01-2012 Sagsnr. 2011-185553 Dokumentnr. 2012-36513 Københavns Kommunes Porteføljestrategi 2012 Københavns

Læs mere

Notat. Ejendomsstrategi - Sådan udvikler og driver Albertslund de kommunale ejendomme

Notat. Ejendomsstrategi - Sådan udvikler og driver Albertslund de kommunale ejendomme Notat Ejendomsstrategi - Sådan udvikler og driver Albertslund de kommunale ejendomme De kommunale ejendomme danner rammen om en stor del af de aktiviteter, som Albertslund leverer til sine borgere. Albertslund

Læs mere

Politik og strategi for kommunale ejendomme Sammen skaber vi kloge m²

Politik og strategi for kommunale ejendomme Sammen skaber vi kloge m² Politik og strategi for kommunale ejendomme Sammen skaber vi kloge m² Center for Kommunale Ejendomme 13. maj 2014 Politik for kommunale ejendomme Sammen skaber vi kloge m² Slagelse Kommune ønsker med sin

Læs mere

Revideret Forslag til ejendomsstrategi

Revideret Forslag til ejendomsstrategi Revideret Forslag til ejendomsstrategi Bruger Økonomi Bygning 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Baggrund og udfordringer... 4 Vision... 6 Mission... 6 Mål... 6 Hvor skal vi hen?...

Læs mere

Ejendomsstrategi Varde Kommune

Ejendomsstrategi Varde Kommune Ejendomsstrategi Varde Kommune 2017-2022 1 Varde gamle Rådhus 2 Indholdsfortegnelse Fra mange m² til smarte m² Grunddata let anvendelige og valide grunddata Arealoptimering Smartere ud nyttelse af kvadratmeter

Læs mere

Forslag til implementeringsplan for Ejendomsstrategien

Forslag til implementeringsplan for Ejendomsstrategien Forslag til implementeringsplan for Ejendomsstrategien Indledning Målet med handlingsplanen er at oversætte ejendomsstrategiens visioner, mål og strategier til konkrete handlinger. Denne handlingsplan

Læs mere

Ejendomsstrategi Ringsted Kommune. 29. november 2018

Ejendomsstrategi Ringsted Kommune. 29. november 2018 Ejendomsstrategi Ringsted Kommune 29. november 2018 1 1 Indledning Ringsted Kommunes nye Ejendomspolitik blev vedtaget i Byrådet den 8. maj 2017. Ejendomspolitikken udmøntes videre med en Ejendomsstrategi

Læs mere

BILAG 4 - OPLÆG TIL EJERSTRATEGI

BILAG 4 - OPLÆG TIL EJERSTRATEGI 1 BILAG 4 - OPLÆG TIL EJERSTRATEGI Glostrup Ejendomme administrerer ejerskabet af kommunens ejendomme for Glostrup Kommune. Ejerstrategien skal på et overordnet niveau beskrive Glostrup Kommunes strategi

Læs mere

På vej mod bæredygtighed og CO 2 -neutral hovedstad

På vej mod bæredygtighed og CO 2 -neutral hovedstad På vej mod bæredygtighed og CO 2 -neutral hovedstad 04. september 2014 Niels-Arne Jensen // Københavns Ejendomme 1 Københavns Ejendomme Københavns Kommunes ejendomsenhed 849 ejendomme + lejemål, i alt

Læs mere

Indholdsfortegnelse JANUAR Ansøgertyper i Teknik og Miljø FACILITY MANAGEMENT KOMMUNALE BYGNINGER RAMMERNE FOR FREMTIDENS VELFÆRD

Indholdsfortegnelse JANUAR Ansøgertyper i Teknik og Miljø FACILITY MANAGEMENT KOMMUNALE BYGNINGER RAMMERNE FOR FREMTIDENS VELFÆRD KL Indholdsfortegnelse JANUAR 2018 Ansøgertyper i Teknik og Miljø 1 FACILITY MANAGEMENT KOMMUNALE BYGNINGER RAMMERNE FOR FREMTIDENS VELFÆRD 2 Indhold Ansøgertyper i Teknik og Miljø KL Weidekampsgade 10

Læs mere

Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger

Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger Fremtidens byer 9. december 2009 Energimærkning og energibesparelser i Københavns Kommunes bygninger Chefkonsulent Niels-Arne Jensen, Københavns Ejendomme KØBENHAVNS1 Agenda Københavns Ejendomme Klimaplan

Læs mere

Energirenovering i København v. Direktør Gyrithe Saltorp

Energirenovering i København v. Direktør Gyrithe Saltorp InnoByg Efterårskonference den 9. november 2011 Energirenovering i København v. Direktør Gyrithe Saltorp KOMMUNE De næste 20 minutter Kort om Københavns Ejendomme Energirenovering i København Overvejelser

Læs mere

KLIMAKOMMUNE ODSHERRED 2017

KLIMAKOMMUNE ODSHERRED 2017 KLIMAKOMMUNE ODSHERRED 2017 - HANDLEPLAN FOR REDUKTION AF CO2-UDLEDNING I ODSHERRED KOMMUNE Billede Marianne Diers. Hvorfor en handleplan? Odsherred Kommune har i 2010 indgået en klimakommune-aftale med

Læs mere

NOTAT. Strategi for Hvidovre Kommunes Ejendomme

NOTAT. Strategi for Hvidovre Kommunes Ejendomme Strategi for Hvidovre Kommunes Ejendomme Baggrund og behov for en ejendomsstrategi Hvidovre kommune råder over ca. 285.000 m 2 bygninger og ca. 318,3 ha. arealer til skoler, institutioner, sports-, fritids-

Læs mere

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 2, maj 2011

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 2, maj 2011 Klimakommunehandlingsplan 2009-2012 Indhold Indledning... 3 Projekter og tiltag til realisering af reduktionsmål... 4 EPC-projekter i kommunale institutioner... 4 Tiltag... 4 Reduktionspotentiale... 5

Læs mere

Et grønt skridt foran

Et grønt skridt foran DAB s grønne profil Et grønt skridt foran I DAB vægter vi hensyn til miljøet højt. Ikke blot i forhold til driften på hovedkontoret og lokalkontorerne, hvor vi i dag har et CO2 neutralt elforbrug, men

Læs mere

Energirenovering og vedvarende energi. v/ Teknik og Miljøchef Jeppe Søndergaard og afdelingsleder Erik Justesen, Center for Ejendomme 22.11.

Energirenovering og vedvarende energi. v/ Teknik og Miljøchef Jeppe Søndergaard og afdelingsleder Erik Justesen, Center for Ejendomme 22.11. Energirenovering og vedvarende energi v/ Teknik og Miljøchef Jeppe Søndergaard og afdelingsleder Erik Justesen, Center for Ejendomme 22.11.2012 Hvad jeg kommer rundt om i mit indlæg Hvad gør Holbæk Kommune

Læs mere

Jobprofil for Centerchef til Center for Ejendomme og Intern Service

Jobprofil for Centerchef til Center for Ejendomme og Intern Service Jobprofil for Centerchef til Center for Ejendomme og Intern Service Centrets overordnede faglige områder, funktioner og formål er: Centrets faglige områder og funktioner er organiseret i forhold til Facility

Læs mere

Sagsnr.: 190-2011-32891 Åbent punkt Dokumentnr.: 190-2011-173250

Sagsnr.: 190-2011-32891 Åbent punkt Dokumentnr.: 190-2011-173250 Status for energirenoveringer i kommunale ejendomme Sagsnr.: 190-2011-32891 Åbent punkt Dokumentnr.: 190-2011-173250 Sagsfremstilling Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget orienteres om centrets arbejde

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 18032014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version )

Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget (version ) Miljø- og Planudvalget Plan for opfølgning på forandringer i Budget 2014-2017 (version 24042014) Politikområde 1: DEMOKRATI Politikområde 2: PERSONALE Politikområde 3: OVERORDNET ØKONOMI Politikområde

Læs mere

Allerød Byråd vedtog den første digitaliseringsstrategi i juni 2011 og afsatte midler til området med budgettet for

Allerød Byråd vedtog den første digitaliseringsstrategi i juni 2011 og afsatte midler til området med budgettet for NOTAT Allerød Kommune Økonomi Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Digitaliseringsstrategi 2: 2012-15 Dato: 6. juni 2012 Allerød Byråd vedtog den

Læs mere

En fælles ejendomsstrategi 2014 2017

En fælles ejendomsstrategi 2014 2017 Medarbejdere og brugere Kommunens opgaver, mål CEI Kommunens faciliteter En fælles ejendomsstrategi 2014 2017 - et område med perspektiv og visioner Egedal Kommune, december 2013 Besluttet i Kommunalbestyrelsen

Læs mere

OPLÆG: ENERGIHANDLEPLAN FOR KOMMUNALE BYGNINGER 2013-2016

OPLÆG: ENERGIHANDLEPLAN FOR KOMMUNALE BYGNINGER 2013-2016 OPLÆG: ENERGIHANDLEPLAN FOR KOMMUNALE BYGNINGER 2013-2016 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund3 2. Strategisk energiplanlægning3 3. Organisatorisk struktur3 4. Energikoordinator4 5. Energiansvarlig4 6. EMO

Læs mere

Politikområde 4. Politik for kommunale ejendomme

Politikområde 4. Politik for kommunale ejendomme Politikområde 4 Politik for kommunale ejendomme 1 Forord Det er med glæde, at jeg på udvalgets vegne nu kan præsentere den første politik for de kommunale bygninger. Med denne politik er det vores håb,

Læs mere

UDVIKLING AF EJENDOMSOMRÅDET I HELSINGØR KOMMUNE

UDVIKLING AF EJENDOMSOMRÅDET I HELSINGØR KOMMUNE UDVIKLING AF EJENDOMSOMRÅDET I HELSINGØR KOMMUNE Udvikling af ejendomsområdet i Udvalgsstyre Udvalgene har ansvar for egne bygninger Styring af bygningerne og ejendomsdrift foregår decentralt i udvalg.

Læs mere

Strategisk udviklingskonsulent 1. Job- og kravprofilen

Strategisk udviklingskonsulent 1. Job- og kravprofilen Strategisk udviklingskonsulent 1. Job- og kravprofilen Job- og kravprofilen er en uddybning af stillingen og skal være med til at sikre en fælles forståelsesramme mellem ansøger og Helsingør Kommune i

Læs mere

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI

BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI BÆREDYGTIGHEDS STRATEGI 2016-2019 BÆREDYGTIGHEDSSTRATEGI i Fredericia Kommune Fredericia vil være en bæredygtig by og kommune. Derfor har Fredericia Byråd vedtaget en strategi med rammer og mål for, hvordan

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står over for i dag. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Handleplan 2008 2012 for Energibesparende foranstaltninger i kommunale bygninger i Vordingborg Kommune.

Handleplan 2008 2012 for Energibesparende foranstaltninger i kommunale bygninger i Vordingborg Kommune. Handleplan 2008 2012 for Energibesparende foranstaltninger i kommunale bygninger i Vordingborg Kommune. Oplæg: Der er god økonomi og miljøfordele ved langsigtet at investere, beskæftige sig med og gennemføre

Læs mere

DIGITALE DATA SOM GRUNDLAG

DIGITALE DATA SOM GRUNDLAG Center for Økonomi og Ejendomme DIGITALE DATA SOM GRUNDLAG BIM Universe 2019 22 og 23. maj 2019 Thomas Winther Afdelingsleder Thomas Winther Afdelingsleder for Ejendomme Udbud og indkøb Forsikring og risikostyring

Læs mere

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation

Bilag: Ønsker - til udvidelse/omplacering af driften - budget Brugerfinansierede udgifter. Aalborg Renovation Driftsønske nr. 1 Aalborg Renovation Sikkerhedskultur på arbejdspladsen 2022 2023 400 300 I 2018 er der registreret 37 arbejdsrelaterede ulykker for medarbejdere i Aalborg Renovation. I 1. kvartal af 2019

Læs mere

Strategiplan Aalborg Renovation

Strategiplan Aalborg Renovation Strategiplan 2020-2023 Aalborg Renovation Udgiver: Aalborg Renovation Udgivelse: April 2019 Sagsnr.: 2019-014444 Dok.nr.: Titel: Strategiplan Aalborg Renovation 2020-2023 Foto: Tekst: Side 2 af 9 1. Kort

Læs mere

Oversigt og opfølgning på konstitueringsaftale

Oversigt og opfølgning på konstitueringsaftale 29. januar 2018 Oversigt og opfølgning på konstitueringsaftale 2018-21 Politisk ledelse og samarbejdskultur Gensidigt tillidsfuldt samarbejde i byrådet. Byrådet har i 2014 vedtaget Spilleregler for byrådets

Læs mere

Ejendomsservice AFTALE JUNI 2017

Ejendomsservice AFTALE JUNI 2017 Ejendomsservice AFTALE 2017 2019 JUNI 2017 1 1. Formål med aftalen Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen Kommissorium for effektivisering af folkeskolen hjvhjgyu Effektivisering og udvikling af folkeskolen 15. november 2016 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Formål... 2 Mål og succeskriterier...

Læs mere

Politikområde 10: Forsyning og Drift

Politikområde 10: Forsyning og Drift Politikområde 10: Forsyning og Drift Politikområde 10 Forsyning og Drift hører under Teknik- og Miljøudvalget. Politikområdet omfatter fire virksomheder med i alt ca. 250 ansatte (tallet varierer dog en

Læs mere

INVESTERINGSPLAN 2028 FAKTA. Bygningsvedligeholdelse Byudvikling Kreative læringsfællesskaber Plejeboliger og botilbud Øvrige investeringer

INVESTERINGSPLAN 2028 FAKTA. Bygningsvedligeholdelse Byudvikling Kreative læringsfællesskaber Plejeboliger og botilbud Øvrige investeringer Øvrige investeringer INVESTERINGSPLAN 2028 Fakta 1: Derfor investerer vi. Det står vi på. Fakta 2: Oprindelig og revideret investeringsplan 2028 Fakta 3: Investeringsresultater i 2020-2022 Fakta 4: Investeringsresultater

Læs mere

Egedal Kommunes Ejendomsstrategi Vision

Egedal Kommunes Ejendomsstrategi Vision Egedal Kommunes Ejendomsstrategi Vision I Egedal skal kommunens ejendomme danne en fleksibel, multifunktionel og bæredygtig ramme omkring kerneopgaver som læring, omsorg, pleje, sundhed, fritidsaktiviteter,

Læs mere

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift

CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012. Egen anlægs- og bygningsdrift CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egen anlægs- og bygningsdrift CO2 regnskab for Egedal Kommune 2012 Egedal Kommune indgik i efteråret 2008 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere

Effektiv digitalisering. - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015. April 2012

Effektiv digitalisering. - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015. April 2012 April 2012 Effektiv digitalisering - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015 Baggrund Danmark står med væsentlige økonomiske udfordringer og en demografi, der betyder færre på arbejdsmarkedet til

Læs mere

Borgerdialog og MED-møde. Budgetproces 2016

Borgerdialog og MED-møde. Budgetproces 2016 Borgerdialog og MED-møde Budgetproces 2016 Frederikssund Kommune Budget 2016 Frederikssund Kommune skal til enhver tid drives så effektivt som muligt til glæde for alle borgere og virksomheder. Den aktuelle

Læs mere

Center for Kommunale Ejendomme. Slagelse Kommunes EJENDOMSSTRATEGI. Center for Kommunale Ejendomme. 20. oktober

Center for Kommunale Ejendomme. Slagelse Kommunes EJENDOMSSTRATEGI. Center for Kommunale Ejendomme. 20. oktober Center for Kommunale Ejendomme 1 Slagelse Kommunes EJENDOMSSTRATEGI Center for Kommunale Ejendomme Udgangspunktet 2014 Center for Kommunale Ejendomme 2 417 ejendomme inkl. eksterne lejemål 975 bygninger

Læs mere

Oversigt over PBU ønsker på drift og anlæg

Oversigt over PBU ønsker på drift og anlæg Oversigt over PBU ønsker på drift og anlæg (negativt beløb indikerer merforbrug) (1.000 kr. Navn 2011 p/l) 2012 2013 2014 2015 DRIFTSØNSKER: Midler til vedligeholdelse af grønne, grå og sorte arealer -

Læs mere

Bygherreforeningen den 1. okt Kommunernes ejendomme udfordres

Bygherreforeningen den 1. okt Kommunernes ejendomme udfordres Bygherreforeningen den 1. okt. 2013 Kommunernes ejendomme udfordres Fire modeller Fire kommuner Der er oplagte fordele i at samle ejendomsdriften i en professionel organisation. Jeg tror egentlig ikke,

Læs mere

Notat om energispareindsatsen i Syddjurs kommune 2010

Notat om energispareindsatsen i Syddjurs kommune 2010 Notat om energispareindsatsen i Syddjurs kommune 2010 Konkrete energiprojekter i 2010. Det vedtagne mål er, at der skal arbejdes mod at nå 2 % besparelse på energiforbruget i løbet af 2010. Midlet er en

Læs mere

Mulighederne for at høste økonomiske gevinster ved arealoptimering vil kunne øges ved at tænke på tværs af organisationen.

Mulighederne for at høste økonomiske gevinster ved arealoptimering vil kunne øges ved at tænke på tværs af organisationen. PERSPEKTIVNOTAT BUDGET 2017-2020 Serviceområde 03 Kommunale Ejendomme Faktabeskrivelse Serviceområdet indgår i Center for Ejendomme, Veje og Administration. Afdelingen varetager vedligeholdelse af tag,

Læs mere

FORMÅL MÅL FOR FOLKEOPLYSNINGEN I KØBENHAVN

FORMÅL MÅL FOR FOLKEOPLYSNINGEN I KØBENHAVN Københavns Kommunes Folkeoplysningspolitik FORMÅL Vision Københavns Kommune har en vision om, at foreninger gennem folkeoplysende aktiviteter, undervisning, foredrag og debat sikrer de københavnske borgere

Læs mere

EJERSTRATEGI FOR GLOSTRUP EJENDOMME (GEjd)

EJERSTRATEGI FOR GLOSTRUP EJENDOMME (GEjd) EJERSTRATEGI FOR GLOSTRUP EJENDOMME (GEjd) August 2016 1 Ejerstrategi Glostrup Ejendomme administrerer ejerskabet af kommunens ejendomme for Glostrup Kommune. Ejerstrategien skal, på et overordnet niveau,

Læs mere

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision 2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen Rammer og vision Der er i Guldborgsund Kommune en stor udfordring med den ændrede demografi. Der bliver færre borgere

Læs mere

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12.juni 2013

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12.juni 2013 Furesø Kommune Borgermøde om budget 2014-17 Onsdag d.12.juni 2013 Baggrundsspørgsmål Hvad er dit køn? 1. Kvinde 2. Mand 3. Ønsker ikke at svare Hvad er din alder? 1. 18 29 2. 30 39 3. 40 49 4. 50 59 5.

Læs mere

Strategi for ejendomsportefølje 24. august 2012. Preben Gramstrup fm3.dk. M: +45 23 20 27 45 @: preben@fm3.dk

Strategi for ejendomsportefølje 24. august 2012. Preben Gramstrup fm3.dk. M: +45 23 20 27 45 @: preben@fm3.dk Strategi for ejendomsportefølje 24. august 2012 Preben Gramstrup fm3.dk M: +45 23 20 27 45 @: preben@fm3.dk fm3.dk august 2012 FM - Ejendoms cirkel Portefølje-ejer Driftsherre Planlægning - Prognoser -

Læs mere

Redegørelse for energibesparende projekter i Center for Trafik og Ejendomme, Team Ejendom, Marts 2017

Redegørelse for energibesparende projekter i Center for Trafik og Ejendomme, Team Ejendom, Marts 2017 Redegørelse for energibesparende projekter i 2016 Center for Trafik og Ejendomme, Team Ejendom, Marts 2017 Redegørelse for energibesparende projekter i 2016 Indhold 1. Forord...3 2. Resume...3 3. Indsatsområder...4

Læs mere

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS

PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS PÅ VEJEN MOD FOSSILFRIHED KLIMASTRATEGI FOR AARHUS INDLEDNING Klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verdenssamfundet står overfor. Derfor har Danmark et nationalt mål om at være uafhængig

Læs mere

Hvordan etableres energiledelse i mindre og mellemstore virksomheder? En vejledning med hjælpeværktøjer

Hvordan etableres energiledelse i mindre og mellemstore virksomheder? En vejledning med hjælpeværktøjer Hvordan etableres energiledelse i mindre og mellemstore virksomheder? En vejledning med hjælpeværktøjer Formål med vejledningen Gøre det let for mindre og mellemstore virksomheder at komme i gang med og

Læs mere

Ejendomsstrategi

Ejendomsstrategi Ejendomsstrategi 2020-2023 Indledning og baggrund I forbindelse med budgetvedtagelsen for 2019 besluttede byrådet i Assens Kommune, at der skulle arbejdes videre med at samle den økonomiske styring og

Læs mere

Københavns Ejendomme & Indkøb

Københavns Ejendomme & Indkøb Københavns Ejendomme & Indkøb KASA/MDOC FM / Janni Nordstrøm Conradsen, Digitaliseringschef, 29. maj 2018 Agenda 1 Københavns Kommune 2 3 Rejsen mod KASA FM system 4 KASA FM-system 5 Målbillede 6 KASA

Læs mere

Ejendoms- og Arealudvalget

Ejendoms- og Arealudvalget Referat Dato: Onsdag den 28. august 2013 Mødetidspunkt: 16:15 Møde afsluttet: 16:40 Mødelokale: Medlemmer: Atletikklubbens klublokale. Anders Wolf Andresen, Steen Ørskov, Arne Bech, Mikkel Dencker, Ømer

Læs mere

Status for energimærkningsordning for bygninger

Status for energimærkningsordning for bygninger Status for energimærkningsordning for bygninger Indledning Energimærkningsordningen er et af de vigtigste værktøjer til at sikre mere energieffektive bygninger. Energimærket er boligejer og -købers redskab

Læs mere

Energipolitik for Haderslev Kommunes ejendomme

Energipolitik for Haderslev Kommunes ejendomme Energipolitik for Haderslev Kommunes ejendomme Indhold: Forord Indledning Krav i henhold til gældende lovgivning Politiske målsætninger Forbrugsovervågning og dataopsamling Energikonsulent Energisparepulje

Læs mere

Politikområde 4. Politik for Kommunale Ejendomme

Politikområde 4. Politik for Kommunale Ejendomme Politikområde 4 Politik for Kommunale Ejendomme Godkendt i Byrådet den 29/2-2016 1 Forord Det er med glæde, at jeg på udvalgets vegne hermed kan præsentere en revideret politik for de kommunale bygninger.

Læs mere

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen

2. budgetopfølgning Den politiske aftale for budget Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen 2. budgetopfølgning 2015 Den politiske aftale for budget 2015 Anlæg Forslag Understøtte digitaliseringsstrategien i dagtilbud IT køb Digitaliseringen af samfundet finder vej også til de mindste børn. For

Læs mere

Notat 6. april Udkast til kommissorium for ejendomsanalyse Mere velfærd færre mursten

Notat 6. april Udkast til kommissorium for ejendomsanalyse Mere velfærd færre mursten Notat 6. april 2016 Udkast til kommissorium for ejendomsanalyse Mere velfærd færre mursten Indledning Skanderborg Kommune ønsker med projektet Mere velfærd færre mursten at optimere ejendomsanvendelsen

Læs mere

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget 2014-17 Dette oplæg giver information og inspiration til det borgermøde, som Furesø Kommune har inviteret til den 12. juni 2013. På borgermødet præsenteres

Læs mere

AABs afdeling i Høje-Taastrup. Afd. 51 Pælestykkerne Opførelsesår: 1966 147 boliger, etagebyggeri

AABs afdeling i Høje-Taastrup. Afd. 51 Pælestykkerne Opførelsesår: 1966 147 boliger, etagebyggeri AABs afdeling i Høje-Taastrup Afd. 51 Pælestykkerne Opførelsesår: 1966 147 boliger, etagebyggeri Baggrund Hvert år i april/maj afholdes et styringsdialogmøde mellem Høje-Taastrup Kommune og de enkelte

Læs mere

BYGNINGER ER MEGET MERE END MURSTEN.

BYGNINGER ER MEGET MERE END MURSTEN. STRATEGISK EJENDOMSDRIFT BYGNINGER ER MEGET MERE END MURSTEN. Introduktion: Fra værftsby til værtsby Helsingør en by med en lang og stolt historier - Øresundstolden - Kronborg - Værftet m.m. Vi udvikler

Læs mere

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus Bæredygtigt byggeri Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09 Pernille Hedehus Dagens tekst Hvad taler vi om, når vi taler bæredygtighed? Hvorfor skal vi beskæftige os med det? Hvordan ser det ud for byggeprojekter?

Læs mere

Københavns Ejendomme (KEjd) Det kommunale vedligeholds- og renoveringsbehov. Gyrithe Saltorp ZU15@kff.kk.dk

Københavns Ejendomme (KEjd) Det kommunale vedligeholds- og renoveringsbehov. Gyrithe Saltorp ZU15@kff.kk.dk Københavns Ejendomme (KEjd) Det kommunale vedligeholds- og renoveringsbehov Gyrithe Saltorp ZU15@kff.kk.dk KØBENHAVNS 1 Om Københavns Ejendomme (KEjd) KØBENHAVNS 2 Porteføljen er vores omdrejningspunkt

Læs mere

Hedebos afdelinger i Høje-Taastrup

Hedebos afdelinger i Høje-Taastrup Hedebos afdelinger i Høje-Taastrup Græshøjvej Opførelsesår: 1953 12 boliger, etagebyggeri Plejehjem, Vesterled/Valby vej Opførelsesår: 70 boliger, rækkehuse Fløng Byvej Opførelsesår: 1975 5 boliger, rækkehuse

Læs mere

ENERGIHANDLEPLAN. EJENDOMSCENTER vordingborg.dk

ENERGIHANDLEPLAN. EJENDOMSCENTER vordingborg.dk 2017-2020 ENERGIHANDLEPLAN EJENDOMSCENTER vordingborg.dk Vordingborg Kommune Østergårdstræde 1A 4772 Langebæk Energihandleplan Udgivet af Vordingborg Kommune Udarbejdet af: Kirsten Marie Pedersen INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET

BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET KØBENHAVNS EJENDOMME BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET 2014 SOCIAL bæredygtighed ØKONOMISK bæredygtighed MILJØMÆSSIG bæredygtighed KØBENHAVNS EJENDOMME NYROPSGADE 1, 5 1602 KØBENHAVN V Definition og Baggrund Helene

Læs mere

Udvikling af Børne- og Skoleområdet Kick-off/Opstartsmøde Vesthimmerlands Kommune udfordringer og perspektiver 2015

Udvikling af Børne- og Skoleområdet Kick-off/Opstartsmøde Vesthimmerlands Kommune udfordringer og perspektiver 2015 1 udfordringer og perspektiver 2015 Side 1 2 udfordringer og perspektiver 2015 Udfordringer helt overordnet på samfundsniveau: Økonomi Demografi Urbanisering Centralisering Globalisering Side 2 3 udfordringer

Læs mere

SOF og BUF ønsker begge at fraflytte lejemålet, der ikke kan opsiges delvist.

SOF og BUF ønsker begge at fraflytte lejemålet, der ikke kan opsiges delvist. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Københavns Ejendomme NOTAT 07-08-2014 Opsigelse af lejemål på Tycho Brahes Allé - bilag til august-indstillingen Formål Casen understøtter udfasning af

Læs mere

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Vision Assens Kommune vil Mål Assens Kommune vil Indsatsområder være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens

Læs mere

Resultataftale for 2014 mellem Direktionen og Centerchefen for Ejendomme

Resultataftale for 2014 mellem Direktionen og Centerchefen for Ejendomme Resultataftale for 2014 mellem Direktionen og Centerchefen for Ejendomme 1. Indledning Denne resultataftale indgås mellem: Direktionen og Centerchefen for Center for Ejendomme. Aftalen er gældende for

Læs mere

KL-KONFERENCE TEKNIK OG MILJØ Politisk Forum 14. 15. april 2011. Lyngby-Taarbæk Kommune. ENERGIBESPARELSER i kommunale bygninger

KL-KONFERENCE TEKNIK OG MILJØ Politisk Forum 14. 15. april 2011. Lyngby-Taarbæk Kommune. ENERGIBESPARELSER i kommunale bygninger KL-KONFERENCE TEKNIK OG MILJØ Politisk Forum 14. 15. april 2011 Lyngby-Taarbæk Kommune ENERGIBESPARELSER i kommunale bygninger Fakta om Lyngby-Taarbæk Kommune Antal indbyggere: 51.533 Areal 3.855 Ha Opvarmet

Læs mere

Workshop C. Samarbejdsforhold i Københavns Kommune

Workshop C. Samarbejdsforhold i Københavns Kommune Workshop C. Samarbejdsforhold i Københavns Kommune 1 2 Fortiden, nutiden og måske en fremtid 3 Interesse eller branche? Klar arbejdsdeling Professionalisme Mål og rammer Fordi den effektive interesseorganisation

Læs mere

CO 2 regnskab for Egedal Kommune Egen anlægs- og bygningsdrift

CO 2 regnskab for Egedal Kommune Egen anlægs- og bygningsdrift CO 2 regnskab for Egedal Kommune 2011 Egen anlægs- og bygningsdrift CO2 regnskab for Egedal Kommune 2011 Egedal Kommune indgik i efteråret 2008 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

1. budgetopfølgning 2015. Den politiske aftale for budget 2015. Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen

1. budgetopfølgning 2015. Den politiske aftale for budget 2015. Anlæg. Drift. Kort beskrivelse af indsatsen 1. budgetopfølgning 2015 Den politiske aftale for budget 2015 Anlæg Forslag Understøtte digitaliseringsstrategien i dagtilbud IT køb Digitaliseringen af samfundet finder vej også til de mindste børn. For

Læs mere

Bæredygtighed er det nye sort, der rydder pladsen fra ord som klima og CO 2 - men vi har taget skridtet videre. Handlinger ligger klar.

Bæredygtighed er det nye sort, der rydder pladsen fra ord som klima og CO 2 - men vi har taget skridtet videre. Handlinger ligger klar. KLAR MED ENERGI PAKKE Om 5 år taler vi ikke længere om klima og CO2 Om 5 år taler vi i stedet om bæredygtighed Det spår, som er klar med en bæredygtig energipakke. Bæredygtighed er det nye sort, der rydder

Læs mere

Viborg Kommune Januar 2015

Viborg Kommune Januar 2015 Viborg Kommune Januar 2015 Indhold Baggrund... 3 Formål... 3 Facility Management enheden i Viborg Kommune... 3 Facility Management enhedens funktioner... 3 Ejendomme & Energi... 3 Rådhusbetjente og drift

Læs mere

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK INDLEDNING Turisme skaber arbejdspladser og vækst i hovedstadsregionen og er med til at gøre vores hovedstad og hele Greater Copehagen mere levende og mangfoldig. De

Læs mere

københavns kommunes Folkeoplysningspolitik

københavns kommunes Folkeoplysningspolitik københavns kommunes Folkeoplysningspolitik københavns kommunes Folkeoplysningspolitik formål Vision Københavns Kommune har en vision om, at foreninger gennem folkeoplysende aktiviteter, undervisning, foredrag

Læs mere

Byggesymposie 2013 Ålborg, Middelfart og København. Udviklingen inden for ejendomsområdet i kommunerne

Byggesymposie 2013 Ålborg, Middelfart og København. Udviklingen inden for ejendomsområdet i kommunerne Byggesymposie 2013 Ålborg, Middelfart og København Udviklingen inden for ejendomsområdet i kommunerne Temaer: - KTC spørgeskema - Udfordringer på ejendomsområdet Staten fokus på ejendomsområdet Vedligeholdelse

Læs mere

Bilag 2: Investeringsplan. Flere borgere i egen bolig - Investering i botilbudsindsatserne for borgere med sindslidelse (5-årsplan)

Bilag 2: Investeringsplan. Flere borgere i egen bolig - Investering i botilbudsindsatserne for borgere med sindslidelse (5-årsplan) Bilag 2: Investeringsplan Flere borgere i egen bolig - Investering i botilbudsindsatserne for borgere med sindslidelse (5-årsplan) Investeringsplan flere borgere i egen bolig Behovsanalysen af botilbudsområdet

Læs mere

Strategisk ejendomsdrift i en ejendomsadministration. Bygherreforeningen Workshop om Ejendomsstrategier og porteføljestyring

Strategisk ejendomsdrift i en ejendomsadministration. Bygherreforeningen Workshop om Ejendomsstrategier og porteføljestyring Strategisk ejendomsdrift i en ejendomsadministration Bygherreforeningen Workshop om Ejendomsstrategier og porteføljestyring Drifts og vedligeholdelsesprocessen Identificering Scenarier Organisering Udførsel

Læs mere

Status på forandringer i Budget

Status på forandringer i Budget Status på forandringer i Budget 2014-2017. Indholdsfortegnelse 1. Miljø- og Planudvalget... 2 1.1. Vedvarende energi:... 2 1.2. Reduktion af energiforbrug i kommunens bygninger:... 2 1.3. Badestrande:...

Læs mere

GRØNT REGNSKAB Kommunale bygninger TEMARAPPORT. Energiforbrug og byggeri

GRØNT REGNSKAB Kommunale bygninger TEMARAPPORT. Energiforbrug og byggeri GRØNT Kommunale bygninger Energiforbrug og byggeri INDLEDNING... 3 ENERGIFORBRUG - EL, VAND, VARME OG CO 2...4 Statusopgørelse i forhold til målene...4 Skoler...5 Daginstitutioner...6 Administrationsbygninger...7

Læs mere

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009 Bilag 3. Første udkast til handlingsplaner Handlingsplan 1.1 ESCO Indsatsområde 1 Energimæssige optimeringer i kommunale ejendomme Handlingsplan 1.1 ESCO I fastsættes en målsætning om, at Greve Kommune

Læs mere

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 1, maj 2010

Klimakommunehandlingsplan. Plan til implementering af Klimakommune-aftalen med Danmarks Naturfredningsforening Udgave 1, maj 2010 Klimakommunehandlingsplan 2009-2012 Udgave 1, maj 2010 Indhold Indledning... 3 Projekter og tiltag til realisering af reduktionsmål... 4 EPC på skoler... 4 Tiltag... 4 Reduktionspotentiale... 5 Tidspunkt

Læs mere

Energirenovering for Lejerne

Energirenovering for Lejerne Energirenovering for Lejerne Historie PrivatBo blev etableret i 1993 PrivatBo ejes af Frederiksberg Boligfond og en række Københavnske boligfonde PrivatBo administrere pt. 38 ejendomme ca. 5900 lejemål

Læs mere

3Bs AFDELINGER I HØJE-TAASTRUP

3Bs AFDELINGER I HØJE-TAASTRUP 3Bs AFDELINGER I HØJE-TAASTRUP 1031 Taastrup Torv I og II 1032 Taastrup Torv Plejeboliger Opførelsesår: 2014 33 boliger 1029 Møllegården Opførelsesår: 1975 10 boliger 1028 Kongsgården Opførelsesår: 1975

Læs mere

Grønt regnskab 2015 Temarapport Energiforbrug

Grønt regnskab 2015 Temarapport Energiforbrug Grønt regnskab 2015 Temarapport Energiforbrug Skoler, dag- og døgntibud til børn voksne og unge El, vand, varme og CO 2-udledning fra kommunale ejendomme Status. I 2015 har der været en lille stigning

Læs mere

Bilag Evaluering af sundhedsdagene 2014 og godkendelse af videre proces for sundhedsdage 2015 (SOU, 24/11, 2014, sag 120)

Bilag Evaluering af sundhedsdagene 2014 og godkendelse af videre proces for sundhedsdage 2015 (SOU, 24/11, 2014, sag 120) Bilag Evaluering af sundhedsdagene 2014 og godkendelse af videre proces for sundhedsdage 2015 (SOU, 24/11, 2014, sag 120) Sundheds- og Omsorgsudvalget, tog den foreliggende evaluering af Sundhedsdagene

Læs mere

Energikonference den 1. december 2015

Energikonference den 1. december 2015 Energikonference den 1. december 2015 Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi Kristian Tilsted Klima- Miljø- og Teknikudvalget Nedbringelsen af CO2-udledningen Vi gør allerede meget, men vi kan gøre

Læs mere

Strategi og FN s 17 verdensmål

Strategi og FN s 17 verdensmål Strategi og FN s 17 verdensmål - Hvad har FN s verdensmål at gøre med dansk planlægning? Byggelovsdag 2018 Britt Vorgod Pedersen, Bychef Gladsaxe Kommune FN - 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling FN

Læs mere