Hvidtfeldt: Forsøg med græsprotein i svinefoder en succes

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvidtfeldt: Forsøg med græsprotein i svinefoder en succes"

Transkript

1 Dagens presseklip: Aarhus Universitet - Overblik - Infomedia Insight Page 1 of AU - Generelt Hvidtfeldt: Forsøg med græsprotein i svinefoder en succes Effektivt Landbrug, 16. marts 2019, Sektion 1 (1. Sektion), Side 8, HENNING K. ANDERSEN henning@effektivtlandbrug.dk..., 429 ord, Id:e71e55a2, SVIN Et forsøg med at producere økologisk svinekød med brug af græsprotein i foderet i stedet for soja er en succes, mener formanden for Dansk Protein Innovation. Kan græsprotein erstatte soja i svinefoder? Det spørgsmål har været omdrejningspunkt for et forsøg på forskningscenter Foulum, hvor 48 svin har fået proteiner i deres foder, der er udvundet af kløvergræs i stedet for sojakager fra Kina. I forøget har der været tre forskellige andele, 5, 10 og 15 procent græsprotein i foderet, sammen med en kontrolgruppe af svin, der har fået normalt svinefoder. Forøget blev i sidste uge blev afsluttet med, at svinene blev slagtet. Torsdag havde samarbejdspartnerne i projektet, Friland A/ S, Vestjyllands Andel og Dansk Protein Innovation så inviteret til blindsmagning af kødet på Danish Crowns MeatLab i Herning, og det brændende spørgsmål var så, om det var til at smage forskel på kødet, alt efter hvor meget græsprotein der var tilsat. Som formand for Dansk Protein Innovation var Lars Hvidtfeldt også til stede, og den tidligere viceformand i Landbrug & Fødevarer var godt tilfreds med smagen af kødet. -Det smager godt, og det gør det hele. Der er ikke nogen af dem, der smager af hø eller andet, og det er vel også bevis på, at projektet er lykkedes, at man kan opfodre en gris med græsprotein i stedet for sojaprotein, siger Lars Hvidtfeldt og uddyber: -Jeg kunne overhovedet ikke smage forskel. Jeg kunne egentlig kun smage forskel på, hvordan kødet var saltet. Men jeg kunne ikke smage forskel på, hvor meget græsprotein der var i. Men det synes jeg jo egentlig er en god pointe.

2 Dagens presseklip: Aarhus Universitet - Overblik - Infomedia Insight Page 2 of Bitsch: 10 procent var bedst Som direktør i Vestjyllands Andel var Steen Bitsch også prøvesmager til torsdagens arrangement, og han havde samme oplevelse som Lars Hvidtfeldt. -De smagte allesammen godt. Jeg tror ikke, der er nogen forskel. Jeg kan i hvert fald ikke smage nogen forskel overhovedet. Jeg har en ide om, hvilket stykke kød der var mest græsprotein i, men det er mest vurderet på, at farven i kødet var en lille smule mere mørk. Men det er jo kun positivt. Så jeg tror ikke, at der er nogen forskel, siger Steen Bitsch, der dog havde fundet en favorit blandt de fire smagsvarianter. -Jeg kunne bedst lide den lilla, som jeg tror der var 10 procent græsprotein i. Men jeg kunne også godt lide den med 15 procent, siger han grinende. Tidskrævende proces Ifølge forsker i Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet i Foulum, Lene Stødkilde, ville man gerne have prøvet at erstatte endnu mere af sojaen med græs som proteinkilde. Men sidste års tørke og udfordringer med kapaciteten i de anlæg, der kan omdanne kløvergræs til græsprotein, har begrænset forsøget. I Effektivt Landbrug næste uge har vi mere om projektet, der primært retter sig mod økologiske svineproducenter. Den tidligere viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt, var godt tilfreds med smagen af svinekød med græsprotein i. Som formand for Dansk Protein Innovation holdt han oplæg i forbindelse med torsdagens arrangement på Danish Crown MeatLab i Herning. Foto: Henning Andersen Science and Technology

3 Dagens presseklip: Aarhus Universitet - Overblik - Infomedia Insight Page 3 of Græsspisende grise smager også af juleaften Herning Folkeblad, 15. marts 2019, Sektion 1 (1. Sektion), Side 20, KIM STOLTENBERG HANSEN ksh@herningfolkeblad.dk..., 707 ord, Id:e71e3a58, SVINE-SENSATION Folk, firmaer og forskere fra landbrugsområdet var inviteret til blindsmagning af revolutionerende flæskesteg. LANDBRUG Koen har fire maver og kan derfor gumle løs af græs, mens alle vi andre -eksempelvis grise og mennesker -kun har én mave og derfor ikke kan fordøje en grøn kløver-menu. Det er egentlig synd, da græs indeholder masser af protein, men den protein får grise i dag som soja, der sejles ind fra eksempelvis Kina -og det ville jo umiddelbart være lidt smartere at give dem dansk græs i stedet for importeret soja. Danske forskere har opfundet en løsning, hvor proteinerne presses og centrifugeres ud af græsset og tilsættes grisefoderet i stedet for soja. Eneste lille -eller egentlig ret store -spørgsmålstegn har været, om flæskestegen stadig lignede, duftede og smagte, som vor mor lavede steg, hvis svinene havde fået græsproteiner. Derfor duftede der meget af juleaften på Danish Crown torsdag eftermiddag. Slagteriet i Herning har et såkaldt Meatlab -et kødlaboratorium, hvor kokke og slagtere forsøger sig med innovative nye ideer. Duften kom fra hele otte flæskestege. To lavet på soja-fodrede grise, to med lidt græs i foderet, to med mere græs end soja og endelig to flæskestege, hvor al sojaen i foderet var skiftet ud med græsprotein. Blindsmagning uden vinder Allan Grotkjær Damgaard er kok -og udstyret med den fine titel Category Developer hos Tulip -og han tilberedte flæskestegene. Det gjorde han uden at ane, hvilke stege, der bestod af sojagnaskende grise og hvilke, der var en del af verdenssensationen. Fire bidder senere kunne han ryste på hovedet, når han skulle svare på spørgsmålet, om han kunne smage forskel.

4 Dagens presseklip: Aarhus Universitet - Overblik - Infomedia Insight Page 4 of Ingen umiddelbar forskel. Hvis jeg ikke vidste bedre, så ville jeg bare have troet, at det var fire helt almindelige flæskestege, jeg smagte på, lød dommen, som Folkebladets udsendte fuldstændig kunne tilslutte sig. De smagte alle fire af juleaften, og de cirka 35 inviterede fra landbruget -det være sig landbrugsorganisationer, folk fra foderfremstillingsbranchen eller forskere kunne tilsyneladende heller ikke smage forskel, da man efter en blindsmagning skulle placere henholdsvis en lilla, rød, gul eller hvid polet, der hvor man troede grisene havde fået græs og hvilken en flæskesteg, der smagte bedst. Der var nemlig masser af poletter i alle fire farver i stemmeurnerne. Spændt forsker Forsker Lene Stødkilde-Jørgensen fra Aarhus Universitets Institut for Husdyrvidenskab havde stået for forsøget med at fodre grisene, og hun trippede som et barn juleaften. -Jeg har selvfølgelig været spændt på at skulle smage. Og jeg kan ikke smage forskel. Det havde jeg egentlig heller ikke regnet med. Der, hvor jeg havde troet. at der måske kunne være en forskel, var i kødets struktur eller i fedtlaget. men heller ikke her synes jeg, at der er forskel. Det er jo sådan set meget godt. For de første resultater tyder på, at grise på græsprotein vokser sig lidt større, men det havde jo været lige meget med mere kød, hvis det havde været dårligere kød, sagde hun. Hun fortalte, at græs-grisene ikke var mere syge, havde samme ædelyst og voksede mindst lige så godt som grise på den traditionelle kost. Kødet var også blevet vurderet af lektor Margrethe Therkildsen fra Aarhus Universitets institut for fødevarer, og her kunne man heller ikke umiddelbart finde nævneværdig forskel i hverken farve, struktur eller mørhed. Masser af vindere Eftersom smag, farve, duft og konsistens tilsyneladende er fin, så er det naturligt at spørge, om vi snart får græs-grise at se i kølediskene, når forbrugerne skal have økologisk gris på menuen.

5 Dagens presseklip: Aarhus Universitet - Overblik - Infomedia Insight Page 5 of Arrangører af græsprotein-eventet var Seges, og Erik Fog, landskonsulent i Seges og projektleder, ville godt komme med et bud. -Jeg tror, at man er klar til sæsonen 2020 med en egentlig produktion, sagde han. Ved dagens arrangement blev der mange gange brugt ord som bæredygtighed, klima, og miljøbevidste forbrugere. Det blev kaldt plus-plusplus og win-win-win. Forståeligt nok, da de positive elementer stod i kø. Det er selvfølgelig lidt klogere klimamæssigt ikke at hente proteinerne helt i Kina. Græs kan samtidig medvirke til at mindske udvaskningen af kvælstof fra jorden. Soja høster man en gang om året, mens alle med græsplæne godt ved, hvor hurtigt den kan vokse sig høj igen. Der er også lokale arbejdspladser i græsprotein. I rapporten for projektet nævnes der tal på nye arbejdspladser i landbruget. De eneste, der ikke vandt, var grisene. De endte fortsat som flæskestege... Allan Grotkjær Damgard serverede flæskesteg ved en blindsmagning på slagteriet i Herning, hvor gæsterne -uden større held -forsøgte at gætte, hvilke grise der havde fået græs at spise. FOTO: TOM LAURSEN Science and Technology Forskningsprojekt undersøger erstatning til svinefoder TV 2 Midt-Vest Regionale Nyheder 19.30, 14. marts 2019, Svend-Vilhelm Mikkelsen..., 800 ord, Id:e71df420, Forskningsprojekt undersøger erstatning til svinefoder, landbrug, kok i Tullip Allan Grotkær Damgaard, soja, forsker ved Institut for husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet Lene Stødkilde Indslaget forekommer ca. 7 minutter inde i udsendelsen.

6 Dagens presseklip: Aarhus Universitet - Overblik - Infomedia Insight Page 6 of AU - Generelt Også i: Landbrug Nord Sektion 1. Sekt... Nu skal græsproteinet stå sin prøve i svinestalden Økologisk Landbrug, 1. marts 2019, Sektion 1 (1. Sektion), Side 9, ib@okologi.dk..., 218 ord, Id:e718a25c, PROTEIN: I Økohallen på Aarhus Universitet i Foulum indgår en gruppe grise i et stort projekt, hvor de får serveret en kost, hvor en del af proteinet i foderet kommer fra kløvergræs - og ikke fra traditionelle proteinkilder så som soja. -Vi vil gerne vise, at det er muligt at udskifte en del af den importerede soja, vi bruger i standardblandingerne, med græsprotein. Og i den her 15 procents-blanding når vi faktisk at fjerne al soja. Der er kun danske produkter i blandingen, siger forsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, Lene Stødkilde-Jørgensen, i en pressemeddelelse. Forsøget i Økohallen blev igangsat i november, hvor grisene blev fravænnet. De har siden fået en af fire foderblandinger, med forskelligt indhold af græsprotein. Og så skal de fodres, indtil de bliver slagtet i marts. Alle fire blandinger er lavet, så de opfylder grisenes behov. Forskerne undersøger nu, om grisene vokser lige så godt, som de forventer. To måneder inde i forsøget er forskerne optimistiske, for de kan se, at alle fire grupper vokser og æder rigtig godt. Derudover skal forskerne undersøge, hvad græsproteinet betyder for smagen, farven og strukturen, samt fedtsyre-og vitaminindhold i kødet og spækket. Tidligere studier i kyllinger har vist en sammenhæng mellem højt indhold af umættede fedtsyrer og vitaminer i kløvergræsproteinet og indholdet i kyllingekød. Grisene i forsøget æder en af fire forskellige blandinger, hvor indholdet af græsprotein varierer. Jo mørkere farve, des højere er indholdet af græs.

7 Dagens presseklip: Aarhus Universitet - Overblik - Infomedia Insight Page 7 of AU - Generelt Ædelystne svin: Nyudviklet foder skåner miljøet TV2Oj.dk (TV2 Østjylland), 22. februar 2019, Lars Lauridsen..., 158 ord, Id:e7173b05, Forskere på Aarhus Universitet forsøger at finde et alternativ til den importerede soja, som danske svin bliver fodret med. - De grise, der får græsprotein, æder lige så meget som kontrolgrisene, så der er intet problem med ædelysten, fortæller Lene Stødkilde, der er forsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet i Foulum. (Dette er et resumé) AU - Generelt Proteinfoder udvundet af kløvergræs undersøges Effektivt Landbrug, 15. januar 2019, Sektion 1 (1. Sektion), Side 9, 326 ord, Id:e70ae618, Forskere fra Institut for Husdyrvidenskab undersøger, i et aktuelt fodringsforsøg, hvordan grise klarer sig på kløvergræsprotein fra fravænning til slagtning. Brugen af bioraffineret proteinfoder, udvundet fra økologisk kløvergræs, forventes at blive en vigtig spiller i den økologiske svineproduktion. Dels ved at sikre forsyningen af proteinfoder til den stadigt stigende produktion af økologiske grise - og dels ved at mindske udledningen af kvælstof ved bedre optimering af grisenes aminosyrebehov. Det meddeler Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet. GUDP-projektet SuperGrassPork arbejder på at udvikle en sådan produktion af lokalt produceret protein til økologiske grise, hvor en stor del af proteinfoderet kommer fra bioraffineret kløvergræs. Projektets formål er at etablere en holdbar løsning i forhold til at opnå en udvidet og ressourceeffektiv økologisk

8 Dagens presseklip: Aarhus Universitet - Overblik - Infomedia Insight Page 8 of svineproduktion, baseret på bioraffineret proteinfoder udvundet fra økologisk kløvergræs. Forsker Lene Stødkilde og seniorforsker Søren Krogh Jensen fra Institut for Husdyrvidenskab, AU står for den del af projektet, som skal undersøge kløvergræsproteinets foderværdi. Fodringsforsøget afvikles ved AU-Foulum og blev allerede startet op i november Kløvergræsproteinet testet I forsøget testes tre foderblandinger, hvor kløvergræsprotein udgør en stigende del af foderets råprotein. Disse tre blandinger holdes op mod en kontrol, som er sammensat som en traditionel 100 procent økologisk foderblanding. Grisene fodres fra fravænning og indtil slagt, som forventes i foråret Foderblandingen med det højeste indhold af kløvergræsprotein indeholder kun danskproducerede råvarer. Forsøget forløber, som det skal. Grisene har god ædelyst og tilvækst, og der observeres ingen sundhedsmæssige problemer. Ud over tilvækst og foderudnyttelse undersøges fedtsyre-og vitaminindhold i både foder, kød og spæk. Tidligere studier i kyllinger har nemlig vist en sammenhæng mellem højt indhold af umættede fedtsyrer og vitaminer i kløvergræsproteinet og indholdet i kyllingekød. Projekt SuperGrassPork afvikles i perioden Projektet er støttet af Grønt Udviklings-og demonstrationsprogram (GUDP) og koordineres af ICROFS. Projektet ledes af Seges og ud over Institutterne Husdyrvidenskab, Agroøkologi og Ingeniørvidenskab fra Aarhus Universitet deltager Aalborg Universitet, Københavns Universitet, Friland A/ S, Vestjyllands Andel A. m. b. a. samt Institute for Food Studies & Agro industrial Development Aps (IFAU). Læs mere om projekt SuperGrass-Pork via Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet.

9 Dagens presseklip: Aarhus Universitet - Overblik - Infomedia Insight Page 9 of GUDP-projektet SuperGrassPork arbejder på at udvikle en produktion af lokalt produceret protein til økologiske grise, hvor en stor del af proteinfoderet kommer fra bioraffineret kløvergræs.

10 3/18/2019 Mediearkiv - Infomedia Forsøg på Foulum: Grise vokser godt på kløvergræs 21. februar 2019, LandbrugsAvisen.dk, Landbrugsavisen.dk..., 506 ord, Id: e716d516 I disse uger er en gruppe forskere i færd med at undersøge, om det er muligt at udski e traditionelle proteinkilder med protein fra kløvergræs i foderet til økologiske grise. Og de er optimistiske. Mange øjne er i disse uger rettet mod Økohallen på Aarhus Universitet i Foulum. Her er en gruppe livlige svin rykket ind. De indgår i et stort projekt, der er kulminationen på flere års arbejde. Grisene får nemlig serveret en kost, hvor en del af proteinet i foderet kommer fra kløvergræs - og ikke fra traditionelle proteinkilder så som soja. "Vi vil gerne vise, at det er muligt at udski e en del af den importerede soja, vi bruger i standardblandingerne, med græsprotein. Og i den her 15 procents-blanding når vi faktisk at fjerne al soja. Der er kun danske produkter i blandingen", siger forsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, Lene Stødkilde-Jørgensen. Hun står i Økohallen med en lille bøtte med grønt pulver i hånden. Pulveret er resultatet af mange års forskning. Dels er kløvergræsset, som pulveret er lavet af, dyrket på markerne omkring Foulum. Her har forskere i en årrække arbejdet med dyrkning og håndtering af netop grøn biomasse - og det har vist sig, at dyrkning af græs både øger produktiviteten på marken, samtidig med at det medvirker til at mindske tabet eller udvaskningen af kvælstof fra markerne. Det er altså muligt at slå op til flere fluer med et smæk. Grisene æder og trives godt Selve processen med at udvinde proteinet af græsset har også krævet mange mandetimer. Det er sket på biora ineringsanlægget i Foulum, hvor der i disse måneder opføres et endnu større anlæg til produktion af græsprotein. Ud over protein indeholder de grønne afgrøder også en fiberfraktion, der kan anvendes direkte som kvægfoder eller indgå som råvare til eksempelvis biogas- og ethanolproduktion. Forsøget i Økohallen blev igangsat i november, hvor grisene blev fravænnet. De har siden fået en af fire foderblandinger, med forskelligt indhold af græsprotein. Og så skal de fodres, indtil de bliver slagtet i marts. 1/9

11 3/18/2019 Mediearkiv - Infomedia "Alle fire blandinger er lavet, så de opfylder grisenes behov. Men selv om vi på papiret har nogle gode blandinger med alle de rigtige næringssto er, er vi nødt til at undersøge, om grisene vokser lige så godt, som vi forventer. Og så er første skridt at finde ud af, om de overhovedet vil æde det. Græsprotein har en meget tydelig græssmag, siger Lene Stødkilde-Jørgensen. Men her to måneder inde i forsøget er forskerne optimistiske: "Vi kan se, at alle fire grupper vokser rigtig godt, æder rigtig godt og generelt har det godt." Derudover skal forskerne undersøge, hvad græsproteinet betyder for smagen, farven og strukturen, samt fedtsyre- og vitaminindhold i kødet og spækket. Tidligere studier i kyllinger har nemlig vist en sammenhæng mellem højt indhold af umættede fedtsyrer og vitaminer i kløvergræsproteinet og indholdet i kyllingekød. Det resulterer i en ernæringsmæssig bedre fedtsyresammensætning med et højere indhold af omega-3 fedtsyrer. Men omvendt kan det også have en betydning for holdbarheden af kødet. "Det er vi nødt til at undersøge nærmere, da forbrugeren forventer et produkt, der er på linje med det, de normalt køber. Så vi laver en hel masse analyser, og så forventer vi at få svar i løbet af 2019", siger Lene Stødkilde-Jørgensen. Grisene i forsøget æder en af fire forskellige blandinger, hvor indholdet af græsprotein varierer. Jo mørkere farve, des højere er indholdet af græs. Foto: Aarhus Universitet. Alt materiale i Infomedia er ophavsretligt beskyttet. Kunden må ikke sælge, videregive, distribuere, gengive eller mangfoldiggøre materiale fra Infomedia uden særlig og skri lig a ale med Infomedia. Overført (downloadet) materiale skal slettes e er anvendelsen og må ikke indlægges i informations-genfindingssystemer, som for eksempel elektroniske postsystemer, databaser, fælles netværk eller lignende. Videreformidling Kunden må foretage videreformidling (ved videreformidling forstås kopiering, distribution via elektronisk post, tilrådighedsstillelse i databaser, på netværk eller lignende) af modtagne overskri - og indledningsformater inden for kundens egen virksomhed. Al anden videreformidling af materiale fra Infomedia skal a ales skri ligt med Infomedia. 2/9

12 3/18/2019 Mediearkiv - Infomedia Nu skal græsproteinet stå sin prøve i svinestalden 5. marts 2019, Give Avis, Sektion 1, Side 20, 415 ord, Id: e71aa563 LANDBRUG I disse uger er en gruppe forskere i færd med at undersøge, om det er muligt at udski e traditionelle proteinkilder med protein fra kløvergræs i foderet til økologiske grise. Og de er optimistiske. ÅRHUS: Mange øjne er i disse uger rettet mod Økohallen på Aarhus Universitet i Foulum. Her er en gruppe livlige svin rykket ind. De indgår i et stort projekt, der er kulminationen på flere års arbejde. Grisene får nemlig serveret en kost, hvor en del af proteinet i foderet kommer fra kløvergræs - og ikke fra traditionelle proteinkilder så som soja. -Vi vil gerne vise, at det er muligt at udski e en del af den importerede soja, vi bruger i standardblandingerne, med græsprotein. Og i den her 15 procents-blanding når vi faktisk at fjerne al soja. Der er kun danske produkter i blandingen, siger forsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, Lene Stødkilde-Jørgensen. Selve processen med at udvinde proteinet af græsset har også krævet mange mandetimer. Det er sket på biora ineringsanlægget i Foulum, hvor der i disse måneder opføres et endnu større anlæg til produktion af græsprotein. Ud over protein indeholder de grønne afgrøder også en fiberfraktion, der kan anvendes direkte som kvægfoder eller indgå som råvare til eksempelvis biogas-og ethanolproduktion. Grisene æder og trives godt Forsøget i Økohallen blev igangsat i november, hvor grisene blev fravænnet. De har siden fået en af fire foderblandinger, med forskelligt indhold af græsprotein. Og så skal de fodres, indtil de bliver slagtet i marts. 3/9

13 3/18/2019 Mediearkiv - Infomedia -Alle fire blandinger er lavet, så de opfylder grisenes behov. Men selv om vi på papiret har nogle gode blandinger med alle de rigtige næringssto er, er vi nødt til at undersøge, om grisene vokser lige så godt, som vi forventer. Og så er første skridt at finde ud af, om de overhovedet vil æde det. Græsprotein har en meget tydelig græssmag, siger Lene Stødkilde-Jørgensen. Men her to måneder inde i forsøget er forskerne optimistiske: -Vi kan se, at alle fire grupper vokser rigtig godt, æder rigtig godt og generelt har det godt. Derudover skal forskerne undersøge, hvad græsproteinet betyder for smagen, farven og strukturen, samt fedtsyre-og vitaminindhold i kødet og spækket. Tidligere studier i kyllinger har nemlig vist en sammenhæng mellem højt indhold af umættede fedtsyrer og vitaminer i kløvergræsproteinet og indholdet i kyllingekød. Det resulterer i en ernæringsmæssig bedre fedtsyresammensætning med et højere indhold af omega-3 fedtsyrer. Men omvendt kan det også have en betydning for holdbarheden af kødet. -Det er vi nødt til at undersøge nærmere, da forbrugeren forventer et produkt, der er på linje med det, de normalt køber. Så vi laver en hel masse analyser, og så forventer vi at få svar i løbet af 2019, siger Lene Stødkilde-Jørgensen. Grisene i forsøget æder en af fire forskellige blandinger, hvor indholdet af græsprotein varierer. Jo mørkere farve, des højere er indholdet af græs. Foto: Aarhus Universitet Alt materiale i Infomedia er ophavsretligt beskyttet. Kunden må ikke sælge, videregive, distribuere, gengive eller mangfoldiggøre materiale fra Infomedia uden særlig og skri lig a ale med Infomedia. Overført (downloadet) materiale skal slettes e er anvendelsen og må ikke indlægges i informations-genfindingssystemer, som for eksempel elektroniske postsystemer, databaser, fælles netværk eller lignende. Videreformidling Kunden må foretage videreformidling (ved videreformidling forstås kopiering, distribution via elektronisk post, tilrådighedsstillelse i databaser, på netværk eller lignende) af modtagne overskri - og indledningsformater inden for kundens egen virksomhed. Al anden videreformidling af materiale fra Infomedia skal a ales skri ligt med Infomedia. 4/9

14 3/18/2019 Mediearkiv - Infomedia AlfaMaxBioraf - fodr dine grise med lucerneprotein 15. marts 2019, Dlf.dk (DLFTrifolium), 252 ord, Id: e71e3c07 Vil du gerne dyrke dit eget protein billigt og miljøvenligt? De fleste svine- og fjerkræavlere bruger mange penge på importeret sojaprotein. Men ifølge danske forskere er der sandsynligvis en ny og mere miljøvenlig alternativ måde at få nok protein fra egen produktion i fremtiden. Nøglen er grovfoder-baseret protein, der er blevet ra ineret til at opfylde enmavede dyrs behov. Forsøg ved Aarhus Universitet har vist at op til 50% af det protein, der kan ekstraheres fra grovfoder både er fordøjeligt for svin og fjerkræ og repræsenterer en optimal aminosyresammensætning. En ekstra fordel ved konceptet er a fiber-pulpen, som er en restfraktion i ra ineringsprocessen, har en endnu bedre foderværdi end almindeligt ensileret grovfoder. Nuværende proteinudbytter ligger på omkring 1,5-2,0 tons pr. ha med mulighed for at øget tallet yderligere. Alle typer græs/bælgplantegrovfoder kan bruges, men proteinkvalitet varierer markant mellem græs, kløver, og lucerne. DLF koordinerer et nyt projekt, AlfafMaxBioraf, der sigter mod at maksimere mængden af fordøjeligt protein, der kan ekstraheres fra forskellige lucernesorter. Projektet inkluderer Institutter for Fødevare-, Husdyr-, og Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet samt Institut for Plantevidenskab ved Københavns Universitet. Målet er, at projektets resultater skal danne grundlaget for en industriskala produktion, så snart der foreligger en positiv business case for landmanden. Udbyttet af processen kan optimeres på flere måder: 1) Forædling for øget mængde råprotein i lucernen. 2) Enzymatisk behandling af planteekstrakt for at frigøre mere protein og forhindre proteinnedbrydning under den e erfølgende proces. 3) Forbedret design af den mekaniske juiceekstraktion fra planten således at plantecellerne åbnes mere e ektivt. Konsortiet har tre år til at udarbejde en optimeret ra ineringsprotokol. Hertil modtager projektet finansiel støtte fra Fødevareministeriet gennem GUDP-programmet. DLF har i anden sammenhæng valgt at støtte opførelsen af et industriskalara ineringsanlæg, der skal bruges til at udvikle et lønsomt forretningsgrundlag for 5/9

15 3/18/2019 Mediearkiv - Infomedia hjemmedyrket protein. Alt materiale i Infomedia er ophavsretligt beskyttet. Kunden må ikke sælge, videregive, distribuere, gengive eller mangfoldiggøre materiale fra Infomedia uden særlig og skri lig a ale med Infomedia. Overført (downloadet) materiale skal slettes e er anvendelsen og må ikke indlægges i informations-genfindingssystemer, som for eksempel elektroniske postsystemer, databaser, fælles netværk eller lignende. Videreformidling Kunden må foretage videreformidling (ved videreformidling forstås kopiering, distribution via elektronisk post, tilrådighedsstillelse i databaser, på netværk eller lignende) af modtagne overskri - og indledningsformater inden for kundens egen virksomhed. Al anden videreformidling af materiale fra Infomedia skal a ales skri ligt med Infomedia. Græsprotein skal stå sin prøve 12. marts 2019, Landbrugsnyt, Sektion 1, Side 3, 466 ord, Id: e71afc77 En gruppe forskere er i et nyt projekt ved at undersøge, om det er muligt at udski e traditionelle proteinkilder med protein fra kløvergræs i foderet til økologiske grise. Foreløbigt ser det godt ud. Kan græsprotein erstatte soja i foderet til grise. Det er forskere fra Aarhus Universitet netop nu ved at undersøge. En gruppe svin er flyttet ind i Økohallen på Aarhus Universitet i Foulum, og her får de serveret en kost, hvor en del af proteinet i foderet kommer fra kløvergræs -og ikke fra traditionelle proteinkilder som soja. Projektet er kulminationen på flere års arbejde. 6/9

16 3/18/2019 Mediearkiv - Infomedia -Vi vil gerne vise, at det er muligt at udski e en del af den importerede soja, vi bruger i standardblandingerne, med græsprotein. Og i den her 15 procents-blanding når vi faktisk at fjerne al soja. Der er kun danske produkter i blandingen, siger forsker ved Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, Lene Stødkilde-Jørgensen. Hun står i Økohallen med en lille bøtte med grønt pulver i hånden. Pulveret er resultatet af mange års forskning. Dels er kløvergræsset, som pulveret er lavet af, dyrket på markerne omkring Foulum. Her har forskere i en årrække arbejdet med dyrkning og håndtering af netop grøn biomasse, og det har vist sig, at dyrkning af græs både øger produktiviteten på marken, samtidig med at det medvirker til at mindske tabet eller udvaskningen af kvælstof fra markerne. Det er altså muligt at slå op til flere fluer med et smæk.grisene æder og trives godt Selve processen med at udvinde proteinet af græsset har også krævet mange mandetimer. Det er sket på biora ineringsanlægget i Foulum, hvor der lige nu opføres et endnu større anlæg til produktion af græsprotein. Ud over protein indeholder de grønne afgrøder også en fiberfraktion, der kan anvendes direkte som kvægfoder eller indgå som råvare til eksempelvis biogas-og ethanolproduktion. Forsøget i Økohallen blev igangsat i november, hvor grisene blev fravænnet. De har siden fået en af fire foderblandinger, med forskelligt indhold af græsprotein. Og så skal de fodres, indtil de bliver slagtet i marts. -Alle fire blandinger er lavet, så de opfylder grisenes behov. Men selv om vi på papiret har nogle gode blandinger med alle de rigtige næringssto er, er vi nødt til at undersøge, om grisene vokser lige så godt, som vi forventer. Og så er første skridt at finde ud af, om de overhovedet vil æde det. Græsprotein har en meget tydelig græssmag, siger Lene Stødkilde-Jørgensen. Men her to måneder inde i forsøget er forskerne optimistiske: -Vi kan se, at alle fire grupper vokser rigtig godt, æder rigtig godt og generelt har det godt. Kødstruktur undersøges Derudover skal forskerne undersøge, hvad græsproteinet betyder for smagen, farven og strukturen, samt fedtsyre-og vitaminindhold i kødet og spækket. Tidligere studier i kyllinger har nemlig vist en sammenhæng mellem højt indhold af umættede fedtsyrer og vitaminer i kløvergræsproteinet og indholdet i kyllingekød. Det resulterer i en ernæringsmæssig bedre fedtsyresammensætning med et højere indhold af omega-3 fedtsyrer. Men omvendt kan det også have en betydning for holdbarheden af kødet. dmj. 7/9

17 3/18/2019 Mediearkiv - Infomedia Alt materiale i Infomedia er ophavsretligt beskyttet. Kunden må ikke sælge, videregive, distribuere, gengive eller mangfoldiggøre materiale fra Infomedia uden særlig og skri lig a ale med Infomedia. Overført (downloadet) materiale skal slettes e er anvendelsen og må ikke indlægges i informations-genfindingssystemer, som for eksempel elektroniske postsystemer, databaser, fælles netværk eller lignende. Videreformidling Kunden må foretage videreformidling (ved videreformidling forstås kopiering, distribution via elektronisk post, tilrådighedsstillelse i databaser, på netværk eller lignende) af modtagne overskri - og indledningsformater inden for kundens egen virksomhed. Al anden videreformidling af materiale fra Infomedia skal a ales skri ligt med Infomedia. Alternativt svinefoder 21. februar 2019, TV 2 Nyhederne 19.00, Kristian Mørk Andersen..., 299 ord, Id: e7170fad De fleste danske svin spiser sojabønner importeret fra udlandet.... Det er nemlig lykkedes forskerne at udvinde proteinet fra græs. (Dette er et resumé) Alt materiale i Infomedia er ophavsretligt beskyttet. Kunden må ikke sælge, videregive, distribuere, gengive eller mangfoldiggøre materiale fra Infomedia uden særlig og skri lig a ale med Infomedia. Overført (downloadet) materiale skal slettes e er anvendelsen og må ikke indlægges i informations-genfindingssystemer, som for eksempel elektroniske postsystemer, databaser, fælles netværk eller lignende. Videreformidling 8/9

18 3/18/2019 Mediearkiv - Infomedia Kunden må foretage videreformidling (ved videreformidling forstås kopiering, distribution via elektronisk post, tilrådighedsstillelse i databaser, på netværk eller lignende) af modtagne overskri - og indledningsformater inden for kundens egen virksomhed. Al anden videreformidling af materiale fra Infomedia skal a ales skri ligt med Infomedia. 9/9

Proteinudnyttelse i græs

Proteinudnyttelse i græs Proteinudnyttelse i græs Erfaringer fra udviklingsprojekter. Erik Fog, SEGES Økologi Innovation DLF Græsmarkskonference, 25. oktober 2017 Hvorfor udvinding af proteiner fra græs? Større selvforsyning med

Læs mere

Grønne proteinkilder perspektiver og udfordringer. Biobase

Grønne proteinkilder perspektiver og udfordringer. Biobase Biobase Grønne proteinkilder perspektiver og udfordringer Søren Krogh Jensen, Institut for Husdyrvidenskab, AU-Foulum Laboratorie-skala Pilot-skala Semi-produktion-skala Laboratorieanalyser Fodringsforsøg

Læs mere

Ungt samvær uden om sportshallen og skolen

Ungt samvær uden om sportshallen og skolen Ungt samvær uden om sportshallen og skolen 30. maj 2018, Nordjyske Sti stidende, Sektion 9 (Perspektiv), Side 2, Andrea Jessen Jakobsen og Martin Damgård (foto) ajj@nordjyske.dk..., 1091 ord, Id: e6c4f96d

Læs mere

Arbejdsgruppen for bioøkonomi Erik Fog Afd. f. Økologi ØKOLOGISK BIORAFFINERING - ERFARINGER FRA ORGANOFINERY-PROJEKTET

Arbejdsgruppen for bioøkonomi Erik Fog Afd. f. Økologi ØKOLOGISK BIORAFFINERING - ERFARINGER FRA ORGANOFINERY-PROJEKTET Arbejdsgruppen for bioøkonomi 10.04.2015 Erik Fog Afd. f. Økologi ØKOLOGISK BIORAFFINERING - ERFARINGER FRA ORGANOFINERY-PROJEKTET BIORAFFINERING DET NYE BUZZWORD Det grønne guld i det biobaserede samfund

Læs mere

PROTEIN og MILJØ fra GRÆS Kan vi fodre kvæg, svin og høns med græs?

PROTEIN og MILJØ fra GRÆS Kan vi fodre kvæg, svin og høns med græs? PROTEIN og MILJØ fra GRÆS Kan vi fodre kvæg, svin og høns med græs? Søren Krogh Jensen, Institut for Husdyrvidenskab Laboratorie-skala Pilot-skala Semi-produktion-skala Laboratorieanalyser Fodringsforsøg

Læs mere

Hvad siger kunder, virksomheder og organisationer til grøn bioraffinering? En interessentanalyse

Hvad siger kunder, virksomheder og organisationer til grøn bioraffinering? En interessentanalyse Hvad siger kunder, virksomheder og organisationer til grøn bioraffinering? En interessentanalyse Karen Hamann (Erik Fog, SEGES) IFAU Instituttet for Fødevarestudier & Agroindustriel Udvikling ApS 17. September

Læs mere

ALTERNATIVE PROTEINKILDER

ALTERNATIVE PROTEINKILDER ALTERNATIVE PROTEINKILDER MUSLINGER, SØSTJERNER OG INSEKTER SOM FODER LEKTOR INSTITUT FOR HUSDYRVIDENSKAB AARHUS UNIVERSITET, FOULUM KONGRES FOR SVINEPRODUCENTER 20.-21. OKTOBER 2015 ALTERNATIVE PROTEINKILDER

Læs mere

Perspektiver for udvikling af bioraffineringsteknologier

Perspektiver for udvikling af bioraffineringsteknologier Perspektiver for udvikling af bioraffineringsteknologier Seniorforsker Søren Krogh Jensen Institut for Husdyrvidenskab Baggrund Traditionelt fodrer vi grise og fjerkræ med importeret protein fra soja eller

Læs mere

Farmer-survey om at indgå i grøn bioraffinering

Farmer-survey om at indgå i grøn bioraffinering Farmer-survey om at indgå i grøn bioraffinering I de seneste år er der kommet stigende fokus på, at landbrugsproduktionen i fremtiden skal ses som en del af den cirkulære bioøkonomi. En af de teknologier,

Læs mere

MUSLINGER OG SØSTJERNER - FODER DER FLYTTER?

MUSLINGER OG SØSTJERNER - FODER DER FLYTTER? MUSLINGER OG SØSTJERNER - FODER DER FLYTTER? JAN VÆRUM NØRGAARD LEKTOR INSTITUT FOR HUSDYRVIDENSKAB AARHUS UNIVERSITET, FOULUM FODERMØDE BILLUND OG AULUM, JUNI 2015 KOMPENSATIONSOPDRÆT 2 KOMPENSATIONSOPDRÆT

Læs mere

Bæredygtigt protein Made in Denmark - Hvordan og hvornår bliver det en god forretning?

Bæredygtigt protein Made in Denmark - Hvordan og hvornår bliver det en god forretning? Strategi Maj 2019 Bæredygtigt protein Made in Denmark - Hvordan og hvornår bliver det en god forretning? Fakta om Hvad er (DPI)? er et partnerskab mellem interesseorganisationer, virksomheder og videninstitutioner.

Læs mere

For og imod GMO i foder og mælk

For og imod GMO i foder og mælk For og imod GMO i foder og mælk Er der en risiko ved produkter baseret på GMO eller er det bare følelser, der gør, at der er et marked for mælk baseret på non-gm foder? Erik Steen Kristensen Kvægkongres

Læs mere

ALTERNATIVE PROTEINKILDER

ALTERNATIVE PROTEINKILDER ALTERNATIVE PROTEINKILDER LEKTOR INSTITUT FOR HUSDYRVIDENSKAB AARHUS UNIVERSITET, FOULUM FODRINGSSEMINAR 2017 ALTERNATIVE PROTEINKILDER Der er masser af fodermidler at vælge mellem! Væsentligste kriterier

Læs mere

DYRKNING AF PROTEIN I HAVET

DYRKNING AF PROTEIN I HAVET DYRKNING AF PROTEIN I HAVET MUSLINGER, SØSTJERNER OG TANG SOM FODER LEKTOR INSTITUT FOR HUSDYRVIDENSKAB AARHUS UNIVERSITET, FOULUM PLANTEKONGRES 2017 DYRKNING AF PROTEIN I HAVET Der er masser af fodermidler

Læs mere

BIORAFFINERING SOM SVAR PÅ UDFORDRINGER I ØKOLOGISK PRODUKTION

BIORAFFINERING SOM SVAR PÅ UDFORDRINGER I ØKOLOGISK PRODUKTION Økologi-Kongres 2015 Erik Fog Økologi BIORAFFINERING SOM SVAR PÅ UDFORDRINGER I ØKOLOGISK PRODUKTION Projektet OrganoFinery er en del af Organic RDD 2 programmet, som koordineres af ICROFS. Det har fået

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

11. august 2017, Weekendavisen, Sektion 4 (Ideer), Side 13, REGNER HANSEN..., 1272 ord, Id: e65daf48

11. august 2017, Weekendavisen, Sektion 4 (Ideer), Side 13, REGNER HANSEN..., 1272 ord, Id: e65daf48 Social screening 11. august 2017, Weekendavisen, Sektion 4 (Ideer), Side 13, REGNER HANSEN..., 1272 ord, Id: e65daf48 Folkesundhed. Screeningsprogrammer for kræ kan være med til at øge den sociale ulighed.

Læs mere

Verdens bedst performende proteinkilde til smågrise

Verdens bedst performende proteinkilde til smågrise Verdens bedst performende proteinkilde til smågrise international testvinder Giv dine smågrise den bedst tænkelige start med Dansk design og opfindsomhed sikrer dig en sund forretning! er verdens bedst

Læs mere

Ny viden fra Bio-Value

Ny viden fra Bio-Value Dansk Bioøkonomikonference 27. September 2018 Ny viden fra Bio-Value Danmarks største projekt om bioraffinering Henning Jørgensen Plante- og Miljøvidenskab Københavns Universitet BioValue forsknings og

Læs mere

FRILANDSSVINEPRODUKTION

FRILANDSSVINEPRODUKTION AARHUS UNIVERSITY AARHUS UNIVERSITY FRILANDSSVINEPRODUKTION FODRING 2020 Anne Grete Kongsted, Institut for Agroøkologi, Århus Universitet, Foulum, anneg.kongsted@au.agro.dk 1 NUVÆRENDE FRILANDS- SVINEPRODUKTION

Læs mere

PROTEINUDBYTTER OG KVALITET AF PRODUKTER

PROTEINUDBYTTER OG KVALITET AF PRODUKTER PROTEINUDBYTTER OG KVALITET AF PRODUKTER Lene Stødkilde-Jørgensen, Vinni Damborg, Jørgen Eriksen, Trine Dalsgaard, Søren Krogh Jensen Resultater fra projekterne Biovalue-SPIR, Multiplant, Biobase og SuperGrassPork

Læs mere

Proteinproduktion i Limfjordsoplandet - Er det løsningen på både vandmiljøudfordring og økologiens særlige udfordringer?

Proteinproduktion i Limfjordsoplandet - Er det løsningen på både vandmiljøudfordring og økologiens særlige udfordringer? Proteinproduktion i Limfjordsoplandet - Er det løsningen på både vandmiljøudfordring og økologiens særlige udfordringer? Uffe Jørgensen Økologiens særlige udfordringer troværdighed og økonomi Et krav om

Læs mere

Debat: Hvad stiller vi op med mutanterne på marken?

Debat: Hvad stiller vi op med mutanterne på marken? Page 1 of 5 Debat: Hvad stiller vi op med mutanterne på marken? 6. maj 2018, Politiken, Sektion 2 (Debat), Side 3 (Debat), ELLEN Ø. ANDERSEN (TEKST) EMMA SEJERSEN (FOTO)..., 1190 ord, Id: e6bd4551 Debatmøde

Læs mere

Marie Trydeman Knudsen Knudsen

Marie Trydeman Knudsen Knudsen Marie Mit oplæg Trydeman Knudsen FREMTIDENS INNOVATIVE LØSNINGER Hvordan arbejder vi på at skabe en mere klima- og miljøvenlig fødevareproduktion? Livscyklusvurderinger og grundlæggende spørgsmål om klima

Læs mere

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ!

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! Mange mener ikke, at der er forskel på konventionelle og økologiske fødevarer, men det er ikke rigtigt. Økologi er det rigtige valg, hvis du også tænker

Læs mere

Rapport om test af tilsætning af græsproteinpasta ved fremstilling af foderpiller

Rapport om test af tilsætning af græsproteinpasta ved fremstilling af foderpiller 21. november 2017 Rapport om test af tilsætning af græsproteinpasta ved fremstilling af foderpiller Som et led i gennemførelsen af forsknings- og udviklingsprojektet OrganoFinery 1 er gennemført en test

Læs mere

HESTEBØNNER I STALD OG MARK

HESTEBØNNER I STALD OG MARK HESTEBØNNER I STALD OG MARK KONGRES FOR SVINEPRODUCENTER 2014 Projektleder Sønke Møller, Ernæring & Reproduktion Svineproducent Asbjørn Kaad, Tandslet Fordomme om hestebønner Høstes i juleferien Er kun

Læs mere

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug

Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Økologi er flere ting: Grundbegreber om økologiske landbrug Dette modul fortæller om de begreber og principper, der er vigtige i økologisk landbrug i Danmark. Noter til dette afsnit ser du på sidste side.

Læs mere

ALTERNATIVE PROTEINKILDER

ALTERNATIVE PROTEINKILDER ALTERNATIVE PROTEINKILDER JAN VÆRUM NØRGAARD LEKTOR INSTITUT FOR HUSDYRVIDENSKAB AARHUS UNIVERSITET, FOULUM SVINEKONGRES 2017 ALTERNATIVE PROTEINKILDER Der er masser af fodermidler at vælge mellem! Væsentligste

Læs mere

Foders klimapåvirkning

Foders klimapåvirkning Foders klimapåvirkning Fodringsseminar 2010 Torsdag d. 15. april, Herning Søren Kolind Hvid, Planteproduktion Det Europæiske Fællesskab ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet

Læs mere

BIORAFFINADERI TIL PRODUKTION AF BIOENERGI I REGION MIDTJYLLAND

BIORAFFINADERI TIL PRODUKTION AF BIOENERGI I REGION MIDTJYLLAND BIORAFFINADERI TIL PRODUKTION AF BIOENERGI I REGION MIDTJYLLAND Af Eva Søndergaard, Niels Ove Nielsen, Nicolaj Ingemann Nielsen, Kasper Stefanek, AgroTech og Nuria Canibe, Aarhus University. Marts 2012

Læs mere

Rødkløver som foder fordøjelighed, proteinkvalitet og -nedbrydelighed

Rødkløver som foder fordøjelighed, proteinkvalitet og -nedbrydelighed Rødkløver som foder fordøjelighed, proteinkvalitet og -nedbrydelighed Martin Riis Weisbjerg Aarhus Universitet, Institut for Husdyrvidenskab, AU Foulum Plantekongres 2008A A R H U S U N I V E R S I T E

Læs mere

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER LEKTION 5E ET PROBLEM MANGE LØSNINGER DET SKAL I BRUGE Tegneredskaber Billeder om ulighed LÆRINGSMÅL 1. I kan fortælle om, hvordan vores måde at leve på er forskellig alt e er, hvor i verden vi bor, og

Læs mere

Bioraffinering. Lars Villadsgaard Toft, Bioøkonomichef SEGES

Bioraffinering. Lars Villadsgaard Toft, Bioøkonomichef SEGES Bioraffinering Lars Villadsgaard Toft, Bioøkonomichef SEGES Klimagas fra DK landbrug, 2015 = 10.411 kt. CO 2 -ækv. Flere principper at opgøre klimabelastningen på En øget lokal produktion af protein

Læs mere

Workshop 3: Fødevareingredienser og pharma produkter fra grøn biomasse, bi og restprodukt

Workshop 3: Fødevareingredienser og pharma produkter fra grøn biomasse, bi og restprodukt Workshop 3: Fødevareingredienser og pharma produkter fra grøn biomasse, bi og restprodukt 11.03.2015 Workshop session 1: Hvor og hvordan samarbejder vi bedst? Gyda præsenterede de tre trædesten/projekter

Læs mere

Mere kvalitet og diversitet i økologisk svineproduktion

Mere kvalitet og diversitet i økologisk svineproduktion Mere kvalitet og diversitet i økologisk svineproduktion Anne Grete Kongsted 1, Chris Claudi-Magnussen 2, John E. Hermansen 1 og Bent Hindrup Andersen 3 1 Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Institut

Læs mere

Eksempler på nye lovende værdikæder 1

Eksempler på nye lovende værdikæder 1 Eksempler på nye lovende værdikæder 1 Biomasse Blå biomasse: fiskeudsmid (discard) og fiskeaffald Fødevareingredienser, proteinrigt dyrefoder, fiskeolie til human brug Lavværdi foder, biogas kystregioner

Læs mere

Dansk Protein Innovation. Strategi. Maj 2019 En styrket indsats for mere bæredygtig produktion af dansk protein. Strategi Maj 2019

Dansk Protein Innovation. Strategi. Maj 2019 En styrket indsats for mere bæredygtig produktion af dansk protein. Strategi Maj 2019 Dansk Protein Innovation Dansk Protein Innovation Strategi Maj 2019 Strategi Maj 2019 En styrket indsats for mere bæredygtig produktion af dansk protein Fakta om Dansk Protein Innovation Hvad er Dansk

Læs mere

Hvordan kan Danmark blive et bioøkonomisk vækstcenter?

Hvordan kan Danmark blive et bioøkonomisk vækstcenter? Hvordan kan Danmark blive et bioøkonomisk vækstcenter? Asbjørn Børsting, Formand for Det Nationale Bioøkonomipanel Årsmøde for økologer 2017 26. oktober 2017 Kommissorium..identificere erhvervspotentialerne

Læs mere

AFSKALLET HAVRE SOM EN DEL AF FODERET

AFSKALLET HAVRE SOM EN DEL AF FODERET Kolding, den 4. maj 2017 Temadag om Økologisk og alternativ kyllingeproduktion AFSKALLET HAVRE SOM EN DEL AF FODERET JETTE SØHOLM PETERSEN, SEGES BÆREDYGTIG FODRING AF SLAGTEKYLLINGER MED HAVRE 2... BAGGRUND

Læs mere

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER

ET PROBLEM MANGE LØSNINGER LEKTION 5E ET PROBLEM MANGE LØSNINGER DET SKAL I BRUGE Tegneredskaber LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Livsgrundlag og produktion. I kan fortælle om, hvordan vores måde at leve på er forskellig alt efter, hvor

Læs mere

KAN SLAGTESVIN VOKSE PÅ DET DE FINDER I MARKEN OG HVORDAN SMAGER KØDET

KAN SLAGTESVIN VOKSE PÅ DET DE FINDER I MARKEN OG HVORDAN SMAGER KØDET 1 AARHUS KAN SLAGTESVIN VOKSE PÅ DET DE FINDER I MARKEN OG HVORDAN SMAGER KØDET ANNE GRETE KONGSTED OG MARGRETHE THERKILDSEN HVORFOR SKAL VI HAVE SLAGTESVIN PÅ FRILAND?! Harmonerer med de økologiske principper

Læs mere

Er der brug for søer med ny genetik i dansk økologisk svineproduktion?

Er der brug for søer med ny genetik i dansk økologisk svineproduktion? Side 1 af 6 Er der brug for søer med ny genetik i dansk økologisk svineproduktion? 14. december 2017 af: Lene J. Pedersen, Sarah-Lina Aa. Schild, Marianne Bonde og Tove Serup Ny forskning peger mod, at

Læs mere

Crimpning/Valsning Med Murska crimpere

Crimpning/Valsning Med Murska crimpere Crimpning/Valsning Med Murska crimpere Generel vejledning i crimpning og ensilering af afgrøder! Af : Helge Laursen, Bulldog Agri Vores baggrund! Bulldog Agri har lige siden firmaet blev startet i 1997

Læs mere

Projektleder for: Udnyttelse af grøn biomasse i dansk svineproduktion

Projektleder for: Udnyttelse af grøn biomasse i dansk svineproduktion 21.01.2015 KANMIOPLEVELSER OG ERFARINGER MED GUDP-ANSØGNINGER OG PROJEKT GENNEMFØRSLER, LEDER FOR AF SEKTION FOR IMMUNOLOGI OG MIKROBIOLOGI, INSTITUT FOR HUSDYRVIDENSKAB GUDP-infomøde, Århus, Onsdag 21.

Læs mere

Resumé over Sønke Møllers tur til Kina den 22-29 maj 2013

Resumé over Sønke Møllers tur til Kina den 22-29 maj 2013 Resumé over Sønke Møllers tur til Kina den 22-29 maj 2013 I forbindelse med mine to svinefaglige indlæg den 24 og 28 maj for DSM Nutritional products, omkring foderoptimering og brug af enzymer i dansk

Læs mere

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt.

Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Kampen om at producere bæredygtigt er gået ind. Bæredygtighed er et plus-ord, som alle er enige om rummer noget godt. Det er ikke længere et spørgsmål OM bæredygtighed - men om HVORDAN bæredygtighed. For

Læs mere

DANSKE MODELLER FOR INTEGRERET SVINEPRODUKTION - NYE VEJE TIL VÆKST I BALANCE

DANSKE MODELLER FOR INTEGRERET SVINEPRODUKTION - NYE VEJE TIL VÆKST I BALANCE DANSKE MODELLER FOR INTEGRERET SVINEPRODUKTION - NYE VEJE TIL VÆKST I BALANCE Finn Udesen. SEGES, Erhvervsøkonomi Staldseminar 23. maj 2018 UDFORDRINGER FOR DANSK SVINEPRODUKTION Tyskland og Polen importerer

Læs mere

Værre end vestenvind - Mediearkiv - Infomedia. 12. april 2017, Weekendavisen, Sektion 1, Side 4, POUL PILGAARD JOHNSEN..., 1194 ord, Id: e6358a37

Værre end vestenvind - Mediearkiv - Infomedia. 12. april 2017, Weekendavisen, Sektion 1, Side 4, POUL PILGAARD JOHNSEN..., 1194 ord, Id: e6358a37 Værre end vestenvind 12. april 2017, Weekendavisen, Sektion 1, Side 4, POUL PILGAARD JOHNSEN..., 1194 ord, Id: e6358a37 Kystnær. Den hellige ro er ikke velforvaret, selv om vindmøllerne kommer ud på havet.

Læs mere

GRÆSBLANDINGER SOM FODER - RESULTATER AF FODRINGSFORSØG PÅ DKC

GRÆSBLANDINGER SOM FODER - RESULTATER AF FODRINGSFORSØG PÅ DKC GRÆSBLANDINGER SOM FODER - RESULTATER AF FODRINGSFORSØG PÅ DKC Marianne Johansen og Martin R. Weisbjerg Institut for Husdyrvidenskab Science and Technology, Aarhus Universitet -Foulum, 8830 Tjele marianne.johansen@anis.au.dk

Læs mere

SAMLING AF VENTILATIONSAFKAST SOM METODE TIL REDUKTION AF GENEAFSTANDE FOR LUGT FRA SVINEPRODUKTION

SAMLING AF VENTILATIONSAFKAST SOM METODE TIL REDUKTION AF GENEAFSTANDE FOR LUGT FRA SVINEPRODUKTION SAMLING AF VENTILATIONSAFKAST SOM METODE TIL REDUKTION AF GENEAFSTANDE FOR LUGT FRA SVINEPRODUKTION Bjarne Bjerg, Københavns Universitet 16.06.2016 MÅNEGRISEN Månegrisen er et offentlig-privat-partnerskab

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

BIORAFFINERET GRÆSPROTEIN TIL ØKOLOGISKE HUSDYR Vurdering af foderprodukter fra bioraffinering til svin, fjerkær og kvæg

BIORAFFINERET GRÆSPROTEIN TIL ØKOLOGISKE HUSDYR Vurdering af foderprodukter fra bioraffinering til svin, fjerkær og kvæg BIORAFFINERET GRÆSPROTEIN TIL ØKOLOGISKE HUSDYR Vurdering af foderprodukter fra bioraffinering til svin, fjerkær og kvæg Vurdering af foderprodukter fra bioraffinering til svin, fjerkræ og kvæg er udgivet

Læs mere

Fremtidens landbrug er mindre landbrug

Fremtidens landbrug er mindre landbrug Fremtidens landbrug er mindre landbrug Af Sine Riis Lund 17. februar 2015 kl. 5:55 FORUDSIGELSER: Markant færre ansatte og en betydelig nedgang i landbrugsarealet er det realistiske scenarie for fremtidens

Læs mere

https://www.landbrugsinfo.dk/oekologi/planteavl/ukrudt/sider/nyt_dyrkningssyste...

https://www.landbrugsinfo.dk/oekologi/planteavl/ukrudt/sider/nyt_dyrkningssyste... Side 1 af 5 Du er her: LandbrugsInfo > Økologi > Planteavl - økologi > Ukrudt > Nyt dyrkningssystem til effektiv ukrudtsbekæmpelse og optimeret dyrkning af Oprettet: 20-04-2015 Nyt dyrkningssystem til

Læs mere

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram effektivitet og værdiløft 2 i fødevarerhvervet GUDP Bæredygtig vækst GUDP er en moderne erhvervsstøtteordning, der inviterer til fornyelse. GUDP satser på bæredygtighed

Læs mere

Klimabelastning og import af Soya

Klimabelastning og import af Soya Klimabelastning og import af Soya 22. Februar 2012 NOTAT Efter aftale med fødevareministeriet er udarbejdet et kort notat omkring klimaproblematikken ved den store import af soya til foderbrug i dansk

Læs mere

Kvalitet og udnyttelse af protein i græs og kløver

Kvalitet og udnyttelse af protein i græs og kløver Kvalitet og udnyttelse af protein i græs og kløver Martin Riis Weisbjerg Aarhus Universitet, Institut for Husdyrvidenskab, AU Foulum Plantekongres 2008A A R H U S U N I V E R S I T E T Fodringsdag Temadag

Læs mere

Penge og papir bremser økologisk fremdrift

Penge og papir bremser økologisk fremdrift Penge og papir bremser økologisk fremdrift Efterspørgslen på økologisk svinekød stiger, men der mangler økologiske grise. Miljøgodkendelser og manglende finansiering gør det besværligt at omlægge en traditionel

Læs mere

Perspektiver, udfordringer. bioraffinering. og muligheder i grøn. Erik Fog SEGES Økologi Innovatation Møde med GUDPs bestyrelse d. 18.

Perspektiver, udfordringer. bioraffinering. og muligheder i grøn. Erik Fog SEGES Økologi Innovatation Møde med GUDPs bestyrelse d. 18. Perspektiver, udfordringer og muligheder i grøn bioraffinering Erik Fog SEGES Økologi Innovatation Møde med GUDPs bestyrelse d. 18. september 2018 Det Nationale Bioøkonomipanels anbefalinger Proteiner

Læs mere

Erfaringer fra GUDP-projekt:

Erfaringer fra GUDP-projekt: Erfaringer fra GUDP-projekt: Intensiv mobil svineproduktion integreret i markdriften SV-AR Periode: 4 år - Start 1. januar 2017 - Slut 31. december 2020 PL: Else Torp Christensen, Økologisk Landsforening

Læs mere

59 INSPIRERENDE OPLÆG OM ØKOLOGI

59 INSPIRERENDE OPLÆG OM ØKOLOGI 59 INSPIRERENDE OPLÆG OM ØKOLOGI Efterår/vinter 2015/16 Økologi 59 SPÆNDENDE OPLÆG OM ØKOLOGI SEGES Økologi tilbyder i efteråret/vinteren 2015/16 aktuelle oplæg om de økologiske emner, hvor der er ny og

Læs mere

Hvilken rolle skal kød spille i fremtiden?

Hvilken rolle skal kød spille i fremtiden? Hvilken rolle skal kød spille i fremtiden? Kommunikationsdirektør Astrid Gade Nielsen 15. januar 2019 4 CENTRALE FØDEVARETENDENSER 1 2 3 4 LOKALT OMTANKE NEMME LØSNINGER FLEXITARISME HVORFOR LOKALT? -

Læs mere

Forløsning og optimering af naturkøds kommercielle potentialer

Forløsning og optimering af naturkøds kommercielle potentialer Forløsning og optimering af naturkøds kommercielle potentialer Netværkets første workshop for projektets netværksdeltagere: Danish Crown Aalborg, Nyord Ø-kød, Adam Price, Københavns Universitet, Rævhede

Læs mere

Ammekalve fravænnet ved 3 måneder klarer sig fint

Ammekalve fravænnet ved 3 måneder klarer sig fint Ammekalve fravænnet ved 3 måneder klarer sig fint af Finn Strudsholm 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Et nyt forsøg på Kvægbrugets Forsøgscenter viser, at kalve som er fravænnet ved 3 måneder klarer sig mindst

Læs mere

Foder - alternative råvarer og anbefalinger. Kristian Knage-Drangsfeldt, SEGES TEMA-DAG 2018 Udendørs svineproduktion D

Foder - alternative råvarer og anbefalinger. Kristian Knage-Drangsfeldt, SEGES TEMA-DAG 2018 Udendørs svineproduktion D Foder - alternative råvarer og anbefalinger Kristian Knage-Drangsfeldt, SEGES TEMA-DAG 2018 Udendørs svineproduktion D. 06.03.18 Disposition Hvilke fodringsmæssige udfordringer har økologisk svineproduktion

Læs mere

Fugleskader i majs hvor langt er vi nået af Anders Schou

Fugleskader i majs hvor langt er vi nået af Anders Schou Fugleskader i majs hvor langt er vi nået af Anders Schou De økologiske majsmarker blev flere steder sået i den første uge af maj. Kurven for jordtemperaturen var stigende og forholdene var optimale for

Læs mere

Kl.græsensilage. majsensilage. 6750 3000 5000 7000 9000 11000 FE pr ha

Kl.græsensilage. majsensilage. 6750 3000 5000 7000 9000 11000 FE pr ha majsensilage Kl.græsensilage kr pr FE Optimér den økologiske foderforsyning Kirstine Flintholm Jørgensen og William Schaar Andersen Skal man som økologisk mælkeproducent dyrke mere maj, øge selvforsyningsgraden

Læs mere

Forbrugertrends. Hvordan mon de vil ha mig? 03.02.2015: Elena Sørensen Skytte

Forbrugertrends. Hvordan mon de vil ha mig? 03.02.2015: Elena Sørensen Skytte Forbrugertrends Hvordan mon de vil ha mig? 03.02.2015: Elena Sørensen Skytte Trends? en måde at skabe overblik Kilde: http://pejgruppen.com/hvad-er-trend/ Trends påvirker de værdier, der præger menneskets

Læs mere

- Særlige danske konkurrenceparametre - Bæredygtig ressourceudnyttelse

- Særlige danske konkurrenceparametre - Bæredygtig ressourceudnyttelse Ny GUDP-strategi - Særlige danske konkurrenceparametre - Bæredygtig ressourceudnyttelse Henrik Zobbe, Institutleder Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns

Læs mere

Handlingsplan for bedre dyrevelfærd. for svin. - resumé

Handlingsplan for bedre dyrevelfærd. for svin. - resumé Handlingsplan for bedre dyrevelfærd for svin - resumé Juni 2014 Dyrevelfærd og vækst går hånd i hånd Svineproduktionen i Danmark er internationalt anerkendt for en ressourceeffektiv produktion af både

Læs mere

TAL OG BEGREBER. SEGES Svineproduktion Foder 2018

TAL OG BEGREBER. SEGES Svineproduktion Foder 2018 TAL OG BEGREBER SEGES Svineproduktion Foder 2018 PRODUKTIONSØKONOMI SVIN 2017 (NOTAT 1724) PRODUKTIONSØKONOMI SVIN 2017 (NOTAT 1724) FODER OG ØKONOMI Derfor er det vigtigt!!!!! Nøgletal Foder Din besætning

Læs mere

DANISH BIOFUEL. Plantekongres 2011 onsdag 12. januar 2011 V/ Svend Brandstrup Hansen, adm.dir.

DANISH BIOFUEL. Plantekongres 2011 onsdag 12. januar 2011 V/ Svend Brandstrup Hansen, adm.dir. BIOFUEL Plantekongres 2011 onsdag 12. januar 2011 V/ Svend Brandstrup Hansen, adm.dir. Derfor bruger vi foderhvede som råvare Danish Biofuel bliver Danmarks første bioraffinaderi med en full scale produktion

Læs mere

Græs til Planteavlskonsulent Søren Greve Olesen

Græs til Planteavlskonsulent Søren Greve Olesen Nytårskur Grovfoder Græs til 2016 Planteavlskonsulent Søren Greve Olesen Vi skal snakke om Overblik over græsblandinger Græsarter Rajgræs Rajsvingel Type: Rajgræs Type: Strandsvingel Strandsvingel Rød-

Læs mere

Perspektiver for afsætning af økologisk græsprotein med udgangspunkt i markedet for foder til økologiske æglæggere

Perspektiver for afsætning af økologisk græsprotein med udgangspunkt i markedet for foder til økologiske æglæggere Perspektiver for afsætning af økologisk græsprotein med udgangspunkt i markedet for foder til økologiske æglæggere Karen Hamann IFAU Instituttet for Fødevarestudier & Agroindustriel Udvikling ApS 26. Maj

Læs mere

Hvordan udnytter vi rødkløverens potentiale bedst i marken? Karen Søegaard Institut for Agroøkologi Aarhus Universitet

Hvordan udnytter vi rødkløverens potentiale bedst i marken? Karen Søegaard Institut for Agroøkologi Aarhus Universitet Hvordan udnytter vi rødkløverens potentiale bedst i marken? Karen Søegaard Institut for Agroøkologi Aarhus Universitet Rødkløver Vækst Rød- kontra hvidkløver N-respons Markens alder Afgræsning Sommervækst

Læs mere

Fodres køernes med grovfoder med højt indhold af vitaminer giver det mælk med et højt indhold af vitaminer

Fodres køernes med grovfoder med højt indhold af vitaminer giver det mælk med et højt indhold af vitaminer Fodres køernes med grovfoder med højt indhold af vitaminer giver det mælk med et højt indhold af vitaminer Af Lisbeth Mogensen 1, Troels Kristensen 1, Søren Krogh Jensen 2 og Karen Søegaard 1 1 Institut

Læs mere

Klaus K. Nielsen Udviklingsdirektør. DLF-TRIFOLIUM har lagt udvikling af GM-produkter på hylden

Klaus K. Nielsen Udviklingsdirektør. DLF-TRIFOLIUM har lagt udvikling af GM-produkter på hylden Klaus K. Nielsen Udviklingsdirektør DLF-TRIFOLIUM har lagt udvikling af GM-produkter på hylden Fodergræs kvalitet Meget at vinde for landmand og miljø! Mere sukker Mere protein Bedre fiber sammensætning

Læs mere

Et foderprogram til smågrise baseret på den nyeste forskning. På vej mod zinkfri smågrisefodring uden at gå på kompromis med effektiviteten.

Et foderprogram til smågrise baseret på den nyeste forskning. På vej mod zinkfri smågrisefodring uden at gå på kompromis med effektiviteten. Et foderprogram til smågrise baseret på den nyeste forskning På vej mod zinkfri smågrisefodring uden at gå på kompromis med effektiviteten. Vores nye foderprogram indeholder udelukkende gennemtestede kvalitetsråvarer

Læs mere

UniQ Moments. Food f or uniq dogs. Uniq kvalitet. w w w. u n i q. d k. Mange producenter har har flere flere

UniQ Moments. Food f or uniq dogs. Uniq kvalitet. w w w. u n i q. d k. Mange producenter har har flere flere UniQ Moments Uniq kvalitet Mange producenter har har flere flere kvaliteter, vi vi har har kun kun én én og og det det har har vi vi for for at at leve leve op op til til missionen: missionen: skabe At

Læs mere

Forbedret udnyttelse af lokale foder ressourcer i økologisk fjerkræ og svineproduktion (v 100 % økologisk fodring)

Forbedret udnyttelse af lokale foder ressourcer i økologisk fjerkræ og svineproduktion (v 100 % økologisk fodring) Forbedret udnyttelse af lokale foder ressourcer i økologisk fjerkræ og svineproduktion (v 100 % økologisk fodring) Et Core-organic projekt med 13 partnere i 10 lande 1/10-2011- 30/9-2014 John E Hermansen

Læs mere

FRA VILDE BLOMSTER TIL LÆKKERT KØD

FRA VILDE BLOMSTER TIL LÆKKERT KØD FRA VILDE BLOMSTER TIL LÆKKERT KØD Landskonsulent Heidi Buur Holbeck Plantekongres 15. januar 2015 SMAG PÅ LANDSKABET Formål med projektet: At udvikle og styrke naturplejen i Danmark At udvikle et koncept

Læs mere

2. Korrektur. I kan gennemlæse en tekst og inddele den i et passende antal afsnit i forhold til emnet Mad til alle og have fokus på tegnsætning.

2. Korrektur. I kan gennemlæse en tekst og inddele den i et passende antal afsnit i forhold til emnet Mad til alle og have fokus på tegnsætning. LEKTION 5C KAMPEN OM MADEN DET SKAL I BRUGE Skriveredskaber Stopur LÆRINGSMÅL 1. Tekstforståelse. I ved, hvordan en argumenterende tekst er bygget op. 2. Korrektur. I kan gennemlæse en tekst og inddele

Læs mere

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN

FRA JORD TIL BORD OG TIL JORD IGEN NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan fortælle om de særlige ting, som den økologiske landmand gør på gården, så hans produkter kan sælges som økologiske. Du kan fortælle om madens vej fra jord til bord og til

Læs mere

S O U T H - W E S T C O M P L E T O H I G H V I T HORSE MÜSLI MIX MEGET VELSMAGENDE MÜSLI FODER MIX TIL ALLE TYPER HESTE 25 KG

S O U T H - W E S T C O M P L E T O H I G H V I T HORSE MÜSLI MIX MEGET VELSMAGENDE MÜSLI FODER MIX TIL ALLE TYPER HESTE 25 KG S O U T H - W E S T C O M P L E T O H I G H V I T HORSE MÜSLI MIX MEGET VELSMAGENDE MÜSLI FODER MIX TIL ALLE TYPER HESTE 25 KG BESKRIVELSE: Afbalanceret all-round foder i müsliform, uden tilsætning af

Læs mere

Forudsætninger for en succesfuld etablering og kommercialisering af økologisk græsprotein i Danmark EN INTERESSENTANALYSE

Forudsætninger for en succesfuld etablering og kommercialisering af økologisk græsprotein i Danmark EN INTERESSENTANALYSE Forudsætninger for en succesfuld etablering og kommercialisering af økologisk græsprotein i Danmark EN INTERESSENTANALYSE SIDE 2 INDHOLD Sammenfatning 4 4 4 4 5 5 7 7 7 7 8 8 9 9 9 11 11 11 12 12 12 13

Læs mere

ALTERNATIVE FODERMIDLER. Else Vils, Chefforsker, Husdyrinnovation, SEGES Tirsdag d. 29. Januar 2019 Ø-VET s årsmøde, Sørup Herregård, Ringsted

ALTERNATIVE FODERMIDLER. Else Vils, Chefforsker, Husdyrinnovation, SEGES Tirsdag d. 29. Januar 2019 Ø-VET s årsmøde, Sørup Herregård, Ringsted ALTERNATIVE FODERMIDLER Else Vils, Chefforsker, Husdyrinnovation, SEGES Tirsdag d. 29. Januar 2019 Ø-VET s årsmøde, Sørup Herregård, Ringsted Alternative fodermidler hvorfor Alternative fodermidler emner

Læs mere

- og kan rådgivningssystemet levere

- og kan rådgivningssystemet levere Er produktivitet løsningen for landbruget? - og kan rådgivningssystemet levere varen? Martin Merrild, formand Landbrug & Fødevarer 23. november 2016 Efterspørgslen på lokale vare og specialprodukter stiger

Læs mere

Blomsterblandinger og bestøvende insekter

Blomsterblandinger og bestøvende insekter Page 1 of 5 Blomsterblandinger og bestøvende insekter 2. november 2017 af: Seniorforsker Yoko L. Dupont, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet En vigtig viden til design af græsmarksblandinger er,

Læs mere

Udvikling i grovfoder

Udvikling i grovfoder Udvikling i grovfoder Ind med kløvergræs! Fokus på kvalitet og strategi Julie C. S. Henriksen, Økologisk Landsforening Hvad er næste skridt i produktionen af kløvergræsensilagen? FNs verdensmål 12: Ansvarligt

Læs mere

MINDRE PLADS - MERE MAD

MINDRE PLADS - MERE MAD LEKTION 5B MINDRE PLADS - MERE MAD DET SKAL I BRUGE Teksten: Det effektive landbrug Tegneredskaber Papir LÆRINGSMÅL 1. (4. klasse) Sundhed og levevilkår. I kan beskrive jeres egen liv og kost i forhold

Læs mere

FODRING OG ERNÆRING AF ØKOLOGISKE KYLLINGER

FODRING OG ERNÆRING AF ØKOLOGISKE KYLLINGER FODRING OG ERNÆRING AF ØKOLOGISKE KYLLINGER STRATEGIER OG GENOTYPER Sanna Stenfeldt, Anne Louise Frydendahl Hellwing Aarhus Universitet AU Foulum Susanne Therkildsen, DLG Nye produktionssystemer: Integreret

Læs mere

Proteiner for fremtiden. Anbefalinger fra Bioøkonomipanelet

Proteiner for fremtiden. Anbefalinger fra Bioøkonomipanelet Proteiner for fremtiden Anbefalinger fra Bioøkonomipanelet Hvordan bliver Danmark et foregangsland for bioøkonomi? Vision Indenfor 5 år kan alternative danske proteinprodukter med bedre miljøog klimaaftryk

Læs mere

4/2016. Nordjylland SIDE 4-5. Derfor ville de på aftenholdet SIDE 3. Pepperoni-boom sikrer jobfest i Svenstrup. DC Beef

4/2016. Nordjylland SIDE 4-5. Derfor ville de på aftenholdet SIDE 3. Pepperoni-boom sikrer jobfest i Svenstrup. DC Beef 4/2016 Nordjylland SIDE 4-5 Derfor ville de på aftenholdet hos DC Beef SIDE 3 Pepperoni-boom sikrer jobfest i Svenstrup Johns leder Kamp om grisen Jobfest i Svenstrup Det er med stor fornøjelse, at jeg

Læs mere

De danske muligheder for omstilling til en bioøkonomi hvilken omstilling taler vi om? Anne Maria Hansen, Teknologisk Institut

De danske muligheder for omstilling til en bioøkonomi hvilken omstilling taler vi om? Anne Maria Hansen, Teknologisk Institut De danske muligheder for omstilling til en bioøkonomi hvilken omstilling taler vi om? Anne Maria Hansen, Teknologisk Institut Hvorfor bioøkonomi? De globale udfordringer: Voksende verdensbefolkning Forbrug

Læs mere

Dansk produceret protein Plantekongres 2014. Projektleder Cand. Agro. Sønke Møller

Dansk produceret protein Plantekongres 2014. Projektleder Cand. Agro. Sønke Møller C Dansk produceret protein Plantekongres 2014 Projektleder Cand. Agro. Sønke Møller Fra jord til bord I dag ~1.000 ha konv. hestebønner I morgen? Side 2 Hestebønner i svinefoder Hvorfor er det interessant?

Læs mere

TREFOR Vand. Værdiskabende grundvandsbeskyttelse

TREFOR Vand. Værdiskabende grundvandsbeskyttelse TREFOR Vand Værdiskabende grundvandsbeskyttelse Baggrund Situationen i indvindingsoplandet og vejen frem Nogle indvindingsområder er udfordret af bl.a. intensivt landbrug Nogle jordejere er udfordret af

Læs mere

Agro Business Park A/S Vi er omdrejningspunkt for iværksætteri og idéudvikling inden for fødevarer og bioøkonomi

Agro Business Park A/S Vi er omdrejningspunkt for iværksætteri og idéudvikling inden for fødevarer og bioøkonomi Gå-hjem møde om Innobooster 29. August 2018 v/jacob Mogensen, Site Manager Foulum Agro Business Park A/S Vi er omdrejningspunkt for iværksætteri og idéudvikling inden for fødevarer og bioøkonomi Dagens

Læs mere

HANGRISELUGT: EFFEKT AF SLAGTEVÆGT SAMT AF FODRING MED CIKORIE OG LUPIN

HANGRISELUGT: EFFEKT AF SLAGTEVÆGT SAMT AF FODRING MED CIKORIE OG LUPIN Støttet af: HANGRISELUGT: EFFEKT AF SLAGTEVÆGT SAMT AF FODRING MED CIKORIE OG LUPIN MEDDELELSE NR. 1010 Cikorie i slutfoderet til hangrise gav et lavere skatoltal, mens koncentrationen af androstenon ikke

Læs mere