Bestyrelsesmøde nr. 45, 24. marts 2010 Pkt. 4 Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bestyrelsesmøde nr. 45, 24. marts 2010 Pkt. 4 Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse"

Transkript

1 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Bestyrelsesmøde nr. 45, 24. marts 2010 Pkt. 4 Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 10. MARTS 2010 Vedr.: Pkt. 4 Bilag 1 Evaluering af studienævnsstrukturen status for fakulteternes opfølgning Sagsbehandler: Uddannelsesservice KØBENHAVNS UNIVERSITET REKTORSEKRETARIATET Baggrund Bestyrelsen besluttede i efteråret 2006 at udforme 5 grundprincipper for strukturen i studienævnene. Samtidig hermed blev det besluttet at foretage en evaluering af studienævnsstrukturen efter 2 år. Evalueringen blev gennemført i slutningen af 2008, og resultatet blev fremlagt til behandling i bestyrelsen 30. marts Bestyrelsen besluttede, at der ikke var behov for at ændre de 5 grundprincipper, men at der skulle arbejdes videre i de relevante organer og fora, og at bestyrelsen om et år (i begyndelsen 2010) skulle informeres om status for arbejdet med opfølgningen på de opmærksomhedspunkter evalueringen pegede på. Bestyrelsen så to udfordringer mht. studienævnsstrukturen på KU: 1) arbejdsdelingen og samarbejde mellem ledelsessøjlen og studienævnssøjlen udgør en betydelig udfordring, som en række steder kræver en fokuseret indsats for at få forbedret og udviklet samarbejdet mellem de to søjler 2) studienævn, der spænder over flere uddannelser har en udfordring i forhold til at sikre den faglige tilknytning og forankring og dermed den faglige udvikling samt kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af uddannelserne. Bestyrelsen noterede sig desuden, at det ikke fremgår, hvordan studienævn, der er koncentreret i fagområder, udvikler fagligheden og arbejder med kva- NØRREGADE KØBENHAVN K DIR MOB cakr@adm.ku.dk REF: CAKR

2 liteten i samspil med øvrige uddannelser. Endvidere bemærkede bestyrelsen, at det kan blive relevant at stille krav om repræsentation i studienævnene af både VIP er og studerende fra givne fagområder. Ledelsesteamet (LT) besluttede, at fakulteterne hver især skulle behandle deres evalueringsrapporter og rapportere, hvordan det videre arbejder med opmærksomhedspunkterne forløber. Studienævn, studieledelse og fakultetsledelse skulle inddrages i arbejdet, og der skulle udarbejdes en rapport. SIDE 2 AF 10 Fakulteternes opfølgning på evalueringsrapportens opmærksomhedspunkter Samtlige fakulteter har rapporteret om deres opfølgning på evalueringsrapporten og bestyrelsens to overordnede opmærksomhedspunkter. Desuden har Det Samfundsvidenskabelige Fakultet og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet forholdt sig til bestyrelsens subsidiære opmærksomhedspunkt vedrørende udvikling af faglighed og kvalitet i samspil med øvrige uddannelser i studienævn, som er koncentreret i fagområder. Fra alle fakulteter rapporteres, at evalueringsrapporten har været drøftet i studienævn, studieledelse og fakultetsledelse med henblik på at identificere de konkrete udfordringer i forhold til bestyrelsens to overordnede opmærksomhedspunkter. Det kan konstateres, at overgangen til større studienævn nogle steder har været en stor forandring, men at det har været en konstruktiv proces med gode reaktioner. Det Naturvidenskabelige Fakultet, som har gennemgået den største forandring, har gennemført en meget omfattende proces som omfatter en kortlægning af fakultetets konkrete udfordringer, en beskrivelse af processen samt en beskrivelse af konsekvenserne af arbejdet indtil nu og på sigt, herunder et initiativ om stærkere forankring omkring studielederen. Fakulteternes tilbagemeldinger er opsummeret i det følgende. Gennemgangen er struktureret efter bestyrelsens opmærksomhedspunkter, som samtlige rapporter forholder sig til.

3 Arbejdsdeling og samarbejde mellem ledelsessøjlen og studienævnssøjlen indsats for at få forbedret og udviklet samarbejdet SIDE 3 AF 10 Det Biovidenskabelige Fakultet (LIFE): LIFE vil fortsat have fokus på og løbende arbejde videre med følgende punkter: - at fortsætte det gode samarbejde og den gode tone mellem ledelsen og studienævn; - at stramme op på inddragelse af studienævn i forbindelse med internationale initiativer; - at se på mængden af processerne og deres indbyrdes korrespondance; - at nedsætte underudvalg for at lette arbejdsmængden i studienævnene. I forbindelse med studienævnenes drøftelse af resultaterne af evalueringen af studienævnsstrukturen på KU, var der bred enig om at fortsætte det gode samarbejde og den gode tone mellem ledelse og studienævn. Evalueringsrapporten pegede på en vis utilfredshed med, at studienævnene generelt ikke har megen substantiel indflydelse, og at endelige beslutninger ofte tages af dekanatet og ikke af studienævnet, som ellers repræsenterer den faglige indsigt. For at styrke dialogen mellem studienævn og ledelsesstrengen vil studienævnene fremover sørge for at invitere institutledere til seminarer og dialogmøder, og sørge for at ledelsesstrengen inddrages, når der nedsættes arbejdsgrupper. Studienævnene finder det vigtig at blive inddraget på et tidligere tidspunkt, når der træffes ledelsesmæssige beslutninger om uddannelsessamarbejde med udenlandske universiteter, således at nye uddannelsesinitiativer kan passes ind i det samlede uddannelsesudbud. Der vil derfor blive strammet op på inddragelse af studienævn i forbindelse med internationale initiativer. Det Farmaceutiske Fakultet (FARMA): FARMA har etableret flere tiltag for at sikre en god tværgående kommunikation mellem såvel de to masterstudienævn (som fakultetet indtil videre har valgt at opretholde) og bachelor/kandidatstudienævnet: - Fakultetsledelsen (FL) afholder en gang hver måned et udvidet Fakultetsledelsesmøde, hvor alle studieledere (hermed også de 3 studienævnsformænd) deltager, med en dagsorden fokuseret på uddannelsesmæssige spørgsmål. - Forum for Studieledere (FFS) er oprettet og består af prodekanen (formand) og de 5 studieledere. FFS mødes 2-3 gange om året.

4 - Fakultetet har redefineret Didaktisk Enhed (DE), bestående af fakultetets didaktiker (formand), prodekanen, studienævnsformanden for bachelor/kandidatstudienævnet, leder af masterområdet, formændene for FARMAs undervisningsudvalg på de tre institutter og to studerende. DE mødes 4-5 gange om året. SIDE 4 AF 10 Det Humanistiske Fakultet: Med henblik på at forbedre samarbejdet mellem studienævn og fakultetsledelsen har dekanatet siden evalueringen udvidet sin service overfor studienævnene. Således har dekanatet ansat en specialkonsulent til at servicere uddannelserne i forbindelse med KU s etablering af Indre marked for uddannelser. Studieadministrationen har endvidere etableret en særlig service overfor de uddannelser, der skal akkrediteres gennem ACE Denmark. Dekanatet har desuden vedtaget at have studenterrepræsentanter i alle følgegrupper, der nedsættes inden for uddannelsesområdet. Således skal der sidde 2 studenterrepræsentanter i fakultetets følgegruppe til den nyetablerede Læringsenhed. Det Juridiske Fakultet: I forbindelse med et igangværende studiereformarbejde vil Studienævnet drøfte, hvorledes man kan sikre, at studienævnet får bedre forudsætninger for at gå i en mere direkte faglig dialog med fagledere og kursusansvarlige om undervisningens tilrettelæggelse, pensum, eksamensform m.v. Studienævnsmedlemmerne lægger generelt et stort stykke arbejde i studienævnene, og der er et mere generelt behov for at optimere den administrative support for sikre bedre arbejdsmuligheder for Studienævnet. Fakultetet har besluttet at prioritere den administrative betjening af Studienævnet og dets underudvalg, så studienævnsmedlemmerne kan få bedre mulighed for at udøve deres funktion. Evalueringsrapporten pegede også på, at der er nogen usikkerhed om antallet af underudvalg og af disses rolle. Fakultetet har besluttet at man i forbindelse med studiereformen også vil overveje den nuværende udvalgsstruktur med henblik på at optimere studienævnenes funktionsduelighed. Det Naturvidenskabelige Fakultet (SCIENCE): SCIENCE har indledt en struktureret opfølgningsproces inddelt i tre faser: Fase 1: Orientering og identifikation af problemfelter (15. april juli 2009) Fase 2: Analyse af problemfelter, identifikation af løsninger og redegørelse til rektor (15. september 16. november 2009)

5 Fase 3: Implementering af løsninger (16. november 1. februar 2010) SIDE 5 AF 10 En arbejdsgruppe med repræsentanter fra dekanat, NATråd og bachelor- og kandidatstudienævnet blev nedsat medio september med det overordnede formål at udarbejde en fælles analyse og opfølgningsplan vedr. studienævnsstrukturen ved SCIENCE og forvaltningen af denne. Konkret har arbejdet ledt frem til den detaljerede afrapportering vedrørende opfølgningen på evalueringsrapporten. På en lang række punkter er der allerede foretaget konkret opfølgning, i flere tilfælde på arbejdsgruppens foranledning. Andre initiativer iværksættes snarest efter de nye studienævn tiltræder i februar Følgende punkter kan nævnes: - Dialog mellem studienævn/studieledere og dekanat, herunder fastlæggelse af procedure for dialog mellem dekanat og studienævn og mellem studienævn og studieledere, regelmæssige møder mellem dekanat og samlede studienævn, model for tidlig inddragelse af studienævn i uddannelsesstrategiske projekter og handleplan for uddannelser. - Analyse og afklaring af kompetencefordeling mellem studienævn, studieledere og dekanat på en række væsentlige områder hvor hhv. dekanatet, studienævnene og studielederne er tillagt beslutningskompetence. - Studieadministrativ understøttelse, hvor ledelsen i samarbejde med studienævnene skal fokusere på forbedring af kvaliteten af de understøttende funktioner på en række områder som fx merit- og dispensationsansøgninger, studieordningsarbejde, kommunikation til studienævnene, planlægning og koordinering, fastlæggelse af overordnede principper og politikker, forberedende undersøgelser og analyser. Det Samfundsvidenskabelige Fakultet: På Det Samfundsvidenskabelige Fakultet er der korrespondance mellem studienævn og institutter/fag, og studielederen indgår i ledelsesgruppen på instituttet, så der er grundlag for et godt naturligt samarbejde mellem studiesøjlen og ledelsessøjlen. Der arbejdes løbende med koordination og erfaringsudveksling mellem studienævn og studieledere. Koordinationen sker blandt andet på regelmæssige studieledermøder, ligesom der jævnligt holdes udvidede ledermøder, hvor hele fakultetets ledelsesteam mødes med studieledere/studienævnsformænd. Prodekan for uddannelse tiltrådte pr. 1. august 2009 i en nyoprettet stilling og indgår i fakultetets direktion. Ansættelsen af en prodekan for uddannelse

6 er udtryk for en opprioritering af fakultetets indsats på uddannelsesområdet, og det er en central opgave for prodekanen at holde tæt og løbende kontakt til fagene, således at kommunikationen mellem fag og fakultet optimeres, og studieledere og studienævn informeres og inddrages så tidligt som muligt ved nye initiativer og beslutninger. SIDE 6 AF 10 Prodekanen deltager i studienævnsmøder, når der er behov for det, og er ankerpunkt for tværgående initiativer på uddannelsesområdet. Den administrative support til studienævn og studieledelsen er sammen med hovedparten af studieadministrationen forankret på de enkelte institutter. Her arbejdes løbende med at sikre den bedst mulige støtte til studienævn og studieledelse. Studielederne har taget initiativ til at organisere møder mellem de studieadministrative medarbejdere på de enkelte fag med henblik på videns- og erfaringsudveksling. Når STADS er implementeret, vil fakultetet i samarbejde med studielederne overveje, om der er behov for mere systematiske udtræk af ledelsesinformation om eksempelvis frafald og gennemførelse til studienævnene, og hvordan dette bedst organiseres. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet: Det er fakultetets vision, at en senere studienævnsevaluering vil dokumentere, at såvel studienævn som ledelse opfatter arbejdet med at udvikle og administrere uddannelse samt arbejdet med at organisere og afholde undervisning i langt højere grad er blevet et fælles projekt, og at begge parter gensidigt anerkender at uddannelsesøkonomi, faglighed og pædagogik er uløseligt forbundet og ikke hverandres modsætninger. Fakultetet har med udgangspunkt i visionen iværksat en række initiativer, der alle har som mål at knytte uddannelses- og ledelsessøjlerne tættere sammen, herunder følgende: Etablering af et studieservicecenter inkl. et klinisk fællessekretariat Udvikling af kursusbudget som redskab til kortlægning af uddannelsesøkonomien Aftale om kompetencefordeling i dispensationssager Fælles studieledermøder Fælles møder mellem institutledere og studieledere Tilbud om studielederkursus

7 Det Teologiske Fakultet: Studienævnene på Det Teologiske Fakultet finder, at der især skal lægges vægt på følgende tre temaer i forbindelse med udmøntning af evalueringen, og dekan og studieleder tilslutter sig denne prioritering: - inddragelse af kandidatstuderende i studienævnsarbejdet (Studienævnet for Teologi) hhv. opbygning af kontinuitet i rene kandidatstudienævn (Studienævnet for Afrikastudier); - inddragelse af studerende under deltidsuddannelse i studienævnsarbejdet, særligt masterstuderende (jf. bestemmelserne om fleksibel masteruddannelse); - inddragelse af de studerende på kandidatuddannelsen The Religious Roots of Europe, en nordisk fællesuddannelse, i studienævnsarbejdet (Studienævnet for Teologi). SIDE 7 AF 10 Fakultetet peger på et særligt problem med dels at få valgt og dels at sikre kontinuiteten i studienævnene, hvad angår studentermedlemmer på uddannelser, der er korte og opsplittede som Afrikastudiet. Ligeledes er det en udfordring at inddrage masterstuderende (deltidsstuderende) i studienævnsarbejdet. Hvad angår studienævnsarbejdet i relation til kandidatuddannelsen The Religious Roots of Europe søger fakultetet måder at sikre inddragelse af såvel studerende som undervisere i arbejdet i Studienævnet for Teologi. Et redskab kan være, at lade den faglige akademiske vejledning af de studerende omfatte studienævnsrelevante spørgsmål, samt at det medlem af studienævnet, der har størst faglig indsigt i uddannelsens fagområde, påtager sig et særligt ansvar med at overvåge uddannelsen, herunder at holde kontakt den fællesnordiske planlægningsgruppe. Studienævn, der spænder over flere uddannelser sikring af den faglige tilknytning og forankring og dermed den faglige udvikling samt kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af uddannelserne Det Biovidenskabelige Fakultet (LIFE): LIFE har gode erfaringer med studienævn, der spænder over flere uddannelser. Strukturen sikrer en god koordination på tværs af uddannelserne. Fx kan samme kursus indgå i flere uddannelser. Studielederne og studienævnene har tæt kontakt. Studielederne deltager i studienævnsmøder, hvor det er relevant. Studielederne orienterer regelmæssigt om uddannelsernes status og udvikling. Studielederne afgiver indstilling til studienævnet ved ændring af studieordninger.

8 For at sikre faglighed og for at lette arbejdsbyrden i studienævnet nedsættes underudvalg i forbindelse med større projekter eller udviklingsarbejder. Studienævnenes drøftelse af evalueringsrapporten mundede ud i et ønske om, at der fra ledelsens side er fokus på ikke at igangsætte for mange processer samtidig og på at sikre sammenhæng mellem de igangværende processer. SIDE 8 AF 10 Det Humanistiske Fakultet: Styrke Fagligheden Dekanatet vil, som et pilotprojekt, bede studienævnene om at organisere sig med underliggende faglige undervisningsudvalg med VIP og studenterrepræsentation, hvor uddannelsernes undervisningsmæssige forhold er i fokus. De faglige undervisningsudvalg skal have til opgave at diskutere og planlægge undervisning, initiere forslag til at justere og udvikle fagets uddannelser, samt evaluere og kvalitetsudvikle undervisningen. Antallet af medlemmer drøftes med det enkelte studienævn og fagene. Det er målet at pilotforsøget skal evalueres primo 2011, hvorefter fakultetets forskellige interessenter og ledelse vil tage stilling til om fakultetet skal indføre undervisningsudvalg. Dette vil i givet fald ske medio Styrke studenterrepræsentanternes motivation og engagement Det er dekanatets vurdering, at pilotprojektet vil skabe motivation og engagement blandt de studerende. Dekanatet vil som nævnt foretage en evaluering medio 2011 af de faglige undervisningsudvalg herunder samspillet med studienævnene. Opprioritering af de små uddannelser Dekanatet finder at pilotprojektet med faglige undervisningsudvalg også vil udgøre en forbedring for de små uddannelser. Dekanatet vil medio 2010 særskilt undersøge forholdene på de små uddannelser. Det Naturvidenskabelige Fakultet (SCIENCE): Rekruttering af studenter- og VIP-repræsentanter til studienævn Arbejdsgruppen, der blev nedsat med det overordnede formål at udarbejde en fælles analyse og opfølgningsplan vedr. studienævnsstrukturen ved SCI- ENCE, tog initiativ til en række aktiviteter for at stimulere rekrutteringen af studenter- og VIP-repræsentanter til studienævnsvalgene i december Fælles opfordring fra institutledelser, dekanat og studienævn til at kandidere til studienævnsvalg på VIP-siden - Fælles opfordring fra NATråd, dekanat og studienævn til at kandidere til studienævnsvalg på studentersiden

9 - Fælles opstillingsmøde for VIP-repræsentanter arrangeret af dekanat og studienævn i fællesskab SIDE 9 AF 10 Vedrørende rekruttering af VIP-repræsentanter til studienævnene blev der i samarbejde mellem studienævn, institutledere og dekanat udarbejdet en revideret model for belastningsnormer for studienævnsmedlemmer, der adresserer problemstillingen vedr. incitamenter til engagement i studienævnsarbejdet. Vedrørende rekruttering af studenter-repræsentanter til studienævnene er det planen at NATrådet, dekanater og studienævn i løbet af 2010 udarbejder en handlingsplan, som implementeres fra studieåret 2010/2011. Sikring af den faglige tilknytning og forankring Der etableres et fagligt forum omkring studielederen. Ordningen implementeres med udpegning/genudpegning af studieledere i april 2010 og indbefatter at studielederen efter faste retningslinjer etablerer et fagligt forum omkring sig bestående af studerende fra uddannelsen, herunder fra relevante fagråd, og VIP er med tilknytning til uddannelsen. Hensigten er, at der foregår en kontinuert faglig sparring/rådgivning om uddannelsens udvikling, studieordninger, principielle merit- og dispensationssager som bidrager til at sikre videndeling i uddannelsens fagmiljøer, herunder blandt de studerende. Studienævn, der er koncentreret i fagområder udvikling af faglighed og kvalitetsarbejde i samspil med øvrige uddannelser Det Samfundsvidenskabelige Fakultet: Modellen med et fag pr. studienævn sikrer en høj grad af faglighed i studienævnene. Alle, både lærermedlemmer og studentermedlemmer, har et godt kendskab til de forskellige fag og fagområder på uddannelsen og dermed mulighed for at træffe kvalificerede beslutninger. Tværgående initiativer for blandt andet internationale studerende Fælles beskrivelse af kursusudbud ( den internationale blomst ) Fakultetet og de internationale koordinatorer på de enkelte fag er i gang med at udvikle en samlet beskrivelse af det samlede udbud af engelsksprogede kurser. Samtidigt udvikles introducerende kurser rettet specielt mod udvekslings- og gæstestuderende. Dette skal gøre det lettere for disse studerende at orientere sig i og udnytte mulighederne på fakultetet. Samtidig vil overblik-

10 ket være nyttigt også for de af vores egne studerende, der ønsker at følge fag ved andre institutter. SIDE 10 AF 10 Samarbejde om sommerskolekurser Flere af fakultetets uddannelser har positive erfaringer med kurser i sommerperioden. Sådanne kurser udbydes til gæste-studerende og som efter- /videreuddannelse, men er også interessante for ordinære studerende, der fx har omfattende erhvervsarbejde i semesterperioderne eller er kommet bagud i forhold til studieplanen. For bedre at kunne udnytte disse muligheder har fakultetet taget initiativ til en samlet indsats på dette område. Der er nedsat en arbejdsgruppe, som med udgangspunkt i de hidtidige erfaringer skal undersøge mulighederne for fælles annoncering og markedsføring, samarbejde om logistiske og praktiske forhold og eventuel faglig koordination. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet: Fakultetets masterstudienævn og dekanatet arbejder p.t. på etablering af ét fælles masterstudienævn som skal dække følgende uddannelser: Master of Public Health, Master of International Health, Master of Disaster Management samt Master i HIV. Blandt uddannelserne er der enighed om, at det er fagligt meningsfuldt at operere med et fælles studienævn i lyset af det betydelige overlap der er mellem især valgfri elementer i uddannelserne. Vedrørende bachelor- og kandidatuddannelsen i Molekylær Biomedicin, der er forankret på Det Naturvidenskabelige Fakultet og som Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet bidrager til, ønsker SUND at etablere et mere formaliseret forum for samarbejdet mellem de to fakulteter, hvor man kan mødes på ledelsesniveau og drøfte sager som fx ændring af studieordninger, ressourcer og fremadrettet strategi.

Arbejdsark: Organisation - Sæt navn på aktørerne

Arbejdsark: Organisation - Sæt navn på aktørerne Navn: Arbejdsark: Organisation - Sæt navn på aktørerne E-mail: (SKAL være alumne/ku-mail) Studievejledning: Oplæringsansvarlig: I dette arbejdsark skal du indsætte navnet på den eller de personer, der

Læs mere

Retningslinje for årlig status på kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet, Health

Retningslinje for årlig status på kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet, Health Retningslinje for årlig status på kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet, Health Indledning Den årlige status på kvalitetsarbejdet på uddannelserne ved Health sker inden for rammerne af Aarhus Universitets

Læs mere

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen.

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen. Retningslinje for uddannelsesevaluering, Health Indledning Uddannelsesevaluering med inddragelse af eksterne eksperter finder sted hvert 5. år og sker inden for rammerne af Aarhus Universitets fælles principper

Læs mere

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen.

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen. Retningslinje for uddannelsesevaluering, Health Indledning Uddannelsesevaluering med inddragelse af ekstern ekspert ved Health finder sted hvert 5. år og sker inden for rammerne af Aarhus Universitets

Læs mere

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på den odontologiske bachelor- og kandidatuddannelse

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på den odontologiske bachelor- og kandidatuddannelse D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T SAGSNOTAT 24 APRIL 2012 Vedr.: Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen

Læs mere

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på bachelor- og kandidatuddannelse i folkesundhedsvidenskab.

Opgave- og ansvarsfordeling i forbindelse med evaluering af undervisningen på bachelor- og kandidatuddannelse i folkesundhedsvidenskab. D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Studienævnet for Folkesundhedsvidenskab Studieleder Lisbeth E. Knudsen Institutleder Mette Madsen

Læs mere

Uddannelsesrådet for odontologi og tandpleje

Uddannelsesrådet for odontologi og tandpleje Uddannelsesrådet for odontologi og tandpleje I henhold til Københavns Universitets bestyrelses beslutning af 15. december 2011 om oprettelse af uddannelsesråd på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet etableres

Læs mere

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet

Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Strategi og Kvalitet Email: kvalitet@adm.aau.dk www.kvalitetssikring.aau.dk Oktober 2018 Sagsnr.: 2018-412-01052 Organisering af kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet Indledning Organisering

Læs mere

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen.

Nedenstående skema viser i kort form de forskellige aktørers roller og ansvar i processen omkring uddannelsesevalueringen. Retningslinje for uddannelsesevaluering, Health Indledning Uddannelsesevaluering med inddragelse af eksterne eksperter finder sted hvert 5. år og sker inden for rammerne af Aarhus Universitets fælles principper

Læs mere

Procedure for systematiske undervisningsevalueringer og - opfølgninger ved Det Naturvidenskabelige Fakultet; Gældende fra studieåret 2010/2011

Procedure for systematiske undervisningsevalueringer og - opfølgninger ved Det Naturvidenskabelige Fakultet; Gældende fra studieåret 2010/2011 D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Procedure for systematiske undervisningsevalueringer og - opfølgninger ved Det Naturvidenskabelige

Læs mere

Fakultetssekretariatet, Tagensvej 16, 2200 København N Mødelokale K09 (Kælder)

Fakultetssekretariatet, Tagensvej 16, 2200 København N Mødelokale K09 (Kælder) D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Til Akademisk Råd MØDEINDKALDELSE 14. OKTOBER 2009 Forum Akademisk Råd Mødedato: Tirsdag d. 20. oktober

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk Juni 2014 Sagsnr.: 2012-412-00017 Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Baggrund Procedure for selvevaluering og

Læs mere

Procedure for udvikling af nye uddannelser

Procedure for udvikling af nye uddannelser D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for udvikling af nye uddannelser Procedureansvarlig sektion Formål Resume af proceduren

Læs mere

AARHUS Gældende fra 2016 UNIVERSITET Godkendt af fakultetsledelsen 26. januar 2016

AARHUS Gældende fra 2016 UNIVERSITET Godkendt af fakultetsledelsen 26. januar 2016 Retningslinje for årlig status på kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet, Health Indledning Den årlige status på kvalitetsarbejdet på uddannelserne ved Health sker inden for rammerne af Aarhus Universitets

Læs mere

Procedure for revision af kursusbeskrivelser mindre ændringer (lille årshjul)

Procedure for revision af kursusbeskrivelser mindre ændringer (lille årshjul) D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for revision af kursusbeskrivelser mindre ændringer (lille årshjul) Procedureansvarlig

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af uddannelser Strategi og Kvalitet Email: kvalitet@adm.aau.dk www.kvalitetssikring.aau.dk September 2013 (revideret juni/dec.2014, april/sep.2015, dec. 2016, okt. 2018) Sagsnr.: 2018-412-01052 Procedure for selvevaluering

Læs mere

Procedure for revision af studieordninger og kursusbeskrivelser større ændringer (stort årshjul) Procedureansvarlig sektion

Procedure for revision af studieordninger og kursusbeskrivelser større ændringer (stort årshjul) Procedureansvarlig sektion D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for revision af studieordninger og kursusbeskrivelser større ændringer (stort årshjul)

Læs mere

Ansvarsområder for skole og studienævn på TEKNAT, Aalborg Universitet

Ansvarsområder for skole og studienævn på TEKNAT, Aalborg Universitet Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Niels Jernes Vej 10 9220 Aalborg Kim Jensen Telefon: 9940 9900 Email: kje@adm.aau.dk Dato: 30-04-2014 Sagsnr.: 2014-409-00021 Ansvarsområder for skole og studienævn

Læs mere

Dagsorden AARHUS UNIVERSITET. Møde den: 23. januar 2018 Lokale 366, Bygning 1481, Nobelparken IKK Studienævnsmøde

Dagsorden AARHUS UNIVERSITET. Møde den: 23. januar 2018 Lokale 366, Bygning 1481, Nobelparken IKK Studienævnsmøde Møde den: 23. januar 2018 Lokale 366, Bygning 1481, Nobelparken IKK Studienævnsmøde Dagsorden 1. Navnerunde og kort orientering om studienævnets arbejde kl. 9 til kl. 9.10 1.1 Velkommen og navnerunde 1.2

Læs mere

Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter

Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Procedure for undervisningsevaluering og offentliggørelse af evalueringsrapporter 31. MARTS 2009 UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Fælles procedure for

Læs mere

Formål: Kvalitetssikringssystemet ved NF skal gennem evaluering, i bred forstand, af undervisnings og uddannelsesudbud sikre at:

Formål: Kvalitetssikringssystemet ved NF skal gennem evaluering, i bred forstand, af undervisnings og uddannelsesudbud sikre at: KVALITETSSKRING OG KVALITETSUDVIKLING AF UNDERVISNING OG UDDANNELSE PÅ DET NATURVIDENSKABELIGE FAKULTET, AARHUS UNIVERSITET Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af undervisning og uddannelse ved Det

Læs mere

Evaluering af studienævnsstruktur på Københavns Universitet

Evaluering af studienævnsstruktur på Københavns Universitet Evaluering af studienævnsstruktur på Københavns Universitet Capacent Epinion for Københavns Universitet Marts 2009 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Opbygning... 4 2. Sammenfatning... 6 3. Modeller

Læs mere

Procedure for evaluering af undervisning, semestre og uddannelser

Procedure for evaluering af undervisning, semestre og uddannelser Samfundsøkonomiuddannelsen Fibigerstræde 2 Postboks 159 9100 Aalborg Procedure for evaluering af undervisning, semestre og uddannelser 1. Baggrund Der redegøres i dette notat for de procedurer på Samfundsøkonomi-uddannelsen,

Læs mere

HØRINGSUDKAST. Indstilling til universitetsledelsen Studienævnsstrukturen i den kommende organisation

HØRINGSUDKAST. Indstilling til universitetsledelsen Studienævnsstrukturen i den kommende organisation HØRINGSUDKAST Indstilling til universitetsledelsen sstrukturen i den kommende organisation Indledning Aarhus Universitets bestyrelse har besluttet, at der i forbindelse med den faglige udviklingsproces

Læs mere

Procedure for udvikling af nye uddannelser

Procedure for udvikling af nye uddannelser D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for udvikling af nye uddannelser Procedureansvarlig sektion Formål Resume af proceduren

Læs mere

Model for uddannelsesevaluering v. School of Business and Social

Model for uddannelsesevaluering v. School of Business and Social Model for uddannelsesevaluering v. School of Business and Social Sciences Indledning Nedenstående model tager udgangspunkt i den overordnede model for uddannelsesevaluering på Aarhus Universitet og baserer

Læs mere

Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Organisationsdiagram. Kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet, ST

Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Organisationsdiagram. Kvalitetsarbejde på uddannelsesområdet, ST Kvalitetshåndbogen - Hvem gør hvad? Kvalitetshåndbogen for uddannelser på Science and Technology (ST) er et redskab for studienævnsmedlemmer, uddannelsesansvarlige, studieadministratorer, medlemmer af

Læs mere

KVALITETSLEDELSE OG STUDIEORDNINGSREVISION I SAMARBEJDE MED AFTAGERNE 28. AUGUST 2014

KVALITETSLEDELSE OG STUDIEORDNINGSREVISION I SAMARBEJDE MED AFTAGERNE 28. AUGUST 2014 KVALITETSLEDELSE OG STUDIEORDNINGSREVISION I SAMARBEJDE MED AFTAGERNE MØDE MED AFTAGERGRUPPEN VEDR. PLANLÆGNINGS - OG GEOGRAFIUDDANNELSERNE 28. AUGUST kvalitetsledelse af uddannelser på Aalborg Universitet

Læs mere

Fakultetssekretariatet, Green Light House, 2. sal Tagensvej 16 A, 2200 København N

Fakultetssekretariatet, Green Light House, 2. sal Tagensvej 16 A, 2200 København N D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Til Akademisk Råd MØDEINDKALDELSE 25. NOVEMBER 2009 Forum Akademisk Råd Mødedato: Torsdag d. 3. december

Læs mere

DPU - DANMARKS INSTITUT FOR PÆDAGOGIK OG UDDANNELSE

DPU - DANMARKS INSTITUT FOR PÆDAGOGIK OG UDDANNELSE Side 1/5 Undervisningsevaluering på DPU 2016 Nærværende notat er en sammenfatning af drøftelserne i studienævnet på DPU på baggrund af undervisningsevalueringerne for 2016 behandlet og fremsendt af de

Læs mere

Retningslinjer for undervisningsevaluering og offentliggørelse af undervisningsevalueringsrapporter

Retningslinjer for undervisningsevaluering og offentliggørelse af undervisningsevalueringsrapporter K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Retningslinjer for undervisningsevaluering og offentliggørelse af undervisningsevalueringsrapporter Københavns Universitet har fælles retningslinjer for undervisningsevaluering

Læs mere

Afrapportering af Det Teologiske Fakultets kvalitetssikring

Afrapportering af Det Teologiske Fakultets kvalitetssikring K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Afrapportering af Det Teologiske Fakultets kvalitetssikring af uddannelser 2014-2015 UDDANNELSESSERVICE Ekstern del af fakultetets afrapportering Fakultet Studieår

Læs mere

Proces Processen fra bestyrelsens beslutning d. 15. september frem til en endelig forelæggelse for bestyrelsen er inddelt i faser.

Proces Processen fra bestyrelsens beslutning d. 15. september frem til en endelig forelæggelse for bestyrelsen er inddelt i faser. KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 56, 26. oktober 2011 Pkt. 5. Bilag 1. SAGSNOTAT 1. OKTOBER 2011 Vedr.: Input fra fakulteterne til beslutningsgrundlag, der skal forelægges bestyrelsen inden udgangen

Læs mere

Bilag 2. Analysegruppen vedr. studienævn: Indstilling om studienævnsstruktur

Bilag 2. Analysegruppen vedr. studienævn: Indstilling om studienævnsstruktur AARHUS FACULTY OF ARTS FORSLAG:VISION OG FAGLIG ORGANISERING Bilag 2. Analysegruppen vedr. studienævn: Indstilling om studienævnsstruktur november 2010 Studienævnsstruktur ved Kulturvidenskab Dette oplæg

Læs mere

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 17. DECEMBER 2014 Forum Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk INSTITUT FOR ENGELSK,

Læs mere

Indhold. Projektplan for: Tværfaglige og tværfakultære uddannelser

Indhold. Projektplan for: Tværfaglige og tværfakultære uddannelser Projektplan for: Tværfaglige og tværfakultære uddannelser Projektleder Jens Dolin, Institutleder, Institut for Naturfagenes Didaktik, SCIENCE Øster Voldgade 3 1350 København K Telefon: +45 353-20420 Telefon

Læs mere

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 87 d. 31 januar 2017 Punkt 4. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 23. JANUAR 2017 Vedr. Strategiarbejde på KU fra 2017 og frem REKTORSEKRETARIATET

Læs mere

pædagogisk kompetenceudvikling af undervisere og kvalitetsudvikling af kurser og vejledning.

pædagogisk kompetenceudvikling af undervisere og kvalitetsudvikling af kurser og vejledning. DET NATUR- OG BIOVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Procedure for systematisk undervisningsevaluering og -opfølgning på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet - SCIENCE 15. JULI 2014 Denne

Læs mere

Kandidatuddannelsen i idrætsteknologi

Kandidatuddannelsen i idrætsteknologi Fakultetskontoret for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Niels Jernes Vej 10 9220 Aalborg Uddannelsessekretariatet Sebastian Bue Rakov Telefon: 99 40 96 81

Læs mere

Integreret kvalitetsudvikling af uddannelser. Syddansk Universitet

Integreret kvalitetsudvikling af uddannelser. Syddansk Universitet Integreret kvalitetsudvikling af uddannelser Syddansk Universitet Udviklingsprocessen 2004: Ledelsen besluttede at gennemføre en ekstern audit af uddannelsesområdet på SDU med EVA som operatør 2005: Den

Læs mere

Procedure for lukning og sammenlægning af uddannelser Procedureansvarlig sektion

Procedure for lukning og sammenlægning af uddannelser Procedureansvarlig sektion D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Procedure for lukning og sammenlægning af uddannelser Procedureansvarlig sektion Sektion for

Læs mere

Forretningsorden for Uddannelsesnævn på DPU

Forretningsorden for Uddannelsesnævn på DPU Modtager(e): Studienævnet på DPU Uddannelsesnævnene på DPU Institutledelsen Forretningsorden for Uddannelsesnævn på DPU DPU s forretningsorden tager udgangspunkt i rammeforretningsordenen for Uddannelsesnævn

Læs mere

Undervisnings- og uddannelsesevaluering ved Institut for Kultur og Samfund

Undervisnings- og uddannelsesevaluering ved Institut for Kultur og Samfund Undervisnings- og uddannelsesevaluering ved Institut for Kultur og Samfund De to studienævn ved Institut for Kultur og Samfund har vedtaget følgende evalueringspolitik for alle bachelor- og kandidatuddannelser

Læs mere

GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET

GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET GOD INSTITUT- LEDELSE PÅ AALBORG UNIVERSITET Institutlederen er instituttets øverste leder, hvis vigtigste opgave er at udøve et tydeligt og inspirerende lederskab, der sikrer og videreudvikler den højeste

Læs mere

Procedure for Uddannelsesevalueringer

Procedure for Uddannelsesevalueringer D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for Uddannelsesevalueringer Procedureansvarlig sektion Formål Resume af proceduren Orientering

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 95, d. 12. juni 2018 Pkt. 8. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 1. JUNI 2018 Vedr. Prioritering af strategi 2023-projekter og det samlede arbejde

Læs mere

Møde afholdt: tirsdag den 9. november 2010 kl. 13 14.30

Møde afholdt: tirsdag den 9. november 2010 kl. 13 14.30 DET FARMACEUTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET MØDEREFERAT 10. NOVEMBER 2010 Forum: FSU FAKULTETSSEKRETARIATET LEDELSESSEKRETARIAT Møde afholdt: tirsdag den 9. november 2010 kl. 13 14.30 Sted: Referent:

Læs mere

Delpolitik for universitetspædagogik

Delpolitik for universitetspædagogik Godkendt i direktionen: 5. marts 2009 Senest opdateret: 25. marts 2011 Delpolitik for universitetspædagogik 1.0 Formål Formålet med denne delpolitik er at stimulere en professionalisering af uddannelsernes

Læs mere

OFFENTLIG EVALUERINGSRAPPORT 28. OKTOBER 2010

OFFENTLIG EVALUERINGSRAPPORT 28. OKTOBER 2010 DATALOGISK INSTITUT KØBENHAVNS UNIVERSITET OFFENTLIG EVALUERINGSRAPPORT 28. OKTOBER 2010 Vedr.: Kurser udbudt af Datalogisk Institut 2009/10 DATALOGISK INSTITUT Sagsbehandler: Lisa Ibenfeldt Schultz Kim

Læs mere

Aftagerpaneler Arts. Notat AARHUS UNIVERSITET

Aftagerpaneler Arts. Notat AARHUS UNIVERSITET Akademisk Råd, Arts Notat Aftagerpaneler Arts Der skal nedsættes nye aftagerpaneler ved Arts sommeren 2012. Arts aftagerpaneler er forankret ved Arts enkelte studienævn, og der skal således nedsættes fire

Læs mere

LIFE s evalueringsprocedurer

LIFE s evalueringsprocedurer LIFE s evalueringsprocedurer Formålet med at evaluere undervisningen Formålet med evalueringerne på LIFE er at sikre kvaliteten i undervisningen og i vejledningen. Kvaliteten af fakultetets undervisning

Læs mere

Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser

Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser KØBENHAVNS UNIVERSITET Procedure for rektors godkendelse af oprettelse af nye uddannelser Bilag 1. Tjekliste for udvikling af nye uddannelser inkl. skabeloner Formål Denne procedure beskriver, hvorledes

Læs mere

Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden Studieleder kommenterede, at punkt 8 bortfalder. Dette vil blive drøftet af forperson og næst-forperson.

Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden Studieleder kommenterede, at punkt 8 bortfalder. Dette vil blive drøftet af forperson og næst-forperson. K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T S A M F U N D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T Studienævnsmedlemmerne på Sociologi: Charlotte Baarts (Forperson, Studieleder), Jakob Demant,

Læs mere

Studienævnet ved Institut for Antropologi. Forum. Møde afholdt: 16. februar 2015 fra kl. 13:00-15:45. Sted: 33.1.18

Studienævnet ved Institut for Antropologi. Forum. Møde afholdt: 16. februar 2015 fra kl. 13:00-15:45. Sted: 33.1.18 I N S T I T U T F O R A N T R O P O L O G I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 17. FEBRUAR 2015 Forum Studienævnet ved Institut for Antropologi INSTITUT FOR ANTROPOLOGI Møde

Læs mere

Procedure for Uddannelsesevalueringer

Procedure for Uddannelsesevalueringer D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for Uddannelsesevalueringer Procedureansvarlig sektion Formål Resume af proceduren Orientering

Læs mere

Evalueringsplan for de juridiske kandidatuddannelser og eftervidereuddannelser på Københavns Universitet

Evalueringsplan for de juridiske kandidatuddannelser og eftervidereuddannelser på Københavns Universitet DET JURIDISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Evalueringsplan for de juridiske kandidatuddannelser og eftervidereuddannelser på Københavns Universitet 2015-16 Evalueringen på alle fakultetets uddannelser

Læs mere

Fakultetet afrapporterer på kvalitetssikringsarbejdet til LT som her angivet: Afrapportering Hvornår Ansvarlig for afrapportering

Fakultetet afrapporterer på kvalitetssikringsarbejdet til LT som her angivet: Afrapportering Hvornår Ansvarlig for afrapportering Beskrivelse af monitorering af uddannelserne Fakultetet afrapporterer på kvalitetssikringsarbejdet til LT som her angivet: Afrapportering Hvornår Ansvarlig for afrapportering Årlig uddannelsesredegørelse

Læs mere

Uddannelsesberetning

Uddannelsesberetning Bilag 4 - Formålsbeskrivelse for uddannelsesberetningen Uddannelsesberetning Formål og beskrivelse af anvendelse Formål Uddannelsesberetningen er et formaliseret værktøj til opfølgning på Syddansk Universitets

Læs mere

Uddannelsesberetning

Uddannelsesberetning Uddannelsesberetning Formål og beskrivelse af anvendelse Formål Uddannelsesberetningen er et formaliseret værktøj til opfølgning på Syddansk Universitets kvalitetspolitik. Uddannelsesberetningen bidrager

Læs mere

Evalueringsrapport for medicinstudiet E2012 og F2013

Evalueringsrapport for medicinstudiet E2012 og F2013 D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Studienævnet for medicin EVALUERINGSRAPPORT 7. OKTOBER 2013 Vedr.: Rapport ved Evalueringsrapport

Læs mere

Fakultetssekretariatet, Tagensvej 16, 2200 København N Mødelokale K09 (kælder) Stein Larsen

Fakultetssekretariatet, Tagensvej 16, 2200 København N Mødelokale K09 (kælder) Stein Larsen D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T MØDEREFERAT 5. NOVEMBER 2009 Forum Akademisk Råd (AR) Mødedato: Tirsdag d. 20. oktober 2009, kl. 10.00-13.00

Læs mere

D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T

D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Procedure for systematisk undervisningsevaluering og -opfølgning på Det Natur- og Biovidenskabelige

Læs mere

Procedure for universitetets godkendelse af oprettelse af nye uddannelser

Procedure for universitetets godkendelse af oprettelse af nye uddannelser K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Procedure for universitetets godkendelse af oprettelse af nye uddannelser Bilag 1. Tjekliste for udvikling af nye uddannelser inkl. skabeloner Formål Denne procedure

Læs mere

Sammenfatning af status for uddannelseskvalitet på KU, jf. afrapportering til rektor pr. 1. oktober 2015 Sagsbehandler Uddannelsesservice

Sammenfatning af status for uddannelseskvalitet på KU, jf. afrapportering til rektor pr. 1. oktober 2015 Sagsbehandler Uddannelsesservice KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 83, d. 27. april 2016 Pkt. 12. Bilag 4 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 15. APRIL 2016 Vedr. Sammenfatning af status for uddannelseskvalitet på KU,

Læs mere

Procedure for akkreditering af eksisterende uddannelser

Procedure for akkreditering af eksisterende uddannelser Procedure for akkreditering af eksisterende uddannelser Indtil KU bliver institutionsakkrediteret, skal fakultetets uddannelser fortsat turnusakkrediteres. Turnusakkreditering sker i overensstemmelse med

Læs mere

(AC-vejleder, observatør), Jan Gustafsson (VIP germansk og romansk) og Laura Bech Hansen (studenterrepræsentant for germansk og romansk).

(AC-vejleder, observatør), Jan Gustafsson (VIP germansk og romansk) og Laura Bech Hansen (studenterrepræsentant for germansk og romansk). D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 22. OKTOBER 2014 Forum Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk INSTITUT FOR ENGELSK, GERMANSK

Læs mere

Dagsorden AARHUS UNIVERSITET. Møde den: 25. april 2018 Lokale 366, Bygning 1481, Nobelparken IKK Studienævnsmøde

Dagsorden AARHUS UNIVERSITET. Møde den: 25. april 2018 Lokale 366, Bygning 1481, Nobelparken IKK Studienævnsmøde Møde den: 25. april 2018 Lokale 366, Bygning 1481, Nobelparken IKK Studienævnsmøde Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden kl. 9 til 9.05 2. Transformation af profilfagene på Arts (drøftelsespunkt) kl. 9.05

Læs mere

Model for uddannelsesevaluering på Arts

Model for uddannelsesevaluering på Arts Notat Model for uddannelsesevaluering på Arts Som en del af kvalitetssikringsarbejdet gennemføres såvel uddannelsesevalueringer som årlige statusser. Formålet med uddannelsesevalueringen er at identificere

Læs mere

Bestyrelse. Rektor. Prorektor Direktør SCIENCE. Fakultet s. 7. Fakultet s. 8. Fakultet. s. 3

Bestyrelse. Rektor. Prorektor Direktør SCIENCE. Fakultet s. 7. Fakultet s. 8. Fakultet. s. 3 Bestyrelsesmøde nr. 65, den 4. december 2012 Pkt. 6. Bilag 1 Bilag 1 Københavns Universitet: Organisationsdiagram* Bestyrelse Rektor Prorektor Direktør Ledelsesfora, råd og udvalg s. 2 FA Fællesadministrationen

Læs mere

Bilagsoversigt til Indledning

Bilagsoversigt til Indledning Det Humanistiske Fakultetskontor Kroghstræde 3 9220 Aalborg Ø Bilagsoversigt til Indledning Bilag: 0a: Det Humanistiske Fakultets Milepælsplan for fortsat kvalitetsudvikling af uddannelserne under studienævnet

Læs mere

Fakultetsledelsen FARMA. Forslag til oprettelse og organisering af en ph.d.-skole på FARMA

Fakultetsledelsen FARMA. Forslag til oprettelse og organisering af en ph.d.-skole på FARMA DET FARMACEUTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Fakultetsledelsen FARMA Forslag til oprettelse og organisering af en ph.d.-skole på FARMA 20. SEPTEMBER 2007 Baggrund: Den nye Universitetslov, som træder

Læs mere

Att. Medlemmerne af studienævnet for Medier, Erkendelse og Formidling, Henrik Søndergaard, Studieleder Malthe Grindsted Ulrik, AC-Studievejleder

Att. Medlemmerne af studienævnet for Medier, Erkendelse og Formidling, Henrik Søndergaard, Studieleder Malthe Grindsted Ulrik, AC-Studievejleder K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET I N S T I T U T F O R M E D I E R, E R K E N D E L S E O G F O R M I D L I N G Att. Medlemmerne af studienævnet for Medier, Erkendelse og Formidling, Henrik Søndergaard,

Læs mere

Udkast til fælles retningslinjer for adjunktpædagogikum på Københavns Universitet

Udkast til fælles retningslinjer for adjunktpædagogikum på Københavns Universitet KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT 21. JANUAR 2010 Vedr.: Udkast til fælles retningslinjer for adjunktpædagogikum på Københavns Universitet UDDANNELSESSERVICE UDDANNELSESSTRATEGISK Sagsbehandler: Peder Andersen

Læs mere

Desuden deltog: Susanne Fjeldsted og Sarah Kjærgaard Pedersen (under behandling af pkt. 3).

Desuden deltog: Susanne Fjeldsted og Sarah Kjærgaard Pedersen (under behandling af pkt. 3). Referat af møde i masterstudienævn fredag den 4. december kl. 10.00-12.00 Til stede: Dennis Ramsdahl, Winni Johansen, Michael Nørager Fraværende: Torsten Kolind Desuden deltog: Susanne Fjeldsted og Sarah

Læs mere

38. bestyrelsesmøde REKTORSEKRETARIATET

38. bestyrelsesmøde REKTORSEKRETARIATET K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Københavns Universitets bestyrelse M Ø D E R E F E R A T 20. APRIL 2009 Forum 38. bestyrelsesmøde REKTORSEKRETARIATET Møde afholdt: 30. marts 2009 kl. 13.00 Sted:

Læs mere

SN-IKK. Forum Studienævnsmøde kl Mødedato: Onsdag den 17. august Sted: Lokale Afbud: Rebekka Laugesen, Erik Damhus

SN-IKK. Forum Studienævnsmøde kl Mødedato: Onsdag den 17. august Sted: Lokale Afbud: Rebekka Laugesen, Erik Damhus I N S T I T U T F O R K U N S T - O G K U L T U R V I D E N S K A B K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T SN-IKK R E F E R A T 24. AUGUST 2016 Forum Studienævnsmøde kl. 13.00-16.00 Mødedato: Onsdag

Læs mere

Notat om SDU s uddannelsesberetning

Notat om SDU s uddannelsesberetning SDU Uddannelseskvalitet Notat om SDU s Sidst revideret, juni 2018 sdu.dk/uddannelseskvalitet Kolofon Dokumentets status: Gældende Godkendt pr.: 13. juni 2018 Godkendt af: Direktionen Gældende for: SDU

Læs mere

Studienævnet ved INSS. Studienævnet ved INSS. Forum. Møde afholdt: Sted: INSS Peter Christiansen. Referent:

Studienævnet ved INSS. Studienævnet ved INSS. Forum. Møde afholdt: Sted: INSS Peter Christiansen. Referent: I N S T I T U T F O R N O R D I S K E S T U D I E R O G S P R O G V I D E N S K A B K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Studienævnet ved INSS MØDEREFERAT 11. DECEMBER 2008 Forum Studienævnet ved

Læs mere

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 20. AUGUST 2014 Forum Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk INSTITUT FOR ENGELSK, GERMANSK

Læs mere

Model for uddannelsesevaluering på Arts

Model for uddannelsesevaluering på Arts Notat Model for uddannelsesevaluering på Arts Som en del af kvalitetssikringsarbejdet gennemføres såvel uddannelsesevalueringer som årlige statusser. Formålet med uddannelsesevalueringen er at identificere

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNINGER SOM OPFØLGNING PÅ PROBLEMANALYSEN

FORSLAG TIL BESLUTNINGER SOM OPFØLGNING PÅ PROBLEMANALYSEN FORSLAG TIL BESLUTNINGER SOM OPFØLGNING PÅ PROBLEMANALYSEN DEN INTERNE PROBLEMANALYSE 13. november 2013 tiltrådte bestyrelsen den interne problemanalyse Målet var at få identificeret og håndteret betydende

Læs mere

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af:

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af: Oprettet: 140318 Senest rev.: 150126 J.nr.: 2010-027729 Kvalitetssikring systematisk Ref: KP/MeO Behandlet / godkendt af: rektoratet 150121 Kvalitetssikring på DJM Institutionsakkreditering og kvalitetssikring

Læs mere

Studienævnets nøgletalsvurdering vedr. studienævnsrapport 2016

Studienævnets nøgletalsvurdering vedr. studienævnsrapport 2016 Fakultetskontoret for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Niels Jernes Vej 10 9220 Aalborg Uddannelsessekretariatet Line Kousholt Caspersen Telefon: 99 40 96

Læs mere

Dagsorden AARHUS UNIVERSITET. Møde den: 26. juni 2019 Lokale 366, Bygning 1481, Nobelparken IKK Studienævnsmøde

Dagsorden AARHUS UNIVERSITET. Møde den: 26. juni 2019 Lokale 366, Bygning 1481, Nobelparken IKK Studienævnsmøde Møde den: 26. juni 2019 Lokale 366, Bygning 1481, Nobelparken IKK Studienævnsmøde Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden kl. 13 til 13.05 2. Opfølgning på referat kl. 13.05 til 13.15 3. Indkomne sager 4.

Læs mere

Deltagere studerende: Christian Hoe, Ulisa Jeyaratnam, Amalie Hahn Jensen, Anders Thastum Vedsted

Deltagere studerende: Christian Hoe, Ulisa Jeyaratnam, Amalie Hahn Jensen, Anders Thastum Vedsted Møde den: 15. august 2017, kl. 14.00 17.00 Bygning og lokale: 1260-310 Studienævnsmøde Folkesundhedsvidenskab Referat Deltagere VIP: Mette Vinther Skriver, Morten Frydenberg, Viola Burau og Loni Leddere

Læs mere

Forslag til model for implementering og opfølgning på Strategi Bestyrelsesmøde nr. 91, d. 24. okt Pkt. 4. Bilag 1

Forslag til model for implementering og opfølgning på Strategi Bestyrelsesmøde nr. 91, d. 24. okt Pkt. 4. Bilag 1 Forslag til model for implementering og opfølgning på Strategi 2018-2023 Bestyrelsesmøde nr. 91, d. 24. okt. 2017 Pkt. 4. Bilag 1 13-10-2017 2 Et samlet og fokuseret KU, der arbejder i samme retning Ny

Læs mere

DET TEOLOGISKE FAKULTET

DET TEOLOGISKE FAKULTET DET TEOLOGISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Medlemmerne af Studienævnet for Teologi: Stud. theol. Karsten Krambs Stud. theol. Anders Martin Lauritsen Stud. theol. Trine L. Taylor (næstformand) Lektor

Læs mere

APV 2012 Initiativer på KU-niveau HR ARBEJDSMILJØ OG

APV 2012 Initiativer på KU-niveau HR ARBEJDSMILJØ OG KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 69, den 29. oktober 2013 Pkt. 9B. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 3. OKTOBER 2013 Vedr.: APV 2012 Initiativer på KU-niveau HR ARBEJDSMILJØ

Læs mere

Procedure for dimittendundersøgelser

Procedure for dimittendundersøgelser D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T KØBENHAVNS UNIVERSITET Procedure for dimittendundersøgelser Procedureansvarlig sektion Formål Resume af proceduren Orientering af interessenter

Læs mere

OFFENTLIG EVALUERINGSRAPPORT 27. OKTOBER 2011

OFFENTLIG EVALUERINGSRAPPORT 27. OKTOBER 2011 DATALOGISK INSTITUT KØBENHAVNS UNIVERSITET OFFENTLIG EVALUERINGSRAPPORT 27. OKTOBER 2011 Vedr.: Sagsbehandler: Kurser udbudt af Datalogisk Institut ved det Naturvidenskabelige fakultet i studieår 2010/11

Læs mere

Studiestartsstrategi. Det Humanistiske Fakultet Syddansk Universitet

Studiestartsstrategi. Det Humanistiske Fakultet Syddansk Universitet Studiestartsstrategi Det Humanistiske Fakultet Syddansk Universitet 30 06 2008 Indholdsfortegnelse 1.0 Baggrund... 3 1.1 Ikrafttrædelse... 3 2.0 Studiernes ansvarsområder... 4 2.1 Velkomstpakke/informationspakke...

Læs mere

Fælles principper og rammer for uddannelseskvalitetsprocesser: Årlig status og uddannelsesevaluering

Fælles principper og rammer for uddannelseskvalitetsprocesser: Årlig status og uddannelsesevaluering Fælles principper og rammer for uddannelseskvalitetsprocesser: Årlig status og uddannelsesevaluering Aarhus Universitets politik for kvalitetsarbejdet på uddannelsesområdet udgør det fælles værdigrundlag

Læs mere

Deltagere VIP: Morten Frydenberg (stedfortræder for Studieleder og studienævnsformand), Mette Vinther Skriver, og Loni Leddere

Deltagere VIP: Morten Frydenberg (stedfortræder for Studieleder og studienævnsformand), Mette Vinther Skriver, og Loni Leddere Møde torsdag den: 15. december 2016, kl. 10.15 12.15 Bygning og lokale: Værkstedet, bygn. 1633, lokale 225 Studienævnsmøde Folkesundhedsvidenskab Referat Deltagere VIP: Morten Frydenberg (stedfortræder

Læs mere

Studienævnet for It og Sundhed. Forum. Møde afholdt Mandag d. 8. februar , Odontologisk mødelokale. Sted. Christine Gulstad.

Studienævnet for It og Sundhed. Forum. Møde afholdt Mandag d. 8. februar , Odontologisk mødelokale. Sted. Christine Gulstad. K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T M Ø D E R E F E R A T 9. FEBRUAR 2016 Forum Studienævnet for It og Sundhed AFDELINGEN FOR UDDANNELSE

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 79, den 4. juni 2015 Pkt. 6. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse

Bestyrelsesmøde nr. 79, den 4. juni 2015 Pkt. 6. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 79, den 4. juni 2015 Pkt. 6. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse SAGSNOTAT 20. MAJ 2015 Vedr.: Midtvejsstatus vedrørende institutionsakkreditering på Københavns

Læs mere

Afrapportering af fakultetets kvalitetssikring af uddannelser

Afrapportering af fakultetets kvalitetssikring af uddannelser Afrapportering af fakultetets kvalitetssikring af uddannelser Ekstern del af fakultetets afrapportering Fakultet Studieår 2013/2014 Dekanens generelle bemærkninger Analyse af kvantitativt og kvalitativt

Læs mere

Studienævnet ved Institut for Antropologi INSTITUT FOR ANTROPOLOGI

Studienævnet ved Institut for Antropologi INSTITUT FOR ANTROPOLOGI K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET I N S T I T U T F O R A N T R O P O L O G I M Ø D E R E F E R A T 12. SEPTEMBER 2016 Forum Studienævnet ved Institut for Antropologi INSTITUT FOR ANTROPOLOGI Møde

Læs mere

SCIENCE organisation

SCIENCE organisation SCIENCE organisation Direktion Dekanen er fakultetets leder og har det overordnede ansvar for fakultetets virksomhed. De fire prodekaner repræsenterer dekanen i forhold til tre af fakultetets kerneopgaver:

Læs mere

Fakultetssekretariatet, Tagensvej 16, 2200 København N Frokoststuen på 2. sal

Fakultetssekretariatet, Tagensvej 16, 2200 København N Frokoststuen på 2. sal D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Til MØDEINDKALDELSE 22. OKTOBER 2008 Forum Mødedato: Tirsdag d. 28. oktober 2008, kl. 13.00-16.00 Sted:

Læs mere

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET STRUKTUR, ROLLE OG FUNKTION Arbejdsgruppen om akademiske råd, 12. oktober 2011 2 DISPOSITION Indhold Indledning Universitetslovens bestemmelser...

Læs mere