Industrien som Karrierevej. Adoptionskoncept

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Industrien som Karrierevej. Adoptionskoncept"

Transkript

1 Industrien som Karrierevej Adoptionskoncept

2 Adoptionskoncept Baggrund Adoptionsklassekonceptet er en del af projektet, Industrien som Karrierevej. Projektet bygger videre på tankerne fra Den åbne skole og folkeskolereformen om at åbne folkeskolen op over for det omgivende samfund. Den grundlæggende idé er at bygge bro mellem industrien og folkeskolen med henblik på at synliggøre produktion som en attraktiv karrierevej over for elever. Projektet er støttet af Region Syddanmarks uddannelsespulje. Hvad er adoption? Kernen i adoptionstanken er, at skoleklasser bliver adopteret af lokale virksomheder. Adoptionsklasserne starter i 5. klasse og fortsætter til og med 9. klasse hvis muligt. Adoptionen evalueres en gang årligt og fortsætter, hvis det giver mening. Klasserne og virksomhederne følges ad gennem hele forløbet, og elever samarbejder med virksomhederne minimum to gange årligt. Klasserne får mulighed for at tænke virksomheden ind i mange forskellige undervisningssammenhænge i løbet af et forløb. Det giver derved mulighed for at lave parallelle undervisningsforløb, hvor undervisningsplan og praktiske opgaver hos virksomhederne tænkes sammen.

3 Hvad får... eleverne ud af det? Eleverne får mulighed for at opleve virkelighedsnære opgaver i virksomheden, så de kan danne sig billeder af, hvad det vil sige at arbejde i en produktionsvirksomhed. Eleverne får mulighed for at danne relationer og netværk med medarbejdere i virksomhederne i lokalområdet. Eleverne kan få nedbrudt eventuelle fordomme om arbejdet i industrien. Eleverne får mulighed for at opleve dele af deres fag i praksis. skolerne ud af det? Skolerne får mulighed for at leve op til målsætningerne omkring Den åbne skole. Skolen bliver koblet sammen med en industrivirksomhed, der fuldt ud er committed til at adoptere en 5. klasse og hvis muligt følge den i årene op til og med 9. klasse. Skolen og underviserne får tilknyttet en lokal tovholder (skolekonsulent i forvaltningen) der hjælper med koordinering af adoptionsklassekonceptet. Underviserne får inspiration til opgaver, der er tilpasset læringsmålene for eleverne. virksomhederne ud af det? Virksomhederne får mulighed for at gøre sig synlig overfor fremtidig arbejdskraft. Virksomhederne tager et socialt ansvar for lokalområdet. Virksomhederne får mulighed for at præge elevernes, skolernes og vejledernes syn på virksomhederne. Virksomhederne finder ud af, hvilke forventninger elever har til et job i industrien.

4 Sådan kan et år med adoption forløbe Andet virksomhedsbesøg Igangsætningsmøde Skoleårets start Andet planlægningsmøde Første planlægningsmøde Første virksomhedsbesøg Lokation: Hos virksomheden. Mulige deltagere: Virksomhedsrepræsentant, skolelærer, skoleleder og repræsentant fra enten Den Kommunale Ungevejledning, skoleforvaltning og det lokale erhvervskontor. Forslag til agenda: Virksomhedsrepræsentant giver en rundvisning og introduktion til virksomheden. Drøftelse af hvordan første interaktion mellem klasse og virksomhed kan forløbe. Virksomheden byder ind med hvad der kan lade sig gøre, og læreren byder ind med, hvad der er relevant ift. elevernes alderstrin. Hvad skal virksomheden og skolen forberede til næste gang. Drøftelse af holdstørrelse. Skal det være hele klassen på én gang? Der laves et aftaledokument hvor forventninger og aftaler nedfældes. Lokation: På skolen. Igangsætningsmøde Skoleårets start i august På forældremøde i forbindelse med skoleårets start præsenteres adoptionsforløbet for forældre. En repræsentant fra virksomheden, der adopterer, kan evt. deltage i mødet. Husk at få forældrenes tilsagn til at billeder/videoer med børnene må vises på virksomheden.

5 Lokation: Hos virksomheden eller på skolen. Første planlægningsmøde Deltagere: Virksomhedsrepræsentant, skolelærer, skoleleder og repræsentant fra enten Den Kommunale Ungevejledning, skoleforvaltning og det lokale erhvervskontor. Forslag til agenda: Skolen har på baggrund af igangsætningsmødet forberedt et forslag til, hvordan første besøg af klassen kan forløbe. Virksomheden byder ind med hvad der kan lade sig gøre, og læreren byder ind med, hvad der er relevant ift. elevernes alderstrin. Datofastlæggelse for første virksomhedsbesøg. Hvad skal virksomheden og skoleklassen forberede op til næste interaktion. Se God guideline til et virksomhedsbesøg og eksempel på drejebog til første virksomhedsbesøg bagerst i brochuren. Lokation: På virksomheden. Første virksomhedsbesøg Deltagere: Virksomhedsrepræsentant, skolelærer og elever. Forslag til program: Virksomhedsrepræsentant giver en rundvisning og introduktion til virksomheden. Her er det vigtigt, at virksomheden viser, at der behov for mange forskellige funktioner for at drive en virksomhed. Spørgsmål fra eleverne. Se forslag til spørgsmål bagerst i brochuren. Eleverne kan blive præsenteret for case de skal løse. Hands on-opgave til eleverne. Eleverne må meget gerne lave/løse en opgave hands on, så det ikke kun er snak, ord og billeder. Lokation: Hos virksomhed, på skolen eller telefonmøde. Andet planlægningsmøde Deltagere: Virksomhedsrepræsentant og lærerteamet. Efter behov kan der evt. suppleres med skoleleder eller repræsentant fra Den Kommunale Ungevejledning, skoleforvaltningen og det lokale erhvervskontor. Forslag til agenda: Evaluering af første virksomhedsbesøg. Er der noget der skal justeres? Beslutning om hvordan anden interaktion mellem klasse og virksomhed skal forløbe. Virksomheden byder ind med hvad der kan lade sig gøre, og læreren byder ind med, hvad der er relevant ift. elevernes alderstrin. Datofastlæggelse for anden interaktion. Hvad skal virksomheden og skoleklassen forberede til næste interaktion? Lokation: Kan evt. foregå på skolen, hvis dette giver mening eller hos virksomheden. Andet virksomhedsbesøg Deltagere: Virksomhedsrepræsentant, skolelærer og elever. Forslag til program: Eleverne præsenterer deres løsninger på casen eller de opgaver der blev defineret på det første møde. Eleverne modtager tilbagemelding/evaluering fra virksomheden på deres løsninger. Efter det sidste virksomhedsbesøg kontakter den ansvarlige lærer virksomheden for at evaluere første adoptionsår og for at spørge ind til muligheden for at fortsætte adoptionen det kommende skoleår.

6 Inspiration til opgaver i Industrien som karrierevej

7 Catering Engros: Chauførene skal have sikkerhedsveste på, på lageret, men glemmer ofte at tage dem af hvad gør vi? Eleverne finder løsningen. HN Group: Eleverne skal assistere med at lave en YouTube-kampagne i forbindelse med rekruttering. LEMAN: Profilering af virksomheden set med en 5. klasses øjne. På dansk og engelsk og på forskellige kommunikationsplatforme. Arla Foods: Workshops omkring dagligdagsudfordringer inden for fem områder: Produktion, lager, logistik, vedligehold, administration. Veksø: Eleverne arbejder med et produktudviklingsprojekt om intelligent terrorsikring i byrummene. AGA: Optimering/forbedring af lager i forbindelse med et LEAN-projekt Møldam Elektro: Eleverne skal arbejde med små elektromotorer. UB-Let: Adoptionsklassen skal se på nye måder at sætte motorer på transportudstyr. Certex: Eleverne har arbejdet med produktions-innovation og bygget Tarzan-baner i miniformat. Zebicon: Gruppevis skal eleverne lave en bestilling af en beholder/form med målspecifikationer, som en anden gruppe efterfølgende skal bygge. B.H. Smede og Montage: Eleverne får indsigt i arbejdet som kleinsmed ved at lave egne lysestager.

8 Drejebog til første besøg på industrivirksomheden Fokus på dette første besøg er, at eleverne får en forståelse for virksomheden, de funktioner der er på virksomheden og de medarbejdere der er på virksomheden. Tips til læreren: Det er en god idé, at eleverne har navneskilte på gør det nemmere for virksomheden Hav styr på om der er elever der ikke må fotograferes/filmes og giv virksomheden besked herpå da de ofte vil gøre det til brug på sociale medier. Se bilag 1 for uddybende guidelines for virksomhedsbesøg. Før besøg på virksomheden: Forslag til forberedelse til virksomhedsbesøg: Svar på spørgsmålene i bilag 2 ved at undersøge virksomhedens hjemmeside. Det der ikke findes svar på via hjemmesiden tager I med som spørgsmål til virksomheden, når I besøger virksomheden første gang: Udarbejd interviewskema, såfremt eleverne skal interviewe medarbejderne om deres job. Der kan evt. tages udgangspunkt i bilag 3 Et læringsbesøg på virksomheden kan se således ud: (2-timers besøg) Eleverne ankommer på virksomheden og bliver budt velkommen af virksomhedens kontaktperson Eleverne introduceres til dagens læringsbesøg. Det kan være i form af et oplæg om virksomheden eller en præsentation af medarbejdere og evt. deres uddannelse samt hvilket job, de udfører Eleverne er på forhånd af klassens lærer inddelt i hold (såfremt der er behov for det), som nu følger en medarbejder ud for at få en rundvisning, arbejde med det tema der er aftalt, eller evt. filme virksomheden eller interviewe medarbejdere Opsamling og spørgsmål Tak for i dag. (Heldagsbesøg) Er der mulighed for at elevere kan være længere tid på virksomheden kan besøget udvides med nedenstående forløb i umiddelbar forlængelse af ovenstående: Eleverne samles igen her kan være indlagt en lille pause, en leg eller lign. Det kunne også være eleverne har forberedt noget bevægelse, som medarbejderne skal deltage i Der arbejdes videre med dagens tema. Det kan være holdene skal prøve nye opgaver, møde nye medarbejdere, tegne, filme eller fortælle hinanden om det de har oplevet Frokost eleverne spiser sammen med medarbejderne i kantinen Er der behov for at arbejde videre med opgaver i virksomheden kan det gøres ellers er det tak for i dag.

9 Efter besøg på virksomheden som samtidig er forberedelse til andet besøg på virksomheden: Eleverne præsenterer den viden, de har opnået, for hinanden. Eleverne tegner virksomhedens produkts vej fra råvare til slutprodukt. Hvor skaber virksomheden værdi i forløbet? Kan gøres gruppevis. Eleverne skal lave en evaluering af forløbet. Dette kan gøres i grupper eller individuelt. Eleverne kan starte med at nedskrive 3 pointer, de mener var godt ved virksomhedsbesøget og 1 forbedringsforslag. For de ambitiøse Eleverne skal finde 3 ting, de synes virksomheden kan gøre bedre. Find herefter en alternativ løsning til disse problematikker. Meget gerne praktiske problematikker som fx: skiltning finde vej placering af produkter på lager anvendelse af produkter forslag til nye produkter, der skal udvikles. Eleverne kan komme med forbedringer til virksomhedens hjemmeside. Dernæst skal eleverne komme med et forslag til, hvilke sociale-medier virksomheden burde markedsføre sig på for at tiltrække flere unge medarbejdere til virksomheden. Eleverne har tidligere set virksomhedens logo. Opgaven er nu at tegne/designe et nyt logo til virksomheden. Eleverne kan til sidst ved hjælp af de videoer, lave en reklamevideo, som kan få unge til at vælge en bestemt type uddannelse (med udgangspunkt i en af de uddannelser virksomheden efterspørge, f.eks. industritekniker eller smed efter folkeskolen. Vælger I at de skal løse denne opgave er det vigtigt at eleverne laver video af forløbet undervejs.

10 Bilag 1 Guideline til et virksomhedsbesøg også når det handler om adoption eller OSO- og praktikopgave i 10. klasse Generelt om virksomhedsbesøg Om kort tid skal I på besøg i en virksomhed. Det skulle gerne blive spændende for jer. Virksomheden, som skal være vært for jer, vil gøre meget for, at i får et godt udbytte af besøget. Men udbyttet afhænger også af jeres forberedelser og planlægning. Et virksomhedsbesøg er altså ikke en skovtur. Besøget skal hænge sammen med det tema/emne. I arbejder med i klassen, og virksomhedstypen skal også passe til jeres emne. I skal se virksomhedsbesøget som en spændende mulighed for at gå på opdagelse i en ny verden, og I skal være nysgerrige, aktive og stille spørgsmål. Der vil være mange ukendte ting, som I ikke møder i dagligdagen på skolen og i jeres hverdag. I skal derfor være forberedte på at bruge tiden på at samle oplysninger, viden, indtryk, idéer og erfaringer, som kan besvare de spørgsmål, I har på forhånd, og de som opstår undervejs. Forberedelse af virksomhedsbesøg: Forberedelse er nøgleordet for et godt virksomhedsbesøg: Afklar hvad I vel have ud af besøget. Hvad er jeres forventninger. Hvad vil I gerne vide noget om? Hvad vil I lære af besøget? Hvad ved I i forvejen? Undersøg på virksomhedens hjemmeside fakta om virksomheden. Forbered spørgsmål til virksomhedens ansatte (se virksomhedsprofil på næste side). Under virksomhedsbesøget: I skal være indstillede på at være aktive. I skal vise interesse, iagttage, lytte, stille spørgsmål, notere og eventuelt tegne eller tage billeder/video. Opfør jeg høfligt og husk altid at sige tak. Efter virksomhedsbesøg: Hvordan vil I behandle oplevelserne og informationerne, når I kommer tilbage til skolen? Vil I lave rapporter, plancher, aviser, udstillinger, skuespil, foredrag eller collager? Hvordan får I sagt tak for besøget? Det vil måske være en god idé at sende et brev med nogle af jeres produkter. Inden du går igang med et interview Når du/i besøger en virksomhed og skal interviewe en medarbejder, er det vigtigt, at du husker: At præsentere dig selv: Hvor kommer du fra? Hvad hedder du? At fortælle hvorfor du vil interviewe vedkommende hvad er det, du har brug for at vide? Hvad skal du bruge interviewet til? At stille åbne spørgsmål, så du får de svar, du har brug for. At sige tak til medarbejderen for, at han/hun tog sig tid til at snakke med dig. At fortælle hvor lang tid, du regner med at skulle bruge?

11 Bilag 2 Bilag 3 Virksomhedsprofil Brug nogle af følgende spørgsmål til at tegne en profil af virksomheden: Hvad hedder virksomheden? Hvorfor hedder den det, den gør? Hvor ligger virksomheden? Hvorfor ligger virksomheden mon der? Er der tale om en privat eller en offentlig virksomhed? Har virksomheden et logo? I så fald: Hvad forestiller dette logo? Hvordan startede virksomheden? Hvem grundlagde den? Hvornår? Hvem ejer virksomheden i dag? Hvad producerer virksomheden? Hvordan bliver produkterne fremstillet? Anvendes moderne teknologi? Hvem producerer virksomheden til? Er der tale om eksport? I så fald: Til hvilke lande? Hvem er virksomhedens kunder? Hvor mange ansatte har virksomheden? Hvilke slags job findes der i virksomheden? Hvilke uddannelse har de ansatte? Har der været flere eller færre ansatte tidligere? Hvordan er de ansattes kønsfordeling? Laver mænd og kvinder det samme? Hvordan er virksomhedens arbejdsmiljø? (fx. udluftning, støj, hygiejne). Hvordan er arbejdsforholdene for personalet? (fx. flextid, orlov, ferier, pauser, barsel). Har virksomheden en personalepolitik? Hvad er virksomhedens omsætning? Hvad tjener virksomheden? Hvad lægger du mærke til på virksomhedens hjemmeside? Hvordan tegner fremtiden for virksomheden? Medarbejderprofil Brug nogle af følgende spørgsmål til at tegne en profil af en medarbejder: Hvad kaldes dit job? Hvilken uddannelse har du? Har du stået i lære, eller har du taget en lang eller kort uddannelse? Er du glad for dit job? Hvorfor? Hvorfor ikke? Hvad er godt ved dit job? Er du leder? Hvor længe har du haft dit job? Hvor lang er din arbejdstid normalt? Har du tit overarbejde? Er dit job præget af rutiner? har du selv stor indflydelse på din arbejdsdag? Er dit job fyssisk eller psykisk hårdt? Er du mest ude eller inde? Samarbejder du med andre? Har du brug for at være kreativ? Taler du meget i telefon, bruger computer, sidder du meget ned? Hvad skal du være god til i dit job? Har du et stort ansvar? Er der mulighed for efteruddannelse og kurser? Hvad bille du være, da du gik i folkeskolen? Havde du svært ved at vælge uddannelse? Får du en tilfredsstillende løn? Har du nogle Frynsegoder? Kunne du tænke dig et andet job? Præsentér et job Beskriv et job: Hvad laver du som xxxx? Hvad skal du være god til? Hvor store er mulighederne for at få et job? Hvad er lønniveauet? Hvilken uddannelse kræver jobbet? Hvad er adgangskravene til uddannelsen? Hvor i landet kan du tage uddannelsen? Hvilke andre job ligner? nævn mindst 2.

12 Industrien som Karrierevej Adoptionskoncept Vi er indgået i adoptionssamarbejdet, da vi har meget fokus på at rekruttere de rette medarbejdere. Som industrivirksomhed er vi heller ikke særlig kendt i lokalområdet, og via dette samarbejde gør vi således noget godt for lokalområdet samtidig med, at vi gør os synlige overfor fremtidens arbejdskraft. Majbritt Petersen ADMINISTRERENDE DIREKTØR, CERTEX Vi er gået ind i samarbejdet omkring adoption, da vi kan se, at det er med til at skabe nye måder at tænke læring på og på samme tid fremmer elevernes kompetencer i forhold til samarbejde og problemløsning. Derudover er det en unik mulighed for at imødekomme rammerne for den åbne skole, hvor eleverne får indsigt i lokalområdets industrivirksomheder. Nina Christensen VICESKOLELEDER, BILLUNDSKOLEN Se mere på Adoptionskoncept

Industrien som Karrierevej. Adoptionskoncept

Industrien som Karrierevej. Adoptionskoncept Industrien som Karrierevej Hvad får... Baggrund Adoptionsklassekonceptet er en del af projektet, Industrien som Karrierevej. Projektet bygger videre på tankerne fra Den åbne skole og folkeskolereformen

Læs mere

Industrien som karrierevej. - Adoptionskoncept

Industrien som karrierevej. - Adoptionskoncept Industrien som karrierevej - Adoptionskoncept Adoptionskoncept Baggrund Adoptionsklassekonceptet er en del af projektet, Industrien som Karrierevej. Projektet bygger videre på tankerne fra Den åbne skole

Læs mere

Industrien som karrierevej. Samarbejde med det kommunale 10. klassecenter Herunder samarbejde omkring OSO (Obligatorisk Selvvalgt Opgave)

Industrien som karrierevej. Samarbejde med det kommunale 10. klassecenter Herunder samarbejde omkring OSO (Obligatorisk Selvvalgt Opgave) Industrien som karrierevej Samarbejde med det kommunale 10. klassecenter Herunder samarbejde omkring OSO (Obligatorisk Selvvalgt Opgave) Samarbejde med 10 klasse Baggrund Industriens samarbejde med 10

Læs mere

HANDS-ON TOUR HÅNDBOG

HANDS-ON TOUR HÅNDBOG HANDS-ON TOUR HÅNDBOG FORORD Danske produktionsvirksomheder har brug for dygtige faglærte. Men erhvervsuddannelserne, som skal uddanne de dygtige industriteknikere, plastmagere, tekniske designere og

Læs mere

Robotter, automatisering og effektiv produktion

Robotter, automatisering og effektiv produktion Robotter, automatisering og effektiv produktion Vejledning til virksomheden Et undervisningsforløb udviklet til 7. klassetrin 8. maj 2019 Vejledning til virksomheden Robotter, automatisering og effektiv

Læs mere

Lokalafdeling Skive Viborg & Omegn. Ansøgning

Lokalafdeling Skive Viborg & Omegn. Ansøgning Ansøgning Industriens uddannelser Fremtidens uddannelser Ansøgning på vegne af DS Håndværk og Industri Skive-Viborg & Omegn: Kasserer Jørgen Jacobsen, Vestermarken 25, Vester Jølby, 7950 Erslev. Tlf: 2363

Læs mere

HANDS-ON TOUR HÅNDBOG

HANDS-ON TOUR HÅNDBOG HANDS-ON TOUR HÅNDBOG FORORD Der er mange myter om erhvervsuddannelser blandt unge i folkeskolens afgangsklasser, der skal til at vælge uddannelse. Myter, der påvirker de unges uddannelsesvalg og derved

Læs mere

aarhustech.dk Grundskolen og de tekniske erhvervsuddannelser

aarhustech.dk Grundskolen og de tekniske erhvervsuddannelser Grundskolen og de tekniske erhvervsuddannelser Indhold I dette katalog har vi sammensat en bred vifte af aktivitetstilbud, som retter sig mod grundskoler. Aktiviteterne kan benyttes som værktøj i målsætningen

Læs mere

Metal og muligheder. Virksomhedsvejledning. Et undervisningsforløb. udviklet til 6. klassetrin

Metal og muligheder. Virksomhedsvejledning. Et undervisningsforløb. udviklet til 6. klassetrin Metal og muligheder Virksomhedsvejledning Et undervisningsforløb udviklet til 6. klassetrin Metals egenskaber 9. maj 2019 Dok ID: 140794 Vejledning til deltagende virksomheder Et undervisningsforløb udviklet

Læs mere

Virksomhedskontakt i forbindelse med innovation i undervisningen.

Virksomhedskontakt i forbindelse med innovation i undervisningen. Virksomhedskontakt i forbindelse med innovation i undervisningen. Når man som skole gerne vil samarbejde med en virksomhed, organisation eller forening fra lokalområdet er her et par bud på, hvordan man

Læs mere

Velkommen til Stavnsholtskolen

Velkommen til Stavnsholtskolen Velkommen til Stavnsholtskolen 1 Velkommen til Stavnsholtskolen Jeg vil sammen med skolens personale byde velkommen til en folkeskole i rivende udvikling. Stavnsholtskolen er en visionær skole, hvor alle

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Læringsaktivitet - Uddannelse og job i udskolingen - Innovation og entreprenørskab som tværgående tema

Læringsaktivitet - Uddannelse og job i udskolingen - Innovation og entreprenørskab som tværgående tema Læringsaktivitet - Uddannelse og job i udskolingen - Innovation og entreprenørskab som tværgående tema Fag Uddannelse og job + tværgående tema om innovation og entreprenørskab Klassetrin 9. klasse (evt.

Læs mere

Girls Day in Science - En national Jet

Girls Day in Science - En national Jet Girls Day in Science - En national Jet Jet Net.dk event Vejledning til Virksomheder Hvorfor denne vejledning? Denne vejledning til virksomheder indeholder ideer til, tips og eksempler på ting der tidligere

Læs mere

Hvorfor gør man det man gør?

Hvorfor gør man det man gør? Hvorfor gør man det man gør? Ulla Kofoed, lektor ved Professionshøjskolen UCC Inddragelse af forældrenes ressourcer - en almendidaktisk udfordring Med projektet Forældre som Ressource har vi ønsket at

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

Besøg på virksomheden

Besøg på virksomheden Besøg på virksomheden Hvordan gøres det i praksis? Side 1 Side 2 Side 3 Side 4-5 Side 6 Kort og godt Afgørende faktorer for succes Temaer Konkrete forslag til programmer Eksempler fra 3 virksomheder Har

Læs mere

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen

Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Det gode samarbejde - frivillige på arbejdspladsen Vejledning Forord Frivillige har i flere år været en del af Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune er glade for samarbejdet med de frivillige og oplever,

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

3. klasse. Arbejdsmarkedet

3. klasse. Arbejdsmarkedet 3. klasse Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Dette sparringsværktøj er en guide til, hvordan I kan arbejde med kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med. Spilleregler

Læs mere

Salg med LinkedIn. 1. Del Betydningen af profilen og connections for salg. Online kursus. 2. udgave. Oktober 2012.

Salg med LinkedIn. 1. Del Betydningen af profilen og connections for salg. Online kursus. 2. udgave. Oktober 2012. Din vært: Ole Bach Andersen linkedin.com/in/olebachandersen Salg med LinkedIn Online kursus. 2. udgave. Oktober 2012. 1. Del Betydningen af profilen og connections for salg Introduktion til kurset det

Læs mere

KERNEOPGAVEN I CENTRUM

KERNEOPGAVEN I CENTRUM SPILLEVEJLEDNING KERNEOPGAVEN I CENTRUM 11 opgaver til opbygning af fælles forståelse af arbejdspladsens kerneopgave og målsætninger Social Kapital på Spil OVERBLIK OVER SPILLET Varighed: 10-12 uger MISSION

Læs mere

Notat vedrørende 2 stillinger som konsulenter i INSERO EDUCATION

Notat vedrørende 2 stillinger som konsulenter i INSERO EDUCATION Notat vedrørende 2 stillinger som konsulenter i INSERO EDUCATION Vores formål og hovedopgaver Vores team udvikler læringskoncepter inden for innovation og entreprenørskab, praktisk problemløsning og samspil

Læs mere

modul 1 Samarbejde om kerneopgaven modul 2 Kommunikation om kerneopgaven tema 1 tema 3 tema 4 tema 2 Styrk samarbejdet om kerneopgaven

modul 1 Samarbejde om kerneopgaven modul 2 Kommunikation om kerneopgaven tema 1 tema 3 tema 4 tema 2 Styrk samarbejdet om kerneopgaven Styrk samarbejdet om kerneopgaven Guide til tovholderen Styrk samarbejdet om kerneopgaven er et gratis videobaseret undervisningsforløb til alle kommunale arbejdspladser, der ønsker at styrke samarbejdet

Læs mere

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet

Mellemtrin. Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Job i lokalsamfundet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Vores lokalsamfund Vores lokalsamfund Portræt af en virksomhed Klassens jobbog Job i andre lokalområder 1. modul

Læs mere

Referat af kontaktpersonsmøde d. 22. marts 2013

Referat af kontaktpersonsmøde d. 22. marts 2013 Referat af kontaktpersonsmøde d. 22. marts 2013 Sanne byder velkommen. Sanne informerer om lederevalueringen. Det er i uge 15. Den vil være elektronisk. Hun opfordrer ALLE til at besvare den. Resultatet

Læs mere

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet.

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Projekt Innovation: Tag ud i samfundet og gør en forskel Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Laboratoriet Intro: Innovationsskolen

Læs mere

Fælles kommunal uddannelsesplan 2. niveau Skovbakkeskolen, Parkvejens skole, Hundslund skole, Hou skole og Vestermarkskolen.

Fælles kommunal uddannelsesplan 2. niveau Skovbakkeskolen, Parkvejens skole, Hundslund skole, Hou skole og Vestermarkskolen. Fælles kommunal uddannelsesplan 2. niveau Skovbakkeskolen, Parkvejens skole, Hundslund skole, Hou skole og Vestermarkskolen. Kultur og særkende: Odder Kommune I Odder Kommune er der 3 kommunale byskoler,

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Espergærdeskolen

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Espergærdeskolen PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Espergærdeskolen DETALJERET RAPPORT 2009 sammenlignet med 2007 1. Svaroversigt Skole - med rapport 1 Forældre 17 Lærer 22 Elev 85 1 2.

Læs mere

Uddannelse & Job klasse

Uddannelse & Job klasse Uddannelse & Job 4. 6. klasse UU Bornholm har i dette kompendie et forslag til undervisningsforløb i det obligatoriske emne uddannelse og job til brug på mellemtrinnet Uddannelse og job på mellemtrinnet

Læs mere

KOM IND - KOM UD - KOM I GANG. Få et spændende samarbejde med en lokal virksomhed om de tekniske og naturvidenskabelige fag

KOM IND - KOM UD - KOM I GANG. Få et spændende samarbejde med en lokal virksomhed om de tekniske og naturvidenskabelige fag KOM IND - KOM UD - KOM I GANG Få et spændende samarbejde med en lokal virksomhed om de tekniske og naturvidenskabelige fag SAMARBEJDSMODEL Periode Forløb Beskrivelse 1. uge (muligvis i foregående skoleår)

Læs mere

Gennemførelse Lektionsplan til Gather Gambits. Engelsk skal anvendes som klasseværelsessprog. Lektion 1-2

Gennemførelse Lektionsplan til Gather Gambits. Engelsk skal anvendes som klasseværelsessprog. Lektion 1-2 Gennemførelse Lektionsplan til Gather Gambits. Engelsk skal anvendes som klasseværelsessprog. Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer De overordnede mål er, at den pædagogiske

Læs mere

Hvem er du? Hvad synes du om snus/cigaretter/vandpibe/ecigaretter?

Hvem er du? Hvad synes du om snus/cigaretter/vandpibe/ecigaretter? Lærerark Erfaringer med tobak Læringsmål på forløbet Eleverne lærer at gennemføre et interview. Eleverne lærer derudover også vælge en metode til at præsentere deres interview fx en videooptagelse eller

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Pedersborg Skole 2009 DETALJERET RAPPORT

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Pedersborg Skole 2009 DETALJERET RAPPORT PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Pedersborg Skole 2009 DETALJERET RAPPORT 1. Svaroversigt Skole - med rapport 1 Lærer 43 Forældre 94 Elev 280 1 2. Elevernes svar Jeg

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Partnerskab om Folkeskolen DETALJERET RAPPORT 2009 sammenlignet med 2007 1. Svaroversigt Kommune - uden forældre 4 Kommune - med forældre

Læs mere

Uddannelsesplan for lærerstuderende Mørke Skole, 2.årgang ( )

Uddannelsesplan for lærerstuderende Mørke Skole, 2.årgang ( ) Uddannelsesplan for lærerstuderende Mørke Skole, 2.årgang (2014-15) Kultur og særkende som uddannelsessted Mørke Skole er en fuldt udbygget distriktsskole, beliggende i Mørke by, Syddjurs Kommune. Skolen

Læs mere

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT

PARTNERSKAB om Folkeskolen. Partnerskab om Folkeskolen. Statusanalyse. Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT PARTNERSKAB om Folkeskolen Partnerskab om Folkeskolen Statusanalyse Partnerskab om Folkeskolen 2009 DETALJERET RAPPORT 1. Svaroversigt Kommune - uden forældre 4 Kommune - med forældre 29 Skole - med rapport

Læs mere

Parat til en erhvervsuddannelse!

Parat til en erhvervsuddannelse! Parat til en erhvervsuddannelse! AARHUS TECH gennemfører i samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning et 2 ugers frivilligt brobygningsforløb for unge i 9. og 10. klasse, som har behov for at afprøve

Læs mere

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling Et udviklingsprojekt på Gentofte Skole ser på, hvordan man på forskellige måder kan fremme elevers alsidige udvikling, blandt andet gennem styrkelse af elevers samarbejde i projektarbejde og gennem undervisning,

Læs mere

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min.

FORTÆL EN FILM. Filmklipning i FILM-X 40 min. Optagelse af billede og lyd i FILM-X 80 min. FILM-X lærervejledning, Fortæl en film 1 FORTÆL EN FILM I dette forløb får eleverne deres egne erfaringer med at skabe en kort filmfortælling med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning

Læs mere

Statusanalysen. Syvstjerneskolen 2011. DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler

Statusanalysen. Syvstjerneskolen 2011. DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler Statusanalysen Syvstjerneskolen 2011 DETALJERET SKOLERAPPORT Sammenligning med kommunens skoler 1. Svaroversigt Skole 1 Lærer 43 Forældre 48 Elev 185 1 2. Elevernes svar 9a: Jeg er glad for at gå i skole

Læs mere

Sådan byder vi nye medarbejdere velkommen

Sådan byder vi nye medarbejdere velkommen Sådan byder vi nye medarbejdere velkommen 1. Selve ansættelsen 2. Forbered modtagelsen 3. Den første dag 4. De første 3 måneder Drejebog for ansættelse og modtagelse af nye medarbejdere Yes! Sådan tænker

Læs mere

Samarbejde. Fokusgruppeinterview. Drejebog til lederen og intervieweren. Forbedringsafdelingen

Samarbejde. Fokusgruppeinterview. Drejebog til lederen og intervieweren. Forbedringsafdelingen Samarbejde Fokusgruppeinterview Forbedringsafdelingen Drejebog til lederen og intervieweren Fakta Mål: Varighed: At få et mere dybtgående kendskab til et tema og evt. ideer til forbedringer At få synliggjort

Læs mere

Girls Day in Science. Evalueringsrapport

Girls Day in Science. Evalueringsrapport Girls Day in Science Evalueringsrapport 2017 Baggrund Girls Day in Science 2017 blev afholdt den 30. august på 30 virksomheder, science centre og uddannelsesinstitutioner i hele Danmark. Derudover blev

Læs mere

LÆRING PÅ tværs netværk mellem skoler, virksomheder og ungdomsuddannelser

LÆRING PÅ tværs netværk mellem skoler, virksomheder og ungdomsuddannelser LÆRING PÅ tværs netværk mellem skoler, virksomheder og ungdomsuddannelser HVORFOR SKOLE- VIRKSOMHEDSSAMARBEJDE? Vi ved, at elevernes læring styrkes, når undervisningen er varieret og anvendelsesorienteret,

Læs mere

Lokal arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Hillerød Kommune

Lokal arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Hillerød Kommune Lokal arbejdstidsaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Hillerød Kommune Afgrænsning Aftalen omfatter lærere og børnehaveklasseledere (herefter lærere) omfattet af Overenskomst for lærere med flere

Læs mere

VEJLEDNING TIL LÆRERNE OM FORLØBET 8. KLASSE PÅ EUD I SKOLEÅRET

VEJLEDNING TIL LÆRERNE OM FORLØBET 8. KLASSE PÅ EUD I SKOLEÅRET VEJLEDNING TIL LÆRERNE OM FORLØBET 8. KLASSE PÅ EUD I SKOLEÅRET 2018-2019 8. kl. på EUD er et praktisk, teoretisk og obligatorisk undervisningsforløb, der giver både elever og lærere mulighed for at stifte

Læs mere

Grunduddannelsen for tillidsrepræsentanter 2012-13

Grunduddannelsen for tillidsrepræsentanter 2012-13 Grunduddannelsen for tillidsrepræsentanter 2012-13 Velkommen Frie Skolers Lærerforening byder alle nyvalgte tillidsrepræsentanter velkommen til en grunduddannelse med mulighed for bl.a. en faglig indsigt

Læs mere

Sammen om en bedre skole

Sammen om en bedre skole Sammen om en bedre skole Brug skolernes trivselsdag den 4. marts 2011 Skolernes primære opgave er elevernes læring og udvikling. Denne opgave løses bedst, hvis fundamentet er trivsel og tryghed for alle.

Læs mere

Skolereform, Spørgeskema til Skolebestyrelsesformænd

Skolereform, Spørgeskema til Skolebestyrelsesformænd Skolereform, Spørgeskema til Skolebestyrelsesformænd Undersøgelse omkring Folkeskolereformen. Velkommen til spørgeskemaet for skolebestyrelsesformænd. 2018 Spørgsmålene handler om din oplevelse af skolebestyrelsens

Læs mere

SKROTROBOT DREJEBOG TIL DE MEDLEMSVALGTE OG BUTIKKEN FOR PLANLÆGNING OG AFVIKLING AF AKTIVITET

SKROTROBOT DREJEBOG TIL DE MEDLEMSVALGTE OG BUTIKKEN FOR PLANLÆGNING OG AFVIKLING AF AKTIVITET SKROTROBOT DREJEBOG TIL DE MEDLEMSVALGTE OG BUTIKKEN FOR PLANLÆGNING OG AFVIKLING AF AKTIVITET INDHOLD S. 3 BESKRIVELSE AF AKTIVITEN S. 4 UNDERVISNINGSMATERIALE S. 5 PROGRAM FOR WORKSHOPPEN S. 6 SÅDAN

Læs mere

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører:

Hold 1, 2014 LOGBOG. Denne logbog tilhører: Ledelse af borger og patientforløb på tværs af sektorer Et lederudviklingsforløb for ledere i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og ved Aarhus Universitetshospital Hold 1, 2014 LOGBOG Denne logbog tilhører:

Læs mere

Sådan evaluerer vi Formål med og baggrund for evaluering: Der er flere formål med evalueringerne og med offentliggørelsen heraf:

Sådan evaluerer vi Formål med og baggrund for evaluering: Der er flere formål med evalueringerne og med offentliggørelsen heraf: Sådan evaluerer vi Formål med og baggrund for evaluering: Ifølge Lov om friskoler og private grundskoler m.v. skal skolen regelmæssigt foretage en evaluering af skolens samlede undervisning og udarbejde

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere

Inspirationshæfte til workshop om strategisk kompetenceudvikling

Inspirationshæfte til workshop om strategisk kompetenceudvikling Inspirationshæfte til workshop om strategisk kompetenceudvikling Uddannelsesforbundets temakursus, Svendborg d. 23.04.15 Jens Henning Ravnsmed, jhr@kompetenceudvikling.dk Katja Munkholm Nielsen, kamni@kompetenceudvikling.dk

Læs mere

SPECIALE 1 INNOVATION & IVÆRKSÆTTERI

SPECIALE 1 INNOVATION & IVÆRKSÆTTERI SPECIALEKATALOG SPECIALER Efter basisperiode 3 er det tid til at fordybe sig i et specialefag. Specialeperioden finder sted i ugerne 14 og 15, og eleverne skal sammen med primærlærerne lave tre prioriteringer.

Læs mere

PRODUCER FILM MED IMPROVISATION

PRODUCER FILM MED IMPROVISATION 1 PRODUCER FILM MED IMPROVISATION I dette forløb skal eleverne skabe en filmfortælling frem ved at improvisere. Improvisation kræver mod til at turde stå frem men det kræver i lige så høj grad evnen til

Læs mere

Indskoling. Arbejdsmarkedet

Indskoling. Arbejdsmarkedet Indskoling Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Forskellige jobtyper på arbejdsmarkedet Forberede besøg på en arbejdsplads Besøg på en arbejdsplads Evaluering

Læs mere

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND

VORES PERSONALEPOLITIK. Guide BUPL BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND VORES PERSONALEPOLITIK Guide BØRNE- OG UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND Introduktion En personalepolitik kan laves på mange måder, men den bedste personalepolitik skabes, når alle i institutionen bliver

Læs mere

Virksomhedsvejledning VI SKAL PÅ SVIR K S O M H E D S B E Ø G. karriere A/S

Virksomhedsvejledning VI SKAL PÅ SVIR K S O M H E D S B E Ø G. karriere A/S Virksomhedsvejledning VI SKAL PÅ Ø G SVIR K S O M H E D S B E karriere A/S karriere A/S virksomhedsvejledning SIDE 2 Indhold side Introduktion 2 VI SKAL PÅ Ø G SVIR K S O M H E D S B E Indhold 3 Forløb

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

Erfaringer med multimodalitet i arbejdet med Studievalgsportfolio på 8.årg.

Erfaringer med multimodalitet i arbejdet med Studievalgsportfolio på 8.årg. Erfaringer med multimodalitet i arbejdet med Studievalgsportfolio på 8.årg. Studievalgsportfolio - skal hjælpe eleven med at opdage, ordne, forholde sig til muligheder for uddannelse og job, og reflektere

Læs mere

Ultra:Bit Kodning på en virksomhed

Ultra:Bit Kodning på en virksomhed Ultra:Bit Kodning på en virksomhed Virksomhedsvejledning Et undervisningsforløb udviklet til 4. klassetrin Virksomhedsvejledning: Ultra:bit kodning på en virksomhed 11. april 2019 LEW Dok ID: 136034 Indhold

Læs mere

Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver, hvordan kan du få støtte fra konsulenter, hvordan kan du bruge ledelse og kolleger

Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver, hvordan kan du få støtte fra konsulenter, hvordan kan du bruge ledelse og kolleger G U I D E T I L M E N TO R E N G U I D E T I L D I G, S O M S K A L S TA R T E M E D AT VÆ R E M E N T O R, E L L E R A L L E R E D E E R I G A N G Her vil vi give nogle bud på bl.a. din rolle, dine arbejdsopgaver,

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN

TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TIPS OM LÆSNING PÅ 1. OG 2. KLASSETRIN PILEGÅRDSSKOLEN TAL MED DIT BARN Et godt talesprog og et solidt kendskab til ords betydning er en vigtig forudsætning for at lære at læse. Når man foretager sig en

Læs mere

Rollespil Brochuren Instruktioner til mødeleder

Rollespil Brochuren Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Konflikter med kunder. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henrik og Lisbeth, hvor Henrik

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

MIZZ UNDERSTOOD. Niels Simon August Nicolaj. Side 1 af 6

MIZZ UNDERSTOOD. Niels Simon August Nicolaj. Side 1 af 6 MIZZ UNDERSTOOD DANS MOD MOBNING Niels Simon August Nicolaj WORKSHOP BESKRIVELSE Side 1 af 6 Indhold HVORFOR FÅ BESØG AF MIZZ UNDERSTOOD DRENGENE?... 3 BYGGER PÅ EGNE ERFARINGER... 3 VORES SYN PÅ MOBNING...

Læs mere

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Projekt Danmarks Maritime Klynge og Transportens Innovationsnetværk inviterede den 25. september 2013

Læs mere

Velkommen til SOSU workshop

Velkommen til SOSU workshop A r b e j d s m a r k e d s k o n t o r M Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord Amkmidt-nord@star.dk T 72 22 36 00 Velkommen til SOSU workshop Aktuelle udfordringer Aktuelt er SOSU-området præget af et særdeles

Læs mere

HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE

HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE HÅNDBOG FOR LOKALGRUPPER I ERHVERVSGUIDERNE 1 INDLEDNING Dette er en håndbog for lokalgrupper i Erhvervsguiderne. Du kan læse mere om initiativet på www.erhvervsguiderne.dk. Håndbogen indeholder råd og

Læs mere

Hvad er Samspil? Samspileret formaliseret, forpligtendeog tætsamarbejdeihorsens Kommune mellem Grundskolerne Erhvervslivet Ungdomsuddannelserne

Hvad er Samspil? Samspileret formaliseret, forpligtendeog tætsamarbejdeihorsens Kommune mellem Grundskolerne Erhvervslivet Ungdomsuddannelserne Hvad er Samspil? Samspileret formaliseret, forpligtendeog tætsamarbejdeihorsens Kommune mellem Grundskolerne Erhvervslivet Ungdomsuddannelserne Samspil er igangsat af HORSENS ALLIANCEN og UDDANNELSESALLIANCEN.

Læs mere

PRAKTIK GUIDE. Er du praktikvært for unge med særlige behov så er der information at hente her!

PRAKTIK GUIDE. Er du praktikvært for unge med særlige behov så er der information at hente her! PRAKTIK GUIDE Er du praktikvært for unge med særlige behov så er der information at hente her! Hvem er de unge? Gode råd Unge med særlige behov har indlæringsmæssige og sociale vanskeligheder, og nogle

Læs mere

Der er mange eksempler på at en elev efter endt uddannelse vender tilbage til virksomheden.

Der er mange eksempler på at en elev efter endt uddannelse vender tilbage til virksomheden. Guide til skolebesøg Denne guide er til dig, der får en skoleklasse på besøg, som er opdelt i før, under og efter besøget. Bagerst i guiden finder du en praktisk tjekliste til forberedelse og aftaler med

Læs mere

Velkommen. Uddannelse af kursusleder

Velkommen. Uddannelse af kursusleder v/ 2 Velkommen Tusinde tak for at du har valgt at blive frivillig kursusleder. Gennem dit frivillige arbejde er du med til at sikre, at forældre til børn med ADHD, voksne med ADHD og søskende til børn

Læs mere

Rosenholmvej 35 Tjørring 7400 Herning Tlf. 96 284250

Rosenholmvej 35 Tjørring 7400 Herning Tlf. 96 284250 Tlf. 96 284250 INFORMATION TIL PRAKTIKANTER Udarbejdet af praktikansvarlig: Helle Kidde Smedegaard Forord: Dette hæfte er lavet til kommende studerende med det formål at give nogle konkrete oplysninger

Læs mere

Vold og Trusler Fra fortælling til forandring

Vold og Trusler Fra fortælling til forandring Vold og Trusler Fra fortælling til forandring En forebyggelsespakke til Døgninstitutioner og hjemmeplejen Arbejdstilsynet ved Psykolog Tom Hansen 1 Fonden for forebyggelse og fastholdelse Udbyder Forebyggelsespakker

Læs mere

Rekrutteringsstrategi og politik

Rekrutteringsstrategi og politik Rekrutteringsstrategi og politik Vordingborg Firma Sport Strategi- og politik for rekruttering af ledere og instruktører i Vordingborg Firma Sport Hvorfor er du frivillig leder? Fordi det er sjovt, og

Læs mere

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole

Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole Sådan kan I styrke arbejdet med at differentiere undervisningen på jeres skole GUIDE Denne guide er til jer, der ønsker at dele jeres erfaringer med at gennemføre en undervisning, der tager højde for jeres

Læs mere

Formidling om arbejdsmiljø hvad kan man nå på tre timer?

Formidling om arbejdsmiljø hvad kan man nå på tre timer? Formidling om arbejdsmiljø hvad kan man nå på tre timer? Nyborg Strand Den 8. november 2010 Workshop nr. 109 Jette Vangslev og Rikki Hørsted Formålet med Workshoppen Hvordan laver man god formidling om

Læs mere

Hastrupskolens uddannelsesplan

Hastrupskolens uddannelsesplan Hastrupskolens uddannelsesplan Vi har igennem mange år været praktikskole. Vi er meget stolte og glade for igennem årene at have været med til at inspirere og vejlede kommende folkeskolelærere. Vi har

Læs mere

Underviser: Helle Dahl Rasmussen (faglærer) Skole: social- og sundhedsskolen FVH. Så generelt er der en stor diversitet blandt vores elever.

Underviser: Helle Dahl Rasmussen (faglærer) Skole: social- og sundhedsskolen FVH. Så generelt er der en stor diversitet blandt vores elever. Projektleverance for fase 3 (august-december 2015): Beskrivelse af undervisningsforløb eller læringsaktivitet med udgangspunkt i temaet for fase 3 ELEVEN SOM MEDPRODUCENT I ET FLIPPED KLASSEVÆRELSE Underviser,

Læs mere

Vejen til offshore oplysningskampagne for folkeskoleelever

Vejen til offshore oplysningskampagne for folkeskoleelever Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 7. oktober 2015 Vejen til offshore oplysningskampagne for folkeskoleelever Formål Som EnergiMetropol er der i Esbjerg en klar strategi for at understøtte virksomhederne

Læs mere

FORORD. De øvrige folder omhandler emnerne: Fastholdelse af medarbejderne Personalehåndbog Medarbejderudviklingssamtalen Uddannelsesplanlægning

FORORD. De øvrige folder omhandler emnerne: Fastholdelse af medarbejderne Personalehåndbog Medarbejderudviklingssamtalen Uddannelsesplanlægning FORORD Denne lille guide om rekruttering er en af fem foldere der tilsammen dækker en større del af HR-området. Folderne er tænkt, dels som et værktøj og dels til inspiration til at arbejde struktureret

Læs mere

Tilsynsrapport 2016/17

Tilsynsrapport 2016/17 Tilsynsrapport 2016/17 Langsø Friskole Haugårdsvej 4, Vammen 8830 Tjele Skolekode: 791027 Tilsynsførende: Karin Hyldebrandt Jeg, som den forældrevalgte eksterne tilsynsførende fører tilsyn med følgende:

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem uddannelser og erhvervs- og jobmuligheder

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem uddannelser og erhvervs- og jobmuligheder Før, under og efter erhvervspraktik Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 8. - 9. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem uddannelser

Læs mere

Drejebog. Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden

Drejebog. Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden Drejebog Udarbejdet af Forum for Mænds Sundhed Projekt Far for Livet, der er støttet af Nordea-Fonden 0 Indhold Indledning... 1 Baggrund... 1 Formål... 1 Målgruppe... 1 Start en Fars Legestue... 2 Tid

Læs mere

FASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED. 1 Fasthold tilhørernes opmærksomhed

FASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED. 1 Fasthold tilhørernes opmærksomhed FASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED 1 Fasthold tilhørernes opmærksomhed 9 F ASTHOLD TILHØRERNES OPMÆRKSOMHED 1.1 Opmærksomhedskurven "Vi lægger hårdt ud, og så øger vi undervejs." Sådan svarede den mangedobbelte

Læs mere

Kære kolleger, forældre og elever på NBL

Kære kolleger, forældre og elever på NBL Kære kolleger, forældre og elever på NBL 16. december 2015 Juleferien står for døren og det er tid til ferie og samvær med familie og venner. Det er en tid som vi har ventet utålmodigt på, ikke mindst

Læs mere

Velkommen til et nyt og spændende skoleår. Det er året for 200 års folkeskole jubilæum og en ny folkeskolereform.

Velkommen til et nyt og spændende skoleår. Det er året for 200 års folkeskole jubilæum og en ny folkeskolereform. Velkommen til et nyt og spændende skoleår. Det er året for 200 års folkeskole jubilæum og en ny folkeskolereform. Vi har sunget skoleåret ind med Der er et yndigt land, Det var så ferien, så nu er det

Læs mere

Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus

Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus Fagteamsamarbejde og matematikvejledning Arne Mogensen, Læreruddannelsen i Aarhus UVM s ekspertarbejdsgruppe i matematik: Der mangler viden om, hvordan faglærerne har organiseret sig i fagteam i matematik

Læs mere

Grunduddannelsen for tillidsrepræsentanter 2011-12

Grunduddannelsen for tillidsrepræsentanter 2011-12 Grunduddannelsen for tillidsrepræsentanter 2011-12 Velkommen Frie Skolers Lærerforening byder alle nyvalgte tillidsrepræsentanter velkommen til en grunduddannelse med mulighed for bl.a. en faglig indsigt

Læs mere

BLIV SET! Sådan opnår jeres virksomhed synlighed på Syddansk Universitet og direkte kontakt til de studerende.

BLIV SET! Sådan opnår jeres virksomhed synlighed på Syddansk Universitet og direkte kontakt til de studerende. BLIV SET! Sådan opnår jeres virksomhed synlighed på Syddansk Universitet og direkte kontakt til de studerende. Vi tilbyder en bred vifte af muligheder for at komme i direkte kontakt med de studerende og

Læs mere

Hvordan kan skolerne implementere

Hvordan kan skolerne implementere Hvordan kan skolerne implementere Der er mange vaner, rutiner og antagelser forbundet med forældresamarbejde i folkeskolen. For at skolerne kan lykkes med at øge samarbejdet med forældrene om elevernes

Læs mere