LEDERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "LEDERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring"

Transkript

1 LEDERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring

2 LEDERENS >> Værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb Arbejdshæftet er udviklet i forbindelse med program for Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem. For mere information om formål, målgrupper og indhold i programmet Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem, se Hæftet henvender sig til alle kommuner og er en videreudvikling af materialet fra Projekt Transfer Udvikling af transfer til AMU efteruddannelse, som Kursuscentret Frederikshavn Handelsskole i et samarbejde med Aalborg Handelsskole gennemførte i perioden Læs om dette på Yderligere kvalifikation af materialet har projektleder Rasmus Borup Kristiansen fra Kursuscentret Frederikshavn Handelsskole, professor i voksenpædagogik Bjarne Wahlgren og chefkonsulent Rene Rundahl fra konsulentvirksomheden Rundahl bidraget med. Endvidere har de deltagende kommuner, plejehjem og uddannelsesinstitutioner bidraget med værdifulde kommentarer og input.

3 02 >> 03 Indhold Introduktion til transfer fra læring til praksis...04 Før, under og efter undervisningen...04 Tre forhold fremmer transfer...05 Kom godt fra start...06 Min tjekliste...07 Analysefasen...09 Før...11 Under...13 Efter...14 Bilag 1: Opgaver til arbejdshæftet Bilag 2: Læringskontrakt og samtalebooking Bilag 3: Refleksionslogbog Bilag 4: Erfaringslogbog

4 LEDERENS >> Værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb Introduktion til transfer fra læring til praksis I har som plejehjem valgt at investere i udvikling af jeres praksis på et udvalgt område. Du kan være med til at styrke udviklingen ved at give opbakning og fokusere på medarbejdernes udvikling. Et godt udviklingsforløb har fokus på motivation, kompetencer til og muligheder for at gøre noget anderledes. Det er vigtigt, at I i kompetenceudviklingsforløbet sammen har fokus på, at deltagerne overfører og anvender det lærte i praksis. Overføring af kompetencer lært i én situation til anvendelse i en anden situation kaldes transfer. For at fremme transfer skal du sætte mål for udviklingen, motivere til ændringer af praksis og understøtte, at de nye kompetencer bliver brugt. Det er med til at sikre, at udvikling af jeres praksis bliver en succes. Også udbredelsen af det lærte dvs. overlevering og videndeling mellem deltagere i kompetenceforløb og de øvrige medarbejdere er helt afgørende. Læring og kompetenceudvikling finder ikke kun sted på konkrete uddannelsesforløb, men også i den daglige praksis. Derfor er det vigtigt også at have fokus rettet på organisationens læringsmiljø (de muligheder for læring, der rummes i de materielle og sociale omgivelser). Læring finder sted i et samspil mellem den enkelte medarbejder og de sociale grupper og processer på arbejdspladsen. Et opmærksomhedspunkt er derfor fx de rammer, der er for både uformel læring; fx sparring mellem kollegaer og utilsigtet læring; den læring der finder sted gennem det daglige samvær, uden at læringen er tilstræbt eller planlagt. Før, under og efter undervisningen For at fremme transfer er det vigtigt, at kompetenceudviklingsforløbet er en proces, der begynder før undervisningen, inddrager det, der sker i undervisningen og omfatter anvendelsen af det lærte efter undervisningen. Som leder sætter du sammen med uddannelseslederen og underviseren rammen for læring allerede i analysefasen Læringen begynder i før-fasen inden undervisningen Læringen kobles til praksis og egne arbejdsudfordringer i under-fasen, i løbet af undervisningsforløbet Læringen bringes i anvendelse i efter-fasen, efter undervisningen Det, der sker før og efter undervisningen, er mindst lige så vigtigt som det, der sker i undervisningen!

5 04 >> 05 Figuren herunder illustrerer, at der skal bruges energi både før, under og efter det konkrete undervisningsforløb, hvis det lærte med succes skal omsættes i praksis 1. Det skal ses som en glidende proces, og fordelingen skal betragtes som vejledende. Det tager således ikke nødvendigvis 40% af din eller andres tid i fx før-fasen nogle gange vil det tage kortere eller længere tid afhængig af emnet, deltagerne, jeres organisationen, læringskulturen osv. Hvis I vil opnå effekt er det vigtigste, at I afsætter den nødvendige tid hele vejen igennem forløbet. Før 35-40% Under 20% Efter 40-45% Tre forhold fremmer transfer I det gode udviklingsforløb er der tre forhold, som medvirker til at fremme transfer: Personlige faktorer den enkelte deltager ved, hvorfor og hvordan vedkommende skal arbejde på at gøre noget anderledes Undervisningens faktorer undervisningen er praksisnær og direkte relateret til det, deltagerne skal gøre anderledes i arbejdssituationen Faktorer knyttet til situationen, hvor det lærte skal anvendes organisationen er klar til at anvende det lærte og sikre, at de nye kompetencer bruges 1 >> Fixsen, D. L., Naoom, S. F., Blase, K. A., Friedman, R. M. & Wallace, F. (2005). Implementation Research: A Synthesis of the Literature. Og Brinkerhoff, Robert O. & Apking, Anne M. Performance Improvement Volume 43, Issue 8, pages 42 44, September (2004).

6 LEDERENS >> Værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb Kom godt fra start Du er som leder drivkraften med ansvar for, at forløbet planlægges, og at fokus fastholdes på jeres målsætninger. Derfor har vi udviklet et arbejdshæfte med opgaver til udviklingsforløbets faser. For hver fase finder du i bilag 1 konkrete opgaver, som består af en række spørgsmål. Opgaveløsningerne er beskrevet her i arbejdshæftet. Arbejdsspørgsmålenes numre refererer til numrene på figuren over det samlede forløb (næste side). I arbejdshæftet bruges termen leder generelt, men kan referere til både plejehjemsleder og evt. deltagernes nærmeste leder. Opgave 1 og 6 i arbejdshæftet skal udføres af dig. De øvrige opgaver og samtaler kan uddelegeres til de involverede deltageres nærmeste leder, og det kan med fordel være den leder, der holder MUS med deltageren. Dog bør det være den samme leder, som følger den enkelte deltager i udviklingsforløbet. Du skal have en tæt dialog med eventuelle andre involverede ledere, hvis du uddelegerer Opgave 2 til 5 og samtalerne. Du vurderer, hvor lang tid arbejdet med opgaverne vil tage, men vi anbefaler, at du afsætter op til 4-6 timer i ca. 2-4 måneder pr. deltager. Inden du går i gang, bør du bruge en halv time på at sætte dig ind i deltagernes arbejdshæfte. God fornøjelse!

7 06 >> 07 Min tjekliste Du kan bruge nedenstående liste i planlægningen i forbindelse med arbejdshæftets opgaver. ANALYSE FØR UNDER EFTER VARIGHED CA. 1 2 MDR. VARIGHED CA. 1 2 MDR. VARIGHED CA. 1 3 MDR. VARIGHED > DELTAGER LÆRINGS- SAMTALE LÆRINGS- KONTRAKT 4 1. OPFØLGNINGS- SAMTALE 2. OPFØLGNINGS- SAMTALE 5 3. OPFØLGNINGS- SAMTALE LEDER SAMTALE UNDERVISER

8 LEDERENS >> Værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb Fase (fra til) Hvad Hvornår Udført Analyse Fastlæg dato for samtale/r med uddannelsesleder og underviseren om baggrunden for kompetenceudviklingsforløbet og udformningen heraf (i analysefasen). Aftal dato for formøde med deltagernes nærmeste ledere, hvis du vurderer, at de skal varetage opgave 2-5. Fastlæg datoer for før-fasens læringssamtaler med deltagerne, hvis du gennemfører disse samtaler. Alternativt skal du sikre, at deltagernes nærmeste leder fastlægger disse datoer. Før Send læringskontrakterne til underviseren umiddelbart efter før-fasens læringssamtaler. Reserver tid til forberedelse af 1. opfølgningssamtale (under-fasen). Alternativt skal du sikre, at deltagernes nærmeste leder fastlægger disse datoer. Planlæg, hvordan deltagerne i under-fasen får tid til at reflektere over/anvende det lærte. Under Sikre, at der er afsat tid og rammer til, at deltagerne kan udfylde deres refleksionslogbøger mellem undervisningsmodulerne. Reserver tid til forberedelse af efter-fasens 2. og 3. opfølgningssamtale. Reserver tid til forberedelse af efter-fasens afsluttende evaluering. Efter Sikre, at der er afsat tid og rammer til, at deltagerne kan udfylde deres erfaringslogbøger ugentligt.

9 08 >> 09 FAKTA >> Lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. 1 (uddrag) Uddannelsesindsatsen har til formål i kombination med beskæftigelse og uddannelse efter anden lovgivning at dække samfundets behov for grundlæggende arbejdsmarkedsrelevante kompetencer. Den erhvervsrettede voksen- og efteruddannelse skal; 1. bidrage til at vedligeholde, udbygge og forbedre deltagernes kvalifikationer i overensstemmelse med arbejdsmarkedets behov og bidrage til deltagernes videre kompetenceudvikling. 2. medvirke til at afhjælpe omstillings- og tilpasningsproblemer på arbejdsmarkedet i overensstemmelse med arbejdsmarkedets behov på kortere og længere sigt. 3. give voksne muligheder for at forbedre såvel erhvervskompetence som den personlige kompetence gennem mulighederne for at opnå grundlæggende formel kompetence inden for erhvervsrettet grunduddannelse. Forskel mellem AMU-kursus og indtægtsdækket virksomhed Arbejdsmarkedsuddannelser skal have et alment relevant uddannelsesindhold, der kan anvendes på tværs af forskellige virksomheder. I undervisningen kan der inddrages cases fra en eller flere konkrete virksomheder. Det er dog en grundlæggende forudsætning: 1. at det centralt godkendte handlingsorienterede uddannelsesmål nås 2. at undervisningen bevarer et alment relevant indhold 3. at undervisningen ikke får karakter af konsulenthjælp eller lignende rettet mod den enkelte virksomheds specifikke forhold. Konsulentydelser, der ikke er en forudsætning for gennemførelse af AMU, afregnes som indtægtsdækket virksomhed.

10 LEDERENS >> Værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb ANALYSEFASEN Forberedelse af et godt udviklingsforløb I analysefasen indgår plejehjemmet og uddannelsesstedet en aftale om et kompetenceudviklingsforløb. Begge parter drøfter, hvad I ønsker at få ud af kompetenceudviklingsforløbet, og hvordan alle parter kan fremme transfer og anvendelse af de nye kompetencer. Eksempler på emner i aftalen mellem plejehjem og uddannelsessted Behovsafklaring: Vision, formål, rammer og mål, kompetenceudviklingsbehov Målgruppen Tidligere kompetenceudviklingsforløb Modeller for uddannelsesforløbet Læringsprocesser: Deltagernes forudsætninger, undervisernes rammer, metoder Praktisk: Skal der holdes kickoff-møde, møde mellem ledere og deltagere, udarbejdelse af cases/praksisfortællinger, evalueringsaktiviteter? Det er vigtigt at understrege, at du som leder er drivkraften i hele kompetenceudviklingsforløbet. Du har ansvaret for, forløbet planlægges, og at der fastholdes fokus på de målsætninger, som du og deltagerne fastsætter. Det er vigtigt, at du har gjort dig overvejelser og afklaret rum og tid både til dine egne arbejdsopgaver og i forhold til de andre deltagere i forløbet. Det er vigtigt, at alle ledelsesniveau i organisationen involveres. Den øverste ledelse skal sætte retning for udviklingsforløbet og sikre synlighed om prioritering af udviklingen. Også tillidsrepræsentanten skal inddrages for at understrege, at lederen ikke nødvendigvis har overblik over, hvad medarbejderne ser som de største udfordringer. Forskning viser, at det også er vigtigt at inddrage den øvrige personalegruppe for at skabe kollegialt kendskab til og opbakning om udviklingsforløbet. Du kan fx tage deltagernes kompetenceudvikling op på et personale- eller afdelingsmøde forud for forløbets start.

11 10 >> 11 Opgave 1 - introduktion I Opgave 1 skal du analysere plejehjemmet for at synliggøre, hvad I gør godt i dag, og hvad I gerne vil blive bedre til i forhold til det valgte emne for kompetenceudviklingsforløbet. Når transfer ikke har fungeret, kan det ofte føres tilbage til, at hverken deltagerne eller lederen har gjort sig tanker om sammenhængen mellem forløbet og plejehjemmets opgaver. Den første opgave skal derfor tydeliggøre sammenhængen. Dine overvejelser i Opgave 1 anvendes til at afstemme behov og forventninger til udviklingsforløbet med uddannelsesinstitutionerne. Herigennem lærer uddannelseslederen og underviseren både målgruppen og jeres betingelser og udfordringer at kende. Dine og deltagernes svar på spørgsmålene danner grundlag for de fire samtaler, I holder under kompetenceudviklingsforløbet. Samtidigt sigter arbejdet med opgaverne i før-fasen mod, at I udfylder en læringskontrakt (se bilag 2: Læringskonktrakt), som skal optimere transfer og øge udbyttet af kompetenceudviklingsforløbet. På baggrund af din analyse taler du med uddannelseslederen og underviseren om, hvad det konkrete kompetenceudviklingsforløb skal indeholde. Når du har udført opgave 1 og fundet frem til de centrale mål for jeres udviklingsforløb er det væsentligt at planlægge, hvordan der kan sikres loyalitet for disse mål blandt alle medarbejdere. Det er også vigtigt, at du vælger de rigtige medarbejdere til at deltage i kompetenceudviklingsforløbet. De rigtige medarbejdere, er de som varetager de væsentligste funktioner, som berører jeres valgte udviklingsområde. Tænk også på, hvordan disse centrale arbejdsfunktioner er organiseret og om denne organisering understøtter målene. Det kræver vedvarende ledelsesmæssig opmærksomhed at drive udviklingsprocesser fremad og sikre fokus på de vedtagne mål trods hverdagens skiftende dagsordener.

12 LEDERENS >> Værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb FØR Det effektive udviklingsforløb Arbejdet i før-fasen skal øge transfer ved at forberede dig på deltagernes kompetenceudviklingsforløb for at skabe sammenhæng mellem deltagernes og dine forventninger. Samtidigt skal arbejdet i før-fasen gøre kompetenceudviklingsforløbet mere effektivt via planlægning og motivation gennem mål, som forpligter både deltageren og dig. Hvis deltageren skal anvende det lærte, skal der i arbejdsopgaverne være et behov for at anvende det lærte, og det skal give mening at anvende det. For ethvert succesfuldt udviklingsforløb gælder det, at der er sammenhæng mellem indholdet i undervisningsforløbet og plejehjemmets opgaver. Jo tydeligere deltageren ser behovet og anvendelsessituationen for sig, des mere transfer. FAKTA >> Der er fire forhold, som med forskellig styrke har indflydelse på transfer: Viljen til at gøre noget anderledes Muligheden for at gøre noget anderledes Evnen til at sætte mål for egen læring Troen på, at man kan

13 12 >> 13 Målene for det gode udviklingsforløb Forskellige forhold styrker transfer dvs. øger sandsynligheden for, at deltagerne vil anvende det, de lærer i kompetenceudviklingsforløbet. Sandsynligheden for transfer øges, hvis der: Fastlægges mål for læringen Er en gensidig forpligtelse over for målene Det er vigtigt, at deltageren er med til at planlægge sin egen kompetenceudvikling for at sikre en bedre tilpasning mellem behov og læring. Samtidigt giver det deltagerne motivation til at anvende det, de selv har udtrykt behov for at lære. Her er læringskontrakten mellem jer et nyttigt værktøj til at sikre, at I får formuleret mål, og at målene hænger sammen med deltagerens konkrete arbejdsopgaver. Undersøgelser viser, at det er vigtigt, at du er opmærksom på og interesseret i deltagernes kompetenceudviklingsforløb, og at du spørger ind til det. Inden kompetenceforløbets start skal du holde en læringssamtale med hver enkelt deltager. Her skal I planlægge og sætte mål for, hvordan I vil anvende jeres nye kompetencer i praksis. Til læringssamtalen er knyttet følgende opgaver: Opgave 2 optakt til læringssamtale, hvor du forbereder dig på samtalen ved at besvare spørgsmålene Opgave 3 planlægning af det videre forløb med udgangspunkt i spørgsmålene. Jeres samtale skal munde ud i en læringskontrakt (se bilag 2: Læringskontrakt), som du og deltagerne udformer sammen. Kontrakten konkretiserer deltagernes transfermål. Den indeholder også konkrete arbejdsopgaver eller -situationer, hvor I forventer, at de nye kompetencer bliver bragt i spil. I skal benytte samtalen og læringskontrakten til at planlægge jeres kommende tre opfølgningssamtaler (jf. Min tjekliste). Du er efterfølgende ansvarlig for at sende læringskontrakterne til underviseren, som bruger disse i forberedelsen af undervisningen.

14 LEDERENS >> Værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb UNDER Det effektive udviklingsforløb Arbejdet med under-fasen skal ruste deltagerne til at koble det lærte til praksis og jeres arbejdsudfordringer. I skal overveje, hvordan deltagerne vil bruge de nye kompetencer i arbejdssituationen, så fokus hele tiden er på målene. Der er en klar sammenhæng mellem støtte fra ledelsen og efterfølgende transfer. Det er derfor vigtigt, at du viser, at du aktivt deltager i og bakker op om kompetenceudviklingsforløbet, fx ved at deltage i nogle undervisningssituationer. Du kan også inddrage deltagernes refleksionslogbøger på gruppemøder for at inddrage den øvrige medarbejdergruppe. Mellem de enkelte undervisningsmoduler skal deltagerne reflektere over det lærte og konkret træne transfer dvs. at overføre og anvende det lærte i praksis. Det skal de gøre ved hjælp af en refleksionslogbog (se bilag 3: Refleksionslogbog). Du skal holde en 1. opfølgningssamtale med deltagerne i under-fasen. Udover støtte og motivation er formålet at tale om, hvad du som leder allerede nu kan gøre for at støtte deltagerne i at anvende det lærte i praksis. Hvilke ændringer på arbejdspladsen er nødvendige, og kan dette imødekommes med de eksisterende ressourcer? Er det fx nødvendigt at investere i nye teknologier eller foretage ændringer i organiseringen af arbejdsgange? Samtalen kan inddrage deltagernes refleksionslogbog og tage udgangspunkt i deres evaluering af undervisningen og overvejelser om, hvordan de har anvendt og afprøvet de nye kompetencer. Jeres samtale tager udgangspunkt i spørgsmålene i Opgave 4 og deltagernes overvejelser i forhold til følgende spørgsmål: Hvad vil du gøre anderledes i arbejdssituationen? Hvordan forestiller du dig at anvende det lærte i praksis? Hvad vil du gøre for at undgå gamle vaner og rutiner?

15 14 >> 15 EFTER Udviklingsforløbet og arbejdspraksis Arbejdet i efter-fasen skal sikre, at I fastholder anvendelsen af det lærte i plejehjemmets praksis. Transferklima Arbejdssituationen er af stor betydning for transfer. Det er afgørende for transfer, at: Deltagerne har mulighed for at anvende det, de har lært Deltagerne får støtte fra dig som leder og kolleger til at anvende det lærte Der systematisk bliver fulgt op på anvendelsen af det lærte I fejrer jeres succeser og fastholder motivationen for den ændrede praksis Transferklimaet, som er det miljø på arbejdspladsen, der omgiver deltagerne i et kompetenceudviklingsforløb, er væsentligt for at fremme transfer. Transferklimaet skal både omfatte stimuleringer til at anvende det lærte og feedback på anvendelsen både fra dig og det øvrige personale. Jo bedre anvendelsessituationen støtter anvendelsen af det lærte, des mere transfer! Styrk medarbejdernes potentiale for kompetenceudvikling Jo mere I tror på, at I kan anvende det lærte, des større er sandsynligheden for, at det faktisk bliver anvendt. Jo større tro på egen udvikling, des mere transfer!

16 LEDERENS >> Værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb Træning af transfer i efter-fasen Deltageren skal anvende en erfaringslogbog (se bilag 4: Erfaringslogbog) til at træne transfer ved at fastholde fokus på, hvordan det lærte anvendes i arbejdssituationen. I erfaringslogbogen noterer deltagerne løbende, hvilke nye kompetencer, de efter undervisningens afslutning har bragt i spil og reflekterer over, hvilke elementer af det lærte, de anvender og hvordan. Arbejdet med logbøgerne kan ligeledes styrke kommunikationen mellem dig og deltageren og kan bruges både til erfaringsudveksling og som refleksion forud for den 2. opfølgningssamtale. Som forberedelse til de to opfølgningssamtaler i efter-fasen skal du til hver samtale besvare Opgave 5 effekten af kompetenceudviklingsforløbet. Umiddelbart efter undervisningens afslutning skal du og deltagerne holde 2. opfølgningssamtale, hvor I diskuterer det videre arbejde med kompetenceudviklingsforløbet. Her tager I udgangspunkt i den indgåede læringskontrakt. Jeres fokus er nu, hvordan kompetenceudviklingen passer til de konkrete transfermål. Herefter planlægger I mere konkret, hvordan deltagerne kan fastholde at anvende det lærte i praksis. Det er din opgave at lytte og hjælpe deltagerne med at konkretisere deres planer. Deres opgave er at holde regnskab med målene frem mod det afsluttende 3. opfølgningsmøde. 2. opfølgningssamtale tager udgangspunkt i dine svar på Opgave 5 og deltagernes overvejelser i forhold til svarene i deres Opgave 5. Kom godt i mål 1-2 måneder efter undervisningen skal du og deltageren holde 3. opfølgningssamtale. 3. opfølgningssamtale tager udgangspunkt i deltagernes notater i erfaringslogbogen i forhold til, hvordan de har arbejdet med at omsætte de nye kompetencer i praksis og dine svar på Opgave 5. I skal diskutere de tanker, I har gjort jer om kompetenceudviklingsforløbet og følge op på den læringskontrakt, deltageren udfyldte i før-fasen. Som opfølgning på kompetenceudviklingsforløbet skal du med udgangspunkt i din indledende analyse overveje, hvorvidt forløbet har givet det ønskede afkast i form af udvikling og nye arbejdsgange på plejehjemmet, og hvorfor/hvorfor ikke? Du finder spørgsmål til overvejelse i Opgave 6 i bilag 1.

17 16 >> 17 CASE >> Sammenhæng mellem hjemmeplejen og rehabilitering Hjemmeplejen, Frederikshavn Kommune. Kirsten Wellejus er gruppeleder for Landsbygruppen, Bangsbo under hjemmeplejen i Frederikshavn Kommune. Kirsten har længe haft et ønske om, at man bredt i kommunen arbejder med rehabilitering. Kirsten har tidligere arbejdet med rehabilitering i et ledelsesperspektiv hvordan kan jeg som leder bidrage til et gensidigt samarbejde mellem rehabilitering og hjemmeplejen? Disse tanker er konkretiseret i udviklingsforløbet Længst muligt i eget liv. Transferprocessen Det er nyt at skabe en kultur, hvor der samarbejdes med borgerne om en rehabiliteringsindsats til større selvhjulpenhed og livskvalitet. Det kræver vedholdende arbejde med personalegruppen og borgerne, vurderer Kirsten. Den nye værdi og de nye kompetencer skal indarbejdes i personalegruppen. Hendes mål med transferprocessen er at få hele personalet med i processen; både medarbejdere, der fungerer som hjemmetrænere, og medarbejdere, der beskæftiger sig med 83 opgaver i hjemmeplejen. Transferprocessen skal være med til at skabe så homogen en gruppe som muligt samtidig med, at den daglige drift skal fungere, nye opgaver bliver tilført, og de daglige rutiner på nogle områder skal ændres. En anden udfordring, som Kirsten peger på, er involvering af borgerne, inden hjemmeplejen står med opgaverne. Når den nye tankegang skal sælges til omverdenen, kræver det konstant fokus på kommunikation både internt og eksternt. Gennem transferprocessen er det Kirstens ambitionsniveau at styrke dette fokus. I før-fasen udarbejdede Kirsten cases, der omhandlede rehabilitering samt personalets og borgernes udfordringer. I forløbet skulle medarbejderne forstyrres i deres daglige arbejdsrutiner. Casene blev behandlet på gruppemøder, der foregik i små grupper, hvor spørgsmålene gik på skift. Da tiden var moden, blev medarbejderne præsenteret for kursusbeskrivelsen. Kirstens tidligere arbejde med rehabilitering har haft positiv effekt på forløbet, da det efter hendes vurdering, sammen med medarbejdernes før-arbejde, har været med til at skabe kvalitet i deres læringskontrakter. >>

18 LEDERENS >> Værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb Kirsten brugte meget tid på at overveje og planlægge praktik omkring forløbet og udvælge opgaver til at træne de nye kompetencer i efter-fasen. Opgaverne blev valgt efter devisen vi plukker de lavthængende frugter først. Først opgaver hos de meget motiverede borgere små, løbende succeser derefter arbejde med at styrke motivationen hos de mindre motiverede borgere. Der er løbende brugt tid på at formidle de gode historier i egen gruppe og få historierne skrevet i en folder fra kommunen om udviklingsforløbet Længst muligt i eget liv. Opfølgningssamtalerne opleves som gode for processen af både Kirsten og medarbejderne. Medarbejderne lægger vægt på, at de har øget arbejdsglæden, hvilket var en af de ønskede effekter, de beskrev i kontrakterne. Det at sætte mål for hverdagen og nå dem har været med til at skabe denne arbejdsglæde og er en del af den kulturændring, der opleves. Processen har været udfordret af dagligdagen, sygdom, økonomi osv. Processen har derfor ikke været 99 %, men snarere 70 %, vurderer Kirsten. Medarbejderne har til opfølgningssamtalerne derfor også udvist frustration. Derfor har forventningsafstemning i forhold til, hvad der kan lade sig gøre, været et centralt emne til opfølgningssamtalerne. Kirsten har derfor synliggjort, hvad der kan gå galt, og hvad der er muligt for medarbejderne. Opfølgningssamtalerne er derfor endt i en aftale om, hvordan man bedst muligt med de ressourcer, der er til rådighed, opnår de resultater, som er indskrevet i læringskontrakten. Kirsten fortæller, at man som leder har en stor udfordring i forhold til før-forløbet. Der skal fokuseres på at få skabt forstyrrelsen og efterfølgende få skabt de tids- og opgavemæssige rammer til at udvikle de rette kompetencer. Det kræver systematik i efter-fasen, fx ved at anvende sidemandsoplæring. Derudover kræver det planlægning og arbejde med det gode læringsmiljø i egen gruppe samt involvering af alle de medarbejdere, der skal arbejde med det efterfølgende. Kirstens fokus har i hele transferprocessen været at få alle til at tage fælles ansvar for processen. Kirsten Wellejus Gruppeleder Landsbygruppen, Bangsbo. Hjemmeplejen Frederikshavn Kommune

19 MINE EGNE NOTER 18 >> 19

20 Dette arbejdshæfte introducerer ledere til begrebet transfer, der omhandler overførelse af kompetencer lært i én situation til anvendelse i en anden. Opgaverne i arbejdshæftet fungerer som værktøj til at gøre læringen i et kompetenceudviklingsforløb mere effektivt. Arbejdshæftet sætter fokus på, at der i det gode udviklingsforløb: tages udgangspunkt i et erkendt behov for at kunne handle mere kvalificeret formuleres klare mål for læringen ses, at deltagerne mestrer det lærte er identiske elementer mellem undervisning og arbejdsplads findes eksempler på anvendelsesmuligheder fra deltageren selv reflekteres over læringen i forhold til forskellige anvendelsesmuligheder trænes i transfer løbende i undervisningen gennem øvelser er tale om en arbejdsplads, der er gearet til, at kompetencerne kan anvendes opleves fordele for både medarbejdere, borgere og arbejdsplads ved at anvende det lærte skabes et godt transferklima på arbejdspladsen Edisonsvej 18, 1 sal 5000 Odense C Telefon:

UNDERVISERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring

UNDERVISERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring UNDERVISERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring UNDERVISERENS >> Værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb Arbejdshæftet er udviklet i forbindelse

Læs mere

DELTAGERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring

DELTAGERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring DELTAGERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT KOMPETENCE- UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring DELTAGERENS >> Værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb Arbejdshæftet er udviklet i forbindelse

Læs mere

LEDERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT UDVIKLINGSFORLØB. Anvendelse i praksis = effektiv læring for MEDARBEJDEREN

LEDERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT UDVIKLINGSFORLØB. Anvendelse i praksis = effektiv læring for MEDARBEJDEREN LEDERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring for MEDARBEJDEREN Projekt Transfer Arbejdshæftet er udviklet i forbindelse med Projekt Transfer - Udvikling af transfer

Læs mere

MEDARBEJDERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT UDVIKLINGSFORLØB. Anvendelse i praksis = effektiv læring

MEDARBEJDERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT UDVIKLINGSFORLØB. Anvendelse i praksis = effektiv læring MEDARBEJDERENS VÆRKTØJER TIL ET GODT UDVIKLINGSFORLØB Anvendelse i praksis = effektiv læring Projekt Transfer Arbejdshæftet er udviklet i forbindelse med Projekt Transfer - Udvikling af transfer til AMU

Læs mere

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus

Sådan får du anvendt dit kursus i praksis. - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Sådan får du anvendt dit kursus i praksis - Guide til at maksimere dit udbytte så du får størst værdi ud af dit kursus Introduktion Ifølge Robert Brinkerhoffs, studier om effekten af læring på kurser,

Læs mere

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse. Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Sammen om en bedre kommune, Brønnøysund 17. april Hanne Dorthe Sørensen, Dorthe@Lederskabelse.dk Kompetencestrategi Kurser Efteruddannelse Videreuddannelse Hvordan

Læs mere

Læring med effekt. effekt af kompetenceudvikling i SKAT. Inspirationsseminar om kompetenceudvikling i praksis. NCE-Metropol 19.

Læring med effekt. effekt af kompetenceudvikling i SKAT. Inspirationsseminar om kompetenceudvikling i praksis. NCE-Metropol 19. Læring med effekt effekt af kompetenceudvikling i SKAT Inspirationsseminar om kompetenceudvikling i praksis NCE-Metropol 19. februar 2013 Dorthe Solberg, SKAT - HR Udvikling Læring med effekt Målet med

Læs mere

Transfer - sammenhæng mellem uddannelse og anvendelse Oplæg på baggrund af flg. kilder:

Transfer - sammenhæng mellem uddannelse og anvendelse Oplæg på baggrund af flg. kilder: Transfer - sammenhæng mellem uddannelse og anvendelse Oplæg på baggrund af flg. kilder: Bjarne Wahlgren og Vibe Aarkrog (2012): Transfer Kompetence i en professionel sammenhæng. Aarhus Universitetsforlag

Læs mere

Kompetenceudviklings aktiviter og evaluering

Kompetenceudviklings aktiviter og evaluering Kompetenceudviklings aktiviter og evaluering Hvad er det vi taler om fokus på kurser: Transfer: Det begreb der beskriver den dynamiske proces, når læring på et kursus/uddannelses omdannes, forankres så

Læs mere

MITrack Dokumentation og transfer af den unges læring

MITrack Dokumentation og transfer af den unges læring MITrack Dokumentation og transfer af den unges læring Et væsentligt parameter i MITrack er at kunne dokumentere den unges læring i særdeleshed overfor den unge selv for at bidrage til transfer, men ligeledes

Læs mere

NÅR VIDEN SKAL VIRKE I PRAKSIS

NÅR VIDEN SKAL VIRKE I PRAKSIS NÅR VIDEN SKAL VIRKE I PRAKSIS EN CASE Kvinde har fået ondt i venstre skulderblad og arm pga. arbejde ved computer Kan ikke skrive på computer og er derfor motiveret for at løse problemet Ingen støtte

Læs mere

Velkommen til! Dagtilbud & Skole. Outro/Intro-møde Pædagogen i skolen d. 14.1.2015

Velkommen til! Dagtilbud & Skole. Outro/Intro-møde Pædagogen i skolen d. 14.1.2015 Velkommen til! Kl. 9.00-10.00: Deltagere på hold 1 samt relevante ledere (deltagere på hold 2 er velkomne - men det er ikke et must!) Fælles indblik i hold 1's læringsudbytte, samt forventningsafstemning

Læs mere

M U S. Medarbejderudviklingssamtale - en miniguide

M U S. Medarbejderudviklingssamtale - en miniguide Medarbejderudviklingssamtale - en miniguide Indhold HVORFOR MUS?....................... 4 STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING............... 4 HVAD ER MUS?....................... 5 RAMMER FOR SAMTALEN 5 LØN

Læs mere

MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALE

MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALE MEDARBEJDERUDVIKLINGSSAMTALE ODDER KOMMUNE INTRODUKTION Medarbejderudviklingssamtalen er en fremadrettet og gensidigt forpligtende samtale mellem medarbejder og den nærmeste leder om medarbejderens trivsel,

Læs mere

Hjemmepleje og hjemmesygepleje til handicappede, sindslidende og socialt udsatte. Oplæg KL kompetenceudvikling Næstved Kommune 30.

Hjemmepleje og hjemmesygepleje til handicappede, sindslidende og socialt udsatte. Oplæg KL kompetenceudvikling Næstved Kommune 30. Hjemmepleje og hjemmesygepleje til handicappede, sindslidende og socialt udsatte Oplæg KL kompetenceudvikling Næstved Kommune 30.september2014 Efteruddannelses forløb 25 dages efteruddannelsesforløb over

Læs mere

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Hanne Dorthe Sørensen, hds@kompetenceudvikling.dk Eva Maria Mogensen, emm@kompetenceudvikling.

Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Hanne Dorthe Sørensen, hds@kompetenceudvikling.dk Eva Maria Mogensen, emm@kompetenceudvikling. Strategisk kompetenceudvikling med effekt! Hanne Dorthe Sørensen, hds@kompetenceudvikling.dk Eva Maria Mogensen, emm@kompetenceudvikling.dk Kompetencestrategi Kurser Efteruddannelse Videreuddannelse Hvordan

Læs mere

Inspirationshæfte til workshop om strategisk kompetenceudvikling

Inspirationshæfte til workshop om strategisk kompetenceudvikling Inspirationshæfte til workshop om strategisk kompetenceudvikling Uddannelsesforbundets temakursus, Svendborg d. 23.04.15 Jens Henning Ravnsmed, jhr@kompetenceudvikling.dk Katja Munkholm Nielsen, kamni@kompetenceudvikling.dk

Læs mere

Kompetenceudvikling og optimering af effekter

Kompetenceudvikling og optimering af effekter UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Kompetenceudvikling og optimering af effekter Oplæg på temadag i partnerskabsregi, onsdag den 14.januar 2015 v. adjunkt, mag.art & stud. ph.d. Peter Sørensen UNIVERSITY COLLEGE

Læs mere

VEJLEDENDE SPØRGEGUIDE TIL MUS INCL. SPØRGSMÅL TIL LEDERE OG VIP

VEJLEDENDE SPØRGEGUIDE TIL MUS INCL. SPØRGSMÅL TIL LEDERE OG VIP VEJLEDENDE SPØRGEGUIDE TIL MUS INCL. SPØRGSMÅL TIL LEDERE OG VIP Indledning En god medarbejderudviklingssamtale (MUS) starter med en god forberedelse. Forud for samtalen læses vejledningen til MUS igennem

Læs mere

Godmorgen og velkommen til dag 2 Årsmøde2017 Det lægelig Videreuddannelsesråd

Godmorgen og velkommen til dag 2 Årsmøde2017 Det lægelig Videreuddannelsesråd Godmorgen og velkommen til dag 2 Årsmøde2017 Det lægelig Videreuddannelsesråd Formiddagens program Hvordan kan UKYLérne hjælpe med til, at ny viden fra kurser kommer ind i afdelingen og omsættes til praksis?

Læs mere

MUS. Vejledning til dig som leder

MUS. Vejledning til dig som leder MUS Vejledning til dig som leder Den årlige MUS i Dansk Røde Kors asylafdeling bruges kort sagt til at skabe tid og rum for din medarbejder til at være "enebarn". Et stykke tid, hvor man i modsætning til

Læs mere

Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem

Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem Projektbeskrivelse. Projektets titel Styrkelse af den palliative pleje på plejehjem Baggrund/ problembeskrivelse Kommissionen om livskvalitet og selvbestemmelse i plejebolig og plejehjem fremlagde i sin

Læs mere

Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb efter transfermetoden

Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb efter transfermetoden TEAMLEDERE Et kompetenceudviklingsforløb der levendegør viden i handling Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb efter transfermetoden 2 Indledning Mange medarbejdere oplever at komme

Læs mere

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen

Vejledning til tiltrædelse og udvikling Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Vejledning til tiltrædelsessamtalen og udviklingsdelen Herunder kan du finde hjælp til tiltrædelsessamtalen og til udviklingssamtalen og udviklingskontrakten. 1 Vejledning til tiltrædelsessamtalen Denne

Læs mere

VEJLEDENDE SPØRGEGUIDE TIL MUS

VEJLEDENDE SPØRGEGUIDE TIL MUS VEJLEDENDE SPØRGEGUIDE TIL MUS Indledning En god medarbejderudviklingssamtale (MUS) starter med en god forberedelse. Forud for samtalen læses vejledningen til MUS igennem af både leder og medarbejder.

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn

Tidlig opsporing af sygdomstegn Et kompetenceudviklingsforløb der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn Indledning Har du prøvet at komme hjem fra et kursus med rygsækken fuld af ny viden og lyst til at komme tilbage

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING ER VIRKSOMHEDENS MEDARBEJDERE KLÆDT PÅ TIL FREMTIDEN? SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING KOMPETENCEUDVIKLING = NY

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

Fælles personalepolitik om kompetenceudvikling

Fælles personalepolitik om kompetenceudvikling Fælles personalepolitik om kompetenceudvikling 2 Alsidig og vedvarende kompetenceudvikling er vigtig for alle og kræver opmærksomhed hele tiden fordi arbejdsopgaverne i kommunen kræver dygtige medarbejdere

Læs mere

Vejledning til MUS for Ph.d.-studerende på AU

Vejledning til MUS for Ph.d.-studerende på AU Vejledning til MUS for Ph.d.-studerende på AU MUS for ph.d.- studerende på AU Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er en årligt tilbagevendende udviklingssamtale mellem leder og medarbejder. MUS tager udgangspunkt

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING

STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING STRATEGISK KOMPETENCEUDVIKLING MODUL 5 jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 Vi starter op med 15 min. summen om sidste gang og litteratur til denne gang Individuelt oplæg hver gang. Litteratur til i dag Vigtigt?

Læs mere

Kompetenceudviklingsplan

Kompetenceudviklingsplan Navn: Leif Larsen (Lærer) Arbejdsplads: Solsikkeskolen Udviklingsplanen er senest opdateret: 01.11.2017 Evnen til at kunne håndtere konflikter børn imellem, børn/lærere imellem samt lærer/ forældre imellem.

Læs mere

Forberedelse til MUS. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur & Fritidsforvaltningen. Skab en god arbejdsplads. Navn, dato, år

Forberedelse til MUS. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur & Fritidsforvaltningen. Skab en god arbejdsplads. Navn, dato, år Forberedelse til MUS Skab en god arbejdsplads Navn, dato, år KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur & Fritidsforvaltningen En god arbejdsplads Vi vil alle sammen gerne have en god arbejdsplads. Det er vigtigt, at vi

Læs mere

Skrift til ledere om Medarbejder Udviklings Samtale (MUS), herunder Kompetencevurdering

Skrift til ledere om Medarbejder Udviklings Samtale (MUS), herunder Kompetencevurdering Skrift til ledere om Medarbejder Udviklings Samtale (MUS), herunder Kompetencevurdering Indledning Da Skejby ønsker at være et attraktivt arbejds- og uddannelsessted, er udviklingen af MUS et vigtigt udviklings-

Læs mere

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne

Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne www.eva.dk Teamsamarbejde på erhvervsuddannelserne HR-temadag 6. februar 2017 Camilla Hutters, område chef, Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Hvad er EVAs opgave? EVA s formål er at udforske og udvikle

Læs mere

Samtaleskema (anklager)

Samtaleskema (anklager) Samtaleskema 1/4 Samtaleskema (anklager) Medarbejder: Leder: Dato for samtale: Samtalelederen skal som grundlag for samtalen overvære 1-2 retsmøder årligt inden for medarbejderens første fem ansættelsesår

Læs mere

TRANSFER - fra læring til handling i praksis

TRANSFER - fra læring til handling i praksis TRANSFER - fra læring til handling i praksis For at omsætte læring til praksis, - transfer - er det vigtigt, at kompetenceudviklingsforløbet er en proces, der begynder før undervisningen, inddrager det,

Læs mere

Sidder du i en virksomhed/organisation anbefaler vi: HR/HRD generalist. Learning & Development specialist. Læring omsat til praksis X X X X X

Sidder du i en virksomhed/organisation anbefaler vi: HR/HRD generalist. Learning & Development specialist. Læring omsat til praksis X X X X X Fleksibelt forløb tag et, flere eller alle moduler alt efter interesse Modul: Sidder du i en virksomhed/organisation anbefaler vi: HR/HRD generalist Learning & Development specialist Den strategiske ledelse

Læs mere

PARATHEDSMÅLING. Spiserobotter

PARATHEDSMÅLING. Spiserobotter PARATHEDSMÅLING Spiserobotter Indhold Introduktion til anvendelse af dokumentet 3 Resume af parathedsmålingen 4 Fælles og konkrete mål med implementeringen 6 Organisering og ledelse 8 Medarbejdere 10 Borgere

Læs mere

STRATEGI FOR KOMPETENCEUDVIKLING - OG INSPIRATION TIL DECENTRALE DRØFTELSER OG INDSATSER

STRATEGI FOR KOMPETENCEUDVIKLING - OG INSPIRATION TIL DECENTRALE DRØFTELSER OG INDSATSER STRATEGI FOR KOMPETENCEUDVIKLING 2017 2020 - OG INSPIRATION TIL DECENTRALE DRØFTELSER OG INDSATSER 2 STRATEGI FOR KOMPETENCEUDVIKLING 3 Baggrund og formål Forandring er i dag et grundvilkår: Borgerne og

Læs mere

MUS. Vejledning til medarbejderen om

MUS. Vejledning til medarbejderen om Vejledning til medarbejderen om MUS Dette er en vejledning til Medarbejder Udviklings Samtalen. Her kan du læse om processen omkring MUS. Om din forberedelse, selve samtalen og hvordan der følges op på

Læs mere

U- koncept: Udvikling, planlægning, samarbejde og kompetence. U- konceptet erstatter MUS og GRUS. U- konceptet CSB

U- koncept: Udvikling, planlægning, samarbejde og kompetence. U- konceptet erstatter MUS og GRUS. U- konceptet CSB U- koncept: Udvikling, planlægning, samarbejde og kompetence. U- konceptet erstatter MUS og GRUS U- konceptet CSB bevægelse og sammenhæng - en forudsætning for udvikling CSB udvikler sig gennem sine medarbejdere.

Læs mere

Fra PUSH til PULL. Efterspørgselsdrevet uddannelsesplanlægning

Fra PUSH til PULL. Efterspørgselsdrevet uddannelsesplanlægning Fra PUSH til PULL Artiklen handler om, hvordan mellemledere og deres organisationer kan få et større udbytte af deres lederuddannelser. En vej til dette er, at uddannelserne i højere grad tager afsæt i

Læs mere

Guide værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb. Teamleder

Guide værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb. Teamleder Guide værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb Teamleder 1 2 Indledning Esbjerg Kommune, Sundhed & Omsorg samt UC Syd er gået sammen om dette kompetenceudviklingsforløb, hvor der er fokus på mestring

Læs mere

Transfer - En overset ledelsesopgave Morgenmøde d. 13/10/17 og d. 24/10/17

Transfer - En overset ledelsesopgave Morgenmøde d. 13/10/17 og d. 24/10/17 Transfer - En overset ledelsesopgave Morgenmøde d. 13/10/17 og d. 24/10/17 Hvorfor fokus på transfer? Massiv investering i efter-og videreuddannelse i den offentlige og private sektor Samtidig lav transferværdi

Læs mere

PARATHEDSMÅLING. Bedre brug af hjælpemidler

PARATHEDSMÅLING. Bedre brug af hjælpemidler PARATHEDSMÅLING Bedre brug af hjælpemidler Indhold Introduktion til anvendelse af dokumentet 3 Resume af parathedsmålingen 4 Fælles og konkrete mål med implementeringen 6 Organisering og ledelse 9 Medarbejdere

Læs mere

Samarbejde om Kerneopgaven

Samarbejde om Kerneopgaven Samarbejde om Kerneopgaven Hvor går grænsen Psykisk arbejdsmiljø 2019 ved Ole H. Sørensen og Karin Thomassen (SPARK) Indhold på workshoppen 1. Lidt om SPARK, vores forløb og opgave 2. Oplæg om kerneopgaven

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

Egaa Gymnasium) Feedback for læring I Kvalificerede medarbejderudviklingsforløb

Egaa Gymnasium) Feedback for læring I Kvalificerede medarbejderudviklingsforløb Kvalificerede medarbejderudviklingsforløb - Egaa Gymnasium På Egaa Gymnasium har det været fast procedure, at leder foretager observationer af undervisning forud for MUS. Ledere og lærere ønsker dog at

Læs mere

Holmstrupgård. Retningslinje for kompetenceudvikling

Holmstrupgård. Retningslinje for kompetenceudvikling Holmstrupgård Retningslinje for kompetenceudvikling Indholdsfortegnelse Formål...3 Holmstrupgårds definition af kvalifikationer og kompetencer...3 Hvad er kompetenceudvikling?...3 Hvorledes foregår kompetenceudvikling

Læs mere

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med

Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Sparringsværktøj Kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med Dette sparringsværktøj er en guide til, hvordan I kan arbejde med kollegial og ledelsesmæssig sparring i Flere skal med. Spilleregler

Læs mere

Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Med denne beskrivelse af skolens kompetencestrategi vil vi skabe et fælles grundlag for kompetenceudviklingen af skolens medarbejdere. Vi vil bruge

Læs mere

Medarbejderudviklingssamtale i Landsskatteretten

Medarbejderudviklingssamtale i Landsskatteretten Medarbejderudviklingssamtale i Landsskatteretten Introduktion basisemner og tilvalg Medarbejderudviklingssamtalen kan tage udgangspunkt i 4 basisemner: tilbageblik på det seneste år se fremad det kommende

Læs mere

LÆRING I VIRKELIGHEDEN TRANSFER

LÆRING I VIRKELIGHEDEN TRANSFER LÆRING I VIRKELIGHEDEN TRANSFER 2014/15 2016 2016/17 LIV I 147 SSA/SSH Tidlig opsporing af sygdomstegn hos personer med demens AMU LIV II 148 SSA/SSH Tidlig opsporing af sygdomstegn AMU M & M 145 sygeplejersker

Læs mere

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elektronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE

Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elektronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE Af hensyn til læsbarheden udfyldes nedenstående elektronisk. Skemaet udvides automatisk. ANSØGNINGSKEMA - LOKALE INNOVATIONSMIDLER BØRN OG UNGE 1. Ansøger Ansøger Navn: Connie Sørensen E-mail: cons@aarhus.dk

Læs mere

jari@kea.dk Tlf: 2344 4682

jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 jari@kea.dk Tlf: 2344 4682 STØRRELSE UDVÆLGELSE LEDELSE ARBEJDSSTIL TILGANG FORM TEAM Begrænset Afgørende Delt eller skiftende Dialog og vidensdeling Mangfoldighed Koordinering Dynamik og interaktion

Læs mere

MUS. Vejledning til lederen om

MUS. Vejledning til lederen om Vejledning til lederen om MUS Dette er en vejledning til, hvordan du afholder MUS med dine medarbejdere. Du kan læse om, hvordan processen håndteres, fra indledende forberedelse, til selve samtalen og

Læs mere

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015 Praktik i social- og sundhedsuddannelsen Maj 2015 2 Forord Social- og sundhedsuddannelsen er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning sammen med praktikuddannelsen

Læs mere

NOTAT. Bilag 3. Hverdagsrehabilitering i hjemmet. Baggrund

NOTAT. Bilag 3. Hverdagsrehabilitering i hjemmet. Baggrund Bilag 3 Hverdagsrehabilitering i hjemmet NOTAT Hvidovre Kommune Social og Arbejdsmarkedsforvaltningen Helle Risager Lund Udviklings- og Kvalitetsteamet Sagsnr.: 11/16364 Dok.nr.: 23985/12 Baggrund Hvidovre

Læs mere

--> Året der gik --> Opgaver og udvikling --> Trivsel og samarbejde -->

--> Året der gik --> Opgaver og udvikling --> Trivsel og samarbejde --> Hvad er MUS? En systematisk, periodisk, planlagt og velforberedt dialog mellem en medarbejder og den leder, som medarbejderen refererer til MUS er en samtale om mål og muligheder Formålet er at medarbejderens

Læs mere

Social kapital. Værdien af gode samarbejdsrelationer. Jan Lorentzen og Peter Dragsbæk

Social kapital. Værdien af gode samarbejdsrelationer. Jan Lorentzen og Peter Dragsbæk Social kapital Værdien af gode samarbejdsrelationer Jan Lorentzen og Peter Dragsbæk Samarbejdsaftalens mål og midler Aktivt samspil mellem ledelse og ansatte Motiverende ledelsesformer og aktiv medvirken

Læs mere

Gør tanke til handling VIA University College PRAKTIK START EFTERÅR 2019

Gør tanke til handling VIA University College PRAKTIK START EFTERÅR 2019 Gør tanke til handling VIA University College PRAKTIK START EFTERÅR 2019 1 VELKOMMEN Klikforatredigerei master 4 5 Gad vide, hvordan man gør ting på mit praktiksted? Gad vide, hvordan min praktikvejleder

Læs mere

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til undervisere på erhvervsuddannelserne. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb.

Læs mere

Introduktion til refleksionskort

Introduktion til refleksionskort Kommuner Introduktion til refleksionskort VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet Hvorfor skal man inddrage borgerne? Borgerens viden om egen sygdom, hverdagsliv og behandlingsforløb er vigtig

Læs mere

Velkommen til den nye socialrådgiver i kommunen

Velkommen til den nye socialrådgiver i kommunen Nøglen til en god start for nye socialrådgivere i kommunerne 1 Velkommen til den nye socialrådgiver i kommunen Gode råd til nyuddannede socialrådgivere 0 2 Indledning Tillykke med din nyligt færdiggjorte

Læs mere

Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital

Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital Strategi for læring, uddannelse og kompetenceudvikling på Aarhus Universitetshospital Indledning Aarhus Universitetshospital skal i fremtiden tilhøre eliten blandt universitetshospitaler i Europa indenfor

Læs mere

Vejledning til implementering af styringsgrundlaget

Vejledning til implementering af styringsgrundlaget Vejledning til implementering af styringsgrundlaget Indledning Implementering og forankring af styringsgrundlaget er afgørende for, at grundlaget bliver anvendt i praksis. Det er med andre ord centralt

Læs mere

HVAD ER SELV? Til forældre

HVAD ER SELV? Til forældre HVAD ER SELV Til forældre Indhold Indledning 3 Indledning 4 SELV 6 SELV-brikkerne 8 Gensidige forventninger 10 Motivation og dynamisk tankesæt 13 Sådan arbejder I med SELV derhjemme På Lille Næstved Skole

Læs mere

Pædagogisk ledelse i EUD

Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse er for mange både ledere og lærere et nyt begreb og en ny måde at forstå og praktisere ledelse på. Der hersker derfor mange forskellige opfattelser af og holdninger

Læs mere

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER Vejledning til lederen INDHOLDS- FORTEGNELSE Strukturen for samtalen: Samtalehjulet 7 Sådan får du succes med samtalen 8 Før samtalen 8 Under samtalen 9 Efter samtalen

Læs mere

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS AF FORUMS BESTYRELSE OKTOBER 2005 1 17. oktober 2005 Hvordan kan der arbejdes med Kodeks Formålet med at udvikle kodeks for god offentlig topledelse har

Læs mere

SCKK. Velkommen til Temamøde i SCKK den 25. maj MUS med effekt. Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling

SCKK. Velkommen til Temamøde i SCKK den 25. maj MUS med effekt. Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling Velkommen til Temamøde i SCKK den 25. maj 2009 MUS med effekt Program for temamødet 13.00-13.10 Velkomst og dagens program 13.10 Udfordringer i forhold til MUS - præsentation ved bordene og opsamling MUS

Læs mere

Medarbejder-Udviklings-Samtale. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen

Medarbejder-Udviklings-Samtale. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Medarbejder-Udviklings-Samtale KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen 1 Medarbejder-Udviklings-Samtale Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er en mulighed for, at du kan drøfte din nuværende

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Indledning Har du prøvet at komme hjem fra et kursus med rygsækken fuld af ny viden og lyst til at komme

Læs mere

Den Grundlæggende Lederuddannelse

Den Grundlæggende Lederuddannelse Den Grundlæggende Lederuddannelse Styrk dine lederkompetencer for din egen og virksomhedens skyld God ledelse er vigtig for både dig og din virksomhed. Viden om og redskaber til god ledelse styrker din

Læs mere

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER Vejledning til medarbejderen 2 Styrkebaserede udviklingssamtaler vejledning til medarbejderen INTRODUKTION Den styrkebaserede udviklingssamtale er en årlig, fortrolig

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Kompetencestrategi

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT. Kompetencestrategi UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Kompetencestrategi Godkendt i HSU 26. september 2016 1. Kompetencestrategi for UCL 1.1 Indledning I University College Lillebælt (UCL) anses medarbejdere og lederes kompetencer

Læs mere

Kvalitetsledelse af jeres ydelser og services

Kvalitetsledelse af jeres ydelser og services Tryksag 541-643 Hvis I vil vide mere Kom godt i gang med standarder I er velkomne til at kontakte vores erfarne konsulenter inden for kvalitetsledelse på telefon 39 96 61 01 eller consulting@ds.dk. Kvalitetsledelse

Læs mere

Oversigt over udviklingskontrakter for Børn- og Ungeområdet

Oversigt over udviklingskontrakter for Børn- og Ungeområdet Oversigt over udviklingskontrakter for Børn- og Ungeområdet 1. Processen for formulering af udviklingsmål (Hvordan er processen foregået, hvem har været inddraget mv.?) Fagsekretariatet Børn og Unge har

Læs mere

Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Kompetencestrategi Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Med denne beskrivelse af skolens kompetencestrategi vil vi skabe et fælles grundlag for kompetenceudviklingen af skolens medarbejdere. Vi vil bruge

Læs mere

Kompetencestrategi og - politik for University College Lillebælt

Kompetencestrategi og - politik for University College Lillebælt Kompetencestrategi og - politik for University College Lillebælt Kompetencer i University College Lillebælt University College Lillebælt er en institution, hvor viden er den afgørende faktor for eksistensgrundlaget,

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune

Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune Personalepolitisk værdigrundlag for Vordingborg Kommune Forord De personalepolitiske værdier for Vordingborg Kommune er udarbejdet i en spændende dialogproces mellem medarbejdere og ledere. Processen tog

Læs mere

Medarbejder-Udviklings-Samtale. Klynge C KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen

Medarbejder-Udviklings-Samtale. Klynge C KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Medarbejder-Udviklings-Samtale Klynge C 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen 1 Medarbejder-Udviklings-Samtale Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er en mulighed for, at du kan drøfte

Læs mere

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag INSTRUKTION Aftal interviews med makker inden for de næste 2 dage. Hvert interview varer 10 min. Hold tiden! I behøver ikke nå helt til bunds. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

Den Grundlæggende Lederuddannelse

Den Grundlæggende Lederuddannelse Den Grundlæggende Lederuddannelse Styrk dine lederkompetencer for din egen og virksomhedens skyld God ledelse er vigtig for både dig og din virksomhed. Viden om og redskaber til god ledelse styrker din

Læs mere

Gode råd om. Intern læring. Få gode råd om, hvordan du kan kvalificere den interne læring i din virksomhed. Udgivet af Dansk Handel & Service

Gode råd om. Intern læring. Få gode råd om, hvordan du kan kvalificere den interne læring i din virksomhed. Udgivet af Dansk Handel & Service Gode råd om Intern læring Få gode råd om, hvordan du kan kvalificere den interne læring i din virksomhed Udgivet af Dansk Handel & Service Intern læring 2006 Gode råd om Intern læring Du kan med fordel

Læs mere

Derfor taler vi om robusthed

Derfor taler vi om robusthed Side 1 I dette hæfte fortæller vi, hvad vi i Gentofte kommune mener med robusthed. Både når det gælder kommunen som organisation, og når det gælder arbejdspladsen og den enkelte medarbejder. Hæftet udtrykker

Læs mere

IMPLEMENTERING I ORGANISATIONER Den Motiverende Samtale

IMPLEMENTERING I ORGANISATIONER Den Motiverende Samtale Eksempel på implementeringsproces med fokus på medarbejder, leder og organisationsniveau Medarbejder ½ dags kick off 2 dage undervisning ½ dags undervisning ½ dags undervisning Individuel feedback Individuel

Læs mere

VIDEN K ARRIERE UDVIKLING. Coaching er at låse op for et menneskes potentiale til at maksimere

VIDEN K ARRIERE UDVIKLING. Coaching er at låse op for et menneskes potentiale til at maksimere K ARRIERE UDVIKLING VIDEN Coaching er at låse op for et menneskes potentiale til at maksimere sine egne præstationer. Det er at hjælpe mennesker til at lære, frem for at undervise dem (John Whitmore en

Læs mere

Vejledning til MUS-skemaet

Vejledning til MUS-skemaet Vejledning til MUS-skemaet Denne vejledning har til formål at give inspiration til dialogen om de forskellige emner i MUS-skemaet. Vejledningen henvender sig både til ledere og medarbejdere. Hvis du under

Læs mere

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder:

I denne rapport kan du se, hvordan du har vurderet dig selv i forhold til de tre kategoriserede hovedområder: - Mannaz Ledertest Dette er din individuelle rapport, som er baseret på dine svar i ledertesten. I rapporten får du svar på, hvilke ledelsesmæssige udfordringer der er de største for dig. Og du får tilmed

Læs mere

Hjælp til at opstille kompetencelæringsmål

Hjælp til at opstille kompetencelæringsmål 1 Hjælp til at opstille kompetencelæringsmål Dette skal hjælpe til at udstationeringer kan blive så målrettede som muligt. Vi definerer først begreberne kompetence og kompetenceudvikling. Derefter præsenterer

Læs mere

Modtagelse af ny medarbejder i BUF - guiden

Modtagelse af ny medarbejder i BUF - guiden Modtagelse af ny medarbejder i BUF - guiden Indledning En god modtagelse øger motivationen og engagementet i arbejdet og har betydning i forhold til fastholdelse. Modtagelse begynder allerede når medarbejderen

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til ledere i dagtilbud Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget for ledere 1 1.2 Kort om Spillerum 2 2.

Læs mere

Forberedelse og gennemførsel af MUS Sådan får du MUS med kvalitet, mening og effekt

Forberedelse og gennemførsel af MUS Sådan får du MUS med kvalitet, mening og effekt Forberedelse og gennemførsel af MUS Sådan får du MUS med kvalitet, mening og effekt For at du som leder kan komme godt i gang med årets MUS-runde, får du her en guide til processen. Uanset om du har stor

Læs mere

Medarbejderudviklingssamtaler på Københavns Universitet

Medarbejderudviklingssamtaler på Københavns Universitet Medarbejderudviklingssamtaler på Københavns Universitet HR & Organisationsudvikling 13. marts 2008 Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) i praksis Københavns Universitet er Danmarks største vidensvirksomhed.

Læs mere

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse?

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Indledning Implementering af viden, holdninger og færdigheder i organisationen Intentionen er at

Læs mere