Virksomhedernes tilpasning, ny teknologi og produktivitet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Virksomhedernes tilpasning, ny teknologi og produktivitet"

Transkript

1 Virksomhedernes tilpasning, ny teknologi og produktivitet Disruptionrådets sekretariat Marts 18 Virksomhedernes tilpasning af produktionen og betydningen for branchesammensætningen i Danmark Danskerne har gennem årtier opbygget et stærkt samfund, hvor velstanden er høj, og mulighederne er mange. Det skyldes i høj grad, at danske virksomheder og medarbejdere er effektive til at skabe værdi med de ressourcer, der er til rådighed. Gode rammevilkår for danske virksomheder, som understøtter en høj produktivitet, er således afgørende for økonomisk vækst på lang sigt. Med den teknologiske udvikling og de seneste årtiers globalisering er der sket et betydeligt skifte i den danske økonomi og på det danske arbejdsmarked. Det har imidlertid ikke overflødiggjort arbejdskraften, men har løbende stillet krav til, at Danmark har været i stand til at omstille arbejdskraften til den nye efterspørgsel. Den teknologiske udvikling har blandt andet betydet, at produktionen af eksisterende varer og tjenester er blevet mere effektiv, samtidigt med at der er skabt nye produkter, som er med til at skabe værdi for både forbrugere og virksomheder. Det er både sket ved, at arbejdsgange løbende er optimeret eller ved at optimeringen er kommet i ryk, hvor dele af produktionen fx automatiseres. Nye teknologier har også medført, at det er blevet billigere at transportere varer og tjenester, hvilket har skabt muligheden for en øget samhandel med udlandet. Samtidig har en øget globalisering blandt andet medført, at virksomhederne har tilpasset produktionen i form af en øget specialisering i visse produkter, mens andre produkter bliver importeret fra udlandet. Derudover har en øget globalisering betydet en stigende international konkurrence, hvilket har skubbet nogle erhverv væk fra Danmark, mens andre erhverv har styrket deres innovation og gjort produktionen mere effektiv. I det omfang danske virksomheder rykker produktionen til områder, hvor produktiviteten i Danmark ligger bedst sammenlignet med udlandet dvs.

2 inden for områder, hvor Danmark har en såkaldt komparativ fordel 1 vil det gavne velstanden i Danmark. Dele af Danmarks værdiskabelse kan således foregå inden for brancher, der i en dansk kontekst ikke er dem, hvor produktiviteten er højest, men som i en international kontekst har en relativ høj produktivitet. En sådan udvikling betyder, at Danmark kan få en velstandsgevinst, fordi samhandlen med udlandet betyder, at vi kan købe flere importvarer for de varer, vi eksporterer. Udviklingen har ikke påvirket alle brancher i økonomien ens, og der har været betydelige skift i beskæftigelsen på tværs af brancher. Hvor en betydelig del af befolkningen tidligere var beskæftiget i landbruget eller industrien, er servicesektoren vokset og udgør i dag knap 7 pct. af den private beskæftigelse, jf. figur 1 og figur. Figur 1 Beskæftigelse opdelt på brancher, pct., 1966, 1996 og 16 Figur Beskæftigelse opdelt på brancher, 1. personer, 1966 til Andet Landbrug mv. Industri Bygge og anlæg Privat service Offentlig sektor Andet Landbrug mv. Industri Bygge og anlæg Privat service Offentlig sektor Anm.: Figur 1: Privat service er defineret som brancherne handel og transport, information og kommunikation, finansiering og forsikring, ejendomshandel mv., boliger og erhvervsservice. Offentlig dækker over offentlig administration, undervisning og sundhed. Andet dækker over brancherne råstofindvinding, forsyningsvirksomhed og kultur mv. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger. Den offentlige sektor har desuden oplevet en betydelig beskæftigelsesfremgang i forbindelse med opbygningen af velfærdsstaten, og udgør godt 3 pct. af den samlede beskæftigelse. Det skal bl.a. ses i lyset af, at der i takt med at kvindernes større arbejdsmarkedstilknytning er skabt både muligheder og behov for offentlige service- og velfærdsydelser som fx daginstitutioner og ældrepleje. 1 Begrebet komparative fordele bruges til at beskrive, hvem der har de laveste alternativomkostninger i produktionen af en vare, og bruges typisk i økonomiske sammenhænge fx i handelsteori.

3 Den private servicesektor og den offentlige sektor står således i dag samlet set for knap 7. pct. af den samlede beskæftigelse i Danmark. Både den teknologiske udvikling og globaliseringen påvirker også de forskellige branchers relative størrelser gennem den stigende velstand i befolkningen. Når beskæftigelsen i landbruget og industrien således er faldet over de seneste år, kan det til dels hænge sammen med, at disse brancher har udnyttet den teknologiske udvikling til at fastholde eller øge deres produktion med færre beskæftigede, mens de resulterende relative prisfald ikke har givet anledning til væsentlige stigninger i den relative efterspørgsel efter industri- og landbrugsvarer. Derimod kan den øgede velstand fra produktivitetsstigningerne i landbrug og industri have bidraget til øget efterspørgsel efter offentlige og private serviceydelser. Med andre ord har forbrugerne valgt at bruge en større andel af deres forbrug på blandt andet serviceydelser, i takt med at deres indkomst er steget. Det er denne udvikling i efterspørgslen som sammen med den relative hurtige udvikling i produktiviteten i landbrug og industri, har givet anledning til den markante ændring i beskæftigelsens fordeling på brancher. Stigende produktivitet har historisk set ikke overflødiggjort arbejdskraften, hvilket skyldes at den samlede beskæftigelse er bestemt af arbejdsudbuddet og strukturerne på arbejdsmarkedet. En større eller mindre beskæftigelse i en branche med relativt høj produktivitetsvækst er således blevet modsvaret af henholdsvis tilsvarende mindre eller større beskæftigelse i de øvrige brancher. For at nyde godt af den teknologiske udvikling og globalisering, er det afgørende, at Danmark er i stand til at omstille beskæftigelsens branchesammensætning, fx gennem et fleksibelt arbejdsmarked, og at beskæftigelsen løbende tilpasser sine kompetencer i forhold at imødekomme efterspørgslen, fx gennem efteruddannelse. Forskelle i branchers produktivitet Overordnet set har industrien og de serviceerhverv, der konkurrerer med udlandet (fx skibsfart, telekommunikation eller it- og informationstjenester) en højere produktivitet end de hjemmemarkedsorienterede serviceerhverv (fx detailhandel, hoteller og restauranter eller taxikørsel), byggeog anlægsbranchen samt landbrug, fiskeri og skovbrug, jf. figur 3. 3

4 Figur 3 Private erhvervs andel af beskæftigelse (målt på timer) og gennemsnitlig timeproduktivitet, 1 Bruttoværditilvækst pr. time 6 Bruttoværditilvækst pr. time 6 3 Industri Internationalt konkurrenceudsatte serviceerhverv Landbrug, skovbrug og fiskeri 3 1 Hjemmemarkedorienterede serviceerhverv Bygge og anlæg Andel af samlet antal præsterede timer Anm.: Figuren viser timeproduktivitetsniveauet på brancheniveau. Der er usikkerhed forbundet med datagrundlaget for bygge og anlæg pga. det er vanskeligt at fjerne bl.a. prisudviklingen. Brancherne råstofindvinding, forsyningsvirksomhed, ejendomshandel og udlejning af erhvervsejendomme er udeladt af figuren, fordi kapital pr. beskæftiget afviger markant fra de øvrige brancher. Desuden er offentlig administration, undervisning og sundhed udeladt. De viste brancher i figuren udgør omkring 8 pct. af den private beskæftigelse i 1. Opdelingen på hjemmemarkedsorienterede og internationale serviceerhverv følger Produktivitetskommissionen. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger. Forskelle i produktivitetsniveauer på tværs af brancher kan ikke i sig selv sige noget om, hvorvidt de respektive brancher udnytter deres produktionsressourcer på den mest effektive måde. Det skyldes, at en branches produktivitetsniveau også er et udtryk for en branchespecifik kapitalintensitet, samt krav til medarbejdernes kvalifikationer og uddannelsesniveau. Eksempelvis er kapitalintensiteten (fx i form af maskiner, produktionsgrunde, robotter mv.) højere i industrien end i de fleste serviceerhverv. Tilsvarende kan forskelle i produktivitetsniveau på tværs af brancher ikke alene sige noget om, hvorvidt der vil være en gevinst for samfundet generelt, når produktionsressourcer flyttes mellem to brancher. Det skyldes blandt andet store forskelle mellem de laveste og højeste produktivitetsniveauer inden for den enkelte branche, hvorfor produktionsressourcerne ikke nødvendigvis flytter til en virksomhed med højere gennemsnitlig produktivitet. Der er imidlertid en tendens til, at beskæftigelse og værditilvækst i højere grad er koncentreret i højproduktive virksomheder i industrien end i privat service, jf. Økonomisk analyse: Produktivitet og konkurrence (16). Forskelle i produktivitetsvæksten på tværs af brancher kan derimod medvirke til forskydninger i beskæftigelsen. Med en relativt høj produktivitetsvækst i nogle brancher vil det alt andet lige betyde, at priserne på de varer eller tjenester, som de brancher producerer, vil falde i forhold til priserne på varer eller tjenester fra andre brancher. Faldende relative priser vil

5 (under normale omstændigheder med konkurrence) medføre en større relativ efterspørgsel, hvilket trækker i retning af større beskæftigelse i de pågældende brancher. Højere produktivitet vil dog i sig selv reducere behovet for arbejdskraft i disse brancher, hvilket vil trække i retning af lavere beskæftigelse. Historisk set har produktivitetsudviklingen ikke været den samme på tværs af alle brancherne i dansk økonomi. Betragtes eksempelvis de seneste år er det specielt landbruget og dernæst industri, som har oplevet den største vækst i produktiviteten. For serviceerhvervene har produktivitetsudviklingen været forskellig på tværs af de internationalt konkurrenceudsatte og de hjemmemarkedsorienterede serviceerhverv. Særligt har produktivitetsvæksten hos de hjemmemarkedsorienterede serviceerhverv, som udgør pct. af den samlede værditilvækst (BVT) i den private sektor, været lav, jf. figur. Forskelle i produktivitetsvæksten siger dog ikke i sig selv noget om, hvorvidt en branche klarer sig godt. Selvom produktivitetsvæksten fx er høj i landbruget, er det ikke ensbetydende med at landbruget nødvendigvis har klaret sig godt. Det vil igen afhænge af, om danske landmænd er mere produktive end udlandet. Er det danske landbrug fx mindre produktive end i Sverige, vil der være et uudnyttet potentiale for forbedringer i Danmark. Figur Årlig vækst i real timeproduktivitet for privat sektor i Danmark, pct. Andel af privat sektors værditilvækst (BVT) Timeproduktivitetsvækst 3 18 pct. 1 pct pct. 1-1 Landbrug Industri Service, international pct. Service, hjemmemarked 6 pct. 3 pct. Bygge og anlæg Forsyning Privat sektor -1 Anm.: Der er usikkerhed forbundet med datagrundlaget for bygge og anlæg pga. utilstrækkelige det er vanskeligt at fjerne fx prisudviklingen. Råstofindvinding, finansiering og forsikring, ejendomshandel mv., boliger samt kultur mv. er udeladt. Opdelingen på hjemmemarkedsorienterede og internationale serviceerhverv følger Produktivitetskommissionen. Andelene af privat sektors BVT er for 1. Kilde: Danmarks Statistik og egne beregninger. Forskelle i produktivitetsvæksten skal også ses i lyset af, at både servicebrancherne samt bygge- og anlæg er relativt arbejdskraftintensive, og dermed kan have begrænsede muligheder for at øge produktiviteten. Derimod

6 er eksempelvis industrien relativ kapitalintensiv, hvilket i højere grad gør vedvarende produktivitetsfremskridt mulige. Det gradvise skift mod en forøget servicesektor og en reduceret industrisektor, dvs. fra en branche med relativ høj produktivitetsvækst til en branche med lavere produktivitetsvækst kan fremadrettet bidrage til en lavere produktivitetsvækst generelt for Danmark. Ændret branchestruktur og lavere gennemsnitlig produktivitetsvækst er dog ikke et specifikt dansk problem, idet den gennemsnitlige produktivitetsvækst også er faldet i andre lande, som vi normalt sammenligner os med, jf. rapport fra Produktivitetsrådet (17). I det omfang produktivitetsvæksten varigt reduceres (i forhold til andre lande)kan det føre til en lavere velstandsstigning sammenlignet med udlandet. Der er flere eksempler på lande, der aktivt har forsøgt at fremme omstillingen af erhvervsstrukturen ved at udpege vindererhverv, enten i form af direkte støtteordninger eller indirekte gennem regulering eller skattebegunstigelser. Det er imidlertid ikke muligt med sikkerhed at udvælge vindererhverv, hvorfor der vil være en risiko for, at staten utilsigtet holder liv i virksomheder og brancher, der reelt ikke er konkurrencedygtige uden offentlig støtte. Virksomhedernes produktivitet på brancheniveau Omstilling mellem brancher er vigtig for at tilpasse produktionen til den løbende ændrede efterspørgsel og for at Danmark udnytter de relative gevinster fra at have komparative fordele inden for bestemte områder. Det er samtidigt afgørende for den samlede værdiskabelse og produktivitet med et højt produktivitetsniveau inden for de enkelte brancher. Overordnet kan en øget værdiskabelse gennem produktivitet i en branche opdeles i to komponenter: 1. En øget produktivitet gennem intern vækst i den enkelte virksomhed, hvor virksomheden innoverer og løbende forbedrer sin produktion af varer eller tjenester gennem effektiviseringer af produktionsprocesserne eller gennem produktionsudvikling som følge af fx forskning og udvikling samt anvendelse af ny teknologi.. En øget produktivitet gennem ændret virksomhedsdynamik, sådan at højproduktive virksomheder kommer til at stå for en større andel af de samlede produktionsressourcer. Det sker ved, at beskæftigelse og kapital løbende flytter fra de mindst produktive virksomheder til de mest produktive virksomheder, fx gennem en markedsdrevet tilgang og afgang af virksomheder. En omfordeling af ressourcer mellem lav- og højproduktive virksomheder kan således hæve produktiviteten aggre- 6

7 geret set i en branche, selvom de enkelte virksomheders produktivitetsniveau er uændret. Til at sikre øget produktivitet er det vigtigt, at erhvervslivets rammevilkår er gode, og at der er en høj konkurrenceintensitet. Det er således afgørende, at reguleringen understøtter, at nye virksomheder nemt kan etablere sig, at processen omkring konkurs er effektiv, at udenlandske virksomheder frit kan deltage på det danske marked, og at virksomheder har adgang til den fornødne arbejdskraft og kapital. Den offentlige sektor står også for en betydelig del af den samlede økonomi, og effektiviteten i den offentlige sektor har dermed stor betydning på effektiviteten af den samlede ressourceudnyttelse. Det er således vigtigt løbende at overveje, om den offentlige sektor er indrettet hensigtsmæssigt. Produktiviteten er primært drevet af virksomhedernes interne vækst Der er en væsentlig forskel på, hvor meget virksomhedernes produktivitetsniveau(intern vækst) og effektiviteten af ressourcefordelingen(virksomhedsdynamik) har bidraget til produktivitetsudviklingen i henholdsvis industrien og de private serviceerhverv 3. For både industrien og de private serviceerhverv er produktivitetsudviklingen primært trukket af virksomhedernes interne produktivitetsvækst, men udviklingen har været betydelig bedre i industrien end for de private serviceerhverv, jf. figur og figur 6. Den lavere interne vækst hos de private serviceerhverv kan skyldes, at mange af de private serviceerhverv er mindre udsat for udenlandsk konkurrence, fordi det er sværere at handle med serviceydelser end varer på tværs af landegrænser. Særligt for en lille åben økonomi som Danmark er international konkurrence en vigtig faktor for incitamentet til at innovere og derigennem øge produktiviteten. Det er generelt vanskeligt præcist at opgøre bidraget fra virksomhedsdynamik og sammenligne på tværs af brancher, hvis målet både skal indeholde udskiftning af virksomheder og ressourceanvendelse. Som et alternativt hertil benyttes effektiviteten af branchens ressourcefordeling, der er et udtryk for, hvor hensigtsmæssigt branchernes ressourcer, dvs. kapital og arbejdskraft, er fordelt mellem virksomhederne på et givet tidspunkt. Dermed fokuseres der på ressourcefordelingen og i mindre grad på den del af virksomhedsdynamikken, som omhandler den løbende udskiftning af virksomheder. Se desuden Økonomisk analyse: Produktivitet og konkurrence (16) for en nærmere beskrivelse. 3 Der fokuseres på industrien og privat serviceerhverv siden, hvilket dels skyldes, at det er to hovedbrancher, som har væsentlig betydning for dansk økonomi (målt som andel af den private sektor BVT udgør industri og privat serviceerhverv hhv. 1 pct. og 67 pct. i 16), dels databegrænsninger. 7

8 Figur Bidrag til produktivitetsudviklingen i industrien, -1 Figur 6 Bidrag til produktivitetsudviklingen i privat service, Realiseret Produktivitetsudvikling på ressourcefordeling Effektivitet af virksomhedsniveau -1-1 Realiseret Produktivitetsudvikling på ressourcefordeling Effektivitet af virksomhedsniveau -1 Anm.: Produktivitetsudviklingen dekompones i hhv. bidrag fra produktivetsudviklinge på virksomhedsnivau(intern vækst) og i bidrag fra effektivitet af ressourcefordelingen (virksomhedsdynamik). Bidrag fra produktivetsudviklinge på virksomhedsnivau kan opsummeres i et sammenvejet produktivitetsmål. Bidraget fra effektiviteten af ressourcefordelingen er et udtryk for, hvor hensigtsmæssigt en branche ressourcer (kapital og arbejdskraft) er fordelt mellem virksomheder på et givent tidspunkt. Dermed fokusere målet på ressourcefordelingen snarere end den del af virksomhedsdynamikken, som kan henføres til udskiftning af virksomheder, jf. note. De pct. laveste og højeste produktivtetesnivauer er frasorteret. Kilde: Økonomisk analyse: Produktivitet og konkurrence (16), Danmark Statistik og egne beregninger Der kan også være en række historiske årsager til en lavere produktivitetsvækst hos virksomheder i de private serviceerhverv end i industrien, fx som følge af at industrivirksomheder kan have haft bedre muligheder for at udnytte stordriftsfordele i produktionen eller opnå produktivitetsforbedringer gennem ny teknologi. Udover en lavere intern vækst i virksomhederne har der navnlig for de private serviceerhverv også været et lavt bidrag til produktiviteten gennem en omfordeling af produktionsressourcerne fra de lavproduktive virksomheder til de højproduktive virksomheder. For industrien er bidraget fra omfordelingen af produktionsressourcerne tæt på nul set samlet over perioden -1, men større end for de private serviceerhverv, jf. figur og figur 6. Bidraget fra en omfordeling af produktionsressourcerne har i perioder bidraget positivt til produktiviteten. Især i nedgangsperioder, hvor efterspørgslen mindskes og konkurrencen skærpes, spiller bidraget fra omfordelingen af produktionsressourcerne en vigtig rolle, hvilket blandt andet ses i forbindelse med begyndelsen af den seneste økonomiske krise. I perioder med nedgang har de lavproduktive virksomheder sværere ved at følge de højproduktive virksomheder, jf. Produktivitetsrådet (17). 8

9 Produktionsressourcerne hos de private serviceerhverv er dog samlet set kun i begrænset omfang flyttet mod virksomheder med høj produktivitet. På samme måde har de virksomheder, som er blevet mindre produktive, ikke i tilstrækkelig grad frigivet ressourcer til de mest produktive. Det betyder, at de lavproduktive virksomheder hos særligt de private serviceerhverv fortsat står for en relativ stor andel af den samlede værdiskabelse. På samme måde er der en tendens til, at beskæftigelsen i højere grad er koncentreret i højproduktive virksomheder i industrien, mens en større andel af beskæftigelsen i de private serviceerhverv er placeret hos de lavproduktive virksomheder. Et lavere bidrag fra en omfordeling af produktionsressourcerne hos de private serviceerhverv kan således være et udtryk for, at forskellen i produktivitetsniveauerne mellem høj- og lavproduktive virksomheder er blevet større, uden at arbejdskraften i tilsvarende omfang er blevet flyttet mod de højproduktive virksomheder. Set ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt er det imidlertid ikke hensigtsmæssigt, at den mest produktive virksomhed anvender alle produktionsressourcer i en branche. Det skyldes, at værdien af en virksomheds varer eller tjenester typisk vil være aftagende i forhold til, hvor meget der produceres, eller at omkostningerne pr. enhed er stigende (såkaldt aftagende skalaafkast). Derudover vil en høj koncentratration af produktionen på få virksomheder medføre en lavere konkurrenceintensitet, og dermed forventeligt lavere produktivitetsvækst på sigt. Det kan ikke på noget tidspunkt forventes, at produktionsressourcerne i en branche er perfekt fordelt mellem virksomheder, hvilket skyldes trægheder. Trægheder opstår, hvis tilpasningen af produktionen er forbundet med omkostninger for den enkelte virksomhed, fx omkostninger i forbindelse med at afskedige, ansætte eller oplære medarbejdere. Det kan også fx skyldes træghed tilknyttet kapital som følge af reguleringsmæssige begrænsninger af virksomhedens lånemuligheder. Nødvendigt at nye virksomheder opstår mens andre virksomheder lukker En markedsdrevet tilgang og afgang af virksomheder kan bidrage til en mere hensigtsmæssig (økonomisk set) fordeling af produktionsressourcerne mellem virksomheder, og derigennem bidrage til den samlede værdiskabelse og produktivitet. En vigtig grundpille for en sund virksomhedsdynamik er således en løbende udskiftning af virksomheder, herunder at lav- Produktivitetsrådet peger bl.a. på, at produktivitetsforskellene mellem de mest produktive virksomheder og de resterende virksomheder er vokset indenfor servicebrancherne, jf. produktivitetsrådets rapport (17). 9

10 produktive virksomheder lukker ned og erstattes af nye, højproduktive virksomheder (såkaldt kreativ destruktion). En positiv dynamik kan fx opstå, hvis det er let for virksomheder at træde ind på et marked. Det vil typisk øge konkurrenceintensiteten, hvis flere nye virksomheder træder ind på et eksisterende marked, men også truslen om indtræden kan øge presset på eksisterende virksomheder og deres incitament til at innovere. Samtidigt træder nye virksomheder typisk ind på et marked med ny teknologi og/eller nye produkter, hvilket kan betyde, at de i gennemsnit har, eller efter en årrække får, højere produktivitet end de eksisterende virksomheder. En øget konkurrence kan også medvirke til, at virksomheder med lavere produktivitet og værdiskabelse udkonkurreres, og på den måde frigiver ressourcer til de øvrige virksomheder i branchen. På samme måde kan et skifte i efterspørgslen efter bestemte typer af varer og tjenester medføre, at omkostningerne til tilpasning af produktionen bliver for høje i forhold til indtjeningen, så nogle virksomheder må forlade markedet. Gennem de seneste 1 år har den årlige nettotilgang af aktive virksomheder i Danmark ligget tæt på nul, hvilket dækker over en tilgang af nye virksomheder på godt 3. årligt, mens tilsvarende knap 3. virksomheder årligt ophører. Antallet af nye/ophørte virksomheder er dog i høj grad afhængig af konjunkturerne, hvor der i højkonjunktur sker en nettotilgang af aktive virksomheder, mens der i lavkonjunktur sker en nettoafgang, jf. figur 7. 1

11 Figur 7 Antal opstartede og ophørte virksomheder virksomheder i Danmark for den private sektor, 1-1. Figur 8 Andelen af opstartede og ophørte virksomheder i den markedsmæssige økonomi for udvalgte lande, gns. for virksomheder 1. virksomheder Pct Ophørte virksomheder Nye virksomheder Netto tilgang af virksomheder Andel opstartede Andel ophørte Anm.: Figur 7: Danmark Statistik fastlægger reelt nye firmaer med udgangspunkt i nyregistrerede juridiske enheder i Det Centrale VirksomhedsRegister (CVR), dog foretages enkelte frasorteringer fx frasorteres virksomheder med meget lille aktivitet eller hvis det er genstartede enheder. Et virksomheder anses af Danmarks Statistik for at være ophørt, hvis dets CVR nummer stopper med at eksistere, eller dets aktivitet falder under en bagatelgrænse. Figur 8: Andelen af opstartede og ophørte virksomheder er opgjort ift. samtlige aktive virksomheder for den markedsmæssige økonomi med undtagelse holdingsselskaber. Andelene er opgjort som et simpelt gennemsnit for perioden 11 til 1. Kilde: Danmarks Statistiks erhvervsdemografien, Eurostat og egne beregninger. Sammenlignet med udlandet har Danmark en relativt dynamisk virksomhedsstruktur, idet både andelen af åbninger og lukninger er omtrent lige så høje eller højere end de lande, vi normalt sammenligner os med, jf. figur 8. Det indikerer således, at rammevilkårene for nye virksomheder både er velfungerende og dynamiske, hvor det på den ene side er nemt at starte virksomheder, mens der samtidigt frigives ressourcer fra de ophørte virksomheder. En høj andel af nye og ophørte virksomheder er dog ikke i sig selv tilstrækkelig for en sund og effektiv allokering af ressourcerne. En række studier finder eksempelvis, at vækstbidraget fra nye virksomheder er tæt på nul eller negativ. Den relative lave produktivitet kan hænge sammen med, at nye virksomheder skal igennem en initial læringsfase eller at de er nødsaget til at prissætte deres produktiver relativt lavt for at træde ind på markedet. Samtidigt er der nystartede virksomheder, som blot ønsker at være selvstændige og have fleksibilitet, og dermed lægger mindre vægt på en øget værdiskabelse. Se fx Foster mfl. (8) Reallocation, Firm Turnover, and Efficiency: Selection on Productivity or Profitability og Hurst og Pugsly, (11) What Do Small Businesses Do. 11

12 Langt størstedelen af beskæftigelsesrotationen sker inden for de eksisterende virksomheder, som løbende ansætter nye medarbejdere og afskediger eksisterende, enten ved naturlig afgang eller fyring. Kun en mindre del af den samlede beskæftigelse er knyttet til nystartede eller ophørte virksomheder. Det skal ses i lyset af, at nye virksomheder typisk træder ind på et marked med ingen eller få ansatte, indtil de har fået etableret deres virksomheder og produktion til en given efterspørgsel. Antallet af beskæftigede hos nye virksomheder vil således først stige efter længere tid på markedet. Tilsvarende vil virksomheder, inden de ophører, forsøge at tilpasse deres produktion til efterspørgslen over en længere periode, og dermed løbende tilpasse deres forbrug af produktionsressourcer, herunder antallet af beskæftigede. Figur 9 Den årlige jobskabelse og jobnedlæggelse i den private sektor fordelt på hhv. den interne ændring og fra nye/ophørte virksomheder 1. beskæftigede 1. beskæftigede Intern jobskabelse Jobskabelse fra nye Intern jobnedlæggelse Jobnedlæggelse fra ophørte Anm.: Jobskabelsen og jobnedlæggelsen er opgjort for fuldtidsbeskæftigede for den privat sektor(brancherne landbrug, skovbrug og fiskeri, industri, råstofindvinding, forsyning, bygge og anlæg, handel og transport mv., informations og kommunikation, fiansiering og forsikinrg, ejendomshandel og udlejning, rejsebureauer, rengøring og anden operationel service med undtagelse af holdingselskaber). Kilde: Danmarks Statistiks firmasstatistik og egne beregninger. En markedsdrevet tilgang og afgang af virksomheder er essentielt i forhold til at sikre, at de lavproduktive virksomheder frigiver ressourcer ved fx at forlade markedet. Hvis de lavproduktive virksomheder ikke frigav ressourcer til de højproduktive virksomheder, ville det resultere i en lavere gennemsnitlig produktivitet og en lavere værdiskabelse generelt i samfundet. En måde at anskue det på, er at betragte en lavproduktiv virksomheds bevægelse i en produktivitetsrangordning (om en virksomhed er lav-, mellem- eller højproduktiv) over en given periode - dvs. ved at betragte, hvorvidt en lavproduktiv virksomhed lukker, forbliver lavproduktiv eller øger sin produktivitet relativt til andre virksomheder. Det kan give et indtryk af, hvorvidt der er en sund virksomhedsdynamik. 1

13 For både industrien og de private serviceerhverv er det kun en lille andel, ca. pct. af de lavproduktive virksomheder, som vil være ophørt efter 1 år. Efter år er andelen af de lavproduktive virksomheder som er ophørt imidlertid steget til omtrent 3 pct., jf. figur 1 og figur 11. Det dækker imidlertid over, at kun en mindre andel af de lavproduktive virksomheder flytter op i produktivitetsrangordningen hos de private serviceerhverv og opnår enten en høj- eller middelproduktivitet. Derimod er der en større andel af de lavproduktive virksomheder inden for industrien, som enten flytter op i produktivitetsrangordning eller ophører. At en større andel af de lavproduktive virksomheder forbliver lavproduktive hos de private serviceerhverv understøtter resultaterne om en lavere konkurrenceintensitet i forhold til industrien. At flere lavproduktive virksomheder forbliver på markedet kan dog også i nogen grad skyldes en specialisering, hvor virksomheder kan overleve med lavere værditilvækst end andre inden for samme branche, idet virksomheden leverer en specialiseret ydelse. Figur 1 Gns. placeringen af lavproduktive virksomheder i privat service efter hhv. 1 år og år Figur 11 Gns. placeringen af lavproduktive virksomheder i industrien efter hhv. 1 år og år t+1 t+ Andel aktive - højproduktive Andel aktive - mellemproduktive Andel aktive - lavproduktive Andel ophørte t+1 t+ Andel aktive - højproduktive Andel aktive - mellemproduktive Andel aktive - lavproduktive Andel ophørte Anm.: Høj- og lavproduktiv dækker over de pct. hhv. mest og mindst produktive virksomheder, mens mellemproduktive er virksomhederne placeret derimellem. Figuerne angiver hvor de lavproduktive virksomheder er efter hhv. 1 år og år, og efter om de er ophørte(virksomhedens cvr-nummer findes ikke længere i regnskabsstatistikken) eller hvis de er aktive, hvilken produktivtet virksomheden har efter hhv. 1 år og år. Placeringen af virksomhederne er opgjort som et simpelt gennemsnit for de virksomheder, som var aktive og lavproduktive i startåret for perioden til 1. Produktiveteten er opgjort som TFP, hvorfor der er foretaget dataafgrænsninger på linje med Økonomisk analyse: Produktivitet og konkurrence (16). Kilde: Danmark Statistik og egne beregninger. Stort potentiale ved forbedret ressourceallokering Der er et væsentligt potentiale for at hæve den samlede produktivitet og derigennem velstanden, ved at højproduktive virksomheder står for en større andel af de samlede produktionsressourcer. Under forskellige forudsætninger kan produktivitetspotentialet opgøres til 1-3 mia. kr. målt ved 13

14 BVT (svarende til 1- pct. af den private værdiskabelse), hvor det største bidrag kommer fra serviceerhvervene. 6 Potentialeberegningen er i sagens natur usikker, hvorfor potentialet skal fortolkes varsomt, da bl.a. lav effektivitet i fordelingen af ressourcer på tværs af virksomheder i et vist omfang kan være bagsiden af regulering, der forfølger andre hensyn end produktivitet. Det kan dog give en indikation af de velstandsgevinster, som vil være mulige at opnå gennem en mere effektiv ressourceallokering. Erhvervslivets rammevilkår spiller en vigtig rolle for produktivitetsudviklingen og dermed for velstanden i samfundet. Det offentlige har derfor en helt central rolle i at sikre gode rammevilkår for danske virksomheder. I praksis vil det være muligt at fremme en mere effektiv allokering af produktionsressourcerne på tværs af virksomheder på flere måder, herunder særligt ved en øget konkurrence. Gevinsterne kan eksempelvis opstå, hvis det bliver lettere for nye virksomheder at træde ind på markedet; og alene truslen om en indtræden kan også øge presset på eksisterende virksomheder. Øget konkurrencepres kan medvirke til, at virksomheder med lav værdiskabelse udkonkurreres og på den måde frigiver produktionsressourcer til de øvrige virksomheder i branchen. På samme måde vil det være nødvendigt med effektiv konkurrencelovgivning og håndhævelse heraf, således at der ikke indgås ulovlig prisdannelse, og virksomheder ikke misbruger deres markedsposition. Udover rammer for effektiv konkurrence, og dermed for en effektiv ressourceallokering, kan gode generelle rammevilkår for virksomheder bidrage til en højere produktivitet. Eksempelvis vil en effektiv erhvervsregulering, der ikke stiller unødige krav til fx materialeforbrug, teknologi og processer, bidrage til, at virksomhederne kan producere på den mest omkostningseffektive måde. Gode rammevilkår for virksomheder omfatter også velfungerende markeder, fx et fleksibelt arbejdsmarked eller et velfungerende kapitalmarked. Modsat bør staten ikke understøtte virksomheder, gennem fx branchespecifikke tilskudsordninger eller lignende, som i udgangspunktet ikke kan klare sig på de kommercielle vilkår, da det vil kunne reducere den effektive ressourceallokering. 6 Der henvises til Økonomisk analyse: Produktivitet og konkurrence (16) for en nærmere beskrivelse af potentialeberegningen. 1

15 Produktivitetsrådet, under De Økonomiske råds formandskab, peger blandt andet i forlængelse af produktivitetskommissionens anbefalinger på en række områder, der kan bidrage til øget konkurrence. Et af de områder, hvor der ifølge produktivitetsrådet kan være et stort potentiale for at styrke produktiviteten, er gennem øget konkurrence i realkreditsektoren. Produktivitetsrådet støtter også Konkurrencerådets anbefalinger af, at både den nationale lovgivning og EU-lovgivningen gennemgås med henblik på at fjerne unødige barrierer for konkurrencen. Produktivitetsrådet henviser også til, at der kan fjernes ejerskabsbegrænsninger i dele af sundhedssektoren og indenfor advokatbranchen, da denne regulering kan indebære betydelige konkurrencebegrænsninger. Gode rammevilkår påvirker blandt andet produktiviteten gennem investeringsomfanget, hvor investeringer i ny teknologi kan bidrage til en mere effektiv produktion. Et vigtigt element er en konkurrencedygtig erhvervsbeskatning (fx selskabsskat), da det påvirker virksomhedernes tilskyndelse til at foretage nye investeringer i virksomheder. Samtidigt har globaliseringen medført en øget international kapitalmobilitet, hvilket har skærpet konkurrencen om at tiltrække og fastholde investeringer. 1

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA pct. 8. april 2013 Faktaark til Produktivitetskommissionens rapport Danmarks Produktivitet Hvor er problemerne? Servicesektoren halter bagefter Produktivitetsudviklingen har gennem de seneste mange år

Læs mere

Notat. Produktivitet i forsyningssektor

Notat. Produktivitet i forsyningssektor Notat Dok. ansvarlig: THA Sekretær: Sagsnr.: s1-791 Doknr: d17-19-. -1-17 Produktivitet i forsyningssektor Energiforsyning har en af Danmarks højeste produktivitetsniveau sammenlignet med andre sektorer

Læs mere

Erhvervsdynamik og produktivitet

Erhvervsdynamik og produktivitet Den 9. januar 2013 Erhvervsdynamik og produktivitet Flere årsager bag sammenhængen Stor forskel på tværs af virksomhedsstørrelse Virksomhedsstørrelse varierer på tværs af brancher 1. Fra lille til stor

Læs mere

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport 3. juli 2018 2018:13 Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport Af Peter Rørmose Jensen, Michael Drescher og Emil Habes Beskæftigelsen er steget markant siden

Læs mere

Produktivitetsanalyse 2017

Produktivitetsanalyse 2017 Produktivitetsanalyse 2017 Dybdegående indblik i produktivitets udviklingen i Region Sjælland over de seneste ti år Udarbejdet af Center for VækstAnalyse, Marienbergvej 132, 2., 4760 Vordingborg For Vækstforum

Læs mere

Produktivitetsrådet. Nationaløkonomisk Forenings årsmøde januar Jesper Linaa

Produktivitetsrådet. Nationaløkonomisk Forenings årsmøde januar Jesper Linaa Produktivitetsrådet Nationaløkonomisk Forenings årsmøde 12.-13. januar 2018 Jesper Linaa Vismændenes rolle som produktivitetsråd Er mere produktivitet altid godt? Produktivitet er altafgørende for den

Læs mere

Vækst og produktivitet på tværs af Danmark

Vækst og produktivitet på tværs af Danmark Vækst og produktivitet på tværs af Danmark Af Jonas Dan Petersen, JDPE@kl.dk Formålet med dette analysenotat er belyse den økonomiske vækst og produktivitet på tværs af landet i perioden 1995-2015 med

Læs mere

Produktivitet og velstand i Danmark. Foreningen af Rådgivende Ingeniører Årsdag 2011 Lars Haagen Pedersen

Produktivitet og velstand i Danmark. Foreningen af Rådgivende Ingeniører Årsdag 2011 Lars Haagen Pedersen Produktivitet og velstand i Danmark Foreningen af Rådgivende Ingeniører Årsdag 2011 Lars Haagen Pedersen VELSTAND: BNP pr. indbygger købekraftskorrigeret, 2008 Velstand og produktivitet Et lands velstand

Læs mere

Erhvervslivets produktivitetsudvikling

Erhvervslivets produktivitetsudvikling Den 9. januar Erhvervslivets produktivitetsudvikling Stor forskel på tværs af brancher Den gennemsnitlige årlige produktivitetsvækst i perioden 995- var samlet set,77 pct. i den private sektor mens den

Læs mere

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT i:\maj-2001\oek-b-05-01.doc Af Lise Nielsen 14.maj 2001 ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT Erhvervenes produktivitet afhænger af, hvordan de bruger kapital og arbejdskraft i produktionen. Danmarks

Læs mere

Om denne. nemlig i serviceerhvervene. Rapporten giver også nogle fingerpeg om, hvad der kan gøres for at indfri potentialet.

Om denne. nemlig i serviceerhvervene. Rapporten giver også nogle fingerpeg om, hvad der kan gøres for at indfri potentialet. Danmarks produktivitet hvor er problemerne? Om denne folder // Denne folder giver den korte version af Produktivitetskommissionens første analyserapport. Her undersøger Kommissionen, hvor problemerne med

Læs mere

Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti

Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti 15. oktober 218 1. Indledning Det danske arbejdsmarked har overordnet set været i stand til at håndtere den øgede

Læs mere

Hvorfor er nogle brancher mere produktive end andre?

Hvorfor er nogle brancher mere produktive end andre? Januar 0 Hvorfor er nogle brancher mere produktive end andre? Produktiviteten i Danmark er stagneret i midten af 990 erne. Når man ser nærmere på de enkelte brancher - og inden for brancherne - er der

Læs mere

DEN FORSVUNDNE PRODUKTIVITET. Indlæg på Dansk Erhvervs årsdag den 15. maj 2012 af Professor Peter Birch Sørensen Københavns Universitet

DEN FORSVUNDNE PRODUKTIVITET. Indlæg på Dansk Erhvervs årsdag den 15. maj 2012 af Professor Peter Birch Sørensen Københavns Universitet DEN FORSVUNDNE PRODUKTIVITET Indlæg på Dansk Erhvervs årsdag den 15. maj 2012 af Professor Peter Birch Sørensen Københavns Universitet Agenda Produktivitetsudviklingen: Hvor står vi? Produktivitetsmysteriet:

Læs mere

17 mia. kr. i gevinst med højere produktivitet i servicesektoren

17 mia. kr. i gevinst med højere produktivitet i servicesektoren Thomas Q. Christensen, Seniorchefkonsulent TQCH@DI.DK, 3377 3316 NOVEMBER 2018 17 mia. kr. i gevinst med højere produktivitet i servicesektoren Produktivitetsudviklingen i de serviceerhverv, der opererer

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

Investeringerne i de små og mellemstore virksomheder stadig udfordret

Investeringerne i de små og mellemstore virksomheder stadig udfordret 6. december 218 Investeringerne i de små og mellemstore virksomheder stadig udfordret Selvom erhvervslivets investeringer er steget de senere år, så ligger de fortsat på et lavt niveau efter at være faldet

Læs mere

Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten

Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten Krisen på det danske arbejdsmarked har ramt bredt. Specielt har industrien været hårdt ramt, hvor knapt hver femte arbejdsplads er forsvundet under

Læs mere

Stadig svag produktivitet trods opjusteringer

Stadig svag produktivitet trods opjusteringer Klaus Rasmussen kr@di.dk, 3377 3908 DECEMBER 2018 Stadig svag produktivitet trods opjusteringer BNP er igen blevet opjusteret væsentligt. Det er den gennemsnitlige produktivitet dermed også. Men opjusteringen

Læs mere

Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel

Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel Styrket dansk lønkonkurrenceevne gennem de seneste år Nyt kapitel Danmarks lønkonkurrenceevne er blevet styrket betydeligt i de senere år. Det hænger især sammen med en forholdsvis afdæmpet dansk lønudvikling

Læs mere

Produktivitetsudviklingen

Produktivitetsudviklingen Den 22. juli 2014 KR Produktivitetsudviklingen Af Cheføkonom Klaus Rasmussen (kr@di.dk) Væksten i den danske produktivitet har siden 1995 været utilfredsstillende. Det har den også været i de senere år

Læs mere

Vækst og produktivitet på vejen mod den digitale økonomi

Vækst og produktivitet på vejen mod den digitale økonomi ANALYSE Vækst og produktivitet på vejen mod den digitale økonomi www.danskerhverv.dk Vækst og produktivitet på vejen mod den digitale økonomi I Giganternes tid gør digitalisering og globalisering virksomhedernes

Læs mere

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K 197 1974 1978 1982 1986 199 1994 1998 22 26 21 214 CEPOS Notat: Frygt for robotter er ubegrundet : Flere maskiner og automatisering er ledsaget af flere i job siden 1966 19-5-217 Af Mads Lundby Hansen

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Tema. Vækstpolitisk. Vækst og produktivitet i danske virksomheder

Tema. Vækstpolitisk. Vækst og produktivitet i danske virksomheder Vækst og produktivitet i danske virksomheder Beskrivelse af værdiskabelse og vækst i private byerhverv Store højproduktive virksomheder bidrager væsentligt til værdiskabelsen i de private byerhverv, og

Læs mere

Erhvervslivet på tværs

Erhvervslivet på tværs Virksomheder generelt Virksomhedernes udvikling Regnskaber Globalisering Virksomheder generelt De fleste arbejdssteder er små I Danmark er der knap 286.000 arbejdssteder. Næsten halvdelen af arbejdsstederne

Læs mere

Diskussionspapir 17. november 2014

Diskussionspapir 17. november 2014 Diskussionspapir 17. november 2014 Tema 1: Langsigtede udviklingstræk fra industri til service og fra land til by Forberedt for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter til konferencen Industrien til

Læs mere

Rekordmange jobs afhænger af eksport

Rekordmange jobs afhænger af eksport Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 APRIL 2019 Rekordmange jobs afhænger af eksport 825.000 eksportrelaterede jobs i Danmark. Aldrig nogensinde før har så mange danske jobs været afhængige

Læs mere

Erhvervslivet på tværs

Erhvervslivet på tværs Virksomheder generelt Virksomhedernes udvikling Regnskaber Globalisering Virksomheder generelt De fleste arbejdssteder er små I Danmark er der ca. 289.000 arbejdssteder. Næsten halvdelen af arbejdsstederne

Læs mere

Produktivitet. Mette Hørdum Larsen, økonom i LO. Produktivitetsseminar, DØRS Mandag d. 24. april, Landsorganisationen i Danmark

Produktivitet. Mette Hørdum Larsen, økonom i LO. Produktivitetsseminar, DØRS Mandag d. 24. april, Landsorganisationen i Danmark Produktivitet Mette Hørdum Larsen, økonom i LO Produktivitetsseminar, DØRS Mandag d. 24. april, 217 Solid og varig vækst sikres via produktiviteten Gennemsnitligt bidrag til BVT-vækst Pct.-point 3,5 3,

Læs mere

Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft

Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft er i nogle brancher fordoblet på blot otte år I perioden -18 er der sket et markant løft af uddannelsesniveauet blandt de beskæftigede. I finansierings- og forsikringsbranchen

Læs mere

Virksomheder og arbejdskraft i Danmark

Virksomheder og arbejdskraft i Danmark Virksomheder og arbejdskraft i Danmark Denne analyse ser nærmere på den værdi, virksomhederne skaber i forskellige dele af landet, og deres produktivitet. Analysen understøtter en positiv fortælling om

Læs mere

Dansk industri står toptunet til fremgang

Dansk industri står toptunet til fremgang Dansk industri står toptunet til fremgang Siden krisen er produktiviteten vokset markant i dansk industri. Sammenligner man den danske produktivitetsudvikling med EU og flere andre lande, herunder Sverige

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK NATIONALBANKENS ANALYSER AF PRODUKTIVITET I DANMARK Morten Spange, DØRS, Dagsorden og litteratur Produktivitet på makro- og brancheniveau. Andersen og Spange (212); Jensen og Jørgensen

Læs mere

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 2. kvartal 87% 23% VI udvikler Redegørelsen sammenfatter oplysninger om de erhvervs- og beskæftigelsesmæssige udviklingstendenser

Læs mere

Eksport giver job til rekordmange

Eksport giver job til rekordmange Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 OKTOBER 2018 Eksport giver job til rekordmange 805.000 danske jobs afhænger af eksport. Dette er det højeste niveau nogensinde. Virksomheder, der producerer

Læs mere

Produktivitet, konkurrenceevne og beskæftigelse

Produktivitet, konkurrenceevne og beskæftigelse Produktivitet, konkurrenceevne og beskæftigelse Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen Præsentation ved Metal- og Maskinindustriens Nytårskur på A-V-N Maskin AS, Odense, d. 17. januar

Læs mere

Erhvervslivet på tværs

Erhvervslivet på tværs Virksomheder generelt Virksomhedernes udvikling Regnskaber Globalisering Virksomheder generelt De fleste arbejdssteder er små I Danmark er der knap 284.000 arbejdssteder med beskæftigelse. Næsten halvdelen

Læs mere

Konkurrence, vækst og velstand

Konkurrence, vækst og velstand Konkurrence, vækst og velstand Professor Philipp Schröder, PhD Aarhus Universitet, medlem af Konkurrencerådet Årsdage for offentligt indkøb - 2. marts 2017 Konkurrence? Vækst og velstand BNP=Værditilvækst

Læs mere

Uddannelse, Beskæftigelse og det danske produktivitetsproblem

Uddannelse, Beskæftigelse og det danske produktivitetsproblem Uddannelse, Beskæftigelse og det danske produktivitetsproblem Carl-Johan Dalgaard JobCAMP 13 29. Oktober 2013 3 Spørgsmål 1.Hvori består det danske produktivitetsproblem? 2.Hvorfor har Danmark tabt så

Læs mere

Investeringerne i små og mellemstore virksomheder hænger fortsat i bremsen

Investeringerne i små og mellemstore virksomheder hænger fortsat i bremsen 3. juni 17 Investeringerne i små og mellemstore virksomheder hænger fortsat i bremsen Erhvervslivets investeringer er faldet markant efter den økonomiske krise og har de senere år trods bedre konjunkturer

Læs mere

McKinsey-rapport: A Future that Works: the Impact of Automation in Denmark Maj 2017

McKinsey-rapport: A Future that Works: the Impact of Automation in Denmark Maj 2017 McKinsey-rapport: A Future that Works: the Impact of Automation in Denmark Maj 2017 Sammenfatning McKinsey vurderer, at ca. 40 procent af arbejdstiden i Danmark potentielt kan automatiseres ud fra den

Læs mere

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering 1. 13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering Konkurrence, forbrugerforhold og regulering På velfungerende markeder konkurrerer virksomhederne effektivt på alle parametre, og forbrugerne kan agere

Læs mere

Produktivitetsproblemet i den danske servicesektor

Produktivitetsproblemet i den danske servicesektor Produktivitetsproblemet i den danske servicesektor Peter Birch Sørensen Professor, Københavns Universitet Indlæg på seminar organiseret af Produktivitetskommisjonen i Oslo den 19. maj 2014 Pct. 5,0 De

Læs mere

Produktivitetskommissionens anbefalinger med relevans for produktionserhvervene

Produktivitetskommissionens anbefalinger med relevans for produktionserhvervene Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del Bilag 370 Offentligt Produktivitetskommissionens anbefalinger med relevans for produktionserhvervene Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen

Læs mere

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Nyt kapitel Produktionen (BVT) i en række private erhverv er vokset væsentligt mere end bruttonationalproduktet (BNP) de seneste

Læs mere

Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand

Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand Velstandsvæksten i indeværende årti har været bremset af en kraftig nedgang i produktivitetsvæksten. Kapitalinvesteringer og væksten i arbejdsstyrkens

Læs mere

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark,

20 Regional vækst. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark, Den generelle udvikling i vækstvilkårene i Danmark dækker over en række regionale forskelle. Overordnet følger regionerne den samme udvikling hen over konjunkturerne, og mange af vækstudfordringerne er

Læs mere

DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006

DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006 DANMARK HAR HAFT DEN 5. LAVESTE ØKONOMISKE VÆKST FRA 1996 til 2006 Ud af 30 OECD-lande har haft den 5. laveste vækst i BNP i tiårsperioden fra 1996 til 2006. Årsagen til dette er i høj grad, at danske

Læs mere

Vanskelige finansieringsvilkår. investeringer

Vanskelige finansieringsvilkår. investeringer Januar 214 Vanskelige finansieringsvilkår dæmper MMV ernes investeringer Af konsulent Nikolaj Pilgaard, nipi@di.dk og konsulent Mathias Secher, mase@di.dk Mere end hver femte virksomhed med op til 1 ansatte

Læs mere

Meget høj produktivitetsvækst i telekommunikation

Meget høj produktivitetsvækst i telekommunikation Meget høj produktivitetsvækst i telekommunikation AF ØKONOM KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN, CAND.POLIT RESUMÉ Telebranchen er en branche af stor betydning for dansk økonomi. Siden 2000 er timeproduktiviteten

Læs mere

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, efterår 2010

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, efterår 2010 Finansudvalget 2010-11 FIU alm. del 8 Bilag 2 Offentligt Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, efterår 2010 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 26. oktober 2010 Konjunkturvurdering samt anbefalinger

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Pæn fremgang i stort set alle private byerhverv

Pæn fremgang i stort set alle private byerhverv Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent khpe@di.dk, 3377 3432 Jacob Bjerregaard Clausen, stud.polit JULI 2017 Pæn fremgang i stort set alle private byerhverv 20 var et godt år for de private byerhverv

Læs mere

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark.

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark. Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 4 60 32 24. maj 2014 Industriens lønkonkurrenceevne er stadig svækket i forhold til situationen i 2000. På trods af forbedringer siden 2008 har Danmark

Læs mere

DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens

DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens September 2012 DI s indledende bemærkninger til Produktivitetskommissionens arbejde Vigtigt initiativ Erhvervslivets produktivitetspanel Løbende indspil fra erhvervslivet DI mener, at nedsættelsen af Produktivitetskommissionen

Læs mere

Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen. Præsentation på Kommunernes Landsforenings

Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen. Præsentation på Kommunernes Landsforenings Det danske produktivitetsproblem Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen Præsentation på Kommunernes Landsforenings Erhvervskonference i Bella Centret d. 8. februar 2013 Dagsorden Produktiviteten

Læs mere

Produktivitetsrådet. Produktivitets seminar 18. januar Carl-Johan Dalgaard

Produktivitetsrådet. Produktivitets seminar 18. januar Carl-Johan Dalgaard Produktivitetsrådet Produktivitets seminar 18. januar 2018 Carl-Johan Dalgaard Vismændenes rolle som produktivitetsråd Er mere produktivitet altid godt? Produktivitet er altafgørende for den langsigtede

Læs mere

Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer af gode nyheder.

Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer af gode nyheder. Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 526 Offentligt Jeg er glad for, at jeg i dag kan præsentere den bedste prognose for dansk økonomi længe. Det er altid rart at være budbringer

Læs mere

Den private sektor hårdest ramt af mangel på uddannede

Den private sektor hårdest ramt af mangel på uddannede Den private sektor hårdest ramt af mangel på uddannede AE s arbejdsmarkedsfremskrivning til 22 viser, at efterspørgslen efter personer med en videregående uddannelse stiger med hele 28. personer i de næste

Læs mere

Unge uden uddannelse går en usikker fremtid i møde

Unge uden uddannelse går en usikker fremtid i møde Unge uden uddannelse går en usikker fremtid i møde Når unge tager en uddannelse giver det gode kort på hånden. Nye beregninger foretaget af AE viser således, at unge der får en ungdomsuddannelse har en

Læs mere

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009 Organisation for erhvervslivet november 2009 Eksportens betydning for velstanden i Danmark er fordoblet AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Eksporten er den største vækstmotor i dansk økonomi.

Læs mere

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE

NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE STATISTISKE EFTERRETNINGER NATIONALREGNSKAB OG BETALINGSBALANCE 2018:12 14. december 2018 Regionale regnskaber 2017 Resumé: En større del af Danmarks BNP skabes nu i København sammenlignet med for ti år

Læs mere

Kun svag effekt på produktiviteten af flere unge og ældre i job siden krisen

Kun svag effekt på produktiviteten af flere unge og ældre i job siden krisen Thomas Q. Christensen, seniorchefkonsulent TQCH@DI.DK, 3377 3316 OKTOBER 217 Kun svag effekt på produktiviteten af flere unge og ældre i job siden krisen Vismændene har peget på, at flere ældre på arbejdsmarkedet

Læs mere

MARKANT OPJUSTERING AF DANSK PRODUKTIVITETSVÆKST

MARKANT OPJUSTERING AF DANSK PRODUKTIVITETSVÆKST . januar af Frederik I. Pedersen direkte tlf. Resumé: MARKANT OPJUSTERING AF DANSK PRODUKTIVITETSVÆKST De seneste nationalregnskabstal for dansk vækst, beskæftigelse og arbejdstimer indeholder en kraftig

Læs mere

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv.

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv. N O T A T Kapital Nyt Baggrund Virksomhedernes optagelse af banklån sker, når opsvinget er vedvarende men er forskelligt fra branche til branche Konklusioner 2. februar 21 Bankernes udlån er ikke udpræget

Læs mere

Udenlandske eksperter øger produktiviteten mere end danske eksperter

Udenlandske eksperter øger produktiviteten mere end danske eksperter August 2012 Udenlandske eksperter øger produktiviteten mere end danske eksperter AF KONSULENT CLAUS AASTRUP SEIDELIN, clas@di.dk Virksomheder, der henter udenlandske eksperter, opnår en årlig produktivitetsgevinst

Læs mere

HØJTUDDANNEDES VÆRDI FOR DANSKE VIRKSOMHEDER

HØJTUDDANNEDES VÆRDI FOR DANSKE VIRKSOMHEDER Til Ingeniørforeningen i Danmark Dokumenttype Rapport Dato Februar, 2012 INGENIØRFORENINGEN I DANMARK HØJTUDDANNEDES VÆRDI FOR DANSKE VIRKSOMHEDER INGENIØRFORENINGEN I DANMARK HØJTUDDANNEDES VÆRDI FOR

Læs mere

Regional vækst 20. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark,

Regional vækst 20. Figur 20.2 Befolkningsudvikling i Østdanmark, Regional vækst Mange af de nationale udfordringer og styrker i forhold til at skabe vækst og velstand går igen i alle dele af landet. Der er dog også en række regionale forskelle. For at sikre vækst og

Læs mere

AMK Øst Januar Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK Øst Januar Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK Øst Januar 2017 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland Januar 2017 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3. kvartal 2016

Læs mere

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT, Udenlandske investeringer øger velstanden Udenlandsk ejede virksomheder er ifølge Produktivitetskommissionen

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA)

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del) af 20. november 2012 stillet efter ønske fra Ole Birk Olesen (LA) Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 57 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 24. december 2013 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 57 (Alm. del)

Læs mere

Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand. 14 mio. europæiske borgere bor fast i et andet EU-land,

Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand. 14 mio. europæiske borgere bor fast i et andet EU-land, Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand Udfordring Et velfungerende indre marked i Europa er en forudsætning for dansk velstand og danske arbejdspladser. 2/3

Læs mere

Udlændinge kommer os til undsætning og gør os rigere

Udlændinge kommer os til undsætning og gør os rigere Udlændinge kommer os til undsætning og gør os rigere AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND. POLIT. RESUMÉ Danmark er en lille åben økonomi, og vi profiterer i høj grad af den frie bevægelighed af varer, tjenester

Læs mere

Historisk lav produktivitetsvækst

Historisk lav produktivitetsvækst Produktiviteten har udviklet sig sløjt gennem flere år, men har udvist deciderede fald i 2007 og 2008. Analysen viser, at nedgangen ikke kan henføres til nogen enkeltstående faktor. Den længerevarende

Læs mere

Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000

Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 14. januar 2013 Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000 Sammenlignet med andre EU15-lande er beskæftigelsen

Læs mere

Økonomisk analyse. Manglen på arbejdskraft spidser til og skaber udfordringer i EU

Økonomisk analyse. Manglen på arbejdskraft spidser til og skaber udfordringer i EU Økonomisk analyse 3. januar 218 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +4 3339 4 F +4 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Manglen på arbejdskraft spidser til og skaber udfordringer i EU - De seneste fem

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

AMK Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK Øst 06-09-2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland September 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-1. kvartal

Læs mere

Halvdelen af den danske jobfremgang

Halvdelen af den danske jobfremgang Halvdelen af den danske jobfremgang er deltidsjob Fra starten af 13 har der været fremgang på det danske arbejdsmarked. Målt i hoveder er lønmodtagerbeskæftigelsen steget markant mere end opgjort i fuldtidspersoner.

Læs mere

Titusindvis af ufaglærte og faglærte job er forsvundet

Titusindvis af ufaglærte og faglærte job er forsvundet Titusindvis af ufaglærte og faglærte job er forsvundet Krisen på det danske arbejdsmarked har ramt alle grupper, og stort set alle brancher har oplevet markante beskæftigelsesfald. Beskæftigelsen er faldet

Læs mere

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne. 26. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 26. august 21 Tyndere glasloft, men stadig få kvinder blandt topindkomsterne Af Kristian Thor Jakobsen Ligestillingen i forhold til køn og uddannelse har gennemgået markant udvikling de seneste

Læs mere

Flere og flere udenlandske lønmodtagere trods faldende beskæftigelse

Flere og flere udenlandske lønmodtagere trods faldende beskæftigelse 24. maj 2013 ANALYSE Af Malene Lauridsen & Karina Ransby Flere og flere udenlandske lønmodtagere trods faldende beskæftigelse Selv om beskæftigelsen generelt er faldet, er der i løbet af det seneste år

Læs mere

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering

Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering ØKONOMISK ANALYSE. september 8 Tillidsrepræsentanterne i industrien ser positivt på globalisering Tre ud af fire tillidsrepræsentanter i industrien er helt eller delvist enig i, at globalisering samlet

Læs mere

Forskelle i produktivitet på tværs af landet på kommuneniveau

Forskelle i produktivitet på tværs af landet på kommuneniveau Forskelle i produktivitet på tværs af landet på kommuneniveau Af Jonas Dan Petersen, JDPE@kl.dk Eirikur Mørkøre, EIRM@kl.dk Side 1 af 14 Formålet med dette analysenotat er at belyse forskellene i produktivitet

Læs mere

Danske brancher klarer sig dårligere end i udlandet

Danske brancher klarer sig dårligere end i udlandet Organisation for erhvervslivet April 21 Danske brancher klarer sig dårligere end i udlandet Af Økonomisk konsulent Allan Sørensen, als@di.dk Særlige danske branchestrukturer kan ikke forklare den svage

Læs mere

Højvækstvirksomheder sikrer fremgang i økonomien

Højvækstvirksomheder sikrer fremgang i økonomien Claus Aastrup Seidelin, seniorchefkonsulent clas@di.dk, 2779 6422 Mads Højbjerg, stud.polit mahp@di.dk, 3377 455 JANUAR 219 Højvækstvirksomheder sikrer fremgang i økonomien Højvækstvirksomheder sikrer,

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Fald i ledigheden i august 13 Ugens analyse Ugens tendens I Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Danmark udfordret af den svage vækst

Læs mere

Brugen af deltidsansatte steget i flere serviceerhverv

Brugen af deltidsansatte steget i flere serviceerhverv 1K 213 2K 213 3K 213 4K 213 1K 214 2K 214 3K 214 4K 214 1K 21 2K 21 3K 21 4K 21 1K 216 2K 216 Fakta om økonomi August 216 Ref.: Økonomi & Analyse, LO Brugen af deltidsansatte steget i flere serviceerhverv

Læs mere

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN 28. februar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN Det foreløbige nationalregnskab for 4. kvartal 2007 viste en relativt beskeden vækst i BNP. Samlet

Læs mere

Udvikling i arbejdsstyrke og beskæftigelse, fordelt på uddannelser.

Udvikling i arbejdsstyrke og beskæftigelse, fordelt på uddannelser. Overvågning af vækstvilkårene på Bornholm Indikatorer fra Center for Regional- og Turismeforskning (CRT) Ifølge aftale mellem CRT og Bornholms Regionskommune (BRK) leverer CRT to gange årlige (april og

Læs mere

Produktivitetsproblem eller måleproblem? Den 24. april 2017, DØRS Cheføkonom Erik Bjørsted

Produktivitetsproblem eller måleproblem? Den 24. april 2017, DØRS Cheføkonom Erik Bjørsted Produktivitetsproblem eller måleproblem? Den 24. april 2017, DØRS Cheføkonom Erik Bjørsted Produktivitetsvæksten i service er gearet ned Service omfatter her: Handel, transport, hotel og restaurant, information

Læs mere

Iværksættere bidrager til jobfest i Hoteller og restauranter

Iværksættere bidrager til jobfest i Hoteller og restauranter Iværksættere bidrager til jobfest i har siden 2010 iført sig den jobmæssige førertrøje. Beskæftigelsen er i dag væsentlig højere end ved finanskrisens start i 2008 på trods af et kraftigt fald i finanskrisens

Læs mere

estatistik April 2017 Bygge og anlæg hamrer frem men iværksætteraktiviteten halter

estatistik April 2017 Bygge og anlæg hamrer frem men iværksætteraktiviteten halter Bygge og anlæg hamrer frem men iværksætteraktiviteten halter I finanskrisens første år tabte bygge- og anlægsbranchen hver femte fuldtidsstilling, mens den private sektor kun mistede hver tiende. I bygge-

Læs mere

Udsigt til flere job: Opsvinget bider sig fast på arbejdsmarkedet

Udsigt til flere job: Opsvinget bider sig fast på arbejdsmarkedet Udsigt til flere job: Opsvinget bider sig fast på arbejdsmarkedet De seneste tal for beskæftigelsen viser fremgang i langt de fleste hovedbrancher. Det vidner om, at opsvinget for alvor er ved at bide

Læs mere

Produktivitetsvækst: Danske industriansatte giver konkurrenter baghjul

Produktivitetsvækst: Danske industriansatte giver konkurrenter baghjul 14. august 217 Produktivitetsvækst: Danske industriansatte giver konkurrenter baghjul Siden krisen satte ind i 28 er produktiviteten for de beskæftigede i dansk industri vokset med ikke mindre end 43½

Læs mere

Brancheforskydninger: 123 mia. kr. at vinde over 20 år hvis servicesektorens produktivitetsvækst stiger

Brancheforskydninger: 123 mia. kr. at vinde over 20 år hvis servicesektorens produktivitetsvækst stiger 19. januar 18 Brancheforskydninger: 13 mia. kr. at vinde over år hvis servicesektorens produktivitetsvækst stiger Af seniorøkonom Jens Hjarsbech og research assistant Hans Lien Rasmussen På 5 år er dansk

Læs mere

Virksomheders jobskabelse og jobnedlæggelse under opsving og krise

Virksomheders jobskabelse og jobnedlæggelse under opsving og krise Virksomheders jobskabelse og jobnedlæggelse under opsving og krise Mikkel Nørlem Hermansen De Økonomiske Råds Sekretariat Nationaløkonomisk Forenings årsmøde Koldingfjord, 11. januar 214 Beskæftigelsen

Læs mere

Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor 2008 til 2016

Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor 2008 til 2016 Juni 2017 Akademikerbeskæftigelsen i den private sektor 2008 til 2016 Indhold Beskæftigelsen i den private sektor...2 Beskæftigelsen i den private sektor fordelt på uddannelsesniveau....4 Beskæftigelsen

Læs mere

STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET

STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET 16. januar 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET De reviderede nationalregnskabstal (NR) for 3. kvartal 2006 peger samlet set på lidt lavere vækst

Læs mere