Køge Unitterminal VVM-redegørelse og miljøvurdering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Køge Unitterminal VVM-redegørelse og miljøvurdering"

Transkript

1 Køge Unitterminal VVM-redegørelse og miljøvurdering Baggrundsrapport, Luft og klima Marts 2015 Udgivelsesdato : 16. marts 2015 Vores reference : Udarbejdet : Christina Halck Kontrolleret : Knud Erik Poulsen

2 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 2 2 IKKE-TEKNISK RESUMÉ 3 3 PLAN OG LOVGIVNINGSMÆSSIGE FORHOLD 6 4 BAGGRUND OG METODE Baggrund Luftkvalitetskrav Metode Emissioner af luftforurenende stoffer og CO Luftforureningsbidrag og luftkvalitet Kvælstofdeposition ALTERNATIVET 12 6 VURDERING AF MILJØPÅVIRKNINGER Anlægsfasen Driftsfasen Emission Immissionskoncentrationsbidrag Deposition 20 7 AFVÆRGEFORANSTALTNINGER Anlægsfasen Driftsfasen 24 8 KUMULATIVE FORHOLD 25 9 OVERVÅGNING MANGLER REFERENCER BILAG 1, OML-OUTPUT FOR DRIFTSFASEN BILAG 2, OML-OUTPUT FOR DRIFTSFASEN, DEPOSITION 35

3 Side 2 1 INDLEDNING Køge Havn ønsker at etablere en Unitterminal bag nordre mole (under etablering) ved Køge Jorddepot. Unitterminalen omfatter et havneanlæg med standpladser for trailere, anløbspladser for ro/ro fartøjer og containerskibe og håndtering af trailere og containere ind og ud af havnen. Terminalen forventes etableret i perioden Inden Unitterminalen etableres, skal der udarbejdes en VVM-redegørelse, som blandt andet indeholder en vurdering af projektets påvirkning på luftkvalitet og klima. Nærværende baggrundsrapport indeholder de oplysninger og beregninger, som er relevante i forbindelse med vurderingen af disse påvirkninger. VVM-redegørelsen har til formål at frembringe tilstrækkelig viden til, at politikere og borgere kan vurdere projektets virkninger på miljøet. Desuden skal VVM-redegørelsen sikre, at projektet bliver bedst muligt tilpasset omgivelserne og ikke påvirker miljøet unødvendigt. Til VVM-redegørelsen er der udarbejdet en række tekniske baggrundsrapporter, som dokumenterer de undersøgelser og beregninger, der ligger til grund for vurderingerne af havneudvidelsens virkninger på miljøet. Nærværende baggrundsrapport er udarbejdet for Køge Havn af Grontmij. Rapporten udgør en del af det materiale, der er udarbejdet i forbindelse med VVM-redegørelsen. Rapporten beskriver projektets påvirkning på luftkvalitet og klima ved at etablere og drive Unitterminalen. For anlægsfasen er vurderingen foretaget på basis af erfaringer fra tilsvarende projekter. For driftsfasen er der foretaget beregninger og vurderinger på basis af oplyste driftsdata. Opgaven omfatter beregning og vurdering af årlige emissioner af luftforurenende stoffer og CO 2, vurdering af påvirkning af luftkvalitet samt beregning og vurdering af deposition af kvælstof i naturområder.

4 Side 3 2 IKKE-TEKNISK RESUMÉ Der er gennemført en beregning af konsekvensen af etableringen af Unitterminalen i Køge Havn. Der foretaget en beregning og vurdering af: Terminalens samlede årlige udledning af luftforurenende stoffer og drivhusgassen CO 2. Terminalens påvirkningen af luftkvaliteten i området samt vurdering af kumulative effekter. Terminalens bidrag til depositionen af kvælstof i nærliggende naturområder. Beregningerne er baseret på oplysninger om forventet aktivitet på havnen. Samlet kan det for det påtænkte projekt konkluderes: Den årlige udledning af drivhusgassen CO 2 fra terminalen svarer til den udledning som ca. 500 mennesker giver anledning til. Aktiviteterne på terminalen medfører en stigning i luftforureningen i området. EU s luftkvalitetskrav vil dog være overholdt med god margen. Projektet medfører et bidrag til afsætningen af kvælstof i de nærliggende naturområder. Bidraget er meget lille og uden praktisk betydning for påvirkningen. Kvælstofdepositionen er nærmere beskrevet i VVM ens naturafsnit. I det følgende gives en oversigt over de beregnede værdier i form af tabeller og grafer med tilhørende forklaringer. Udledning af luftforurenende stoffer og CO 2 Mængden af udledte luftforurenende stoffer og drivhusgassen CO 2 for driftsfasen ses i Tabel 1. Tabel 1: Udledning af luftforurenende stoffer og CO2, driftsfasen Stof Total, alle aktiviteter på terminalen NOX [ton/år] Partikler [ton/år] CO2 [ton/år] 86 0, Luftkvalitet Projektets bidrag til koncentrationen i omgivelserne (immissionskoncentrationsbidraget) af det luftforurenende stof NO 2 fremgår af Figur 1. Det ses, at der uden for terminalområdet ikke forekommer forureningsbidrag større end 100 µg/m 3. De på kortet markerede områder med orange farve er punktkilder (skibe) og er derfor ikke repræsentative for det generelle forureningsbidrag. Grænseværdien for en virksomhedsbidrag til forureningen i omgivelserne (B-værdien) er for NO 2 på 125 µg/m 3. Denne grænseværdi er således overholdt.

5 Side 4 Figur 1: Immissionskoncentrationsbidrag i driftsfasen. Der er herudover foretaget en vurdering af kumulative effekter (samlet forureningsniveau) for sammenligning med EU s luftkvalitetskrav. Da området i forvejen ikke vurderes at være kraftigt belastet med luftforurening, er det alene baggrundsforureningen, der har betydning for den samlede forurening i nærområdet. Det er her vurderet, at alle grænseværdier overholdes. Der er derfor ikke brug for at iværksætte afværgeforanstaltninger. Deposition af kvælstof Terminalens aktiviteter giver anledning til udledning af NO X (nitrogenoxider), som medfører deposition (afsætning) af kvælstof i omgivelserne. Der er her foretaget en beregning af afsætningen i området omkring virksomheden. Det nærmeste følsomme naturområde befinder sig i en afstand på 2-6 km fra Unitterminalen, se Figur 2. Området kan naturmæssigt karakteriseres som græs. De beregnede værdier for N-depositionen i dette område er vist i Tabel 2.

6 Side 5 Figur 2: Afstand til og retning for det følsomme naturområde nær Køge Havn. Tabel 2: N-deposition for følsomme naturområder i afstand 2000 m og 6000 m fra Unitterminalen Afstand m 0, m 0,07 Naturtype: Græs [kg N/Ha/år] Det fremgår, at de beregnede værdier for N-depositionen i det følsomme naturområde er meget små. Værdierne ligger væsentligt under værdien 0,6 kg N/ha/år hvorunder det ifølge DCE ikke er muligt at påvise negative effekter.

7 Side 6 3 PLAN OG LOVGIVNINGSMÆSSIGE FORHOLD De væsentligste love og regler der er relevante for vurdering af luftforurening er Miljøstyrelsens luftvejledning (Ref. 1) samt EU direktiv om luftkvalitet og renere luft i Europa (Ref. 2). Herudover er der VVM-bekendtgørelsen (Ref. 3) som stiller krav om vurdering af kumulerede effekter og vurdering af luftforureningens påvirkning af naturområder. EU s grænseværdi for NO 2 for påvirkning af mennesker er på 200 µg/m 3, en timeværdi som maksimalt må overskrides 18 gange om året.

8 Side 7 4 BAGGRUND OG METODE 4.1 Baggrund En virksomheds emission af luftforurenende og klimapåvirkende stoffer påvirker både det lokale, regionale og globale miljø. Der anvendes her følgende definitioner: Lokalt: De nære omgivelser, typisk ud til nogle kilometer fra virksomheden. Regionalt: Danmark og omkringliggende lande. Globalt: Hele kloden. Mange stoffer har flere virkninger både lokalt, regionalt og globalt. I et givet miljø vil der altid være flere forureningskilder til stede. Ud over f.eks. en bestemt virksomhed kan der være andre virksomheder, forurening fra trafik mv. og almen baggrundsforurening. Den samlede koncentration af et forurenende stof må ikke overstige et sundheds- og miljømæssigt acceptabelt niveau svarende til EUs krav til luftkvaliteten Luftkvalitetskrav og luftforurenende stoffer Afhængigt af hvilke stoffer der er tale om er der fastsat grænseværdier for luftkvalitet af hensyn til både mennesker og miljø (f.eks. skove og afgrøder), ligesom der kan være tale om korttidsværdier og årsmiddelværdier. Ud over at se på en virksomheds bidrag til forureningen i et lokalområde er det derfor også vigtigt at se på den samlede forurening i et område, den såkaldte kumulative effekt. I Figur 3 illustreres de enkelte grænseværdier og sammenhængen mellem dem. Figur 3: Sammenhæng mellem forureningsbidrag og totalkoncentration i et givet område. Aktiviteterne på Unitterminalen i Køge giver anledning til udledning af røggasser/udstødning fra de forskellige maskiner og skibe på terminalen. I Tabel 3 ses en oversigt over de primære miljøpåvirkninger, som de enkelte stoffer giver anledning til.

9 Side 8 Tabel 3: Primære miljø- og sundhedseffekter af røggasemissioner. Stof Navn Lokale påvirkninger NOX Nitrogenoxider Luftvejslidelser Eutrofiering Støv/Partikler Støv el. partikler Luftvejslidelser Regionale påvirkninger Troposfærisk ozon, smog Globale påvirkninger CO2 Kuldioxid Drivhuseffekt Tidligere var SO 2 (svovldioxid) en væsentlig forureningskomponent, men pga. overgangen til anvendelse af svovlfattig diesel og olie er SO 2 i dag normalt ikke den mest betydende forureningskomponent. I stedet er det normalt NO 2, som er dimensionerende for forureningen i et område. I det følgende gives en kort beskrivelse af de udledte stoffer og deres virkninger. Støv/partikler Udledningen af støv og partikler kan give anledning til luftvejslidelser. Ved vurdering af miljøeffekten af støv ses på den del af støvet, som er mindre end 10 µm (mikrometer), det såkaldte respirable støv. NO X (nitrogenoxider) NO X (nitrogenoxider) dannes i forbrændingsprocessen ved en reaktion mellem luftens/brændslets indhold af kvælstof (N) og luftens ilt (O). Der kan dannes flere forskellige stoffer med forskelligt forhold mellem N og O. De to primære stoffer, der dannes, er NO (ikke giftigt) og NO 2 (giftigt). I en forbrændingsproces dannes typisk % NO og 5-15 % NO 2. Mængden af dannet NO 2 afhænger af brændselstype, brændertype, brændekammer, temperatur mv. Når røgfanen forlader skorstenen, vil indholdet af NO blive oxideret til NO 2 ved reaktion med luftens indhold af ozon (O 3). Hvor hurtigt denne reaktion forløber afhænger både af koncentrationen af NO X og af ozonkoncentrationen. I byområder er ozon ofte begrænsende for, hvor hurtigt NO omdannes til NO 2, da ozonen her bliver brugt op af NO X fra andre forureningskilder (f.eks. biltrafik). NO 2 er en akut og kraftigt virkende luftvejsirritant, som selv i moderate koncentrationer kan give anledning til gener for især følsomme personer (f.eks. personer med astma og bronkitis). Udledningen af NO X giver også anledning til sekundær forurening i form af dannelse af ozon i den nedre troposfære. Det sker i den fotokemiske reaktion: NO X + VOC + sollys -> O 3 (ozon) (VOC = Volatile Organic hydrocarbons). Den ozon, der her dannes, benævnes ofte troposfærisk ozon og må (selv om der er tale om det samme stof, dvs. O 3) ikke forveksles med den ozon, der findes i stratosfæren, og som her har til formål at beskytte mod ultraviolet stråling. Ozon er ligesom NO 2 en luftvejsirritant. Både NO 2 og ozon er medvirkende til skovdød og reduktion i afgrøder. Ozonen kan medvirke til yderligere oxidation af NO til NO 2, og under særlige atmosfæriske forhold kan der dannes den såkaldte fotokemiske smog. Der kan her være tale om både lokale og regionale effekter.

10 Side 9 Når både NO og NO 2 rammer jordoverfladen, vil en del heraf afsættes på overfladen. Det betyder, at der afsættes kvælstof (N) i det pågældende område. Afsætningen afhænger af overfladetypen og en række andre faktorer. Er der tale om, at der i området vokser kvælstoffølsomme planter, kan det betyde, at levevilkårene for sådanne arter reduceres til et kritisk niveau. CO 2 CO 2 dannes i forbrændingsprocessen, når brændslets indhold af kulstof reagerer med luftens ilt. Udledningen af CO 2 har udelukkende betydning for det globale klima og har således ikke betydning for de luftforureningsmæssige forhold. 4.2 Metode I det følgende gives en beskrivelse af de metoder, der er anvendt for beregning af: Emissioner af luftforurenende stoffer og CO 2 Luftforureningsbidrag og luftkvalitet Kvælstofdeposition Emissioner af luftforurenende stoffer og CO 2 Da de endelige anlægsaktiviteter endnu ikke er fastlagt, er påvirkningen af luftkvaliteten i anlægsfasen primært vurderet kvalitativt. Det forventede bidrag til luftforureningen fra anlægsarbejdet er vurderet på baggrund af den samlede emission beregnet ud fra de anvendte maskiners effekt og de maksimalt tilladte emissionsfaktorer (Ref. 5). Emissionen beregnes ud fra maskinernes udnyttede effekt og emissionsfaktor. Emissionen (E) pr. time for en given maskine beregnes ved brug af følgende formel: E[g t] = udnyttet effekt[kw] emissonsfaktor [ g kwh ] Forureningsbidraget (immissionskoncentrationsbidraget) for forskelige niveauer af entreprenørmaskinernes samlede effekt er beregnet ved anvendelse af den spredningsmeteorologiske model OML (= Operationelle Meteorologiske Luftkvalitetsmodeller) og illustreret i en opstillet graf. Luftforureningsbidraget i anlægsfasen vurderes på baggrund heraf. For anlægsfasen foretages ikke en beregning af de årlige emissioner, da anlægsarbejdet er en forbigående aktivitet, som ikke medfører en permanent påvirkning. Den årlige emission fra kilderne i driftsfasen beregnes forskelligt afhængigt af de forskellige kildetyper. Beregningsmetoderne er for NO X vist i oversigtsform i Tabel 4. Den årlige emission fra skibene udregnes ud fra antallet af anløb i havnen, antallet af timer hvert skib ligger med hjælpemotoren tændt pr anløb, hjælpemotoreffekt samt emissionsfaktorer pr. kwh. Denne beregning foretages for hver skibstype.

11 Side 10 Den årlige emission fra terminaltraktorer, mobilkraner, reach stackers og gaffeltrucks er beregnet ud fra antallet af maskiner på havnen, antal driftstimer pr. maskine, maskinernes motoreffekt og en emissionsfaktorer. Emissionsfaktorerne er bestemt ud fra EU s grænseværdier for emissioner fra ikke-vejgående dieselmaskiner (Trin 3B). Den årlige emission fra lastbiler beregnes ud fra antallet af årlige kørte kilometer på havnen samt emissionsfaktorer pr. km. I beregningen er der anvendt emissionsfaktorer for bykørsel med lastbil i 2030 (hastighed 15 km/t). Den årlige emission fra personbiler beregnes ud fra antallet af personbiler, den gennemsnitlige kørte strækning samt emissionsfaktor pr. kørt km. I beregningerne er der anvendt en emissionsfaktorer for bykørsel med personbiler i 2030 (hastighed 15 km/t). Tabel 4: Udregning af NOX emission* Kilde Skibe Gaffeltrucks og lign. Lastbiler Personbiler NOX [ton/år] Antal anløb driftstimer[t] effekt[kw] [g NOX/kWh] / 10 6 [g/ton] Antal trucks driftstimer[t] effekt [kw] [g NOX/kWh] / 10 6 [g/ton] [km/år] [g NOX/km] / 10 6 [g/ton] [Personbiler/år] [km/personbil] [g NOX/km] / 10 6 [g/ton] *: For alle NO 2/NO X-immissionsberegninger er det antaget, at maksimalt 50 % af den emitterede NO X foreligger som NO 2 i receptorpunkterne. Til brug for beregning af forureningsbidraget i omgivelserne er alle kildestyrker for NO X derfor divideret med Luftforureningsbidrag og luftkvalitet Unitterminalens bidrag til luftforureningen i omgivelserne beregnes ved anvendelse af den spredningsmeteorologiske model OML-Multi version 6.01 og iht. anvisningerne heri (OML = Operationelle Meteorologiske Luftkvalitetsmodeller). De 19. højeste time-værdier på årsbasis beregnes og sammenlignes med EU s luftkvalitetskrav. I tilfælde af at der i omgivelserne findes større kilder, som kan give anledning til væsentlige emissioner af samme stoffer som fra Unitterminalen, foretages der yderligere en vurdering af mulige kumulative effekter. Det vurderes, om Unitterminalens bidrag til koncentrationen af luftforurenende stoffer i omgivelserne inklusive bidraget fra øvrige kilder (virksomheder, trafik og almen baggrundsforurening) samt bidrag fra den almene baggrundsforurening kan give anledning til overskridelse af EU s krav til samlet luftkvalitet i området. Er dette tilfældet, kan der være behov for iværksættelse af afværgeforanstaltninger Kvælstofdeposition Depositionen af kvælstof beregnes ud fra emissionen af NO X. Metoden omfatter følgende trin: OML-beregning af 10-års årsmiddelværdier for NO X som funktion af afstanden fra virksomheden.

12 Side 11 Estimering af, hvor stor en del af koncentrationen af NO X, der i en given afstand foreligger som henholdsvis NO og NO 2. Anvendelse af depositionsfaktorer for NO og NO 2 for hver af naturtyperne vand, græs og skov til beregning af depositionen i et givet punkt i omgivelserne i kg N/ha/år. Beregningerne er udført efter vejledningen i DCE Metoden er beskrevet nærmere i afsnit

13 Side ALTERNATIVET 0-alternativet beskriver en situation, hvor terminalen ikke etableres. 0-alternativet er fastlagt som situationen i 2022, uden terminalen. Luftkvaliteten i 0-alternativet vil således kun blive påvirket af de øvrige aktiviteter og virksomheder på havnen.

14 Side 13 6 VURDERING AF MILJØPÅVIRKNINGER 6.1 Anlægsfasen Anlægsfasen forventes afsluttet i Anlægsfasen inkluderer aktiviteter, der påvirker den lokale luftkvalitet. Påvirkningen er afgrænset af anlægsfasens længde. Luftkvaliteten i anlægsfasen er vurderet kvalitativt, da der ikke foreligger endelige og detaljerede planer for anlægsarbejdet. Kilder til luftforurening i anlægsfasen kan være: Støv som følge af kørsel på ubefæstet vej/areal Støv fra håndtering af jord og lign. materialer Emissioner fra entreprenørmaskiner Emissioner fra lastbiler til transport af materialer til og fra projektet Emissioner fra uddybningsskibe og andre skibe Den mest sandsynlige påvirkning som følge af anlægsaktiviteterne vurderes at være støv. Hvis det måtte være relevant, vurderes støvgenerne at kunne undgås ved iværksættelse af passende driftsvilkår og afværgeforanstaltninger. Der vil også kunne opstå gener som følge af emissioner fra entreprenørmateriel på anlægsområdet. Hvis det måtte være relevant, vurderes disse at kunne mindskes ved brug af passende afværgeforanstaltninger. Se afsnit 7.1 for en beskrivelse af mulige afværgeforanstaltninger. Sammenhængen mellem immissionskoncentrationsbidraget, motoreffekten for entreprenørmaskinerne og afstanden er vist i Figur 4. Det meste af anlægsområdet ligger i stor afstand fra de øvrige aktiviteter på havnen. Risikoen for, at anlægsarbejdet medfører gener, er derfor begrænset. Figur 4: Immissionskoncentrationsbidrag som funktion af afstand og samlet motoreffekt. Gælder for motorer der opfylder Euronorm IIIB (Ref. 5).

15 Side 14 Havnebassinet, der adskiller Unitterminalen fra det øvrige havneområde/jorddepotet, er ca. 200 m bredt, og det vurderes derfor ikke at være nogen gener som følge af NO X-udledningen fra entreprenørmateriellet i den eksisterende del af havnen eller øvrige omgivelserne herunder i marinaen. 6.2 Driftsfasen Emission Når det nye havneområde er færdigetableret vil der være forskellige aktiviteter der giver anledning til udledning af luftforurenende stoffer og drivhusgassen CO 2. I den nordlige ende af havnebassinnet vil der være plads til to ro/ro-skibe, og i den sydlige ende af havnebassinnet vil der være anløbsplads for containerskibe. Til at servicere ro/ro-skibene vil der være seks terminaltraktorer/tug masters. Disse traktorer er kun i brug når ro/ro-skibene ligger til kaj. Til håndtering af containere vil der være to mobilkraner, tre reach stackers og fire større gaffeltrucks. Tabel 5 beskriver de aktiviteter/maskiner på det nye havneområde, der er medtaget i beregningen af driftsscenariet. Tabel 5: Oversigt over maskiner der medfører emissioner i driftsfasen Aktivitet/ Skibe, RoRo- og container- Terminaltraktorer, tug masters Antal ved maksimal drift Antal driftstimer gennemsnitlig drift 3 skibe samtidigt 10 om ugen, 5 RoRo- og 5 containerskibe, 10*8t = 80 t/uge 6 stk. 5 skibe * 5 timer = 25 timer/uge/ traktor Mobilkraner 2 stk. 5 skibe * 5 timer = 25 timer/ugen/kran Reach stackers 3 stk. 5 skibe * 5 timer = 25 timer/uge (65 % af aktiviteterne) Gaffeltrucks, større med containeråg 4 stk. 25*35/65 = 13,5 timer/ugen Total = 38,5 timer/uge Beskrivelse Det antages, at skibene har hjælpemotorer tændt under hele opholdet. Skibene forventes at lægge ved kaj i gennemsnitlig 8 timer pr. anløb. Effekt: kw pr. hjælpemotor. Der regnes med én hjælpemotor pr. skib. Til håndtering af trailere anvendes 6 terminaltraktorer. Traktorerne er udelukkende i brug mens ro/ro skibe ligger til kaj. Traktorerne vil primært køre i området for trailere samt mellem dette og ro/ro ramperne. Det antages, at der i gennemsnit arbejdes 5 timer pr. skib. Effekt: 200 kw pr stk. Terex Gottwald Model 4. Mobilkranerne operer på kajgaden ved containerskibene. Effekt: 765 kw pr. stk. Reach stackers og gaffeltrucks transporterer containere mellem kajgade og containerareal. Reach stackers og gaffeltrucks vil primært være i brug, når der er skib ved kaj, men der vil også være nogen aktivitet med håndtering af containere i perioden udover med fordelingen 65/35. Motoreffekt for reach stackers: 200 kw, effekt for gaffeltrucks 50 kw.

16 Side 15 Aktivitet/ Antal ved maksimal drift Antal driftstimer gennemsnitlig drift Beskrivelse Lastbiltrafik 10 pr time 170 stk. pr døgn Det antages at hvert containeranlæg generer 100 køretøjer ind og 100 køretøjer ud, mens hvert ro/ro anløb generere 140 køretøjer ind og 140 køretøjer ud. Personbiler Såfremt alle maskiner er i drift, er det antaget, at personbilkørslen er minimal og derfor ikke medtaget i beregningen af spidslasttimen. 24 biler til og 24 biler fra, pr. døgn Det forventes, at der vil være 30 arbejdsplader i terminalen. Det antages at 80 % kører i bil og 20 % på cykel/til fods. Da emissionsfaktorerne for de forskellige skibe ikke kendes, antages det, at alle skibe opfylder EU stage II emissionsnormer for ikke-vejgående dieselmotorer med en effekt på kw. Olieforbruget pr. kwh for skibene er estimeret til brug for beregning af CO 2 emissionen. Olieforbruget og emissionsfaktorerne er angivet i Tabel 6. Tabel 6: Anvendt olieforbrug og emissionsfaktorer for skibe Grundlag EU stage II 130 P 560 Olieforbrug [kg/kwh] NOX [g/kwh] Partikler [g/kwh] CO2 [kg/kg olie] 0,2 6,0 0,2 3 Det er antaget, at de maskiner, der skal anvendes på terminalområdet, er af nyere dato og overholder EU stage III B. De anvendte emissionsgrænseværdier er vist i Tabel 7. Emissionsgrænseværdierne for motorer med en effekt på kw er benyttet for tug masters, mobilkraner og reach stackers. For gaffeltrucks er emissionsgrænseværdien for motorer med en effekt på kw anvendt. Tabel 7: Emissionsfaktorer for ikke-vejgående maskiner på terminalområdet Grundlag EU stage III B 130 P 560 EU stage III B 56 P 130 NOX [g/kwh] Partikler [g/kwh] 2,0 0,025 3,3 0,025 Det skal bemærkes at der i beregningerne er regnet med, at alle maskinerne udnytter motorerne 100 %, når de er i brug. Da maskinerne sommetider vil være i tomgang og ofte ikke benytter 100 % motorkraft når de arbejder vil dette sjældent være tilfældet. Der er heller ikke taget højde for at maskinerne automatisk stopper efter 1 minuts tomgang. Dette betyder at beregningerne anses for at være meget konservative.

17 Side 16 De beregnede emissioner for den værste time (kildestyrker) er vist i Tabel 8. Der er her kun vist data for NO X komponenten NO 2, da beregninger (vha. spredningsfaktorer) har vist, at det er dette stof, der er dimensionerende for bidraget til luftforureningen i omgivelserne. De angivne værdier for NO 2 er 50 % af den tilsvarende værdi for NO X. Det er baseret på antagelsen om, at maksimalt 50 % af den udledte NO X foreligger som NO 2 i receptorpunkterne i omgivelserne. For receptorpunkter tæt på kilden er det erfaringsmæssigt en konservativ antagelse. De årlige emissioner er vist i Tabel 9. Tabel 8: Beregnede emissioner (kildestyrker) for den værste time i driftsfasen Kilder NO2-emission [g/sek. pr. kilde] Skibe 2,5000 Tug masters 0,0556 Mobilkraner 0,2125 Reach stackers 0,0556 Gaffeltrucks, store 0,0229 Lastbiler 0,0030 Tabel 9: Beregnede årlige emissioner, driftsfasen Årlige emissioner NOX-emission [ton/år] Partikelemission [ton/år] CO2-emission [ton/år] Total 85,8 0, Den årlige udledning af drivhusgassen CO 2 fra terminalen på ca tons, svarer til den udledning som ca. 500 mennesker giver anledning til Immissionskoncentrationsbidrag For at vurdere projektets påvirkning af den lokale luftkvalitet er der udført en OML-beregning med kildestyrkerne fra Tabel 8. De primære inddata for punktkilder til OML er vist i Tabel 10. Bidraget fra lastbilkørsel er indsat som en arealkilde, da emissionen er fordelt over den strækning, som lastbiler kører på havnen. Arealkilden er indtastet i OML som en rektangel, der er 20 m bred og 760 m lang. Det er dog ikke muligt for OML at regne med arealkilder, der er længere end 20 x bredden, så OML inddeler selv kilden i acceptable stykker. Her bliver arealkilden opdelt i fire kilder hver med en længde på 190 m. De øvrige data for arealkilden er vist i Tabel 11. Da volumenflowet ikke er kendt for alle kilderne, er volumenflowet estimeret ud fra CO 2-emissionen eller erfaringstal fra lignende kilder.

18 Side 17 Tabel 10: Primære inddata for punktkilder til OML-beregning for luftkvalitet, driftsfase Nr. ID X Y Z HS T(C) VOL DSI DSO HB Q 1 RoRo , , Contain , , Contain , , Tugmaste ,25 0,2 0,2 0 0, Tugmaste ,25 0,2 0,2 0 0, Tugmaste ,25 0,2 0,2 0 0, Tugmaste ,25 0,2 0,2 0 0, Tugmaste ,25 0,2 0,2 0 0, Tugmaste ,25 0,2 0,2 0 0, Kran ,94 0,3 0,3 0 0, Kran ,94 0,3 0,3 0 0, RS ,25 0,2 0,2 0 0, RS ,25 0,2 0,2 0 0, RS ,25 0,2 0,2 0 0, GT ,06 0,1 0,1 0 0, GT ,06 0,1 0,1 0 0, GT ,06 0,1 0,1 0 0, GT ,06 0,1 0,1 0 0,0229 Tabel 11: Inddata for arealkilder Nr. ID X Y L1 L2 TETA HS HB Q 19 Lastbil ,44E Lastbil ,44E Lastbil ,44E Lastbil ,44E-04 Forklaring til Tabel 10 og Tabel 11: Nr. ID X Y Z HS T Kildens nr. i OML-logfilen Det navn for kilden som virksomheden anvender X-koordinat i meter, hvor X er østlig retning. For arealkilder angives koordinatet for det vestligste hjørne. Y-koordinat i meter, hvor Y er nordlig retning. For arealkilder angives koordinatet for d et vestligste hjørne. Z-koordinat i meter, relativ kote for placering af skorstenen Skorstenens højde over terræn, m Temperatur i grader celsius VOL Volumenflow fra afkast, Nm 3 /sek. (normalkubikmeter/sekund, dvs. ved 0 o C) DSI DSO HB Q L1 L2 Indre diameter af afkast i meter Ydre diameter af afkast i meter Generel bygningshøjde for skorstenens placering Kildestyrken i g/sek. Sidelængde af arealkilden. Den første side går fra det vestligste punkt, i urets retning. Sidelængde for 2. side af arealkilden angivet fra det vestligste punkt og i urets retning Teta Vinklen mellem nord og 1. side, positiv med uret (et tal mellem 0 og 90).

19 Side 18 HS HB Gennemsnitlig kildehøjde for arealkilden Gennemsnitlig bygningshøjde for arealkilden Tabel 12: Øvrige inddata til OML-beregningen Parameter Værdi(er) Begrundelse Receptornet m i spring af m. Terrænhøjder 0 m Terrænet er regnet som fladt Terrænhældning 0 grader Terrænet er regnet som fladt Receptornettet er valgt således, at der ikke mellem ringene vil forekomme værdier som i nogen betydende grad overskrider de fundne værdier. Ruhedslængde 0,3 I nærværende beregning er der anvendt en ruhedslængde på 0,3 Ruhedslængde fastlægges ud fra: 0,1 = fladt landområde 0,3 = byområde 0,5 = tæt bebyggelse 1,0 = storby med højhuse Receptorhøjder 1,5 m Der er regnet i højden 1,5 m over terræn. OML-output er vist i bilag 1. De beregnede bidragsværdier for 19. højeste koncentrationer vist på Figur 5. Figuren viser koncentrationer af NO 2 i µg/m 3. Der er ikke beregnet immissionskoncentrationsbidrag inde på selve projektområdet, da alle kilderne med undtagelse af skibene er mobile og derfor ikke befinder sig det samme sted i løbet af en time.

20 Side 19 Figur 5: Immissionskoncentrationsbidrag i driftsfasen. Det grå skraverede område angiver beregningens afgrænsning. EU s grænseværdi for NO 2 for sundhedspåvirkninger for mennesker er på 200 µg/m 3, en timeværdi, som maksimalt må overskrides 18 gange om året. Værdien kan derfor sammenlignes med de beregnede immissionskoncentrationsbidrag, som er de 19. højeste værdier. Projektområdet er beliggende i/ud for Køge. Der er kendskab til, at der i området er andre forureningskilder med emission af støv og NO X (se afsnit 0). Det er dog vurderet, at disse kilders bidrag ikke er geografisk sammenfaldende med bidraget fra kilderne på terminalen. Det er derfor også vurderet, at baggrundskoncentrationen, inklusiv bidrag fra øvrige lokale kilder, maksimalt svarer til baggrundskoncentrationen i større danske byer. Ifølge DCE s landsdækkende luftkvalitetsovervågningsprogram (2012) er koncentrationen af NO 2 i sådanne områder på følgende ca. værdier (Ref. 6):

21 Side µg/m 3 som middelværdi µg/m 3 som 19. højeste værdi (99,8 %-fraktil) Den samlede koncentration af NO 2 i området vil være summen af det beregnede immissionskoncentrationsbidrag og baggrundsværdien. Det ses af Figur 5, at den højeste koncentration uden for terminalområdet er ca. 100 µg/m 3. Der ses her bort fra enkelte positioner hvor værdien beregningsmæssigt er højere (orange kurve), hvilket skyldes, at der her er placeret punktkilder meget tæt ved i form af skibe og makiner til godstransport på kajen. Da disse ikke er i konstant drift, er de beregnede værdier ikke et udtryk for den reelle forureningsbelastning. Det skal også bemærkes at emissionen fra de godstransporterne maskiner på havnen er beregnet meget konservativt. Der kan således beregnes følgende totalværdier baseret på henholdsvis middel-baggrundsværdier og 19. højeste værdier for baggrundskoncentrationen. Total koncentration ud fra baggrundsmiddelværdier: 100 µg/m µg/m 3 = 117 µg/m 3. Total koncentration ud fra 19. højeste værdier: 100 µg/m µg/m 3 = 184 µg/m 3. Dette ses at begge de beregnede værdier er mindre end EU s grænseværdi på 200 µg/m 3. Begge beregningsmetoder vurderes at være konservative, og det kan derfor konkluderes, at der ikke er problemer med at overholde luftkvalitetskravene. Der er derfor ikke brug for at iværksætte afværgeforanstaltninger Deposition Depositionen af kvælstof er beregnet for to følsomme naturområder nord for havnen. Det ene naturområde ligger i an afstand af ca. 2 km og i retningen grader. Det andet område ligger i an afstand af ca. 6 km og i retningen 0-10 grader. Placeringen af de to naturområder er vist på Figur 6.

22 Side 21 Figur 6: Afstand til og retning for de følsomme naturområder nær Køge Havn. For at beregne depositionen bestemmes årsmiddelværdien af NO X ved brug af OML. Da det er årsmiddelværdien, der skal beregnes, benyttes der andre kildestyrker end ved beregning af immissionskoncentrationsbidraget, da dette er baseret på den værste time. De anvendte kildestyrker er vist i Tabel 13. Disse kildestyrker er beregnet ved at dividere den årlige udledte mængde NO X med 8760 timer/år 3600 sek./time. Tabel 13: Beregnede emissioner for den gennemsnitlige drift på årsbasis Kilder NOX-emission [g/sek. pr. kilde] Skibe 0,7915 Tug masters 0,0165 Mobilkraner 0,0631 Reach stackers 0,0254 Gaffeltrucks, store 0,0105 Lastbiler 1 0,0042 Biler 1 0, Emissionen for lastbiler/biler gælder for summen af køretøjer.

23 Side 22 Bidraget fra biler og lastbiler er medtaget i samme arealkilder, da det er vurderet, at de kører de samme steder på området. Inddata til OML-beregningen er vist i Tabel 14 og Tabel 15. Tabel 14: Primære inddata til OML-beregning for luftkvalitet, driftsfase Nr. ID X Y Z HS T(C) VOL DSI DSO HB Q 1 RoRo , , Contain , , Contain , , Tugmaste ,25 0,2 0,2 0 0, Tugmaste ,25 0,2 0,2 0 0, Tugmaste ,25 0,2 0,2 0 0, Tugmaste ,25 0,2 0,2 0 0, Tugmaste ,25 0,2 0,2 0 0, Tugmaste ,25 0,2 0,2 0 0, Kran ,94 0,3 0,3 0 0, Kran ,94 0,3 0,3 0 0, RS ,25 0,2 0,2 0 0, RS ,25 0,2 0,2 0 0, RS ,25 0,2 0,2 0 0, GT ,06 0,1 0,1 0 0, GT ,06 0,1 0,1 0 0, GT ,06 0,1 0,1 0 0, GT ,06 0,1 0,1 0 0,0105 Tabel 15: Inddata for arealkilder for biler og lastbiler Nr. ID X Y L1 L2 TETA HS HB Q 19 Lastbil ,09E Lastbil ,09E Lastbil ,09E Lastbil ,09E-03 Forklaring til Tabel 14 og Tabel 15: Nr. Kildens nr. i OML-logfilen ID X Y Z HS T Det navn for kilden som virksomheden anvender X-koordinat i meter, hvor X er østlig retning. For arealkilder angives koordinatet for det vestligste hjørne. Y-koordinat i meter, hvor Y er nordlig retning. For arealkilder angives koordinatet for d et vestligste hjørne. Z-koordinat i meter, relativ kote for placering af skorstenen Skorstenens højde over terræn, m Temperatur i grader celsius VOL Volumenflow fra afkast, Nm 3 /sek. (normalkubikmeter/sekund, dvs. ved 0 o C) DSI DSO HB Q L1 Indre diameter af afkast i meter Ydre diameter af afkast i meter Generel bygningshøjde for skorstenens placering Kildestyrken i g/sek. Sidelængde af arealkilden. Den første side går fra det vestligste punkt, i urets retning.

24 Side 23 L2 Sidelængde for 2. side af arealkilden angivet fra det vestligste punkt og i urets retning Teta Vinklen mellem nord og 1. side, positiv med uret (et tal mellem 0 og 90). HS HB Gennemsnitlig kildehøjde for arealkilden Gennemsnitlig bygningshøjde for arealkilden De øvrige inddata er de samme som vist tidligere i Tabel 12. Årsmiddelværdien af NO X i naturområderne som beregnet i OML er vist i Tabel 16. Tabel 16: Beregnede årsmiddelkoncentrationer af NOX Stof 2000 m 6000 m NOX (µg/m 3 ) 0,399 0,140 For at beregne depositionen af rent kvælstof ud fra NO X korrigeres depositionsfaktorerne med forholdet mellem molvægten af N og molvægten af NO og NO 2. Depositionsfaktoren for N-delen af NO og NO 2 er vist i Tabel 17. Forholdet mellem NO og NO 2 i omgivelserne varierer som funktion af afstanden. De beregnede depositionsfaktorer er vist i Tabel 18. Tabel 17: Tørdepositionsfaktorer for N-andelen i m/sek. Stof Depositionsfaktor [cm/s] Depositionsfaktor [m/s] Molvægt, stof [g/mol] N-del NO 0,1 0, , NO2 0,6 0, , Tabel 18: Depositionsfaktorer for forskellige forhold mellem NO og NO2 som funktion af afstand Afstand fra beregningscentrum [m] NO2% (aflæst fra graf i Ref. 4) Dep-faktor, N-del [m/sek.] , , Tørdepositionen af kvælstof i de forskellige afstande beregnes ud fra følgende formel, hvor C er den beregnede årsmiddelkoncentration af NO X fra OML-beregningerne: Dep = C[µg/m 3 ] dep-faktor[m/sek] 8760[time/år] 3600[sek./time] 10 5 [kg m 2 /µg Ha] Resultatet af denne beregning er vist i Tabel 19. Konsekvenserne for dette niveau af kvælstofdeposition er vurderet i VVM ens afsnit om natur. Tabel 19: N-deposition for de følsomme naturområder, for driftsfasen Afstand Naturtype: Græs [kg N/Ha/år] 2000 m 0, m 0,07

25 Side 24 7 AFVÆRGEFORANSTALTNINGER 7.1 Anlægsfasen For anlægsfasen kan det ikke undgås, at der vil være emission af støv i forbindelse med anlægsarbejdet, herunder kørsel. Der vil også være emissioner i form af røggasser fra entreprenørmateriel. De primære forureningskomponenter er her partikler og NO X (nitrogenoxider). Hvis det viser sig relevant at begrænse gener fra anlægsaktiviteterne, kan fornuftige regler for arbejdets gennemførelse som nedenfor listede afværgeforanstaltninger iværksættes. Afværgeforanstaltningerne vil kunne omfatte: 7.2 Driftsfasen der kan stilles krav om, at entreprenørerne kun anvender deres nyeste maskinel, f.eks. Euronorm III B, når der arbejdes tæt på steder, hvor der opholder sig eller bor personer naboer informeres, således at de kan træffe passende foranstaltninger, f.eks. ved at holde vinduer lukkede al unødig tomgang undgås det undgås, at flere maskiner arbejder samtidigt på steder, hvor der er naboer tæt på anlægsområdet arbejdet tilrettelægges bedst muligt i forhold til vindretning og placering af nærliggende beboelse transportveje anlægges, så de generer mindst muligt transportveje rengøres jævnligt arbejdszoner vandes efter behov for at mindske støvgener. lastbiler og udstyr afvaskes, før de forlader området, og/eller der installeres hjulvaskere ved udkørsler fra arbejdsområderne I forbindelse med beregningerne af luftkvalitet og N-deposition er der ikke konstateret niveauer, som giver anledning til at anbefale afværgeforanstaltninger.

26 Side 25 8 KUMULATIVE FORHOLD På Køge Havn findes der flere virksomheder, som bidrager til luftforureningen i området. Virksomhedernes bidrag er vurderet, og det samlede forureningsniveau er holdt op imod EU s luftkvalitetskrav. De fleste virksomheder genererer trafik i forbindelse med til- og frakørsel af materialer, produkter og/eller kunder. Bidraget fra trafikemissionerne er medtaget i denne vurdering i baggrundskoncentrationen for bybaggrund, og der er derfor ikke yderligere tillagt noget bidrag fra trafikken. Ud over trafikemissioner ligger der flere virksomheder, som vurderes at bidrage yderligere til luftforureningen i området. Disse virksomheder og deres vurderede bidrag er beskrevet herunder: Køge Kraftvarmeværk ligger ca. 900 m vest for projektområdet. Kraftværket udleder de samme stoffer som projektet, nemlig NOX, partikler og CO 2. Da afstanden fra projektområdet til kraftvarmeværket er stor, vurderes luftforureningen fra disse to kilder dog ikke at være sammenfaldende. Lemminkaïnen og colas producerer asfalt og ligger i en afstand af m fra projektområdet. Grundet den store afstand mellem projektområdet og disse virksomheder vurderes det at bidraget til luftforurening ikke sammenfalder med bidraget fra projektet. Junkers, Blue point pellets og DK Beton bidrager til luftforureningen med partikelemission. Disse virksomheder ligger i en afstand af ca m fra projektområdet, og det vurderes derfor at luftforureningen ikke er sammenfaldende. Alt i alt vurderes det at virksomhederne på havnen ikke medfører at luftkvaliteten kommer til at overskride EU s luftkvalitetskrav.

27 Side 26 9 OVERVÅGNING Der vurderes ikke at være behov for iværksættelse af overvågning af den fremtidige luftkvalitet og kvælstofdeposition.

28 Side MANGLER Der vurderes ikke at være væsentlige mangler i vidensgrundlaget for vurderingen af projektets påvirkning af luftkvaliteten og klima.

29 Side REFERENCER Ref. 1 Miljøstyrelsen, 2001: Luftvejledningen, Vejledning fra Miljøstyrelsen nr Ref. 2 Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/50/EF af 21. maj 2008 Ref. 3 Bekendtgørelse nr af 15/12/2010 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning Ref. 4 Anbefaling af metoder til estimering af tør- og våddeposition af gasser og partikler i relation til VVM, DCE, 28. januar 2014 Ref. 5 Bekendtgørelse nr. 367 af 15/04/2011 om begrænsning af luftforurening fra mobile ikke-vejgående maskiner mv. Ref. 6 DCE: besøgt januar 2015

30 Side BILAG 1, OML-OUTPUT FOR DRIFTSFASEN Dato: 2015/01/12 OML-Multi PC-version /6.01 Side 1 DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet Licens til Grontmij A/S, Granskoven 8, 2600 Glostrup C:\OML_Data\Køge_drift.prj Meteorologiske spredningsberegninger er udført for følgende periode (lokal standard tid): Start af beregningen = kl. 1 Slut på beregningen (incl.) = kl. 24 Meteorologiske data er fra: Kastrup Koordinatsystem. Der er anvendt et x,y-koordinatsystem med x-akse mod øst (90 grader) og y-akse mod nord (0 grader). Enheden er meter. Systemet er fælles for receptorer og kilder. Origo kan fastlægges frit, fx. i skorstensfoden for den mest dominerende kilde eller som i UTM-systemet. Receptordata. Ruhedslængde, z0 = m Største terrænhældning = 0 grader Receptorerne er beliggende med 10 graders interval i 13 koncentriske cirkler med centrum x,y: 173., 124. og radierne (m): Alle terrænhøjder = 0.0 m. Alle receptorhøjder = 1.5 m. Alle overflader er typenr. = 2.

31 Side 30 Dato: 2015/01/12 OML-Multi PC-version /6.01 Side 2 DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet Forkortelser benyttet for kildeparametrene: Nr...: Internt kildenummer ID...: Tekst til identificering af kilde X...: X-koordinat for kilde [m] Y...: Y-koordinat for kilde [m] Z...: Terrænkote for skorstensfod [m] HS...: Skorstenshøjde over terræn [m] T...: Temperatur af røggas [Kelvin]/[Celsius] VOL...: Volumenmængde af røggas [normal m3/sek] DSO...: Ydre diameter af skorstenstop [m] DSI...: Indre diameter af skorstenstop [m] HB...: Generel beregningsmæssig bygningshøjde [m] Qi...: Emission af stof nr. 'i' [gram/sek] og specielt for arealkilder: Q...: Emission [gram/sek] X...: X-koordinat for vestligste hjørne af areal [m] Y...: Y-koordinat for vestligste hjørne af areal [m] TETA...: Vinkel mellem nord og siden med L1 [grader] L1...: Sidelængde af 1. side efter vestligste hjørne i urets retning [m] L2...: Sidelængde af 2. side efter vestligste hjørne i urets retning [m] Type...: Type af emissionsfaktorer brugt til tidsvariation af emissionen. Punktkilder Kildedata: Stof 1 Stof 2 Stof 3 Nr ID X Y Z HS T(C) VOL DSI DSO HB Q1 Q2 Q3 1 RoRo Contain Contain Tugmaste Tugmaste Tugmaste Tugmaste Tugmaste Tugmaste Kran Kran RS RS RS GT GT GT GT Tidsvariationer i emissionen fra punktkilder. Emissionerne fra de enkelte punktkilder er konstant. Afledte kildeparametre: Kilde nr. Vertikal røggashastighed Buoyancy flux (termisk løft) m/s (omtrentlig) m4/s

32 Side

33 Side 32 Dato: 2015/01/12 OML-Multi PC-version /6.01 Side 3 DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet Der er ingen retningsafhængige bygningsdata. Arealkilder Tidsvariationer i emissionen fra arealkilder. Type nr. 1: Ingen tidsvariation. Individuelle kildedata: NOx Stof 2 Stof 3 Nr ID X Y L1 L2 TETA HS HB Q1 Q2 Q3 Type 19 lastbil E lastbil E lastbil E lastbil E

34 Side 33 Dato: 2015/01/12 OML-Multi PC-version /6.01 Side 4 DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet Side til advarsler.

35 Side 34 Dato: 2015/01/12 OML-Multi PC-version /6.01 Side 5 DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet Stof 1 Periode: (Bidrag fra alle kilder) Den 19. største timemiddel koncentration (µg/m3) Retning Afstand (m) (grader) Maksimum= i afstand 600 m og retning 320 grader.

36 Side BILAG 2, OML-OUTPUT FOR DRIFTSFASEN, DEPOSITION Dato: 2015/01/12 OML-Multi PC-version /6.01 Side 1 DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet Licens til Grontmij A/S, Granskoven 8, 2600 Glostrup C:\OML_Data\Køge_drift_dep.prj Meteorologiske spredningsberegninger er udført for følgende periode (lokal standard tid): Start af beregningen = kl. 1 Slut på beregningen (incl.) = kl. 24 Meteorologiske data er fra: AALBORG Koordinatsystem. Der er anvendt et x,y-koordinatsystem med x-akse mod øst (90 grader) og y-akse mod nord (0 grader). Enheden er meter. Systemet er fælles for receptorer og kilder. Origo kan fastlægges frit, fx. i skorstensfoden for den mest dominerende kilde eller som i UTM-systemet. Receptordata. Ruhedslængde, z0 = m Største terrænhældning = 0 grader Receptorerne er beliggende med 10 graders interval i 4 koncentriske cirkler med centrum x,y: 0., 0. og radierne (m): Alle terrænhøjder = 0.0 m. Alle receptorhøjder = 1.5 m. Alle overflader er typenr. = 2.

37 Side 36 Dato: 2015/01/12 OML-Multi PC-version /6.01 Side 2 DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet Forkortelser benyttet for kildeparametrene: Nr...: Internt kildenummer ID...: Tekst til identificering af kilde X...: X-koordinat for kilde [m] Y...: Y-koordinat for kilde [m] Z...: Terrænkote for skorstensfod [m] HS...: Skorstenshøjde over terræn [m] T...: Temperatur af røggas [Kelvin]/[Celsius] VOL...: Volumenmængde af røggas [normal m3/sek] DSO...: Ydre diameter af skorstenstop [m] DSI...: Indre diameter af skorstenstop [m] HB...: Generel beregningsmæssig bygningshøjde [m] Qi...: Emission af stof nr. 'i' [gram/sek] og specielt for arealkilder: Q...: Emission [gram/sek] X...: X-koordinat for vestligste hjørne af areal [m] Y...: Y-koordinat for vestligste hjørne af areal [m] TETA...: Vinkel mellem nord og siden med L1 [grader] L1...: Sidelængde af 1. side efter vestligste hjørne i urets retning [m] L2...: Sidelængde af 2. side efter vestligste hjørne i urets retning [m] Type...: Type af emissionsfaktorer brugt til tidsvariation af emissionen. Punktkilder Kildedata: Stof 1 Stof 2 Stof 3 Nr ID X Y Z HS T(C) VOL DSI DSO HB Q1 Q2 Q3 1 RoRo Contain Contain Tugmaste Tugmaste Tugmaste Tugmaste Tugmaste Tugmaste Kran Kran RS RS RS GT GT GT GT Tidsvariationer i emissionen fra punktkilder. Emissionerne fra de enkelte punktkilder er konstant. Afledte kildeparametre: Kilde nr. Vertikal røggashastighed Buoyancy flux (termisk løft) m/s (omtrentlig) m4/s

Meteorologiske spredningsberegninger er udført for følgende periode (lokal standard tid):

Meteorologiske spredningsberegninger er udført for følgende periode (lokal standard tid): Dato: 2017/10/20 OML-Multi PC-version 20170914/6.20 Side 1 Licens til EnviDan A/S, Vejlsøvej 23, 8600 Silkeborg Meteorologiske spredningsberegninger er udført for følgende periode (lokal standard tid):

Læs mere

Meteorologiske spredningsberegninger er udført for følgende periode (lokal standard tid):

Meteorologiske spredningsberegninger er udført for følgende periode (lokal standard tid): Dato: 2017/10/20 OML-Multi PC-version 20170914/6.20 Side 1 Licens til EnviDan A/S, Vejlsøvej 23, 8600 Silkeborg Meteorologiske spredningsberegninger er udført for følgende periode (lokal standard tid):

Læs mere

Meteorologiske spredningsberegninger er udført for følgende periode (lokal standard tid):

Meteorologiske spredningsberegninger er udført for følgende periode (lokal standard tid): Udskrevet: 2019/03/14 kl. 10:24 Dato: 2019/03/14 OML-Multi PC-version 20180321/6.20 Side 1 Licens til COWI A/S, Jens Chr. Skous Vej 9, 8000 Århus C Meteorologiske spredningsberegninger er udført for følgende

Læs mere

Paamiut Varme- og nød-elværk. Vurdering af luftemissioner fra Paamiut Varme- og nød-elværk 1 BEREGNINGSFORUDSÆTNINGER

Paamiut Varme- og nød-elværk. Vurdering af luftemissioner fra Paamiut Varme- og nød-elværk 1 BEREGNINGSFORUDSÆTNINGER Notat Paamiut Varme- og nød-elværk Vurdering af luftemissioner fra Paamiut Varme- og nød-elværk 7. december 2015 Projekt nr. 22190 Dokument nr. 121810654 Version 1 Udarbejdet af LEC Kontrolleret af JVP

Læs mere

OML-BEREGNING FOR LUNDEBJERGHØJ

OML-BEREGNING FOR LUNDEBJERGHØJ 40.2002.01 OML-BEREGNING FOR LUNDEBJERGHØJ SWECO DANMARK A/S CHRISTINA HALCK KNUD ERIK POULSEN Sweco Ændringsliste VER. DATO ÆNDRINGEN OMFATTER REVIDERET GODKENDT 0 10/10/17 - CHRH KNPU Sweco Granskoven

Læs mere

Nuup Kommunea Forvaltning for Teknik og Miljø OML-beregning for placering af boliger i nuværende lufthavnsområde

Nuup Kommunea Forvaltning for Teknik og Miljø OML-beregning for placering af boliger i nuværende lufthavnsområde Nuup Kommunea Forvaltning for Teknik og Miljø OML-beregning for placering af boliger i nuværende lufthavnsområde Udgivelsesdato : 14. oktober 2008 Projekt : 40.4492.02 Udarbejdet : Knud Erik Poulsen Side

Læs mere

Notat. NIMA A/S Falkenborgparken 18. februar 2015 : NIMA A/S. Christina Halck. Udarbejdet. Kontrolleret. Knud Erik Poulsen 1 INDLEDNING

Notat. NIMA A/S Falkenborgparken 18. februar 2015 : NIMA A/S. Christina Halck. Udarbejdet. Kontrolleret. Knud Erik Poulsen 1 INDLEDNING Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4396 4414 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 NIMA A/S Falkenborgparken 18. februar 2015 Projekt: 10.2365.04 Til : NIMA A/S Udarbejdet Kontrolleret

Læs mere

Vedr.: OML-beregninger Akafa

Vedr.: OML-beregninger Akafa Loos Scandinavia A/S Østergårdsvej 4 6372 Bylderup-Bov Att.: Kjeld P. Callesen sottrup@tdcadsl.dk Vor ref. HAP WH sag nr. 07057 Dato: Skanderborg, den 29. august 2007 Vedr.: OML-beregninger Akafa Der er

Læs mere

Mangor og Nagel Arkitekter har tegnet projektet "Grønnegården", der vedrører opførelse af nye boliger på Lundebjergvej i Frederikssund.

Mangor og Nagel Arkitekter har tegnet projektet Grønnegården, der vedrører opførelse af nye boliger på Lundebjergvej i Frederikssund. NOTAT Projekt OML-beregninger Lundebjergvej 4 Notat nr. 1 Dato 2017-10-11 Til Andreas Grønbæk Fra Simon Bruun, Rambøll Kopi til - 1. Indledning Mangor og Nagel Arkitekter har tegnet projektet "Grønnegården",

Læs mere

Notat om beregning af lugtkumulation Nature Energy Månsson:

Notat om beregning af lugtkumulation Nature Energy Månsson: Notat om beregning af lugtkumulation Nature Energy Månsson: Lugtberegningerne for anlægget, beregnet vha. OML-Multi 6.01 for Nature Energy Månsson er baseret på emissioner fra tre afkast og et planlager:

Læs mere

1 Baggrund 2. 4 Vurdering og anbefaling CNJE LLKR CNJE

1 Baggrund 2. 4 Vurdering og anbefaling CNJE LLKR CNJE SØREN ENGGAARD A/S MALERMESTRENES AKTIESELSKABS LUFTPÅVIRKNING AF EKSISTERENDE OG NYE BOLIGER ADRESSE COWI A/S Havneparken 1 7100 Vejle TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

Af byggeansøgningsmaterialet fremgår det, at ventilationsdiameter og -højde, samt

Af byggeansøgningsmaterialet fremgår det, at ventilationsdiameter og -højde, samt 1 - Afgørelse - ændring af ventilation Hører til journalnummer: 09.17.00-G01-8-18 Udskrevet den 09-04-2018 GÅRDEJER LARS KRISTEN KUDAHL Gundestrupvej 10 8960 Randers SØ Miljø og Teknik Natur og Miljø Laksetorvet

Læs mere

Rapport over spredning af lugt fra LBT Biogas, Dammenvej 143, Hjørring

Rapport over spredning af lugt fra LBT Biogas, Dammenvej 143, Hjørring LBT Biogas Dammenvej 143 9800 Hjørring Viborg 13. marts 2019 Direkte tlf. 29995702 Mail kni@lmo.dk Rapport over spredning af lugt fra LBT Biogas, Dammenvej 143, Hjørring Hermed rapport over beregninger

Læs mere

OML-lugt-beregninger for De Danske Gærfabrikker A/S

OML-lugt-beregninger for De Danske Gærfabrikker A/S OML-lugt-beregninger for De Danske Gærfabrikker A/S Bilag 11 til miljøansøgning Juli 2013 Udgivelsesdato : 18. juli 2013 Projekt : 40.8085.01 Udarbejdet : Christina Halck, Knud Erik Poulsen Kontrolleret

Læs mere

Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal

Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal Københavns Kommune Kystdirektoratet Udvidelse af Københavns Nordhavn og ny krydstogtterminal VVM Teknisk baggrundsrapport nr. 9 Luftforurening og klima Marts 2009 Luftforurening og klima Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

1 Ansøgning om frivillig supplerende lugtreducerende tiltag 2. Appendix 1: OML Beregningsresultater - lugt (OML1) 7

1 Ansøgning om frivillig supplerende lugtreducerende tiltag 2. Appendix 1: OML Beregningsresultater - lugt (OML1) 7 7. maj 019 Notat Nature Energy Sjælland Ansøgning om frivillige supplerende lugtreducerende tiltag Indhold Projekt ID: 1040149 Dokument ID: MDPNQSUDUP-86440157-5565 Ændret: 08-05-019 10:4 Revision: Udarbejdet

Læs mere

Bilag 19.1: OML luftforurening - Beregningsforudsætninger og scenarier

Bilag 19.1: OML luftforurening - Beregningsforudsætninger og scenarier Bilag 19.1: OML luftforurening - Beregningsforudsætninger og scenarier FEBRUAR 2012 AARHUS AFFALDVARME OML BEREGNING FOR BIOMASSEFYRET KRAFTVARMEVÆRK ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus

Læs mere

Bilag 6: Luftforurening og klimapåvirkninger

Bilag 6: Luftforurening og klimapåvirkninger Vejdirektoratet Side 1 Førsituationsrapport 1. METODE Der er foretaget en beregning af de samlede udledninger af de luftforurenende stoffer: NO X (Nitrogenoxider) CO (Carbonmonoxid) HC (Hydrocarboner)

Læs mere

Notat til. Miljøkonsekvensvur. dering. Nature Energy Trekanten. Baggrundsnotat om luftemissioner og OML beregninger NGF NATURE ENERGY

Notat til. Miljøkonsekvensvur. dering. Nature Energy Trekanten. Baggrundsnotat om luftemissioner og OML beregninger NGF NATURE ENERGY Notat til Miljøkonsekvensvur dering Nature Energy Trekanten Baggrundsnotat om luftemissioner og OML beregninger NGF NATURE ENERGY 17. SEPTEMBER 2018 1 NOTAT OM OML-BEREGNINGER FOR NATURE ENERGY TREKANTEN

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. Udredning af immission og deposition. Viborg Kraftvarmeværk. Kim Brinck BLY, RIBH (Rambøll) Dato 2013-07-05 VKV-001-3

NOTAT. 1. Indledning. Udredning af immission og deposition. Viborg Kraftvarmeværk. Kim Brinck BLY, RIBH (Rambøll) Dato 2013-07-05 VKV-001-3 NOTAT Projekt Kunde Notat Ny kedelcentral Viborg Kraftvarmeværk Udredning af immission og deposition Til Fra Kopi til Viborg Kraftvarmeværk Kim Brinck BLY, RIBH (Rambøll) 1. Indledning I forbindelse med

Læs mere

OML-BEREGNINGER. Dansk Miljørådgivning A/S DAMSBOVEJ 20, 5492 VISSENBJERG SAGSNR: 2016-0665 DANSK MILJØRÅDGIVNING A/S INDUSTRIVEJ 10A, 8680 RY

OML-BEREGNINGER. Dansk Miljørådgivning A/S DAMSBOVEJ 20, 5492 VISSENBJERG SAGSNR: 2016-0665 DANSK MILJØRÅDGIVNING A/S INDUSTRIVEJ 10A, 8680 RY OML-BEREGNINGER LOKALITET: DAMSBOVEJ 20, 5492 VISSENBJERG KOMMUNE: ASSENS KOMMUNE REKVIRENT: STENA RECYCLING A/S SAGSNR: 2016-0665 RÅDGIVER: DANSK MILJØRÅDGIVNING A/S INDUSTRIVEJ 10A, 8680 RY DATO: 31.

Læs mere

Supplerende kortlægning af luftforurening fra krydstogtskibe i Aarhus

Supplerende kortlægning af luftforurening fra krydstogtskibe i Aarhus Supplerende kortlægning af luftforurening fra krydstogtskibe i Aarhus Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 20. maj 2019 Per Løfstrøm Institut for Miljøvidenskab Rekvirent: Aarhus

Læs mere

Miljøundersøgelse Miljøbelastning fra Hedegaard Agro og havnerelaterede aktiviteter Lokalplan

Miljøundersøgelse Miljøbelastning fra Hedegaard Agro og havnerelaterede aktiviteter Lokalplan Aalborg Havn Sag 12066 Langerak 19 Skanderborg den 28. januar 2013 9220 Aalborg Øst Miljøundersøgelse Miljøbelastning fra og havnerelaterede aktiviteter Lokalplan 1-2-109 Indholdsfortegnelse: Side 2 af

Læs mere

Vedr.: Rådata/Baggrundsdata OML Fangel Bioenergi

Vedr.: Rådata/Baggrundsdata OML Fangel Bioenergi Bilag 5 Baggrundsdata til Fangel_20171020_rev5.docx BILAG NOTAT, ENVIDAN Dato: 21. november 2017 Revision: 05 Projektnavn: Fangel Biogas Projekt nr.: 1161048 Udarbejdet af: Christian A. Tidmarsh Mads Kjærgaard

Læs mere

Halmfyr og afstandskrav

Halmfyr og afstandskrav Halmfyr og afstandskrav Teknisk notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 30. november 2017 Per Løfstrøm Institut for Miljøvidenskab Rekvirent: Miljøstyrelsen Antal sider: 17 Faglig kommentering:

Læs mere

Rapport. Lemvig Biogas A.m.b.A. Kortlægning af lugtspredning. Bilag B. Februar Lars Kristensen Pillevej Lemvig. 24.

Rapport. Lemvig Biogas A.m.b.A. Kortlægning af lugtspredning. Bilag B. Februar Lars Kristensen Pillevej Lemvig. 24. Bilag B Sagsnr. 222824B-151-122/Rev.1 Rapport Lemvig Biogas A.m.b.A. Kortlægning af lugtspredning Februar 2015 Rekvirent: Lemvig Biogas A.m.b.A. Lars Kristensen Pillevej 12 7620 Lemvig Dato: Udført af:

Læs mere

OML-beregning af CO + Støv

OML-beregning af CO + Støv OML-beregning af CO + Støv Data og formler til brug ved OML-beregning af CO og Støv fra flisfyringsanlæg 0,99 MW Se endvidere Bilag 1 - Data OML Oplysninger fra KEM Engineering Flisfyringsanlæg < 0,99

Læs mere

OML-beregninger til brug for fastlæggelse af lugtgrænseværdier til planlægningsformål

OML-beregninger til brug for fastlæggelse af lugtgrænseværdier til planlægningsformål OML-beregninger til brug for fastlæggelse af lugtgrænseværdier til planlægningsformål Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11. oktober 2018 Per Løfstrøm Institut for Miljøvidenskab

Læs mere

ANMELDESKEMA efter VVM-bekendtgørelsens bilag 5

ANMELDESKEMA efter VVM-bekendtgørelsens bilag 5 Herning Kommune Teknik & Miljø Torvet 5 7400 Herning E-mail: teknik@herning.dk ANMELDESKEMA efter VVM-bekendtgørelsens bilag 5 Skemaet udfyldes af bygherren eller dennes rådgiver baseret på bygherrens

Læs mere

Notat, Me009. Frederikshavn Havneudvidelse VVM-screening af projektændring Rev oktober 2015 Vores reference: Vedlagt : Bilag 1-4

Notat, Me009. Frederikshavn Havneudvidelse VVM-screening af projektændring Rev oktober 2015 Vores reference: Vedlagt : Bilag 1-4 Notat, Me009 Sweco Danmark A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 7220 7207 F +45 7242 8900 www.sweco.dk CVR-nr. 48233511 Frederikshavn Havneudvidelse VVM-screening af projektændring Rev.1 28. oktober

Læs mere

Skibstrafikkens betydning for luftkvaliteten i Danmark og det øvrige Europa

Skibstrafikkens betydning for luftkvaliteten i Danmark og det øvrige Europa Skibstrafikkens betydning for luftkvaliteten i Danmark og det øvrige Europa Thomas Ellermann, Jesper Christensen og Finn Palmgren Afdeling for Atmosfærisk Miljø Overblik Luftforurening fra skibe og cyklus

Læs mere

Midttrafiks miljøkortlægning

Midttrafiks miljøkortlægning Midttrafiks miljøkortlægning Køreplanår 29/21 Januar 211 Indledning Forbedring af miljøet er et af Midttrafiks vigtige indsatsområder. Derfor har Midttrafik i efteråret 21 vedtaget en miljøstrategi, der

Læs mere

INTRODUKTION TIL PROJEKTETS OG DETS MILJØKONSEKVENSER CONTAINER- OG NY KRYDSTOGTTERMINAL. YDRE NORDHAVN

INTRODUKTION TIL PROJEKTETS OG DETS MILJØKONSEKVENSER CONTAINER- OG NY KRYDSTOGTTERMINAL. YDRE NORDHAVN INTRODUKTION TIL PROJEKTETS OG DETS MILJØKONSEKVENSER BY & HAVN / COPENHAGEN MALMÖ PORT CONTAINER- OG NY KRYDSTOGTTERMINAL. UDARBEJDET AF SWECO FOR BY & HAVN OG COPENHAGEN MALMÖ PORT Indledning By & Havn

Læs mere

SCENARIEBEREGNINGER TIL BRUG FOR NY LUGTVEJLEDNING FOR VIRKSOMHEDER

SCENARIEBEREGNINGER TIL BRUG FOR NY LUGTVEJLEDNING FOR VIRKSOMHEDER SCENARIEBEREGNINGER TIL BRUG FOR NY LUGTVEJLEDNING FOR VIRKSOMHEDER Teknisk rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 53 2015 AU AARHUS UNIVERSITET DCE NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI

Læs mere

Københavns Miljøregnskab

Københavns Miljøregnskab Københavns Miljøregnskab Tema om Luft(-forurening) Færre partikler fra trafikken Kvælstofdioxid Baggrund for data om luftforurening November 2013. Teknik- og Miljøforvaltningen www.kk.dk/miljoeregnskab

Læs mere

Regional vækst- og udviklingsstrategi Luft- og støjforurening i Region Hovedstaden

Regional vækst- og udviklingsstrategi Luft- og støjforurening i Region Hovedstaden Regional vækst- og udviklingsstrategi Luft- og støjforurening i ovedstaden... 1 Indledning ovedstaden har bedt Tetraplan om at udarbejde et notat med beregninger af luft- og støjforurening fra trafikken

Læs mere

Luftforurening. - Fagnotat, maj 2011. Udbygning og modernisering Vamdrup - Vojens

Luftforurening. - Fagnotat, maj 2011. Udbygning og modernisering Vamdrup - Vojens Luftforurening - Fagnotat, maj 2011 Udbygning og modernisering Vamdrup - Vojens Udbygning og modernisering Vamdrup - Vojens ISBN 978-87-7126-013-7 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København

Læs mere

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede anlæg Brøndby, 9. november 2012 Knud Christiansen 1 Baggrund Ved beregninger af skorstenshøjder for især affaldsforbrændingsanlæg

Læs mere

Luftforurening fra krydstogtskibe i havn

Luftforurening fra krydstogtskibe i havn Luftforurening fra krydstogtskibe i havn Af seniorrådgiver Helge Rørdam Olesen og seniorforsker, ph.d Ruwim Berkowicz, Danmarks Miljøundersøgelser En undersøgelse fra 2003 pegede på, at krydstogtskibe

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere

27. oktober Sagsnr Dokumentnr Luftforurening ved ibrugtagning af Nordhavnsvej

27. oktober Sagsnr Dokumentnr Luftforurening ved ibrugtagning af Nordhavnsvej KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse 27. oktober 2017 Sagsnr. 2017-0356613 Luftforurening ved ibrugtagning af Nordhavnsvej Dokumentnr. 2017-0356613-2 Svarene på spørgsmålene

Læs mere

Ikrafttrædelse for de forskellige Euro-normer samt planlagte revisioner fremgår af nedenstående tabel.

Ikrafttrædelse for de forskellige Euro-normer samt planlagte revisioner fremgår af nedenstående tabel. Europæiske udstødningsnormer for motorkøretøjer Civilingeniør Dorte Kubel, Miljøstyrelsen 1 Status for Euro-normer Euro-normer betegner de totalharmoniserede udstødningsnormer for motorer, der gælder i

Læs mere

Der beregnes endvidere det samlede anlægs påvirkning gennem deposition af næringsstoffer og tungmetal i lokaliteter rundt om anlægget.

Der beregnes endvidere det samlede anlægs påvirkning gennem deposition af næringsstoffer og tungmetal i lokaliteter rundt om anlægget. NOTAT Projekt Kunde Notat Nyt kraftvarmeværk Horsens Kraftvarmeværk Udredning af immission og deposition Til Fra Kopi til Horsens Kraftvarmeværk Kim Brinck RIBH, BEG, HTS (Rambøll) 1. Indledning I forbindelse

Læs mere

Lindø Industripark UDVIDELSE AF KRANSPOR M.M. Ekstern støj T: D: Åboulevarden 80. M: Postboks 615 F:

Lindø Industripark UDVIDELSE AF KRANSPOR M.M. Ekstern støj T: D: Åboulevarden 80. M: Postboks 615 F: Notat Lindø Industripark UDVIDELSE AF KRANSPOR M.M. Ekstern støj INDHOLD 21. april 2015 Projekt nr. 220419 Dokument nr. 1215493551 Version 1 Udarbejdet af HKD Kontrolleret af Godkendt af 1 Indledning...

Læs mere

varmeproducerende anlæg, gasturbineanlæg og gasmotoranlæg med en samlet indfyret effekt på mellem 5 MW og 50 MW.

varmeproducerende anlæg, gasturbineanlæg og gasmotoranlæg med en samlet indfyret effekt på mellem 5 MW og 50 MW. Tillægsgodkendelse, Ændret anvendelse af gaskedel samt etablering af Low NOxbrænder på gaskedel Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder 02-12-2013 Virksomhed Adresse Persievej 5 Postnummer og by Matrikulære oplysninger

Læs mere

OML-lugtberegning for den ønskede svineproduktion.

OML-lugtberegning for den ønskede svineproduktion. Faxe Kommune MILJØRÅDGIVNINGEN Fulbyvej 15 DK 4180 Sorø Tel +45 5786 5000 Sorø d. 24. juni 2014 CVR 31 12 39 92 info@gefion.nu www.gefion.nu OML-lugtberegning for den ønskede svineproduktion. Hermed fremsendes

Læs mere

Luftkvalitetsvurdering for ny 3. Limfjordsforbindelse

Luftkvalitetsvurdering for ny 3. Limfjordsforbindelse AARHUS UNIVERSITET Trafikdage på Aalborg Universitet 22.-23. august 2011 Luftkvalitetsvurdering for ny 3. Limfjordsforbindelse Steen Solvang Jensen 1, Matthias Ketzel 1, Thomas Becker 1, Ole Hertel 1,

Læs mere

Emissioner fra skibe i havn mængder og betydning for omgivelserne

Emissioner fra skibe i havn mængder og betydning for omgivelserne Emissioner fra skibe i havn mængder og betydning for omgivelserne Arne Oxbøl, Tom Wismann og Jørgen Boje, dk-teknik ENERGI & MILJØ Henrik Saxe og Thommy Larsen, Institut for Miljøvurdering August 2003

Læs mere

Notat AARHUS UNIVERSITET. Beskrivelse af OMLmodellens

Notat AARHUS UNIVERSITET. Beskrivelse af OMLmodellens Notat Beskrivelse af OML-modellens versioner Alment om OML modellen OML-modellen er en atmosfærisk spredningsmodel, der kan anvendes til at beregne udbredelsen af luftforurening ud til afstande på 10-20

Læs mere

Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af bekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg

Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af bekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg NOTAT Miljøteknologi Ref. HEIRA Den 1. november 2017 Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af bekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg Direktiv om begrænsning af visse luftforurenende

Læs mere

Luftforurening fra biltrafikken i Hovedstadsområdet

Luftforurening fra biltrafikken i Hovedstadsområdet Trængselskommissionen Luftforurening fra biltrafikken i Hovedstadsområdet Steen Solvang Jensen, Matthias Ketzel, Thomas Ellermann, Jørgen Brandt Præsentation Hvad er effekterne af luftforurening? Hvordan

Læs mere

Vurdering af effekt af forslag om skærpede miljøzoner i København

Vurdering af effekt af forslag om skærpede miljøzoner i København 3 Vurdering af effekt af forslag om skærpede miljøzoner i København Steen Solvang Jensen, Morten Winther, Matthias Ketzel DCE Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, Roskilde Præsentation

Læs mere

Skibes bidrag til luftforurening fra skibe i havn og under sejlads

Skibes bidrag til luftforurening fra skibe i havn og under sejlads Skibes bidrag til luftforurening fra skibe i havn og under sejlads Helge Rørdam Olesen med input fra mange kolleger Institut for Miljøvidenskab samt DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Overblik Luftforurening

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. af

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. af KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 2.7.2009 K(2009) 5229 endelig KOMMISSIONENS BESLUTNING af 2.7.2009 om de danske myndigheders meddelelse om fritagelse for forpligtelsen til at

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Byudvikling og Mobilitet Aarhus Kommune Til: Teknisk Udvalg Side 1 af 5 Notat med supplerende oplysninger om planlægningen for en ny naturgasledning fra Sabro til Aarhus Havn 1. Konklusion HMN Naturgas I/S (HMN) ønsker at etablere en naturgasledning

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE

RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE RETTELSESBLAD NR. 2 21. november 2011 KORREKTION AF OPGJORT TRAFIKARBEJDE, REJSETIDER OG EMISSIONER I VVM-UNDERSØGELSEN FOR EN 3. LIMFJORDSFORBINDELSE Der er gennemført nye beregninger af trafikarbejde

Læs mere

m 0 0 e m t me m e e t r et e e t r e e r er

m 0 0 e m t me m e e t r et e e t r e e r er 00 50 50 meter meter 29 30 27 28 25 26 23 24 21 22 19 20 15 16 17 18 11 12 13 14 4 5 6 7 8 1 9 2 10 3 00 38 38 meter meter Udskrevet: 2015/03/04 kl. 11:05 Dato: 2015/03/04 OML-Multi PC-version 20140224/6.00

Læs mere

VVM-redegørelse for Biogas Tønder. Baggrundsrapport - Lugt og luftforurening, bestemmelse af afkasthøjder

VVM-redegørelse for Biogas Tønder. Baggrundsrapport - Lugt og luftforurening, bestemmelse af afkasthøjder BILAG 3 VVM-redegørelse for Biogas Tønder Baggrundsrapport - Lugt og luftforurening, bestemmelse af afkasthøjder Udgivelsesdato : 19. april 2013 Projekt : 30.4910.02 Udarbejdet : Knud Erik Poulsen Kontrolleret

Læs mere

Beregning af ekstern støj fra virksomheder i forbindelse med etablering af Esbjerg Ny Sydhavn.

Beregning af ekstern støj fra virksomheder i forbindelse med etablering af Esbjerg Ny Sydhavn. Sag nr. 08.580.01 Ekstern virksomhedsstøj Beregning af ekstern støj fra virksomheder i forbindelse med etablering af Esbjerg Ny Sydhavn. Juni 2009 NIRAS A/S Jesper Konnerup \\arhkfs01\data\sag\08\580.01\project

Læs mere

Dansk Overflade Teknik A S. Tillægsgodkendelse af afkast

Dansk Overflade Teknik A S. Tillægsgodkendelse af afkast Dansk Overflade Teknik A S Tillægsgodkendelse af afkast Dansk Overflade Teknik A S Nyborgvej 29 5863 Ferritslev Odense J.nr. MST- 1270-00001 Ref. Maljs/sulvi Den 9. marts 2011 Tillægsgodkendelse af afkast

Læs mere

Luftkvalitetsvurdering af SCRT på bybusser i København

Luftkvalitetsvurdering af SCRT på bybusser i København Trafikdage på Aalborg Universitet 22-23. august 20163 Luftkvalitetsvurdering af SCRT på bybusser i København Steen Solvang Jensen, Matthias Ketzel, Thomas Ellermann, Morten Winther, Aarhus Universitet,

Læs mere

Forslaget har endnu ikke været behandlet i Rådet eller i Europa Parlamentet.

Forslaget har endnu ikke været behandlet i Rådet eller i Europa Parlamentet. Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 243 Offentligt Miljøteknologi J.nr. MST-502-00062 Ref. kaasm Den 8. december 2010 RED: VIBEJ 14.12.10 REVIDERET GRUND- og NÆRHEDSNOTAT til FMPU

Læs mere

Bilag 3. Fakta om Luftforurening i København 12. marts Sagsnr Udfordring. Dokumentnr

Bilag 3. Fakta om Luftforurening i København 12. marts Sagsnr Udfordring. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT Bilag 3. Fakta om Luftforurening i København 12. marts 2018 1. Udfordring Luftforurening er et alvorligt problem for folkesundheden

Læs mere

Emissioner. Fagnotat. Køge Nord - Næstved

Emissioner. Fagnotat. Køge Nord - Næstved Emissioner Fagnotat Køge Nord - Næstved Godkendt dato Godkendt af 05.01.2014 Mette Daugaard Petersen Senest revideret dato Senest revideret af 05.01.2014 Christina Halck og Knud Erik Poulsen Emissioner

Læs mere

Regulering af luftemissioner fra krydstogtskibe og færger i havn

Regulering af luftemissioner fra krydstogtskibe og færger i havn Rapport nr. 58-2011 Regulering af luftemissioner fra krydstogtskibe og færger i havn Knud Christiansen Januar 2011 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé 345,

Læs mere

Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København

Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København Sparede eksterne omkostninger for luftforurening ved en geografisk udvidelse af ren-luftzone i København Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11-06-2014 Forfatter: Steen Solvang Jensen

Læs mere

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede fyringsanlæg fra 120 kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Udarbejdet af Knud Christiansen Akademiingeniør dk-teknik ENERGI & MILJØ

Læs mere

Lovgivning om emissioner fra skibe

Lovgivning om emissioner fra skibe Lovgivning om emissioner fra skibe Dorte Kubel Civilingeniør Miljøstyrelsen Industri Ansvarsområder: Emissioner fra køretøjer og skibe Brændstoffer til køretøjer og skibe Lovgivning om emissioner fra skibe

Læs mere

BEREGNING AF KONCENTRATIONEN

BEREGNING AF KONCENTRATIONEN BEREGNING AF KONCENTRATIONEN AF LUGT I OMGIVELSERNE SVINEPRODUKTION JENS HOLMEGAARD Egerupvej 14, 5610 Assens Juni 2017 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Baggrund... 4 Samlet resultat af lugtberegning...

Læs mere

Scoping. Ved Gert Johansen

Scoping. Ved Gert Johansen Scoping Ved Gert Johansen Forskellen på scoping og screening Screening er en sorteringsproces væsentligt? - må anlægget antages at kunne påvirke miljøet Scoping er en fastlæggelse af hvilke miljøvurderinger,

Læs mere

NOTAT. Støjmæssigt råderum for ny erhvervshavn i Køge. 1. Baggrund

NOTAT. Støjmæssigt råderum for ny erhvervshavn i Køge. 1. Baggrund NOTAT Projekt Støjmodel for Køge Havn Kunde Køge Kommune Notat nr. 2A Dato 2014-10-16 Til Simon Leth Nielsen, Køge Kommune Fra Allan Jensen Støjmæssigt råderum for ny erhvervshavn i Køge Dato 2014-10-16

Læs mere

Ren luft til danskerne

Ren luft til danskerne Ren luft til danskerne Hvert år dør 3.400 danskere for tidligt på grund af luftforurening. Selvom luftforureningen er faldende, har luftforurening fortsat alvorlige konsekvenser for danskernes sundhed,

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0001 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0001 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0001 Bilag 1 Offentligt Miljøteknologi J.nr. 001-03680 Ref. kaasm, fleba Den 6. februar 2011 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0362 Bilag 2 Offentligt Notits Miljøteknologi J.nr. MST-501-00341 Ref. kaasm Den 27. september 2010 REVIDERET NÆRHEDS- OG GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens

Læs mere

Emissioner. Fagnotat vedrørende Aarhus H. Elektrificering og opgradering Aarhus H - Lindholm

Emissioner. Fagnotat vedrørende Aarhus H. Elektrificering og opgradering Aarhus H - Lindholm Emissioner Fagnotat vedrørende Aarhus H Elektrificering og opgradering Aarhus H - Lindholm Godkendt dato Godkendt af 29.09.2016 Charlotte Møller Senest revideret dato Senest revideret af 06.07.2016 Christina

Læs mere

Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo

Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo Anmeldelse af Vindmøller på Odense havneterminal ved Munkebo Eksempel på visualisering af projektet set fra sydsydvest (EMD) Projektansøger Energi Fyn Holding A/S Att: Jette I. Kjær Sanderumvej 16 5250

Læs mere

Videbæk biogas VVM Afkasthøjder og kvælstofdeposition

Videbæk biogas VVM Afkasthøjder og kvælstofdeposition Udgivelsesdato : 17. marts 2016 Vores reference : 31.3112.02 Udarbejdet af : Christina Halck Godkendt af : Knud Erik Poulsen og John Frederiksen Version : 1 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING

Læs mere

Nyt luftforureningskort og andet grundlag for kommunale luftkvalitetsplaner

Nyt luftforureningskort og andet grundlag for kommunale luftkvalitetsplaner Nyt luftforureningskort og andet grundlag for kommunale luftkvalitetsplaner Steen Solvang Jensen, Matthias Ketzel, Jørgen Brandt, Jesper Christensen, Thomas Becker, Marlene Plejdrup, Ole-Kenneth Nielsen,

Læs mere

LUFTKVALITET BUTIKSCENTER PÅ HER- LEV HOVEDGADE 17

LUFTKVALITET BUTIKSCENTER PÅ HER- LEV HOVEDGADE 17 Til NVP Nordic Property Vision Dokumenttype Notat Dato November 2012 LUFTKVALITET BUTIKSCENTER PÅ HER- LEV HOVEDGADE 17 LUFTKVALITET BUTIKSCENTER PÅ HERLEV HOVEDGADE 17 Revision V1 Dato 09-11-2012 Udarbejdet

Læs mere

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen

Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Miljøvurdering af lynfangere øst for linjeføringen Modtager: Attention: Kopi til: Femern A/S Henrik Bay, Femern A/S Christian Henriksen, Femern A/S Sag: 01-05-01B_Ad hoc support to ENV Udarbejdet af: Martin

Læs mere

Energiforbrug og emissioner fra skibe i farvandene omkring Danmark 1995/1996 og 1999/2000

Energiforbrug og emissioner fra skibe i farvandene omkring Danmark 1995/1996 og 1999/2000 Energiforbrug og emissioner fra skibe i farvandene omkring Danmark 1995/1996 og 1999/2000 Maskinmester Tom Wismann dk-teknik ENERGI & MILJØ 1. INDLEDNING Baggrunden for indlægget er 2 projekter udført

Læs mere

Tillæg for 2009 til Baggrundsrapport for 2007

Tillæg for 2009 til Baggrundsrapport for 2007 Halsnæs Kommune Opgørelse af CO 2 og energi til Klimakommune for året 2009 Ændringsbladet for 2009 Tillæg for 2009 til Baggrundsrapport for 2007 Dato: 4.aug. 2010 DISUD Institut for Bæredygtig Udvikling

Læs mere

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn Kystdirektoratet Att.: Henrik S. Nielsen NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk Direkte: Telefon 87323262 E-mail rho@niras.dk CVR-nr.

Læs mere

Afgrænsning af definitionen "større entreprenørmaskiner"

Afgrænsning af definitionen større entreprenørmaskiner Afgrænsning af definitionen "større entreprenørmaskiner" Baggrund Københavns Borgerrepræsentation har vedtaget, at busser og lastbiler over 3½ tons samt større entreprenørmaskiner skal være udstyret med

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. af

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. af EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.12.2011 K(2011) 8793 endelig KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 2.12.2011 om Kongeriget Danmarks meddelelse af en udsættelse af fristen for overholdelse af grænseværdierne

Læs mere

HVAD ER KILDERNE TIL LUFTFORURENINGEN OG HVAD KAN VI GØRE FOR AT OVERHOLDE GRÆNSEVÆRDIEN FOR NO 2 PÅ H.C. ANDERSENS BOULEVARD?

HVAD ER KILDERNE TIL LUFTFORURENINGEN OG HVAD KAN VI GØRE FOR AT OVERHOLDE GRÆNSEVÆRDIEN FOR NO 2 PÅ H.C. ANDERSENS BOULEVARD? HVAD ER KILDERNE TIL LUFTFORURENINGEN OG HVAD KAN VI GØRE FOR AT OVERHOLDE GRÆNSEVÆRDIEN FOR NO 2 PÅ H.C. ANDERSENS BOULEVARD? Temamøde IGAS og IDA-Kemi 5. december 2016 AARHUS AARHUS Thomas Ellermann,

Læs mere

Scanflavour A/S Hobrovej Møldrup. Kun sendt som mail til Scanflavour A/S samt Birger Abel,

Scanflavour A/S Hobrovej Møldrup. Kun sendt som mail til Scanflavour A/S samt Birger Abel, Scanflavour A/S Hobrovej 1 9632 Møldrup Virksomheder J.nr. MST-1270-01576 Ref. linha Den 29. oktober 2015 Kun sendt som mail til Scanflavour A/S samt Birger Abel, birger.abel@scanflavour.dk Scanflavour

Læs mere

Konkret OML-beregning på husdyrbrug og tolkning af output. ENVINA kursus d. 15/ Karen Sørensen, Teknologisk Institut

Konkret OML-beregning på husdyrbrug og tolkning af output. ENVINA kursus d. 15/ Karen Sørensen, Teknologisk Institut Konkret OML-beregning på husdyrbrug og tolkning af output ENVINA kursus d. 15/11 2018 Karen Sørensen, Teknologisk Institut Indhold Baggrund om lugt og lugt fra husdyrbrug OML-modellen Cases konkrete OML-beregninger

Læs mere

Rapport Arkil A/S Arkil Asfalt Støjkortlægning

Rapport Arkil A/S Arkil Asfalt Støjkortlægning Rapport Arkil A/S Arkil Asfalt Støjkortlægning Miljømåling - ekstern støj Maj '14 Rekvirent Arkil A/S Fiskerhusvej 24 4700 Næstved Dato 19. maj '14 Udført af Eurofins Miljø A/S Ørnebjergvej 1 2600 Glostrup

Læs mere

Luftkvalitetsvurdering af miljøzoner i Danmark

Luftkvalitetsvurdering af miljøzoner i Danmark Luftkvalitetsvurdering af miljøzoner i Danmark Steen Solvang Jensen, Matthias Ketzel, Jacob Klenø Nøjgaard, Peter Wåhlin Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) Afdelingen for Atmosfærisk Miljø Aarhus Universitet

Læs mere

Post Danmark, emissionsberegninger og miljøvaredeklaration

Post Danmark, emissionsberegninger og miljøvaredeklaration Post Danmark, emissionsberegninger og miljøvaredeklaration v. Søren Boas, Post Danmark Ninkie Bendtsen og Mads Holm-Petersen, COWI Baggrund og formål Hver dag transporterer Post Danmark over 4 millioner

Læs mere

Tilførsel af kvælstof og fosfor fra luften

Tilførsel af kvælstof og fosfor fra luften Tilførsel af kvælstof og fosfor fra luften Thomas Ellermann Fagdatacenter for luft DCE Nationalt center for miljø og energi Institut for miljøvidenskab AARHUS Delprogram for luft under NOVANA to programmer

Læs mere

Den nationale opgørelse af emissioner fra træfyring i husholdninger

Den nationale opgørelse af emissioner fra træfyring i husholdninger Den nationale opgørelse af emissioner fra træfyring i husholdninger Fagligt seminar Teknologisk Institut Marlene Plejdrup & Ole-Kenneth Nielsen Institut for Miljøvidenskab DCE Nationalt Center for Miljø

Læs mere

Nr. 5-2008 Den rene os Fag: Kemi A/B Udarbejdet af: Michael Bjerring Christiansen, Århus Statsgymnasium, februar 2009

Nr. 5-2008 Den rene os Fag: Kemi A/B Udarbejdet af: Michael Bjerring Christiansen, Århus Statsgymnasium, februar 2009 Nr. 5-2008 Den rene os Fag: Kemi A/B Udarbejdet af: Michael Bjerring Christiansen, Århus Statsgymnasium, februar 2009 Spørgsmål til artiklen 1. Hvilke fordele er der ved dieselmotorer i forhold til benzinmotorer?

Læs mere

Vurdering af butanudledning og OML

Vurdering af butanudledning og OML Vurdering af butanudledning og OML Dåseknuser Stena Recycling A/S, Vissenbjerg Projekt: 2018/31 Dåseknuser godkendelse Revision Dato Beskrivelse Udfærdiget af Kontrolleret af Godkendt af Rev. A 01/2018

Læs mere

Sammenfatning. depositioner til de enkelte farvands- og landområder, kildefordeling og det danske bidrag til depositionen

Sammenfatning. depositioner til de enkelte farvands- og landområder, kildefordeling og det danske bidrag til depositionen Sammenfatning Denne rapport sammenfatter de vigtigste konklusioner fra atmosfæredelen af NOVA 2003 og opsummerer hovedresultaterne vedrørende måling og beregning af koncentrationer af atmosfæriske kvælstof-,

Læs mere

Teknik- og Miljøafdeling. BKN-Produktion A/S Langemosevænget Ørbæk

Teknik- og Miljøafdeling. BKN-Produktion A/S Langemosevænget Ørbæk Teknik- og Miljøafdeling BKN-Produktion A/S Langemosevænget 1 5853 Ørbæk Dato: 14-03-2008 Sagsbehandler: Per Jurgensen Direkte tlf: 6333 7154 E-mail: pju@nyborg.dk Sagsid.: 07/9087. Miljøgodkendelse af

Læs mere

VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg

VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg Idéoplæg Oktober 2015 VVM-redegørelse Marts 2016 Sammenfattende redegørelse Juli 2016 INDHOLD 1. Den sammenfattende redegørelse 3 1.1 Indhold 3 1.2 Den videre

Læs mere

Kortlægning af luftkvalitet langs motor- og landeveje i Danmark

Kortlægning af luftkvalitet langs motor- og landeveje i Danmark Trafikdage på Aalborg Universitet 24-25. august 20153 Kortlægning af luftkvalitet langs motor- og landeveje i Danmark Steen Solvang Jensen, Matthias Ketzel, Ulas Im, Per Løftstrøm, Jørgen Brandt, Jakob

Læs mere