Hvordan reagerer short sellere i danske aktier på ny information?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvordan reagerer short sellere i danske aktier på ny information?"

Transkript

1 Finanstilsynet 6. december 18 Hvordan reagerer short sellere i danske aktier på ny information? Markedsværdien af væsentlige korte nettopositioner i danske børsnoterede aktier var i midten af 18 ca. 3 mia. kr. Det svarer til lidt over 1 pct. af den samlede værdi af det danske børsnoterede aktiemarked 1. En væsentlig kort nettoposition dækker over, at den enkelte short seller har en kort nettoposition på mindst,2 pct. af selskabets udstedte aktiekapital 2. Det er altså kun short sellere med relativt store korte positioner, der her er tale om. På grund af short sellernes størrelse må man forvente, at de er opmærksomme på ny information, som er relevant for deres korte positioner. Som følge af at short selling bliver mere udbredt i danske aktier og dermed får større betydning for markedet, er det relevant at forstå, hvordan short sellerne reagerer på ny information. Dette notat undersøger, om og hvordan short sellere ændrer deres korte nettopositioner efter, at der kommer nye informationer i markedet. Det sker ved hjælp af dataindberetninger til Finanstilsynet fra alle short sellere, der har en kort nettoposition over,2 pct. af et dansk selskabs udstedte aktiekapital. Notatet viser, at short sellere i danske aktier: især er aktive efter offentliggørelsen af års- og delårsraporter kun i begrænset omfang reagerer på offentliggørelse af intern viden tilsyneladende helst vil undgå at have en kort position over,5 pct. af selskabets udstedte aktiekapital, da positionen så skal offentliggøres 1 Se Finanstilsynets analyse fra april 18, Short selling i Danmark, der bl.a. beskriver, hvordan short selling foregår i praksis, fordele og ulemper ved short selling, omfanget blandt danske aktier samt de gældende EU-regler på området, 2 Kort nettoposition angiver antallet af aktier i selskabet, som short selleren på indberetningstidspunktet har solgt uden at eje aktien, fratrukket antallet af aktier i samme selskab, som short selleren ejer (hvilket ofte vil være nul).

2 Indeks, aktivitet på offentliggørelsesdato = 2/8 ikke holder sig tilbage med at ændre i deres offentliggjorte positioner kun i meget begrænset omfang udviser flokadfærd altså kopierer hinanden. Det afspejler formentligt, at gruppen af short sellere, ligesom andre grupper af investorer, består af aktører med forskellige bevæggrunde bag deres investeringsbeslutninger. Betydning af selskabsmeddelelser Short sellere bruger, ligesom alle andre investorer, den tilgængelige information som inspiration til deres investeringsbeslutninger. Det kan eksempelvis være kvartals- og årsrapporter eller selskabsmeddelelser med offentliggørelse af intern viden, dvs. specifik viden, som hidtil ikke været offentliggjort, og som vil kunne påvirke kursen mærkbart. Der kan f.eks. være tale om virksomhedsopkøb eller udskiftninger i direktionen. Short sellerne i danske aktier reagerer i høj grad, når virksomhederne kommer med deres års- og delårsrapporter. Det kommer til udtryk ved, at short sellerne mere end fordobler deres aktivitet ved at oprette nye nettopositioner eller ændre eksisterende positioner den dag, rapporterne offentligøres. Også dagen efter offentliggørelsen er der markant højere aktivitet. Herefter er aktiviteten kun lidt højere i forhold til perioden forinden, jf. figur 1. Figur 1: Short sellerne er meget aktive når års- og delårssrapporter bliver offentliggjort Handelsdage rundt om selskabsmeddelelsen Positionsændringer Nye positioner Note: Figuren viser for perioden november 12 til og med juni 18 udviklingen i summen af alle ændringer og oprettelser af korte nettopositioner i en given aktie tre uger før og efter offentliggørelsen af års- og kvartalsrapporter. En position klassificeres som ny, hvis en short seller indberetter en kort nettoposition på mindst,2 pct. af selskabets aktiekapital, og den ikke før havde en registreret nettoposition i aktien.

3 Indeks, aktivitet på offentliggørelsesdato = 3/8 Samtidig er aktiviteten i en aktie stort set uændret blandt short sellerne i ugerne eller dagene op til, at års- eller delårsrapporten offentliggøres. 3 Virksomhederne annoncerer i god tid offentliggørelsesdatoerne, som derfor er kendte. Der er typisk en øget aktivitet i aktiehandlen op til disse datoer, men det synes altså ikke at være tilfældet for aktiviteten blandt short sellerne. Short sellere reagerer kun i begrænset omfang på offentliggørelsen af intern viden, jf. figur 2. Deres aktivitet i en aktie er kun lidt højere på offentliggørelsesdagen og dagen efter end de foregående dage. Herefter er aktiviteten på samme niveau som før offentliggørelsen. Figur 2: Short sellernes aktivitet er begrænset når intern viden offentliggørelses Handelsdage rundt om selskabsmeddelelsen Positionsændringer Nye positioner Note: Figuren viser for perioden november 12 til og med juni 18 udviklingen i summen af alle ændringer og oprettelser af korte nettopositioner i en given aktie tre uger før og efter offentliggørelsen af intern viden. En position klassificeres som ny, hvis en short seller indberetter en kort nettoposition på mindst,2 pct. af selskabets aktiekapital, hvis den ikke før havde en registreret nettoposition i aktien. 3 De korte nettopositioner indberettet til Finanstilsynet er opgjort ved udgangen af positionsdatoen. En kort nettoposition, der åbnes og lukkes samme dag indgår derfor ikke i statistikken. Denne begrænsning vurderes dog ikke at ændre konklusionen om, at short sellere øger deres aktivitet efter offentliggørelsen af års- og delårsrapporter, idet ca. 66 pct. af års- og delårsrapporter fra shortede selskaber publiceres før markedets åbning. Der er altså kun begrænset mulighed for, at nye nettopositioner og positionsændringer på offentliggørelsesdagen er taget før offentliggørelsen.

4 4/8 Kendskab til andre short selleres korte nettopositioner Det kan være nyttigt for en investor at vide, om andre investorer har en kort nettoposition i en given aktie, og i givet fald hvor stor denne position er. Investoren kan dermed se, om han er enig med de andre i vurderingen af aktien. Hvis det ikke er tilfældet, kan det give anledning til, at han analyserer aktien igen. Omvendt kan en short seller foretrække ikke at offentliggøre sin position og dermed afsløre sin position over for andre. Det kan eksempelvis være, at short selleren ikke ønsker at sende et offentligt signal om indholdet af sine analyser og dermed potentielt miste en konkurrencefordel på markedet. Derudover kan det være uhensigtsmæssigt at offentliggøre sin position, fordi short selleren på et tidspunkt skal lukke positionen og derfor skal købe de lånte aktier tilbage. De øvrige markedsdeltagere vil i givet fald vide, at short selleren har brug for en betydelig mængde aktier, og kan derfor hæve deres salgspriser til ulempe for short selleren. EU-forordningen om short selling kræver, at korte positioner over,5 pct. af danske selskabers aktiekapital skal offentliggøres på Finanstilsynets hjemmeside sammen med navnet på short selleren. Kun market makere i aktien er undtaget herfra. En short seller kan altså undgå at afsløre sin korte nettoposition, hvis han holder den under offentliggørelsesgrænsen på,5 pct. 4 Short sellerne vil helst undgå at offentliggøre deres positioner Der er tegn på, at short sellerne helst vil undgå at offentliggøre deres korte nettopositioner. Det indikeres af, at positioner lige under offentliggørelsesgrænsen, dvs. positioner mellem,4 og,5 pct., i gennemsnit ændres sjældnere end de offentliggjorte nettopositioner, jf. figur 3 5. Der er altså tegn på, at short sellerne undgår at øge deres korte position i en aktie, hvis det medfører, at de er nødt til at afsløre positionen over for resten af markedet. EU-reglerne om offentliggørelse synes dermed til en vis grad at begrænse short selling i danske aktier. Når først positionen er offentliggjort, holder short sellerne sig tilsyneladende ikke tilbage med at ændre den. Figur 3 viser, at det gennemsnitlige antal dage mellem, at en position ændres, er omtrent det samme for alle positioner over 4 Til sammenligning skal storaktionærer først offentliggøre deres lange position i en aktie, hvis denne overskrider 5 pct. af den noterede aktiekapital. 5 Den gennemsnitlige forskel i positionens liggetid (målt som antal dage uden ændringer) mellem offentliggjorte og ikke-offentliggjorte korte nettopositioner er ca. 6 dage, hvilket er signifikant på et,1 pct.-niveau.

5 Gennemsnitligt antal dage før næste opdatering af en kort nettoposition 5/8 offentliggørelsesgrænsen. Det betyder altså tilsyneladende mindre for short sellerne at afsløre størrelsen på deres korte position end at afsløre, at de har en kort nettoposition i aktien 6. Figur 3: Korte nettopositioner under offentliggørelsesgrænsen opdateres sjældnere end de offentliggjorte positioner 3 Offentliggørelsesgrænse Positionsstørrelse i pct. af den noterede aktiekapital Note: Figuren viser det gennemsnitlige antal dage, hvor størrelsen på en kort nettoposition er uændret, fordelt på positionsstørrelse i pct. af selskabets udstedte aktiekapital. Udregningerne er lavet pba. alle indberettede positionsændringer i perioden november 12 til og med 18. Short sellernes reaktion på andre short selleres adfærd Som beskrevet ovenfor kræver short selling-forordningen, at short sellere skal offentliggøre alle deres korte nettopositioner over,5 pct. af det shortede selskabs udstedte aktiekapital. Det er derfor relevant at undersøge, om andre short sellere bruger denne information og i givet hvordan. Hvis short sellere eksempelvis generelt kopierer hinanden, kan det betyde, at hvis én short seller offentliggør, at han har taget en kort position i en bestemt aktie, vil aktien efterfølgende også bliver shortet af andre short sellere. En enkelt ændring til at starte med kan dermed medføre en længere række ændringer, som igen kan forstærke hinanden og give unødig uro på aktiemarkedet, f.eks. ved at igangsætte eller intensivere eventuelle kursfald. 6 Den Europæiske Værdipapirs- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA) observerer tilsvarende for de europæiske aktiemarkeder generelt, at short sellere ikke ønsker at afsløre deres positioner, men at de efter offentliggørelse er mere tilbøjelige til at ændre positionsstørrelsen, jf. ESMA, 18, Report on Trends, Risks and Vulnerabilities, No. 1.

6 6/8 Det lader ikke til, at short sellere bruger informationer om andres korte nettopositioner i danske aktier. Short sellerne synes derfor ikke af denne grund at holde deres korte positioner i danske aktier under offentliggørelsesgrænsen, som der ellers er tegn på, at de gør, jf. ovenfor. Reaktion hos short sellere med allerede åbne positioner i aktien Figur 4 viser, om de short sellere, der allerede har en kort position i en aktie, øger eller mindsker deres nettoposition i samme retning, som den short seller, der har offentliggjort sin positionsændring i samme aktie. Figuren kan hermed vise, om short sellerne kopierer hinanden. Figuren viser ingen klar tendens til, at de andre short sellere ændrer deres nettopositioner i samme retning som en netop offentliggjort position. Det ses ved, at de lyseblå søljer i figuren, der viser aktiviteten i positionsændringer i samme retning som den offentliggjorte positionsændring, ikke er væsentligt større i de første to uger end i tredje og fjerde uge. Hvis short sellere reagerede på andre short selleres offentliggjorte positioner, ville man forvente, at de efterfølgende positionsændringer i samme retning ville ske i de første par uger, og at aktiviteten derefter ville aftage til et niveau tilsvarende perioden før offentliggørelsen, bl.a. fordi informationen i den oprindelige positionsændring bliver mindre relevant. Desuden er udviklingen i short sellernes adfærd omtrent den samme, uanset om de er vidende om andre short selleres positionsændringer eller ej (i figuren er de lyseblå søjler ikke markant højere end de mørkeblå). Short sellere med eksisterende positioner synes altså at udvise samme adfærd, uanset om de er bekendt med andres positionsændringer eller ej. Det indikerer, at short sellere i danske aktier agerer ud fra samme eksisterende information i markedet og ikke hinandens adfærd. Figur 4 viser dermed, at short sellere, som allerede har en kort position i en aktie, generelt ikke kopierer andre short sellere i samme aktie.

7 Indeks, aktivitet på dato for initial positionsændring = 7/8 Figur 4: Short sellere med åbne positioner reagerer ikke på andres positionsændringer i samme aktie Uger efter initial positionsændring Ikke-offentliggjort Offentliggjort for første gang Note: Figuren viser summen af alle positionsændringer taget i en given aktie på dagen ( i figuren) for en given short sellers positionsændring i samme aktie og de første fire uger herefter. Der skelnes mellem, om den initiale positionsændring var ukendt for markedet, eller om den krydsede grænsen for offentliggørelse på,5 pct. og derfor blev offentliggjort for første gang. Det betinges, at efterfølgende positionsændringer i aktien er i samme retning, dvs. forøgelse eller nedbringelse, og at ændringen ikke er foretaget af short selleren bag den initiale positionsændring. Figuren inkluderer ikke positionsændringer foretaget samme dag som offentliggørelse af en selskabsmeddelelse. Udregningerne er lavet pba. alle indberettede positionsændringer i perioden november 12 til og med 18. Reaktion hos short sellere uden korte nettopositioner i aktien Det lader heller ikke til, at investorer, som ikke i forvejen har shortet en bestemt aktie, tager en ny, kort nettoposition i en aktie, fordi de ser andre gøre det. Figur 5 viser, at antallet af nye korte nettopositioner efter en offentliggjort stigning ikke er meget højere kort efter offentliggørelsen end i de følgende uger (den lyseblå søjle er i de første to uger efter offentliggørelsen kun lidt højere end i de resterende to uger). Denne konklusion understøttes af, at nye positioner i overvejende grad oprettes samme dag som andre positionsændringer. Det gælder nye offentliggjorte såvel som ikke-offentliggjorte positionsændringer. Figur 5 viser, at aktiviteten er højere på positionsdatoen end i de følgende uger. Positionsændringer bliver først offentliggjort dagen efter positionsdatoen, altså efter den dag, hvor positionen er taget. Den relativt høje aktivitet på positionsdatoen kan derfor ikke skyldes, at short sellere kopierer andre short sellere. Den afspejler formentligt i stedet, at de agerer på samme information.

8 Indeks, aktivitet på dato for initial positionsændring = 8/8 Disse to forhold indikerer altså yderligere, at short sellere i overvejende grad reagerer på et i forvejen eksisterende informationsgrundlag, og at information om andres positioner ikke har større betydning. Figur 5: Investorer shorter ikke aktier, fordi andre gør det Uger efter initial positionsændring Ikke-offentliggjort Offentliggjort for første gang Note: Figuren viser summen af nye positioner taget i en given aktie på dagen ( i figuren) for en given short sellers positionsændring i samme aktie og de første fire uger herefter. Der skelnes mellem, om den initiale positionsændring var ukendt for markedet, eller om den krydsede grænsen for offentliggørelse på,5 pct. og derfor blev offentliggjort for første gang. Det betinges, at efterfølgende positionsændringer i aktien er i samme retning, dvs. forøgelse eller nedbringelse, og at ændringen ikke er foretaget af short selleren bag den initiale positionsændring. Figuren inkluderer ikke positionsændringer foretaget samme dag som offentliggørelse af en selskabsmeddelelse. Udregningerne er lavet pba. alle indberettede positionsændringer i perioden november 12 til og med 18. De individuelle short selleres afdæmpede reaktion på offentliggørelsen af andre short selleres positioner, jf. figur 4 og 5, kan afspejle, at gruppen af short sellere ligesom gruppen af investorer, som er lange i aktier ikke er en homogen gruppe, men består af forskellige aktører med forskellige strategier, finansieringskilder, risikomandater mv. Det synes derfor naturligt, at der blandt short sellerne er forskellige vurderinger af, om de vil shorte en aktie og i givet fald hvor meget. Det kan forklare, at de ikke kopierer hinanden, og at der derfor ikke observeres en flokadfærd blandt short sellerne.

Short selling i danske aktier: Hvem? Hvad? Hvornår?

Short selling i danske aktier: Hvem? Hvad? Hvornår? Finanstilsynet 8. november 218 Short selling i danske aktier: Hvem? Hvad? Hvornår? Short selling-aktiviteten i danske aktier er steget markant siden 213 og vokser fortsat. Den samlede værdi af de væsentlige

Læs mere

Short sellernes tab og gevinster i danske aktier

Short sellernes tab og gevinster i danske aktier Finanstilsynet 5. oktober 218 Short sellernes tab og gevinster i danske aktier Short selling-aktiviteten i danske aktier er steget markant siden 213 og vokser fortsat. Det ses bl.a. ved, at der er kommet

Læs mere

Short selling i Danmark

Short selling i Danmark Finanstilsynet 10. april 2018 Short selling i Danmark De finansielle markeder er vigtige for dansk økonomi. Hvis de er velfungerende, bidrager de til, at formidling af kredit og kapital sker effektivt,

Læs mere

rapporter som intern viden.

rapporter som intern viden. VEJ nr 9973 af 09/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. oktober 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0012 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Hvorfor stiger omkostningerne i realkreditinstitutterne?

Hvorfor stiger omkostningerne i realkreditinstitutterne? 17. april 2015 Hvorfor stiger omkostningerne i realkreditinstitutterne? Siden begyndelsen af 2008 er den gennemsnitlige bidragssats for udlån til private steget fra 0,5 pct. til 0,8 pct. Det har medført

Læs mere

Påtale for at have offentliggjort intern viden for sent og for manglende insiderlister

Påtale for at have offentliggjort intern viden for sent og for manglende insiderlister Sydbank A/S Att.: Direktionen Peberlyk 4 6200 Aabenraa 26. august 2019 Ref. SLO J.nr. 6376-0166 OFFENTLIGGØRELSESVERSION Påtale for at have offentliggjort intern viden for sent og for manglende insiderlister

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 4 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. Konjunkturbarometeret

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 18.9.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 251/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. 826/2012 af 29. juni 2012 om udbygning af Europa-Parlamentets

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 3 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 1 2018 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. Konjunkturbarometeret

Læs mere

Ændringerne vil også nødvendiggøre en ændring af bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser

Ændringerne vil også nødvendiggøre en ændring af bekendtgørelse om udstederes oplysningsforpligtelser 24. april 2015 Nyhedsbrev Capital Markets Nye regler vedrørende finansiel rapportering, storaktionærflagning og offentliggørelse af sanktioner Folketinget har den 21. april 2015 vedtaget et lovforslag

Læs mere

Topsil Semiconductor Materials A/S

Topsil Semiconductor Materials A/S Topsil Semiconductor Materials A/S Regler for selskabets handel med egne værdipapirer Nærværende interne regler er indført i medfør NASDAQ OMX Copenhagens regler for udstedere af aktier pkt. 4.1 (bilag

Læs mere

Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder. Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet

Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder. Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet Dagsorden Hvorfor er vi her i dag? Nye EU-regler om handelsgennemsigtighed Finanstilsynet kan give fritagelser Målet

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 3 2016 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

RESUMÉ. Fondsrådets regnskabskontrol

RESUMÉ. Fondsrådets regnskabskontrol RESUMÉ Fondsrådets regnskabskontrol Indledning Pr. 1. januar 2005 er der iværksat en regnskabskontrol med børsnoterede virksomheders års- og delårsrapporter. Regnskabskontrollen er iværksat i medfør af

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 2 2017 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Redegørelse vedrørende Finanstilsynets notat om udsteders pligt til at offentliggøre intern viden

Redegørelse vedrørende Finanstilsynets notat om udsteders pligt til at offentliggøre intern viden Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 253 Offentligt Finanstilsynet 8. juni 2007 Redegørelse vedrørende Finanstilsynets notat om udsteders pligt til at offentliggøre intern viden Den 20. april 2007 offentliggjorde

Læs mere

Flere boligejere opgiver salg det er ikke nødvendigvis dårligt nyt for boligmarkedet

Flere boligejere opgiver salg det er ikke nødvendigvis dårligt nyt for boligmarkedet .april 20 Flere boligejere opgiver salg det er ikke nødvendigvis dårligt nyt for boligmarkedet Vi har set nærmere på den bagvedliggende årsag til det markante fald i boligudbuddet på 8.750 boliger til

Læs mere

DONG og Goldman Sachs: Det ligner en dårlig forretning

DONG og Goldman Sachs: Det ligner en dårlig forretning DONG og Goldman Sachs: Det ligner en dårlig forretning Statens salg af DONG til Goldman Sachs vil indirekte staten koste 6,86 mia. kr., hvis DONG børsnoteres med 50 procent værdistigning. Kun hvis DONGs

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 1 2017 Om konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr

Danske Advokaters konjunkturbarometer nr Danske Advokaters konjunkturbarometer nr. 4 2016 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer.

Læs mere

Det peger op for renten

Det peger op for renten Det peger op for renten Renterekorderne lever på lånt tid. Siden finanskrisen har den europæiske centralbank, ECB, holdt de europæiske renter, herunder danske boligrenter, rekordlave. Formålet har været

Læs mere

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning N O T A T Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning Bankerne skal i fremtiden være bedre polstrede med kapital end før finanskrisen. Denne analyse giver nogle betragtninger omkring anskaffelse af ny

Læs mere

Knap hver fjerde virksomhed oplever fortsat dårlige finansieringsmuligheder

Knap hver fjerde virksomhed oplever fortsat dårlige finansieringsmuligheder Juni 211 Knap hver fjerde virksomhed oplever fortsat dårlige finansieringsmuligheder Af økonomisk konsulent Nikolaj Pilgaard Der er sket en gradvis bedring i virksomhedernes oplevelse af finansieringsmulighederne

Læs mere

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013 Makrokommentar 31. juli 213 Danmark Flere årsager til faldende bankudlån Bankernes udlån er faldet markant siden krisens udbrud. Denne analyse viser, at faldet kan tilskrives både bankernes strammere kreditpolitik

Læs mere

Aktielån og flagningsreglerne samt regler og praksis inden for short selling. Regina M. Andersen, partner

Aktielån og flagningsreglerne samt regler og praksis inden for short selling. Regina M. Andersen, partner Aktielån og flagningsreglerne samt regler og praksis inden for short selling Regina M. Andersen, partner 1 Introduktion til emnerne Aktielån og flagning Shortselling Flagningsreglerne i VHL 29 Reglerne

Læs mere

Udkast til vejledning - Hvornår er oplysninger i finansielle rapporter intern viden?

Udkast til vejledning - Hvornår er oplysninger i finansielle rapporter intern viden? UDKAST af 10. februar 2017 Udkast til vejledning - Hvornår er oplysninger i finansielle rapporter intern viden? Er din virksomhed omfattet af reglerne om offentliggørelse af intern viden? Så har du måske

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

Insiderlovgivning i praksis. Computershare. Hanne Råe Larsen 23. november 2010

Insiderlovgivning i praksis. Computershare. Hanne Råe Larsen 23. november 2010 Insiderlovgivning i praksis Computershare Hanne Råe Larsen 23. november 2010 Dagens tema 1. Finanstilsynets rolle på markedsområdet 2. Insiderregler 3. Reglerne om ledende medarbejderes transaktioner 4.

Læs mere

Ejerforhold i danske virksomheder

Ejerforhold i danske virksomheder N O T A T Ejerforhold i danske virksomheder 20. februar 2013 Finansrådet har i denne analyse gennemgået Nationalbankens værdipapirstatistik for at belyse, hvordan ejerkredsen i danske aktieselskaber er

Læs mere

Topsil Semiconductor Materials A/S

Topsil Semiconductor Materials A/S Topsil Semiconductor Materials A/S Regler for selskabets handel med egne værdipapirer Nærværende interne regler er indført i medfør Del II, afsnit 3, kap. 2, 8 i oplysningsforpligtelser for udstedere på

Læs mere

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner...

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner... Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. december 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 2 2018 Om Konjunkturbarometret Konjunkturbarometeret udkommer kvartalsvis baseret på advokatvirksomheders egen indrapportering til Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. Konjunkturbarometeret

Læs mere

Forbrug af film- og tv-serier og pirateri i danske husstande 2013

Forbrug af film- og tv-serier og pirateri i danske husstande 2013 Side 1 af 12 YouSee A/S, Presse DATO 17/4-2013 INITIALER BWJ/IKJE Version: FINAL Forbrug af film- og tv-serier og pirateri i danske husstande 2013 Forord Denne analyse er den fjerde i en række, som YouSee

Læs mere

Økonomisk analyse. Faldende efterspørgsel rammer agroindustrien

Økonomisk analyse. Faldende efterspørgsel rammer agroindustrien Økonomisk analyse 7. december 14 Axelborg, Axeltorv 3 169 København V T +4 3339 4 F +4 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Faldende efterspørgsel rammer agroindustrien Agroindustriens forventninger til

Læs mere

Den kønsmæssige sammensætning

Den kønsmæssige sammensætning Den kønsmæssige sammensætning af ledelsen Opfølgning på reglerne om måltal og politikker Regnskabsåret 2017 December 2018 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Metode 3 3. Efterlevelse af lovkravet 4

Læs mere

Nyhedsbrev. Kapitalmarkeder

Nyhedsbrev. Kapitalmarkeder Nyhedsbrev Kapitalmarkeder 21.12.2017 DEN NYE PROSPEKT FORORDNING: FÅR VI SÅ FÆRRE OG ENKLERE PROSPEKTKRAV? 21.12.2017 Med den nye prospektforordning følger nye regler. Vi giver her et overblik over de

Læs mere

Fem ud af seks virksomheder lever op til GDPR-reglerne

Fem ud af seks virksomheder lever op til GDPR-reglerne ANALYSE Fem ud af seks virksomheder lever op til GDPR-reglerne Resumé De nye GDPR-regler har resulteret i et regimeskifte, hvor databeskyttelse, og deraf medfølgende krav til virksomhederne, er væsentligt

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 OFFENTLIGE FINANSER 2005:10 30. marts 2005 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 Nettogælden faldt 7 mia. kr. i forhold til kvartalet før. Der har i seneste kvartal

Læs mere

IT-BRANCHEN UNDER FORVANDLING: REKORDMANGE IT-KONSULENTER, MENS IT-INDUSTRI OG HANDEL ER I KRAFTIG TILBAGEGANG

IT-BRANCHEN UNDER FORVANDLING: REKORDMANGE IT-KONSULENTER, MENS IT-INDUSTRI OG HANDEL ER I KRAFTIG TILBAGEGANG Oktober 2006 af Martin Windelin tlf. 3355 7720 og Bjarne T. Hansen IT-BRANCHEN UNDER FORVANDLING: REKORDMANGE IT-KONSULENTER, MENS IT-INDUSTRI OG HANDEL ER I KRAFTIG TILBAGEGANG Selvom antallet af beskæftigede

Læs mere

Økonomisk analyse. Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring. Highlights:

Økonomisk analyse. Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring. Highlights: Økonomisk analyse 8. maj 2017 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Tema: Danmark ud af vækstkrisen Det danske arbejdsmarked og det tabte forspring

Læs mere

Analyse. Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? 29. april 2015

Analyse. Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? 29. april 2015 Analyse 29. april 215 Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? Af Kristian Thor Jakobsen og Katrine Marie Tofthøj Kontanthjælpsreformen, der blev

Læs mere

vestjyskbank Tillæg til Risikorapport

vestjyskbank Tillæg til Risikorapport 2. kvartal 2014 vestjyskbank Tillæg til Risikorapport Indledning Denne risikorapport er udarbejdet i overensstemmelse med bestemmelserne i bekendtgørelse om opgørelse af risikoeksponeringer, kapitalgrundlag

Læs mere

Handelsgennemsigtighed og muligheder for at fritage og udsætte offentliggørelse af oplysninger

Handelsgennemsigtighed og muligheder for at fritage og udsætte offentliggørelse af oplysninger 27. juni 2017 Handelsgennemsigtighed og muligheder for at fritage og udsætte offentliggørelse af oplysninger EU ønsker at fremme handelsgennemsigtigheden på de finansielle markeder i Europa. Med en større

Læs mere

Oplysningspligten skærpet eller bare skrap? Hanne Råe Larsen Finanstilsynet

Oplysningspligten skærpet eller bare skrap? Hanne Råe Larsen Finanstilsynet Oplysningspligten skærpet eller bare skrap? Hanne Råe Larsen Finanstilsynet Dagens program 1. Hvad er Finanstilsynets rolle på kapitalmarkederne? 2. dan arbejder Finanstilsynet i praksis med en 27-sag?

Læs mere

ANALYSE 2016 INVESTORPORTRÆT

ANALYSE 2016 INVESTORPORTRÆT 216 INVESTORPORTRÆT INVESTORPORTRÆT 216 Revideret udgave Dette er en revideret udgave af investorportrættet 216. Den oprindelige udgave blev offentliggjort d. 21. april 217. I forhold til den oprindelige

Læs mere

Kapitalbufferbekendtgørelsens bestemmelser vedrørende kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb

Kapitalbufferbekendtgørelsens bestemmelser vedrørende kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb Finanstilsynet 23. oktober 2014 J.nr. 122-0016 BANK 2 PEB Kapitalbufferbekendtgørelsens bestemmelser vedrørende kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb I 125 i lov om finansiel

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

EJENDOMSPRISERNE I HOVEDSTADSREGIONEN

EJENDOMSPRISERNE I HOVEDSTADSREGIONEN 9. januar 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: EJENDOMSPRISERNE I HOVEDSTADSREGIONEN Der har været kraftige merstigninger i hovedstadens boligpriser igennem de sidste fem år. Hvor (f.eks.) kvadratmeterprisen

Læs mere

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner...

1 Indledning... 3. 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital... 6. 1.1 Hovedkonklusioner... Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. september 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

kraghinvest.dk Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé

kraghinvest.dk Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Januar 2014 Resumé Vi har i dette notat set nærmere på udviklingen i beskæftigelsen i den private- og offentlige sektor, og fandt i den forbindelse

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

Bekendtgørelse om udarbejdelse af delårsrapporter for børsnoterede virksomheder omfattet af årsregnskabsloven 1. (Delårsrapportbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse om udarbejdelse af delårsrapporter for børsnoterede virksomheder omfattet af årsregnskabsloven 1. (Delårsrapportbekendtgørelsen) Bekendtgørelse om udarbejdelse af delårsrapporter for børsnoterede virksomheder omfattet af årsregnskabsloven 1 (Delårsrapportbekendtgørelsen) I medfør af 134 a og 164, stk. 4 og 5, i årsregnskabsloven,

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal august 2015

Status på udvalgte nøgletal august 2015 Status på udvalgte nøgletal august 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Den seneste måneds nøgletal angiver, ligesom i juli, overvejende, at dansk

Læs mere

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget Nov 01, 2017 Nov 03, 2017 Nov 07, 2017 Nov 09, 2017 Nov 13, 2017 Nov 15, 2017 Nov 17, 2017 Nov 21, 2017 Nov 24, 2017 Nov 28, 2017 Nov 30, 2017 Dec 04, 2017 Dec 06, 2017 Dec 08, 2017 Dec 12, 2017 Dec 14,

Læs mere

Flere fyringer på det private arbejdsmarked i 2012 end i de to foregående år

Flere fyringer på det private arbejdsmarked i 2012 end i de to foregående år Økonomisk kommentar: Varslede fyringer og ledige stillinger, december 212 Flere fyringer på det private arbejdsmarked i 212 end i de to foregående år Året 212 har været præget af flere fyringer på det

Læs mere

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE

Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE FORORD I takt med det økonomiske opsving i dansk økonomi gennem de seneste fem år har bankerne konsolideret

Læs mere

Kvartalsrapport 1. kvartal 2003

Kvartalsrapport 1. kvartal 2003 Fondsbørsmeddelelse nr. 8 6. maj 2003 Kvartalsrapport 1. kvartal 2003 Realkredit Danmark 1. kvartal 2003 1/7 Realkredit Danmark koncernen - hovedtal 1. kvartal 1. kvartal Indeks Året BASISINDTJENING OG

Læs mere

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 15.2.217 Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 217. 1 Indledning Notatet beskriver ændringerne af strukturelle niveauer

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2012

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 31. marts 2012 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 31. marts 2012 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 3 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Konjunkturbarometer nr

Konjunkturbarometer nr Konjunkturbarometer nr. 4 8 For yderligere information David Hedegaard Meyer Danske Advokater Telefon: +45 33 43 7 Email: dhm@danskeadvokater.dk Danske Advokaters Konjunkturbarometer Konjunkturbarometeret

Læs mere

Dansk vækst er bundprop i EU mens de offentlige finanser er i EUs top

Dansk vækst er bundprop i EU mens de offentlige finanser er i EUs top Dansk vækst er bundprop i EU mens de offentlige finanser er i EUs top Dansk økonomi er, som den eneste af EU-landene, i bakgear i 1. kvartal 211 og endt i en teknisk recession igen, dvs. et såkaldt dobbeltdyk.

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent F Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. maj 2015 Medfører

Læs mere

- Mere end 80 pct. synes, at undervisningsmiljøet er godt. Og netto 15 procent mener, at det er blevet bedre, siden Knæk Kurven blev iværksat.

- Mere end 80 pct. synes, at undervisningsmiljøet er godt. Og netto 15 procent mener, at det er blevet bedre, siden Knæk Kurven blev iværksat. AN AL YS E NO T AT 15. maj 2012 Evaluering af inklusionsprojektet Knæk Kurven i Herning Danmarks Lærerforening har i samarbejde med Herningegnens Lærerforening gennemført en evaluering af inklusionsprojektet

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2015

Status på udvalgte nøgletal marts 2015 Status på udvalgte nøgletal marts 215 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Det danske BNP steg med 1, % i 214. Det er godt nyt for dansk økonomi efter den

Læs mere

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur

Analyse. Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen. 16. marts Af Sebastian Skovgaard Naur Analyse 16. marts 2017 Effekten af en fordobling i eksportefterspørgslen efter energiteknologi Af Sebastian Skovgaard Naur I notatet analyseres makroøkonomiske effekter af en lineær stigning i efterspørgslen

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser

Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser Vejledning til bekendtgørelse nr. 226 af 15. marts 2007 om udstederes oplysningsforpligtelser 1. Indledning Finanstilsynet har med hjemmel i 27, stk. 7, 30 og 93, stk. 3 og 5, i lov om værdipapirhandel

Læs mere

Renteprognose: Vi forventer at:

Renteprognose: Vi forventer at: Renteprognose: Vi forventer at: den danske og tyske 10-årige rente vil falde lidt tilbage ovenpå den seneste markante rentestigning, men at vi om et år fra nu har højere renter end i dag. første rentestigning

Læs mere

Kvartalsstatistik nr

Kvartalsstatistik nr Kvartalsstatistik nr. 3 217 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik Kvartalsstatistikken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene indeholder kvartalsstatistikken

Læs mere

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT, Udenlandske investeringer øger velstanden Udenlandsk ejede virksomheder er ifølge Produktivitetskommissionen

Læs mere

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010

Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Energierhvervsanalyse 2009 November 2010 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2015

Status på udvalgte nøgletal januar 2015 Status på udvalgte nøgletal januar 215 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Reviderede tal for væksten i 3. kvartal viser en BNP-stigning på,4 pct. ift.

Læs mere

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 30. juni 2011

Individuelt solvensbehov Nordea Bank Danmark koncernen 30. juni 2011 Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. juni 2011 1 1 Indledning...3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov...3 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...6 3.1

Læs mere

Bestemmelser om kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb

Bestemmelser om kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb Finanstilsynet Bestemmelser om kapitalbevaringsplan og opgørelse af det maksimale udlodningsbeløb I 125 i lov om finansiel virksomhed er indført krav for pengeinstitutter, realkreditinstitutter og visse

Læs mere

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering?

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering? OM RISIKO Kender du muligheder og risici ved investering? Hvad sker der, når du investerer? Formålet med investeringer er at opnå et positivt afkast. Hvis du har forventning om et højt afkast, skal du

Læs mere

FØRSTE FALD I IT-BESKÆFTIGELSEN SIDEN 2005

FØRSTE FALD I IT-BESKÆFTIGELSEN SIDEN 2005 28. juli 2008 af Jakob Mølgaard tlf. 33557729 og Louise A. Hansen Resumé: FØRSTE FALD I IT-BESKÆFTIGELSEN SIDEN 2005 Beskæftigelsen i IT-sektoren er fra 4. kvartal 2007 til 1. kvartal 2008 faldet for første

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere NØGLETAL UGE 24 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge kom der nye meldinger fra ECB. Her annoncerede Mario Draghi

Læs mere

Basisprospekter for Realkreditobligationer - Tillæg

Basisprospekter for Realkreditobligationer - Tillæg Finanstilsynet 19. september 2012 /hek Basisprospekter for Realkreditobligationer - Tillæg Et prospekt for offentligt udbud og optagelse til handel af realkreditobligationer 1 kan udarbejdes som et basisprospekt.

Læs mere

Renteprognose juli 2015

Renteprognose juli 2015 Renteprognose juli 15 Konklusion: Den danske og tyske 1-årige rente ligger om et år - bp højere end i dag. Dette er en investeringsanalyse På måneders sigt er vores hovedscenarie uændrede renter, hvilket

Læs mere

Danmark går glip af udenlandske investeringer

Danmark går glip af udenlandske investeringer Den 15. oktober 213 MASE Danmark går glip af udenlandske investeringer Nye beregninger fra DI viser, at Danmark siden 27 kunne have tiltrukket udenlandske investeringer for 5-114 mia. kr. mere end det

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 339 Offentligt 11. august 2017 J.nr. 2017-2271 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 339 af 10. april 2017 (alm.

Læs mere

Analyse 18. december 2014

Analyse 18. december 2014 18. december 214 Unge efterkommere med ikke-vestlig baggrund halter stadig efter danskere i uddannelsessystemet Af Kristian Thor Jakobsen og Christoffer Jessen Weissert Unge med ikke-vestlig baggrund klarer

Læs mere

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter

Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Vejledning om tilsynsdiamanten for pengeinstitutter Indholdsfortegnelse VEJ nr. 9047 af 07/02/2013 1. Indledning 2. Tilsynsdiamantens pejlemærker 2.1. Summen af store engagementer under 125 pct. 2.2. Udlånsvækst

Læs mere

Flere små selvstændige kører med underskud

Flere små selvstændige kører med underskud FSR ANALYSE / APRIL 2017 Flere små selvstændige kører med underskud De større selskaber klarer sig fortsat godt 2016 blev det første år siden 2012, hvor andelen af selskaber med underskud er steget. Stigningen

Læs mere

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt

Forsvarsudvalget FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt Forsvarsudvalget 2016-17 FOU Alm.del Bilag 31 Offentligt 5. december 2016 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret 2015 1. Resumé Udenlandske leverandører af forsvarsmateriel

Læs mere

Hver tredje eksportvirksomhed: mangel på arbejdskraft bremser eksportsalget

Hver tredje eksportvirksomhed: mangel på arbejdskraft bremser eksportsalget ANALYSE Hver tredje eksportvirksomhed: mangel på arbejdskraft bremser eksportsalget Blandt Dansk Erhvervs medlemmer, der har eksportsalg, oplever hver tredje, at mangel på arbejdskraft er en væsentlig

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 18.9.2012 Den Europæiske Unions Tidende L 251/11 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 827/2012 af 29. juni 2012 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder vedrørende fremgangsmåden for offentliggørelse

Læs mere

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 3. kvartal 2017 VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 3. kvartal 2017 87% 23% VI udvikler Redegørelsen sammenfatter oplysninger om de erhvervs- og beskæftigelsesmæssige

Læs mere

En guide til Central investorinformation den nye varedeklaration på alle investeringsbeviser

En guide til Central investorinformation den nye varedeklaration på alle investeringsbeviser En guide til Central investorinformation den nye varedeklaration på alle investeringsbeviser Klar varedeklaration på alle investeringsbeviser Det kan være vanskeligt at overskue de mange forskellige investeringsmuligheder

Læs mere

BEK nr 559 af 01/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 28. september (Delårsrapportbekendtgørelsen)

BEK nr 559 af 01/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 28. september (Delårsrapportbekendtgørelsen) BEK nr 559 af 01/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 28. september 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2016-1425 Senere ændringer

Læs mere

1 Indledning Definition af det individuelle solvensbehov Individuelt solvensbehov og basiskapital Hovedkonklusioner...

1 Indledning Definition af det individuelle solvensbehov Individuelt solvensbehov og basiskapital Hovedkonklusioner... Individuelt solvensbehov Danmark koncernen 30. juni 2013 1 1 Indledning... 3 1.1 Hovedkonklusioner... 3 2 Definition af det individuelle solvensbehov... 4 3 Individuelt solvensbehov og basiskapital...

Læs mere

Små virksomheders andel af offentlige

Små virksomheders andel af offentlige VELFUNGERENDE MARKEDER NR 26 19 Små virksomheders andel af offentlige I artiklen fremlægges nye data, som belyser små virksomheders andel af de offentlige opgaver, som sendes i EU-udbud. Analysen viser

Læs mere

Lastbiler på sporet af økonomisk vækst

Lastbiler på sporet af økonomisk vækst NØGLETAL UGE 40 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lastbiler på sporet af økonomisk vækst Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har været relativ stilfærdig for dansk økonomi. Dét

Læs mere

Konkursanalyse Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal

Konkursanalyse Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal Konkurstallet for december 2017 slog alle rekorder, hvilket bidrog væsentligt til, at antallet af konkurser i andet halvår 2017 ligger 21,5

Læs mere

Gennemsnitlig procentvis vækst i disponibel indkomst fra 2008 til 2017, for personer som i 2008 befandt sig i en given indkomstkvintil

Gennemsnitlig procentvis vækst i disponibel indkomst fra 2008 til 2017, for personer som i 2008 befandt sig i en given indkomstkvintil De pct. af danskerne der i 8 tjente mindst, fik frem til 17 en indkomstfremgang på hele 132 pct. mens de pct., der i 8 tjente mest kun indkassere en indkomstfremgang på 1 pct. De seneste to årtier har

Læs mere

DIRF-dagen 2015. Proxy service providers 21. september 2015. Proxy service providers 21. september 2015

DIRF-dagen 2015. Proxy service providers 21. september 2015. Proxy service providers 21. september 2015 DIRF-dagen 2015 1 2 Fremmøde og proxy Aktionærernes fysiske fremmøde på generalforsamlingerne fra 2011-2014 har været faldende (formentlig stigning i 2015): Fremmødt kapital via proxy (large cap) er stigende:

Læs mere

A/S Vinderup Bank fik udkast til afgørelse i partshøring den 7. september 2009. Banken har ved brev af 15. september 2009 kommenteret på udkastet.

A/S Vinderup Bank fik udkast til afgørelse i partshøring den 7. september 2009. Banken har ved brev af 15. september 2009 kommenteret på udkastet. FONDSRÅDET Bestyrelsen og direktionen for A/S Vinderup Bank Søndergade 30 7830 Vinderup 19. oktober 2009 Ref. IH J.nr.6245-0501 Kontrol af A/S Vinderup Banks årsrapport for 2008 Indledning Finanstilsynet

Læs mere

ANALYSE. Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 2. kvartal 2014 I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S. Juli Side 1 af 9.

ANALYSE. Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 2. kvartal 2014 I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S. Juli Side 1 af 9. Overskud, underskud og egenkapital i de danske selskaber, 2. kvartal 2014 ANALYSE I SAMARBEJDE MED EXPERIAN A/S 2014 www.fsr.dk Side 1 af 9 FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere