Short selling i danske aktier: Hvem? Hvad? Hvornår?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Short selling i danske aktier: Hvem? Hvad? Hvornår?"

Transkript

1 Finanstilsynet 8. november 218 Short selling i danske aktier: Hvem? Hvad? Hvornår? Short selling-aktiviteten i danske aktier er steget markant siden 213 og vokser fortsat. Den samlede værdi af de væsentlige korte nettopositioner i danske aktier er steget til ca. 28 mia. kr., der er kommet flere short sellere med væsentlige korte nettopositioner i danske aktier, og der er flere danske aktier, hvori der er taget væsentlige korte nettopositioner 1. En væsentlig kort nettoposition betyder, at den enkelte short seller har en kort nettoposition på mindst,2 pct. af selskabets udstedte aktiekapital 2. Stigningen i short selling i danske aktier giver anledning til at undersøge short sellernes adfærd på det danske aktiemarked, og hvad der karakteriserer de korte positioner, som de vælger at tage. Undersøgelsen bygger på indberetningerne til Finanstilsynet fra alle short sellere, der har en væsentlig kort nettoposition i danske aktier, og Finanstilsynets ordre- og handelsdata for danske noterede værdipapirer. I notatet finder vi, at: short sellere foretrækker at tage korte nettopositioner i relativt likvide aktier og i large cap-aktier der ikke er tegn på en systematisk sammenhæng mellem den historiske kursudvikling, og hvornår short sellerne vælger at oprette nye korte nettopositioner eller ændre på deres eksisterende nettopositioner størstedelen af de korte nettopositioner eksisterer under en måned 1 På denne baggrund offentliggjorde Finanstilsynet i april 218 en analyse med fokus på short selling i Danmark, herunder hvordan short selling foregår i praksis, fordele og ulemper, omfanget blandt danske aktier samt de gældende EU-regler på området, se Finanstilsynet, Short selling i Danmark, 2 Kort nettoposition angiver antallet af aktier i selskabet, som short selleren på indberetningstidspunktet har solgt uden at eje aktien, fratrukket antallet af aktier i samme selskab, som short selleren ejer (hvilket ofte vil være nul).

2 Mia. kr. 2/12 de enkelte short sellere typisk kun har korte nettopositioner i en enkelt eller to danske aktier ad gangen. Enkelte short sellere har dog de seneste år på nogle tidspunkter haft korte nettopositioner i 1-15 danske aktier samtidigt short sellerne har øget deres individuelle korte nettoeksponering mod danske aktier Stigende short selling i danske aktier Markedsværdien af korte nettopositioner i danske børsnoterede aktier var medio 218 ca. 28 mia. kr., jf. figur 1. De mest shortede sektorer målt i markedsværdi var ved udgangen af første halvår 218 sundhed (især William Demant Holding og Lundbeck) med ca. 13 mia. kr. og forbrugsgoder (især Pandora) med ca. 5 mia. kr. Figur 1: Markedsværdien af shortede aktier i danske børsnoterede selskaber er seksdoblet siden Byggeri og materialer Sundhed Industri Olie og gas Forbrugsgoder Andre Note: Figuren viser markedsværdien af shortede aktier med korte nettopositioner i danske børsnoterede selskaber over,2 pct. af den udstedte aktiekapital fordelt på udstederselskabets sektor. Sektorfordelingen er bestemt ud fra Global Industry Classification Standard (GICS) koder. Gruppen Andre dækker over følgende sektorer: banker, kemikalier, fødevarer, forsikring, ejendom, detailhandel, teknologi, telekommunikation og forsyning. I de senere år er markedsværdien af de korte nettopositioner i danske aktier steget markant. Den samlede værdi af nettopositionerne er steget fra,3 pct. af den samlede markedsværdi af det danske børsnoterede aktiemarked i

3 Antal aktive positionsholdere 3/ til lidt over 1 pct. medio 218. Det er lidt over EU-niveauet, som i 216 og 217 lå på omkring,6 pct. 3 I USA estimeres aggregerede korte bruttopositioner, altså hvor der ikke korrigeres for investorernes lange positioner, at udgøre 4 pct. af markedsværdien af noterede aktier, jf. Bloomberg Finance LP. Også antallet af investorer med korte nettopositioner i danske børsnoterede aktier er steget markant siden 213, jf. figur 2. I midten af 218 var der knap 1 short sellere i danske aktier. De stammer primært fra USA og Storbritannien. Det er sjældent, at danske investorer har korte nettopositioner over,2 pct. af danske selskabers aktiekapital 4. Figur 2: Antallet af nettopositionsholdere er næsten tredoblet siden Note: Figuren viser antallet af korte investorer med nettopositioner over,2 pct. af selskabets udstedte aktiekapital fordelt på investorens hjemland. Tallene i figuren er underkantsskøn, idet forpligtelsen til at indberette korte nettopositioner kun gælder for nettopositioner over,2 pct. af den udstedte aktiekapital. Nettopositioner under denne grænse er ikke inkluderet i udregningerne, hvorfor der er flere short sellere i danske aktier end angivet. EU27 Storbritannien USA Andre 3 Jf. ESMA, 218, Report on Trends, Risks and Vulnerabilities, No Med mindre andet er bemærket, tager udregningerne i denne analyse som udgangspunkt ikke højde for, at nettopositioner vil blive registreret som lukkede, når de nedbringes til under indberetningsgrænsen på,2 pct. af den udestående aktiekapital, selvom de i realiteten stadig er åbne. Dette kan især være en udfordring, hvis en nettoposition svinger rundt om indberetningsgrænsen og derfor registreres som flere lukkede positioner frem for én enkelt position. Resultaterne i analysen er dog kvalitativt og i store træk også kvantitativt upåvirkede af, om der tages højde for denne fejlkilde ved at foretage udregningerne på baggrund af forskellige antagelser.

4 Antal selskaber noteret i Danmark med væsentlige korte nettopositioner 4/12 Fællestræk for shortede danske aktier Short selling i danske aktier sker primært i store selskaber og kun i begrænset omfang i small cap- og mid cap-aktier, jf. figur 3. I andet kvartal 218 lå 26 ud af 35 shortede aktier i large cap-segmentet, dvs. selskaber med en gennemsnitlig markedsværdi over 1 mia. euro, imens der blot var korte nettopositioner i tre henholdsvis seks small cap og mid capaktier. Figur 3: Short selling sker især i large cap-aktier Note: Figuren viser antallet af selskaber noteret i Danmark med væsentlige korte nettopositioner i deres aktier ultimo kvartalet fordelt på størrelsessegment. Small cap-, mid cap- og large cap-aktier defineres som aktier med en gennemsnitlig markedsværdi henholdsvis under 15 mio. euro, mellem 15 og 1. mio. euro og over 1. mio. euro. Large cap Mid cap Small cap Præferencen for large cap-aktier skal bl.a. ses i lyset af, at short sellere i danske aktier primært er store institutionelle investorer, som på grund af deres størrelse foretrækker relativt store positioner 5. Deres short selling-aktivitet forudsætter derfor, at det shortede selskab har en tilstrækkelig høj markedsværdi og antal udestående aktier i markedet, da det alt andet lige er lettere og billigere at tage en kort position af en given størrelse, f.eks. 5 mio. kr., hvis der er et stort udbud af aktier, der kan lånes. Dette må forventes at være mere sandsynligt i et stort end i et lille selskab. 5 Figur 3 undervurderer sandsynligvis large cap-selskabers vægt i fordelingen. Det skyldes, at det for disse aktier kræver en større nettoposition målt i kr., før positionen skal indberettes til Finanstilsynet. Det må derfor forventes, at der findes positioner i de store selskaber, der ikke er underlagt indberetningspligten, selvom de målt i kr. er større end indberettede positioner i small og mid cap-selskaber.

5 Shortede aktiers afvigelse fra ikkeshortede aktier, pct. 5/12 Likviditeten i shortede danske aktier Danske aktier, hvori der er taget væsentlige korte nettopositioner, er typisk mere likvide end danske aktier uden væsentlige korte nettopositioner. Ved likviditet forstås, hvor nemt markedsdeltagerne kan gennemføre større handler hurtigt og til lave omkostninger og med en beskeden effekt på priserne. At short sellerne primært er aktive i likvide aktier, ser man, når likviditeten måles ved forskellige likviditetsmål som volatilitet, markedsspænd, omsætningshastighed og ordredybde, jf. figur 4. Disse forklares herunder. Det er en fordel for short sellere, at de er korte i likvide aktier. På den måde kan de lettere og billigere både sælge og købe aktier, i forbindelse med at de åbner henholdvis lukker deres positioner. Det er især relevant for de short sellere, som har væsentlige korte nettopositioner, altså korte positioner, som udgør en relativt stor andel af selskabets udestående aktiekapital og derfor indgår i Finanstilsynets statistik. Hvis aktien ikke er likvid, kan short sellerne komme til at påvirke kursen betydeligt til ulempe for dem selv når de køber eller sælger større mængder aktier på kort tid. Dertil kommer, at short sellere med korte positioner i en illikvid aktie kan få svært ved hurtigt at lukke deres positioner til en rimelig kurs, hvis aktieudlåneren tilbagekalder aktierne før kontraktens udløb. Figur 4: Shortede aktier er generelt mere likvide end sammenlignelige aktier Tremåneders volatilitet Markedsspænd Omsætningshastighed Ordredybde Large cap Mid cap Small cap Note: Figuren viser forskellen i pct. af de angivne likviditetsmål mellem aktier noteret i Danmark henholdsvis med og uden korte nettopositioner på mindst,2 pct. af selskabets udstedte aktiekapital. Forskellene er fordelt på størrelsessegment. Udregningerne er baseret på månedlige gennemsnit af daglige værdier for de fire likviditetsmål i perioden november 212 til og med december 217. En aktie kategoriseres som værende med korte nettopositioner i en given måned, hvis der i den pågældende måned har været registreret mindst én kort nettoposition.

6 6/12 Short sellere profiterer på kursfald, og jo mindre volatiliteten (dvs. hvor meget aktiekursen svinger fra dag til dag) i en given aktie er, jo mindre er sandsynligheden for betydelige kursfald, og jo sværere er det at skabe fortjeneste på en kort nettoposition isoleret set. Af figuren fremgår det, at shortede aktier har omtrent samme volatilitet som andre aktier inden for samme størrelsessegment. Short sellerne lader derfor ikke til systematisk at foretrække hverken de mere eller mindre volatile aktier. Markedsspænd er den relative forskel mellem de bedste købs- og salgspriser i markedet for en aktie på et bestemt tidspunkt. Figur 4 viser, at markedsspændene i shortede aktier er markant mindre end i ikkeshortede aktier. Det gælder uanset størrelsessegment. Short sellere tager altså primært positioner i aktier med små forskelle mellem salgs- og købspriserne. Det sikrer, at deres omkostning ved først at sælge aktien og dernæst købe den tilbage er begrænset. Short sellerne foretrækker desuden omsættelige aktier. Ordredybden og omsætningshastigheden er høj i shortede aktier i forhold til resten af markedet, jf. figur 4. Ordredybden er den samlede værdi af alle ordrer i markedet på et bestemt tidspunkt. En stor ordredybde udtrykker dermed, at der er et stort udbud og efterspørgsel på aktien. Omsætningshastigheden angiver den samlede omsætning i aktien over en måned i procent af den udestående aktiekapital. Både stor ordredybde og høj omsætningshastighed gør det nemmere og billigere for short sellerne at købe og sælge større positioner af aktien. For aktier i mid cap-, og især i small cap-segmentet, skal der være en særlig høj omsættelighed for, at de synes attraktive for short sellere. Kursudvikling og korte nettopositioner Hverken en periode med stigende eller faldende kurs synes at gøre det mere sandsynligt, at der bliver taget korte nettopositioner i en aktie. Der er altså generelt hverken tegn på, at investorerne tager en kort nettoposition i en aktie, fordi de har set aktien stige i kurs og derfor forventer en snarlig korrektion, dvs. et prisfald, eller fordi de har observeret en periode med kursfald i aktien og vælger at følge strømmen. Figur 5 illustrerer fordelingen over kursudviklingen i shortede danske aktier i perioden op til, at en ny kort nettoposition tages i den pågældende aktie.

7 Kursindeks, positionsdato = 1 7/12 Figur 5: Både stigende og faldende kurs før korte positioner tages år 6 måneder 3 måneder 1 måned 1 uge 1 dag Tid før ny kort position tages Note: Figuren viser fordelingen over kursudviklingen op til, at en ny kort nettoposition tages i den pågældende aktie. Data inkluderer alle nettopositioner taget i perioden november 212 til og med juni 218. Kurserne er indekseret til positionsdatoen. En kort nettoposition defineres som ny, hvis den pågældende indberetter ikke havde en væsentlig nettoposition i den pågældende aktie før indberetningen. Kursfald op til ny position Kursstigning op til ny position 1/9 percentil 25/75 percentil Median Figuren viser, at investorerne foretager short selling i både aktier, der forinden har haft stigende kurs, og aktier, der har haft faldende kurs. Faktisk er der omtrent lige mange aktier, der har haft kursfald som kursstigninger det foregående år (hvilket ses i figuren ved, at medianen for alle positioner ligger tæt ved indeks 1 i hele perioden, omend der er en svag overvægt af nettopositioner, der har haft kursfald seks måneder og et år før positionen blev taget). Det fremgår også af figuren, at aktierne kan have haft både store kursfald og -stigninger i året op til, at den korte position tages. Fordelingen af størrelserne på kursfald og kursstigninger er omtrent ens fra seks måneder før og frem til, at positionen bliver taget (det ses i figuren ved, at 1 og 9-percentilerne henholdsvis 25 og 75-percentilerne ligger stort set symmetrisk omkring kurs 1). Endeligt fremgår det af figuren, at kursudviklingen i ugen eller dagen op til oprettelsen af nye korte positioner er ligeligt fordelt rundt om 1. Medløberadfærd (dvs. når short sellere tager nye positioner som følge af kursfald over kortere perioder) ville i figur 5 ses ved, at fordelingen på en dag og en uge lå mærkbart over 1 og dermed indikere, at en større andel af korte nettopositioner blev taget i forbindelse med et kursfald. Dette synes ikke at være tilfældet.

8 Kursændring siden sidste positionsændring, pct. 8/12 Reaktion efter kursændring Udover at betragte kursudviklingen op til, at short sellerne åbner en ny kort nettoposition, jf. figur 5, er det også relevant at betragte, hvordan short sellerne efterfølgende ændrer deres nettopositioner. Her ses samme billede som ovenfor, nemlig at kursfald eller -stigninger normalt ikke følges af forøgelser eller nedbringelse af korte nettopositioner, jf. figur 6. Der er altså ikke tegn på, at short sellerne generelt agerer procyklisk, dvs. ved kursfald sælger flere aktier og dermed øger deres korte nettoposition eller omvendt køber aktier og dermed mindsker deres nettoposition, når kursen stiger (i givet fald havde der været en klar negativ hældning i figur 6). Short sellerne synes derved ikke systematisk at bidrage til større udsving på aktiekurserne. Omvendt stabiliserer de heller ikke, da der ikke er tegn på en generel modcyklisk adfærd blandt short sellerne. Generelt tyder fraværet af en systematisk reaktion på kursudviklingen på, at en stor del af short sellerne finder kursudviklingen i den foregående periode mindre vigtig. Figur 6: Ingen systematisk reaktion hos short sellere med åbne nettopositioner som følge af kursudvikling R² =,73-1 Note: Figuren viser kombinationer af positionsændringer i pct. af selskabets udstedte aktiekapital og kursændringen i pct. fra den foregående ændring i den givne korte nettoposition frem til den pågældende positionsændring. Data inkluderer alle positionsændringer taget i perioden november 212 til og med juni 218. Lukning og åbning af nettopositioner er ikke inkluderet i figuren ,5-1 -,5,5 1 1,5 Positionsændring, pct. af aktiekapital

9 Antal positioner 9/12 Short seller-porteføljen løbetid og størrelse Væsentlige korte nettopositioner eksisterer typisk under én måned, jf. figur 7, der viser fordelingen af positionernes løbetid, dvs. hvor lang tid positionen eksisterer. Figuren viser, at siden november 212 har knap 4 pct. af de korte nettopositioner haft en løbetid på under én måned, og kun 3 pct. løber i tre måneder eller derover. Desuden har 3 pct. af positionerne en løbetid på blot én dag. Figur 7: Korte nettopositioner har typisk kort løbetid Løbetid, måneder Note: Figuren viser fordelingen af løbetiden for lukkede korte nettopositioner i danske noterede aktier fra november 212 til og med juni 218. Nettopositioner antages påbegyndt hhv. afsluttet, når en given short seller i en given aktie indberetter en nettoposition større eller lig hhv. under,2 pct. af den udstedte aktiekapital. Hvis nettopositioner svinger omkring grænsen for indberetning på,2 pct. af den noterede aktiekapital, kan det vanskeliggøre vurderingen af, om en nedflaget position er lukket, eller om den blot fortsætter under indberetningsgrænsen. Det gælder derfor i udregninger af løbetider, at hvis en positionsholder med en nettoposition på under,3 pct. af aktiekapitalen nedflager denne og inden for den næste måned flager en position i samme aktie mellem,2 og,25 pct. af aktiekapitalen, antages det, at den første position ikke blev lukket, og at de to indberetninger tilhører samme nettoposition. De korte løbetider kan bidrage til at forklare, hvorfor short sellerne hovedsagligt vælger at have korte positioner i likvide aktier, jf. figur 4 ovenfor. Hvis en short seller forventer at tage en nettoposition i ganske kort tid, vil det være særligt vigtigt, at positionen hurtigt kan lukkes uden større omkostninger. For nettopositioner med længere løbetider kan positionen i højere grad blive afviklet gradvist. Aktiens likviditet er derfor mindre vigtig. Desuden må det forventes, at kursændringen potentielt er større over en længere periode, og at

10 Andel af positioner, pct. 1/12 omkostningerne som følge af markedsspændet derfor spiller en relativt mindre rolle for short sellerne. Samtidig ses ingen tydelig sammenhæng mellem løbetid og positionsstørrelse, jf. figur 8. Positioner under 25 mio. kr. og mellem 25 og 5 mio. kr. udgør mellem 2-3 pct. af positionerne på tværs af løbetider. Figur 8: Positionsstørrelsen har ikke umiddelbart indflydelse på løbetiden Løbetid, måneder < 25 mio. kr mio. kr. > 5 mio. kr. Note: Figuren viser løbetiderne for korte nettopositioner i danske aktier fordelt på positionernes størrelse. Dataperioden er november 212 til og med juni 218. Tallene er baseret på 1-uges glidende gennemsnit af nettopositionerne. Nettopositioner antages påbegyndt hhv. afsluttet, når en given short seller i en given aktie indberetter en nettoposition større eller lig hhv. under,2 pct. af selskabets udstedte aktiekapital. Positionsstørrelsen angiver den samlede markedsværdi på salgstidspunktet af aktier, som den pågældende short seller har solgt over positionens løbetid. Der er foretaget samme korrektion i udregningen af løbetider som beskrevet i noten til figur 7. For de korrigerede positioner antages det, at de udgør,1 pct. af udestående aktier mellem den initiale nedflagning og efterfølgende indberetning. Antallet og størrelsen af short selleres åbne, korte nettopositioner I stort set hele perioden siden 213 har mindst halvdelen af short sellerne med væsentlige korte nettopositioner i danske aktier kun haft væsentlige korte nettopositioner i en enkelt dansk aktie på et givent tidspunkt, jf. medianen i figur 9. Samtidigt har nogle få short sellere dog øget antallet af aktier noteret i Danmark, som de har væsentlige korte nettopositioner i. Eksempelvis havde den

11 Antal åbne positioner 11/12 short seller, som på et givent tidspunkt havde flest korte nettopositioner i danske aktier, i 213 korte nettopositioner i to til fem danske aktier, mens det i 218 var steget til mellem 1 og 15 aktier, jf. max i figur 9. At enkelte short sellere har mange korte nettopositioner i danske aktier på samme tid kan være udtryk for, at de forventer et generelt kursfald på det dansk aktiemarked og ikke blot et kursfald i enkelte aktier. En anden årsag kan være, at de forsøger at risikoafdække en eksponering, hvis afkast normalt samvarierer med afkastet på det danske aktiemarked 6. Figur 9: Nogle få short sellere har øget antallet af korte nettopositioner i danske aktier Note: Figuren viser medianen for antallet af korte nettopositioner på mindst,2 pct. af selskabets udstedte aktiekapital, som investorerne har åbne på et givent tidspunkt. Max angiver antallet af korte nettopositioner i danske aktier hos den investor, der på det givne tidspunkt har flest aktive (åbne) korte positioner i danske aktier. Tallene i figuren er underkantsskøn, idet forpligtelsen til indberetning af korte nettopositioner kun gælder for korte nettopositioner på mindst,2 pct. Nettopositioner under denne grænse er derfor ikke inkluderet i udregningerne. Der er altså flere korte nettopositioner i danske aktier end angivet. Median Max Selvom de fleste short sellere stadig kun tager væsentlige korte nettopositioner i få danske aktier, så er størrelsen på deres samlede korte nettoeksponering mod danske aktier vokset siden Bemærk, at aktørerne med mange nettopositioner i danske aktier også kan være et udtryk for, at den enkelte aktør er koncernforbunden med forskellige aktører, der hver har enkelte korte nettopositioner i danske aktier. Dette kunne f.eks. være tilfældet, hvis flere investeringsfonde med korte positioner forvaltes af den samme juridiske enhed.

12 Kort porteføljestørrelse, mio. kr. 12/12 Dette fremgår af figur 1, der viser fordelingen af markedsværdien af de enkelte short selleres samlede korte nettopositioner i danske aktier. Figuren viser bl.a., at short sellerne i gennemsnit havde korte nettopositioner i danske aktier til en samlet værdi af knap 1 mio. kr. i 213, og at denne var steget til over 3 mio. kr. i 218. Samme billede gør sig gældende med medianen, som er steget fra omkring 75 mio. kr. i 213 til ca. 17 mio. kr Desuden har de største short sellere i danske aktier øget deres korte nettopositioner markant. Det ses f.eks. ved, at short selleren, der udgør 9 percentilen (dvs. der er 9 pct. af short sellerne, som har mindre korte nettopositioner end denne short seller), i 213 havde korte nettopositioner til en værdi af 2 til 3 mio. kr., mens denne var steget til over 8 mio. kr. i slutningen af første halvår 218. Figur 1: Short sellerne har øget deres korte nettopositioner i danske aktier markant percentil percentil Gennemsnit Median Note: Figuren viser fordelingen over de enkelte short selleres aggregerede korte nettopositioner i danske aktier. Tallene i figuren er underkantsskøn, idet forpligtelsen til indberetning af korte nettopositioner kun gælder for nettopositioner på mindst,2 pct. af den udstedte aktiekapital. Positioner under denne grænse er ikke inkluderet i udregningerne. Der er altså flere positioner i danske aktier end angivet. 7 Udviklingen i gennemsnittet og medianen overvurderes af, at tærskelværdien for indberetning til Finanstilsynet er på,2 pct. af aktiekapitalen, og at aktiekurserne er steget betydeligt i den betragtede periode. Hvis f.eks. et selskab var 1 mia. kr. værd i 213 og 2 mia. kr. værd i 218, betyder det, at alle korte positioner mellem 2 og 4 mio. kr. skulle indberettes i 213, men ikke i 218. Korte positioner mellem 2 og 4 mio. kr. ville derfor ikke indgå i datagrundlaget i 218, hvilket øger gennemsnittet og percentilerne, alt andet lige.

Short sellernes tab og gevinster i danske aktier

Short sellernes tab og gevinster i danske aktier Finanstilsynet 5. oktober 218 Short sellernes tab og gevinster i danske aktier Short selling-aktiviteten i danske aktier er steget markant siden 213 og vokser fortsat. Det ses bl.a. ved, at der er kommet

Læs mere

Hvordan reagerer short sellere i danske aktier på ny information?

Hvordan reagerer short sellere i danske aktier på ny information? Finanstilsynet 6. december 18 Hvordan reagerer short sellere i danske aktier på ny information? Markedsværdien af væsentlige korte nettopositioner i danske børsnoterede aktier var i midten af 18 ca. 3

Læs mere

Short selling i Danmark

Short selling i Danmark Finanstilsynet 10. april 2018 Short selling i Danmark De finansielle markeder er vigtige for dansk økonomi. Hvis de er velfungerende, bidrager de til, at formidling af kredit og kapital sker effektivt,

Læs mere

Tegn på øget likviditet på det danske aktiemarked siden 2008

Tegn på øget likviditet på det danske aktiemarked siden 2008 Finanstilsynet. januar 29 Tegn på øget likviditet på det danske aktiemarked siden 28 Høj og robust likviditet understøtter et effektivt finansielt system og er et vigtigt element i forhold til at have

Læs mere

Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder. Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet

Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder. Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet Handelsgennemsigtighed og velfungerende markeder Jesper Berg, direktør, Finanstilsynet Dagsorden Hvorfor er vi her i dag? Nye EU-regler om handelsgennemsigtighed Finanstilsynet kan give fritagelser Målet

Læs mere

Banker presses på overskuddet

Banker presses på overskuddet N O T A T Banker presses på overskuddet 11. oktober 2012 Bankernes overskud er lavt i disse år både historisk set og når der sammenlignes med andre sektorer. Det viser nye tal fra Finanstilsynet samt en

Læs mere

DONG og Goldman Sachs: Det ligner en dårlig forretning

DONG og Goldman Sachs: Det ligner en dårlig forretning DONG og Goldman Sachs: Det ligner en dårlig forretning Statens salg af DONG til Goldman Sachs vil indirekte staten koste 6,86 mia. kr., hvis DONG børsnoteres med 50 procent værdistigning. Kun hvis DONGs

Læs mere

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering?

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering? OM RISIKO Kender du muligheder og risici ved investering? Hvad sker der, når du investerer? Formålet med investeringer er at opnå et positivt afkast. Hvis du har forventning om et højt afkast, skal du

Læs mere

MÅNEDSRAPPORT JUNI 2016 FALCON C20 MOMENTUM

MÅNEDSRAPPORT JUNI 2016 FALCON C20 MOMENTUM MÅNEDSRAPPORT JUNI 2016 C20 MOMENTUM OFFENTLIGGJORT 05.07.2016 MÅNEDSRAPPORT JUNI 2016 PORTEFØLJEN I DEN FORGANGNE MÅNED Det danske aktiemarked var i juni underlagt den samme uro som de globale aktiemarkeder

Læs mere

Ejerforhold i danske virksomheder

Ejerforhold i danske virksomheder N O T A T Ejerforhold i danske virksomheder 20. februar 2013 Finansrådet har i denne analyse gennemgået Nationalbankens værdipapirstatistik for at belyse, hvordan ejerkredsen i danske aktieselskaber er

Læs mere

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte Dec 64 Dec 66 Dec 68 Dec 70 Dec 72 Dec 74 Dec 76 Dec 78 Dec 80 Dec 82 Dec 84 Dec 86 Dec 88 Dec 90 Dec 92 Dec 94 Dec 96 Dec 98 Dec 00 Dec 02 Dec 04 Dec 06 Dec 08 Dec 10 Dec 12 Dec 14 Er obligationer fortsat

Læs mere

ANALYSE. Markedsstatistik

ANALYSE. Markedsstatistik ANALYSE 2016 Markedsstatistik 27. januar 2017 Markedsstatistik 2016 Formuen i de danske investeringsfonde fortsatte væksten i 2016 og steg til 1.974 mia. kr. Samtidig udbetalte de danske investeringsforeninger

Læs mere

NYHEDSBREV. Denne måned kan du læse om, hvordan den banebrydende journalist Charles Dow kan lære os en basal lektie.

NYHEDSBREV. Denne måned kan du læse om, hvordan den banebrydende journalist Charles Dow kan lære os en basal lektie. NYHEDSBREV Denne måned kan du læse om, hvordan den banebrydende journalist Charles Dow kan lære os en basal lektie. Charles Dow (1851-1902) udviklede ideen om aktieindeks. Han startede i 1884 med bl.a.

Læs mere

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger

Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Markedsudviklingen i 2005 for investeringsforeninger, specialforeninger og fåmandsforeninger Konklusioner Foreningernes samlede formue er vokset med 206 mia. kr. i 2005, og udgjorde ved udgangen af året

Læs mere

Små virksomheders andel af offentlige

Små virksomheders andel af offentlige VELFUNGERENDE MARKEDER NR 26 19 Små virksomheders andel af offentlige I artiklen fremlægges nye data, som belyser små virksomheders andel af de offentlige opgaver, som sendes i EU-udbud. Analysen viser

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

Ensartet likviditetsmønster på tværs af aktiemarkeder Af markedsanalytikerne Nikolaj Hesselholt Munck og Kim Mortensen, Københavns Fondsbørs

Ensartet likviditetsmønster på tværs af aktiemarkeder Af markedsanalytikerne Nikolaj Hesselholt Munck og Kim Mortensen, Københavns Fondsbørs Ensartet likviditetsmønster på tværs af aktiemarkeder Af markedsanalytikerne Nikolaj Hesselholt Munck og Kim Mortensen, Københavns Fondsbørs Inspireret af en tidligere analyse af 2001-omsætningen på børserne

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget

ANALYSENOTAT Aktiekursfald aflyser ikke opsvinget Nov 01, 2017 Nov 03, 2017 Nov 07, 2017 Nov 09, 2017 Nov 13, 2017 Nov 15, 2017 Nov 17, 2017 Nov 21, 2017 Nov 24, 2017 Nov 28, 2017 Nov 30, 2017 Dec 04, 2017 Dec 06, 2017 Dec 08, 2017 Dec 12, 2017 Dec 14,

Læs mere

ANALYSENOTAT Brexit rammer, men lammer ikke dansk erhvervsliv

ANALYSENOTAT Brexit rammer, men lammer ikke dansk erhvervsliv ANALYSENOTAT Brexit rammer, men lammer ikke dansk erhvervsliv AF CHEFØKONOM, STEEN BOCIAN, CAND. POLIT Englænderne valgte d. 23. juni at stemme sig ud af EU. Udmeldelsen sker ikke med øjeblikkelig virkning,

Læs mere

Side 1 af 5 Lyset for enden af tunnellen er ikke et modkørende eksprestog 30. marts 2012 - Af Jesper Lund, Delfin Invest A/S Jesper Lund har i sin portefølje, "Den tekniske investeringsportefølje", skaleret

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

MÅNEDSRAPPORT JULI 2016 FALCON C20 MOMENTUM

MÅNEDSRAPPORT JULI 2016 FALCON C20 MOMENTUM MÅNEDSRAPPORT JULI 2016 C20 MOMENTUM OFFENTLIGGJORT 03.08.2016 MÅNEDSRAPPORT JULI 2016 PORTEFØLJEN I DEN FORGANGNE MÅNED På lige fod med de globale aktiemarkeder var der også kursstigninger for det danske

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit

Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet. Vilkår ved exit Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet 13. januar 2009 Vilkår ved exit Ifølge model-notat

Læs mere

Global 2007 Tegningsperiode: 11. september - 24. september 2002

Global 2007 Tegningsperiode: 11. september - 24. september 2002 Global 2007 Tegningsperiode: 11. september - 24. september 2002 PLUS PLUS - en sikker investering Verdens investeringsmarkeder har i den seneste tid været kendetegnet af ustabilitet. PLUS Invest er en

Læs mere

Ordinær generalforsamling, d. 19. april 2018

Ordinær generalforsamling, d. 19. april 2018 Ordinær generalforsamling, d. 19. april 2018 Dagsorden til ordinær generalforsamling 1. Bestyrelsens beretning om selskabets forhold i 2017 2. Fremlæggelse af årsrapport samt eventuelt koncernregnskab

Læs mere

Korte eller lange obligationer?

Korte eller lange obligationer? Korte eller lange obligationer? Af Peter Rixen Portfolio manager peter.rixen @skandia.dk Det er et konsensuskald at reducere rentefølsomheden på obligationsbeholdningen. Det er imidlertid langt fra entydigt,

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 OFFENTLIGE FINANSER 2005:10 30. marts 2005 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 Nettogælden faldt 7 mia. kr. i forhold til kvartalet før. Der har i seneste kvartal

Læs mere

SaxoInvestor: Omlægning i porteføljerne, Q2-16 2. maj 2016

SaxoInvestor: Omlægning i porteføljerne, Q2-16 2. maj 2016 SaxoInvestor: Omlægning i porteføljerne, Q2-16 2. maj 2016 Introduktion til omlægningerne Markedsforholdene var meget urolige i første kvartal, med næsten panikagtige salg på aktiemarkederne, og med kraftigt

Læs mere

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning

Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning N O T A T Analyse: Prisen på egenkapital og forrentning Bankerne skal i fremtiden være bedre polstrede med kapital end før finanskrisen. Denne analyse giver nogle betragtninger omkring anskaffelse af ny

Læs mere

Investeringsforeningen Fionia Invest Aktier. Halvårsrapport 2008

Investeringsforeningen Fionia Invest Aktier. Halvårsrapport 2008 Investeringsforeningen Fionia Invest Aktier Halvårsrapport 2008 Indholdsfortegnelse Ledelsesberetning... 3 Anvendt regnskabspraksis... 5 Resultatopgørelse... 6 Balance... 6 Hoved- og nøgletal... 6 2 Investeringsforeningen

Læs mere

Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang

Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang Marts 2018 Hvad er indirekte handelsomkostninger? En teknisk gennemgang INTRODUKTION På baggrund af ny lovgivning fra EU, har Investering Danmark og Finans Danmark indgået en ny aftale med de øvrige parter

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 10

KonjunkturNYT - uge 10 KonjunkturNYT - uge 1 3. marts 7. marts 214 Danmark Lille stigning i industriproduktionen i januar, større stigning i omsætningen Stigende priser på enfamiliehuse i 213 Stort fald i antallet af konkurser

Læs mere

Investeringsforeningen StockRate Invest. Halvårsrapport 2017

Investeringsforeningen StockRate Invest. Halvårsrapport 2017 Investeringsforeningen StockRate Invest Halvårsrapport 2017 Foreningsoplysninger Forening Investeringsforeningen StockRate Invest Badstuestræde 20, 1209 København K Telefon: 38 14 66 00 Hjemmeside: www.stockrateinvest.dk

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Med venlig hilsen Aktieinfo

Med venlig hilsen Aktieinfo Opdateret den 19-10-2012 Indledning til denne uges tekniske analyser: Mens oplægget for C20-indekset forekommer særdeles lovende med brud over 500, så ser det anderledes vanskeligt ud for især NASDAQ.

Læs mere

Notat vedr. af schweizerfranc i låneporteføljen

Notat vedr. af schweizerfranc i låneporteføljen Den 28. januar 2010 Notat vedr. af schweizerfranc i låneporteføljen Norddjurs Kommune har i øjeblikket et lån 1 i schweizerfranc 2 på ca. 87,9 mio. kr. (ekskl. evt. kurstab) ud af en samlet låneportefølje

Læs mere

Side 1 af Kan teknisk analyse hjælpe dig til at undgå tab? 6. januar 2012 - Af Jesper Lund, direktør for Delfin Invest Man kan som investor få store gevinster, hvis man undgår nogle af de dårligste månedsafkast.

Læs mere

Evalueringsnotat finansiel styring 2013

Evalueringsnotat finansiel styring 2013 Dato 30. april 2014 Dok.nr. 58.643/14 Sagsnr. 13/6645 Ref. jobr Evalueringsnotat finansiel styring 2013 I henhold til rammerne i Finansieringspolitikken for Varde Kommune er der udarbejdet denne rapport

Læs mere

Kvartalsstatistik nr

Kvartalsstatistik nr Kvartalsstatistik nr. 3 217 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik Kvartalsstatistikken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene indeholder kvartalsstatistikken

Læs mere

Vi mener dog, at der en række forhold, man bør være opmærksom på, hvis man investerer i passive indeks. Blandt de vigtigste er, at:

Vi mener dog, at der en række forhold, man bør være opmærksom på, hvis man investerer i passive indeks. Blandt de vigtigste er, at: Kapitalforvaltningen Aktiv eller passiv investering Aktiv eller passiv investering I TryghedsGruppen er vi hverken for eller imod passiv investering. Vi forholder os i hvert enkelt tilfælde til, hvad der

Læs mere

Aktielån og flagningsreglerne samt regler og praksis inden for short selling. Regina M. Andersen, partner

Aktielån og flagningsreglerne samt regler og praksis inden for short selling. Regina M. Andersen, partner Aktielån og flagningsreglerne samt regler og praksis inden for short selling Regina M. Andersen, partner 1 Introduktion til emnerne Aktielån og flagning Shortselling Flagningsreglerne i VHL 29 Reglerne

Læs mere

ALTERNATIVE INVESTERINGSFONDE

ALTERNATIVE INVESTERINGSFONDE ALTERNATIVE INVESTERINGSFONDE RØD CERTIFICERING FINANSSEKTORENS UDDANNELSESCENTER ALTERNATIVE INVESTERINGSFONDE Fællesbetegnelse for: Kapitalforeninger Hedgefonde Non-UCITS Private equity fonde Fonde med

Læs mere

INVESTOR- PORTRÆT 2015

INVESTOR- PORTRÆT 2015 INVESTOR- PORTRÆT 215 Analyse marts 216 FORORD Investeringsfonde tilbyder en nem og ukompliceret adgang til at investere på finansielle markeder over hele verden. Det er der næsten 8. danskere, der har

Læs mere

Markedskommentar Orientering Q1 2013

Markedskommentar Orientering Q1 2013 Markedskommentar Temaer på de finansielle markeder i 1. kvartal Året 2013 startede på den samme positive facon, som 2012 sluttede: Investorerne ville have afkast og de var dermed villige til at påtage

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48 HP Hedge august 2009 I august sluttede indre værdi 104,48, hvilket er all time high, og det betyder at afkastet i august var 3,82%. Siden årets start har afdelingen genereret et afkast på 38,26%, hvilket

Læs mere

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017

Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 01.12.2017 Mor Rapportering gældspleje Gribskov Kommune pr. 1. december 2017 Nøgletal i kr. Restgæld pr. 30.12.17 658.925.532 Kursværdi af gæld pr. 30.12.17 770.331.253 Vægtet rente 2,51% Vægtet varighed

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere

DOKUMENT MED CENTRAL INFORMATION

DOKUMENT MED CENTRAL INFORMATION DOKUMENT MED CENTRAL INFORMATION FORMÅL Dette dokument indeholder central information om dette investeringsprodukt. Dokumentet er ikke reklamemateriale. Informationen er lovpligtig og har til formål at

Læs mere

Side 1 af 7 Signallisten skifter fra storm til ustadigt. Tre nye køb-signaler på listen 3. februar 2012 - Af Jesper Lund, direktør for Delfin Invest Aktiebarometeret stiger til 40. Det øger muligheden

Læs mere

Investeringsforeningen IR Invest

Investeringsforeningen IR Invest Investeringsforeningen IR Invest Halvårsrapport 2019 Foreningsoplysninger Forening Investeringsforeningen IR Invest Badstuestræde 20 1209 København K Telefon: 38 14 66 00 Hjemmeside: www.irinvest.dk E-mail:

Læs mere

Præsentation af analysen C25 by Numbers. Henrik Steffensen Partner og regnskabsekspert, PwC. PwC C25+ Regnskabspriserne 2018

Præsentation af analysen C25 by Numbers. Henrik Steffensen Partner og regnskabsekspert, PwC. PwC C25+ Regnskabspriserne 2018 Præsentation af analysen C25 by Numbers Henrik Steffensen Partner og regnskabsekspert, PwC PwC C25+ Regnskabspriserne 2018 PwC s analyse C25 by Numbers PwC har for sjette år i træk analyseret udviklingen

Læs mere

Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016

Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016 Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016 Indhold Lejre Kommunes finansielle situation i hovedtal 3 Låntagning 2016 4 Fordeling af aktiver og afkast 5 Markedsudvikling 6 Ændringer

Læs mere

MÅNEDSRAPPORT MAJ 2016 FALCON C20 MOMENTUM

MÅNEDSRAPPORT MAJ 2016 FALCON C20 MOMENTUM MÅNEDSRAPPORT MAJ 2016 C20 MOMENTUM OFFENTLIGGJORT 03.06.2016 MÅNEDSRAPPORT MAJ 2016 PORTEFØLJEN I DEN FORGANGNE MÅNED Det danske aktiemarked viste styrke igen i maj og steg sammen med resten af de globale

Læs mere

Aktieindekseret obligation knyttet til

Aktieindekseret obligation knyttet til Aktieindekseret obligation Danske Aktier Aktieindekseret obligation knyttet til kursudviklingen i 15 førende, danske aktieselskaber Notering på Københavns Fondsbørs 100 % hovedstolsgaranti Danske Aktier

Læs mere

Markedsindekseret obligation

Markedsindekseret obligation Markedsindekseret obligation Bedst-af-3 II - Investering med hovedstolsgaranti Det er en gylden regel inden for investering, at man ofte opnår det bedste resultat, hvis man spreder sine investeringer på

Læs mere

ANALYSE 2016 INVESTORPORTRÆT

ANALYSE 2016 INVESTORPORTRÆT 216 INVESTORPORTRÆT INVESTORPORTRÆT 216 Revideret udgave Dette er en revideret udgave af investorportrættet 216. Den oprindelige udgave blev offentliggjort d. 21. april 217. I forhold til den oprindelige

Læs mere

Kapitalfondes børsnoteringer slår markedet

Kapitalfondes børsnoteringer slår markedet ANALYSE: Kapitalfondes børsnoteringer slår markedet Kapitalfonde er blevet beskyldt for ikke at levere attraktive børsnoteringer. Men er kritikken berettiget? Nej, viser DVCA s nye analyse som dækker udviklingen

Læs mere

Aktieindekserede obligationer. Sikker investering i det nordiske opsving

Aktieindekserede obligationer. Sikker investering i det nordiske opsving Aktieindekserede obligationer Sikker investering i det nordiske opsving Norden et unikt vækstcenter I Danske Bank vurderer vi, at den positive udvikling i Norden vil fortsætte. Derfor tilbyder vi to forskellige

Læs mere

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4 PULJEAFKAST FOR 2014 23.01.2015 Udviklingen i 2014 2014 blev et år med positive afkast på både aktier og obligationer. Globale aktier gav et afkast målt i danske kroner på 18,4 pct. anført af stigninger

Læs mere

HD(R) 2.del Finansiel Styring 12.06.2003 Ro203 Erling Kyed ******-**** 1 af 1 sider

HD(R) 2.del Finansiel Styring 12.06.2003 Ro203 Erling Kyed ******-**** 1 af 1 sider 1 af 1 sider Opgave 1.: Generelt må det siges at ud fra opgaveteksten er der ingen overordnet plan for koncernens likviditetsstyring. Især de tilkøbte selskaber arbejder med en høj grad af selvstændighed,

Læs mere

MÅNEDSRAPPORT FEBRUAR 2017 FALCON C25 MOMENTUM

MÅNEDSRAPPORT FEBRUAR 2017 FALCON C25 MOMENTUM MÅNEDSRAPPORT FEBRUAR 2017 C25 MOMENTUM OFFENTLIGGJORT 03.03.2017 MÅNEDSRAPPORT FEBRUAR 2017 PORTEFØLJEN I DEN FORGANGNE MÅNED Den positive tendens for danske aktier fra januar fortsatte i februar, og

Læs mere

Sektorallokering i aktieporteføljen

Sektorallokering i aktieporteføljen Sektorallokering i aktieporteføljen Af Martin Jespersen Investeringschef martin.jespersen@skandia.dk Aktiv forvaltning tager ofte udgangspunkt i det, som kaldes en bottom up -proces. Det betyder, at fokus

Læs mere

Finansrapport. pr. 31. juli 2014

Finansrapport. pr. 31. juli 2014 pr. 31. juli ØKONOMI Assens Kommune 30. august 1 Resume I henhold til kommunens finansielle strategi skal der hvert kvartal gives en afrapportering vedrørende kommunens finansielle forhold på både aktiv

Læs mere

MÅNEDSRAPPORT NOVEMBER 2016 FALCON C20 MOMENTUM

MÅNEDSRAPPORT NOVEMBER 2016 FALCON C20 MOMENTUM MÅNEDSRAPPORT NOVEMBER 2016 C20 MOMENTUM OFFENTLIGGJORT 05.12.2016 MÅNEDSRAPPORT NOVEMBER 2016 PORTEFØLJEN I DEN FORGANGNE MÅNED De danske C20 aktier faldt generelt i november måned, og ganske få af selskaberne

Læs mere

Resultat april, maj og juni 2001 side 3. Resultat for 1. halvår 2001 side 3. Puljeafkast for 1996, 1997, 1998, 1999 og 2000 side 3

Resultat april, maj og juni 2001 side 3. Resultat for 1. halvår 2001 side 3. Puljeafkast for 1996, 1997, 1998, 1999 og 2000 side 3 Indhold Resultat april, maj og juni 2001 side 3 Resultat for 1. halvår 2001 side 3 Puljeafkast for 1996, 1997, 1998, 1999 og 2000 side 3 Kommentarer til puljens 4 grupper side 4 Puljekommentarer og forventninger

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Ugen har budt på nye køb i Rockwool og Topdanmark, mens vi er gjort på PP i Royal Unibrew. Med venlig hilsen Aktieinfo

Ugen har budt på nye køb i Rockwool og Topdanmark, mens vi er gjort på PP i Royal Unibrew. Med venlig hilsen Aktieinfo Opdateret den 23-11-2017 Indledning til denne uges tekniske analyser: Det danske indeks ser svagt ud. Til gengæld er oplægget for de tre amerikanske indeks meget opløftende. DAX kæmper med at holde sig

Læs mere

I ugen løb har vi solgt NORDEN og ABB på indlagte Stop/profit ordrer. Omvendt er vi blevet lukket ud på Stop/loss i Ericsson og Nokia.

I ugen løb har vi solgt NORDEN og ABB på indlagte Stop/profit ordrer. Omvendt er vi blevet lukket ud på Stop/loss i Ericsson og Nokia. Opdateret den 07-09-2012 Indledning til denne uges tekniske analyser: Det har været en god uge for aktierne, og flere indeks rammer nu vigtig modstand. Det kan give anledning til en mindre nedadrettet

Læs mere

homes fremvisningsindeks

homes fremvisningsindeks Investeringsanalyse generelle markedsforhold 9. november 2018 Stor fremgang i fremvisninger af lejligheder, der måler danskernes interesse for at købe bolig, viser, at antallet af fremviste lejligheder

Læs mere

MIRANOVA ANALYSE. Bag om de officielle tal: 83 % af danske investeringsforeninger med globale aktier underpræsterer, når man medregner lukkede fonde

MIRANOVA ANALYSE. Bag om de officielle tal: 83 % af danske investeringsforeninger med globale aktier underpræsterer, når man medregner lukkede fonde MIRANOVA ANALYSE Udarbejdet af: Oliver West, porteføljemanager Jon Reitz, assisterende porteføljemanager Rune Wagenitz Sørensen, adm. direktør Udgivet 21. maj 2015 Bag om de officielle tal: 83 % af danske

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 15. DECEMBER 216 STRATEGIMEDDELELSE Strategi for statens låntagning og risikostyring i 217 Uændrede sigtepunkter for salg Fokus på 2- og 1-årige obligationer Staten vil fortsat

Læs mere

NYHEDSBREV. Risikostyring og beliggenhed. Effekten under nedture. 31 Oktober Kære læser

NYHEDSBREV. Risikostyring og beliggenhed. Effekten under nedture. 31 Oktober Kære læser NYHEDSBREV Risikostyring og beliggenhed Kære læser Med dette nyhedsbrev starter vi et nyt fokus som du fremadrettet vil se i vores nyhedsbreve: Risikostyring. Risikostyring er ret afgørende for dine profitter,

Læs mere

Med venlig hilsen Aktieinfo

Med venlig hilsen Aktieinfo Opdateret den 08-02-2013 Indledning til denne uges tekniske analyser: Opturen for de danske aktier er fortsat også i denne uge. Det er imponerende, idet de øvrige analyserede indeks har haft korrektioner

Læs mere

HVAD ER AKTIEOPTION? OPTIONSTYPER AN OTC TRANSACTION WITH DANSKE BANK AS COUNTERPARTY.

HVAD ER AKTIEOPTION? OPTIONSTYPER AN OTC TRANSACTION WITH DANSKE BANK AS COUNTERPARTY. Information om Aktieoptioner Her kan du læse om aktieoptioner, der kan handles i Danske Bank. Aktieoptioner kan handles på et reguleret marked eller OTC med Danske Bank som modpart. AN OTC TRANSACTION

Læs mere

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Pernille Langgaard-Lauridsen, seniorchefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen, studentermedhjælper soln@di.dk, 3377 3173 MAJ 2018 Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Omsætningen

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt FAKTAARK OM ENERGIBESPARELSER NOTAT 22. oktober 2015 LOJ 1. Baggrund Net- og distributionsselskaber inden for fjernvarme, el,

Læs mere

Med venlig hilsen Aktieinfo

Med venlig hilsen Aktieinfo Opdateret den 24-02-2012 Indledning til denne uges tekniske analyser: Det har igen været en god uge for aktierne. Trods ugens opgang er kun C20 overkøbt, mens de øvrige indeks alle er i en position til

Læs mere

Fusion af Globalt Forbrug og Højt Udbytte Aktier

Fusion af Globalt Forbrug og Højt Udbytte Aktier Det er BankInvests opfattelse, at investorerne vil opnå et mere attraktivt forhold mellem afkast og risiko i afdeling Højt Udbytte Aktier end ved fortsat at være investeret i afdeling Globalt Forbrug Som

Læs mere

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering 1. 13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering Konkurrence, forbrugerforhold og regulering På velfungerende markeder konkurrerer virksomhederne effektivt på alle parametre, og forbrugerne kan agere

Læs mere

kraghinvest.dk Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé

kraghinvest.dk Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Ivan Erik Kragh Januar 2014 Resumé Den offentlige beskæftigelse stiger, den private falder Januar 2014 Resumé Vi har i dette notat set nærmere på udviklingen i beskæftigelsen i den private- og offentlige sektor, og fandt i den forbindelse

Læs mere

NYHEDSBREV. Rationel vs irrationel

NYHEDSBREV. Rationel vs irrationel NYHEDSBREV I juni måneds nyhedsbrev fortalte vi lidt om adfærdsøkonomi. Det er et spændende område, det handler om hvordan vi faktisk agerer. Ikke hvordan vi tror vi gør det (læs: overvurderer egne evner),

Læs mere

Med venlig hilsen Aktieinfo

Med venlig hilsen Aktieinfo Opdateret den 19-08-2016 Indledning til denne uges tekniske analyser: Alle analyserede indeks er fortsat i stærkt køb. Det svageste signal ses i C20 Cap-indekset, der er kommet tæt på vigtige punkter.

Læs mere

WEEKENDINFO uge 9, 2017 SEHESTED & RAAHEDE

WEEKENDINFO uge 9, 2017 SEHESTED & RAAHEDE WEEKENDINFO gennemgår: 6 markeder Bedste nordiske marked? 10 industri- indeks Bedste nordiske industri- indeks? 200 aktier Bedste nordiske aktier? Tilsammen et godt overblik og beslutningsgrundlag i samarbejdet

Læs mere

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau DI ANALYSE oktober 14 Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau Forventninger om øget økonomisk aktivitet, fortsat bedring på boligmarkedet og store offentligt initierede anlægsprojekter betyder,

Læs mere

Topdanmarks Kapitalmodel

Topdanmarks Kapitalmodel Topdanmarks Kapitalmodel Alternativer til egenkapital Topdanmark anser egenkapital for at være et blandt flere instrumenter til beskyttelse mod risiko. Formålet med at have egenkapital ud over det lovpligtige

Læs mere

MÅNEDSRAPPORT OKTOBER 2016 FALCON C20 MOMENTUM

MÅNEDSRAPPORT OKTOBER 2016 FALCON C20 MOMENTUM MÅNEDSRAPPORT OKTOBER 2016 C20 MOMENTUM OFFENTLIGGJORT 07.11.2016 MÅNEDSRAPPORT OKTOBER 2016 PORTEFØLJEN I DEN FORGANGNE MÅNED I oktober tiltrak Novo Nordisk sig atter negativ opmærksomhed efter en nedjustering,

Læs mere

Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån

Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån Ny attraktiv investeringsmulighed for danske investorer Hedgeforeningen Sydinvest kan som den første i Danmark tilbyde sine medlemmer adgang til markedet

Læs mere

Når aktier falder: En oversigt over korrektioner i MSCI World

Når aktier falder: En oversigt over korrektioner i MSCI World 12.juni 2014 Når aktier falder: En oversigt over korrektioner i MSCI World Over de sidste 35 år er globale aktier steget i 27 år og faldet i 8 år. I hele træskolængder falder markedet hver femte år. Uanset

Læs mere

Alternativ Energi 2009. invester i fremtidens energi

Alternativ Energi 2009. invester i fremtidens energi Alternativ Energi 2009 invester i fremtidens energi Alternativ Energi Foto udlånt af Vestas Wind Systems A/S Alternativ energi har længe været et område i vækst, og der er stor opmærksomhed rettet mod

Læs mere

Analyse. Danske børnepenge til udenlandske EUborgere. 08. marts Af Kristine Vasiljeva

Analyse. Danske børnepenge til udenlandske EUborgere. 08. marts Af Kristine Vasiljeva Analyse 08. marts 2016 Danske børnepenge til udenlandske EUborgere Af Kristine Vasiljeva Dette notat opgør, hvor stort et beløb Danmark udbetaler i børnepenge o. lign. til borgere fra andre EU lande. Antallet

Læs mere

Aktiekonto. En tryg investering der følger Dow Jones Euro Stoxx 50

Aktiekonto. En tryg investering der følger Dow Jones Euro Stoxx 50 Aktiekonto En tryg investering der følger Dow Jones Euro Stoxx 50 En tryg investering der følger Dow Jones Euro Stoxx 50 Føroya Banki udbyder nu FØROYA BANKI AKTIEKONTO, hvor afkastet af det beløb, som

Læs mere

Performance i danske aktiefonde de seneste tre år

Performance i danske aktiefonde de seneste tre år 18. maj 2015 Performance i danske aktiefonde de seneste tre år Denne analyse ser på performance i danske aktiefonde over de seneste tre år. Vi har undersøgt afkast og performance på i alt 172 danske aktiebaserede

Læs mere

Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer

Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer Konjunktur 2002:2 Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer Indledning I denne publikation redegøres for den seneste udvikling i udvalgte indikatorer for den økonomiske udvikling i Grønland. Formålet

Læs mere

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark Kapitalforvaltning i Danmark 2016 KAPITALFORVALTNING I DANMARK 2016 FORORD Kapitalforvaltning er en ofte overset klynge i dansk erhvervsliv. I 2016 har den samlede formue, der kapitalforvaltes i Danmark,

Læs mere

Med venlig hilsen Aktieinfo. A.P. Møller B Købt (imod hovedtrenden)

Med venlig hilsen Aktieinfo. A.P. Møller B Købt (imod hovedtrenden) Opdateret den 16-11-2017 Indledning til denne uges tekniske analyser: I denne uge har vi set en koordineret nedadrettet korrektion på alle indeks. De tre amerikanske indeks ligger dog fortsat i stærkt

Læs mere

Faktaark Alm. Brand Bank

Faktaark Alm. Brand Bank Faktaark Hvad er IndexPlus? IndexPlus er et fuldmagtsprodukt som (Banken) forvalter på dine vegne. Målet med IndexPlus er at give dig et øget afkast på din investeringsportefølje via en løbende justering

Læs mere

AKTUEL STATISTIK. Nr. 03/07 Den 16. marts 2007

AKTUEL STATISTIK. Nr. 03/07 Den 16. marts 2007 AKTUEL STATISTIK Nr. 3/7 Den 16. marts 7 Hidtil højeste antal beskæftigede Beskæftigelsesindikatoren opgjort på grundlag af ATP-indbetalingerne for lønmodtagerne viste i. kvartal 6 en kraftigt stigende

Læs mere

Jyske Invest. Kort om udbytte

Jyske Invest. Kort om udbytte Jyske Invest Kort om udbytte 1 Hvad er udbytte, og hvorfor betaler en afdeling ikke altid udbytte? Her får du svar på nogle af de spørgsmål, som vi oftest støder på i forbindelse med udbyttebetaling. Hvad

Læs mere

FINANSRAPPORT Varde Kommune år 2017

FINANSRAPPORT Varde Kommune år 2017 FINANSRAPPORT Varde Kommune år 2017 Finansrapport pr. 31. december 2017 I henhold til fastlagte rammer i Finansieringspolitikken for Varde Kommune skal der gives en afrapportering for kommunens finansielle

Læs mere