IT- og Telestyrelsen fastsatte ved afgørelse af 20. december 2002 maksimale priser efter LRAIC-metoden gældende for 2003.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "IT- og Telestyrelsen fastsatte ved afgørelse af 20. december 2002 maksimale priser efter LRAIC-metoden gældende for 2003."

Transkript

1 TDC A/S Nørregade København C Afgørelse om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAICmetoden for 2004 fastsatte ved afgørelse af 20. december 2002 maksimale priser efter LRAIC-metoden gældende for I medfør af 7, stk. 1-2, i lov nr. 450 af 10. juni 2003 om ændring af lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet med flere love, er de nærmere regler for s fastsættelse af maksimale priser efter LRAICmetoden for 2004 fastsat i bekendtgørelse nr. 930 af 19. november 2002 om samtrafik m.v. (samtrafikbekendtgørelsen) samt bekendtgørelse nr. 988 af 6. december 2002 om indhold og anvendelse af LRAIC-prisfastsættelsesmetoden (LRAIC-bekendtgørelsen). Det fremgår af 14, stk. 5, i samtrafikbekendtgørelsen, at fastsætter priser efter LRAIC-prisfastsættelsesmetoden for et år ad gangen. 19. december 2003 Holsteinsgade København Ø Telefon Telefax E-post itst@itst.dk Netsted CVR-nr Sagsbehandler Morten Petersen Telefon Telefax E-post mpe@itst.dk Sagsnr I overensstemmelse med 14, stk. 4, i samtrafikbekendtgørelsen træffes IT- og Telestyrelsens afgørelse for 2004 med udgangspunkt i det omkostningsgrundlag, der er fastlagt i medfør af 15 i samtrafikbekendtgørelsen med foretagne opdateringer som forudsat i 3, stk. 1, i LRAIC-bekendtgørelsen. Omkostningsgrundlaget offentliggøres på s hjemmeside på internettet på tidspunktet for nærværende afgørelse, jf. kongelig anordning af 20. november 2002 om, at detailindholdet i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden ikke indføres i Lovtidende og LRAIC-bekendtgørelsens 1, stk. 2. De foretagne ændringer i omkostningsgrundlaget som forudsat i 3, stk. 1, i LRAIC-bekendtgørelsen omfatter en opdatering af udstyrspriser, lønomkostninger samt afsatte mængder og prognoser i LRAIC-modellen. skal endvidere ud fra en vurdering af mulighederne for adgang til alternativ access-infrastruktur årligt fastsætte længden af den trappestige, som bestemmer, hvornår prisen for leje af ubestykkede infrastrukturstrækninger og andre net-elementer i abonnentnettene fuldt ud skal

2 udgøre en pris fastlagt efter LRAIC-omkostningsgrundlaget, jf. 2, stk. 5, i LRAIC-bekendtgørelsen. De af denne afgørelse omfattede samtrafikprodukter og delelementer heraf er angivet i LRAIC-bekendtgørelsens bilag 1 og 2. vil nedenfor gennemgå processen og de vurderinger, der ligger til grund for styrelsens opdatering af LRAIC-modellens omkostningsgrundlag. Opdatering af omkostningsgrundlag Udstyrspriser Opdateringen af udstyrspriserne foretages som en fremskrivning på baggrund af den forudsatte prisudvikling for de enkelte udstyrstyper, jf. 3, stk. 2, og bilag 9 i LRAIC-bekendtgørelsen. 1 Side 2 Lønomkostninger Opdateringen af lønomkostninger til teknikere, administrative medarbejdere og akademiske medarbejdere foretages som en fremskrivning ved anvendelse af den årlige procentvise stigning i Danmarks Statistiks lønindeks for den private sektor, jf. 3, stk. 3, i LRAIC-bekendtgørelsen. De senest tilgængelige oplysninger fra Danmarks Statistiks lønindeks for den private sektor viser en årsstigning på 3,7 pct. for 3. kvartal har på grundlag heraf opdateret lønomkostningerne ekskl. mark-up for de tre personaletyper, som indgår i hybridmodellen. 2 Afsatte mængder og prognoser Opdateringen af de afsatte mængder og prognoser foretages for de enkelte tjenester, som er omfattet af LRAIC-omkostningsgrundlaget, på baggrund af ITog Telestyrelsens vurdering af oplysninger indhentet herom fra TDC, jf. 3, stk. 4, og 4 i LRAIC-bekendtgørelsen. TDC indsendte den 1. oktober 2003 oplysninger vedrørende faktiske afsatte mængder for 2002 og 1. halvår 2003 samt estimerede afsatte mængder for hele 2003 for de enkelte tjenester, jf. 4 i LRAIC-bekendtgørelsen. Disse oplysninger har indgået i grundlaget for s vurdering af opdateringen af afsatte mængder og prognoser. 1 Opdateringen er i den eksisterende LRAIC-model konkret foretaget ved i arket model input i konsolideringsmodellen at ændre celle J626 fra 2002 til Opdateringen er konkret foretaget ved at gange cellerne J647-J649 i arket model input i konsolideringsmodellen med en faktor 1,037.

3 udsendte ved brev af 31. oktober 2003 styrelsens foreløbige vurderinger af de opdaterede mængder og prognoser til høring i branchen. havde ved høringsfristens udløb den 17. november 2003 modtaget svar herpå fra TDC og LRAIC-arbejdsgruppen (Tele 2, Telia, Orange, Worldcom, Tiscali og Cybercity). TDC oplyste ved brev af 17. november 2003, at styrelsens foreløbige vurderinger ikke giver selskabet anledning til bemærkninger. LRAIC-arbejdsgruppen anførte ved brev af 17. november 2003, at det på baggrund af de faktiske tal for 2002 kan konstateres, at estimaterne for de samlede trafikmængder for 2002, som indgik i s afgørelse af 20. december 2002, var for lave. Ifølge arbejdsgruppen har dette betydet, at priserne i LRAIC-modellen i 2002 er beregnet ud fra en for lille trafikvolumen, hvilket har forøget enhedsomkostningerne i modellen. Side 3 For at hverken TDC eller de øvrige udbydere fremover utilsigtet rammes af en sådan usikkerhed i s estimater, foreslår LRAICarbejdsgruppen, at der implementeres en mekanisme til udligning af forskellen mellem estimeret og faktisk trafik. Mekanismen foreslås udformet således, at de kvartalsvise betalinger for f.eks. koblet samtrafik opfattes som en a conto afregning igennem et givent år, hvorefter der foretages en slutafregning, når de faktiske mængder er kendt og implementeret i LRAIC-modellen. LRAIC-arbejdsgruppen opfordrer subsidiært til, at der i LRAIC-modellen benyttes trafikmængder for første halvdel af det seneste år summet med trafikmængden for sidste halvdel af forrige år. På denne måde benyttes de nyeste data for et 12-måneders forløb (aktuelt 1.H H 2002) uden at fremskrivning/estimering af mængder er nødvendig. skal som omtalt ovenfor i henhold til 14, stk. 4 og 5, i samtrafikbekendtgørelsen træffe afgørelse om maksimale priser efter LRAICprisfastsættelsesmetoden for et år ad gangen. Den af LRAIC-arbejdsgruppen foreslåede udligningsmetode ville i givet fald betyde, at s afgørelser i form af fastsættelse af maksimale priser i første omgang ville være foreløbige, og at en endelig afgørelse først ville kunne træffes bagudrettet, når de faktiske mængder er kendte. LRAIC-bekendtgørelsens 3 fastslår, hvorledes og på hvilket grundlag IT- og Telestyrelsen skal foretage den årlige opdatering af grundlaget for styrelsens årlige fastsættelse af LRAIC-priserne, jf. bekendtgørelsens 1-2. Det er IT- og Telestyrelsens vurdering, at disse bestemmelser samt bestemmelserne i samtrafikbekendtgørelsens ikke giver styrelsen hjemmel til at fravige den forvaltningsretlige hovedregel om, at styrelsens afgørelse er endelige, ved at træffe afgørelser om fastsættelse af LRAIC-priser således, at disse senere kan justeres med tilbagevirkende kraft.

4 har således ikke inden for de lovgivningsmæssige rammer for LRAIC-reguleringen mulighed for at imødekomme LRAIC-arbejdsgruppens forslag. LRAIC-arbejdsgruppens opfordring til, at der i opdateringen af LRAIC-modellen anvendes mængder for 2. halvdel af 2002 og 1. halvdel af 2003, ses ligeledes ikke at være i overensstemmelse med 3-4 i LRAIC-bekendtgørelsen, som er refereret ovenfor. Spørgsmålet om valg af den relevante periode for opdatering af mængder har tidligere været genstand for behandling i LRAIC-processen. Som det også fremgår af s afgørelse af 20. december 2002, er det styrelsens vurdering, at en fremadrettet prisfastsættelsesmetode som LRAIC bør anvende data, der så vidt muligt er opdaterede. Det er fortsat ikke styrelsens vurdering, at anvendelse af data fra f.eks. 2. halvår 2002 og 1. halvår 2003 til at fastsætte priser for 2004 i givet fald ville leve op til dette krav. Side 4 Anvendelse af data fra 2. halvår 2002 ville således betyde, at afgørelsen ville være baseret på oplysninger, som er op til 1½ år gamle på tidspunktet for afgørelsens ikrafttræden. Dette finder styrelsen ikke i tilstrækkeligt omfang sikrer, at der tages hensyn til en forventet udvikling. Styrelsen skal samtidig fremhæve, at faktiske trafiktal fra 3. kvartal 2003 har indgået i styrelsens vurderinger i forbindelse med fastsættelsen af estimater for trafikmængder i nærværende afgørelse, jf. nedenfor. har selvsagt en ønske om så præcist som muligt at estimere den mængdemæssige afsætning, som lægges til grund for styrelsens afgørelser. I telesektoren, hvor udviklingen går meget stærkt, vil der dog i sagens natur kunne forekomme afvigelser fra styrelsens forventninger til afsætningen af de tjenester, som indgår i omkostningsgrundlaget for LRAIC. Formålet med at udsende styrelsens foreløbige vurderinger til høring i branchen har derfor også været at sikre det bedst mulige grundlag for fastsættelsen af de estimater, som vil skulle indgå i nærværende afgørelse. Ud over de ovenfor anførte generelle bemærkninger indeholdt LRAICarbejdsgruppens høringssvar af 17. november 2003 kommentarer til række af de estimater, som indgår i styrelsens opdatering af LRAIC-modellen. For en gennemgang heraf og styrelsens stillingtagen hertil henvises der til den nærmere redegørelse for de opdaterede mængder og prognoser nedenfor. offentliggjorde den 1. december 2003 på styrelsens netsted et udkast til afgørelse om maksimale priser for 2004 efter LRAIC-metoden samt en opdateret udgave af LRAIC-hybridmodellen. I afgørelsesudkastet indgik desuden en behandling af de bemærkninger, som havde modtaget i forbindelse med høringen over styrelsens foreløbige vurderinger af de opdaterede mængder og prognoser, jf. ovenfor.

5 Branchen blev ved brev af 1. december 2003 anmodet om senest den 11. december 2003 at fremkomme med eventuelle bemærkninger hertil. TDC har ved brev af 11. december 2003 fremsendt bemærkninger til afgørelsesudkastet vedrørende de afsatte mængder og prognoser i hybridmodellen. TDC s bemærkninger er kommenteret nedenfor. LRAIC-arbejdsgruppen har ved brev af 9. december 2003 oplyst, at den på det foreliggende grundlag ikke har yderligere bemærkninger. har ikke modtaget bemærkninger til afgørelsesudkastet fra den øvrige del af branchen. Trafikmængder i det overordnede net Side 5 Den i 3, stk. 1, i LRAIC-bekendtgørelsen forudsatte opdatering af LRAIComkostningsgrundlaget indebærer, at de estimerede trafikmængder i det overordnede net for 2002, som indgik i styrelsens LRAIC-afgørelse af 20. december 2002, erstattes med nye estimater for s foreløbige estimater for 2003 for trafikmængder i det overordnede net blev som omtalt ovenfor sendt i høring i branchen den 31. oktober LRAIC-arbejdsgruppen har til s foreløbige estimater i høringssvar af 17. november 2003 anført: At det estimerede fald i Nationale kald i 2003 i forhold til 2002 (13,7 pct. på minutter og 14,7 pct. på antal opkald) er drastisk og ikke i overensstemmelse med oplysninger i TDC s regnskabsmeddelelse for 3. kvartal Arbejdsgruppen henviser til, at det på side 7 i regnskabsmeddelelsen fremgår, at det samlede antal fastnetminutter blev reduceret med 6,5 pct. fra 3. kvartal 2002 til 3. kvartal Det anføres på denne baggrund, at der er sket en opbremsning i faldet på telefoni, og at der ikke findes belæg for en større nedsættelse på Nationale kald end 7 pct. At der for de estimerede mængder er sket meget store forskydninger for minutter og opkald mellem Lokal samtrafik og Samtrafik eget område fra 2002 til LRAIC-arbejdsgruppen kan ikke få øje på forhold, der berettiger denne forskydning. En sådan forskydning kunne opstå, hvis operatørerne udbyggede antallet af lokale samtrafikpunkter. Dette er imidlertid kun sket i meget ringe omfang efter implementeringen af LRAIC-priserne. At estimaterne for ændringer i mobiltelefoni for kategorierne Fastnet til mobil og Mobil til fastnet ikke er i overensstemmelse med: o markedsudviklingen, jf. s telestatistik for 1. halvår 2003, side 21, hvor væksten har været på 18% fra 1. halvår 2002 til 1. halvår 2003, o med styrelsens egne prognoser, hvor væksten er væsentlig højere, og

6 o med udviklingen i TDC, jf. Regnskabsmeddelelse for 3. kvartal 2003, side 8, hvor det fremgår, at TDC har oplevet en trafikstigning på 15,9 pct. LRAIC-arbejdsgruppen foreslår på denne baggrund en vækst på 15 pct. for Fastnet til Mobil og Mobil til Fastnet. skal indledningsvis bemærke, at styrelsens foreløbige estimater, som blev sendt i høring den 31. oktober 2003, tog udgangspunkt i udviklingen i de faktiske trafikmængder i perioden fra 1999 til og med 1. halvår med særlig vægt på perioden Oplysninger indeholdt i TDC s regnskabsmeddelelse for 3. kvartal 2003, som blev udsendt den 4. november 2003, indgik således ikke i styrelsens vurderinger i denne forbindelse. Side 6 På baggrund af en gennemgang af TDC s regnskabsmeddelelse for 3. kvartal 2003 er det styrelsens samlede vurdering, at disse nye oplysninger ikke understøtter LRAIC-arbejdsgruppens anbringender for så vidt angår en ændring af estimaterne for tjenesten Nationale kald. finder det således ikke umiddelbart retvisende at sammenligne det af styrelsen estimerede minutfald i Nationale kald på 13,7 pct. med TDC s oplysninger i regnskabsmeddelelsen for 3. kvartal om, at det samlede antal fastnetminutter er faldet med 6,7 pct. Det samlede antal estimerede fastnetminutter for 2003, som priserne i LRAICmodellen skal udregnes på grundlag af, er mio., jf. nedenfor. Det tilsvarende faktiske tal for 2002 var mio. minutter. Der er dermed tale om et estimeret samlet fald på ca. 5,1 pct., hvilket ligger under TDC s kvartalsoplysninger. Det skal i denne sammenhæng dog bemærkes, at vurderer, at opgørelsen af fastnetminutter i LRAIC-sammenhæng inkluderer flere tjenester, end der er medtaget i TDC s regnskabsmeddelelse. Opgørelserne er dermed ikke fuldstændigt sammenlignelige. På side 8 i TDC s regnskabsmeddelelse for 3. kvartal 2003 fremgår det, at det indenlandske detailsalg af taleminutter faldt med 12,7 pct. i forhold til 3. kvartal vurderer umiddelbart, at denne opgørelse er en vigtig indikator for udviklingen i Nationale kald i 3. kvartal Det fremgår af de faktiske tal for Nationale kald, som TDC har indsendt til styrelsen, at der fra 1. halvår 2002 til 1. halvår 2003 er sket et fald i afsatte minutter på ca. 16 pct. Sammenholdes dette med 1) TDC s nye trafikoplysninger for 3. kvartal 2003, 2) styrelsens vurderinger angående trafikfald i 4. kvartal 2003 samt 3) trafikkens sæsonmæssige fordeling, er det ikke styrelsens vurdering, at der er grundlag for at ændre styrelsens estimat for Nationale kald.

7 For så vidt angår LRAIC-arbejdsgruppens bemærkninger til trafikforskydningerne mellem Lokal samtrafik og Samtrafik eget område, kan det oplyses, at denne forskydning allerede optræder for de faktiske trafiktal for 1. halvår 2003, som TDC har indsendt til. I styrelsens estimat for hele 2003 er denne faktiske fordeling bibeholdt således, at Lokal samtrafik i begge tilfælde udgør ca. 66 pct. af den samlede samtrafik. På baggrund af LRAIC-arbejdsgruppens bemærkninger har styrelsen anmodet TDC om at bekræfte rigtigheden af de faktiske trafiktal for Lokal samtrafik og Samtrafik eget område, som selskabet indsendte ved brev af 1. oktober TDC er den 18. november 2003 vendt tilbage med bekræftelse herpå og har ved samme lejlighed oplyst, at disse trafikoplysninger direkte er baseret på samme data, som er brugt ved afregning mellem TDC og de øvrige selskaber. Side 7 finder på denne baggrund ikke anledning til at foretage ændringer i estimaterne for Lokal samtrafik og Samtrafik eget område. For så vidt angår LRAIC-arbejdsgruppens forslag til at ændre estimaterne for tjenesterne Fastnet til mobil og Mobil til fastnet, skal styrelsen bemærke, at forslaget dels er begrundet ud fra udviklingen i den samlede mobiltrafik og dels ud fra s mere langsigtede prognoser, som ligeledes indgår i omkostningsgrundlaget ved fastsættelsen af LRAIC-priser. Alt andet lige ville en vækst på mobilområdet føre til yderligere trafik både fra fastnet til mobil og fra mobil til fastnet. Der skal imidlertid tillige tages højde for det forhold, at den samtidige nedgang på fastnetområdet har den modsatte effekt. Styrelsens estimat for Fastnet til mobil og Mobil til fastnet er primært foretaget med udgangspunkt i de respektive faktiske trafikmængder for 1. og 2. halvår 2002 samt 1. halvår Styrelsen vurderer ikke, at dette talmæssige grundlag giver anledning til at ændre disse estimater. er imidlertid enig med LRAIC-arbejdsgruppen i, at disse estimater skal afspejles i styrelsens langsigtede prognose for de trafikafhængige tjenester i det overordnede net. Styrelsen har på baggrund heraf foretaget en nedjustering af prognoserne for de pågældende tjenester, jf. tabel 5 nedenfor. For så vidt angår øvrige estimater for tjenester, som indgår i det overordnede net, og som ikke er kommenteret af LRAIC-arbejdsgruppen, har foretaget en fornyet gennemgang af styrelsens estimerede trafikmængder for 2003 bl.a. på baggrund af oplysningerne fra TDC s regnskabsmeddelelse for 3. kvartal herunder specielt vedrørende udviklingen for fastnetminutter fra international trafik. Denne fornyede gennemgang gav i styrelsens udkast til afgørelse anledning til, at trafikmængderne hhv. opkald for tjenesterne International ind, International ud, International transit og Mobil til international blev opjusteret med mellem 3,6 pct. og 7,3 pct. hhv. 2,8 pct. og 7,8 pct.

8 TDC har i selskabets høringssvar til afgørelsesudkastet anført, at stigningen i international fastnettrafik fra 3. kvartal 2002 til 3. kvartal 2002, som fremgår af selskabets regnskabsmeddelelse, udelukkende skyldes en stigning i International transit på 15 pct. Antallet af minutter for tjenesterne International ind, International ud, og Mobil til international er derimod faldet med henholdsvis 6 pct., 8 pct. og 3 pct. fra 3. kvartal 2002 til 3. kvartal har på baggrund af TDC s oplysninger foretaget en genberegning af de estimeret trafikmængder for international fastnettrafik i Styrelsens estimater er gengivet nedenfor i tabel 1. 3 Tabel 1. Estimat for trafikmængderne i det overordnede net i 2003 Tjeneste 2003 Estimat mio. min Estimat mio. opkald Nationale kald IN Internet IN Basic andre IN avanceret Duét til fastnet Duét til mobil Duét til VMS International ind International ud International transit Operatørtjenester Lokal samtrafik Samtrafik eget område Samtrafik andet område Samtrafik transit eget område Samtrafik transit andet område 12 4 Fastnet til mobil Mobil til fastnet Mobil til international Side 8 Det bemærkes, at antal minutter og opkald for tjenesten Nationale kald i hybridmodellen yderligere er opdelt på nationale og lokale kald, hvor fordelingen fra styrelsens afgørelse i 2002 med henholdsvis 60 pct. på lokale kald og 40 pct. på nationale kald er fastholdt. Opdatering af kapacitetsafhængige tjenester i accessnettet På samme måde som for de trafikafhængige tjenester indebærer opdateringen af LRAIC-omkostningsgrundlaget, at den estimerede kapacitet i accessnettet, som indgik i styrelsens LRAIC-afgørelse gældende for 2003, skal erstattes med nye estimater for I LRAIC-hybridmodellen er styrelsens estimater for 2003 konkret indsat i cellerne G10- G29 hhv. H10-H29 i arket Produktdata-input i core-modellen.

9 LRAIC-arbejdsgruppen har til s foreløbige estimater for de kapacitetsafhængige tjenester, som blev sendt i høring i branchen den 31. oktober 2003, anført, at estimaterne for faste kredsløb bør opjusteres i overensstemmelse med s langsigtede prognoser herfor, jf. nedenfor. LRAIC-arbejdsgruppen påpeger endvidere, at antallet af datalinier er faldet med 75 pct. i forhold til estimaterne for 2002, som indgik i LRAIC-modellen ved fastsættelsen af priserne for Gruppen antager, at der er tale om en fejl, der vil blive rettet i den endelige opdatering. s estimat for 2003 for de kapacitetsafhængige tjenester tager afsæt i den faktiske udvikling i perioden fra 1999 til og med 1. halvår 2003 med særlig vægt på perioden De faktiske tal pr. 31. december 2002 og 30. juni 2003 viser, at der over denne periode er sket et fald i den anvendte kapacitet af kobberpar til analoge faste kredsløb og faste kredsløb under 2 Mbit/s på henholdsvis 4,9 pct. og 5,4 pct. Side 9 I styrelsens estimat for hele 2003 er det vurderet, at denne halvårsudvikling vil fortsætte lineært. Den prognose som LRAIC-arbejdsgruppens henviser til skal danne grundlag for en opjustering af antallet af faste kredsløb, vedrører non-pstn kapacitet i det overordnede net. finder på denne baggrund ikke anledning til at ændre estimaterne for faste kredsløb i accessnettet. For så vidt angår kapaciteten til datatjenester, har TDC den 24. november 2003 overfor oplyst, at selskabets interne registreringssystemer ikke understøtter en direkte kobling mellem de afsatte datatjenester og de afsatte fysiske accessforbindelser i TDC's net til brug for datatjenester. Der er derfor både i TDC s opgørelse for 2002 og for 2003 foretaget et skøn over antallet af kobberlinier, som anvendes til dataforbindelser i accessnettet. Efter TDC s vurdering giver opgørelsen for 2003, hvor antallet er reduceret væsentligt, et mere korrekt billede af virkeligheden. har efterfølgende anmodet TDC om overfor styrelsen at begrunde og sandsynliggøre, at selskabets skøn for 2003 angående antallet af kobberlinier, som anvendes af datatjenester, er retvisende. Endvidere er TDC blevet anmodet om at forklare årsagerne til den markante afvigelse fra skønnet for TDC har hertil oplyst, at det ikke er muligt umiddelbart at begrunde selskabets estimater yderligere. har på denne baggrund valgt at fastsætte LRAIC-priser for 2004 på grundlag af estimatet på kobberlinier til datatjenester, som indgik i styrelsens afgørelse af 20. december 2002.

10 Resultaterne af s vurderinger fremgår af tabel 2. 4 Tabel 2. Estimat for kobberpar og fiberpar i accessnettet Estimeret pr. 31/12-03 Antal Antal kobberpar i brug for hver af geotyperne: Storby By Land A Land B I alt Antal fiberpar i brug for hver af geotyperne: Storby By Land A 216 Land B 0 I alt Antal kobberpar i brug pr. tjeneste fordelt på : PSTN ISDN ISDN XDSL Rå kobber Analoge faste kredsløb 64 kbit/s ækvivalenter Faste kredsløb (<= 2 Mbit/s) 64 kbit/s ækvivalenter Faste kredsløb (> 2 Mbit/s) 2 Mbit/s ækvivalenter 0 Kabel-tv (kunder) 0 Datatjenester (linier) I alt Side 10 Hybridmodellen anvender en omregningstabel for kobberpar pr. tjeneste. På grundlag af TDC s faktiske afsætningstal for faste kredsløb for 2003 er denne omregningstabel blevet opdateret. Resultaterne er vist nedenfor i tabel 3. 4 De opdaterede mængder i tabel 2 og tabel 3 nedenfor er indsat i regnearket I_network demand i delmodellen for access.

11 Tabel 3. Antal kobberpar pr. tjeneste Tjeneste Estimeret pr. 30/06-03 PSTN 1,0 ISDN 2 1,0 ISDN 30 2,0 XDSL 0,2 Rå kobber 1,0 Analoge faste kredsløb 64 kbit/s ækvivalenter 1,3 Faste kredsløb (<= 2 Mbit/s) 64 kbit/s 1,8 ækvivalenter Faste kredsløb (> 2 Mbit/s) 2 Mbit/s ækvivalenter - Kabel-tv (kunder) - Datatjenester (linier) 1,6 Side 11 Access-modellen indeholder endvidere data vedrørende længden af anvendt fiber - opdelt på ringe og stik - som opdateres årligt på grundlag af styrelsens vurderinger af data indhentet fra TDC. De opdaterede mængder er gengivet nedenfor i tabel 4. 5 Tabel 4. Anvendt fiber opdelt på geotype og kabelstørrelse Antal estimeret pr. 31/12-03 Storby km By km Land A Km Land B km Ringe: 6 par pr. kabel par pr. kabel par pr. kabel par pr. kabel par pr. kabel Stik: 6 par pr. kabel par pr. kabel par pr. kabel par pr. kabel par pr. kabel Prognose for trafikmængder i det overordnede net I forbindelse med opdateringen af trafikmængder i LRAIC-modellen skal IT- og Telestyrelsen udarbejde en prognose for trafikmængderne for 1, 2, 3, 5 år frem i tiden, jf. bilag 7 i LRAIC-bekendtgørelsen. 5 De opdaterede mængder er indsat i kalibreringssektionen i arket I_Fibre i delmodellen for access,

12 I lighed med hvad der var tilfældet i forbindelse med LRAIC-afgørelsen af 20. december 2002, er udarbejdelsen af prognosen sket med udgangspunkt i sammenhængen mellem trafikmængden i TDC s fastnet og den makroøkonomiske variabel endelig indenlandsk anvendelse, jf. figur 1. Figur 1. Udviklingen i TDC s fastnettrafik samt den endelige indenlandske anvendelse i Danmark (Indeks 1997=100) Side Trafik indeks Indenlandsk anvendelse indeks Prognose Kilde: TDC, TDC s årsrapporter samt Finansredegørelse Det ses af figuren, at trafikken i perioden fra 1990 til 1997 har fulgt udviklingen i den endelige indenlandske anvendelse, der er et makroøkonomisk mål for den indenlandske aktivitet i Danmark (omfatter bl.a. privat og offentligt forbrug og investeringer). Efter 1997 har trafikvæksten været betydeligt større end væksten i den indenlandske aktivitet i Danmark. Efter 1999 er der sket et ikke ubetydeligt fald i trafikken. Det er s vurdering, at mervæksten i trafikken i særskilt kan tilskrives gennembruddet for internet (særligt dial-up modemtrafik), og at nedgangen - specielt fra 2001 og fremefter - kan tilskrives fremgang for bredbåndsforbindelser og dermed den gradvise migrering af dial-up trafikken til dedikerede datanet. Da der i perioden før 1997 har kunnet konstateres en tæt sammenhæng mellem trafikvæksten og den indenlandske aktivitet, har på baggrund af denne antagelse estimeret prognosen for TDC s trafik som angivet i figur 1. Det er således antaget, at trafikvolumen i 2008 vil vende tilbage til et niveau, der svarer til, at sammenhængen med den indenlandske aktivitet fra genetableres. Dette indebærer en gennemsnitlig årlig nedgang i trafikken fra 2003 til 2008 på ca. 4,4 pct. Prognosen for den endelige indenlandske anvendelse stammer fra Finansministeriets finansredegørelse 2002.

13 I forhold til s LRAIC-afgørelse af 20. december 2002, hvor det blev antaget, at sammenhængen mellem trafikmængden og den endelige indenlandske anvendelse ville blive genetableret i 2007, antages dette nu først at ville ske i Dette skyldes, at det faktiske fald i trafikmængden i 2002 blev mindre end forventet. har på baggrund af den forventede udvikling for den samlede trafik foretaget en fremskrivning af de enkelte trafiktypers udvikling ved at antage, at vækstrater og tendenser i de enkelte trafiktyper fra 2000 til 1. halvår 2003 samt fordelingen heraf fortsætter fra 2003 til Resultatet af denne udvikling er illustreret i figur 2. Figur 2. Forventet udvikling i fordelingen af trafikken Side % 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Lokale & Nationale opkald IN i alt Samtrafik i alt International trafik i alt Øvrig trafik i alt Fremskrivningen indebærer, at: De lokale og nationale opkaldsandele forudsættes at falde fra ca. 29 pct. i 2003 til ca. 26 pct. i Samtrafikkens andel er forudsat at være uændret på ca. 40 pct. i hele periode (svarende til niveauet i ). IN-trafikkens andel er forudsat at stige fra ca. 9 pct. i 2003 til ca. 10,5 pct. i Den internationale trafiks andel forudsættes at stabilisere sig på ca. 9 pct. i hele perioden. Den øvrige trafik forudsættes at stige fra ca. 14 pct. i 2003 til ca. 15 pct. i 2008.

14 Prognoserne for år 1, 2, 3, 5 er vist i tabel 5 nedenfor, hvor det bemærkes, at kolonnerne viser de akkumulerede procentvise ændringer i trafikken i forhold til udgangsåret Tabel 5. Prognoser for de trafikafhængige tjenester i det overordnede net Information Celle (2004) (2005) (2006) (2008) J11-M11 Nationale kald J12-M12 IN Internet J13-M13 IN Basic andre J14-M14 IN avanceret J15-M15 Duét til fastnet J16-M16 Duet til mobil J17-M17 Duet til VMS J18-M18 International ind J19-M19 International ud J20-M20 International transit J21-M21 Operatørtjenester J22-M22 Lokal samtrafik J23-M23 Samtrafik eget område J24-M24 Samtrafik andet område J25-M25 Samtrafik transit eget område J26-M26 Samtrafik transit andet område J27-M27 Fastnet til mobil J28-M28 Mobil til fastnet J29-M29 Mobil til international Side 14 skal bemærke, at negative prognoser i modellen i praksis indebærer, at nettet ikke dimensioneres til ekstra kapacitet for at tage hensyn til et fremtidigt større behov. Til prognoserne for de enkelte trafiktyper skal det endvidere bemærkes, at disse er udarbejdet under hensyntagen til de ændringer, som er foretaget for trafikestimaterne for 2003 ovenfor. LRAIC-arbejdsgruppen har i gruppens høringssvar af 17. november 2003 anført, at styrelsen er for pessimistisk i fremskrivningerne, og at udviklingen ikke kan forventes at følge den indenlandske anvendelse allerede fra s antagelse om, at sammenhængen mellem trafikmængden og den endelige indenlandske anvendelse vil blive genetableret i 2008, er først og fremmest baseret på en fremskrivning af de samlede trafikfald, som har fundet sted i perioden fra Styrelsen er opmærksom på, at denne antagelse er særdeles følsom overfor udvikling af nye teknologier m.v. Det er imidlertid svært at vurdere og 6 Den opdaterede prognose for trafikafhængige tjenester er indsat i arket Product Data i core-modellen i de celler, som er angivet i tabel 5.

15 kvantificere disse usikkerhedsfaktorer, hvorfor styrelsen på det foreliggende grundlag har valgt at fastholde antagelsen om, at udviklingen vil følge den indenlandske anvendelse fra og med Som nævnt ovenfor har styrelsen allerede hermed antaget, at genetableringen af sammenhængen mellem trafikmængden og den endelige indenlandske anvendelse sker et år senere i forhold til styrelsens LRAIC-afgørelse af 20. december Prognose for kapacitetsafhængige tjenester Der indgår i LRAIC-hybridmodellens core-model vækstrater for en række kapacitets- og linieafhængige tjenester. Der tages hensyn til væksten to år frem for PSTN, ISDN 2, ISDN 30 og Non-PSTN i det overordnede net. LRAIC-arbejdsgruppen har i høringssvaret af 17. november 2003 anført, at det estimerede fald for ISDN-tjenester er meget markant i forhold til de fald, som fremgår af telestatistikken for 1. halvår Side 15 Arbejdsgruppen finder det endvidere problematisk, at har nedjusteret prognosen for Non-PSTN til 105 pct. uden samtidig at have taget højde for det ekstra krav til kapacitet på 110 pct. for en toårig periode, som blev fastsat ved den første LRAIC-afgørelse gældende for Arbejdsgruppen anfører således, at styrelsens fastsættelse af prognoser for Non-PSTN frem til 2005 bør tage udgangspunkt i 2003-niveauet på 105 pct. I TDC s høringssvar af 11. december 2003 til styrelsens udkast til afgørelse anføres det, at de negative vækstantagelser for ISDN 2 og ISDN 30 ikke er korrekte. Selskabet henviser i denne forbindelse til s telestatistik, hvoraf det fremgår, at vækstraten for ISDN 30 fortsat er positiv, og at vækstraten for ISDN 2 ikke er så negativ som antaget af. TDC forstår endvidere ikke, hvorfor en negativ prognose kan påvirke resultaterne i hybridmodellen henset til, at modellen bør dimensioneres efter det største kapacitetsbehov enten nu eller i den fremtidige periode, som prognosen dækker. skal hertil bemærke, at prognosen for Non-PSTN kapacitet angiver forholdet mellem kapaciteten om to år og kapaciteten i den opdaterede LRAIC-hybridmodel. Prognosen er baseret på væksten i faste kredsløb mellem forskellige lokalcentraler i årene ifølge s teleårbøger, hvor der dog er lagt mest vægt på udviklingen i perioden I forbindelse med opdateringen af hybridmodellen indhenter ikke opdaterede tal for Non-PSTN kapacitet i det overordnede net fra TDC. Niveauet, som den toårige prognose skal opdateres ud fra, fremrulles således ikke automatisk ved, at der årligt indsættes nye opdaterede tal. er på denne baggrund enig med LRAIC-arbejdsgruppen i, at der ved fastsættelsen af den toårige prognose for Non-PSTN bør tages højde for det ekstra krav til kapacitet på 110 pct. for en toårig periode, som blev fastsat ved den første LRAIC-afgørelse gældende for Styrelsen er ligeledes på det

16 foreliggende grundlag enig med LRAIC-arbejdsgruppen i, at et 2003-niveau på ca. 105 pct. vil være et retvisende udgangspunkt. Prognosen for Non-PSTN kapacitet frem til 2005 er derfor fastsat til 110 pct. i den opdaterede hybridmodel. s prognoser for PSTN, ISDN 2 og ISDN 30 er baseret på den faktiske udvikling i perioden for antal kobberlinier i brug som oplyst af TDC, hvor der dog er lagt størst vægt på udviklingen fra ultimo 2002 til og med 1. halvår For ISDN 2 har TDC ved brev af 1. oktober 2003 oplyst, at der i TDC s net (inkl. internt anvendte linier og engros- og detailsalg) har været et faktisk fald på ca. 2,7 pct. fra ultimo 2002 til medio I styrelsens prognose på 11 pct. er det antaget, at denne halvårsudvikling vil fortsætte over de næste 2 år. Ifølge tabel 2 i s telestatistik for 2. halvår 2003 er antallet af ISDN 2 abonnementer i hele markedet faldet med 2,6 pct. fra ultimo 2002 til medio Den samlede markedsudvikling på ISDN 2 ses således ligeledes ikke at være i modstrid med styrelsen prognose på -11 pct. over de næste to år. IT- og Telestyrelsen finder på dette grundlag ikke anledning til at ændre prognosen for ISDN 2. Side 16 For kobberpar i brug til ISDN 30 (inkl. Flex-ISDN) har TDC ved brev af 1. oktober 2003 oplyst, at der i TDC s net har været et faktisk fald på ca. 1,3 pct. fra ultimo 2002 til medio I styrelsens udkast til afgørelse var det antaget, at denne halvårsudvikling ville fortsætte over de næste 2 år, hvilket resulterede i prognosen på -6 pct. Ifølge tabel 2 i telestatistikken for 2. halvår 2003 er antallet af ISDN 30 og Flex- ISDN abonnementer - som ligeledes er baseret på ISDN 30 - i hele markedet imidlertid steget med ca. 6,5 pct. fra ultimo 2002 til medio har - henset til, at både LRAIC-arbejdsgruppen og TDC med henvisning til markedsudviklingen har påpeget, at styrelsens prognose for ISDN 30 er for negativ - valgt at ændre denne fra -6 pct. til 0 pct. Det skal bemærkes, at denne ændring ingen effekt har for de beregnede priser i LRAIC-modellen, jf. nedenfor. er enig med TDC i, at LRAIC-modellen bør dimensioneres efter det største kapacitetsbehov i den periode, som en given prognose dækker. En negativ prognose for PSTN, ISDN 2 og ISDN 30 vil således ikke skulle påvirke resultaterne i hybridmodellen. For PSTN er dette sikret ved, at modellen automatisk erstatter en negativ prognose med 0. For ISDN 2 og ISDN 30 er denne funktionalitet ikke indbygget i modellen, men foretages manuelt. IT- og Telestyrelsen har derfor i denne sammenhæng anvendt værdien 0 pct. som input i hybridmodellen for både ISDN 2 og ISDN 30.

17 I tabel 6 nedenfor er vist resultatet af s prognose samt de input, som anvendes i hybridmodellen. 7 Tabel 6. Prognose for linieafhængige tjenester Celle Information Prognose +2 (2005) Anvendt værdi i modellen J38 PSTN -3% 0% J40 ISDN2-11% 0% J41 ISDN30 0% 0% J187-J193 Non-PSTN kapacitet 110% 110% Resultater af LRAIC-hybridmodellen LRAIC-hybridmodellen er i overensstemmelse med samtrafikbekendtgørelsens 14, stk. 4, og kongelig anordning af 20. november 2002 om, at detailindholdet i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden ikke indføres i Lovtidende og LRAICbekendtgørelsen, offentliggjort på s netsted ( på tidspunktet for nærværende afgørelse. Modellens resultater er vist i tabel 7-10 nedenfor. Side 17 Tabel 7. Trafikafhængige priser for udveksling af trafik - øre - Minut Opkald Lokal samtrafik 2,36 1,97 Regional samtrafik 3,40 2,87 Landsdækkende samtrafik 4,29 3,76 Samtrafik i forbindelse med indenlandske offentlige 2,76 2,04 mobilnet indenfor område 1 Samtrafik i forbindelse med indenlandske offentlige 3,67 2,94 mobilnet mellem områder 1 Transit indenfor område 0,76 1,04 Transit mellem områder 1,67 1,94 1 Fastlægges som prisen for transit tillagt 2 øre pr. minut og 1 øre pr. opkald. Tabel 8. Faste afgifter for udveksling af trafik - kr. - Oprettelse Drift (pr. år) Fast operatørvalg (stk. pris) 43 Regionale og internationale samtrafikpunkter incl. samtrafikbundter Lokalt samtrafikpunkt incl. Samtrafikbundter Samtrafikkapacitet Den opdaterede prognose for linieafhængige tjenester er indsat arket Hybrid Technical Input i core-modellen i de celler, som er angivet i tabel 6.

18 Tabel 9. Priserne for leje af ubestykkede infrastrukturstrækninger og andre netelementer i abonnentnettene - kr. - Rå kobber Delt rå kobber Oprettelse Opsætning af Nettermineringspunkt 514 Drift (pr. år) Tabel 10. Fælles udnyttelse af bygninger, centraludstyr m.v. - kr. - Oprettelse Drift (pr. år) Stativplads (1,5 m 2 ) Strømforsyning 48 VDC 16 A udtag incl. Forbrug Strømforsyning 230 VAC (net) 10 A udtag incl. forbrug Strømforsyning 230 VAC (net) 10 A udtag service-stik par koaksialtrunk (pr. 10 m kabel) par koaksialtrunk (installation) par koaksialtrunk (pr. 10 m kabel) par koaksialtrunk (installation) parkabel (pr. 10 m kabel) parkabel (installation) parkabel (pr. 10 m kabel) parkabel (installation) In-span lyslederkabel (48 fibre) (pr. 10 m kabel) In-span lyslederkabel (48 fibre) (installation) Varslet ledsaget adgang (timepris) 338 Side 18 Modellens resultater kan for faste afgifter for udveksling af trafik (tabel 8) og fælles udnyttelse af bygninger, centraludstyr mv. (tabel 10) indgå direkte i TDC s respektive standardaftaler gældende pr. 1. januar For så vidt angår leje af ubestykkede infrastrukturstrækninger og andre netelementer i abonnentnettene (tabel 9), kan priserne for oprettelse og opsætning af nettermineringspunkt ligeledes umiddelbart indarbejdes i standardtilbudene for rå kobber og delt rå kobber gældende pr. 1. januar Prisen for drift pr. år for både rå kobber og delt rå kobber blev i IT- og Telestyrelsens afgørelse af 20. december 2002 i overensstemmelse med samtrafikbekendtgørelsens 16, stk. 1, jf. LRAIC-bekendtgørelsen 2, stk. 2, for det første år (2003) fastsat som de priser, der indgår i de pr. 1. oktober 2002 gældende standardtilbud fra udbydere af offentlige telenet eller teletjenester, der er forpligtede til at stille samtrafikprodukter til rådighed til priser beregnet efter LRAIC-prisfastsættelsesmetoden. Prisen pr. år for drift af rå kobber og delt rå kobber blev på baggrund heraf for 2003 fastsat til hhv. 740 kr. og 370 kr. I henhold til 16, stk. 1, i samtrafikbekendtgørelsen skal priserne herefter øges gradvist, så de efter en periode udgør en LRAIC-pris fastlagt med udgangspunkt i genanskaffelsesværdierne ved etablering af et nyt accessnet.

19 fastsætter i henhold til 2, stk. 5, i LRAIC-bekendtgørelsen årligt overgangsperiodens længde på baggrund af vurderinger af adgangen til alternativ accessinfrastruktur. Som der nærmere redegøres for nedenfor, har i forbindelse med nærværende afgørelse fastholdt overgangsperiodens længde til 7 år regnet fra 1. januar I overensstemmelse med 2, stk. 3, i LRAIC-bekendtgørelsen fastsættes priserne for drift pr. år for rå kobber og delt rå kobber pr. 1. januar 2004, som de gældende maksimale priser pr. 1. januar 2003 (hhv. 740 kr. og 370 kr.) tillagt forskellen mellem LRAIC-priserne, som fremgår af tabel 9 (hhv. 948 og 474), og de gældende maksimale priser pr. 1. januar 2003 divideret med 1 plus det tilbageværende antal år af overgangsperioden (6 år). Priserne pr. 1. januar 2004 for leje af ubestykkede infrastrukturstrækninger og andre netelementer i abonnent nettene er derfor fastsat som vist i tabel 11. Side 19 Tabel 11. Priserne for leje af ubestykkede infrastrukturstrækninger og andre netelementer i abonnentnettene fra 1. januar kr. - Rå kobber Delt rå kobber Oprettelse Opsætning af Nettermineringspunkt 514 Drift (pr. år) For så vidt angår udveksling af trafik (tabel 7), skal de beregnede modelresultater fordeles på høj- og lavtakstperioder, ligesom der skal differentieres mellem originerende trafik og terminerende trafik. s udmøntning af modellens resultater for udveksling af trafik er gennemgået nedenfor. Udmøntning af modellens resultater (udveksling af trafik) I henhold til 14, stk. 5, i samtrafikbekendtgørelsen fastsætter IT- og Telestyrelsen priser efter LRAIC-prisfastsættelsesmetoden. I forbindelse med styrelsens LRAIC-afgørelse af 20. december 2002 anførte både TDC og LRAIC-arbejdsgruppen, at der ikke bør ændres på den eksisterende prisstruktur. Parterne lagde i den forbindelse vægt på sammenhængen mellem højtakstperiodens afgrænsning og forholdet mellem taksterne i høj- og lavtakstperioderne på henholdsvis engros- og detailmarkedet. valgte på denne baggrund at imødekomme parternes ønsker angående udmøntning af modellens resultater. I forbindelse med nærværende afgørelse om fastsættelse af priser for 2004 har ITog Telestyrelsen ikke fundet anledning til at ændre herpå, hvorfor den oprindelige prisstruktur er fastholdt.

20 Til brug for styrelsen udmøntning har styrelsen indhentet opdaterede oplysninger fra TDC (sept. 2003) vedrørende trafikkens fordeling på - højtakstperioden (mandag-lørdag ) hhv. lavtakstperioden (øvrig tid), - access hhv. terminering. Styrelsen har på baggrund heraf udmøntet priserne for koblet samtrafik ud fra følgende forudsætninger: Højtakstperioden er mandag-lørdag Dette svarer til den nuværende definition på engros- og detailmarkedet og indebærer, at der er ca. 69 pct. af minutterne og ca. 66 pct. af opkaldene i højtakstperioden. Prisen i højtakstperioden er 1,89 gange prisen i lavtakstperioden for så vidt angår access og terminering. For så vidt angår transit er forholdet 2. Prisen på lokal access er 17 pct. større end prisen for lokal terminering, mens de øvrige priser for access og terminering er ens. Access antages at udgøre ca. 54 pct. af den samlede trafik. Side 20 I tabel 12 er vist resultaterne af disse forudsætninger. Tabel 12. Oversigt over de udmøntede LRAIC-priser Access Terminering Mobil transit Transit Minut - øre - Højtakst 1 Lavtakst Opkald Lokal 2,96 1,57 1,97 Indenfor område 3,99 2,11 2,87 Mellem områder 5,03 2,66 3,76 Lokal 2,53 1,34 1,97 Indenfor område 3,99 2,11 2,87 Mellem områder 5,03 2,66 3,76 Indenfor område 3,27 1,64 2,04 Mellem områder 4,35 2,17 2,94 Indenfor område 0,90 0,45 1,04 Mellem områder 1,98 0,99 1,94 1 Mandag-lørdag kl På helligdage takseres opkald som lavtakst. For så vidt angår produkterne samtrafik mod informations- og indholdstjenester med integreret taksering i TDC s net, jf. standardaftalen om udveksling af trafik, pkt. F, bilag A, skal prisen for terminering af trafik frem til TDC s IN-platform svare til prisen for lokal terminering. For så vidt angår trafik fra udenlandske udbyderes net til TDC s net, betales samme termineringsafgifter som for national telefoni, jf. standardaftalens pkt. B.3., bilag A, dvs. for terminering af trafik lokalt, indenfor område og mellem områder. Fastsættelse af overgangsperiode Overgangsperioden for indfasningen af LRAIC-bestemte forhøjelser på leje af ubestykkede infrastrukturstrækninger i accessnettet (rå kobber og delt rå kobber),

21 fastsættes hvert år i forbindelse med, at der træffes afgørelse om maksimale priser baseret på LRAIC-metoden. Overgangsperioden fastsættes afhængigt af adgangen til alternativ accessinfrastruktur, idet udgangspunktet herfor er en periode på 5 år eller længere, jf. samtrafikbekendtgørelsens 16, stk. 2. I forbindelse med s afgørelse af 20. december 2002 blev overgangsperioden for indfasning af LRAIC-bestemte forhøjelser på leje af ubestykkede infrastrukturstrækninger i accessnettet (rå kobber og delt rå kobber) fastsat til 7 år regnet fra 1. januar Fastsættelsen af overgangsperiodens længde blev foretaget på grundlag af bl.a. en vurdering af tilgængelighed samt markedsmæssig udbredelse af egentlig alternativ accessinfrastruktur til TDC s accessnet. I vurderingen indgik en forudsætning om, at en sådan alternativ accessinfrastruktur også giver adgang til samme funktionalitet som rå kobber, dvs. kan levere såvel tale som data. Side 21 gennemgik i den forbindelse status for såvel alternativ fastnetteknologi (coax-, fiber- og kobberkabler) som alternativ trådløs teknologi (FWA, WLAN, 3G/UMTS). Sammenfattende konkluderede, at adgangen til alternativ infrastruktur på dette tidspunkt endnu var begrænset. Samtidig blev det konstateret, at samtlige nævnte teknologier på længere sigt vil kunne udgøre reelle alternativer. For en række af disse teknologier vil dette dog kræve, at der sker en videreudvikling, således at der kan leveres både tale og data. udgav i oktober 2003 en ny rapport, som kortlægger status for hurtige adgangsveje til internettet i Danmark pr. medio FWA (Fixed Wireless Access) Styrelsens kortlægning af tilgængeligheden viser, at der i 65 pct. af kommunerne er opstillet antennepositioner. FWA-udbyderne tilbyder overvejende tjenester rettet mod små og mellemstore virksomheder, og kun i begrænset omfang mod private husstande. Der udbydes overvejende transmissionshastigheder på Mbit/s, dvs. hastigheder, som typisk overstiger det niveau, som er gældende for ADSL og kabelmodem. vurderer fortsat, at udbredelsen af FWA er begrænset. Af ITog Telestyrelsens Telestatistik fremgår det, at der ultimo 1. halvår 2003 er idriftsat FWA-forbindelser. Styrelsen er ikke bekendt med, at FWA anvendes til PSTN. Optiske fibre i abonnentnettene Anvendelse af fibre giver mulighed for en meget stor transmissionskapacitet - set i forhold til ADSL og kabelmodem. Etableringsomkostninger for fibre er imidlertid relativt høje sammenlignet med andre teknologier. Det er derfor

22 primært virksomheder og boligforeninger, som får etableret fiberløsninger via FTTB fiber to the building. FTTH fiber to the home udbydes fortsat i begrænset omfang i Danmark. Den markedsmæssige udbredelse af optiske fibre i accessnettet vurderes fortsat at være meget begrænset. WLAN WLAN anvendes til private lokalnet, lokalnet i virksomheder samt til offentlige lokale datanet (hot spots) og vil på sigt kunne udgøre et supplement til 3G/UMTS og GSM. Der er en stor vækst inden for privat og erhvervsmæssig udnyttelse af WLAN. vurderer fortsat, at udbredelsen af WLAN samlet set er begrænset. WLAN omfatter endvidere generelt set ikke adgang til taletelefoni. Side 22 Kabelbaseret LAN Et stigende antal større boligforeninger vælger ved etablering af internetadgang samtidig også at få mulighed for adgang til telefoni og evt. kabel-tv. Der anvendes kombinationer af fibre, coaxial- og kobberkabler (samt i nogle tilfælde også WLAN). Udbredelsen er samlet set fortsat begrænset. 3G/UMTS Der er udstedt 4 tilladelser til 3. generations mobilnet (3G). Under optimale forhold forventes der maksimalt at kunne opnås en kapacitet på op til 2 Mbit/s. Typisk vil den maksimale kapacitet dog ikke overstige 384 kbit/s. 3G/UMTS vil gøre det muligt at anvende tjenester, der er kendt fra fastnetteknologi, i mobilnet. Prisniveauet vil dermed kunne blive afgørende for udbredelsen. Tilladelseshaverne er forpligtet til at etablere dækning af 30 pct. af befolkningen ved udgangen af 2004 og 80 pct. ved udgangen af Ét mobilnet er ultimo 2003 taget i drift. Udbredelsen er fortsat meget begrænset. Kabel-TV I modsætning til ADSL, der baserer sig på de traditionelle telefonledninger, og som stort set er tilgængelige alle steder i landet, udbydes kabelmodem hovedsageligt i de tættere befolkede byområder, hvor kabel-tv og/eller fællesantenneanlæg er tilgængeligt. En tilgængelighed af kabelmodem svarende til ADSL må anses for meget lidt sandsynligt på grund af de høje omkostninger forbundet med yderligere udbygning af kabel-tv net til også at omfatte de mere tyndt befolkede områder. s kortlægning medio 2003 viser, at ca. 47 pct. af samtlige husstande har mulighed for at få adgang til tjenesten, og at husstande aktuelt benytter denne mulighed. Samtidig giver kabel-tv teknologien, som den udbydes p.t., generelt set ikke adgang til taletelefoni.

23 Samlet vurdering Det er s samlede vurdering, at udviklingen i 2003, hvad angår såvel tilgængeligheden som udbredelsen af alternativ accessinfrastruktur til TDC s accessnet, i alt væsentligt har modsvaret de forudsætninger, som styrelsen lagde til grund ved fastsættelsen af overgangsperiodens længde til 7 år i IT- og Telestyrelsens afgørelse af 20. december har derfor ikke fundet anledning til at ændre på overgangsperiodens længde. har på den baggrund fastholdt 7 år som længden på overgangsperioden. skal i den forbindelse bemærke, at LRAIC-arbejdsgruppen i forbindelse med høringen over s opdatering af trafikmængder og prognoser i LRAIC-modellen har givet udtryk for, at konkurrencen på alternativ infrastruktur er blevet yderligere svækket i det seneste år. Gruppen nævner som eksempel herpå, at der er sket en tilbagekaldelse af en FWA-licens. Side 23 LRAIC-arbejdsgruppen har på denne baggrund foreslået, at overgangsperioden forlænges til 8-9 år. skal hertil anføre, at som beskrevet ovenfor har såvel udbredelsen som tilgængeligheden af FWA været stigende det seneste år. Styrelsen vurderer hermed ikke, at det på baggrund af, at der er tilbagekaldt en FWA-licens, kan konkluderes, at konkurrencesituationen på FWA - eller på alternativ infrastruktur mere generelt - er blevet yderligere svækket det seneste år. LRAIC-arbejdsgruppens bemærkninger giver således ikke styrelsen anledning til at ændre vurderingen angående udviklingen i adgangen til alternativ infrastrukturkapacitet. I forbindelse med s kommende afgørelser om prisfastsættelse ved anvendelse af LRAIC-metoden vil tilgængelighed og udbredelse af alternative accessteknologier samt indflydelsen heraf på overgangsperiodens længde i henhold til 16, stk. 2 i samtrafikbekendtgørelsen, dog blive gjort til genstand for en fornyet vurdering. s afgørelse I medfør af 14, stk. 4 og 5 i bekendtgørelse nr. 930 om samtrafik m.v. af 19. november 2002 (samtrafikbekendtgørelsen), jf. 7, stk. 1 og stk. 2, i lov nr. 450 af 10. juni 2003 om ændring af lov om konkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet med flere love, træffer IT- Telestyrelsens hermed afgørelse om, at TDC s takster pr. 1. januar 2004 for det kommende år højst må udgøre følgende: Priserne for udveksling af trafik mellem telenet eller teletjenester må maksimalt udgøre de angivne priser i tabel 8 og 12 ovenfor, jf. dog nedenfor.

Afgørelse om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAICmetoden 21. december 2004

Afgørelse om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAICmetoden 21. december 2004 TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Bilag 8 Afgørelse om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAICmetoden for 2005 21. december 2004 Holsteinsgade 63 fastsatte ved afgørelse af 19. december

Læs mere

Afgørelse om ændringer i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden og fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2008

Afgørelse om ændringer i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden og fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2008 TDC A/S Nørregade 21 0900 København C UDKAST TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse om ændringer i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden og fastsættelse af maksimale samtrafikpriser

Læs mere

Afgørelse om ændringer i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden og fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2008

Afgørelse om ændringer i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden og fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2008 TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Afgørelse om ændringer i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden og fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2008 I medfør af 7, stk. 1-2, i lov nr.

Læs mere

Afgørelse om ændringer i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden og fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2009

Afgørelse om ændringer i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden og fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2009 TDC Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse om ændringer i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden og fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2009 I medfør af 7, stk. 1-2, i lov nr.

Læs mere

Afgørelse om ændringer i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden og fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2007

Afgørelse om ændringer i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden og fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2007 TDC A/S Nørregade 21 0900 København C TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse om ændringer i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden og fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter

Læs mere

Afgørelse om fastsættelse af maksimale priser efter LRAIC-metoden

Afgørelse om fastsættelse af maksimale priser efter LRAIC-metoden Afgørelse om fastsættelse af maksimale priser efter LRAIC-metoden Ifølge 6, stk. 4 og 7, stk. 3 i bekendtgørelse nr. 930 af 19. november 2002 om samtrafik m.v. (samtrafikbekendtgørelsen) skal priserne

Læs mere

Afgørelse om ændringer i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden og fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2007

Afgørelse om ændringer i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden og fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2007 TDC A/S Nørregade 21 0900 København C - Udkast - Afgørelse om ændringer i LRAIC-prisfastsættelsesmetoden og fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2007 I medfør af 7, stk. 1-2,

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via

TDC A/S Fremsendes alene via TDC A/S regulering@tdc.dk 12. december /joboos Fremsendes alene via email Korrektion af visse maksimale netadgangspriser fastsat i Erhvervsstyrelsens LRAIC-afgørelse (fastnet) Indledning Erhvervsstyrelsen

Læs mere

TDC A/S Juridisk Afdeling Nørregade København C. TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade København C

TDC A/S Juridisk Afdeling Nørregade København C. TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade København C TDC A/S Juridisk Afdeling Nørregade 21 0900 København C TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse om fastsættelse af pris for samtrafikproduktet "gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet"

Læs mere

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende afgørelse:

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende afgørelse: Afgørelse vedrørende Hi3G s standardtilbud af 19. juni 2008 på engrosmarkedet for terminering i Hi3G Denmark ApS s mobilnet (marked 16) 2. september 2009 Indledning Den 4. april 2008 traf afgørelse over

Læs mere

Afgørelse vedrørende TDC A/S standardtilbud om henholdsvis fast operatørvalg og gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet (marked 8)

Afgørelse vedrørende TDC A/S standardtilbud om henholdsvis fast operatørvalg og gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet (marked 8) TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende TDC A/S standardtilbud om henholdsvis fast operatørvalg og gensalg af tjenester m.v. på fastnetområdet (marked 8) 1 Indledning Den

Læs mere

Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af prisen for ydelsen opsætning af nettermineringspunkt

Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af prisen for ydelsen opsætning af nettermineringspunkt TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af prisen for ydelsen opsætning af nettermineringspunkt 1 Indledning modtog den 26. november 2009 TDC s nye

Læs mere

Afgørelse efter telelovens 52 vedrørende TDC A/S opkrævning af gebyr ved etablering af manglende kobling på ledningsvej BSA uden samproduktion

Afgørelse efter telelovens 52 vedrørende TDC A/S opkrævning af gebyr ved etablering af manglende kobling på ledningsvej BSA uden samproduktion Telia Danmark regulatory@telia.dk TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse efter telelovens 52 vedrørende TDC A/S opkrævning af gebyr ved etablering af manglende kobling på ledningsvej

Læs mere

Telia Danmark TDC A/S Fremsendes alene via mail

Telia Danmark TDC A/S Fremsendes alene via mail Telia Danmark regulatory@telia.dk TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om TDC s opkrævning af transitafgift i forbindelse med aflevering af opkaldstrafik til Fullrates og A+ Telecoms

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via mail

TDC A/S Fremsendes alene via mail TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende standardservice i TDC s standardtilbud om rå kobber/delt rå kobber (marked 4) og Ethernet BSA (marked 5) 1 Indledning TDC A/S (herefter

Læs mere

Erhvervsstyrelsen anfører på side 69 i det udsendte udkast til markedsafgrænsning på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1), at:

Erhvervsstyrelsen anfører på side 69 i det udsendte udkast til markedsafgrænsning på detailmarkedet for fastnettilslutninger (marked 1), at: Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø Sendt til e-mail: postmar@erst.dk Telia Danmark Filial af Telia Nättjänster Norden AB, Sverige Holmbladsgade 139 2300 København S Tlf.: 82 33 70 00

Læs mere

2. Adgangsveje til internettet

2. Adgangsveje til internettet Adgang til internettet 11 2. Adgangsveje til internettet 2.1 Introduktion Informationssamfundets infrastruktur er en af de væsentligste forudsætninger for befolkningens og virksomhedernes muligheder for

Læs mere

TDC A/S Nørregade København C

TDC A/S Nørregade København C TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Afgørelse i 65 sag om ændring af aftale om tjenesteudbyderadgang på fastnettet mellem Tele2 og TDC ( hvilende abonnement ) Tele2 anmodede med brev af 7. juli 2004

Læs mere

Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2).

Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle mobilnet (marked 2). 10. september 2018 /andbec ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Høringsnotat vedr. udkast til tillægsafgørelser på engrosmarkedet for terminering af taleopkald i individuelle

Læs mere

Cybercity A/S Ovengaden Neden Vandet 7 1414 København K. Ved. 65-anmodning om afvisning på adgang til VDSL

Cybercity A/S Ovengaden Neden Vandet 7 1414 København K. Ved. 65-anmodning om afvisning på adgang til VDSL Cybercity A/S Ovengaden Neden Vandet 7 1414 København K Ved. 65-anmodning om afvisning på adgang til VDSL Cybercity har i brev af 2. august 2004 anmodet om at træffe afgørelse efter telelovens 65, fordi

Læs mere

UDKAST. Telia Fremsendes alene via

UDKAST. Telia Fremsendes alene via Telia regulatory@telia.dk 31. august 2018 Fremsendes alene via e-mail /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Telias mobilnet for 2019 1 Indledning

Læs mere

UDKAST. Mundio Mobile Fremsendes alene via

UDKAST. Mundio Mobile Fremsendes alene via Mundio Mobile legal@mundio.com Fremsendes alene via e-mail 1. september 2017 /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Mundio Mobile s mobilnet

Læs mere

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via

UDKAST. Hi3G Fremsendes alene via Hi3G anne.louisevogensen@3.dk Fremsendes alene via e-mail 1. september 2017 /Silutt UDKAST Afgørelse om den maksimale pris for terminering af taleopkald samt samtrafikpunkter i Hi3G s mobilnet for 2018

Læs mere

SuperTel A/S GlobalConnect. Fremsendes alene via mail

SuperTel A/S GlobalConnect. Fremsendes alene via mail SuperTel A/S GlobalConnect Fremsendes alene via mail Afgørelse efter telelovens 65 vedrørende TDC A/S prissætning af mobilaccess til SuperTel A/S frikaldsnumre Indledning SuperTel A/S (herefter SuperTel)

Læs mere

TDC A/S. Afgørelse om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAICmetoden

TDC A/S. Afgørelse om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAICmetoden TDC A/S Afgørelse om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAICmetoden for 2010 har siden 2002 reguleret en række af TDC s engrospriser efter LRAIC-prisfastsættelsesmetoden. Baggrunden for den

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0 TDC A/S regulering@tdc.dk Dato 25. september 2013 /Jonas Østrup Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for uncontended VULA ved POI0 Indledning TDC

Læs mere

65 afgørelse vedr. anmodning om at hvilende abonnement ikke kan begrunde afvisning af adgang til delt rå kobber

65 afgørelse vedr. anmodning om at hvilende abonnement ikke kan begrunde afvisning af adgang til delt rå kobber Cybercity A/S Overgaden Neden Vandet 7 1414 København K 65 afgørelse vedr. anmodning om at hvilende abonnement ikke kan begrunde afvisning af adgang til delt rå kobber Cybercity har ved brev af 10. juni

Læs mere

Afgørelse overfor TDC vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen for sparede omkostninger i forbindelse med salg af tjenester på

Afgørelse overfor TDC vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen for sparede omkostninger i forbindelse med salg af tjenester på TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse overfor TDC vedrørende fastsættelse af fradrag i slutbrugerprisen for sparede omkostninger i forbindelse med salg af tjenester på fastnetområdet

Læs mere

Afgørelse om TDC s standardtilbud på fiber BSA på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5)

Afgørelse om TDC s standardtilbud på fiber BSA på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5) TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om TDC s standardtilbud på fiber BSA på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5) 22. august 2011 1 Indledning har med henblik på

Læs mere

Afgørelse efter telelovens 65, stk. 6 om fastsættelse af foreløbige vilkår for Cybercitys adgang til samtrafikproduktet Bitstream Access (BSA)

Afgørelse efter telelovens 65, stk. 6 om fastsættelse af foreløbige vilkår for Cybercitys adgang til samtrafikproduktet Bitstream Access (BSA) TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V Afgørelse efter telelovens 65, stk. 6 om fastsættelse af foreløbige vilkår for Cybercitys adgang til samtrafikproduktet

Læs mere

Telenor Fremsendes alene via mail. Afgørelse vedrørende TDC s priser ved engrossalg af PSTN- og ISDNabonnementer

Telenor Fremsendes alene via mail. Afgørelse vedrørende TDC s priser ved engrossalg af PSTN- og ISDNabonnementer Telenor regulation@telenor.dk 2. maj 2013 /mobljo Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende TDC s priser ved engrossalg af PSTN- og ISDNabonnementer Indledning Telenor har i brev af 18. december 2012

Læs mere

Telelovens 77 - forhåndsbesked om videregivelse af oplysninger om kabler og fordelere i et afgrænset område til brug for Cybercitys netplanlægning,

Telelovens 77 - forhåndsbesked om videregivelse af oplysninger om kabler og fordelere i et afgrænset område til brug for Cybercitys netplanlægning, TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Telelovens 77 - forhåndsbesked om videregivelse af oplysninger om kabler og fordelere i et afgrænset område til brug for Cybercitys netplanlægning, jf. telelovens

Læs mere

Lovgrundlag I lovbemærkningerne til telelovens 51 f, stk. 5 og 6, er bl.a. anført følgende:

Lovgrundlag I lovbemærkningerne til telelovens 51 f, stk. 5 og 6, er bl.a. anført følgende: TDC A/S Nørregade 21 0900 København C TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse om ændring af afgørelse af 2. november 2005 på engrosmarkedet for bredbåndstilslutning (marked 12)

Læs mere

TDC A/S Nørregade København K. Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V

TDC A/S Nørregade København K. Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V TDC A/S Nørregade 21 0900 København K Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V Afgørelse vedr. adgang til løbende opdateret oversigt over ledig dark fiberkapacitet 9. oktober 2007 Cybercity har ved

Læs mere

900 MHz-auktion og 1800 MHz-auktion. Informationsmemorandum. Bilag D: Oversigt over det danske telemarked. September 2010

900 MHz-auktion og 1800 MHz-auktion. Informationsmemorandum. Bilag D: Oversigt over det danske telemarked. September 2010 900 MHz-auktion og 1800 MHz-auktion Auktion over frekvenserne 891,9 896,9 MHz og 936,9 941,9 MHz samt 1710,1-1720,1 MHz og 1805,1-1815,1 MHz Informationsmemorandum Bilag D: Oversigt over det danske telemarked

Læs mere

IT- og Telestyrelsen har den 1. oktober 2008 sendt udkast til afgørelse i høring hos Sonofon og Bibob.

IT- og Telestyrelsen har den 1. oktober 2008 sendt udkast til afgørelse i høring hos Sonofon og Bibob. Sonofon A/S Juridisk afdeling Frederikskaj 1780 København V Afgørelse efter telelovens 63, stk. 3, vedrørende anmodning om ikke at offentliggøre dele af samtrafikaftale mellem Sonofon og CBB Sonofon A/S,

Læs mere

Informationsmemorandum. Udkast juli 2009

Informationsmemorandum. Udkast juli 2009 2,5 GHz auktion Auktion over frekvenser i frekvensbåndene 2500-2690 MHz og 2010-2025 MHz Informationsmemorandum Udkast juli 2009 Udsendt af IT- og Telestyrelsen Danmark www.itst.dk Dette bilag giver en

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Hermed fremsendes i 2 eksemplarer et notat fra IT- og Telestyrelsen om omkostninger ved at sikre 100 % s dækning med bredbånd

Læs mere

Fastsættelse af priser og vilkår for VOIP-grænseflader til det offentlige telenet

Fastsættelse af priser og vilkår for VOIP-grænseflader til det offentlige telenet AFGØRELSE Sags nr. 2015-1893 26-06-2015 Fastsættelse af priser og vilkår for VOIP-grænseflader til det offentlige telenet N A L U N A A R A S U A R T A A T E Q A R N E R M I A Q U T S I S U T T E L E S

Læs mere

TDC A/S. Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden

TDC A/S. Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden TDC A/S 7. december 2011 Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden for 2012 fastnet Indledning Siden 2002 har en række af TDC s engrospriser været reguleret efter LRAICprisfastsættelsesmetoden.

Læs mere

UDKAST AF 13. SEPTEMBER 2011

UDKAST AF 13. SEPTEMBER 2011 Bilag 1 UDKAST AF 13. SEPTEMBER 2011 Den konkrete prisfastsættelse Nærværende bilag indeholder en uddybende gennemgang af prisafgørelsens afsnit 4 om den konkrete prisfastsættelse, herunder blandt andet

Læs mere

Bilag 2a: Priser for Samhusning

Bilag 2a: Priser for Samhusning Bilag 2a: Priser for Samhusning Dette bilag udgør bilag 2a til det mellem parterne tiltrådte Produkttillæg for Samhusning eller Standardaftale om samhusning. Bilaget erstatter samtidig følgende tidligere

Læs mere

,!~. maj Teleklagenævnet

,!~. maj Teleklagenævnet Teleklagenævnet Advokatfirmaet Plesner Svane Grønborg Att.: advokat Niels Christian Ellegaard Amerika Plads 37 2100 København ø Bredgade 43 DK-1260 København K Tit 3392 9700 Fax 3392 9988 Deres anmodning

Læs mere

Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014

Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014 2. juli 2014 Sag Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014 1. Indledning Den 9. maj 2014 sendte Erhvervsstyrelsen et notat om ændring af definitioner og

Læs mere

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende

I medfør af telelovens 72, stk. 1, jf. 73, stk. 1, træffer IT- og Telestyrelsen herefter følgende TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse vedrørende standardtilbud af 11. maj 2009 om udveksling af trafik mobil mellem udbydere af telenet og teletjenester på engrosmarkedet for

Læs mere

IT- og Telestyrelsen træffer herved afgørelse i sagen vedr. Cybercitys klage af 24. juni 2008 over TDC s priser for 30A- og 60A-strømydelser.

IT- og Telestyrelsen træffer herved afgørelse i sagen vedr. Cybercitys klage af 24. juni 2008 over TDC s priser for 30A- og 60A-strømydelser. TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Klage fra Cybercity (nu Telenor) over høje priser for strømydelser på samhusningslokaliteter træffer herved afgørelse i sagen vedr. Cybercitys klage

Læs mere

Parternes anbringender. TDH anfører i selskabets svar blandt andet, at:

Parternes anbringender. TDH anfører i selskabets svar blandt andet, at: Telenor Danmark Holding A/S Regulering og Samtrafik, Wholesale Frederikskaj DK- 1780 København V Tele2 DMT2 A/S Gammel Køge Landevej 55 2500 Valby Afgørelse efter telelovens 1 76 vedr. Telenor Danmark

Læs mere

800 MHz-auktion. Informationsmemorandum. Bilag D: Oversigt over det danske telemarked. Marts 2012

800 MHz-auktion. Informationsmemorandum. Bilag D: Oversigt over det danske telemarked. Marts 2012 800 MHz-auktion Auktion over frekvenserne i frekvensbåndene 791-821 MHz og 832-862 Informationsmemorandum Bilag D: Oversigt over det danske telemarked Marts 2012 Udsendt af Erhvervsstyrelsen Danmark www.itst.dk

Læs mere

i forhold til den regulerede ydelse, som den er defineret i Den danske Telemyndigheds (nu Erhvervsstyrelsen) LRAICafgørelse

i forhold til den regulerede ydelse, som den er defineret i Den danske Telemyndigheds (nu Erhvervsstyrelsen) LRAICafgørelse Telia Danmark regulatory@telia.dk 7. august 2012 Afgørelse vedrørende TDC's produktdefinitioner i forbindelse med den LRAIC-regulerede ydelse opsætning af nettermineringspunkt (KAP-stik) 1. Indledning

Læs mere

Vort ref. nr.: DFT/dll (Anføres ved besvarelser) Vedr.: Høring over IT- og Telestyrelsens forsyningspligtsanalyse 2006

Vort ref. nr.: DFT/dll (Anføres ved besvarelser) Vedr.: Høring over IT- og Telestyrelsens forsyningspligtsanalyse 2006 IT- og Telestyrelsen Holsteinsgade 63 2100 København Ø DANSK METAL IT-Sekretariatet Nyropsgade 38 1780 København V Postboks 308 Tlf.: 3363 2000 Fax: 3363 2140 e-mail: it@danskmetal.dk IT- og Telestyrelsen

Læs mere

Afgørelse efter telelovens 76, stk. 1 om priser for 2 Mbit/s faste engros kredsløb i TDC s standardtilbud om transmissionsydelser

Afgørelse efter telelovens 76, stk. 1 om priser for 2 Mbit/s faste engros kredsløb i TDC s standardtilbud om transmissionsydelser Telia A/S Holmbladsgade 139 2300 København S Afgørelse efter telelovens 76, stk. 1 om priser for 2 Mbit/s faste engros kredsløb i TDC s standardtilbud om transmissionsydelser Telia Danmark (herefter Telia)

Læs mere

Telia Danmark Afgørelse vedrørende TDC's faktureringspraksis i forbindelse med. opsætning af nettermineringspunkt (KAP-stik) 1.

Telia Danmark Afgørelse vedrørende TDC's faktureringspraksis i forbindelse med. opsætning af nettermineringspunkt (KAP-stik) 1. Telia Danmark regulatory@telia.dk 19. april 2012 Afgørelse vedrørende TDC's faktureringspraksis i forbindelse med opsætning af nettermineringspunkt (KAP-stik) 1. Indledning Telia klagede den 24. november

Læs mere

Informationsmemorandum. Bilag B: Oversigt over det danske telemarked. Februar 2010

Informationsmemorandum. Bilag B: Oversigt over det danske telemarked. Februar 2010 2,5 GHz auktion Auktion over frekvenser i frekvensbåndene 2500-2690 MHz og 2010-2025 MHz Informationsmemorandum Bilag B: Oversigt over det danske telemarked Februar 2010 Udsendt af IT- og Telestyrelsen

Læs mere

Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1)

Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1) Bilag 1 10. april 2017 Høringsnotat vedr. udkast til afgørelser på engrosmarkedet for opkaldsterminering i individuelle offentlige telefonnet på et fast sted (marked 1) Erhvervsstyrelsen har i perioden

Læs mere

Aftale nr.: Dato: Standardaftale om. Frit operatørvalg. mellem XXX TDC A/S

Aftale nr.: Dato: Standardaftale om. Frit operatørvalg. mellem XXX TDC A/S Aftale nr.: Dato: Standardaftale om Frit operatørvalg mellem XXX og TDC A/S 1. Aftalens parter 1.1 Denne tillægsaftale er indgået mellem: XXX (Operatøren) og TDC A/S Wholesale Teglholmsgade 3 0900 København

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

De nye bilag vedrører produktbeskrivelse (bilag 1f) og priser (bilag 2c) for ethernet BSA G.SHDSL.

De nye bilag vedrører produktbeskrivelse (bilag 1f) og priser (bilag 2c) for ethernet BSA G.SHDSL. Notat G.SHDSL Et marked 5- eller marked 6-produkt? 1 Indledning Den 14. marts 2011 har TDC A/S (TDC) fremsendt nye bilag 1f og bilag 2c til selskabets produkttillæg for ethernet BSA. De nye bilag er således

Læs mere

1. Indledning. TDC A/S Fremsendes alene via

1. Indledning. TDC A/S Fremsendes alene via TDC A/S regulering@tdc.dk 24. april 2018 Fremsendes alene via e-mail Tillægsafgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2018 fiber 1. Indledning TDC A/S (i det følgende

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 28/07/2005 SG-GREFFE (2005) D/ IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 28/07/2005 SG-GREFFE (2005) D/ IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28/07/2005 SG-GREFFE (2005) D/204083 IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: 0045-35 45 00 10 Vedr.: Sag DK/2005/0207:

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for Dual Pair Bonding (DPB)

TDC A/S Fremsendes alene via mail. Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for Dual Pair Bonding (DPB) TDC A/S regulering@tdc.dk Dato 9. september 2013 /Jonas Østrup Fremsendes alene via mail Tillægsafgørelse vedrørende fastsættelse af maksimale engrospriser for Dual Pair Bonding (DPB) Indledning TDC er

Læs mere

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom. Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone.

Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom. Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone. Mundio Mobile (Denmark) Limited 54 Marsh Wall London E14 9TP United Kingdom 5. februar 2013 /mobljo Brev fremsendes via e-mail til adressen: p.lemke@vectone.com Afgørelse om den maksimale pris for terminering

Læs mere

De indkomne høringssvar har givet anledning til tilføjelser, præciseringer og uddybninger enkelte steder i markedsafgrænsningen og markedsanalysen.

De indkomne høringssvar har givet anledning til tilføjelser, præciseringer og uddybninger enkelte steder i markedsafgrænsningen og markedsanalysen. NOTAT Høringsnotat vedrørende udkast til markedsafgrænsning og markedsanalyse på engrosmarket for bredbåndstilslutninger (marked 5) Den danske Telemyndighed har i perioden den 30. september 2011 til den

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via . Korrektion af Erhvervsstyrelsens LRAIC-afgørelse af 4. december 2014

TDC A/S Fremsendes alene via  . Korrektion af Erhvervsstyrelsens LRAIC-afgørelse af 4. december 2014 TDC A/S regulering@tdc.dk 4. marts 2015 Fremsendes alene via e-mail /Christoffer Kjældgaard Giwercman Korrektion af Erhvervsstyrelsens LRAIC-afgørelse af 4. december 2014 1. Indledning Erhvervsstyrelsen

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den SG-Greffe (2005) D/ IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den SG-Greffe (2005) D/ IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.08.2005 SG-Greffe (2005) D/204459 IT- og Telestyrelsen Holsteingade 63 DK-2100 KØBENHAVN Ø Att.: Jørgen Abild Andersen Direktør Fax: +45-35 45 00 10 E-mail: itst@itst.dk

Læs mere

IT- og Telestyrelsen modtog høringssvar fra TDC, Telenor, Telia, Hi3G og Europa-Kommissionen.

IT- og Telestyrelsen modtog høringssvar fra TDC, Telenor, Telia, Hi3G og Europa-Kommissionen. Høringsnotat Høringsnotat i forbindelse med udkast til LRAIC-prisafgørelse om mobiltermineringspriserne i 2011 overfor TDC, Telenor, Telia og Hi3G modtog høringssvar fra TDC, Telenor, Telia, Hi3G og Europa-Kommissionen.

Læs mere

Publikationen kan hentes på Erhvervsstyrelsens hjemmeside:

Publikationen kan hentes på Erhvervsstyrelsens hjemmeside: Publikationen kan hentes på Erhvervsstyrelsens hjemmeside: ISSN: 1903-3753 2 Telestatistikken for andet halvår af 2014 giver et indblik i den seneste udvikling på telemarkedet. Her beskrives de væsentligste

Læs mere

Høringsnotat over udkast til afgørelse om prisfastsættelse efter LRAICmetoden

Høringsnotat over udkast til afgørelse om prisfastsættelse efter LRAICmetoden Notat Høringsnotat over udkast til afgørelse om prisfastsættelse efter LRAICmetoden 1 Introduktion...1 2 EU-kommissionens bemærkninger i medfør af artikel 7, stk. 3, i rammedirektivet...1 3 Afgørelsesudkast

Læs mere

Rimelig anmodning om samtrafik på Ethernet VPN og WDM bølge over søkablet

Rimelig anmodning om samtrafik på Ethernet VPN og WDM bølge over søkablet AFGØRELSE Sags nr. 2015-388 26-06-2015 Rimelig anmodning om samtrafik på Ethernet VPN og WDM bølge over søkablet N A L U N A A R A S U A R T A A T E Q A R N E R M I A Q U T S I S U T T E L E S T Y R E

Læs mere

Afgørelse efter telelovens 65 om skæv prisstruktur i forbindelse med etablering af fremskudte indkoblingspunkter

Afgørelse efter telelovens 65 om skæv prisstruktur i forbindelse med etablering af fremskudte indkoblingspunkter TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V Afgørelse efter telelovens 65 om skæv prisstruktur i forbindelse med etablering af fremskudte indkoblingspunkter Cybercity

Læs mere

30. Samtrafikforum. Mandag den 24. oktober 2011 kl

30. Samtrafikforum. Mandag den 24. oktober 2011 kl 30. Samtrafikforum Mandag den 24. oktober 2011 kl. 12.30 14.30 Dagsorden: 1. Velkomst 2. Præsentation af markedsanalyserne på de tre bredbåndsmarkeder 3. Drøftelse/spørgsmål 4. Tentativ tidsplan for igangværende

Læs mere

Abonnementsvilkår for YouSee Tv: YouSee Tv via kabel-tv-stik: Grundpakke Mellempakke Fuldpakke (private husstande med individuel aftale)

Abonnementsvilkår for YouSee Tv: YouSee Tv via kabel-tv-stik: Grundpakke Mellempakke Fuldpakke (private husstande med individuel aftale) Abonnementsvilkår for YouSee Tv: YouSee Tv via kabel-tv-stik: Grundpakke Mellempakke Fuldpakke (private husstande med individuel aftale) YouSee kodet Tv via kabel-tv-stik YouSee Tv via telefonstik eller

Læs mere

TDC A/S Nørregade København K. TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade København C

TDC A/S Nørregade København K. TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade København C TDC A/S Nørregade 21 0900 København K TDC Totalløsninger A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Klage fra Cybercity A/S over bundtning af samtrafiktjenesterne indkobling af rå kobber i centraler, herunder

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

TDC A/S. 31. maj 2010. Beskrivelse af TDC's kalkulationssystem

TDC A/S. 31. maj 2010. Beskrivelse af TDC's kalkulationssystem TDC A/S 31. maj 2010 Beskrivelse af TDC's kalkulationssystem 1. Overordnede principper for TDC's produktregnskaber Ifølge bekendtgørelse nr. 374 af 27. april 2006 skal produktregnskaberne for 2009 indeholde

Læs mere

Terminologi i LRAIC-modelnotaterne

Terminologi i LRAIC-modelnotaterne Terminologi i LRAIC-modelnotaterne Nedenstående liste indeholder en oversigt over den terminologi, der vil blive anvendt i de tre LRAIC-modelnotater. Det skal understreges, at terminologien er fastlagt

Læs mere

Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V. 65 afgørelse vedr. anmodning om annualisering af betaling for opsætning af KAP-stik

Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V. 65 afgørelse vedr. anmodning om annualisering af betaling for opsætning af KAP-stik Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V 65 afgørelse vedr. anmodning om annualisering af betaling for opsætning af KAP-stik Cybercity har ved brev af 24. februar 2006 anmodet om at vurdere, hvorvidt

Læs mere

Telia Danmark regulatory@telia.dk. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail

Telia Danmark regulatory@telia.dk. TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail Telia Danmark regulatory@telia.dk TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse om mulig diskriminerende adfærd i forbindelse med adgang til TDC's fibernet 1 Indledning Telia Danmark (herefter

Læs mere

Afgørelse i 65 sag om indførelse af et håndteringsvarsel i gensalgsaftalen mellem Tele2 og TDC

Afgørelse i 65 sag om indførelse af et håndteringsvarsel i gensalgsaftalen mellem Tele2 og TDC TDC A/S Nørregade 21 0900 København C Afgørelse i 65 sag om indførelse af et håndteringsvarsel i gensalgsaftalen mellem Tele2 og TDC Tele2s indgav den 12. marts 2004 en klage til Konkurrencestyrelsen vedrørende

Læs mere

om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden (fastnet)

om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden (fastnet) TDC A/S regulering@tdc.dk Telia Danmark regulatory@telia.dk Fremsendes alene via mail Afgørelse vedrørende TDC s faktureringspraksis i forbindelse med opsætning af KAP-stik 1 Indledning Telia har den 24.

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Teknologi og Udvikling Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Adsl 512 Kabelmodem FWA 3G Optiske fibre

Adsl 512 Kabelmodem FWA 3G Optiske fibre It-infrastruktur 9 1. It-infrastruktur Figur 1.1 Bredbåndsdækning 1 8 Procent 96 98 98 9 9 97 9 9 9 9 87 88 6 4 64 6 6 6 47 5 44 2 14 4 5 9 Adsl 512 Kabelmodem FWA 3G Optiske fibre 21 22 23 24 25 26 Kilde:

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via

TDC A/S Fremsendes alene via TDC A/S regulering@tdc.dk Fremsendes alene via e-mail Afgørelse vedrørende TDC s standardtilbud af 16. maj 2008 1 om transmissionsydelser på engrosmarkedet for terminerende segmenter af faste kredsløb

Læs mere

Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V. TDC A/S Teglholmsgade København C

Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V. TDC A/S Teglholmsgade København C Cybercity A/S Frederikskaj 1780 København V TDC A/S Teglholmsgade 1 0900 København C Afgørelse efter telelovens 76 om klage fra Cybercity over TDC s påbegyndelse af anvendelse af tillægspriser for standardydelser

Læs mere

Tillægsaftale: Redirigering af udenlandstrafik. til Produkttillæg om Gensalg af mobil tjenester

Tillægsaftale: Redirigering af udenlandstrafik. til Produkttillæg om Gensalg af mobil tjenester Aftale nr.: Til aftale nr.: Dato: Tillægsaftale: Redirigering af udenlandstrafik til Produkttillæg om Gensalg af mobil tjenester mellem og TDC A/S Indholdsfortegnelse 1. Præambel...3 2. Aftalens

Læs mere

TDC A/S. 29. maj Beskrivelse af TDC's kalkulationssystem

TDC A/S. 29. maj Beskrivelse af TDC's kalkulationssystem TDC A/S 29. maj 2009 Beskrivelse af TDC's kalkulationssystem 1. Overordnede principper for TDC's produktregnskaber Ifølge bekendtgørelse nr. 374 af 27. april 2006 skal produktregnskaberne for 2008 indeholde

Læs mere

LIC Bredbåndstelefoni Abonnementsvilkår Februar 2013

LIC Bredbåndstelefoni Abonnementsvilkår Februar 2013 LIC Bredbåndstelefoni Abonnementsvilkår Februar 2013 Tjenestespecifikke abonnementsvilkår for LIC Bredbåndstelefonitjenester gældende i supplement til LIC Mobilics Generelle Vilkår Kort præsentation af

Læs mere

IT- og Telestyrelsen sendte den 6. september 2007 udkast til afgørelse om prisfastsættelse efter LRAIC-metoden gældende for 2008 i høring i branchen.

IT- og Telestyrelsen sendte den 6. september 2007 udkast til afgørelse om prisfastsættelse efter LRAIC-metoden gældende for 2008 i høring i branchen. Notat Høringsnotat over udkast til afgørelse om prisfastsættelse efter LRAICmetoden sendte den 6. september 2007 udkast til afgørelse om prisfastsættelse efter LRAIC-metoden gældende for 2008 i høring

Læs mere

2. It-infrastruktur. 2.1 Introduktion

2. It-infrastruktur. 2.1 Introduktion It-infrastruktur 21 2. It-infrastruktur 2.1 Introduktion Informationssamfundets infrastruktur er en af de væsentligste forudsætninger for befolkningens og virksomhedernes mulighed for at bruge de ny it-muligheder.

Læs mere

Bilag 2a. Priser for samtrafiktjenester

Bilag 2a. Priser for samtrafiktjenester Bilag 2a. Priser for samtrafiktjenester Dette bilag udgør bilag 2a til Produkttillæg for SIP Connect og erstatter samtidig følgende bilag: Bilag A1: Priser for samtrafiktjenester. 1. Generelle forudsætninger

Læs mere

TDC A/S. Udkast til afgørelse om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2011 - fastnet

TDC A/S. Udkast til afgørelse om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2011 - fastnet TDC A/S Udkast til afgørelse om fastsættelse af maksimale samtrafikpriser efter LRAIC-metoden for 2011 - fastnet 1 Indledning har siden 2002 reguleret en række af TDC s engrospriser efter LRAIC-prisfastsættelsesmetoden.

Læs mere

Modellering af Pair Bonding i LRAICmodel

Modellering af Pair Bonding i LRAICmodel Modellering af Pair Bonding i LRAICmodel Præsentation i Samtrafikforum 26. februar 2013 1 Behovet for Pair Bonding TDC s brug af kobberpar til produktion af xdsl sætter en række begrænsninger i båndbredden

Læs mere

Bilag 1b: Produktspecifikation for transmissionsydelser

Bilag 1b: Produktspecifikation for transmissionsydelser Bilag 1b: Produktspecifikation for transmissionsydelser 1 Indhold 1 Indhold... 1 2 Omfang... 1 3 Transmissionskapacitet... 1 3.1 Transmissionskapacitet 2Mbit/s... 1 3.2 Transmissionskapacitet > 2Mbit/s...

Læs mere

UDKAST. Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2020 fastnet. 1. Indledning. 2. Afgørelse

UDKAST. Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2020 fastnet. 1. Indledning. 2. Afgørelse TDC A/S regulering@tdc.dk 6. september 2019 Sag 2019-7603 UDKAST Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAIC-metoden for 2020 fastnet 1. Indledning TDC

Læs mere

IT-BESKÆFTIGELSEN FALDT I 2. KVARTAL AF 2004

IT-BESKÆFTIGELSEN FALDT I 2. KVARTAL AF 2004 Af Martin Windelin - Direkte telefon: 33 55 77 20 29. september 2004 IT-BESKÆFTIGELSEN FALDT I 2. KVARTAL AF 2004 IT-beskæftigelsen faldt ifølge ATP-beskæftigelsesstatistikken med ca. 2.800 fuldtidsansatte

Læs mere

1 Indledning. IT- og Telestyrelsen har modtaget høringssvar fra TDC, Telenor og Telia.

1 Indledning. IT- og Telestyrelsen har modtaget høringssvar fra TDC, Telenor og Telia. Notat s høringsnotat over udkast til markedsafgrænsning på detailmarkedet for fastnettilslutning (marked 1), engrosmarkedet for fastnetoriginering (marked 2) og engrosmarkedet for fastnetterminering (marked

Læs mere

TDC A/S Fremsendes alene via . Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden

TDC A/S Fremsendes alene via  . Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden TDC A/S regulering@tdc.dk 29. november 2013 Sune Lehmann Nielsen Fremsendes alene via e-mail Afgørelse om fastsættelse af maksimale netadgangspriser efter LRAICmetoden for 2014 fastnet 1. Indledning Siden

Læs mere

Notat. Resultat af den nationale høring. Høringsnotat vedr. revideret udkast af 30. april 2018 til afgørelse på

Notat. Resultat af den nationale høring. Høringsnotat vedr. revideret udkast af 30. april 2018 til afgørelse på Notat 29. juni 2018 Høringsnotat vedr. revideret udkast af 30. april 2018 til afgørelse på detailmarkedet for fastnettilslutninger og engrosmarkedet for fastnetoriginering (tidligere marked 1 og 2) Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Bilag 4: Service Level Agreement for rå kobber og delt rå kobber

Bilag 4: Service Level Agreement for rå kobber og delt rå kobber Bilag 4: Service Level Agreement for rå kobber og delt rå kobber Bilag 4 gældende pr. 1. marts 2015. 1 Indhold 1 INDHOLD... 1 2 INDLEDNING... 1 3 KVALITET... 2 4 LEVERINGSPRÆCISION... 3 5 LEVERINGSTID...

Læs mere

Aftaler om samtrafik i telesektoren

Aftaler om samtrafik i telesektoren 1 af 5 06-08-2012 13:43 Aftaler om samtrafik i telesektoren Rådsmødet den 25. februar 1998 Jnr.: 2:800-6/TPH 1. Resume Samtrafikaftaler er reguleret i henhold til lov om konkurrenceforhold og samtrafik

Læs mere