Sagstyper i Teknik og Miljø

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sagstyper i Teknik og Miljø"

Transkript

1 Sagstyper i Teknik og Miljø Nu til sagen Præsentation af sagstyper ved medarbejder-/ afdelingsmøde.

2 Dagsorden. 1: Hvad skal vi i gang med og hvorfor? - Kan vi gøre det endnu bedre? 2: Fire sagstyper danner ramme om et nuanceret fælles sprog. 3: Baggrund - 11 kommuner deler deres guldgrubbe af viden og erfaringer. 4: Fire sagstyper danner ramme om et nuanceret fælles sprog. 5: Gruppearbejde sagstyper - Om sagstyperne og tips og tricks. 6: Hvad er ambitionerne? 7: Hvad giver det os? 8: Hvad nu

3 Sagstyper i teknisk forvaltning HVAD SKAL VI I GANG MED OG HVORFOR? - KAN VI GØRE DET ENDNU BEDRE?

4 Kan vi gøre det endnu bedre for de borgere, virksomheder og rådgivere, vi betjener? Vi gør alt vi kan for at levere den bedst mulige service til de, vi betjener. Det står ikke til diskussion! Og så alligevel Borgere, virksomheder og deres rådgivere er jo forskellige, og for at stille dem lige gennem opfyldelse af deres berettigede krav og forventninger, må vi behandle dem forskelligt. Vores vigtigste kilde til, hvad vi yderligere kan gøre, er jeres tavse viden om forskellighederne. Så ja vi kan blive endnu bedre, hvis vi systematisk deler, lærer af og sammen bygger videre på de mange succeshistorier, vi hver især har med tilpasning af dialog og service til den enkeltes borgers, virksomheds eller rådgivers behov og forventninger. Så ja vi kan gøre endnu mere for at højne brugeroplevelsen og arbejdsglæden og så oven i købet med den sidegevinst, at vores sagsbehandling herved også bliver hurtigere og smidigere.

5 Stigende kundeindsigt Kundeindsigt om hvordan vi husker og lærer Trin 1: Kundetyper Trin 3: Kunderoller Trin 4: Kundescener Lige som alle andre - uanset hvor de arbejder - aflæser vi, når vi møder en ukendt person, intuitivt dennes adfærds- og beslutningsmønster, Kundetypen. Denne er nøglen til, at vi kan trække på vores erfaringer om, hvordan vi tidligere har haft succes med at betjene andre lignende personer. Hvad var servicebehovet, og hvordan greb vi sagen an? Samtidig med at vi intuitivt afkoder kundetypen, registrerer vi også intuitiv den situation, vi møder personen i, - kombinationen af en rolle (et ærinde) og en scene (et sted). Grunden til dette er, at den pågældende persons adfærds- og beslutningsmønster præges af situationen. Denne er derfor nøglen til, at vi kan trække på vores erfaringer om, hvordan vi tidligere har haft succes med at betjene andre lignende personer i lignende situationer. Hvordan greb vi sagen an, hvad var servicebehovet, og hvordan adresserede vi dette i den givne situation? (Andersen & Ritter, 2008)

6 Stigende kundeindsigt Medarbejderne i 11 kommuner landet over husker og lærer efter samme mønster - mon ikke det også gælder for os? Trin 1: Kundetyper Trin 3: Kunderoller Klar-paratsager Obs-sager Individualisering af betjeningen af virksomheder, borgere og deres rådgivere afspejler deres forskellige servicebehov. Disse kan sammenfattes i fire sagstyper. Samlet tegner sagstyperne et fintmasket og nuanceret billede af den mangfoldighed af dialoger og vejledningsforløb, der udfolder sig i dagligdagen. Trin 4: Kundescener Til hver sagstype er knyttet situationer, der afhængig af opgaven er de bedst egnede til gennem dialog og vejledning at tilgodese den pågældende virksomheds, borgers eller deres rådgiveres servicebehov. (Andersen & Ritter, 2018)

7 Sammen kan vi blive endnu bedre.. videndeling og læring til gavn og glæde for alle Styrket teamånd Styrket arbejdsglæde Styrket brugeroplevelse Forbedret ressource udnyttelse Vores individuelle kompetencer og ressourcer Relation Servicebehov blandt borgere, virksomheder og rådgivere MIG OS DEM Ressourcer Interaktion Behov (Ritter & Andersen, 2014)

8 Sagstyper i teknisk forvaltning BAGGRUND - 11 KOMMUNER DELER DERES GULDGRUBE AF VIDEN OG ERFARINGER

9 Baggrund - 11 kommuner deler en guldgrubbe af viden og erfaringer På en række workshops faciliteret af Andersen & Partners Management Consulting har KL sammen med 11 kommuner udviklet en ny metode, der understøtter arbejdet med yderligere at nedbringe sagsbehandlingstiderne og øge serviceoplevelsen for borgere, virksomheder og rådgivere inden for områderne byggeri, industrimiljø og husdyrbrug. Metoden kan umiddelbart anvendes i alle andre dele af forvaltningen. Esbjerg, Fredericia, Faaborg-Midtfyn, Gladsae, Roskilde, Rudersdal, Skive, Vesthimmerland, Vordingborg, Aalborg og Aarhus kommuner har bidraget med deres viden og erfaringer. Metodeudviklingen baserer sig på CUBEical Thinking metoden, der er udviklet til brug i virksomheder og organisationer af Henrik Andersen, direktør i Andersen&Partners, og Thomas Ritter, Professor of Market Strategy and Business Development, CBS. Ud fra CUBEical Thinking metoden har de 11 kommuner sammen kortlagt de adfærds- og beslutningsmønstre, der differentierer de servicebehov, de møder i kontakten med borgere og virksomheder. Servicebehovene er - som dokumenteret i PIXI-bogen - sammenfattet i fire sagstyper med tilhørende tips og tricks.

10 Sagstyper i teknisk forvaltning FIRE SAGSTYPER DANNER RAMME OM ET NUANCERET FÆLLES SPROG

11 De fire sagstyper danner ramme om et nuanceret fælles sprog Borgernes, virksomhedernes og rådgiverenes servicebehov ændrer sig inden for den enkelte sagstype afhængig af, om en sag indholdsmæssigt ligger tæt på en anden sagstype eller ej. Typerne beskrevet i PIXI bogen er de centrale typer. De fire sagstyper lapper således ind over hinanden, og samlet beskriver de derfor et meget fintmasket og nuanceret billede af den dialog og vejledning, der løbende finder sted i forbindelse med ansøgninger og tilsyn.

12 Sagstyper i teknisk forvaltning GRUPPEARBEJDE - OM SAGSTYPERNE OG TIPS OG TRICKS

13 Gruppearbejde - sagstyper Vi arbejder i grupper af 3. En deltager beskriver en af sine igangværende eller tidligere sager og indplacerer den i sagstypefiguren. De to andre deltagere udspørger med henblik på at uddybe og udfordre beskrivelsen og indplaceringen. Brug PIXI-boges sagstypebeskrivelser og tilhørende tips & trick som inspiration. Diskuter hvad der gik godt og mindre godt under sagen samt årsagerne hertil. Når I er enige om sagstypen og dens placering, marker den da på den udleverede sagstypefigur med en Post-it label. Eventuelle tvivlsspørgsmål noteres. Efter 10 minutter roterer vi opgaven til den næste deltager.

14 Klar-parat-sager Klar-parat-sager udgøres af ansøgninger, der er fuldt oplyste ved indsendelse. Sagsbehandling kan påbegyndes med det samme. Hvis sagen ikke kan afgøres straks, oplyses ansøger om forventet proces og tidsforløb. Ved et tilsyn vil eventuelle indskærpelser ved Klar-parat-sager prompte blive løst. De borgere, virksomheder og rådgivere, der indsender klar-parat-sager, ser forvaltningen som en kompetent partner, der medvirker til, at ansøgningsforløb og tilsyn forløber hurtigt, effektivt, professionelt og i fuld respekt for gældende love og regler. Ved ukomplicerede sager er der før indsendelsen af en ansøgning eller i forbindelse med et tilsyn kun begrænset behov for dialog og vejledning. Ved mere komplekse ansøgninger og tilsyn har dialog og vejledning fokus på afklaring af konkrete tvivlsspørgsmål og på afstemning af forventninger til tidsplaner m.m. Det er i denne sammenhæng forventningen, at man har adgang til de rette kompetencer i forvaltningen. Er der behov for koordinering mellem flere aktører, forventes det, at forvaltningen tager initiativ hertil.

15 Klar-parat sager - tips & tricks Ved klar-parat-sager ses gerne en hurtig behandling af ansøgningen. Alle sager er dog ikke nødvendigvis under samme tidspres, så en telefonisk kontakt til ansøger kan hjælpe til prioritering af sagerne. En forudgående forventningsafstemning i modsætning til ventetid i uvished er vigtig for at højne serviceoplevelsen. Dette også selv ved længere sagsbehandlingsforløb. Overvej følgende: Screening med henblik på straks-afgørelse. For øvrige sager screenes disse med henblik på at fastlægge sagsbehandlingsforløb, herunder behovet for involvering af andre afdelinger og myndigheder. Kontakt til ansøger for at sikre forventningsafstemning omkring tidsplan. Løbende opfølgning på interne processer for at sikre overholdelse aftalte tidsplan. Ved tilsyn vær præcis omkring årsag til indskærpelser samt tidsplan for afhjælpning. Dette både på selve tilsynet og i den efterfølgende tilsynsrapport, der gerne skal fremsendes umiddelbart efter tilsynet, for at signalere at alt er på plads.

16 Vejledningsager Vejledningssager er sager, hvor ansøger eller dennes rådgivere aktivt søger en dialog med og vejledning fra forvaltningen til støtte for udarbejdelsen af fyldestgørende ansøgninger eller i forbindelse med tilsyn. Mangler i ansøgninger og indskærpelser ved tilsyn opstår typisk uforvarende, og tingene finder derfor som hovedregel deres løsning gennem dialog og vejledning. Vejledningssager er rettet mod borgere, virksomheder og rådgivere, der tilstræber at gøre tingene rigtigt. Samtidig med erkender de, at gældende love og regler er så omfattende og komplekse, at der er behov for dialog og vejledning. I nogle vejledningsager er omfanget af vejledning begrænset. Således kan det være detaljer, der blot skal afklares for, at ansøgningen kan færdiggøres og indsendes til sagsbehandling. Ved tilsyn kan der tilsvarende blot være behov at få belyst, hvordan specifikke forhold skal håndteres jævnfør gældende regler. I andre vejledningssager er behovet for vejledning og dialog omfattende. Det gælder f, når ansøger har behov for hjælp til at afklare indhold og konsekvenser af et projekt, herunder hvilket materiale, der skal indsendes i hvilket format og med hvilken detaljeringsgrad. Tilsvarende gør sig gældende forud for tilsyn, hvor mere komplekse forhold er på dagsordenen, og borger eller virksomhed ikke ved, hvordan disse skal håndteres

17 Vejledningssager tips & tricks I vejledningssager søger ansøgeren eller dennes rådgiver hjælp på kommunens hjemmeside, ved telefon kontakt eller mail til serviceteam eller ved fremmøde i borgerservice. En god serviceoplevelse forudsætter, at kontakten etableres så tidligt som muligt. Ofte savner ansøgeren det fulde overblik over sagens kompleksitet. Derfor er det vigtigt, at ansøgere ved første kontakt mødes af erfarne sagsbehandlere, der umiddelbart kan afdække sagens reelle indhold, kravene til sagsbehandlingen samt sikre en gensidig forventningsafstemning. Overvej følgende: Hav let tilgængelige checklister, videoer og eksempler på websiden eller printede udgaver med opfordring til at kontakte kommunen for yderligere oplysninger. Giv mulighed for at booke et forhåndsdialogmøde og oplys om hvilket materiale, der skal fremsendes før mødet. Enkle sager kræver herved ikke yderligere vejledning. For komplekse sager udarbejd og forventningsafstem leveranceliste husk at dette skal være med i ansøgning.

18 Vejledningssager tips & tricks (fortsat) Gør klart, hvad kommunen kan vejlede om og hvad der ligger udenfor kommunens virke. Ved tilsyn vær præcis omkring årsag til indskærpelser samt tidsplan for afhjælpning. Giv gerne vejledning til, hvordan problemerne kan løses. Dette både på selve tilsynet og i den efterfølgende tilsynsrapport. Brug tilsyn som afsæt for invitation til dialog og vejledning forud for fremtidige ansøgninger.

19 Principsager Ved principsager fortolker ansøger og forvaltningen i udgangspunktet love og regler forskelligt. Principsager er typisk fagligt tunge, ligesom de i kraft af deres kompleksitet tidsmæssigt kan trække ud. Målet er derfor så hurtigt som mulig at afklare, om der kan skabes enighed, om sagen skal forelægges politikerne, eller om der skal træffes en afgørelse, som ansøgeren muligvis efterfølgende vil indklage for højere instans. Tilsvarende, når der ved tilsyn opstår principiel uenighed om forvaltningens fortolkning af regler, er det vigtigt, at det gennem dialog og vejledning afdækkes, hvad uenigheden måtte bestå i. Herved kan der gives en udtømmende og fyldestgørende begrundelse for de indskærpelser, der efterfølgende typisk vil blive afhjulpet som aftalt.

20 Principsager tips & tricks Principsager kan være ganske nyttige, idet de gennem afgørelser ved højere instans eller gennem retningslinjer fra politikerne kan udstikke rammerne for fremtidige sager. Principsager kan blive unødigt ressourcekrævende, hvis de ikke håndteres rigtigt. Overvej følgende: Stil altid med rette kompetencer og med minimum to personer. Det gør, at man indbyrdes kan sparre om sagen samt sikre dokumentation for, hvad der er sagt og aftalt. Tilstræb en hurtig og præcis afklaring af, hvad der er enighed om, og på hvilke områder og af hvilke årsager, der er uenighed. Tilstræb en hurtig afklaring af, om der kan findes en gensidig tilfredsstillende løsning, om sagen skal forelægges politikerne, eller om sagen skal afgøres på det foreliggende grundlag. Følg nøje alle formalia for sagsbehandling og dokumentation. Prøv ikke at løse disse sager over mail. De skal løses ved personlig kontakt. Brug gerne et ekstra kvarter på forberedelse. Det lønner sig.

21 Principsager tips & tricks (fortsat) Ved tilsyn vær imødekommende ved at ringe og aftale tid. Deltag med to medarbejdere på tilsyn. På tilsyn vær præcis omkring årsag til indskærpelser hvad er vi helt konkret uenige om, og hvad har vi aftalt om tidsplan for afhjælpning. Vær tilsvarende præcis i den efterføl

22 Obs-sager Obs-sager er sager, hvor loven ikke overholdes, og hvor borgeren, virksomheden eller rådgiveren ikke umiddelbart efterlever gældende regler. Obs-sager omfatter egentlige lovliggørelsessager samt klagesager, hvor klager uberettiget fastholder sit syn på, at klagen vedrører et ulovligt forhold. Udfaldet i Obs-sager er retslig lovliggørelse gennem ansøgning, fysisk lovliggørelse eller politianmeldelse, alternativ afvisning af en klage som ubegrundet. Sagerne er ofte ressourcekrævende og langvarige. For om muligt at få sikret lovliggørelse eller afsluttet en ubegrundet klagesag, kan der derfor være behov for en tæt, præcis og målrettet dialog med de involverede parter. Initiativet til at etablere og fastholde dialog- og vejledningsforløb ligger i hænderne på forvaltningen.

23 Obs-sager tips & tricks Ved Obs-sager er det vigtigt at danne sig et overblik over den samlede sag. Herved er det muligt gennem dialog og vejledning at kunne gøre de involverede klart, hvad der kræves for at søge retslig og/eller fysisk lovliggørelse - alternativt rejse forståelse for at en klage ikke kan imødekommes. Overvej følgende: Stil altid med rette kompetencer og med minimum to personer. Det gør, at man indbyrdes kan sparre om sagen samt sikre dokumentation for, hvad der er sagt og aftalt hvornår. Overvej om dialog og vejledning er en farbar vej. I givet fald opstil en plan sammen med ansøger, og giv den en chance eller to. Agér som myndighed, kør sagen efter bogen og dokumenter alle trin i processen. Vær vedholdende og involver gerne chefniveau og/eller andre myndigheder i møder m.m. for at markere kravet om lovliggørelse. Hold tempo og tilpas jer i videst muligt omfang ansøgers ønsker til mødetidspunkt. Herved undgås, at dette kan bruges som begrundelse for manglende fremdrift i sagen.

24 Generelle tips & tricks Specielt i Vejledningssager, Principsager og OBS-sager, hvor der er behov forhåndsdialog og vejledning, kan de digitale løsninger i Bygogmiljoe.dk eller i Husdyrsgodkendelse.dk,mod intentionerne, være en hæmsko for reduktion i sagsbehandlingstider og højnelse af serviceoplevelsen. Overvej følgende: Få kontakt til ansøgerne så tidligt som muligt, helst inden indsendelse af ansøgning. Indbyd til forhåndsdialog og vejledning. Sørg for målrettede og let tilgængelige vedledninger på nettet. Oprust kompetence i første kontaktled, således at sagens kompleksitet afdækkes fra start. Oplys om kommunens praksis og politikker for forvaltning af gældende love og regler.

25 Sagstyper i teknisk forvaltning 4: OM BRUGEN AF SAGSTYPER VED ANSØGNINGER OG TILSYN

26 Afgørelse Hvad er ambitionerne? Ved Vejledningssager, Principsager og Obssager, er det ambitionerne at: 1) Flytte tidsforbruget fra udfærdigelse af mangelskrivelser og gentagne screeninger af ikke fyldestgørende ansøgninger til forhåndsdialog og vejledning. Denne skal sætte ansøgerne i stand til at indsende fuldt oplyste sager i Bygogmiljoe.dk eller i Husdyrsgodkendelse.dk. Sagsbehandling Dialog og vejledning At sagsbehandle At undersøge At udarbejde At indsende At vente Sagsbehandling 2) Reducere tidsforbruget i forbindelse med håndtering af indskærpelser samt antallet af indskærpelser. Herunder at højne brugeroplevelsen ved tilsyn ved at målrette dialog og vejledning de servicebehov, der er knyttet til sagstyperne. Dialog og vejledning under tilsyn Anmærkningsfri tilsynsrapprot

27 Sagstyper i teknisk forvaltning HVAD GIVER DET OS?

28 Brugeroplevelse Sagsbehandlingstid Arbejdsglæde/tilfredshed I hvilken retning peger erfaringerne fra 1 Sagstype: Vejledningssager pilotprojekterne? Brugeroplevelse Sagsbehandlingstid Arbejdsglæde/tilfredshed Ingen 2 Begrænset 3 Nogen 4 Klar 5 Stor 6 Meget stor Sagstype: Klar-parat sager Brugeroplevelse Sagsbehandlingstid Arbejdsglæde/tilfredshed 1 Ingen 2 Begrænset 3 Nogen 4 Klar 5 Stor 6 Meget stor Sagstype: Principsager Brugeroplevelse Sagsbehandlingstid Arbejdsglæde/tilfredshed 1 Ingen 2 Begrænset 3 Nogen 4 Klar 5 Stor 6 Meget stor Sagstype: Vejledningssager Brugeroplevelse Sagsbehandlingstid Arbejdsglæde/tilfredshed 1 Ingen 2 Begrænset 3 Nogen 4 Klar 5 Stor 6 Meget stor Sagstype: Obs-sager Brugeroplevelse Sagsbehandlingstid Arbejdsglæde/tilfredshed 1 Ingen 2 Begrænset 3 Nogen 4 Klar 5 Stor 6 Meget stor Sagstype: Principsager Brugeroplevelse Sagsbehandlingstid Arbejdsglæde/tilfredshed 1 Ingen 2 Begrænset 3 Nogen 4 Klar 5 Stor 6 Meget stor

29 Sagstyper i teknisk forvaltning HVAD NU?

30 Hvordan kommer vi i gang? Oplist - jævnfør nedenstående noter til silde - de områder I har valgt at implementere i jeres organisation (Bilag: Sagstyper: Implementeringsvalg Hvor vil vi sætte ind?)

31 Videndeling og læring Hvordan forankrer vi sagstyperne gennem det daglige arbejde? Hvilke elementer vil I bruge til at sikre forankringen af sagstyperne i dagligdagen? Brug nedenstående noter fra Drejebogen som inspiration til slide tekst.

32 Nye måder at arbejde på - Hvordan bliver vi endnu bedre? Hvordan vil I sikre succes gennem resultatopfølgning? Brug nedenstående noter fra Drejebogens trin 3 som inspiration til slide tekst.

NU TIL SAGEN SÅDAN STYRKER TEKNIK OG MILJØ BRUGERTILFREDSHEDEN OG REDUCERER SAGSBEHANDLINGSTIDERNE KUNDEORIENTERING APRIL Indholdsfortegnelse

NU TIL SAGEN SÅDAN STYRKER TEKNIK OG MILJØ BRUGERTILFREDSHEDEN OG REDUCERER SAGSBEHANDLINGSTIDERNE KUNDEORIENTERING APRIL Indholdsfortegnelse KL Indholdsfortegnelse APRIL 2018 1 NU TIL SAGEN SÅDAN STYRKER TEKNIK OG MILJØ BRUGERTILFREDSHEDEN OG REDUCERER SAGSBEHANDLINGSTIDERNE KUNDEORIENTERING 2 Indholdsfortegnelse KL Weidekampsgade 10 2300 København

Læs mere

KENDER DU TYPEN? DABYFO BYGGELOVSDAGE 2018 SERVICEMÅLSAFTALEN SERVICEMÅLSAFTALEN. Kender du typen? DABYFO Byggelovsdage 2018

KENDER DU TYPEN? DABYFO BYGGELOVSDAGE 2018 SERVICEMÅLSAFTALEN SERVICEMÅLSAFTALEN. Kender du typen? DABYFO Byggelovsdage 2018 SERVICEMÅLSAFTALEN KENDER DU TYPEN? DABYFO BYGGELOVSDAGE 2018 SERVICEMÅLSAFTALEN Kender du typen? DABYFO Byggelovsdage 2018 SERVICEMÅLSAFTALEN KENDER DU TYPEN? DABYFO BYGGELOVSDAGE 2018 KENDER DU TYPEN?

Læs mere

NU TIL SAGEN! DREJEBOG GUIDE TIL IMPLEMENTERING AF SAGSTYPER I TEKNIK OG MILJØ

NU TIL SAGEN! DREJEBOG GUIDE TIL IMPLEMENTERING AF SAGSTYPER I TEKNIK OG MILJØ KL APRIL 2018 DREJEBOG NU TIL SAGEN! GUIDE TIL IMPLEMENTERING AF SAGSTYPER I TEKNIK OG MILJØ Fokus på læring og videndeling blandt medarbejderne i teknik og miljø som løftestang for styrkelse af serviceoplevelse

Læs mere

Andersen&Partners Management Consulting

Andersen&Partners Management Consulting Om kundeorientering Henrik Andersen Andersen&Partners Management Consulting 1 Kundeindsigt forudsætningen for kundeorientering Dagens krav om kundeorientering - om at levere målrettet, relevant service

Læs mere

KL OKTOBER 2017 BYGGESAGSBEHANDLING EKSEMPLER PÅ DEN BORGERRETTEDE BYGGESAGSBEHANDLING

KL OKTOBER 2017 BYGGESAGSBEHANDLING EKSEMPLER PÅ DEN BORGERRETTEDE BYGGESAGSBEHANDLING KL OKTOBER 2017 BYGGESAGSBEHANDLING EKSEMPLER PÅ DEN BORGERRETTEDE BYGGESAGSBEHANDLING 2 KL Teknik og Miljø 2017 KL Weidekampsgade 10 2300 København S Tlf. 3370 3370 www.kl.dk KL Teknik og Miljø 2017 3

Læs mere

Bæredygtig erhvervsservice

Bæredygtig erhvervsservice Bæredygtig erhvervsservice - inden for byggeri, miljø og brand/beredskab mellem Aalborg Kommune og erhvervsorganisationer i Aalborg Kommune 0 Én indgang bæredygtig erhvervsservice Der er mellem Aalborg

Læs mere

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole

Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper for God kommunikation og samarbejde på Ordrup Skole Principper Vi mødes i de forskellige fora, når det er relevant og efter behov. Som udgangspunkt afholder vi forældremøde og skole-hjemsamtale

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Nedbringelse af sagsbehandlingstider. Ved Rune Munch Christensen

Nedbringelse af sagsbehandlingstider. Ved Rune Munch Christensen Nedbringelse af sagsbehandlingstider Ved Rune Munch Christensen Disposition Status for sagsmængden som vist på MPU januar 2014 Sagsbehandlingstiden Byggesagsteamet Mål for det kommende år Største tidsrøvere/hvad

Læs mere

Politik for mødet mellem borger og kommune borgerservice

Politik for mødet mellem borger og kommune borgerservice Indhold Introduktion... 3 Visioner... 4 Skanderborg Kommunes borgerservice kendetegnes ved... 5 Åbenhed i borgerservice... 6 En borgerservice præget af mod og handlekraft... 7 Borgerservice fællesskab

Læs mere

Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer 2015

Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer 2015 Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer 2015 Indhold 1. Indledning... 3 2. Byggesagsgebyr... 4 3. Tidspunkt for betaling af gebyr... 4 4. Retsgrundlag... 4 5. Fastsættelse af timeprisen... 5 6. Sager

Læs mere

Relationel Koordinering - CSSM

Relationel Koordinering - CSSM Relationel Koordinering - CSSM CSSM - organisering Frederikshavn kommune CSSM organisering siden 2010 Formål: styrke samarbejdet - bedre kommunikation bevare høj faglighed. Side 2 1 Indførelse af RK Baggrund

Læs mere

CRM & Markedslederskab

CRM & Markedslederskab Henrik Andersen Direktør, Andersen&Partners Management Consulting Thomas Ritter Professor, Copenhagen Business School Publiceret i 24. april 2008 Andersen&Partners Management Consulting www.andersenpartners.com

Læs mere

- Om håndtering af telefoniske henvendelser til Jobcenter København

- Om håndtering af telefoniske henvendelser til Jobcenter København SAMARBEJDSAFTALE MELLEM BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONSFORVALTNININGEN OG KULTUR- OG FRITIDSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNE - Om håndtering af telefoniske henvendelser til Jobcenter København Baggrund

Læs mere

DE NYE ERHVERVS SERVICEMÅL FOR BYG OG MILJØ eller TEKNISK FORVALTNING? KTC MILJØ overvejelser

DE NYE ERHVERVS SERVICEMÅL FOR BYG OG MILJØ eller TEKNISK FORVALTNING? KTC MILJØ overvejelser DE NYE ERHVERVS SERVICEMÅL FOR BYG OG MILJØ eller TEKNISK FORVALTNING? KTC MILJØ overvejelser Stop knappen vil den virke? Erfaringerne fra landbrugsområdet viser, at ansøgningen uanset om den er fyldestgørende

Læs mere

Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice. 1. Formål og baggrund NOTAT

Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice. 1. Formål og baggrund NOTAT Programbeskrivelse - Sammenhængende Digital Borgerservice 1. Formål og baggrund Den digitale service skal gøre det lettere at være borger og virksomhed i Danmark. De skal opleve nærhed og sammenhæng i

Læs mere

Notat Håndtering af vedrørende byggesagsgebyrer. Dato: Opdateret den Sagsnr: 2014/24367

Notat Håndtering af vedrørende byggesagsgebyrer. Dato: Opdateret den Sagsnr: 2014/24367 Håndtering af vedrørende byggesagsgebyrer Opdateret den 20.12.2016 Center for Teknik Team Byg Tlf. 4849 2450 Instruks om byggesagsgebyr tek-post@horsholm.dk horsholm.dk Gebyret på alle byggesager, der

Læs mere

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver:

Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Kerneydelserne i Miljø udgøres af følgende opgaver: Vandplanerne Miljøregulering af virksomheder og landbruget Jordforurening og jordflytning Drikkevand og Grundvandsbeskyttelse Affaldsmyndighed Beskyttelse

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. XX kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. XX kl. 12 Social- og Indenrigsministeriet Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb Ansøgningsfrist d.

Læs mere

Det er således valgt at gebyret skal afspejle kompleksiteten og kvaliteten af det indsendte ansøgningsmateriale.

Det er således valgt at gebyret skal afspejle kompleksiteten og kvaliteten af det indsendte ansøgningsmateriale. Januar 2018 Gebyrvedtægt for byggesagsbehandling Gældende fra 1. januar 2018 Kapitel 1 Formål 1. Efter Lovbekendtgørelse 2016-09-23 nr. 1178 28 kan kommunalbestyrelsen vælge at opkræve gebyrer for behandlingen

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

sagsbehandling af ansøgninger om dispensation fra sprøjteforbuddet

sagsbehandling af ansøgninger om dispensation fra sprøjteforbuddet sagsbehandling af ansøgninger om dispensation fra sprøjteforbuddet Kvalitetsprocedure DT-18 Anvendelsesområde: Detailtilsyn Ansvarlig enhed: KUI Ikrafttræden: 1. januar 2018 Senest revideret: Aktuel for:

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse arbejdsmiljø københavn Guide til en god trivselsundersøgelse Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 4 Sørg for at forankre arbejdet med trivselsundersøgelsen...

Læs mere

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt og ligeværdighed.

Læs mere

EFFEKTIVE ARBEJDSGANGE HVOR ER DET STØRSTE POTENTIALE?

EFFEKTIVE ARBEJDSGANGE HVOR ER DET STØRSTE POTENTIALE? EFFEKTIVE ARBEJDSGANGE HVOR ER DET STØRSTE POTENTIALE? Inspirationsseminarer om servicemålsaftalen, Januar 2017 EN ARKETYPE FOR EN SAGSGANG Sagens Sagens oplysning Sagens Sagens afgørelse Sagens oplysning

Læs mere

Nedbringelse af sagsbehandlingstider. Ved Rune Munch Christensen

Nedbringelse af sagsbehandlingstider. Ved Rune Munch Christensen Nedbringelse af sagsbehandlingstider Ved Rune Munch Christensen Disposition Status for sagsmængden Sagsbehandlingstiden Byggesagsteamet Mål for det kommende år Største tidsrøvere/hvad tager tid? Igangværende

Læs mere

God dialog og godt samarbejde på børnehandicapområdet ~ en manual for servicelovens 41, 42 og 84

God dialog og godt samarbejde på børnehandicapområdet ~ en manual for servicelovens 41, 42 og 84 God dialog og godt samarbejde på børnehandicapområdet ~ en manual for servicelovens 41, 42 og 84 Dokumentnr. 993287_2 Sagsnr. 12/12165 Udarbejdet af vije på baggrund af arbejdsgruppeinddragelse Indholdsfortegnelse

Læs mere

Punkterne 2, 3, 4,og 5 er ikke relevante, såfremt det besluttes helt at undlade opkrævning af gebyr.

Punkterne 2, 3, 4,og 5 er ikke relevante, såfremt det besluttes helt at undlade opkrævning af gebyr. Bilag 1: Notat - bemærkninger fra byggesagsafdelingen til 5 punkter. Gebyrfastsættelse - Byggesagsbehandling Planudvalget skal tage stilling til følgende 5 punkter 1. Skal kommunen opkræve byggesagsgebyrer,?

Læs mere

Principper for kontraktstyringsmodellen for specialinstitutionerne i Center for Børn og Forebyggelse, Børn og Unge

Principper for kontraktstyringsmodellen for specialinstitutionerne i Center for Børn og Forebyggelse, Børn og Unge BØRN OG UNGE Dato: 1. november 2013 Center for Børn og Forebyggelse Principper for kontraktstyringsmodellen for specialinstitutionerne i Center for Børn og Forebyggelse, Børn og Unge Principperne har til

Læs mere

Hvordan ser virkeligheden ud i den kommunale byggesagsbehandling?

Hvordan ser virkeligheden ud i den kommunale byggesagsbehandling? v/ Åse Nielsen Formand for DABYFO Forum for danske bygningsmyndigheder Formand for Kommunal Teknisk Chefforenings faggruppe for Byggelov Hvor er den kommunale byggesagsbehandling på vej hen? Faglige/byggetekniske

Læs mere

Byggesagsbehandling 2014

Byggesagsbehandling 2014 Byggesagsbehandling 2014 type: Fagområde Selve formålet med byggesagsbehandlingen er, at sikre at bygninger udføres og indrettes på en sundheds-, sikkerheds- og brandmæssig tilfredsstillende måde. Det

Læs mere

Kommentarer til Kanalstrategi som skal ende ud i HØRINGSSVAR

Kommentarer til Kanalstrategi som skal ende ud i HØRINGSSVAR Kommentarer til Kanalstrategi som skal ende ud i HØRINGSSVAR Høringssvaret tager udgangspunkt i drøftelse på Handicaprådsmøde hvor vi havde mange spørgsmål og drøftelser til Kanalstrategien. Det overordnede

Læs mere

Borgerrådgiverens beretning 2015

Borgerrådgiverens beretning 2015 Borgerrådgiverens beretning 2015 2 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Organisering... 3 Hvad kan borgerrådgiveren... 4 Hvad kan borgerrådgiveren ikke... 4 Hvem kan klage... 4 Ressourceforbrug... 5 Hvordan

Læs mere

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS

Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS fremtiden starter her... Gode råd om... Medarbejder- udviklingssamtaler - MUS INDHOLD Hvad er MUS 3 Fordele ved at holde MUS 4 De fire trin 5 Forberedelse 6 Gennemførelse 7 Opfølgning 10 Evaluering 10

Læs mere

DETTE ER GULDBORGSUND KOMMUNES TELEFONPOLITIK VEDTAGET AF DIREKTIONEN DEN 27. AUGUST

DETTE ER GULDBORGSUND KOMMUNES TELEFONPOLITIK VEDTAGET AF DIREKTIONEN DEN 27. AUGUST TELEFON POLITIK DETTE ER GULDBORGSUND KOMMUNES TELEFONPOLITIK VEDTAGET AF DIREKTIONEN DEN 27. AUGUST 2015 Telefonpolitikken fastlægger retningslinjerne for Guldborgsund Kommunes telefoniske betjening.

Læs mere

Servicemål på byggesager i Ringsted Kommune

Servicemål på byggesager i Ringsted Kommune Servicemål på byggesager i Ringsted Kommune Åben sag Sagsid: 18/3543 Sagen afgøres i: Plan- og Boligudvalget Bilag: 1) 2419056 Åben: Bilag 1 - Servicemålaftale mellem KL og Regeringen december 2015 2)

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR GULDBORGSUND.DK - DET BLIVER RIGTIG GODT VERSION 1.0

RETNINGSLINJER FOR GULDBORGSUND.DK - DET BLIVER RIGTIG GODT VERSION 1.0 RETNINGSLINJER FOR GULDBORGSUND.DK - DET BLIVER RIGTIG GODT... - 2015-2017 - VERSION 1.0 GULDBORGSUND KOMMUNE NOVEMBER 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE Velkommen...... 3 Vision og indsatser... 4 Visionen for hjemmesiden...

Læs mere

Principper for skolens drift

Principper for skolens drift Principper for skolens drift Emne: Skole-hjemsamarbejdet Dato 05-05-2015 Sagsbehandler Preben Skov Christensen Direkte telefonnr. 76 81 36 00 Journalnr. 17.01.01-P21-1-15 Principper for skole-hjemsamarbejdet

Læs mere

Foto af Thomas Bredøl,

Foto af Thomas Bredøl, Foto af Thomas Bredøl, www.bredol.dk/photo/ Det overordnede formål med brugertilfredshedsundersøgelse er at give en status på Gribskovs kommunes vision og indsatsområder set fra kundeperspektivet. Hvordan

Læs mere

Managementrådgivernes Etiske kodeks

Managementrådgivernes Etiske kodeks s Etiske kodeks ETISK KODEKS Præambel Det bærende princip i enhver professionel managementkonsulentvirksomhed er, at virksomheden i dens drift og ledelse praktiserer en høj faglighed og høj etisk standard.

Læs mere

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder.

Giv feedback. Dette er et værktøj for dig, som vil. Dette værktøj indeholder. Herunder et arbejdspapir, der indeholder. Giv feedback Dette er et værktøj for dig, som vil skabe målrettet læring hos din medarbejder blive mere tydelig i din ledelseskommunikation gøre dit lederskab mere synligt og nærværende arbejde med feedback

Læs mere

BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION. Socialt Udviklingscenter SUS

BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION. Socialt Udviklingscenter SUS BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL TOVHOLDER- FUNKTION Socialt Udviklingscenter SUS TOVHOLDERFUNKTION (ET BILAG TIL SAMARBEJDSMODEL) Socialt Udviklingscenter SUS, 2014 Udarbejdet for Socialstyrelsen www.sus.dk

Læs mere

Rammer og retningslinjer for Borgerrådgiveren

Rammer og retningslinjer for Borgerrådgiveren Rammer og retningslinjer for Borgerrådgiveren Borgerrådgiverens bemyndigelse, kompetence og opgaver Borgerrådgiveren er ansvarlig for at overvåge og sikre god og korrekt service over for borgerne i overensstemmelse

Læs mere

Tavlemøder der virker

Tavlemøder der virker Tlf. 7022 5252 Tavlemøder der virker Bedre styring af driften og flere forbedringer. Et dagligt møde på 10 minutter er nok. Af Claus Toft Friis, partner, Friis Management Aps Claus Toft Friis har mere

Læs mere

Medvirkende til, at arbejdsmiljøproblemerne ikke bliver for store, er at tænke i forebyggelse.

Medvirkende til, at arbejdsmiljøproblemerne ikke bliver for store, er at tænke i forebyggelse. Forslag til gennemførelsen af APV Arbejdspladsvurderingens formål er at sikre en fortløbende proces, hvor vi i fællesskab i de enkelte afdelinger arbejder for et sikkert og sund arbejdsmiljø. Udarbejdelsen

Læs mere

Telefonbetjening i Randers Kommune

Telefonbetjening i Randers Kommune Telefonbetjening i Randers Kommune Borgeren i centrum også i telefonen Formål Med denne præciserende beskrivelse af telefonbetjeningen i Randers Kommune, er det formålet at udstikke rammerne for, hvordan

Læs mere

Projektbeskrivelse: Den 1. februar Ref Charlotte Munksgaard. Dir Weidekampsgade 10. Postboks 3370.

Projektbeskrivelse: Den 1. februar Ref Charlotte Munksgaard. Dir Weidekampsgade 10. Postboks 3370. Projektbeskrivelse: D ET FÆLLESKOMMUNALE K VALITETSPROJEKT Den 1. februar 2008 Ref Charlotte Munksgaard cmu@kl.dk Dir 3370 3579 Weidekampsgade 10 Postboks 3370 2300 København S Tlf 3370 3370 Fax 3370 3371

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Definition og afgrænsning 3 3. Borgere og virksomheders brug af kommunikationskanaler 4 4. Hvad er strategien, og hvad betyder det for borgere og virksomheder? 5

Læs mere

Ansøgningsskema for. Pulje til opkvalificering af rehabiliteringsteams Finanslovens konto

Ansøgningsskema for. Pulje til opkvalificering af rehabiliteringsteams Finanslovens konto Ansøgningsskema for Pulje til opkvalificering af rehabiliteringsteams Finanslovens konto 17.59.21.10 Ansøgningen skal sendes til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering via e-mail adresse star@star.dk

Læs mere

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen.

Københavns Kommune gennemfører hvert andet år en fælles trivselsundersøgelse på alle arbejdspladser i kommunen. TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2015 Indhold Indledning 3 Fase 1: Før Forberedelse af undersøgelsen 5 Fase 2: Under Gennemførelse af undersøgelsen 8 Fase 3: Efter Analyse og dialog om undersøgelsen 11 Indledning

Læs mere

Jobprofil. Skoleleder på Rungsted Skole Hørsholm Kommune

Jobprofil. Skoleleder på Rungsted Skole Hørsholm Kommune Jobprofil Skoleleder på Rungsted Skole Hørsholm Kommune 1. Indledning Hørsholm Kommune ønsker at ansætte en skoleleder på Rungsted Skole. Stillingen er ledig og ønskes besat snarest muligt. Denne jobprofil

Læs mere

Godkendelse af vejledende frister for sagsbehandling

Godkendelse af vejledende frister for sagsbehandling Punkt 7. Godkendelse af vejledende frister for sagsbehandling 2017-062046 Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til At status for overholdelse af de vejledende frister for sagsbehandlingstiden i 2017

Læs mere

KANALSTRATEGI Fredensborg Kommune 2012-2015 1

KANALSTRATEGI Fredensborg Kommune 2012-2015 1 KANALSTRATEGI Fredensborg Kommune 2012-2015 1 1. Formål og baggrund Fredensborg Kommunes kanalstrategi er en tværgående strategi, der angiver målsætninger for, hvilke kanaler 1 vi benytter og hvordan vi

Læs mere

Retssikkerhedspakke II Borgeren skal stå stærkere

Retssikkerhedspakke II Borgeren skal stå stærkere Retssikkerhedspakke II Borgeren skal stå stærkere Borgeren skal stå stærkere 2 Borgeren skal stå stærkere Borgeren skal stå stærkere 3 Fuld omkostningsgodtgørelse for selskaber og fonde Reglerne i dag

Læs mere

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse?

Workshop. Kodeks for god ledelse. Landsforeningens årsmøde 2015. Baggrund for kodeks for god ledelse. Hvorfor kodeks for god ledelse? Workshop Kodeks for god ledelse Landsforeningens årsmøde 2015 Program den 31. maj 2015 Formål med workshop Baggrund for kodeks for god ledelse Hvorfor kodeks for god ledelse? Gennemgang af kodekset Øvelser

Læs mere

Kvalitetsmål Udvalget for Teknik og Miljø har den 13. marts 2019 godkendt følgende kvalitetsmål for 2019:

Kvalitetsmål Udvalget for Teknik og Miljø har den 13. marts 2019 godkendt følgende kvalitetsmål for 2019: Kvalitetsmål 2019 Udvalget for Teknik og Miljø har den 13. marts 2019 godkendt følgende kvalitetsmål for 2019: KVALITETSMÅL 1: GOD SERVICE I 2019 vil vi have fokus på, at alle der ønsker at komme i kontakt

Læs mere

Mission Værdier Visioner

Mission Værdier Visioner Mission Værdier Visioner 2 MISSION VÆRDIER VISIONER Udgivet af: Psykiatrien i Region Nordjylland, juni 2009 Illustrationer: Marianne Lipschitz Jørgensen Layout/Tryk: PrinfoAalborg/Vester Kopi 3 INDHOLD

Læs mere

Forretningsorden for samarbejde

Forretningsorden for samarbejde Aarhus Februar 2016 Sagsnr. 020789-0092 tb/tb/kkp Forretningsorden for samarbejde Aalborg Kommune og Budolfi Plads, Aalborg 2/10 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Samarbejdets organisering... 3

Læs mere

Så er det tid til den årlige MUS

Så er det tid til den årlige MUS Så er det tid til den årlige MUS Forberedelse til MUS MUS er vores årlige medarbejderudviklingssamtale. Samtalen erstatter ikke den løbende dialog mellem dig og din leder og skal derfor helst heller ikke

Læs mere

Aalborg Kommunes mål i erhvervsservicen

Aalborg Kommunes mål i erhvervsservicen Aalborg Kommunes mål i erhvervsservicen Efter to år med Nye ambitioner vedr. Erhvervsservice er det tid at gøre status. Målene i aftalen er ikke længere nye, men fortsat ambitiøse og aktuelle. By- og Landskabsforvaltningen

Læs mere

Tre effektive mødemodeller som understøtter relationel koordinering

Tre effektive mødemodeller som understøtter relationel koordinering Tre effektive mødemodeller som understøtter relationel koordinering Målet med den næste time. er at præsentere praksiseksempler som beskriver, hvad relationel koordinering i mødepraksis kan gøre for borgeren

Læs mere

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018

Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger. 26. februar 2018 2018-11 Det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Krav til udformning af underretninger En borger klagede til ombudsmanden over det kommunale tilsyns sagsbehandlingstid. Ombudsmanden udtalte, at en sagsbehandlingstid

Læs mere

vejledning aktindsigt Du har modtaget en anmodning om aktindsigt fra en person, der ikke er part i en sag hvad gør du?

vejledning aktindsigt Du har modtaget en anmodning om aktindsigt fra en person, der ikke er part i en sag hvad gør du? vejledning aktindsigt Du har modtaget en anmodning om aktindsigt fra en person, der ikke er part i en sag hvad gør du? Indhold 1. Indledende bemærkninger 3 2. Procedure for behandling af sager om aktindsigt

Læs mere

God forvaltningsskik. i Varde Kommune

God forvaltningsskik. i Varde Kommune God forvaltningsskik i Varde Kommune God forvaltningsskik for sagsbehandling i Varde Kommune Varde Kommune ønsker, at borgere, erhvervsliv og øvrige interessenter skal opleve, at behandlingen af deres

Læs mere

Kvalitetsledelse af jeres ydelser og services

Kvalitetsledelse af jeres ydelser og services Tryksag 541-643 Hvis I vil vide mere Kom godt i gang med standarder I er velkomne til at kontakte vores erfarne konsulenter inden for kvalitetsledelse på telefon 39 96 61 01 eller consulting@ds.dk. Kvalitetsledelse

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse - Guiden er bygget op over faserne: Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1) Under: Gennemførelse af undersøgelsen (fase 2) Efter: Opfølgning (fase 3) Udarbejdet

Læs mere

Åbn dørene for flere på arbejdsmarkedet - styrk den interne organisering for virksomhedskontakt

Åbn dørene for flere på arbejdsmarkedet - styrk den interne organisering for virksomhedskontakt Bliv en troværdig samarbejdspartner for virksomhederne, og få flere virksomheder til at rekruttere medarbejdere gennem jobcentret! Rådgivning Åbn dørene for flere på arbejdsmarkedet - styrk den interne

Læs mere

Kodeks for samspillet mellem politikere og administrationen i Faaborg Midtfyn Kommune

Kodeks for samspillet mellem politikere og administrationen i Faaborg Midtfyn Kommune KØBENHAVN 21/9 2017 Kodeks for samspillet mellem politikere og administrationen i Faaborg Midtfyn Kommune Tilbud 1 Baggrund Generelt om samspillet mellem politikere og embedsmænd I de senere år har der

Læs mere

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune

HR-Strategi for Gladsaxe Kommune HR-Strategi for Gladsaxe Kommune Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at styrke den strategiske HR-indsats, for dermed at sikre, at de HR-indsatser der gennemføres i dag og fremover understøtter den strategiske

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Mere information på www.oim.dk Ansøgningen udfyldes af initiativtager til udfordringen og/eller den relevante kommune, region eller statslige

Læs mere

Guide til en god trivselsundersøgelse

Guide til en god trivselsundersøgelse Guide til en god trivselsundersøgelse Udarbejdet af Arbejdsmiljø København November 2016 Indhold Indledning... 2 Trivselsundersøgelsen... 3 Før: Forberedelse af undersøgelsen (fase 1)... 5 Sørg for at

Læs mere

POLITIK for det frivillige sociale arbejde

POLITIK for det frivillige sociale arbejde POLITIK for det frivillige sociale arbejde EN GOD KOMMUNE AT VÆRE FRIVILLIG I Forord I Tønder Kommune har vi en lang og mangfoldig tradition for at udvikle det frivillige sociale arbejde. Det er en proces,

Læs mere

Redskaber der kan kvalificere

Redskaber der kan kvalificere Redskaber der kan kvalificere At arbejde med dokumentation i en frivillig-kontekst Jes Jessen Kvalitets- og udviklingskonsulent Tænkning i oplægget Målgruppe: Dem, der planlægger dokumentationsindsats,

Læs mere

NOTAT. Lovliggørelse af kolonihaverne i Hvidovre Kommune

NOTAT. Lovliggørelse af kolonihaverne i Hvidovre Kommune Lovliggørelse af kolonihaverne i Hvidovre Kommune Kultur-, Teknik, Miljø og Arbejdsmarkedsforvaltningen er på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 3. september 2014 blevet bedt om at arbejde videre med en

Læs mere

Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017

Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017 Organisatorisk robusthed SL TR-møde 31. januar 2017 Gentofte Kommune Robusthed 2 Program: Præsentation og introduktion arbejdsplads\tr Hvad er organisatorisk robusthed for jer? Oplæg: Organisatorisk robusthed

Læs mere

Kanalstrategi

Kanalstrategi Kanalstrategi 2016-2018 Hjørring Kommune 1 Kanalstrategi 2016-2018 Formål Kanalstrategien skal hjælpe os til at udnytte vores ressourcer bedre og bevare borgernes oplevelse af kvalitet, når de bliver betjent

Læs mere

FICS brevid. 3306973 1

FICS brevid. 3306973 1 FICS brevid. 3306973 1 Politik for digitalisering i Lolland Kommune 1. Baggrund Byrådet i Lolland Kommune ønsker at borgere og virksomheder bosiddende i kommunen altid oplever kommunen som en partner der

Læs mere

HANDLINGSPLAN FOR SØNDERVANGSKOLEN

HANDLINGSPLAN FOR SØNDERVANGSKOLEN HANDLINGSPLAN FOR SØNDERVANGSKOLEN INDHOLD INDHOLD HANDLINGSPLAN INDSATSOMRÅDE 1 - FAGLIGHED INDSATSOMRÅDE 2 - PROFESSIONALISERING OG TRIVSEL INDSATSOMRÅDE 3 - SKOLEN SOM LOKALT KRAFTCENTER 2 HANDLINGSPLAN

Læs mere

OPTIMERING AF SAGSGANGE. på byggesagsområdet

OPTIMERING AF SAGSGANGE. på byggesagsområdet OPTIMERING AF SAGSGANGE på byggesagsområdet 1 2 Øget kvalitet og kortere sagsbehandlingstid giver værdi for både borgere og virksomheder Hvorfor? Der er i stigende grad fokus på kommunernes service og

Læs mere

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE 1 INTRO DE FØRSTE SKRIDT er en ny måde at drive a-kasse på. Fra at være a-kassen, der bestemmer, hvor, hvordan og hvornår den ledige skal være i kontakt med a-kassen,

Læs mere

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune

Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Vision og sigtepunkter for arbejdet i LBR i Frederikssund Kommune Opsamling på LBR-seminar den 6. september 2010 mploy a/s www.mploy.dk Gothersgade 103, 3. sal 1123 København K Tlf: 32979787 Email: mploy@mploy.dk

Læs mere

NOTAT. Politiske pejlemærker. Effekt. Mål. Dialog

NOTAT. Politiske pejlemærker. Effekt. Mål. Dialog Dialogbaseret styringsmodel 2018-2021 Formålet med den dialogbaserede styringsmodel, som blev godkendt i 2015 er, at styringen med afsæt i modellen skal være et værdifuldt redskab for Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet

Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet [princip 1] Princip for kommunikation mellem skole og hjem Formål: Princippet for kommunikation mellem skole og hjem skal sikre, at skolen og forældrene

Læs mere

Samarbejde. Kortlægning af relationel koordinering i grupper. Drejebog til lederen. Forbedringsafdelingen

Samarbejde. Kortlægning af relationel koordinering i grupper. Drejebog til lederen. Forbedringsafdelingen Samarbejde Forbedringsafdelingen Kortlægning af relationel koordinering i grupper Drejebog til lederen Fakta Mål: Forberedelse: At få et billede af samarbejdsevnen i afdelingen, og hvor der bør sættes

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

Ledelsestilsyn på børne- og ungeområdet

Ledelsestilsyn på børne- og ungeområdet Ledelsestilsyn på børne- og ungeområdet Rebild Kommune Opsamling Deloitte Consulting 4. november 2013 Indhold 1. Grundlag 2. Konklusioner 3. Anbefalinger 4. Øvrige perspektiver - 2 - 1. Grundlaget Ledelsestilsyn

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune

Service og kvalitet. Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Service og kvalitet Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune Indledning Service og kvalitet er nøgleordene i Politik for administration og service for borgerne i Randers Kommune.

Læs mere

Denne bog er tilegnet personalet i alle Sparekassen Faaborgs afdelinger.

Denne bog er tilegnet personalet i alle Sparekassen Faaborgs afdelinger. Vi tror på dig Denne bog er tilegnet personalet i alle Sparekassen Faaborgs afdelinger. Om at være stolt af sin arbejdsplads Sparekassen Faaborg er et moderne pengeinstitut med succes. Den succes skal

Læs mere

Vækst gennem kundefokus

Vækst gennem kundefokus Vækst gennem kundefokus Thomas Ritter Professor of Market Strategy and Business Development Department of Strategic Management and Globalization Academic Director CBS Competitiveness Platform Kilevej 14A,

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Kommunikation, der engagerer. - Indsatsplaner Kommunikationspolitik 2016

Kommunikation, der engagerer. - Indsatsplaner Kommunikationspolitik 2016 Kommunikation, der engagerer - Indsatsplaner Kommunikationspolitik 2016 Vision Skanderborg Kommune er på én og samme tid myndighed, servicevirksomhed og fællesskab med 60.000 borgere. Det er ledere og

Læs mere

Sådan oversætter du centrale budskaber

Sådan oversætter du centrale budskaber Sådan oversætter du centrale budskaber Dette er et værktøj for dig, som Vil blive bedre til at kommunikere overordnede budskaber til dine medarbejdere, så de giver mening for dem Har brug for en simpel

Læs mere

Skrift til ledere om Medarbejder Udviklings Samtale (MUS), herunder Kompetencevurdering

Skrift til ledere om Medarbejder Udviklings Samtale (MUS), herunder Kompetencevurdering Skrift til ledere om Medarbejder Udviklings Samtale (MUS), herunder Kompetencevurdering Indledning Da Skejby ønsker at være et attraktivt arbejds- og uddannelsessted, er udviklingen af MUS et vigtigt udviklings-

Læs mere

Vejledning til ansøgning om et Task Force forløb

Vejledning til ansøgning om et Task Force forløb Børne og Socialministeriet Socialstyrelsen og Ankestyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om et Task Force forløb Task Forcen tilbyder rådgivning til

Læs mere

Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus

Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus Undervisningsevaluering på Aalborg Studenterkursus Revideret udgave, oktober 2015 Indhold Formål... 2 Kriterier... 2 Proces... 3 Tidsplan... 4 Bilag... 5 Bilag 1: Spørgsmål... 5 Bilag 2: Samtalen med holdet...

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 19. marts 2007 til Danmarks Naturfredningsforening:

Statsforvaltningens brev af 19. marts 2007 til Danmarks Naturfredningsforening: Statsforvaltningens brev af 19. marts 2007 til Danmarks Naturfredningsforening: 19-03- 2007 TILSYNET Danmarks Naturfredningsforening har i skrivelse af 20. maj 2005 rettet henvendelse til Statsamtet Vestsjælland,

Læs mere

Den 3. april 2002 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 15. juni 2001 af Udlændingestyrelsen.

Den 3. april 2002 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 15. juni 2001 af Udlændingestyrelsen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 3. april 2002 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 15. juni 2001 af Udlændingestyrelsen. I rapporten bad jeg Udlændingestyrelsen om nærmere underretning mv.

Læs mere

Principper for samarbejde mellem skole og hjem på Præstelundsskolen

Principper for samarbejde mellem skole og hjem på Præstelundsskolen Principper for samarbejde mellem skole og hjem på Præstelundsskolen Indledning og værdigrundlag Med følgende principper for skole-hjemsamarbejde ønsker vi at skabe forudsætninger for et godt og åbent samarbejde

Læs mere