GUIDE TIL UDBUD AF OFFENTLIGE DIGITALE PROJEKTER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GUIDE TIL UDBUD AF OFFENTLIGE DIGITALE PROJEKTER"

Transkript

1 GUIDE TIL UDBUD AF OFFENTLIGE DIGITALE PROJEKTER Denne guide er forfattet af foreningen ADDA (Association of Danish Digital Agencies). Formålet er at hjælpe offentlige myndigheder og organisationer til at få mere ud af deres udbud. Vi forestiller os ikke at guiden er komplet, men ser den som et første udkast. Vi modtager meget gerne kommentarer, kritik og forbedringsforslag på mailadressen Seneste version vil altid være tilgængelig på

2 INDHOLD INTRODUKTION 3 DE 5 SUCCESKRITERIER 3 VORES LØFTER 3 DE 5 SUCCESKRITERIER PARTNERSKAB 4 FORRETNINGSUDFORDRING 7 FAGLIG KOMPETENCE 9 PRISER OG BETINGELSER 12 LEVERANCESIKKERHED 16

3 GUIDE TIL UDBUD AF OFFENTLIGE DIGITALE PROJEKTER ADDA UDBUDSGUIDE 03 Hvordan laver man et godt udbud af digitale opgaver? De danske digitale bureauer, ADDA, deltager hver uge i mange udbud fra offentlige myndigheder, organisationer og virksomheder i alle brancher og størrelser. Denne guide er ADDA s anbefalinger for et succesfuldt udbud. Med et succesfuldt udbud mener vi ét, der skaber maksimal værdi for dig som kunde, og som danner grundlag for en god, varig samarbejdsrelation. For dig, som ikke læser længere end her til, kan vi allerede nu løfte sløret for hemmeligheden: Du skal betragte udbuddet som starten på et frugtbart samarbejde, der skaber værdi for begge parter. Når du skriver udbudsmaterialet, og gennemfører udbudsprocessen, med denne overbevisning, har du den helt grundlæggende forudsætning for succes på plads. 5 SUCCESKRITERIER FOR DET GODE UDBUD Denne guide giver dig 5 succeskriterier for det gode udbud. De er baseret på ADDA s medlemsvirksomheders konkrete erfaringer med hundreder af udbud på det digitale område gennem de seneste år. Vi anbefaler, at du overvejer dem som mulige tildelingskriterier, når du skal skrive dit udbud. De fem kriterier er kort fortalt følgende: PARTNERSKAB TEAM LEVERANCESIKKERHED Tænk på partnerskab og kemi mellem jer og bureauet 2 Vælg teamet med de rette faglige kompetencer til at levere 4 Vær sikker på, at projektet faktisk leverer en løsning, som virker i praksis. FORRETNINGS- UDFORDRING Fokusér på den udfordring, der skal findes en løsning på PRIS OG BETINGELSER Få den rigtige pris og de rigtige betingelser for følgeydelser VORES LØFTE Når du følger de fem succeskriterier i dit udbud, lover ADDA s medlemmer, til gengæld at vi prioriterer de udbud, der følger denne guide. I behøver ikke følge alle kriterier, men jo flere jo bedre.

4 SUCCESKRITERIUM # 1 PARTNERSKAB Et digitalt bureau er altid en langsigtet samarbejdspartner. Det er der mindst 3 grunde til:

5 ADDA UDBUDSGUIDE 05 PARTNERSKAB Digitale løsninger tager tid: Succes med digitale løsninger opnås ved, at de udvikles i et samarbejde mellem bureau og kunde over tid. Successer skabes gennem flere omgange med analyse og ændringer. 1 Digitale løsninger kræver forretningsforståelse: Det kræver en grundig forståelse af din forretning at udvikle den rigtige digitale løsning. Du kommer derfor til at bruge ressourcer på at sætte bureauet ind i din forretning. 2 Digitale løsninger er svære at overdrage: Det tager tid og er svært at sætte sig ind i andres digitale arbejde og digitale løsninger. Et skift af digitalt bureau vil derfor altid medføre ekstraomkostninger, og udviklingen vil gå nogle skridt tilbage. Det betaler sig at vælge rigtigt første gang. 3 I meget modne brancher med veludviklede kvalitetsstandarder kan man let sammenligne ydelser og timepriser. Mange begår den fejl at betragte digitale projekter og ydelser som en slags standardvarer, der direkte kan sammenlignes. Men de er meget vanskelige at sammenligne på grund af deres kompleksitet og elementer af innovation. Succes i den digitale verden afhænger af et komplekst samspil af mange viden-domæner indenfor design, teknologi, kommunikation og forretning - som skal kobles med branchespecifik viden hos kunden. Hertil kommer en god timing af, hvordan den digitale løsning møder markedet. Det kan f.eks. være timing i forhold til salgssæson, produktintroduktioner og mediedagsorden. Forudsætningen for at håndtere denne kompleksitet er et åbent, tillidsfuldt og ligeværdigt samarbejde i ét team, hvor repræsentanter for bureauet og kunden deltager.

6 ADDA UDBUDSGUIDE 06 Konkret kan vi anbefale at du gør følgende til en del af udbuddet AFSØG MARKEDET FØR UDBUDDET Vi anbefaler, at du bruger tid på at afsøge markedet før du skriver udbuddet.reglerne for dialog mellem den offentlige institution/myndighed og de mulige tilbudsgivere er meget stramme, så snart et udbud er offentliggjort. Men før det sker er der rig mulighed for at afsøge markedet og have en åben dialog med mulige leverandører. Man skal blot sikre, at den enkelte leverandør ikke får en konkurrenceforvridende fordel. Det kan for eksempel gøres ved at indbyde alle potentielle leverandører til et møde, hvor I fortæller om jeres tanker og hvor I tydeliggør hvor I er usikre. Dernæst kan I åbne for invitationer til møder, hvor de enkelte leverandører byder ind på hvordan I kan løse de punkter, I er usikre på. Der er flere fordele ved denne metode. Dels får I et bedre indblik i hvad markedet tilbyder, dels får du mulighed for at vurdere de forskellige mulige partnere og endelig bliver du klædt godt på til at skrive det bedst mulige udbud. BESKRIV, HVORDAN I GERNE VIL ARBEJDE SAMMEN MED LEVERAN- DØREN Ved at skrive, at du ønsker et partnerskab, signalerer du at du gerne vil have en moden samarbejdspartner. Og hvis du oven i købet beskriver hvordan du ønsker at samarbejde, gør du det lettere for byderne at opfylde dit ønske og måske endda gøre det endnu bedre. SÆT BUDGET AF TIL FLERE VERSIONER Det er en god idé at budgettere med flere versioner af løsningen. Ved at bryde projektet op i flere mindre delprojekter, så gør du det lettere at lære af erfaringerne undervejs. Det gælder om at lancere tidligt, lære og så lancere en ny version hurtigt derefter. Herved afspejler du arbejdsmetoden bag de mest succesfulde online løsninger på markedet idag. BRUG DE BREDEST ANVENDTE TEKNISKE STANDARDER Hold de tekniske krav på et minimum, og gør brug af de gængse, tidssvarende standarder for f.eks. hvilke internetbrowsere, som skal understøttes. Herved sikrer du, at projekttiden bruges på at tilfredsstille 90% af brugerne 100 % - og at resten tilfredsstilles godt nok (med mindre selvfølgelig, at 100% tilfredsstillelse for alle er centralt for løsningen.)

7 ADDA UDBUDSGUIDE 07 RESPEKTÉR OPHAVSRETTEN Af og til hænder det at udbud anvendes til at skabe en masse ideer, hvorefter bureauet med den laveste pris, eller en intern afdeling skal implementere et sammensurium af de bedste elementer. Det er en dårlig idé af mindst tret grunde. For det første er det meget sjældent, at man kan implementere andres ideer effektivt. Den artikulerede idé er toppen af isbjerget, men det er den underliggende viden, der gør den mulig. For det andet, så ligger bureauets medarbejdere deres kreative hoveder i blød for at komme op med deres bedste ideer under den forudsætning, at bureauet med de bedste ideer til den bedste pris, vinder kunden (og den fremtidige omsætning). Når man hugger idéerne, brister forudsætningerne for at dele dem ideer er ikke gratis. For det tredje kan konkrete løsningsforslag og fremsendt materiale være beskyttet af ophavsretten, og du kan ikke bare anvende det uden en tilladelse fra bureauet og eventuelt underliggende rettighedshavere som f.eks. fotografer, modeller, illustratorer mv. Kundens fordele Bureauets fordele I vil opleve, at bureauet rammer rigtigt hurtigere og oftere, når de kender jeres forretning godt. Der skal bruges mindre energi på at lave ting om. Det skaber større arbejdsglæde.

8 SUCCESKRITERIUM # 2 FORRETNINGSUDFORDRING

9 FORRETNINGSUDFORDRING ADDA UDBUDSGUIDE 09 Alt for ofte oplever vi udbud, hvor myndigheden bruger 90% af tiden på at beskrive løsningen, men kun 10% på at beskrive problemet. Det fører mange gange, til at bureauerne laver gode løsninger til de forkerte forretningsudfordringer. Digitale bureauer bruges bedst som rådgivere, der finder digitale løsninger på reelle forretningsproblemer. Arbejdsdelingen mellem bureauet og jer er derfor optimal, når I fokuserer på at analysere, forstå og kommunikere jeres forretningsudfordring, hvorefter bureauet så tænker i løsninger. Herved kombinerer vi jeres viden om jeres forretning med vores viden om digitale løsninger på bedste vis. Konkret kan vi anbefale at I gør følgende til en del af udbuddet EN OVERORDNET VISION FOR LØSNINGEN. EN IDENTIFIKATION AF BEHOVENE, SNARERE END MULIGE LØSNINGER. DE FORRETNINGSMÆSSIGE MÅLSÆTNINGER OG KRAV. LØSNINGSSCENARIE (USE CASE) En god måde at beskrive jeres forretningsudfordring er, at være så konkrete som muligt. Én god måde er at beskrive et konkret forretningsscenarie, som løsningen skal håndtere. Nogle kender det også som en såkaldt use case. Et eksempel kunne være en offentlig myndighed, der vil øge borgertilfredsheden og spare penge ved øget selvbetjening. Her ville man beskrive borgerens nuværende vej fra at identificere et problem, over at opdage produktet og helt frem til at løsningen er fundet, og borgeren er tilfreds. Hernæst kan man angive vigtig information, f.eks. om nuværende systemer og produktstruktur. Myndigheden kan opstille mål for forbedringer i fejlrate, tid til løsning og tidsforbrug. Jo mere konkret denne beskrivelse er, jo bedre forudsætninger har bureauet for at anvise et løsningsforslag og angive et budget. T Kundens fordele I kan koncentrere jer om forretningen og behøver ikke at bruge ressourcer på at sætte jer grundigt ind i tekniske specifikationer. Bureauets fordele Vi aktiverer flere kreative centre i hjernen, når opgaven ikke peger i en bestemt teknisk retning, men er lidt mere åben. Herved kan vi lave bedre løsninger.

10 SUCCESKRITERIUM # 3 FAGLIG KOMPETENCE

11 ADDA UDBUDSGUIDE 11 FAGLIG KOMPETENCE Alt for mange udbud betragter digitale serviceydelser som commodities. Standardvarer, der kan sammenlignes på tværs. Dette er kun tilfældet for højt standardiserede og repetitive opgaver. For de fleste andre opgaver giver denne sammenligning ikke mening. Hvad gør man så? Konkret kan vi anbefale du gør følgende til en del af udbuddet MØD TEAMET FØR DU VÆLGER Mange firmaer indenfor konsulent- og reklameverdenen har for vane at præsentere det interne 1. hold, når de præsenterer sig selv for eksempel under et spørgemøde. Når arbejdet så skal udføres, så kommer 2. eller 3. holdet på banen. Det er altid en god idé at sikre, at dem du møder, også er dem, som kommer til bruge deres tid i samarbejdet. Sæt det gerne som et krav. BRUG ALTID BEGRÆNSET UDBUD Benyt dig altid af muligheden for at prækvalificere et mindre antal bydere Hvis du indbyder hele verden til at byde, så gider de dygtigste ikke være med. Dem, der alligevel vil være med, gør sig ikke nok umage - medmindre de ikke har andet at lave. Begrænsede udbud sikrer dig at de bedste bureauer byder på opgaven. Og du undgår at spilde bureauernes tid. Vi anbefaler, at du bruger følgende tommelfinderregel: Bureauerne vil tilsammen investere højst 10% af det forventede budget i deres tilbud. Det sikrer en balance mellem de timer, der bruges på at vinde opgaven og opgavens omfang.t EKSEMPEL 1 En offentlig myndighed udbyder et årligt budget på kr. 3 millioner til fem konkurrerende bureauer. De bruger hver 1/5 af 10% af 3 millioner - svarende til kr , hvilket igen typisk svarer til timer. Det vil sige, at du som udbyder kan forvente en indsats på dette niveau til forberedelse, oplæg og møder. EKSEMPEL 2 Tilsvarende vil det samme budget fordelt på 10 bureauer reelt omsættes til timers investering i buddet per bureau. Det er ikke nok til at give dig et reelt indtryk af deres kompetencer. EKSEMPEL 3 Et bureau får to udbud ind på en uge, hver på tre millioner. Det ene er et begrænset udbud, det andet er åbent for alle. Det er ikke svært at gætte, hvilket udbud bureauet vælger at deltage i. T

12 ADDA UDBUDSGUIDE 12 FÅ DE RETTE MENNESKER/KOMPETENCER MED TIL AT VURDERE Når du vurderer, hvilke bureauer I skal invitere til at byde, og når du evaluerer de forskellige bud, så husk først og fremmest at gøre dig overvejelser om hvordan du vil vægte kompetencer og faglighed i den endelige opgørelse. Stil gerne krav om hvilken faglighed, du ønsker involveret i projektet. Når du vurderer kompetencerne, skal du vide, at ofte betragtes design-, udviklings- og konsulenttimer som standardvarer, hvor det giver mening at sammenligne timepriser på tværs. Men som bekendt er mennesker meget forskellige. Nogle har langt højere kompetence og produktivitet end andre, selvom de har samme timepriser. Det er derfor vigtigt at møde de mennesker, som du skal sammenligne. Uafhængige eksperter kan være bedre til at vurdere hvem, der repræsenterer det bedste forhold mellem pris og kvalitet. Kundens fordele Kompetente bureauer sparer kunden for en masse skjulte omkostninger, f.eks. til koordinationstid, møder, kvalitetssikring og til at lave tingene om. Bureauets fordele Kompetente kunder sikrer, at bureauet vinder de opgaver, som det er mest kompetent til at løse. Det giver lavere risiko og tidsforbrug på længere sigt.

13 SUCCESKRITERIUM # 4 PRIS OG BETINGELSER

14 PRIS OG BETINGELSER ADDA UDBUDSGUIDE 14 Pris og betingelser er altid et vigtigt parameter, men det giver kun mening, når det holdes op mod kompetencen af det team, som du kommer til at arbejde sammen med. Prisen bør sammenlignes i forhold til forventet målopfyldelse. Denne skal tage udgangspunkt i forretningsudfordringen. Udbud, der fokuserer ensidigt på timepriser, ender ofte med et højere timeforbrug, som modsvarer den sparede timepris. Udbud med faste leverancepriser tager ofte ikke højde for de ekstra funktionalitetskrav, der uvægerligt vil vise sig. Her kan man supplere med krav om angivelse af timepriser for merarbejde. Konkret kan vi anbefale du gør følgende til en del af udbuddet BESKRIV, HVILKEN UDBUDSMETODE DU ØNSKER Der findes mange forskellige måder at udvikle digitale projekter på. To hovedformer går igen: Vandfaldsmodellen, hvor alt estimeres på forhånd og en fast pris aftales og den iterative model (ofte i form af SCRUM), hvor endemålet aftales og løsningen opstår undervejs og i dialog mellem parterne. Den sidste metode anses generelt for at være så langt den mest effektive og giver mest kvalitet for pengene, men den fordrer et tæt samarbejde og en stor villighed til ændringer undervejs. Konkret hænger de foskellige udviklingsmodeller sammen med betalingsmodellerne Estimat, Fast Pris eller Timeboxing: ESTIMAT Et estimat er bureauets bedste bud på arbejdets omfang ud fra den viden, de har om opgaven. Et estimat bygger på en overordnet løsningsbeskrivelse med den erklærede hensigt at beslutte detaljerne undervejs. Bureauet estimerer opgaven ud fra deres erfaring og indbyggede skepsis overfor optimistiske antagelser. Et estimat giver typisk den bedste løsning for de færreste penge, fordi der er plads til udvikling undervejs. Ulempen er, at den endelige pris ikke kendes, før arbejdet er færdigt. Et estimat fordrer en åben dialog mellem os og jer undervejs, således at begge parter er bevidste om konsekvenserne af de forskellige valg undervejs. Opgaven bliver typisk større end antaget, hvis ekstra ønsker opstår, hvis detaljerne vokser, hvis tredjepartsleverandører har behov for mere hjælp og vejledning, og endelig hvis der opstår uforudsete komplikationer. Opgaven bliver typisk mindre end antaget, når bureauets indbyggede skepsis bliver gjort til skamme. Under alle omstændigheder er det altid en god idé at reservere 10-15% af budgettet til uforudsete ønsker eller problemstillinger. en god idé at reservere 10-15% af budgettet til uforudsete ønsker eller problemstillinger.

15 ADDA UDBUDSGUIDE 15 FAST PRIS Et tilbud med fast pris indebærer naturligt, at opgaven beskrives detaljeret, før den går i gang. Det kræver en del forarbejde, som ikke bidrager til det endelige resultat. Og uanset hvor detaljeret opgaven specificeres, vil der altid være mulighed for fortolkning. Et fastpristilbud stiller i sin natur kunde og bureau på hver sin side, i stedet for at vi sammen finder den bedste løsning. Af disse grunde er de fleste digitale bureauer, som oftest ikke glade for at afgive tilbud til fast pris. FAST TIDSRAMME Fast tidsramme svarende til en fast økonomisk ramme, ensåkaldt Money box eller Timeboxing, giver plads til den samme agile udvikling, som estimatet gør - men udviklingen finder sted inden for en aftalt tidsramme. Til gengæld ved vi ikke, hvor langt vi kommer. Når en opgave skal løses som timebox, snitter vi sammen jeres ønsker op i mindre bidder, som vi beskriver (som usecases) og estimerer hver for sig. Derefter prioriterer vi sammen ønskerne efter deres forventede effekt og det estimerede tidsforbrug. Øverst skriver vi dem med høj effekt for lille indsats - og nederst det, der bare kunne være rart at have. Så går vi i gang. Vi holder tæt kontakt, medens vi udvikler - og afstemmer løbende, hvad der skal laves. Når tiden er gået, er opgaven løst. FAST BUDGET Uanset hvilken af de tre ovenstående modeller, du vælger, anbefaler vi dig at være helt åben om det budget, du har afsat til at løse din forretningsudformning. Det er desværre kun de færreste, der benytter sig af denne mulighed, og det er synd. For når du beder om prisen på en bil, og ikke fortæller om du ønsker en Suzuki eller en Lamborghini, så vil tilbuddene naturligvis blive meget forskellige. Udbud, der er helt åbne om budgettet, opnår følgende fordele: 1. Projektets økonomi er synliggjort og det flytter straks al fokus over på at håndtere forretningsudfordringen. 2. Tilbuddene bliver nemmere at vurdere, da prisen er den samme, mens byderne konkurrerer på ydelsen, der leveres for at løse problemet. ÅBEN BOG FORHANDLINGER Mød den valgte leverandør med åbne og klare ønsker og forlang det samme igen. Når begge parter synliggør tidsforbrug og prioriteter for hinanden, så kan det danne et bedre grundlag for en win-win aftale. Armslængde forhandlinger fører ofte til utilfredshed hos én af parterne på længere sigt, og det skaber et dårligt klima i partnerskabet.

16 ADDA UDBUDSGUIDE 16 BETALINGSBETINGELSER I forbindelse med opgavens udførelse kan bureauet få store udlæg til fx softog hardware. Det kan kvæle bureauets likviditet at tskulle være bank for kunden. Det er derfor både vigtigt og rimeligt, at der kan faktureres aconto månedligt ved langstrakte projekter og i forbindelse med store udlæg. Direkte omkostninger til underleverandører skal kunne faktureres, når leverandørens faktura ankommer, da bureauet som regel ikke har mulighed for at lege bank. Bureauets primære omkostninger er som regel lønninger, der selvfølgelig udbetales månedligt. Herved er bureauernes likviditet udsat for et hårdere og hårdere pres, når større virksomheder ensidigt forlænger deres kredittider. Kundens fordele Ved åben og ærlig dialog lettes den interne budgetteringsproces. Samtidig mindskes risikoen for ekstraregninger, når forventningsafstemningen virker. Bureauets fordele Økonomien fastlægges fra start og bureauet fristes ikke til at lægge et for lavt tilbud, som senere skal hentes ind med ekstraregninger.

17 SUCCESKRITERIUM # 5 LEVERANCESIKKERHED

18 LEVERANCESIKKERHED ADDA UDBUDSGUIDE 18 Dette kriterium glemmes ofte, da det betragtes som givet. Men utallige fejlslagne IT- og digitale projekter har vist, at leverancesikkerheden kræver et særligt fokus. Typisk beskytter kontrakten ikke i de tilfælde, hvor forretningsudfordringen ikke håndteres til tiden, fordi der løbende sker forskydelser eller ændringer i leverancen. Ofte er leverancesikkerhed dog en reel problemstilling, du bør beskytte din organisation mod. Konkret kan vi anbefale du gør følgende til en del af udbuddet OPSTIL ET RISIKOREGISTER Mange kender det gode projektlederværktøj, hvor man identificerer mulige risici, deres konsekvens og sandsynlighed. Når du har få bydende bureauer, kan du opnå et godt kendskab til hver af dem, og så er det en relativt overkommelig opgave at lave et risikoregister, der muliggør sammenligning af leverancesikkerhed. F.eks. kan du se på soliditet, medarbejderomsætnings-hastighed, track record og tale med tidligere kunder for deres vurdering af risici. Endelig kan risikoregisteret bruges til en dybtgående, konstruktiv dialog med de enkelte bureauer. Herigennem kan du vurdere det enkeltes bureaus evne til at håndtere de risici, der kan komme. SE JER SELV I SPEJLET OG SPØRG ER VI SELV KLAR TIL DET HER? Mange organisationer prøver at køre adskillige projekter parallelt ved at bruge underleverandører. Når dette sker, så glemmer man, at et partnerskab om innovation, som mange digitale projekter reelt er, også kræver stor indsats fra kunden. Der er ofte en direkte sammenhæng mellem kundens teams indsats og kvaliteten af det endelige resultat. Såfremt forretningsudfordringen ikke konkretiseres og diskuteres hyppigt, så er det ikke sikkert, at den løses optimalt. Her spiller kundens viden om branche og egen organisation en meget stor rolle. Denne parathed skal også findes hos projektets sponsorer i topledelsen. Ikke kun hos projektlederen. RESERVÉR INTERNE RESSOURCER TIL ARBEJDET I forlængelse af den forrige anbefaling, så sørg for at reservere interne ressourcer og vær parate til fravalg. Også ledelsens tid skal reserveres i form af workshops og møder, der bookes i god tid.

19 ADDA UDBUDSGUIDE 19 MØD OP TIL DE AFTALTE MØDER Det sker ofte, styregruppemøder eller vigtige milepæle må udskydes, når andre prioriteter kommer i vejen i organisationen. Selvfølgelig kan dette aldrig helt undgås. Problemet er, at sker dette gentagne gange så mister projektet momentum, motivationen daler og risikoen stiger. Samtidig har bureauets medarbejdere reserveret tid af til denne opgave, og det kan være vanskeligt at indpasse den i bureauets arbejdsflow på et senere tidspunkt, hvilket meget let kan betyde betragtelige forsinkelser. FORETAG EN OBJEKTIV VURDERING Ligesom alle andre leverandører skal digitale bureauer selvfølgelig vurderes ud fra en række objektive kriterier, såsom omsætning, antal medarbejdere, soliditet, gæld osv. Disse kriterier indgår som regel i prækvalifikationen.t Kundens fordele Kunden nedbringer sin projektrisiko ved at gå ud over en ren kontraktmæssig sikring og også fokusere på egne, interne forhold. Bureauets fordele Bureauet øger sandsynligheden for en succesfuld kundecase. Succesfulde cases skaber motivation internt og virker tiltrækkende på andre mulige kunder.

20 DIS/PLAY 2011 Nordre Fasanvej , 1. Postboks 40, 2000 Frederiksberg

GUIDE TIL UDBUD AF DIGITALE PROJEKTER

GUIDE TIL UDBUD AF DIGITALE PROJEKTER GUIDE TIL UDBUD AF DIGITALE PROJEKTER INDHOLD INTRODUKTION 3 DE 5 SUCCESKRITERIER 3 VORES LØFTER 3 DE 5 SUCCESKRITERIER PARTNERSKAB 4 FORRETNINGSUDFORDRING 7 FAGLIG KOMPETENCE 9 PRISER OG BETINGELSER 12

Læs mere

Kreativitet & Kommunikation St. Kongensgade 81B DK-1264 København K Kreakom.dk

Kreativitet & Kommunikation St. Kongensgade 81B DK-1264 København K Kreakom.dk At indlede et nyt bureausamarbejde er en stor og vigtig beslutning som annoncør. Kompetencer, kreativitet, pris og ikke mindst kemi er blot nogle af de parametre, der gerne skal gå op i en højere enhed,

Læs mere

De 7 bedste tips til din ERPimplementering

De 7 bedste tips til din ERPimplementering De 7 bedste tips til din ERPimplementering En korrekt implementering af din nye ERP-løsning, er afgørende for din forretning. Derfor har vi lavet en step by step guide til den optimale implementering.

Læs mere

BILAG TIL STANDARDVILKÅR OG BETINGELSER

BILAG TIL STANDARDVILKÅR OG BETINGELSER BILAG TIL STANDARDVILKÅR OG BETINGELSER FOR DIGITALE PROJEKTER - en del af Leveringsaftalen for digitale projekter INDHOLDSFORTEGNELSE Bilag 1: Prismodeller... 2 Indledende... 2 1. Fast pris, fast leverance

Læs mere

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING

SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING ER VIRKSOMHEDENS MEDARBEJDERE KLÆDT PÅ TIL FREMTIDEN? SÅDAN FÅR MINDRE VIRKSOMHEDER SUCCES MED KOMPETENCEUDVIKLING KOMPETENCEUDVIKLING = NY

Læs mere

Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd

Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd 2015 SIDE 2 Opskriften på vellykkede OPI er tre grundlæggende råd Pjecen er udarbejdet af Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde Carl Jacobsens Vej

Læs mere

Derfor mister danske virksomheder penge på deres ERP-opgradering

Derfor mister danske virksomheder penge på deres ERP-opgradering Derfor mister danske virksomheder penge på deres ERP-opgradering Værdien når ikke længere end til IT-afdelingen ANALYSE RP OVERBLIK Analysens konklusioner... side 3 Baggrund for analysen... side 4 5 nøglefaktorer

Læs mere

Nyhedsbrev Udbud

Nyhedsbrev Udbud Nyhedsbrev Udbud 30.11.2015 UDBUDSKALENDER: NU ÅBNES DEN FØRSTE LÅGE 30.11.2015 I anledningen af vedtagelsen af udbudsloven udsender vi en udbudskalender med fire låger. Denne gang stiller vi skarpt på

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale RÅDGIVNING Gode råd om den vanskelige samtale Indhold Hvad er en vanskelig samtale? 3 Hvorfor afholde den vanskelige samtale? 4 Hvorfor bliver samtalen vanskelig? 4 Forberedelse af den vanskelige samtale

Læs mere

DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri. sådan kommer du godt i gang

DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri. sådan kommer du godt i gang DGNB når bygherren kræver certificering af sit bæredygtige byggeri sådan kommer du godt i gang FÅ DE BEDSTE RESULTATER TIL TIDEN Har du lyst til at: At forbedre dine faglige kompetencer? Mindske fejl og

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 3: Eksternt fokus. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 3: Eksternt fokus Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst... 1 Eksternt fokus... 2 Praktiske forberedelser... 3 Mentale modeller... 5 Indbydelse... 6 Program... 7 Opsamling

Læs mere

Guide til hushåndværker

Guide til hushåndværker Guide til hushåndværker 2 Guide til hushåndværker Trin for trin-guide For nogle afdelinger kan det være en rigtig god ide at indgå faste aftaler med en håndværker over længere tid, således at det er det

Læs mere

Dynamics AX hos Columbus

Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX er ikke længere bare Dynamics AX Stop lige op, før du vælger at opgradere Vejen til produktivitet er Rollecentre Henrik fortæller dig, hvordan det er at være kunde

Læs mere

Interview med butikschef i Companys Original

Interview med butikschef i Companys Original Interview med butikschef i Companys Original Interviewer 1: Amanda Interviewer 2: Regitze Butikschef: Lene Interviewer 1: Ja, det er bare, som sagt, til os selv, så vi selv kan analysere på det, men vi

Læs mere

Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler

Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler Udbud på beskæftigelsesområdet forslag til forbedrede rammeaftaler Baggrund Baggrunden for vores henvendelse og ønske om at fremlægge forslag til nye principper for kommende udbud er erfaringer fra det

Læs mere

Det mener DI Rådgiverne om udbud. Case Book: 10 eksempler på gode og mindre gode udbud

Det mener DI Rådgiverne om udbud. Case Book: 10 eksempler på gode og mindre gode udbud Det mener DI Rådgiverne om udbud Case Book: 10 eksempler på gode og mindre gode udbud Forord Rådgiverbranchen oplever, at det kan være svært at købe rådgiverydelser. Branchen oplever derfor ofte, at det

Læs mere

Vækst og Forretningsudvikling

Vækst og Forretningsudvikling Vækst og Forretningsudvikling Uddrag af artikel trykt i Vækst og Forretningsudvikling. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger

Læs mere

Endelig skal udbudsprocessen gennemføres på en måde, så der opnås bedst mulige vilkår for konkurrence.

Endelig skal udbudsprocessen gennemføres på en måde, så der opnås bedst mulige vilkår for konkurrence. Genudbud af Datafordeleren Temaer til dialogmøder Kontor Fællesoffentlig datadistribution Formålet med markedsafdækningen er at undersøge leverandørmarkedets muligheder og sikre, at disse udnyttes bedst

Læs mere

Dynamisk hverdag Dynamiske processer

Dynamisk hverdag Dynamiske processer Dynamisk hverdag Dynamiske processer Verden og hverdagen er kompleks og i konstant forandring - og derfor skal den måde vi arbejder med projekter og implementering være enkel og forandringsparat. Agil

Læs mere

Transaktionsomkostninger

Transaktionsomkostninger Det mener DI Rådgiverne om offentlige indkøb Transaktionsomkostninger er spild af ressourcer Høje er et samfundsproblem Det er forbundet med store omkostninger for rådgiverbranchen at byde på offentlige

Læs mere

K- afdelingen lader IT i stikken

K- afdelingen lader IT i stikken K- afdelingen lader IT i stikken Kommunikationsfolk bør i langt højere grad rette blikket mod IT- afdelingen. Alt for ofte står den alene med opgaver, der bliver helt afgørende for virksomhedens konkurrenceevne

Læs mere

Guide 7 tips til organisatorisk implementering.

Guide 7 tips til organisatorisk implementering. Guide 7 tips til organisatorisk implementering www.infosuite.dk 1 Den organisatoriske forankring er vigtig hvis du skal opnå succes med dit BI-projekt. Organisatorisk forankring af Business Intelligence

Læs mere

%ved ikke, om GUIDE % 56 % MESTER VI HAR SPURGT OVER MESTRE. Sådan gør de bedste i byggebranchen. vælger at fakturere hver uge

%ved ikke, om GUIDE % 56 % MESTER VI HAR SPURGT OVER MESTRE. Sådan gør de bedste i byggebranchen. vælger at fakturere hver uge MESTER GUIDE 19 VI HAR SPURGT OVER 1.000 MESTRE Sådan gør de bedste i byggebranchen 51 %ved ikke, om et projekt giver overskud, før man er i mål 56 % vælger at fakturere hver uge 85 % bruger elektronisk

Læs mere

Få den fulde værdi af jeres næste projekt. DFP Varmeværkernes eget rådgivende ingeniørfirma

Få den fulde værdi af jeres næste projekt. DFP Varmeværkernes eget rådgivende ingeniørfirma Få den fulde værdi af jeres næste projekt DFP Varmeværkernes eget rådgivende ingeniørfirma I sikrer hverdagens drift. Vi giver råd om fremtiden Overvejer I, hvordan I kan fremtidssikre værket i forhold

Læs mere

Vejen til en troværdig virksomhedsprofil. Kontakt Bettina Skindstad Tlf: web:

Vejen til en troværdig virksomhedsprofil. Kontakt Bettina Skindstad Tlf: web: Vejen til en troværdig virksomhedsprofil GÅ FREMTIDEN TRYGT I MØDE MED EN TROVÆRIDG VIRKSOMHEDSPROFIL Mit navn er Bettina Skindstad, og jeg arbejder for, at kunderne har kendskab til og køber af de virksomheder,

Læs mere

Resultater med langsigtet relationssalg. 02. juni 2010

Resultater med langsigtet relationssalg. 02. juni 2010 Resultater med langsigtet relationssalg 02. juni 2010 Agenda for de kommende 3 timer Min salgsparathed De psykologiske værktøjer i relationsopbygningen Elevatortalen At blive en businesspartner Relationssalg

Læs mere

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Forum For Bæredygtige Indkøb Forum for Bæredygtige Indkøb præsenterer her fem forslag til, hvordan

Læs mere

Hvad kræver en opgradering af dit ERP-system?

Hvad kræver en opgradering af dit ERP-system? Hvad kræver en opgradering af dit ERP-system? At opgradere dit ERP-system kan være meget omfangsrigt. Vi har redegjort for, hvilke elementer du skal være opmærksom og forberedt på inden du skifter. Hvad

Læs mere

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade 110 2100 København Ø Mæglere - ændringsforslag til god skik bekendtgørelsen for mæglere - høringssvar fra Finanstilsynet har den 30. marts 2012 sendt forslag til

Læs mere

ANBEFALINGER TIL RAMMEAFTALER FOR RÅDGIVERYDELSER

ANBEFALINGER TIL RAMMEAFTALER FOR RÅDGIVERYDELSER ANBEFALINGER TIL RAMMEAFTALER FOR RÅDGIVERYDELSER Denne pjece er målrettet offentlige myndigheder, der overvejer at udbyde en rammeaftale for rådgiverydelser 1. > Er der behov for at udbyde en rammeaftale

Læs mere

De nye markedsregler er beskrevet i pseudo-forskrifter og andre dokumenter. Hele samlingen af dokumenter kan findes under De nye markedsregler.

De nye markedsregler er beskrevet i pseudo-forskrifter og andre dokumenter. Hele samlingen af dokumenter kan findes under De nye markedsregler. DataHub I sommeren 2009 startede vi på baggrund af Klima- og Energiminsiterens beslutning projektet i samarbejde med repræsentativt udvalgte aktører fra det danske elmarked. I April 2012 er det planen,

Læs mere

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING e Indholdsfortegnelse Indledning 3 Outsourcing Hvorfor det? 4 Fordele og ulemper ved outsourcing 5 Kendte faldgrupper 6 Hvordan skal virksomheden Outsource 6

Læs mere

Accelerate Agil implementering fra EG NeoProcess

Accelerate Agil implementering fra EG NeoProcess Accelerate Prioritise Sprint Accelerate Agil implementering fra EG NeoProcess EG NeoProcess www.eg-neoprocess.dk Accelerate den agile implementering Verden og hverdagen er kompleks og i konstant forandring

Læs mere

Lean Ledelse. Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret til at arbejde positivt med forandringer.

Lean Ledelse. Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret til at arbejde positivt med forandringer. Lean Ledelse Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret til at arbejde positivt med forandringer. 2013 Lean Akademiet - Danmark Hvordan du igennem god ledelse kan få medarbejderne motiveret

Læs mere

Innovationspartnerskaber Torsdag d. 1. december 2016

Innovationspartnerskaber Torsdag d. 1. december 2016 Innovationspartnerskaber Torsdag d. 1. december 2016 - Foreløbige erfaringer om innovationspartnerskabet og hvorfor det er interessant for virksomheder Foto: Creative Commons_www.positivelife.ie Program

Læs mere

7 veje til en SMV-venlig udbudspolitik Håndværksrådets bud på en SMV-venlig kommunal udbuds- og indkøbspolitik

7 veje til en SMV-venlig udbudspolitik Håndværksrådets bud på en SMV-venlig kommunal udbuds- og indkøbspolitik 7 veje til en SMV-venlig udbudspolitik Håndværksrådets bud på en SMV-venlig kommunal udbuds- og indkøbspolitik Kommunerne er uden sammenligning Danmarks største indkøbere. Alligevel udbyder mange kommuner

Læs mere

Bedre udbud og tilbud Ja tak!

Bedre udbud og tilbud Ja tak! Bedre udbud og tilbud Ja tak! DANVA, Vandhuset i Skanderborg torsdag den 28. januar 2016 Jacob Larsen Branchens og sektorens ønsker til gensidige forbedringer i forbindelse med udbud Udbud Kontrakt Samarbejde

Læs mere

ANALYSENOTAT Pris trumfer kvalitet i offentligt indkøb for milliarder

ANALYSENOTAT Pris trumfer kvalitet i offentligt indkøb for milliarder ANALYSENOTAT Pris trumfer kvalitet i offentligt indkøb for milliarder AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE, MARKEDSCHEF JAKOB SCHARFF, KONSULENT MALENE JÆPELT OG MAKROØKONOMISK MEDARBEJDER KASPER LUND NØRGAARD

Læs mere

BYRÅDSSEKRETARIAT OG UDVIKLING

BYRÅDSSEKRETARIAT OG UDVIKLING BYRÅDSSEKRETARIAT OG UDVIKLING Helhedsorienteret erhvervsservice 1 Indhold Kære virksomhed 3 De fem servicemål: 1. Udvidet åbningstid og svar inden for 24 timer 4 2. Tovholder inden for fem hverdage 5

Læs mere

Indkøb er noget, vi alle kan!

Indkøb er noget, vi alle kan! Indkøb er noget, vi alle kan! Sammen om driften Workshop om indkøb Workshop med fokus på hvornår forskellige former for indkøb og indkøbsaftaler med fordel kan benyttes. Hvordan undgår du at indgå en rigtig

Læs mere

Figur 1: Spg: Har din virksomhed givet tilbud på offentlige opgaver i løbet af det seneste år? Offentlige opgaver i udbud 17%

Figur 1: Spg: Har din virksomhed givet tilbud på offentlige opgaver i løbet af det seneste år? Offentlige opgaver i udbud 17% GRAKOM ANALYSE SEPTEMBER 2018 KVALITETEN AF DE OFFENTLIGE UDBUD HALTER Kun 30 pct. af Grakoms medlemsvirksomheder har afgivet tilbud på offentlige udbud det seneste år. Dette er på trods, at flertallet

Læs mere

Er evalueringsmodellen lovlig? Af advokat Henrik Holtse, Bech-Bruun og advokatfuldmægtig Christian Nielsen, Bech-Bruun

Er evalueringsmodellen lovlig? Af advokat Henrik Holtse, Bech-Bruun og advokatfuldmægtig Christian Nielsen, Bech-Bruun Er evalueringsmodellen lovlig? Af advokat Henrik Holtse, Bech-Bruun og advokatfuldmægtig Christian Nielsen, Bech-Bruun To nyere kendelser fra Klagenævnet for Udbud har skabt tvivl om lovligheden af evalueringsmodeller,

Læs mere

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene?

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Af Jette Stenlev Det heterogene princip for teamdannelse er et meget væsentligt princip i Cooperative Learning. Med heterogene teams opnår man

Læs mere

Udbudsloven hvad er nyt? Bedre udbud Bedre udbud

Udbudsloven hvad er nyt? Bedre udbud Bedre udbud Bedre udbud Bedre udbud Udbudsloven hvad er nyt? Hvad skal du være opmærksom på, når du køber ind på vegne af en offentlig myndighed? Få her en kort oversigt over, hvad de nye regler betyder. Indhold 3

Læs mere

10. gode råd til forandringer i virksomheder

10. gode råd til forandringer i virksomheder Sådan får du SUCCESFULDE FORANDRINGSPROJEKTER 10. gode råd til forandringer i virksomheder 10 gode råd til forandringsledelse Medarbejdere og ledere kan næsten få sved på panden, når ordet forandring bliver

Læs mere

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk Søg om gratis deltagelse på: www.finanskompetencepulje.dk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter

Læs mere

Afsluttende kommentarer

Afsluttende kommentarer KLUMMETITLER KOMMER SENERE 247 KAPITEL 11 Afsluttende kommentarer Videnregnskaber er interessante, fordi en af grundproblemstillingerne i den globale videnøkonomi er, hvorledes personer, virksomheder og

Læs mere

4 trin, der får en stressramt til at slippe stress og genvinde balance, overskud og energi

4 trin, der får en stressramt til at slippe stress og genvinde balance, overskud og energi 4 trin, der får en stressramt til at slippe stress og genvinde balance, overskud og energi Trin 1: Genskab energibalancen Stress opstår, når vi gennem længere tid har brugt mere energi, end vi har fyldt

Læs mere

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE

DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE DEN GODE SAMTALE HÅNDBOG FOR LEDERE 1 INTRO DE FØRSTE SKRIDT er en ny måde at drive a-kasse på. Fra at være a-kassen, der bestemmer, hvor, hvordan og hvornår den ledige skal være i kontakt med a-kassen,

Læs mere

FACEBOOK MARKETING. Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook.

FACEBOOK MARKETING. Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook. FACEBOOK MARKETING Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook. Hvorfor skal jeg bruge Facebook Marketing? Mange virksomheder spørger sig selv dette spørgsmål. Men de skal

Læs mere

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk Søg om gratis deltagelse på: www.finanskompetencepulje.dk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter

Læs mere

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd.

LEADING. Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. LEADING Hvorfor skal du læse artiklen? Hvis du er klar til at blive udfordret på, hvordan du udvikler talent - så er det følgende din tid værd. HAR DU TALENT FOR AT UDVIKLE TALENT? DU SKAL SE DET, DER

Læs mere

Introduktion til projekter

Introduktion til projekter Introduktion til projekter v. 1.0.3 Introduktion I dette materiale ser vi overordnet på, hvad projekter egentlig er, hvordan de er skruet sammen og hvilke begreber, som relaterer sig til projekter. Vi

Læs mere

QUICK GUIDE. Skab operationel effektivisering med Microsoft CRM Online

QUICK GUIDE. Skab operationel effektivisering med Microsoft CRM Online QUICK GUIDE Skab operationel effektivisering med Microsoft CRM Online Som erhvervsdrivende ved vi, hvor vigtigt det er at differentiere sig. For at overleve har vi i de seneste årtier set eksempler på,

Læs mere

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING

DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING DET GODE UDBUD SIKRER KVALITET OG UDVIKLING Det gode udbud er forudsætningen for at give borgerne mest mulig kvalitet for skattekronerne. Et godt udbud indebærer blandt andet, at regionen planlægger udbuddet

Læs mere

Energibevidst indkøb af større anlæg Beskrivelse af sagsforløb

Energibevidst indkøb af større anlæg Beskrivelse af sagsforløb Energibevidst indkøb af større anlæg Beskrivelse af sagsforløb Indholdsfortegnelse Beskrivelse af sagsforløb... 2 Fra idé til forslag... 3 Opstilling af krav... 4 et... 5 n... 6... 7 Januar 2001 Beskrivelse

Læs mere

konkurrenceudsættelse på dagsordenen

konkurrenceudsættelse på dagsordenen konkurrenceudsættelse på dagsordenen marts 2007 Bilag 1 Dette bilag indeholder en nærmere beskrivelse af tragtmodellen, der er omtalt i pjecens kapitel 4. Tragtmodellen kan understøtte kommunen i at gennemføre

Læs mere

FACILITERING Et værktøj

FACILITERING Et værktøj FACILITERING Et værktøj Af PS4 A/S Velkommen til PS4s værktøj til facilitering Facilitering af møder Ved møder sker det ofte, at den indholdsmæssige diskussion sluger al opmærksomheden fra deltagerne,

Læs mere

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN Er jeres virksomhed klar til at skalere? Gennemgå fundament-kortene for at sikre, at jeres virksomhed har grundlaget i orden, før skaleringsprocessen går

Læs mere

Fra idé til ansøgning

Fra idé til ansøgning Fra idé til ansøgning - et eksempel fra Horsens på proces og case Workshop om ansøgning til Udviklingspuljen v/ Kulturstyrelsen Odense 7. oktober 2015 Case: Projekt Ung og digital borger Projekt- og uddannelseschef

Læs mere

Ret smart - men det er jo svært at planlægge hvis du har et firma, hvor kunden henvender sig uden varsel.

Ret smart - men det er jo svært at planlægge hvis du har et firma, hvor kunden henvender sig uden varsel. Det jeg mener er, at du ofte kan kombinere mersalg med god service, ved at informere ud fra de informationer du har. Det vil oftest medføre at kunden enten takker og køber eller blot takker nej. Men han

Læs mere

Frivillige og et godt arbejdsmiljø

Frivillige og et godt arbejdsmiljø Køb bøgerne i dag Frivillige og et godt arbejdsmiljø V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Grundlægger af RETRO og Yogafaith Danmark giver dig redskaber og inspiration

Læs mere

Bygge Pixen. Din guide til byggesager i afdelingen

Bygge Pixen. Din guide til byggesager i afdelingen Bygge Pixen Din guide til byggesager i afdelingen 1 2 Indhold Hvad kan du bruge ByggePixen til? > En ny byggesag i afdelingen > Din rolle i byggesagen > Samarbejdspartnernes roller og ansvar > Side Hvad

Læs mere

sådan kører vi processen

sådan kører vi processen VERTICA sådan kører vi processen Når du som ny kunde skal have udviklet en ny e-handelsløsning eller app til din virksomhed, kan det være svært at overskue den proces, der følger. Hos Vertica har vi været

Læs mere

Udbud af det samlede beredskab på Djursland

Udbud af det samlede beredskab på Djursland Beredskabskommissionen Syddjurs og Norddjurs Kommuner Udbud af det samlede beredskab på Djursland Tilbud Januar 2009 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk

Læs mere

Teams der vinder! - Samarbejde, der rykker

Teams der vinder! - Samarbejde, der rykker Teams der vinder! - Samarbejde, der rykker De gør de på håndboldlandsholdet. De gør det i guldkajakken. Og de gør det mange andre steder i sportens verden de vinder ved at samarbejde effektivt. De udnytter

Læs mere

E-læring og samarbejde over nettet

E-læring og samarbejde over nettet E-læring og samarbejde over nettet Vi var ikke i tvivl, da vi for nogle år tilbage valgte at satse på e-læring og udvikling af nye lærings- og samarbejdsformer. Vi havde brug for en seriøs og kompetent

Læs mere

Nr. Spørgsmål Svar 1. Har ENS ønsker til eller nøgletal for størrelsen på info-midler indenfor de 9.4 mio. (dette udbud)?

Nr. Spørgsmål Svar 1. Har ENS ønsker til eller nøgletal for størrelsen på info-midler indenfor de 9.4 mio. (dette udbud)? Spørgsmål stillet i forbindelse med Energistyrelsens udbud af rammekontrakt om uvildig rådgivning af bygningsejere i forbindelse med udskiftning af olie- og naturgasfyr med en VE-baseret opvarmningsform.

Læs mere

DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN

DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN DEN SIMPLE GUIDE TIL BOLIGLÅN BLIV KLAR TIL DIT BOLIGKØB 2 HVORDAN LÅNER JEG PENGE TIL MIN BOLIG 3 Realkreditlån - 80% 4 Banklån - 15% 5 Udbetaling - 5% 5 HVILKEN TYPE BOLIGLÅN

Læs mere

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace har gennem de seneste 7 år arbejdet tæt sammen med mere end 250 af de mest lovende

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

Det danske ERP marked

Det danske ERP marked Det danske ERP marked ComputerCamp seminar 25. marts 2009 Herbert Nathan Indhold Introduktion til HerbertNathan & Co Nogle indledende system begreber ERP-markedet leverandører og trends Hvorfor anskaffe

Læs mere

Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet

Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet 1 Indhold 1. Hvorfor har vi en forebyggelsesstrategi? 2. Målsætninger for forebyggelse 3. Udfordringer i relation til efterlevelse 4. Hvad skal der til for at

Læs mere

Undersøgelse om mål og feedback

Undersøgelse om mål og feedback Undersøgelse om mål og feedback Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Mellem januar og marts 2008 gennemførte Teglkamp & Co. i samarbejde med StepStone Solutions A/S en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Det vil glæde mig...

Det vil glæde mig... s Det vil glæde mig... Kære leder Det vil være en glæde for mig sammen med Dig - at designe en unik workshop tilpasset din virksomhed og jeres udfordringer Lad Dig inspirere af workshops, som andre allerede

Læs mere

STAMDATA RESULTATER UNDERVEJS. (1-5) Hvad kunne du ønske dig mere af? Besvarelse. Projektnavn. Kunde. Leverandør. Udfyldt af (kunde/leverandør)

STAMDATA RESULTATER UNDERVEJS. (1-5) Hvad kunne du ønske dig mere af? Besvarelse. Projektnavn. Kunde. Leverandør. Udfyldt af (kunde/leverandør) STAMDATA Besvarelse Projektnavn Kunde Leverandør Udfyldt af (kunde/leverandør) Udfyldt af (navn + rolle) RESULTATER UNDERVEJS Punktets relevans I meget høj I høj Hverken eller I mindre Slet ikke (1-5)

Læs mere

Guide til jobsamtale som dimittend.

Guide til jobsamtale som dimittend. Guide til jobsamtale som dimittend. Tema Ansøger Arbejdsgiver Ankomst X: Ankommer til virksomheden i god tid og melder sin ankomst. Receptionist: Beder X vente i receptionen indtil, at Y og hans kollegaer

Læs mere

Din professionelle partner på. Trykkeriaftalen

Din professionelle partner på. Trykkeriaftalen Din professionelle partner på Trykkeriaftalen Hvem er Bording? Bording er kendt i den grafiske branche for at levere høj kvalitet af standardvarer indenfor tryk og print. Med over 222 års erfaring, investerer

Læs mere

Digital formidling - med udgangspunkt i Ting. 16. september 2010 5. og sidste møde

Digital formidling - med udgangspunkt i Ting. 16. september 2010 5. og sidste møde Digital formidling - med udgangspunkt i Ting 16. september 2010 5. og sidste møde Morgensang Dagens program Partnerskaber Gaveboden er åben Danskernes Digitale Bibliotek Netværk Evaluering evalueringsskema

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. Konceptualisering, design og produktion af fremtidslaboratorium og scenarier i Boxing Future Health for Dansk Design Center

UDBUDSBETINGELSER. Konceptualisering, design og produktion af fremtidslaboratorium og scenarier i Boxing Future Health for Dansk Design Center UDBUDSBETINGELSER Konceptualisering, design og produktion af fremtidslaboratorium og scenarier i Boxing Future Health for Dansk Design Center Side 2 af 9 1. OVERORDNEDE RAMMER FOR UDBUDDET 1.1 Det ordregivende

Læs mere

Bilag 17 - Benchmarking

Bilag 17 - Benchmarking Bilag 17 - Benchmarking Version 0.9 05-05-2014 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 3 2 BILAGETS INDHOLD... 4 3 DEFINITIONER... 4 4 BENCHMARKINGENS OMFANG... 4 5 PRISERNES KONKURRENCEDYGTIGHED... 4

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

LÆR AT IMPLEMENTERE DIN STRATEGI

LÆR AT IMPLEMENTERE DIN STRATEGI LÆR AT IMPLEMENTERE DIN STRATEGI Side1 1 LÆSETID: 10 MINUTTER LÆR AT IMPLEMENTERE DIN STRATEGI 70% af alle planer bliver aldrig implementeret. At knække implementeringskurven er en udfordring ingen synes

Læs mere

Samarbejde, konsortier og netværk Workshop om juridiske og økonomiske udfordringer

Samarbejde, konsortier og netværk Workshop om juridiske og økonomiske udfordringer Samarbejde, konsortier og netværk Workshop om juridiske og økonomiske udfordringer v/ Betina Nørgaard, Manager Deloitte Consulting Holmegaard, 15. marts 2012 Agenda Opstart af samarbejdet Afgivelse af

Læs mere

NOTAT Der er indkommet følgende spørgsmål vedr. 3 udbud indenfor Økologisk/bæredygtigt byggeri: Spørgsmål 1: Spørgsmål 2: Spørgsmål 3:

NOTAT Der er indkommet følgende spørgsmål vedr. 3 udbud indenfor Økologisk/bæredygtigt byggeri: Spørgsmål 1: Spørgsmål 2: Spørgsmål 3: NOTAT Miljøteknologi J.nr. Ref. sikro Den 25. november 2013 Der er indkommet følgende spørgsmål vedr. 3 udbud indenfor Økologisk/bæredygtigt byggeri: Spørgsmålene vedrører både enkeltprojekter og tværgående

Læs mere

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer

Forandringsprocesser i demokratiske organisationer Forandringsprocesser i demokratiske organisationer 4 nøgleudfordringer Af Tor Nonnegaard-Pedersen, Implement Consulting Group 16. juni 2014 1 Bagtæppet: Demokratiet som forandringsmaskine I udgangspunktet

Læs mere

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer

Open Call. Sprint:Digital søger sprint-facilitatorer Open Call søger sprint-facilitatorer Open call Kan I hjælpe små og mellemstore virksomheder med deres digitale udfordringer og facilitere design-sprint? Så er det jer, vi søger til at være sprint-facilitator

Læs mere

NOTAT. Indkøbspolitik i Lejre Kommune. Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk

NOTAT. Indkøbspolitik i Lejre Kommune. Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk NOTAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Charlotte Aagreen Økonomi D 4646 4477 E Chaa@lejre.dk Indkøbspolitik i Lejre Kommune Dato: 4. november 2010 J.nr.:

Læs mere

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk

DIGITAL OMSTILLING. 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter digital transformation individuelt og organisatorisk Søg om gratis deltagelse på: www.finanskompetencepulje.dk DIGITAL OMSTILLING 3 forløb, som understøtter

Læs mere

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING

Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING Overvejelser i forbindelse MED OUTSOURCING Indholdsfortegnelse Indledning 3 Hvorfor det? 4 Fordele og ulemper ved outsourcing 5 Kendte faldgrupper 6 Hvordan skal virksomheden Outsource? 6 Pris på outsourcing

Læs mere

Indkøbspolitik. Udkast

Indkøbspolitik. Udkast Indkøbspolitik Udkast INDHOLD Forord Formål Omfang og afgrænsning Retningslinjer for indkøb Indkøbsaftaler Generelle principper Udbud Leverandører 3 4 Vi vil være en erhvervsvenlig kommune. Det kræver

Læs mere

Skab bedre relationer gennem forbedring af image

Skab bedre relationer gennem forbedring af image Skab bedre relationer gennem forbedring af image I ve learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel. Maya Angelou Om

Læs mere

Mediegruppen bevæger mennesker

Mediegruppen bevæger mennesker Mediegruppen bevæger mennesker 03 Fra ide til færdig løsning Hos Mediegruppen har vi arbejdet med internettet siden bureauets start i 1997. Vi har været med fra de traditionelle løsninger i HTML og de

Læs mere

Digital Aflevering. Whitepaper om. Generelle anbefalinger til bygherren. 22. august 2012 Balslev & Jacobsen ApS

Digital Aflevering. Whitepaper om. Generelle anbefalinger til bygherren. 22. august 2012 Balslev & Jacobsen ApS Whitepaper om Digital Aflevering Generelle anbefalinger til bygherren Balslev & Jacobsen ApS Ophavsretten tilhører Balslev & Jacobsen ApS. Kopiering må kun ske med angivelse af kilde. Formål Nærværende

Læs mere

E-sundhedsobservatoriet. Sådan sikrer du en effektiv håndtering af brugere i EPJ

E-sundhedsobservatoriet. Sådan sikrer du en effektiv håndtering af brugere i EPJ E-sundhedsobservatoriet Sådan sikrer du en effektiv håndtering af brugere i EPJ Hvem er jeg? Dennis Mølkær Jensen Region Nordjylland Teamkoordinator - Udviklingsafsnit Teknisk projektleder OneSystem Integration

Læs mere

UDBUDSPOLITIK FOR FYNBUS

UDBUDSPOLITIK FOR FYNBUS UDBUDSPOLITIK FOR FYNBUS Udbudspolitik for FynBus Formål FynBus har den vision, at Den kollektive trafik skal set fra passagerernes synsvinkel være enkel, sammenhængende og konkurrencedygtig med andre

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Vil du have 15-20 minutter mere om dagen?

Vil du have 15-20 minutter mere om dagen? Vil du have 15-20 minutter mere om dagen? Af: Søren Dybdal, NYE Visioner & Niels Overgaard, No Communication Du kan få mere fra hånden på kortere tid, hvis du lærer at arbejde mere effektivt. Denne artikel

Læs mere

SKI's ordbog. Forklaring. Ord

SKI's ordbog. Forklaring. Ord SKI's ordbog En forklaring på begreber, der ofte bruges af SKI ver. 2.5 Ord Forklaring Aftalenummer Et tal, der henviser til en specifik rammeaftale. Hver aftale har et egentligt navn, som beskriver hvad

Læs mere

Tilstandsrapporten - Din enhed

Tilstandsrapporten - Din enhed Tilstandsrapporten - Din enhed Hvor er I succesfulde og hvad kan forbedres? Læg mærke til, at der sondres imellem de resultater I opnår og de indsatser I gennemfører for at nå de ønskede resultater! Nøgleresultater

Læs mere