Referat fra møde i Branchepanelet den 19. marts 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fra møde i Branchepanelet den 19. marts 2013"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@trafikstyrelsen.dk Referat Journal TS Dato Referat fra møde i Branchepanelet den 19. marts 2013 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt 2. Aktuelle sager gensidig orientering Jesper Rasmussen orienterede om Letbaneforum, herunder at der arbejdes på at fastlægge et sikkerhedsmål for danske letbaner på basis af letbaner i udlandet. Det forventes at det lander lige i nærheden af målet for den konventionelle jernbane, mens tallene for busser er noget mere usikre. Rapport og notat vil blive udsendt i forbindelse med næste møde i Branchepanelet. Jesper Rasmussen orienterede endvidere om den diskussion, der havde været vedrørende nødvendigheden af regler på området. Der vil komme regler for helbredskrav til letbanefører, der baserer sig på kravene til erhvervschauffører og lokomotivfører. På kompetencesiden forventes det, at de væsentligste krav vil blive fastsat af den enkelte letbane, på basis af nogle overordnede beskrivelser af output krav. Der arbejdes i EU-regi på at standardisere kravene til urban rail af hensyn til det indre marked jernbanepakke Trafikstyrelsen orienterede om, at kommissionen har fremlagt 4. jernbanepakke. Hensigten med denne er at sikre udvikling af et effektivt og bæredygtigt europæisk transportsystem indebærer på Side 1 (26)

2 jernbaneområde, hvilket kræver afskaffelse af en række tekniske, administrative og juridiske hindringer, som stadig besværliggør adgangen til en række af de europæiske lande. Der er på nuværende tidspunkt et arbejde i gang for at afdække konsekvenserne af de mange forslag. Noget at det der er fokus på er opgave og ansvarsfordelingen mellem Agenturet (ERA) og medlemsstaternes nationale sikkerhedsmyndigheder. Danmark er på nuværende tidspunkt ved at etablere en holdning til de forskellige forslag. Noget at det centrale i den forbindelse er at Agenturet skal have myndighed til at godkende rullende materiel og udstede sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder, hvilket Danmark er åben over for. Arbejdsdelingen ift. nationale myndigheder skal dog afklares, herunder gebyrbetalingen. Forslaget indeholder også bestemmelser om etablering af et register for tilgængelighed og justering af infrastrukturregisteret. Branchepanelet kunne støtte op om de foreløbige danske holdninger, med vægt på at det bliver så ubureaukratisk og simpelt som muligt. 4. Brugerundersøgelse af Trafikstyrelsen videre forbedringsmuligheder Mange i jernbanesektoren - heraf flere fra Branchepanelet - har deltaget i Trafikstyrelsens brugerundersøgelse. Jesper Rasmussen takkede for denne deltagelse og orienterede om undersøgelses hovedkonklusioner, som er vedhæftet referatet som bilag. Der var bred opbakning i Branchepanelet til undersøgelsens hovedkonklusioner. Banedanmark gjorde opmærksom på at virksomhederne selv kan have indflydelse på sagsbehandlingstideren gennem deres egen planlægning. Der blev stillet spørgsmål om, hvordan og hvornår leverandører til signalprogrammet forventes inddraget i erfaringsudvekslingen med Trafikstyrelsen. Der blev også efterlyst mulighed for typegodkendelse af infrastrukturkomponenter i Danmark. Side 2 (26)

3 Implementering af ERTMS og On-board udstyr vil blive gjort til genstand for drøftelse på et kommende møde. Det blev endvidere foreslået at etablere et forum/seminar for udveksling af erfaringer i forbindelse med Early deployment af ERTMS. 5. Godkendelsesordning for assessorer på jernbaneområdet Trafikstyrelsen informerer og input fra deltagerne I dag godkender Trafikstyrelsen assessorer fra sag til sag. Med en godkendelsesordning vil en assessor kunne opnå en generel godkendelse til at agere assessor. Trafikstyrelsen vil i 2013 i dialog med virksomheder og assessorer skabe grundlaget for en godkendelsesordning for assessorer, som tilgodeser behovet for, at der udvikles et velfungerende marked for assessorydelser, og at assessorydelser udføres af kompetente og uafhængige aktører. Det forventes at en akkrediteringsordning vil have en indkøringsperiode på måneder fra den er besluttet til den kan være etableret. DSB stillede spørgsmål ved, om der er et egentligt marked for assessorer. Banedanmark orienterede om deres erfaringer med anvendelse af assessorer og så gerne, at der bliver etableret en konkurrencesituation for assessorer. Punktet tages op igen på næste møde. 6. Øge virksomhedernes selvforvaltning Trafikstyrelsen informerer og input fra deltagerne Jesper Rasmussen oplyste, at Trafikstyrelsen har brugt mange ressourcer på at en udbygget vejledningsindsats over for branchen ved skriftlige vejledninger, skoler mv. Dette er ikke muligt i fremtiden uden at finde en finansiering af aktiviteten, da bevillingen hertil vil være stærkt faldende fra Banedanmark foreslog i den forbindelse, at der bliver etableret kursusvirksomhed, som skal direkte betales af dem der benytter den, suppleret med detaljeret vejledning i forbindelse med konkrete projekter, hvor der vil skulle betales gebyr. Side 3 (26)

4 Der var forslag om at der også kunne afholdes fagspecifikke konferencer mod betaling. Trafikstyrelsen påpegede, at Branchepanelet her vil være en central aktør i forhold til at foreslå emner for sådanne konferencer. Punktet tages op igen på et kommende møde. 7. Regimeskifte opfølgning via inspektioner, herunder tilsyn med signifikansvurderinger Trafikstyrelsen informerer Som en konsekvens af de nye godkendelsesordninger vil Trafikstyrelsen gennemføre inspektioner for vurdering af hvorledes virksomhederne håndterer de nye opgaver. I 2013 vil en del af de øgede inspektionsindsats derfor have fokus på opfølgning af den ændrede rollefordeling, hvor der gives mere ansvar til virksomhederne i forbindelse med gennemførelse af ændringer. Trafikstyrelsen pointerede at disse inspektioner vil blive gennemført med henblik på fælles læring og udvikling. 8. Softwareopdateringer effektiv godkendelsesproces Trafikstyrelsen informerer og input fra deltagerne Softwarebaserede systemer ændres ofte: Fejlretninger, justeringer, funktionalitetsændringer og opdateringer betyder, at der - oftere end for jernbanens øvrige systemer vil være behov for at tage stilling til, om en given ændring har betydning for sikkerheden. Hertil kommer, at behovet for at ændre i software ofte vil være akut. Ændringer af sikkerhedsmæssig betydning kræver en ny godkendelse. Det eksisterende set-up og regelsæt for godkendelse af ændringer er formentlig ikke optimalt til at håndtere softwareændringer. Der er således behov for at udvikle en model for godkendelse, som bedst og mest muligt standardiseret kan håndtere hyppige og akutte ændringer. Trafikstyrelsen er påbegyndt en erfaringsopsamling blandt andet fra lande, der har erfaring med dette område. I første omgang har der været besøg i Schweiz og det er planlagt at besøge Spanien og Sverige. Når styrelsen har dannet sig et overblik, drøftes sagen igen af Branchepanelet. 9. Lokomotivførercertifikater TS informerer og input fra deltagerne. Side 4 (26)

5 Ole Lynggaard orienterede om arbejdet, herunder at leverandøren af kortet havde været nødt til at producere nye kort, fordi de første ikke opfyldte alle krav til sikkerhed. Processen med indhentning af oplysninger til de nye kort er aftalt med branchen, således at det forventes at processen med udstedelse af nye kort vil kunne forløbe uden de større problemer. Trafikstyrelsen er i dialog med branchen vedrørende udstedelse af EU-licens til førere af arbejdskøretøjer. Trafikstyrelsen har fået ansøgning om godkendelse af branchenorm for lokomotivføreruddannelse, primært til brug for uddannelse af lokmotivførere med acertifikat. 10. Perronovergange: Infrastrukturforvalternes ansvar og borgernes eget ansvar drøftelse Jesper Rasmussen orienterede om det, der var gået forud for rapporten om sikkerhed i perronovergange, der også fungerer som forbindelse mellem bydele. Kirsten Kornerup, Banedanmark orienterede om det arbejde, der i samarbejde med kommuner og politi er igangsat efterfølgende for at klarlægge i hvilket omfang disse overgange anvendes som forbindelse mellem bydele. I en enkelt af disse var der 1800 passanter i løbet af en dag, der ikke havde ærinde på stationen. Banedanmark overvejer for øjeblikket, hvorledes den nye viden skal anvendes primært i forbindelse med oplysningskampagner til offentligheden. Mulighederne for at gøre noget på landsplan blev diskuteret. Helt centralt er den personlige adfærd. Trafikstyrelsen undersøger, i hvilket omfang der er egnede straffebestemmelserne i forbindelse med ulovlig passage af disse overgange, så politiet sikres de rette værktøjer. 11. Hastighedsopgradering på Banedanmarks net i kølvandet på signalprogrammet, v. Banedanmark Banedanmark har netop udgivet rapport om opgradering af hastigheder på en lang række strækninger på Banedanmarks net. Bl.a. foreslås hastigheden sat op til 160 km/t på strækninger med overkørsler. Perspektiver og problemstillinger drøftes. Side 5 (26)

6 Martin Munk Hansen, Banedanmark, orienterede om projekterne, som muliggøres af udrulningen af signalprogrammet. Nogle af forudsætninger for opgraderingerne er at hastigheden gennem overkørsel skal kunne være op til 160 km/h og at aksellasten ikke må overstige tons. Der er regnet på forskellige strækninger, der viser forskellige muligheder. Heraf flere med god rentabilitet ved en hastighedsopgradering. Den første strækning, der forventes opgraderet vil være Køge - Næstved. Rapporterne kan hentes her Hastighedsopgradering. Branchepanelet fandt undersøgelsen perspektivrig, ikke mindst fordi opgraderingen kan ske med meget begrænsede investeringer. Side 6 (26)

7 Bilag Trafikstyrelsens brugerundersøgelse 2012 Rapporten præsenterer Trafikstyrelsens brugerundersøgelse 2012, som er gennemført blandt Trafikstyrelsens interessenter i perioden september til december Undersøgelsen er udarbejdet af konsulentformaet Epinion. Brugerundersøgelsen refererer til Trafikstyrelsens resultatkontrakt 2012, og er gennemført med udgangspunkt i Trafikstyrelsens arbejde med at skabe rammerne for mobilitet, trafiksikkerhed og grøn transport på vej, bane og i luften. På den måde bidrager undersøgelsens afdækning af den oplevede tilfredshed i kontakten med Trafikstyrelsen til den fortsatte udvikling af transportsområdets rammebetingelser. Brugerundersøgelsen er gennemført ud fra tre forskellige metodiske tilgange bestående af: webinterview, telefoninterview og dybdegående telefon eller personlige interview. De forskellige metodiske tilgange er valgt fordi Trafikstyrelsens har en stor volumen og spændvidde i myndighedsopgaver og interessentgrupper. Brugerundersøgelsen 2012 viser helt overordnet en udbredt tilfredshed med relationen til Trafikstyrelsen. Tilfredsheden med relationen til Trafikstyrelsen er særlig udtalt blandt de brugere, som har en omfangsrig og tæt relation til Trafikstyrelsen. Blandt brugergrupper med mindre omfangsrig og lavfrekvent kontakt til Trafikstyrelsen er billedet mere broget, men dog også her præget af overordnet tilfredshed. Brugerne opfatter i vidt mål Trafikstyrelsen og Trafikstyrelsens medarbejdere som åbne, dialogorienterede og samarbejdsvillige. Dette er en stor del af årsagen til tilfredsheden med relationen. Tilgangen medvirker til at øge brugernes forståelse for de dele af Trafikstyrelsens virke, som nødvendigvis er mindre fleksible og dialogorienteret. Flere brugere på tværs af brugergrupperne omtaler dialog- og samarbejdsviljen som udtryk for en positiv udvikling i Trafikstyrelsen over de seneste par år. Overordnet betragtet er kritikpunkterne relativt få og ofte ganske konkrete: En del brugere oplever ressourceknaphed i Trafikstyrelsen, som blandt andet kommer til udtryk i travle medarbejdere og oplevelsen af lange sagsbehandlingstider. Flere brugere peger på, at Trafikstyrelsens myndighedsudøvelse på flere områder er personafhængig. Det opleves, at den positive udvikling mod større dialogorientering og samarbejdsvilje ikke er slået igennem blandt alle Trafikstyrelsens medarbejdere. Togoperatører og infrastrukturforvaltere på baneområdet adskiller sig ikke fra disse hovedkonklusioner. Side 7 (26)

8 Trafikstyrelsen vil fortsætte den åbne og dialogbaserede linje og vil anvende undersøgelsen til løbende at afstemme vores relation, service og kvalitet med vores brugere. Rapporten kan findes på Trafikstyrelsens hjemmeside: Side 8 (26)

9 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@trafikstyrelsen.dk Referat Journal TS Dato Referat for møde i Branchepanelet den 18.juni 2013 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden 2. Aktuelle sager Ændringer på kystbanen fra dobbeltbetjente tog til monitorer. Trafikstyrelsen har ikke modtaget nogen ansøgning omkring dette endnu. Det afgørende er, om ændringen er signifikant. Ifølge jernbaneloven er det forbudt at påstige tog i bevægelse Trafikstyrelsen ser gerne opstramning på området. Det er derfor også bødebelagt at påstige toget, efter der har været signal Jernbanepakke Forhandlingerne pågår i EU om 4. jernbanepakke. Trafikstyrelsen giver en status på processen. To søjler: 1) Public Service (ikke TS-område) 2) Teknisk. Tre direktiver i spil, 1) Forordningen om ERA, interoperabilitetsdirektivet og sikkerhedsdirektivet. Kommissionen har fået meget kritik. Sikkerhedscertifikater og godkendelse af rullende materiel, typegodkendelse af ERTMS overgår til ERA, som bliver tilsynsmyndighed over for de nationale myndigheder, ligesom det ses hos luftfarten. Sidstnævnte er TS positivt stemt over for, fordi vi i forvejen er gode til at implementere regler, set ift. andre landes implementering, som ofte er langsom. TS er også positive over for, at ERA får typegodkendelsesrollen. Sikkerhedscertifikaterne er mere kontroversielle. TS har forfægtet, at det skal være frivilligt for virksomheden, om den skal helt til ERA for at få sikkerhedscertifikaterne. Det giver dog nogle andre problemer skal ERA så inspicere TS (og andre nationale myndigheder)? Det ville være smart med et paneuropæisk certifikat, men Side 9 (26)

10 der er problemer med, hvordan det konkret skal udføres. Det handler også om, hvor økonomien skal ligge. TS holdning er, at virksomheder, der ikke skal ud over danske grænser, ikke bør sendes helt til ERA for at opnå certifikat. Det er mere relevant for transnationale virksomheder. Til sammenligning: I luftfartsindustrien er certifikaterne stadig nationale. Der har været planer om større register for handicaptilgængelighed. Det er ved dansk foranledning taget ud igen; holdningen er, at det hører til et socialt regi i stedet for på jernbaneområdet. Infrastrukturregistret er det ikke lykkedes at få ud. Tidsprocessen er uafklaret. Kommissionen har fået besked på, at især sikkerhedscertifikatområdet skal specificeres langt mere. De to søjler kan komme til at bevæge sig i forskellige hastigheder, fordi der den første er mere politisk kontroversiel. Der kommer formodentlig et nyt udspil fra Kommissionen i september, og derefter nedsættes nye arbejdsgrupper. DB Schenker mener, at ét fælles certifikat vil være hensigtsmæssigt, fordi ordningen med A- og B-certifikater ikke fungerer så godt. Branchen har ikke været så aktiv i processen. Det skyldes måske, at der ikke er et branchefællesskab, hvor den slags debatteres. Jernbanenettet er der i princippet fuld adgang til, men s-tog (urban rail networks), metro og letbaner har ikke noget med interoperabilitet at gøre. Skellet i kommissionens øjne går på, om nettet er interoperatibelt. Tankegangen er, at materiellet skal standardiseres. Branchen spørger til, hvor de skulle have udøvet deres indflydelse? TS: EEM-grupper er oplagte. Kommissionen har også været på besøg, hvor der kom virksomheder, men her var fokus alligevel på markedsdelen. Ift. det tekniske var branchen tavs. Kommissionen vil hellere høre fra målgruppen end fra myndighederne. Branchen indvender, at der ikke har været nogen høring til ud til branchen. Branchen bruger flere ressourcer på at forsøge at overholde gældende lovgivning end på at forsøge at præge den. Det er et ressourcespørgsmål. Fælles holdning: I det omfang, at et samlet certifikat pålægger virksomhederne flere byrder, er virksomhederne ikke interesserede i det. Det kan være omkostningsfyldt for små virksomheder at skulle rejse helt til Lille. Side 10 (26)

11 TS holder gerne branchen orienteret i det omfang, de får flere meldinger. Man kan tænke over, om der mangler en brancheorganisation. 4. Godkendelsesordning for assessorer Trafikstyrelsen orienterer om de foreløbige overvejelser ifm. etablering af en godkendelsesordning for assessorer. Styrelsen hører gerne Bran- Side 4 (15) Notat Journal TS Dato 29. august 2013 chepanelets vurdering af, om dialogen med virksomheder og assessorer om grundlaget for en godkendelsesordning bedst sker i regi af åbne tema-møder eller i regi af etablerede fora som Branchepanelet og Assessorforum. Ny CSM-forordning: assessorer skal enten være NSA en selv, akkrediterede, eller godkendt af en bestemt myndighed i modsætning til i dag, hvor assessorer godkendes til bestemte projekter. TS vil forfølge tanken om en akkrediteringsordning for assessorer, fordi det giver den største gennemsigtighed omkring krav og hvem assessorerne er. Dette er i øvrigt tidsbesparende, og akkreditering er den mest uvildige vej. Det gør det lettere for assessorer at komme ind på andre markeder. Der selvfølgelig også en række ulemper. Et er, hvordan man skal blive klar lige nu er markedet for assessorer ikke særlig stort, og der bruges mange ressourcer på at kontrollere assessorerne, hvor der findes fejl stort set hver gang. En anden ting er, at fagassessorerne er meget specialiserede og eftertragtede. Som det er nu, er der fem led, hvor der bør være højt specialiseret kompetence til stede. Hvis der skal være en akkrediteringsordning kommer der endnu et led ind. Udbuddet bliver derfor endnu mindre set ift. hvad efterspørgslen er. Udbuddet kan ikke følge med efterspørgslen. Uafhængighed er også et svært krav at imødekomme. Fordi assessorerne er så pressede, falder kvaliteten. Branchen drøfter problemerne forbundet med assessorerne. Problemet er særligt dansk, fordi der er så meget i gang på en gang. Men brancheuafhængigheden må være et europæisk problem. Branchen: Hvis man i højere grad overlader det til virksomheden at bemande, kan udenlandske kræfter tages ind og gøre det mere effektivt. Man skal være mere skarp på, hvad assessors rolle er det er ikke at lave en teknisk gennemgang. Assessor skal lave stikprøver. Det meste dækkes af CSM-forordningen. Det kræver et Side 11 (26)

12 stort overblik over, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er, hvad man ikke kan have som nyuddannet. Branchen oplever, at der er for lidt styring på assessorerne, og det opleves som om, at assessorerne betales for hvor mange spørgsmål, der stilles. Assessorerne oplever deres rolle som rådgivere, og det er de ikke. Overordnet skal de tjekke, at resultaterne og projekterne ser fornuftige ud. Eksempel: Validerings og verifikationsprocesser udføres sjældent, og det giver assessor ekstra udfordringer. Når det eksisterende anlæg skal laves om, opstår også nye udfordringer, fordi assessorerne ikke har lokalt kendskab. Det er et stort problem, når virksomheden ikke følger den proces, der følger af CSM forordningen. Det gør det langt mere kompliceret for assessoren. Eksempel: Når et dokument er så teknisk kompliceret, at kun få forstår det, er det svært at få kontrol på. Dette imødekommes med at gennemføre meget stringent valideringskontrol som sendes til assessor. Jo bedre styr, der er på processerne i projekterne internt, jo mindre krav stilles der til assessor. Der kræves stor kompetence og mange ressourcer fra assessor, hvis projektet roder, når det sendes til vedkommende. Rollefordelingen er ofte ikke skarpe nok. Det bliver en del af problemet. Der ligger også en stor udfordring i at finde gode rådgivere, hvis man ikke har det internt. Det kan igen give store udfordringer for assessoren. Det vil tage tid at få den nye ordning til at køre. Assessorordningen vil blive et punkt til Sikkerhedskonferencen, hvor det kan blive vendt i en bredere kreds. 5. Sikkerhedsklassificeret personale Trafikstyrelsen orienterer om status på udstedelse af lkf-licens (BEK 985), godkendelse af virksomhedsdelen i branchenormen (for licens og a-certifikat) samt godkendelse af uddannelsescentre for lokomotivførere (BEK 1029). Side 12 (26)

13 I år består et af de store projekter i ombytning af lokomotivførerlicenser. Det er aftaler om, at virksomhederne sender dem ind i pakker, så ombytningen sker i den rigtige rækkefølge. Der er forsinkelser i processen, fordi sikkerhedskravene fra EU er så skrappe, men TS regner med at holde tidsplanen på procesdelen. Hvis virksomhederne skal leve op til samme krav til certifikatdelen som licensdelen, kan det ikke nås til oktober. TS har anerkendt, at disse krav ikke kan overholdes af virksomhederne og har søgt om at få en template men dette kan ikke leveres. Hvordan stiller det virksomhederne ift. certifikatdelen på licensen? TS vil tage evt. åbningsskrivelser med sindsro og vil give virksomhederne mere tid, fordi fejlen ligger hos ERA. DB Schenker agter at lave dem på engelsk og har søgt bekræftelse fra TS, men har ikke fået nogen tilbagemelding. TS melder, at dette ikke er noget problem at lave dem på engelsk. TS giver en formel udmelding om, hvordan virksomhederne skal agere. Godkendelse af uddannelsescentre pr. 1. juli. TS har ikke modtaget ansøgninger fra hele branchen f.eks. ikke fra DSB, og det er bekymrende, fordi der er et hold på CPH West, som snart er færdigt og klar til at komme ud på uddannelsescentrene. Alle virksomheder der har praktik, skal leve op til det nye EU-direktiv. Branchen melder et forståelsesproblem, fordi de nye uddannelser ikke er lige så velbeskrevne som f.eks. lokomotivføreruddannelsen. DSB indvender, at der er usikkerhed omkring, hvorvidt en ansøgning overhovedet er nødvendig, og så har man oplevet, at formatet på ansøgningen er problematisk. Lokalbanen oplever problemer med b-certifikaterne. Operatørerne har haft en opfattelse af, at de eksisterende uddannelser ikke krævede, at man blev godkendt som uddannelsesmyndighed, hvis man skulle udbyde praktikplads. Brugen af simulatorer. Departementet har bedt om notat på status. TS vil gerne have penge fra puljen til at lave forundersøgelser. Branchen opfordrer til webbaseret simulator. Side 13 (26)

14 Fornyelse af helbredsgodkendelser TS bruger mange ressourcer på at minde folk om, at de skal til læge og forny helbredsgodkendelse. Den ordning vil TS gerne lave om for eftertiden. Der har været problemer med sagsbehandlingen ift. helbredsgodkendelser pga. personfrafald på kontoret (i TS). Der opfordres til, at man indtænker sommerferien i fristerne, der skrives ud ved sagsbehandling ifm. helbredsgodkendelser. Når ordningen stopper, adviseres det i god tid. Det gælder de ordinære helbredsgodkendelser. Overvejelser TS har omkring helbredsgodkendelser: På luftfartsområdet har man et system med godkendte lægehuse rundt omkring, som er standardiseret. De udsteder også helbredsgodkendelser. På jernbanen er det private læger, og det er TS der udsteder godkendelserne. Det ville give større volumen hvis man havde et tilsvarende system jernbanen. Dette overvejes i TS 6. Overkørsler og perronovergange De ulykker, der sker på jernbanen, sker oftest i overkørsler eller overgange. Er ansvarsforholdene klare? Trafikstyrelsen ser gerne initiativer og nytænkning, der kan bidrage til at tage hånd om årsagerne til ulovlig passant adfærd og hændelser på området. Nytænkning på perronovergange. Erfaringsmæssigt er det en god idé at tage udgangspunkt i et risikovurderingsperspektiv: se konkret på hvilke årsager der ligger bag de farer, man identificerer. Hvilke tiltag kan konkret imødekomme disse årsager? Eksempel: Der har været problemer med perronovergange, og TS og BDK er sammen kommet frem til, at der tre-fire steder, hvor sikkerhedsforanstaltningerne ikke er passende her overtræder passagererne perronen, men hvorfor gør de det de pågældende steder? Det skal være konkrete individuelle vurderinger, er styrer. Gå konkret til værks og vær ikke tilbageholdende med at komme med løsninger. Det er ikke således, at fordi man laver en ændring ét sted, skal det ske alle steder. Dette er dyrt og uhensigtsmæssigt. Side 14 (26)

15 Der har været et stigende antal overkørsler. Sidst blev det aftalt at se på overkørsler og straf. Det blev konkluderet, at der er kommet større ligegyldighed over for, hvor man krydser spor og ikke. På basis af undersøgelsen i februar fik Banedanmark lavet vurdering, hvor der har været flest hændelser i overgange, der benyttes af ikke togpassagerer. Disse overgange er sikre ift. gældende regler, så de er sikre nok, hvis man ser på regelværk. BDK vil arbejde med oplysende kampagner. TS har givet et udkast til påbud, som BDK er ved at se på nu. Det indeholder tre vinkler: 1) Nye teknologiske løsninger 2) Skiltninger som siger, at det er forbudt at gå over. Varslingsanlægget må ikke køre for længe. Problemet er, at der ikke er nogen til at håndhæve det. Den eneste, der ser det, er lokomotivføreren. 3) Kampagnemateriale Branchen drøfter løsninger på problemet: Leverandører har påpeget, at der ved overkørsler varsles to minutter før, men ved perronovergange er der ikke kontrol med signalerne. Mulig løsning kunne være videoovervågning. Men det tillader dataovervågningsloven ikke. Det handler om at lave en vurdering af, om løsningen vil virke for en selv, om folk vil forstå det, og om politiet vil håndhæve det. Der er generelt faldende respekt for signaler. I Holland har man gode erfaringer med at fjerne lyssignaler. Hvilket sikkerhedsniveau skal man have? Skal der være fejlsikkerkontrol eller kan det fjernstyres? Det er vigtigt at håndhæve, at det er folks personlige ansvar, at de krydser perronovergange. Erfaring som blev drøftet på sikkerhedskonferencen siger, at hjælper at sætte et grimt blåt lys op ved perronovergange, der ikke må benyttes. Det er måske mere hensigtsmæssigt slet ikke at have et varslingssystem. Reglerne er ofte ikke hensigtsmæssige på det konkrete niveau. Det kunne være hensigtsmæssigt med dispensationsbestemmelser på visse områder. Der ønskes skærpede formuleringer omkring politiets rolle. Man bør overveje mulighed for politirazziaer. Side 15 (26)

16 BDK opfordrer til, at virksomhederne indrapporterer problemerne til dem 7. Sikkerhedsmål for letbaner Der er i letbaneforum enighed om et sikkerhedsmål, der ligger på jernbanens niveau 0,26, hvor jernbanen ligger på 0,3. Der er endnu ikke kommet politisk godkendelse. De to mål må dog ikke sammenblandes, fordi de baseres på forskellige risikomønstre. Metroer omfattes ikke af dette mål, fordi de udelukkende kører i særligt tracé. Adskillelsen ml. letbaner, jernbane og metro bibeholdes. Det er stadig ikke fastsat, hvordan S-banen håndteres sikkerhedsniveaumæssigt. Det har et andet risikomønster, som bl.a. skyldes mange selvmord. Set bort fra selvmordene er S-banen ret sikker. EU laver tydeligere adskillelse ml. bynet og nettet og vil ikke blande sig i førstnævnte. Sikkerhedsmålet er baseret på et udregnet gennemsnit af udenlandske sikkerhedsmål. Sammenligning med busser, som ellers har vist sig meget sikre, kunne ikke bruges pga. dårlig data. Der spørges til, om der udelukkende gælder nationale regler for Sbanen, nu hvor EU-regler ikke gælder her. Det stemmer. Der er ikke fastsat noget sikkerhedsmål for metroen. 8. Signifikansvurderinger er branchen og TS enige om vurderingerne? Hvem godkender signifikansvurderinger internt i virksomhederne? Er der signifikans-kriterier, der volder særlige udfordringer? Udskydes til næste møde i Branchepanelet! 9. Godkendelse af software Som led i afklaringen af, hvordan software og ændringer af software fremover skal håndteres i godkendelsesøjemed, har styrelsen været i dialog med sikkerhedsmyndighederne i Sverige, Spanien og Schweiz. Styrelsen informerer om indtryk herfra og næste skridt i afklaringen. Erfaringerne fra indhentet fra besøgene i de forskellige lander viser, at det karakteriserer landene, at myndighederne har udstykket strategien for den tekniske udmøntning. I Danmark har myndighederne udstykket implementeringsplanen, men den tekniske udmøntning har været hos Banedanmark. Dialogen har ligget i Signalprogrammet. Side 16 (26)

17 Der har været en risiko forbundet med, at noget rullende materiel på ERTMS strækning ikke har haft matchende software, fordi der har været for frit spillerum til leverandørerne. Det har betydet en tung godkendelsesproces. Al rullende materiel har skullet godkendes til den på- gældende strækning. Det skal holdes in mente, at erfaringerne er hentet hos firstmovers, som har haft alle børnesygdommene. TS s antagelse er, at mange af disse børnesygdomme er udlevet, og at Danmark derfor ikke vil opleve det samme. Der spørges til, hvordan det har fungeret med forskellige leverandører med mulighed for at levere forskellige løsninger? I brugerfladen for lokomotivførerne har der ikke været nogen forskel, men visse forskelle i brugerfladen for fjernstyringspersonalet. Testlaboratorier tager hånd om mange fejl og har haft stor værdi. TS har fået at vide, at det, NSA lægger til grund for ændringerne, er det godkendelsesregime, der anvendes til at alle mulige andre ting, også de godkendelsesbekendtgørelser, vi bruger i dag. Udfordringen heri består i flere ting: Hvor skal vi lægge den nedre grænse for, hvilke ændringer vi skal se på, og hvad skal vi lægge til grund for det? Signifikansen er måske for tung, men hvad er alternativet? Karakteren af ændringen? VI mangler kriterier for den nedre grænse. Læringen går to veje. De andre lande var meget interesserede i at høre, hvordan Danmark vil udrulle det, fordi det er så markant anderledes fra de andre lande. Der er ikke kommet en konkret løsning ud af at rejse rundt. Den største udfordring ligger i, hvor den nedre grænse skal lægges. Forslag hertil modtages gerne! Rambøll: Hvis man ændrer på det generiske produkt, skal man rundt om myndigheden, men de andre niveauer burde kunne revideres ved idiotsikkert, fordi der er så store barrierer. Det er en tricky sag, fordi så mange jernbanesystemer er softwarebundne. Diskussionen findes også i farmaceutisk produktion. Rambøll foreslår at indhente erfaringer fra Novo Nordisk. Hvis baseline udskiftes, skal det forbi myndighederne. Side 17 (26)

18 I sidste instans skal leverandørerne på banen og fortælle, hvordan de har opbygget deres software, således at man kan finjustere uden at ændre på det generiske. Onboardsystemet gør, at når et tog kommer ind i Danmark, skifter systemet automatisk. Eksempel: Bremseprocentbremsende tog skal have en bremsningskurve bestemt efter ATC. Det gør, at bremsningskurven skifter automatisk, når ATC-signalerne ændres. DB Schenker vil ikke stille om til P-bremser fra D-bremser. Det er for ressourcekrævende og svækker konkurrencevilkår på godsområdet. Det er et problem, at der ikke er stillet krav om dette hos Signalprogrammet. Det bør man fremadrettet forholde sig til. Hensigtsmæssigt hvis der kan sondres ml. generisk og andet software hos leverandøren, så de nedre grænser i højere grad kan være op til operatørerne. Branchen udtrykker bekymring omkring, hvordan onboard-delen udrulles. Det efterlyses, at assessor, programmør og validator er med undervejs, så fejl kan udbedres løbende. Softwaren gælder ikke kun infrastruktur. Man skal have sig for øje, hvordan den ikke-sikkerhedsrelaterede software har indflydelse på den sikkerhedsrelaterede. Det er vigtigt at tænke på harmonisering af godkendelse i de forskellige lande. Det drøftes så småt hos ERA. 10. Øget selvforvaltning Trafikstyrelsen vil i 2013 yderligere forstærke indsatsen for, at virksomheder eller dele af virksomheder, der demonstrerer at have kontrol over sine sikkerhedsrelevante aktiviteter og risici, opnår mere selvforvaltning og mindre myndighedsinvolvering. En del af indsatsen fokuserer på Trafikstyrelsens fremtidige involvering i relation til sikkerhedsregler. TS arbejder på et tættere link ml. hvad eget sikkerhedsledelsessystem kan præstere, og hvad der skal ind forbi myndigheden. Dette følger af CSM-forordningen. PT. sker der ikke noget på EU-plan ift. sikkerhedsregler i det hele taget, hvor TS gerne vil stoppe med at godkende - forstået således, at virksomhederne har sikkerhedsledelsessystemer, som viser, at man på en valid måde kan præstere at lave ændringer i Side 18 (26)

19 sikkerhedsregler. Anerkendt praksis skal virksomhederne selv tage sig af. TS vil så i stedet godkende anhængere på sikkerhedsledelsessystemet og føre tilsyn med, om virksomhederne gør, som de siger, de vil gøre. Nogle har måske ikke kapacitet til at have så omfattende sikkerhedsledelsessystem. Der kan laves en løsning, hvor man kan bede om myndighedsgodkendelse. Dette skal der udarbejdes en model for, som skal godkendes lovgivningsmæssigt. Der spørges til, hvad der skal opfattes som anerkendt praksis? Herved forstås det, der står i normer og standarder. CSM-forordningen er ikke lavet til Danmark. I andre lande ligger alle reglerne hos den nationale sikkerhedsmyndighed. Det betyder at anerkendt praksis -begrebet bliver meget stort i Danmark. Det gælder også godkendte sikkerhedsregler. Når man ophører med at godkende, opstår en diskussion om, hvorvidt de går ind under anerkendt praksis. Ved gentagen installation af den samme komponent skal der ikke foretages signifikansvurderinger der kan gives en generisk tilladelse (typegodkendelse). Punktet tages op igen på næste møde 25. november, hvor Leif Funch kan spille ind med tilsynsperspektivet. Side 19 (26)

20 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@trafikstyrelsen.dk Referat Journal TS Dato Referat fra møde i Branchepanelet 9. december 2013 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden Der ønskes drøftelse af Gebyrbekendtgørelsen (indsat som pkt. 3). 2. Aktuelle sager Storme TS: Infrastrukturforvaltere og jernbanevirksomheder har ansvar for at håndtere stormene. TS fører tilsyn med, at virksomhederne har tilstrækkelige kompetencer til at håndtere dette. TS har ikke en holdning til konkrete forhold, fx hvornår broer skal lukkes etc. Der har været nogle rolige år, og de sidste to storme har således været en mulighed for at se hvor godt beredskabet virker. Der var forskel i håndteringen af stormen den 28. Oktober i forhold til stormen den 5. December. Nogle mener, at man lukkede driften for sent den 28. Oktober, og for tidligt den 5. December. Branchen: der er tale om en no win battle i forhold til offentligheden. Ved den første storm gik det nationale beredskab galt. Diverse beredskabsinstanser samlede og koordinerede ikke indsatsen. Dette fungerede bedre ved den anden storm. Togdriften lukkede den 5. December lige i tide. Der skal også tages hensyn til personalets sikkerhed når man overvejer hvornår driften skal indstilles. En generel opbakning til dette hensyn ville være værdsat. TS begyndte et tilsyn efter den første storm, da beredskabet ikke havde fungeret optimalt. Reaktionen ved den anden storm var væsentlig bedre. På trods af besværet, giver to storme så tæt på hinanden muligheden for en komparativ analyse af beredskabsindsatsen. Side 20 (26)

21 Fordelen ved at varsle stormen og trafikstop i god tid var, at passagererne fik mulighed for selv at træffe valg vedrørende deres rejse. Dette betød, at folk ikke sad fast i flere timer. Ikke kun jernbanebranchen lærte af stormen, men også mange andre. Fx var de fleste løse genstande blevet surret fast. Der bør laves en risikovurdering for om forholdene langs skinnerne er holdbare. Der kan være problemer med træer fra private haver, som man ikke kan føre kontrol med. Dette har vist voldt problemer for Banedanmark. Det man har konstateret efter de to storme er, at der er brug for øget kommunikation. 3. Gebyrbekendtgørelsen Der blev af branchepanelet rejst berettiget kritik af, at Trafikstyrelsen havde glemt at sætte gebyrbekendtgørelsen på dagsordenen, da dette var aftalt sidste år i forbindelse med det nye gebyrregime. Herudover blev det bemærket, at det er naturligt og tilfredsstillende, at gebyrer reduceres i takt med at omkostningerne reduceres. TS kan ikke garantere at gebyrerne ikke bevæger sig, både op og ned, grundet den meget komplekse økonomi, der ligger bag. Der kan være fordel ved at fastsætte en pris. TS ved endnu ikke hvilken vej dette vil bevæge sig. Der var et udtalt ønske om en mere detaljeret fakturering således at det tydeligt fremgår hvad der betales for. TS er i gang med en undersøgelse for at klargøre arbejdsgangen i TS i forbindelse med fakturering. Problemet skyldes at TS har en meget lang kæde som informationen skal igennem. For hvert led mister man en smule information. Hvis alt andet fejler i forhold til information vedrørende fakturering, så kontakt Leif Funch, helst per mail. Dette vil også hjælpe TS med at få anskueliggjort problemet på en anden måde. 4. Signifikansvurderinger (fra mødet den 18. juni) Fra 1. januar 2014 skal signifikansvurderinger af ændringer af infrastruktur ikke længere sendes til vurdering i Trafikstyrelsen, men alene håndteres i regi af infrastrukturforvalternes sikkerhedsledelsessystemer. Trafikstyrelsen præsenterer en opgørelse af omfang og resultat af signifikansvurderinger foretaget i Desu- Side 21 (26)

22 den peges på anbefalinger til infrastrukturforvalternes fremtidige indsats i forbindelse med vurderinger af ændringers signifikans. Ved udgangen af 2013 er infrastrukturforvaltere og TS i mere end 9 ud af 10 tilfælde enige i vurderingen af, om en ændring er signifikant. På den baggrund vil det fra 1. januar 2014 ikke længere være et krav, at infrastrukturforvaltere skal sende sine signifikansvurderinger til TS. Infrastrukturforvalterne generelt er blevet gode til at vurdere om ændring er signifikant! Men der er til stadighed brug for at kvalificere systematisk brug af den metode til signifikansvurdering, der følger af CSM-forordningen samt dokumentationen af vurderingen Derfor anbefaler TS følgende: Definér hvornår noget er en ændring, og hvornår der er tale om vedligehold Tag stilling til, om ændringen har indflydelse på sikkerheden i jernbanesystemet Udarbejd en tjekliste for indholdet af den foreløbige systemdefinition, som er udgangspunkt for signifikansvurderingen Lad sikkerhedsledelsessystemet indeholde: o Beskrivelse af processen for signifikansvurdering o Retningslinjer for udvælgelse af de kompetencepersoner, som skal forestå signifikansvurderingen, herunder, at personerne har kompetence i de fag der er i spil i ændringsprojektet, kendskab til risikostyring, o kompetence til at vurdere, om den foreløbige systemdefinition er egnet som grundlag for vurderingen. Siden sommer dette år har virksomhederne skullet vurdere, hvorvidt ændringer i drift og organisation er signifikant. Disse vurderinger skal ikke tilsendes TS. Der er et ønske om, at en slags typesignifikansvurderinger kan indføres, så arbejde ikke går spildt, eller skal gentages for hver vurdering. Der bruges meget tid, og mange penge, på administration. TS understreger, at idéer til nye og bedre løsninger aldrig mødes med et nej. Vidensdeling er essentiel. Signifikansvurderinger er ikke offentlige. Kun de eksempler der nu er tilgængelige. 5. Virksomhedernes modenhed og mulighederne for øget selvforvaltning Trafikstyrelsen vil orientere om de første erfaringer med måling af virksomhedernes modenhed, herunder erfaringer med håndtering af strukturelle ændringer efter CSM for risikovurdering. I forlæn- Side 22 (26)

23 gelse heraf og med udgangspunkt i vedlagte notat lægges der op til diskussion af kriterier og muligheder for øget selvforvaltning. Det fremsendte notat blev gennemgået. Desuden gennemgik TS, at det forhold, at frister i 60 af alle infrastrukturprojekter overskrides er uholdbart og giver anledning til at justere praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse. Ændringen vil bestå i følgende: TS skal senest 2-3 uger efter en ændring er taget i drift modtage en assesseret erklæring om, at overdragelse fra anlæg til drift er sket sikkert. Hvor ansøgers risikoanalyse er helt utilstrækkelig, eller hvor frist overskrides forventer TS at meddele henholdsvis afslag på ansøgning eller bortfald af IBT. Hvor risikoanalysen viser, at åbningen til drift henholdsvis fortsat drift skal gennemføres med reduceret funktionalitet, benyttes følgende restriktioner: o Begrænset sporbenyttelse o Hastighedsnedsættelse, i udgangspunktet til 40 km/t o Understationsdrift o Reduceret køreplan Tilsyn med assessor: opdragsgiver (projektet) opfordres til at deltage i styrelsens tilsyn med assessors arbejde. Herudover anbefales infrastrukturforvalterne til at iværksætte en effektiv egenkontrol før fremsendelse af ansøgning om ibrugtagningstilladelse, sikkerhedsvurderingsrapporter, tillæg mv. Endelig ventes indført en ny sanktionsmulighed i forbindelse med ikrafttrædelse af ny lov om Jernbane ultimo Sikkerhedscertifikatet har på nuværende tidspunkt et scope, der dækker alt. I realiteten er det meget få jernbanevirksomheder, der kan alt. Skal denne proces fortsætte, eller skal certifikater begrænses til særlige områder? I dag vurderer TS virksomhederne ud fra deres sikkerhedsledelsessystem, på en generisk måde. Dette har man gode erfaringer med. Det er længe blevet diskuteret, at der ikke skal gøres forskel på virksomhederne. Dog er virksomhederne forskellige, og skal behandles derefter. Dette må anses for at være i orden, såfremt processen er transparent. Alternativet til at behandle virksomhederne Side 23 (26)

24 forskelligt er, at alle virksomheder kun kan godkendes til samme niveau som det svageste led i kæden, selvom de reelt kan mere. TS ønsker at udvikle dette til at dække organisatoriske forpligtelser også. Dette er et tilbagevendende issue, og vil blive diskuteret videre. 6. Simulator Trafikstyrelsen planlægger i 2014 at gennemføre en undersøgelse for at afdække muligheder for anvendelse af simulator i forbindelse med uddannelse og efteruddannelse af lokomotivfører. Tidligere Ole Lynggaards område, han går dog på pension til foråret, og Leif overtager ansvaret. TS er gået i gang med et forstudie af hvad en simulator kan. Der vil blive hyret eksterne til at foretage studiet. 10% af summen er sat af til denne undersøgelse. Der vil være mere information, forhåbentlig allerede ved næste møde. Her vil der blive givet mere konkret information vedr. undersøgelsens indhold. Branchen er glad for, at det kommer på banen. Man er stadig opmærksom på, at intet kan ændre det at være ude på skinnerne. Simulatorer bruges bl.a. efter uheld, hvor man sender førerne i simulator, frem for at sende dem hjem. Dette har en stor psykisk fordel. Det kan være fordelagtigt hvis et af formålene er at opnå strækningskendskab. Særligt for entreprenører, der arbejder mere sporadisk. Jo flere formål simulatorerne har jo bedre. Simulatorer fungerer også godt som opfriskningsforløb i forhold til efteruddannelse, når der ikke er kapacitet på den rigtige bane. 7. Status på udstedelse af lokomotivførerlicenser Med baggrund i det meget frugtbare samarbejde, der er blevet etableret i branchen gives gensidig orientering om forløb og der fortsatte arbejde med udstedelse af licenser og certifikater. Det går godt. Ikke alle nåede med til fristen den 29/10, hvilket dog ikke er afgørende. Danmark er godt med, og fristen er forlænget til starten af næste år. Næste skridt er samarbejde med Side 24 (26)

25 Banedanmark i forhold til udenlandske aktører, der ikke har EUlicens. Opkrævning på licenser vil blive sendt ud i år. En sektortilpasset godkendelsesordning for assessorer Der vil i 2014 blive etableret en akkrediteret godkendelsesordning for assessorer i overensstemmelse med EU-reguleringen. Der planlægges endvidere at udnytte muligheden for lempelse i forordningen for projekter, der kræver gensidig anerkendelse til i dialog med branchen at etablere en godkendelsesordning for assessorer, der alene skal assessere projekter i en ren dansk sammenhæng. TS har fået svar på bekendtgørelsen om akkreditering af assessorer, der indeholder krav til assessorer. Alt skal kunne accepteres gensidigt på tværs af landegrænser. Man kan vælge en akkrediteringsordning eller et anerkendelsessystem. TS har valgt akkrediteringsordning, da dette allerede fungerer godt. Betingelserne for begge muligheder er de samme, forskellen er udstederen. Akkrediteringsorganet i Danmark er DANAK. Der vil være en række projekter hvor gensidig anerkendelse ikke er nødvendig, og her skal assessor således ikke DANAKakkrediteres. Assessorer vil blive godkendt til et område, så de ikke skal godkendes til hvert enkelt projekt. I stedet vælger man mellem allerede godkendte assessorer. Der vil blive større transparens om hvem der kan hvad. Kravet gælder først fra den 21. maj Der mangler en bredde på markedet af assessorer. Der er brug for at flere dygtiggøres på et mere specialiseret grundlag. 8. Samarbejde med leverandører Et tema på årets sikkerhedskonference var leverandørernes rolle i processen med at få godkendt et jernbanesystem. Hvordan oplever leverandører samspillet med kunder, assessorer, NoBos og myndighed. Trafikstyrelsen orienterer om pointer fra debatten og planer for bedre inklusion af leverandører. Leverandører har givet udtryk for at opleve sig langt væk i godkendelsesprocessen og efterspurgt dialog med TSTS har på den baggrund inviteret en vifte af leverandører til et dialogmøde den 17. december, hvor bl.a. godkendelsesprocessen og ansvarsforhold i forbindelse hermed vil være på dagsordenen. Side 25 (26)

26 På sikkerhedskonferencen var fokus t primært på systemleverandører. Det kan fremadrettet være relevant også at inkludere øvrige leverandører (entreprenører) i dialogen. 9. evt. Lise går til Luftfart pr. 1. februar. Der vil komme en ny kontorchef til Center for Jernbane. 2014: Mødeplan sendes ud via Outlook. 10. Emner til næste møde Hvordan står TS juridisk, hvis der foretages en signifikansvurdering, alene med det formål at opnå en blå-stempling, selvom dette ikke er nødvendigt? Skal der være en øvre grænse for hvad TS vil tolerere, eller må det fortsat bero på en konkret vurdering? Hvad er TS sanktionsmuligheder? Effektivisering af godkendelser en slags typegodkendelser? Skal scopet af sikkerhedscertifikaterne tilpasses de enkelte virksomheder? Side 26 (26)

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jesper Rasmussen, vicedirektør Status: Jernbanesikkerheden er generelt høj i Danmark -Sikkerhedsrapport 2012

Læs mere

Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den 6. december 2011

Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den 6. december 2011 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 0155 kax@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Dato 8. december 2011 Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den

Læs mere

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016.

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 72 62 67 90 TS111-00010 Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016 Deltagere 1. Benny

Læs mere

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat

Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat Afholdt torsdag d. 28. januar 2016 hos Banedanmark Program for mødet 1) Velkomst og formål ved Martin Harrow, områdechef for Kvalitet

Læs mere

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM Bekendtgørelsen Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Lidt om Common Safety Methods - CSM Sessionens indhold - Bekendtgørelsen - Generelt om godkendelse og sikkerhed -Lidt om CSM

Læs mere

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af

Læs mere

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen.

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen. Adelgade 13 1304 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Danmarks implementeringsplan for TSI Drift og trafikstyring (TSI-OPE) Danmarks nationale implementeringsplan

Læs mere

Referat af møde i branchepanelet d. 12. juni 2012

Referat af møde i branchepanelet d. 12. juni 2012 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780155 Fax 7226 7070 kax@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk af møde i branchepanelet d. 12. juni 2012 Deltagere - Christian Ahlgreen- Ussing, Alstom

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 u, stk. 8, og 24 c, stk. 24, og 26, stk. 1, 1.pkt., i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 28. februar 2018

Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 28. februar 2018 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72267094 Fax 7262 6790 kmo@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 28. februar

Læs mere

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016 CSM-RA i Danmark - Den Danske Banekonference 2016 Dagsorden 1. Kort intro til Trafik- og Byggestyrelsen og Center for jernbane 2. Overordnede betragtninger om brugen af CSM-RA i Danmark, fordele og udfordringer,

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

Referat af møde i Branchepanelet d. 28. februar 2012

Referat af møde i Branchepanelet d. 28. februar 2012 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780155 Fax 7226 7070 kax@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk af møde i Branchepanelet d. 28. februar 2012 Deltagere - Christian Algreen Ussing, Alstom

Læs mere

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej!

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Introduktion til ny bekendtgørelse om ibrugtagning af infrastruktur Lise Aaen Kobberholm Bekendtgørelsens formål Bekendtgørelsen fastsætter procedurer

Læs mere

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn 2015 - Jernbane 30. januar 2015 Indledning I Trafikstyrelsen ønsker vi åbenhed omkring vores tilsynsaktiviteter. Derfor udgiver vi hvert år en plan for årets

Læs mere

Sikkerhedskonference 2013

Sikkerhedskonference 2013 DI Transport 31. OKT 13 Sikkerhedskonference 2013 4. Jernbanepakke i et dansk perspektiv Den fælles ambition om det indre (transport-)marked Hvorfor pakkerne? Etableringen af et indre europæisk jernbanemarked

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del Bilag 349 Offentligt

Trafikudvalget TRU alm. del Bilag 349 Offentligt Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del Bilag 349 Offentligt Redegørelse Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Direkte 7226 7075 Fax 3338 1439 lfu@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Vurdering

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet. April 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet. April 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet April 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Jernbanetilsynet (beretning nr. 4/03) 31. marts 2008 RN

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige

Læs mere

CSM i praksis. Erfaringer med CSM Risikoledelse. 14.05.2014 Banedanmark og Rambøll

CSM i praksis. Erfaringer med CSM Risikoledelse. 14.05.2014 Banedanmark og Rambøll CSM i praksis Erfaringer med CSM Risikoledelse 14.05.2014 Banedanmark og Rambøll CSM i praksis Sessionens indhold Forordningen Fælles sikkerhedsmetode for risikoevaluering og vurdering (CSM RA) trådte

Læs mere

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt TSI implementering og anvendelse Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Hvad er TSI er? Navnet: Tekniske Specifikationer for Interoperabilitet Formål: Redskaber til harmonisering af de europæiske

Læs mere

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Notat CATE Journal TS10301-00015 Dato 12. november 2013 Opdatering af Danmarks gennemførelsesplan for TSI Drift og trafikstyring

Læs mere

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi?

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference 2015 Onsdag den 28. oktober 2015 kl. 13.45-15.00 Oplægsholdere Claus René Pedersson fra Banedanmark Lars Henrik Brockhoff

Læs mere

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsledelse AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder nr. 14 I medfør af 21 h, 21 u og24 stk. 4, i lov om jernbane,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 21 k, stk. 5, og 26, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 359 af 08/04/2014 Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS10000-00059 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT Bruxelles, den 10. juli 2018 Ophæver og erstatter meddelelsen af 27. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12.

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr. 1187

Læs mere

5. marts Spørgsmål og svar vedr. sikkerhedscertificering af entreprenører:

5. marts Spørgsmål og svar vedr. sikkerhedscertificering af entreprenører: Spørgsmål og svar vedr. sikkerhedscertificering af entreprenører: Kravene til virksomheder, der på eget ansvar udfører kørsel på jernbanenettet, er reguleret i lovgivningen inden for jernbaneområdet bl.a.

Læs mere

Hvordan ser godkendelsesprocessen ud for anlæg af ny infrastruktur?

Hvordan ser godkendelsesprocessen ud for anlæg af ny infrastruktur? Hvordan ser godkendelsesprocessen ud for anlæg af ny infrastruktur? Sikkerhedskonferencen 2019, onsdag d. 16. januar 2019 V. kontorchef Lars Korsholm Center for marked og kollektiv trafik Trafik-, Bygge-

Læs mere

Nye EU-krav på uddannelsesområdet

Nye EU-krav på uddannelsesområdet Nye EU-krav på uddannelsesområdet Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Trafikstyrelsens sikkerhedskonference 27. oktober 2011 Krav til certificering af lokomotivførere Implementeringen af direktiv

Læs mere

Staten yder alene et tilskud til anlægget af letbanen og har ingen direkte indflydelse i denne sammenhæng.

Staten yder alene et tilskud til anlægget af letbanen og har ingen direkte indflydelse i denne sammenhæng. MINISTEREN Borgerforeningen Mols Distriktsråd for Mols og Helgenæs Att.: Jørgen Ørgård Dato J. nr. 12. marts 2018 2018-1529 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Kære Jørgen Ørgård

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 13. april 2015

Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 13. april 2015 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Referat Dato 13.04.2015 Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den

Læs mere

Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet

Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet 1 Risikostyringsprocessen og den uafhængige vurdering 2 CSM RA Siger: Jf. CSM RA. Bilag 1. pkt. 1.1.2. Denne iterative risikostyringsproces: Skal omfatte

Læs mere

Vejledning i signifikansvurdering. Vurdering af sikkerheden ved fornyelse og opgradering af jernbanesystemer

Vejledning i signifikansvurdering. Vurdering af sikkerheden ved fornyelse og opgradering af jernbanesystemer Vejledning i signifikansvurdering Vurdering af sikkerheden ved fornyelse og opgradering af jernbanesystemer 13. januar 2012 3 Vejledning i signifikansvurdering Indhold Indhold 1 Indledning 5 1.1 Indledning

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Læs mere

DANAKs strategi 2010-2014

DANAKs strategi 2010-2014 DANAKs strategi 2010-2014 DANAKs mission DANAK sikrer troværdig dokumentation gennem akkreditering. DANAKs vision DANAK vil udbrede markedets kendskab til akkreditering, og være en troværdig samarbejdspartner.

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions

Læs mere

1. Indledning Datagrundlag Sikkerhedsmålets anvendelsesområde Opgørelse af sikkerhedsmålet... 4

1. Indledning Datagrundlag Sikkerhedsmålets anvendelsesområde Opgørelse af sikkerhedsmålet... 4 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 417 80208 Fax 7221 8888 lss@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Sikkerhedsmål for letbaner i Danmark Indhold 1. Indledning... 2 2. Datagrundlag...

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet den 7. april 2014

Referat fra møde i Branchepanelet den 7. april 2014 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Journal TS111-00010 Dato 07.04.2014 Referat fra møde i Branchepanelet den

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven)

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven) Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk belhvl@ftnet.dk Dato: 24. august 2016 Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven UDKAST til Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (certificering af virksomheder, der udfører opgaver for andre end jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere) 1. I jernbaneloven, nr. 686 af

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 542 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 23. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Sikkerhed og selvforvaltning

Sikkerhed og selvforvaltning Sikkerhed og selvforvaltning Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt - Hvor langt er vi kommet? Hvordan kommer vi videre? Jernbanen og sikkerhed hvor står vi, hvad kan vi? Er der medvind eller

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0542 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPCHO Sags nr.: 1407039 Dok. Nr.: 1599068 Dato: 11. december

Læs mere

Sporfornyelse Aalborg - Frederikshavn

Sporfornyelse Aalborg - Frederikshavn Sporfornyelse Aalborg - Frederikshavn 12.11.2012 Erfaringer med godkendelse af infrastruktur Trafikstyrelsens sikkerhedskonference Af Anne Nielsen Hovedpunkter Projektet o Hvad o Hvor o Hvornår Godkendelses-processen

Læs mere

TSI er for begyndere

TSI er for begyndere TSI er for begyndere Sikkerhedskonferencen 2015 Mari Ruuhi Trafik- og Byggestyrelsen Jan Schneider-Tilli Banedanmark En mini TSI-skole 1. Hvad er TSI er? 2. TSI ernes indhold 3. TSI ernes relevans for

Læs mere

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn 2014-21. januar 2014 Indledning I Trafikstyrelsen ønsker vi åbenhed omkring vores tilsynsaktiviteter. Derfor udgiver vi hvert år en plan for årets tilsyn med

Læs mere

Det Europæiske Jernbaneagentur. Valenciennes, Frankrig

Det Europæiske Jernbaneagentur. Valenciennes, Frankrig Det Europæiske Jernbaneagentur Valenciennes, Frankrig Indkaldelse af ansøgninger til optagelse på liste over eksperter i Human Factors, der skal bistå det nationale undersøgelsesorgan i visse medlemsstater

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 I medfør af 56 og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, som ændret ved lov nr. 658 af 8. juni 2016, fastsættes efter

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1) BEK nr 543 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer Velkommen Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Nye regler for godkendelse af køretøjer Vi er Katrine Frellsen Lars Mortensen Ahmed Lütfi Øzer Thomas Gram Rasmussen Sikkerhedskonferencen 27.

Læs mere

Banevejen på Viborg Station

Banevejen på Viborg Station Banevejen på Viborg Station Vejforum 2017 Viborg Baneby Program Viborg Baneby Banevejen Vejprojekt Baneprojekt Kommunikation Viborg Midtbyplan 2009 Stadig fortætning af Viborg midtby Omdannelse og fortætning

Læs mere

En strategi for sikkerhed og interoperabilitet på jernbanen i Danmark

En strategi for sikkerhed og interoperabilitet på jernbanen i Danmark En strategi for sikkerhed og interoperabilitet på jernbanen i Danmark Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Jesper Rasmussen, Sikkerhedsdirektør Trafikstyrelsen Trafikdage på Aalborg Universitet

Læs mere

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SUNDOK Sagsbeh.: DEPSSBO Koordineret med: Sagsnr.: 1601025 Dok. nr.: 365099 Dato: 11-05-2017 Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af

Læs mere

Opsamling på dialogmøde med entreprenører

Opsamling på dialogmøde med entreprenører Opsamling på dialogmøde med entreprenører Afholdt tirsdag d. 24. marts 2015 hos Banedanmark Dagsorden 1) Formål med dialogmøde 2) Hvilke bekendtgørelser sætter rammerne for Banedanmarks håndtering af uddannelse

Læs mere

DANAKs strategi 2015-2020

DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs mission At sikre troværdig dokumentation for overholdelse af kravspecifikationer gennem akkreditering. DANAKs vision At øge værdien af akkrediterede ydelser. Den Danske

Læs mere

DANAKs strategi

DANAKs strategi DANAKs strategi 2015-2020 DANAKs mission At give virksomheder adgang til akkrediterede ydelser, som giver troværdig dokumentation for overholdelse af standarder, specifikationer og myndighedskrav. DANAKs

Læs mere

Referat af Branchepanelets møde den 3. marts 2010

Referat af Branchepanelets møde den 3. marts 2010 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Dato 10.03.2010 Referat af Branchepanelets møde den 3. marts 2010 Deltagere

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilskud til privat behandling for høretab. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om tilskud til privat behandling for høretab. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om tilskud til privat behandling for høretab August 2012 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilskud til privat behandling for høretab 13. august 2012 RN A307/12

Læs mere

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016.

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 72 62 67 90 TS111-00010 Dato 20. april 2016 Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 I medfør af 56, 64, stk. 4, og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj

Læs mere

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner

Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Juni 2018 3 Vejledning om dokumentation for sikkerhedsstyring for veteranbaner Forord Generelt Veteranbanebekendtgørelsen for egne baner

Læs mere

TSI erne: De første erfaringer. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt

TSI erne: De første erfaringer. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt TSI erne: De første erfaringer Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Dagens session - Hvordan har Trafikstyrelsen fortolket TSI erne? - Hvilke projekter har skullet følge TSI-krav? - Hvordan

Læs mere

10579/1/15 REV 1 ADD 1 IPJ 1 DPG

10579/1/15 REV 1 ADD 1 IPJ 1 DPG Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 15. december 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2013/0015 (COD) 10579/1/15 REV 1 ADD 1 TRANS 230 CODEC 987 PARLNAT 148 RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: Rådets

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om togenes punktlighed

Rigsrevisionens notat om beretning om togenes punktlighed Rigsrevisionens notat om beretning om togenes punktlighed Marts 2018 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 3/2017 om togenes punktlighed

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. XX min.

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. XX min. Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 619 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Besvarelse af samrådsspørgsmål V og W Dato /

Læs mere

Banedanmarks redegørelse for iværksatte tiltag i forhold til Trafikstyrelsens tilsynsrapport af 09.12.2005

Banedanmarks redegørelse for iværksatte tiltag i forhold til Trafikstyrelsens tilsynsrapport af 09.12.2005 Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 209 Offentligt Notat 12.01.06 Banedanmarks redegørelse for iværksatte tiltag i forhold til Trafikstyrelsens tilsynsrapport af 09.12.2005 Trafikstyrelsen har med notatet

Læs mere

Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune

Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune Brugerundersøgelse Virksomheder og Jord Marts, 2009 Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune FORMÅL Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune De overordnede formål med brugerundersøgelsen: 1. at

Læs mere

Fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering

Fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering Fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering Thierry BREYNE, Dragan JOVICIC Det Europæiske Jernbaneagentur - Sikkerhedsenhed Sektor for sikkerhedsvurdering Adresse 120 Rue Marc LEFRANCQ -

Læs mere

Retningslinjer for styring af litrauddannelse og litrakompetencer

Retningslinjer for styring af litrauddannelse og litrakompetencer Retningslinjer for styring af litrauddannelse og litrakompetencer Indholdet i dette dokument er udarbejdet af: Fagansvarlig, Lars Veiler Godkendt af: Områdechef for Organisationsudvikling, Katrine Jensen

Læs mere

4. Jernbanepakke - Den tekniske del

4. Jernbanepakke - Den tekniske del 4. Jernbanepakke - Den tekniske del Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Sikkerhedskonference 2016 Helle Viltoft og Leif Funch EU regulering på jernbaneområdet Udviklingen i EU reglerne på

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 342 Offentligt. Status om Signalprogrammet Marts 2019

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del - Bilag 342 Offentligt. Status om Signalprogrammet Marts 2019 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 342 Offentligt Status om Signalprogrammet Marts 2019 Status for åbning af Den nye bane København-Ringsted Indvielse af Den nye bane København-

Læs mere

Signifikante ændringer? - husk assessor!

Signifikante ændringer? - husk assessor! Signifikante ændringer? - husk assessor! Dagens præsentation - Kort om signifikante ændringer - Sammenhængen mellem signifikante ændringer og assessor - Assessors opgaver - Krav til assessor efter forordningen

Læs mere

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn Denn Vejledning til kapitel 5 Tilsyn 13. januar 2012 {denne side er blank} 3 Vejledning til Forord Forord Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift () kan

Læs mere

Vejledning til veteranbanebekendtgørelsens

Vejledning til veteranbanebekendtgørelsens Vejledning til veteranbanebekendtgørelsens 11-12 og 18-19 Krav til personer December 2011 3 Vejledning til vetetanbanebekendtgørelsen Indledning Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om

Læs mere

Information om DANAK-akkreditering til

Information om DANAK-akkreditering til Information om DANAK-akkreditering til Prøvning Kalibrering Medicinsk undersøgelse Certificering af referencematerialer Præstationsprøvning Akkrediteringsforløbet trin for trin December 2010 DANAK Dyregårdsvej

Læs mere

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes 22. november 2017 Det er politisk besluttet at elektrificere dele af jernbanen i Danmark. Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen

Læs mere

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET Borgerrådgiverfunktion styrker borgernes retssikkerhed Manglende vejledning kan koste både borger og kommune dyrt Vellykket Målrettet Indsats

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 320/8 Den Europæiske Unions Tidende 17.11.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1078/2012 af 16. november 2012 om en fælles sikkerhedsmetode for overvågning, der skal anvendes af jernbanevirksomheder

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af jernbaneloven 1)

Forslag. Lov om ændring af jernbaneloven 1) Til lovforslag nr. L 184 Folketinget 2018-19 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 23. april 2019 Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven 1) (Implementering af dele af den tekniske

Læs mere

Generisk sikkerhedsmål for letbaner i DK. Trafikstyrelsens sikkerhedskonference

Generisk sikkerhedsmål for letbaner i DK. Trafikstyrelsens sikkerhedskonference Generisk sikkerhedsmål for letbaner i DK Trafikstyrelsens sikkerhedskonference 08.11.2012 Opgavekommissorium "I forbindelse med den planlagte etablering af letbaner i Danmark er det besluttet, at der skal

Læs mere

Implementeringsplan: Opfølgning på den eksterne evaluering af forløbet med sikkerhedsgodkendelsen af den indre strækning af Aarhus Letbane

Implementeringsplan: Opfølgning på den eksterne evaluering af forløbet med sikkerhedsgodkendelsen af den indre strækning af Aarhus Letbane Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 237 Offentligt Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780298 Fax 7262 6790 kmo@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Implementeringsplan:

Læs mere

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Jernbanesession 10 Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference

Læs mere

Sundhedsministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 3/2016 om hospitalslægers bibeskæftigelse af den 9.

Sundhedsministerens redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 3/2016 om hospitalslægers bibeskæftigelse af den 9. Holbergsgade 6 DK-1057 København K Sundhedsministeren Statsrevisorernes Sekretariat Folketinget Christiansborg 1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Dato: 17. marts 2017

Læs mere

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0 Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB April 2008 Version 1.0 Indhold 1. Indledning... 3 2. Mission... 3 3. Målsætning... 3 4. Dækningsområde og afgrænsning... 4 5. Ansvar og organisering... 4 6.

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6 UDKAST af 3/6 2013 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. 2012 UDKAST Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u stk. 8, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 21. maj 2012 (24.05) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0435 (COD) 9960/12 ETS 15 MI 339 COMPET 279 EDUC 112 CODEC 1309 NOTE fra: til: Vedr.: generalsekretariatet/formandskabet

Læs mere

Notat. Direktionssekretariatet. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Notat. Direktionssekretariatet. Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Notat Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S DSB s høringssvar vedr. ny bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere DSB takker for modtagelsen af høringsudgaven af Bekendtgørelse

Læs mere

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET

HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET HANDOUT ORIENTERING OM SAGER OG TEMAER TIL BORGERRÅDGIVERUDVALGET Kritik af utilstrækkelig vejledning i Socialforvaltningen Håndtering og fordeling af post på beskæftigelsesområdet Digital Post fra borger

Læs mere

Anvendelse af ressourceforløb i Østdanmark

Anvendelse af ressourceforløb i Østdanmark Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Dato 23. maj 2013 J.nr.: 2013-0006947 Anvendelse af ressourceforløb i Østdanmark Ressourceforløbet er et centralt element i den reform af førtidspension og fleksjob,

Læs mere

Samråd i SAU den 28. april 2016 Spørgsmål Å-Ø stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S) og Peter Hummelgaard Thomsen (S).

Samråd i SAU den 28. april 2016 Spørgsmål Å-Ø stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S) og Peter Hummelgaard Thomsen (S). Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 427 Offentligt [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 21. april 2016 Samråd i SAU den 28. april 2016 Spørgsmål Å-Ø stillet efter ønske fra Jesper Petersen

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 118 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Besvarelse af samrådsspørgsmål F og G Dato /

Læs mere

Offentligt REFERAT Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 19. september 2017 kl. 12:00 17:00 IDA Mødecenter, København

Offentligt REFERAT Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 19. september 2017 kl. 12:00 17:00 IDA Mødecenter, København Offentligt REFERAT Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 19. september 2017 kl. 12:00 17:00 IDA Mødecenter, København Fra Statikeranerkendelsesudvalget deltog: Henrik Mørup, Jeppe Jönsson, Ole Meinicke

Læs mere