Hovedresultater fra ICCS - Politisk dannelse og demokratisk forståelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hovedresultater fra ICCS - Politisk dannelse og demokratisk forståelse"

Transkript

1 Styrelsen for Evaluering og Kvalitetsudvikling af Grundskolen Snaregade 10A 1205 København K. Tlf Fax Hovedresultater fra ICCS - Politisk dannelse og demokratisk forståelse Dette notat indeholder en oversigt over de resultater fra ICCS, som vurderes at være de væsentligste set ud fra et dansk perspektiv. Sammenfattende viser undersøgelsen blandt andet, at (påførte sidetal henviser til sider i dette notat): Danmark ligger helt i top på de testede områder og deler førstepladsen med Finland (side 4). De fem højst scorende lande er tre nordiske og to asiatiske lande, i følgende rækkefølge: Finland, Danmark, Sydkorea, Taiwan, og Sverige (side 4). Danmark har mange elever i den bedste resultatkategori og har en gruppe meget dygtige elever, som intet andet land matcher (side 5). De danske drenge er de suverænt dygtigste drenge i hele undersøgelsen (side 6). Desuden er vores bundniveau højt sammenlignet med de andre lande (side 5). Ser man på de bedst præsterende lande, finder man flere af de lande, der sædvanligvis scorer højt i internationale målinger (fx PISA og PIRLS). Det er således dokumenteret, at der ikke behøver at være et modsætningsforhold mellem at være stærk på de traditionelle faglige områder (læsning, matematik osv.) og samtidigt være stærk på områder, som kunne kendetegnes som alsidige kompetencer, der blandt andet handler om politisk dannelse, kendskab til demokrati, rettigheder og pligter i samfundet (side 4). Danmark ligger ligesom Sverige og Norge helt i top angående klassens debatklima, hvorimod Finland ligger væsentligt under de øvrige nordiske resultater. Særligt Danmark og Sverige har en unik kombination af høje testresultater og et godt socialt klima på skolen og i klasserummet (side 8).

2 2 Notatets opbygning Resultaterne præsenteret ovenfor uddybes i notatet nedenfor og suppleres med andre væsentlige resultater af undersøgelsen. Notatet fokuserer på de danske resultater - og sammenholder dem med resultater fra de øvrige nordiske lande i undersøgelsen Norge, Sverige og Finland. Notatet består af følgende afsnit: Baggrund og formål Metode for gennemførelsen af undersøgelsen Testresultater af ICCS-testen Elevernes holdninger og værdier Testresultater og karakteristika hos den enkelte elev Testresultater, lokalsamfund og skolen Testresultater og elevernes familiebaggrund. Boks 1: ICCS internationalt og i Danmark International Civic and Citizenship Education Study (ICCS) er en international komparativ undersøgelse, der gennemføres i regi af The International Association for the Evaluation of Educational Achievement (IEA). IEA er kendt for undersøgelser på området for læsning (PIRLS) og matematik og naturfag (TIMMS). IEA har udgivet en international hovedrapport om projekt ICCS, som hedder ICCS 2009 International Report: Civic knowledge, attitudes and engagement among lower secondary school students in thirty-eight countries.der er i juni 2010 udgivet en kortere international rapport vedrørende ICCS, som hedder Initial Findings. I Danmark er ICCS-undersøgelsen gennemført af Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (DPU), Aarhus Universitet, og på dansk kaldes undersøgelsen også ICCS 2009, Internationale hovedresultater. Undersøgelsen medfinansieres af Undervisningsministeriet med 50 procent. Baggrund og formål ICCS undersøger, hvordan skolesystemer, skoler og lærere i hele verden forbereder eleverne på deres fremtidige liv som samfundsborgere (statsborgere og medborgere) i deres land og i verden. Det overordnede formål med undersøgelsen er således at undersøge globaliseringens indflydelse på unges (8. klasse) politiske dannelse i det 21. århundrede i et internationalt komparativt perspektiv. Det vil sige den aldersgruppe, som er tæt på afslutningen af grundskolen og er den næstkommende generation af voksne borgere. Undersøgelsen kan generelt siges at omhandle det aspekt af skolens virke, der i den danske folkeskolelov (kapitel 1, stk. 3) omtales som, at Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens virke skal derfor være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati.

3 3 Metode 38 lande indgår i ICCS undersøgelsen. Af de 38 deltagende lande er 26 lande fra Europa, 6 er fra Asien og 6 er fra Latinamerika. Tabel 1: De deltagende lande Europa Asien Latinamerika Belgien (flamsk) Irland Rusland Hong Kong Chile Bulgarien Italien Slovakiet Indonesien Columbia Cypern Letland Slovenien New Zealand Den dominikanske republik Danmark Liechtenstein Spanien Sydkorea Guatemala England Litauen Schweiz Taiwan (Taipei) Mexico Estland Luxembourg Sverige Thailand Paraguay Finland Malta Tjekkiet Grækenland Norge Østrig Holland Polen Antal besvarelser og design af undersøgelsen Undersøgelsen er stikprøvebaseret, og de deltagende lande deltager med minimum 150 skoler per land, og det typiske antal elever per land er mellem og elever. ICCS er baseret på svar fra mere end skoleelever i 8. klasse (typisk i 14-årsalderen) fra mere end skoler i 38 lande. Projektet har desuden indhentet oplysninger fra cirka lærere og skoleledere. Relativt til landets størrelse deltager Danmark med en stor stikprøve med elevbesvarelser fra 193 skoler (offentlige og private), samt besvarelser fra 928 lærere og 171 skoleledere. Undersøgelsen er gennemført i perioden oktober 2008 til juni I Danmark blev undersøgelsen gennemført i marts-maj Delelementer i undersøgelsen Undersøgelsen fokuserer på den ene side på elevernes kundskaber og færdigheder på det samfundsfaglige område, hvilket undersøges igennem test (opgavehæfter). På den anden side fokuserer undersøgelsen på elevernes holdninger, værdier og aktiviteter på skolen og i samfundet, hvilket undersøges igennem spørgeskemaer. Temaer i undersøgelsen Der er gennemført en test blandt elever fra 8. klasse med opgaveløsning indenfor temaerne: Samfundssystemer, herunder borger, stat og civile institutioner Principper, herunder lighed, frihed og sammenhængskraft Deltagelse, herunder beslutningstagning, indflydelse og deltagelse i samfundet

4 4 Identitet, herunder selvopfattelse og forbundenhed med andre. Eleverne besvarer desuden et spørgeskema om følgende temaer: Værdier, forstået som grundlæggende antagelser om demokratiets og borgerens rolle i et demokrati Holdninger, forstået som umiddelbare holdninger til forskellige politiske fænomener i samfundet Intentioner om deltagelse, forstået som forventninger om fremtidig politisk deltagelse af forskellig slags Deltagelse, forstået som deltagelse i politiske aktiviteter på skolen eller i samfundet før og nu. Desuden indgår en række baggrundsspørgsmål om alder, køn og lignende i spørgeskemaerne. I tilknytning til elevundersøgelsen gennemføres to spørgeskemaundersøgelser blandt henholdsvis lærere og skoleledere. I lærerundersøgelsen undersøges lærernes opfattelse af politisk dannelse som en del af skolens virke og formål. Undersøgelsen belyser desuden lærernes opfattelse af skolen som demokratiserende læringsmiljø for eleverne. Skolelederundersøgelsen indhenter faktuelle oplysninger om skolen og undersøger, hvordan politisk dannelse globalt indgår som dimension på skolelederniveau. Testresultater af ICCS-testen Lande med de højeste testresultater Danmark ligger på en delt førsteplads med Finland. Resultatet er meget markant og statistisk set bestemt med stor sikkerhed. De fem højst scorende lande er tre nordiske og to asiatiske lande, i følgende rækkefølge: Finland, Danmark, Sydkorea, Taiwan og Sverige. Ser man på de bedst præsterende lande, finder man flere af de lande, der sædvanligvis scorer højt i internationale målinger (fx PISA og PIRLS). Det er således dokumenteret, at der ikke behøver at være noget modsætningsforhold mellem at være stærk på de traditionelle faglige områder i skolen (læsning, matematik osv.) og samtidigt være stærk på områder, som kunne kendetegnes som alsidige kompetencer, der blandt andet handler om politisk dannelse, kendskab til demokrati, rettigheder og pligter i samfundet.

5 5 Tabel 2: Gennemsnitlige testresultater i norden samt fordeling på de fire niveauer Testresultat Andel elever på de fire definerede niveauer () Under niveau 1 (< 395) Niveau 1 ( ) Niveau 2 ( ) Niveau 3 (563 og >) Danmark Finland Sverige Norge Internationalt Forskel på de meget dygtige elever og de mindre dygtige elever Danmark har en større spredning end Finland. Det vil sige et højere topniveau end Finland, men også et lavere bund-niveau. Danmark har en gruppe meget dygtige elever, som intet andet land matcher. Top-niveauet (niveau 3) dækker for Danmarks vedkommende også over en stor spredning i testresultater. Således opnår lidt over 30 procent af de danske elever fra i testscore, og 10 procent opnår over 700 i testscore. Det danske bundniveau er desuden meget højt sammenlignet med de fleste andre lande. Karakteristik af over halvdelen af de danske elevers færdigheder og kundskaber Undersøgelsen viser blandt andet, at over halvdelen af de danske elever ligger i den øverste af de tre niveauer 1. Det betyder blandt andet, at: De har en sammenhængende forståelse af forholdet mellem forskellige sociale og politiske institutioner De kan se en sag fra flere perspektiver og vurdere mulige effekter af givne handlinger De forstår, at aktivt medborgerskab er et proaktivt middel til et mål og ikke blot en reaktion De kan sætte sig ind i rationaler og argumenter bag handlinger ved at anvende deres viden om samfundssystemets virkemåde De kan sætte sig ind i rationaler fra givne love og vurdere konsekvenser af forskellige praksisser eller love De udviser god forståelse for interkulturelle problematikker, forstår fænomener som bestikkelse og etisk forbrug De er i stand til at identificere problemer og formulere forslag vedrørende konfliktløsning og problemløsning De har et grundlæggende kendskab til international økonomi og forstår de mere strategiske aspekter af politiske deltagelse. 1 Testresultaterne eller antal point er opdelt i tre niveauer (samt et fjerde niveau under det laveste niveau), der udtrykker, hvor dygtige eleverne er. Niveau 3 er det højeste niveau.

6 6 Det viser sig endvidere, at mere end hver 10. danske elev scorer virkelig højt, hvilket er betydeligt mere end i alle andre lande, herunder Finland. Karakteristik af de mindre dygtige danske elevers færdigheder og kundskaber Det er dog værd at notere, at undersøgelsen viser, at 4 procent af eleverne i Danmark kun har en løsrevet og beskeden viden om samfund, politik og demokrati (under niveau 1), jf. tabel 2. Endvidere er der 13 procent af eleverne, som kun har en grundlæggende viden om demokratiske principper som frihed og lighed (niveau 1). Det gælder dog for denne gruppe af elever, at de blandt andet: Er i stand til at koble demokratiske principper til hverdagssituationer, hvor principperne er under pres eller udfordres Kan identificere overordnede karakteristika ved det demokratiske system Har et fundamentalt kendskab til mediernes betydning for spredning af nyheder til offentligheden og politisk kommunikation Forstår at politikere skal være lydhøre overfor borgerne og har forståelse for nødvendigheden af lovgivning Har basalt kendskab til menneskerettigheder og begrebet om den aktive statsborger. Andelen af danske elever, der udelukkende har en beskeden eller grundlæggende viden om samfundet, politik og demokrati, udgør således 17 procent, hvilket sammenlignet med de øvrige nordiske lande kun er højere end Finland (12 procent), hvorimod både Sverige og Norges tilsvarende andele er henholdsvis 29 og 35 procent. Kønsforskelle Der er stort set ingen forskel mellem danske piger og drenges resultater, hvor pigerne i lighed med i alle andre lande opnår de højeste resultater. Forskellen er på 8 skala-point til fordel for pigerne, og forskellen er blandt de mindste i undersøgelsen, mens den i de andre nordiske lande er betydelig. Danske drenge er dog de suverænt dygtigste drenge blandt alle drenge i hele undersøgelsen. Elevernes holdninger og værdier Elevernes holdninger og værdier er undersøgt i forhold til en række temaer, herunder: Demokratiske værdier og principper Forståelse af den gode borger Forskellige gruppers rettigheder (mænd, kvinder, immigranter og etiske gruppers rettigheder) Opfattelse af eget land (national identitet) Tillid til politiske institutioner, medier, skoler og andre mennesker samt politiske partier Religionens placering i samfundet.

7 7 Sammenligninger af elevernes holdninger og værdier på tværs af meget forskellige lande kan ikke tolkes entydigt. Undersøgelsen viser nogle tydelige geografiske mønstre, hvor de ikke-europæiske lande typisk placerer sig i toppen, hvad angår elevernes vægtning af de ovenstående temaer. Danske elever tillægger ligestilling stor betydning og har stor tillid til politiske institutioner Danske elever går i høj grad ind for ligestilling mellem kønnene og har en høj grad af tillid til landets politiske institutioner. Dette kan efter forskernes vurdering være medvirkende til at tegne et billede af en demokratisk kultur. På disse to områder ligger Danmark sammen med de øvrige nordiske lande i toppen. Sammenhænge mellem testresultater og karakteristika hos den enkelte elev (elevernes interesse, selvtillid mv.) Danske elever er placeret forholdsvis ligt med hensyn til deres: Interesse i politiske og sociale emner Selvtillid Selvopfattelse Diskussioner med venner om politiske og sociale emner Brug af medier Faktiske og forventede deltagelse i (politiske) aktiviteter på skolen og i samfundet. Danske elever har dog ofte lidt højere sammenlignet med de resterende nordiske lande. Danmark skiller sig ud med stærke sammenhænge Interessant er det dog, at undersøgelsen viser, at Danmark skiller sig ud både i det internationale og nordiske billede ved at have nogle signifikante sammenhænge mellem de ovenstående emner og testresultaterne. Der er således en positiv signifikant sammenhæng mellem på den ene side graden af elevernes interesse, selvtillid, politiske diskussioner, brugen af medier, forventningen om at ville stemme til valg og på den anden side elevernes faglige resultater i ICCS testen. Det vil for eksempel sige, at elever, der har høj selvtillid, også har et højt fagligt niveau i testen. Det viser således, at de danske testresultater synes at være forbundet med dansk politisk kultur og skolekultur i bredere forstand. I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, at der for de danske resultater konsekvent er tale om, at selv de mindre interesserede, de mindre selvtillids-

8 8 fulde elever mv., generelt opnår gode resultater sammenlignet med andre lande. Sammenhænge mellem testresultater og lokalsamfund samt skolen Elevernes deltagelse i lokalsamfundet Danske elever har, i forhold til de nordiske lande og set i et internationalt perspektiv, en forholdsvis beskeden deltagelse i lokalsamfundet, eksempelvis i form af hjælpearbejde. Specifikt med hensyn til frivilligt hjælpearbejde kan det desuden bemærkes, at piger i næsten alle lande, herunder de nordiske lande, i højere grad end drengene forventer at arbejde frivilligt. Danske elevers indflydelse og medbestemmelse i skolen Danske elever oplever i lavere grad end de andre lande, herunder de nordiske lande, at de har indflydelse på for eksempelvis undervisningens indhold og form. Hovedparten af danske elever svarer således, at deres mening kun lidt bliver taget i betragtning. Lærerne vurderer, at eleverne har lidt mere indflydelse, end eleverne selv oplever. Det kan bemærkes, at lande med gode testresultater i ICCS-testen typisk ligger lavt angående elevernes indflydelse. Det sociale klima på skolen og i klasserummet Undersøgelsen måler også klasserumsklimaet. Danmark ligger ifølge både elever og lærere helt i top angående klassens debatklima. Fra Norden ligger Sverige og Norge ligeledes højt, hvorimod Finland ligger væsentligt under de øvrige nordiske resultater. Undersøgelsen viser, at særligt Danmark og Sverige har en unik kombination af høje testresultater og et godt socialt klima på skolen og i klasserummet. De fleste andre lande med høje på skalaen for åbent klasserum er lande, der ikke har tilsvarende gode testresultater. Lærernes opfattelse af de vigtigste mål for undervisningen Opfattelsen af hvilke læringsmål i relation til demokratisk dannelse og forståelse, der er de vigtigste, varierer meget fra land til land. Danske lærere vurderer, at det vigtigste læringsmål er at fremme elevernes kritiske og selvstændige tænkning, og de vurderer dette læringsmål højest af alle landenes lærere. Næstvigtigste læringsmål opfattes som at udvikle elevernes evner og færdigheder i at løse konflikter og at fremme viden om sociale, politiske og samfundsmæssige institutioner. Sammenhænge mellem testresultater og elevernes familiebaggrund (forældre, etniske baggrund mv.) Danmarks testresultater ligger som beskrevet i toppen. Der er variation i elevernes score, og den kan til dels forklares af elevernes etniske oprindelse, sociale baggrund og den politiske interesse i hjemmet.

9 9 Baggrundsvariable om elevernes familiebaggrund består således af tre overordnede variable: Etnisk og kulturel baggrund (immigrantstatus og sprog) Socio-økonomisk baggrund (forældrenes arbejdsmæssige status og uddannelsesniveau og hjemmet boglighed) Hjemmets politiske interesse (forældrenes interesse i politiske og sociale områder og omfanget af politiske samtaler i hjemmet). Etnisk oprindelse har betydning for testresultater Relativt set er der stor forskel på immigrantbørns og indfødte børns test i Danmark. Det er dog værd at bemærke, at indvandrere og efterkommere i Danmark set i forhold til indvandrere og efterkommere i andre lande klarer sig rigtig godt. Danske indvandreres er det næsthøjeste, mens danske efterkommere har det højeste. For indvandrere og efterkommere gælder det, at det er betydeligt højere end i Norge og Sverige. Begge grupper scorer endvidere i betydeligt højere end det internationale for alle elever i undersøgelsen. Tabel 3: Elever fordelt efter etnisk oprindelse Etnisk danske Efterkommere Indvandrere Andel Score Andel Score Andel Score Danmark Sverige Norge Internationalt Anmærkning: Finland er ikke medtaget i tabellen, da antallet af indvandrere og efterkommere, der har deltaget i undersøgelsen fra Finland er under 50 elever. Finland ligger højere end Danmark, men blandt de finske elever i undersøgelsen er der langt færre immigrantbørn end Danmark. Så umiddelbart kan man ikke konkludere, at den finske skole er bedre til immigrantbørn end den danske. Social baggrund (socio-økonomisk baggrund) Der er stor forskel på testresultatet for børn fra forskellige socioøkonomiske baggrunde, men resultatniveauet for de danske elever fra laveste socioøkonomiske grupper er meget højt i forhold til de andre lande. Forskernes forklaring er, at det er det særligt høje danske topniveau, der giver anledning til relativt stor spredning. Det tyder altså på, at skolen på dette område faktisk lykkes med både at have en gruppe meget dygtige børn og samtidig en stor variation, uden at ret mange elever befinder sig i den helt lave ende. Der er stor forskel mellem de danske elever, hvis forældre har en høj erhvervsstatus, og elever hvis forældre har en lav erhvervsstatus. Det er stort set det samme som i Sverige og Norge, mens det er noget højere end i Finland. Det er værd at bemærke, at hvis man sammenligner test-

10 10 scoren for elevgruppen, hvis forældre har en lav erhvervsstatus på tværs af landene, så har de danske elever den fjerde højeste score og betydeligt over det internationale. Danske elever, hvis forældre har en høj erhvervsstatus, er den gruppe af elever, der af alle i hele den internationale undersøgelse har det højeste, jf. tabel 4. Tabel 4: Elever fordelt efter forældres erhvervsstatus Lav erhvervsstatus Gennemsnitlig erhvervsstatus Høj erhvervsstatus Andel Score Andel Score Andel Score Danmark Finland Sverige Norge Internationalt Der er ligeledes stor forskel mellem de danske elever, hvis forældre har et højt uddannelsesniveau og elever, hvis forældre har et lav uddannelsesniveau. Det er værd at bemærke, at danske elever, hvis forældre der højst har en kort uddannelse, ligger betydeligt over det internationale. Danske elever, hvis forældre har en lang uddannelse, er den gruppe af elever, der af alle i hele den internationale undersøgelse har det højeste, jf. tabel 5. Tabel 5: Elever fordelt efter forældres højeste uddannelsesniveau 7. klasse Folkeskole Kort uddannelse Mellemlang uddannelse Lang uddannelse Andel Score Andel Score Andel Score Andel Score Andel Score Danmark Finland Sverige Norge Internationalt Anmærkning: Er der under 50 elever i en svar-kategori, udregnes der ikke et. Politisk interesse i hjemmet Forældrenes interesse for politiske og sociale emner har også betydning for danske elevers score. Dette gælder for de vesteuropæiske lande, men ikke for alle lande i den internationale undersøgelse. Elever, hvis forældre er meget interesseret i politiske og sociale emner, scorer i 65 skalapoint højere end tet for elever, hvis forældre er ikke særligt interesserede i politiske og sociale emner. Sammenligner man de danske og finske elevers resultater kan man se, at de to grupper, hvor forældrene opleves som meget interesseret og noget interesseret, der har de danske elever den højeste score, mens finske elever har det højeste for gruppen af ikke særligt interesseret. De finske resultater er

11 11 således mere uafhængige af forældrevariablen. Omvendt er også gruppen af danske elever, som oplever forældrene som ikke særligt interesseret betydeligt over det internationale, jf. tabel 6. Tabel 6: Elever fordelt efter forældres interesse for politiske og sociale emner Meget interesseret Noget interesseret Ikke særligt interesseret Slet ikke interesseret Andel Score Andel Score Andel Score Andel Score Danmark Finland Sverige Norge Internationalt Anmærkning: Er der under 50 elever i en svar-kategori, udregnes der ikke et. Familiebaggrundens forklarende betydning for elevernes testresultater De tre forskellige variable om elevernes familiebaggrund forklarer de danske testresultater i forskellig grad. Til sammen kan de tre variable forklare 24 procent af de forskelle i testresultater, som danske elever opnår. Dette er over det internationale, hvor 17 procent af forskellene kan forklares af elevernes familiebaggrund. Danmark ligger også over de øvrige nordiske lande, hvor særligt Finland skiller sig ud ved, at kun 15 procent af forskellene i testresultater kan forklares af elevernes familiebaggrund, jf. tabel 7. Det fremgår desuden, at Danmark adskiller sig ved, at politik i hjemmet forklarer en større andel af forskellene end i noget andet land, og at Danmark er det eneste nordiske land, hvor politik i hjemmet spiller en relativ stor rolle for elevernes testresultater. Undersøgelsen kan ikke forklare, hvilke andre faktorer, der har betydning for elevernes testresultater. Tabel 7: Familiebaggrund som forklaring på forskellen i elevernes testresultater (procent) Etnicitet og Socioøkonomi Politik i Samlet sprog hjemmet Danmark Finland Sverige Norge Internationalt

Politisk dannelse og engagement - Hvad optager børn og unge i et globaliseret demokrati. Jonas Lieberkind Lektor, Ph.d.

Politisk dannelse og engagement - Hvad optager børn og unge i et globaliseret demokrati. Jonas Lieberkind Lektor, Ph.d. Politisk dannelse og engagement - Hvad optager børn og unge i et globaliseret demokrati Jonas Lieberkind Lektor, Ph.d. lieberkind@edu.au.dk Dannelse at skabe og forme de unge generationer At skabe og forme

Læs mere

Åndsfrihed, ligeværd og demokrati? FOLKESKOLENS FORMÅL TIL EFTERSYN

Åndsfrihed, ligeværd og demokrati? FOLKESKOLENS FORMÅL TIL EFTERSYN Åndsfrihed, ligeværd og demokrati? FOLKESKOLENS FORMÅL TIL EFTERSYN Jonas Lieberkind Lektor, Ph.d. lieberkind@edu.au.dk Jens Bruun Lektor, Ph.d. jebr@edu.au.dk Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU)

Læs mere

PISA Problemløsning 2012: Kort opsummering af de væsentligste resultater

PISA Problemløsning 2012: Kort opsummering af de væsentligste resultater PISA Problemløsning 2012: Kort opsummering af de væsentligste resultater Dette notat indeholder en oversigt over hovedresultaterne fra PISA Problemløsning 2012. Notatet består af følgende afsnit: Fire

Læs mere

Unges politiske dannelse

Unges politiske dannelse Jens Bruun og Jonas Lieberkind Unges politiske dannelse En sammenfatning af ICCS 2009 Jens Bruun og Jonas Lieberkind Unges politiske dannelse En sammenfatning af ICCS 2009 2011 Forfatterne Grafisk tilrettelæggelse:

Læs mere

ICCS 2009. Første internationale testresultater.

ICCS 2009. Første internationale testresultater. ICCS 2009. Første internationale testresultater. Indholdsfortegnelse Forord... 3 II. Nationale skolekontekster... 9 III. Kundskaber og færdigheder ICCS testen... 16 IV. Elevernes holdninger og samfundsmæssige

Læs mere

Internationale læseundersøgelser og PIRLS

Internationale læseundersøgelser og PIRLS Internationale læseundersøgelser og PIRLS 1991 2000 2000 2003 2006 2006 2009 2010 2011 Programme for International Student t Assessment PISA 2006 PISA 2006 resultatet PISA 2006 Læsning H N K 600 Korea

Læs mere

Danmarks samlede resultater i PISA 2006

Danmarks samlede resultater i PISA 2006 s samlede resultater i PISA 2006 PISA har på skift ét af fagene læsning, matematik og naturfag som hovedområde. I 2000 var hovedområdet læsning, i 2003 var hovedområdet matematik, og i 2006 var hovedområdet

Læs mere

Jens Bruun, Jonas Lieberkind og Heidi Bay Schunck ICCS Udvalgte hovedresultater

Jens Bruun, Jonas Lieberkind og Heidi Bay Schunck ICCS Udvalgte hovedresultater Jens Bruun, Jonas Lieberkind og Heidi Bay Schunck ICCS 06 Udvalgte hovedresultater Jens Bruun, Jonas Lieberkind og Heidi Bay Schunck ICCS 06 Udvalgte hovedresultater 07 forfatterne Danmarks institut for

Læs mere

Skolen og fremtidens borgere

Skolen og fremtidens borgere Jens Bruun, Jonas Lieberkind og Heidi Bay Schunck Skolen og fremtidens borgere En sammenfatning af ICCS 06 Jens Bruun, Jonas Lieberkind og Heidi Bay Schunck Skolen og fremtidens borgere En sammenfatning

Læs mere

Bilag om folkeskolens resultater 1

Bilag om folkeskolens resultater 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om folkeskolens resultater 1 I. Oversigt over danske

Læs mere

PISA 2015 Danske unge i en international sammenligning. Gå-hjem-møde

PISA 2015 Danske unge i en international sammenligning. Gå-hjem-møde PISA 2015 Danske unge i en international sammenligning Gå-hjem-møde Oversigt over resultaterne i PISA 2015 Ved Hans Hummelgaard, formand for det danske PISA-konsortium og analyse- og forskningschef i KORA

Læs mere

PIRLS 2006 Progress in International Reading Literacy Study

PIRLS 2006 Progress in International Reading Literacy Study PIRLS 2006 Progress in International Reading Literacy Study PROGRAM Baggrund for undersøgelsen Eksempler fra læsetesten Resultater: PIRLS 2006 Danske elever i en international sammenligning Resultater:

Læs mere

Fokusområde Matematik: Erfaringer fra PISA 2012

Fokusområde Matematik: Erfaringer fra PISA 2012 Fokusområde Matematik: Erfaringer fra PISA 2012 Lena Lindenskov & Uffe Thomas Jankvist Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU), Aarhus Universitet, Campus Emdrup 15 16 januar 2015 Hvad vi bl.a. vil

Læs mere

Notatet er disponeret efter de tre faglige områder i undersøgelsen og består af følgende afsnit:

Notatet er disponeret efter de tre faglige områder i undersøgelsen og består af følgende afsnit: Hovedresultater i PISA 2015 Notatets opbygning Dette notat indeholder en oversigt over hovedresultaterne i PISA 2015. Notatet er disponeret efter de tre faglige områder i undersøgelsen og består af følgende

Læs mere

Oversigt over resultaterne i PISA Ved Hans Hummelgaard, formand for det danske PISA-konsortium og analyse- og forskningschef i KORA

Oversigt over resultaterne i PISA Ved Hans Hummelgaard, formand for det danske PISA-konsortium og analyse- og forskningschef i KORA Oversigt over resultaterne i PISA 2015 Ved Hans Hummelgaard, formand for det danske PISA-konsortium og analyse- og forskningschef i KORA Formålet med PISA Måle, om unge har kompetencer, der kan bruges

Læs mere

Canada, Nova Scotia. Canada, Quebec Kinesisk Taipei. New Zealand. Slovakiet. England USA. Litauen Østrig

Canada, Nova Scotia. Canada, Quebec Kinesisk Taipei. New Zealand. Slovakiet. England USA. Litauen Østrig Sydafrika Marokko Kuwait Qatar Indonesien Iran Trinidad og Tobago Makedonien Georgien Rumænien Norge Moldova Belgien (Fransk) Island Israel Spanien Polen Slovenien Frankrig Skotland Slovakiet New Zealand

Læs mere

Hovedresultater fra PISA 2009

Hovedresultater fra PISA 2009 Hovedresultater fra PISA 2009 Notatets opbygning Dette notat indeholder en oversigt over hovedresultater fra PISA 2009. Notatet indeholder desuden en kommentering af resultaterne i hvert fag på baggrund

Læs mere

Analyse 26. marts 2014

Analyse 26. marts 2014 26. marts 2014 Indvandrere fra østeuropæiske EUlande går mindst til læge Af Kristian Thor Jakobsen Som følge af EU udvidelsen har Danmark oplevet en markant stigning i indvandringen af personer fra de

Læs mere

Jens Bruun ICCS 2009, Internationale hovedresultater

Jens Bruun ICCS 2009, Internationale hovedresultater Jens Bruun ICCS 2009, Internationale hovedresultater ICCS 2009, Internationale hovedresultater Forfatteren Omslag og fotos: Nikolaj Noel Christensen Sats og layout: Forfatteren 2. udgave, 1. oplag, København

Læs mere

Hovedresultater fra PISA Etnisk 2015

Hovedresultater fra PISA Etnisk 2015 Hovedresultater fra PISA Etnisk 2015 Baggrund I PISA-undersøgelserne fra 2009, 2012 og 2015 er der i forbindelse med den ordinære PISA-undersøgelse foretaget en oversampling af elever med anden etnisk

Læs mere

Generelt er korrelationen mellem elevens samlede vurdering i forsøg 1 og forsøg 2 på 0,79.

Generelt er korrelationen mellem elevens samlede vurdering i forsøg 1 og forsøg 2 på 0,79. Olof Palmes Allé 38 8200 Aarhus N Tlf.nr.: 35 87 88 89 E-mail: stil@stil.dk www.stil.dk CVR-nr.: 13223459 Undersøgelse af de nationale tests reliabilitet 26.02.2016 Sammenfatning I efteråret 2014 blev

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2011

Statistik om udlandspensionister 2011 N O T A T Statistik om udlandspensionister 2011 22. juni 2012 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 2 mia. kroner i 2011.

Læs mere

Karakteristik af unge med flygtninge-, indvandrer- og efterkommerbaggrund på efterskoler

Karakteristik af unge med flygtninge-, indvandrer- og efterkommerbaggrund på efterskoler Notat Til Efterskoleforeningen Fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Karakteristik af unge med flygtninge-, indvandrer- og efterkommerbaggrund på efterskoler Indledning I dette notat gives en karakteristik

Læs mere

Dette notat indeholder en oversigt over hovedresultater fra PISA Etnisk 2012. Notatet består af følgende

Dette notat indeholder en oversigt over hovedresultater fra PISA Etnisk 2012. Notatet består af følgende PISA Etnisk 2012: Kort opsummering af de væsentligste resultater Dette notat indeholder en oversigt over hovedresultater fra PISA Etnisk 2012. Notatet består af følgende afsnit: Fem hovedresultater Overordnede

Læs mere

CPR-opgørelse af medarbejderstabens oprindelse

CPR-opgørelse af medarbejderstabens oprindelse CPR-opgørelse af medarbejderstabens oprindelse Vejledning til arbejdsgivere om mulighederne for at anvende CPR oplysninger til en opgørelse over medarbejderes oprindelse. Hvorfor en vejledning om CPR-opgørelse

Læs mere

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2014

INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2014 INTEGRATION: STATUS OG UDVIKLING 2014 Udgiver Ankestyrelsen, August 2014 Kontakt: Ankestyrelsen Teglholmsgade 3, 2450 København SV Telefon 33 41 12 00 Hjemmeside www.ast.dk E-mail ast@ast.dk Redaktion:

Læs mere

Hovedresultater fra TIMSS 2007 - og lidt bevægelser fra TIMSS 1995

Hovedresultater fra TIMSS 2007 - og lidt bevægelser fra TIMSS 1995 Hovedresultater fra TIMSS 2007 - og lidt bevægelser fra TIMSS 1995 TIMSS 2007 Trends In International Mathematics and Science Study International komparativ sammenligning mellem elevpræstationer i fagene

Læs mere

Nogle centrale resultater fra PISA 2003

Nogle centrale resultater fra PISA 2003 Undervisningsministeriet 6. december 2004 Nogle centrale resultater fra PISA 2003 Det udsnit af resultaterne fra OECD s PISA 2003-undersøgelse, der præsenteres i dette notat, bygger primært på den danske

Læs mere

Europaudvalget 2006 2714 - beskæftigelse m.v. Offentligt

Europaudvalget 2006 2714 - beskæftigelse m.v. Offentligt Europaudvalget 2006 2714 - beskæftigelse m.v. Offentligt Folketingets Europaudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk OKJ/ J.nr. 4449-820

Læs mere

Uddybende oversigt over hovedresultaterne fra TIMSS 2007

Uddybende oversigt over hovedresultaterne fra TIMSS 2007 Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 87 Offentligt 1 Uddybende oversigt over hovedresultaterne fra TIMSS 2007 Hovedresultater: - Danske 4. klasseelever har siden 1995 udviklet deres færdigheder i matematik

Læs mere

7. Internationale tabeller

7. Internationale tabeller 7. Internationale tabeller 3 - Internationale tabeller Tabel 7. Skovareal fordelt efter træart Skovareal i alt Løvtræ Nåletræ Blandet skov 000 ha Albanien 030 607 46 78 Belgien 646 3 73 5 Bosnien-Hercegovina

Læs mere

Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2016.

Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2016. NOTAT 3. juli 2017 Statistik om Udlandspensionister 2016 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2016. International Pension, Udbetaling Danmark,

Læs mere

Unges motivation for politisk deltagelse Netværkskonference

Unges motivation for politisk deltagelse Netværkskonference Unges motivation for politisk deltagelse Netværkskonference Onsdag d. 25. marts 2015 Niels-Henrik M. Hansen Center for Ungdomsforskning Aalborg Universitet Det handler om perspektiv.. I see no hope for

Læs mere

Analyse 29. januar 2014

Analyse 29. januar 2014 29. januar 2014 Ledighedsunderstøttelse af indvandrere fra nye EU-lande Af Neil Gallagher og Andreas Højbjerre Der har været en diskussion af, hvorvidt indvandrere fra de nye østeuropæiske EU-lande oftere

Læs mere

40.000 33.500 33.400 30.000 23.600 20.000. Danmark Finland Norge Sverige

40.000 33.500 33.400 30.000 23.600 20.000. Danmark Finland Norge Sverige Notat: DANMARK HAR DOBBELT SÅ HØJ SU SOM SVERIGE, FINLAND OG NORGE 01-06-2016 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Den danske SU er den højeste

Læs mere

TIMSS 2015 RESULTATER

TIMSS 2015 RESULTATER TIMSS 2015 RESULTATER Præsentation ved pressemøde 29. november 2016 Aarhus universitet, DPU Peter Allerup nimmo@edu.au.dk Sara Kirkegaard saki@edu.au.dk Maria Nøhr Belling mahr@edu.au.dk Vibe Thorndal

Læs mere

SUPPLEMENT TIL EVALUERING AF DE NATIONALE TEST RAPPORT

SUPPLEMENT TIL EVALUERING AF DE NATIONALE TEST RAPPORT Til Undervisningsministeriet (Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen) Dokumenttype Rapport Dato August 2014 SUPPLEMENT TIL EVALUERING AF DE NATIONALE TEST RAPPORT NATIONALE TEST RAPPORT INDHOLD 1. Indledning og

Læs mere

Læreruddannelsen i Århus samfundsfag. Leif Brondbjerg og Carsten Linding Jakobsen

Læreruddannelsen i Århus samfundsfag. Leif Brondbjerg og Carsten Linding Jakobsen Læreruddannelsen i Århus samfundsfag Leif Brondbjerg og Carsten Linding Jakobsen 1 Samfundsfag i skolen - En undersøgelse af samfundsfag 2010 i Danmark med fokus på politiske kundskaber, demokratisk dannelse

Læs mere

Julehandlens betydning for detailhandlen

Julehandlens betydning for detailhandlen 18. december 2 Julehandlens betydning for detailhandlen Af Michael Drescher og Søren Kühl Andersen Julehandlen er i fuld gang, og for flere brancher er julehandlen den vigtigste periode i løbet af året.

Læs mere

PIRLS 2016 I 3. OG 4. KLASSE

PIRLS 2016 I 3. OG 4. KLASSE PIRLS 2016 I 3. OG 4. KLASSE Jan Mejding, Katja Neubert og Randi Larsen GENERELT OM PIRLS PIRLS undersøger læsekompetence Målgruppen er elever, der har modtaget fire års læse- /skriveundervisning (eller

Læs mere

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015.

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. NOTAT 3. juni 2016 Statistik om udlandspensionister 2015 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. International Pension, Udbetaling Danmark,

Læs mere

BILAG 3: DETALJERET REDEGØ- RELSE FOR REGISTER- ANALYSER

BILAG 3: DETALJERET REDEGØ- RELSE FOR REGISTER- ANALYSER Til Undervisningsministeriet (Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen) Dokumenttype Bilag til Evaluering af de nationale test i folkeskolen Dato September 2013 BILAG 3: DETALJERET REDEGØ- RELSE FOR REGISTER- ANALYSER

Læs mere

Folkeskoleelever fra Frederiksberg

Folkeskoleelever fra Frederiksberg Folkeskoleelever fra Frederiksberg Analyse af 9. klasses eleverne 2008-2012 Aksel Thomsen Carsten Rødseth Barsøe Louise Poulsen Oktober 2015 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø FOLKESKOLEELEVER

Læs mere

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende Danmarks Statistik pegede for nyligt på, at den laveste indkomstgruppe (bund pct.) har oplevet et fald i de reale disponible indkomster de seneste år (fra -1). Det fremgik desuden, at de øvrige indkomstgrupper

Læs mere

Bekendtgørelse om Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens skærpede tilsyn med undervisningen på en fri grundskole

Bekendtgørelse om Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens skærpede tilsyn med undervisningen på en fri grundskole BEK nr 1172 af 12/12/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Børn og Undervisning, Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen, j.nr. 058.24J.271

Læs mere

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere?

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? ANALYSE Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? Resumé Selvom danskerne beundrer iværksætterne i det danske samfund, vælger overraskende få danskere livet som iværksætter. Det viser en ny befolkningsundersøgelse,

Læs mere

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning Indkomster 2009:2 Indkomstfordelingen 2007 1. Indledning Revision af datagrundlag Revision af metode Begrænsninger i internationale sammenligninger I bestræbelserne på at få skabt et mere dækkende billede

Læs mere

Trivsel og social baggrund

Trivsel og social baggrund Trivsel og social baggrund Den nationale trivselsmåling i grundskolen, 2015 Elevernes trivsel præsenteres i fire indikatorer - social trivsel, faglig trivsel, støtte og inspiration samt ro og orden. Eleverne

Læs mere

TIMSS 2011 resultater præsentation ved pressemøde 11. december 2012

TIMSS 2011 resultater præsentation ved pressemøde 11. december 2012 TIMSS 2011 resultater præsentation ved pressemøde 11. december 2012 Peter Allerup Aarhus Universitet nimmo@dpu.dk tel 21653793 - Hvilke elev, lærer og skole faktorer har betydning for en god matematik

Læs mere

Arbejdsvilkår i en krisetid. Arbejdslivskonferencen LO-skolen, 17-21 juni, 2013 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult

Arbejdsvilkår i en krisetid. Arbejdslivskonferencen LO-skolen, 17-21 juni, 2013 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult Arbejdsvilkår i en krisetid Arbejdslivskonferencen LO-skolen, 17-21 juni, 2013 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult Hvordan går det i Danmark? Har vi noget at have vores bekymringer i? Lykke og tilfredshed

Læs mere

Hvordan går det med integrationen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere?

Hvordan går det med integrationen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere? Integrationsanalyse 10. december 2015 Hvordan går det med integrationen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere? Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere udgør 7,5 pct. af den danske befolkning.

Læs mere

Frihed og folkestyre. Danmarks Privatskoleforening. Undersøgelsesværktøj. Selvevaluering

Frihed og folkestyre. Danmarks Privatskoleforening. Undersøgelsesværktøj. Selvevaluering Frihed og folkestyre Danmarks Privatskoleforening Undersøgelsesværktøj Selvevaluering Her og nu situation Evaluering Undersøgelsesværktøj. Skolens arbejde med frihed og folkestyre. Kapitel 5. Mulige indfaldsvinkler

Læs mere

TIMSS UNDERSØGELSEN 2011 EN SAMMENFATNING. Trends in International Mathematics and Science Study AARHUS UNIVERSITET

TIMSS UNDERSØGELSEN 2011 EN SAMMENFATNING. Trends in International Mathematics and Science Study AARHUS UNIVERSITET TIMSS UNDERSØGELSEN 2011 EN SAMMENFATNING Trends in International Mathematics and Science Study au AARHUS UNIVERSITET Introduktion Hvad er TIMSS? TIMSS er en forkortelse af Trends in International Mathematics

Læs mere

Den socioøkonomiske reference. for resultaterne AF de nationale test. en vejledning til skoleledere og kommuner

Den socioøkonomiske reference. for resultaterne AF de nationale test. en vejledning til skoleledere og kommuner Den socioøkonomiske reference for resultaterne AF de nationale test en vejledning til skoleledere og kommuner Den socioøkonomiske reference for resultaterne af de nationale test Alle elever i folkeskolen

Læs mere

PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden

PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden PR. 1. JANUAR 2014 Alle priser er i DKK. Prisen beregnes ud fra den vægt, der er højest af fysisk vægt og volumenvægt (faktureret vægt). Sådan

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

TILLIDEN MELLEM DANSKERE OG INDVANDRERE DEN ER STØRRE END VI TROR

TILLIDEN MELLEM DANSKERE OG INDVANDRERE DEN ER STØRRE END VI TROR TILLIDEN MELLEM DANSKERE OG INDVANDRERE DEN ER STØRRE END VI TROR mellem mennesker opfattes normalt som et samfundsmæssigt gode. Den gensidige tillid er høj i Danmark, men ofte ses dette som truet af indvandringen.

Læs mere

PIAAC i Norden. Seminar Tórshavn 29 september 2015. Anders Rosdahl SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, København www.sfi.dk ar@sfi.

PIAAC i Norden. Seminar Tórshavn 29 september 2015. Anders Rosdahl SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, København www.sfi.dk ar@sfi. PIAAC i Norden Seminar Tórshavn 29 september 2015 Anders Rosdahl SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, København www.sfi.dk ar@sfi.dk 16-10-2015 1 Oversigt 1. PIAAC 2. Norden og andre lande

Læs mere

PIAAC i Danmark. om bortfald og vægtning. Torben Fridberg. Selskab for Surveyforskning 27. november 2013

PIAAC i Danmark. om bortfald og vægtning. Torben Fridberg. Selskab for Surveyforskning 27. november 2013 PIAAC i Danmark om bortfald og vægtning Torben Fridberg Selskab for Surveyforskning 27. november 2013 1 PIAAC: Måling af færdigheder - Læsefærdigheder - Regnefærdigheder - Færdigheder i problemløsning

Læs mere

Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser

Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser Bilag 5 Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser I dette notat undersøges forældrenes uddannelsesniveau for de, der påbegyndte en bacheloruddannelse

Læs mere

Den samarbejdende virksomhed. - De danske forudsætninger

Den samarbejdende virksomhed. - De danske forudsætninger Den samarbejdende virksomhed - De danske forudsætninger LO s arbejdsmiljøpolitiske udvalg d. 6. december 2006 Peter Hasle, Niels Møller & Vibeke Andersen Arbejdsmiljøinstituttet Økonomi i EU Hvem lider

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del Svar på Spørgsmål 136 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del Svar på Spørgsmål 136 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09 UUI alm. del Svar på Spørgsmål 136 Offentligt Dato: 12.06.2009 Kontor: ØA Jnr. Sagsbeh.: THH Besvarelse af spørgsmål nr. 136, stillet af Folketingets

Læs mere

Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked

Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked På overfladen klarer det tyske arbejdsmarked sig fint, men dykker man ned i tallene, tegner der sig et billede af et meget polariseret arbejdsmarked. Der

Læs mere

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU 14. maj 2003 Af Anita Vium, direkte tlf. 3355 7724 Resumé: ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU Fra det øjeblik, de Østeuropæiske lande træder ind i EU, skal de opfylde reglerne i Stabilitets- og Vækstpagten.

Læs mere

Efterskoleforeningen. Pixi-udgave af rapport. Efterskolernes effekt på unges uddannelse og beskæftigelse

Efterskoleforeningen. Pixi-udgave af rapport. Efterskolernes effekt på unges uddannelse og beskæftigelse Pixi-udgave af rapport Efterskolernes effekt på unges uddannelse og beskæftigelse Capacent Epinion Indhold 1. Et efterskoleophold 1 1.1 Flere skal gennemføre en ungdomsuddannelse 1 1.2 Data og undersøgelsesmetode

Læs mere

Fremtidsscenarie: Hvis Danmark skal leve af viden, hvem skal så købe den af os?

Fremtidsscenarie: Hvis Danmark skal leve af viden, hvem skal så købe den af os? Fremtidsscenarie: Hvis Danmark skal leve af viden, hvem skal så købe den af os? SÆLG DIN VIDEN TIL NYE MARKEDER VÆKSTMØDE OM INTERNATIONALISERING AF VIDENVIRKSOMHEDER ONSDAG DEN 30. NOVEMBER V/ Axel Olesen,

Læs mere

Rapport vedrørende. etniske minoriteter i Vestre Fængsel. Januar 2007

Rapport vedrørende. etniske minoriteter i Vestre Fængsel. Januar 2007 Rapport vedrørende etniske minoriteter i Vestre Fængsel Januar 2007 Ved Sigrid Ingeborg Knap og Hans Monrad Graunbøl 1 1. Introduktion Denne rapport om etniske minoriteter på KF, Vestre Fængsel er en del

Læs mere

Peter Allerup Aarhus Universitet tel Fra rødder til kvadratrødder

Peter Allerup Aarhus Universitet tel Fra rødder til kvadratrødder Kundskaber og Færdigheder lærer eleverne at skrive og regne? Peter Allerup Aarhus Universitet nimmo@edu.au.dk tel 21653793 - Fra rødder til kvadratrødder TIMSS 2011 er en fortsættelse af TIMSS 2007 og

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

Hvad er god skolegang for plejebørn? Niels Egelund, professor, dr.pæd. Direktør, Center for Strategisk Uddannelsesforskning Aarhus Universitet

Hvad er god skolegang for plejebørn? Niels Egelund, professor, dr.pæd. Direktør, Center for Strategisk Uddannelsesforskning Aarhus Universitet Hvad er god skolegang for plejebørn? Niels Egelund, professor, dr.pæd. Direktør, Center for Strategisk Uddannelsesforskning Aarhus Universitet Hvad kendetegner generelt den gode skole? Hvad særlige udfordringer

Læs mere

TIMSS 2011 resultater præsentation ved pressemøde 11. december 2012

TIMSS 2011 resultater præsentation ved pressemøde 11. december 2012 Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU Alm.del Bilag 113 Offentligt TIMSS 2011 resultater præsentation ved pressemøde 11. december 2012 Peter Allerup Aarhus Universitet nimmo@dpu.dk tel 21653793 -

Læs mere

Marianne Jelved. Samtaler om skolen

Marianne Jelved. Samtaler om skolen Marianne Jelved Samtaler om skolen Marianne Jelved Samtaler om skolen Indhold Forord........................................ 7 Brændpunkter i skolepolitikken...................... 11 Skolen og markedskræfterne..........................

Læs mere

Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernledelsessekretariatet Jura og statistik. April 2015. Etnicitet og statsborgerskab

Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernledelsessekretariatet Jura og statistik. April 2015. Etnicitet og statsborgerskab Justitsministeriet Direktoratet for Kriminalforsorgen Koncernledelsessekretariatet Jura og statistik April 2015 Etnicitet og statsborgerskab Dette notat indeholder to forskellige opgørelser, én om etnisk

Læs mere

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik

Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Statsborgerskab og herkomst i Aarhus Kommune, 1. januar 2015 Informationen omfatter en opgørelse over antallet af borgere med henholdsvis udenlandsk statsborgerskab

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2013

Statistik om udlandspensionister 2013 Statistik om udlandspensionister 2013 Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde 2,4 mia. kroner i 2013. I 2013 udbetalte IPOS (International Pension & Social

Læs mere

LØNFORSKELLE MELLEM KVINDER OG MÆND OVER TID OG DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED

LØNFORSKELLE MELLEM KVINDER OG MÆND OVER TID OG DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED LØNFORSKELLE MELLEM KVINDER OG MÆND OVER TID OG DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED v/ MONA LARSEN, SFI Seminar Hvorfor stadig lønforskel forklaringer på uligeløn, SFI, d. 4. juni 2010 LØNFORSKELLE MELLEM MÆND

Læs mere

Tryghed og holdning til politi og retssystem

Tryghed og holdning til politi og retssystem JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR JANUAR Tryghed og holdning til politi og retssystem Danmark i forhold til andre europæiske lande. UNDERSØGELSENS MATERIALE I etableredes European Social Survey (ESS),

Læs mere

temaanalyse 2000-2009

temaanalyse 2000-2009 temaanalyse DRÆBTE I Norden -29 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766554 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 dræbte i norden -29 Dette notat handler om ulykker med dræbte

Læs mere

Klar sammenhæng mellem børns og forældres livsindkomst

Klar sammenhæng mellem børns og forældres livsindkomst Klar sammenhæng mellem børns og forældres livsindkomst Der er stor forskel på størrelsen af den livsindkomst, som 3-årige danskere kan se frem til, og livsindkomsten hænger nøje sammen med forældrenes

Læs mere

!" " # $% & ' ( # ) #! % * ' &% & ' +, -.%. '! """ -&/% / '!""!" "!"".!" " -, 0 %1 2 0!! " # + *! * ) ( &'! " # $! %!

!  # $% & ' ( # ) #! % * ' &% & ' +, -.%. '!  -&/% / '!! !.!  -, 0 %1 2 0!!  # + *! * ) ( &'!  # $! %! !""#$%&'(#) #!%*'&%&'+,-.%.'!""" -&/%/'!""!""!"".!""-, 0%12 0!!"# &'()*!*+!" # $! %! $%"" & 2008 2009 2010 Antal indvandrere og efterkommere Århus 40.835 42.993 43.933 Region Midtjylland 91.964 97.274

Læs mere

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Bestyrelsen Skørbæk-Ejdrup Friskole Ejdrupvej 33, Skørbæk 9240 Nibe Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Tilsynet med Skørbæk-Ejdrup Friskole, skolekode 831006, er foretaget af chefkonsulent

Læs mere

Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget

Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 178 Offentligt Notat Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget Tabel 1 og 2 nedenfor viser den faktiske (effektive) gennemsnitlige

Læs mere

Udfordringer og perspektiver i arbejdet med to-sprogede elever - en skoleleders refleksioner

Udfordringer og perspektiver i arbejdet med to-sprogede elever - en skoleleders refleksioner 1 Skolelederen René Arnold Knudsen Skoleledelse i 15 år Skoleledelse under forandring Uddannelse Engagement (DRK, DFH, EVA ) 2 Herningvej Skole - fakta Elev og forældre: socio-økonomiske forhold Organisering

Læs mere

Analyse 1. april 2014

Analyse 1. april 2014 1. april 2014 Mange udenlandske akademikere er overkvalificeret til deres job Af Kristian Thor Jakobsen Analysen ser nærmere på, hvor mange akademikere med forskellig oprindelse der formelt set er overkvalificeret

Læs mere

Bruxelles, den COM(2016) 85 final ANNEX 4 BILAG. til

Bruxelles, den COM(2016) 85 final ANNEX 4 BILAG. til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.2.2016 COM(2016) 85 final ANNEX 4 BILAG Meddelelse fra Kommissionen Europa-Parlamentet og Rådet om status over gennemførelsen af de prioriterede anstaltninger i den

Læs mere

FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER

FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER Er video vejen frem til at få de studerendes opmærksomhed? Udgivet af Erhvervsakademi Aarhus, forsknings- og innovationsafdelingen DERFOR VIRKER VIDEO 6 hovedpointer

Læs mere

Hvad er PIRLS? En international undersøgelse af udviklingen i læsekompetence i fjerde klasse. Mette Nørgaard Sørensen Videnskabelig Assistent på PIRLS

Hvad er PIRLS? En international undersøgelse af udviklingen i læsekompetence i fjerde klasse. Mette Nørgaard Sørensen Videnskabelig Assistent på PIRLS Hvad er PIRLS? En international undersøgelse af udviklingen i læsekompetence i fjerde klasse Mette Nørgaard Sørensen Videnskabelig Assistent på PIRLS Program Generelt om PIRLS PIRLS læsedefinition 3 aspekter

Læs mere

PRODUKTION & SALGSSELSKABER

PRODUKTION & SALGSSELSKABER Globalt salg og service Danfoss sælger produkter med tilhørende service over hele verden i et globalt netværk med 118 salgsselskaber og 72 forhandlere og distributører. Salgsselskaberne ledes fortrinsvist

Læs mere

Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling

Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling For skoleåret 2016/2017 Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling For skoleåret 2016/2017 Layout: Presse- og Kommunikationssekretariatet, Undervisningsministeriet

Læs mere

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top.

Uden for EU/EØS ligger konventionslandene Australien, Canada og USA i top. NOTAT Statistik om udlandspensionister 2010 7. juli 2011 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 1,9 mia. kroner i 2010.

Læs mere

2.0 Indledning til registerstudie af forbrug af sundhedsydelser

2.0 Indledning til registerstudie af forbrug af sundhedsydelser 2. Indledning til registerstudie af forbrug af sundhedsydelser I det følgende beskrives sygdomsforløbet i de sidste tre leveår for -patienter på baggrund af de tildelte sundhedsydelser. Endvidere beskrives

Læs mere

Analyse 19. marts 2014

Analyse 19. marts 2014 19. marts 2014 Børnepenge til personer, hvor børnene ikke opholder sig i Danmark Af Kristian Thor Jakobsen I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Læs mere

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2017.

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2017. NOTAT 25. september 2018 Statistik om Udlandspensionister 2017 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2017. I 2017 udbetalte International Pension,

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Antal personer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Statsborgerskab og herkomst i Aarhus Kommune, 1. januar 2013 Informationen omfatter en opgørelse over antallet af borgere med henholdsvis

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.1.2010 KOM(2009)713 endelig RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Overvågning af CO 2 -udledningerne fra fabriksnye personbiler i EU: data

Læs mere

Internationale læseundersøgelser og PIRLS. Programme for International Student Assessment

Internationale læseundersøgelser og PIRLS. Programme for International Student Assessment Internationale læseundersøgelser og PIRLS 1991 2000 2000 2003 2006 2006 2009 2010 2011 Programme for g International Student Assessment 1 Hvad undersøges: 2000 / 2009 2003 / 2012 2006 / 2015 Læsning Matematik

Læs mere

Jens Bruun ICCS 2009, Det europæiske modul

Jens Bruun ICCS 2009, Det europæiske modul Jens Bruun ICCS 2009, Det europæiske modul ICCS 2009, Det europæiske modul Forfatteren Omslag og fotos: Nikolaj Noel Christensen Sats og layout: Forfatteren 1. udgave, 1. oplag, København 2010 Tryk: Rosendahls

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Antal personer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Statsborgerskab og herkomst i Aarhus Kommune, 1. juli 2016 Informationen omfatter en opgørelse over antallet af borgere med henholdsvis

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Antal personer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Statsborgerskab og herkomst i Aarhus Kommune, 1. januar 2016 Informationen omfatter en opgørelse over antallet af borgere med henholdsvis

Læs mere