3. økonomi- og aktivitetsrapportering 2013 Sundhed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "3. økonomi- og aktivitetsrapportering 2013 Sundhed"

Transkript

1 3. økonomi- og aktivitetsrapportering 2013 Sundhed Aktivitet Somatik: Samlet forventes fortsat en aktivitetsvækst i størrelsesordnen 2-3 pct. Aktiviteten er fortsat primært drevet af aktivitetsvækst på Odense Universitetshospital, herunder patienter fra Region Sjælland. Psykiatri: Aktiviteten forventes som ved 2. rapportering at blive lavere end baseline Samlet forventes fortsat budget- og aftaleoverholdelse i forhold til det ajourførte udgiftsloft for rne efter 10 måneders aktivitet viser, at der som forudsat i forbindelse med vedtagelsen af budget 2014 er et midlertidigt råderum til stede i Dette kan især henføres til en afdæmpet udgiftsudvikling inden for almen lægehjælp samt bortfald af tilskud til præparater under sygesikringsmedicin. Råderummet forventes ikke at være til stede i Økonomi Somatik: For sygehusene under ét forventes en overskridelse på 36 mio.kr., der kan henføres til en forventet overskridelser på Sygehus Sønderjylland og Sydvestjysk Sygehus. Sammenholdt med prognoserne ved 2. økonomi- og aktivitetsopfølgning er der tale om forbedringer på i alt 24 mio. kr. Der iværksat initiativer m.v. for at genoprette balance. Psykiatri: Fortsat balance Praksisområdet: Forventes et mindreforbrug på 200 mio. kr., heraf 21 mio. kr. vedr. medicintilskud. I budgettilpasningen er budgettet reduceret med 130 mio. kr. Det forventede forbrug til medicin er således stort set uændret i forhold til tidligere prognoser. I forbindelse med budgettilpasningen er inden for det midlertidige råderum i 2013 anvist bevillingsmæssig dækning for fremrykkede indkøb m.v. på sygehusene samt overført midler til delvis indfrielse af regionens leasingforpligtelse ud over den oprindeligt budgetterede ydelse. Samtidig indstilles, at regionsrådsformanden bemyndiges til inden for årets udgiftsramme at effektuere nye dispositioner, herunder genforsikring af tjenestemænd. Det er en forudsætning for dispositionerne, at der sker tilbagebetaling heraf i 2014 eller senere, således at de aflaster driftsrammerne fremadrettet. rne vedr. aktivitet og kvalitet er uddybet i notatet, der er vedhæftet bagerst. Kvalitet Opfølgning på kvalitetsmål m.v. fremgår af notat.

2 Sundhed Udvalgte indikatorer på landsplan, jf. økonomiaftalen for 2014 Der blev med økonomiaftalen for 2013 taget foreløbige skridt til det styrkede fokus på resultater, hvor der blev aftalt fem konkrete indikatorer til opfølgning. Regeringen og Danske Regioner noterer en generelt positiv udvikling bl.a. med fald i sygehusdødeligheden, de akutte genindlæggelser og den gennemsnitlige liggetid, jf. bilag 3. Udviklingen i udvalgte indikatorer på landsplan fra 2008 til 2012, jf. økonomiaftalen for * Sygehusdødelighed (HSMR), indeks Akutte genindlæggelser, pct. 7,3 7,1 7,0 7,0 7,1 Gennemsnitlig indlæggelsestid, dage 4,4 4,1 3,9 3,8 3,7 Andelen af dagkirurgi, pct. 84,9 81,9 82,5 83,9 85,9 Årlig udvikling i kontakter pr. patient, pct. -3,2 0,3 2,2 1,5 0,3 * Resultaterne skal ses i lyset af strejken blandt sundhedspersonalet i Der er enighed mellem Danske Regioner og regeringen om at styrke fokus på sundhedsvæsenets resultater. Parterne vil i fællesskab én gang årligt offentliggøre status på og udviklingen i dette billede af sundhedsvæsenets resultater, jf. bilag 2, herunder relevante sammenligninger mellem regioner og sygehuse m.v. Herudover offentliggøres der årligt temarapporter, som ser på tværs af resultaterne fra bl.a. de kliniske kvalitetsdatabaser. Data fra kvalitetsdatabaserne skal endvidere indgå i den regionale ledelsesinformation. Den opnåede viden om bedste praksis skal omsættes i ændrede arbejdsgange lokalt på de enkelte sygehuse m.v. Derfor er det vigtigt, at der lokalt er den fornødne forandringsparathed på både klinisk og ledelsesniveau til at bruge data til systematisk at forbedre resultaterne i sundhedsvæsenet. Det er et regionalt ansvar. Regeringen vil søge aftale med kommuner om at åbenhed om resultater også omfatter det kommunale sundhedsområde.

3 Sundhed Mål og målopfyldelse de kommende år % af de akutte patienter udskrives direkte fra FAM 2. Alle akutte patienter til indlæggelse skal have lagt en plan for patientforløbet inden for 4 timer efter ankomst til FAM 3. Kræftpakker 100 % overholdelse af forløbstider kontakt inden 14 dage for 80 % af ikke-akutte patienter 5. Der fastsættes konkrete mål for medicingennemgang, når der foreligger en aftale med PLO Syddanmark 6. Der fastsættes konkrete mål for opfølgende hjemmebesøg, når der foreligger en aftale med PLO Syddanmark 7. Der gennemføres et pilotprojekt om lægebrev (epikriser) for ambulante patienter 8. Iværksættelse af mindst ét nyt stort samarbejdsprojekt 9. Samtlige kliniske indikatorer for specialiseret rehabilitering skal være opfyldt 10. Etablering af forskningsprogrammer for rehabilitering af kræftpatienter 11. Senest i år 2015 screenes 100 % af de psykiatriske patienter for livsstilssygdomme 12. Definerer ét særligt indsatsområde: Forskning i ulighed blandt store sygdomsgrupper 13. Region Syddanmark vil opfylde samtlige kliniske resultatmål og være blandt de bedste i Danmark, herunder i forhold til overlevelse 14. Andelen af meget tilfredse patienter på sygehuse i Region Syddanmark ligger på eller over det nationale niveau 15. Sammen med kommuner og praksissektor udvikler Region Syddanmark mål for kvaliteten i de tværgående forløb og under den patientoplevede kvalitet i de tværgående forløb 16. Patientsikkerhed Alle sygehusene i Region Syddanmark lever op til målene for kvalitetsindsatserne inden udgangen af Der udarbejdes strategier for inddragelse af patienter og pårørende i forebyggelse, behandling og genoptræning 18. I 2017 anvender Odense Universitetshospital mindst 3 % og regionens øvrige sygehusenheder mindst 1,5 % af driftsbudgettet til forskning 19. Andelen af eksterne midler skal mindst udgøre 60 % af de anvendte midler til forskning i Region Syddanmark i Der er etableret specifikke forskningsprogrammer for specialiserede funktioner på såvel Odense Universitetshospital som regionens øvrige sygehusenheder 21. Region Syddanmark vil satse på etablering af et til to nye excellente forskningsmiljøer om året % stigning per år frem mod 2016 i antallet af patienter, der modtager sundhedsydelser via telemedicin 23. Region Syddanmark skal forblive nationalt førende målt på antal digitaliserede meddelelser mellem sektorer jf. vedtaget Sundhedsplan for Region Syddanmark (Regionsråd d. 23. sep. 2013)

4 Psykiatri Opfølgning på mål 2016-mål Indikator Mål 2016 Status 2013 Pakkeforløb for de vigtigste diagnoser er implementeret. Alle patienter med samme sygdomsbillede tilbydes samme behandlingsforløb i hele regionen. 9 ambulante pakkeforløb implementeret (voksenpsykiatri). 4 udredningspakker implementeret 1. sep (Børne- og ungepsykiatrien) Fælles akut-modtagelse er implementeret. Alle akutte patienter modtages i FAM/PAM Implementeringsplan udarbejdet (FAM/PAM) styregruppe og projektgruppe er nedsat. Der er ekstra 20 speciallæger ansat Rekrutteringsplan for psykiatrien er implementeret. 5 udenlandske speciallæger er ansat i psykiatrien 30 uddannede specialpsykologer 40 ansatte specialpsykologer 13 uddannede specialpsykologer 7 ansatte specialpsykologer Kvalitet i tilbuddene 88 uddannede specialsygeplejersker 90% databasekomplethed for hhv. RKKP, skizofreni og depression samt målopfyldelse på alle indikatorer senest 31. dec Øget patientsikkerhed: Brugen af tvang er nedbragt med 20% ultimo 2013 Behandling af patienter med skizofreni og depression sker i henhold til nyeste kliniske vejledninger, retningslinjer og pakkeforløb. Patientsikkerhed: Brugen af tvang skal minimeres, og ingen patienter udsættes for tvang med mindre det er fagligt begrundet i henhold til gældende retningslinjer. 23 uddannede specialsygeplejersker Kilde: Notat status vedr. rekruttering og kvalitet 4. september 2013 journalnummer 13/ Der arbejdes med datakomplethed og validering af data. På nogle afdelinger kan vi se en forbedring i registreringspraksis I forhold til baseline er der i perioden 1. januar september 2013 sket følgende ændringer i forhold til tvang: Bæltefikseringer: -19 % Fastholdelser: -42% Beroligende medicin:+6% Data er trukket fra e-sundhed den 1. november Der kan forekomme efterregistreringer. Kilde: Notat vedr. nedbringelse af tvang 20. november 2013 udarbejdet af psykiatriadministrationen

5 90% af de psykiatriske patienter der er i målgruppen for medicingennemgang har fået foretaget medicingennemgang. Lokalpsykiatrien er implementeret og mindst 90% af alle cpr.- nr. behandles uden indlæggelse 100 % af alle patienter er screenet for KRAM- faktorer og der er iværksat relevante interventioner Sammenhængende og fælles it-løsninger, EPJ/ PAS/FMK er udrullet i 2014 Der er overblik over og kontrol med hver enkelt patients medicinering. Al behandling foregår ambulant, med mindre der er indikation for indlæggelse. Vurdering af somatisk sundhed og livsstil er en integreret del af psykiatrisk udredning og behandling. Hele den regionale psykiatri kan trække på relevante og fælles journaloplysninger. Gennemføres halvårligt gennem journalaudits Der er ved at blive udviklet metode til analysen Der er ved at blive udviklet metode til analysen EPJ/ PAS er udrullet på: olding / Vejle Esbjerg / Ribe EPJ er udrullet på: Odense, Svendborg, Middelfart (disse tre matrikler anvender fortsat FPAS som deres PAS-system. Odense og Middelfart får forventeligt Cosmic Pas i efteråret 2014) Sammenhæng i behandlingen Fælles Medicinkort (FMK) er i november 2013 udrullet på: Middelfart, Esbjerg, Ribe, Svendborg, Odense, Kolding, Vejle Velfungerende samarbejde med kommuner i forhold til socialpsykiatri, jobcenter og øvrige relevante afdelinger Almen praksis modtager epikriser ved udskrivelse af patienter senest 3 dage efter udskrivelse Samarbejde med kommune om den enkelte patient er en integreret del af psykiatrisk udredning og behandling i alle forløb, hvor der er behov for kommunal indsats. Samarbejde med almen praksis er en integreret del af psykiatrisk udredning og behandling. Herefter udstår kun Augustenborg / Haderslev samt afdelingen for Traume og Torturoverlevere, som efter planen får Cosmic EPJ, PAS + FMK medio 2014 Samarbejdsaftaler fungerer, men samarbejdet måles ikke. Der udarbejdes kvalitativ undersøgelse. 3. kvartal 2013 målopfyldelse på 65 % Der er iværksat særlige tiltag, der skal medvirke til en forhøjelse af målopfyldelsen. Kilde: Notat Revision af psykiatriplan samt psykiatriens målbilleder 5. november 2013

6 Tilgængelighed Ventetidsoverholdelse. Min. 90 % i realiseret max. ventetid Ingen afvisninger af henviste patienter uden vurdering eller besøg. Alle patienter udredes, diagnosticeres og behandles indenfor de til hver tid gældende ventetidsregler. Nationalt såvel som regionalt. Alle henviste patienter modtager vurdering eller besøg. B&U psykiatrien. 98 % Almen: 89 % Kilde: Notat vedr. status på behandlingsretten for 3. kvartal 2013 bagudrettede ventetider, 24. oktober 2013 journalnummer 13/10746 (tallene dækker over alle patienter) Ingen systematisk opgørelse pt. Stigende patient- og pårørende tilfredshed samt højere svarprocent. Patienter og pårørende bliver aktivt inddraget i hele forløbet. Patienttilfredshed 2013: Pårørendetilfredshed 2013: Patienten har adgang til oplysninger om behandling (E-journal) Region Syddanmark er den mest produktive region på psykiatriområdet Patient og pårørende kan altid orientere sig om det igangværende udrednings-, diagnostiserings-, behandlingsforløb. Psykiatrien i Region Syddanmark er kendetegnet ved høj produktivitet. Kilde: Danske Regioners tilfredshedsundersøgelse 2012 Man kan hente oplysninger i e-journal alle steder i dag, men det er forskelligt, hvor data kommer fra samt mængden af data Region Syddanmark: indeks 116 Nærmeste region er Sjælland med indeks 102. Laveste indeks har Region Midt med indeks 90. Effektivitet Realisering af effektivitetsgevinster ved indflytning i nybyggeri Psykiatriens effektivitetsgevinster er synlige og dokumenteres fortløbende. Kilde: Psykiatriens benchmarking analyse 2012 udgivet Tabel Afrapporteres i forbindelse med indflytning i nybyggeri. Vækst i antal besøg pr. behandler pr. dag. Omlægning til lokalpsykiatri ses gennem flere ambulante besøg pr. medarbejder Realisering er sket i forbindelse med nybyggeri i Middelfart. Der skal nedsættes en arbejdsgruppe. Rette patient i rette seng Gennemførsel af patientinventering på alle afdelinger inden 2016 Endnu Ikke foretaget

7 Mål Kvalitet i tilbuddene Sammenhæng i behandlingen Psykiatri Opfølgning på mål: Hovedaktiviteter og nødvendige resultater på vejen til målene Tilstrækkeligt med kvalificerede personaleressourcer - I psykiatrien er der en tydelig fokus på rekrutteringsindsatsen. - Alle delmål er opfyldt. Det drejer sig om rekruttering af speciallæger i psykiatrien, uddannelse og ansættelse af specialpsykologer samt uddannelse af specialsygeplejersker. Nedbringelse af psykisk syges overdødelighed pga. somatiske sygdomme - I alle samarbejdsfora mellem region, kommuner og praksis er der fokus på implementering af strategien for forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme for mennesker med psykisk sygdom i Region Syddanmark. - Oplæg til monitorering af strategien er godkendt. - Der er ved at blive udarbejdet fælles undervisningsmateriale til kommuner, region og praksis. Tilgængelighed Ventetidsoverholdelse - Der sker en hurtigere indfasning af udredningsgarantien end aftalt med regeringen. 1. januar 2014 skal alle psykiatriske patienter i Region Syddanmark udredes inden 1 måned. - Der arbejdes intensivt med arbejdsgangsanalyser og pukkelafvikling i forhold til ventende patienter. Omkostningseffektivitet Flere ambulante besøg pr. medarbejder - 1. januar 2014 nedsættes en arbejdsgruppe der skal komme med et oplæg til hvordan dette mål implementeres.

8 Område: Økonomi Udarbejdet af: Hanne D. Larsen/Klaus.B.Andersen Afdeling: Sundhedsøkonomi Hanne.D. Journal nr.: 13/30773 Telefon: Dato: 22. november Økonomi - og Aktivitetsrapportering Sammendrag Denne økonomi og aktivitetsrapportering er baseret på forbrugs og aktivitetsudviklingen for årets første 10 måneder. I det forventede budget indgår budgetændringer til og med dagens møde i forretningsudvalget / regionsrådet, herunder indgår aconto-afregning til sygehusene for forventet meraktivitet i 2013 samt øvrige sager indeholdt i budgettilpasningen. Budgetoverholdelse vs. aftaleoverholdelse Resultaterne i denne rapportering angiver afvigelser i forhold til de af regionsrådet meddelte bevillinger, inkl. overførsler af mer- eller mindreforbrug, konvertering mellem drift og anlæg, DUT mv. Dette benævnes budgetoverholdelse. Udgiftsloftet aftalt i økonomiaftalen med regeringen udgør en overgrænse for de faktiske udgifter, der må afholdes i det enkelte år. Bevillingsændringer begrundet i f. eks. mindreforbrug i tidligere år ligger som udgangspunkt udover udgiftsloftet, og skal i den løbende økonomiske styring indpasses indenfor udgiftsloftet. Budgetoverholdelse på regionens sygehuse mv. er derfor ikke nødvendigvis det samme som overholdelse af udgiftsloftet i økonomiaftalen. Budgetoverholdelse i 2013 Med vedtagelsen af budget 2014 har regionsrådet tilkendegivet, at der ønskes en langsigtet planlægning på sundhedsområdet med fokus på at konsolidere driften og at understøtte realisering af de årlige produktivitetskrav på 2 pct. Strategien indebærer, at et forventet midlertidigt råderum på driften for 2013 anvendes til opretholdelse af investeringsomfanget i apparatur, it mv., til styrkelse af patientnære indsatser samt øvrige tiltag aftalt i budget Som en konsekvens af budgetlovens snævre ét-årige perspektiv for udgiftsstyringen, er det nødvendigt, at råderummet anvendes inden årets udgang, og på en sådan måde, at det aflaster driftsrammerne for 2014 og frem. rne efter 10 måneders aktivitet og økonomi viser, at råderummet i 2013 er til stede som forudsat i budget Dette kan primært henføres til en afdæmpet udgiftsudvikling indenfor almen lægehjælp som følge af konfliktsituationen tidligere på året samt bortfald af tilskud til præparater under sygesikringsmedicinen. I økonomiaftalen for 2014 er det forudsatte medicinniveau nedskrevet med 600 mio.kr. på landsplan, og senest ved overenskomstfornyelsen indenfor almen praksis må det forventes, at aktivitetsniveauet vender tilbage til niveauet i tidligere år. Råderummet i 2013 er således ikke til stede i Side 1 af 20

9 Mio kr. Forventet Forventet budget Årsforbrug rapportering rapportering Udvikling Niveau Sygehuse Fællesområdet Psykiatrien Praksisområdet heraf medicin Administration Sundhed forventet driftsresultat Samlet forventes et mindreforbrug på 119 mio.kr. i forhold det korrigerede budget for I det korrigerede budget er der taget højde for formålsbestemte overførsler som en følge af udskudte aktiviteter mv., jf. anden sag på dagsordenen. Efter korrektion for virkningen af nye opgaver på lov- og cirkulæreprogrammet for 2013 samt en nedskrivning af pris-og lønskønnet for 2013 med 142 mio.kr. er Region Syddanmark s andel af udgiftsloftet for mio.kr. I lighed med tidligere år forventer Region Syddanmark således overholdelse af økonomiaftalen med regeringen. Når Region Syddanmark forventer aftaleoverholdelse i forhold til økonomiaftalen med regeringen, men mindre forbrug i forhold til det korrigerede budget, har det sammenhæng med, at overførsler til 2013 er 100 mio.kr. mindre end forventede overførsel til 2014 (jf. faktaboks side 1). Med henblik på at reducere risikoen for budgetlovens sanktioner som følge af niveauforskydninger i overførsler har sundhedsdirektøren ønsket en samlet nedbringelse af overførselsomfanget mellem år. Resultatet for 2013 ligger i forlængelse af den valgte strategi. n for 2013 er fortsat behæftet med nogen usikkerhed, men reduceret sammenlignet med prognoser tidligere på året. Usikkerheden ligger på ca. 1 pct. af det samlede budget. Usikkerheden knytter sig særligt til registreringsmæssig usikkerhed som følge af udrulningen af Cosmic på regionens sygehuse. Nedskrivningen af usikkerheden betyder, at der i budgettilpasningen, jf. anden sag på dagsordenen, er anvist bevillingsmæssig dækning for fremrykkede indkøb mv. på sygehuse mv. samt overført midler til regionens leasingramme med henblik på at kunne effektuere delvis indfrielse af regionens leasingforpligtigelse, udover den oprindeligt budgetterede ydelse. Den fortsatte usikkerhed betyder samtidig, at det anbefales, at regionsrådsformanden får en bemyndigelse til inden årsafslutningen at effektuere nye dispositioner indenfor årets udgiftsramme. Det er en forudsætning for dispositionerne, at der sker tilbagebetaling af dispositionerne i 2014 eller senere år. Bemyndigelsen er nærmere beskrevet i anden sag på dagsordenen. For de somatiske sygehuse under ét forventes en overskridelse på 36 mio.kr., der kan henføres til en forventet overskridelse på Sygehus Sønderjylland på 20 mio.kr. og 16 mio.kr. på Sydvestjysk Sygehus. Sammenholdt med prognoserne ved 2. økonomi- og aktivitetsopfølgning er der tale om forbedringer på i alt 24 mio.kr, fordelt med 5 mio.kr. på Sygehus Sønderjylland og 19 mio.kr. på Sydvestjysk Sygehus. Sygehus Sønderjylland har iværksat en række initiativer og arbejdet med konkretisering af handleplaner, der skal bringe sygehuset i balance. Dette har forbedret prognosen for På Sydvestjysk Sygehus skyldes det forventede merforbrug en forventet negativ afregning for meraktivitet på 17 mio.kr. Odense Universitetshospital forventer budgetoverholdelse. Side 2 af 20

10 Både Sygehus Lillebælt og Sydvestjysk Sygehus har i kølvandet på implementeringen af Cosmic oplevet en del problemer med aktivitetsregistreringen og den efterfølgende indberetning til LPR. Begge sygehuse har nedsat taskforces med det formål at få igangsat og koordineret initiativer for at opnå en korrekt og tidstro registrering. Et væsentligt element i den langsigtede økonomiske planlægning for Region Syddanmark er at sikre en mere afdæmpet aktivitetsvækst for at kunne holde sig indenfor de økonomiske rammer i økonomiaftalerne. I forbindelse med vedtagelsen af budget 2012 blev der således besluttet en række initiativer til at understøtte en afdæmpet aktivitetsvækst og i forlængelse af kvalitetsdagsordenen at opnå større fokus på kun at levere det nødvendige og rigtige antal sygehusydelser til borgerne. Bl.a. er model for behandlingsintensitet med beregning af cpr creep indført i Samlet forventes en aktivitetsvækst i størrelsesordenen 2-3 pct., der primært er drevet af aktivitetsvækst på Odense Universitetshospital, herunder patienter fra Region Sjælland. Under fællesområdet for somatikken afholdes udgifter til flere områder, der erfaringsmæssigt er vanskelige at styre og prognosticere. Generelt konstateres en afdæmpet vækst indenfor området. Samlet forventes et samlet merforbrug på 9 mio.kr. Under fremmede sygehuse indgår et mindreforbrug på ca. 161 mio. kr., der bl.a. skyldes et markant fald i antallet af patienter, der visiteres til behandling på privathospitaler som en følge af bedre kapacitetsudnyttelse på egne sygehuse. Til respirationsbehandling i eget hjem konstateres en markant tilgang til ordningen, og et forventet merforbrug i størrelsesordenen 36 mio.kr. Udgifterne til liggende og akutkørsler ligger fortsat under budgettet, men der konstateres aktuelt en aktivitetsvækst på 3-4 pct., der vil få større gennemslag i Regionen er i 2013 begyndt med leasingfinansiering af it og medicotekniske anskaffelser, og i budgettet for 2014 er det forudsat, at disse områder fortsat leases. Det er en forudsætning herfor, at der i 2013 sker en delvis indfrielse af regionens leasingforpligtigelse. Under fællesområdet for somatikken er der derfor indenfor den samlede udgiftsramme for 2013 reserveret midler til delvis indfrielse af leasingforpligtigelse, samt tiltag, der konsoliderer driften, herunder fremrykkede dispositioner og reservation af midler til genforsikring af regionens tjenestemænd. Under praksisområdet forventes et mindreforbrug på 200 mio. kr., der er fordelt med et mindreforbrug på 179 mio.kr. for yderne under praksisområdet (inkl. specialtandplejen) og 21 mio. kr. vedr. medicintilskud. n for medicintilskud er efter overførsel af 130 mio.kr. til regionens leasingramme. De udgiftsdæmpende initiativer aftalt i overenskomsten for almen lægehjælp har dæmpet udgiftsudviklingen. Indenfor speciallægehjælp ligger udgiftsniveauet tæt på økonomiprotokollatet. Under Øvrige områder, herunder fælles formål og administration afholdes bl.a. udgifter til pension for tjenestemænd. Der konstateres en markant stigning i antallet af afgåede tjenestemænd svarende til en merudgift på ca. 35 mio.kr. Den forventede vækst i 2014 er håndteret i budgettet for Psykiatriområdet forventer samlet set at overholde budgettet i Der er fortsat balance på centrale rammer og driftsbevillinger samt på psykiatrisygehuset. På udenregionalområdet forventes ligeledes balance mellem budget og forbrug. På grund af indfasning af Cosmic er der dog en række usikkerheder forbundet med prognosen. Disse er forsøgt estimeret bedst muligt. Side 3 af 20

11 Anvendte symboler: Udvikling Niveau Uændret niveau Sund økonomi / målopfyldelse Forbedret niveau Mere end 1 pct. budgetafvigelse / Maks. 10 procentpoint fra mål Forværret niveau Mere end 3 pct. budgetafvigelse / Ikke målopfyldelse Side 4 af 20

12 2. Somatiske Sygehuse i alt. Forventet resultat, aktivitetsafregning, realiseret aktivitet og kvalitetsopfølgning for de somatiske sygehuse fremgår af nedenstående tabeller. Forventet korrigeret budget Forventet Årsforbrug 3. rapportering 2. rapportering Udvikling Niveau *) + = underskud / merforbrug og - = overskud / mindreforbrug. Aktivitetsafregning 1000 kr. 3. rapportering 2.rapportering Udvikling Meraktivitet inkl. særlig afregning Særlig dyr medicin Materialer/implantater Hurtig forundersøgelse CPR-creep 0 0 Hjemtrækning I alt Realiseret aktivitet Jan-sep 2013 Jan-sep 2012 Udvikling Antal unikke CPR-samlet Antal sygehusudskrivninger Antal ambulante besøg Antal operationer Kilde: Udtræk fra SAS 30. oktober 2013 Kvalitetsmål/servicemål Mål Periode Værdi Niveau Tildelt kontaktperson Indlagte 95 pct 1.kvartal % Hurtig og klar besked - 8 hverdage 95 pct Oktober % Udsendelse af lægebrev (3 dage) 90 pct. August % Ikke i antidiabetisk behandling 5 pct. August % Rygestop KOL patienter 90 pct. August % Kilde: Rapportering til Udvalget vedr. kvalitet, prioritering og sundhedsplan Økonomi Sygehus Lillebælt og Odense Universitetshospital fastholder forventningerne fra 2. rapportering og forventer at gå i balance i Sygehus Sønderjylland og Sydvestjysk Sygehus forventer begge forbedringer i forhold til 2. rapportering. Sygehus Sønderjyllands prognose er forbedret med 5 mio. kr. til et merforbrug på 20 mio. kr., mens Sydvestjysk Sygehus prognose er forbedret med 19 mio. kr. til et merforbrug på 16 mio. kr. Samlet set forventer de somatiske sygehuse således et merforbrug på 37 mio. kr., hvilket er en forbedring på 23 mio. kr. i forhold til 2. rapportering. Side 5 af 20

13 Aktivitetsafregning Alle sygehusene har opjusteret deres forventninger til aktivitetsafregning. Forventningen til sygehusenes samlede afregning er steget med 86 mio. kr. i forhold til 2. rapportering og heraf udgør refusion af høreapparater 42 mio. kr. Stigningen i forventningerne til meraktivitet inkl. særlig afregning udgør 15 mio. kr. og skyldes primært ændringer i Sydvestjysk Sygehus forventninger. Den forventede afregning til særlig dyr medicin udgør 35% af den forventede samlede afregning og er steget med 24 mio. kr. i forhold til 2. rapportering. Stigningen er primært sammensat at et fald i forventningerne hos Sygehus Lillebælt på 10 mio. kr. og en stigning i forventninger hos Odense Universitetshospital på 13 mio. kr. Kvalitetsmål Afrapportering af pakkeforløb for kræft er ikke medtaget i denne rapportering. Rapporteringen til udvalget vedrørende kvalitet, prioritering og sundhedsplan er udskudt til udvalgets møde d. 17. december 2013 af hensyn til kadencen i forhold til offentliggørelse af resultater fra den kvartalsvise nationale monitorering af kræftpakkerne. Samlet set har sygehusene et stykke til målopfyldelse på tildelt kontaktperson til indlagte. Dette dækker dog over stor spredning i sygehusenes udfordringer på dette kvalitetsmål. Odense Universitetshospital er længst fra målet med en målopfyldelse på 82%, mens Sygehus Lillebælt er meget tæt på målet med en målopfyldelsesprocent på 93%. Jævnfør ovenstående tabel er de øvrige kvalitetsmål enten opfyldt eller tæt på målopfyldelse. Side 6 af 20

14 2.1 Sygehus Lillebælt Forventet resultat, aktivitetsafregning, realiseret aktivitet og kvalitetsopfølgning for Sygehus Lillebælt fremgår af nedenstående tabeller. Forventet Årsforbrug 3. rapportering 2. rapportering Udvikling Niveau Forventet korrigeret budget *) + = underskud / merforbrug og - = overskud / mindreforbrug. Aktivitetsafregning 1000 kr. 3. rapportering 2.rapportering Udvikling Meraktivitet inkl. særlig afregning Særlig dyr medicin Materialer/implantater Hurtig forundersøgelse CPR-creep 0 0 Hjemtrækning I alt Realiseret aktivitet Jan-sep 2013 Jan-sep 2012 Udvikling Antal unikke CPR-samlet Antal sygehusudskrivninger Antal ambulante besøg Antal operationer Kilde: Udtræk fra SAS 30. oktober 2013 Kvalitetsmål/servicemål Mål Periode Værdi Niveau Tildelt kontaktperson Indlagte 95 pct. 1. kvartal % Hurtig og klar besked - 8 hverdage 95 pct. Ingen data Udsendelse af lægebrev (3 dage) 90 pct. Ingen data Ikke i antidiabetisk behandling 5 pct. August % Rygestop KOL patienter 90 pct. August % Kilde: Rapportering til Udvalget vedr. kvalitet, prioritering og sundhedsplan Økonomi Sygehus Lillebælt forventer ligesom ved 1.og 2. økonomi- og aktivitetsrapportering, at resultatet for 2013 går i balance. For at imødegå manglende patienttilstrømning og optimere behandlingsforløb har Sygehus Lillebælt i løbet af foråret 2013 iværksat en række kapacitetstilpasninger og personalereduceringer. Det omfatter det obstetriske og onkologiske område, men især inden for ortopædkirurgien har der været tale om faldende aktivitet og kortere indlæggelser. Den frigjorte kapacitet giver Sygehus Lillebælt mulighed for at gennemføre en styrkelse af de akutte medicinske og kardiologiske patientforløb, som vil blive gennemført i Side 7 af 20

15 Meraktivitet Implementeringen af Cosmic PAS den 1. februar 2013 har påvirket både aktivitetsniveauet og den løbende datamonitorering på Sygehus Lillebælt. Sygehuset forventer nu at kunne have alt aktivitet færdigregistreret inden 1. marts 2014 og dermed overholde deadline i forhold til den kommunale medfinansiering. Sygehus Lillebælt har valgt at fastholde prognosen for aktivitetsafregning på en mindreaktivitet på 15 mio. kr. Grundet implementeringen af Cosmic er beregningerne stadig forbundet med betydelig usikkerhed. Kvalitetsmål Sygehus Lillebælt opfylder målet på alle kvalitetsmål i ovenstående tabel på nær tildelt kontaktperson til indlagte, hvor sygehuset er meget tæt på målopfyldelse. Side 8 af 20

16 2.2. Sydvestjysk Sygehus Forventet resultat, aktivitetsafregning, realiseret aktivitet og kvalitetsopfølgning for Sydvestjysk Sygehus fremgår af nedenstående tabeller. Forventet Korrigeret budget Forventet Årsforbrug 3. rapportering 2. rapportering Udvikling Niveau *) + = underskud / merforbrug og - = overskud / mindreforbrug. 3.rapportering 2.rapportering Aktivitetsafregning 1000 kr. Meraktivitet inkl. særlig afregning Særlig dyr medicin Materialer/implantater Hurtig forundersøgelse Ikke opgjort CPR-creep 0 0 Hjemtrækning -770 Ikke opgjort I alt Udvikling Realiseret aktivitet Jan-sep 2013 Jan-sep 2012 Udvikling Antal unikke CPR-samlet Antal sygehusudskrivninger Antal ambulante besøg Antal operationer Kilde: Udtræk fra SAS 30. oktober 2013 Kvalitetsmål/servicemål Mål Periode Værdi Niveau Tildelt kontaktperson Indlagte 95 pct. 1. kvartal % Hurtig og klar besked - 8 hverdage 95 pct. Ingen data Udsendelse af lægebrev (3 dage) 90 pct. Ingen data Ikke i antidiabetisk behandling 5 pct. August % Rygestop KOL patienter 90 pct. August % Kilde: Rapportering til Udvalget vedr. kvalitet, prioritering og sundhedsplan Økonomi Sydvestjysk Sygehus vurderer økonomien mere positivt end tidligere på året og har nedjusteret det forventede merforbrug med 19 mio. kr. til 16 mio. kr. Den ændrede vurdering kan hovedsagelig henføres til en forventet højere aktivitetsafregning i forhold til 2. rapportering. Som følge af en forventet negativ afregning for meraktivitet på 20 mio. kr. vil sygehuset have stor fokus på tilpasning af omkostningerne, herunder være meget tilbageholdende med brug af sygehusets puljer i den resterende del af Aktivitet og meraktivitet: Den realiserede aktivitet i de første ni måneder viser et stort set uændret antal unikke CPR-numre i forhold til samme periode sidste år og et lille fald i antal sygehusudskrivninger. Antal ambulant besøg er faldet mens antal operationer er steget sammenlignet med samme periode i Side 9 af 20

17 Sydvestjysk Sygehus har implementeret Cosmic PAS i løbet af foråret, og dette har bevirket en række fejl i forbindelse med indberetning til LPR. Det er sygehusets forventning, at fejlretningen vil forbedre den realiserede aktivitet set i forhold til Kvalitetsmål Sydvestjysk Sygehus opfylder målet på alle kvalitetsmål i ovenstående tabel på nær tildelt kontaktperson indlagte. Sygehuset mangler dog data for nogle kvalitetsmål grundet implementering af Cosmic. Side 10 af 20

18 2.3. Sygehus Sønderjylland Forventet resultat, aktivitetsafregning, realiseret aktivitet og kvalitetsopfølgning for Sygehus Sønderjylland fremgår af nedenstående tabeller. Forventet korrigeret budget Forventet Årsforbrug 3. rapportering 2. rapportering Udvikling Niveau *) + = underskud / merforbrug og - = overskud / mindreforbrug. 3. rapportering 2.rapportering Aktivitetsafregning 1000 kr. Meraktivitet inkl. særlig afregning Særlig dyr medicin Materialer/implantater Hurtig forundersøgelse 0 0 CPR-creep 0 0 Hjemtrækning I alt Udvikling Realiseret aktivitet Jan-sep 2013 Jan-sep 2012 Udvikling Antal unikke CPR-samlet Antal sygehusudskrivninger Antal ambulante besøg Antal operationer Kilde: Udtræk fra SAS 30. oktober 2013 Kvalitetsmål/servicemål Mål Periode Værdi Niveau Tildelt kontaktperson Indlagte 95 pct. 1. kvartal % Hurtig og klar besked - 8 hverdage 95 pct. Oktober % Udsendelse af lægebrev (3 dage) 90 pct. Ingen data Ikke i antidiabetisk behandling 5 pct. August % Rygestop KOL patienter 90 pct. Ingen data Kilde: Rapportering til Udvalget vedr. kvalitet, prioritering og sundhedsplan Økonomi Sygehus Sønderjylland har en lidt mere positiv opfattelse af deres økonomi i forhold til sidste rapportering og har nu en forventning om et merforbrug på 20 mio. kr. Merforbruget knytter sig til styringsmæssige udfordringer på overarbejde og vikarudgifter. Sygehuset har siden første rapportering iværksat en række initiativer og arbejdet med at konkretisere initiativerne til operationelle handleplaner i de enkelte centre. Aktivitet og meraktivitet Sygehusets realiserede aktivitet i de første ni måneder af 2013 er steget i forhold til samme periode i Antal sygehusudskrivninger er uændret men både operationer, antal ambulante besøg og antal unikke CPR-numre er steget jævnfør ovenstående tabel. Side 11 af 20

19 Sygehuset forventer en større aktivitetsafregning end ved 2. rapportering,men størstedelen af stigningen er knyttet til refusion af udgifter til høreapparater, som er en del af afregningen til materialer/implantater. Kvalitetsmål Ovenstående tabel viser, at Sygehus Sønderjylland stadig har udfordringer på målopfyldelsen på tildelt kontaktperson til indlagte, mens sygehuset er meget tæt på målopfyldelse vedrørende hurtig og klar besked. Det har ikke været muligt at opgøre målopfyldelsen på udsendelse af lægebrev og rygestop KOL patienter på grund af problemer med datagrundlag. Side 12 af 20

20 2.4. Odense Universitetshospital Forventet resultat, aktivitetsafregning, realiseret aktivitet og kvalitetsopfølgning for Odense Universitetshospital fremgår af nedenstående tabeller. Forventet korrigeret budget Forventet Årsforbrug 3. rapportering 2. rapportering Udvikling Niveau *) + = underskud / merforbrug og - = overskud / mindreforbrug. Aktivitetsafregning 1000 kr. 3. rapportering 2. rapportering Udvikling Meraktivitet inkl. særlig afregning Særlig dyr medicin Materialer/implantater Hurtig forundersøgelse Ingen data CPR-creep 0 0 Hjemtrækning I alt Realiseret aktivitet Jan-sep 2013 Jan-sep 2012 Udvikling Antal unikke CPR-samlet Antal sygehusudskrivninger Antal ambulante besøg Antal operationer Kilde: Udtræk fra SAS 30. oktober 2013 Kvalitetsmål/servicemål Mål Periode Værdi Niveau Tildelt kontaktperson Indlagte 95 pct. 1. kvartal % Hurtig og klar besked - 8 hverdage 95 pct. Ingen data Udsendelse af lægebrev (3 dage) 90 pct. August % Ikke i antidiabetisk behandling 5 pct. August % Rygestop KOL patienter 90 pct. August % Kilde: Rapportering til Udvalget vedr. kvalitet, prioritering og sundhedsplan Økonomi. Odense Universitetshospital forventer som i 1.og 2. rapportering at komme ud af 2013 i balance. n forudsætter en forventet yderligere effekt af handleplaner på i alt 3 mio. kr. Aktivitet og meraktivitet Odense Universitetshospital har, jf. ovenstående tabel, realiseret en ambulant aktivitet, som er større end samme periode i 2012 og en stationær aktivitet, som er lidt mindre end samme periode sidste år. Sygehuset forventer en stigning i meraktivitetsafregning i forhold til 2. rapportering på i alt 41. mio. kr., hvoraf stigning i forventet afregning af særlig dyr medicin udgør 13 mio. kr. og stigning i forventet afregning til materialer/implantater udgør 22 mio. kr. Sidstnævnte stigning skyldes primært refusion af udgifter til høreapparater, som er en ny regional udgift. Side 13 af 20

21 Kvalitetsmål. Odense Universitetshospital har stadig store udfordringer på kvalitetsmålet tildelt kontaktperson til indlagte, mens de øvrige kvalitetsmål i ovenstående tabel er opfyldte.. Side 14 af 20

22 3. Fællesudgifter Samlet forventes et merforbrug på 9 mio. kr. på fællesområdet. Patientforsikring: I 2012 er der etableret intern forsikringspulje vedrørende patientskadeerstatninger, der sikrer budgetsikkerhed med en fast årlig præmieopkrævning. Præmieopkrævningen fastsættes svarende til de historiske udbetalinger korrigeret for den forventede aktivitetsudvikling, ændringer i retspraksis mv. Der forventes et lille merforbrug på 2,8 mio. kr. på kontoen. Patientbefordring, liggende og siddende: Under liggende befordring og akutkørsler, inklusiv det præhospitale område, forventes samlet et mindreforbrug på ca. 8 mio.kr. På liggende og akut befordring har en aktivitetsvækst på 3,5 pct. i 2013, hvilket er markant over væksten de seneste år, medført et merforbrug på 4 mio. kr. Trafikselskaberne har den 1. maj 2012 overtaget den siddende befordring. Aftalen har reduceret enhedsomkostningerne pr. tur, og samlet forventes et mindreforbrug for 2013 på 12 mio.kr. Respiratorpatienter: Der konstateres en markant nettotilgang af patienter under ordningen, og et forventet merforbrug på 36 mio.kr. Fremmede sygehuse: Området omfatter udgifter til behandling af egne borgere på andre regioners sygehuse samt indtægter for behandlinger af andre regioners borgere på regionens sygehuse. Desuden afholdes udgifter til privathospital for patienter omfattet af reglerne for det udvidede frie sygehusvalg samt udgifter til foreningsejede sygehuse. Samlet forventes et mindreforbrug på 161 mio. kr., der bl.a. skyldes et mindreforbrug til patienter, der visiteres til private sygehuse mv. efter reglerne for det udvidede frie sygehusvalg. Udvisiteringerne er faldet med ca. 45 procent. Meraktivitet: Udover afregning for meraktivitet dækker rammen afregning for særlig dyr medicin, refusion af materialer/implantater samt eventuelle flaskehalse. Alle sygehusene har opjusteret deres forventninger til aktivitetsafregning og forventningen til sygehusenes samlede afregning er således steget med 86 mio. kr. i forhold til 2. rapportering. Der er stor usikkerhed i prognoserne for afregningen i 2013, som på nuværende tidspunkt viser et mindreforbrug på 84 mio. kr. på meraktivitetskontoen. Umiddelbart ser det ud til, at aktivitetsvæksten vil være i størrelsesordenen 2-3 procent. Øvrige centrale rammer: Regionen er i 2013 begyndt med leasingfinansiering af it og medicotekniske anskaffelser, og i budgettet for 2014 er det forudsat, at disse områder fortsat leases. Det er en forudsætning for videreførsel af leasingstrategien, at der i 2013 sker en delvis indfrielse af regionens leasingforpligtigelse. Under fællesområdet for somatikken er der indenfor den samlede udgiftsramme for 2013 gennemført tiltag, der konsoliderer driften, herunder fremrykkede dispositioner og reservation af midler til genforsikring af regionens tjenestemænd. Side 15 af 20

23 4. Psykiatri Psykiatrien Korrigeret Forventet Udvikling Niveau (mio. kr.) Budget årsforbrug 3. rapportering 2. rapportering I alt Psykiatrisygehuset Fælles -og udenregional Psykiatri og socialstaben *) + = underskud / merforbrug og - = overskud / mindreforbrug. Aktivitet (mio. kr.) Aktuel Baseline Forventet aktivitet 3. rapportering 1. rapportering Udvikling I alt Ambulant Stationær Niveau + = meraktivitet og - = mindreaktivitet. Psykiatrisk Afdeling Kolding-Vejle og Børne- og Ungdomspsykiatri Kolding-Augustenborg har et usikkert datagrundlag på grund af implementering af Cosmic. Kvalitetsmål i pct.* Mål 3. rapportering 2. rapportering Udvikling Niveau Kontaktpersonordning* 90 % - 86% Spurgt ind til børn* 90 % - 84% Tid 1. behandling (8 dage)** 90 % 53% 90% Beh.start amb. BU 90 % 95% 99% Beh.start amb. Voksne 90 % 95% 88% Epikrise (3 dage) 90 % 65% 69% *) Der forelægger ved 3. rapportering ikke nye data for alle kvalitetsmål. **) Opgørelsen er 86 pct., hvis kun afdelinger uden Cosmic-implementering Psykiatriområdet forventer samlet set at overholde budgettet i Der er fortsat balance på centrale rammer og driftsbevillinger. På udenregionalområdet forventes ligeledes balance mellem budget og forbrug. På grund af indfasning af Cosmic er der dog en række usikkerheder forbundet med prognosen. Disse er forsøgt estimeret bedst muligt. Der arbejdes på at rette antallet af LPR-fejl, og antallet af tilbageværende fejl er på nuværende tidspunkt reduceret væsentligt, hvilket bl.a. er vigtigt for, at der opnås det korrekte niveau af kommunal medfinansiering. Psykiatrisygehuset forventer fortsat at overholde sit budget. Enkelte afdelinger prognosticerer dog fortsat merforbrug. Særligt Psykiatrisk Afdeling Vejle-Kolding er tynget af store vikarudgifter til læger, og deraf følgende merforbrug. Afdelinger, som har merforbrug, håndteres internt på sygehuset gennem handleplaner og ekstra ledelsesmæssigt fokus. Psykiatrisygehusets aktivitet for 2013 forventes at blive lavere end baseline. For det stationære område skyldes en del af det lavere aktivitetsniveau, at flere afdelinger allerede nu er ved at tilrette sengekapaciteten til det fremtidige (mindre) antal senge, når der flyttes sammen i nybyggerier. Psykiatrisygehuset forventer fortsat en ambulant aktivitet under baseline, når der korrigeres for manglende registrering som følge af Cosmic-implementeringen. Dette vil medføre negativ aktivitetsafregning, hvilket er indregnet i sygehusets prognose. Når der ovenfor står balance mellem budget og regnskab for psykiatrisygehuset er det derfor inklusiv negativ afregning for 2013, som dog først afregnes endeligt i Side 16 af 20

24 I forhold til afrapportering af opfyldelse af de nuværende kvalitetsmål bemærkes, at målsætningen om at 90 pct. af patienternes udredning og behandling skal påbegyndes inden 8 uger nu opfyldes inden for begge specialer. Fra 1. januar 2014 sænkes den maksimale ventetid for påbegyndelse af udredning og behandling til 4 uger. Samtidig ses det, at der fortsat ikke er målopfyldelse med hensyn til rettidig fremsendelse af epikriser til f.eks. praktiserende læger. Der gøres opmærksom på, at kvalitetsmålene ophører i deres nuværende form med udgangen af De erstattes af de nye målbilleder for psykiatrien, som Regionsrådet har vedtaget. De målbilleder, som det giver mening at foretage løbende opfølgning på, vil fra 2014 blive præsenteret i de løbende økonomi og aktivitetsrapporteringer til Regionsrådet. Side 17 af 20

25 5. Praksisområdet Forventet korrigeret budget Forventet Årsforbrug 3. rapportering 2. rapportering Udvikling Niveau Øvrige Sygesikring Almen lægehjælp Speciallægehjælp Tandlæge Øvrige ydere m.v Medicin Spec. tandpleje Sygesikring i alt Buffer Sygesikring i alt ex medicin *) + = underskud / merforbrug og - = overskud / mindreforbrug Økonomi. Afregningen for ydelser i almen praksis er den samme i løbende priser som i perioden sidste år inklusiv udgifter i forbindelse med influenzaepidemi. Epidemien har været en medvirkende årsag til et øget forbrug i vagten på kr. 4 mio. i 1. kvartal. Den ny overenskomst med de praktiserende læger gældende fra 1. april 2011 omlagde visse ydelser. Tilsyneladende har overenskomsten sammen med økonomiprotokollatet overordnet dæmpet udgiftsudviklingen. Udgiftsdæmpningen har været så høj, at det gav anledning til at formode, at afregningen ville stige hen over efteråret. Den korrektion forventes ikke længere, idet udgiftsniveauet synes at være stabilt lavere end tidligere, og den historiske årlige vækst på 1-2% er forsvundet. Under speciallægehjælp er der tale om en moderat stigning i udgifternes vækst i løbende priser sammenlignet med Faldet, man har kunnet se siden indførelsen af økonomiprotokollat på området, er ændret til en stigning. Udviklingen i RegionSyddanmark svarer til udviklingen på landsplan. For årets første ni måneder konstateres der et samlet fald i udgiften til medicintilskud på 9,4 % set i forhold til samme periode sidste år. Det meget store fald skyldes primært bortfald af hele tilskuddet til Glucosamin og Zyprexa. Der ses fortsat stigning i tilskuddet til Victoza og Pradaxa, som dog ikke er på et niveau, der ikke kan rummes indenfor den afsatte økonomi i Tilskuddet til fertilitetsbehandling er genindført jf. finansloven for Forbruget er endnu ikke på niveau med tidligere års. Medicinbudgettet er nedskrevet med 130 mio. kr. i forbindelse med den 3. budgettilpasning på sundhedsområdet. Det forventede forbrug til medicin er således stort set uændret i forhold til tidligere prognoser. Aktivitet: Af nedenstående tabel ses, at medicintilskuddet pr. borger er faldet med 10,3 % fra de første 3 kvartaler i 2012 til de første tre kvartaler i I samme periode er antallet af daglige døgndoser pr. borger faldet med 0,3 %. Side 18 af 20

26 Medicin Jan-sep 2013 Jan-sep 2012 Udvikling Tilskudsberettigede daglige døgndoser pr. borger ,3 % Medicintilskud (kr.) pr. borger ,3 % Region Syddanmarks borgere kontaktede i de første tre kvartaler i 2013 de praktiserende læger 5,61 gange, hvilket er et fald på 2,9 % i forhold til samme periode i Antallet af kontakter til speciallæger ligger uændret på 0,64. Kontakter pr borger pr. år* Jan-sep 2013 Jan-sep 2012 Udvikling Almen lægehjælp 5,61 5,77-2,9 % Speciallægehjælp 0,64 0,64 0 % *) Kontakter defineret som antal konsultationer. Antal ledige ydernumre er uændret 31 fra 3. kvartal 2012 til 3. kvartal Ledige ydernumre 3. kvartal kvartal 2012 Udvikling Almen lægehjælp % Side 19 af 20

27 6. Finansiering Regionens udgifter på sundhedsområdet finansieres af bloktilskud fra staten, statsligt aktivitetsbestemt tilskud samt kommunale aktivitetsafhængige bidrag. Den nuværende prognose for aktivitetsafhængig bidrag fra kommunerne vurderes til at være den samme som ved 2. økonomi- og aktivitetsrapportering. Implementeringen af COSMIC PAS på Sygehus Lillebælt og Sydvestjysk Sygehus og de deraf følgende dataproblemer bevirker imidlertid, at prognosen er præget af en betydelig usikkerhed. (Mio. kr.) Forventet Korrigeret budget 2. rapportering 1. rapportering Udvikling Niveau I alt Statsligt bloktilskud Bløderudligningsordningen Aktivitetsafhængigt bidrag - kommunerne staten *) + = underskud / merforbrug og - = overskud / mindreforbrug. Side 20 af 20

Psykiatri opfølgning på mål

Psykiatri opfølgning på mål Psykiatri opfølgning på mål Mål Indikator Mål Status november 2014 Aktuel fremdrift/ Pakkeforløb for de vigtigste diagnoser er Alle patienter med samme sygdomsbillede tilbydes samme behandlingsforløb i

Læs mere

1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2010

1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2010 Område: Økonomi Udarbejdet af: Afdeling for Sundhedsøkonomi Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Joern.frydendall@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631649 Dato: 7. juni 2010 1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering

Læs mere

Notat Status på psykiatriens målbillede status på implementeringen pr. juli 2015.

Notat Status på psykiatriens målbillede status på implementeringen pr. juli 2015. Journal nr.: 12/12917 Dato: 12. august 2015 Udarbejdet af: Heidi Hougaard E mail: Heidi.Hougaard@rsyd.dk Telefon: 99 44 49 13 Notat Status på psykiatriens målbillede status på implementeringen pr. juli

Læs mere

3. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2014

3. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2014 Område: Økonomi Udarbejdet af: Hanne D. Larsen/Klaus.B.Andersen Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Hanne.D. Larsen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 14/46320 Telefon: 76631463 Dato: 24. november 2014 3.

Læs mere

1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2012

1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2012 Område: Økonomi Udarbejdet af: Hanne D. Larsen/Klaus.B.Andersen Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Hanne.D. Larsen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631463 Dato: 1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering

Læs mere

3. Økonomi - og Aktivitetsrapportering Sundhed

3. Økonomi - og Aktivitetsrapportering Sundhed Område: Økonomi Udarbejdet af: Afdeling for Sundhedsøkonomi Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Joern.frydendall@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631649 Dato: 27. november 2009 3. Økonomi - og

Læs mere

Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, maj 2015

Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, maj 2015 Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, maj Mål i sundhedsplanen Status på målopfyldelse: Afrapportering 1. 70% af de akutte patienter udskrives direkte fra FAM 2. Alle akutte patienter til indlæggelse

Læs mere

3. Økonomi og Aktivitetsrapportering 2012

3. Økonomi og Aktivitetsrapportering 2012 Område: Økonomi Udarbejdet af: Hanne D. Larsen/Klaus.B.Andersen Afdeling: Sundhedsøkonomi E mail: Hanne.D. Larsen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 12/11759 Telefon: 76631463 Dato: 23. november 2012 3.

Læs mere

1. økonomi- og aktivitetsrapportering 2014 Sundhed - Sammenfatning

1. økonomi- og aktivitetsrapportering 2014 Sundhed - Sammenfatning 1. økonomi- og aktivitetsrapportering 2014 Sundhed - Sammenfatning Den overordnede økonomiske strategi for 2014 i Region Syddanmark er at bringe væksten i økonomi og aktivitet ned på det aftalte og finansierede

Læs mere

Styring og mål for

Styring og mål for Styring og mål for 2013-2016 Oplæg for psykiatrisygehusets afdelingsledelser 22. nov. 2012 v. Psykiatri- og socialdirektør Jacob Stengaard Madsen NPM: Styring nu og i fremtiden: New public management eller

Læs mere

2. Økonomi og Aktivitetsrapportering 2011

2. Økonomi og Aktivitetsrapportering 2011 Område: Økonomi Udarbejdet af: Jørn Frydendall/ Afdeling: Sundhedsøkonomi E mail: Joern.frydendall@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 11/7015 Telefon: 76631649 Dato: 1. september 2011 2. Økonomi og Aktivitets

Læs mere

2. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2009

2. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2009 Område: Økonomi Udarbejdet af: Afdeling for Sundhedsøkonomi Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Joern.frydendall@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631649 Dato: 7. september 2009 2. Økonomi - og

Læs mere

1. Økonomi og Aktivitetsrapportering 2011

1. Økonomi og Aktivitetsrapportering 2011 Område: Økonomi Udarbejdet af: Hanne D. Larsen Afdeling: Sundhedsøkonomi E mail: Hanne.D. Larsen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 11/7015 Telefon: 76631463 Dato: 30. maj 2010 1. Økonomi og Aktivitetsrapportering

Læs mere

Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, marts 2016

Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, marts 2016 Status for arbejdet med mål i sundhedsplanen, marts 2016 Mål i sundhedsplan Status på målopfyldelse: Seneste afrapportering Målopfyldelse 1. 70% af de akutte patienter udskrives direkte fra FAM 2. Alle

Læs mere

3. Økonomi og Aktivitetsrapportering 2011

3. Økonomi og Aktivitetsrapportering 2011 Område: Økonomi Udarbejdet af: Jørn Frydendall/ Afdeling: Sundhedsøkonomi E mail: Joern.frydendall@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 11/7015 Telefon: 76631649 Dato: 18. november 2011 3. Økonomi og Aktivitets

Læs mere

3. Økonomi - og Aktivitetsrapportering

3. Økonomi - og Aktivitetsrapportering Område: Økonomi Udarbejdet af: Afdeling for Sundhedsøkonomi Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Jakob.N.Andresen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631671 Dato: 25. november 2008 3. Økonomi - og

Læs mere

3. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2010

3. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2010 Område: Økonomi Udarbejdet af: Afdeling for Sundhedsøkonomi Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Joern.frydendall@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631649 Dato: 19. november 2010 3. Økonomi - og

Læs mere

2. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2010

2. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2010 Område: Økonomi Udarbejdet af: Afdeling for Sundhedsøkonomi Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Joern.frydendall@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631649 Dato: 6. september 2010 2. Økonomi - og

Læs mere

1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2009

1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2009 Område: Økonomi Udarbejdet af: Afdeling for Sundhedsøkonomi Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Jakob.N.Andresen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631671 Dato: 18. maj 20099 1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering

Læs mere

1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2015

1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2015 Område: Økonomi Udarbejdet af: Hanne D. Larsen/Klaus.B.Andersen Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Hanne.D. Larsen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 15/21535 Telefon: 76631463 Dato: 1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering

Læs mere

om 1. økonomi- og aktivitetsrapportering 2011 for Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus

om 1. økonomi- og aktivitetsrapportering 2011 for Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus Afdeling: Afdelingen for Budget og Data Udarbejdet af: Jacob Ørum Journal nr.: 2-43-1-00071-2011 E-mail: Jacob.oerum@ouh.regionsyddanmark.dk Dato: 9. maj 2011 Telefon: 6541 4869 Notat om 1. økonomi- og

Læs mere

1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2016

1. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2016 Område: Økonomi Udarbejdet af: Klaus.B.Andersen /Hanne.D.Larsen Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Hanne.D. Larsen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 16/13248 Telefon: 76631463 Dato: 10. juni 2016 1. Økonomi

Læs mere

3. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2015

3. Økonomi - og Aktivitetsrapportering 2015 Område: Økonomi Udarbejdet af: Hanne D. Larsen/Klaus.B.Andersen Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Hanne.D. Larsen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 15/48760 Telefon: 76631463 Dato: 25. november 2015 3.

Læs mere

På disse områder er der for 2016 budgetteret på baggrund af de kendte forudsætninger som f.eks. aktivitetsvækst, overenskomster(tandlæger) m.m.

På disse områder er der for 2016 budgetteret på baggrund af de kendte forudsætninger som f.eks. aktivitetsvækst, overenskomster(tandlæger) m.m. Dato: 5. august 2016 Brevid: 3017538 Opfølgning på Økonomi - og handlingsplanen 2016-2018 I Økonomi og handlingsplanen indgår en række budgetinitiativer, der blev fastlagt i forbindelse med budgetlægningen

Læs mere

Regionsoverblik. pr. 30. juni Udvalgte kvalitetsmål. Region Midtjylland

Regionsoverblik. pr. 30. juni Udvalgte kvalitetsmål. Region Midtjylland Regionsoverblik pr. 30. juni 2014 Udvalgte kvalitetsmål Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 1. Afrapportering på udvalgte kvalitetsmål...3 1.1 Genindlæggelse efter operation...3 1.2 Psykiatriens venteliste

Læs mere

Kvartalsrapporten. pr. 30. juni Den samlede vurdering af sundhedsområdet. Region Midtjylland

Kvartalsrapporten. pr. 30. juni Den samlede vurdering af sundhedsområdet. Region Midtjylland Kvartalsrapporten pr. 30. juni 2013 Den samlede vurdering af sundhedsområdet Region Midtjylland 1. Den samlede vurdering af sundhedsområdet Indledning I forbindelse med kvartalsrapporteringen er der udarbejdet

Læs mere

Meraktivitet udover baseline og op til sygehusenes andel af den statslige meraktivitetspulje afregnes til 70 % af DRG/DAGS-værdien.

Meraktivitet udover baseline og op til sygehusenes andel af den statslige meraktivitetspulje afregnes til 70 % af DRG/DAGS-værdien. Bilag 1 Økonomisk vurdering på det efterspørgselsstyrede område I det følgende gives en status på budgetvurderingen på det efterspørgselsstyrede område. Det omhandler følgende områder: Meraktivitet på

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2007 Udsendt

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2007 Udsendt Dokumentnr. 35553/07 De statslige aktivitetsafhængige puljer i 2008 Regeringen og Danske Regioner indgik den 11-06-2007 aftale om regionernes økonomi i 2008. Hovedlinierne i aftalen er beskrevet i punktet

Læs mere

Den kommende sundhedsplan i et psykiatrisk perspektiv

Den kommende sundhedsplan i et psykiatrisk perspektiv Den kommende sundhedsplan i et psykiatrisk perspektiv Oplæg ved psykiatri- og socialdirektør Jacob Stengaard Madsen Udvalget for kvalitet, prioritering og sundhedsplan den 26. februar 2013 Psykiatriens

Læs mere

2. økonomi og aktivitetsrapportering 2013 Social og Specialundervisning Sammenfatning

2. økonomi og aktivitetsrapportering 2013 Social og Specialundervisning Sammenfatning 2. økonomi og aktivitetsrapportering 2013 Social og Specialundervisning Sammenfatning Der forventes 2 pct. lavere end budgetteret. Det er en forbedring på 1 pct.point i forhold til 1. rapportering 2013.

Læs mere

Regionsrådets redegørelse vedrørende aktivitetsbestemte tilskud mv 2013

Regionsrådets redegørelse vedrørende aktivitetsbestemte tilskud mv 2013 Dato: 4. september 2014 Brevid: 2372496 Regionsrådets redegørelse vedrørende aktivitetsbestemte tilskud mv 2013 1. Indledning Regionsrådet skal senest den 1. september 2014 afgive en redegørelse til ministeriet

Læs mere

Psykiatri- og socialområdet

Psykiatri- og socialområdet Regionshuset, Vejle 13. maj og 11. juni 2013 Psykiatri- og socialområdet 1 v/psykiatri- og socialdirektør Jacob Stengaard Madsen Psykiatri Ét sygehus med afdelinger og funktioner fordelt i Region Syddanmark

Læs mere

Kvartalsrapporten. pr. 31. marts Den samlede vurdering af sundhedsområdet. Region Midtjylland

Kvartalsrapporten. pr. 31. marts Den samlede vurdering af sundhedsområdet. Region Midtjylland Kvartalsrapporten pr. 31. marts 2013 Den samlede vurdering af sundhedsområdet Region Midtjylland 1. Den samlede vurdering af sundhedsområdet Indledning I forbindelse med kvartalsrapporteringen er der udarbejdet

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning Regeringen og Danske Regioner indgik den aftale om regionernes økonomi for 2009.

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning Regeringen og Danske Regioner indgik den aftale om regionernes økonomi for 2009. Dokumentnr. 37584/08 Kommunal medfinansiering 2009 Regeringen og Danske Regioner indgik den 14-06-2008 aftale om regionernes økonomi for 2009. Den kommunale medfinansiering er en af regionernes finansieringskilder

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2010 Udsendt juni 2010

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2010 Udsendt juni 2010 Aftale om regionernes økonomi i 2011 Regeringen og Danske Regioner indgik lørdag den 12. juni 2010 aftale om regionernes økonomi for 2011. Aftalen kan downloades på www.regioner.dk under økonomi. Aftalen

Læs mere

Operationer udgør en væsentlig del af sygehusenes aktivitet. Antallet af opererede er et samlet mål for udviklingen i denne aktivitet. 1.

Operationer udgør en væsentlig del af sygehusenes aktivitet. Antallet af opererede er et samlet mål for udviklingen i denne aktivitet. 1. Maj 21 Aktivitet i det somatiske sygehusvæsen Behandlingen af en patient på sygehus vil altid involvere ambulante besøg og/eller udskrivninger efter indlæggelse. Udviklingen i antal udskrivninger henholdsvis

Læs mere

Notat vedrørende revision af kvalitets- og servicemål

Notat vedrørende revision af kvalitets- og servicemål Notat vedrørende revision af kvalitets- og servicemål Den seneste revision af de regionale servicemål blev vedtaget af regionsrådet den 24. august 2011. Udviklinger såsom lovgivningsændringer og ændrede

Læs mere

Genbevillinger i 2013 inkl. ajourføring af allerede meddelte anlægsbevillinger

Genbevillinger i 2013 inkl. ajourføring af allerede meddelte anlægsbevillinger Område: Økonomi Afdeling: Økonomisk Sekretariat Journal nr.: 13/10473 Dato: 25. april 2013 Udarbejdet af: Grete Hansen E mail: Grete.Hansen@rsyd.dk Telefon: 76631658 Genbevillinger i 2013 inkl. ajourføring

Læs mere

Kapitel 3. Regionernes takststyringsmodeller

Kapitel 3. Regionernes takststyringsmodeller Kapitel 3. Regionernes takststyringsmodeller Takststyring er blevet brugt i regionerne fra første dag, regionerne overtog ansvaret for det danske sundhedsvæsen. Baggrunden var, at takststyring eksplicit

Læs mere

Prioriteringer i sundhedsvæsenet, hvilke visioner og mål har det nye regionsråd

Prioriteringer i sundhedsvæsenet, hvilke visioner og mål har det nye regionsråd Prioriteringer i sundhedsvæsenet, hvilke visioner og mål har det nye regionsråd OUH Talks 27. juni 2018 Stephanie Lose Regionsrådsformand Region Syddanmark 1 Udgangspunkt for Region Syddanmark Sundhedsvæsenet

Læs mere

Økonomisk vejledning 2017: Aftale om regionernes økonomi

Økonomisk vejledning 2017: Aftale om regionernes økonomi N O T A T 27-06-2016 Sag nr. 16/1332 Dokumentnr. 32066/16 Økonomisk vejledning 2017: Aftale om regionernes økonomi Regeringen og Danske Regioner indgik torsdag den 9. juni aftale om regionernes økonomi

Læs mere

Regionernes budgetter i 2010

Regionernes budgetter i 2010 Kapitel 2 11 Regionernes budgetter i 2010 Regionerne vedtog i september 2009 deres budgetter for 2010. Regionerne holdt sig for fjerde år i træk inden for det udgiftsniveau, der blev aftalt i økonomiaftalen

Læs mere

Regionsrådets redegørelse vedrørende aktivitetsbestemte tilskud mv. 2012

Regionsrådets redegørelse vedrørende aktivitetsbestemte tilskud mv. 2012 Dato: 3. september 2013 Brevid: 2140345 Regionsrådets redegørelse vedrørende aktivitetsbestemte tilskud mv. 2012 1. Indledning Regionsrådet skal senest den 1. september 2013 afgive en redegørelse til ministeriet

Læs mere

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2011 Udsendt juni 2011

Danske Regioner - Økonomisk Vejledning 2011 Udsendt juni 2011 Aftale om regionernes økonomi i 2012 Regeringen og Danske Regioner indgik torsdag den 2. juni 2011 aftale om regionernes økonomi for 2012. Aftalen kan downloades på www.regioner.dk under økonomi. Aftalen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Udviklingen i brugen af tvang

Udviklingen i brugen af tvang Område: Administrationen Udarbejdet af: Lotte Østergaard Kristensen Afdeling: Planlægning E mail: Lotte.Ostergaard.Kristensen@rsyd.dk Journal nr.: 11/31737 Telefon: 9944492 Dato: 16. januar 214 Notat Udviklingen

Læs mere

Ny model for kommunal medfinansiering. Sundhedskoordinationsudvalget 27. juni 2018

Ny model for kommunal medfinansiering. Sundhedskoordinationsudvalget 27. juni 2018 Ny model for kommunal medfinansiering Sundhedskoordinationsudvalget 27. juni 2018 1 Baggrund Kommunal medfinansiering blev indført i 2007 for at give kommunerne et større (økonomisk) incitament til at

Læs mere

Udvalget vedr. kvalitet, prioritering og sundhedsplan 28. maj 2013

Udvalget vedr. kvalitet, prioritering og sundhedsplan 28. maj 2013 28. maj 13 Kvalitetsmål 4b: Tildelt kontaktperson, Tærskelværdi 95% Patienter skal have tilbudt en kontaktperson, hvis behandlingsforløbet strækker sig over mere end to dage. Tildeling af kontaktperson

Læs mere

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009

Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009 Kapitel 2. Regionernes budgetter for 2009 I efteråret 2008 vedtog regionsrådene budgetterne for 2009. Budgetterne ligger for tredje år i træk inden for den aftalte udgiftsramme med regeringen. Budgetterne

Læs mere

Regionsrådets redegørelse vedrørende aktivitetsbestemte tilskud mv. 2014

Regionsrådets redegørelse vedrørende aktivitetsbestemte tilskud mv. 2014 Dato: 29. juli 2015 Brevid: 2569900 Regionsrådets redegørelse vedrørende aktivitetsbestemte tilskud mv. 2014 1. Indledning Regionsrådet skal senest den 1. september 2015 afgive en redegørelse til ministeriet

Læs mere

Aktivitetsbestemt medfinansiering

Aktivitetsbestemt medfinansiering Aktivitetsbestemt medfinansiering Dette er et notat om den aktivitetsbestemte medfinansiering (kommunale medfinansiering). Der anvendes de senest tilgængelige data for udviklingen i aktiviteterne i Dragør

Læs mere

Aftale om decentral økonomi for overenskomsten mellem RLTN og PLO version 2.0

Aftale om decentral økonomi for overenskomsten mellem RLTN og PLO version 2.0 NOTAT Aftale om decentral økonomi for overenskomsten mellem RLTN og PLO version 2.0 Overenskomsten indgået mellem PLO og RLTN giver mulighed for decentralisering af sygebesøg og samtaleterapi svarende

Læs mere

Kommunal medfinansiering 2014

Kommunal medfinansiering 2014 Kommunal medfinansiering 2014 Denne analyse har til formål at skabe overblik over sammensætning og udvikling i medfinansieringsudgifterne i Rebild Kommune. Udfordringerne gennemgås, og det analyseres,

Læs mere

Indsatsområder på sundhedsområdet for 2019

Indsatsområder på sundhedsområdet for 2019 Indsatsområder på sundhedsområdet for 2019 Sundhedsbrugerrådet 6. september 2018 1 Baggrund regionsrådets udvælgelse af indsatsområder på sundhedsområdet September 2017: Regionsrådet vedtager ny sundhedsplan.

Læs mere

3. Økonomi - og aktivitetsrapportering 2016

3. Økonomi - og aktivitetsrapportering 2016 Område: Økonomi Udarbejdet af: Klaus.B.Andersen /Hanne.D.Larsen Afdeling: Sundhedsøkonomi E-mail: Hanne.D. Larsen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: 16/35020 Telefon: 76631463 Dato: 23. november 2016 3.

Læs mere

Kommunal medfinansiering

Kommunal medfinansiering Kommunal medfinansiering SKU d. 8. februar 2019 v. specialkonsulent Morten Jessen-Hansen, Aabenraa Kommune Indhold Kort introduktion til medfinansiering Sundheds- og Ældreministeriets analyse: Aktivitetsudvikling

Læs mere

Udrednings- og behandlingsret i børne- og ungdomspsykiatrien

Udrednings- og behandlingsret i børne- og ungdomspsykiatrien Journal nr.: 08/14743 Dato: 21. oktober 2009 Udarbejdet af: Berit Matzen E-mail: Berit.Matzen@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 76646072 Notat Udrednings- og behandlingsret i børne- og ungdomspsykiatrien

Læs mere

Danske Regioners Budgetvejledning 2007 Udsendt

Danske Regioners Budgetvejledning 2007 Udsendt Økonomisk politik Den statslige aktivitetsafhængige pulje i 2007 Regeringen og Danske Regioner indgik den 10-06-2006 aftale om regionernes økonomi i 2007. Hovedlinierne i aftalen er beskrevet i budgetvejledningspunktet

Læs mere

Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2016 for bevillingsramme: Sundhed og forebyggelse

Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2016 for bevillingsramme: Sundhed og forebyggelse SOCIAL OG SUNDHED Dato: 12. oktober 2016 Tlf. dir.: 4477 3428 E-mail: tgl@balk.dk Kontakt: Tina Gleerup Sagsid: 00.30.14-G01-10-16 Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2016 for bevillingsramme:

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. april 2017

Budgetkontrol pr. 1. april 2017 Budgetkontrol pr. 1. april 2017 Politikområde Sundhed i 1.000 kr. Korrigeret budget * Forbrug 31/3 Forventet regnskab Afvigelse i 2017 Udenfor selvforvaltning 1 Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundheds-

Læs mere

Anden økonomi og aktivitetsrapportering for 2011

Anden økonomi og aktivitetsrapportering for 2011 Anden økonomi og aktivitetsrapportering for 2011 1. Sammenfatning I dette notat sammenfattes forventninger vedr. aktivitet og økonomi for regionens aktivitetsområder. Mere fyldestgørende oplysninger findes

Læs mere

Økonomisk vejledning 2018: Aftale om regionernes økonomi

Økonomisk vejledning 2018: Aftale om regionernes økonomi NOTAT Økonomisk vejledning 2018: Aftale om regionernes økonomi 07-07-2017 EMN-2017-03127 1070218 Sanne Nørgaard Laursen Regeringen og Danske Regioner indgik tirsdag den 6. juni aftale om regionernes økonomi

Læs mere

I afsnit 2 gennemgås forslag til driftsbudget 2013 for Sundhed, dvs. Somatik, Psykiatri og Sygesikring.

I afsnit 2 gennemgås forslag til driftsbudget 2013 for Sundhed, dvs. Somatik, Psykiatri og Sygesikring. Område: Økonomi Udarbejdet af: Klaus Andersen Afdeling: Sundhedsøkonomi E mail: Klaus.B.Andersen@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631653 Dato: 31. august 2012 Budget 2013 Sundhed Sidepapir til

Læs mere

Data fra monitorering af udrednings- og behandlingsretten for psykiatriske patienter, 3. kvartal 2015

Data fra monitorering af udrednings- og behandlingsretten for psykiatriske patienter, 3. kvartal 2015 Sundheds- og Ældreministeriet Dato: 3. december 15 Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 3. kvartal 15 Data fra monitorering af udrednings- og behandlingsretten for psykiatriske patienter,

Læs mere

Kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2013

Kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2013 Region Sjælland Koncernøkonomi Enheden for Analyse og Afregning 24. september 2013 Kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2013 Den kommunale medfinansiering

Læs mere

1. økonomirapport 2017

1. økonomirapport 2017 Koncerndirektionen 1. økonomirapport 2017 Koncerndirektør Jens Gordon Clausen Forretningsudvalget den 4. april 2017 1 Hovedbudskaber 2 Overordnet resultat 3 Overordnet resultat I 1. økonomirapport mindreforbrug

Læs mere

Data fra monitorering af udrednings- og behandlingsretten for patienter med psykiske lidelser, 4. kvartal 2015

Data fra monitorering af udrednings- og behandlingsretten for patienter med psykiske lidelser, 4. kvartal 2015 Sundheds- og Ældreministeriet Dato: 11. marts 16 Faktaark: Hurtig udredning og behandling til tiden, 4. kvartal 15 Data fra monitorering af udrednings- og behandlingsretten for patienter med psykiske lidelser,

Læs mere

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven Området omfatter Kommunal af sundhedsvæsenet Sundhedsfremme og forebyggelse Tidlig opsporing Etablering af sundhedsfremmende og forebyggende tiltag Patientuddannelse, herunder generelle og på tværs af

Læs mere

De nationale indikatorer fordelt på sygehus niveau

De nationale indikatorer fordelt på sygehus niveau De nationale indikatorer fordelt på sygehus niveau De 8 nationale mål og tilhørende indikatorer 2 Resultaterne fra den første status rapport 3 Resultaterne fra den første status rapport (fortsat 4 Region

Læs mere

Udviklingen i brugen af tvang

Udviklingen i brugen af tvang Område: Administrationen Udarbejdet af: Lotte Østergaard Kristensen Afdeling: Planlægning E mail: Lotte.Ostergaard.Kristensen@rsyd.dk Journal nr.: 11/31737 Telefon: 9944492 Dato: 25. april 214 Notat Udviklingen

Læs mere

Uddrag: Aftale om regionernes økonomi for 2014

Uddrag: Aftale om regionernes økonomi for 2014 Regeringen Danske Regioner Uddrag: Aftale om regionernes økonomi for 2014 Nyt kapitel 4. juni 2014 God økonomistyring på sygehusene og opfølgning Som opfølgning på aftalen om regionernes økonomi for 2013

Læs mere

Regionernes takststyringsmodeller

Regionernes takststyringsmodeller Apendiks 119 Regionernes takststyringsmodeller Regionsrådene styrer produktionen på sygehusene gennem de vedtagne takststyringsmodeller. Modellerne er grundlæggende konstrueret ens, men har forskellige

Læs mere

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet

Kvalitet. Kapitel til sundhedsplan kvalitet Dato: 4. september 2015 Brevid: 2596265 Kapitel til sundhedsplan kvalitet Læsevejledning Den følgende tekst skal efterfølgende bygges op på regionens hjemme-side, hvor faktabokse og links til andre hjemmesider

Læs mere

Værdi for borgeren 2015 Psykiatrien Region Sjælland.

Værdi for borgeren 2015 Psykiatrien Region Sjælland. 12. januar 2015 Værdi for borgeren 2015 Psykiatrien Region Sjælland. Region Sjælland vil kontinuerligt forbedre og udvikle regionens ydelser, så borgerne både nu og i fremtiden sikres en høj kvalitet,

Læs mere

BUDGET Forbrugsudvikling, Sundhedsområdet (incl. administration) samt udvikling i politiske målsætninger

BUDGET Forbrugsudvikling, Sundhedsområdet (incl. administration) samt udvikling i politiske målsætninger BUDGET 2020 12. Forbrugsudvikling, Sundhedsområdet (incl. administration) samt udvikling i politiske målsætninger Regionsrådets budgetkonference den 17. og 18. september, 2019 INDHOLD Udvikling i hospitalernes

Læs mere

På disse områder er der for 2016 budgetteret på baggrund af de kendte forudsætninger som f.eks. aktivitetsvækst, overenskomster(tandlæger) m.m.

På disse områder er der for 2016 budgetteret på baggrund af de kendte forudsætninger som f.eks. aktivitetsvækst, overenskomster(tandlæger) m.m. Dato: 17. maj 2016 Brevid: 2963538 Opfølgning på Økonomi- og handlingsplan 2016-2018 I Økonomi og handlingsplanen indgår en række budgetinitiativer, der blev fastlagt i forbindelse med budgetlægningen

Læs mere

Revision af psykiatriplan samt psykiatriens målbilleder status på implementeringen pr. 1. maj 2014

Revision af psykiatriplan samt psykiatriens målbilleder status på implementeringen pr. 1. maj 2014 Journal nr.: 12/12917 Dato: 19. maj 2014 Udarbejdet af: Heidi Hougaard E mail: Heidi.Hougaard@rsyd.dk Telefon: 29 27 69 46 Notat Revision af psykiatriplan samt psykiatriens målbilleder status på implementeringen

Læs mere

Udrednings- og behandlingsret i børne- og ungdomspsykiatrien

Udrednings- og behandlingsret i børne- og ungdomspsykiatrien Journal nr.: 08/14743 Dato: 3. december 2009 Udarbejdet af: Berit Matzen E-mail: Berit.Matzen@psyk.regionsyddanmark.dk Telefon: 76646072 Notat Udrednings- og behandlingsret i børne- og ungdomspsykiatrien

Læs mere

Kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2013

Kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2013 Region Sjælland Koncernøkonomi Enheden for Analyse og Afregning 25. juni 2013 Kvartalsprognose for kommunernes samlede udgifter til kommunal medfinansiering og finansiering i 2013 Den kommunale medfinansiering

Læs mere

Kommunal medfinansiering 2013

Kommunal medfinansiering 2013 Side 1 Kommunal medfinansiering 2013 Regeringen og Danske Regioner indgik den 9. juni 2012 aftale om regionernes økonomi for 2013. Den 1. januar 2012 trådte den nye ordning for kommunal medfinansiering

Læs mere

Redegørelse vedr. FAM

Redegørelse vedr. FAM Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: 13/5535 Dato: 14. maj 2013 Udarbejdet af: Mette Nygaard E-mail: Mette.Nygaard@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631250 Notat Redegørelse

Læs mere

Aktivitetspuljen 2018

Aktivitetspuljen 2018 NOTAT Aktivitetspuljen 2018 07-07-2017 EMN-2017-02702 1060187 Thomas Ljungberg Jørgensen Regeringen og Danske Regioner indgik den 6. juni 2017 aftale om regionernes økonomi for 2018 (ØA18). Principperne

Læs mere

Regionsrådets redegørelse vedrørende aktivitetsbestemte tilskud mv

Regionsrådets redegørelse vedrørende aktivitetsbestemte tilskud mv Dato: 2. august 2016 Brevid: 3014737 Regionsrådets redegørelse vedrørende aktivitetsbestemte tilskud mv. 2015. 1. Indledning Regionsrådet skal senest den 1. september 2016 afgive en redegørelse til Sundheds

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Der henvises med overskrifterne nedenfor til overskriften for det fremsatte spørgsmål.

Der henvises med overskrifterne nedenfor til overskriften for det fremsatte spørgsmål. Opgang A Afsnit 1. sal Center for Økonomi Budget og Byggestyring Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Telefon 38 66 50 00 Fax 38 66 58 50 Mail oekonomi@regionh.dk Web www.regionh.dk Dato: 30. august 2016 Spørgsmål

Læs mere

Benchmarking af psykiatrien 2011 Region Nordjylland set i forhold til tallene fra de øvrige regioner

Benchmarking af psykiatrien 2011 Region Nordjylland set i forhold til tallene fra de øvrige regioner Benchmarking af psykiatrien 2011 Region Nordjylland set i forhold til tallene fra de øvrige regioner Danske Regioner laver årligt en benchmarkinganalyse, hvor psykiatrien i regionerne sammenlignes på udvalgte

Læs mere

Kommunal medfinansiering

Kommunal medfinansiering Område: Økonomi Afdeling: Sundhedsøkonomi Journal nr.: Dato: 5. november 2012 Udarbejdet af: Diane Dreyer Pedersen E mail: Diane.Pedersen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631421 Notat Kommunal medfinansiering

Læs mere

Aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi blev indgået i juni måned.

Aftale mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi blev indgået i juni måned. N O T A T Aftale om regionernes økonomi i 2016 Regeringen og Danske Regioner indgik torsdag den 20. august aftale om regionernes økonomi for 2015. Aftalen kan findes her: http://regioner.dk/- oe-konomi/-oekonomiaftaler/~/media/e0d316c40ebf40fe84ac3ba393252319.ashx

Læs mere

Afrapportering af udvalgte målbilleder og indikatorer til Regionsrådet i Region Syddanmark

Afrapportering af udvalgte målbilleder og indikatorer til Regionsrådet i Region Syddanmark Område: Sundhedsplanlægning Afdeling: Sundhedsplanlægning Journal nr.: 16/37199 Dato: 3. maj 2017 Udarbejdet af: Ulrich Jensen E-mail: uje@rsyd.dk Telefon: 76631111 Afrapportering af udvalgte målbilleder

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2017

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2017 Budgetkontrol pr. 1. oktober 2017 Politikområde Sundhed i 1.000 kr. Korrigeret budget * Forbrug 31/8 Forventet regnskab Afvigelse i 2017 Udenfor selvforvaltning 1 Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundheds-

Læs mere

Redegørelse for status i Region Syddanmarks ift. fokusområderne i regeringens psykiatriudvalg

Redegørelse for status i Region Syddanmarks ift. fokusområderne i regeringens psykiatriudvalg Område: Psykiatri og Socialstaben Afdeling: Psykiatri og Socialstaben Journal nr.: Dato: 18. november 2013 Redegørelse for status i Region Syddanmarks ift. fokusområderne i regeringens psykiatriudvalg

Læs mere

Emne: Endeligt regnskab 2007 for Region Hovedstaden og Revisionsberetning 2007

Emne: Endeligt regnskab 2007 for Region Hovedstaden og Revisionsberetning 2007 REGION HOVEDSTADEN Regionsrådets møde den 23. september 2008 Sag nr. 1 Emne: Endeligt regnskab 2007 for Region Hovedstaden og Revisionsberetning 2007 Bilag 14 (Notat af 12. september 2008 om Region Hovedstadens

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. Redegørelsen skal revideres og påtegnes af regionens revisor.

NOTAT. 1. Indledning. Redegørelsen skal revideres og påtegnes af regionens revisor. NOTAT Dato: 1. juni 2017 Sagsnummer: Regionsrådets redegørelse vedrørende aktivitetsbestemte tilskud mv. 2016 Koncern Økonomi Alléen 15 4180 Sorø Tlf.: 57 87 51 02 lj@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk

Læs mere

Sundhed: Styrkende fokus på kvalitet jf. økonomiaftaler mellem Regeringen og Danske Regioner

Sundhed: Styrkende fokus på kvalitet jf. økonomiaftaler mellem Regeringen og Danske Regioner Sundhed: Styrkende fokus på kvalitet jf. økonomiaftaler mellem Regeringen og Danske Regioner Gennem økonomiaftalerne mellem Regeringen og Danske Regioner indgår Region Syddanmark i arbejde og målsætninger

Læs mere

Regionshuset, Vejle 13. maj og 11. juni Sundhedsområdet. v/sundhedsdirektør Jens Elkjær

Regionshuset, Vejle 13. maj og 11. juni Sundhedsområdet. v/sundhedsdirektør Jens Elkjær Regionshuset, Vejle 13. maj og 11. juni 2013 Sundhedsområdet v/sundhedsdirektør Jens Elkjær Disposition: Præsentation af sundhedsvæsenet Vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Struktur og rammer

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Monitorering af sundhedsområdet

Monitorering af sundhedsområdet Område: Sundhedsområdet Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Journal nr.: 12/19460 Dato: 5. december 2012 Udarbejdet af: Judith Olsen E-mail: Judith.Olsen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631349 Notat

Læs mere

Forslag til indsatsområder på sundhedsområdet i 2018.

Forslag til indsatsområder på sundhedsområdet i 2018. Forslag til indsatsområder på sundhedsområdet i 2018. (31/10 2017 uj/ak) I forbindelse med vedtagelsen af en ny sundhedsplan for i efteråret 2017, er der udarbejdet et notat med forslag til indsatsområder

Læs mere

Redegørelse for aktivitetsafhængige tilskud 2017

Redegørelse for aktivitetsafhængige tilskud 2017 Redegørelse for aktivitetsafhængige tilskud 2017 Region Midtjylland Koncernøkonomi 25. april 2018 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund... 3 2. Resume... 3 3. Aktivitetsafhængige tilskud... 4 Administration

Læs mere

Notat Input om Region Syddanmarks resultater og arbejde med patientsikkerheds og kvalitetsindsatser

Notat Input om Region Syddanmarks resultater og arbejde med patientsikkerheds og kvalitetsindsatser Område: Sundhedsområdet Afdeling: Center for Kvalitet, Sundhedssamarbejde og Kvalitet Journal nr.: 11/32645 Dato: 5. december 2013 Udarbejdet af: Inge Pedersen, Allan Vejlgaard Jensen E mail: Inge.pedersen@rsyd.dk,

Læs mere