Fremtidig struktur på dagtilbuds- og skoleområdet KICK-OFF FOR ARBEJDSGRUPPERNE DEN 2. MAJ 2016

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fremtidig struktur på dagtilbuds- og skoleområdet KICK-OFF FOR ARBEJDSGRUPPERNE DEN 2. MAJ 2016"

Transkript

1 Fremtidig struktur på dagtilbuds- og skoleområdet KICK-OFF FOR ARBEJDSGRUPPERNE DEN 2. MAJ 2016

2 Program Velkomst og baggrund for strukturdrøftelser v. Udvalgsformand Per Rask Jensen Arbejdsgruppernes kommissorium v. Projektleder Signe Kold PAUSE Erfaringer fra andre kommuner v. Konsulent Bente Sloth Styregruppens opfordring til arbejdsgrupperne v. Udvalgsmedlem Stig Leerbeck Minimøde i arbejdsgruppen v. Gruppeformænd Afslutning v. Udvalgsformand Per Rask Jensen

3 Baggrund for strukturdrøftelser v. Per Rask Jensen

4 Det faldende fødselstal/børnetal/elevtal Fødselstallet er faldet med 38 % fra 2000 til Elevtallet er fra 2012 til 2013 faldet med 168 elever. Faldet i antal børn fordeler sig ujævnt i vores kommune flere børnehaver kommer til at mangle børn og tilsvarende med skolerne, hvis vi ser ud i fremtiden. Byrådet er bekymret for, hvad det betyder for kvaliteten og økonomien.

5 Den brændende platform Børnetallet falder og falder Daginstitutioner under minimumstallet og flere bliver små Valgmulighed mellem forskellige dagtilbudstyper Folkeskolereformen: nye krav til faglighed og lokaleindretning Skolerne har et stort renoveringsefterslæb Udgifter til rammer fylder mere og færre midler til indhold Økonomisk pres Dagtilbud og skoler er forbundne kar Rekruttering Socio-økonomi

6 Byrådets brændende ambition! Målet er at opnå et driftsrationale på 20 mio.kr. og at geninvestere de 10 mio. kr. i øget kvalitet og anvende de øvrige 10 mio. kr. til bygningsvedligehold Det betyder, at vi går efter at spare 20 mio. kr. på driften af dagtilbud og skoler og bruge den ene halvdel på øget kvalitet og den anden på bygningsvedligehold.

7 Facts på dagtilbudsområdet Pengene følger stort set barnet Privat dagpleje: kr. Puljeordninger: kr. Kommunal dagpleje: kr. Private institutioner: Vuggestueplads: kr. Børnehaveplads: kr. Kommunale institutioner: Vuggestueplads/0-2 årsplads: kr. Børnehaveplads: kr. En tomplads koster, når vi kommer under 35 enheder kr. Ved at nedlægge en børnehave spares ca kr. (ved fællesledet institution)

8 Facts på skoleområdet En klasse koster gennemsnitligt kr. i den nuværende tildelingsmodel Tildelingsmodellen består af en grundtildeling, elevtalstildeling og en klassetildeling kan laves i forskellige variationer under hensyntagen til strukturen (ensartede skolestørrelse eller stor variation kræver forskellige tildelingsmodeller Lovgivningen giver mulighed for at underviser 3 årgange sammen m. max 28 elever i alt En grundskole koster ca. 2 mio. kr. at i start-op-driftsudgifter Tildelingsmodellen/klassedannelsen i et skoledistrikt afgør om det er billigere at drive en lille folkeskole end at lukke og give plads til en friskole (Skovlund-eksemplet: ca. 1 mio. besparelse i indeværende skoleår). Udgiften til en folkeskoleelev er kr., mens kommunens udgift til en friskoleelev er kr. Gøres en grundskole til en filialskole spares kr. på ledelse i den nuværende tildelingsmodel Laves en børneby estimeres, at der kan spares på fællesledelse på dagtilbudsområdet svarende til kr., hvis der laves børneby i hele det fællesledede dagtilbud Skoledistrikter har historisk set ligget fast i Varde kommune og ikke været i anvendelse som styringsredskab

9 Plan for processen (Masterplanen) Marts 2016: møder m. interessenterne April 2016: nedsættelse af arbejdsgrupper Maj august 2016: arbejdsgrupperne arbejder September 2016: udvælgelse af, hvad der skal konsekvensbeskrives November 2016: beslutning om, hvad der sendes i høring Februar 2017: beslutning om ny struktur August 2018: ny struktur træder i kraft.

10 Arbejdsgruppernes opgave Foreslå scenarier til en samlet fremtidig struktur for dagtilbuds- og skoleområdet. Arbejdsgruppens oplæg skal indeholde forslag til opnåelse af driftsbesparelser samtidig med, at der fortsat satses på kvalitet og bæredygtige sociale fællesskaber for børn og unge i kommunen.

11 Arbejdsgruppernes kommissorium v. Signe Aaskov Kold

12 Arbejdsgruppens sammensætning - 5 arbejdsgrupper. - Repræsentanter fra bestyrelser, FOA, BUPL, Varde Lærerkreds, Udviklingsrådene samt dagtilbuds- og skoleledere. - En formand og en tovholder.

13 Arbejdsgruppens tid - Arbejder i maj, juni og august Fremlægger arbejde i september Omkring 20 timer inklusiv møder, workshops og forberedelse - I bestemmer møde- & arbejdsform

14 Arbejdsgruppernes opgave Forslag til en samlet fremtidig struktur på børne- og ungeområdet.

15 Arbejdsgruppernes overordnede opgave Forslag til en samlet fremtidig struktur på børne- og ungeområdet. I alle forslag bør følgende forhold indtænkes : Relevant anvendelse af bygningsmassen Pædagogisk-faglig kvalitet Inklusion og specialtilbud Transport Sammenhængen til fritidslivet/lokalområdet Skoledistrikter Socioøkonomi Organisatorisk kvalitet (ledelsesstruktur, medarbejderkompetencer, arbejdsmiljø) Tildelingsmodeller

16 Arbejdsgruppernes særlige fokusområde Struktur for: Dagtilbudsområdet Grundskoleområdet (0.-6. klasse) Overbygningen (7.-9. klasse) Specialtilbud (specialklasser og specialbørnehave m.v.) To-sprogs-området (organisering af dansk som andet sprog). Arbejdsgruppens fokusområde bør indgå som et særligt belyst delelement i arbejdsgruppernes samlede beskrivelse af forslag til ny skole- og dagtilbudsstruktur.

17 Fordeling af særlige fokusområder Arbejdsgruppe 1 (Inga Holm): Specialtilbud (specialklasser og specialbørnehave m.v.) Arbejdsgruppe 2 (Marianne Morsing): Dagtilbudsområdet Arbejdsgruppe 3 (Kenneth Bjerre): To-sprogs-området (organisering af dansk som andet sprog) Arbejdsgruppe 4 (Ditte Nørskov): Grundskoleområdet (0.-6. klasse) Arbejdsgruppe 5 (Lene Jeppesen): Overbygningen (7.-9. klasse) Arbejdsgruppens fokusområde bør indgå som et særligt belyst delelement i arbejdsgruppernes samlede beskrivelse af forslag til ny skole- og dagtilbudsstruktur.

18 Arbejdsgruppens økonomiske opgave Målet er at opnå et driftsrationale på 20 mio.kr. og at geninvestere de 10 mio. kr. i øget kvalitet og anvende de øvrige 10 mio. kr. til bygningsvedligehold Det betyder, at ambitionen er, at spare 20 mio. kr. på driften af dagtilbud og skoler og bruge den ene halvdel på øget kvalitet og den anden på bygningsvedligehold.

19 Ønske til arbejdsgrupperne Tænk ud af boksen! Kreativitet og dynamik i grupperne

20 Kreativitet og dynamik i grupperne Det er okay med uenigheder! Hvis der kommer diskussioner, så har I fat i det, som I har fået i opdrag. Formanden trækker af ved uenigheder der skal ikke nødvendigvis arbejdes efter konsensus, da vi dermed risikerer at gå efter laveste fællesnævner. I har fået en opgave. Man bidrager med at lægge sin hjerne i arbejdet. Herudover er man fri og står ikke til ansvar for arbejdsgruppens forslag. Man skal ikke cleare arbejdsgruppens forslag med sit bagland. Det er ikke et succeskriterium, at arbejdsgruppens ideer skal vedtages. Det er et succeskriterium, at bidrage til at byrådet inspireres i forhold til fremtidig struktur på børne- og ungeområdet.

21 Arbejdsgruppernes strukturforslag Foreslå et SAMLET strukturscenarium Tydeliggør argumentationen for jeres forslag svar på hvorfor netop denne struktur? Tænk gerne kreativt, dynamisk mv. Vær bevidst om, at forslaget skal muliggøre fremadrettet øget kvalitet i skoler og dagtilbud for alle børn og unge i Varde Kommune

22 Arbejdsgruppens leverancer Det forventes, at hver arbejdsgruppe fremlægger deres arbejde skriftligt på maksimalt 10 A4 sider i september Scenariet skal basere sig på Børn og Ungepolitikken og visionsstrategien for henholdsvis dagtilbud og skole. Fremlægge foreslåede strukturscenarium på et styregruppemøde samt eventuelt på et fælles temamøde.

23 Materiale til arbejdsgrupperne Opsamling og powerpoint fra interessentmøderne i marts 2016 Oversigt over afstand til skoler, for de elever, der har længst. Fødselstal samt oversigt over elevantal på skoler i 2015/16 og 2020/21 Præsentation af eksempler fra andre kommuners strukturændringer Forskningsoversigt vedr. kvalitet i skole og dagtilbud Pædagogisk og teknisk vurdering af skoler (medio maj) og dagtilbuds bygninger (medio juni). Befolkningsprognose (medio maj 2016) Tildelingsmodeller og nuværende budget (via tovholder) Udgifter til transport (via tovholder)

24 Paneler Et panel af elevrådsrepræsentanter. Et panel af unge fra Ungerådet. Et panel af sundhedsfaglige og socialfaglige nøglemedarbejdere.

25 Paneler og indhentning af viden I kan desuden kontakte de fire råd under Kultur og Fritid via projektleder Signe Kold I må meget gerne invitere lokale fyrtårne eller grupper, hvis viden ikke er repræsenteret i jeres gruppe mv. med til et af jeres møder

26 Paneler Sparring med panel af elevrådsrepræsentanter og Ungerådet er muligt: mandag den 20. juni kl (Rådhuset) Koordiner i arbejdsgrupperne, hvem der deltager og meld jer til på siko@varde.dk senest d. 15. juni 2016.

27 Kontakt til paneler mv. Kontakt til paneler, spørgsmål mv. går via gruppeformand eller tovholder til projektleder Signe Kold, der herefter formidler svar.

28 Formandens opgave v. Ditte Nørskov - Mødeleder - Sikre fremdrift og retning for gruppens arbejde - Sparring og videndeling med andre grupper

29 Tovholderens opgave v. Ole Holdgaard - Sekretær Praktisk vidensperson for arbejdsgruppen Sparring og videndeling med andre grupper Kontakt til projektleder

30 Yderligere arbejdsgrupper 1. En gruppe tilrettelægger, hvordan der kan gives mulighed for at drøfte de forskellige strukturforslag i september En gruppe af folk fra udviklingsrådene arbejder med, hvordan kvalitet i skoler og dagtilbud kan udvikles i sammenhæng med lokalsamfundenes vækst og bosætning. 3. En gruppe for teknikaliteter (beregninger på løn, overenskomster, ledelsesstruktur afvejet med gældende lovgivning osv.) bistår med belysning af diverse emner.

31 PAUSE

32 Erfaringer fra andre kommuner v. Bente Sloth

33 Tænk ud af boksen Inspiration Arbejdsgrupper, strukturproces Ny struktur, dagtilbud og skoler

34 Ny struktur - dagtilbud og skoler

35 Lolland Kommune, dagtilbud Den nye dagtilbudsstruktur består af 3 områder: Nakskov: 6 dagtilbud og dagpleje. Ledelse: Ny områdekoordinator og teamleder for dagplejen Maribo: 5 dagtilbud og dagpleje. Ledelse: Ny områdekoordinator og teamleder for dagplejen Midt-land: 8 dagtilbud og dagpleje. Ledelse: Ny områdekoordinator og teamleder for dagplejen Teamlederfunktionen for dagplejen i Nakskov og Midt-land områderne varetages af samme person. På hver institution er der et forældrekontaktråd. Hvert område har en fælles forældrebestyrelse med direkte repræsentation fra forældrekontaktrådene. Områdekoordinatoren bliver forældrebestyrelsernes sekretær og ansvarlig for at lede bestyrelsens beslutninger ud i netværket.

36 Morsø Kommune, dagtilbud og skole I udgangspunktet bevares eksisterende folkeskoler som selvstændige enheder. Strukturen gælder fra august 2015 Det betyder, at der på: Øster Jølby Skole = Daginstitution fra 0-6 år og en skole fra klasse M.C. Holms Skole = Daginstitution fra 0-6 år og en skole fra klasse Dueholmskolen = Skole fra 4.-6.klasse og overbygningen samles fra hele Mors Sydmors Skole = Daginstitution og skole klasse

37 Hjørring Kommune, dagtilbud Strukturen på 0-2 års området omlægges i alle anvisningsdistrikter uden for kommunens fire største byer Dagpleje og vuggestuegrupper fastholdes i anvisningsdistrikterne for de fire største byer. For Hjørring by udgør de tre anvisningsdistrikter ét samlet anvisningsdistrikt på 0-2 års området. Det kommunale tilbud i de mindste byer og i yderområderne fremover vil være en vuggestueplads

38 Sønderborg Kommune, dagtilbud Et dagtilbud/område indeholder 4 7 institutioner. Dagplejen er en institution i området Forslag til profiler: Scienceprofil, idrætsprofil, miljøprofil, kulturprofil, musikprofil, bevægelsesprofil, dramaprofil, innovativprofil, billedkunst og sundhedsprofil Profiler skal skabe retning, synlighed og udfordrende læringsmiljøer Der tilbydes op til 14% vuggestuepladser som en del af integrerede institutioner beregnet ud fra de samlede børnehavepladser i området

39 Sønderborg Kommune, dagtilbud

40 Sønderborg Kommune, dagtilbud

41 Norddjurs Kommune, dagtilbud og skole Norddjurs har succes med børnebyer med skole og børnehave under ét tag I Norddjurs Kommune er skoler og børnehaver samlet under ét tag. Det har vakt jubel hos foreninger, borgere og politikere. Men det kan også ende med at blive økonomisk uansvarligt Skoler og børnehaver har tidligere været adskilte enheder Nu er de under ét tag med én fælles ledelse i såkaldte børnebyer. Denne konstruktion har stor succes, fordi man blandt andet kan komme skolelukninger i landsbyerne til livs Borgmesteren: Landdistriktet fortsætter med at have både en skole og en daginstitution, og det giver nærhed og tryghed. Og skole og pasning giver synergi og en rød tråd Strukturen har betydet en nedgang fra 42 til ca. 16 aftaleenheder på skole- og dagtilbudsområdet. Fx bliver de nuværende 11 skoler (12 matrikler) til 5 selvstændige skoler (6 matrikler) Der vil kunne være nogle negative effekter, fx i form af længere transporttid for nogle elever, samt mindre lokal opbakning til de nye større skoler

42 Skoler

43 Fredericia Kommune, skoler Baggrunden for ændringen af skolestrukturen: Et opstået øget spænd mellem skolernes økonomi og de krav og forventninger, der stilles til skolerne En strukturanalyse viste, at kapaciteten ikke blev udnyttet optimalt, og elevprognosen tegnede et billede af, at flere skoler fremadrettet ville have færre elever i klasserne, mens andre ville have flere. Spændet mellem skolerne ville øges Principper for skolestrukturen: Skolen på flere matrikler fordi vi vil skabe pædagogisk-økonomisk bæredygtige enheder Basis- og overbygningsskoler fordi vi vil skabe optimale innovative, motiverende læringsmiljøer, der appellerer til alle børn og unge

44 Fredericia Kommune, skoler 14 skoler blev til 4 skoledistrikter. 3 af de oprindelige skoler blev nedlagt Større og mere specialiserede skoledistrikter i forhold til at undervise elever enten i indskoling/mellemtrin eller udskoling. Det betyder flere basisskoler og overbygningsskoler med 3 eller flere spor 1 overbygningsskole inden for hvert af de 4 distrikter, mens øvrige skoler er basisskoler (der er mellem 1 og 3 basisskoler inden for hvert distrikt) Det skaber et fundament for undervisning med linjefagslærere, undervisning gennem holddannelse på tværs af spor og klassetrin, udvikling af stærke faglige og pædagogiske miljøer for medarbejderne, flere valgmuligheder og fastholdelse af motivation hos elever i overbygningsskolerne

45 Fredericia Kommune, skoler Den nye skolestruktur skal skabe rammer og grundlag for en innovativ folkeskole, der: Sikrer et solidt fundament for fortsat pædagogisk udvikling, som fremmer alle elevers faglige niveau og sociale robusthed, så de alle gennemfører en ungdomsuddannelse Har fokus på at videreudvikle profil og linjekonceptet Ekskluderer væsentligt færre elever fra den almindelige folkeskole Skaber vilkår for bedre at udfordre alle elever Sikrer stærke faglige miljøer, som skal kunne tiltrække dygtige pædagoger og lærere Matcher vilkår og krav i det digitale samfund. IT skal blive et bærende element i at udvikle en ny skole, hvor fokus i højere grad flyttes fra undervisning til læring

46 Fredericia Kommune, skoler Dermed blev der etableret større og mere specialiserede skoledistrikter i forhold til at undervise elever enten i indskoling/mellemtrin eller udskoling En struktur med flere basisskoler og overbygningsskoler med 3 eller flere spor Én overbygningsskole inden for hvert af de 4 distrikter, mens øvrige skoler er basisskoler (dvs. at der er mellem 1 og 3 basisskoler inden for hvert distrikt) Så vidt muligt undervisning med linjefagslærere, brug af holddannelse på tværs af spor og klassetrin, udvikling af stærke faglige og pædagogiske miljøer for medarbejderne, flere valgmuligheder og fastholdelse af motivation hos elever i overbygningsskolerne

47 Fredericia Kommune, skoler Besparelsen omfatter klasseoptimering, 24 færre lærere, samt besparelse på bygninger Besparelse er på 16 mio. kr. Halvdelen reinvesteres på skoleområdet Øgede udgifter til befordring har været begrænset, da Fredericia kan betegnes som en bykommune og derfor tætbefolket. Dertil er der tildelt ekstra anlægsmidler Klassekvotienten er steget fra 21,5 til ca. 24

48 Silkeborg Kommune, skoler Der dannes ni skolefællesskaber Forslaget til en ny skolestruktur bygger på idéen om skolefællesskaber. Et skolefællesskab består af et antal af de nuværende skoler i et fællesskab - med én elevgruppe, én medarbejdergruppe, ét ledelsesteam, én bestyrelse, én økonomi og ét skoledistrikt.

49 Silkeborg Kommune, skoler Det betyder, at 27 selvstændige skoler etableres som 9 skolefællesskaber eller skoledistrikter For at imødekomme de ældste elevers forskellige interesser og forudsætninger og for at øge deres motivation, vil der i skolefællesskaber med flere elever pr. årgang kunne etableres undervisning i forskellige linjer eller faglige temaer for de ældste elever. I en ny struktur vil antallet af klasser pr. årgang i overbygningen i skolefællesskabet være mellem 3 og 7.

50 Silkeborg Kommune, skoler Skolefællesskaber vil øge muligheden for at holde driftsudgifterne på et realistisk niveau, selvom elevtallet falder Ved etablering af de 9 skolefælleskaber vil der i skoleåret 2020/21 ved optimalt udnyttet klassefordeling være mulighed for at samle eleverne i 400 klasser i stedet for 459 klasser. Dette svarer til 59 færre klasser og medfører knap 40 mio. kr. frigivne midler Kommunen forventer, at udgifter til befordring med den nye struktur vil stige, men vil ikke overstige genvinsten ved at reducere antallet af klasser

51 Næstved Kommune, skoler Den nye skolestruktur vil betyde, at antallet af skoledistrikter reduceres fra 17 til 6. Distrikterne sammensættes af mellem 2-4 skoler, afhængigt af skolernes størrelse og beliggenhed. Der bliver i alt 8 skoler med overbygning Der sker en omorganisering af ledelse og af de administrative medarbejdere

52 Næstved Kommune, skoler Overbygningseleverne samles på én matrikel i hvert distrikt. Klasseoptimeringen i overbygningen (så vidt muligt flere end 3 spor) skal medvirke til at løfte kvaliteten med mulighed for at etablere flere valgfag og valgmuligheder Ingen klasseoptimering i indskolingen og mellemtrinnet, da der er politisk ønske om at bevare skolerne i de små lokalsamfund. Det vurderes, at en klasseoptimering kan betyde forholdsvis høje udgifter til transport, hvis elever får længere til skole

53 Svendborg Kommune, skoler 19 skoler blev sammensat til 11 skoler. Strukturen indebar lukning af to skoler. I dag består strukturen af 5 skoler med én matrikel og 6 skoler med flere matrikler I Svendborg by blev oprettet én stor ungeskole, der optager elever fra 3 grundskoler - med 8 spor. Ungeskolen blev oprettet på en skole, hvor 55% af de daværende elever var tosprogede

54 Svendborg Kommune, skoler Besparelsen blev primært fundet ved klasseoptimering, og ved nedlæggelse af to bygninger De opnåede besparelse på ca mio. kr. Samtidig med besparelsen blev der investeret i fx idrætsklasser, hvor kl. havde 6 ugentlige idrætstimer Der blev fastholdt et højt ledelsesniveau Klassekvotienten er steget fra 19,2 til 21,3 elever. Det gennemsnitlige antal elever pr. skole er steget fra 278 til 480 elever.

55 Haderslev Kommune, skoler Oprettelse af 9 fællesskoler, hvoraf 7 fællesskoler er fordelt på to matrikler To skoler blev lukket De 9 skoler er fordelt inden for tre distrikter/områder. Der etableres ungemiljøer på i alt 4 skoler, heraf er to placeret på egen matrikel Besparelse opnået ved en bedre kapacitetsudnyttelse og omstrukturering i ledelsen Øgede omkostninger til kørsel for elever i overbygningen. Der blev udarbejdet nogle servicekriterier for skolekørsel, fx at der max. må anvendes 5 timer på kørsel over en uge. Der har desuden været mindre udgifter til indretning af skolerne.

56 Randers Kommune, skoler Antallet af skoler reduceres fra 24 til 19, idet 5 skoler nedlægges. Der etableres en overbygningsskole fra klassetrin. 6 skoler har klassetrin fra kl. og 10 skoler har klassetrin fra kl. Udskolingsmiljøer på færre skoler skal sikre langt flere muligheder for den enkelte unge, herunder en bred vifte af valgfag at vælge imellem Klassekvotienten stiger fra ca. 21,3 til 22,5.

57 Forslag fra Varde Kommunes elevrådsrepræsentant Opret flere campusser a la 10iCampus: Overbygnings-campus et eller flere Mellemtrins-campus flere De mindre elever bliver i lokalområdet i børnemiljøer

58 Hovedtræk på tværs af kommuner Baggrund og formål Der er både en økonomisk og en faglig/kvalitetsmæssig dagsorden i forhold til at omlægge skole og dagtilbudsstrukturen i kommunerne De fleste kommuner oplever faldende børnetal og møder krav og ønsker til nye faglige tiltag Det bærende formål er, at omstruktureringen skal understøtte skabelsen af bæredygtige enheder både økonomisk og fagligt Struktur Besparelserne opnås via børne/elev-optimering, omstrukturering af administration og ledelse samt lukning af enheder. Nogle kommuner geninvesterer besparelsen eller dele af besparelse I langt de fleste kommuner indebærer den nye skolestruktur færre og større skoledistrikter. Antallet af skoler varierer mellem 9 og 27 skoler inden sammenlægningen til mellem 4 og 9 efter sammenlægningen

59 Hovedtræk på tværs af kommuner fortsat Skoledistrikter efter sammenlægningen I nogle kommuner følger skoledistrikterne distrikterne på dagtilbudsområdet I de fleste kommuner har den seneste omlægning af skolestrukturen indebåret lukning af mellem 2 til 5 skoler I langt de fleste kommuner er der fokus på i forskelligt omfang at etablere særlige ungemiljøer med flere spor, herunder egentlige ungeskoler I nogle kommuner er det lykkes at undgå afskedigelser, idet reduktion i medarbejdere er sket ved naturlig fratrædelse Ledelse Nogle kommuner har fastholdt den eksisterende ledelseskraft, mens andre har reduceret antallet af ledere som led i besparelsen Flere kommuner peger på fordelen ved, at de nyudnævnte afdelingsledere placeres på skoler, som lederne ikke tidligere har stået i spidsen for. Det giver et boost både ledelsesmæssigt og fagligt. I én kommune fik medarbejderne mulighed for at ønske ansættelse på en anden skole/matrikel i forbindelse med omorganiseringen Det er vigtigt at finde de rette kompetencer til at udøve den strategiske ledelse (distriktsleder) og den pædagogiske ledelse (afdelingsleder) mv. I nogle kommuner sættes der særligt fokus på, gennem kompetenceudvikling, at klæde lederne på til at løfte opgaven omkring den pædagogiske ledelse Principperne for fordeling af eleverne inden for skoledistriktet vedrører primært nærmest afstand mellem hjem og skolematrikel samt søskende på skolematriklen

60 Tænk ud af boksen

61 Styregruppens opfordring til arbejdsgrupperne v. Stig Leerbeck

62 Hvad er vigtigt for styregruppen? Vi tager jeres forslag seriøst Inspirer os tænk kreativt og innovativt Jeres forslag kan sætte tanker i gang der måske kickstarter yderligere ideer til strukturer Hold jer ikke tilbage!

63 Første møde i arbejdsgruppen v. formand og tovholder

64 Første møde i arbejdsgruppen - Præsentationsrunde - Hvordan sikrer vi, at vi tænker ud af boksen? - Dato for første møde

65 Fælles tilgængeligt materiale Hjemmesiden opdateres løbende med relevant materiale: -uddannelse/fremtidens-dagtilbud-og-skole-ivarde-kommune.aspx

66 Løbende spørgsmål mv. Kontakt tovholder/formand Projektleder Signe Kold på

Borgermøder om oplæg til struktur i skoler og dagtilbud

Borgermøder om oplæg til struktur i skoler og dagtilbud Borgermøder om oplæg til struktur i skoler og dagtilbud November 2016 PROGRAM 18.30-18.35: Velkomst og præsentation af aftenens program v. Borgmester Erik Buhl 18.35-18.50: Den brændende platform og formålet

Læs mere

Fremtidens dagtilbud og skole. Masterplan for byrådets arbejde med de besluttede strukturdrøftelser

Fremtidens dagtilbud og skole. Masterplan for byrådets arbejde med de besluttede strukturdrøftelser Fremtidens dagtilbud og skole Fremtidens dagtilbud og skole Masterplan for byrådets arbejde med de besluttede strukturdrøftelser Masterplanen bidrager til at alle interessenter løbende kan få overblik

Læs mere

Skolestruktur erfaringer fra andre kommuner

Skolestruktur erfaringer fra andre kommuner Skolestruktur erfaringer fra andre kommuner Indledning I forbindelse med Børn- og Ungeudvalgets arbejde med at gennemføre et strukturtjek på børn- og ungeområdet, jf. aftalen for Budget 2016, udgør skolestrukturen

Læs mere

Opsamling på hovedtræk i strukturforslag

Opsamling på hovedtræk i strukturforslag Opsamling på hovedtræk i strukturforslag BILAG TIL TEMADRØFTELSEN 27/9 2016 Arbejdsgruppernes opgave Strukturarbejdsgrupperne har haft til opgave, at foreslå et strukturscenarium der skaber besparelse

Læs mere

Foreløbig rapport vedrørende analyse af organisering og struktur på skoleområdet

Foreløbig rapport vedrørende analyse af organisering og struktur på skoleområdet Foreløbig rapport vedrørende analyse af organisering og struktur på skoleområdet Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Fakta... 2 Mål... 2 Modeller... 3 Model 1... 3 Model 2... 4 Model 3... 5 Model 4...

Læs mere

Mulige skolemodeller i Greves fremtidige skolestruktur

Mulige skolemodeller i Greves fremtidige skolestruktur Mulige skolemodeller i Greves fremtidige skolestruktur Børne-og Ungeudvalget har slut maj og start juni afholdt dialogmøder med skolebestyrelserne i Midt, Nord og Syd om Greves fremtidige skolestruktur.

Læs mere

Skolefællesskaber og økonomi

Skolefællesskaber og økonomi Skolefællesskaber og økonomi Når elevtallet falder, bliver der færre penge til skolerne I Silkeborg Kommune bliver budgettet til skoleområdet tilpasset udviklingen i antallet af børn i skolealderen i kommunen.

Læs mere

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge?

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Debat om vores skoler og børnehuse Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg... 5 Børnehus og skole flytter

Læs mere

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen

Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen Bilag: Beslutning om at lægge skoleafdelinger sammen D. 22. oktober 2014, Børne- og ungesekretariatet Baggrund Byrådet besluttede med vedtagelsen af budget 2015 at iværksætte en proces med henblik på at

Læs mere

Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur.

Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur. HOLBÆK KOMMUNE FAGCENTER FOR LÆRING & TRIVSEL Dato: 23. januar 2018 Udkast til evalueringstemaer og tidsramme for evaluering af dagtilbuds- og skolestruktur. Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge

Læs mere

Udvikling af Børne- og Skoleområdet

Udvikling af Børne- og Skoleområdet ORIENTERING Dec 14 Udvikling af Børne- og Skoleområdet I 2015 igangsættes en proces, der skal belyse og bearbejde de kommende års udvikling på dagtilbuds-, skole- og ungeområdet. I denne orientering er

Læs mere

Forslag til ny skolestruktur Ballerup Kommune

Forslag til ny skolestruktur Ballerup Kommune Forslag til ny skolestruktur Ballerup Kommune 29. april 2014 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Baggrund... 3 Forslag: Fem distriktsskoler i Ballerup Kommune på ni matrikler... 5 Forslag til

Læs mere

Strukturanalyse. II Indhold og grundlag. II Scenarier. II Rapportindhold. Præsentation for Børne- og Skoleudvalget 5. maj Martin Kronika Fliess

Strukturanalyse. II Indhold og grundlag. II Scenarier. II Rapportindhold. Præsentation for Børne- og Skoleudvalget 5. maj Martin Kronika Fliess Strukturanalyse II Indhold og grundlag II Scenarier II Rapportindhold II Præsentation for Børne- og Skoleudvalget 5. maj 2014 Martin Kronika Fliess mkf@broendum-fliess.dk DAGSORDEN II 1. Kort om analyseindhold

Læs mere

Erfaringer og evidens udefra. Randers Kommune Laksetorvet 8900 Randers C www.randers.dk

Erfaringer og evidens udefra. Randers Kommune Laksetorvet 8900 Randers C www.randers.dk Erfaringer og evidens udefra Randers Kommune Laksetorvet 8900 Randers C www.randers.dk Opsummering: Hvorfor grundskoler og overbygningsskoler Skoler for elever fra 7. til 9. klassetrin: Flere unge skal

Læs mere

RAMMEN FOR OG MÅLET MED OMSTILLINGSGRUPPERNE ØKONOMISK OG FAGLIGT BÆREDYGTIGE BØRNEHUSE STØRRE OG BEDRE UDSKOLINGSMILJØER

RAMMEN FOR OG MÅLET MED OMSTILLINGSGRUPPERNE ØKONOMISK OG FAGLIGT BÆREDYGTIGE BØRNEHUSE STØRRE OG BEDRE UDSKOLINGSMILJØER RAMMEN FOR OG MÅLET MED OMSTILLINGSGRUPPERNE ØKONOMISK OG FAGLIGT BÆREDYGTIGE BØRNEHUSE STØRRE OG BEDRE UDSKOLINGSMILJØER Omstillingsgruppernes udgangspunkt Det politiske udgangspunkt Den økonomiske udfordring

Læs mere

Høringssvar vedr. oplægget omkring struktur på skole - og dagtilbudsområdet fra MED-udvalgt Sct. Jacobi Skole.

Høringssvar vedr. oplægget omkring struktur på skole - og dagtilbudsområdet fra MED-udvalgt Sct. Jacobi Skole. Høringssvar vedr. oplægget omkring struktur på skole - og dagtilbudsområdet fra MED-udvalgt Sct. Jacobi Skole. I oplægget til strukturdrøftelserne fra politikerne var målet, at opnå et driftsrationale

Læs mere

Høringssvar fra MED-udvalget i Dagtilbuddet Firkløveret vedr. første behandling af strukturændringsforslagene

Høringssvar fra MED-udvalget i Dagtilbuddet Firkløveret vedr. første behandling af strukturændringsforslagene Høringssvar fra MED-udvalget i Dagtilbuddet Firkløveret vedr. første behandling af strukturændringsforslagene Høringssvaret er udarbejdet på baggrund af kommentarer til strukturændringsforslagene fra A-

Læs mere

Dialogmøde VIA University College - den 16. juni

Dialogmøde VIA University College - den 16. juni Dialogmøde VIA University College - den 16. juni Målet med dialogmødet Orientere om status for arbejdet med Skolestrategi 2021 Få inspiration til det videre arbejde frem til august Program 19.00 Velkommen

Læs mere

Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg

Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg Den store institution bør opdeles i satellitter, for at skabe tryghed for det enkelte barn. Inddrage 10 klasse elever i institutionen

Læs mere

Forslag til ny ledelsesstruktur

Forslag til ny ledelsesstruktur Forslag til ny ledelsesstruktur J.nr.: 17.00.00.A00 Sagsnr.: 14/3702 ANBEFALING: Skoleafdelingen anbefaler, at at Børne, Fritids og Kulturudvalget udvælger det eller de scenarier, man ønsker at arbejde

Læs mere

Omstilling til Større og bedre udskolingsmiljøer

Omstilling til Større og bedre udskolingsmiljøer Omstilling til Større og bedre udskolingsmiljøer Beskrivelse af emnet og baggrund Hvad er emnet? Den bærende idé er, at øge unges uddannelsesparathed ved i højere grad at satse på større udskolingsafdelinger,

Læs mere

Styrkelse af udskolingen i Horsens Kommune

Styrkelse af udskolingen i Horsens Kommune Styrkelse af udskolingen i Horsens Kommune Uddannelse og Arbejdsmarked Peter Sinding Poulsen Sagsnr. 17.01.04-A00-2-15 Dato:20.5.2015 Indledning Det er en politisk ambition, at flere unge får en ungdomsuddannelse

Læs mere

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE Hermed præsenteres et oplæg om folkeskole og dagtilbud (0 16 årige) i Viborg Kommune. Oplægget er udarbejdet af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti

Læs mere

17 STK. 4 UDVALGET FOR EN STYRKET SKOLESTRUKTUR. Møde nr. 4, den 10. januar 2019

17 STK. 4 UDVALGET FOR EN STYRKET SKOLESTRUKTUR. Møde nr. 4, den 10. januar 2019 17 STK. 4 UDVALGET FOR EN STYRKET SKOLESTRUKTUR Møde nr. 4, den 10. januar 2019 Orienteringspunkter I. Faktaark: De er i produktion, og skal bruges på næste møde. I dag fokuseres på strukturmodeller og

Læs mere

NY HED SBREV. Første nyhedsbrev i den nye skole..!

NY HED SBREV. Første nyhedsbrev i den nye skole..! 2012 NUMMER 1 MAJ NY HED SBREV Første nyhedsbrev i den nye skole..! Den nye skoles ledelse har besluttet at udsende nyhedsbreve til elever, forældre og personale vedr. den ny skole. Vi håber, at de ERRITSØ

Læs mere

Høringssvar fra Varde Lærerkreds vedrørende ny skole- og dagtilbudsstruktur i Varde Kommune

Høringssvar fra Varde Lærerkreds vedrørende ny skole- og dagtilbudsstruktur i Varde Kommune I Varde Lærerkreds er vi enige i politikernes analyse! Vi har læst det i høringssvarene, vi har læst det i indlæg i avisen, og vi har hørt det til borgermøder rundt i kommunen. Borgerne mener, det er vigtigt,

Læs mere

Aftale om ny skolestruktur

Aftale om ny skolestruktur Aftale om ny skolestruktur 1 Norddjurs 22. august 2018 Aftale om ny skolestruktur Aftalen er indgået af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Aftalen er

Læs mere

Borgermøde Forslag til skolestruktur. Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C

Borgermøde Forslag til skolestruktur. Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C Borgermøde Forslag til skolestruktur Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C www.randers.dk Dagsorden for borgermøde Baggrund for forslaget Forslagets indhold Hvad sker der i høringsfasen

Læs mere

Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg

Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg Lær af de private institutioner, så de kommunale bliver et tilvalg f.eks. ved at kigge på: Færre lukkedage Bedre normering (er de

Læs mere

Dragør Kommune Skole/Børn & Pædagogik

Dragør Kommune Skole/Børn & Pædagogik Side nr. 1 Med baggrund i de kommende forhandlinger om budget 2016-19 har forvaltningen udarbejdet denne business case på skole- og dagtilbudsområdet. Udfordring SFO-pladser bør fordeles mere hensigtsmæssigt

Læs mere

Læring og trivsel hos børn og unge

Læring og trivsel hos børn og unge Indledning Motivation og hovedbudskab Læring og trivsel hos børn og unge Hovedbudskabet med omstillingen er: Alle unge skal have forudsætninger for at få uddannelse Vores børn skal trives, og de skal lære

Læs mere

Borgermøde Forslag til skolestruktur. Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C

Borgermøde Forslag til skolestruktur. Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C Borgermøde Forslag til skolestruktur Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C www.randers.dk Dagsorden for borgermøde Baggrund for forslaget Forslagets indhold Hvad sker der i høringsfasen

Læs mere

Vejen frem mod Skolestrategi 2021

Vejen frem mod Skolestrategi 2021 Forslag til ny skolestruktur Sendt i høring pr. 29. sept. 2015 Silkeborg Byråd Vejen frem mod Skolestrategi 2021 Børne- og Ungeudvalget har over en længere periode drøftet en strategi for folkeskolen på

Læs mere

Borgermøde Rådhushallen 20. september 2010

Borgermøde Rådhushallen 20. september 2010 Borgermøde Rådhushallen 20. september 2010 1 Skolernes kapacitet Skoleområdet får tildelt midler pr. elev, uanset om der er mange eller få i klasselokalet Hvis vi bevarer det samme høje antal klasser som

Læs mere

Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler

Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler Punkt 8. Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler 2016-051261 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender, at Gistrup og Vaarst-Fjellerad

Læs mere

Resenbro Skolebestyrelses besvarelse på de fremsendte spørgsmål

Resenbro Skolebestyrelses besvarelse på de fremsendte spørgsmål Silkeborg Kommunes dialog med skolebestyrelser angående ny skolestruktur Resenbro Skolebestyrelses besvarelse på de fremsendte spørgsmål 1. Hvilke muligheder ser I lokalt for at imødekomme fremtidens krav

Læs mere

Kommissorium for implementering af skolereformen i Furesø Kommune

Kommissorium for implementering af skolereformen i Furesø Kommune Kommissorium for implementering af skolereformen i Furesø Kommune Formål Formålet med skolereformen er at sikre en højere faglighed gennem en sammenhængende skoledag og bedre undervisning. Således skal

Læs mere

Til. Varde Kommune. Bytoften Varde

Til. Varde Kommune. Bytoften Varde Til Varde Kommune Bytoften 2 6800 Varde Høringssvar fra skolebestyrelsen og MED udvalget på Årre Skole på det konkrete strukturforslag udsendt af et flertal i Byrådet. En enig bestyrelse og MED udvalg

Læs mere

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13

Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev. Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 KAPACITET OG BØRNETAL 4 Pasningsbehov 4 Bygningskapacitet 4 OVERSIGT OVER SCENARIER 5 BEMÆRKNINGER

Læs mere

Borgermøde Forslag til skolestruktur. Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C

Borgermøde Forslag til skolestruktur. Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C Borgermøde Forslag til skolestruktur Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C www.randers.dk Dagsorden for borgermøde Baggrund for forslaget Forslagets indhold Hvad sker der i høringsfasen

Læs mere

Borgermøde Forslag til skolestruktur. Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C

Borgermøde Forslag til skolestruktur. Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C Borgermøde Forslag til skolestruktur Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C www.randers.dk Dagsorden for borgermøde Baggrund for forslaget Forslagets indhold Hvad sker der i høringsfasen

Læs mere

Indeværende notat er et bud på, hvordan en første udfoldelse af dette samarbejde og partnerskab kan se ud - set i lyset af folkeskolereformen.

Indeværende notat er et bud på, hvordan en første udfoldelse af dette samarbejde og partnerskab kan se ud - set i lyset af folkeskolereformen. Emne: Partnerskab og samarbejde ml. folkeskole og ungdomsskole i Vejle Kommune. Dato 03-03-2014 Sagsbehandler Erik Grønfeldt Direkte telefonnr. 76815068 Journalnr. 17.00.00-A00-1-13 1.0 Indledning Med

Læs mere

Høringsforslag. Forslag om ny struktur på skoleområdet Frederikssund Kommune

Høringsforslag. Forslag om ny struktur på skoleområdet Frederikssund Kommune Høringsforslag Forslag om ny struktur på skoleområdet Frederikssund Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Juridisk ramme for høringen... 4 1.2 Høringsproces i Frederikssund Kommune... 4 2.

Læs mere

Forslag til ændring af skolestrukturen i Køge Kommune

Forslag til ændring af skolestrukturen i Køge Kommune Høringsmateriale Forslag til ændring af skolestrukturen i Køge Kommune Side 1/16 Indledning Ny skolestruktur Køge Kommune har med vedtagelse af Budget 2012-15 samt Budgeterklæringens punkt b ønsket at

Læs mere

Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev

Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev Foreløbigt udkast Høringsmateriale vedr. fremtidig dagtilbudsstruktur i Årslev 2014 Sags-id: 28.00.00-P20-3-13 BAGGRUND 3 OVERSIGT OVER SCENARIER 4 BEMÆRKNINGER TIL SCENARIER 7 KAPACITET OG BØRNETAL 9

Læs mere

Borgermøde Forslag til skolestruktur. Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C

Borgermøde Forslag til skolestruktur. Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C Borgermøde Forslag til skolestruktur Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C www.randers.dk Dagsorden for borgermøde Baggrund for forslaget Forslagets indhold Hvad sker der i høringsfasen

Læs mere

Viceskoleleder til Hanebjerg Skole i Hillerød Kommune

Viceskoleleder til Hanebjerg Skole i Hillerød Kommune Viceskoleleder til Hanebjerg Skole i Hillerød Kommune Hanebjerg Skole ligger naturskønt i Hillerød Kommune, har ca. 550 elever og har undervisning på tre matrikler i: Brødeskov, Gørløse og Uvelse. Skolen

Læs mere

Udvalget for Skoler og Børn - Helhedsplan Forslag til Helhedsplan for Vejen Kommunes skolevæsen

Udvalget for Skoler og Børn - Helhedsplan Forslag til Helhedsplan for Vejen Kommunes skolevæsen Forslag til Helhedsplan for Vejen Kommunes skolevæsen 2016-2020 1 Indhold Resume... 3 Introduktion til Helhedsplan 2016 2020... 3 Udfordringer... 3 Struktur... 4 Ressourcer... 4 Helhedsplan struktur og

Læs mere

Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet

Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Forslag til ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Disposition: A. Kommissorium, tidsplan og organisering B. Økonomisk ramme for ny tildelingsmodel C. Ny tildelingsmodel generelle forudsætninger D. Ny

Læs mere

Borgermøde Forslag til skolestruktur. Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C

Borgermøde Forslag til skolestruktur. Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C Borgermøde Forslag til skolestruktur Randers Kommune Børn, Skole og Kultur Laksetorvet 8900 Randers C www.randers.dk Dagsorden for borgermøde Baggrund for forslaget Forslagets indhold Hvad sker der i høringsfasen

Læs mere

Velkommen til borgermøde. 25. og 26. april 2016

Velkommen til borgermøde. 25. og 26. april 2016 Velkommen til borgermøde 25. og 26. april 2016 Styregruppen for folkeskoleanalyse: Præsentation af arbejdet og den videre proces Ved borgmester Jan Petersen Programmet for i aften Styregruppens arbejde

Læs mere

Byrådets temamøde. Folkeskole reform og økonomiske udfordringer.

Byrådets temamøde. Folkeskole reform og økonomiske udfordringer. Byrådets temamøde Folkeskole reform og økonomiske udfordringer. Program 1. halvleg Oplæg om folkeskolereformen og debat 2. halvleg Oplæg og debat om økonomiske udfordringer på folkeskoleområdet Reformens

Læs mere

Skoleafdelingen Kirkevej Dragør. Dragør - Det rådgivende skoleudvalg Kommissorium for arbejdet i 17. stk. 4. Tlf.

Skoleafdelingen Kirkevej Dragør. Dragør - Det rådgivende skoleudvalg Kommissorium for arbejdet i 17. stk. 4. Tlf. Dragør - Det rådgivende skoleudvalg Kommissorium for arbejdet i 17. stk. 4 Folkeskolerne i Danmark slog den 1. august 2014 dørene op til første skoledag i den nye folkeskolereforms tegn. Ambitionerne for

Læs mere

1. Baggrund. Ændret ledelsesstruktur i daginstitutioner. Indhold

1. Baggrund. Ændret ledelsesstruktur i daginstitutioner. Indhold NOTAT Supplerende høringsmateriale budget 2017 Ændret ledelsesstruktur i daginstitutioner Haderslev Kommune Børn og Kulturservice Gåskærgade 26 6100 Haderslev www.haderslev.dk Indhold 1. Baggrund 2. Grafisk

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse

Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse Kommissorium for Arbejdsgruppe om skolens indhold samt undergrupperne Den a bne skole og Forældreindflydelse og elevinddragelse Skolereformen Den nationale baggrund Den nationale baggrund tager afsæt i

Læs mere

Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge

Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Dato 28.02.13 Dok.nr. 27463-13 Sagsnr. 13/1996 Ref. lcor Projektplan Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Titel Baggrund Formål Mål Partnerskab om gode læringsmiljøer for børn og unge Byrådet

Læs mere

Dagsorden. Børne- og Ungdomsudvalget

Dagsorden. Børne- og Ungdomsudvalget Dagsorden Mødedato: Mødetidspunkt: 15:30 Sted: Mødelokale 2A på rådhuset i Støvring 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 1 Godkendelse af dagsorden 3 2 Forslag til et sammenhængende decentralt tilbud

Læs mere

Strukturanalyse på skole-, SFO- og klubområdet

Strukturanalyse på skole-, SFO- og klubområdet Strukturanalyse på skole-, SFO- og klubområdet II Beskrivelse af opgaven II Fundament og scenarier II Data og forudsætninger II Evaluering af struktur 2011 II Klubberne II Analysens fundament II Gennemgang

Læs mere

Læring og trivsel hos børn og unge

Læring og trivsel hos børn og unge Læring og trivsel hos børn og unge Omstillingsgruppens anbefalinger Materiale til byrådet - juni 2014 På baggrund af de første to møder i omstillingsgruppen er der formuleret tre temaer: Større sammenhæng

Læs mere

Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense

Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense Job- og Kravprofil Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense side 1 af 9 Indhold Indledning...2 Ansættelsesudvalg...2 Tidsplan...2 Nordfyns Kommune...3 Ledelsesstruktur...5

Læs mere

Bilag 2: 3 modeller for tilpasning af skolestrukturen

Bilag 2: 3 modeller for tilpasning af skolestrukturen Center for Børn & Undervisning Bilag 2: 3 modeller for tilpasning af skolestrukturen 1. Baggrund Uddannelsesudvalget i Faxe Kommune iværksatte den 24. februar 2015 en proces, der tilgodeser analyse, dialog

Læs mere

Kommissorium for budgetanalyse på folkeskoleområdet

Kommissorium for budgetanalyse på folkeskoleområdet Kommissorium for budgetanalyse på folkeskoleområdet I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2016 og overslagsårene 2017-2019 blev det besluttet, at reducere budgettet til specialundervisning med

Læs mere

Aftale om ny skolestruktur

Aftale om ny skolestruktur Aftale om ny skolestruktur 1 Norddjurs 5. oktober 2018 Aftale om ny skolestruktur Aftalen er indgået af Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti. Aftalen er bilag til budgetaftale 2019-2022. I forbindelse

Læs mere

Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel )

Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel ) Notat vedr. Beskrivelse af model for tildeling af økonomi til folkeskolerne ( Ressourcetildelingsmodel ). Beskrivelse af modellen, baggrund samt historik. 2. Oversigt over budgetreduktioner, der omfatter

Læs mere

NOTAT. Sagsbeh.: Peter Krog og Rita Pedersen Sagsnr.:

NOTAT. Sagsbeh.: Peter Krog og Rita Pedersen Sagsnr.: SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD NOTAT Emne: Overgangsordning ved ændring fra 4 til 3 skoledistrikter Til: Byrådet Dato: 25. august 2011 Sagsbeh.: Peter Krog og Rita Pedersen Sagsnr.: 10-22281 Overgangsordning

Læs mere

Høringssvar til forslag om ny skolestruktur

Høringssvar til forslag om ny skolestruktur Høringssvar til forslag om ny skolestruktur Hænger økonomien sammen i forslag til ny skolestruktur? Årsagen til forslag om ny skolestruktur er, at elevtallet i kommunes folkeskoler forventes at falde med

Læs mere

Aftale om ny skolestruktur

Aftale om ny skolestruktur Aftale om ny skolestruktur 1 Norddjurs 25. september 2018 Aftale om ny skolestruktur Aftalen er indgået af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti. Aftalen er bilag til budgetaftale 2019-2022. I forbindelse

Læs mere

NOTAT. Afdeling for Dagtilbud og Skoler. Demografiregulering på skoleområdet

NOTAT. Afdeling for Dagtilbud og Skoler. Demografiregulering på skoleområdet NOTAT 6. maj 2019 Demografiregulering på skoleområdet Afdeling for Dagtilbud og Skoler Dette notat indeholder en beskrivelse af, 1. Udmøntningsudfordringer på skoleområdet ved den nuværende demografireguleringsmodel.

Læs mere

1. Hvilke muligheder ser I lokalt for at imødekomme fremtidens krav til udvikling af folkeskolen?

1. Hvilke muligheder ser I lokalt for at imødekomme fremtidens krav til udvikling af folkeskolen? 1. Hvilke muligheder ser I lokalt for at imødekomme fremtidens krav til udvikling af folkeskolen? Vores børn skal gå på den skole, som giver det bedste og det mest spændende undervisningsforløb. På Frisholm

Læs mere

Notat vedr. ny struktur pa skole- og pasningsomra det december 2015

Notat vedr. ny struktur pa skole- og pasningsomra det december 2015 Notat vedr. ny struktur pa skole- og pasningsomra det december 2015 Baggrund Da Lolland Kommune slog dørene op i 2007, stod det fra starten klart, at børne- og skoleområdet var afgørende for udviklingen.

Læs mere

Præsentation HØRSHOLM KOMMUNE. Scenarier på skoleområdet

Præsentation HØRSHOLM KOMMUNE. Scenarier på skoleområdet Præsentation Scenarier på skoleområdet Indhold 1. Formål og opdrag 2. Forudsætninger 3. Præsentation af scenarier på skoleområdet Formål og opdrag Formålet: At undersøge, om der kan skabes en ny struktur,

Læs mere

Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg

Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg Procesplan Ny Nordisk i Tranbjerg Nyt læringstilbud i Tranbjerg I Tranbjerg er der et veludbygget samarbejde mellem lokalområdets forældre, institutioner og foreninger. Samarbejdet er særligt udpræget

Læs mere

Afdelingsleder. Sletten Skole Job- og Kravprofil

Afdelingsleder. Sletten Skole Job- og Kravprofil Afdelingsleder Sletten Skole Job- og Kravprofil Indhold Indledning 2 Ansættelsesudvalg 2 Tidsplan 2 Nordfyns Kommunes skolevæsen 3 Sletten Skole 4 Ledelsesopgaven 4 Lederprofil 5 Ansættelsesvilkår 5 1

Læs mere

Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg

Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg Bæredygtige skoler og børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg 1. At der hele tiden skabes usikkerhed på om der skal være skoleafdelinger og daginstitutionerne - det er meget svært at bevare tilliden

Læs mere

Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur for dagtilbud og skoler Den 20. november 2018 LÆRING & TRIVSEL

Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur for dagtilbud og skoler Den 20. november 2018 LÆRING & TRIVSEL Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur for dagtilbud og skoler Den 20. november 2018 LÆRING & TRIVSEL Status på evaluering af ledelses- og områdestruktur Evalueringen - en del af KB s procesplan

Læs mere

Åbent Referat. til. Udvalget for Økonomi og Erhverv

Åbent Referat. til. Udvalget for Økonomi og Erhverv Åbent Referat til Udvalget for Økonomi og Erhverv Mødedato: Mandag den 31. oktober 2016 Mødetidspunkt: 7:30-8:30 Mødested: Deltagere: Fraværende: Referent: Mødelokale 3, Bytoften Erik Buhl Nielsen, Peder

Læs mere

Beskrivelse af tildelingsmodel for skoleområdet gældende fra 1. august 2018

Beskrivelse af tildelingsmodel for skoleområdet gældende fra 1. august 2018 Sag 17/7099 dok nr. 154076-17 Beskrivelse af tildelingsmodel for skoleområdet gældende fra 1. august 2018 Skolerne tildeles ressourcer efter nærværende ressourcetildelingsmodel. Skolen tildeles overordnet

Læs mere

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2

Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018 version 2 Skæring Skolevej 200, 8250 Egå Tlf. 87 13 96 00 ska@mbu.aarhus.dk www.skaering-skole.dk Skæring d. 14. september 2018 Høringssvar fra Skæring Skoles MED-udvalg og Skolebestyrelse til Sparekatalog 2018

Læs mere

Udvikling af Børne- og Skoleområdet

Udvikling af Børne- og Skoleområdet 1 Udvikling af Børne- og Skoleområdet Maj 2015 Side 1 2 Mål og rammer Budgetforliget for budget 2015 igangsætning af proces om behandlingen af de underliggende væsentlige udfordringer, der ligger i overslagsårene

Læs mere

Silkeborg Lærerforening Hostrupsgade 39.3. 8600 Silkeborg

Silkeborg Lærerforening Hostrupsgade 39.3. 8600 Silkeborg Silkeborg Lærerforening Hostrupsgade 39.3. 8600 Silkeborg 19. november 2015 Høringssvar fra Silkeborg Lærerforening i forbindelse med Silkeborg Kommunes høring om skolestrategi. Silkeborg Lærerforening

Læs mere

Budget : Store forandringer. Ny Skolestruktur i Kerteminde Kommune???

Budget : Store forandringer. Ny Skolestruktur i Kerteminde Kommune??? Budget 2016-19: Store forandringer Ny Skolestruktur i Kerteminde Kommune??? Distriktsændringer? Faglighed? Nærmiljø? Antal klasser? Overbygningsskoler? Færre skoler? 1 Store forandringer på skoleområdet

Læs mere

Visionsworkshop d. 12. nov om Ny Nordisk i Tranbjerg Kl i aulaen ved Tranbjerg Skole, Kirketorvet 24

Visionsworkshop d. 12. nov om Ny Nordisk i Tranbjerg Kl i aulaen ved Tranbjerg Skole, Kirketorvet 24 Visionsworkshop d. 12. nov. 2012 om Ny Nordisk i Tranbjerg Kl. 17.00 21.00 i aulaen ved Tranbjerg Skole, Kirketorvet 24 Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen planlægges sammenlagt fra skoleårets start 1.

Læs mere

Velkommen til møde om Ny skolestruktur i Lemvig By

Velkommen til møde om Ny skolestruktur i Lemvig By 10. november 2015 Velkommen til møde om Ny skolestruktur i Lemvig By Velkomst v. Borgmester Erik Flyvholm Aftenens program Velkomst v. borgmester Erik Flyvholm Orientering om baggrund for forslaget v.

Læs mere

Indledende bemærkninger

Indledende bemærkninger Indledende bemærkninger Med udarbejdelsen af de 9 spørgsmål som Børn- og Ungeudvalget har udsendt til de lokale skolebestyrelser, er det tydeligt, at der lægges op til at samarbejde med skolebestyrelserne.

Læs mere

OMSTILLINGSGRUPPERNE ØKONOMISK OG FAGLIGT BÆREDYGTIGE SKOLER OG BØRNEHUSE STØRRE OG BEDRE UDSKOLINGSMILJØER D. 7. MAJ 2015

OMSTILLINGSGRUPPERNE ØKONOMISK OG FAGLIGT BÆREDYGTIGE SKOLER OG BØRNEHUSE STØRRE OG BEDRE UDSKOLINGSMILJØER D. 7. MAJ 2015 OMSTILLINGSGRUPPERNE ØKONOMISK OG FAGLIGT BÆREDYGTIGE SKOLER OG BØRNEHUSE STØRRE OG BEDRE UDSKOLINGSMILJØER D. 7. MAJ 2015 Dagens program 17.30 17.40 Velkommen og dagens program 17.40 18.45 Opsamling fra

Læs mere

Temadrøftelse 27/9-2016

Temadrøftelse 27/9-2016 Temadrøftelse 27/9-2016 Bemærk at følgende PowerPoints præsenterer arbejdsgruppernes udkast til strukturscenarier i skoler og dagtilbud. Siderne er derfor markeret med arbejdsgruppernes udkast. Præsentationen

Læs mere

Skoleleder til Søholmskolen, Ringsted Kommune. Denne job- og personprofil indeholder følgende afsnit: Rammer og perspektiv.

Skoleleder til Søholmskolen, Ringsted Kommune. Denne job- og personprofil indeholder følgende afsnit: Rammer og perspektiv. Skoleleder til Søholmskolen, Ringsted Kommune Denne job- og personprofil indeholder følgende afsnit: Rammer og perspektiv 1) Stillingen 2) Ansættelsesvilkår 3) Skoleområdet i Ringsted 4) Søholmskolen Forventningerne

Læs mere

Teknisk gennemgang af skoledata, prognoser m.v.

Teknisk gennemgang af skoledata, prognoser m.v. 21.02.19 Teknisk gennemgang af skoledata, prognoser m.v. 17, stk. 4 udvalget for en styrket skolestruktur for fremtidens folkeskoler i Rudersdal Kommune 21.02.19 Teknisk gennemgang af skoledata, prognoser

Læs mere

Kommissorium for arbejdsgruppe 14:

Kommissorium for arbejdsgruppe 14: Kommissorium for arbejdsgruppe 14: Faglige vejledere Billeder:Colourbox.dk Læs om folkeskolereformen og de øvrige arbejdsgrupper på www.norddjurs.dk/folkeskolereformen 2 Forord Dette materiale indeholder

Læs mere

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune

Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune Dato: 31-10-2013 Att.: Deres ref.: Parkvej 37 Vor ref.: Guldborgsund 4800 Nykøbing F. Sagsbehandler: AWO/ Høringssvar om folkeskolereformen i Guldborgsund Kommune Guldborgsund Kommune

Læs mere

NOTAT. Sagsbeh.: Peter Krog Sagsnr.: 10/22281

NOTAT. Sagsbeh.: Peter Krog Sagsnr.: 10/22281 NOTAT Emne: Til: Driftsøkonomi ved fire og tre skoledistrikter Byrådet Dato: 14. april 2011, revideret 4. maj 2011 Sagsbeh.: Peter Krog Sagsnr.: 10/22281 Driftsøkonomi ved fire og tre skoledistrikter Store

Læs mere

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen

Kommissorium for effektivisering. hjvhjgyu. Effektivisering og udvikling. af folkeskolen Kommissorium for effektivisering af folkeskolen hjvhjgyu Effektivisering og udvikling af folkeskolen 15. november 2016 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Formål... 2 Mål og succeskriterier...

Læs mere

Kære forældre. Om skolefusionen

Kære forældre. Om skolefusionen Kære forældre Tusind tak for den flotte opbakning vi har fået her i opstarten af det nye skolerår til alle de nye tiltag, der er sat i værk, og der har været rigtig meget at skulle forholde sig til både

Læs mere

Fra princip til struktur - Hvad kalder en fremtidig område- og skolestruktur på?

Fra princip til struktur - Hvad kalder en fremtidig område- og skolestruktur på? Fra princip til struktur - Hvad kalder en fremtidig område- og skolestruktur på? Stærke faglige miljøer Område- og skolestrukturen skal skabe udvikling i de stærke faglige miljøer i vores dagtilbud og

Læs mere

Åbent Referat. til. Udvalget for Børn og Undervisning

Åbent Referat. til. Udvalget for Børn og Undervisning Åbent Referat til Udvalget for Børn og Undervisning Mødedato: Mandag den 26. november 2012 Mødetidspunkt: 15:00-16:30 Mødested: Deltagere: Fraværende: Referent: Mødelokale 2, Bytoften Karl Haahr, Keld

Læs mere

De inddragende processer har bidraget til at kvalificere og præcisere de muligheder og gevinster, som den ny ledelsesstruktur kan bidrage til:

De inddragende processer har bidraget til at kvalificere og præcisere de muligheder og gevinster, som den ny ledelsesstruktur kan bidrage til: Dato: 28-05-2019 Sagsnummer: 18/13891 Center: Center for Børn og Læring Bilag til sag 18/13891 Udvalget for Børn og Ungdom 4. juni 2019 Forslag: Ny ledelsesorganisering for dagtilbud i Center for Børn

Læs mere

Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler

Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler Punkt 6. Godkendelse af sammenlægning af Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler 2016-051261 Skoleudvalget indstiller, at byrådet godkender, at Gistrup og Vaarst-Fjellerad skoler nedlægges pr. 31. juli 2017,

Læs mere

Den 12. april 2016: Præsentation af. Politisk aftale om den fremtidige skolestruktur i Silkeborg Kommune

Den 12. april 2016: Præsentation af. Politisk aftale om den fremtidige skolestruktur i Silkeborg Kommune Den 12. april 2016: Præsentation af Politisk aftale om den fremtidige skolestruktur i Silkeborg Kommune Underskrevet den 11. april 2016, formidlet til skoleledere samt Dialogforum den 12. april 2016, offentliggøres

Læs mere

Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense

Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense Job- og Kravprofil Pædagogisk afdelingsleder distrikt Bogense side 1 af 9 Indhold Indledning...2 Ansættelsesudvalg...2 Tidsplan...2 Nordfyns Kommune...3 Ledelsesstruktur...5

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Bilag 3 - Notat med modeller Center for Børn & Undervisning har på baggrund af et møde torsdag den 19. november 2015 mellem Uddannelsesudvalget, borgmester og gruppeformænd

Læs mere