Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skema 2: Projektbeskrivelsesskema"

Transkript

1

2

3

4 Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Sundhedsfremme for unge uden for uddannelsessystemet Projekttype 1: Aktiviteter målrettet unge 1. Projektets titel: Sundhedsfremme for unge trivsel, tilknytning og fastholdelse i uddannelsessystemet og/eller job i Sønderborg Kommune.

5 2. Baggrund: Byrådet i Sønderborg Kommune har besluttet, at sundhed er en overordnet værdi, der skal gennemsyre hele den kommunale organisation. En sundhedspolitik er udarbejdet og forventes besluttet i Byrådet ultimo januar Den indeholder 4 hovedindsatsområder: rammer for borgernes sundhed, risikofaktorer, kroniske folkesygdomme og særlige udsatte grupper. Sundhedsudvalget har bl.a. prioriteret en indsats i forhold til unge, KRAM-faktorerne og den sociale ulighed i sundhed/særlig udsatte grupper. Følgende er konkret besluttet/iværksat i Sønderborg Kommune: 1. Sundhedsudvalget har bevilget kr. til at udvikle og igangsætte sundhedsfremmende og forebyggende aktiviteter i ungdomsuddannelserne med henblik på at bevidstgøre og kompetenceudvikle elever på sundhedsområdet. Formålet er at fastholde de unge i uddannelsesforløbet ved at skabe trivsel for eleverne og et godt skolemiljø. Endvidere at fokusere på KRAM-faktorerne med henblik på at bevidstgøre og skabe forståelse hos elverne for en sund livsstil. De 4 ungdomsuddannelsesinstitutioner i Sønderborg bidrager til sammen med et tilsvarende beløb. 2. Sundhedsudvalget har bevilget kr. til projekt Et stort skridt fremad, der retter sig mod unge piger ældre end 16 år med mangeartede problemer i rygsækken. Det er unge, der på grund af fysiske gener og efterfølgende psykologiske og sociale følger, er svagt stillede i forhold til skole, kammerater, voksenliv, arbejdsmarked m.m. De er i risiko for ikke at komme i uddannelse eller på arbejdsmarkedet. 3. Life-choach er et ung til ung projekt på EUC-Syd, der retter sig mod de unges livsstil og trivsel. 4. Sundhedsudvalget har for 2008 bevilget kr. til bedre sundhed i børns hverdag/ung til ung der varetages i et samarbejde med CFU under CVU Sønderjylland.

6 5. Netop nu psykologerne er et tilbud til unge, der har vanskeligheder ved at blive fastholdt i uddannelsessystemet på grund af livsstils- og trivselsproblemer. Psykologerne tilbyder op til 12 konsultationer til de unge, der henvises. 6. EUC-Syd etablerer en særlig linje i august 2008, hvor målet er at fastholde de frafaldstruede elever i et forløb og gøre dem klar til at kunne deltage i et almindeligt grundforløb. Udgangspunktet er ministeriets kommende krav, om at 95 % af alle i en ungdomsårgang skal gennemgå en ungdomsuddannelse. 7. Sønderborg Kommune iværksætter 1. januar 2008 projekt Trivsel og sundhed i boligområderne. Indsatsen er bl.a. rettet mod at fremme den enkeltes sundhed og trivsel ved at skabe rammer og muligheder for at mobilisere ressourcer og handlekompetencer inden for arbejde, uddannelse og sundhed. Et af målene er, at flere unge består en afgangseksamen med brugbart resultat. Der er ansat en sundheds- og trivselsagent til boligområderne. Projektet er 5-årigt og er budgetteret med 8,2 mio. kr januar 2008 etableres et nyt trænings-/sundhedscenter i Sønderborg. Dette er bl.a. en videreførelse af Sundhedscenter Nordborg, der har været støttet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet. I dette Sundhedscenter samles lovpligtige og ikke lovpligtige indsatser med særlig vægt på forebyggelsen. Indsatsen vil bl.a. indeholde tilbud til borgere med livsstilsproblemer f.eks. overvægt, hvor træning er led i en samlet indsats. I centret indgår såvel ergo- som fysioterapeuter, sygeplejerske, psykologer, diætister og rygestopinstruktører med henblik på at kunne iværksætte en bred helhedsorienteret indsats, hvor KRAM-faktorerne indgår som et væsentligt element. Ud over anlægsudgifterne er tilført 3 mio. kr. til drift af disse nye aktiviteter. Sønderborg Kommune har i 2006 gennemført flere sundhedsprofiler (HBSC og HEPRO), som sammenholdt med MULDundersøgelsen kan konkludere følgende for de årige: Der er sammenhæng mellem manglende trivsel og usund livsstil. Særlig peges på rygning, selvrapporteret dårlig helbred og dårlig fysisk form. En større andel af unge med manglende trivsel har følt sig generet af forskellige sygdomssymptomer som hovedpine, træthed, stress og irritabilitet. Unge, der er ensomme, har en lav følelse af sammenhænge i deres liv og har øget risiko for overvægt i forhold til unge, der trives. MULD-rapporten konkluderer, at der ligger et muligt forebyggelsespotentiale i at inddrage trivsel i arbejdet med at motivere unge til at vælge en sundere livsstil.

7 Projektets overordnede formål er et ønske om, at flest mulige årige og gerne mindst 95 % gennemfører en ungdomsuddannelse fra Indsatsen er tosidig: 1. Aktiviteter rettet mod unge i alderen år, der er sundhedsmæssigt udsatte, og er enten på vej ud af eller har forladt ungdomsuddannelserne. Ved dialog og inddragelse af de unge i forhold til trivsel og KRAMfaktorer. Aktiviteterne vil rette sig med 4 målgrupper: - Særlig indsats over for dem der ikke kommer i gang efter folkeskolen - Generel indsats i ungdomsuddannelserne for at fastholde dem i uddannelsen - Særlig indsats i ungdomsuddannelserne over for dem der har risiko for at droppe ud - Særlig indsats over for dem der er droppet ud. 2. Kompetenceudvikling rettet mod de faggrupper, der er i kontakt med de unge i alderen år. Formålet er at ruste de professionelle til dialog med de unge med sundheds- og trivselsproblemer, skabe et godt studiemiljø for de unge og ikke mindst læse signaler der kan udpege unge på vej ud af uddannelsessystemet samt håndtere dialog med dem, som er droppet ud. Til varetagelse af kompetenceudvikling er indgået samarbejdsaftale med CVU Sønderjylland. 3. Overordnet mål: I 2010 har 95 % af de 19-årige gennemført en ungdomsuddannelse. Delmål: I 2010 er højst 1 % ikke kommet i gang med en ungdomsuddannelse efter folkeskolen. Alle 4 ungdomsuddannelser i Sønderborg og Social- og Sundhedsskolen Syd har senest ultimo 2008 etableret en sundhedsgruppe med elevinvolvering. Senest i 2009 har de 5 uddannelsesinstitutioner udarbejdet en sundheds- og trivselspolitik. Senest ultimo 2008 er der etableret et netværk mellem ungdomsuddannelserne. Senest i 2010 er andelen med frafald uden perspektiv på EUC-Syd halveret. Årligt afvikles 5 rygestopkurser på ungdomsuddannelserne. Årligt deltager 100 af de årige, der er frafaldstruede, eller som har forladt uddannelsen deltaget i et 3 måneders træningsforløb med særlig vægt på fysisk aktivitet. Institutioner med kantiner lever ved projektperiodens afslutning op til standarden for kantinediplomet.

8 4. Målgruppe(r): Alle årige i Sønderborg Kommune, i alt unge med følgende delmålgrupper: Unge, der ikke kommer i gang med en uddannelse efter folkeskolen. Nogle af disse kan have sundheds- og trivselsproblemer, lavt selvværd, være misbrugere. En generel indsats på alle ungdomsuddannelserne for at skabe trivsel og et godt studiemiljø, der kan fastholde de unge i uddannelsen. Sundhedsprofilen for Sønderborg Kommune viser, at en stor del af dem, der har en uhensigtsmæssig livsstil i forhold til KRAM-faktorer, er motiveret til at ændre livsstil i sundhedspositiv retning. Unge, der har risiko for at droppe ud af ungdomsuddannelsen. Dette forudsætter tilbud, der er relevante og accepteret af de unge og giver mening. Indsatserne vil blive udarbejdet i samarbejde med de unge. Unge, der er droppet ud af uddannelsessystemet. Forudsætningerne for at gøre en forskel på dette område er ligeledes en aktiv involvering og god dialog med de unge med henblik på kompetenceudvikling, der kan bidrage til øget selvværd og ændret livsstil. I vid udstrækning vil forældre og andre nøglepersoner omkring de unge blive involveret. (Forældre-hjem samarbejde). En anden overordnet målgruppe er de professionelle. Her er behov for kompetenceudvikling. De professionelle har deres faglighed, hvilket er utilstrækkeligt. De skal bibringes kompetencer, så de også er opmærksomme på sociale relationer, særligt truede grupper så de kan spotte de svage og hjælpe dem videre. Der er et stort ønske på uddannelsesinstitutionerne for denne kompetenceudvikling, hvilket kommer til udtryk ved, at der allerede er etableret et samarbejde og indgået aftale om dette projekt. 5. Forebyggelsestemaer: Kost, rygning, alkohol og motion. Symptombelastede unge kombineret med sociale/psykologiske problemer. 6. Tiltag: Motionstilbud i Sundcentret og hos private aktører. Støtte til sunde kantiner. Tilbud om rygestopkurser og rygestopevents på ungdomsuddannelserne.

9 Støtte til udarbejdelse af rusmiddelpolitik og generel sundhedspolitik på ungdomsuddannelserne. Etablere sundhedsgruppe og udpege kontaktlærere på alle 5 ungdomsuddannelser, hvor elevernes involvering er et vigtigt element. Støtte til og visitation til særlige tilbud for frafaldstruede unge og unge, der er droppet ud af uddannelsessystemet. Ungdommens Uddannelsesvejledning og Fagcenter Arbejdsmarked er her vigtige aktører. Ansættelse af en sundhedscoach, der særlig virker på de 5 ungdomsuddannelsesinstitutioner, der visiterer frafalds truede unge og hjælper dem med at blive aktive i de kommunale tilbud (diætist, træning, psykolog.) Kompetenceudvikling af lærere og andre fagprofessionelle. Udvikle nye tilbud, når behovet opstår. 7. Arenaer: Ungdommens Uddannelsesvejledning. Fagcenter Arbejdsmarked Produktionshøjskoler Alssundgymnasiet Statsskolen EUC-Syd Business College Syd Social- og Sundhedsskolen Syd i Åbenrå Der vedlægges aftalekontrakter mellem Sønderborg Kommune, Fagcenter Sundhed og de nævnte institutioner. Bilag Rekruttering: Udgangspunktet vil være en positiv relationspædagogik, der søger maksimal involvering og deltagelse af målgruppen. Det betyder udbredt anvendelse af netværksdannelse og dialog, og at de unge er med til selv at formulere behov. På den anden side vil nogle have behov for med ført hånd at blive bragt til et hensigtsmæssigt tilbud, det være sig i forhold til KRAM-faktorer, trivsel og sociale relationer. Sundhedscoachen, personale i Ungdommens Uddannelsesvejledning og Jobbutikken i Fagcenter Arbejdsmarked spiller en vigtig rolle. Et pilotprojekt under Fagcenter Arbejdsmarked har vist, at det særligt hvad angår længerevarende træningsforløb er let at skabe motivation hos de unge. Ligeledes er det ønske fra de unge selv, at der etableres forebyggelse omkring rygning.

10 9. Rammer: De etablerede sundhedsgrupper på ungdomsuddannelserne vil udarbejde sundhedspolitikker i forhold til KRAM-faktorerne. Dette indebærer bl.a. et hensigtsmæssigt sortiment i kantiner og anvendelse af de træningslokaler der allerede findes på skolerne. Endvidere etableres januar 2008 et trænings- /sundhedscenter, hvor tilbud også vil blive målrettet de unge. 10. Tilbud: Ud over de tilbud eller aktiviteter, der er igangsat eller besluttet igangsat, som beskrevet ovenfor, vil nye aktiviteter/tilbud blive iværksat: - Tilbud om fysisk aktivitet i en 3 måneders periode til udsatte og frafaldstruede unge. Dette sker efter visitation. - Rygestopkurser på ungdomsuddannelsesinstitutionerne til årige. - Events med fokus på KRAM-faktorer. - Ansættelse af sundhedscoach, der fungerer som åben rådgivning støtte til frafaldstruede unge og visitation til KRAM-tilbud m.m. - I samarbejde med CVU Sønderjylland udvikle og iværksætte kompetenceudvikling af fagprofessionelle. 11. Beskrivelse af den eller de anvendte metoder: Her vil blive anvendt kendte metoder, som man ved virker. Det kan f.eks. være rygestopkurser kombineret med fysisk aktivitet. Det kan være rammer for sund levevis og trivselsskabende miljø. Men det drejer sig også om udvikling af nye metoder, baseret på positiv relationspædagogik og aktiv involvering af dem, der vedrører. Det gælder både de unge og de fagprofessionelle omkring de unge. Endvidere drejer det sig om at udvikle metoder til, hvorledes frafaldstruede unge eller unge, der er droppet ud af uddannelsessystemet, kan indfanges og motiveres til uddannelse. 12. Forventet antal indsatssteder (art og antal): Ud over de under punkt 7 nævnte institutioner, vil der være indsatser i de boligområder, der indgår i sundhed og trivsel i boligområderne, trænings-/sundhedscenter, Idrætshøjskolen (hvor der er etableret samarbejde), idrætsforeninger (hvor der er etableret samarbejde i projektet Motion på opfordring og Gang i Danmark ), patientforeninger (hvor der er etableret samarbejde i forbindelse med Gang i Danmark ), praktiserende læger gennem Kommunalt-Lægeligt udvalg og den nye ansatte praksiskonsulent. Involveret er desuden gadeplansmedarbejder, SSP herunder politi.

11 13. Forventet antal deltagere: Den generelle indsats vil vedrøre studerende på de 4 ungdomsuddannelser i Sønderborg og 700 elever på Social- og Sundhedsskolen Syd. Af disse kommer ca. 1/3 fra Sønderborg Kommune. Den specielle indsats rettet mod sundhedstruede unge og unge, der er på vej ud af uddannelse eller har forladt uddannelsen, fordeler sig således: Ikke påbegyndt uddannelse 15 personer. Frafald uden perspektiv 100 personer (heraf 50 på EUC- Syd). 50 unge på rygestopkurser om året. 100 deltagere årligt i træning/motionstilbud. 50 unge får årligt støtte til kompetenceudvikling, der bidrager til øget selvværd, hjælp til vægtproblemer og misbrug. Alle lærere i sundhedsgrupper og lærere med klasselærerfunktion vil i løbet af projektperioden have gennemgået et kompetenceudviklingsforløb, der ruster dem til at løse de opgaver, som projektet har beskrevet. Uddannelsen etableres i samarbejde med CVU Sønderjylland. 14. Samarbejde med eksterne aktører: Der er indgået samarbejdsaftale med CVU Sønderjylland. Bilag 1 vedlagt. CVU udvikler et uddannelsestilbud, der både består af en generel teoretisk del og en specifik imperisk metodedel. Samarbejdet består i, at CVU starter med at undervise med en generel aktuel viden om målgruppen og viden om metodeudvikling, og at CVU løbende indsamler viden fra projekterne. Fungere som konsulenter og lave en undervisning og opkvalificering, der matcher behovet i Sønderborg Kommune. Der oprettes en række fælles dialoggrupper, der kvalificerer udviklingsforløbene. 15. Organisering: Til at varetage den overordnede styring af projektet nedsættes en styregruppe med repræsentanter fra Fagcenter Sundhed, CVU Sønderjylland, de 5 ungdomsuddannelsesinstitutioner, Ungdommens Uddannelsesvejledning og Fagcenter Arbejdsmarked/Jobcenter. Styregruppens medlemmer rekrutteres fra ledelsesniveauet i de forskellige institutioner. Projektledelsen varetages af lederen for afdelingen for Sundhedsfremme og forebyggelse i Fagcenter Sundhed. Sekretariatet for projektet placeres i denne afdeling.

12 Fagcenter Sundheds afdeling for sundhedsfremme og forebyggelse har 6 sundhedskonsulenter ansat, som i udvalgte delprojekter kan bistå. Det gælder f.eks. motionsvejledning. 16. Fra projekt til drift: Langt den overvejende del af projektet er baseret på allerede ansat personale, hvorfor den erfaring, der opnås og de nye initiativer og metoder, der udvikles, vil kunne foresætte efter projektets afslutning. Det gælder således ungdomsuddannelsesinstitutionernes undervisere, trænings-/sundhedscentret, Fagcenter Sundhed, Ungdommens Uddannelsesvejledning, Jobcentret, netop nu psykologerne og især projektledelsen. Såfremt sundhedscoachens arbejde får den ønskede virkning, og sundhedsarbejdet bliver integreret på ungdomsuddannelserne, er det forventningen, at dette vil blive videreført med kommunale midler eller på uddannelsesinstitutionerne. Som det fremgår, er de midler der søges til projektet, en mindre del af de midler, kommunen selv investerer på området. 17. Evaluering: Mål: Ved projektets afslutning har 95 % af de 19-årige gennemført en ungdomsuddannelse. Delmål: Under punkt 3 er beskrevet en række delmål som nærmere er uddybet i bilag 2: evalueringsplan. Metode: Se bilag 2. Succéskriterier: Se bilag 2. Evaluator: Afdelingsleder i Fagcenter Sundhed, Sundhedsfremme og forebyggelse der også er projektleder, gennemfører evaluering i samarbejde med styregruppen. Beløb: kr. 18. Tidsplan: Projektet forventes igangsat: 1. april 2008 og afsluttet: 31. marts Angiv en plan for hver fase: Fase 1: Marts 2008 etablering af styregruppe. Etablering af udviklingsgruppe med CVU.

13 April 2008 ansættelse af sundhedscoach. Etablering af sundhedsgrupper på uddannelsesinstitutionerne og udpegning af kontaktlærere. Startkonference med deltagelse af alle nøglepersoner, der indgår i projektet, styregruppe, udviklingsgruppe og sundhedsgrupper på skolerne. I alt 50 deltagere. Udvikling og igangsætning af sundhedstilbud m.m. til de unge, bl.a. rygestopevents, motionstilbud. Fra august 2008 mødes netværksgrupperne til temadag hver 3. måned med deltagelse af ca. 25 personer. Formålet er uddannelse, gensidig erfaringsudvikling og læring samt metodeudvikling. Januar dataindsamling til evaluering og statusrapport nr. 1. Februar 2009 statusrapport afleveres med ansøgning om fortsættelse af projektet. Fase 2: April 2009 videreførelse af aktiviteter. Januar 2010 dataindsamling til evaluering og statusrapport nr. 2. Februar 2010 statusrapport afleveres med ansøgning om videreførelse af projektet. Fase 3: April 2010 videreførelse af aktiviteter. Januar 2011 dataindsamling til evaluering og afslutningsrapport. Marts 2011 afslutningskonference - afslutningsrapport afleveres. Afslutningsrapport afleveres

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD

SUNDHED SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN. i Assens Kommune FORORD Sammen om sundhed FORORD SAMMEN LØFTER VI SUNDHEDEN I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden. Derfor

Læs mere

Ansøgning - Sæt skub i egu 2.0

Ansøgning - Sæt skub i egu 2.0 Ansøgning - Sæt skub i egu 2.0 1. Titel EGU springbrættet til job eller uddannelse. 2. Kommune og Samarbejdspartnere Assens Kommune Willemoesgade 15 5610 Assens Tlf.nr. 64 74 74 74 Email: assens@assens.dk

Læs mere

Rubrik. Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år. Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017

Rubrik. Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år. Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017 Rubrik Sundhed og trivsel for børn og unge i alderen 0-30 år Sundhedsfremme- og forebyggelsesstrategi for perioden 2014-2017 Social og Sundhed Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 VISION...

Læs mere

Hvor kan jeg søge yderligere information?

Hvor kan jeg søge yderligere information? Hvor kan jeg søge yderligere information? Du kan læse mere om de forskellige tilbud på: ASV Horsens www.horsenskom.dk/institutioner/asv-horsens.dk Bygholm Landbrugsskole www.bygholm.dk Horsens Gymnasium

Læs mere

Projektbeskrivelse - Skifteholdet

Projektbeskrivelse - Skifteholdet Projektbeskrivelse - Skifteholdet Fastholdelse af marginaliserede unge, så de påbegynder og gennemfører ungdomsuddannelse. Kvalitativ udvikling af partnerskab mellem unge og virksomheder, herunder metodeudvikling

Læs mere

gladsaxe.dk Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sundhedspolitik 2012-2015 Gladsaxe Kommune skal være en sund kommune Gladsaxe Kommune vil være kendt for at skabe sunde rammer, som gør det nemmere for borgerne at træffe sunde valg, og som

Læs mere

Projekt Mentorkorps. Ansøgning om midler til etablering af eksternt mentorkorps. Med fokus på en styrket kvalitativ, fleksibel og koordineret indsats.

Projekt Mentorkorps. Ansøgning om midler til etablering af eksternt mentorkorps. Med fokus på en styrket kvalitativ, fleksibel og koordineret indsats. Projekt Mentorkorps Ansøgning om midler til etablering af eksternt mentorkorps. Med fokus på en styrket kvalitativ, fleksibel og koordineret indsats. Projekt titel og kontaktoplysninger Titel Projekt Mentorkorps

Læs mere

Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik

Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik Punkt 2. Forslag til arbejdsspor i Sundhedspolitik 2015-2018. 2014-2390. Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Kulturudvalget godkender, at Sunde rammer, Lighed i sundhed, Mental

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed

Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Gladsaxe Kommunes Strategi for lighed i sundhed Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Vision... 2 Pejlemærker... 3 Udmøntning... 4 Indsatser... 4 Opfølgning... 6 Indledning Social ulighed i sundhed beskriver

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 Oktober 2016 Formål med uddannelsesplanen Uddannelsesplan 2016 skal: Bidrage til at flere unge gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse, så uddannelsesniveauet

Læs mere

Ansøgningsskema for Satspuljeprojekt: Sundhedsfremme for unge uden for uddannelsessystemet. Projekttype 1: Aktiviteter målrettet unge

Ansøgningsskema for Satspuljeprojekt: Sundhedsfremme for unge uden for uddannelsessystemet. Projekttype 1: Aktiviteter målrettet unge Ansøgningsskema for Satspuljeprojekt: Sundhedsfremme for unge uden for uddannelsessystemet Projekttype 1: Aktiviteter målrettet unge Frist for indsendelse af ansøgning 10. december 2007 kl. 12:00 Skemaet

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Hans Nissen (A) Formand, Social- og Sundhedsudvalget 2 Indledning Det er Fredensborg Kommunes ambition at borgere med psykosociale handicap

Læs mere

Ballerup Kommune deltager i projekt: Narkoen ud af byen. En forebyggende indsats mod brug og tilgængelighed af stoffer blandt unge

Ballerup Kommune deltager i projekt: Narkoen ud af byen. En forebyggende indsats mod brug og tilgængelighed af stoffer blandt unge Ballerup Kommune deltager i projekt: Narkoen ud af byen En forebyggende indsats mod brug og tilgængelighed af stoffer blandt unge 02 Mange undersøgelser viser sammenhæng i brug af forskellige rusmidler.

Læs mere

Bilag 1 til Greve Kommunes ansøgning til Lighed I Sundhed-projektet:

Bilag 1 til Greve Kommunes ansøgning til Lighed I Sundhed-projektet: Projektbeskrivelse Revideret oktober 2008 Behov for indsats En stor del af de dårligst stillede kontanthjælpsmodtagere er karakteriserede ved at have andre problemer ud over ledighed. En del af disse problemer

Læs mere

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune I Danmarks ses stigende sundhedsudfordringer, som sammen med nye krav og retningslinjer fra flere sider stiller større krav til kommunernes arbejde

Læs mere

Vi skal sætte ind nu. Diabetes som strategisk indsatsområde i Svendborg Kommune

Vi skal sætte ind nu. Diabetes som strategisk indsatsområde i Svendborg Kommune Vi skal sætte ind nu Diabetes som strategisk indsatsområde i Svendborg Kommune Indledning Borgere med kronisk sygdom er en særlig udfordring på sundhedsområdet, og herunder udgør diabetes en stor og stigende

Læs mere

Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune

Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune Dato 07.05.14 Dok.nr. 46908-14 v2 Sagsnr. 14-3053 Ref. lcor Projektplan Erhvervsskolereform Varde Kommune Titel Baggrund Faglært til fremtiden Varde Kommune (der kan findes et nyt navn) I marts måned 2014

Læs mere

Forord. Borgmester Torben Hansen

Forord. Borgmester Torben Hansen 1 Forord 2 Forord Som kommune har vi berøring med mange borgeres hverdag. Derfor påtager vi os et ansvar for at sætte rammerne for et sundt liv i de mange forskellige arenaer, hvor borgeren færdes. I Randers

Læs mere

UDMØNTNING AF SATSPULJEN. Forebyggende indsats for overvægtige børn og unge april 2012 j.nr /1/ANP

UDMØNTNING AF SATSPULJEN. Forebyggende indsats for overvægtige børn og unge april 2012 j.nr /1/ANP UDMØNTNING AF SATSPULJEN Forebyggende indsats for overvægtige børn og unge 2012-2015 Kommuner inviteres hermed til at indsende ansøgninger om deltagelse i modelprojekt på området Forebyggende indsats for

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016

STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 STATUS PÅ UDDANNELSESPLAN 2016 Maj 2016 Formål med uddannelsesplanen Uddannelsesplan 2016 skal: Bidrage til at flere unge gennemfører en erhvervskompetencegivende uddannelse, så uddannelsesniveauet i Holbæk

Læs mere

Job og personprofil for relationsmedarbejder Dato

Job og personprofil for relationsmedarbejder Dato Den boligsociale helhedsplan 2014-2018 Job og personprofil for relationsmedarbejder Dato 1. Indledning Du ansættes i områdesekretariatet, som varetager det praktiske arbejde med at sikre den løbende fremdrift

Læs mere

Ansøgningsskema til Regionsrådets pulje for samarbejdsprojekter vedr. udsatte borgere

Ansøgningsskema til Regionsrådets pulje for samarbejdsprojekter vedr. udsatte borgere Koncern Plan og Udvikling Enhed for Tværsektorielt Samarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 61 07 Web www.regionh.dk Ref.: WB Dato: 08.04.2013 2012 Ansøgningsskema

Læs mere

Ungdomsuddannelse til alle: Velfærdsforliget blev vedtaget i 2006. En del af dette Velfærdsforlig er ungdomsuddannelse

Ungdomsuddannelse til alle: Velfærdsforliget blev vedtaget i 2006. En del af dette Velfærdsforlig er ungdomsuddannelse Ungdomsuddannelse til alle: Velfærdsforliget blev vedtaget i 2006. En del af dette Velfærdsforlig er ungdomsuddannelse til alle. Alle unge skal have mulighed for at påbegynde og gennemføre en kompetencegivende

Læs mere

STATUSRAPPORT 1. Sundhedsfremmende initiativer i forhold til unge uden for uddannelsessystemet

STATUSRAPPORT 1. Sundhedsfremmende initiativer i forhold til unge uden for uddannelsessystemet STATUSRAPPORT 1 Sundhedsfremmende initiativer i forhold til unge uden for uddannelsessystemet 1. Indledning administrerer satspuljeprojektet Ung og Sund (i satspuljeaftalen Sundhedsfremme for unge udenfor

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato

Bilag 2 - Kravspecifikation. 1. Indledning. 2. Baggrund. 3. Beskrivelse af evalueringsopgaven. Dato Dato 16-06-2014 Sagsnr. 1-1010-147/6 MAHA maha@sst.dk Bilag 2 - Kravspecifikation 1. Indledning Sundhedsstyrelsen inviterer hermed alle interesserede aktører til at afgive tilbud på evaluering af satspuljen

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Ansøgningsskema for Satspuljeprojekt: Sundhedsfremme for unge uden for uddannelsessystemet. Projekttype 1: Aktiviteter målrettet unge

Ansøgningsskema for Satspuljeprojekt: Sundhedsfremme for unge uden for uddannelsessystemet. Projekttype 1: Aktiviteter målrettet unge Ansøgningsskema for Satspuljeprojekt: Sundhedsfremme for unge uden for uddannelsessystemet Projekttype 1: Aktiviteter målrettet unge Frist for indsendelse af ansøgning 10. december 2007 kl. 12:00 Skemaet

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Den 25. januar 2006. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg. Den 25. januar 2006. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg Den 25. januar 2006 1. Resume Med strukturreformen får kommunerne et større ansvar for forebyggelse og sundhedsfremme

Læs mere

Sunde fællesskaber og sammenhæng Børn og unge deltager aktivt i sunde fællesskaber - Derfor vil vi skabe sammenhæng og helhed i børns og unges liv

Sunde fællesskaber og sammenhæng Børn og unge deltager aktivt i sunde fællesskaber - Derfor vil vi skabe sammenhæng og helhed i børns og unges liv Børn & Unge Sekretariat Prinsens Alle 5 8800 Viborg letho@viborg.dk Notat om implementering af sammenhængsmodellen - B&U Børne- og Ungdomsudvalget har siden januar 2019 arbejdet med, hvordan børn- og ungeområdet

Læs mere

Ungeområdet i krydsfeltet mellem jobcenter, UU, uddannelsesinstitutioner og forvaltninger

Ungeområdet i krydsfeltet mellem jobcenter, UU, uddannelsesinstitutioner og forvaltninger Ungeområdet i krydsfeltet mellem jobcenter, UU, uddannelsesinstitutioner og forvaltninger OCC, torsdag den 5.november 2009 v. Torben Pilegaard Jensen, AKF Ungeområdet i krydsfeltet mellem jobcenter, UU,

Læs mere

Ung & Sund Midtvejsevaluering

Ung & Sund Midtvejsevaluering Ung og Sund Midtvejsevalueringen SUNDHEDSSTYRELSEN En ikke-disposition for oplægget Programteorien Om evalueringen Ung og Sund-indsatsens formål: Det overordnede formål med projektet er at styrke sundhedsmæssigt

Læs mere

Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed

Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed KKR-Hovedstaden Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed KKR-Hovedstaden Fælles strategi for unges fysiske og mentale sundhed for kommunerne i Region Hovedstaden Sammen er vi stærkere I foråret

Læs mere

TILBAGE TIL FREMTIDEN. - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland. Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af

TILBAGE TIL FREMTIDEN. - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland. Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af TILBAGE TIL FREMTIDEN - et tilbud for unge kontanthjælps- og dagpengemodtagere i Nordjylland Hovedresultater fra en virkningsevaluering foretaget af HVAD ER TILBAGE TIL FREMTIDEN? Tilbage til Fremtiden

Læs mere

VELKOMMEN TIL TEMADAG OM BEDRE SAMARBEJDE MED UNGDOMSUDDANNELSER OM UNGES TRIVSEL OG SUNDHED

VELKOMMEN TIL TEMADAG OM BEDRE SAMARBEJDE MED UNGDOMSUDDANNELSER OM UNGES TRIVSEL OG SUNDHED VELKOMMEN TIL OM BEDRE SAMARBEJDE MED UNGDOMSUDDANNELSER OM UNGES TRIVSEL OG SUNDHED UNDERVISNING DEN 16. MAJ IMPLEMENTERING AF VIDESBASEREDE ANBEFALINGER I KOMMUNER Center for Forebyggelse i praksis i

Læs mere

Uddannelsesplan Februar 2016 UDDANNELSE TIL ALLE UNGE

Uddannelsesplan Februar 2016 UDDANNELSE TIL ALLE UNGE Uddannelsesplan 2016 Februar 2016 UDDANNELSE TIL ALLE UNGE Uddannelse til alle unge Indledning Der er brug for kvalificeret arbejdskraft på fremtidens arbejdsmarked for at sikre vækst og velfærd. Samtidig

Læs mere

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 katalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 1 Oversigt over sundhedsindsatser til udvikling/udmøntning Forebyggelsespakke/ sundhedsområde Tobak Udvikling af målrettede

Læs mere

Projektkommissorium. A. Familieorienteret alkoholbehandling 30-06-2015

Projektkommissorium. A. Familieorienteret alkoholbehandling 30-06-2015 Projektkommissorium A. Familieorienteret 30-06-2015 B. Projektbeskrivelse Som led i det sundhedspolitiske udspil Mere borger, mindre patient et stærkt fælles sundhedsvæsen er der afsat 56 mio. kr. i perioden

Læs mere

Projektbeskrivelsesskema

Projektbeskrivelsesskema Projektbeskrivelsesskema Styrket sundhedsindsats for socialt udsatte og sårbare grupper 1. Projektets titel: Sundhedsfremmeprojekt på bosteder for psykisk udviklingshæmmede* 2. Baggrund: Projektet baseres

Læs mere

Ansøgningsskema for satspuljeprojektet:

Ansøgningsskema for satspuljeprojektet: Ansøgningsskema for satspuljeprojektet: Afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien Frist for indsendelse af ansøgning: 18. maj 2018 kl. 12.00 Skemaet sendes til: E-mail:

Læs mere

Projekttitel: Generation Sund & Generation Sund for dig. Kommune/uddannelsessted: Sønderborg Kommune. Journalnummer: /6. Dato: 30.

Projekttitel: Generation Sund & Generation Sund for dig. Kommune/uddannelsessted: Sønderborg Kommune. Journalnummer: /6. Dato: 30. Slutrapport for aktiviteter og resultater fra projekter i satspuljen Ung og sund Sundhedsfremme for unge uden for eller på vej ud af uddannelse 2007-2011. Projekttitel: Generation Sund & Generation Sund

Læs mere

Den Nationale Sundhedsprofil & Unges mentale sundhed og trivsel. UKU torsdag d. 12. april kl til 17.20

Den Nationale Sundhedsprofil & Unges mentale sundhed og trivsel. UKU torsdag d. 12. april kl til 17.20 Den Nationale Sundhedsprofil & Unges mentale sundhed og trivsel UKU torsdag d. 12. april kl. 16.40 til 17.20 BETYDNINGEN AF FORSKELLIGE RISIKOFAKTORER FOR MIDDELLEVETID Den Nationale Sundhedsprofil Rygning

Læs mere

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse Indenrigs- og Sundhedsministeriet 27. oktober 2006 Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse 2007-2010 Regeringen og satspuljepartierne er enige om at styrke sundhedsfremme

Læs mere

INDSTILLING Til Århus Byråd Den: 1. september 2004. via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3855 Jour. nr.: Ref.: ILH

INDSTILLING Til Århus Byråd Den: 1. september 2004. via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3855 Jour. nr.: Ref.: ILH ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den: 1. september 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3855 Jour. nr.: Ref.: ILH Århus - en by i bevægelse. Sundhedsredegørelse og strategier

Læs mere

SUNDHED OG OMSORG Sundhed Aarhus Kommune

SUNDHED OG OMSORG Sundhed Aarhus Kommune Notat til Sundheds- og Omsorgsudvalget: Arbejdet med sundhedspolitikken i Sundhed og Omsorg udmøntning af indsatser og det tværmagistratslige samarbejde Indledning Sundheds- og Omsorgsudvalget har efterspurgt

Læs mere

Jammerbugt Kommune Projektbeskrivelse. Lighed i sundhed Aktiv Sund Trivsel

Jammerbugt Kommune Projektbeskrivelse. Lighed i sundhed Aktiv Sund Trivsel Jammerbugt Kommune Projektbeskrivelse Lighed i sundhed Aktiv Sund Trivsel Bilag 1 Resumé af projektbeskrivelse Overordnet formål: At bidrage til at højne sundheden 1 blandt kontanthjælpsmodtagere i Jammerbugt

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015

SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 SUNDHEDSPOLITIK 2012-2015 - Det lette valg bliver det gode og sunde valg - Mere lighed i sundhed - Et aktivt fritidsliv for alle - Arbejdspladsen, et godt sted at trives INDLEDNING Sundhed vedrører alle

Læs mere

Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune

Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune Kommunens arbejde med implementering af Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker 2013 Frederikshavn Kommune Forebyggelse og sundhedsfremme i fokus Sundhed er fysisk, psykisk og social velbefindende et mål

Læs mere

Ansøgningsskema vedr. pulje til etablering af unge-/uddannelsescentre

Ansøgningsskema vedr. pulje til etablering af unge-/uddannelsescentre Ansøgningsskema vedr. pulje til etablering af unge-/uddannelsescentre 1) Placering på en uddannelsesinstitution a) Adresse for den nye enhed Ungecenter (arbejdstitel), Campus Haslev, Skolegade 21, 4690

Læs mere

Udmøntning af satspuljemidler - til sundhedsfremmende og forebyggende modelprojekter omkring gruppen af de socialt mest udsatte

Udmøntning af satspuljemidler - til sundhedsfremmende og forebyggende modelprojekter omkring gruppen af de socialt mest udsatte Til de kommunale sundheds- og socialforvaltninger samt kommunale og kommunalt støttede væresteder Udmøntning af satspuljemidler - til sundhedsfremmende og forebyggende modelprojekter omkring gruppen af

Læs mere

Hvad kan der søges om støtte til? Under tilskudspuljens 2. udmøntning kan der ansøges om midler til følgende tre typer af projekter:

Hvad kan der søges om støtte til? Under tilskudspuljens 2. udmøntning kan der ansøges om midler til følgende tre typer af projekter: 2. udmøntning af tilskudspuljen til iværksættelse af kommunalt og regionalt forankrede vægtstoprådgivere og nøglepersoner på særligt udsatte arbejdspladser Sundhedsstyrelsen udmønter nu ca. 21 mio. kr.

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Maj 2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Sundhed i Danmark... 3 Social ulighed i sundhed... 3 Sundhed på tværs... 4 Strategimodel... 5 Sundhedsfaglige fokusområder...

Læs mere

Handleplan Arbejdsmarkedsforvaltningen

Handleplan Arbejdsmarkedsforvaltningen Handleplan 2017 2018 Arbejdsmarkedsforvaltningen Indsats: Investering i udvidet arbejdsrettet rehabiliteringsindsats - videreførelse af handleplan for 2015-2016 Målsætning, som indsatsen vedrører (Derfor

Læs mere

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse Punkt 4. Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse 2018-007141 Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering KL's udspil om sundhedsfremme

Læs mere

Forebyggelses- og sundhedsfremmepolitik

Forebyggelses- og sundhedsfremmepolitik Forebyggelses- og sundhedsfremmepolitik Forslag til behandling på xxx møde den xx 2011 Indhold Forord.... 3 Indledning....4 Værdier...6 Målsætninger.... 7 Principper for arbejdet med forebyggelse og sundhedsfremme...8

Læs mere

Indholdsbeskrivelse. 1. Projektkoordinator/medarbejder...2. 2. Baggrunden for pilotprojektet...2. 3. Formål...2. 4. Målgruppe...2

Indholdsbeskrivelse. 1. Projektkoordinator/medarbejder...2. 2. Baggrunden for pilotprojektet...2. 3. Formål...2. 4. Målgruppe...2 Indholdsbeskrivelse Indholdsbeskrivelse...1 1. Projektkoordinator/medarbejder...2 2. Baggrunden for pilotprojektet...2 3. Formål...2 4. Målgruppe...2 5. Metode og arbejdsbeskrivelse...3 5.1. Empowerment

Læs mere

Ungdomsuddannelse til alle. Politisk handlingsplan

Ungdomsuddannelse til alle. Politisk handlingsplan Ungdomsuddannelse til alle Politisk handlingsplan December 2008 Indledning...3 Kommunikation og formidling...3 Baggrund og formål for det lokale projekt...4 Organisering...5 Indsatsområder...6 Analyseresultat

Læs mere

Aftale mellem Socialsektionen og Job- og Borgerservicechef

Aftale mellem Socialsektionen og Job- og Borgerservicechef Aftale mellem Socialsektionen og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem institutionslederne og den budgetansvarlige

Læs mere

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet;

Annoncering efter ansøgninger Titel Indkaldelse af ansøgninger vedrørende aktivitet; Side 1 af 6 Annoncering efter er Titel Indkaldelse af er vedrørende aktivitet; Flere unge skal blive færdige med en ungdomsuddannelse Udfordring Det er en national målsætning, at 95 % af en ungdomsårgang

Læs mere

Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid

Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid Handleplan for Det gode arbejdsliv Indledning: Denne handleplan for Det gode arbejdsliv bygger på den politisk godkendte Temaplan for Sundhed, Kultur & Fritid. Af

Læs mere

Antidoping-kommuner

Antidoping-kommuner Ansøgningsskema for SATS-pulje Antidoping-kommuner 2015-2017 1. ANSØGER Kommunens navn: Aalborg Kommune Navn på projektleder: Bettina Bisp Jensen Projektleders stillingsbetegnelse: Konsulent Kontakt: Tlf.

Læs mere

1. Projektets titel Vi sætter skub i samarbejdet om EGU i Kerteminde Kommune

1. Projektets titel Vi sætter skub i samarbejdet om EGU i Kerteminde Kommune Side1/5 Fællessekretariatet Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde Tlf.:65151543 bjy@kerteminde.dk www.kerteminde.dk 9-09-2010 1. Projektets titel Vi sætter skub i samarbejdet om EGU i Kerteminde Kommune 2.

Læs mere

Produktionsskolen På sporet Produktionsskolen Sandagergård

Produktionsskolen På sporet Produktionsskolen Sandagergård Produktionsskolen På sporet Produktionsskolen Sandagergård 11/6/2008 1 Samarbejdsaftale 2007-2008 Denne samarbejdsaftale er indgået mellem Grindsted Produktionshøjskole Grindsted Tekniske Skole Møllegården

Læs mere

Bilag 2 Vejledning til ansøgningsskema for satspuljeprojektet Forebyggelsesindsatser i nærmiljøet

Bilag 2 Vejledning til ansøgningsskema for satspuljeprojektet Forebyggelsesindsatser i nærmiljøet Bilag 2 Vejledning til ansøgningsskema for satspuljeprojektet Forebyggelsesindsatser i nærmiljøet Hvilke oplysninger skal ansøgningen indeholde? Ansøgningsskema, projektbeskrivelsesskema og budgetskemaer

Læs mere

side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den kl. 16:15 Mødelokale 2 Tilgår pressen

side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den kl. 16:15 Mødelokale 2 Tilgår pressen side 1 Åbent referat for Sundhedsudvalgets møde den 06.12.2007 kl. 16:15 Mødelokale 2 Tilgår pressen side 2 Indholdsfortegnelse: 52. Indsatsområde stress... 3 53. Initiativer på rusmiddelsområdet... 4

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ungepartnerskab

Hvidovre Kommunes Ungepartnerskab Hvidovre Kommunes Ungepartnerskab Udmøntningsplan Baggrund I Hvidovre gennemfører ca. 85 procent af alle unge en ungdomsuddannelse. Det er et udmærket tal, men der skal sættes målrettet ind for, at kommunen

Læs mere

Sundhedsfremmecentret Det kommunale Sundhedscenter

Sundhedsfremmecentret Det kommunale Sundhedscenter Hvad stræber vi efter? Vision: Borgere i Skanderborg kommune lever et sundt og aktivt hverdagsliv trods kronisk sygdom og skavanker Mission: Vi bevæger til sundhed KRAMS 1 bedre sundhedsadfærd og sundhedsstatus

Læs mere

Sundhedsplan Socialudvalget KS udvalget

Sundhedsplan Socialudvalget KS udvalget Socialudvalget 13.01.2015 KS udvalget 15.01.2015 Beskæftigelses- og sundhedschef Jørgen Erlandsen Sundhedsfremmechef Malene Herbsleb 13/53849 - dok.15-6359 23. januar 2015 1 Sundhedspolitikken Et sundt

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Kommissorium Projekt rygestoprådgiver

Kommissorium Projekt rygestoprådgiver Kommissorium Projekt rygestoprådgiver Vejen er en kommune i bevægelse, der i fællesskab med borgeren skaber rammer for trivsel, der bidrager til så mange gode leveår som muligt. Baggrund Temaplanen for

Læs mere

Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016

Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 INDLEDNING Faxe Kommunes rusmiddelpolitik skal sikre, at visioner, værdier og mål for indsatsen bliver udmøntet i alle kommunens afdelinger og i alle kommunens

Læs mere

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer

Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Sundhedsstyrelsen Evaluering af Satspuljeprojektet Børne-familiesagkyndige til støtte for børn i familier med alkoholproblemer Konklusion og anbefalinger September 2009 Sundhedsstyrelsen Evaluering af

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem Dansk Byggeri, UUV Køge Bugt, Roskilde Tekniske Skole, EUC Sjælland & Solrød Kommune

Partnerskabsaftale mellem Dansk Byggeri, UUV Køge Bugt, Roskilde Tekniske Skole, EUC Sjælland & Solrød Kommune Partnerskabsaftale mellem Dansk Byggeri, UUV Køge Bugt, Roskilde Tekniske Skole, EUC Sjælland & Solrød Kommune Indledning Solrød Kommune, Dansk Byggeri, UUV Køge Bugt, EUC Sjælland og Roskilde Tekniske

Læs mere

Ansøgningsskema vedr. pulje til etablering af unge-/uddannelsescentre

Ansøgningsskema vedr. pulje til etablering af unge-/uddannelsescentre Ansøgningsskema vedr. pulje til etablering af unge-/uddannelsescentre 1) Placering på en uddannelsesinstitution a) Adresse for den nye enhed, Svendborg Kommune, A.P. Møllersvej 37, stue-etagen, 5700 Svendborg

Læs mere

Projektplan for Norddjurs Sundhedsportal Det sunde valg Det lette valg

Projektplan for Norddjurs Sundhedsportal Det sunde valg Det lette valg Projektplan for Norddjurs Sundhedsportal Det sunde valg Det lette valg 1. Baggrund Norddjurs Kommune er en fusion af Grenaa, Nørre Djurs, Rougsø og halvdelen af Sønderhald kommuner. Den nye kommune har

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE

ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE ANSØGNINGSSKEMA FÆLLES PULJE INITIATIVETS TITEL: Gravid på job 1. ANSØGERE OG SAMARBEJDSPARTNERE Ansøger: Navn: Birgitte Holbech E-mail: birhol@aarhus.dk Telefon: 41855180 Arbejdssted: Personaleudvikling,

Læs mere

Plan for opfølgning på politikker i Politikområde 6: Sundhedsfremme og forebyggelse. Kultur- og Sundhedsudvalget

Plan for opfølgning på politikker i Politikområde 6: Sundhedsfremme og forebyggelse. Kultur- og Sundhedsudvalget Kultur- og Sundhedsudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Politikområde 6: Sundhedsfremme og forebyggelse Politikker: Sundhedspolitik Sundhedsaftale med Region Midtjylland Overordnet kostpolitik

Læs mere

Notat. Notat om ændring af indsats for børn med overvægt Lets Move

Notat. Notat om ændring af indsats for børn med overvægt Lets Move SOCIAL OG SUNDHED Sundhedsstrategisk afsnit Dato: 18. juni 2015 Tlf. dir.: 4477 2693 E-mail: cho@balk.dk Kontakt: Camilla Hoelstad Holm Notat Notat om ændring af indsats for børn med overvægt Lets Move

Læs mere

Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme.

Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme. Forebyggelse af radikalisering og ekstremisme. Sådan arbejder vi i Esbjerg Kommune Indhold Introduktion Sådan forstår vi radikalisering og ekstremisme Sådan arbejder vi Sådan er indsatsen organiseret Sådan

Læs mere

INVESTÉR I SUNDHED OG TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN. Et tilbud fra Københavns Kommune til virksomheder i København

INVESTÉR I SUNDHED OG TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN. Et tilbud fra Københavns Kommune til virksomheder i København INVESTÉR I SUNDHED OG TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN Et tilbud fra Københavns Kommune til virksomheder i København INVESTER I SUNDHED OG TRIVSEL Københavns Kommune tilbyder rådgivning til virksomheder, som

Læs mere

Mental sundhed er et relativt nyt fokusområde indenfor forebyggelse og sundhedsfremme og i KL-notatet fra 2009, fremgår det at:

Mental sundhed er et relativt nyt fokusområde indenfor forebyggelse og sundhedsfremme og i KL-notatet fra 2009, fremgår det at: Mulige emnefelter inden for Sundhedsudvalgets ressort På Sundhedsudvalgets område foreslår administrationen, at prioriteringsdrøftelserne frem mod de maksimalt tre konkrete mål tager i følgende temaer:

Læs mere

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Overordnede informationer Projektets titel: Projekt Restart. Projektperiode: 16. maj 2011-1. juli 2012 Målgruppe:

Læs mere

Sundhed MED LYST TIL LIVET! SUNDHEDSPOLITIK

Sundhed MED LYST TIL LIVET! SUNDHEDSPOLITIK Sundhed MED LYST TIL LIVET! SUNDHEDSPOLITIK 2017-2020 Forord Sundhed med lyst til livet! Sundhed handler om at have det godt! Det er individuelt for os, hvornår vi har det godt, men at have lyst til at

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget

Beskæftigelsesudvalget Beskæftigelsesudvalget Referat fra møde Onsdag den 21. marts 2012 kl. 17.00 i F 2 Mødet slut kl. 18.00 MØDEDELTAGERE Kim Rockhill (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Kirsten Weiland (A) Morten Skovgaard

Læs mere

Projekttitel: Ung og Sund i uddannelse. Kommune/uddannelsessted: Folkesundhed København, Københavns Kommune. Journalnummer: 7-313-04-1/8.

Projekttitel: Ung og Sund i uddannelse. Kommune/uddannelsessted: Folkesundhed København, Københavns Kommune. Journalnummer: 7-313-04-1/8. Slutrapport for aktiviteter og resultater fra projekter i satspuljen Ung og sund Sundhedsfremme for unge uden for eller på vej ud af uddannelse 2007-2011. Projekttitel: Ung og Sund i uddannelse Kommune/uddannelsessted:

Læs mere

Randers Kommune. Sundhedspolitik

Randers Kommune. Sundhedspolitik Randers Kommune Sundhedspolitik Forord Randers Kommune skal gå forrest og rage op også på sundhedsområdet! Derfor har byrådet forud for denne sundhedspolitik vedtaget en række visioner for sundheden i

Læs mere

Bilag 1: Projektbeskrivelse Oprettelse af forældrerollemodelkorps i København

Bilag 1: Projektbeskrivelse Oprettelse af forældrerollemodelkorps i København Bilag 1: Projektbeskrivelse Projekttitel Oprettelse af forældrerollemodelkorps i København Tema Ansvarlig Sagsnummer Lokale rollemodelkorps Mette Gram og Lotte T. Larsen (Brug For Alle Unge) og Mahtab

Læs mere

Børne- og Ungepolitikken

Børne- og Ungepolitikken Revideret udgave. V.0.4 15/11-11 Herning Kommune Børne- og Ungepolitikken - Politikken sætter fokus på sammenhængen mellem almen- og specialområdet. .hjælpen skal sætte ind i tide Sårbare børn og unge

Læs mere

Projekt Den hele kroniker et forløbsprogram initiativ

Projekt Den hele kroniker et forløbsprogram initiativ Ringsted september 2009 Ansøgning til pulje til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom Projekt Den hele kroniker et forløbsprogram initiativ Kontaktpersoner i Ringsted Kommune: Sundhedschef

Læs mere

Sundhedspolitik for borgerne i Esbjerg Kommune

Sundhedspolitik for borgerne i Esbjerg Kommune Sundhedspolitik for borgerne i Esbjerg Kommune 2011-2014 INDHOLD 2 Forord 3 Visioner og værdier 4 Udfordringer 5 Sundhed - en helhedsorienteret indsats 6 Sådan når vi målet 8 Implementering, evaluering

Læs mere

Forslag til udmøntning af Forebyggelses- og Socialudvalgets pulje på 900.000 kr.

Forslag til udmøntning af Forebyggelses- og Socialudvalgets pulje på 900.000 kr. Social og Sundhed Sundhed og Forebyggelse Sagsnr. 95544 Brevid. 1157539 Ref. RABA Dir. tlf. 46 31 77 28 RasmusBaa@roskilde.dk Forslag til udmøntning af Forebyggelses- og Socialudvalgets pulje på 900.000

Læs mere

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester

Forord. Claus Omann Jensen Borgmester Sundhedspolitik Forord Randers Kommune har fokus på vækst i sundhed og ønsker med denne sundhedspolitik at sætte rammerne for kommunens sundhedsarbejde i de kommende år. Byrådets visioner for sundhedsområdet

Læs mere

1 Kultur- og Sundhedsudvalget

1 Kultur- og Sundhedsudvalget 1 Kultur- og Sundhedsudvalget Politikområde 6: Sundhedsfremme og forebyggelse 1.1 Strategi for sundhedsindsats for flygtninge og indvandrere Der skal udvikles en administrativ strategi for, hvordan en

Læs mere

STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME

STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME INDHOLD SIDE 4 SIDE 7 SIDE 8 SIDE 10 SIDE 15 ÆLDRE- OG HANDICAPFORVALTNINGENS STRATEGI FOR ARBEJDET MED FOREBYGGELSE OG SUNDHEDSFREMME GRUNDLAGET

Læs mere

Udkast til Ungestrategi Bilag

Udkast til Ungestrategi Bilag Udkast til Ungestrategi Bilag 1 16.12.2014 INDLEDNING Gladsaxe skal være et attraktivt sted at bo og leve for unge. De unge er forskellige og har individuelle behov og ønsker, der afhænger af deres personlighed,

Læs mere