Resume Analyse af Banestyrelsens sporanlæg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Resume Analyse af Banestyrelsens sporanlæg"

Transkript

1 Resume Analyse af Banestyrelsens sporanlæg Atkins Rail, England BSL, Tyskland IBM, Danmark Banestyrelsen Marts 2003

2 BANESTYRELSEN Pakhusvej 10 Dato København Ø Notat Analyse af Banestyrelsens sporanlæg resume Dette notat rummer et kort resume af den omfattende rapport, som Banestyrelsen har modtaget fra rådgiverkonsortiet. Rapporten omfatter en konklusionsrapport og 7 tekniske underrapporter. Indledning De økonomiske rammer for det statslige danske banenet er fastlagt i en politisk aftale for årene Temaet for aftalen er at indlede en genopretning af tilstanden på jernbanenettet, efter en årrække med tiltagende nedslidning. Da der blev gjort status for aftalen medio 2001, gjorde Banestyrelsen Trafikministeriet opmærksom på, at behovene for fornyelse og vedligeholdelse på sporområdet syntes at være undervurderet i den politiske aftale. Derfor besluttede Trafikministeriet og Banestyrelsen at gennemføre denne uvildige, eksterne konsulentanalyse, der skal redegøre nærmere for den nødvendige indsats på sporområdet, der er et af de væsentlige og investeringstunge elementer i jernbanenettet. I juli 2002 fik et rådgiverkonsortium bestående af Atkins Rail (UK), BSL (D) og IBM Danmark til opgave at vurdere sporets nuværende tilstand, at definere en anbefalet tilstand og at konstruere en overordnet beregningsmodel for den økonomiske indsats, som vil være nødvendig for sporet i perioden Sporet består af skinner, sporskifter, sveller, ballast og underbygning mv. Spor slides af togtrafikken, hvor akseltryk/vægt, trafiktæthed, hastighed og kurver er vigtige elementer. De enkelte elementer i sporet påvirker hinanden. F.eks. medfører ujævne, riflede skinner en betydelig dynamisk belastning af sveller og ballast. De enkelte strækninger er konstrueret til bestemte maksimalhastigheder, der er grundlag for togenes køreplaner. Hvis sporet er nedslidt eller ligger dårligt, er det nødvendigt at nedsætte hastigheden for at opretholde sikkerheden. Sporet vedligeholdes f.eks. gennem sporjustering, skinneslibning eller ballastrensning. Når sporets dele er nedslidt, fornyes (udskiftes) det ved f.eks. at lægge nye skinner, sveller eller ballast, eventuelt ombygge hele sporet. Levetiden indtil fornyelse bestemmes dels af trafikbelastningen, dels af vedligeholdelsesindsatsen. Sportilstand Overordnet viser analysen, at sikkerhedsniveauet på de danske spor er i orden. Men kvaliteten svarer kun lige til gældende standarder og er ikke er på niveau med tilstanden i de sammenlignelige lande, der benchmarkes mod: Tyskland, Sverige, Holland og Schweiz. Side 1(5)

3 Notat Den vedligeholdelse, som bevillingerne har kunnet dække, har været tilstrækkelig til at fastholde sportilstanden på et nogenlunde niveau, men der er et betydeligt efterslæb på sporfornyelsen, som vil kræve en væsentlig øget indsats i de kommende år. En særlig opmærksomhed bør ifølge analysen rettes mod S-banen og de regionale baner, hvor der er fundet tekniske forhold, som reducerer levetiden på spordele i en grad, som ikke giver en økonomisk acceptabel samlet levetidsomkostning for sporet. Tre væsentlige indikatorer for sportilstanden er sporets gennemsnitsalder, sporets jævnhed og omfanget af midlertidige hastighedsnedsættelser: Sporets gennemsnitsalder Sporets gennemsnitsalder Baneklasse Nuværende gennemsnitsaldenemsnitsalder Anbefalet gen- Diff. Alle baner 24 år 20 år +4 år Hovedbane 20 år 17 år +3 år S-bane 23 år 16 år +7 år Regionalbane 27 år 22 år +5 år Lokalbane 29 år 24 år +5 år Vedligehold kan forlænge levetiden af sporene til en vis grænse, men på et tidspunkt bliver omkostningerne ved vedligehold så store, at det bedre kan betale sig at udskifte og forny sporet eller dele heraf. Den anbefalede gennemsnitsalder er halvdelen af den forventede levetid for sporet - ud fra en økonomisk optimal betragtning. Den varierer afhængig af baneklasse, fordi den er opgjort på grundlag af den forskellige trafikbelastning på de forskellige baneklasser. Gennemsnitsalderen for sporet er for høj. I de kommende år er der behov for en øget indsats med udskiftning af spor og sporskifter på store dele af jernbanenettet. Især på S-banen og de regionale baner er der behov for en særlig indsats, fordi kombinationen af alder/komponenttyper og trafikbelastning her er mest kritisk. Sporets jævnhed Sporets jævnhed Baneklasse Nuværende Q-tal Anbefalet Q-tal Diff. Q-tallet er vægtet efter forskellige hastigheder. Den absolutte Hovedbane 84,2 85 0,8 Total 81,7 85 3,3 kvalitet på hovedbanen er således bedre end på S-banen ved Regionalbane 78,9 85 6,1 S-bane 71, ,5 Q=85. Lokalbane 82,1 85 2,9 Sporets jævnhed opgøres især ved Q-tallet, som angiver, hvor præcist sporet er på baggrund af måling af skinneafstand, hældning, højdeforskel o.l. Q-tallet er en Side 2(5)

4 Notat generel indikator for tilstand og fejl og vurderes som en meget omkostningsrelevant parameter. Et nyanlagt spor har Q-tallet 100, som gradvis forringes i takt med slid og alder. I starten sker forringelsen langsomt og der er derfor god økonomi i at opretholde en høj kvalitet så længe som muligt. Især på S-banen er der behov for omfattende sporjusteringer for at øge tilstanden til det anbefalede niveau, hvor Q=85. Midlertidige hastighedsnedsættelser som følge af utilstrækkelig tilstand hastighedsned- Midlertidige sættelser i % Når sportilstanden er utilstrækkelig indføres midlertidige hastighedsnedsættelser Baneklasse Nuværende andel spor med nedsat hastighed Total 1,4% 0% Hovedbane 1,8% 0% S-bane 0,1% 0% Regionalbane 0,7% 0% Lokalbane 2,2% 0% Anbefalet andel spor med nedsat hastighed For høj alder/stor nedslidning og for store ujævnheder lokalt er nogle af hovedårsagerne til, at der pålægges midlertidige hastighedsnedsættelser på visse strækninger, så togene ikke kan køre med den hastighed, banerne er beregnet til. Dette resulterer i tab af indtægter og øgede omkostninger for togselskaberne, hvor omkostningerne er størst på de trafikintensive strækninger. Rapporten vurderer, at omkostningerne ved denne type trafikgener er så betydelige i Danmark, at det bør have 1. prioritet at fjerne flest mulige midlertidige hastighedsnedsættelser. I forhold til de lande, der er benchmarket med, er omfanget og betydningen af hastighedsnedsættelser noget lavere i Danmark end i Sverige (spredt trafikbelastning), men væsentligt højere end i Tyskland og i særdeleshed Holland og Schweiz (intensiv trafikbelastning), som har en andel spor med nedsat hastighed grundet ringe tilstand nær anbefalingen på 0%. Metodemæssigt indeholder analysen også en række anbefalinger. Det er en ny, underbygget viden, at kvaliteten af ballast/afvanding/underbund har afgørende betydning for levetiden og omkostningerne på sveller og skinner. Derfor peges der på et stort behov for fornyelse af disse elementer. Der anbefales desuden større fokus end hidtil på skinneslibning og kvalitet i svejsninger. Endelig anbefales der i højere grad komponentvise udskiftninger (f.eks. sveller) frem for total ombygning for at udnytte den fulde levetid i komponenterne. Side 3(5)

5 Notat Investeringsplan Analysen indeholder en model, som beregner behovet for vedligeholdelses- og fornyelsesaktiviteter på sporanlæggene i perioden frem til 2015, samt et forslag til investeringsplan. Det sker ved at kombinere aktivitetsplanen med de kendte enhedspriser for aktiviteterne. Det vil f.eks. sige prisen for en kilometer mekaniseret sporombygning eller for beskrevne vedligeholdelsesaktiviteter. Analysen benytter de seneste års enhedspriser, og det vil sige, at der f.eks. ved at forudsætte længere sporspærringer er indarbejdet højere effektivitet og lavere priser end det var muligt at realisere for 4-5 år siden. Der vil være et vist potentiale for yderligere effektivisering på området. Analysens forslag til investeringsplan peger på et væsentligt forøget investeringsniveau for vedligeholdelse og fornyelse af spor, nemlig gennemsnitligt godt 1 mia. kr. årligt frem til Til sammenligning er det gennemsnitlige årlige niveau i perioden ca. 0,5 mia. kr. Gennem det politiske forlig mellem regeringen og Dansk folkeparti er niveauet i 2004 hævet til knapt 0,7 mia. kr. Analysen anbefaler således at fortsætte og intensivere dette politiske initiativ. Anbefalet investeringsplan for (ekskl. gods- og restbaner) [Mill DKK] Vedligeholdelse Fornyelse sporskifter Sporfornyelse Efterslæb sporskifter Efterslæb spor Som nævnt konstaterer analysen en utilstrækkelig sporkvalitet, altså et tilstandsmæssigt efterslæb, som er opstået over en årrække, hvor der ikke har været bevillinger til at gennemføre tilstrækkelig udskiftning og vedligeholdelse af spor- Side 4(5)

6 Notat anlæggene. Økonomisk er dette udtrykt i et investeringsefterslæb på i alt ca. 2,3 mia. kr. Indhentningen af dette efterslæb skal lægges oven i den vedligeholdelses- og fornyelsesindsats, som er nødvendig for at opretholde den anbefalede tilstand. Analysen anbefaler, at efterslæbet indhentes over en 8-årig periode, hvor genopretningsindsatsen prioriteres først mod de steder, hvor den dårlige tilstand resulterer i de hastighedsnedsættelser, der giver de største forsinkelsesomkostninger (tabte indtægter og øgede omkostninger). De sparsomt trafikerede gods- og restbaner indgår ikke i modellen. Rådgiveren har taget disse med særskilt i analysen og vurderer, at en opretholdelse af godsbanerne til langsom godskørsel vil kræve en samlet investering på ca. 0,5 mia. Life cycle costs Sporanalysen bygger konsekvent på en økonomisk optimerings-tilgang med henblik på anlæggets levetid og på at opnå de laveste omkostninger over denne levetid (life cycle costs). Optimeringen består i at gennemføre den økonomisk mest fordelagtige vedligeholdelsesindsats i forhold til nytte, levetid og fornyelse. Metode Sporanalysens model trækker på Banestyrelsens omfattende informationer om sporanlæggene (databaser mv.) Tilstandsopgørelserne er valideret gennem ca. 150 inspektioner af sporstykker på op til 1 km samt ca. 140 øvrige punktvise inspektioner, fordelt ud over hele nettet. Vurderingen af komponenternes nuværende kvalitet og tilstand er gennemført af internationalt erfarne sporingeniører, visuelt og gennem målinger. Det er blevet vurderet, om sporkvaliteten er på et hensigtsmæssigt niveau i forhold til belastning, trafikbelastning, hastighed og togtyper. De mange stikprøver har bekræftet de informationer og det overblik, som ligger i Banestyrelsens egne databaser over sporanlæggene. Komponenternes alder og type, skinnekvaliteten, antal sporskiftefejl, sporets jævnhed, underbygningens kvalitet og andelen af hastighedsættelser er væsentlige tilstandsparametre. Rådgiveren har på disse parametre sammenlignet de danske sporanlæg med nettet i Tyskland, Sverige, Holland og Schweiz. På dette grundlag er der opstillet en anbefalet normaltilstand for det danske net. Sporanalysen indeholder ikke kun en her-og-nu vurdering af sporets tilstand. Rådgiveren har også udviklet en dynamisk model, som på et overordnet niveau kan fremskrive behovet for sporfornyelse og vedligeholdelse. Modellen kombinerer tilstandsinformationer, type- og aldersinformationer og belastnings/trafikinformationer med enhedspriser for fornyelse og vedligeholdelse af de forskellige komponenter. Banestyrelsen har overtaget modellen, som kan anvendes til at vurdere forskellige scenarier for tilstandsudvikling og investeringsbehov. Side 5(5)

7 Banestyrelsens sporanlæg Data for modellen om Banestyrelsens sporanlæg er fremkommet ved en supplering af eksisterende registreringer af den bestående anlægsmasse, se nedenstående skema. Den anlægsmasse modellen fremskriver tilstanden på, er i alt på km spor og sporskifter. Den trafikale belastning af nettet sker næsten udelukkende på denne del af anlægsmassen. Strækningskategori I alt spor km (vigespor inklusiv) Antal sporskifter Hovedbane S-bane Regionalbane Lokalbane Godsbane Restbane 50 - Sidebane I alt Gods og restbaner er ikke med i modellen, men er behandlet særskilt. Sidespor (730 km) er grundet de meget begrænsede tilgængelige oplysninger medtaget i modellens budgetter ved årlige faste vedligeholdelsesomkostninger.

8 Sporanlæggets inddeling i baneklasser

9 Eksempler på sportilstanden Billedet viser rifler & bølger i en skinne. Dette er et af hovedproblemerne for sporene. Disse fordybninger giver ved togpassage voldsomme dynamiske påvirkninger i sporet og nedbryder befæstelser/sveller og ballast hurtigere og forkorter levetiden af sporet mærkbart. Det er således både uøkonomisk og giver dårlig komfort. Problemet fjernes ved skinneslibning. Lasket stød/samling mellem 2 skinner på træsveller. Samlingen er lidt unøjagtig, hvilket giver diskomfort og kortere levetid for stødet.

10 To-bloksvelle af den ældste type (omvendt T-jern) med rustet forbindelsesstang og risiko for gennemtæring. Løbende observation nødvendig. Afdræning må undersøges og evt. forbedres indtil udskiftning. Snarlig udskiftning påkrævet. Billedet viser et sporskifte af ringe tilstand. På begge skinner ses forskellige køreflader. Dette giver diskomfort, og påfører sporskiftet store dynamiske kræfter, der nedbryder sporskiftet hurtigere, og medfører dyrere vedligeholdelse og tidligere fornyelse.

TØF konference 12. marts 2003 Investeringer på jernbanen. Jens Andersen

TØF konference 12. marts 2003 Investeringer på jernbanen. Jens Andersen TØF konference 12. marts 2003 Investeringer på jernbanen Jens Andersen Regeringens plan for trafikinvesteringer 2003 Oversigt over projekterne - igangværende som nye Infrastrukturens betydning Vigtigt

Læs mere

Banedanmarks beslutningsoplæg på sporområdet mv

Banedanmarks beslutningsoplæg på sporområdet mv Trafikdage på Aalborg Universitet 2007 Banedanmarks beslutningsoplæg på sporområdet mv. 2007 2014 Peter Jonasson, Transport & Energiministeriet Claus Rehfeld Moshøj, Banedanmark 27. August 2007 2 Forudsætninger

Læs mere

Bedre vedligehold lavere livscyklusomkostninger. 21.05.2013 Præsenteret ved BaneBranchens Banekonference af Bo Nielsen

Bedre vedligehold lavere livscyklusomkostninger. 21.05.2013 Præsenteret ved BaneBranchens Banekonference af Bo Nielsen Bedre vedligehold lavere livscyklusomkostninger 21.05.2013 Præsenteret ved BaneBranchens Banekonference af Bo Nielsen Emner Introduktion Hvorfor fokus på livscyklusomkostninger / LifeCycleCosts (LCC) Sporfornyelse,

Læs mere

Effektivisering af sporvedligehold med skinneslibning. 11.05.2011 Præsenteret ved BaneBranchens Jernbanekonference af Bo Nielsen

Effektivisering af sporvedligehold med skinneslibning. 11.05.2011 Præsenteret ved BaneBranchens Jernbanekonference af Bo Nielsen Effektivisering af sporvedligehold med skinneslibning 11.05.2011 Præsenteret ved BaneBranchens Jernbanekonference af Bo Nielsen Emner Introduktion Rifler og bølger i relation til støj Rifler og bølger

Læs mere

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om:

Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om: Trafikområdet (4. november 2005) Aftaler om Finansloven for 2006 November 2005 75 Aftale

Læs mere

Dette notat er udarbejdet for at Region Sjælland får et første samlet overblik over investeringsbehovet på lokalbanerne i perioden 2016 2025.

Dette notat er udarbejdet for at Region Sjælland får et første samlet overblik over investeringsbehovet på lokalbanerne i perioden 2016 2025. Notat Til: Region Sjælland Kopi til: PEG + Regionstog Sagsnummer Sagsbehandler TFR Direkte +45 36 13 16 00 Fax - TFR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9. marts 2015 Investeringsbehov

Læs mere

Jernbanen på rette spor

Jernbanen på rette spor Jernbanen på rette spor Indhold Jernbanen på rette spor... Side 3 Banedanmark som Selvstændig Offentlig Virksomhed - SOV... Side 4 Fornyelse af sporet... Side 9 Fornyelse af signal- og sikringsanlæg...

Læs mere

Regeringen lægger op til ny rammeaftale for jernbaneområdet 2005 2014

Regeringen lægger op til ny rammeaftale for jernbaneområdet 2005 2014 Dato : 10. oktober 2003 Regeringen lægger op til ny rammeaftale for jernbaneområdet 2005 2014 Regeringen lægger op til en ny rammeaftale, der skal sikre de langsigtede rammer for jernbaneområdet. Aftalen

Læs mere

Banenorm BN2-202-1. Skinnepolitik

Banenorm BN2-202-1. Skinnepolitik Udgivet 21/09/2015 Overordnet ansvar: Pernille Maren Jøndrup Ansvar for indhold: Carsten Jørn Rasmussen Ansvar for fremstilling: Mai Emcken Skinnepolitik Banenorm BN2-202-1 Udgivet 21/09/2015 Side 2 af

Læs mere

Strategisk planlægning af reinvesteringer i infrastrukturen

Strategisk planlægning af reinvesteringer i infrastrukturen Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

1. september 2006. Beslutningsgrundlag for sporområdet

1. september 2006. Beslutningsgrundlag for sporområdet 1. september 2006 Beslutningsgrundlag for sporområdet mv. 2007-2014 Beslutningsgrundlag for sporområdet mv. 2007-2014 Beslutningsgrundlag for sporområdet mv. 2007-2014 Banedanmark Amerika Plads 15 2100

Læs mere

Udviklingen i de kommunale investeringer

Udviklingen i de kommunale investeringer Udviklingen i de kommunale investeringer 1. Tilbagegang i kommunernes investeringer Kommunernes skattefinansierede anlægsudgifter var på 19,5 mia. kr. (2018- PL) i 2016, jf. kommunernes regnskaber og figur

Læs mere

Muligheder for realisering af et tilpasningsbehov på 30 mio. kr. på kollektiv trafik

Muligheder for realisering af et tilpasningsbehov på 30 mio. kr. på kollektiv trafik Muligheder for realisering af et tilpasningsbehov på 30 mio. kr. på kollektiv trafik Baggrund I budgetaftalen for 2015 indgår, at der i 1. kvartal 2015 træffes beslutning om rammerne for budgettet for

Læs mere

Bevilling: NVF-møde, Stockholm 1. marts 2016

Bevilling: NVF-møde, Stockholm 1. marts 2016 Bevilling: 2018-2021 NVF-møde, Stockholm 1. marts 2016 Bevillingsanalyse og Udbud2017 2 Bevillingsprognosen falder til historisk niveau på sigtelinjerne 2022-27 Mio. kr., 2015-priser Historisk forbrug

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Idéfasehøring - Debatoplæg Hastighedsopgradering Østerport - Helsingør Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk/opgraderingkystbanen Forord Som led i Togfonden DK er det

Læs mere

GENOPRETNING AF JERNBANEN HVOR MEGET SKAL DER INVESTERES?

GENOPRETNING AF JERNBANEN HVOR MEGET SKAL DER INVESTERES? Trafikudvalget B 14 - Bilag 1 Offentligt 27. oktober 2006 af Frithiof Hagen direkte tlf. 3355 7719 Resumé: GENOPRETNING AF JERNBANEN HVOR MEGET SKAL DER INVESTERES? Rapporten fra Banedanmark viser, at

Læs mere

Ressourcer til at bevare vejkapitalen. - processen mellem bevillingsgiver og vejforvalter om ressourcer til drift og vedligeholdelse.

Ressourcer til at bevare vejkapitalen. - processen mellem bevillingsgiver og vejforvalter om ressourcer til drift og vedligeholdelse. Case fra Danmark: Ressourcer til at bevare vejkapitalen - processen mellem bevillingsgiver og vejforvalter om ressourcer til drift og vedligeholdelse Søren Fogh Vejdirektoratet i København Danmark sfo@vd.dk

Læs mere

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde

Miljø- og klimaperspektivet i Infrastrukturkommissionens arbejde Miljø- og klimaperspektivet i s arbejde seminarium den 7 december i Helsingborg www.infrastrukturkommissionen.dk sammensætning og ramme Nedsat på baggrund af beslutning i den danske regering i august 2006

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om vedligeholdelse af statens broer og veje mv. November 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om vedligeholdelse af statens broer og veje mv. November 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om vedligeholdelse af statens broer og veje mv. November 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om vedligeholdelse af statens

Læs mere

Gyldig fra: Gyldig til:

Gyldig fra: Gyldig til: Teknisk meddelelse Nr. 04 / 23.05.2007 Tværprofiler for ballasteret spor, supplerende regler. I nærværende Teknisk meddelelse er opstillet supplerende regler for tværprofiler for ballasteret spor. Reglerne

Læs mere

Finn Aaberg forlod mødet kl. 9.25. Knud Larsen var mødeleder under den resterende del af mødet.

Finn Aaberg forlod mødet kl. 9.25. Knud Larsen var mødeleder under den resterende del af mødet. Politisk dokument uden resume Sagsnummer Bestyrelsen 21.juni 2012 Tommy Frost 10 Kald af optioner i trafikkøbskontrakter med lokalbaneselskaberne. Indstilling: Administrationen indstiller, At administrationen

Læs mere

Sagsnummer 108099-167903 THECA. Til. Region Hovedstaden. Sagsbehandler TN Direkte 36 13 16 03 Fax 36 13 16 93 TN@movia.dk. 30. oktober 2007.

Sagsnummer 108099-167903 THECA. Til. Region Hovedstaden. Sagsbehandler TN Direkte 36 13 16 03 Fax 36 13 16 93 TN@movia.dk. 30. oktober 2007. Notat Til Region Hovedstaden 1/5 Sagsnummer 30. oktober 2007. Sagsbehandler TN Direkte 36 13 16 03 Fax 36 13 16 93 TN@movia.dk Investeringer i Region Hovedstaden. CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: Baggrund.

Læs mere

Budgetvurdering - Budget

Budgetvurdering - Budget Budgetvurdering - Budget 2020 14.8.2019 1. Indledning Denne budgetvurdering beskriver administrationens vurdering af rammer og anbefalinger til kommunalbestyrelsen for budgetlægningen 2020-2023. Økonomiaftalen

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om togenes punktlighed

Rigsrevisionens notat om beretning om togenes punktlighed Rigsrevisionens notat om beretning om togenes punktlighed Marts 2018 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 3/2017 om togenes punktlighed

Læs mere

Af chefkonsulent Jens Zoëga Hansen og konsulent Holger N. Jensen

Af chefkonsulent Jens Zoëga Hansen og konsulent Holger N. Jensen Indblik Frederiksberg 17. oktober 2014 Danske el-net foran stor investeringspukkel Af chefkonsulent Jens Zoëga Hansen og konsulent Holger N. Jensen De danske elnet leverede i 2013 en rekordhøj stabilitet.

Læs mere

Egedal Kommune finansiering af et nyt rådhus

Egedal Kommune finansiering af et nyt rådhus Egedal Kommune finansiering af et nyt rådhus Baggrund og formål Efter kommunesammenlægningen er administrationen i Egedal Kommune fordelt på en række forskellige lokationer. De eksisterende rådhuse har

Læs mere

Strategisk planlægning af reinvesteringer i infrastrukturen

Strategisk planlægning af reinvesteringer i infrastrukturen Strategisk planlægning af reinvesteringer i infrastrukturen Trafikdage på Aalborg Universitet 27.08.2012 Præsenteret af Julie Baagø og Didde Mohr Morberg Fokus i oplægget Den eksisterende jernbaneinfrastruktur

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af IC4- og IC2-tog. Januar 2012

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af IC4- og IC2-tog. Januar 2012 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af IC4- og IC2-tog Januar 2012 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen af en større undersøgelse

Læs mere

Notat Efterslæb på vedligeholdelse af kommunale bygninger i Egedal Kommune

Notat Efterslæb på vedligeholdelse af kommunale bygninger i Egedal Kommune Notat Vedrørende: Efterslæb på vedligeholdelse af kommunale bygninger i Egedal Kommune Baggrund og formål for notatet: Der er i Egedal Kommune konstateret et vedligeholdelsesmæssigt efterslæb på de kommunale

Læs mere

Infrastruktur Ring 5 og HH-forbindelse

Infrastruktur Ring 5 og HH-forbindelse Infrastruktur Ring 5 og HH-forbindelse IBU: Infrastruktur og byudvikling i Øresund IBU Øresund er et dansk-svensk samarbejde med 28 deltagende kommuner, regioner og myndigheder og har et budget på 28-29

Læs mere

Arbejder på Kystbanen i 2017 & 2018

Arbejder på Kystbanen i 2017 & 2018 Arbejder på Kystbanen i 2017 & 2018 Sporfornyelse mellem Klampenborg og Helsingør 25.11.2016 1 Kystbanen trænger til renovering Sporrelaterede fejl på Kystbanen 2012-2015 300 0,00% 250 200 0,20% 0,40%

Læs mere

- 2 - II. Rigsrevisionens årsrevision af Banedanmark i 2006

- 2 - II. Rigsrevisionens årsrevision af Banedanmark i 2006 RIGSREVISIONEN København, den 23. maj 2006 RN A606/06 Faktuelt notat til statsrevisorerne om midtvejsstatus for udredningsarbejdet mv. om Banedanmark I. Indledning 1. Statsrevisorerne anmodede mig på deres

Læs mere

Jernbanen nord for Århus

Jernbanen nord for Århus Jernbanen nord for Århus Elektrificering af jernbanenettet i Aalborg Trafikdage 2010 24. august 2010 Tommy O. Jensen, Atkins Danmark Tommy O. Jensen / Atkins Danmark 1 Jernbanenettet i Hirtshals Skagen

Læs mere

Skinnebrud og andre fejl. Denne tekniske meddelelse erstatter tidligere. Gyldig fra:

Skinnebrud og andre fejl. Denne tekniske meddelelse erstatter tidligere. Gyldig fra: Teknisk meddelelse, Nr. 04 / 22.11.2006 Skinnebrud og andre fejl Denne tekniske meddelelse erstatter tidligere Udarbejdet af: Christian von der Maase Kontrolleret af: Lars Forsting Godkendt af: Klaus Bergman

Læs mere

TRAFIKFORLIG: FORTSAT MEST TIL VEJENE

TRAFIKFORLIG: FORTSAT MEST TIL VEJENE 1. november 2006 af Frithiof Hagen direkte tlf. 3355 7719 Resumé: TRAFIKFORLIG: FORTSAT MEST TIL VEJENE Trafikforliget giver 700 mill.kr. ekstra til vejene pr. år mod kun knap 590 mill.kr. til jernbanen.

Læs mere

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg December 2015 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Naturstyrelsen VVM Haraldsgade 53 2100

Læs mere

Fokus på forsyning Investeringer, takster og lån

Fokus på forsyning Investeringer, takster og lån Fokus på forsyning SPERA har tidligere set på spildevandsselskabernes investeringer og låntagning. Gennemgang af de seneste data viser stigende tendenser: Det gennemsnitlige selskab har investeret for

Læs mere

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav

Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav Assensvej Analyse af trafikale konsekvenser ved etablering af grusgrav... 1 Baggrund og forudsætninger Assens Kommune har bedt Tetraplan om at vurdere de trafikale konsekvenser ved etablering af en grusgrav

Læs mere

Fokus på forsyning. Investeringer I: Behov og afkast

Fokus på forsyning. Investeringer I: Behov og afkast Fokus på forsyning SPERA har undersøgt spildevandsselskabernes investeringer. For det første er selskabernes investeringsniveau samt sammenhængen mellem alder og effekten af foretagne investeringer undersøgt.

Læs mere

Støjkortlægning i Natura 2000-områder. -Teknisk baggrundsnotat, Orehoved - Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg

Støjkortlægning i Natura 2000-områder. -Teknisk baggrundsnotat, Orehoved - Holeby. Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Støjkortlægning i Natura 2000-områder -Teknisk baggrundsnotat, Orehoved - Holeby Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Femern Bælt danske jernbanelandanlæg Februar 2011 ISBN 978-87-90682-50-7 Banedanmark

Læs mere

Liberalisering og konkurrenceudsættelse af togdrift

Liberalisering og konkurrenceudsættelse af togdrift Dato: 6. juli 2017 Liberalisering og konkurrenceudsættelse af togdrift Sammenfatning 1 Om analysen Denne analyse er gennemført af Lauritzen Consulting v/ Finn Lauritzen for CEPOS. Analysen af togområdet

Læs mere

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre.

Når kommunen låner penge øger vi det økonomiske råderum og vi kan derfor foretage investeringer vi ellers ikke ville kunne gennemføre. Dato: 7. april 2014 Til: Økonomiudvalg og byråd Vedrørende: i Holbæk Kommune Indledning Holbæk Kommune havde efter kommunesammenlægningen i 2007 en gæld på 700 mio. kr. ved udgangen af 2013 var gælden

Læs mere

Investeringsplan Midtjyske Jernbaner

Investeringsplan Midtjyske Jernbaner Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 29. august 2018 1-3-1-18 Niels-Jørgen Danielsen njd@midttrafik.dk 87408238 Investeringsplan 2020-2030 Midtjyske Jernbaner Indledning En arbejdsgruppe med deltagere

Læs mere

Med åbningen af Øresundsforbindelsen den 1. juli 2000 forværres problemerne betydeligt.

Med åbningen af Øresundsforbindelsen den 1. juli 2000 forværres problemerne betydeligt. i:\november 99\kbh-hovedbane-fh.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 25. november 1999 RESUMÈ KØBENHAVNS HOVEDBANEGÅRD HELHEDSLØSNING Allerede i dag er kapaciteten på Københavns Hovedbanegård

Læs mere

Anlægsværdier i. vand- og spildevandsforsyningerne

Anlægsværdier i. vand- og spildevandsforsyningerne Anlægsværdier i vand- og spildevandsforsyningerne Forsyningssekretariatet februar 2011 Anlægsværdier i vandog spildevandsforsyningerne 1. INTRODUKTION OG RESUME Alle kommunale vand- og spildevandsforsyninger

Læs mere

Resultatet af Lokalbanens fokus på kunderne v/ adm. direktør Rösli Gisselmann. Den Danske Banekonference 14. maj 2014

Resultatet af Lokalbanens fokus på kunderne v/ adm. direktør Rösli Gisselmann. Den Danske Banekonference 14. maj 2014 Resultatet af Lokalbanens fokus på kunderne v/ adm. direktør Rösli Gisselmann Den Danske Banekonference 14. maj 2014 Lokalbanen hvem er vi? Offentligt ejet aktieselskab Operatør og infrastrukturejer/-forvalter

Læs mere

AT GENSKABE EN VELFUNGERENDE JERNBANE

AT GENSKABE EN VELFUNGERENDE JERNBANE AT GENSKABE EN VELFUNGERENDE JERNBANE KIM ANDERSEN, områdechef, BANEDANMARK Jernbanekonferencen den 17. maj 2010 BANEDANMARKS VISION Banedanmark vil genskabe en velfungerende jernbane med høj sikkerhed,

Læs mere

Ny og eksisterende banes krydsning med Køgevej

Ny og eksisterende banes krydsning med Køgevej Ny og eksisterende banes krydsning med Køgevej Den nye bane København Ringsted Notat vedr. økonomiske konsekvenser ved en forøget frihøjde for Køgevej Dato: 15.februar 2013 Versionshistorie 1 Ver. nr.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om genopretning af jernbaneinfrastrukturen. Marts 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om genopretning af jernbaneinfrastrukturen. Marts 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om genopretning af jernbaneinfrastrukturen Marts 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om genopretning af jernbaneinfrastrukturen

Læs mere

brug af ny anlægsbudgettering

brug af ny anlægsbudgettering Oktober 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om brug af ny anlægsbudgettering i projektet Den nye bane København-Ringsted Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om brug af ny anlægsbudgettering

Læs mere

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring - April 2015 Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med den politiske aftale om Togfonden

Læs mere

Udskiftning af signalsystemet på S- banestrækningen Lyngby-Hillerød (Banedanmarks signalprogram)

Udskiftning af signalsystemet på S- banestrækningen Lyngby-Hillerød (Banedanmarks signalprogram) Udskiftning af signalsystemet på S- banestrækningen Lyngby-Hillerød (Banedanmarks signalprogram) Sammenfattende redegørelse Indkaldelse af ideer og forslag Maj 2011 Forslag til kommuneplantillæg November

Læs mere

Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år

Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år Aarhus Universitetshospital Administrationen Økonomi og Regnskab Økonomienheden Nørrebrogade 44 DK-8000 Århus C Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år Baggrund Samlingen

Læs mere

Ny anlægsbudgettering på banen. 24.08.10 Præsenteret ved Trafikdage Aalborg af Mads Brandt og Didde Mohr Morberg

Ny anlægsbudgettering på banen. 24.08.10 Præsenteret ved Trafikdage Aalborg af Mads Brandt og Didde Mohr Morberg Ny anlægsbudgettering på banen 24.08.10 Præsenteret ved Trafikdage Aalborg af Mads Brandt og Didde Mohr Morberg 1 Hvem er vi? Mads Brandt Analytiker, Teknisk Økonomisk Planlægning, Banedanmark Didde Mohr

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

HANDLINGSPLAN A050402 PROJEKTNR. A050402. DOKUMENTNR. A050402-101 For gadebelysning VERSION 0.1. UDGIVELSESDATO 18. august 2014 UDARBEJDET PIAW

HANDLINGSPLAN A050402 PROJEKTNR. A050402. DOKUMENTNR. A050402-101 For gadebelysning VERSION 0.1. UDGIVELSESDATO 18. august 2014 UDARBEJDET PIAW PROJEKTNR HANDLINGSPLAN A050402 DOKUMENTNR A050402-101 For gadebelysning VERSION 01 UDGIVELSESDATO 18 august 2014 UDARBEJDET PIAW KONTROLLERET GODKENDT PROJEKTNR A050402 DOKUMENTNR A050402-101 VERSION

Læs mere

Justeringer i prisloftbekendtgørelsen

Justeringer i prisloftbekendtgørelsen 24-11-2011 VAND /FIB Justeringer i prisloftbekendtgørelsen Dette papir indeholde en liste over emneområder, hvor det kan overvejes at justere reglerne i prisloftbekendtgørelsen. KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN

Læs mere

Afgørelse om at spormodernisering mellem Ringsted og Korsør ikke er VVM-pligtig

Afgørelse om at spormodernisering mellem Ringsted og Korsør ikke er VVM-pligtig Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø Sendt pr. mail til banedanmark@bane.dk og inda@bane.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Dato 9.

Læs mere

Skat, tilskud og udligning i budget

Skat, tilskud og udligning i budget Skat, tilskud og udligning i budget 2018-2021 Dette notat beskriver den foreløbige budgettering af kommunens skatter, bloktilskud og udligning for budget 2018-2021. Der er taget udgangspunkt i de udmeldte

Læs mere

DAGSORDEN. Indledning. Vejens funktion. Vejtekniske parametre. Fordele og ulemper ved forskellige måleteknikker. Målestrategier hvor ligger fokus

DAGSORDEN. Indledning. Vejens funktion. Vejtekniske parametre. Fordele og ulemper ved forskellige måleteknikker. Målestrategier hvor ligger fokus MÅLESTRATEGI I KOMMUNER NIELS DUJARDIN DAGSORDEN Indledning Vejens funktion Vejtekniske parametre Fordele og ulemper ved forskellige måleteknikker Målestrategier hvor ligger fokus INDLEDNING Vejdirektoratet

Læs mere

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB

NOTAT. Definition af trængsel. Trængselskommissionen CAB NOTAT Til Trængselskommissionen Vedr. Definition af trængsel Fra DTU Transport 7. oktober 2012 CAB En definition af trængsel skal sikre en ensartet forståelse af, hvad der menes med trængsel, hvad enten

Læs mere

Sporfornyelse Aalborg - Frederikshavn

Sporfornyelse Aalborg - Frederikshavn Sporfornyelse Aalborg - Frederikshavn 12.11.2012 Erfaringer med godkendelse af infrastruktur Trafikstyrelsens sikkerhedskonference Af Anne Nielsen Hovedpunkter Projektet o Hvad o Hvor o Hvornår Godkendelses-processen

Læs mere

Kabellægning af eltransmissionsnettet udsættelse eller lavere ambitionsniveau?

Kabellægning af eltransmissionsnettet udsættelse eller lavere ambitionsniveau? N O T AT 18. januar 2012 J.nr. 3401/1001-3799 Ref. AHK Kabellægning af eltransmissionsnettet udsættelse eller lavere ambitionsniveau? I forhandlingerne om finansieringsbehovet i regeringens energiudspil

Læs mere

BN1 Banenorm 15.06.2004 BN1-18-1. Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK

BN1 Banenorm 15.06.2004 BN1-18-1. Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Opmåling af genstande inden for profilgrænserne samt aflevering af data BN1-18-1 INTERN GODKENDELSE I BANEDANMARK Dato Underskrift Samlet 11.06.2004 Palle Reenberg Indhold 11.06.2004 Jette Hansen Fremstilling

Læs mere

Notat: De kommunale budgetter stramme driftsbudgetter, store anlægsinvesteringer og stigende nettogæld

Notat: De kommunale budgetter stramme driftsbudgetter, store anlægsinvesteringer og stigende nettogæld Notat: De kommunale budgetter 2012 stramme driftsbudgetter, store anlægsinvesteringer og stigende nettogæld Februar 2012 KREVIs nøgletal for kommunernes økonomiske styring er netop blevet opdateret på

Læs mere

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh

UDKAST. EUC Sjælland. Indhold. 1 Indledning. Skolegade, Haslev Trafikanalyse. 1.1 Baggrund. NOTAT rev december 2017 adp/uvh UDKAST EUC Sjælland Skolegade, Haslev Trafikanalyse NOTAT rev. 1 6. december 2017 adp/uvh Indhold 1 Indledning 1.1 Baggrund 1 Indledning... 1 1.1 Baggrund... 1 2 Området... 3 3 Trafikale vurderinger...

Læs mere

Dansk Brodag 2008 Hvordan får man fornyet 800 broer på 7 år?

Dansk Brodag 2008 Hvordan får man fornyet 800 broer på 7 år? Dansk Brodag 2008 Hvordan får man fornyet 800 broer på 7 år? Områdechef Teknisk Drift, Kim Andersen BROER PÅ BANEDANMARKS NET. Forvaltning af ca. 2320 broer 37 % på hovedstrækningerne 18 % på S-bane strækningerne

Læs mere

Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020

Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020 Notat 06.11.2015 Plan for Udviklingsstrategi for Jernbanen i Danmark 2015-2020 1. Indledning Banedanmarks plan for udviklingsstrategi for jernbanen 2015-2020 er udarbejdet med henblik på at rammesætte

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om opfølgning på notat om benchmarking af regionernes ledelse og administration. Maj 2011

Notat til Statsrevisorerne om opfølgning på notat om benchmarking af regionernes ledelse og administration. Maj 2011 Notat til Statsrevisorerne om opfølgning på notat om benchmarking af regionernes ledelse og administration Maj 2011 RIGSREVISORS FAKTUELLE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning på notat om benchmarking

Læs mere

Egedal Kommune Etablering af nyt rådhus

Egedal Kommune Etablering af nyt rådhus Egedal Kommune Etablering af nyt rådhus Påvirkning af kommunalt serviceniveau Sammenfatning PwC har som led i vurderingen af projektøkonomien ved etableringen af et nyt rådhus udarbejdet to tidligere notater;

Læs mere

Netredegørelsen 2020 Bilag 3.5B. Netredegørelsen 2021 Bilag 3.5B 1

Netredegørelsen 2020 Bilag 3.5B. Netredegørelsen 2021 Bilag 3.5B 1 z Netredegørelsen 2020 Bilag 3.5B Netredegørelsen 2021 Bilag 3.5B 1 Bilag 3.5B Indhold side 1 Indledning 1.1 Om bilag 3.5B 3 1.2 Principper i forbindelse med infrastrukturarbejder og kapacitetsindskrænkninger

Læs mere

NOTAT. Til beregning af forskellen mellem indtægter ved henholdsvis selvbudgettering og statsgaranti anvendes KL s skatte- og tilskudsmodel.

NOTAT. Til beregning af forskellen mellem indtægter ved henholdsvis selvbudgettering og statsgaranti anvendes KL s skatte- og tilskudsmodel. Side 1/6 NOTAT Til: Sagsnr.: Vedr.: Økonomiudvalg / Byråd 00.30.10-Ø00-8-17 Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti Dato: 25-09-2018 Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti Byrådet skal ved vedtagelsen

Læs mere

Afgjort den 26. februar 2009. Tidligere fortroligt aktstykke F (2008-09). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25.02.2013.

Afgjort den 26. februar 2009. Tidligere fortroligt aktstykke F (2008-09). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25.02.2013. Aktstykke nr. 70 Folketinget 2012-13 Afgjort den 26. februar 2009 Tidligere fortroligt aktstykke F (2008-09). Fortroligheden er ophævet ved ministerens skrivelse af 25.02.2013. Transportministeriet. København,

Læs mere

Teknisk bilag vedrørende byggepladsen ved Marmorkirken - redegørelse for behovet for og konsekvenserne af døgnarbejde

Teknisk bilag vedrørende byggepladsen ved Marmorkirken - redegørelse for behovet for og konsekvenserne af døgnarbejde 20/09/13 Teknisk bilag vedrørende byggepladsen ved Marmorkirken - redegørelse for behovet for og konsekvenserne af døgnarbejde Indledning I forbindelse med klagesagen over døgnarbejdet på Marmorkirken

Læs mere

Ingen grund til at bruge flere penge på offentligt forbrug

Ingen grund til at bruge flere penge på offentligt forbrug ANALYSE Ingen grund til at bruge flere penge på offentligt forbrug Resumé Der er i øjeblikket en diskussion om, hvor meget væksten i det offentlige forbrug skal være fremover. Et af pejlemærkerne er, at

Læs mere

Banedanmarks Prioriteringsproces

Banedanmarks Prioriteringsproces Banedanmarks Prioriteringsproces Indledning Fuldmægtig Marie Louise Madsen, Banedanmark Fuldmægtig Kristian Nordentoft, Banedanmark Chefkonsulent Dorte-Lene Bacher, Banedanmark Den trafikale udvikling

Læs mere

Banenorm BN Overvågning af hjul- og aksellast via ALC (Axle Load Checkpoints)

Banenorm BN Overvågning af hjul- og aksellast via ALC (Axle Load Checkpoints) Udgivet 01.06.2018 Overordnet ansvar: Pernille M. Jøndrup Ansvar for indhold: Bo Nielsen Ansvar for fremstilling: Henrik T. Scheuer Overvågning af hjul- og aksellast via ALC (Axle Load Checkpoints) Banenorm

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag

Indkaldelse af ideer og forslag Indkaldelse af ideer og forslag VVM for ændring af hastigheden på banestrækningen Køge -Næstved Januar 2014 Kolofon Titel: VVM for ændring af hastigheden på banestrækningen Køge - Næstved Emneord: Jernbanestrækning,

Læs mere

Afgørelse om at spormodernisering mellem Valby og Frederikssund

Afgørelse om at spormodernisering mellem Valby og Frederikssund Banedanmark Amerikas Plads 23 2100 København Ø Sendt elektronisk til: mp@bane.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 bts@tbst.dk www.tbst.dk Afgørelse om at spormodernisering

Læs mere

Undersøgelse af Østfoldbanen i Norge ved hjælp af togsimuleringsmodel.

Undersøgelse af Østfoldbanen i Norge ved hjælp af togsimuleringsmodel. Undersøgelse af Østfoldbanen i Norge ved hjælp af togsimuleringsmodel. Overingeniør Gaute Borgerud, Planavdelingen, Jernbaneverket, Region Øst, Oslo og Civilingeniør Erik Mørck Jacobsen, ScanRail Consult,

Læs mere

Transportudvalget 2013-14 L 152 endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt

Transportudvalget 2013-14 L 152 endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt Transportudvalget 2013-14 L 152 endeligt svar på spørgsmål 40 Offentligt Notat: Sammenligning af alternativer i relation til L152 20.05.14 Vurdering af anlægspriser kan ikke bygge alene på overordnede

Læs mere

Indeklimaet i Folkeskolerne Løsninger og barriere - set fra Teknik Entreprenøren. GK Konsern AS

Indeklimaet i Folkeskolerne Løsninger og barriere - set fra Teknik Entreprenøren. GK Konsern AS Løsninger og barriere - set fra Teknik Entreprenøren GK Konsern AS 2014 1 Agenda Hvem er GK Skole byggerier - Refleksion Nutidens løsninger Ønske scenarie GK Danmark A/S 2 Din rådgivende partner for et

Læs mere

Banedanmarks redegørelse for iværksatte tiltag i forhold til Trafikstyrelsens tilsynsrapport af 09.12.2005

Banedanmarks redegørelse for iværksatte tiltag i forhold til Trafikstyrelsens tilsynsrapport af 09.12.2005 Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 209 Offentligt Notat 12.01.06 Banedanmarks redegørelse for iværksatte tiltag i forhold til Trafikstyrelsens tilsynsrapport af 09.12.2005 Trafikstyrelsen har med notatet

Læs mere

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S

Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør. Railion Scandinavia A/S Stig Kyster-Hansen Administrerende direktør Railion Scandinavia A/S 1 Status og perspektiv Finanskrise godsmængderne under pres Krisen er også mulighedernes vindue Ledig kapacitet Projekter der ikke tidligere

Læs mere

VEJVEDLIGEHOLDELSE TØNDER KOMMUNE POLITISK NOTAT 05. APRIL 2016 UDARBEJDET SWECO DANMARK A/S

VEJVEDLIGEHOLDELSE TØNDER KOMMUNE POLITISK NOTAT 05. APRIL 2016 UDARBEJDET SWECO DANMARK A/S VEJVEDLIGEHOLDELSE 2016-2025 TØNDER KOMMUNE POLITISK NOTAT 05. APRIL 2016 UDARBEJDET SWECO DANMARK A/S 1. SAMMENFATNING Sweco har i samarbejde med Kommunen udarbejdet en vejvedligeholdelsesrapport for

Læs mere

Egedal Kommune. Følsomhedsberegninger vedrørende finansiering af nyt rådhus. 1. Baggrund og formål

Egedal Kommune. Følsomhedsberegninger vedrørende finansiering af nyt rådhus. 1. Baggrund og formål Egedal Kommune Følsomhedsberegninger vedrørende finansiering af nyt rådhus 1. Baggrund og formål Nærværende notat gengiver resultaterne af de følsomhedsberegninger, der er gennemført som led i beskrivelsen

Læs mere

TIB 1 # Strækning Projekt Beskrivelse Forventet

TIB 1 # Strækning Projekt Beskrivelse Forventet TIB 1 # Strækning Projekt Beskrivelse F0101 Glostrup - Høje Taastrup Fornyelse af Høje Et spor ad gangen mellem Glostrup og Høje Taastrup spærres i de 10 døgn. Spsk 11a, 12a, 15 & 16 udveksles sammen med

Læs mere

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Indledning og formål Nulvækst i den offentlige økonomi, stadig større forventninger til den kommunale service

Læs mere

Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces.

Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces. 1 Bilag 3 Aarhus letbane Lisbjergskolen Hinnerup Beskrivelse af projekt til opstart af VVM-proces. Djurslandmotorvejen og E45. Letbane, Parker og rejs. Set mod nord med ny bebyggelse mellem Århusvej og

Læs mere

BN1 Banenorm 01.10.2006 BN1-49-1. Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1. Side 1 af 13

BN1 Banenorm 01.10.2006 BN1-49-1. Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1. Side 1 af 13 Indbyrdes placering af spor og perron. BN1-49-1 BN1 Banenorm Overordnet ansvar: Klaus Bergman Ansvar for fagligt indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Rapport Hvidovre Kommune Fortovsregistrering April 2011

Rapport Hvidovre Kommune Fortovsregistrering April 2011 Rapport Hvidovre Kommune April 2011 Udgivelsesdato : 14. april 2011 Projekt : 22.0011.02 Udarbejdet : Ulrike Klasterer Kontrolleret : Erling Kristiansen Godkendt : Erling Kristiansen Hvidovre Kommune 1

Læs mere

Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015

Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015 Notat J.nr. 12-0173525 Miljø, Energi og Motor Forlænget afgiftsfritagelse for elbiler efter 2015 1. Beskrivelse af virkemidlet El- og brintbiler er fritaget for registrerings-, vægt- og ejerafgift frem

Læs mere

Erfaringer fra det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland 2003-10. - Trafikdage på AAU 2012

Erfaringer fra det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland 2003-10. - Trafikdage på AAU 2012 Erfaringer fra det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland 2003-10 - Trafikdage på AAU 2012 Hvordan gik det med Arriva kontrakten? - Det første udbud af togtrafik i Midt- og Vestjylland har, på

Læs mere

I april 2008 indgik Hovedstadens Lokalbaner A/S kontrakt med ATKINS vedrørende rådgivning og projektering for opgraderingen af Østbanen.

I april 2008 indgik Hovedstadens Lokalbaner A/S kontrakt med ATKINS vedrørende rådgivning og projektering for opgraderingen af Østbanen. Regionstog 30.01.2009 Notat vedrørende Opgradering af infrastrukturen på Østbanen 1. Baggrund og hidtidigt forløb Lokalbaneplan 2006-2015, der er udarbejdet af Movia med bistand fra konsulentfirmaet Cowi,

Læs mere

Projekt: Kortlægge IO-direktivets konsekvenser for Banestyrelsen

Projekt: Kortlægge IO-direktivets konsekvenser for Banestyrelsen Projekt: Kortlægge IO-direktivets konsekvenser for Banestyrelsen Direktiv 96/48 ( IO-direktivet for højhastighedsbaner ), som fastlægger hvorledes højhastighedsstrækninger på det transeuropæiske jernbanenet

Læs mere

Bilag 5. Den 3. august 2011 Aarhus Kommune

Bilag 5. Den 3. august 2011 Aarhus Kommune Bilag 5 Den 3. august 2011 Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Generelt I prognosen er der anvendt budgettet for perioden 2011-2014, mens der i 2015-30 er foretaget en fremskrivning af indtægter og udgifter

Læs mere

Møde nr.: 2 Mødedato: 05. februar 2013 Mødevarighed: Fraværende: Mødested: Mødelokale 1 Hans Bang-Hansen (Deltog ikke i mødet.

Møde nr.: 2 Mødedato: 05. februar 2013 Mødevarighed: Fraværende: Mødested: Mødelokale 1 Hans Bang-Hansen (Deltog ikke i mødet. REFERAT Økonomiudvalg Møde nr.: 2 Mødedato: Mødevarighed: 14.00-15.20 Fraværende: Mødested: Mødelokale 1 Hans Bang-Hansen (Deltog ikke i mødet.) Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 ØK Anlægsinvesteringer

Læs mere

Fokus på forsyning INVESTERING OG FINANSIERING 2. INVESTERING OG ALDER FIGUR 1 INVESTERINGER OG LEDNINGSNETTETS ALDER

Fokus på forsyning INVESTERING OG FINANSIERING 2. INVESTERING OG ALDER FIGUR 1 INVESTERINGER OG LEDNINGSNETTETS ALDER Gennemførte investeringer kr./solgt m3 INVESTERING OG FINANSIERING 1. BAGGRUND Mange spildevandselskaber forventer stigende investeringer i de kommende år. Konsulent firmaet SPERA har undersøgt 44 spildevandsselskabers

Læs mere

Udviklingen af de nordjyske lokalbaner. Udfordringer i den nuværende betjening på hovednettet i Nordjylland Vision for en Nordjysk

Udviklingen af de nordjyske lokalbaner. Udfordringer i den nuværende betjening på hovednettet i Nordjylland Vision for en Nordjysk NORDJYSKE JERNBANER SELVSTÆNDIGT REGIONALTOGSSYSTEM I NORDJYLLAND Udviklingen af de nordjyske lokalbaner. Udfordringer i den nuværende betjening på hovednettet i Nordjylland Vision for en Nordjysk regionaltogsbetjening

Læs mere