Opgavesamling. Aage U. Michelsen. til. Aage U. Michelsen og Nyt Teknisk Forlag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opgavesamling. Aage U. Michelsen. til. Aage U. Michelsen og Nyt Teknisk Forlag"

Transkript

1 Opgavesamling til af Aage U. Michelsen

2 2 Forord Denne opgavesamling er udarbejdet med henblik på undervisning i produktionsstyring - baseret på bogen Produktionsstyring Begreber, principper og modeller. Den pågældende bog indeholder dels kapitler, der omhandler kvantitative forhold, og dels kapitler, der omhandler mere kvalitative forhold. Med denne opgavesamling er der fokus på de kvantitative kapitler, og sigtet er primært at eksemplificere anvendelsen af de beskrevne modeller. Undertegnede har gennem en årrække undervist i faget produktionsstyring, og erfaringen herfra er, at for de studerende virker de fleste modeller inden for fagområdet umiddelbart ret enkle og letforståelige, når de præsenteres mundtligt eller skriftligt. Indlæringsniveauet at kende til og til en vis grad at forstå opnås derfor ret hurtigt. En større grad af at forstå samt niveauet at kunne anvende kræver imidlertid oftest, at de studerende får lejlighed til at arbejde med modellerne. Størstedelen af opgaverne har udgangspunkt i øvelses- og eksamensopgaver, som undertegnede gennem tiden har udarbejdet til kurset Produktionsstyring på DTU. I denne opgavesamling er disse opgaver opdelt i delopgaver, der relaterer sig til bestemte kapitler i lærebogen. Første ciffer i opgavenumrene henviser til det kapitel i lærebogen, hvor problemstillingen er behandlet, medens det efterfølgende ciffer angiver en fortløbende nummerering af opgaverne. Det er tilstræbt, at de enkelte spørgsmål i opgaverne kun omfatter en afgrænset en problemstilling. Herved reduceres kompleksiteten af opgaverne, hvorved de skulle blive mere velegnede til øvelsesbrug. Løsningsforslag til opgaverne findes i en særskilt publikation. Kommentarer, herunder påpegning af fejl og mangler samt forslag til forbedringer, modtages meget gerne. August 2010 Aage U. Michelsen Aage.U.Michelsen@gmail.com

3 3 Opgaver Kapitel 1 Produktionsstyring begreber og styringsprincipper Opgave 1.1 Varerne A, B og C produceres på den samme maskine. Hver af de tre varer produceres én gang om ugen, og på én dag produceres kun én af de tre varer. Til produktion af vare C er der afsat én dag, medens der såvel til produktion af vare A som til produktion af vare B er afsat to dage. Talværdier for forbrug, produktionstider og begyndelsesbeholdninger fremgår af tabel 1.1. Forbrug (stk./uge) Produktionstid (dage) Beholdning (stk.) Vare A Vare B Vare C Tabel 1.1: Data om forbrug, produktionstider og beholdninger for de tre varer A, B og C. Vi befinder os ved starten af en uge, hvor de i tabel 1.1 anførte beholdninger er opgjort. Det ugentlige forbrug antages løbende at fragå lagerbeholdningen. Tilsvarende antages det, at de producerede varer løbende tilgår lagerbeholdningen. Det efterfølgende spørgsmål skal besvares med henblik på minimering af lagerbeholdningerne. Spørgsmål 1.1: I hvilken rækkefølge vil du i den pågældende uge producere de tre varer, og hvor meget vil du producere af hver af de tre varer? Opgave 1.2 I en virksomhed ønskes produceret en serie på 100 stk. af varerne V9, V10 og V12 samt 200 stk. af vare V14. I tabel 1.2 er for hver vare anført, hvilke operationer der skal udføres, på hvilket produktionssted det skal foregå samt opstillingstid for produktionsserien og operationstid pr. stk. (tidsenheden er minutter ). Operationerne udføres i rækkefølgen 10, 20, Det forudsættes, at produktionsordrerne udskrives i varenummerrækkefølge, samt at ordrerne ved de enkelte operationssteder behandles efter princippet first in first out. Opstilling på et produktionssted kan først påbegyndes, når ordren er ankommet til produktionsstedet. Hele serien skal være færdigproduceret på et produktionssted, før ordren videresendes til næste produktionssted.

4 4 Vare Operation Produktionssted Opstillingstid Operationstid V9 30 D B C 30 2 V10 30 D C B 75 2 V12 40 D C B A 25 3 V14 10 B 15 2 Tabel 1.2: Operationer, produktionssteder samt opstillings- og operationstid for 4 varer. Spørgsmål 1.2.1: Hvad er summen af opstillings- og operationstiden for hver vare? Spørgsmål 1.2.2: I hvilken rækkefølge og ca. hvornår vil du umiddelbart forvente, at produktionen af de enkelte varer er færdig? Spørgsmål 1.2.3: Optegn på et Gantt-kort *), hvorledes produktionen ud fra de anførte planlægningsprincipper må forventes at blive afviklet. *) Vedr. Gantt-kort og Gantt-plan, se fig og Kapitel 2 Prognose- og forecastberegning Opgave 2.1 For en vare estimeres det forventede månedlige forbrug ud fra en lineær forecastmodel, baseret på eksponentiel udjævning. Som udjævningskoefficient anvendes α = 0,15. Ved udgangen af maj måned er den eksponentielt udjævnede af 1. og 2. orden reestimeret til henholdsvis 50 og 30 stk./måned. Spørgsmål 2.1.1: Beregn - ved udgangen af maj måned - forecastet for forbruget i august måned. I juni måned registreres et forbrug på 60 stk. Spørgsmål 2.1.2: Beregn - ved udgangen af juni måned - forecastet for forbruget i august måned. Opgave 2.2 En virksomhed anvender en lineær forecastmodel til estimering af forbruget af en vare, og modellens parameterværdier reestimeres ved udgangen af hver måned ved anvendelse af eksponentiel udjævning. For udjævningskoefficienten,, anvendes værdien 0,1.

5 5 Ved udgangen af maj måned er en prognose for juni og juli udregnet til henholdsvis 100 stk./måned og 110 stk./måned. Spørgsmål 2.2.1: Hvad må modellens parameterværdier (a og b) være blevet beregnet til ved maj måneds udgang? Spørgsmål 2.2.2: Hvad må de eksponentielt udjævnede af 1. og 2. orden være blevet beregnet til ved maj måneds udgang? Spørgsmål 2.2.3: Hvis det registrerede data for maj måned havde været 20 mindre, hvad ville den eksponentielt udjævnede af 1. orden da være blevet udregnet til ved udgangen af maj måned? Spørgsmål 2.2.4: Hvad er efter din opfattelse den væsentligste forskel mellem glidende gennemsnit og eksponentiel udjævning? Opgave 2.3 En virksomhed beregner ved hver måneds afslutning, når månedens salg er registreret, et forecast for den kommende måneds salg. Ved udgangen af juli måned får du oplyst følgende salgstal (stk.) for årets første 7 måneder: Januar Februar Marts April Maj Juni Juli ?? 210 Det fremgår heraf, at du ikke får oplysning om salgstallet for juni, men det forudsættes, at virksomheden i sine beregninger har anvendt tallet. Spørgsmål 2.3.1: Hvis virksomheden som grundlag for forecastberegningen anvender et glidende gennemsnit over 5 måneder, og dette gennemsnit ved udgangen af juli måned er beregnet til 200 stk./måned, hvad må salgstallet for juni måned da have været? For efterfølgende spørgsmål antages, at virksomheden som grundlag for forecastberegningen anvender en konstant model med eksponentiel udjævning, og udjævningskoefficient = 0,2. Endvidere foreligger oplyst, at den eksponentielt udjævnede ved udgangen af maj måned er beregnet til 210 stk./måned. Spørgsmål 2.3.2: Hvis virksomheden ved udgangen af juli måned har beregnet den eksponentielt udjævnede til 202 stk./måned, hvad må salgstallet for juni måned da have været? Antag, at grunden til, at salgstallet for juni måned ikke er oplyst, er, at salget i denne måned var usædvanligt stort, idet der her indgik en stor specialordre fra et nyt marked, som ikke tidligere har været betjent, og hvorfra der heller ikke i fremtiden ventes nye ordrer. Spørgsmål 2.3.3: Hvilken talværdi for salget i juni måned kunne du da ved udgangen af juni måned (som udtryk for det normale salg i denne måned) have anvendt til beregning af et glidende gennemsnit over 5 måneder? (begrund svaret).

6 6 Spørgsmål 2.3.4: Hvis den gennemsnitlige alder for de data, der i de to modeller under spørgsmål og er anvendt ved beregning af henholdsvis det glidende gennemsnit og den eksponentielt udjævnede, skulle være den samme, hvor mange måneder skulle det glidende gennemsnit da have været beregnet over? Opgave 2.4 I en virksomhed produceres en færdigvare, hvis salg er jævnt stigende. Til brug ved lagerstyringen af varen anvendes en lineær forecastmodel. Ud fra en opgørelse af ugesalget estimeres parametrene i denne model hver uge ved beregning af glidende gennemsnit af 1. og 2. orden. Begge glidende gennemsnit beregnes ud fra data fra de seneste 5 uger. Ved den seneste beregning er salget vurderet til at stige med 10 stk. pr. uge. Spørgsmål 2.4.1: Hvor stor må forskellen i talværdierne for de to glidende gennemsnit have været? For en anden vare anvendes en tilsvarende lineær forecastmodel. Her er de glidende gennemsnit af 1. og 2. orden efter registrering af sidste uges salg beregnet til henholdsvis 600 og 550 stk./uge. Spørgsmål 2.4.2: Hvad er forecastet for det samlede salg for de kommende 4 uger? Kapitel 3 Lagerstyring Opgave 3.1 Lagerbeholdningen af en indkøbt vare styres ud fra et bestillingspunkt. Når beholdningen bliver mindre end bestillingspunktet, afgives en indkøbsordre på stk. Forbruget af varen antages at være normalfordelt med middelværdi = stk./måned og spredning = 100 stk./måned. Leveringstiden er 4 måneder. Bestillingspunktet er fastlagt ud fra, at der ønskes en sikkerhed for på 98% for ikke at gå i manko, før en ny levering tilgår lageret. Spørgsmål 3.1: Beregn bestillingspunktet samt den gennemsnitlige fysiske beholdning på lageret. Opgave 3.2 En virksomhed styrer en række af sine indkøbte varer efter et bestillingspunkt. For én af disse varer foregår styringen på følgende måde: Det ugentlige forbrug af varen registreres, og da forbruget antages at være nogenlunde konstant, reestimeres det gennemsnitlige ugeforbrug ved hver uges afslutning ved eksponentiel udjævning (udjævningskoefficient α = 0,1). Spredningen på ugeforbruget estimeres tilsvarende ved beregning af den gennemsnitlige absolutte afvigelse (udjævningskoefficienten er også her = 0,1). På basis heraf udregnes bestillingspunktet, idet der ønskes et sikkerhedsniveau på 97%. Når bestillingspunktet passeres, afgives en indkøbsordre, der fastlægges ved anvendelse af Wilson's formel. Bestillingsomkostningsfaktoren (c B ) og lagringsomkostningsfaktoren (c L ) er ansat til henholdsvis 500 kr. pr. bestilling og 1 kr. pr. stk. pr. uge. Leveringstiden for varen er 4 uger.

7 7 Ved udgangen af uge 15 blev den eksponentielt udjævnede, S t, og den gennemsnitlige absolutte afvigelse, MAD t, udregnet til henholdsvis 480 stk./uge og 52 stk./uge. I uge 16 og 17 blev der registreret et forbrug på henholdsvis 560 og 440 stk. Spørgsmål 3.2.1: Hvad er bestillingspunktet blevet beregnet til ved udgangen af uge 17? Spørgsmål 3.2.2: Hvad er - vurderet ud fra situationen ved udgangen af uge 17 - den forventede fremtidige gennemsnitlige lagerbeholdning for varen, og hvor mange gange pr. år kan der forventes at opstå manko på lageret for denne vare? Leverandøren af varen har nu foreslået, at der indgås en rammeaftale. I relation til ovenstående oplysninger vil dette medføre, at leveringstiden i så fald reduceres fra 4 uger til 1 uge, samt at virksomhedens bestillingsomkostningsfaktor reduceres fra 500 til 100 kr. pr. bestilling. Spørgsmål 3.2.3: Hvor meget vil virksomhedens samlede årlige bestillings- og lagringsomkostninger for denne vare blive reduceret, hvis omtalte rammeaftale indgås? (det forudsættes, at de beskrevne styringsprincipper ikke ændres) Opgave 3.3 En virksomhed indkøber i Japan en komponent A47. Genanskaffelsestiden på denne komponent er 4 måneder. Virksomhedens gennemsnitlige forbrug af A47 er på stk./måned, og da forbruget er nogenlunde konstant, styres lageret af A47 ud fra et bestillingspunkt, der er fastlagt til stk. Indkøbsstørrelsen for A47 er på stk. Spørgsmål 3.3.1: Hvis bestillingspunktet er fastlagt ud fra ønsket om, at lageret skal have en leveringsdygtighed på 97,7%, svarende til 2 -grænsen i en normalfordeling, hvor stor må spredningen på det månedlige forbrug da have været? Spørgsmål 3.3.2: Hvor stor må den gennemsnitlige lagerbeholdning af A47 forventes at blive? Virksomheden indkøber også andre komponenter hos samme leverandør i Japan, og for at reducere transportomkostningerne overvejes det nu kun at foretage indkøb én gang om måneden. Ved udgangen af hver måned vurderes det, hvilke komponenter der er behov for at beordre, og der afgives en samlet ordre for disse. Seriestørrelsen for A47 vil fortsat være på stk., og der ønskes fortsat opretholdt en leveringsdygtighed på 97,7%. Spørgsmål 3.3.3: Fastlæg det nye bestillingspunkt for A47, og beregn den nye gennemsnitlige lagerbeholdning for denne komponent. Opgave 3.4 En virksomhed indkøber 4 forskellige komponenter hos en leverandør i Australien. På grund af de store transportomkostninger ønskes for disse komponenter et samlet indkøb. For de 4 komponenter er i tabel 3.1 anført talværdier for forbruget samt for lagrings- og bestillingsomkostningerne.

8 8 Komponent Forbrug (stk./måned) Lagringsomkostning (kr. pr. stk. pr. år) Bestillingsomkostning (kr. pr. indkøb) A A A A Tabel 3.1: Forbrug samt lagrings- og bestillingsomkostning for 4 komponenter. De i tabel 3.1 anførte bestillingsomkostninger er knyttet til de enkelte komponenter (kvalitetskontrol, håndtering mv.). Hertil kommer omkostninger knyttet til det samlede indkøb (transport mv.) på kr. pr. indkøb. Spørgsmål 3.4: Hvis det antages, at indkøbene disponeres med henblik på minimering af omkostningerne, hvor hyppigt må der da forventes at blive foretaget et samlet indkøb for disse 4 komponenter? (det forudsættes, at alle 4 komponenter indgår i hvert indkøb). Opgave 3.5 En virksomhed styrer lageret af en indkøbt vare, PQ, ud fra et bestillingspunkt og ved transaktionsrapportering. Forbruget af PQ er nogenlunde konstant med et gennemsnit på stk. pr. måned og en spredning på 250 stk. pr. måned. Indkøbsstørrelsen for PQ er på stk., og leveringstiden er på 2 måneder. Sikkerhedslageret er fastsat til 750 stk. Spørgsmål 3.5.1: Hvad er risikoen for, at lagerbeholdningen kommer under 0, før en ny levering tilgår lageret? Spørgsmål 3.5.2: Hvad er bestillingspunktet, og hvad er den gennemsnitlige fysiske beholdning på lageret? Spørgsmål 3.5.3: Hvis det antages, at den benyttede seriestørrelse er beregnet ud fra EOQformlen (Wilson s formel), hvad må forholdet mellem bestillings- og lagringsomkostningerne da have været? Spørgsmål 3.5.4: Hvis virksomheden reducerer indkøbsstørrelsen til stk., hvad vil svaret på spørgsmål da blive? For efterfølgende spørgsmål antages, at virksomheden går over til periodisk rapportering, hvor den én gang om måneden opgør lagerbeholdningen og her tager stilling til, om der skal afgives en indkøbsordre. Virksomheden har besluttet fortsat at anvende en indkøbsstørrelse på stk. Spørgsmål 3.5.5: Hvad skal bestillingspunktet for PQ nu være, hvis der skal opnås den samme leveringsdygtighed, som ved transaktionsrapportering?

9 9 Opgave 3.6 En virksomhed indkøber en række komponenter hos en leverandør i USA. For at reducere transportomkostningerne foretages for disse komponenter kun indkøb én gang om måneden. Disponeringen foretages på følgende måde: Ved udgangen af hver måned opgøres lagerbeholdningerne af de pågældende komponenter, og for hver komponent beregnes et bestillingspunkt. Der foretages så en samlet bestilling for de komponenter, hvor lagerbeholdningen er kommet under bestillingspunktet. Genanskaffelsestiden er 3 måneder. For én af komponenterne foreligger oplyst, at forbruget er normalfordelt med middelværdi = 100 stk./måned og spredning = 20 stk./måned. Der ønskes opretholdt et sikkerhedsniveau på lageret for komponenten på 97,7% (svarende til 2σ-grænsen). Spørgsmål 3.6.1: Beregn bestillingspunktet for denne komponent. For en anden af de under spørgsmål omtalte komponenter foreligger oplyst, at forbruget er jævnt stigende, hvorfor det fremtidige forbrug for denne komponent estimeres ved hjælp af en lineær forecastmodel. Modellens parametre reestimeres hver måned - før bestillingspunktet udregnes. Følgende månedsforbrug foreligger oplyst: jan. feb. mar Ved udgangen af januar måned blev forecastmodellens 2 parametre estimeret til: a jan = 200 stk./måned b jan = 20 stk./måned 2 og MAD-vædien blev beregnet til 10 stk./måned. Parametrene reestimeres ved eksponentiel udjævning med α-værdi = 0,1. Spørgsmål 3.6.2: Beregn bestillingspunktet for denne komponent ved udgangen af marts måned. Opgave 3.7 En virksomhed styrer lagerbeholdningen af en række varer ud fra periodisk rapportering, jf. afsnit og fig Ved slutningen af hver måned opgøres lagerbeholdningerne, og det besluttes, hvor meget der skal indkøbes af hver vare. Indkøbsstørrelsen for den ene af varerne fastlægges ud fra, at der planlægges med et sikkerhedslager på 60 stk. I øvrigt er det for denne vare oplyst, at forbruget = 200 stk./måned, og genanskaffelsestiden = ½ måned. Spørgsmål 3.7: Hvis beholdningen af pågældende vare ved en måneds slutning er opgjort til 150 stk., hvor meget vil du da denne gang indkøbe af denne vare?

10 10 Opgave 3.8 I en virksomhed styres lageret af en indkøbt vare på følgende måde: Hver 4. uge optælles lagerbeholdningen, og der afgives en indkøbsordre på en mængde, svarende til forskellen mellem et max-niveau ( Target level, jf. opgave 3.7) og den aktuelle beholdning. Maxniveauet er ansat til stk., forbruget af varen er i gennemsnit på 250 stk./uge, og sikkerhedslageret er ansat til to ugers forbrug. Spørgsmål 3.8.1: Hvad er genanskaffelsestiden på varen, hvis det forudsættes, at maxniveauet er fastlagt korrekt i overensstemmelse med lagerteorien? Spørgsmål 3.8.2: Hvor stor en fysisk beholdning må forventes i gennemsnit at befinde sig på lageret? Spørgsmål 3.8.3: Hvordan vil du (i faglige termer) karakterisere den skitserede lagerstyring? Virksomheden overvejer nu at gå over til at afgive indkøbsordrer hver 2. uge. Spørgsmål 3.8.4: Hvilken værdi bør max-niveauet i så fald have? Giv en begrundet forklaring på, om virksomheden nu bør overveje at ændre størrelsen af sikkerhedslageret? Spørgsmål 3.8.5: Hvis virksomheden ikke ændrer størrelsen af sikkerhedslageret, hvor stor må lageromsætningshastigheden så forventes at blive, hvis der afgives indkøbsordrer hver 2. uge? Opgave 3.9 Lagerbeholdningen af en række færdigvarer, hvis salg er nogenlunde konstant over tiden, styres i en virksomhed ud fra et bestillingspunkt. Ved udgangen af hver måned opgøres månedens salgstal, og for hver færdigvare reestimeres salgets middelværdi og variation ved beregning af den eksponentielt udjævnede af 1. orden (S t ) samt af den gennemsnitlige absolutte afvigelse mellem faktisk salg og estimeret middelsalg (MAD t ). Disse udregninger benyttes til løbende at overvåge, om der sker systematiske ændringer i salgets størrelse. Hvis dette er tilfældet, foretages ændringer i lagerstyringsparametrene. I modsat fald beregnes kun nye parameterværdier ved hvert års afslutning. Ved beregning af S t og MAD t anvendes en udjævningskoefficient på 0,1. Genanskaffelsestiden (produktionstiden) for færdigvaren er 2 måneder, og der ønskes opretholdt et serviceniveau på 98%. For én af disse færdigvarer blev ved udgangen af november måned beregnet: S nov = stk./måned MAD nov = 100 stk./måned Herefter blev der i december måned registreret et salg på stk. Spørgsmål 3.9: Beregn det nye bestillingspunkt ved udgangen af december måned.

11 11 Opgave 3.10 I en virksomhed styres lagerbeholdningen af en række indkøbte varer ud fra et bestillingspunkt, idet hver enkelt vare indkøbes, når dens beholdning bliver mindre end bestillingspunktet. En gruppe af disse varer indkøbes hos en producent i Italien, og leveringstiden er her 2 måneder. Virksomheden overvejer nu, om den i stedet for individuelle indkøb skulle gå over til én gang pr. måned at opgøre beholdningerne og på basis heraf foretage et samlet indkøb for denne varegruppe. Spørgsmål : Hvordan vil du i en faglig terminologi kort karakterisere dette ændringsforslag? Hvilke fordele og ulemper kunne der være forbundet med ændringen? Spørgsmål : Hvis samme serviceniveau skal opretholdes, vil ændringsforslaget da medføre en ændring af størrelsen af sikkerhedslagrene? Hvorfor og i givet fald med ca. hvor meget? Kapitel 4 MRP-baseret materialeplanlægning Opgave 4.1 I en virksomhed har man udarbejdet et forecast for salget i hver måned i det næste år samt en oversigt over den maksimale produktionskapacitet i hver måned (se tabel 4.1). Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Max. produktion Salgsforecast Tabel 4.1: Maksimal produktionskapacitet samt salgsforecast for hver måned i det næste år. Det forudsættes, at lagerbeholdningen pr. 1. januar er på 0 stk. Spørgsmål 4.1.1: Er den samlede årlige produktionskapacitet stor nok til at dække det forventede salg? Spørgsmål 4.1.2: Er det med den begrænsede kapacitet muligt at dække det forventede salg, eller vil der i visse måneder opstå leveringsproblemer i givet fald i hvilke måneder? Spørgsmål 4.1.3: Hvor mange stk. skulle der mindst have været på lager pr. 1. januar, hvis virksomheden skulle være leveringsdygtig i hele det næste år? Fra salgsafdelingen kommer der nu besked om, at situationen i Mellemøsten må forventes at påvirke markedet på en sådan måde, at det forventede salg bliver noget mindre, end først antaget. Salgsafdelingen vurderer således, at salget næste år i hver måned bliver 20 stk. mindre. Spørgsmål 4.1.4: Opstil for det næste år en produktionsplan, som sigter mod at minimere lageromkostningerne, og beregn disse. Det antages, at omkostningerne ved at lagre ét stk. i én måned er 200 kr. Der må ikke opstå manko.

12 12 Fra produktionsafdelingen oplyses det nu, at man har fået kontakt med en underleverandør, hvorved produktionskapaciteten kan forøges. Dette medfører imidlertid også en forøgelse af omkostningerne for de stk., som leverandøren bidrager med produktionskapacitet til. Spørgsmål 4.1.5: I hvilken måned vil brug af underleverandøren medføre den største omkostningsreduktion? Hvad må meromkostningerne ved brug af underleverandøren højst være, for at det overhovedet kan betale sig at bruge underleverandøren i pågældende måned? Spørgsmål 4.1.6: Er der andre forhold, som det kunne være relevant at inddrage i spørgsmålet om brug af underleverandør? Opgave 4.2 En produktionsvirksomhed har modtaget en stor ordre på produkt PRO. Ordren skal leveres over ugerne 4 til 12 (se tabel 4.2). Ugens levering skal finde sted ved ugens slutning, og leveringsplanen skal overholdes. Uge nr Levering, antal styk PRO Tabel 4.2: Leveringsplan for produkt PRO. Produktionen af PRO foretages på en montagelinje. Fra produktionen opstartes, til hele ordren er produceret, produceres der med en konstant produktionshastighed på 14 styk pr. dag. Der er 5 arbejdsdage pr. uge. Efter afslutning af leverancen ønskes intet lager af PRO. Omkostning til lagring af færdigproducerede PRO er 10 kr. pr. styk pr. uge. Vi befinder os i uge 1. Spørgsmål 4.2.1: Hvor mange styk PRO skal der mindst være produceret inden begyndelsen af uge 4, hvis leveringsplanen skal kunne overholdes? Antag, at det gennem brug af overarbejde er muligt at forøge den daglige produktion. Spørgsmål 4.2.2: Hvor meget må ekstraomkostningerne pr. styk ved produktion af PRO på overtid højst være, for at brug af overarbejde kan være en lønsom mulighed? Det antages nu, at produktionens størrelse kan ændres fra uge til uge, men maksimalt kan være 80 styk PRO pr. uge. Ændring i den ugentlige produktionsstørrelse påvirker ikke produktionsomkostningerne pr. stk. Spørgsmål 4.2.3: Opstil for den ugentlige produktion af PRO en plan, der giver minimale lagringsomkostninger. Opgave 4.3 For en vare er det oplyst, at: On hand = 160 stk. Lot size = 100 stk. LT = 2 perioder

13 13 Der planlægges ikke med et sikkerhedslager. I tabel 4.3 er for 6 perioder vist forecast for varen. Periode Forecast Planlagt disponibelt (160) Nettobehov MPS tilgang MPS igangsættelse Tabel 4.3: Forecast for 6 perioder for en vare. Spørgsmål 4.3: Udarbejd en MPS (plan for tilgang af produktionsordrer til færdigvarelagret). Opgave 4.4 Af tabel 4.4 fremgår forecast for salget af en vare i ugerne Endvidere fremgår allerede indgåede ordrer til levering i hver af disse 6 uger. Lot size = 100, SS = 0, LT = 2. Uge Forecast Ordrer Planlagt disponibelt (50) Planlagte tilgange 100 Nettobehov MPS tilgang MPS igangsættelse ATP ATP Tabel 4.4: Forecast og indkomne ordrer for en vare i 6 uger. Spørgsmål 4.4.1: Udarbejd en MPS (plan for tilgang af produktionsordrer til færdigvarelagret). Virksomheden har nu kontakt med en ny kunde, og der forhandles om en ordre til levering i en af ugerne Spørgsmål 4.4.2: Afhængigt af, i hvilken uge ordren skal leveres, hvor mange stk. kan virksomheden da love kunden ud fra den under spørgsmål planlagte MPS? Spørgsmål 4.4.3: Hvor mange stk. kan kunden loves til levering i uge 10? Hvad skyldes en evt. afvigelse mellem dette antal og den disponible beholdning i uge 10? Spørgsmål 4.4.4: Forhandlingerne med kunden falder på plads, og han loves at få 60 stk. leveret i uge 8. Hvis der herefter skabes kontakt til endnu en kunde, hvor mange stk. kan virksomheden da nu love denne kunde afhængigt af, hvilken uge ordren skal leveres i?

14 14 Spørgsmål 4.4.5: Hvis den sidste kunde ved starten af uge 5 var villig til at afgive en ordre på 40 stk. til levering i uge 8, ville det så være muligt at levere denne ordre til tiden? Hvad ville du i givet fald gøre, før du ville love kunden de 40 stk.? Opgave 4.5 Spørgsmål 4.5: Hvilke 4 forskellige typer af data (dvs. data om 4 forskellige forhold) er nødvendige input til en MRP-beregning? Opgave 4.6 Som resultat af en MRP-beregning er for to lagerførte mellemvarer, K og L, beregnet ugentlige afgangsbehov i stk. (se tabel 4.5). Det forudsættes, at tilgange sker ved ugens begyndelse, hvorfor tilgange i en uge kan bruges til dækning af ugens afgangsbehov. Uge Behov, vare K Behov, vare L Tabel 4.5: Ugentlige afgangsbehov for varerne K og L. For de to varer foreligger i øvrigt følgende oplysninger: Vare K: Beholdning = 80 stk. ved slutning af uge 11, sikkerhedslager = 10 stk., seriestørrelse beregnes efter LUC-modellen, bestillingsomkostning = 500 kr., lagringsomkostning = 10 kr. pr. stk. pr. uge. Vare L: Beholdning = 120 stk. ved slutning af uge 11, sikkerhedslager = 10 stk., seriestørrelse beregnes efter POQ-modellen (POQ = 3 uger). Spørgsmål 4.6.1: Hvad bliver tidspunkt og seriestørrelse for første tilgang af vare K og L? Den færdigvareplan, der lå til grund for beregning af ovennævnte afgangsbehov for vare K og L, ændres nu, idet der er indløbet en ny kundeordre på levering af 20 stk. af en færdigvare F40 i begyndelsen af uge 15. Ved fremstilling af et styk af F40 anvendes 2 stk. af vare K og 1 stk. af vare L, og gennemløbstiden (lead time) for F40 er 2 uger. Spørgsmål 4.6.2: Hvad vil tidspunkt og seriestørrelse for første tilgang af vare K og L nu blive efter en ny MRP-beregning? Forudsætningerne bag spørgsmål gælder fortsat, men en optælling på lageret har nu vist, at beholdningen af vare L ved udgangen af uge 11 ikke var 120 stk., men kun 110 stk. Spørgsmål 4.6.3: Hvad vil tidspunkter og seriestørrelser for første og anden tilgang af vare L nu blive? I det ovenstående er der for vare K og L angivet et sikkerhedslager. Spørgsmål 4.6.4a: Hvorfor anvendes sådanne sikkerhedslagre ved MRP-planlægning?

15 15 Spørgsmål 4.6.4b:Anfør 3 konkrete eksempler på årsager til, at der kan være behov for sådanne sikkerhedslagre. Spørgsmål 4.6.4c:Kan der på anden måde, end ved brug af sikkerhedslagre, indbygges sikkerhed ved en MRP-planlægning? Opgave 4.7 En virksomhed producerer en færdigvare WZ. Ud fra lagerbeholdning og forventet salg er der for WZ opstillet følgende montageplan. Uge Stk Tabel 4.6: Montageplan for færdigvare WZ. Ved montagen af WZ anvendes bl.a. to selvfremstillede komponenter, A og B, idet der i ét stk. af WZ indgår 2 stk. af A og 1 stk. af B. For de to komponenter foreligger der følgende oplysninger: Komponent A: Beholdningen ved afslutning af uge 19 er på 200 stk., produktionstiden er på 2 uger, sikkerhedsbeholdning = 20 stk., seriestørrelse beregnes efter POQ-modellen (Period Order Quantity), hvor Period = 4 uger. Komponent B: Beholdningen ved afslutning af uge 19 er på 90 stk., produktionstiden er på 1 uge, sikkerhedsbeholdning = 15 stk., seriestørrelse beregnes ud fra LPC-modellen (Least Period Cost), idet bestillingsomkostningen er ansat til 400 kr. og lagringsomkostningen til 5 kr. stk. pr. uge. Det antages, at tilgange sker ved ugens begyndelse, samt at tilgange i en uge kan bruges til dækning af ugens behov. Spørgsmål 4.7.1: Hvornår skal den første produktionsserie på komponent A igangsættes, og hvor stor skal denne serie være? Spørgsmål 4.7.2: Opstil for ugerne en plan for produktionen af komponent B med angivelse af starttidspunkter for produktionsserierne samt af seriestørrelserne. Den grundlæggende tankegang bag produktion i seriestørrelser, der dækker flere perioders behov, er, at de forøgede lagringsomkostninger, som serierne medfører, opvejes af reduktionen i bestillingsomkostningerne som følge af færre serier. Spørgsmål 4.7.3: Vurder, på grundlag heraf, om den plan, der under spørgsmål ud fra LPC-modellen er opstillet for komponent B, er optimal. Ovenstående planer for produktion af WZ, A og B er opstillet ved traditionel MRPplanlægning. Spørgsmål 4.7.4: Hvilket kriterium (eller kriterier) er det (de) centrale ved MRP-planlægning?

16 16 Opgave 4.8 I en virksomhed monteres bl.a. to færdigvarer: X og Y. Et mindre udsnit af de to varenetværk er skitseret nedenfor: 2 X a b a c Y a b Vare X er en standardmodel, hvor der til fremstilling af et stk. X anvendes to styk a og et styk b. Vare Y er en luksusmodel, hvor der til fremstilling af et stk. Y anvendes et styk a og et styk c. Til fremstilling af den lagerførte vare c anvendes et styk a og et styk b. Begrundelsen for at producere vare c til lager er bl.a., at vare c også sælges som en selvstændig vare. Dette salg antages i gennemsnit at være på 5 stk. pr. uge. Der planlægges med en uge til montagen af serier af X, Y og c. For vare X og Y er der for de kommende 11 uger planlagt de montageserier, der fremgår af tabel 4.7. Uge Vare X (stk.) Vare Y (stk.) Tabel 4.7: Planlagte montageserier for vare X og Y. Seriestørrelsen ved montagen af vare c fastlægges, så den dækker tre ugers behov (POQreglen). Vare a indkøbes i serier á 200 stk., medens vare b indkøbes efter LUC-reglen (Least Unit Cost). For denne vare er bestillingsomkostningerne ansat til 200 kr. pr. indkøbsordre, medens lagringsomkostningerne udgør 2 kr. pr. stk. pr. uge. Lagerbeholdningerne for varerne a, b og c er ved indgangen til uge 1 henholdsvis 155, 150 og 100 stk. Der planlægges med sikkerhedsbeholdninger for varerne a, b og c på henholdsvis 50, 50 og 10 stk. Det antages, at tilgange til lagre sker ved ugens begyndelse, samt at tilgange sker før afgange, dvs. at ugens tilgange er til rådighed til dækning af ugens behov. På baggrund af de anførte talværdier og de anvendte planlægningsprincipper ønskes følgende spørgsmål besvaret (hjælpeskemaet næste side kan benyttes ved besvarelsen af efterfølgende spørgsmål). Spørgsmål 4.8.1: I hvilke uger vil der blive planlagt montage af vare c og i hvilke seriestørrelser? Spørgsmål 4.8.2: I hvilke uger vil der blive planlagt tilgang af den indkøbte vare a og i hvilke indkøbsstørrelser?

17 17 Uge Montage af vare X Montage af vare Y Hjælpeskema til opgave 4.8

18 18 Spørgsmål 4.8.3: I hvilke uger vil der blive planlagt afgivet indkøbsordrer på vare b og i hvilke indkøbsstørrelser? Spørgsmål 4.8.4: Har du forslag til forbedringer i den måde, der planlægges på? Hvis ja, så angiv konkrete ændringsforslag og anfør de fordele, som du mener opnået hermed. Opgave 4.9 Mange virksomheder har gennem en årrække søgt at reducere gennemløbstiden, GT, i produktionen. Spørgsmål 4.9.1: Hvilke fordele kunne der være ved at få reduceret gennemløbstiden? Spørgsmål 4.9.2: På hvilke måder kunne det være muligt at reducere gennemløbstiden? Opgave 4.10 Spørgsmål 4.10: Anfør eksempler på forskelle i de data, der anvendes til henholdsvis MPS- og MRP-planlægningen. Opgave 4.11 Spørgsmål : Hvilke typer af omkostninger indgår der i LUC- og LPC-modellerne? Spørgsmål : Hvad er den principielle forskel mellem LUC- og LPC-modellen? Kapitel 5 Kapacitetsplanlægning og finplanlægning/beordring Opgave 5.1 Resultatet af en brutto-/nettobehovsberegning (MRP-beregning) er bl.a. en række produktionsordreforslag. Spørgsmål 5.1: Beskriv kort en metode til vurdering af de kapacitetsmæssige muligheder for at producere disse produktionsordreforslag, og angiv med stikord den information, der kan være relevant for at foretage denne vurdering. Opgave 5.2 Princippet i en belastningsberegning af en MPS er, at belastningen for centrale ressourcer (f.eks. medarbejdere, specialmaskiner ol.) først beregnes. Herefter fordeles denne belastning på de forskellige afdelinger. Dette er illustreret i fig. 5.1, hvor der for at fremme overskueligheden kun er anført to ressourcer og tre afdelinger. Spørgsmål 5.2: Beskriv for hver af de tre teknikker til belastningsberegning: Capacity Planning using Overall Factors, Capacity Bills og Resource Profiles princippet i, hvorledes belastningen først fordeles til ressourcer og herfra videre til afdelinger.

19 19 MPS Fordeling til ressourcer Ressource 1 Ressource 2 Fordeling til afdelinger Afdeling 1 Afdeling 2 Afdeling 3 Fig. 5.1: Princip i fordeling af belastning fra produktionsplan over ressourcer til afdelinger. Opgave 5.3 I forbindelse med finplanlægning anvendes prioriteringsregler for, i hvilken rækkefølge ordrer skal igangsættes. Spørgsmål 5.3.1: Angiv 3 prioriteringsregler, der sigter mod at fremme overholdelsen af leveringstiderne. Spørgsmål 5.3.2: Angiv 2 prioriteringsregler, der sigter mod at reducere mængden af igangværende arbejde. Opgave 5.4 I tabel 5.1 er anført operationsforløb og tidsforbrug for tre ordrer (A, B og C), der skal leveres samlet til en kunde. Det forudsættes, at de enkelte operationer gennemføres uden overlap. Endvidere forudsættes, at der ikke er transporttid fra operationssted til operationssted, dvs. at når en ordre er afsluttet på et operationssted, så kan den umiddelbart derefter starte på det efterfølgende operationssted, hvis dette er ledigt. Ordre A B C Operationssted 1 4 timer 3 timer 8 timer Operationssted 2 7 timer 6 timer 3 timer Operationssted 3 3 timer 2 timer 6 timer Operationssted 4 2 timer 4 timer 9 timer Tabel 5.1: Operationstider og leveringstidspunkter for tre ordrer. Spørgsmål 5.4.1: Efter hvor mange timer vil alle tre ordrer være færdigproduceret, hvis ordrerne produceres i rækkefølgen A, B og C? Spørgsmål 5.4.2: Hvis produktionen af de tre ordrer finplanlægges efter prioriteringsreglen critical ratio, hvor mange timer vil der så gå, før alle tre ordrer er færdigproduceret? Opgave 5.5 Tabel 5.2 indeholder en oversigt over produktionsordrerne O 1 - O 9, der skal bearbejdes på produktionssted A, som indeholder et antal identiske maskiner. Den for den enkelte ordre angivne produktionstid i antal dage er den samlede tid, ordren belaster en maskine. Det i tabellen angivne tidligste start for en ordre regnes fra den angivne dags begyndelse, og seneste slut til den angivne dags slutning.

20 20 Ordre O 1 O 2 O 3 O 4 O 5 O 6 O 7 O 8 O 9 Produktionstid (dage) Tidligste start (dag) Seneste slut (dag) Tabel 5.2: Varighed samt tidligste og seneste slutdag for 9 produktionsordrer. For besvarelsen af efterfølgende spørgsmål gælder det, at en ordre ikke må opdeles, dvs. at en igangsat ordre skal færdiggøres, før den næste ordre kan påbegyndes på maskinen, samt at en ordre ikke kan opdeles på to eller flere maskiner. Spørgsmål 5.5.1: Hvad er det mindste antal maskiner, der skal anvendes for at løse ovenstående produktionsopgave? Spørgsmål 5.5.2: Er det med det under spørgsmål fundne mindste antal af maskiner muligt at løse produktionsopgaven? Spørgsmål 5.5.3: Hvilke planlægningsprincipper og prioriteringsregler har du anvendt ved besvarelse af spørgsmål 5.5.2? Kapitel 6 Theory of Constraints (TOC) Opgave 6.1 Spørgsmål 6.1.1: Hvor i produktionen er det ifølge TOC-tankegangen særligt vigtigt, at produktionsordrerne planlægges til at blive gennemført i en bestemt rækkefølge? Spørgsmål 6.1.2: Beskriv kort 3 principper (fremgangsmåder), som i TOC-tankegangen anvendes for at reducere gennemløbstiden i produktionen. Opgave 6.2 Spørgsmål 6.2: Redegør for to TOC-principper, som også kunne inddrages og anvendes i et MRP-system. Opgave 6.3 Efterfølgende skitse viser fremstillingsforløbet for 10 forskellige varianter af et produkt. CODP A B På operationssted A produceres til et lager et basisprodukt for hver variant. Efter kundeordrernes indgang kundespecificeres det pågældende basisprodukt på operationssted B. Det er operationssted B, der udgør flaskehalsen. Der produceres i alt stk./år, og denne produktion er nogenlunde ligeligt fordelt på de 10 varianter. Der produceres i timer/år. På operationssted A er omstillingstiden mellem varianter på 16 minutter, og operationstiden er 10 min./stk.

21 21 Spørgsmål 6.3.1: Hvordan kan lagerbeholdningen mellem de to operationssteder reduceres? Spørgsmål 6.3.2: Hvad er den mindste seriestørrelse, der på operationssted A kan produceres i? Opgave 6.4 Ved fremstillingen af et produkt PQ14 indgår der tre operationssteder: A, B og C. Operationsstederne gennemløbes i den anførte rækkefølge, og operationstiderne pr. stk. PQ14 er henholdsvis 5, 10, og 5 minut ved de tre operationssteder. Der kan ses bort fra transporttider mellem operationsstederne, og der er ingen opstillingstid på de tre operationssteder. De tre operationssteder anvendes ikke til anden produktion. De efterfølgende spørgsmål omhandler fremstilling af en serie på 100 stk. af PQ14. Spørgsmål 6.4.1: Hvad bliver gennemløbstiden, hvis hele serien færdiggøres på et operationssted, før den sendes videre til det næste operationssted? Spørgsmål 6.4.2: Hvis målet er at opnå en så kort gennemløbstid, som muligt, dvs. at få fremstillet en serie af PQ14 så hurtigt som muligt, hvad er da flaskehalsen (constraint)? Ved efterfølgende planlægning ud fra TOC-principper forudsættes det, at der planlægges med et tidsbuffer på 2½ time foran flaskehalsen, medens der på operationsstederne A, B, og C planlægges med seriestørrelser på henholdsvis 20, 25 og 25 stk., idet der dog naturligvis på det operationssted, der i denne situation er flaskehalsen, produceres i en uafbrudt serie på 100 stk. Spørgsmål 6.4.3: Hvis der planlægges ud fra TOC-principper, hvad bliver da den samlede gennemløbstid fra opstart af serien af PQ14 på operationssted A, til den er færdigproduceret på operationssted C? Optegn produktionsplanen i en Gantt-plan. Opgave 6.5 Et produkt fremstilles ved gennemløb af tre operationssteder: A, B og C. Operationstiden ved hvert af disse operationssteder er henholdsvis 4, 5 og 3 minutter pr. stk. Operationsstederne ligger så tæt ved hinanden, at der ikke er transporttid mellem operationsstederne. Spørgsmål 6.5.1: Hvad er den samlede gennemløbstid, hvis de tre operationer gennemføres sekventielt (dvs. at alle stk. i en produktionsserie på100 stk. af produktet færdiggøres, før de sendes videre til næste operationssted)? Spørgsmål 6.5.2: Hvis operationerne kan gennemføres med fuldt overlap, dvs. at 1 stk. kan videresendes til næste operationssted, hvilket af de tre produktionssteder er så den primære begrænsning ( flaskehalsen ) for opnåelse af den kortest mulige gennemløbstid for en produktionsserie på 100 stk. af produktet? Spørgsmål 6.5.3: Hvad er den kortest mulige gennemløbstid for en serie på 100 stk. af produktet, og hvornår skal produktionen på operationssted C så senest startes?

22 22 Kapitel 7 Materialestyring i produktionsnetværk Opgave 7.1 En virksomhed indkøber en række forskellige komponenter hos en leverandør i Japan. Leverandøren har nu meddelt, at for fremtidige ordrer skal den samlede indkøbspris være på mindst kr. Ud fra de anvendte disponeringsregler foreligger der nu et indkøbsbehov på kr., og virksomheden overvejer derfor, hvordan den skal forøge indkøbet med kr. Forøgelsen ønskes foretaget ved indkøb af én af efterfølgende 4 varer, for hvilke der i tabel 7.1 er anført en række oplysninger. Vare Beholdning (stk.) Månedsforbrug (stk./måned) Sikkerhedslager (stk.) Indkøbspris (kr./stk.) P P P P Tabel 7.1: Oplysninger om fire indkøbte varer. Spørgsmål 7.1.1: Forklar, hvilket princip (tankegang) du vil lægge til grund for valget af, hvilken af de 4 varer der skal indkøbes. En anden virksomhed indkøber fem varer i Sydøstasien. For den ene vare er der nu behov for at foretage et indkøb. Varerne transporteres i en container, og indkøbet af den ene vare fylder ikke hele containeren. Prisen for transport af en container er konstant uafhængigt af, hvor meget der er i den. Det kunne derfor være relevant at fylde op med nogle af de andre fire varer. Data for disse fremgår af tabel 7.1. Spørgsmål 7.1.2: Efter hvilket princip vil du fylde containeren op med enheder fra de fire andre varer? Opgave 7.2 En virksomhed indkøber en række forskellige komponenter hos en leverandør i Kina. For at reducere transportomkostningerne, afgiver virksomheden kun en indkøbsordre om måneder. Virksomheden styrer således lagrene ved periodisk rapportering, idet den ved slutningen af hver måned opgør lagerbeholdningen og på grundlag heraf afgiver en indkøbsordre. Genanskaffelsestiden, dvs. fra indkøbsordre afgives, til varerne modtages, er på tre måneder. For at forenkle problemstilling omhandler spørgsmål 7.2 kun de fire varer, der i tabel 7.2 er oplyst data om, og dataene for disse varer svarer i øvrigt til dataene for varerne i tabel 7.1. Vare Beholdning (stk.) Månedsforbrug (stk./måned) Sikkerhedslager (stk.) Indkøbspris (kr./stk.) P P P P Tabel 7.2: Oplysninger om fire indkøbte varer.

23 23 Virksomheden har ved udgangen af denne måned behov for at foretage et indkøb i Kina, og der er ledig plads i transportcontaineren. Spørgsmål 7.2: Hvilken af de fire varer i tabel 7.2 ville du først og fremmest supplere indkøbet med? Opgave 7.3 En fabrik, der producerer maling, styrer lagerbeholdningerne på 3 centrallagre. Hver aften modtager fabrikken oplysninger om beholdningerne på de 3 lagre. Fabrikken producerer de forskellige varer i bestemte batch-størrelser. For den vare, vi her ser på, produceres liter ad gangen, og disse fordeles så til de tre lagre. En aften er situationen, som beskrevet i tabel 7.3. Lager A Lager B Lager C Beholdning (liter) Bestillingspunkt (liter) Salg (liter/dag) Tabel 7.3: Beholdning, bestillingspunkt samt salgstal for en vare på tre lagre. Det fremgår af tabel 7.3, at beholdningen på lager A er nået ned på bestillingspunktet, hvorfor der skal igangsættes en produktion på l. Spørgsmål 7.3: Hvordan vil du fordele de l på de tre lagre? Opgave 7.4 En virksomhed indkøber 4 forskellige komponenter i Japan. For at reducere transportomkostningerne foretages hver gang et samlet indkøb for alle 4 komponenter. De samlede omkostninger ved et indkøb (inkl. transportomkostningerne) udgør kr. I øvrigt foreligger følgende oplysninger: Vare Forbrug (stk./år) Lagringsomkostning (kr. pr. stk. pr. år) V V V V Tabel 7.4: Data om forbrug og lagringsomkostninger for fire varer. Spørgsmål 7.4: Hvor meget vil du foreslå, at der hver gang indkøbes af hver af de 4 varer?

24 24 Kapitel 9 Just-in-Time (JIT) og Lean I teksten til opgaverne og løsningsforslagene til dette kapitel er anvendt betegnelsen JIT, hvor andre måske ville have anvendt betegnelsen Lean eller JIT/Lean. Opgave 9.1 Ved et operationssted A produceres en vare, der viderebearbejdes ved operationssted B. Styringen af varestrømmen mellem A og B foretages ved hjælp af kanban-kort. Varen transporteres i containere, der hver indeholder 40 stk. Når der tages hul på en ny container ved operationssted B, afsendes kanban-kortet til operationssted A, hvor kanban-kortet udløser en produktionsordre, og efter 4 timer tilgår der en fyldt container til operationssted B. Forbruget ved operationssted B er normalfordelt med middelværdi = 80 stk./time og spredning = 10 stk./time. Der arbejdes ved begge operationssteder i 8 timer pr. dag, og alle anførte timer er "arbejdstimer". Spørgsmål 9.1: Hvor mange kanban-kort skal der anvendes mellem de to operationssteder, for at der i gennemsnit vil være mindst 100 arbejdsdage mellem hver gang, der opstår varemangel ved operationssted B? Opgave 9.2 I en virksomhed bearbejdes et emne først ved operationssted A, hvorefter det senere viderebearbejdes ved operationssted B. Produktionen styres af et kanbansystem, og emnerne transporteres fra A til B i containere, der indeholder 100 stk. Når en container er tømt ved operationssted B, sendes den til operationssted A for at blive fyldt. Produktionstiden ved A er meget kort, men på grund af transport går der 4 timer, fra en container afsendes fra B, til den fyldte container leveres til B. Forbruget ved B er nogenlunde konstant på 50 stk. pr. time, og det er beregnet, at én container er nok som sikkerhedslager til at dække udsvingene i forbruget ved B. Spørgsmål 9.2.1: Hvor mange containere skal der være i omløb mellem A og B? Produktionstiden ved A er, som tidligere nævnt, meget kort. For at udnytte overskudskapaciteten ved A besluttes det derfor at opdele den 8 timers arbejdsdag ved A, så der kun de første 4 timer kan produceres pågældende emne, medens kapaciteten de sidste 4 timer på dagen reserveres til anden produktion. Spørgsmål 9.2.2: Hvor mange kort (containere) skal der nu være mellem A og B? Opgave 9.3 I en virksomhed fremstilles i afdeling A en komponent X14, der med et nogenlunde konstant forbrug på 100 stk./dag indgår i montagen af en færdigvare. X14 lagerføres, og beholdningen styres ud fra et bestillingspunkt, fastlagt ud fra et sikkerhedslager på 200 stk. Seriestørrelsen ved produktion af X14 er ved hjælp af Wilson's formel beregnet til stk., og leveringstiden fra afdeling A til lageret er 5 dage. Omkostningerne til lagerføring af X14 er ansat til 0,25 kr. pr. stk. pr. dag. Virksomheden arbejder alle ugens 7 dage. Virksomheden overvejer nu at indføre en kanban-styring af produktionen af X14. Producerede enheder af X14 skal nu ikke længere sendes til lageret, men i en container sendes direkte til mon-

25 25 tagen. Containerstørrelsen ønskes at være 100 stk., og når en container er tømt ved montagen sendes den retur til afdeling A, hvor den udløser en produktionsordre på 100 stk. Med denne løsning kan sikkerhedslageret ved montagen reduceres til 100 stk. Spørgsmål 9.3.1: Hvor mange containere skal der være i omløb mellem afdeling A og montagen? Spørgsmål 9.3.2: Hvor meget skal de faste omkostninger pr. produktionsserie reduceres, for at den skitserede kanban-styring ikke medfører en forøgelse af de samlede lagrings- og bestillingsomkostninger? Spørgsmål 9.3.3: Kunne en sådan reduktion i de faste omkostninger pr. serie tænkes opnået? I givet fald hvordan? Spørgsmål 9.3.4: Indførelsen af kanban-systemet medfører direkte, at lagrene og de dermed forbundne omkostninger reduceres. Kunne der tænkes opnået andre fordele? Opgave 9.4 En virksomhed har hidtil styret lageret af en indkøbt vare, PQ, ud fra et bestillingspunkt og ved transaktionsrapportering. Forbruget af PQ er nogenlunde konstant med et gennemsnit på stk. pr. måned og en spredning på 250 stk. pr. måned. Virksomheden har nu indgår en rammeaftale med leverandøren og dermed fået mulighed for at styre tilgangen til lageret på en ny måde. Det er således aftalt, at leverandøren fremover skal levere PQ i kasser med 125 stk., og at disse kasser skal leveres direkte til det sted i produktionen, hvor PQ bruges. Når indholdet af en kasse er forbrugt i produktionen, sendes kassen til leverandøren, som 2 uger senere leverer den fyldte kasse tilbage til produktionen. Antag, at der er 4 uger i hver måned. Spørgsmål 9.4.1: Hvor mange kasser skal der mindst være i omløb mellem leverandør og virksomhed, hvis sandsynligheden for, at der ikke i produktionen er opstået mangel på PQ, når en ny kasse ankommer, mindst skal være 97,7% (svarende til 2 -grænsen i en normalfordeling)? Spørgsmål 9.4.2: Hvor mange gange pr. år kan det forventes, at der i produktionen vil opstå mangel på PQ? (antag, at der er 12 måneder á 4 uger pr. år). Opgave 9.5 Forskellige tankegange fra JIT kunne principielt godt udnyttes i et MRP-system. Spørgsmål 9.5.1: Hvordan kunne tankegangen om små seriestørrelser og korte gennemløbstider inddrages i et MRP-system? Spørgsmål 9.5.2: Hvordan kunne tankegangen om synkronisering mellem produktion og salg (aftræk) inddrages i et MRP-system? Tidsmæssig datering af produktionsordrer kan foretages ud fra to forskellige principper: forlæns eller baglæns planlægning.

26 26 Spørgsmål 9.5.3: Hvilke af de to principper anvendes ved en traditionel MRP-planlægning, henholdsvis ved en TOC-planlægning? Hvilket af de to principper karakteriserer bedst situationen i et kanban-styret system? Spørgsmål 9.5.4: Anfør to ligheder mellem målene for TOC og JIT. Anfør to forskelle mellem planlægningsprincipperne i TOC og JIT. Opgave 9.6 I opgave 4.7 foreligger der en montageplan for færdigvaren WZ. På baggrund af denne er der ud fra MRP-principper udarbejdet produktionsplaner for de indgående selvfremstillede komponenter, A og B. Spørgsmål 9.6: Vurder og kommenter montageplanen og produktionsplanerne ud fra JITtankegangen. PS.: Opgave 4.8 kunne på tilsvarende danne grundlag for en vurdering og kommentering af MRP-baserede planer ud fra JIT-tankegangen.

Løsningsforslag til opgavesamling

Løsningsforslag til opgavesamling Løsningsforslag til opgavesamling til af Aage U. Michelsen 2 Forord Denne publikation indeholder løsningsforslag til opgavesamlingen til bogen Produktionsstyring Begreber, principper og modeller. I løsningsforslagene

Læs mere

Auditbeskrivelser for Kanban

Auditbeskrivelser for Kanban 2-4-1 V01 Anvendes kanban for: 80% af værdien af indkøbte materialer i området (A-varer)? indkøbte materialer, der er A-varer. Hvis der er enkelte undtagelser, er punktet stadig opfyldt. Hvis varernes

Læs mere

DI-version Kanban. Ledelsens vejledning Kanban - Ledelsens Vejledning Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 6

DI-version Kanban. Ledelsens vejledning Kanban - Ledelsens Vejledning Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 6 DI-version 2013-10-08 Kanban 2-4-1 - Kanban - Ledelsens Vejledning - 2013-10-08 Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 6 Instruktion til kaizenleder Rettigheder DI ejer alle rettigheder til denne instruktion.

Læs mere

Hvordan styrer man så en Lean-forsyningskæde, hvor kunder og leverandører er afhængige af hinanden?

Hvordan styrer man så en Lean-forsyningskæde, hvor kunder og leverandører er afhængige af hinanden? Lean-forsyningskæde Under et Lean-forsyningskædeprojekt for et par måneder siden stillede en af leverandørerne følgende spørgsmål: Er det muligt at være Lean, når man er leverandør til en kunde, som arbejder

Læs mere

Erhvervsskolernes Forlag, Logistik i virksomheden Fig. 6.1

Erhvervsskolernes Forlag, Logistik i virksomheden Fig. 6.1 Erhvervsskolernes Forlag, Logistik i virksomheden Fig. 6.1 Erhvervsskolernes Forlag, Logistik i virksomheden Fig. 6.2 Parameter Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Lagerbeholdning 100 130 150

Læs mere

Virksomheden beskæftiger ca. 80 ansatte i produktionen og ca. 15 personer ink!. ledelsen i administrationen.

Virksomheden beskæftiger ca. 80 ansatte i produktionen og ca. 15 personer ink!. ledelsen i administrationen. Hoegaarden A/S er en virksomhed i sund økonomisk udvikling. Virksomheden fremstiller lette og vedligeholdelsesfrie produkter i glasfiber. Virksomheden beskæftiger ca. 80 ansatte i produktionen og ca. 15

Læs mere

AALBORG UNIVERSITET SKRIFTLIG EKSAMEN I ERHVERVSØKONOMI 2. JUNI 1997

AALBORG UNIVERSITET SKRIFTLIG EKSAMEN I ERHVERVSØKONOMI 2. JUNI 1997 AALBORG UNIVERSITET HD-STUDIERNE SKRIFTLIG EKSAMEN I ERHVERVSØKONOMI 2. JUNI 1997 Opgaverne vurderes med følgende vægte: Opgave l: 50% Opgave 2: 25% Opgave 3: 25% 100% /06 1 Virksomheden Tapokys AJS producerer

Læs mere

Afleveringsopgave 1 Logistik

Afleveringsopgave 1 Logistik Afleveringsopgave 1 Logistik Besvaret af Trine Kornum Christiansen Spørgsmål 1 Analyser og vurder virksomhedens logistiske situation. Hansens Bryggeri A/S (herefter HB) har flere konkrete logistiske problemer:

Læs mere

1 Produktionsstyring begreber og styringsprincipper 16

1 Produktionsstyring begreber og styringsprincipper 16 Indhold Indledning 12 1 Produktionsstyring begreber og styringsprincipper 16 1.1 Produktion og styring 17 1.2 Kriterier for produktionsstyring 21 1.3 Forskellige produktionsstyringsopgaver 25 1.4 Rammesystem

Læs mere

Produktion III. Del af en integreret virksomhedsløsning. Produktion III til Microsoft Navision Axapta. forøger effektiviteten i produktionscyklussen.

Produktion III. Del af en integreret virksomhedsløsning. Produktion III til Microsoft Navision Axapta. forøger effektiviteten i produktionscyklussen. Produktion III til Microsoft Navision Axapta forøger effektiviteten i produktionscyklussen. Produktion III Produktionsserien til Microsoft Navision Axapta gør det muligt for producenter at styre hele Fordele

Læs mere

11. august 2004 Skriftlig eksamen (4 timer)

11. august 2004 Skriftlig eksamen (4 timer) 1/'1 1 Aalborg Universitet HD-studiet 1.del ERHVERVSØKONOMI 11. august 2004 Skriftlig eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesætbestår af4 opgaver, der vejledende forventes

Læs mere

Projekt Fremtidens Industrielle Forretningsmodeller forretningsmodeller.dk. Spild i virksomheden

Projekt Fremtidens Industrielle Forretningsmodeller forretningsmodeller.dk. Spild i virksomheden Projekt Fremtidens Industrielle Forretningsmodeller forretningsmodeller.dk Spild i virksomheden 2 Overproduktion Overproduktion defineres som produktion, der ikke er efterspurgt. Det vil sige, det er produktion

Læs mere

Opgave 1: Omprøve 11. august 2004. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Omprøve 11. august 2004. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Omprøve. august 04 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der skal

Læs mere

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse. HD 2. del. Regnskab og økonomistyring. Eksamen, juni Økonomistyring. Fredag den 8. juni 2007 kl

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse. HD 2. del. Regnskab og økonomistyring. Eksamen, juni Økonomistyring. Fredag den 8. juni 2007 kl SYDDANSK UNIVERSITET Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring Eksamen, juni 2007 Økonomistyring Fredag den 8. juni 2007 kl. 9.00-13.00 Alle hjælpemidler er tilladt. Det betyder

Læs mere

Salgsprognose for halvår 2. halvår Total P super P alm

Salgsprognose for halvår 2. halvår Total P super P alm OPGAVE 3 Virksomheden Model2 A/S skal udarbejde budget for 2003. Model2 A/S producerer og sælger to elektroniske produkter, P super og P alm. Produktionen er organiseret i 2 produktionsafdelinger, A og

Læs mere

Forløbsbeskrivelse - rød- gul- grøn Eleverne i klassen havde fremlæggelser, og mens de andre fremlagde, lavede eleverne de følgende opgaver.

Forløbsbeskrivelse - rød- gul- grøn Eleverne i klassen havde fremlæggelser, og mens de andre fremlagde, lavede eleverne de følgende opgaver. Forløbsbeskrivelse - rød- gul- grøn Eleverne i klassen havde fremlæggelser, og mens de andre fremlagde, lavede eleverne de følgende opgaver. Opgaverne blev delt ud efter elevernes niveau i virksomhedsøkonomi.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse, VØ A, 6. Sem. 3B

Undervisningsbeskrivelse, VØ A, 6. Sem. 3B Undervisningsbeskrivelse, VØ A, 6. Sem. 3B Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Juni 2011, 6. Sem. Herningsholm Erhvervsskole, HHX Ikast HHX Virksomhedsøkonomi A Bent Thomsen Hold HHX 3B,

Læs mere

Det Naturvidenskabelige Fakultet Vintereksamen 2004/05 Matematik-økonomi studiet Omkostninger og Regnskab 2 (2003-ordning) (701203GR0003) Opgavetype:

Det Naturvidenskabelige Fakultet Vintereksamen 2004/05 Matematik-økonomi studiet Omkostninger og Regnskab 2 (2003-ordning) (701203GR0003) Opgavetype: Det Naturvidenskabelige Fakultet Vintereksamen 2004/05 Matematik-økonomi studiet Omkostninger og Regnskab 2 (2003-ordning) (701203GR0003) Opgavetype: Skriftlig eksamensopgave Antal sider i opgavesættet

Læs mere

Opgave 1: Sommereksamen maj 2000. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Sommereksamen maj 2000. Spørgsmål 1.1: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen maj 2000 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

TT-Plan. Realistisk grafisk produktionsplanlægning

TT-Plan. Realistisk grafisk produktionsplanlægning Realistisk grafisk produktionsplanlægning Grafisk gantt-plan i TT-Plan. På hver operation/bjælke anføres, hvilken ordre, kunde og vare, der er tale om.planen viser på samme tid ressourcebelastningen, hvordan

Læs mere

TPM (Total Productive Maintenance) Forebyggende vedligeholdelse. Ledelsens vejledning. DI-version

TPM (Total Productive Maintenance) Forebyggende vedligeholdelse. Ledelsens vejledning. DI-version DI-version 2014-05-26 TPM (Total Productive Maintenance) Forebyggende vedligeholdelse Ledelsens vejledning Alle rettigheder tilhører DI 2-5-3 - TPM - Ledelsens Vejledning - 2014-05-2626 side 1 af 6 Instruktion

Læs mere

Temperaturmåling - Økonomistyring i staten

Temperaturmåling - Økonomistyring i staten Temperaturmåling - Økonomistyring i staten 22. marts 2013 Resultater 2012 Som led i Finansministeriets arbejde med at implementere god økonomistyring i staten gennemføres en årlig, kvantitativ undersøgelse

Læs mere

Opgave 1: Sommereksamen 2. juni 1997. Spørgsmål 1.1: Spørgsmål 1.2: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Sommereksamen 2. juni 1997. Spørgsmål 1.1: Spørgsmål 1.2: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen 2. juni 1997 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor

Læs mere

DI version 2015-01-13. 5S og Flow. Ledelsens vejledning. 2-3-1-5S Og Flow - Ledelsens Vejledning - 2015-01-13 Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 6

DI version 2015-01-13. 5S og Flow. Ledelsens vejledning. 2-3-1-5S Og Flow - Ledelsens Vejledning - 2015-01-13 Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 6 DI version 2015-01-13 5S og Flow 2-3-1-5S Og Flow - Ledelsens Vejledning - 2015-01-13 Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 6 Rettigheder DI ejer alle rettigheder til denne instruktion. For filer i formatet

Læs mere

Audit beskrivelser VSM

Audit beskrivelser VSM 2-2 V01 Er der for virksomheden: Kortlagt hvilke værdistrømme, der er i virksomheden? Punktet er opfyldt, hvis kortlægningen er dokumenteret og kendt af lederen, så den kan fremvises (den behøver ikke

Læs mere

Kanban. LEANREJSEN - En guide til leanledelse. Adobe full screen: Ctrl + L. Leanrejsen - En guide til leanledelse.

Kanban. LEANREJSEN - En guide til leanledelse. Adobe full screen: Ctrl + L. Leanrejsen - En guide til leanledelse. LEANREJSEN - Adobe full screen: Ctrl + L Brugerlicens DI ejer alle rettigheder til denne præsentation For filer i formatet Adobe giver DI en brugerlicens til alle danske virksomheder Brugerlicensen giver

Læs mere

VSM. Værdistrømsanalyse for produktion. Øvelse. Lastbilfabrikken A/S. DI version

VSM. Værdistrømsanalyse for produktion. Øvelse. Lastbilfabrikken A/S. DI version DI version 2012-05-22 VSM Værdistrømsanalyse for produktion Øvelse Alle rettigheder tilhører DI 2-2-1 - VSM-P - Øvelse - Lastbilfabrikken - 2012-05-22 side 1 af 14 Rettigheder DI ejer alle rettigheder

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets lagre. September 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets lagre. September 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Forsvarets lagre September 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 12/2014 om Forsvarets lagre Forsvarsministerens

Læs mere

Produktion II. Produktionsserien er opdelt i tre områder: Del af en integreret virksomhedsløsning. Produktion ll til Microsoft Navision Axapta

Produktion II. Produktionsserien er opdelt i tre områder: Del af en integreret virksomhedsløsning. Produktion ll til Microsoft Navision Axapta h Produktion ll til Microsoft Navision Axapta introducerer begrebet rutestyring, som gør det muligt at udnytte ressourcer mere effektivt. Fordele Valg af den bedste rute til en operation på en given dag.

Læs mere

Auditbeskrivelser for SAS

Auditbeskrivelser for SAS 2-5-4 V01 2-5-4 V02 2-5-4 V03 2-5-4 V04 2-5-4 V05 2-5-4 V06 2-5-4 V07 2-5-4 V08 2-5-4 V09 Er der for administrative opgaver: Opgjort TAKT for den enkelte administrative opgave (ydelse)? Punktet er opfyldt,

Læs mere

TT-Plan. Realistisk grafisk produktionsplanlægning

TT-Plan. Realistisk grafisk produktionsplanlægning Realistisk grafisk produktionsplanlægning Grafisk gantt-plan i TT-Plan. På hver operation/bjælke anføres, hvilken ordre, kunde og vare, der er tale om.planen viser på samme tid ressourcebelastningen, hvordan

Læs mere

VSM-p - Fase 2 Version: 2015-07-15

VSM-p - Fase 2 Version: 2015-07-15 Fremtidig værdistrøm. Noterne til værktøjet indeholder de supplerende informationer og emner, som underviser kan anvende til at opnå en dybere indsigt i værktøjet. Noterne bør erstattes af undervisers

Læs mere

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse. HD 2. del. Regnskab og økonomistyring. Eksamen, januar 2008. Økonomistyring

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse. HD 2. del. Regnskab og økonomistyring. Eksamen, januar 2008. Økonomistyring SYDDANSK UNIVERSITET Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 2. del Regnskab og økonomistyring Eksamen, januar 2008 Økonomistyring Mandag den 7. januar 2008 kl. 8.00-12.00 Alle hjælpemidler er tilladt. Det

Læs mere

Historiske benzin- og dieselpriser 2011

Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Priser i DKK Pr. liter inkl. moms Pr. 1000 liter ekskl. moms pris på servicestation

Læs mere

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave 1 30%

Læs mere

AGIDON Kursushæfte. Effek viser dine arbejdsgange! Kursushæfte

AGIDON Kursushæfte. Effek viser dine arbejdsgange! Kursushæfte Lager AGIDON Kursushæfte Effekviser dine arbejdsgange! Kursushæfte Indholdsfortegnelse Introduktion 0-1 Velkommen...0-1 Indhold af kursusmateriale til Microsoft Dynamics...0-2 Dokumentationskonventioner...0-3

Læs mere

Beregn den optimale pris- og mængdekombination og illustrer løsningen grafisk.

Beregn den optimale pris- og mængdekombination og illustrer løsningen grafisk. Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Sommereksamen juni 999 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

FREMTIDENS TRANSPORTKONCEPTER. Begreber og elementer i et logistikkoncept. Side 0 AALBORG UNIVERSITET CENTER FOR INDUSTRIEL PRODUKTION

FREMTIDENS TRANSPORTKONCEPTER. Begreber og elementer i et logistikkoncept. Side 0 AALBORG UNIVERSITET CENTER FOR INDUSTRIEL PRODUKTION Begreber og elementer i et logistikkoncept AALBORG UNIVERSITET CENTER FOR INDUSTRIEL PRODUKTION TEKNOLOGISK INSTITUT EMBALLAGE OG TRANSPORT ROSKILDE UNIVERSITETCENTER TEKSAM INSTITUT FOR TRANSPORTSTUDIER

Læs mere

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del. Ny studieordning. Eksamen, januar 2002. Skriftlig eksamen i faget ERHVERVSØKONOMI

Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del. Ny studieordning. Eksamen, januar 2002. Skriftlig eksamen i faget ERHVERVSØKONOMI SYDDANSK UNIVERSITET HD-STUDIERNE Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del Ny studieordning Eksamen, januar 2002 Skriftlig eksamen i faget ERHVERVSØKONOMI Mandag, den 14. januar 2002 Kl. 14.00-18.00

Læs mere

Produktionsplanlægning til fremstillingsvirksomheder

Produktionsplanlægning til fremstillingsvirksomheder Produktionsplanlægning til fremstillingsvirksomheder ROB-EX Scheduler til produktionsplanlægning ROB-EX Scheduler er en standardsoftwareløsning til produktionsplanlægning, som hjælper dig med at styre

Læs mere

HECO International A/S udvikler, producerer og sælger såkaldte Stempelstangspakdåser

HECO International A/S udvikler, producerer og sælger såkaldte Stempelstangspakdåser HECO International A/S case Produkter og marked: HECO International A/S udvikler, producerer og sælger såkaldte Stempelstangspakdåser til 2 takts dieselmotorer, der optimerer driften i for eksempel motorer

Læs mere

Webinar ROB-EX til Visma. Velkommen Vi starter kl. 10.00

Webinar ROB-EX til Visma. Velkommen Vi starter kl. 10.00 Webinar ROB-EX til Visma Velkommen Vi starter kl. 10.00 ROB-EX Scheduler til Visma Business Produktions og kapacitetsplanlægning Program Hvem er hvem Hvad er ROB-EX Hvorfor bruge ROB-EX Kort om integration

Læs mere

Supply Chain Netværk Design

Supply Chain Netværk Design Supply Chain Netværk Design Indsigt og forretningsværdi Den Danske Supply Chain Konference København den 8. juni 2016 Formålet med i dag Give en generel forståelse af hvad supply chain netværk design er

Læs mere

Ledelsesinformation Ældreområdet og træningsområdet

Ledelsesinformation Ældreområdet og træningsområdet Ledelsesinformation Ældreområdet og træningsområdet Ledelsesinformation september 218 Ledelsesinformationens formål er at skabe overblik og sætte fokus på de væsentligste udviklingstendenser i Frederikssund

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI 1l.august 1998 Skriftlig eksamen. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI 1l.august 1998 Skriftlig eksamen. Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte /t3 Aalborg Universitet HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI 1l.august 1998 Skriftlig eksamen Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesætbeståraf4 opgaver, der vejledende forventes at indgå i

Læs mere

Produktion I. Produktionsserien er opdelt i tre områder: Del af en integreret virksomhedsløsning. Produktion I til Microsoft Navision Axapta

Produktion I. Produktionsserien er opdelt i tre områder: Del af en integreret virksomhedsløsning. Produktion I til Microsoft Navision Axapta Produktion I til Microsoft Navision Axapta indeholder den nødvendige funktionalitet til håndtering af materialeflowet i hele produktionsprocessen. Produktion I Produktionsserien til Microsoft Navision

Læs mere

Kanbankalkulator Version 7

Kanbankalkulator Version 7 DI version 2012-02-26 Kanbankalkulator Version 7 Vejledning 2-4-1 - Kanban Kalkulator Vejledning Ver 7-2012-02-26 Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 53 Indledning Rettigheder Indledning Rettigheder

Læs mere

Noter til underviser

Noter til underviser Slide 2-7 præsenteres af kaizenlederen, resten af kaizenspecialisten. Noter til underviser Det er en forudsætning, at der i forvejen er lavet 5S og flow i området. Det besluttes på forhånd, om der laves

Læs mere

Entreprenørs månedsrapport

Entreprenørs månedsrapport Entreprenørs månedsrapport Måned: februar År: Udarbejdet af: Jørn Madsen Kvalitet Egenkontrol 75 5 5 Godkendte elementer i % Godkendte områder i% Der er i februar måned foretaget egenkontrol på 47 projektområder*.

Læs mere

SAS Standardarbejde i Administration og Service

SAS Standardarbejde i Administration og Service DI-version 2014-12-17 SAS Standardarbejde i Administration og Service Alle rettigheder tilhører DI 2-5-4 - SAS - Ledelsens Vejledning - 2014-12-17 side 1 af 8 Instruktion til kaizenleder Rettigheder DI

Læs mere

Del 1 Salgets forudsætninger. Til gennemsyn Forlaget 94

Del 1 Salgets forudsætninger. Til gennemsyn Forlaget 94 Del 1 Salgets forudsætninger Til gennemsyn Forlaget 94 2 g r u n d b o g i salg Salgets forudsætninger en introduktion Emnerne i bogens første del har relation til virksomhedens placering, branche, konkurrencesituation,

Læs mere

Strategiudrulning. Ledelsens vejledning. DI-version

Strategiudrulning. Ledelsens vejledning. DI-version DI-version 2013-11-20 Ledelsens vejledning 1-1-1 - STU - Ledelsens Vejledning - 2013-11-2011-20 Alle rettigheder tilhører DI side 1 af 9 Instruktion til kaizenleder Rettigheder DI ejer alle rettigheder

Læs mere

Bilag 2. Status på overholdelse af sagsbehandlingsfrister og prognoser

Bilag 2. Status på overholdelse af sagsbehandlingsfrister og prognoser KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT 18. april 218 Bilag 2. Status på overholdelse af sagsbehandlingsfrister og prognoser Sagsnr. 218-76775 Dokumentnr. 218-76775-16 I bilaget

Læs mere

Omeksamen. ERHVERVSØKONOMI 8.. august 2002 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

Omeksamen. ERHVERVSØKONOMI 8.. august 2002 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Aalborg Universitet HD-studiet l.del l 139 Omeksamen ERHVERVSØKONOMI 8.. august 2002 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt består af 4 opgaver, der vejledende forventes

Læs mere

Fabrikken Eithtsde A/S fremstiller køkkenarmaturer, som den primært sælger til VVS-installatører og til store forretningskæder.

Fabrikken Eithtsde A/S fremstiller køkkenarmaturer, som den primært sælger til VVS-installatører og til store forretningskæder. Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgaverne: Stedprøve April 2000 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der skal

Læs mere

Shop Floor System til Microsoft Dynamics NAV* *Microsoft Dynamics NAV (Navision)

Shop Floor System til Microsoft Dynamics NAV* *Microsoft Dynamics NAV (Navision) Shop Floor System til Microsoft Dynamics NAV* *Microsoft Dynamics NAV (Navision) Et banebrydende system til planlægning og rapportering i produktionen. NAVEKSA s Shop Floor System anvendes til planlægning,

Læs mere

Prognose for flygtningeboliger - april 2016

Prognose for flygtningeboliger - april 2016 Sagsnr. 03.25.00-P07-1-15 Cpr. Nr. Dato 27-04-2016 Navn Sagsbehandler Bent Norman Hummelmose Prognose for flygtningeboliger - april 2016 Nedenstående tabel er en prognose for de midlertidige boliger til

Læs mere

Bilag 1.1 Servicemål Design, produktion og personalisering af uddannelsesbeviser

Bilag 1.1 Servicemål Design, produktion og personalisering af uddannelsesbeviser Bilag 1.1 Design, produktion og personalisering af uddannelsesbeviser Maj 2017 2 Bilag 1.1 Indhold Indhold 1 Indledning 3 1.1 Beskrivelse af servicemål 3 2 4 2.1 Tilgængelighed af leverandørens servicedesk

Læs mere

Erhvervsøkonomi Prøveeksamen 5. maj 2004

Erhvervsøkonomi Prøveeksamen 5. maj 2004 1 HD-studiet Aalborg Universitet Erhvervsøkonomi Prøveeksamen 5. maj 2004 Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesæt består af 4 opqaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Vækstforventninger bider sig fast. 30. september 2010

VÆKST BAROMETER. Vækstforventninger bider sig fast. 30. september 2010 VÆKST BAROMETER 30. september 2010 Vækstforventninger bider sig fast Over sommeren har der været spekulationer om, hvorvidt virksomhedernes vækstoptimisme fra foråret 2010 ville holde. Den skepsis bliver

Læs mere

Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder

Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder Rasmus Waagepetersen Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet February 19, 2016 1/26 Kursusindhold: Sandsynlighedsregning og lagerstyring

Læs mere

Efterspørgselsforecasting og Leveringsoptimering

Efterspørgselsforecasting og Leveringsoptimering Efterspørgselsforecasting og Leveringsoptimering 26.05.2011 Bjørn Nedergaard Jensen Berlingske Media 2 En af Danmarks største medieudgivere og leverandør af både trykte og digitale udgivelser. Koncernen

Læs mere

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler 2011

Ledelsesoverblik. Sundhedsaftaler 2011 REGION HOVEDSTADEN KONCERN PLAN OG UDVIKLING ENHED FOR KOMMUNESAMARBEJDE Ledelsesoverblik Sundhedsaftaler 2011 Elektronisk kommunikation: Epikriser Adviser Henvisninger Genoptræningsplaner Periode januar

Læs mere

Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder. Monte Carlo

Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder. Monte Carlo Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder Rasmus Waagepetersen Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Sandsynlighedsregning og lagerstyring Normalfordelingen og Monte

Læs mere

Ledelsesinformation Ældreområdet og træningsområdet

Ledelsesinformation Ældreområdet og træningsområdet Ledelsesinformation Ældreområdet og træningsområdet Ledelsesinformation marts 218 Ledelsesinformationens formål er at skabe overblik og sætte fokus på de væsentligste udviklingstendenser i Frederikssund

Læs mere

Tillæg til opgavesamlingen Økonomistyring for AkademiMerkonomer

Tillæg til opgavesamlingen Økonomistyring for AkademiMerkonomer Tillæg til opgavesamlingen Økonomistyring for AkademiMerkonomer 4. Grundlæggende lagerteori Opgave 4.1 Handelsvirksomheden A/S CRABEN, Frederikshavn Man forhandler i denne virksomhed bl.a. dressingen AROMATIC.

Læs mere

Opgaverne, der er afleveret er rettet med den udsendte rettevejlednings vejledende vægtning af de enkelte spørgsmål.

Opgaverne, der er afleveret er rettet med den udsendte rettevejlednings vejledende vægtning af de enkelte spørgsmål. Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Omprøve 8. august 2000 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI. 31.maj 2006. eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI. 31.maj 2006. eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte 20J' 1 HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI 31.maj 2006 eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesætbeståraf4 opgaver, der vejledende forventes at indgå i bedømmelsen afden samlede

Læs mere

Skriftlig eksamen i faget Økonomistyring

Skriftlig eksamen i faget Økonomistyring Skriftlig eksamen i faget Økonomistyring 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave

Læs mere

Forsikrede ledige. Aktivering - forsikrede ledige fordelt på tilbudstype

Forsikrede ledige. Aktivering - forsikrede ledige fordelt på tilbudstype Forsikrede ledige Antal forsikrede ledige samt til- og afgang af sager Aug Sep Okt Nov Dec Jan Feb Mar Apr Maj Jun Personer ult. mdr. 1.795 1.636 1.524 1.536 1.479 1.624 1.747 1.678 1.520 1.442 1.373 1.477

Læs mere

Shop Floor SFS system til Microsoft Dynamics NAV

Shop Floor SFS system til Microsoft Dynamics NAV Shop Floor SFS system til Microsoft Dynamics NAV Et innovativt MES (Manufacturing Execution System) til planlægning og styring af produktionsordrer, som papirløst understøtter fordelingen af arbejdet på

Læs mere

Forsikrede ledige. Aktivering - forsikrede ledige fordelt på tilbudstyper

Forsikrede ledige. Aktivering - forsikrede ledige fordelt på tilbudstyper Forsikrede ledige Antal forsikrede ledige samt til- og afgang af sager Sep Okt Nov Dec Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Personer ult. mdr. 1.638 1.526 1.540 1.483 1.630 1.753 1.684 1.529 1.451 1.385 1.492 1.634

Læs mere

Bilag 1C: Brostatistik

Bilag 1C: Brostatistik Vejdirektoratet Side 1 Bilag 1C: Brostatistik Bilag 1C: Brostatistik 1. Bro statistik for Storebæltsbroen I midtvejsrapporten fra foråret 2010, var der i det daværende bilag 1B vist de tal, som Storebælt

Læs mere

NAVEKSA ITEMPLANNING IVD

NAVEKSA ITEMPLANNING IVD NAVEKSA ITEMPLANNING IVD Interaktiv Varedisponering IVD til Microsoft Dynamics NAV Et innovativt system til vare- eller stykliste varedisponering og simulering i handels- og produktionsvirksomheden De

Læs mere

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi

Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi Skriftlig eksamen i Erhvervsøkonomi 4 timers skriftlig prøve Dette opgavesæt består af 4 delopgaver, der indgår i bedømmelsen af den samlede opgavebesvarelse med følgende omtrentlige vægte: Opgave 1 30%

Læs mere

Løsning til eksamen d.27 Maj 2010

Løsning til eksamen d.27 Maj 2010 DTU informatic 02402 Introduktion til Statistik Løsning til eksamen d.27 Maj 2010 Referencer til Probability and Statistics for Engineers er angivet i rækkefølgen [8th edition, 7th edition]. Opgave I.1

Læs mere

Opgave 1: Omprøve august 2005. Spørgsmål 1.1: Spørgsmål 1.2: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet:

Opgave 1: Omprøve august 2005. Spørgsmål 1.1: Spørgsmål 1.2: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Dette opgavesæt indeholder løsningsforslag til opgavesættet: Omprøve august 2005 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der

Læs mere

Center for Sundhed og Omsorg

Center for Sundhed og Omsorg 1. s primære aktiviteter Primære aktiviteter: - Personlig Pleje, Praktisk hjælp (fritvalgsområdet er fra 216 placeret under Den Tværfaglige Myndighed). Hjemmesygepleje og videredelegeret sygepleje (hvor

Læs mere

Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder. Monte Carlo

Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder. Monte Carlo Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder Rasmus Waagepetersen Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Sandsynlighedsregning og lagerstyring Normalfordelingen og Monte

Læs mere

Havvindmøllepark ved Samsø - Gennemførelse af fase 3 (projektering mv.).

Havvindmøllepark ved Samsø - Gennemførelse af fase 3 (projektering mv.). Havvindmøllepark ved Samsø - 2.oktober 2000. Gennemførelse af fase 3 (projektering mv.). 1.Forudsætninger: Fase 3 er i denne sammenhæng defineret som fasen efter opnåelse af myndighedsgodkendelse (VVM-samlet

Læs mere

Erhvervsøkonomi 3. semester Gammel ordning med 4 t. eksamen

Erhvervsøkonomi 3. semester Gammel ordning med 4 t. eksamen Side 1 af 5 sider Syddansk Universitet HD - Studierne Erhvervsøkonomisk Diplomuddannelse HD 1. del Eksamen, januar 2008 Skriftlig reeksamen i faget Erhvervsøkonomi 3. semester Gammel ordning med 4 t. eksamen

Læs mere

Forsikrede ledige. Aktivering - forsikrede ledige fordelt på tilbudstyper

Forsikrede ledige. Aktivering - forsikrede ledige fordelt på tilbudstyper Forsikrede ledige Antal forsikrede ledige samt til- og afgang af sager Sep Nov Dec Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Personer ult. mdr. 1.558 1.574 1.520 1.670 1.797 1.734 1.590 1.515 1.457 1.577 1.725

Læs mere

1. Bullwhip effekten har igennem tiden haft mange navne så som "The Forrester effect", "The Burdidge effect" eller Demand Amplification.

1. Bullwhip effekten har igennem tiden haft mange navne så som The Forrester effect, The Burdidge effect eller Demand Amplification. 1. 1. Bullwhip effekten har igennem tiden haft mange navne så som "The Forrester effect", "The Burdidge effect" eller Demand Amplification. Hvorledes vurderer du dit kendskab til teorien bag ved Bullwhip

Læs mere

ERHVERVSØKONOMI 24.maj 2004 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte

ERHVERVSØKONOMI 24.maj 2004 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte /13 l Aalborg Universitet HD-studiet l.del ERHVERVSØKONOMI 24.maj 2004 Eksamen (4 timer) Alle skriftlige hjælpemidler er tilladte Dette opgavesætbestår af4 opgaver, der vejledende forventes at indgå i

Læs mere

Produktionsplanlægning til fremstillingsvirksomheder

Produktionsplanlægning til fremstillingsvirksomheder Produktionsplanlægning til fremstillingsvirksomheder ROB-EX Scheduler til produktionsplanlægning ROB-EX Scheduler er en standardsoftwareløsning til produktionsplanlægning, som hjælper dig med at styre

Læs mere

Værdistrømsanalyse - Produktion Fase 2 Fremtidig værdistrøm

Værdistrømsanalyse - Produktion Fase 2 Fremtidig værdistrøm LEANREJSEN - Værdistrømsanalyse - Produktion Fase 2 Fremtidig værdistrøm Adobe full screen: Ctrl + L Brugerlicens DI ejer alle rettigheder til denne præsentation For filer i formatet Adobe giver DI en

Læs mere

Fig. 9.1 Fire SCM-strategier.

Fig. 9.1 Fire SCM-strategier. Lang Lean Reducere spild Hybrid Ordrepunkt gennem postponement Leverandørens Lead time Kanban Agilitet Kort Kontinuerlig disponering Quick response Forudsigelig Uforudsigelig Kundebehov Fig. 9.1 Fire SCM-strategier.

Læs mere

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav.

Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. 1 Bilag 1 Kvalitetsstyring. 1. Indledning. Generelt Entreprenøren skal følge et kvalitetsstyringssystem, som lever op til de i dette bilag anførte krav. Entreprenøren skal indenfor rammerne af sit kvalitetsstyringssystem

Læs mere

MEDLEMSSTATISTIK. Indhold. April 2016. Emne: Nøgletal Bioanalytikere. Frekvens: Månedlig.

MEDLEMSSTATISTIK. Indhold. April 2016. Emne: Nøgletal Bioanalytikere. Frekvens: Månedlig. MEDLEMSSTATISTIK April 2016 Emne: Nøgletal Bioanalytikere. Frekvens: Månedlig. Indhold MEDLEMSTAL... 2 Tabel 1 Medlemmer ultimo måneden... 2 Figur 1 Udviklingen i antallet af bioanalytikere ordinære medlemmer...

Læs mere

Videregående Algoritmik. Version med vejledende løsninger indsat!

Videregående Algoritmik. Version med vejledende løsninger indsat! Videregående Algoritmik DIKU, timers skriftlig eksamen, 1. april 009 Nils Andersen og Pawel Winter Alle hjælpemidler må benyttes, dog ikke lommeregner, computer eller mobiltelefon. Opgavesættet består

Læs mere

Nyt Teknisk Forlag Logistik i virksomheden

Nyt Teknisk Forlag Logistik i virksomheden Fig. 12.1 Værdikædens datastyring internt og eksternt. 1. Formulerings- og analysefase 2. Planlægningsfase 3. Udvælgelses-/beslutningsfase 4. Informationsfase 5. Implementeringsfase 6. Opfølgnings-/kontrolfase

Læs mere

Vækstoptimismen spirer i Region Midtjylland

Vækstoptimismen spirer i Region Midtjylland 7. september 2012 Vækstoptimismen spirer i Region Midtjylland Erhvervskonjunkturer. Vækstoptimismen spirer fortsat blandt små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland. Virksomheder med positive

Læs mere

Koncept for håndtering af flaskehalslisten

Koncept for håndtering af flaskehalslisten Koncept for håndtering af flaskehalslisten Beskæftigelsesregion Midtjylland August 2006 Koncept for håndtering af flaskehalsbevillingen Indholdsfortegnelse: 1. INDLEDNING... 1 2. FLASKEHALSBEVILLINGEN...

Læs mere

MÅNEDSRAPPORT FRA ITS. AAU IT Services

MÅNEDSRAPPORT FRA ITS. AAU IT Services MÅNEDSRAPPORT FRA ITS AAU IT Services April 2017 1 MÅNEDSRAPPORT FRA ITS Denne rapport dækker over tal fra ugerne 14-17. IT Services leverede stabile resultater i april, og der har ikke været store udsving.

Læs mere

DRIFTSOPFØLGNING OKTOBER 2018

DRIFTSOPFØLGNING OKTOBER 2018 26.1.218 DRIFTSOPFØLGNING OKTOBER 218 HJEMMEPLEJE (PARAGRAF 83 OG 83A) I nedenstående figur 1 ses udviklingen i antal visiterede timer til hjemmepleje for ugerne 1-42 i henholdsvis 217 og 218. Opgørelsen

Læs mere

Ledelsesinformation, socialområdet - august 2016

Ledelsesinformation, socialområdet - august 2016 Ledelsesinformation, socialområdet - august 216 Ledelsesinformationens formål er at skabe overblik over udviklingen i prisen på og antallet af de mest udgiftstunge foranstaltninger på Social Service område.

Læs mere

Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag.

Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Sommereksamen 29. maj 996 Det skal her understreges, at der er tale om et løsningsforslag. Nogle af opgaverne er rene beregningsopgaver, hvor der skal findes frem til et bestemt tal. I disse situationer

Læs mere

KONTRAKTBILAG 5 SPØRGSMÅL/SVAR DEL 1 (NR. 1-23)

KONTRAKTBILAG 5 SPØRGSMÅL/SVAR DEL 1 (NR. 1-23) Udbud af logistikydelse KONTRAKTBILAG 5 SPØRGSMÅL/SVAR DEL 1 (NR. 1-23) Udbud af logistikydelse Til Region Midtjylland Spørgsmål 1 Svar 1 Bilag Mangler der ikke at blive uploadet et bilag ang. de personer,

Læs mere

AMK-Øst 23. maj Nøgletal for ikke arbejdsmarkedsparate RAR Sjælland

AMK-Øst 23. maj Nøgletal for ikke arbejdsmarkedsparate RAR Sjælland AMK-Øst 23. maj 2016 Nøgletal for ikke arbejdsmarkedsparate RAR Sjælland Maj 2016 Ikke arbejdsmarkedsparate Ikke arbejdsmarkedsparate anvendes her som betegnelse for borgere, der er længere fra arbejdsmarkedet

Læs mere

Modeller for ankomstprocesser

Modeller for ankomstprocesser Modeller for ankomstprocesser Eric Bentzen Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi Handelshøjskolen i København November 2007 1 . Afsnit Indhold Side 1 Indledning 3 2 Ankomstprocessen 3 3 Servicesystemet

Læs mere