Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) er et kommunalt tilbud, der støtter børn og unges udvikling, opdragelse og undervisning.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) er et kommunalt tilbud, der støtter børn og unges udvikling, opdragelse og undervisning."

Transkript

1 06. oktober 2005 Organisering af PPR området Ny Tønder Kommune. Forord Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) er et kommunalt tilbud, der støtter børn og unges udvikling, opdragelse og undervisning. Rådgivningen sker for 80% vedkommende i direkte samarbejde med familierne, daginstitutionerne og skolerne og PPR s medarbejdere har deres arbejdshverdag disse steder % af børn og unge er særligt udsatte og kræver en tværfaglig indsats, hvor bl.a. pædagoger, lærere, sundhedsplejersker, socialrådgivere og PPR s personale indgår i et tæt samarbejde. Dette arbejde er organiseret som tværfaglig mødevirksomhed i lokalområdet og omfatter barnet/den unge, forældrene og de professionelle omkring barnet. 01. januar 2007 overtager Ny Tønder Kommune amtets opgaver omkring de handicappede børn og unge. Dette omfatter amtets specialrådgivning og den vidtgående specialundervisning. Området er komplekst og udgiftstungt. Det stiller krav om en høj faglig ekspertise, både i den direkte rådgivning i forhold til familierne og institutionerne, men også i forhold til forvaltningen omkring tilrettelæggelsen af specialpædagogiske tilbud på en pædagogisk og økonomisk forsvarlig måde. Ved organiseringen af et nyt PPR i Ny Tønder Kommune skal opgavevaretagelsen sikres. Dette sker ved: etablering af ét fagligt miljø med et højt niveau af pædagogisk, psykologisk og fysio-/ergoterapeutisk specialviden, der har et samlet overblik over hele det specialpædagogiske felt inkl. den specialviden, der tidligere lå i amtet. en central PPR-enhed, der udfører det daglige arbejde tæt på borgerne/brugerne sammen med de andre aktører på børne- og en psykologfaglig ledelseskompetence i forhold til erfaringsopsamling, dokumentation og videreudvikling af området lokale tværfaglige teams bestående af pædagoger, lærere, sundhedsplejersker, skolelæge, socialrådgiver og psykolog, der med fast mødevirksomhed og faste mødelokaler kan sætte deres faglighed i spil i samarbejde med familier og institutioner for at forebygge og afhjælpe børn og unges fejludvikling og marginalisering. en psykologfaglig ledelse, der sammen med de andre ledere i forvaltningen Børn og skole kan styre, koordinere og udvikle indsatsen effektivt og økonomisk forsvarligt

2 Forslag til organisering af PPR i Ny Tønder Kommune Område:: Skærbæk og Bredebro Nr. Rangstrup Højer, Løgumkloster og Tønder Struktur: Navn: Ordning: Pædagogisk Psykologisk Rådgivning for Bredebro og Skærbæk kommuner Kommunal (Skærbæk) med tilkøb af ydelser (Bredebro) Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, Norddistriktet Fælleskommunal Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Vestdistriktet Fælleskommunal Ny Tønder Kommune Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, Ny Tønder kommune Kommunal Fysisk placering: Organisering: Skærbæk Rådhus Storegade 51, 6780 Skærbæk Østergade 9, 6510 Gram Selvstændig villa lejet af Gram kommune Ribelandevej 16, 6270 Tønder Selvstændig villa ejet af Højer, Løgumkloster og Tønder kommune En geografisk centralt placeret, selvstændig ejendom i Bredebro eller Løgumkloster kommune. (Eks. Bredebro Rådhus) Overordnet ledelse Børne- og kulturchef Politisk valgt bestyrelse Forretningsudvalg bestående af forvaltningscheferne for skole- og socialområdet og en fællesbestyrelse bestående af udvalgsformændene for skole- og socialudvalgene PPR i Ny Tønder Kommune anbefales organiseret som en selvstændig PPR-enhed med egen psykologfaglig ledelse. PPR refererer direkte til børn- og skolechefen og børn- og skoleudvalget. Arbejdets organisering Selvstændig PPR-enhed med egen psykologfaglig ledelse Selvstændig PPR-enhed med egen psykologfaglig ledelse Selvstændig PPR-enhed med egen psykologfaglig ledelse Selvstændig PPR-enhed med egen psykologfaglig ledelse. Distrikts-/opgavefordelt Distriktsfordelt Distriktsfordelt Det daglige arbejde udføres område- og opgavefordelt fortsat tæt på brugerne i et nært samarbejde med de øvrige aktører på børne- og.

3 Alternative organiseringsformer. 1. PPR organiseret som en faglig enhed med egen psykologfaglig ledelse under skole- og ungdomsskoleafdelingen: Fordele: - PPR s lovgrundlag er Folkeskoleloven - PPR s indsats relaterer sig for en stor del til specialpædagogik og specialundervisning - der er flere sager, der vedrører børnegruppen 7-18 år end 0-6 år. Ulemper: - PPR løser en række opgaver i henhold til Serviceog Sundhedsloven i tæt samarbejde med aktørerne på disse områder. 2. PPR organiseret som en faglig enhed med egen psykologfaglig ledelse under børne- og ungeafdelingen: Fordele: - PPR løser en række opgaver i henhold til Serviceog Sundhedsloven i tæt samarbejde med aktørerne på disse områder. Ulemper: - PPR vil være fjernt fra hovedsamarbejdsområdet: udvikling af almen- og specialpædagogikken i daginstitution og skole. - PPR vil være fjernt fra hovedsamarbejdspartnerne pædagoger og lærere. En organisering af PPR som en selvstændig enhed med direkte reference til forvaltningschefen og det politiske fagudvalg for børn- og skole vil bedst kunne sikre en passende vægtning af PPR s indsats inden for skoleområdet og den sociale del af børne- og. Fagligheden styrkes ved at være én faglig enhed. Her ud fra foregår det tværfaglige samarbejde. Det er vigtigt for PPR s rådgivning og vejledning, at vi af alle parter opfattes som selvstændige og uafhængige. Administration Skærbæk administrationskommune Gram administrationskommune Tønder administrationskommune Ledende psykolog stiller i samarbejde med børn- og skolechefen forslag til kontrakt for PPR, som forhandles på plads med det politiske fagudvalg.

4 Budget Lederen administrerer eget budget ekskl. løn Rammestyring med overførselsret ekskl. løn Lederen administrerer eget budget inkl. løn Rammestyring med overførselsret inkl. løn Lederen administrerer eget budget ekskl. løn Rammestyring med overførselsret ekskl. løn Ledende psykolog administrerer det samlede budget ud fra en dialogbaseret kontrakt. Ansættelse/afsked Børne- og kulturchef Bestyrelsen Forretningsudvalget og fællesbestyrelssen. Ledende psykolog ansætter og afskediger alt personale på nær souschef og leder for PPR. Chefen for børn- og skoleforvaltningen er ansvarlig for sammensætningen af et ansættelsesudvalg omkring leder og souschef for PPR. EDB system EDB support Docs open Vesteregnskommunernes IT center PP-data, WORD-office Midtsønderjyllands IT center Docs Open Vesteregnskommunernes IT center Citrix./Docs Open Kommunalpolitiske mål: Der henvises til kommunernes børne- og ungepolitik. Der henvises til kommunernes børne- og ungepolitik. Der henvises til kommunernes børne- og ungepolitik. Ud fra de kommunalpolitiske mål på børne- og i Ny Tønder Kommune vil PPR arbejde som en højt specialiseret faglig enhed, der, - integreret i kommunernes samlede indsats på børne- og, aktivt skaber mulighed for forandringer. PPR afstemmer fleksibelt sin virksomhed efter nyeste viden og brugernes udtrykte behov. Ud fra en fælles målsætning og helhed i indsatsen rådgiver og vejleder PPR på et professionelt grundlag, med respekt for brugerne. I arbejdet lægges der vægt på kvalitet i ydelserne, synlighed, samarbejde, ansvarlighed, autonomi og rummelighed.

5 Visitationsprocedurer: Henvendelser fra -familier -institutioner -skoler -forvaltninger -læger, mv. telefonisk eller ved indstillingsskema Henvendelser fra -familier -institutioner -skoler -forvaltninger -læger, mv. telefonisk eller ved indstillingsskema Henvendelser fra -familier -institutioner -skoler -forvaltninger -læger, mv. telefonisk eller ved indstillingsskema Henvendelser fra -familier -institutioner -skoler -forvaltninger -læger, mv. telefonisk eller ved indstillingsskema Intern tværfaglig visitering Intern tværfaglig visitering Intern tværfaglig visitering Intern tværfaglig visitering Viderevisitering til kommunale, amtskommunale eller landsdækkende institutioner Viderevisitering til kommunale, amtskommunale eller landsdækkende institutioner Viderevisitering til kommunale, amtskommunale eller landsdækkende institutioner Viderevisitering til kommunale, regionale eller landsdækkende institutioner Ydelser: Pædagogisk psykologisk rådgivning (rådgivning, vejledning og behandling) i relation til børn og unge (0-18 år), familier, institutioner, skoler, forvaltninger i overensstemmelse med Folkeskoleloven, Lov om social service, Sundhedsloven Pædagogisk psykologisk rådgivning (rådgivning, vejledning og behandling) i relation til børn og unge (0-18 år), familier, institutioner, skoler, forvaltninger i overensstemmelse med Folkeskoleloven, Lov om social service, Sundhedsloven Pædagogisk psykologisk rådgivning (rådgivning, vejledning og behandling) i relation til børn og unge (0-18 år), familier, institutioner, skoler, forvaltninger i overensstemmelse med Folkeskoleloven, Lov om social service, Sundhedsloven Pædagogisk psykologisk rådgivning (rådgivning, vejledning og behandling) i relation til børn og unge (0-18 år), familier, institutioner, skoler, forvaltninger i overensstemmelse med Folkeskoleloven, Lov om social service, Sundhedsloven Projekter og udviklingsarbejder på børne- og Ydelserne sker i tæt tværfagligt samarbejde med de øvrige aktører på børn- og Projekter og udviklingsarbejder på børneog Ydelserne sker i tæt tværfagligt samarbejde med de øvrige aktører på børn- og Projekter og udviklingsarbejder på børneog Ydelserne sker i tæt tværfagligt samarbejde med de øvrige aktører på børn- og Projekter og udviklingsarbejder på børneog Ydelserne sker i tæt tværfagligt samarbejde med de øvrige aktører på børn- og jf. bilag

6 Generelt: Afgørende for en fortsat opgavevaretagelse på området med høj faglig kvalitet er, -at PPR organiseres som en selvstændig enhed med egen psykologfaglig ledelse -at det daglige arbejde udføres tæt på brugerne i et æt samarbejde med de øvrige aktører på børne- og. Afgørende for en fortsat opgavevaretagelse på området med høj faglig kvalitet er, -at PPR organiseres som en selvstændig enhed med egen psykologfaglig ledelse -at det daglige arbejde udføres tæt på brugerne i et tæt samarbejde med de øvrige aktører på børne- og. Afgørende for en fortsat opgavevaretagelse på området med høj faglig kvalitet er, -at PPR organiseres som en selvstændig enhed med egen psykologfaglig ledelse -at det daglige arbejde udføres tæt på brugerne i et tæt samarbejde med de øvrige aktører på børne- og. I Ny Tønder Kommune vil der være over børn og unge mellem 0-18 år. Geografisk bliver Ny Tønder Kommune en af landets største. I forhold til PPR s primære genstandsfelt, - børn, unge og familier, vil PPR fremover med overtagelse af opgavevaretagelsen omkring specialrådgivningen og den vidtgående specialundervisning få opgaver, der spænder meget bredt. Dette stiller krav om: - et fagligt miljø med et højt niveau af pædagogisk, psykologisk og fysio-/ergoterapeutisk specialviden, der har en samlet overblik over hele det specialpædagogiske felt. - en central forankring med det daglige arbejde tæt på borgerne/brugerne sammen med de andre aktører på børne- og unge området - en psykologfaglig ledelseskompetence i forhold til erfaringsopsamling, dokumentation og videreudvikling af området

7 Normering, - PPR Ny Tønder Kommune Område: Skærbæk og Bredebro Nr. Rangstrup Højer, Løgumkloster og Tønder Kommunalt PPR Ny Tønder Kommune Beregnet Ønsket Normering: Børnetal 0-18 år (jan. 2005) Psykologer (heraf ledelse) 2,00 (ikke fastsat) 1,50(+ psykolog i Familiehuset:0,87 )(ledelse 0.24) 4,66 (0,40) (Heraf ledelse 1.00 til en leder og aktuelt 2 souschefer. På sigt 1 leder og 1 souschef). (Heri indgår også psykolog Familiehuset i Toftlund) Konsulenter 0,932 0,28 (tale-høre) 1,00 2,212 2 Tale-hørelærere 0,744 0,84 1,66 3,244 3,50 Tosprogede 4a 0,189 (kun Skærbæk) 0 0,34 (kun Tønder og Løgumkloster) 0,834 1 (tallet beregnet ud fra Tønders dækning af området) Fysio-/ergoterapeuter søges ad hoc 0,22 0,54 1,03 1 (tallet beregnet ud fra Tønders dækning af området) Kuratorer samlet i UUV 0,38 samlet i UUV samlet i UUV Sekretærer 0,16 0,28 0,75 1,29 1,50 Sundhedsplejersker Sum: 2 ikke omfattet ikke omfattet ikke omfattet 17,64 18,00 Amtets specialrådgivning beregnet ønsket Indbyggere i amtet: I Ny Tønder Kommune: I procent 17,0% Psykologer 5 Ny Tønders andel: 0,85 1 Pædagogiske konsulenter 2 Ny Tønders andel 0.34 Fys.-/ergoterapeuter 3 Ny Tønders andel 0,51 1 Sekretærer 2 Ny Tønders andel 0,34 Fysioterapi som udgår fra Fjordskolen Ny Tønders andel 1,00 1 (Beregnet af gruppen specialpædagogiske foranstaltninger ) SAMLET NORMERING 21

8 Økonomi, - PPR Ny Tønder Kommune Økonomi budget 2005: Skærbæk og Bredebro Nr. Rangstrup Højer, Løgumkloster og Amtets specialrådgivning Tønder Løn: Løn: Løn: Løn: (incl. 0,16 sekretær) (incl. Familiehusets psykolog) (vurderet efter amtsoplysninger og Ny Tønder Kommune Løn: Drift: Drift: PPR Tønders niveau) Drift: Drift: Drift: (Amtets drift beregnet ud fra Tønders på grundlag af normering) IT: IT: IT: IT: IT: Ejendom: Ejendom: (IT og ejendom er anslået efter tallene for PPR Tønder i forhold til børnetal) Ejendom: Ejendom: (IT og ejendom er anslået efter tallene for PPR Tønder i forhold til Ny Tønders andel af specialrådgivningens normering). Ejendom:

9 PPR s ydelser, Ny Tønder kommune Overordnede PPR-funktioner Sagsrelaterede PPR-funktioner Konsultative PPR-funktioner i forhold til konkrete børn og unge* Børn, unge og familier Pædagogisk, psykologisk, og fysio- /ergoterapeutisk rådgivning og vejledning. Forebyggelse Udredning Undersøgelse Vurdering Undervisning Behandling Visitering Åben rådgivning Dagpleje, institutioner og skoler Udvikling af den almene- og den specialpædagogiske praksis. Rådgivning og forslag om pædagogiske og specialpæda- Konsultation og supervision.. Opkvalificering af ressourcepersoner og gogiske foranstaltninger. faglige netværk. Evaluering. Forebyggende arbejde Kommunale faggrupper Udvikling af det kommunale tværfaglige samarbejde, samt den forebyggende og sundhedsfremmende indsats. Deltagelse i tværfaglige teams. Konsultation og supervision Projektdeltagelse. Metodeudvikling. Sagssupervision. Administrative og politiske beslutningstagere. Organisatorisk og foranstaltningsmæssig rådgivning. Vurdering og iværksættelse af konkrete foranstaltninger. Sparring i forhold til organisations- og ledelsesfunktioner. Erfaringsopsamling, dokumentation og videreudvikling af området.

10 10% besparelse. PPR har en central funktion på børne- og i Ny Tønder Kommune og arbejder/samarbejder indenfor for Folkeskoleloven, Serviceloven og Sundhedsloven. PPR s vurderinger og rådgivning danner eksempelvis grundlag for beregnede udgifter til specialundervisning til alene specialklasser, enkeltintegrerede 20.1 og 20.2, elever i amtets specialklasserækker og skoler på over 50 millioner. Hertil kommer skolernes almindelige specialundervisning, foranstaltninger i henhold til Servicelovens bestemmelser mv. Kvaliteten i PPR s arbejde, - både i de konkrete sager, forebyggelse, udvikling af almen og specialpædagogisk praksis, - har stor betydning for udgiftsniveauet på området. Trods kraftigt stigende sagstal har PPR kontorerne i Ny Tønder Kommune og amtets specialrådgivning formået at betjene området med stort set uændret normering ved en gradvis omlægning af arbejdet fra individuelt sagsarbejde til konsultative funktioner/opkvalificering af de professionelle omkring barnet til selv at løse problemerne. Umiddelbart vil der kunne peges på besparelser ved en samling af rådgivningerne ét sted på drift, ejendom og IT. Anslået besparelse på ejendom på 30% svarende til kr. Endvidere på lønsiden ved naturlig afgang. Besparelser ud over dette vil få vidtrækkende konsekvenser for PPR s samlede ydelser, som kommunen er forpligtet på i forhold til gældende lovgivning (Folkeskolelov og Servicelov). De ydelser, som PPR i dag leverer til de forskellige fagforvaltninger, vil i givet fald skulle dækkes ind ved tilkøb i privat regi, hvor honorarerne er 2-3 gange højere (eks. udrednings- og behandlingsopgaver indenfor psykolog-, tale-høre- og fysio-/ergoterapeutområdet). En besparelse på 10% vil betyde en nednormering på 2 stillinger og vil ramme følgende ydelser: længere reaktionstider (ventelister op til 6 måneder) Dette giver som bekendt store frustrationer,- såvel hos forældrene, som hos de professionelle. Den lange reaktionstid bevirker at problemstillingen bliver mere omfangrig og opgaven mere tidskrævende. Dette ville være afhjulpet ved hurtig og effektiv indsats. Borgerne vil endvidere opleve mindre nærhed fra PPR s side. forebyggende indsats. En mangel på forebyggende indsats medfører, at problemer kommer til at udvikle sig, således at indsatsen ofte kræver større og mere bekostelige interventioner. Eksempelvis tidlig afdækning af børns problemer med sprog og motorik,- tidlig indsats overfor børnefamilier med sociale problemer, - hjælp til unge med problemer omkring spisning/vold/alkohol og stofmisbrug. supervision til støttepædagoger, hjemme hos, pædagoger, lærere og forvaltningspersonale i øvrigt, samt opkvalificering af pædagoger og lærere i kommunale netværk. Vil blive beskåret kraftigt evt. bortfalde hvilket er imod centrale og lokale intentioner om at opkvalificere de voksne, der er tættest på børnene i dagligdagen. I en situation, hvor kommunen er ved at overtage en række specialfunktioner fra amtet vil dette få negative konsekvenser for de nye opgaver, der skal varetages. tosprogsområdet. Hvis børn af indvandrere/flygtninge ikke tidligt erhverver dansk sprogfærdighed er deres mulighederfor at klare et skole- og uddannelsesforløb og dermed fodfæste på arbejdsmarkedet stærkt forringet.

11 tværfagligt samarbejde. Mindre tid på dette område vil berørere den helhedsorienterede indsats, der ofte er brug for på tværs af fag- og lovgivningsområder. Dette vil resultere i manglende koordinering, ineffektivitet, kassetænkning og øgede økonomiske udgifter. behandlingsopgaver indenfor alle fagområder. Eksempelsvis på fysio-/ergoterapiområdet: En tidlig diagnosticering af udviklingsproblemer (eks. ved hjerneskade, for tidligt fødte) med de deraf følgende interventioner er med til at sikre et godt udviklingsforløb hos det enkelte barn. Ville dette tilbud bortfalde, må man påregne betydelige udgifter til de usynlige senfølger i dag- eller skoletilbuddet såsom rygskævhed, kontrakturer, motoriske-, indlærings- og adfærdsproblemer. Forslaget til en fremtidig organisering af PPR i Ny Tønder Kommune er udarbejdet af en arbejdsgruppe med reference til tovholder for Børn- og Skoleområdet skole- og socialchef Erik Larssen bestående af medarbejderrepræsentanter og ledere fra PPR kontorerne i Gram (Nr. Rangstrup kommune), Skærbæk (Skærbæk og Bredebro Kommune), Tønder (Højer, Løgumkloster og Tønder kommune) og medarbejdere fra amtets skole- og specialrådgivning: Amtets skole- og specialrådgivning: ergoterapeutkonsulent Alma Saxen Luff og psykolog Jan Enggaard PPR i Gram: tale-hørepædagog Elna Boring og souschef psykolog Jørgen Sellebjerg PPR i Skærbæk: tale-hørekonsulent Tove Møller og ledende psykolog Vivian Müggebier PPR i Tønder: psykolog Ingrid Dircks og ledende psykolog Birger Ib Jensen (tovholder) Organisering af PPR området i Ny Tønder Kommune.

1. Beskrivelse af opgaver

1. Beskrivelse af opgaver Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 1. Beskrivelse af opgaver Bevillingen supplerer den almindelige folkeskoledrift. Bevillingen har til formål at understøtte og udvikle undervisningen

Læs mere

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR

Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR Punkt 7. Drøftelse af Budget 2019: Temadrøftelse af PPR 2018-019020 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres, drøfter og tilkendegiver i hvilket omfang, konklusionerne skal indgå i det

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

AKT-FORLØB FOR DAGTILBUD

AKT-FORLØB FOR DAGTILBUD TCBUs opgave Opgaven for Tværfagligt Center er at bidrage til, at lærere, pædagoger og ledere kan lykkes med kerneopgaven: at skabe udviklende læringsmiljøer for alle børn og unge Karin Oudshoorn Adm.

Læs mere

Aftale om forpligtende samarbejde. Delaftale 2 Specialundervisning samt PPR. Den 31. august 2006 Dragør j.nr A.09

Aftale om forpligtende samarbejde. Delaftale 2 Specialundervisning samt PPR. Den 31. august 2006 Dragør j.nr A.09 Dragør Kommune Tårnby Kommune Aftale om forpligtende samarbejde Delaftale 2 Specialundervisning samt PPR Den 31. august 2006 Dragør j.nr. 00.01.A.09 Forord Dragør og Tårnby kommunalbestyrelser indgik i

Læs mere

Kvalitetsstandard. Forebyggelse og sundhed. Ergoterapi med speciale i børn. Fysioterapi med speciale i børn.

Kvalitetsstandard. Forebyggelse og sundhed. Ergoterapi med speciale i børn. Fysioterapi med speciale i børn. Kvalitetsstandard Område Forebyggelse og sundhed. Ergoterapi med speciale i børn. Fysioterapi med speciale i børn. Ydelsens lovgrundlag Sundhedsloven Forebyggende sundhedsydelser til børn og unge. 120.

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg og Ærø Kommuner

KVALITETSSTANDARD. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg og Ærø Kommuner KVALITETSSTANDARD Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg og Ærø Kommuner Opdateret 1. Januar 2019 PPR 12/11813 *41810 Kvalitetsstandard for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg og Ærø Kommuner

Læs mere

Temadrøftelse vedr. PPR. Skoleudvalget den 3. april 2018

Temadrøftelse vedr. PPR. Skoleudvalget den 3. april 2018 Temadrøftelse vedr. PPR Skoleudvalget den 3. april 2018 PPR Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) er en rådgivningsenhed i Skoleforvaltningen, der yder pædagogisk psykologisk vejledning til børn, forældre,

Læs mere

Kvalitetsstandard Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Kvalitetsstandard Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Kvalitetsstandard Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 13. december 2012 Område Ydelsens lovgrundlag Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) er en afdeling i velfærdsforvaltningen organiseret under skole-

Læs mere

Børn - og Familieafdelingen Kort og godt om organisationsstrukturen i Børn og Familieafdelingen.

Børn - og Familieafdelingen Kort og godt om organisationsstrukturen i Børn og Familieafdelingen. Børn - og Familieafdelingen Kort og godt om organisationsstrukturen i Børn og Familieafdelingen. Kort og godt om afdelingen Børn- og Familieafdelingen består af rådgivnings- og behandlingstilbud inden

Læs mere

KVALITETSSTANDARD. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg Kommune

KVALITETSSTANDARD. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg Kommune KVALITETSSTANDARD Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg Kommune Opdateret 6. juni 2014 PPR 12/11813 *41810 Kvalitetsstandard for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Svendborg Kommune Formålet med

Læs mere

Børn og Unge Rådgivningen - fælles del

Børn og Unge Rådgivningen - fælles del SOLRØD KOMMUNE BØRN OG UNGE RÅDGIVNINGEN Børn og Unge Rådgivningen - fælles del Organisation Visioner Opgavereform Det tværfaglige samarbejde Væksthuset Organisation Børn og Unge Rådgivningen består af

Læs mere

Sundhed og Forebyggelse. Den kommunale sundhedstjeneste. (Godkendt i efteråret 2006 i forbindelse med budget 2007)

Sundhed og Forebyggelse. Den kommunale sundhedstjeneste. (Godkendt i efteråret 2006 i forbindelse med budget 2007) Den kommunale sundhedstjeneste (Godkendt i efteråret 2006 i forbindelse med budget 2007) 1 Generelt om området: Sundhedstjenesten arbejder efter sundhedsloven Lov nr. 546 af 24. juni 2005.09.22: Kapitel

Læs mere

Børn - og Familieafdelingen. Kort og godt om organisationsstrukturen i Børn og Familieafdelingen.

Børn - og Familieafdelingen. Kort og godt om organisationsstrukturen i Børn og Familieafdelingen. Børn - og Familieafdelingen Kort og godt om organisationsstrukturen i Børn og Familieafdelingen. Kort og godt om afdelingen Børn og Familieafdelingen er organiseret under Børn og Ungeforvaltningen i Odense

Læs mere

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider

Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Beskrivelse af specialklasser på skolernes hjemmesider Tema Organisering Grundoplysninger I skoleåret 2012-13 har vi på Viby Skole fem specialklasser. 3 klasser for elever med specifikke vanskeligheder

Læs mere

Cover for uddybende materiale vedr. organiseringen af den faglige support samt arbejdet med ressourceteams.

Cover for uddybende materiale vedr. organiseringen af den faglige support samt arbejdet med ressourceteams. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Sundhed og Indkøb NOTAT Til Aflæggerbordet - BUU Cover for uddybende materiale vedr. organiseringen af den faglige support samt arbejdet med ressourceteams.

Læs mere

Børne- og Undervisningsforvaltningen/SH + ÅB + LFB November 2008. Brøndagerskolen

Børne- og Undervisningsforvaltningen/SH + ÅB + LFB November 2008. Brøndagerskolen Børne- og Undervisningsforvaltningen/SH + ÅB + LFB November 2008 Brøndagerskolen Generelt om Brøndagerskolen Brøndagerskolen er en kommunal specialskole for børn og unge med autisme og generelle indlæringsvanskeligheder.

Læs mere

Forældre til børn med handicap

Forældre til børn med handicap Forældre til børn med handicap - vi hjælper jer på vej. Indhold Familierådgivningen, Handicapgruppen...3 Sundhedsplejerskerne...4 Tale/hørepædagogerne, PPR...5 Ergo/Fysioterapeuterne, PPR...6 Psykologerne,

Læs mere

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning 1 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Spørgeskema Status pr. 1.august 2007 1. Kommunenavn Antal indbyggere_ A. ORGANISERING 2. Under hvilken forvaltning /afdeling henhører PPR? Skole-/kultur Børn og unge

Læs mere

Socialfaglig Rådgivere som forebyggende indsats i Vejle Kommune

Socialfaglig Rådgivere som forebyggende indsats i Vejle Kommune Socialfaglig Rådgivere som forebyggende indsats i Vejle Kommune Ved distriktsleder Vivian Anditsch & socialfaglige rådgivere Nina Møller Kristiansen og Christina Damgaard 2 3 Tværfagligt Center for Børn

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen

Standarder for sagsbehandlingen Familieafdelingen Standarder for sagsbehandlingen Indledning Standarder for sagsbehandlingen er en del af den sammenhængende børnepolitik. I henhold til Servicelovens 138 skal den politiske målsætning

Læs mere

Kommissorium for oprettelse af Specialbørnehaven Knasten

Kommissorium for oprettelse af Specialbørnehaven Knasten Kommissorium for oprettelse af Specialbørnehaven Knasten Oprettelse af knasttilbud i en daginstitution for børn, der har behov for særlig hensyntagen og støtte. Projektet forventes afsluttet med projektrapport

Læs mere

Aftale om forpligtende samarbejde. Delaftale 2 Specialundervisning samt PPR. Den 6. april 2006 Dragør j.nr A.09

Aftale om forpligtende samarbejde. Delaftale 2 Specialundervisning samt PPR. Den 6. april 2006 Dragør j.nr A.09 Dragør Kommune Tårnby Kommune Aftale om forpligtende samarbejde Delaftale 2 Specialundervisning samt PPR Den 6. april 2006 Dragør j.nr. 00.01.A.09 Forord Dragør og Tårnby kommunalbestyrelser indgik i december

Læs mere

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier Notat Dato: 4. november 2007/jru/ami Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier I årsmødevedtagelsen Alle børn

Læs mere

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening

Fællesskabets skole. - en inkluderende skole. Danmarks Lærerforening Fællesskabets skole - en inkluderende skole Danmarks Lærerforening Den inkluderende folkeskole er et af de nøglebegreber, som præger den skolepolitiske debat. Danmarks Lærerforening deler målsætningen

Læs mere

Kvalitetsstandard. Børne- og Ungerådgivningens forebyggende arbejde. Udarbejdet af: Forebyggelsesleder Jakob Vejlø Dato: 23.

Kvalitetsstandard. Børne- og Ungerådgivningens forebyggende arbejde. Udarbejdet af: Forebyggelsesleder Jakob Vejlø Dato: 23. Kvalitetsstandard Børne- Ungerådgivningens forebyggende arbejde Udarbejdet af: Forebyggelsesleder Jakob Vejlø Dato: 23. september 2013 1 Hvorfor er vi her, hvad arbejder vi med? Børne- Ungerådgivningens

Læs mere

Sammenfatning af Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Sammenfatning af Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Sammenfatning af Høring vedr. fremtidig organisering af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Høringen er udsendt til: KLF, BUPL, FOA, Socialrådgiverforeningen, Psykolog Foreningen, institutioner, skoler,

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret : Det

Læs mere

Redegørelse for spørgsmål fra Ungdomsskolens bestyrelsesmøde

Redegørelse for spørgsmål fra Ungdomsskolens bestyrelsesmøde Børne- og Ungdomsforvaltningen Ledelsessekretariatet NOTAT 10. marts 2006 Redegørelse for spørgsmål fra Ungdomsskolens bestyrelsesmøde den 9. december 2005 vedrørende Den selvstændige skole Grupperne 1.

Læs mere

PPR Aalborgs organisering og opgaver

PPR Aalborgs organisering og opgaver Click here to enter text. PPR Aalborgs organsiering og opgaver 12. september 2013 Sagsnr./Dok.nr. 2013-32826 / 2013-285150 PPR Aalborgs organisering og opgaver PPR Aalborg er en tværfaglig organisation,

Læs mere

Bilag 2. Lundgård-rapporten, Københavns kommune 1997. CASA-rapporten (BUF 2006), forelagt BUU-udvalget 24.1. 2007.

Bilag 2. Lundgård-rapporten, Københavns kommune 1997. CASA-rapporten (BUF 2006), forelagt BUU-udvalget 24.1. 2007. Bilag 2 Overblik over ressourcesituationen på specialområdet. Herunder normeringen i støttefunktionerne psykologer, talehørepædagoger, fysioterapeuter og støttepædagoger. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Læs mere

PPR Halsnæs. Teamleder tale-høre konsulenter Tina Helgogaard Abrahamsen. Teamleder psykologer og udviklingskonsulenter Linda Holck Kraul

PPR Halsnæs. Teamleder tale-høre konsulenter Tina Helgogaard Abrahamsen. Teamleder psykologer og udviklingskonsulenter Linda Holck Kraul PPR Halsnæs Teamleder tale-høre konsulenter Tina Helgogaard Abrahamsen Teamleder psykologer og udviklingskonsulenter Linda Holck Kraul 1 PPR lovgrundlag Folkeskoleloven 12 stk. 2 er grundlag for PPRs virksomhed:

Læs mere

Inklusionsstrategi Solrød Kommune

Inklusionsstrategi Solrød Kommune Inklusionsstrategi Solrød Kommune 1 Inklusionsstrategi Solrød Kommune. Solrød Kommune har en ambition om at styrke inklusion til gavn for alle børn og unge. Solrød Kommunes strategi for inklusion beskriver

Læs mere

Ydelseskatalog for ergo- og fysioterapi til børn. 2013 4. juni 2013

Ydelseskatalog for ergo- og fysioterapi til børn. 2013 4. juni 2013 Ydelseskatalog for ergo- og fysioterapi til børn 2013 4. juni 2013 Ydelseskatalog: Formål og opgaver: Børneteamet i Center Sundhed har en forebyggende og sundhedsfremmende opmærksomhed på børn med særlige

Læs mere

Faglig leder søges til Børne- og Familierådgivningen i Jammerbugt kommune.

Faglig leder søges til Børne- og Familierådgivningen i Jammerbugt kommune. Faglig leder søges til Børne- og Familierådgivningen i Jammerbugt kommune. I Jammerbugt kommune mener vi, at den faglige og direkte ledelse gør en forskel. Vi søger derfor en engageret og ambitiøs faglig

Læs mere

Præsentation af klinisk uddannelsessted

Præsentation af klinisk uddannelsessted Præsentation af klinisk uddannelsessted Sundhedsplejerskeordningens navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse: Sundhedsplejen Jammerbugt Kommune Toftevej 3 9440 Aabybro Telefon sekretær Inge Knudegaard:

Læs mere

Sammenhængende Børnepolitik

Sammenhængende Børnepolitik Sammenhængende Børnepolitik Brønderslev Kommune 1. udgave 1.12.200 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 1.1. 1.2. 1.. 1.4. Baggrund Udarbejdelse og godkendelse Afgrænsning og sammenhæng til andre politikker

Læs mere

Fra tværfagligt team til distriktsteam

Fra tværfagligt team til distriktsteam Fra tværfagligt team til distriktsteam OPLÆG til, hvordan vi udvikler Børn og Familie Nordfyns Kommune er nu over et år gammel. Vi har fået de første erfaringer med de tværfaglige team. Kan vi gøre det

Læs mere

Børn- og Skoleforvaltningen. ID Navn Kommer fra Organisatorisk placering Arbejdsområde

Børn- og Skoleforvaltningen. ID Navn Kommer fra Organisatorisk placering Arbejdsområde ID Navn Kommer fra Organisatorisk placering Arbejdsområde 198 VIGGO STEN CHRISTENSEN Skærbæk Børn og Skole Børn og Skolechef 299 TOVE RISBJERG NIELSEN Bredebro Børn og Skole Konsulent 205 INGE MARIE FJORDHAUGE

Læs mere

BESKRIVELSE AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011

BESKRIVELSE AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011 BESKRIVELSE AF AKT. OBS.STØTTEAFDELINGENS TILBUD JANUAR 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Daginstitutionsområdet side 3 1.1. Intensivt udviklingsforløb - 12 uger side 3 1.2. Længerevarende støtteforløb side

Læs mere

TILBUD TIL Kunde Tilbuddets titel

TILBUD TIL Kunde Tilbuddets titel Pædagogik & Undervisning Esbjerg Kommune Ydelser i Pædagogik & Undervisning TILBUD TIL Kunde Tilbuddets titel Telefon 76 16 88 70 Telefax 76 16 16 17 b-k@esbjergkommune.dk www.esbjergkommune.dk INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Kirsten Nielsen Susanne Hygum Sørensen projektfysioterapeut projektergoterapeut kirsten@cpop.dk susanne@cpop.dk

Kirsten Nielsen Susanne Hygum Sørensen projektfysioterapeut projektergoterapeut kirsten@cpop.dk susanne@cpop.dk Udvikling af tilbud om tværfaglig og tværsektorielt koordineret indsats til børn med cerebral parese -organiseret i et samarbejde mellem Kolding Kommune, Vejle Kommune og Fredericia Kommune og børneafdelingen

Læs mere

Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter

Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter Fredericia Kommune Videns- og Ressourcecenter Forord Denne folder skal informere om de arbejdsområder og ydelser, som medarbejderne i det centrale Videns- og ressourcecenter kan levere. Hensigten med folderen

Læs mere

Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper

Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper Kommunalt grundlag for lokale specialgrupper Ved spørgsmål kontakt Specialpædagogisk konsulent Kristina Wetche Nikolaisen krn@norddjurs.dk Tlf. 24 96 55 32 I Norddjurs Kommune vil vi arbejde målrettet

Læs mere

Resume Københavns Kommune indfører medio 2007 et nyt koncept for tværfaglige grupper mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Resume Københavns Kommune indfører medio 2007 et nyt koncept for tværfaglige grupper mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Bilag 1: Koncept for de tværfaglige grupper i Københavns Kommune Indholdsfortegnelse Resume... 1 Indledning og baggrund... 2 1. Målgruppen for den tidlige indsats... 3 2. Formål tidlig indsats og generel

Læs mere

Det tværgående samarbejde -Udvikling af mødefora og forældresamarbejde

Det tværgående samarbejde -Udvikling af mødefora og forældresamarbejde Status for handleplan for det specialiserede børne-familieområde August 2019 Kommunalbestyrelsen har i april 2019 tiltrådt indstillingen om en handleplan for det specialiserede børne-familieområde. Handleplanen

Læs mere

NOTAT Sammenhængende kommunal Ungeindsats Køge 2 modeller

NOTAT Sammenhængende kommunal Ungeindsats Køge 2 modeller NOTAT Sammenhængende kommunal Ungeindsats Køge 2 modeller Velfærdsforvaltningen og børne- og ungeforvaltningen 1. Indledning På et fællesmøde den 4. april 2019 drøftede Skoleudvalget, Social- og arbejdsmarkedsudvalget

Læs mere

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats

Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Standard for sagsbehandling vedrørende: Tidlig indsats Politisk målsætning for tidlig indsats Her angives målsætningen, der udtrykkes i den sammenhængende børnepolitik Den samlede indsats for børn og unge

Læs mere

Sådan gør vi! Handlevejledning for arbejdet med børn i udsatte positioner. Konsultative grupper

Sådan gør vi! Handlevejledning for arbejdet med børn i udsatte positioner. Konsultative grupper Sådan gør vi! Handlevejledning for arbejdet med børn i udsatte positioner Konsultative grupper Kerteminde Kommune 2010 1 Indledning Det er målet, at alle børn og unge i Kerteminde kommune trives og har

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune Albertslund Kommune Albertslund Kommune Kontaktperso n Line Friis Brorholt/Cec ilie Engell Tlf. nr. 43686115/43686 525 Line.friis.brorholt@albertslund.dk/cecilie.engell@alb Mail.: ertslund.dk Skemaet er

Læs mere

Tematisering af høringssvar til forslag om omlægning af BCK samt forvaltningens bemærkninger

Tematisering af høringssvar til forslag om omlægning af BCK samt forvaltningens bemærkninger KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 08-03-2017 Bilag 2 Tematisering af høringssvar til forslag om omlægning af BCK samt forvaltningens bemærkninger Der er indkommet

Læs mere

Samlet opsummering: I følgende dokument fremgår gennemgang af PPRs evalueringer fra efteråret 2014.

Samlet opsummering: I følgende dokument fremgår gennemgang af PPRs evalueringer fra efteråret 2014. Dato 051114 Dok.nr. 148052-14 Sagsnr. 14-3899 Ref. siko Evaluering i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning, efterår 2014 Samlet opsummering: I følgende dokument fremgår gennemgang af PPRs evalueringer fra

Læs mere

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret).

Spørgeskemaet er udsendt til 46 dagplejepædagoger samt dagtilbud- og afdelingsledere, hvoraf 34 har svaret (samt 1 delvis besvaret). 1 Indledning På baggrund af øget fokus på målbarhed vedrørende ydelser generelt i Varde Kommune har PPR formuleret spørgsmål i forhold til fysio-/ergoterapeut og tale-/hørekonsulenternes indsats på småbørnsområdet

Læs mere

Maj 11. Side 1 af 5 B I L AG TI L TR- U D S E N D E L S E N R. 010/2011. Notat Inklusion betyder styrket almenundervisning

Maj 11. Side 1 af 5 B I L AG TI L TR- U D S E N D E L S E N R. 010/2011. Notat Inklusion betyder styrket almenundervisning B I L AG TI L TR- U D S E N D E L S E N R. 010/2011 Notat Inklusion betyder styrket almenundervisning Maj 11 Ved aftalen om kommunernes økonomi for 2011 blev der opnået enighed mellem regeringen og KL

Læs mere

Bilag 1. Lovgrundlag for VISO

Bilag 1. Lovgrundlag for VISO Bilag 1 Lovgrundlag for VISO Bekendtgørelse nr. 929 af 5. september 2006 af lov om social service, 13 13. Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation bistår kommuner og borgere med gratis vejledende

Læs mere

Muligheder for træning af børn i København

Muligheder for træning af børn i København Muligheder for træning af børn i København Side 2 Indhold Kære forælder i Københavns Kommune 4 Genoptræning efter hospitalsbehandling 5 Vederlagsfri fysioterapi og ridefysioterapi efter henvisning fra

Læs mere

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen.

Det er arbejdsgruppens vurdering at tværfaglige grupper væsentlig kan bidrage til at styrke den forebyggende og tidlige indsats over for målgruppen. Forslag 11 Organisering af det tværfaglige samarbejde Beskrivelse Som led i formulering af delpolitikken for børn og unge med særlige behov, har en arbejdsgruppe på tværs af direktørområderne Børn og Unge

Læs mere

Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter og driftsindtægter som Kommunalbestyrelsen

Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter og driftsindtægter som Kommunalbestyrelsen Udvalg MÅL OG RAMMEBESKRIVELSE Skole- og uddannelsesudvalget Bevillingsområde 30.33 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) Afgrænsning af bevillingsområdet Bevillingsområdet omfatter samtlige driftsudgifter

Læs mere

2. Udgave: spareforslag og udvidelsesønsker, børn og unge

2. Udgave: spareforslag og udvidelsesønsker, børn og unge 2. Udgave: spareforslag og udvidelsesønsker, børn og unge Udvalg: Børneudvalget - politikområdet Børn og Unge Dato: 10. juni 2013 Udfyldt af: Thomas Carlsen I 2014-priser i hele tusinder -=mindredugifter,

Læs mere

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger 1 Indledning Inklusion har præget den offentlige debat siden 2012, hvor der blev gennemført

Læs mere

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD

TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD VISITATION TIL SPECIALUNDERVISNING OG ANDEN SPECIALPÆDA- GOGISK BISTAND, SAMT DAGBEHANDLINGSTILBUD Pædagogisk Udvikling & Inklusion Center for Uddannelse Center for Børn og Familie Slagelse Kommune August

Læs mere

SÅDAN ER VI ORGANISERET

SÅDAN ER VI ORGANISERET SÅDAN ER VI ORGANISERET SÅDAN ER VI ORGANISERET I dette kapitel vil vi kort introducere dig for organiseringen af det tværfaglige samarbejde i Børneog Familieforvaltningen i Jammerbugt Kommune. Du vil

Læs mere

Dato? What? Why? How? Who? Kendskab til børn i supplerende skoletilbud. Kendskab til børn i specialundervisningstilbud

Dato? What? Why? How? Who? Kendskab til børn i supplerende skoletilbud. Kendskab til børn i specialundervisningstilbud Dato? What? Why? How? Who? Visitationsdrøftelser lokalt på skolerne. Hele året. Det aftales lokalt hvor ofte man mødes. Samarbejde læringskonsulent og inklusionsmedarbejder. Læringskonsulent holder faste

Læs mere

Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER

Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER Den bedste støtte til dit barn GODE RÅD TIL SAMARBEJDET MED KOMMUNER OG FAGPERSONER Socialstyrelsen udgav i 2016 en forløbsbeskrivelse med en række anbefalinger til kommunerne om, hvordan de bedst muligt

Læs mere

Bilag 3 Ressourceteam på institutionsområdet

Bilag 3 Ressourceteam på institutionsområdet Børne- og Ungdomsforvaltningen BUDGETNOTAT Bilag 3 Ressourceteam på institutionsområdet Baggrund Det er i forbindelse med debatmøderne om chancelighed blevet understreget, at der er behov at styrke samarbejdet

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

Det tværfaglige samarbejde i. Fredensborg Kommune. Information til forældre

Det tværfaglige samarbejde i. Fredensborg Kommune. Information til forældre Det tværfaglige samarbejde i Fredensborg Kommune Information til forældre Kære Forældre Glade børn er fundamentet for arbejdet med børn og unge i Fredensborg Kommune. Fredensborg Kommune arbejder målrettet

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

Beskrivelse af specialgrupperne.

Beskrivelse af specialgrupperne. Beskrivelse af specialgrupperne. Dagtilbudsloven Kommunen har efter Dagtilbudsloven 4 den generelle forpligtelse til at sørge for dagtilbud til alle børn, herunder også børn med nedsat fysisk eller psykisk

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og PPR 2014

Aftale mellem Varde Byråd og PPR 2014 Aftale mellem Varde Byråd og PPR 2014 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan leves - med adgang

Læs mere

Familie- og velfærdsafdelingen. Organisering, samspil og opgaver

Familie- og velfærdsafdelingen. Organisering, samspil og opgaver Familie- og velfærdsafdelingen Organisering, samspil og opgaver 1 Familie- og velfærdsafdelingen Organisation, samspil og opgaver Én samlet forvaltning Fra den 1. april 2014 begiver vi os ud i en transformation

Læs mere

Praksisdag for alment praktiserende læger Den 27. september 2018

Praksisdag for alment praktiserende læger Den 27. september 2018 Tidlig indsats ved psykisk mistrivsel hos børn og unge / Børne- og ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune Lone Mortensen, tværfaglig chef på Nørrebro/Bispebjerg og Christina Haahr Bach, leder af Inklusion,

Læs mere

0-6 årige, hvis udvikling stiller krav om særlig vidtgående hensyntagen eller støtte.

0-6 årige, hvis udvikling stiller krav om særlig vidtgående hensyntagen eller støtte. Det er væsentligt at fremhæve, at serviceniveauerne er retningsgivende, beslutninger skal bero på et individuelt skøn. Specialpædagogisk bistand til førskolebørn Specialinstitutioner til småbørn 0-6 årige,

Læs mere

Projektrapport: Beskrivelse af behovet for børneergoterapi / fysioterapi i Nordfyns Kommune.

Projektrapport: Beskrivelse af behovet for børneergoterapi / fysioterapi i Nordfyns Kommune. Projektrapport: Beskrivelse af behovet for børneergoterapi / fysioterapi i Nordfyns Kommune. Otterup april. 2009 Projektets navn Ultra kort sagsresumé Forslag i meget kort form. Her i ikke prioriteret

Læs mere

Mellem dagtilbud, skoler, klubber og PPR PPR. Almenområdet. Skoler og SFO'er. Tale-hørelærere. Specialpædagoger. Dagtilbud. Klubber.

Mellem dagtilbud, skoler, klubber og PPR PPR. Almenområdet. Skoler og SFO'er. Tale-hørelærere. Specialpædagoger. Dagtilbud. Klubber. SAMARBEJDSmodel Mellem dagtilbud, skoler, klubber og PPR Almenområdet PPR Dagtilbud Skoler og SFO'er Klubber Tale-hørelærere Specialpædagoger Psykologer Udarbejdet af KL s Konsulentvirksomhed juni 2013

Læs mere

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter

Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter Børne- og Ungdomsforvaltningen FAKTA fra Børne- og Ungdomsforvaltningen 2016 Samarbejde mellem skole og fritidsinstitution/fritidscenter I Københavns Kommunes fritidsinstitutioner og -centre og skoler

Læs mere

NOTAT. Analyse - PPR, Tale-høre og Fys/Ergo området

NOTAT. Analyse - PPR, Tale-høre og Fys/Ergo området NOTAT Børne- og Uddannelsesforvaltningen BUF-Sekretariat Analyse - PPR, Tale-høre og Fys/Ergo området Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Resume og hovedkonklusioner Køge Kommune har valgt at lade tale-hørelærere

Læs mere

Folkeskolerne i Struer kommune

Folkeskolerne i Struer kommune Folkeskolerne i Struer kommune Bekymrende fravær Ansvar og handlemuligheder Forord Skolelederen har ansvaret for at følge op på børn med for meget fravær fra skolen. Som en hjælp til skolelederens arbejde,

Læs mere

Fysioterapeutisk og ergoterapeutisk bistand

Fysioterapeutisk og ergoterapeutisk bistand Ishøj Kommune Center for Børn og Forebyggelse Fysioterapeutisk og ergoterapeutisk bistand Vedrørende fysio- & ergoterapeutisk undersøgelse, rådgivning/vejledning og træning for børn og unge i Ishøj og

Læs mere

Almen indsats. Almen forebyggende indsats

Almen indsats. Almen forebyggende indsats SAMARBEJDE En struktur for samarbejdet omkring børn og unge, der mistrives og har behov for er fra forskellige faggrupper i Børn & Kultur 1 Formål Almen Almen Indsatsniveauer Særlig Indsats fra almensystemet

Læs mere

Visitation til specialundervisning 2010/2011

Visitation til specialundervisning 2010/2011 Ishøj Kommune PPR Center Ishøj - Pædagogisk Psykologisk Rådgivning for Ishøj og Vallensbæk Visitation til specialundervisning 2010/2011 30. august 2010 Notatet er en justering af det tilsvarende notat

Læs mere

Overordnet kompetencefordeling inden for skolesektoren

Overordnet kompetencefordeling inden for skolesektoren Overordnet kompetencefordeling inden for skolesektoren Dette notat beskriver den overordnede kompetencefordeling inden for folkeskolen under mellemformstyret. Specielt er der lagt vægt på byrådets, rådmandens

Læs mere

Anbragte børn og unge. Visitation til specialtilbud på interne skoler og dagbehandlingstilbud samt til kommunale specialtilbud

Anbragte børn og unge. Visitation til specialtilbud på interne skoler og dagbehandlingstilbud samt til kommunale specialtilbud Anbragte børn og unge. Visitation til specialtilbud på interne skoler og dagbehandlingstilbud samt til kommunale specialtilbud Vejledningsmateriale om god praksis i Lolland Kommune juni 2016 1/7 Indledning.

Læs mere

Visitationsprocedure på skoleområdet

Visitationsprocedure på skoleområdet Visitationsprocedure på skoleområdet Juni 2015 Visitationsprocedure på skoleområdet Notatet indeholder en procedure for, hvordan den fremtidige visitationsprocedure på skoleområdet i Ballerup Kommune tilrettelægges.

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Præsentation af klinisk uddannelsessted

Præsentation af klinisk uddannelsessted Præsentation af klinisk uddannelsessted Sundhedsplejerskeordningens navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse: Sundhedsplejen og Station Victor Nørregade 2 9800 Hjørring Uddannelsesansvarlig sundhedsplejerske:

Læs mere

FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge

FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge Beskrivelse af brugere Brugerne er børn og familier med behov for særlig støtte, vejledning eller behandling. Der gives et bredt

Læs mere

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015.

Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Inklusion - Sådan gør vi i Helsingør Kommune. April 2015. Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 3 2. Fælles værdier giver fælles retning, og styrer måden vi tænker og handler på 3 3. Fælles overordnede

Læs mere

Specialiseret viden fra praksis. 23. august 2012 Herning Temaeftermiddag om børn med erhvervet hjerneskade

Specialiseret viden fra praksis. 23. august 2012 Herning Temaeftermiddag om børn med erhvervet hjerneskade Specialiseret viden fra praksis 23. august 2012 Herning Temaeftermiddag om børn med erhvervet hjerneskade Få indblik i Hvornår og hvordan kan du bruge VISO? VISOs organisation og landsdækkende netværk

Læs mere

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning - PPR

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning - PPR 108 Fagligt område: Politiske mål: Børn og Familier Se Børne- og Ungepolitik godkendt i Sammenlægningsudvalget december 2006. 03.22.04 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning - PPR PPR er normeret med 9 psykologer,

Læs mere

Fremskudt Indsats. Familie og Forebyggelse samt Tværgående Enhed for Læring

Fremskudt Indsats. Familie og Forebyggelse samt Tværgående Enhed for Læring Fremskudt Indsats Familie og Forebyggelse samt Tværgående Enhed for Læring Baggrund: Baggrunden for den fremskudte indsats er i høj grad at finde i Horsens Kommunes politiske udspil vedr. børn og unge

Læs mere

FOREBYGGELSESSTRATEGI

FOREBYGGELSESSTRATEGI FOREBYGGELSESSTRATEGI - fælles sigtelinjer for forebyggelse af eksklusion og udsathed blandt børn og unge i Københavns Kommune KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Socialforvaltningen INDHOLD

Læs mere

IKH. Specialrådgivningen for VISO, IKH Koordinering af Specialrådgivning Nyborg den 19. juni 2019 IKH INSTITUT FOR KOMMUNIKATION OG HANDICAP

IKH. Specialrådgivningen for VISO, IKH Koordinering af Specialrådgivning Nyborg den 19. juni 2019 IKH INSTITUT FOR KOMMUNIKATION OG HANDICAP Specialrådgivningen for VISO, Koordinering af Specialrådgivning Nyborg den 19. juni 2019 KOORDINERING AF SPECIALRÅDGIVNING FOR VISO VISO Specialrådgivning for VISO, til alle landets kommuner Fagpersoner

Læs mere

Præsentation af klinisk uddannelsessted

Præsentation af klinisk uddannelsessted Præsentation af klinisk uddannelsessted Sundhedsplejerskeordningens navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse: Sundhed og Forebyggelse Børne- og ungeregion Vest Børn- og ungeforvaltningen Ørbækvej

Læs mere

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet NOTAT Aftaleforum Børn med behov for en samlet social og undervisningsmæssig indsats skal mødes af én kommune, der - med barnet i centrum-

Læs mere

Værd at vide om Center for Børn & Familier

Værd at vide om Center for Børn & Familier Støttepædagogkorpset Rådhusholmen 10 43 97 96 05 jaru@greve.dk Familierådgivningen Rådhusholmen 10 Hundige Distrikt 43 97 84 12 Midt og Syd Distrikt 43 97 91 07 boern@greve.dk Pædagogisk Psykologisk Rådgivning

Læs mere

Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud

Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud Bilag 3: Effektiviseringsforslag Dagtilbud Nr: Forslag Effektiviseringsprovenu 1 2 % besparelse til ledelse på dagtilbudsområdet 277.000 kr. 2 Reduktion i ledelse i udvalgte institutioner, og ændring i

Læs mere

Notat om høringssvar i forbindelse med lukning af Egebækskolen

Notat om høringssvar i forbindelse med lukning af Egebækskolen Notat om høringssvar i forbindelse med lukning af Egebækskolen Sagen har været i høring i perioden fra den 19. februar til den 15. april 2015. Der er modtaget høringssvar fra: Egebækskolens skolebestyrelse

Læs mere