Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko"

Transkript

1 35 Anvendelse af Value-at-Risk som mål for Nationalbankens markedsrisiko Morten Malle Høyer, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I løbet af de seneste 0 år er der sket en kolossal udvikling med hensyn til at sætte tal på den risiko, som de finansielle virksomheder er udsat for. Alle virksomheder er udsat for risiko som følge af, at verden nu en gang er usikker. For de finansielle virksomheder vedrører usikkerheden først og fremmest den fremtidige udvikling i renter, valutakurser og andre markedsforhold samt modparternes evne og vilje til at opfylde deres forpligtelser. Nogle gange er usikkerheden lille, andre gange er den stor, og de enkelte virksomheder påvirkes meget forskelligt af fx renteudviklingen eller en modparts konkurs. De finansielle virksomheder har altid søgt at vurdere de risici, de er udsat for, men det har ikke altid været i form af kvantificerede størrelser. Den voksende interesse for kvantificeringen af de finansielle virksomheders risiko skal ses på baggrund af en række episoder med store tab hos velrenommerede internationale virksomheder som følge af en "uheldig" markedsudvikling, eller som følge af, at vigtige modparter er gået konkurs. En medvirkende årsag til disse tab har ofte været ledelsens eller ejernes manglende overblik over risiciene ved de i reglen meget komplekse finansielle engagementer. Kvantificeringen af risikoen har desuden været fremmet af de finansielle virksomheders ønske om en rationel kapitalanvendelse. Den fremherskende metode til kvantificering af de finansielle virksomheders markedsrisiko er Value-at-Risk (VaR). VaR er et skøn over det maksimale finansielle tab, der med en valgt sandsynlighed kan forventes under normale markedsforhold. VaR kvantificerer således den finansielle risiko ved at angive, hvor galt det kan gå, når man ser bort fra de allerværste tilfælde. Metoden kombinerer de finansielle positioner med et skøn over, hvor meget markedsforholdene typisk svinger. I Danmarks Nationalbank anvendes VaR i forbindelse med overordnede porteføljebeslutninger og den løbende overvågning af bankens markedsrisiko.

2 36 Det er en fordel ved VaR, at en virksomheds ledelse, ejere og andre interessenter kan forholde sig til resultatet. Det skal dog understreges, at beregningen af VaR ikke fortæller den fulde sandhed. Det skyldes bl.a., at beregningen foretages på grundlag af historiske tal. Desuden siger VaR ikke noget om tabenes størrelse under ekstremt negative forhold. Erfaringer viser, at disse tab kan være langt større end det, VaR angiver. VaR-analysen bør derfor altid suppleres med andre risikomål, herunder stresstests. ELEMENTER I BEREGNINGEN AF VALUE-AT-RISK VaR er et estimat for det finansielle tab, der med stor sandsynlighed ikke vil blive overskredet i løbet af en given tidshorisont. Alternativt formuleret angiver VaR det finansielle tab, som man må regne med bliver overskredet i sjældne tilfælde. Ved beregning af VaR er der en række forhold, der skal overvejes. Det gælder især den horisont, som VaR beregnes for, og den ønskede sandsynlighed. Såvel større sandsynlighed som længere horisont vil lede til et højere estimat for VaR. Desuden vil resultatet afhænge af en række mere beregningstekniske forudsætninger, herunder estimationsmetode og -periode. Der er ikke noget "rigtigt" niveau for sandsynligheden, men som regel rapporteres VaR med en sandsynlighed på 95 pct. eller 99 pct. For en sandsynlighed for 95 pct. taler, at tab herudover må forventes fra tid til anden, hvilket gør det muligt at vurdere, om skønnet for VaR er rimeligt. For en sandsynlighed på 99 pct. taler, at tab herudover kun kan forventes i meget sjældne tilfælde. Den anvendte horisont bør afhænge af formålet med beregningen. For en institution, der kan afvikle sine positioner i løbet af en dag, og som er villig til at gøre det, kan en horisont på én dag være relevant. For andre institutioner, der ikke har mulighed for at afvikle sine positioner så hurtigt, er det relevant med en længere horisont. VaR kan også anvendes i forbindelse med mere strategiske porteføljebeslutninger. I så fald kan det ligeledes være relevant med en længere horisont, fx et år. Ofte beregnes VaR først over en kort horisont, hvorefter der skaleres til en længere horisont. For fastholdt sandsynlighed og horisont afhænger VaR af markedsvolatiliteten og af de finansielle positioner. Stor volatilitet, dvs. store udsving i markedspriserne, bidrager til et højt estimat for VaR. Det samme gør en forventning om en tæt, positiv samvariation mellem mange af de relevante markedspriser, idet det øger risikoen for, at flere fordringer taber værdi samtidigt. De finansielle positioner påvirker VaR-estimatet ved deres størrelse og deres sammensætning. En stor fordring bidrager

3 37 FORDELING AF DAGLIGE AFKAST AF MIO.KR. PLACERET I KFX-INDEKSET Figur Antal observationer Tusinde kroner Faktisk fordeling Normalfordeling Anm.: Fordeling af 24 daglige afkast i perioden fra 2. juli 200 til 28. juni Det antages, at porteføljen ved alle dages start er mio.kr. Kilde: EcoWin og egne beregninger. alt andet lige til et højt estimat for VaR, men det kan modsvares af en stor forpligtelse, hvis værdierne af de to positioner reagerer på samme måde over for markedsudviklingen. Som eksempel på estimation af VaR betragtes en portefølje med en markedsværdi på mio.kr. placeret i det danske KFX-indeks. Med en horisont valgt til én dag og en sandsynlighed valgt til 95 pct. består øvelsen i at opgøre det tab, som ejeren af denne portefølje må regne med at overskride i 5 pct. af tilfældene eller i én ud af tyve dage. Som støtte ses der på de daglige afkast af en tilsvarende portefølje i en historisk periode, her valgt til perioden fra 2. juli 200 til 28. juni Fordeling af de i alt 24 observationer er vist som blå søjler i figur. Af figuren fremgår det, at markedsværdien på enkelte dage faldt med kr. Ved beregningen af VaR skal der dog ses bort fra de værste tilfælde. Konkret skal der ved beregning af VaR med en sandsynlighed på 95 pct. ses bort fra de 0,05 x 24 = 2 dårligste observationer. Herved kan man ud fra figuren anslå porteføljens VaR til et sted mellem og kr. Generelt vil beregningen af VaR for en virksomhed tage udgangspunkt i en identifikation af, hvilke finansielle risikofaktorer, der påvirker virksomhedens finansielle positioner og dermed egenkapital. Disse risikofaktorer kan principielt omfatte alle finansielle risici, herunder kreditrisici, men som regel vil VaR kun omfatte markedsrisikoen. Risikofakto- Udviklingen går dog i retning af, at de finansielle virksomheder også kvantificerer andre finansielle risici, herunder kreditrisici og operationelle risici.

4 38 TRIN I BEREGNINGEN AF VALUE-AT-RISK Boks Identifikation af finansielle risikofaktorer Fastlæggelse af risikofaktorernes forventede fordeling Beregning af den samlede porteføljes forventede fordeling VaR rerne vil derfor typisk bestå af aktiekurser, valutakurser, renter og råvarepriser. Når risikofaktorerne er identificerede, anslås deres forventede fordeling, herunder samvariation, for den valgte horisont. På baggrund af denne fordeling og en model for risikofaktorernes indvirkning på den samlede portefølje kan der så opstilles en forventet fordeling for porteføljen, hvorefter VaR kan findes. Beregningsgangen er illustreret i boks. Bestemmelse af risikofaktorernes fordeling Bestemmelsen af risikofaktorernes forventede fordeling kan ske på flere måder. Grundlæggende skelnes mellem simulationsmetoder og analytiske metoder. I simulationsmetoderne dannes risikofaktorernes fordeling ud fra en række observationer for risikofaktorerne. Det kan enten være de faktiske historiske observationer (historisk simulation), eller det kan være kunstigt fremkaldte observationer (Monte Carlo simulation). I de analytiske metoder antages risikofaktorerne at følge en statistisk fordelingsfunktion. Oftest anvendes normalfordelingen med parametre i form af spredninger og korrelationer estimeret på historiske data. Hvis risikofaktorerne antages at være normalfordelte, bliver markedsværdien af den samlede portefølje også normalfordelt, hvis der er en lineær sammenhæng mellem risikofaktorernes værdi og markedsværdien af de positioner, som de påvirker. VaR beregnet med en sandsynlighed på 95 pct. vil da være lig,65 gange porteføljens spredning, mens VaR beregnet med en sandsynlighed på 99 pct. vil være lig 2,33 gange porteføljens spredning. Den lineære sammenhæng gælder for positioner i aktier, valuta og råvarer og (tilnærmelsesvist) statsobligationer i det omfang, positionerne ikke har tilknyttede optionselementer. Positioner i konverterbare realkreditobligationer har et indbygget optionselement i form af låntagers (boligejerens) førtidsindfrielsesret, hvilket bryder en tilnærmelsesvis lineær sammenhæng mellem renteniveau og markedsværdi ved lave renteniveauer.

5 Som eksempel på analytisk VaR betragtes igen porteføljen bestående af mio.kr. placeret i KFX-indekset. Det antages, at de daglige procentuelle udsving i KFX-indekset følger normalfordelingen med en middelværdi på nul og en spredning på,28 pct. Spredningen svarer til den spredning, der kan estimeres på historiske data i perioden fra 2. juli 200 til 28. juni Spredningen på porteføljen bliver,28/00 x = kr. Under normalfordelingsantagelsen kan VaR dermed estimeres til,65 x kr., når der anvendes en sandsynlighed på 95 pct. Det er i underkanten af det estimat, man får ved at benytte de faktiske historiske udsving i KFX-indekset. Forskellen mellem de to tal skyldes, at den faktiske fordeling af de daglige udsving i KFX-indekset har flere observationer i den venstre hale end det, normalfordelingen tilsiger, jf. figur. I det konkrete tilfælde kan den tykke hale henføres til de store aktiekursfald i kølvandet på terrorangrebet på USA den. september 200. De forskellige metoder til bestemmelse af risikofaktorernes fordeling har hver deres fordele og ulemper. En generel ulempe ved normalfordelingsantagelsen er, at fordelingen af udsvingene i aktiekurser, valutakurser, råvarepriser og renter i praksis har tykkere haler, dvs. flere ekstreme observationer, end normalfordelte størrelser. Normalfordelingsantagelsen giver derfor ofte et VaR, der er mindre end VaR beregnet under fordelingsantagelser, der bedre kan fange store udsving i risikofaktorerne. Et fællestræk ved de forskellige metoder til bestemmelsen af risikofaktorernes fordeling er, at de i en eller anden form inddrager information fra den historiske udvikling. Uanset metode vil validiteten af det beregnede VaR derfor være betinget af, at risikofaktorernes fordeling har nogle karakteristika, som forbliver nogenlunde konstante over tid. Det er i praksis sjældent tilfældet over længere horisonter. Som eksempel kan man betragte den historiske udvikling i spredningen på henholdsvis KFX-indekset og renten på den 0-årige danske statsobligation. Som det fremgår af figur 2, har der siden begyndelsen af 990'erne været betydelige udsving i disse størrelser. Det samme gælder samvariationen (korrelationen) mellem KFX-indekset og den 0- årige rente. Samtidig har der dog været en vis træghed i bevægelserne, hvilket "legitimerer" anvendelsen af VaR inden for en kort horisont på baggrund af information over en kort historisk periode. Ved estimation af VaR for en længere horisont bør der tages højde for, at risikofaktorernes fordeling ændrer sig over tid. Det kan ske på baggrund af statistiske metoder eller strukturelle metoder, der inddrager forventninger til makroøkonomiske forhold herunder finanspolitiske og pengepolitiske forhold. 39

6 40 SPREDNING PÅ OG KORRELATION MELLEM DAGLIGE UDSVING I KFX-INDEKSET OG 0-ÅRIG DANSK RENTE Figur 2 Spredning, gnst. = 2,8,6,4,2 0,8 0,6 0,4 0,2 Korrelationskoefficient 0,8 0,6 0,4 0,2 0-0,2-0,4-0,6-0,8 0 jan 9 jan 92 jan 93 jan 94 jan 95 jan 96 jan 97 jan 98 jan 99 jan 00 jan 0 jan 02 - KFX 0-årig dansk rente Korrelation (højre) Anm.: Spredning på månedlig procentvis ændring i KFX-indekset og spredning på månedlig ændring i procentpoint i renten på den 0-årige statsobligation. Spredningerne er beregnet på grundlag af de forudgående 2 måneders observationer og er af præsentationshensyn skaleret således, at de har et gennemsnit på i perioden fra januar 99 til juni Kilde: EcoWin og egne beregninger. BEREGNING AF DANMARKS NATIONALBANKS VALUE-AT-RISK Nationalbankens finansielle tilgodehavender og forpligtelser indebærer, at bankens resultat påvirkes af udviklingen på de finansielle markeder. Bankens væsentligste tilgodehavender er indenlandske og udenlandske rentebærende instrumenter og en guldbeholdning, mens de væsentligste forpligtelser er seddel- og møntomløbet, indlån, indskudsbeviser og udestående på statens konto. På den baggrund påvirkes Nationalbankens resultat af udviklingen i valutakurser, renter og guldprisen. Størrelsen af hovedposterne i Nationalbankens balance er vist i tabel. I Nationalbanken beregnes flere mål for markedsrisikoen på de finansielle positioner, bl.a. Value-at-Risk. Som udgangspunkt beregnes VaR med en sandsynlighed på 95 pct. og en horisont på et år. Brugen af en årlig horisont skal ses på baggrund af, at VaR indgår i overvejelserne omkring de overordnede rammer for Nationalbankens positioner. Udsvingene i positionernes underliggende risikofaktorer antages at følge normalfordelingen, hvis parametre estimeres på baggrund af observati- Nationalbankens VaR estimeres ved brug af programmet RiskManager.

7 4 NATIONALBANKENS BALANCE I MIA.KR. Tabel Ultimo 200 Ultimo 2000 Guldbeholdning... 5,0 4,7 Udenlandsk fondsbeholdning... 38,6 0,9 Fordringer på IMF mv.... 8,5 5, Udlån... 97,0 67,6 Indenlandsk fondsbeholdning... 4,0 39,8 Øvrige aktiver... 5,0 9,7 Aktiver i alt ,3 237,8 Seddel- og møntomløb... 47,3 44,8 Indlån og indskudsbeviser... 5,6 04,3 Statens konto... 43,5 37,7 Andre forpligtelser... 6,2 5,7 Forpligtelser i alt ,6 92,6 Egenkapital... 46,7 45,2 Anm.: For en mere detaljeret balance henvises til Danmarks Nationalbank, Beretning og regnskab 200. oner over de forudgående 60 dage, svarende til godt 5 måneder. Valget af længde for den historiske periode skal ses i lyset af, at de historiske observationer indgår med aftagende vægte. Således vejer den seneste observation 00 pct., mens observationer, der ligger måned tilbage, kun vejer 50 pct. Observationer, der ligger over 2½ måned tilbage vejer under 0 pct. Med den valgte profil for vægtene vil en forlængelse af den historiske periode kun påvirke estimatet for VaR marginalt. Profilen for vægtene er vist i figur 3. Beregningen af VaR efter ovenstående metode giver et VaR på 3,3 mia.kr. ultimo juni 2002, jf. tabel 2. Med en sandsynlighed på 95 pct. vil Nationalbankens finansielle tab således ikke overskride 3,3 mia.kr. i løbet af ét år. Tabet svarer til 7 pct. af egenkapitalen ultimo 200. Nationalbanken er først og fremmest eksponeret over for renteudviklingen. Det ses ved, at renteudviklingen isoleret set giver et VaR på 2,9 mia.kr. Fluktuationerne i valutakurserne giver isoleret set et VaR på godt 0,8 mia.kr. Det er et beskedent beløb i forhold til valutareservens størrelse. Den lille valutakursrisiko skyldes kronens stabilitet over for euro, og at hovedparten af valutakurseksponeringen er i euro. Betydningen af kronens stabilitet over for euro kan også illustreres ved at beregne VaR ekskl. risikoen for udsving i kronens værdi over for euro. Resultatet er et ret beskedent fald i VaR, jf. tabel 2. Nationalbankens guldbeholdning giver isoleret set et VaR på mia.kr. Det er et ret stort beløb i forhold til guldbeholdningens størrelse. Årsagen er den store volatilitet i guldprisen målt i dollar. Det skal dog erindres, at guldbeholdningen samtidigt reducerer bankens risiko gennem en spredning af positionerne.

8 42 VÆGT TIL HISTORISKE OBSERVATIONER I BEREGNING AF VaR Figur 3 0,8 0,6 0,4 0,2 0 t-20 t-40 t-60 t-80 t-00 t-20 t-40 Vægt Anm.: Vægt til historiske observationer ved beregning af VaR på dag t. Summen af bidragene fra de enkelte risikofaktorer overstiger det samlede VaR med,4 mia.kr. Med andre ord reduceres VaR med,4 mia.kr., når der tages højde for alle risikofaktorerne på én gang. Reduktionen, også kaldet diversifikationsgevinsten, kan henføres til, at der sjældent kommer tab på alle positionerne samtidigt. Estimatet for VaR afhænger som tidligere nævnt af de finansielle positioner og af den forventede udvikling i risikofaktorerne. Betydningen af disse forhold er afspejlet i figur 4, som viser forløbet i to forskellige estimater for Nationalbankens VaR i de 2 måneder fra juli 200 til juni Den stigende tendens i estimaterne i efteråret 200 skyldes først og fremmes en øget volatilitet på rentemarkederne. Fælles for de nævnte estimater for Nationalbankens VaR er antagelsen om, at de underliggende risikofaktorer er normalfordelte. Betydningen NATIONALBANKENS VALUE-AT-RISK I MIA.KR. ULTIMO JUNI Tabel 2 Enhed VaR VaR ekskl. DKK/EUR-risiko Renterisiko... 2,9 2,9 Valutakursrisiko... 0,8 0,5 Risiko over for guldpris...,0,0 Diversifikationsgevinst... -,4 -,4 Total... 3,3 3,0 Anm.: Analytisk VaR med en horisont på ét år og en sandsynlighed på 95 pct. Risikofaktorernes fordeling er estimeret på baggrund af 60 forudgående dagsobservationer, der indgår med aftagende vægt. Kilde: Risk Metrics Group og egne beregninger.

9 43 NATIONALBANKENS VALUE-AT-RISK Figur 4 6 5,5 5 4,5 4 3,5 3 jul aug sep okt nov dec jan feb mar apr maj jun VaR VaR ekskl. DKK/EUR-risiko Anm.: Se tabel 2. Kilde: RiskMetrics Group og egne beregninger. af denne antagelse kan illustreres ved at beregne VaR under en alternativ fordeling af risikofaktorerne. Lader man risikofaktorerne følge den faktiske historiske fordeling i perioden fra 2. juli 200 til 28. juni 2002 (historisk simulation), kan VaR ultimo juni 2002 estimeres til 3,9 mia.kr. ved en sandsynlighed på 95 pct. og 7,2 mia.kr. ved en sandsynlighed på 99 pct. I disse beregninger indgår de historiske observationer med samme vægt. Til sammenligning giver normalfordelingsantagelsen estimater på henholdsvis 4,0 mia.kr. og 5,7 mia.kr., når der anvendes samme vægt til de historiske observationer. Forskellen mellem resultaterne fra de to metoder er mest udtalt ved den høje sandsynlighed, hvor enkelte ekstreme observationer får stor betydning for VaR, når risikofaktorernes faktiske historiske fordeling anvendes. Fordelingen af Nationalbankens daglige afkast under de to forskellige forudsætninger om risikofaktorernes fordeling er vist i figur 5. I figuren er de daglige afkast opregnet til årsniveau. Som det fremgår af ovenstående beregninger, afhænger estimatet for Nationalbankens Value-at-Risk af en lang række forhold. Det gælder bl.a. valget af sandsynlighed og metode til fastlæggelse af risikofaktorernes forventede fordeling. Nationalbankens (og andre finansielle virksomheders) rapporterede VaR bør derfor kun opfattes som et skøn over det maksimale tab under normale markedsforhold. Samtidig vurderes det dog, at usikkerheden ikke er større, end at VaR kan an-

10 44 FORDELING AF NATIONALBANKENS AFKAST FRA JULI 200 TIL JUNI 2002 Figur 5 Antal observationer Mia.kr. Faktisk fordeling Normalfordeling Anm.: Fordeling af 26 daglige afkast i perioden 2. juli 200 til 28. juni 2002 beregnet med Nationalbankens positioner 28. juni Afkastene er opregnet til årsniveau. Kilde: RiskMetrics Group og egne beregninger. vendes som værdifuld støtte i forbindelse med fastlæggelsen af rammerne for bankens positioner og bidrage til den løbende overvågning af bankens markedsrisiko. I Nationalbanken suppleres VaR-beregningerne med stresstests med henblik på at få et indtryk af, hvor meget banken risikerer at tabe i de værste tilfælde. Se fx Danmarks Nationalbank, Beretning og regnskab 200.

Valutareserven og styring af risiko under krisen

Valutareserven og styring af risiko under krisen Valutareserven og styring af risiko under krisen Præsentation til Den Danske Finansanalytikerforening 25. april 2012 Søren Schrøder, Kapitalmarkedsafdelingen Agenda Udviklingen i valutareserven Resultatet

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K

Danmarks Nationalbank. Tabeltillæg D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K Danmarks Nationalbank Tabeltillæg 2007 D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 7 2 NATIONALBANKENS STATUS OG MÅNEDSBALANCER Tabel Aktiver Mio.kr. Guld på udlandet Fordringer Fordringer på Det Europæiske

Læs mere

Følsomhedsanalyse af udlandsgælden

Følsomhedsanalyse af udlandsgælden 61 Følsomhedsanalyse af udlandsgælden Thomas Bie, Statistisk Afdeling og Frank Øland Hansen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Udlandsgælden er forskellen mellem danskernes aktiver og passiver over for udlandet

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Styring af renterisiko på valutareserven

Styring af renterisiko på valutareserven 19 Styring af renterisiko på valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Ultimo 2000 var valutareserven på 122 mia.kr., og den udgør således en væsentlig del af Nationalbankens

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge 13. oktober 17. oktober 1 Danmark Stort set uændret byggebeskæftigelse i 3. kvartal 1 Producent- og importpriserne steg i september Internationalt USA: Fald i detailhandlen og stigning

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge marts 2010 HP Hedge gav et afkast på 2,90% i marts måned. Det betyder, at det samlede afkast for første kvartal 2010 blev 7,79%. Afdelingen har nu eksisteret i lige over 3 år, og det er tid at

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge maj 2010 I maj måned, den mest volatile å-t-d, gav HP Hedge et afkast på 1,40%. Samlet set betyder det indtil videre et afkast på 10,71% i år. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det

Læs mere

Historiske benzin- og dieselpriser 2011

Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Priser i DKK Pr. liter inkl. moms Pr. 1000 liter ekskl. moms pris på servicestation

Læs mere

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted Halvårsregnskab Sparekassen Thy Store Torv 1 7700 Thisted www.sparthy.dk 2011 2 Indhold: Ledelsesberetning...side 3-6 5 års hoved- og nøgletal... side 7 Ledelsesberetning HOVEDAKTIVITET Sparekassen Thy

Læs mere

Nationalbankens risikostyring

Nationalbankens risikostyring 103 Nationalbankens risikostyring Ib Hansen og Christian Ølgaard, Kapitalmarkedsafdelingen INTRODUKTION Nationalbanken er på linje med andre finansielle institutioner udsat for en række finansielle risici.

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 Hovedbudskaber Valutamarkedet viser tegn på normalisering valutareserven er reduceret. Udstedelse af statsobligationer genoptages, og rammen for bankernes

Læs mere

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer 59 Konverteringer af 3-årige realkreditobligationer gennem de sidste 1 år Ulrik Knudsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det generelle rentefald siden begyndelsen af 199'erne har sammen med

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

Sæsonkorrigeret finansiel statistik

Sæsonkorrigeret finansiel statistik 9 Sæsonkorrigeret finansiel statistik Mette Kramer Pedersen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Fra efteråret 2006 begynder Nationalbanken at offentliggøre finansiel statistik, hvor der er korrigeret for sæsonudsving.

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 44

KonjunkturNYT - uge 44 KonjunkturNYT - uge. oktober. oktober Danmark Stort set uændret bruttoledighed i september Stigning i konjunkturbarometeret for serviceerhverv i oktober, men fald i de øvrige erhverv Udlånet til erhverv

Læs mere

Dokumentation for solvensbehov i h.t. bekendtgørelse om kapitaldækning.

Dokumentation for solvensbehov i h.t. bekendtgørelse om kapitaldækning. Dokumentation for solvensbehov i h.t. bekendtgørelse om kapitaldækning. Beslutning om størrelsen af Andelskassen Oikos nødvendige kapital og solvensbehov er truffet med baggrund i nedenstående beregning

Læs mere

Bilag 1 Omsætningen på finansielle kontrakter i Danmark 04-10

Bilag 1 Omsætningen på finansielle kontrakter i Danmark 04-10 Bilag 1 Omsætningen på finansielle kontrakter i Danmark 04-10 Handler foretaget på fondsbørsen Kilde: NASDAQ OMX 96 Bilag 2 Omsætning på finansielle kontrakter i Sverige 07-10 Handler foretaget på fonds-

Læs mere

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering?

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering? OM RISIKO Kender du muligheder og risici ved investering? Hvad sker der, når du investerer? Formålet med investeringer er at opnå et positivt afkast. Hvis du har forventning om et højt afkast, skal du

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

HEDGEFORENINGEN HP HEDGE DANSKE OBLIGATIONER ULTIMO JULI 2015

HEDGEFORENINGEN HP HEDGE DANSKE OBLIGATIONER ULTIMO JULI 2015 ULTIMO JULI 2015 Foreningens formål Foreningens formål er fra offentligheden at modtage midler, som under iagttagelse af et princip om absolut afkast anbringes i danske stats og realkreditobligationer,

Læs mere

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering.

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering. Solvensbehovsrapport Beskrivelse af sparekassens interne proces til opgørelse af den tilstrækkelige basiskapital Sønderhå-Hørsted Sparekasses bestyrelse har halvårlige drøftelser omkring fastsættelsen

Læs mere

Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder. Monte Carlo

Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder. Monte Carlo Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder Rasmus Waagepetersen Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Sandsynlighedsregning og lagerstyring Normalfordelingen og Monte

Læs mere

Tillæg til risikorapport

Tillæg til risikorapport Tillæg til risikorapport Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov 30. september 2018 Indledning Dette tillæg til risikorapporten er udarbejdet i henhold til bestemmelserne i bekendtgørelse

Læs mere

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort.

Først vil udviklingen i størrelsen af valutareserven og valutareservens bestanddele blive beskrevet kort. 28 Valutareserven Peter Kjær Jensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Valutareserven består først og fremmest af Nationalbankens beholdning af udenlandske obligationer og bankindskud. Den giver Nationalbanken

Læs mere

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN

Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Den Jyske Sparekasse TILLÆG TIL KONCERNRISIKORAPPORT I HENHOLD TIL KAPITALDÆKNINGSBEKENDT- GØRELSEN Offentliggørelse af solvensbehov pr. 31.03.2012 0 Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. SOLVENSBEHOV... 1 2.1

Læs mere

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30.

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30. Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt kapitalbehov og tilstrækkelig kapitalgrundlag (pr. 30. juni 2014) Lovgrundlag. Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen skal sparekassen

Læs mere

Internationale stresstest

Internationale stresstest 147 Internationale stresstest INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den 23. juli 2010 offentliggjorde Det Europæiske Banktilsynsudvalg, CEBS, resultaterne af en stresstest af den europæiske banksektor. Testen omfattede

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Afkast rapportering - oktober 2008

Afkast rapportering - oktober 2008 HP Hedge Ultimo oktober 2008 I oktober gav afdelingen et afkast på -13,50%. Det betyder, at afkast Å-t-d er -30,37% mens afkastet siden afdelingens start, medio marts 2007, har været -27,39%. Index 100

Læs mere

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering.

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering. Solvensbehovsrapport Beskrivelse af sparekassens interne proces til opgørelse af den tilstrækkelige basiskapital Borbjerg Sparekasses bestyrelse har halvårlige drøftelser omkring fastsættelsen af solvensbehovet.

Læs mere

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31.

Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31. Risikooplysninger for Sparekassen Sjælland Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og tilstrækkelig basiskapital (pr. 31. december 2013) Lovgrundlag. Ifølge kapitaldækningsbekendtgørelsen skal

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 10

KonjunkturNYT - uge 10 KonjunkturNYT - uge 1 3. marts 7. marts 214 Danmark Lille stigning i industriproduktionen i januar, større stigning i omsætningen Stigende priser på enfamiliehuse i 213 Stort fald i antallet af konkurser

Læs mere

Renteprognose: Vi forventer at:

Renteprognose: Vi forventer at: Renteprognose: Vi forventer at: den danske og tyske 10-årige rente vil falde lidt tilbage ovenpå den seneste markante rentestigning, men at vi om et år fra nu har højere renter end i dag. første rentestigning

Læs mere

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Kvartalsoversigt - 3. kvartal 29 51 Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Carsten Andersen, Handelsafdelingen og Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I

Læs mere

Nationalbankens indenlandske fondsbeholdning

Nationalbankens indenlandske fondsbeholdning 43 Nationalbankens indenlandske fondsbeholdning Peter Jayaswal, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbankens indenlandske fondsbeholdning består af danske obligationer. Det giver

Læs mere

STOR USIKKERHED OMKRING DEN INTERNATIONALE ØKONOMI

STOR USIKKERHED OMKRING DEN INTERNATIONALE ØKONOMI 8. oktober 2001 Af Thomas V. Pedersen Resumé: STOR USIKKERHED OMKRING DEN INTERNATIONALE ØKONOMI Terrorangrebene i New York og Washington den 11. september har (også) sendt chokbølger igennem den internationale

Læs mere

Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder

Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder Rasmus Waagepetersen Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet February 19, 2016 1/26 Kursusindhold: Sandsynlighedsregning og lagerstyring

Læs mere

Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016

Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016 Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016 Indhold Lejre Kommunes finansielle situation i hovedtal 3 Låntagning 2016 4 Fordeling af aktiver og afkast 5 Markedsudvikling 6 Ændringer

Læs mere

Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder. Monte Carlo

Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder. Monte Carlo Kursusindhold: Produkt og marked - matematiske og statistiske metoder Rasmus Waagepetersen Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Sandsynlighedsregning og lagerstyring Normalfordelingen og Monte

Læs mere

Opgave nr. 76. Risikostyring

Opgave nr. 76. Risikostyring H.D.-studiet i Finansiering Hovedopgave - forår 2010 ---------------- Opgaveløser: Christina Dyrbye Palle Vejleder: Niels Henrik Lehde Pedersen Opgave nr. 76 Risikostyring Bloombergs VaR-applikation Handelshøjskolen

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Tillæg til risikorapport

Tillæg til risikorapport Tillæg til risikorapport Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og individuelt solvensbehov 31. marts 2019 Indledning Dette tillæg til risikorapporten er udarbejdet i henhold til bestemmelserne i bekendtgørelse

Læs mere

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr Indledning og baggrund

Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr Indledning og baggrund Opgørelse af solvensbehov for Sparekassen Bredebro pr. 31.12 2009 Indledning og baggrund Som led i implementering af Bankpakke I blev det politisk aftalt, at der i lovgivningen skulle indsættes et krav

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2. halvår 2012 2012 Offentliggjort 21. juni 2012 2 Hovedpunkter, 2. halvår 2012 Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj i 1. halvår 2012. Det

Læs mere

Nøgletal. Beskæftigelses- og socialområdet Roskilde Kommune. August 2014

Nøgletal. Beskæftigelses- og socialområdet Roskilde Kommune. August 2014 Nøgletal Beskæftigelses- og socialområdet Roskilde Kommune August 214 Kilde: Alle data på beskæftigelsesområdet er hentet på Styrelsen for arbejdsmarked og rekrutterings Jobindsats.dk. Data for det specialicerede

Læs mere

NOTAT OM GEARING OG RISIKO I FORMUEPLEJE PENTA A/S

NOTAT OM GEARING OG RISIKO I FORMUEPLEJE PENTA A/S NOTAT OM GEARING OG RISIKO I FORMUEPLEJE PENTA A/S Dette notat er skrevet på opfordring af Formuepleje A/S. Baggrunden er at Formupleje A/S er uenige i konklusionerne i to artikler i Børsen den 1. april

Læs mere

Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Region Hovedstaden har en passende fordeling mellem

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Med de nuværende renteforventninger har Faaborg-Midtfyn

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2. halvår 2014 Offentliggjort 24. juni 2014 HOVEDPUNKTER 2. HALVÅR 2014 Strategien for statsgældspolitikken i 2. halvår 2014 kan opsummeres i følgende

Læs mere

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted

Halvårsregnskab. Sparekassen Thy Store Torv Thisted Halvårsregnskab Sparekassen Thy Store Torv 1 7700 Thisted www.sparthy.dk 2010 2 Indhold: Ledelsesberetning...side 3-6 5 års hoved- og nøgletal... side 7 Ledelsesberetning Hovedaktivitet Sparekassen Thy

Læs mere

Finansiel stabilitet. Jens Lundager, Danmarks Nationalbank Investorseminar i Nykredit 17. juni 2008

Finansiel stabilitet. Jens Lundager, Danmarks Nationalbank Investorseminar i Nykredit 17. juni 2008 Finansiel stabilitet Jens Lundager, Danmarks Nationalbank Investorseminar i Nykredit 17. juni 2008 Introduktion Finansiel stabilitet: det finansielle system er tilstrækkeligt robust, så eventuelle problemer

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling i porteføljen

Læs mere

Solvensbehov og Solvensoverdækning

Solvensbehov og Solvensoverdækning Solvensbehov og Solvensoverdækning Sparekassen Koncern Sparekassens solvens på. 20,86% 19,77% opfylder solvensbehovet på 8,60% 8,41% med. 242,56% 235,08% Basel II Søjle III (Virksomhedens oplysningsforpligtelse)

Læs mere

Risikostyring i Danske Bank

Risikostyring i Danske Bank Risikostyring i Danske Bank Præsentation til LD Invest - Markets Christopher Skak Nielsen Chef for Risiko Kapital 23. Marts, 2008 Risiko- og kapitalstyring i Danske Bank - med afsæt i risikorapporten 2008

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Finansiel styring i D A N M A R K S N A T I O N A L

Danmarks Nationalbank. Finansiel styring i D A N M A R K S N A T I O N A L Danmarks Nationalbank Finansiel styring i Danmarks Nationalbank D A N M A R K S N A T I O N A L B A N K 2 0 0 4 Det er tilladt at kopiere fra publikationen, forudsat at Danmarks Nationalbank udtrykkeligt

Læs mere

Finansrapport. pr. 1. april 2015

Finansrapport. pr. 1. april 2015 Finansrapport pr. 1. april 215 1 Indledning Finansrapporten giver en status på renteudviklingen samt bevægelserne indenfor aktivsiden med fokus på kassebeholdningen samt afkastet på de likvide midler.

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 14 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling i porteføljen og en

Læs mere

Renteprognose juli 2015

Renteprognose juli 2015 Renteprognose juli 15 Konklusion: Den danske og tyske 1-årige rente ligger om et år - bp højere end i dag. Dette er en investeringsanalyse På måneders sigt er vores hovedscenarie uændrede renter, hvilket

Læs mere

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille

ANALYSENOTAT Eksporten til USA runder de 100 mia. kroner men dollaren kan hurtigt drille 2005K4 2006K2 2006K4 2007K2 2007K4 2008K2 2008K4 2009K2 2009K4 2010K2 2010K4 2011K2 2011K4 2012K2 2012K4 2013K2 2013K4 2014K2 2014K4 2015K2 2015K4 Løbende priser, mia kroner ANALYSENOTAT Eksporten til

Læs mere

Agenda. Finansielle hovedtal Udvikling på forretningsområder Forventninger

Agenda. Finansielle hovedtal Udvikling på forretningsområder Forventninger Årsregnskab 2001 Agenda Finansielle hovedtal Udvikling på forretningsområder Forventninger 2 Resumé af regnskabsåret 2001 Resultat efter skat: 6.984 mio. kr. Resultat pr. aktie er steget 14% Egenkapitalforrentning:

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2015 Offentliggjort 16. december 2014 HOVEDPUNKTER FOR STRATEGIEN 2015 INDENLANDSK LÅNTAGNING I 2015 er sigtepunktet for udstedelser af indenlandske

Læs mere

Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009

Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009 Skadesforsikringsselskabers regnskaber 1. halvår 2009 Konklusioner De danske skadeforsikringsselskaber fastholder fremgangen fra 2008. Det samlede resultat før skat i 1. halvår 2009 blev på 4,4 mia. kr..

Læs mere

1. Årsregnskaber. Tabel 1: Uddrag af resultatopgørelser og balancer, 2000-2005 (mio. kr.)

1. Årsregnskaber. Tabel 1: Uddrag af resultatopgørelser og balancer, 2000-2005 (mio. kr.) Markedsudvikling 2005 for firmapensionskasser Konklusioner Firmapensionskasserne præsterede samlet betragtet et resultat efter skat på 287 mio. kr. i 2005 svarende til 5 pct. af egenkapitalens størrelse.

Læs mere

Dokumentation for solvensbehov i h.t. bekendtgørelse om kapitaldækning.

Dokumentation for solvensbehov i h.t. bekendtgørelse om kapitaldækning. Dokumentation for solvensbehov i h.t. bekendtgørelse om kapitaldækning. Beslutning om størrelsen af Andelskassen Oikos nødvendige kapital og solvensbehov er truffet med baggrund i nedenstående beregning

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune 6. juni 2013 Bornholms Regionskommune Finansiel strategi - Rapportering pr. 6. juni 2013 Ordforklaring VaR = Value at Risk risiko hvor stor er vores risiko i kroner? Her: Med 95% sandsynlighed det værst

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune 25. november 2011 Bornholms Regionskommune Finansiel strategi - Rapportering pr. 25. november 2011 Ordforklaring VaR = Value at Risk risiko hvor stor er vores risiko i kroner? Her: Med 95% sandsynlighed

Læs mere

Indførelsen af den nye seddelserie

Indførelsen af den nye seddelserie 17 Indførelsen af den nye seddelserie af Ulrik H. Bie, Sekretariatet UDVIKLINGEN I DET SAMLEDE SEDDELOMLØB Seddelomløbet udgjorde ved udgangen af januar 2000 37,4 mia.kr. Heraf udgjorde 1000-kronesedlen

Læs mere

Glostrup Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Glostrup Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Glostrup Kommune Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Glostrup Kommune har en passende andel af fast finansiering,

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel

Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Hvor godt rammer prognosen i Økonomisk Redegørelse? Nyt kapitel Værdien af en prognose er knyttet til dens præcision og der har prognosen i Økonomisk Redegørelse (ØR) ikke noget at skamme sig over i sammenligning

Læs mere

AKTUEL STATISTIK Tema: Det private forbrug

AKTUEL STATISTIK Tema: Det private forbrug AKTUEL STATISTIK Tema: Det private forbrug Nr.: / Den. oktober 'HWSULYDWHIRUEUXJ±YLJWLJVWHY NVWIDNWRULGDQVN NRQRPL Udsigterne i dansk økonomi er trods halvandet år med relativ lav vækst ikke værst. En

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune 4. september 2012 Bornholms Regionskommune Finansiel strategi - Rapportering pr. 31. august 2012 Ordforklaring VaR = Value at Risk risiko hvor stor er vores risiko i kroner? Her: Med 95% sandsynlighed

Læs mere

Faktaark Alm. Brand Bank

Faktaark Alm. Brand Bank Faktaark Hvad er IndexPlus? IndexPlus er et fuldmagtsprodukt som (Banken) forvalter på dine vegne. Målet med IndexPlus er at give dig et øget afkast på din investeringsportefølje via en løbende justering

Læs mere

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt

Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt Risikooplysninger for Skjern Bank A/S Redegørelse vedrørende individuelt solvensbehov og individuelt solvenskrav (pr. 19. august 2010) Indholdsfortegnelse Side 1. Beskrivelse af solvensbehovsmodel m.m.,

Læs mere

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering.

Det er besluttet, at sparekassens bestyrelse foretager den uafhængige vurdering. Solvensbehovsrapport Beskrivelse af sparekassens interne proces til opgørelse af den tilstrækkelige basiskapital Sparekassen Den lille Bikubes bestyrelse har halvårlige drøftelser omkring fastsættelsen

Læs mere

Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Der er ikke sket ændringer i Aabenraa Kommunes portefølje

Læs mere

Dragør Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Dragør Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Dragør Kommune Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Dragør Kommune har en passende fordeling mellem fast

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune 2. marts 2010 Bornholms Regionskommune Finansiel strategi - rapportering Ordforklaring VaR = Value at Risk risiko hvor stor er vores risiko i kroner? Her: Med 95% sandsynlighed det værst tænkelige udfald

Læs mere

Renteprognose august 2015

Renteprognose august 2015 .8.15 Renteprognose august 15 Konklusion: Vi forventer, at den danske og tyske 1-årige rente om et år ligger - bp højere end i dag. Dette er en investeringsanalyse Første rentestigning fra Nationalbanken

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 15. DECEMBER 216 STRATEGIMEDDELELSE Strategi for statens låntagning og risikostyring i 217 Uændrede sigtepunkter for salg Fokus på 2- og 1-årige obligationer Staten vil fortsat

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48 HP Hedge august 2009 I august sluttede indre værdi 104,48, hvilket er all time high, og det betyder at afkastet i august var 3,82%. Siden årets start har afdelingen genereret et afkast på 38,26%, hvilket

Læs mere

Nationalbankens indtjening og risiko under krisen

Nationalbankens indtjening og risiko under krisen 69 Nationalbankens indtjening og risiko under krisen Søren Schrøder og Susanne Hougaard Thamsborg, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Centralbanker verden over har spillet en vigtig rolle under den finansielle

Læs mere

Frøs Herreds Sparekasse

Frøs Herreds Sparekasse Frøs Herreds Sparekasse Risikorapport 30. juni 2012 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Side Basiskapital 4 Solvenskrav og den tilstrækkelige kapital 5 Solvensbehov og solvenskrav 9 2 Indledning Oplysningerne

Læs mere

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER-

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- 24. oktober 2008 af Signe Hansen direkte tlf. 33 55 77 14 UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- Resumé: HED FOR DANSK ØKONOMI Forventningerne til såvel amerikansk som europæisk økonomi peger

Læs mere

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Indledning Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i 43, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Kvartalsrapport juli 2009 Faxe Kommune

Kvartalsrapport juli 2009 Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 29 Faxe Kommune Anbefalinger: Faxe Kommune har en lav gennemsnitlig rente og en passende varighed på porteføljen. Med de nuværende renteforventninger vurderes porteføljesammensætningen

Læs mere

Tilstanden på de finansielle markeder har større betydning for væksten i Danmark end i euroområdet

Tilstanden på de finansielle markeder har større betydning for væksten i Danmark end i euroområdet N O T A T Tilstanden på de finansielle markeder har større betydning for væksten i Danmark end i euroområdet 26. februar 2010 Konklusioner Finansrådets analyse viser, at forholdene på de finansielle markeder

Læs mere

Langå Sparekasse. Solvensbehov (Basel II Søjle III)

Langå Sparekasse. Solvensbehov (Basel II Søjle III) Langå Sparekasse Solvensbehov 1.1. 2012 (Basel II Søjle III) 1 Oplysninger om solvensbehov Kapitalbekendtgørelsens 64 stiller krav om at pengeinstitutterne skal offentliggøre oplysninger om solvensbehovet

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 51

KonjunkturNYT - uge 51 KonjunkturNYT - uge 1 1. december 18. december 1 Danmark Firmaernes salg faldt lidt i oktober Flere i beskæftigelse i. kvartal 1 BNP-vækst i hele landet i 1 Fald i både producent- og importpriser i november

Læs mere

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet DI Ultimo august MOGR Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet Rentemarginalen, der måler forskellen mellem udlåns- og indlånsrenten, er inden for det seneste år øget mere i Danmark end

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET 4. april 2008 Af Af Jakob Jakob Mølgård Mølgård og Martin og Martin Madsen Madsen (33 (33 55 77 55 18) 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET Vi forventer en gradvis tilpasning

Læs mere

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro?

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? MAKROøkonomi Kapitel 5 Valuta Vejledende besvarelse Opgave 1 1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? 1 GBP = 0,6300 1,9798 =

Læs mere

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 30.09.2014

Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 30.09.2014 Tilstrækkeligt kapitalgrundlag og solvensbehov 30.09.2014 Indholdsfortegnelse Side Indledning 3 1. Beskrivelser af solvensbehovsmodel 3 2. Opdeling af solvensbehovet på risikokategorier 5 3. Kommentarer

Læs mere