Det 10-årige rentespænd mellem Danmark og Tyskland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det 10-årige rentespænd mellem Danmark og Tyskland"

Transkript

1 25 Det 0-årige rentespænd mellem Danmark og Tyskland Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling, Jacob Lindewald, Kapitalmarkedsafdelingen og Michal Chr. Nielsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Ved opgørelse af rentespænd mellem lande anvendes normalt statsobligationer med samme løbetid. Statsobligationer er toneangivende på obligationsmarkederne (er såkaldte "benchmarkobligationer"), da de normalt er meget likvide og kun forbundet med minimal kreditrisiko. Traditionelt opgøres fx det 0-årige rentespænd mellem Danmark og Tyskland som forskellen mellem de effektive renter på statsobligationer i det 0-årige løbetidssegment i de to lande. Restløbetiden på obligationer i det 0-årige segment i Danmark og Tyskland er dog ikke altid præcis 0 år, og der sker automatisk en forkortelse af restløbetiden, som tiden går. Når en "gammel" 0-årig statsobligation afløses af en "ny" obligation som 0-årig benchmark i Danmark eller Tyskland, kan der derfor forekomme spring i renteniveauet og dermed i det traditionelt opgjorte rentespænd, som afspejler forskellen i restløbetid mellem den gamle og den nye benchmarkobligation og ikke markedsudviklingen i renterne. Sådanne rent teknisk betingede spring i rentespændet risikerer at give anledning til misforståelser. Der kan derfor være behov for at supplere det traditionelle rentespænd med beregninger af alternative 0-årige rentespænd, som ikke er påvirket af benchmarkskift. Sådanne alternative spænd kan i visse sammenhænge give et mere retvisende billede af renteudviklingen over tid, fx i forbindelse med generelle makroøkonomiske analyser. I denne artikel analyseres fordele og ulemper ved alternative metoder til opgørelse af rentespændet mellem Danmark og Tyskland. Der er ikke noget entydigt svar på, hvad der er det "rigtige" rentespænd, men der

2 26 findes frem til to alternative statslige 0-årige rentespænd, som ikke har spring ved skift af benchmark, og som derfor kan være nyttige supplementer til det traditionelle rentespænd. I begyndelsen af februar 2005 var det traditionelle 0-årige statslige rentespænd på 0 basispoint, mens de to alternative rentespænd var på 3-4 basispoint. Afslutningsvis ses på visse rentespænd opgjort ud fra finansielle swapprodukter. De 0-årige swaprenter i Danmark og euroområdet har altid en løbetid på 0 år, men swaprenterne afspejler kreditrisikoen på private banker, så spændet mellem swaprenter kan ikke umiddelbart anvendes som substitut for statslige rentespænd. Rentespænd udledt ud fra såkaldte 0-årige asset swap pakker anvendes i visse sammenhænge som et alternativ til traditionelle 0-årige statslige rentespænd inden for euroområdet, men metoden kan ikke umiddelbart overføres til spænd mellem kronedenominerede danske statspapirer og eurodenominerede tyske statspapirer. BAGGRUND Traditionelt opgøres det 0-årige rentespænd mellem Danmark og Tyskland som forskellen mellem de effektive renter på 0-årige statsobligationer i de to lande. Der er dermed tale om spænd mellem renter, som er direkte observerbare i markedet og afspejler de faktiske vilkår for låntagning for henholdsvis den danske og tyske stat i det 0-årige løbetidssegment. Det er derfor også det rentespænd, der er i fokus blandt deltagerne på de finansielle markeder og fx indgår blandt EUs konvergenskriterier 2. Skift af 0-årig benchmarkobligation i såvel Tyskland som Danmark kan give anledning til større eller mindre skift i det traditionelle rentespænd, som ikke afspejler markedsudviklingen i renterne. Effekten på rentespændet ved skift af den tyske 0-årige benchmarkobligation er normalt begrænset til omkring 5 basispoint, da forskellen i restløbetiden mellem nye og gamle tyske benchmarkserier normalt er 6 måneder. Skift af 0-årig benchmarkobligation i Danmark kan derimod give et betydeligt større spring i rentespændet, da der normalt er omkring 2 års løbetidsforskel mellem den gamle og nye 0-årige danske benchmarkobliga- 2 basispoint er 0,0 procentpoint. For at indtræde i eurosamarbejdet skal et land opfylde nogle såkaldte konvergenskriterier. Et af kriterierne vedrører den lange rente, som ikke må overstige den lange rente i de tre EU-lande med den laveste inflation med mere end 2 procentpoint. I henhold til artikel 4 i Protokol (nr. 2) om konvergenskriterierne som nævnt i artikel 2 i Traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab hedder det bl.a., at "Rentesatserne måles på grundlag af langfristede statsobligationer eller tilsvarende værdipapirer, idet der tages hensyn til forskelle i nationale definitioner". I praksis foretages konvergensvurderingerne på baggrund af statsobligationsrenter med en løbetid, der er så tæt på 0 år som muligt, jf. Amerini (2004). Der foretages ikke korrektion for evt. løbetidsforskelle på obligationer fra forskellige lande.

3 27 TRADITIONELT 0-ÅRIGT STATSLIGT RENTESPÆND MELLEM DANMARK OG TYSKLAND Figur Basispoint :skift af dansk benchmarkobligation :skift af tysk benchmarkobligation Kilde: Bloomberg og Danmarks Nationalbank. tion. Det seneste skift af 0-årig benchmarkobligation i Danmark den. juli 2004 betød således et spring i rentespændet på omkring 20 basispoint. Springet ved tidligere skift af dansk benchmark har dog været noget mindre, jf. figur. Denne form for teknisk betinget spring i det traditionelle 0-årige rentespænd afspejler ikke markedsudviklingen i renterne. I Nationalbankens publikationer korrigeres der derfor i visse sammenhænge for effekten af benchmarkskift. I det følgende vurderes fordele og ulemper ved to alternative metoder til at opgøre det 0-årige statslige rentespænd mellem Danmark og Tyskland: Rentespændet mellem de 0-årige statslige benchmarkobligationer i Danmark og Tyskland opgjort i forhold til den tyske statslige nulkuponrentekurve. Spænd mellem 0-årige statslige par-renter i Danmark og Tyskland. Derefter ses på to andre udtryk for rentespændet mellem lande beregnet ud fra forskellige finansielle swapprodukter. 2 2 En oversigt over de danske og tyske 0-årige statslige benchmarkobligationer siden 995 er vist i appendiks A. De forskellige metoder er uddybet i appendiks B, hvor der også er givet konkrete eksempler på beregningsmetoderne.

4 28 METODEILLUSTRATION Figur 2 Nulkuponrente, pct. A B C Løbetid, år Tysk nulkuponrentekurve Parallelforskudt tysk nulkuponrentekurve til prissætning af tysk benchmarkobligation Parallelforskudt tysk nulkuponrentekurve til prissætning af dansk benchmarkobligation Anm.: Der er tale om rent hypotetiske rentedata. SPÆND MELLEM DE 0-ÅRIGE STATSLIGE BENCHMARKOBLIGATIONER I DANMARK OG TYSKLAND OPGJORT I FORHOLD TIL DEN TYSKE STATSLIGE NULKUPONRENTEKURVE Et alternativ til det traditionelle 0-årige rentespænd kan findes ved at prisfastsætte både den tyske og den danske 0-årige statslige benchmarkobligation i forhold til den tyske statslige nulkuponrentekurve. Tankegangen kan lettest illustreres med figur 2. Først findes ud af hvor mange basispoint den tyske nulkuponrentekurve skal parallelforskydes, for at den teoretiske værdi af den tyske benchmarkobligation svarer til den faktiske markedsværdi af den tyske benchmarkobligation (bevægelsen A). Dernæst findes ud af hvor mange basispoint den tyske nulkuponrentekurve skal parallelforskydes, for at den teoretiske værdi 2 af den danske benchmarkobligation svarer til den faktiske markedsværdi af den danske benchmarkobligation (bevægelsen B). Herefter kan spændet C i figur 2 opfattes som et rentespænd mellem danske og tyske statsobligationer i det 0-årige løbetidssegment. I figur 3 er udviklingen i dette spænd (C) siden 996 vist sammen med det traditionelle 0-årige statslige rentespænd. Når rentespændet opgø- 2 Dvs. nutidsværdien af den tyske obligations betalingsstrøm beregnet ud fra den parallelforskudte tyske nulkuponrentekurve. Dvs. nutidsværdien af den danske obligations betalingsstrøm beregnet ud fra den parallelforskudte tyske nulkuponrentekurve.

5 29 0-ÅRIGT STATSLIGT RENTESPÆND MELLEM DANMARK OG TYSKLAND OPGJORT I FORHOLD TIL DEN TYSKE STATSLIGE NULKUPONRENTEKURVE Figur 3 Basispoint Traditionelt 0-årigt statsligt rentespænd 0-årigt statsligt rentespænd opgjort i forhold til tysk nulkuponrentekurve Kilde: Bloomberg og Danmarks Nationalbank. res i forhold til den tyske nulkuponrentekurve, er effekten af skift af benchmarkobligationer i såvel Danmark som Tyskland elimineret. Ved beregningsmetoden bevares det obligationsspecifikke element i renterne, idet obligationernes faktiske markedsværdier og betalingsstrømme anvendes. Derved kan denne metode benyttes til at belyse, hvordan markedet vurderer forskellige specifikke danske obligationer i forhold til specifikke tyske obligationer. Metoden kan endvidere direkte overføres på andre landes benchmarkobligationer, så fx forskellige landes 0-årige statslige rentespænd i forhold til Tyskland kan sammenlignes. Da de danske og tyske nulkuponrentekurver ikke er direkte observerbare i markedet, må de estimeres ud fra en statistisk model. Det kan give anledning til "støj" i serien. Hertil kommer, at rentespændet til en vis grad vil være påvirket af løbetidsforskellen mellem den danske benchmarkobligation og den tyske benchmarkobligation, så der er ikke tale om et "rent" 0-årigt rentespænd. Det skyldes, at størrelsen af de to spænd A og B i figur 2 hver for sig er baseret på løbetiden for de respektive benchmarkobligationer. Jf. fx Svensson (995).

6 30 0-ÅRIGT STATSLIGT PAR-RENTESPÆND MELLEM DANMARK OG TYSKLAND Figur 4 Basispoint Traditionelt 0-årigt statsligt rentespænd Spænd mellem 0-årige statslige par-renter Kilde: Bloomberg og Danmarks Nationalbank. SPÆND MELLEM 0-ÅRIGE STATSLIGE PAR-RENTER I DANMARK OG TYSKLAND Der kan tages hensyn til forskellen i løbetid mellem den danske og tyske benchmarkobligation ved at betragte spændet mellem de såkaldte 0- årige par-renter. Den 0-årige danske par-rente er den kuponrente, der sikrer, at et syntetisk stående lån med en løbetid på præcis 0 år har en teoretisk værdi på 00 ("par") beregnet ud fra den danske statslige nulkuponrentekurve. Den tyske 0-årige par-rente findes på tilsvarende vis dog med anvendelse af den tyske statslige nulkuponrentekurve. Det herved beregnede par-rentespænd fremgår af figur 4. Som det fremgår ved sammenligning af figur 3 og 4 giver parrentespændet og rentespændet målt i forhold til den tyske nulkuponrentekurve stort set identiske billeder af renteudviklingen. I begyndelsen af februar 2005 var det traditionelle 0-årige statslige rentespænd på 0 basispoint, mens de to alternative rentespænd var på 3-4 basispoint. I lighed med spændet til den tyske nulkuponrentekurve er parrentespændet baseret på estimerede nulkuponrentekurver med deraf følgende usikkerhed. Par-rentespændet er endvidere karakteriseret ved, at det obligationsspecifikke element i rentespændet er elimineret, idet

7 3 SPÆND MELLEM DE 0-ÅRIGE SWAPRENTER I KRONER OG EURO Figur 5 Basispoint Traditionelt 0-årigt statsligt rentespænd Spænd mellem 0-årige swaprenter Anm.: Euroswaprenten er før 999 en D-mark swaprente. Kilde: Bloomberg og Danmarks Nationalbank. det er antaget, at de to syntetiske 0-årige obligationer er prisfastsat på de to landes respektive nulkuponrentekurver. Derved kan metoden ikke anvendes til fx vurdering af forskellige specifikke danske statsobligationer i forhold til en specifik tysk statsobligation. Par-rentemetoden er derimod velegnet til at sammenligne den overordnede renteudvikling mellem Danmark og Tyskland. ANDRE UDTRYK FOR RENTESPÆND MELLEM LANDE Spænd mellem 0-årige swaprenter Den 0-årige swaprente er den faste rente i en renteswap, hvor der udveksles fast rentebetaling mod variabel rentebetaling over en 0-årig periode. Ved indgåelse af en renteswap fastlægges swaprenten til den værdi, som giver swappen en markedsværdi på 0 på indgåelsestidspunktet. Forskellen mellem den 0-årige swaprente i henholdsvis kroner og euro kan opfattes som et 0-årigt rentespænd mellem Danmark og euroområdet baseret på renter, som er direkte observerbare i markedet, jf. figur 5. Alternativt kunne man også overveje at beregne et rentespænd direkte ud fra de 0-årige statslige nulkuponrenter i Danmark og Tyskland. Kursfølsomheden på en nulkuponobligation med en restløbetid på 0 år er dog større end for et stående lån med en tilsvarende løbetid, og et 0-årigt nulkuponrentespænd ville derfor ikke nødvendigvis være repræsentativt for de danske og tyske statsobligationer i dette løbetidssegment.

8 32 I lange renteswaps i danske kroner følger det variable ben oftest 6- måneders Cibor, mens det for en renteswap i euro normalt følger 6- måneders Euribor. Cibor og Euribor er referencerenter, der afspejler kreditrisikoen på et kortfristet usikret udlån til en privat kreditværdig bank. Derved vil den faste rente i renteswappen ligeledes afspejle denne kreditrisiko. Private kreditværdige banker har typisk en rating på AA/Aa, som er lavere end ratingen af danske og tyske statsobligationer (AAA/Aaa). Kreditrisikoelementet er ikke nødvendigvis ens for Euribor og Cibor og heller ikke nødvendigvis konstant over tid. Herved kan spændet mellem de 0-årige swaprenter i kroner og euro tænkes at blive påvirket af forhold, som ikke nødvendigvis påvirker det traditionelle 0-årige statslige obligationsrentespænd mellem Danmark og Tyskland på tilsvarende vis. Rentespænd opgjort på basis af asset swap pakker for 0-årige statsobligationer For landene i Euroområdet kan man i visse sammenhænge finde eksempler på, at man opgør rentespænd mellem to lande på basis af såkaldte asset swap pakker. En asset swap er en renteswap, hvor det ene ben i swappen har samme beløbsstørrelser og terminsdatoer som rentebetalingerne på en underliggende obligation, mens det andet ben er variabelt forrentet. Ved at kombinere en fastforrentet statsobligation med en asset swap fås en "pakke", som er variabelt forrentet, jf. appendiks B. Eksempelvis kan man fremstille en asset swap pakke, hvor betalingerne på det faste ben i swappen præcist svarer til rentebetalingerne på den 0-årige franske statslige benchmarkobligation, og hvor det variable ben i swappen er forrentet med 6-måneders Euribor tillagt et spænd, der normalt betegnes "asset swap spreadet" for den pågældende franske obligation. På tilsvarende vis kan man fremstille en asset swap pakke, hvor betalingerne på det faste ben i swappen præcist svarer til rentebetalingerne på den 0-årige tyske statslige benchmarkobligation, og hvor det variable ben i swappen er forrentet med 6-måneders Euribor tillagt et asset swap spread for den pågældende tyske obligation. Forskellen mellem de herved fundne variable renter kan da opfattes som et 0-årigt rentespænd mellem Frankrig og Tyskland. Det skyldes, at Euribor "netter ud", når rentespændet beregnes. Tilbage bliver dermed kun forskellen mellem det franske og det tyske asset swap spread. Den franske statsgældsforvaltning benytter sig af asset swap pakker ved sammenligninger af den franske stats lånevilkår med øvrige statslige udstedere i euroområdet, jf. boks.

9 33 ASSET SWAP PAKKER OG RENTESPÆND INDEN FOR EUROOMRÅDET Boks Med henblik på at have en indikator for den franske stats lånevilkår sammenlignet med andre statslige udstedere i euroområdet, foretager den franske statsgældsforvaltning løbende beregninger af et gennemsnitlig asset swap spread for euroområdet. Det gennemsnitlige spread beregnes på baggrund af de enkelte eurolandes asset swap spread vægtet med den cirkulerende mængde af statspapirer for hver udsteder relativt til den samlede cirkulerende mængde statspapirer for alle udstedere i euroområdet. Da alle asset swap spread for eurolandene opgøres i forhold til Euribor (idet der er tale om eurodenominerede udstedelser), kan en udsteders lånevilkår relativt til gennemsnittet for euroområdet herefter beregnes som forskellen mellem asset swap spreadet for den valgte udsteder og det gennemsnitlige asset swap spread i euroområdet. I december 2004 var forskellen mellem det franske asset swap spread og det gennemsnitlige asset swap spread for euroområdet som helhed på ca. -5 basispoint. Det kan tolkes i retning af, at den franske stat i denne måned kunne udstede obligationer til en effektiv rente på ca. 5 basispoint under gennemsnittet for hele euroområdet. Se Agence France Trésor (2003) for en teknisk beskrivelse og for løbende opdateringer af indikatoren. I euroområdet er alle sådanne asset swap pakker for eurodenominerede statspapirer baseret på Euribor. For et land i euroområdet kan rentespændet i forhold til Tyskland opgjort ud fra asset swap pakker derfor tilnærmelsesvis fortolkes som forskellen mellem den effektive rente på 0-årige obligationer i det pågældende euroland og i Tyskland. Der er endvidere tale om et rentespænd, som ikke udviser spring ved skift af 0-årige benchmarkobligationer. Man skal dog være opmærksom på, at rentespændet til en vis grad vil være påvirket af løbetidsforskellen mellem benchmarkobligationerne i de to lande, så der er ikke tale om et "rent" 0-årigt rentespænd. For det andet skal det bemærkes, at prisfastsættelsen af asset swap pakker er baseret på swapnulkuponrentestrukturen, og at der i forbindelse med en asset swap pakke kan forekomme betaling til swapmodparten på indgåelsestidspunktet, jf. appendiks B. I så fald vil rentespændet delvist afspejle kreditrisikoen på private banker og dermed ikke være baseret på en ren statslig kreditrisiko, sådan som det er tilfældet for et traditionelt 0-årigt statsligt rentespænd. I princippet kunne man på helt parallel vis forsøge at beregne et rentespænd mellem Danmark og Tyskland ud fra asset swap pakker for 0- årige obligationer i de to lande. I så fald ville der dog ikke være tale om et 0-årigt rentespænd. Det skyldes, at rentespændet mellem danske kronedenominerede statsobligationer og tyske eurodenominerede statobligationer i givet fald ville være baseret på asset swap pakker opgjort i forhold til henholdsvis Cibor og Euribor, som ikke "netter ud", når ren-

10 34 tespændet udregnes. For Danmark ville et rentespænd til Tyskland baseret på sådanne asset swap pakker derfor være et kort rentespænd, hvis størrelse dels afhænger af den danske og tyske stats lånevilkår i det 0- årige løbetidssegment, dels af udviklingen i spændet mellem Cibor og Euribor. SAMMENFATNING Der kan forekomme rent teknisk betingede spring i det 0-årige statslige rentespænd mellem Danmark og Tyskland, når der sker udskiftning af benchmarkobligationer. Sådanne spring er ikke relateret til den markedsmæssige udvikling i renterne og risikerer at give anledning til misforståelser. Der kan derfor være behov for at supplere det traditionelle rentespænd med beregninger af alternative 0-årige rentespænd, som ikke er påvirket af benchmarkskift. Der findes frem til to alternative statslige rentespænd, som i forskellige sammenhænge kan være nyttige supplementer til det traditionelle rentespænd. Ved de alternative spænd undgås spring i rentespændet ved benchmarkskift. I begyndelsen af februar 2005 var det traditionelle 0-årige statslige rentespænd på 0 basispoint, mens de to alternative rentespænd var på 3-4 basispoint. Udviklingen i spændet mellem Cibor og Euribor kan i perioder være influeret af udsving i likviditetsforholdene på pengemarkederne. Eksempelvis har man i en årrække kunnet observere, at Euribor er relativ høj i perioden omkring et årsskifte, jf. fx ECB (2000) og Bindseil, Weller & Würtz (2003).

11 35 LITTERATUR Amerini, G. (2004), Long-term interest rates for Acceding Countries, Eurostat Statistics in Focus, Theme 2-2. Agence France Trésor (2003), A Metric for spreads between government bonds, 9 October. Bindseil, U., Weller, B. & Würtz. F. (2003), Central Bank and Commercial Banks Liquidity Management - What Is the Relationship?, Economic Notes, Vol. 32(), pp ECB (2000), Månedsoversigt, oktober. Lando, David (2004), Credit Risk Modeling: Theory and Applications, Princeton University Press. Svensson, L.E.O. (995), Estimating Forward Interest Rates with the Extended Nelson & Siegel Method, Sveriges Riksbank Penning- & Valutapolitik, No. 3, pp

12 36 APPENDIKS A: BENCHMARKOBLIGATIONER I DANMARK OG TYSKLAND Fastlæggelse af statsligt benchmarkpapir i det 0-årige segment i Danmark besluttes og offentliggøres af Statsgældsforvaltningen efter drøftelse i den danske stats Primary Dealer Komité. Før indførelse af den danske stats Primary Dealer ordning i 2003 blev det 0-årige statslige benchmarkpapir i Danmark fastlagt af markedsdeltagerne (Børsmæglerforeningen). I Tyskland er det markedsdeltagerne, som fastlægger det 0-årige statslige benchmarkpapir. I tabellen nedenfor er givet en oversigt over de 0-årige danske og tyske statslige benchmarkobligationer siden ÅRIGE STATSLIGE BENCHMARKOBLIGATIONER Danmark Tyskland Papirets kupon Papirets udløbsdato Benchmark med virkning fra Papirets kupon Papirets udløbsdato Benchmark med virkning fra 7 pct. 5. dec maj 994 7,375 pct. 3. jan dec pct. 5. mar dec ,875 pct. 2. maj maj pct. 5. nov sep ,5 pct. 4. okt okt pct. 5. nov mar pct. 5. jan jan pct. 5. nov. 20. apr pct. 6. feb feb pct. 5. nov sep ,25 pct. 26. apr apr pct. 5. nov jul pct. 4. jan jan pct. 4. jul apr ,25 pct. 4. jan jan ,75 pct. 4. jul jul ,25 pct. 4. jul okt ,75 pct. 4. jan jan pct. 4. jul mar ,5 pct. 4. jul jul ,375 pct. 4. jan okt ,25 pct. 4. jul maj ,25 pct. 4. jan okt pct. 4. jul maj pct. 4. jan jan pct. 4. jul jul ,5 pct. 4. jan jan ,75 pct. 4. jul jul ,25 pct. 4. jan okt ,25 pct. 4. jul maj ,75 pct. 4. jan nov Anm.: Stående lån. Kilde: Danmarks Nationalbank og Bloomberg.

13 37 APPENDIKS B: FORSKELLIGE MÅL FOR 0-ÅRIGE RENTESPÆND I dette appendiks uddybes de beregningsmetoder, som ligger bag de forskellige rentespænd i artiklens figurer. Desuden vises konkrete beregningseksempler baseret på data fra den 20. januar Rentespændet mellem de 0-årige statslige benchmarkobligationer i Danmark og Tyskland opgjort i forhold til den tyske statslige nulkuponrentekurve Lad y(t i ) være den T i -årige nulkuponrente. Da er den teoretiske kurs (K TEO ) langs nulkuponkurven på en obligation af typen stående lån med hovedstol H, kuponbetalinger C og forfaldsdato T N givet ved: K TEO = T ( + y(t )) N H + ( + y(t )) N N i = T i i C Lad desuden K MV være den observerede markedspris (inkl. vedhængende rente) på den pågældende obligation. Da findes obligationens afstand til nulkuponrentekurven (ycs) ud fra følgende udtryk: KMV = T ( + y(t ) + ycs) N H + ( + y(t ) + ycs) N N i= i T i C Intuitivt svarer eksempelvis ycs til den tyske nulkuponkurve for en given statsobligation til størrelsen af den parallelforskydning af den tyske nulkuponkurve, der skal til, for at obligationens teoretiske værdi langs den parallelforskudte tyske nulkuponkurve er lig den observerede markedsværdi for obligationen, jf. figur 2 i artiklen. Når ycs er fundet for både det danske og tyske 0-årige statslige benchmarkpapir, kan det dansk-tyske 0-årige statslige rentespænd i forhold til den tyske statslige nulkuponrentekurve beregnes som forskellen herimellem. Tidsserien i artiklens figur 3 er beregnet på denne vis. Hvis det tyske papir handler dyrere eller billigere end den tyske nulkuponrentekurve tilsiger, vil det herved beregnede spænd afspejle dette. Som et konkret eksempel på beregning af ovennævnte rentespænd kan der tages udgangspunkt i handelsdagen den 20. januar Denne dag var markedskursen, inkl. vedhængende rente, på den 0-årige danske statslige benchmarkobligation 4 pct. stående lån 205 på 03,38. Den teoretiske værdi af obligationen beregnet på den tyske nulkuponrentekurve var 04,20. Man kan da finde frem til, at den tyske nulku- Ofte kaldet "yield curve spread" eller "z-spread" i den engelsksprogede finansielle litteratur.

14 38 ponrentekurve denne dag skulle parallelforskydes med 9 basispoint opad for at få en teoretisk værdi svarende til markedskursen. På tilsvarende vis findes, at den tyske 0-årige statslige benchmarkobligation DBR 3,75 pct. 205 havde en markedskurs på 02,08 og en teoretisk værdi på 02,07. Derved kunne ycs for Tyskland bestemmes til 0 basispoint. Det samlede spænd mellem de 0-årige statslige benchmarkobligationer i Danmark og Tyskland opgjort i forhold til den tyske nulkuponrentekurve var dermed på 9 0 = 9 basispoint. Spænd mellem de 0-årige par-renter i Danmark og Tyskland Par-rentespændet findes som forskellen mellem en dansk og tysk 0-årig statslig par-rente. Med notation som i ovenstående eksempel er en T N - årig par-rente givet ved løsningen, C PAR, til følgende udtryk: 00 = T ( + y(t )) N 00 + ( + y(t )) N N i = T i i C Par Intuitivt er fx den 0-årige danske par-rente givet som den kuponrente på et syntetisk stående obligationslån med en restløbetid på præcis 0 år, som sikrer, at den syntetiske obligation har en teoretisk værdi på 00 ("par"), når obligationen prisfastsættes ud fra den danske nulkuponrentestruktur. I figur 4 er par-rentespændet givet ved forskellen mellem den 0-årige danske statslige par-rente og den 0-årige tyske statslige par-rente. Den 20. januar 2005 var eksempelvis den tyske par-rente 3,58 pct. og den danske 3,65 pct. Dermed var par-rentespændet 3,65-3,58 =7 basispoint. Spænd mellem 0-årige swaprenter i kroner og euro Swaprenten (r swap ) er den faste rente i en renteswap, hvor der udveksles fast mod variabel rentebetaling. I tabel B. er betalingerne i en 0-årig kronerenteswap illustreret. CB(t; t2) angiver 6-måneders Cibor mellem tidspunkt t og t2, og det bemærkes, at i Cibor fastsættes terminen før betalingen udveksles. Betalingerne i en eurorenteswap ser tilsvarende ud dog med anvendelse af Euribor i stedet for Cibor. Almindeligvis beregnes rentebetalingerne på de to ben i en renteswap på baggrund af samme hovedstol, og det er derfor ikke nødvendigt at udveksle hovedstol ved indgåelse og udløb af swappen. Ved visse beregninger kan det dog være hensigtsmæssigt at tilføje udveksling af hovedstol, idet betalingsrækken for det ene ben derved stemmer Af forenklingshensyn er det ved illustrationerne i tabel B. og B.2 antaget, at såvel den variable som den faste rente betales halvårligt. I praksis er det kun den 6-måneders variable rente, der betales halvårligt, mens den faste rente betales årligt for de behandlede typer af swaps og obligationer.

15 39 BETALINGSSTRØMME I EN KRONERENTESWAP Tabel B. Indgåelse, t=0. termin, t=0.5 år 2. termin, t= år... Sidste termin, t=0 år Fast ben 0 -r swap -r swap... -r swap Variabelt ben 0 CB(0;0,5) CB(0,5;)... CB(9,5;0) Netto 0 CB(0;0,5) - r swap CB(0,5;) - r swap... CB(9,5;0) - r swap overens med et variabelt forrentet stående lån og betalingsrækken for det andet ben med et fast forrentet stående lån med en kuponrente svarende til swaprenten. I en standard renteswap fastlægges swaprenten, så renteswappen har en markedsværdi på 0 på indgåelsestidspunktet. Et variabelt forrentet lån har en markedsværdi på kurs pari ved hver termin, såfremt hovedstolen forrentes og diskonteres med samme rentestruktur. Heraf følger, at en renteswap vil have en markedsværdi på 0 ved indgåelse, såfremt swaprenten fastsættes, så det faste ben har en markedsværdi på pari. Swaprenten for en given løbetid svarer således til par-renten på et syntetisk stående lån, der prisfastsættes ud fra swapnulkuponrentekurven. Den 20. januar 2005 var den 0-årige euroswaprente eksempelvis på 3,64 pct., mens den 0-årige kroneswaprente var 3,75 pct. Dermed var det 0-årige swaprentespænd mellem Danmark og euroområdet på 3,75-3,64 = basispoint. Rentespænd beregnet ud fra asset swap pakker En 0-årig asset swap er en renteswap, hvor det faste ben i swappen er en eksakt afspejling af betalingsrækken for en bestemt 0-årig obligation, mens det andet ben er variabelt forrentet. Køber investor den underliggende obligation og på samme tid indgår en asset swap fås en pakke, hvor investor samlet set modtager variabel rente. Dette er for en tysk obligations vedkommende illustreret i tabel B.2, hvor K MV angiver markedsprisen på obligationen, C obl angiver obligationens kupon og EB(t; t2) angiver 6-måneders Euribor mellem tidspunkt t og t2. Da det faste ben på asset swappen afspejler obligationens kuponrente, og dermed ikke den gældende swaprente, vil nutidsværdien af det faste ben opgjort via swapnulkuponrentestrukturen være forskellig fra pari. Hvis investor ønsker, at asset swappen skal have en nutidsværdi på 0, må man kompensere for renteforskellen til swaprenten i det faste ben ved at tillægge et spænd (som evt. kan være negativt) til det variable ben. Generelt omtales et sådan spænd som et "asset swap spread" (jf. a i tabel B.2). I mange asset swap pakker fastsættes asset swap spreadet, så den samlede asset swap pakke har en nutidsværdi på pari. En sådan

16 40 BETALINGSSTRØMME I EN ASSET SWAP PAKKE FOR EN 0-ÅRIG TYSK STATSOBLIGATION Tabel B.2 Indgåelse, t=0. termin, t=0.5 år 2. termin, t= år Sidste termin, t=0 år Obligation - K MV C obl C obl C obl +00 Fast ben -C obl -C obl -C obl Asset swap K MV 00 Variabelt ben EB(0;0,5)+a EB(0,5;)+a EB(9,5;0)+a Netto -00 EB(0;0,5)+a EB(0,5;)+a EB(9,5;0)+a+00 konstruktion kaldes en "par-par asset swap". Hvis den underliggende obligation handles til overkurs (underkurs) i forhold til pari låner (udlåner) investor kursforskellen af (til) swapmodparten, og lånet amortiseres over swappens løbetid gennem en justering af asset swap spreadet. Det indebærer, at asset swap spreadet fastsættes således, at nutidsværdien af asset swappen modsvarer over- eller underkursen på den underliggende obligation. En asset swap pakke kan som nævnt opfattes som en variabelt forrentet udstedelse. Forskellen mellem en således beregnet variabel rente for en fransk asset swap pakke og en variabel rente for en tysk asset swap pakke kan da opfattes som et udtryk for et 0-årigt rentespænd mellem Frankrig og Tyskland. Det skyldes, at asset swap spread pakkerne for begge lande opgøres i forhold til Euribor (idet der er tale om eurodenominerede udstedelser), hvorved den korte rente (Euribor) "netter ud", når rentespændet beregnes. Tilbage bliver dermed kun forskellen mellem det franske og det tyske asset swap, der tilnærmelsesvis kan fortolkes som forskellen mellem den effektive rente på 0-årige obligationer i Frankrig og Tyskland. Beregningsmæssige aspekter af denne type asset swaps er fx dækket af Lando (2004).

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2. halvår 2012 2012 Offentliggjort 21. juni 2012 2 Hovedpunkter, 2. halvår 2012 Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj i 1. halvår 2012. Det

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2. halvår 2014 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2. halvår 2014 Offentliggjort 24. juni 2014 HOVEDPUNKTER 2. HALVÅR 2014 Strategien for statsgældspolitikken i 2. halvår 2014 kan opsummeres i følgende

Læs mere

Liste over acceptable låntyper Gældende for Energinet.dk

Liste over acceptable låntyper Gældende for Energinet.dk marts 2010 Liste over acceptable låntyper Gældende for Energinet.dk Listen omfatter de finansielle transaktioner, Energinet.dk (virksomheden) kan benytte i relation til låntagning, herunder lån og afledte

Læs mere

Inkonverterbare lån til andelsboligforeninger

Inkonverterbare lån til andelsboligforeninger 135 Inkonverterbare lån til andelsboligforeninger Ib Hansen og Hans Henrik Knudsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den danske realkreditmodel bygger på fleksibilitet og gennemsigtighed.

Læs mere

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser 87 Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser Jacob Stæhr Mose, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det er relevant for både pengepolitiske og investeringsmæssige beslutninger at have et

Læs mere

Rettens sagsnummer VL B-1458

Rettens sagsnummer VL B-1458 Rettens sagsnummer VL B-1458 Rettens navn Vestre Landsret Besvaret af marts 2017 1 Spørgsmål nr. 1 2 Svar til spørgsmål 1-1 I den omtalte periode er det min grundlæggende opfattelse, at den finansielle

Læs mere

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner

Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner 117 Aktuelle tendenser i pengemarkedet for kroner Anders Jørgensen, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I pengemarkedet for kroner udveksler pengeinstitutterne

Læs mere

Likviditet og gennemsigtighed i det danske statsobligationsmarked

Likviditet og gennemsigtighed i det danske statsobligationsmarked 97 Likviditet og gennemsigtighed i det danske statsobligationsmarked Jens Verner Andersen, Kapitalmarkedsafdelingen, og Per Plougmand Bærtelsen, Handelsafdelingen SAMMENFATNING I efteråret 2003 blev der

Læs mere

Statsobligationsmarkedet i euroområdet

Statsobligationsmarkedet i euroområdet 33 Statsobligationsmarkedet i euroområdet Lars Krogh Jessen og Anders Matzen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING Med overgangen til 3. fase af den Økonomiske og Monetære Union (ØMU) den 1. januar 1999

Læs mere

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør

Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør DANMARKS NATIONALBANK Fastkurspolitik, valutaindstrømning og negative renter i Danmark Per Callesen, Nationalbankdirektør Fastkurspolitik og historik Fastkurspolitik siden 1982 Kroner per euro 9.0 8.5

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK 15.

DANMARKS NATIONALBANK 15. ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 15. DECEMBER 216 STRATEGIMEDDELELSE Strategi for statens låntagning og risikostyring i 217 Uændrede sigtepunkter for salg Fokus på 2- og 1-årige obligationer Staten vil fortsat

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015

DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN. Strategi 2015 DANMARKS NATIONALBANK STATSGÆLDSPOLITIKKEN Strategi 2015 Offentliggjort 16. december 2014 HOVEDPUNKTER FOR STRATEGIEN 2015 INDENLANDSK LÅNTAGNING I 2015 er sigtepunktet for udstedelser af indenlandske

Læs mere

Rentemarkedet. - Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose marts 2018

Rentemarkedet. - Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose marts 2018 Rentemarkedet - Markedskommentarer og prognose Kilde: Renteprognose marts 2018 Rentemarkedet DKK 1.6 1.4 1.2 1 0.8 Forventningen til renteniveauet om 1 år Nu Grafen viser swapkurven for løbetider op til

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

Liste over acceptable låntyper Gældende for Energinet.dk

Liste over acceptable låntyper Gældende for Energinet.dk Juni 2012 Liste over acceptable låntyper Gældende for Energinet.dk Listen omfatter de finansielle transaktioner, Energinet.dk (virksomheden) kan benytte i relation til låntagning, herunder lån og afledte

Læs mere

Kvartalsoversigt - 1. kvartal Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen

Kvartalsoversigt - 1. kvartal Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen 47 Cibor Morten Kjærgaard og Katrine Skjærbæk, Handelsafdelingen INDLEDNING Copenhagen Interbank Offered Rate, Cibor, har, ligesom andre internationale pengemarkedsreferencerenter som Libor og Euribor,

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge maj 2010 I maj måned, den mest volatile å-t-d, gav HP Hedge et afkast på 1,40%. Samlet set betyder det indtil videre et afkast på 10,71% i år. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det

Læs mere

Statens nye inflationsindekserede obligation

Statens nye inflationsindekserede obligation 1 Danmarks Nationalbank Statsgældsforvaltningen Statens nye inflationsindekserede obligation Offentliggjort 22. maj 2012 2 Indhold HVAD ER EN INFLATIONSINDEKSERET OBLIGATION?...3 UDVIKLINGEN PÅ MARKEDET

Læs mere

LISTE OVER ACCEPTABLE LÅNTYPER

LISTE OVER ACCEPTABLE LÅNTYPER LISTE OVER ACCEPTABLE LÅNTYPER Gældende for Energinet.dk August 2014 Listen omfatter de finansielle transaktioner, Energinet.dk (virksomheden) kan benytte i relation til låntagning, herunder lån og afledte

Læs mere

Ugeseddel nr. 14 uge 21

Ugeseddel nr. 14 uge 21 Driftsøkonomi 2 Forår 2004 Matematik-Økonomi Investering og Finansiering Mikkel Svenstrup Ugeseddel nr. 14 uge 21 Forelæsningerne i uge 21 Vi afslutter emnet konverterbare obligationer og forsætter med

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende porteføljefordeling og høj

Læs mere

Claus Munk. kap. 1-3. Afdeling for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet Esben Kolind Laustrup

Claus Munk. kap. 1-3. Afdeling for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet Esben Kolind Laustrup Claus Munk kap. 1-3 1 Dagens forelæsning Grundlæggende introduktion til obligationer Betalingsrækker og låneformer Det danske obligationsmarked Pris og kurs Effektive renter 2 Obligationer Grundlæggende

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 10. december 2003 PRESSEMEDDELELSE Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 Den Europæiske Centralbank (ECB) offentliggør i dag en ny, harmoniseret rentestatistik. Fra

Læs mere

Kvartalsrapport juli 2009 Faxe Kommune

Kvartalsrapport juli 2009 Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 29 Faxe Kommune Anbefalinger: Faxe Kommune har en lav gennemsnitlig rente og en passende varighed på porteføljen. Med de nuværende renteforventninger vurderes porteføljesammensætningen

Læs mere

Til Københavns Fondsbørs. 20. september 2005. Nykredit Realkredit A/S åbner tre nye obligationer

Til Københavns Fondsbørs. 20. september 2005. Nykredit Realkredit A/S åbner tre nye obligationer Til Københavns Fondsbørs Nykredit Realkredit A/S åbner tre nye obligationer 20. september 2005 Nykredit Realkredit A/S åbner pr. 21. september 2005 tre nye fondskoder til finansiering af udlån i udlandet.

Læs mere

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Kvartalsoversigt - 3. kvartal 29 51 Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Carsten Andersen, Handelsafdelingen og Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I

Læs mere

Rentemarkedet. - Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose oktober 2017

Rentemarkedet. - Markedskommentarer og prognose. Kilde: Renteprognose oktober 2017 Rentemarkedet - Markedskommentarer og prognose Kilde: Renteprognose oktober 2017 Rentemarkedet DKK Forventningen til renteniveauet om 1 år November 2016 Nu Grafen viser swapkurven for løbetider op til

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Finansrapport. pr. 1. april 2015

Finansrapport. pr. 1. april 2015 Finansrapport pr. 1. april 215 1 Indledning Finansrapporten giver en status på renteudviklingen samt bevægelserne indenfor aktivsiden med fokus på kassebeholdningen samt afkastet på de likvide midler.

Læs mere

Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Region Hovedstaden Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Region Hovedstaden har en passende fordeling mellem

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport oktober 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling i porteføljen

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport april 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende høj andel af fast finansiering

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 14. DECEMBER 218 NR. 24 Ny finansiering af almene boliger styrker statspapirmarkedet I 218 har staten opkøbt alle de udbudte statsgaranterede realkreditobligationer til finansiering

Læs mere

Internationale stresstest

Internationale stresstest 147 Internationale stresstest INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den 23. juli 2010 offentliggjorde Det Europæiske Banktilsynsudvalg, CEBS, resultaterne af en stresstest af den europæiske banksektor. Testen omfattede

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Ved den forventede kommende låneoptagelse, anbefales det

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport oktober 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Med de nuværende renteforventninger har Faaborg-Midtfyn

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007 2008 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2008, 18. december 2007 2 Statsgældspolitikken i de kommende år I lyset af den faldende statsgæld har statsgældspolitikken i de seneste år været

Læs mere

HVAD ER EN CROSS CURRENCY SWAPS? AN OTC TRANSACTION WITH DANSKE BANK AS COUNTERPARTY.

HVAD ER EN CROSS CURRENCY SWAPS? AN OTC TRANSACTION WITH DANSKE BANK AS COUNTERPARTY. Information om Cross currency swaps Her kan du læse om cross currency swaps, der kan handles i Danske ank. En cross currency swap kan indgås som en OTC-transaktion med Danske ank som modpart. N OTC TRNSCTION

Læs mere

Finansministeriet STATSOBLIGATIONER. 0,1 pct. inflationsindekseret lån 2023 (DGBi 2023)

Finansministeriet STATSOBLIGATIONER. 0,1 pct. inflationsindekseret lån 2023 (DGBi 2023) Finansministeriet STATSOBLIGATIONER 0,1 pct. inflationsindekseret lån 2023 (DGBi 2023) STATSOBLIGATIONER April 2012 INFLATIONSINDEKSEREDE STATSOBLIGATIONER 24. maj 2012 åbnes en ny serie inflationsindekserede

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 2015 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 2015 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport januar 215 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Med det store rentefald de seneste kvartaler,

Læs mere

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer 59 Konverteringer af 3-årige realkreditobligationer gennem de sidste 1 år Ulrik Knudsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det generelle rentefald siden begyndelsen af 199'erne har sammen med

Læs mere

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007

Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Dansk Landbrug 25. august 2008 Sektionen for økonomi, statistik og analyse Landbrugets gælds- og renteforhold 2007 Sammendrag dansk Landbrug foretager hvert år en opgørelse af realkreditinstitutternes

Læs mere

Planen idag. Fin1 (onsdag 11/2 2009) 1

Planen idag. Fin1 (onsdag 11/2 2009) 1 Planen idag Rentefølsomhedsanalyse; resten af kapitel 3 i Noterne Varighed og konveksitet 3 fortolkninger af varighed Varighed og konveksitet for porteføljer Multiplikative skift i rentestrukturen Fin1

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge marts 2010 HP Hedge gav et afkast på 2,90% i marts måned. Det betyder, at det samlede afkast for første kvartal 2010 blev 7,79%. Afdelingen har nu eksisteret i lige over 3 år, og det er tid at

Læs mere

)LQDQVLHO$QDO\VH 3. september 1999

)LQDQVLHO$QDO\VH 3. september 1999 )LDVLHO$DO\VH 3. september 1999 1\XONXSRUHHVUXNXUPRGHO 8LEDNVRIILFLHOOHXONXSRUHHVUXNXUVNLIHVXGIUDGHXY UHGH1HOVR 6LHJHOPRGHOLOHPHUHNRPSOLFHUHPRGHO 'H\HPRGHOJLYHUEHGUHILLJDISULVHUSnVDVREOLJDLRHURJHOLPLHUHUEODG

Læs mere

Glostrup Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Glostrup Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Glostrup Kommune Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Glostrup Kommune har en passende andel af fast finansiering,

Læs mere

Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Portefølje er godt afdækning med god spredning på rentekurven

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 HP Hedge juli 2009 Juli måned var atter en rigtig god måned for HP Hedge, som endelig er tilbage i en kurs omkring 100. Den indre værdi er nu 100,64, og det betyder at afkastet i juli var 4,44%. Afkastet

Læs mere

Dragør Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Dragør Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Dragør Kommune Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Dragør Kommune har en passende fordeling mellem fast

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 2012 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 212 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en høj andel af fast finansiering og varighed.

Læs mere

Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016

Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016 Lejre Kommune - Finansielle aktiver & passiver pr. 30. Sep 2016 Indhold Lejre Kommunes finansielle situation i hovedtal 3 Låntagning 2016 4 Fordeling af aktiver og afkast 5 Markedsudvikling 6 Ændringer

Læs mere

Kvartalsrapport april 2010 Faxe Kommune

Kvartalsrapport april 2010 Faxe Kommune Faxe Kommune Kvartalsrapport april Kvartalsrapport april Faxe Kommune Anbefalinger: Med de nuværende renteforventninger vurderes Faxe Kommunes spredning mellem fast og variabel finansiering passende. En

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Aabenraa Kommune Kvartalsrapport juli 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Der er ikke sket ændringer i Aabenraa Kommunes portefølje

Læs mere

Korte eller lange obligationer?

Korte eller lange obligationer? Korte eller lange obligationer? Af Peter Rixen Portfolio manager peter.rixen @skandia.dk Det er et konsensuskald at reducere rentefølsomheden på obligationsbeholdningen. Det er imidlertid langt fra entydigt,

Læs mere

Investerings- og finansieringsteori, F02, ugeseddel 3

Investerings- og finansieringsteori, F02, ugeseddel 3 13. februar 2002 Rolf Poulsen ASOR Investerings- og finansieringsteori, F02, ugeseddel 3 Seneste forelæsninger Mandag 11/2: Afsnit 3.2 og 3.3 (pånær eksempel 4-6) i noterne. Onsdag 13/2: Resten af 3.3

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling mellem fast og

Læs mere

Aktiv rentestyring Har du realkreditlån, bankfinansiering, leasingaftaler eller planlægger du et virksomhedsopkøb?

Aktiv rentestyring Har du realkreditlån, bankfinansiering, leasingaftaler eller planlægger du et virksomhedsopkøb? Aktiv rentestyring Har du realkreditlån, bankfinansiering, leasingaftaler eller planlægger du et virksomhedsopkøb? Din virksomhed påvirkes af bevægelser på rentemarkedet. Nordea Markets tilbyder skræddersyede

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport juli 14 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling i porteføljen og en

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Udviklingstendenser på det danske pengemarked

Udviklingstendenser på det danske pengemarked 95 Udviklingstendenser på det danske pengemarked Palle Bach Mindested, Handelsafdelingen, og Lars Risbjerg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Et velfungerende pengemarked sikrer et klart gennemslag

Læs mere

Bilag: Ringsted Kommunes finansielle strategi

Bilag: Ringsted Kommunes finansielle strategi Bilag: Ringsted Kommunes finansielle strategi 1. Baggrund Den finansielle strategi beskriver rammerne for den finansielle styring af såvel den langfristede gæld i Ringsted Kommune som formuen. 2. Formål

Læs mere

Rudersdal Kommune. Status på låne- og placeringsportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 12. august. 2015.

Rudersdal Kommune. Status på låne- og placeringsportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 12. august. 2015. Rudersdal Kommune Status på låne- og placeringsportefølje Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 12. august. 2015. Indhold Kommentarer til risiko side 2 Nøgletal til risikostyring side

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport april 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport april 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faaborg-Midtfyn Kommune Kvartalsrapport april 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faaborg-Midtfyn Kommune anbefales at indgå renteswap

Læs mere

Rudersdal Kommune Status på låneportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 13. jan. 2015. Dealer Pernille Kristensen

Rudersdal Kommune Status på låneportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 13. jan. 2015. Dealer Pernille Kristensen Rudersdal Kommune Status på låneportefølje Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 13. jan. 2015. Dealer Pernille Kristensen Indhold Kommentarer til risiko side 2 Nøgletal til risikostyring

Læs mere

Renteprognose. Renterne kort: Udsigt til fortsat lave renter

Renteprognose. Renterne kort: Udsigt til fortsat lave renter Renteprognose Renterne kort: De korte renter: Vi forventer ikke, at hverken ECB eller Nationalbanken vil justere på renterne i løbet af de næste 12 måneder. Kronen har været stabil over for Euro uden Nationalbankens

Læs mere

Evalueringsnotat finansiel styring 2013

Evalueringsnotat finansiel styring 2013 Dato 30. april 2014 Dok.nr. 58.643/14 Sagsnr. 13/6645 Ref. jobr Evalueringsnotat finansiel styring 2013 I henhold til rammerne i Finansieringspolitikken for Varde Kommune er der udarbejdet denne rapport

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge ultimo november 2011 I november opnåede afdelingen et afkast på -0,12% og har dermed givet et afkast i 2011 på 6,66 %. Benchmark er cibor+5% kilde: Egen produktion November har som sagt været

Læs mere

Bilag 1 Omsætningen på finansielle kontrakter i Danmark 04-10

Bilag 1 Omsætningen på finansielle kontrakter i Danmark 04-10 Bilag 1 Omsætningen på finansielle kontrakter i Danmark 04-10 Handler foretaget på fondsbørsen Kilde: NASDAQ OMX 96 Bilag 2 Omsætning på finansielle kontrakter i Sverige 07-10 Handler foretaget på fonds-

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune 6. marts 2012 Bornholms Regionskommune Finansiel strategi - Rapportering pr. 29. februar 2012 Ordforklaring VaR = Value at Risk risiko hvor stor er vores risiko i kroner? Her: Med 95% sandsynlighed det

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Til Københavns Fondsbørs og pressen. 21. september 2005. Nykredit lancerer euro-udgave af to populære erhvervs- og landbrugslån

Til Københavns Fondsbørs og pressen. 21. september 2005. Nykredit lancerer euro-udgave af to populære erhvervs- og landbrugslån Til Københavns Fondsbørs og pressen Nykredit lancerer euro-udgave af to populære erhvervs- og landbrugslån 21. september 2005 Nykredit Realkredit A/S åbner pr. 21. september 2005 to nye obligationer til

Læs mere

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1

NOTAT 30. juni Klima og energiøkonomi. Side 1 NOTAT 30. juni 2015 Klima og energiøkonomi. Forbedring af den nationale elprisstatistik for erhverv Energistyrelsen har i samarbejde med Dansk Energi, Dansk Industri og Danmarks Statistik udført et pilotprojekt

Læs mere

Rudersdal Kommune Status på låne- og placeringsportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 8. januar 2016.

Rudersdal Kommune Status på låne- og placeringsportefølje. Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 8. januar 2016. Rudersdal Kommune Status på låne- og placeringsportefølje Materialet er udarbejdet som rapport med status pr. den 8. januar 2016. Indhold Kommentarer til risiko side 2 Nøgletal til risikostyring side 3

Læs mere

Rente- og valutamarkedet 17. nov. 2008. Sønderjysk Landboforening, Agerskov Kro

Rente- og valutamarkedet 17. nov. 2008. Sønderjysk Landboforening, Agerskov Kro Rente- og valutamarkedet 17. nov. 2008 Sønderjysk Landboforening, Agerskov Kro Indhold Status Låneporteføljen Drøftelse renteforventning - risici Styringsrenterne Realkredit rentekurven Skandinaviske valutaer

Læs mere

Det naturvidenskabelige fakultet Vintereksamen 96/97 Matematisk-økonomisk kandidateksamen Fag: Driftsøkonomi 2

Det naturvidenskabelige fakultet Vintereksamen 96/97 Matematisk-økonomisk kandidateksamen Fag: Driftsøkonomi 2 1 Det naturvidenskabelige fakultet Vintereksamen 96/97 Matematisk-økonomisk kandidateksamen Fag: Driftsøkonomi 2 Opgavetekst Generelle oplysninger: Der ses i nedenstående opgaver bort fra skat, transaktionsomkostninger,

Læs mere

Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommune Frederiksberg Kommune Rapportering pr. 17. august 2015 Modtagere: Økonomiafdelingen Afsender: Ole Dyhr Dato: 18. august 2015 Side 1 af 7 Gældsplejerapportering Rapporteringens formål er at sammenholde

Læs mere

Likviditet i danske realkredit- og statsobligationer

Likviditet i danske realkredit- og statsobligationer 155 Likviditet i danske realkredit- og statsobligationer Birgitte Vølund Buchholst, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Artiklen er et resume af Nationalbankens analyser af likviditeten

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. HP Hedge Ultimo april 2010. Index 100 pr. 15. marts 2007 HP Hedge april 2010 HP Hedge gav et afkast på 1,29% i april. Det er ensbetydende med et samlet afkast for 2010 på 9,18%. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det var målsætningen minimum at matche

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015

DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 DANMARKS NATIONALBANK PRESSEMØDE 16. SEPTEMBER 2015 Hovedbudskaber Valutamarkedet viser tegn på normalisering valutareserven er reduceret. Udstedelse af statsobligationer genoptages, og rammen for bankernes

Læs mere

Ny prognose for Fed og lavere USD-renter

Ny prognose for Fed og lavere USD-renter Rekordlave renter i Danmark og øvrige Europa Vi har ændret prognosen for ECB og Nationalbanken, som ventes at nedsætte renten med i alt 20 bp i år. Fed-prognosen er nedjusteret, så vi venter rentenedsættelser

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2011

Faxe Kommune Kvartalsrapport april 2011 Faxe Kommune Kvartalsrapport april 211 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune bør øge andelen af fast finansiering op til

Læs mere

Det danske realkreditmarked et likviditetsdilemma

Det danske realkreditmarked et likviditetsdilemma 6 Det danske realkreditmarked et likviditetsdilemma Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen og Elena Kabatchenko Nielsen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Det danske marked for realkreditobligationer har

Læs mere

Renteprognose. Renterne kort:

Renteprognose. Renterne kort: RTL Rente 23.12.2015 Renteprognose Renterne kort: De korte renter: Vi forventer, at Nationalbanken selvstændigt vil hæve renten snart og formentligt i løbet af 1. kvartal. Det vil få de korte renter som

Læs mere

Rente- og valutamarkedet

Rente- og valutamarkedet 6. juni 2012 Rente- og valutamarkedet kedskommentarer og prognose Euro: Gældskrisen Vi venter fortsat høj usikkerhed og stress i markederne op til valget i Grækenland den 17. juni. Det skal sandsynligvis

Læs mere

Renteprognose august 2015

Renteprognose august 2015 .8.15 Renteprognose august 15 Konklusion: Vi forventer, at den danske og tyske 1-årige rente om et år ligger - bp højere end i dag. Dette er en investeringsanalyse Første rentestigning fra Nationalbanken

Læs mere

DB CAPPED FLOATER 2019

DB CAPPED FLOATER 2019 DB C A PPED F LOAT ER 2019 2 DANSKE BANK DANSKE BANK 3 DB CAPPED FLOATER 2019 Danske Bank tilbyder nu en obligation med variabel rente og en løbetid på 5 år kaldet DB Capped Floater 2019. Obligationen

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Basisprospekt for særligt dækkede obligationer udstedt af DLR Kredit A/S dateret 27. maj 2013

Tillæg nr. 2 til Basisprospekt for særligt dækkede obligationer udstedt af DLR Kredit A/S dateret 27. maj 2013 Tillæg nr. 2 til Basisprospekt for særligt dækkede obligationer udstedt af DLR Kredit A/S dateret 27. maj 2013 Dato: 5. december 2014 I forbindelse med ikrafttræden den 1. januar 2015 af dele af lov om

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2011. Offentliggjort 16. december 2010

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2011. Offentliggjort 16. december 2010 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2011 2011 Offentliggjort 16. december 2010 2 Hovedpunkter 2011 Indenlandsk låntagning Statens indenlandske finansieringsbehov i 2011 er opgjort til 110

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statens låntagning og gæld

Danmarks Nationalbank. Statens låntagning og gæld Danmarks Nationalbank Statens låntagning og gæld 1998 Danmarks Nationalbank Statens låntagning og gæld 1998 STATENS LÅNTAGNING OG GÆLD 1998 Tryk: Schultz Grafisk ISSN: 0902-6681 Danmarks Nationalbank Havnegade

Læs mere

Information om finansielle instrumenter og risiko

Information om finansielle instrumenter og risiko 1 Aktier regulerede markeder Aktiemarkederne bliver påvirket af, hvordan det går med økonomien globalt og lokalt. Hvis der er økonomisk vækst, vil virksomhedernes indtjeninger vokse, og investorerne vil

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 2007 78,71 79,05 84,60 88,00 93,13 96,36 100,64 104,48 HP Hedge august 2009 I august sluttede indre værdi 104,48, hvilket er all time high, og det betyder at afkastet i august var 3,82%. Siden årets start har afdelingen genereret et afkast på 38,26%, hvilket

Læs mere

Låneanbefaling. Bolig. Markedsføringsmateriale. 8. juni 2012. Unikke lave renter: Et katalog af muligheder

Låneanbefaling. Bolig. Markedsføringsmateriale. 8. juni 2012. Unikke lave renter: Et katalog af muligheder Låneanbefaling Bolig Markedsføringsmateriale 8. juni 2012 Unikke lave renter: Et katalog af muligheder Det kan lyde som en forslidt frase, men renterne er historisk lave og lavere end langt de fleste nogensinde

Læs mere

Frederiksberg Kommune

Frederiksberg Kommune Frederiksberg Kommune Rapportering pr. 15. maj 2012 Modtagere: Økonomiafdelingen Afsender: Ole Dyhr Dato: 21. maj 2012 Side 1 af 5 Gældsplejerapportering Rapporteringens formål er at sammenholde kommunens

Læs mere

Renteprognose. Renterne kort: Fortsat lave renter

Renteprognose. Renterne kort: Fortsat lave renter Renteprognose Renterne kort: De korte renter: Vi forventer ikke, at hverken ECB eller Nationalbanken vil justere på renterne i løbet af de næste 12 måneder. Kronen har været stabil over for Euro uden Nationalbankens

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune Bornholms Regionskommune - Rapportering Materialet er udarbejdet til Bornholms Regionskommune og bedes behandlet fortroligt Rapporten er udarbejdet den 2. september 2016 Indhold Ordforklaring Kommentarer

Læs mere

Figur 1: DKK swapkurve, aktuel og historisk Figur 4: EUR-swapkurve, EUR covered bonds, 3Y spænd Figur 7: Spænd mellem DKK-swap og EUR-swap

Figur 1: DKK swapkurve, aktuel og historisk Figur 4: EUR-swapkurve, EUR covered bonds, 3Y spænd Figur 7: Spænd mellem DKK-swap og EUR-swap Seneste handelsdag: 23. maj 17 Nykredits indeks 23. maj 17 OAD Værdi ultimo sidste år Afkast åtd. Ciborrenter 23. maj 17-1D -1W -1M -3M -12M Swap parrenter 23. maj 17-1D -1W -1M -3M -12M Nykredit Realkreditindeks

Læs mere

Møde mellem Ringsted Kommune og KommuneKredit. Evaluering af låneportefølje for Ringsted Kommune

Møde mellem Ringsted Kommune og KommuneKredit. Evaluering af låneportefølje for Ringsted Kommune Møde mellem Ringsted Kommune og KommuneKredit Evaluering af låneportefølje for Ringsted Kommune 20. februar 2006 Sammenfatning Ringsted Kommunes nuværende låneportefølje må risikomæssigt betragtes som

Læs mere