Den økonomiske situation på Færøerne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den økonomiske situation på Færøerne"

Transkript

1 67 Den økonomiske situation på Færøerne Winnie Jakobsen og Pernille Thinggård, Sekretariatet INDLEDNING Den markante fremgang i færøsk økonomi siden 1995 er fra 23 afløst af tilbagegang. Da der gennem de sidste ti år er gennemført en omfattende konsolidering af de offentlige finanser og af de fleste husholdningers og virksomheders økonomi, er der ikke tegn på, at afmatningen udvikler sig til en krise af samme omfang som i begyndelsen af 199'erne. Denne artikel giver en oversigt over den aktuelle økonomiske situation på Færøerne og er en opfølgning på artiklen om den færøske økonomi fra Kvartalsoversigt 3. kvartal Færøerne er en del af det danske valutaområde, og den danske penge- og valutapolitik gælder således også for Færøerne, jf. boks 1. DEN SENESTE ØKONOMISKE UDVIKLING Udviklingen i den færøske økonomi er fra 23 blevet mere negativ efter en årrække med usædvanlig høj vækst, jf. figur 1. Det færøske finansministerium skønner for 23 en vækst i bruttonationalproduktet i løbende priser i størrelsesordenen nul procent eller let faldende, og at det svarer til et realt fald på 3-4 pct. Faldet skyldes en generel afmatning i konjunkturen og nedgang for fiskeopdrættet og fiskeindustrien. Derudover er der tilbagegang for fiskeriet, hvor størstedelen af flåden dog fortsat har en god indtjening. Arbejdsløsheden har været stigende siden august 23, men er med 4-5 pct. i maj 24 fortsat på et lavt niveau. Arbejdsløsheden rammer regionalt skævt, og i nogle af yderområderne af Færøerne er den således næsten fordoblet som følge af den dårlige situation i fiskeopdrættet og fiskeindustrien. 1 Denne artikel bygger bl.a. på et besøg på Færøerne i maj 24, hvor der blev afholdt møder med Rigsombudet, Finansministeriet, Det Økonomiske Råd, Færøernes Landsbank, erhvervsorganisationer, Føroya Sparikassi og Føroya Banki.

2 68 INSTITUTIONELLE FORHOLD PÅ FÆRØERNE Boks 1 Færøerne har danske kroner som valuta. Nationalbankens penge- og valutapolitiske beslutninger herunder rentefastsættelsen påvirker fuldt ud og direkte Færøerne. De færøske pengeinstitutter kan have konto i Nationalbanken og kan placere indskud og låne mod sikkerhed. Nationalbanken kan yde likviditetsstøtte, hvis et pengeinstitut, der er solvent, alligevel får likviditetsproblemer. Færøerne har egne sedler, der er det lovlige betalingsmiddel på øerne. Sedlerne er trykt og udstedt af Nationalbanken. De færøske sedler kan ombyttes med danske uden gebyr i Nationalbanken i forholdet 1:1. Nationalbanken har kontantdepoter på Færøerne, som udleverer sedler til de lokale pengeinstitutter på samme måde som i Danmark. De principielle forhold fremgår af nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersens tale "Valutafællesskab eller forskellige valutaer?", som kan ses på side 77 og på Nationalbankens websted Boligmarkedet er fortsat stabilt. Huspriserne i især Torshavn er siden 21 fladet ud, men de ligger fortsat på et højt niveau sammenlignet med tidligere. Nogle hovedtal for den færøske og danske økonomi ses i tabel 1. VÆKST I BNP I LØBENDE PRISER Figur 1 Pct Anm.: Der findes ikke et tal for 23 fra Hagstova Føroya. Tallet for 23 bygger derfor på skøn fra det færøske finansministerium og Landsbanki Føroya. Kilde: Hagstova Føroya (Færøernes statistiske kontor).

3 69 HOVEDTAL FOR FÆRØERNE OG DANMARK, 23 Tabel 1 Færøerne Danmark Antal indbyggere Indbyggere pr. km Landbrug og fiskeri, pct. af BNP, ,1 3,7 BNP i løbende priser, mia.kr BNP i løbende priser, pr. indbygger Disp. BNI pr. indbygger, Offentlig bruttogæld, pct. af BNP 1) Eksport af varer, pct. af BNP 2) Import af varer, pct. af BNP 2) Betalingsbalancen, pct. af BNP Nettoudlandsgæld, pct. af BNP Ledighed, pct. af arbejdsstyrken... 3,6 6,2 Kilde: Hagstova Føroya, Landsbanki Føroya og Danmarks Statistik. 1 For Færøerne er tallet for For Færøerne er tallet opgjort ekskl. skibe og fly. Samlede lønudbetalinger Statistikgrundlaget til vurdering af den færøske økonomi er begrænset, og dele af statistikken er behæftet med en betydelig usikkerhed. De samlede lønudbetalinger er en væsentlig indikator for den økonomiske udvikling. Væksten i lønudbetalingerne var i 23 og de første syv måneder af 24 klart mindre end i årene forinden, jf. tabel 2. Der er forskel på udviklingen i sektorerne. Fra januar til juli 24 er lønudbetalingerne i fiskeriet faldet med ca. 5 pct. i forhold til samme periode i 23. Omvendt er lønudbetalingerne i serviceerhvervene steget med 5 pct., og i bygge- og anlægssektoren er lønudbetalingerne steget med 12 pct. men niveauet var lavt i første halvår 23, bl.a. som følge af en strejke. De seneste års mangel på arbejdskraft er aftaget. I maj/juni 23 var der en omfattende 4-ugers strejke i forbindelse med overenskomstforhandlingerne, der gav lønstigninger på 9 pct. over SAMLEDE LØNUDBETALINGER Tabel 2 Mio.kr jan. juli 24 jan. - juli Primære sektor Fremstilling inkl. byggeri Serviceerhverv I alt Procentvis ændring i forhold til året før... 13,8 8,1,6 1,1 2,4 Anm.: Lønudbetalinger omfatter udbetalte A-indtægter og kildeskat. Arbejdsløshedsforsikring og offentlige ydelser som sociale pensioner, dagpenge og forskellige støtteydelser er fratrukket. Kilde: Hagstova Føroya.

4 7 to år. Strejken betød bl.a., at filetfabrikkerne ikke producerede i denne periode, og at der ikke kunne losses fisk i færøsk havn. FISKEERHVERV Fiskeriet, fiskeindustrien og fiskeopdrættet er de dominerende erhverv på Færøerne. Fiskeriet I farvandet omkring Færøerne fanges især torsk, kuller og sej. Torskefiskeriet er fortsat præget af usædvanlig god indtjening. Verdensmarkedspriserne på kuller og især sej er derimod faldet i 23 og ind i 24, og for sej er også mængden faldet betragteligt, hvilket afspejler sig i faldende fangstværdier, jf. figur 2. Fiskeriet i farvandet omkring Færøerne er reguleret ved en såkaldt fiskedagsordning, hvor hvert fartøj får tildelt et samlet antal fiskedage pr. år. Fra 1. september 24 og et år frem reduceres antallet af disse fiskedage med 1,5 pct. Fiskeriet i fjernere områder er reguleret af internationale aftaler og kvoter, som indebærer et loft over fangstmængderne. Især på grund af faldende priser blev indtjeningen ved sild, makrel, lodde og blåhvilling reduceret i 23, men den er stadig god. VÆRDIEN AF FANGEDE TORSK, KULLER OG SEJ Figur 2 Mio.kr Torsk Kuller Sej Anm.: Værdien af fangsten er opgjort som en ren markedsværdi. Kilde: Hagstova Føroya.

5 71 Situationen i rejeflåden er kritisk, hvilket bl.a. skyldes lave priser på rejer. Af 7 rejetrawlere er kun 4 i drift, og fremtiden for rejeflåden er usikker. Fiskeindustri Situationen i fiskeindustrien er generelt vanskelig, og konkurrencen er hård fra især Skotland og Island, men også Kina. En stadig større andel af den samlede mængde fangede torsk, kuller og sej bliver eksporteret uforarbejdet til udlandet i frosset eller iset form frem for at blive forarbejdet på Færøerne. I 23 var det således 33 pct. af denne fangst mod 28 pct. i 22, der blev eksporteret til udenlandsk forarbejdning, og den hjemlige produktion faldt fra 81. tons i 22 til 71. tons i 23. For fiskefabrikker, der producerer saltet fisk, er udviklingen dog fortsat god. Fiskeopdræt Fiskeopdrættet, hovedsageligt af laks, er det næststørste eksporterhverv, men det er i dyb krise på grund af lave priser og sygdommen ILA. Med gennemsnitlige produktionsomkostninger på 18-2 kr. pr. kg har der i 23 været produceret med tab. På grund af sygdommen er laks i sygdomsramte områder blevet slagtet, før de har nået den rigtige alder og størrelse, og den samlede slagtede mængde var derfor ekstraordinær høj i 23, jf. figur 3. LAKSEPRIS OG SLAGTEDE MÆNGDER Figur 3 Kr. pr. kg Tusind ton Gennemsnitspris pr. kg Slagtede mængder (h. akse) Forventede slagtede mængder (h. akse) Anm.: Tallene for 24 til 26 er skøn for de forventede slagtede mængder. Kilde: Vinnuhúsið.

6 72 I de kommende år vil eksportmængden af laks falde markant, da der er slagtet "forlods" som følge af sygdom, og da mængden af udsat fiskeyngel fra 23 er nedsat betydeligt. Opdrætserhvervet har i de seneste 5 år eksporteret for ca. 9 mio.kr. årligt, svarende til ca. 2 pct. af den færøske vareeksport. Produktionen er kapitalkrævende på grund af den lange produktionstid på 2-3 år. De lave priser og sygdommen har medført konkurser og lukninger, og egenkapitalen, som i 21 var på,5 mia.kr., er væk. Fremtiden for erhvervet er usikker, selv om der fra 24 er åbnet for udenlandsk kapital. Den kritiske situation afspejles også i regnskaberne fra de færøske pengeinstitutter, som i 23 havde betydelige tab og hensættelser på opdrætserhvervet. DEN FINANSIELLE SEKTOR Pengeinstitutternes samlede resultat blev væsentligt forringet fra et overskud på 293 mio.kr. i 22 til et underskud på 1 mio.kr. i 23, jf. tabel 3. Vendingen skyldes de markante tab og hensættelser på 425 mio.kr., hvoraf størstedelen kan henføres til fiskeopdrættet. I 1. halvår 24 var der ikke behov for yderligere hensættelser, og pengeinstitutterne havde igen overskud. Pengeinstitutterne har fremdeles en høj solvensprocent. DE OFFENTLIGE FINANSER Overskuddet på de offentlige finanser faldt i 23 med 168 mio.kr. til 23 mio.kr., jf. tabel 4. På finansloven for 24 budgetterer landsstyret med et underskud på 24 mio.kr. Underskuddet og et afdrag på gælden til den danske stat på 77 mio.kr. forventes finansieret ved at trække på landskassens likviditet. PENGEINSTITUTTERNES SAMLEDE RESULTAT Tabel 3 Mio.kr halvår 24 Indtægter Nettorente- og gebyrindtægter mv ,5 556,2 568,4 599,8 283,1 Kursregulering... -5,1 19,9 5,2 18,2 81,6 Omkostninger Driftsomkostninger mv ,6 272,2 31,9 293,5 156,6 Tab og hensættelser , -5,7 23,3 424,5 95,4 Ordinært resultat ,8 39,6 293,4-1, 112,7 Kilde: Føroya Banki, Føroya Sparikassi, Norðoya Sparikassi og Suðuroyar Sparikassi.

7 73 LANDSKASSENS INDTÆGTER OG UDGIFTER Tabel 4 Mio.kr Skatteindtægter Told og afgifter Andre indtægter Bloktilskud inkl. statspensioner Samlede indtægter Driftsudgifter Anlægsinvesteringer Renteudgifter, netto Samlede udgifter Overskud Anm.: Landskasseregnskaber og finanslov 24. Stigningen i renteudgifterne, netto i 23 skyldes reduceret renteindtægt af landskassens indestående. Kilde: Det færøske finansministerium. Skatteindtægterne blev i 23 reduceret med 95 mio.kr., og væksten er i første halvår 24 lavere end i tidligere år. Faldet i skatteindtægterne skyldes skattelettelser og den svagere økonomiske situation. Den seneste skattelettelse, der blev vedtaget i 23, har reduceret indtægterne med 52 mio.kr. i 23 og 71 mio.kr. i 24. Driftsudgifterne steg i perioden 1998 til 23 med 39 pct., hvilket svarer til en gennemsnitlig årlig vækst på ca. 7 pct. Lønudgifterne i den offentlige sektor er steget med 4-5 pct. årligt. Den offentlige gæld I slutningen af 23 blev landskassens gæld til den danske stat ekstraordinært nedbragt med 1,7 mia.kr. til 2,2 mia.kr. 1 Nedbringelsen af gælden blev finansieret ved at trække,5 mia.kr. på landskassens indestående i landsbanken (Landsstyrets bank) og ved at udstede obligationer for 1,2 mia.kr. Landskassens bruttogæld var ultimo 23 på 4,4 mia.kr. I juli 24 var landskassens likviditet ca. 1,5 mia.kr. Landskassen er lovmæssigt forpligtet til at have et indestående i landsbanken på mindst 15 pct. af BNP det foregående år svarende til ca. 1,5 mia.kr., og indeståendet er blot 11 mio.kr. fra lovens minimumskrav. Trods den betydelige likviditet kan der derfor blive behov for offentlig låntagning. Den offentlige sektor har ud over likvide indskud også andre betydelige aktiver. Heri indgår bl.a. den offentlige sektors andel i Finansieringsfonden af 1992 (især Føroya Banki) og andre offentlige virksomheder og 1 Af de 2,2 mia.kr. henstår 5 mio.kr. som et rente- og afdragsfrit lån, der afskrives i 218, såfremt der ikke på det tidspunkt er startet udvinding af råstoffer. Det resterende beløb afvikles som et 2-årigt annuitetslån til en fast årlig rente på 5 pct. med udløb i 218.

8 74 BETALINGSBALANCEN Figur 4 Mio.kr Handelsbalancen Tjenester, netto Renter, netto Overførsler, netto Betalingsbalancens løbende poster, netto Kilde: Landsbanki Føroya. fonde. Færingerne har i nogen tid diskuteret, om dele af disse virksomheder skal privatiseres. UDENRIGSØKONOMI OG UDLANDSGÆLD Handelsbalancen inkl. skibe blev i 23 forringet med 1.72 mio.kr. til et underskud på 711 mio.kr., jf. figur 4. Faldet i handelsbalancen kan hovedsageligt tilskrives indkøb af en færge, der sejler mellem bl.a. Færøerne, Island og Danmark. Ekskl. skibe var der et handelsbalanceoverskud på ca. 1 mio.kr. Både eksporten og importen faldt, og faldet i importen er fortsat i 24. Importen (ekskl. skibe) er i de første fire måneder af 24 faldet med 1 pct. i forhold til samme periode i 23, mens eksporten (ekskl. skibe) kun er faldet med 2 pct. Omsvinget i handelsbalancen har reduceret overskuddet på betalingsbalancens løbende poster, men foreløbige tal tyder på et lille overskud i 23. Færøerne har fortsat et stort nettotilgodehavende over for udlandet, inkl. Danmark, på 4,1 mia.kr., jf. figur 5. SAMMENFATNING Siden 23 har den færøske økonomi været inde i en periode med tilbagegang. Det færøske finansministerium skønner for 23 et realt fald i

9 75 FÆRØERNES NETTOTILGODEHAVENDE TIL UDLANDET Figur 5 Mia.kr Offentlig Privat I alt Kilde: Landsbanki Føroya. BNP på 3-4 pct. De samlede lønudbetalinger er i 23 og ind i 24 steget mindre end i de foregående år, og lønudbetalingerne i fiskeriet er faldet. Siden august 23 er arbejdsløsheden steget, og presset på arbejdsmarkedet er aftaget. Derudover er importen faldet. Fiskeriet har haft tilbagegang, men størstedelen af fiskeflådens indtjening er fortsat god. Fremtiden for rejefiskeriet og fiskeopdrættet er usikker. Fiskeopdrættet er ramt af lave priser på laks og sygdom, og krisen afspejles i pengeinstitutternes regnskaber for 23, hvor der blev foretaget store tab og hensættelser på erhvervet. Fiskeindustrien er generelt i en presset situation. Tilbagegangen i fiskeriet var i 1. halvår 24 ikke slået igennem på økonomiens øvrige sektorer. Overskuddet på de offentlige finanser har i de senere år været aftagende, og i finansloven for 24 budgetteres med et underskud. Gennem de sidste ti år er der gennemført en omfattende konsolidering af de offentlige finanser og af de fleste husholdningers og virksomheders økonomi. Der er således ikke tegn på, at afmatningen udvikler sig til en krise af samme omfang som i begyndelsen af 199'erne.

Den økonomiske situation på Færøerne

Den økonomiske situation på Færøerne 89 Den økonomiske situation på Færøerne Bjarne Skafte og Pernille Thinggård, Sekretariatet INDLEDNING Færøerne oplevede i starten af 199'erne en økonomisk krise med høj arbejdsløshed, stor gæld og stor

Læs mere

Færøsk økonomi, oversigt medio 2009

Færøsk økonomi, oversigt medio 2009 93 Færøsk økonomi, oversigt medio 2009 Niels Bartholdy, Økonomisk Afdeling SAMMENFATNING Den økonomiske afmatning, som satte ind i 2008 og i første omgang var begrænset til fiskeriet, har oven på den globale

Læs mere

Aktuelle tendenser i Færøernes økonomi

Aktuelle tendenser i Færøernes økonomi 89 Aktuelle tendenser i Færøernes økonomi Ann-Louise Winther, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den færøske økonomi er gået tilbage siden 28. Tilbageslaget var i første omgang isoleret til

Læs mere

Færøsk økonomi, oversigt medio 2007

Færøsk økonomi, oversigt medio 2007 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2007 59 Færøsk økonomi, oversigt medio 2007 Niels Bartholdy, Økonomisk Afdeling SAMMENFATNING Der er højkonjunktur på Færøerne. Beskæftigelsen er steget, navnlig i byggeriet,

Læs mere

Færøsk økonomi, oversigt medio 2008

Færøsk økonomi, oversigt medio 2008 45 Færøsk økonomi, oversigt medio 2008 Niels Bartholdy, Økonomisk Afdeling SAMMENFATNING Væksten i den færøske økonomi er på vej nedad efter et par år med højkonjunktur. Den kraftigt forøgede oliepris

Læs mere

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I 1 voksede færøsk økonomi efter et par år præget af stilstand. Det nominelle bruttonationalprodukt,

Læs mere

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi 121 Aktuelle tendenser i færøsk økonomi Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling Færøsk økonomi har været præget af stilstand de seneste par år. Væksten i det nominelle bruttonationalprodukt, BNP,

Læs mere

Færøsk økonomi en aktuel status

Færøsk økonomi en aktuel status 67 Færøsk økonomi en aktuel status Christian Ølgaard, Økonomisk Afdeling SAMMENFATNING I lighed med de to foregående år var der en mindre aktivitetsnedgang i 24. Der var tilbagegang i fiskeriet og relaterede

Læs mere

Færøerne og Grønland

Færøerne og Grønland og og 1. Det danske riges befolkning Hvis du vil vide mere s Statistik har offentliggjort tal for og helt tilbage til den første Statistiske Årbog i 1896. Både og har i dag deres eget statistikbureau,

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog Kort Geodatastyrelsen & Matrikelstyrelsen Statistisk Årbog 2016 471 Kort Geodatastyrelsen 472 Statistisk Årbog 2016 Befolkningerne Den økonomiske udvikling Befolkningerne Ét rige tre forskellige samfund

Læs mere

Færøsk økonomi, oversigt medio 2006

Færøsk økonomi, oversigt medio 2006 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 45 Færøsk økonomi, oversigt medio 2006 Christian Ølgaard, Økonomisk Afdeling SAMMENFATNING Der har i det seneste år været fremgang i færøsk økonomi efter nogle års lavkonjunktur.

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2016

Status på udvalgte nøgletal januar 2016 Status på udvalgte nøgletal januar 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der var fremgang i økonomien i 215, men det blev vækstmæssigt ikke jubelår. Der

Læs mere

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog Kort Geodatastyrelsen & Matrikelstyrelsen Statistisk Årbog 2017 471 Kort Geodatastyrelsen 472 Statistisk Årbog 2017 Befolkningerne Den økonomiske udvikling Befolkningerne Ét rige tre forskellige samfund

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi 95 Aktuelle tendenser i færøsk økonomi Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Færøsk økonomi er langsomt ved at komme sig efter det økonomiske tilbageslag, som ramte

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.)

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) MAKROøkonomi Kapitel 4 - Betalingsbalancen Vejledende Besvarelse Opgave 1 I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) Eksport af varer (fob) 450 Import af varer (fob)

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9

Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL /9 Fondsbørsmeddelelse 29. april 2004 KVARTALSRAPPORT 1. kvartal 2004 GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL 2004 1/9 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. kvartal 1. kvartal Hele året 2004 2003 2003 Netto

Læs mere

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi 19 Aktuelle tendenser i færøsk økonomi Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Færøsk økonomi er atter i fremgang efter tilbageslaget i forbindelse med den internationale

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Dagens nationalregnskabstal viser et opsparingsoverskud i den private sektor på ikke mindre end 17 mia.kr. i 212. Rekorden kommer oven på

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2016 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN DANSK VELSTANDSUDVIKLING HOLDER TRIT Dansk økonomi har siden krisen i 2008 faktisk præsteret en stigning i velstanden, der er lidt højere end i Sverige og på

Læs mere

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI Søren Lejsgaard Autrup, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I 214 fortsatte det stærke opsving i færøsk økonomi, der begyndte i 213. Det nominelle bruttonationalprodukt,

Læs mere

2013 statistisk årbog

2013 statistisk årbog 2013 statistisk årbog Udenrigshandel Handelsbalance Handelsbalance Handelsbalancen viser værdien af udførslen af varer minus værdien af indførslen af varer. Bruttonationalproduktet (BNP) fremkommer ved

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003 Nationalregnskab 2005:1 Nationalregnskab 2003 Sammenfatning Svag tilbagegang i 2003 Grønlands økonomi er inde i en afmatningsperiode. Realvæksten i Bruttonationalproduktet (BNP) er opgjort til et fald

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2015

Status på udvalgte nøgletal oktober 2015 Status på udvalgte nøgletal oktober 215 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi ser, fra hvad vi ved om 3. kvartal, ud til at fortsætte stille og

Læs mere

A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at

A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at man ejer en del af en virksomhed Arbejdsløshed Et land

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2015

Status på udvalgte nøgletal december 2015 Status på udvalgte nøgletal december 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling 215 bliver samfundsøkonomisk set ikke noget jubelår, men det ser dog indtil

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2014

Status på udvalgte nøgletal maj 2014 Status på udvalgte nøgletal maj 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der har været stor fokus på produktivitetsudviklingen i dansk erhvervsliv de seneste

Læs mere

Nationalregnskab Marts-version

Nationalregnskab Marts-version Nationalregnskab 216. Marts-version April 217 Danmark Statistik Sejrøgade 11 21 København Ø Nationalregnskab 216. Marts-version Danmarks Statistik April 217 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/1 Nationalregnskab

Læs mere

marts 2018 Indtjening i sektoren

marts 2018 Indtjening i sektoren marts 218 Indtjening i sektoren Bank- og realkreditkoncerners årsregnskaber 217 INTRODUKTION Fremgangen i dansk økonomi har for alvor bidt sig fast. De gode tider slår også igennem i bankerne, som har

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2015

Status på udvalgte nøgletal april 2015 Status på udvalgte nøgletal april 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling De indkomne økonomiske nøgletal i 215 peger i retning af, at dansk økonomi forsat

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal august 2015

Status på udvalgte nøgletal august 2015 Status på udvalgte nøgletal august 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Den seneste måneds nøgletal angiver, ligesom i juli, overvejende, at dansk

Læs mere

Grønt lys til det aktuelle opsving

Grønt lys til det aktuelle opsving November 2017 Grønt lys til det aktuelle opsving Opsvinget i dansk økonomi er taget til i styrke, og der ventes en vækst på og lidt over 2 pct. de næste år. Der er også udsigt til, at beskæftigelse fortsætter

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 VIRKNING AF KONJUNKTU-

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 VIRKNING AF KONJUNKTU- 18. marts 2008 af Martin Madsen (direkte tlf. 33 55 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 VIRKNING AF KONJUNKTU- RER, OLIEPRIS OG SKATTELETTELSER PÅ DE OFFENTLIGE FINANSER Højkonjunkturen i årene efter

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Færre langtidsledige end for et år siden Virksomhedsrettede tiltag hjælper svage ledige i beskæftigelse Ugens tendens Ingen nettotilgang

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel med varer Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser og tvangsauktioner Renter

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2015

Status på udvalgte nøgletal januar 2015 Status på udvalgte nøgletal januar 215 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Reviderede tal for væksten i 3. kvartal viser en BNP-stigning på,4 pct. ift.

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

Fortsat pæn indtjening i bankerne

Fortsat pæn indtjening i bankerne Fortsat pæn indtjening i bankerne De danske bank- og realkreditkoncerner har fortsat pæn indtjening, selv om resultatet er lidt lavere i 1. halvår 2018 end i samme periode i 2017. Sektoren opbygger fortsat

Læs mere

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr.

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. En ny opgørelse baseret på tal fra Danmarks Statistik viser, at indbyggerne i Danmark i gennemsnit er gode for 1.168.000 kr., når al gæld er trukket fra al

Læs mere

DET RÅDGIVENDE UDVALG VEDRØRENDE FÆRØERNE BERETNING DEN ØKONOMISKE UDVIKLING PÅ FÆRØERNE I 1998/99 DECEMBER 1999

DET RÅDGIVENDE UDVALG VEDRØRENDE FÆRØERNE BERETNING DEN ØKONOMISKE UDVIKLING PÅ FÆRØERNE I 1998/99 DECEMBER 1999 DET RÅDGIVENDE UDVALG VEDRØRENDE FÆRØERNE BERETNING OM DEN ØKONOMISKE UDVIKLING PÅ FÆRØERNE I 1998/99 DECEMBER 1999 Indholdsfortegnelse SAMMENFATNING OG ANBEFALINGER...3 1. KONJUNKTURUDVIKLINGEN...3 2.

Læs mere

Danskerne har langt større formue end gæld

Danskerne har langt større formue end gæld Danskerne har langt større formue end gæld Danskerne havde ved udgangen af 2013 i gennemsnit 1.116.000 kr. i overskud, når al gæld er trukket fra al formue herunder i boliger, biler mv. Der er i den økonomiske

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal juni 2014

Status på udvalgte nøgletal juni 2014 Status på udvalgte nøgletal juni 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling I første kvartal af 214 voksede det danske bruttonationalprodukt med,9 procent i

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel med varer Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Største opsparing i den private sektor i over 40 år

Største opsparing i den private sektor i over 40 år Største opsparing i den private sektor i over 4 år De reviderede tal for nationalregnskabet gav en lille opjustering af vækstbilledet i 1. halvår 212. Samlet ligger tallene på linje med grundlaget for

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Finanslovsaftalen for 13 på beskæftigelsesområdet Ugens tendens Fald i dansk udenrigshandel i september 1 Internationalt Stigende amerikansk beskæftigelse

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2011

Status på udvalgte nøgletal maj 2011 Status på udvalgte nøgletal maj 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Uændret ledighed Den sæsonkorrigerede bruttoledighed lå i marts på 162.4, svarende til 5,9 pct. af arbejdsstyrken.

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Indberetning nr. 4 / 2013

Indberetning nr. 4 / 2013 Færøudvalget 2012-13 FÆU Alm.del Bilag 16 Offentligt Rigsombudsmanden på Færøerne Tórshavn, den 3. juni 2013 J.nr. 323-1 - dmk Emner: Indberetning nr. 4 / 2013 Forfatningsforslaget faldt ved 2. behandlingen

Læs mere

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Nye reviderede nationalregnskabstal viser, at BNP sidste år faldt med 4,9 pct. Det dækker imidlertid over enorme forskelle på tværs af det danske erhvervsliv.

Læs mere

23. august 1999. Fondsbørsmeddelelse 16/99

23. august 1999. Fondsbørsmeddelelse 16/99 Københavns Fondsbørs Fondsbørsen i Luxembourg Fondsbørsen i Frankfurt Fondsbørsen i London Fondsbørsen i Düsseldorf Fondsbørsen i Amsterdam Fondsbørsen i Zürich Pressen 23. august 1999 Fondsbørsmeddelelse

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2014

Status på udvalgte nøgletal november 2014 Status på udvalgte nøgletal november 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi træder vande i disse måneder, og derfor er der ikke nogen entydig

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2015

Status på udvalgte nøgletal marts 2015 Status på udvalgte nøgletal marts 215 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Det danske BNP steg med 1, % i 214. Det er godt nyt for dansk økonomi efter den

Læs mere

Periodemeddelelse efter 1. kvartal

Periodemeddelelse efter 1. kvartal NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Mariager, den 16. maj 2012 Fondsbørsmeddelelse nr. 15/2012 Periodemeddelelse efter 1. kvartal 2012.. Under henvisning til reglerne om børsnoterede

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2014

Status på udvalgte nøgletal december 2014 Status på udvalgte nøgletal december 214 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi voksede ifølge foreløbige nationalregnskabstal med,5 pct. fra

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2015

Status på udvalgte nøgletal november 2015 Status på udvalgte nøgletal november 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling 215 bliver samfundsøkonomisk set ikke noget jubelår, men ser dog indtil videre

Læs mere

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI INDLEDNING OG SAMMENFATNING Højkonjunkturen, der begyndte i 213, ser ud til at fortsætte med forøget styrke i 216. Færøernes Økonomiske Råd, FØR, har i den seneste prognose

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på udrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018 Kreditinstitutter Halvårsartikel 2018 Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning...1 2. Kreditinstitutter i Danmark...2 3. Fortsat høje overskud på trods af lave renteindtægter...4 4. Udlånsvækst i danske kreditinstitutter...5

Læs mere

3.2 Generelle konjunkturskøn

3.2 Generelle konjunkturskøn 2005 2005 2006 2006 2007 2007 2008 2008 2009 2009 2010 2010 2011 2011 2012 2012 2013 2013 Budgetforslag 2015-18 3.2 Generelle konjunkturskøn Den generelle samfundsøkonomi har betydning for Egedal Kommunes

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal juli 2014

Status på udvalgte nøgletal juli 2014 Status på udvalgte nøgletal juli 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi er på vej mod lysere tider, selvom det ikke galopperer afsted er der

Læs mere

Økonomisk overblik. Ny oversigt

Økonomisk overblik. Ny oversigt Ny oversigt Som noget nyt indeholder Konjunkturstatistik nu hver måned en oversigt over udviklingen i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på udrag fra Nyt fra Danmarks

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2010

Status på udvalgte nøgletal november 2010 Status på udvalgte nøgletal november 21 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Stigning i bruttoledigheden I september var 168.3 registrerede bruttoledige og bruttoledigheden er dermed

Læs mere

STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET

STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET 16. januar 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET De reviderede nationalregnskabstal (NR) for 3. kvartal 2006 peger samlet set på lidt lavere vækst

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal December 2013

Status på udvalgte nøgletal December 2013 Status på udvalgte nøgletal December 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling Tallene for den danske økonomiske vækst i 3. kvartal viste, at økonomien voksede,4 procent.

Læs mere

Fondsbørsmeddelelse 22. april 2003 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal 2003. GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL 2003 1/9

Fondsbørsmeddelelse 22. april 2003 KVARTALSRAPPORT. 1. kvartal 2003. GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL 2003 1/9 Fondsbørsmeddelelse 22. april 2003 KVARTALSRAPPORT 1. kvartal 2003 GrønlandsBANKEN 1. KVARTAL 2003 1/9 (1.000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 1. kvartal 1. kvartal Hele året 2003 2002 2002 Netto

Læs mere

Tabel 1: BNP. En forkortelse for bruttonationalproduktet, der viser mængden af et lands samlede produktion af varer og serviceydelser på et år

Tabel 1: BNP. En forkortelse for bruttonationalproduktet, der viser mængden af et lands samlede produktion af varer og serviceydelser på et år Tabel 1: BNP Hvad betyder BNP: En forkortelse for bruttonationalproduktet, der viser mængden af et lands samlede produktion af varer og serviceydelser på et år Hvordan beregnes BNP: Opgøres som produktionsværdien

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004

OFFENTLIGE FINANSER. 2005: marts Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 OFFENTLIGE FINANSER 2005:10 30. marts 2005 Finansielle kvartalsregnskaber for offentlig forvaltning og service 4. kvt. 2004 Nettogælden faldt 7 mia. kr. i forhold til kvartalet før. Der har i seneste kvartal

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år Nationalregnskab 2003:1 Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001* Denne publikation indeholder tallene for Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001. Tal for perioden 1986-2000 er baseret på endelige

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2013

Status på udvalgte nøgletal maj 2013 Status på udvalgte nøgletal maj 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på Dansk økonomi Så kom foråret i meteorologisk forstand, men det længe ventede økonomiske forår har vi stadig ikke set meget

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK DANSK ØKONOMI OG LANDBRUGETS SITUATION Nationalbankdirektør Hugo Frey Jensen Dansk økonomi et overblik 2 Værdiskabelse på udvalgte sektorer. Olie og gas samt landbrug trækker ned

Læs mere

Fiskeriets Økonomi 2013

Fiskeriets Økonomi 2013 Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Fiskeriets Økonomi 2013 Economic Situation of the Danish Fishery 2013 København 2013 5. Fiskeforarbejdning 1 Formål I dette afsnit beskrives den økonomiske situation

Læs mere

Fiskeriets samfundsøkonomiske

Fiskeriets samfundsøkonomiske 2 April 2014 FISKERIKONFERENCE 2. og 3. april 2014 Dagsorden Fiskeriets for økonomien Hvordan øges fiskeriets for økonomien? Fiskeriets for økonomien Fiskeriets for økonomien Fiskeriet bidrager med 13%

Læs mere

Nationalregnskab Juni-version

Nationalregnskab Juni-version Nationalregnskab 216. Juni-version Juli 217 Danmark Statistik Sejrøgade 11 21 København Ø Nationalregnskab 216. Juni-version Danmarks Statistik Juli 217 Udarbejdet af: Bo Siemsen, bsm@dst.dk 2/14 Nationalregnskab

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2014

Status på udvalgte nøgletal oktober 2014 Status på udvalgte nøgletal oktober 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Forventningerne til dansk økonomi synes desværre at være drejet i mere negativ

Læs mere

Nye tal viser dyb nedtur i dansk økonomi

Nye tal viser dyb nedtur i dansk økonomi Nye tal viser dyb nedtur i dansk økonomi Nationalregnskabstallene for 2. kvartal 2009 viste et historisk fald i den økonomiske aktivitet. Vejen tilbage til normalsituationen i dansk økonomi tegner derfor

Læs mere

BNP faldt for andet kvartal i træk

BNP faldt for andet kvartal i træk BNP faldt for andet kvartal Dansk økonomi befinder sig i teknisk recession efter BNP er faldet for andet kvartal. Regeringens finanspolitiske opstramning i form af faldende offentligt forbrug og lavere

Læs mere

Regnskabsmeddelelse for 2006 fra Kreditbanken A/S

Regnskabsmeddelelse for 2006 fra Kreditbanken A/S Fondsbørsmeddelelse nr. 01/2007. Regnskabsmeddelelse for 2006 fra Kreditbanken A/S Overskrifter: Resultat før skat på 64,7 mio. kr. - forrenter egenkapitalen med 22,2%. Nettoresultat på 45,7 mio. kr. (36,7

Læs mere

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 2014 Norge

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 2014 Norge Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 214 Norge Nøgletal for Danmark Juni 214 Forventet BNP-udvikling i 214 1,6 % Forventet Inflation i 214 1,2 % Forventet Ledighed 214 5,5 % Nationalbankens

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2016

Status på udvalgte nøgletal april 2016 Status på udvalgte nøgletal april 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu et fald i ledigheden i februar,

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab 2005 2006:1. Sammenfatning. Fortsat økonomisk vækst i 2005

Nationalregnskab. Nationalregnskab 2005 2006:1. Sammenfatning. Fortsat økonomisk vækst i 2005 Nationalregnskab 2006:1 Nationalregnskab Sammenfatning Fortsat økonomisk vækst i Vækst på 2 pct. Figur 1. Den økonomiske vækst i gav sig udslag i en stigning i BNP i faste priser på 2,0 pct., jf. figur

Læs mere

Periodemeddelelse efter 3. kvartal

Periodemeddelelse efter 3. kvartal NASDAQ OMX Copenhagen A/S Nikolaj Plads 6 1007 København K Mariager, den 7. november 2012 Fondsbørsmeddelelse nr. 20/2012 Periodemeddelelse efter 3. kvartal 2012.. Under henvisning til reglerne om børsnoterede

Læs mere

Danmark lysår fra græske tilstande

Danmark lysår fra græske tilstande Danmark lysår fra græske tilstande Danmark ligger fortsat i Superligaen målt på de offentlige finanser, når vi sammenligner os med de europæiske lande. Hvad angår den økonomiske stilling, har vi i den

Læs mere

HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG

HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG ( 1000 kr.) HOVEDTAL / NØGLETAL I SAMMENDRAG 9 måneder Hele året 2002 2001 2001 Nettorente- og gebyrindtægter... 116.600 122.062 160.644 Kursreguleringer... + 1.262 + 9.802 + 7.161 Andre ordinære indtægter...

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2014

Status på udvalgte nøgletal marts 2014 Status på udvalgte nøgletal marts 214 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling 213 blev ikke et jubelår for Danmark hvad angår økonomisk vækst. Den første foreløbige opgørelse

Læs mere

Dansk økonomi er ikke gået helt bag om dansen

Dansk økonomi er ikke gået helt bag om dansen Dansk økonomi er ikke gået helt bag om dansen Der var frygtet en fortsat nedgang i dansk økonomi i 3. kvartal 2009, men de nye nationalregnskabstal viste en pæn fremgang. Dansk økonomi er dermed ikke som

Læs mere