Færøsk økonomi, oversigt medio 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Færøsk økonomi, oversigt medio 2007"

Transkript

1 Kvartalsoversigt - 3. kvartal Færøsk økonomi, oversigt medio 2007 Niels Bartholdy, Økonomisk Afdeling SAMMENFATNING Der er højkonjunktur på Færøerne. Beskæftigelsen er steget, navnlig i byggeriet, den finansielle sektor, tjenesteerhvervene og havbrugene. Fiskeriet og fiskeindustrien har haft faldende beskæftigelse trods gode markedsvilkår, hvilket primært afspejler manglen på arbejdskraft. Arbejdsløsheden er helt nede på 1,4 pct. i juli Torskebestanden i færøsk farvand vurderes af havbiologer at være på sit laveste niveau i 100 år. Handelsbalancen udviste i 2006 for andet år i træk et betydeligt underskud, og modsat 2005 skyldes forværringen nu helt klart en øget import af forbrugsvarer, biler mv. Landskassen havde overskud i 2006, og det samme forventes i ØKONOMISK AKTIVITET 1 Den opgang i den økonomiske aktivitet på Færøerne, som satte ind i 2006, er fortsat i den forløbne del af Både lønudbetalinger og beskæftigelse er steget markant i det seneste års tid, jf. figur 1. Lønudbetalingerne, der normalt udgør mellem 2/3 og 3/4 af bruttofaktorindkomsten på Færøerne, var i 1. halvår 2007 over 9 pct. højere end i 1. halvår 2006, og beskæftigelsen var i de første fem måneder af ½ pct. højere end i samme periode året før. Såfremt produktiviteten også er steget, har den økonomiske vækst været meget stærk. Forbrugerpriserne er i perioden steget med knap 3 pct., så der har også været en pæn stigning i reallønnen. Den økonomiske fremgang er særlig markant inden for de private tjenesteerhverv, hvor godt en fjerdedel af arbejdsstyrken nu er beskæftiget, samt i den finansielle sektor og byggeriet, jf. figur 2. I de private tjenesteerhverv var beskæftigelsen ca. 5 pct. større i de fem første måneder af 2007 end i samme periode året før. Væksten i 1 Nationalregnskabet for Færøerne offentliggøres med betydelig forsinkelse og kun i løbende priser. Det indebærer, at en aktuel vurdering af færøsk økonomi må baseres på andre indikatorer, såsom løn- og beskæftigelsesstatistik og mængdestatistikker for fiskeriet.

2 60 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2007 LØNUDBETALINGER OG BESKÆFTIGELSE Figur 1 Mia.kr. 2, personer 26 1,8 25 1,6 24 1,4 23 1,2 22 1, Lønudbetalinger Antal lønmodtagere (højre) 21 Anm.: Sæsonkorrigerede kvartalsdata. Kilde: Hagstova Føroya og egne beregninger. beskæftigelsen er særlig markant for forretningsserviceydelser og landtransport, mens beskæftigelsen inden for søtransport er faldet, hvilket kan tilskrives tunnelforbindelsen til Klaksvik fra april De færøske pengeinstitutter har med baggrund i de gode konjunkturer, stigende huspriser og gode regnskabsresultater ekspanderet ganske kraftigt i de senere år. Ikke mindst porteføjleforvaltningen er blevet udbygget. Føroya Banki blev medio 2007 privatiseret og børsnoteret, og Eik Bank, indtil 2006 Føroya Sparikassi, blev børsnoteret i juli Den samlede beskæftigelse i den færøske finanssektor var 8 pct. større i januar-maj 2007 end i den tilsvarende periode i LØNMODTAGERBESKÆFTIGELSE I UDVALGTE SEKTORER Figur 2 Pct Fiskeri (10 pct.) Fiskeindustri (8 pct.) Byggeri (7 pct.) Pct Finansiel sektor (4 pct.) Private tjenesteerhverv (26 pct.) Offentlig sektor (34 pct.) Anm.: Tal for 2007 viser ændringen for perioden jan-maj 2007 i forhold til samme periode sidste år. Tal i parentes i figurforklaringen angiver erhvervets andel af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i Kilde: Hagstova Føroya.

3 Kvartalsoversigt - 3. kvartal I byggeriet har der været betydelig vækst i lønudbetalinger og beskæftigelse både i 2006 og i første halvdel af Det skal dog delvist ses i lyset af et fald i beskæftigelsen i 2005 bl.a. som følge af afslutningen af et større tunnelbyggeri. Der ventes et væsentligt yderligere pres på byggesektoren i den kommende tid, efterhånden som et stort bolig- og erhvervsbyggeprojekt omkring Tórshavn, samt to planlagte nye tunnelbyggerier, Strømø-Østerø og Strømø-Sandø, realiseres. Boligpriserne steg meget kraftigt i Tórshavn-området i 2006, men faldt lidt i begyndelsen af 2007, jf. figur 3. For Færøerne under ét er der tale om en jævn prisstigning i det seneste år efter en brat stigning i begyndelsen af 2006, efter at nye låneformer med længere løbetid og afdragsfrihed var blevet introduceret i efteråret 2005 og ledsaget af hård priskonkurrence på boliglån. Der synes at være tale om en engangstilpasning opad i prisniveauet som følge af de nye låneformer. Det øgede udbud af boliger, som vil følge af de aktuelle byggeprojekter, må forventes at lægge en yderligere dæmper på prisudviklingen. Den offentlige beskæftigelse steg med 0,4 pct. i 2006, og de offentlige lønudbetalinger steg med 2,4 pct. Det afspejler en overenskomstaftale fra 2005 om beskedne lønstigninger. I februar 2007 blev der indgået en ny aftale, der indebærer lønstigning på 1,7 pct. i 2007 og dernæst 3 pct. i hvert af de følgende 3 år. BOLIGPRISER Figur kr Færøerne Tórshavn Anm.: Kvartalsgennemsnit, seneste observation 2. kvartal Boligprisen for Færøerne under ét er en sammenvejning af priser for henholdsvis små bygder, store bygder og Tórshavn. Ved sammenvejningen er anvendt befolkningsvægte. Kilde: Eik Bank, Hagstova Føroya og egne beregninger.

4 62 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2007 Tal for de første måneder af 2007 tyder på en tiltagende vækst i den offentlige beskæftigelse trods det meget stramme arbejdsmarked på Færøerne. En øget koordinering af landskassens og kommunernes økonomi kunne medvirke til at sikre, at beskæftigelsen i den samlede offentlige sektor ikke kommer til at virke konjunkturmedløbende. I fiskeriet og fiskeindustrien har der været en fortsat nedgang i beskæftigelsen. For fiskeriet lå beskæftigelsen i de første 5 måneder af 2007 ca. 3 pct. under den tilsvarende periode året før. Der har været nogen nedgang i fangstmængden for de på Færøerne traditionelt meget væsentlige fiskearter torsk og kuller, og den generelt meget høje beskæftigelse har gjort det vanskeligt at skaffe mandskab til dele af fiskeriet. Priserne har imidlertid været gunstige og indtjeningen god, hvilket slår ud i lønudbetalingerne, som i 1. halvår 2007 var 14 pct. højere end i 1. halvår Fiskefabrikkerne er i udpræget grad ramt af mangel på arbejdskraft og til dels også af nedgangen i fangstmængden for torsk. Men også for fileterede fisk har prisudviklingen været gunstig, og samlet set kom fiskefabrikkerne ud af 2006 med et overskud på 15 mio.kr. mod et underskud af samme størrelse i Resultaterne er imidlertid ret blandede for de enkelte fabrikker. Havbrugserhvervet er for alvor ved at komme på fode efter nogle år med krise. Beskæftigelsen i denne sektor steg i 2006 med over 50 pct. Havbrugssektoren har en beskeden størrelse målt på andel af den samlede beskæftigelse og lønudbetaling (ca. 1,5 pct.), men fremgangen i 2006 bidrog alligevel betydeligt til den samlede vækst i beskæftigelsen på Færøerne. Den øgede beskæftigelse har ført til et markant fald i den i forvejen beskedne arbejdsløshed til 1,4 pct. i juli Faldet i arbejdsløsheden har ikke, som det tidligere er set, ledt til nettoindvandring, jf. figur 4. Den efterhånden meget udbredte mangel på arbejdskraft har udløst en diskussion på Færøerne om muligheden for at smidiggøre adgangen til at få udenlandsk arbejdskraft til Færøerne. Der er ikke umiddelbart tydelige tegn på, at det stramme arbejdsmarked vil slå ud i løninflationen. I forlængelse af ovennævnte offentlige overenskomst blev der også for det private arbejdsmarked indgået overenskomster i foråret 2007, der indebærer lønstigninger i størrelsesordenen 3 pct. i de kommende år. Det udelukker dog ikke en tiltagende løninflation via lønglidning. År-til-år stigningstakten for forbrugerprisindekset var 2,7 pct. i 2. kvartal Opgjort ekskl. energi var prisstigningstakten dog kun omkring 1 pct.

5 Kvartalsoversigt - 3. kvartal ARBEJDSLØSHED OG INDVANDRING Figur 4 Pct. af arbejdsstyrken 5 Personer Arbejdsløshed Indvandring, netto (højre) Anm.: Kvartalstal. Både arbejdsløshed og indvandring er sæsonkorrigeret. Kilde: Hagstova Føroya og egne beregninger. Fiskeriet Det nære fiskeri i farvandet tæt på Færøerne, der udgør omkring 60 pct. af det samlede fiskeri, har traditionelt været helt domineret af bundfiskeri efter torsk, kuller og sej. I de senere år er den lave torskebestand blevet et stigende problem. Fangsten af torsk i færøsk farvand er mængdemæssigt næsten halveret fra 2004 til De færøske havbiologer vurderer, at bestanden nu er på sit laveste niveau i 100 år, og det internationale råd for havudnyttelse, ICES, har anbefalet, at der slet ikke tillades direkte fiskeri efter torsk. Det færøske fiskeri reguleres primært gennem en styring af antallet af tilladte fiskedage. De færøske havbiologer foreslog antallet af fiskedage beskåret med 40 pct. i 2007/08. Landsstyret besluttede at nedsætte fiskedagene med 2 pct. samt at udvide fredningen for visse fiskeområder. Også for kuller har der været nedgang i fangstmængden, og bestanden vurderes af havbiologerne som "middel" (mod "lav" for torsk). Faldet er dog kun moderat og opvejes af prisstigninger. Fangsten af sej har til gengæld været på et meget højt niveau i både 2005 og 2006, og der er ingen problemer med bestanden. Sejfangsten udgør nu 25 pct. af fangstværdien i færøsk farvand mod 21 og 16 pct. for henholdsvis torsk og kuller. Fladfisken havtaske har også stigende betydning og udgør nu 11 pct. af fangstværdien efter yderligere stigninger i både pris og mængde i 2006 efter en meget kraftig vækst i 2005.

6 64 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2007 Det mest lukrative fiskeri var i 2006 det såkaldte pelagiske fiskeri efter sild, makrel og blåhvilling, samt fiskeriet fra de store fabrikstrawlere, der fortrinsvis fisker i Barentshavet. Disse to dele af fiskeflåden stod for 46 pct. af den samlede fangstværdi for den færøske fiskeflåde i En begrænsning af torskefiskeriet vanskeliggøres dels af de dybe traditioner omkring dette fiskeri, dels af den store efterspørgsel efter torsk til forarbejdning fra fiskefabrikkerne og den gunstige prisudvikling i de senere år. Afregningsprisen for torsk var 25 pct. højere i 2006 end i Diversificeringen af fiskeriet gør det lettere at klare en periode med fuldt fiskestop for fx torsk uden store samfundsøkonomiske omkostninger, men der vil naturligvis på kort sigt være dele af fiskeflåden og lokalsamfundene, som rammes. Havbrugenes produktion af laks og ørred var i 2006 kun lidt under en tredjedel af niveauet i 2003, hvor produktionen toppede, inden sygdomsepidemier skabte en omfattende krise i erhvervet og stagnation i den samlede færøske økonomi. Havbrugene er nu blevet rekonstrueret med en bedre gardering mod sygdomsudbrud og smittespredning, herunder med større begrænsning på produktionen i de enkelte fjorde og adskillelse af årgangene. Brugene forventer en vækst i produktionen på det nye, sundere grundlag til omkring tons i 2007 og 2008, omkring halvdelen af produktionsniveauet i UDENRIGSHANDEL Færøernes vareeksport, som helt er domineret af fiskeprodukter, har i årene ligget relativt stabilt på 3,6-3,9 mia.kr. Den markante nedgang i fangsten af torsk og havbrugenes produktion af laks er blevet opvejet af prisstigninger og øget fangst af andre fisketyper såsom sej, blåhvilling og havtaske. De gode konjunkturer på Færøerne slår klart igennem på importen. Det samlede underskud på handelsbalancen faldt ganske vist til 810 mio.kr. i 2006 mod 900 mio.kr. i 2005, men importen var i 2005 præget af indregistreringen af en ny passagerfærge, Smyril. Opgjort ekskl. skibe var der i 2006 en stigning i importen på over 800 mio.kr., og handelsbalancen blev forværret med over 400 mio.kr., jf. tabel 1. Tendensen til øget import er fortsat i første halvdel af Stigningen i importen er særlig tydelig for biler og materialer til byggeriet, jf. figur 5. Bilimporten steg med 50 pct. i 2006 og er fortsat med at stige kraftigt i den forløbne del af Importen af forbrugsvarer steg også kraftigt i 2006, men er fladet ud i første halvdel af 2007.

7 Kvartalsoversigt - 3. kvartal HANDELSBALANCE Tabel 1 Mio.kr Eksport Import Import ekskl. skibe Handelsbalance Handelsbalance ekskl. skibe Kilde: Hagstova Føroya. Færøernes samlede betalingsbalance er senest opgjort for Betalingsbalancens løbende poster indeholder ud over handelsbalancen også handel med tjenester, overførsler fra udlandet m.m. og har i en del år frem til 2004 udvist betydelige overskud. Færøerne havde ved udgangen af 2004 opbygget et positivt nettotilgodehavende over for udlandet på 3,4 mia.kr. De senere par års betydelige underskud på handelsbalancen har sandsynligvis bragt saldoen på betalingsbalancens løbende poster i underskud. En simpel fremskrivning med tjenestebalance og overførsler som i 2004 giver en saldo på nul for betalingsbalancens løbende poster i IMPORTVÆRDI PÅ UNDERKOMPONENTER Figur 5 Indeks, 2000 = Til byggeri (10 pct.) Biler (7 pct.) Forbrugsvarer (28 pct.) Øvrig import (34 pct.) Anm.: 4 kvartalers glidende gennemsnit. "Øvrig import" er samlet import ekskl. varer til byggeri, biler, forbrugsvarer, energi og skibe. Tal i parentes angiver andel af den samlede import i Kilde: Hagstova Føroya og egne beregninger.

8 66 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2007 RESULTAT I PENGEINSTITUTTERNE Tabel 2 Mio.kr Rente- og gebyrindtægter, netto Kursreguleringer mv Resultat af finansielle poster Driftsomkostninger Afskrivninger og hensættelser, netto Resultat af datterselskaber mv Ordinært resultat før skat Solvensprocent... 32,0 30,9 31,4 20,6 18,4 Anm.: Eik Bank Danmark er et helejet datterselskab af Eik Bank (tidligere Føroya Sparikassi) og indgår gennem "Resultat af datterselskaber mv.". Kilde: Regnskaber for Eik Bank, Føroya Banki, Norðoya Sparikassi og Suðuroyar Sparikassi. FINANSIEL SEKTOR Den økonomiske opgang slår klart igennem i de færøske pengeinstitutters regnskaber og har givet et godt udgangspunkt for privatiseringen af Føroya Bank og børsnoteringen af Eik Bank medio Der er kraftig vækst i udlånene. Udlån til erhverv var i 2. kvartal pct. højere end året før, mens udlån til husholdninger var steget med 18 pct. Dette viser sig nu også i stigende rente- og gebyrindtægter, som ellers har været på et stabilt niveau i en årrække, og som særligt i 2005 blev begrænset af en intens priskonkurrence på boliglån, jf. tabel 2. Til gengæld er driftsomkostningerne også steget som følge af det øgede aktivitetsniveau i pengeinstitutterne. Den nu vel overståede krise i havbrugene ses på udviklingen i afskrivninger og hensættelser, idet der både i 2005 og 2006 har kunnet tilbageføres hensættelser. Resultatet før skat blev 500 mio.kr. i 2006 og dermed næsten 50 pct. højere end i Regnskaberne for 1. halvår 2007 peger i retning af endnu bedre resultater i OFFENTLIGE FINANSER Også landskassen nyder godt af den økonomiske fremgang, som indebærer øgede indtægter fra skatter og afgifter, herunder importtold. Indtægterne steg i 2006 med 13 pct., mens udgifterne steg med knap 3 1 Føroya Banki er en fusion fra 1994 af de to tidligere storbanker på Færøerne, Føroya Banki og Sjóvinnubankin og har hidtil været ejet af Finansieringsfonden af Siden "banksagsforliget" mellem den danske regering og landsstyret i 1998 har Finanseringsfonden været kontrolleret af landsstyret, som nu har valgt at privatisere banken gennem frasalg af i første omgang 66 pct. af aktiekapitalen. Eik Bank er fra starten af 2007 nyt navn for Føroya Sparikassi. (Kilde: Jørn Astrup Hansen, Færøske Banker , Handelshøjskolens Forlag, 2007, samt Rigsombudsmanden på Færøerne, Beretning 2007).

9 Kvartalsoversigt - 3. kvartal LANDSKASSENS FINANSER Tabel 3 Mio.kr Budget 2007 Skatter og afgifter mv Bloktilskud Indtægter i alt Driftsudgifter Anlægsudgifter Renteudgifter, netto Udgifter i alt Saldo Landskassens nettogæld, ultimo Anm.: Indtægter og saldo i 2006 er ekskl. ekstraordinær indtægt på 535 mio.kr. fra udlodning af ekstraordinært udbytte fra Føroya Banki. Landskassens nettogæld er bruttogæld med fradrag for landskassens indestående i Landsbanken (men ikke for værdien af landsstyreejede virksomheder). Kilde: Fíggjarmálaráðið, Landsbanki Føroya og Rigsombudsmanden på Færøerne, Beretning pct. Det resulterede i et overskud på 142 mio.kr., jf. tabel 3, svarende til ca. 1,3 pct. af BNP. Finansloven for 2007 budgetterer med et lille overskud. I lyset af den fortsatte økonomiske vækst og stigende import i den forløbne del af 2007 er indtægtssiden givetvis sat for lavt, så overskuddet bliver større. På udgiftssiden budgetteres med en stigning på godt 4 pct., hvilket er højt i lyset af højkonjunkturen og manglen på arbejdskraft. Landskassens udestående gæld blev nedbragt betydeligt i 2006 som følge af overskuddet samt en ekstraordinær udbyttebetaling fra Føroya Banki op til privatiseringen. For kommunerne viser en foreløbig opgørelse fra Hagstova Føroya, at der i 2006 var et mindre fald i de samlede drifts- og anlægsudgifter efter nogle år med stigninger. Kommunernes bruttogæld vurderedes at udgøre ca. 0,7 mia.kr. ved udgangen af ØKONOMISKE UDSIGTER Den færøske økonomi er inde i en periode med høj vækst, gode fiskepriser og meget lav arbejdsløshed. Privatiseringen af Føroya Banki markerer et markant skridt ud af skyggen fra bankkriseårene i begyndelsen af 1990'erne og den subsidiestyrede økonomi i årene forinden hen mod etableringen af en moderne, markedsbaseret økonomi med et sundt og ganske diversificeret grundlag. 1 Kilde: Rigsombudsmanden på Færøerne, Beretning 2007.

10 68 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2007 Fiskeriet har naturligvis fortsat en helt afgørende betydning som kilde til eksportindtægter, men fiskeriet har vigende betydning som andel af beskæftigelsen og den samlede økonomiske aktivitet. Alligevel er en vigtig risikofaktor for den aktuelle gunstige situation, at fiskepriserne næppe stiger i det uendelige, og at fx en global afmatning kan sende priserne i modsat retning og udløse en kraftig forøgelse af det i forvejen store handelsbalanceunderskud. Til gengæld betyder retableringen af havbrugene på et sundere grundlag en vigtig diversificering af eksportindtjeningen og mindsket afhængighed af enkelte fiskearter såsom torsk, hvor bestanden er i bund. Den lave torskebestand har i øvrigt udløst forsøg med opdræt af torsk, men det er endnu uklart, om der er et forretningsmæssigt potentiale. Det stigende handelsbalanceunderskud og den meget lave arbejdsløshed er klare signaler om, at økonomien kører i højeste gear. Med den store mangel på arbejdskraft ville det give god mening, at kommunerne og landskassen holder igen med yderligere udgiftsvækst i de kommende år. Prøveboringerne efter olie i Færøernes undergrund har fortsat ikke vist resultater, som giver grundlag for at påbegynde en produktion. Der planlægges en tredje udbudsrunde for prøveboringer, antagelig i 2008.

Færøsk økonomi, oversigt medio 2008

Færøsk økonomi, oversigt medio 2008 45 Færøsk økonomi, oversigt medio 2008 Niels Bartholdy, Økonomisk Afdeling SAMMENFATNING Væksten i den færøske økonomi er på vej nedad efter et par år med højkonjunktur. Den kraftigt forøgede oliepris

Læs mere

Færøsk økonomi, oversigt medio 2009

Færøsk økonomi, oversigt medio 2009 93 Færøsk økonomi, oversigt medio 2009 Niels Bartholdy, Økonomisk Afdeling SAMMENFATNING Den økonomiske afmatning, som satte ind i 2008 og i første omgang var begrænset til fiskeriet, har oven på den globale

Læs mere

Aktuelle tendenser i Færøernes økonomi

Aktuelle tendenser i Færøernes økonomi 89 Aktuelle tendenser i Færøernes økonomi Ann-Louise Winther, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den færøske økonomi er gået tilbage siden 28. Tilbageslaget var i første omgang isoleret til

Læs mere

Færøsk økonomi, oversigt medio 2006

Færøsk økonomi, oversigt medio 2006 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 45 Færøsk økonomi, oversigt medio 2006 Christian Ølgaard, Økonomisk Afdeling SAMMENFATNING Der har i det seneste år været fremgang i færøsk økonomi efter nogle års lavkonjunktur.

Læs mere

Den økonomiske situation på Færøerne

Den økonomiske situation på Færøerne 67 Den økonomiske situation på Færøerne Winnie Jakobsen og Pernille Thinggård, Sekretariatet INDLEDNING Den markante fremgang i færøsk økonomi siden 1995 er fra 23 afløst af tilbagegang. Da der gennem

Læs mere

Den økonomiske situation på Færøerne

Den økonomiske situation på Færøerne 89 Den økonomiske situation på Færøerne Bjarne Skafte og Pernille Thinggård, Sekretariatet INDLEDNING Færøerne oplevede i starten af 199'erne en økonomisk krise med høj arbejdsløshed, stor gæld og stor

Læs mere

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I 1 voksede færøsk økonomi efter et par år præget af stilstand. Det nominelle bruttonationalprodukt,

Læs mere

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi 121 Aktuelle tendenser i færøsk økonomi Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling Færøsk økonomi har været præget af stilstand de seneste par år. Væksten i det nominelle bruttonationalprodukt, BNP,

Læs mere

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi 19 Aktuelle tendenser i færøsk økonomi Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Færøsk økonomi er atter i fremgang efter tilbageslaget i forbindelse med den internationale

Læs mere

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi 95 Aktuelle tendenser i færøsk økonomi Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Færøsk økonomi er langsomt ved at komme sig efter det økonomiske tilbageslag, som ramte

Læs mere

Færøsk økonomi en aktuel status

Færøsk økonomi en aktuel status 67 Færøsk økonomi en aktuel status Christian Ølgaard, Økonomisk Afdeling SAMMENFATNING I lighed med de to foregående år var der en mindre aktivitetsnedgang i 24. Der var tilbagegang i fiskeriet og relaterede

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2016

Status på udvalgte nøgletal januar 2016 Status på udvalgte nøgletal januar 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der var fremgang i økonomien i 215, men det blev vækstmæssigt ikke jubelår. Der

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

Færøerne og Grønland

Færøerne og Grønland og og 1. Det danske riges befolkning Hvis du vil vide mere s Statistik har offentliggjort tal for og helt tilbage til den første Statistiske Årbog i 1896. Både og har i dag deres eget statistikbureau,

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal august 2015

Status på udvalgte nøgletal august 2015 Status på udvalgte nøgletal august 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Den seneste måneds nøgletal angiver, ligesom i juli, overvejende, at dansk

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2015

Status på udvalgte nøgletal november 2015 Status på udvalgte nøgletal november 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling 215 bliver samfundsøkonomisk set ikke noget jubelår, men ser dog indtil videre

Læs mere

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Dagens nationalregnskabstal viser et opsparingsoverskud i den private sektor på ikke mindre end 17 mia.kr. i 212. Rekorden kommer oven på

Læs mere

Konjunktur. Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 2005 2005:2. Sammenfatning

Konjunktur. Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 2005 2005:2. Sammenfatning Konjunktur 25:2 Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 25 Sammenfatning Fremgangen i den grønlandske økonomi fortsætter. Centrale økonomiske indikatorer for 1. halvår 25 peger alle i samme

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Grønt lys til det aktuelle opsving

Grønt lys til det aktuelle opsving November 2017 Grønt lys til det aktuelle opsving Opsvinget i dansk økonomi er taget til i styrke, og der ventes en vækst på og lidt over 2 pct. de næste år. Der er også udsigt til, at beskæftigelse fortsætter

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2015

Status på udvalgte nøgletal oktober 2015 Status på udvalgte nøgletal oktober 215 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi ser, fra hvad vi ved om 3. kvartal, ud til at fortsætte stille og

Læs mere

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI Søren Lejsgaard Autrup, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I 214 fortsatte det stærke opsving i færøsk økonomi, der begyndte i 213. Det nominelle bruttonationalprodukt,

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema : Moderat opsving i dansk økonomi frem mod 1 Ugens tema II Aftale om kommunernes og regionernes økonomi for 13 Ugens tendenser Tal om konjunktur og arbejdsmarked

Læs mere

Formstærk fremgang skal mærkes af alle

Formstærk fremgang skal mærkes af alle LO s økonomiske prognose November 2018 Formstærk fremgang skal mærkes af alle Fremgangen i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet har været solid de seneste år. Der er udsigt til en årlig vækst omkring 2

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2011

Status på udvalgte nøgletal april 2011 Status på udvalgte nøgletal april 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Faldende ledighed Den sæsonkorrigerede bruttoledighed faldt i februar med 2.9 fuldtidspersoner i forhold

Læs mere

ENERGI- OG MILJØPOLITIKKEN HAR MINDSKET EFFEKTERNE AF

ENERGI- OG MILJØPOLITIKKEN HAR MINDSKET EFFEKTERNE AF 9. januar 2002 Af Lise Nielsen ENERGI- OG MILJØPOLITIKKEN HAR MINDSKET EFFEKTERNE AF Resumé: OLIEPRISCHOK Det vil være for drastisk at sige, at oliekriser hører fortiden til. Men det er på den anden side

Læs mere

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport 3. juli 2018 2018:13 Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport Af Peter Rørmose Jensen, Michael Drescher og Emil Habes Beskæftigelsen er steget markant siden

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel med varer Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2015

Status på udvalgte nøgletal april 2015 Status på udvalgte nøgletal april 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling De indkomne økonomiske nøgletal i 215 peger i retning af, at dansk økonomi forsat

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2011

Status på udvalgte nøgletal maj 2011 Status på udvalgte nøgletal maj 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Uændret ledighed Den sæsonkorrigerede bruttoledighed lå i marts på 162.4, svarende til 5,9 pct. af arbejdsstyrken.

Læs mere

A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at

A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at man ejer en del af en virksomhed Arbejdsløshed Et land

Læs mere

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI INDLEDNING OG SAMMENFATNING Højkonjunkturen, der begyndte i 213, ser ud til at fortsætte med forøget styrke i 216. Færøernes Økonomiske Råd, FØR, har i den seneste prognose

Læs mere

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 15. november 2011 Indledning I nærværende notat belyses effekten af et marginaleksperiment omhandlende forøgelse af arbejdstiden i den offentlige

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2015

Status på udvalgte nøgletal december 2015 Status på udvalgte nøgletal december 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling 215 bliver samfundsøkonomisk set ikke noget jubelår, men det ser dog indtil

Læs mere

Største opsparing i den private sektor i over 40 år

Største opsparing i den private sektor i over 40 år Største opsparing i den private sektor i over 4 år De reviderede tal for nationalregnskabet gav en lille opjustering af vækstbilledet i 1. halvår 212. Samlet ligger tallene på linje med grundlaget for

Læs mere

Indberetning nr. 4 / 2013

Indberetning nr. 4 / 2013 Færøudvalget 2012-13 FÆU Alm.del Bilag 16 Offentligt Rigsombudsmanden på Færøerne Tórshavn, den 3. juni 2013 J.nr. 323-1 - dmk Emner: Indberetning nr. 4 / 2013 Forfatningsforslaget faldt ved 2. behandlingen

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN 28. februar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN Det foreløbige nationalregnskab for 4. kvartal 2007 viste en relativt beskeden vækst i BNP. Samlet

Læs mere

STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET

STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET 16. januar 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET De reviderede nationalregnskabstal (NR) for 3. kvartal 2006 peger samlet set på lidt lavere vækst

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2010

Status på udvalgte nøgletal december 2010 Status på udvalgte nøgletal december 21 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Lille stigning i bruttoledigheden Bruttoledigheden steg med 1.2 personer, således at der i oktober var

Læs mere

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr.

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. En ny opgørelse baseret på tal fra Danmarks Statistik viser, at indbyggerne i Danmark i gennemsnit er gode for 1.168.000 kr., når al gæld er trukket fra al

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Fremragende vækst i dansk økonomi

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Fremragende vækst i dansk økonomi NØGLETAL UGE 35 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Fremragende vækst i dansk økonomi Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi fremragende tal for væksten i dansk økonomi i 2. kvartal. Det er særlig

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Nye reviderede nationalregnskabstal viser, at BNP sidste år faldt med 4,9 pct. Det dækker imidlertid over enorme forskelle på tværs af det danske erhvervsliv.

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere NØGLETAL UGE 24 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge kom der nye meldinger fra ECB. Her annoncerede Mario Draghi

Læs mere

Økonomisk overblik. Ny oversigt

Økonomisk overblik. Ny oversigt Ny oversigt Som noget nyt indeholder Konjunkturstatistik nu hver måned en oversigt over udviklingen i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på udrag fra Nyt fra Danmarks

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 261 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent F Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. maj 2015 Medfører

Læs mere

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog Kort Geodatastyrelsen & Matrikelstyrelsen Statistisk Årbog 2016 471 Kort Geodatastyrelsen 472 Statistisk Årbog 2016 Befolkningerne Den økonomiske udvikling Befolkningerne Ét rige tre forskellige samfund

Læs mere

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.)

I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) MAKROøkonomi Kapitel 4 - Betalingsbalancen Vejledende Besvarelse Opgave 1 I et år er der følgende transaktioner mellem Danmark og udlandet (i mia. kr.) Eksport af varer (fob) 450 Import af varer (fob)

Læs mere

DET RÅDGIVENDE UDVALG VEDRØRENDE FÆRØERNE BERETNING DEN ØKONOMISKE UDVIKLING PÅ FÆRØERNE I 1998/99 DECEMBER 1999

DET RÅDGIVENDE UDVALG VEDRØRENDE FÆRØERNE BERETNING DEN ØKONOMISKE UDVIKLING PÅ FÆRØERNE I 1998/99 DECEMBER 1999 DET RÅDGIVENDE UDVALG VEDRØRENDE FÆRØERNE BERETNING OM DEN ØKONOMISKE UDVIKLING PÅ FÆRØERNE I 1998/99 DECEMBER 1999 Indholdsfortegnelse SAMMENFATNING OG ANBEFALINGER...3 1. KONJUNKTURUDVIKLINGEN...3 2.

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2014

Status på udvalgte nøgletal maj 2014 Status på udvalgte nøgletal maj 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der har været stor fokus på produktivitetsudviklingen i dansk erhvervsliv de seneste

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Finanslovsaftalen for 13 på beskæftigelsesområdet Ugens tendens Fald i dansk udenrigshandel i september 1 Internationalt Stigende amerikansk beskæftigelse

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på udrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked 01-10-2017 01-11-2017 01-12-2017 01-01-2018 01-02-2018 01-03-2018 01-04-2018 01-05-2018 01-06-2018 01-07-2018 01-08-2018 01-09-2018 01-10-2018 NØGLETAL UGE 41 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Faldende aktiemarked

Læs mere

Gode muligheder for job til alle

Gode muligheder for job til alle LO s økonomiske prognose Maj 2018 Gode muligheder for job til alle Der er udsigt til fortsat fremgang i økonomien de kommende år på omkring 2 pct. Samtidig ventes beskæftigelsen at stige med 90.000 personer

Læs mere

DET FORELØBIGE NATIONALREGNSKAB FOR 4. KVARTAL 2005

DET FORELØBIGE NATIONALREGNSKAB FOR 4. KVARTAL 2005 7. marts 2006 af Martin Madsen dir. tlf. 33557718 Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 DET FORELØBIGE NATIONALREGNSKAB FOR 4. KVARTAL 2005 2005 blev som ventet et år med vækst markant over middel. Væksten

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2013

Status på udvalgte nøgletal maj 2013 Status på udvalgte nøgletal maj 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på Dansk økonomi Så kom foråret i meteorologisk forstand, men det længe ventede økonomiske forår har vi stadig ikke set meget

Læs mere

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012

OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 OAO NYHEDSBREV OM LØN MAJ 2012 Løn i den offentlige og den private sektor I dette nyhedsbrev ser vi på løn og lønudviklingen i perioden fra februar 20 til november 201 Det vil sige hele OK og en del af

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2014

Status på udvalgte nøgletal oktober 2014 Status på udvalgte nøgletal oktober 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Forventningerne til dansk økonomi synes desværre at være drejet i mere negativ

Læs mere

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog Kort Geodatastyrelsen & Matrikelstyrelsen Statistisk Årbog 2017 471 Kort Geodatastyrelsen 472 Statistisk Årbog 2017 Befolkningerne Den økonomiske udvikling Befolkningerne Ét rige tre forskellige samfund

Læs mere

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 26. september 2013 1. Indledning Følgende notat beskriver resultaterne af marginaleksperimenter til DREAM-modellen,

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Tema: Ledigheden udgør 9, pct. af arbejdsstyrken i EU7 Danmark har den 5. laveste ledighed

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET 4. april 2008 Af Af Jakob Jakob Mølgård Mølgård og Martin og Martin Madsen Madsen (33 (33 55 77 55 18) 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET Vi forventer en gradvis tilpasning

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2014

Status på udvalgte nøgletal november 2014 Status på udvalgte nøgletal november 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi træder vande i disse måneder, og derfor er der ikke nogen entydig

Læs mere

> Vækst og udvikling. Israel og Sydkorea deler førstepladsen, når man ser på landenes gennemsnitlige. indikatorerne for vækst og udvikling

> Vækst og udvikling. Israel og Sydkorea deler førstepladsen, når man ser på landenes gennemsnitlige. indikatorerne for vækst og udvikling Side 14 Vækst og udvikling Sådan ligger landet > 1.00 Vækst og udvikling Landenes gennemsnitlige placering på indikatorer for vækst og udvikling 16(14) Danmark og deler førstepladsen, når man ser på landenes

Læs mere

Danskerne er nu rigere end før krisen

Danskerne er nu rigere end før krisen 18. august 2016 Danskerne er nu rigere end før krisen Tal fra Danmarks Statistik viser, at danskernes private formuer sidste år steg med 0 mia.kr., mens gælden lå nogenlunde uændret. Den samlede nettoformue

Læs mere

Danskerne har langt større formue end gæld

Danskerne har langt større formue end gæld Danskerne har langt større formue end gæld Danskerne havde ved udgangen af 2013 i gennemsnit 1.116.000 kr. i overskud, når al gæld er trukket fra al formue herunder i boliger, biler mv. Der er i den økonomiske

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år NØGLETAL UGE 26 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangene uge har været en rolig uge på nøgletalsfronten. Vi har dog fået nye

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

Dansk økonomi gik tilbage i 2012

Dansk økonomi gik tilbage i 2012 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 12. april 2013 De nye nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik viser, at BNP faldt med 0,5 pct. i 2012. Faldet er dermed 0,1 pct. mindre

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal juni 2014

Status på udvalgte nøgletal juni 2014 Status på udvalgte nøgletal juni 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling I første kvartal af 214 voksede det danske bruttonationalprodukt med,9 procent i

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere

Byggeriet fortsætter frem de kommende år

Byggeriet fortsætter frem de kommende år Michael Meineche mime@di.dk, 3377 3454 MAJ Byggeriet fortsætter frem de kommende år Byggeriet er i fremgang, og investeringerne i byggeri og anlæg steg pænt i 16. DI tror på fortsat fremgang i byggeriet

Læs mere

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV

KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV KONJUNKTURBAROMETER FOR DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV 2. KVARTAL 216 4. oktober 216 I deres seneste rapport om Grønlands økonomi forudsiger Økonomisk Råd, at den negative BNP-vækst i 212-214 vendte til en

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2014

Status på udvalgte nøgletal december 2014 Status på udvalgte nøgletal december 214 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi voksede ifølge foreløbige nationalregnskabstal med,5 pct. fra

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2015

Status på udvalgte nøgletal januar 2015 Status på udvalgte nøgletal januar 215 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Reviderede tal for væksten i 3. kvartal viser en BNP-stigning på,4 pct. ift.

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

2013 statistisk årbog

2013 statistisk årbog 2013 statistisk årbog Udenrigshandel Handelsbalance Handelsbalance Handelsbalancen viser værdien af udførslen af varer minus værdien af indførslen af varer. Bruttonationalproduktet (BNP) fremkommer ved

Læs mere

STIGENDE IMPORT FRA KINA

STIGENDE IMPORT FRA KINA 15. september 5/TP Af Thomas V. Pedersen Resumé: STIGENDE IMPORT FRA KINA Den relativ store og voksende import fra Kina samt et handelsbalanceunderskud over for Kina på ca. 1 mia.kr. fører ofte til, at

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 3. kvartal 2017 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Det seneste år er beskæftigelsen i Region Midtjylland steget med 8.232 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere. Den private

Læs mere

Pres på dansk eksport afspejler ikke problemer med konkurrenceevnen

Pres på dansk eksport afspejler ikke problemer med konkurrenceevnen Pres på eksport fortsat gigantiske betalingsbalanceoverskud Pres på dansk eksport afspejler ikke problemer med konkurrenceevnen Dansk eksport har været under pres de seneste kvartaler. En sammenligning

Læs mere

3. kvartal satte gang i væksten

3. kvartal satte gang i væksten NØGLETAL UGE 46 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt 3. kvartal satte gang i væksten Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge fik vi Danmarks Statistiks første og meget foreløbige bud

Læs mere

Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet

Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet Nye nationalregnskabstal for 3. kvartal 2010 viser en flot fremgang i dansk økonomi. Stigningen sker dog på et nedrevideret grundlag

Læs mere

Dansk udenrigshandel står stærkt

Dansk udenrigshandel står stærkt Hovedpointer Dansk udenrigshandel klarer sig godt, hvilket blandt andet afspejler sig i et solidt overskud på betalingsbalancen og handelsbalancen. En dekomponering af betalingsbalancen viser, at en stor

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1.

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. November 4, 2015 Indledning. Notatet opsummerer resultaterne af et marginaleksperiment udført til DREAM modellen.

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51 Indhold: Ugens tema Ugens tendens Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Regeringen forventer økonomisk fremgang i de kommende år Stort overskud på handelsbalancen

Læs mere

Økonomisk Råd. Opdateringen af finanspolitisk holdbarhed Teknisk baggrundsnotat Aningaasaqarnermut Siunnersuisoqatigiit

Økonomisk Råd. Opdateringen af finanspolitisk holdbarhed Teknisk baggrundsnotat Aningaasaqarnermut Siunnersuisoqatigiit Økonomisk Råd Aningaasaqarnermut Siunnersuisoqatigiit Opdateringen af finanspolitisk holdbarhed 2016 Teknisk baggrundsnotat 2016-1 1. Indledning Dette er den fjerde baggrundsrapport om metode og datagrundlag,

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere