Aktuelle tendenser i Færøernes økonomi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aktuelle tendenser i Færøernes økonomi"

Transkript

1 89 Aktuelle tendenser i Færøernes økonomi Ann-Louise Winther, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den færøske økonomi er gået tilbage siden 28. Tilbageslaget var i første omgang isoleret til fiskeriet, men med den internationale finansielle og økonomiske krise bredte det sig til resten af økonomien. Beskæftigelsen er i 29 faldet i alle sektorer på nær den offentlige i, og arbejdsløsheden er derfor steget kraftigt siden begyndelsen af 29, dog fra et meget lavt udgangspunkt. Fiskeriet har i de seneste år været ramt af lave fangstmængder og faldende fiskepriser, men der er nu tegn på bedring i visse dele af erhvervet. Havbrugenes produktion af laks er steget meget og er tæt på kapacitetsgrænsen, og priserne er gunstige. Den fortsatte stigning i eksporten af laks var med til at holde eksporten stabil gennem 29. Samtidig faldt importen kraftigt, og underskuddet på handelsbalancen blev dermed elimineret. De færøske pengeinstitutter, som i forskellig grad har været ramt af finanskrisen, havde samlet set underskud i 29, men mindre end i 28 på grund af stabiliseringen af de finansielle markeder. Den økonomiske tilbagegang og en ekspansiv finanspolitik har ført til stigende underskud og gæld for landskassen og kommunerne. For at imødegå forværringen af de offentlige finanser er der gennemført finanspolitiske stramninger allerede fra 21, og yderligere stramninger er bebudet. Det er også nødvendigt for igen at nå balance på det offentlige budget. ØKONOMISK AKTIVITET 1 Den økonomiske aktivitet på Færøerne gik tilbage i 28 og 29. Ifølge den foreløbige opgørelse faldt det nominelle bruttonationalprodukt, BNP, med,8 pct. i 28 og 4,2 pct. i 29. Aktiviteten begyndte at falde tidligt i 28, jf. figur 1, og faldet tog til, da den internationale finanskrise slog igennem. 1 Nationalregnskabet for Færøerne offentliggøres med forsinkelse og kun i løbende priser. Det indebærer, at en aktuel vurdering af færøsk økonomi også må baseres på andre indikatorer, såsom lønog beskæftigelsesstatistik.

2 9 LØNUDBETALINGER OG BESKÆFTIGELSE Figur 1 Mia. kr. 2,2 1. personer 27 2, 26 1,8 25 1,6 24 1, Lønudbetalinger Antal lønmodtagere (højre akse) Anm.: Sæsonkorrigerede kvartalsdata. Seneste observation 1. kvartal 21 for antal lønmodtagere og 2. kvartal for lønudbetalinger. Kilde: Hagstova Føroya og egne beregninger. Fra 28 til 29 faldt lønudbetalingerne med knap 5 pct. I de første syv måneder af 21 var der spæde tegn på, at den økonomiske aktivitet vendte, idet lønudbetalingerne steg med knap 1 pct. i forhold til samme periode i 29. Som følge af nedgangen i den økonomiske aktivitet faldt beskæftigelsen med knap 4 pct. i 29. Faldet fortsatte i foråret 21, og den samlede beskæftigelse lå godt 3 pct. lavere i de første fem måneder i 21 end i samme periode i 29. Beskæftigelsen i både fiskeriet og fiskeindustrien faldt kraftigt i 29, jf. figur 2. Udviklingen afspejler især lavere fangster og en svag udvikling i fiskepriserne, som dog fra sidste halvdel af 29 ser ud til at være vendt. Lønudbetalingerne i fiskeriet faldt med godt 2 pct. i 29, men har i de første syv måneder af 21 været 19 pct. højere end i samme periode i 29. Fra 24 til 29 faldt fiskeriets og fiskeindustriens samlede andel af beskæftigelsen fra 19 til 13 pct. Til gengæld har havbrugserhvervet været i kraftig fremgang i de seneste par år, og beskæftigelsen her udgjorde i 29 knap 3 pct. af den samlede beskæftigelse, næsten en fordobling i forhold til 25. Ligesom i andre lande har finanskrisens gennemslag på byggeriet været voldsom. Byggebeskæftigelsen faldt således med 16 pct. i 29 og fortsatte med at falde i de første fem måneder af 21. Dermed er den

3 91 LØNMODTAGERBESKÆFTIGELSE I UDVALGTE SEKTORER Figur 2 Pct. 1 Pct Fiskeri (7 pct.) Fiskeindustri (6 pct.) Byggeri (7 pct.) Finansiel sektor (4 pct.) Private tjenesterhverv (31 pct.) Offentlig sektor (38 pct.) Anm.: Tal for 21 viser ændringen for perioden januar-maj 21 i forhold til samme periode i 29. Tal i parentes i figurforklaringen angiver erhvervets andel af den samlede lønmodtagerbeskæftigelse i 29. Kilde: Hagstova Føroya. tilbage på samme niveau som i 25, før højkonjunkturen med kraftigt stigende boligpriser satte ind på Færøerne. Boligpriserne begyndte at falde i midten af 27, jf. figur 3, og omsætningen af boliger var lav i 29. For Færøerne som helhed nåede priserne i 29 tilbage på niveauet i 1. halvår 26, dvs. i perioden hvor nye låneformer med længere løbetid og afdragsfrihed medførte en markant tilpasning opad i prisniveauet. I 1. kvartal 21 var der tegn på stabilisering af boligpriserne. BOLIGPRISER Figur 3 Gennemsnitspris, 1. kr Færøerne Tórshavn Anm.: Kvartalsgennemsnit, seneste observation 2. kvartal 21. Boligprisen for Færøerne under ét er en sammenvejning af gennemsnitspriser for huse med grundareal mellem 25 og 1 m 2 i henholdsvis små bygder, store bygder og Tórshavn. Ved sammenvejningen er anvendt det relative antal handler i områderne i perioden 2-1. Kilde: Eik Bank, Hagstova Føroya og egne beregninger.

4 92 Beskæftigelse og lønsum faldt ligeledes i pengeinstitutterne og i de øvrige private tjenesteerhverv i 29. Den offentlige sektor skiller sig ud ved som eneste delsektor at have haft en positiv vækst i beskæftigelse og lønudbetalinger i 29. Det kan hænge sammen med, at det blev nemmere at få besat ledige stillinger end under den forudgående højkonjunktur, hvor der var udbredt mangel på arbejdskraft. Den faldende beskæftigelse i alle sektorer på nær den offentlige medførte en kraftig stigning i arbejdsløsheden, jf. figur 4. Det skete dog fra et meget lavt niveau. Den sæsonkorrigerede arbejdsløshed stabiliserede sig på knap 6 pct. af arbejdsstyrken fra marts til juli 21. I takt med den stigende arbejdsløshed fandt en nettoudvandring sted i 29. Den stigende arbejdsløshed i nabolandene kombineret med, at satsen for arbejdsløshedsunderstøttelsen blev forhøjet fra 29, kan imidlertid have lagt en dæmper på nettoudvandringen. Ud over konjunktursituationen kan den store nettoudvandring i 3. kvartal 29 henføres til færinger, som rejste til udlandet for at påbegynde en uddannelse. Udvandring på grund af uddannelse var mindre under den forudgående højkonjunktur, og man skal tilbage til 25 for at se samme tendens. Som i mange andre lande er inflationen faldet efter en periode med forholdsvis høje prisstigninger, jf. figur 5. Forbrugerprisindekset faldt således 1, pct. i 29, primært som følge af lavere energipriser. Udviklingen i inflationen er vendt i de seneste kvartaler, og i 2. kvartal 21 var ARBEJDSLØSHED OG INDVANDRING Figur 4 Pct. af arbejdsstyrken 7 Personer Arbejdsløshed Indvandring, netto (højre akse) Anm.: Kvartalstal. Både arbejdsløshed og indvandring er sæsonkorrigeret. Seneste observation 2. kvartal 21. Kilde: Hagstova Føroya og egne beregninger.

5 93 FORBRUGERPRISINDEKS PÅ UNDERKOMPONENTER Figur 5 Pct., år-år Forbrugerprisindeks Energi Mad og drikke Forbrugerprisindeks ekskl. energi og mad Kilde: Hagstova Føroya og egne beregninger. Sidste observation er 2. kvartal 21. forbrugerprisindekset på niveau med samme kvartal 29. Ifølge en ny undersøgelse 1 har Færøerne det højeste prisniveau i Europa. Der er store prisforskelle mellem Færøerne og Danmark både for importerede varer såsom fødevarer og for tjenesteydelser som fx mobiltelefoni. De høje priser medførte, at købekraften på Færøerne var 14 pct. lavere end i Danmark i 29. Fiskeri Fiskeriet i farvandet rundt om Færøerne er overvejende bundfiskeri efter torsk, kuller og sej. Fiskeriet efter torsk og kuller var i 28 og 29 hårdt ramt af små bestande og lave priser. Samlet set faldt værdien af fisk fanget i færøsk farvand med godt 3 pct. fra 27 til 29, og faldet fortsatte i de første syv måneder af 21. Fangsten af kuller faldt til en tredjedel, og fangsten af torsk blev halveret fra 27 til 29, hvilket skyldtes kraftige fald i bestandene. I den forløbne del af 21 er fangsten af både torsk og kuller steget i forhold til samme periode i 29. Som konsekvens af den lave bestand af kuller og torsk anbefaler det internationale råd for havudnyttelse, ICES, at man i fiskeåret re- 1 Heri á Rógvi, Prisniveauet på Færøerne købekraft og konsekvenser, Det Færøske Konkurrenceråd, 21.

6 94 ducerer fiskedødeligheden af torsk med 24 pct., og at der ikke tillades direkte fiskeri af kuller. På den baggrund har Færøernes Fiskeriundersøgelse anbefalet, at man reducerer antallet af fiskedage med 25 pct. Lagtinget vedtog i august 21 at skære antallet af fiskedage ned med 3 pct. Det øgede fokus blandt forbrugerne på bæredygtigt fiskeri lægger stigende pres på fiskerierhvervet. Således er de britiske importører med henvisning til overfiskeri stort set holdt op med at købe kuller fra Færøerne. Prisen på torsk faldt betydeligt gennem 28 som følge af et stort udbud af torsk fra Barentshavet, men begyndte at stige igen i 29. Samtidig har prisen på kuller stabiliseret sig efter et fald i 28. En lille stigning i fangsten af sej blev afløst af et fald i de første syv måneder af 21. Prisen har dog været stigende siden 28, hvilket kan tilskrives et mindre globalt udbud. Produktionen af laks i havbrugene er forøget markant i de senere år efter tilbageslaget i 26, hvor bestandene var ramt af sygdom. Der er tale om en stigning fra 16. tons i 26 til 49. tons i 29. Eksporten til det amerikanske marked har været begunstiget af, at den betydelige chilenske lakseproduktion faldt drastisk oven på sygdomsepidemier i 28 og 29. Nedgangen i det globale udbud har også betydet store prisstigninger på laks i 29. I den forløbne del af 21 har priserne nået nye højder. Produktionen er dog meget tæt på kapacitetsgrænsen, og mængden forventes derfor at falde i 21. UDENRIGSHANDEL Opgjort ekskl. handel med skibe var der overskud på handelsbalancen i 29 efter et stigende underskud frem mod 28, jf. tabel 1. Vendingen kan henføres til et stort fald i importen fra 28 til 29, mens eksporten udviklede sig mere stabilt. I 1. halvår 21 var der fortsat overskud på handelsbalancen. HANDELSBALANCE Tabel 1 Mio. kr Eksport Eksport ekskl. skibe Import Import ekskl. skibe Handelsbalance Handelsbalance ekskl. skibe Kilde: Hagstova Føroya.

7 95 EKSPORTVÆRDI AF TORSK, LAKS OG PELAGISK FISKERI Figur 6 Mio. kr Torsk Laks Pelagisk fiskeri (sild, makrel og blåhvilling) Anm.: Sum af seneste 4 kvartaler. Seneste observation er summen af 3. kvartal kvartal 21. Kilde: Hagstova Føroya og egne beregninger. Fra 28 har laks fra opdræt været den vigtigste eksportindtægt i stedet for torsk, jf. figur 6. Som andel af de samlede eksportindtægter (ekskl. skibe) er eksporten af opdrætslaks steget fra 12 pct. i 27 til hele 31 pct. i 29. Eksporten af torsk faldt fra 28, men begyndte at stige igen i løbet af 29. Det pelagiske fiskeri efter sild og makrel har de seneste år også givet øgede eksportindtægter, hvorimod eksporten af blåhvilling faldt markant i 28 og 29 som følge af meget lave fangster. Den samlede eksportværdi af pelagisk fiskeri faldt således med 26 pct. i 28, men steg igen i 29 og i den forløbne del af 21. Opgjort ekskl. skibe var eksporten 1. halvår pct. højere end i 1. halvår 29, hvilket især skyldes en stigning i eksporten af blåhvilling, torsk og øvrige fisk. Importen faldt kraftigt i de første tre kvartaler af 29, og nedgangen var særlig udpræget for biler, energi og varer til byggeri, jf. figur 7. Importen af forbrugsvarer og øvrig import aftog også, om end mindre drastisk. Opgjort ekskl. skibe og fly begyndte importen at stige igen i 4. kvartal 29, men faldt på ny i 2. kvartal 21. Samlet set lå importen ekskl. skibe mv. knap 3 pct. højere i 1. halvår 21 end i 1. halvår 29. Stigningen i eksporten og den svagere udvikling i importen medførte, at handelsbalancen i 1. halvår 21 viste et overskud på 95 mio. kr. ekskl. skibe og fly) mod et underskud på 57 mio. kr. i samme periode i 29. Betalingsbalancen er endnu ikke opgjort for 29. I 28 var der et underskud på 347 mio. kr. svarende til knap 3 pct. af BNP.

8 96 IMPORTVÆRDI PÅ UNDERKOMPONENTER Figur 7 Indeks, 4. kvt. 23 = Anm.: Kilde: Byggeri (8 pct.) Biler (2 pct.) Forbrugsvarer (29 pct.) Øvrig import (33 pct.) Olie (16 pct.) Sum af seneste 4 kvartaler omregnet til indeks. Seneste observation er summen af 3. kvartal kvartal 21. "Øvrig import" er samlet import ekskl. varer til byggeri, biler, forbrugsvarer, energi og skibe. Tal i parentes angiver andel af den samlede import i 29. Hagstova Føroya og egne beregninger. FINANSIEL SEKTOR Det samlede resultat før skat for de færøske pengeinstitutter var i 29 et underskud på 222 mio. kr. mod et underskud på 412 mio. kr. i 28. Resultatet i 29 var fortsat præget af store nedskrivninger og hensættelser til tab på udlån, jf. tabel 2. Nedbringelsen af underskuddet i 29 i forhold til 28 kan primært tilskrives, at kursreguleringer på værdipapirer og valuta blev positive i 29. RESULTAT I PENGEINSTITUTTER Tabel 2 Mio. kr Rente- og gebyrindtægter, netto Kursreguleringer mv Resultat af finansielle poster Driftsomkostninger Afskrivninger og hensættelser, netto Resultat af datterselskaber mv Ordinært resultat før skat Solvensprocent... 2,6 18,4 18,7 18,4 2,5 Anm.: Eik Bank Danmark er et helejet datterselskab af Eik Bank og indgår gennem "Resultat af datterselskaber mv.". Kilde: Regnskaber for Eik Bank, Føroya Banki, Norðoya Sparikassi og Suðuroyar Sparikassi. Føroya Banki har ændret regnskabspraksis fra 29 i overensstemmelse med International Financial Reporting Standards. Regnskabet er også korrigeret efter de nye regler i 28.

9 97 Pengeinstitutterne har i 29 generelt stået over for de samme udfordringer som den øvrige finansielle sektor i Europa med lav økonomisk aktivitet og en langvarig periode med lave renter. Billedet for de enkelte færøske institutter varierer, hvilket bl.a. afspejler forskelle i aktiviteten uden for Færøerne i de foregående år. Føroya Banki kom ud af 29 med et overskud før skat på 135 mio. kr., mens Eik Bank og Norðoya Sparikassi havde underskud før skat på henholdsvis 386 og 46 mio. kr. Pengeinstitutternes udlån til både erhverv og private er faldet siden midten af 28. Det kommer efter en årrække forud for krisen med meget kraftig udlånsvækst. Faldet i udlån til private kan i et vist omfang henføres til omlægninger til danske realkreditlån, som formidles af de færøske pengeinstitutter. Inden for erhverv er det især udlån til fiskeri, som er gået markant ned i løbet af 29. OFFENTLIGE FINANSER Efter nogle år med overskud på de offentlige finanser opstod der i 28 et underskud på den offentlige saldo. Landskassens underskud steg yderligere fra 33 mio. kr. i 28 til 688 mio. kr. i 29, jf. tabel 3, svarende til 5,8 pct. af BNP. Underskuddet i 29 blev knap 2 mio. kr. større end budgetteret i finansloven. Det skyldes primært lavere indtægter fra personskatter og moms, men også højere nettorenteudgifter på grund af den stigende gældsbyrde. Landskassen, som var gældfri i 27, LANDSKASSENS FINANSER Tabel 3 Mio. kr Budget 21 Skatter og afgifter mv Bloktilskud Indtægter i alt Driftsudgifter Anlægsudgifter Renteudgifter, netto Udgifter i alt Saldo Landskassens nettogæld, ultimo Anm: Indtægter og saldo er ekskl. ekstraordinære indtægter fra udlodning af ekstraordinært udbytte fra Føroya Banki på 535 mio. kr. i 26 og fra salg af 2/3 af aktierne i Føroya Banki og 1/3 af aktierne i Atlantic Airways for henholdsvis og 87 mio. kr. i 27. Landskassens nettogæld er ekskl. finansielle aktiver, som i 29 udgjorde mio. kr. Kilde: Fíggjarmálaráðið og Landsbanki Føroya.

10 98 opbyggede som følge af svækkelsen af de offentlige finanser en nettogæld, som var 1,2 mia. kr. ultimo 29. Forværringen af de offentlige finanser fra 28 skyldes især den økonomiske tilbagegang, men i forhold til udgangspunktet for den færøske økonomi og omfanget af nedgangen er stigningen i det offentlige underskud meget kraftig. Omslaget afspejler derfor også den lempelige finanspolitik, som blev ført under det tidligere opsving. Både det offentlige forbrug og de offentlige investeringer har været stærkt stigende i det seneste årti, jf. figur 8. Samtidig faldt de offentlige indtægter som andel af BNP fra 1998 frem til 26, hvorefter de er steget svagt. Udviklingen i de samlede offentlige indtægter i forhold til BNP afspejler i høj grad et fald i bloktilskuddet, som ikke er modsvaret af en tilsvarende stigning i skatteindtægterne. Underskuddet ventes i 21 at stige til ca. 78 mio. kr. ifølge finansloven, idet den forventede stigning i udgifterne mere end overstiger stigningen i indtægterne. Foreløbig har indtægterne været på højde med det budgetterede, og udgiftsrammerne ser stort set ud til at blive overholdt. Gældsbyrden er øget yderligere i 21 som følge af underskuddet i 29. Der er i 21 gennemført en række konsolideringstiltag, herunder reduktion af subsidier, som gives til renteudgifter på bolig- og uddannelseslån, beskæring af den eksisterende momsrefusion ved boligbebyggelse og midlertidig forhøjelse af indkomstskatten. Lagtinget har desuden vedtaget, at der skal konsolideres, så den offentlige saldo når balance i 215. I finanslovforhandlingerne for 211 er der forslag om stramninger i form af højere selskabsskatter og udvidelse af beskatningsgrundlaget for fossile brændstoffer og tobak. I lyset af det stigende antal ældre er der i foråret 21 desuden indgået en politisk aftale om en pensionsreform. Det vil betyde beskæring af folkepensionen og medføre tvungen UDVIKLING I OFFENTLIGE UDGIFTER OG INDTÆGTER Figur 8 Pct. af BNP 7 Pct. af BNP 35 Pct. af BNP Offentlige udgifter Offentlige indtægter Offentligt forbrug Faste bruttoinvesteringer (højre akse) Kilde: Hagstova Føroya.

11 99 privat pensionsopsparing. Pensionsreformen forventes at komme til afstemning i Lagtinget i løbet af efteråret 21. Der er derudover ikke fremsat konkrete forslag til konsolideringsplanen frem mod 215. Fremadrettet vil udarbejdelsen af en mellemfristet plan for de offentlige finanser kunne understøtte holdbarheden af de offentlige finanser. Også kommunerne, som udgør omtrent en fjerdedel af den offentlige økonomi, står over for en hastigt voksende gældsbyrde. De har ikke haft overskud siden 25. I 29 havde de en nettogæld på 552 mio. kr., og hvis det budgetterede underskud på godt 9 mio. kr. i 21 realiseres, vil deres gæld stige yderligere. Landsstyret har begrænset indflydelse på kommunernes budgettering. Kun hvis nettogælden er større end et års skatteindtægter med en skatteprocent på 23, har landsstyret hjemmel til at ændre budgettet. ØKONOMISKE UDSIGTER Efter økonomisk tilbagegang i 28 og 29 er der i den forløbne del af 21 tegn på bedring. Lønudbetalingerne er begyndt at stige, og ledigheden har stabiliseret sig i løbet af foråret. Efter nogle år med nedgang er fiskepriser og fangster begyndt at stige igen. Den begyndende økonomiske vending giver sig udslag i øget handel med udlandet. En stærkere udvikling i eksporten end i importen resulterede i overskud på handelsbalancen i den forløbne del af 21. En fortsat økonomisk fremgang vil have gunstig virkning på de svækkede offentlige finanser, men yderligere konsolidering er nødvendig for at få nedbragt landskassens og kommunernes gældsbyrde. En væsentlig udfordring er at få de hastigt stigende offentlige udgifter under kontrol. Selv om fangster og priser i fiskeriet er i bedring, er der behov for et mere effektivt og bæredygtigt fiskeri. En yderligere fremgang i havbrugene er vanskelig at opnå, da produktionen er tæt på kapacitetsgrænsen. Med de nuværende udsigter for fiskeriet må det forventes, at der på ny kommer underskud på handelsbalancen, hvis importvæksten vender tilbage.

Færøsk økonomi, oversigt medio 2009

Færøsk økonomi, oversigt medio 2009 93 Færøsk økonomi, oversigt medio 2009 Niels Bartholdy, Økonomisk Afdeling SAMMENFATNING Den økonomiske afmatning, som satte ind i 2008 og i første omgang var begrænset til fiskeriet, har oven på den globale

Læs mere

Færøsk økonomi, oversigt medio 2008

Færøsk økonomi, oversigt medio 2008 45 Færøsk økonomi, oversigt medio 2008 Niels Bartholdy, Økonomisk Afdeling SAMMENFATNING Væksten i den færøske økonomi er på vej nedad efter et par år med højkonjunktur. Den kraftigt forøgede oliepris

Læs mere

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi 19 Aktuelle tendenser i færøsk økonomi Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Færøsk økonomi er atter i fremgang efter tilbageslaget i forbindelse med den internationale

Læs mere

Færøsk økonomi, oversigt medio 2007

Færøsk økonomi, oversigt medio 2007 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2007 59 Færøsk økonomi, oversigt medio 2007 Niels Bartholdy, Økonomisk Afdeling SAMMENFATNING Der er højkonjunktur på Færøerne. Beskæftigelsen er steget, navnlig i byggeriet,

Læs mere

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi 95 Aktuelle tendenser i færøsk økonomi Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Færøsk økonomi er langsomt ved at komme sig efter det økonomiske tilbageslag, som ramte

Læs mere

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi

Aktuelle tendenser i færøsk økonomi 121 Aktuelle tendenser i færøsk økonomi Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling Færøsk økonomi har været præget af stilstand de seneste par år. Væksten i det nominelle bruttonationalprodukt, BNP,

Læs mere

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I 1 voksede færøsk økonomi efter et par år præget af stilstand. Det nominelle bruttonationalprodukt,

Læs mere

Den økonomiske situation på Færøerne

Den økonomiske situation på Færøerne 67 Den økonomiske situation på Færøerne Winnie Jakobsen og Pernille Thinggård, Sekretariatet INDLEDNING Den markante fremgang i færøsk økonomi siden 1995 er fra 23 afløst af tilbagegang. Da der gennem

Læs mere

Den økonomiske situation på Færøerne

Den økonomiske situation på Færøerne 89 Den økonomiske situation på Færøerne Bjarne Skafte og Pernille Thinggård, Sekretariatet INDLEDNING Færøerne oplevede i starten af 199'erne en økonomisk krise med høj arbejdsløshed, stor gæld og stor

Læs mere

Færøsk økonomi, oversigt medio 2006

Færøsk økonomi, oversigt medio 2006 Kvartalsoversigt - 3. kvartal 2006 45 Færøsk økonomi, oversigt medio 2006 Christian Ølgaard, Økonomisk Afdeling SAMMENFATNING Der har i det seneste år været fremgang i færøsk økonomi efter nogle års lavkonjunktur.

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 51 Indhold: Ugens tema Ugens tendens Ugens tendens II Tal om konjunktur og arbejdsmarked Regeringen forventer økonomisk fremgang i de kommende år Stort overskud på handelsbalancen

Læs mere

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI INDLEDNING OG SAMMENFATNING Højkonjunkturen, der begyndte i 213, ser ud til at fortsætte med forøget styrke i 216. Færøernes Økonomiske Råd, FØR, har i den seneste prognose

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2011

Status på udvalgte nøgletal maj 2011 Status på udvalgte nøgletal maj 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Uændret ledighed Den sæsonkorrigerede bruttoledighed lå i marts på 162.4, svarende til 5,9 pct. af arbejdsstyrken.

Læs mere

BNP faldt for andet kvartal i træk

BNP faldt for andet kvartal i træk BNP faldt for andet kvartal Dansk økonomi befinder sig i teknisk recession efter BNP er faldet for andet kvartal. Regeringens finanspolitiske opstramning i form af faldende offentligt forbrug og lavere

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel med varer Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser og tvangsauktioner Renter

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2016

Status på udvalgte nøgletal januar 2016 Status på udvalgte nøgletal januar 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der var fremgang i økonomien i 215, men det blev vækstmæssigt ikke jubelår. Der

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Færre langtidsledige end for et år siden Virksomhedsrettede tiltag hjælper svage ledige i beskæftigelse Ugens tendens Ingen nettotilgang

Læs mere

A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at

A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at man ejer en del af en virksomhed Arbejdsløshed Et land

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel med varer Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema : Moderat opsving i dansk økonomi frem mod 1 Ugens tema II Aftale om kommunernes og regionernes økonomi for 13 Ugens tendenser Tal om konjunktur og arbejdsmarked

Læs mere

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI

AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI AKTUELLE TENDENSER I FÆRØSK ØKONOMI Søren Lejsgaard Autrup, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING I 214 fortsatte det stærke opsving i færøsk økonomi, der begyndte i 213. Det nominelle bruttonationalprodukt,

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2015

Status på udvalgte nøgletal april 2015 Status på udvalgte nøgletal april 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling De indkomne økonomiske nøgletal i 215 peger i retning af, at dansk økonomi forsat

Læs mere

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog Kort Geodatastyrelsen & Matrikelstyrelsen Statistisk Årbog 2016 471 Kort Geodatastyrelsen 472 Statistisk Årbog 2016 Befolkningerne Den økonomiske udvikling Befolkningerne Ét rige tre forskellige samfund

Læs mere

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi Chefanalytiker Frederik I. Pedersen Økonomisk kommentar: Foreløbigt Nationalregnskab 3. kvt. 2014 Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi De foreløbige Nationalregnskabstal for 3. kvartal

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på udrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog

Færøerne og Grønland. Færøerne. Kort Geodatastyrelsen. & Matrikelstyrelsen. Statistisk Årbog Kort Geodatastyrelsen & Matrikelstyrelsen Statistisk Årbog 2017 471 Kort Geodatastyrelsen 472 Statistisk Årbog 2017 Befolkningerne Den økonomiske udvikling Befolkningerne Ét rige tre forskellige samfund

Læs mere

Færøerne og Grønland

Færøerne og Grønland og og 1. Det danske riges befolkning Hvis du vil vide mere s Statistik har offentliggjort tal for og helt tilbage til den første Statistiske Årbog i 1896. Både og har i dag deres eget statistikbureau,

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal august 2015

Status på udvalgte nøgletal august 2015 Status på udvalgte nøgletal august 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Den seneste måneds nøgletal angiver, ligesom i juli, overvejende, at dansk

Læs mere

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Nye reviderede nationalregnskabstal viser, at BNP sidste år faldt med 4,9 pct. Det dækker imidlertid over enorme forskelle på tværs af det danske erhvervsliv.

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2015

Status på udvalgte nøgletal oktober 2015 Status på udvalgte nøgletal oktober 215 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi ser, fra hvad vi ved om 3. kvartal, ud til at fortsætte stille og

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal juli 2014

Status på udvalgte nøgletal juli 2014 Status på udvalgte nøgletal juli 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi er på vej mod lysere tider, selvom det ikke galopperer afsted er der

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2015

Status på udvalgte nøgletal november 2015 Status på udvalgte nøgletal november 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling 215 bliver samfundsøkonomisk set ikke noget jubelår, men ser dog indtil videre

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal oktober 2014

Status på udvalgte nøgletal oktober 2014 Status på udvalgte nøgletal oktober 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Forventningerne til dansk økonomi synes desværre at være drejet i mere negativ

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2015

Status på udvalgte nøgletal marts 2015 Status på udvalgte nøgletal marts 215 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Det danske BNP steg med 1, % i 214. Det er godt nyt for dansk økonomi efter den

Læs mere

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN 28. februar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN Det foreløbige nationalregnskab for 4. kvartal 2007 viste en relativt beskeden vækst i BNP. Samlet

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 1. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 1. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 1. kvartal 2017 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Det seneste år er beskæftigelsen i Region Midtjylland steget med 5.700 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere. I den

Læs mere

Konjunktur. Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 2005 2005:2. Sammenfatning

Konjunktur. Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 2005 2005:2. Sammenfatning Konjunktur 25:2 Udviklingen i centrale økonomiske indikatorer 1. halvår 25 Sammenfatning Fremgangen i den grønlandske økonomi fortsætter. Centrale økonomiske indikatorer for 1. halvår 25 peger alle i samme

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere NØGLETAL UGE 24 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge kom der nye meldinger fra ECB. Her annoncerede Mario Draghi

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Tema: Ledigheden udgør 9, pct. af arbejdsstyrken i EU7 Danmark har den 5. laveste ledighed

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

Formstærk fremgang skal mærkes af alle

Formstærk fremgang skal mærkes af alle LO s økonomiske prognose November 2018 Formstærk fremgang skal mærkes af alle Fremgangen i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet har været solid de seneste år. Der er udsigt til en årlig vækst omkring 2

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 28. november 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 Både BNP og beskæftigelsen steg kraftigt i 3. kvartal 2007. Alt tyder på, at vi i 2007 får den

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 16 Indhold: Ugens tendens I Fortsat stort overskud på handelsbalancen Ugens tendens II Byggebeskæftigelsen steg i 1. kvartal. 2014 Internationalt Faldende ledighed og stigende

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2014

Status på udvalgte nøgletal december 2014 Status på udvalgte nøgletal december 214 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi voksede ifølge foreløbige nationalregnskabstal med,5 pct. fra

Læs mere

DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV

DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV DET GRØNLANDSKE ERHVERVSLIV 1. HALVÅR 219 September 219 Sammenfatning Den grønlandske økonomi er i det sidste årti vokset dobbelt så hurtigt som den danske og den europæiske økonomi. De statistiske oplysninger

Læs mere

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA Nybyggeriet står stadigvæk stille Byggeriet holdes for tiden oppe af boligreparationer og anlægsinvesteringer, mens nybyggeriet af både boliger og erhvervsbygninger ligger historisk lavt. Vendingen er

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2010

Status på udvalgte nøgletal december 2010 Status på udvalgte nøgletal december 21 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Lille stigning i bruttoledigheden Bruttoledigheden steg med 1.2 personer, således at der i oktober var

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2010

Status på udvalgte nøgletal november 2010 Status på udvalgte nøgletal november 21 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Stigning i bruttoledigheden I september var 168.3 registrerede bruttoledige og bruttoledigheden er dermed

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Finanslovsaftalen for 13 på beskæftigelsesområdet Ugens tendens Fald i dansk udenrigshandel i september 1 Internationalt Stigende amerikansk beskæftigelse

Læs mere

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013 Øjebliksbillede. kvartal 1 DB Øjebliksbillede for. kvartal 1 Det første halve år af 1 har ikke været noget at skrive hjem om. Både nøgletal fra dansk økonomi generelt og nøgletal for byggeriet viser, at

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 36

KonjunkturNYT - uge 36 KonjunkturNYT - uge 3 31. august. september 1 Danmark Svag fremgang i BNP i. kvartal Fald i bruttoledigheden i juli Højeste lønstigninger i kommuner og regioner i. kvartal Huspriserne faldt i juni let

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2013

Status på udvalgte nøgletal maj 2013 Status på udvalgte nøgletal maj 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på Dansk økonomi Så kom foråret i meteorologisk forstand, men det længe ventede økonomiske forår har vi stadig ikke set meget

Læs mere

Jyske Bank 19. december 2013. Dansk økonomi. fortsat lovende takter

Jyske Bank 19. december 2013. Dansk økonomi. fortsat lovende takter Jyske Bank 9. december Dansk økonomi fortsat lovende takter Fortsat lovende takter Fremgangen er vendt tilbage til l dansk økonomi i løbet af. Målt på BNP-væksten er. og. kvartal det bedste halve år siden.

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 d. 06.10.2016 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016 Notatet uddybet elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2016. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2015

Status på udvalgte nøgletal januar 2015 Status på udvalgte nøgletal januar 215 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Reviderede tal for væksten i 3. kvartal viser en BNP-stigning på,4 pct. ift.

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien. jun. 15 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien jun. Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Færøsk økonomi en aktuel status

Færøsk økonomi en aktuel status 67 Færøsk økonomi en aktuel status Christian Ølgaard, Økonomisk Afdeling SAMMENFATNING I lighed med de to foregående år var der en mindre aktivitetsnedgang i 24. Der var tilbagegang i fiskeriet og relaterede

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år

Nationalregnskab. Nationalregnskabet for Grønland * 2003:1. Nationalindkomsten er øget de seneste otte år Nationalregnskab 2003:1 Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001* Denne publikation indeholder tallene for Nationalregnskabet for Grønland 1986-2001. Tal for perioden 1986-2000 er baseret på endelige

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal juni 2014

Status på udvalgte nøgletal juni 2014 Status på udvalgte nøgletal juni 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling I første kvartal af 214 voksede det danske bruttonationalprodukt med,9 procent i

Læs mere

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 15. november 2011 Indledning I nærværende notat belyses effekten af et marginaleksperiment omhandlende forøgelse af arbejdstiden i den offentlige

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK LOKALE PENGEINSTITUTTER 24. MAJ 218 Nationalbankdirektør Per Callesen Dagsorden 1. Risikoudsigter international økonomi 2. Risikoudsigter dansk økonomi 3. Kreditudvikling årsager

Læs mere

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Juni 17 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 30. juli 2013 IMF s vurdering af Kinas økonomi

Læs mere

Grønt lys til det aktuelle opsving

Grønt lys til det aktuelle opsving November 2017 Grønt lys til det aktuelle opsving Opsvinget i dansk økonomi er taget til i styrke, og der ventes en vækst på og lidt over 2 pct. de næste år. Der er også udsigt til, at beskæftigelse fortsætter

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Økonomisk overblik. Ny oversigt

Økonomisk overblik. Ny oversigt Ny oversigt Som noget nyt indeholder Konjunkturstatistik nu hver måned en oversigt over udviklingen i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på udrag fra Nyt fra Danmarks

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 25 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Svagt positiv nettotilgang til ledighed Nettotilgangen til

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003

Nationalregnskab. Nationalregnskab :1. Sammenfatning. Svag tilbagegang i 2003 Nationalregnskab 2005:1 Nationalregnskab 2003 Sammenfatning Svag tilbagegang i 2003 Grønlands økonomi er inde i en afmatningsperiode. Realvæksten i Bruttonationalproduktet (BNP) er opgjort til et fald

Læs mere

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr.

Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. Gennemsnitsdanskeren er god for 1.168.000 kr. En ny opgørelse baseret på tal fra Danmarks Statistik viser, at indbyggerne i Danmark i gennemsnit er gode for 1.168.000 kr., når al gæld er trukket fra al

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 9. februar 1 FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Finansministeriet er i gang med et grundigt kasseeftersyn og offentliggør

Læs mere

Nationalregnskab. Nationalregnskab 2005 2006:1. Sammenfatning. Fortsat økonomisk vækst i 2005

Nationalregnskab. Nationalregnskab 2005 2006:1. Sammenfatning. Fortsat økonomisk vækst i 2005 Nationalregnskab 2006:1 Nationalregnskab Sammenfatning Fortsat økonomisk vækst i Vækst på 2 pct. Figur 1. Den økonomiske vækst i gav sig udslag i en stigning i BNP i faste priser på 2,0 pct., jf. figur

Læs mere

Analyse 12. april 2013

Analyse 12. april 2013 12. april 2013. 2015-planen fra 2007 ramte plet på beskæftigelsen i 2011, trods finanskrisen I fremskrivningen bag 2015-planen fra 2007 ventede man et kraftigt fald i beskæftigelsen på 70.000 personer

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2014

Status på udvalgte nøgletal november 2014 Status på udvalgte nøgletal november 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi træder vande i disse måneder, og derfor er der ikke nogen entydig

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession NØGLETAL UGE 33 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Øget risiko for global recession Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi fremragende tal for udviklingen i dansk økonomi, der viste vækst på hele

Læs mere

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1 Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1 31. oktober 2013 Indledning I DREAMs grundforløb er de offentlige udgifter

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien + forventninger marts marts 2016

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien + forventninger marts marts 2016 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien + forventninger marts 30. marts Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 3. kvartal 2016 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Regionens beskæftigelse stiger og ledigheden falder. Omsætningen udvikler sig knap så positivt som tidligere, men

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2015

Status på udvalgte nøgletal december 2015 Status på udvalgte nøgletal december 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling 215 bliver samfundsøkonomisk set ikke noget jubelår, men det ser dog indtil

Læs mere

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september nov. 14

Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september nov. 14 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Data frem til september 20 nov. Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen NØGLETAL UGE 37 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge fik vi tal for udviklingen i eksporten i juli herhjemme. Vareeksporten

Læs mere

Største opsparing i den private sektor i over 40 år

Største opsparing i den private sektor i over 40 år Største opsparing i den private sektor i over 4 år De reviderede tal for nationalregnskabet gav en lille opjustering af vækstbilledet i 1. halvår 212. Samlet ligger tallene på linje med grundlaget for

Læs mere

Gode muligheder for job til alle

Gode muligheder for job til alle LO s økonomiske prognose Maj 2018 Gode muligheder for job til alle Der er udsigt til fortsat fremgang i økonomien de kommende år på omkring 2 pct. Samtidig ventes beskæftigelsen at stige med 90.000 personer

Læs mere

AKTUEL STATISTIK. Nr. 03/07 Den 16. marts 2007

AKTUEL STATISTIK. Nr. 03/07 Den 16. marts 2007 AKTUEL STATISTIK Nr. 3/7 Den 16. marts 7 Hidtil højeste antal beskæftigede Beskæftigelsesindikatoren opgjort på grundlag af ATP-indbetalingerne for lønmodtagerne viste i. kvartal 6 en kraftigt stigende

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vareeksporten trodser dyk i salget til Storbritannien

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vareeksporten trodser dyk i salget til Storbritannien NØGLETAL UGE 23 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vareeksporten trodser dyk i salget til Storbritannien Af: Katrine Ellersgaard Nielsen, chef for analyse og samfundsøkonomi og Kristian Skriver, økonom De forgangne

Læs mere

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 15 Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport Nedgangen i den europæiske bygge- og anlægsaktivitet er bremset op og nu svagt stigende efter

Læs mere

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling

Konjunkturer i Region Midtjylland. 3. kvartal Region Midtjylland Regional Udvikling Konjunkturer i Region Midtjylland 3. kvartal 2017 Region Midtjylland Regional Udvikling 1 Det seneste år er beskæftigelsen i Region Midtjylland steget med 8.232 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere. Den private

Læs mere