Wise Happiness En undersøgelse af, hvad der gør mennesker lykkelige. Linda Frej, Wise IT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Wise Happiness 2014. En undersøgelse af, hvad der gør mennesker lykkelige. Linda Frej, Wise IT"

Transkript

1 Wise Happiness 2014 En undersøgelse af, hvad der gør mennesker lykkelige Linda Frej, Wise IT

2 Hvad gør mennesker lykkelige? Pensionister, mænd og danskere trækker rent statistisk vinderloddet i årets undersøgelse af, hvad der gør svenskere og danskere lykkelige. Men det er vigtigt at huske på, at lykken ikke er et lotteri. Det afhænger af faktorer, som man i høj grad selv har mulighed for at påvirke. Drivkræfterne bag lykke er frem for alt gode relationer, både på arbejdet og til venner og familie. Den tekniske udvikling skaber nye rum for mødet mellem mennesker, og undersøgelsen viser at medmenneskelighed bliver en stadig mere afgørende egenskab, ikke mindst hos ledere. Wise Happiness er en undersøgelse, der ser på, hvad der gør mennesker lykkelige generelt og på jobbet. Vi identificerer de positive drivkræfter, som alle har brug for, hvis man skal have det godt. På den måde kan vi selv blive bedre arbejdsgivere og medarbejdere. Eftersom vi hos Wise Group arbejder med mennesker, er det naturligt, at vi og vores kunder er nysgerrige efter at finde ud af, hvad der gør os lykkelige og stimulerede, og hvad der giver det modsatte resultat. Emanuel Magnusson, Netsurvey

3 Så lykkelige er vi 14 Temmelig ulykkelige Meget ulykkelige Graden af lykke og velvære 6 14 Meget lykkelige Arbejde og lykke går hånd i hånd Der er en tydelig sammenhæng mellem at føle sig godt til mode på jobbet og graden af lykke. Hvis vi kigger på arbejdet og lykkelige mennesker, kan vi se, at blandt dem, der trives meget godt på jobbet, er 8 ud af 10 meget eller temmelig lykkelige. Mønstre med en høj andel af lykkelige går igen for faktorerne sjovt på arbejdet og værdsat på arbejdet. Blandt dem, der trives dårligt, er hver anden ulykkelig. De, der oplever sig selv som ulykkelige, har også tilsvarende lave værdier for sjovt på arbejdet og værdsættelse. 14 Neutrale 52 Temmelig lykkelige Blandt dem, der trives på jobbet, er 8 ud af 10 meget eller temmelig lykkelige To ud af tre er temmelig eller meget lykkelige Et klart flertal, omkring to ud af tre adspurgte, er enten temmelig eller meget lykkelige. Betydeligt færre, samlet set hver femte, giver udtryk for, at de er ulykkelige. Danskere er noget lykkeligere end svenskere, mænd noget lykkeligere end kvinder, og pensionister er lykkeligst af alle aldersgrupper. At have en anden voksen i sig liv er positivt for graden af lykke, men at have børn er derimod ikke af afgørende betydning. 3.

4 Vigtigt at have det sjovt på jobbet De fleste både mænd og kvinder mener, at fritiden, familien og vennerne er det allervigtigste for et lykkeligt liv, men som vi så i både 2012 og 2013, påvirker arbejdet vores velbefindende mere, end vi tror. Derfor har vi i år fokuseret mere på sammenhængen mellem lykke og arbejdsliv, blandt andet ved at kigge nærmere på de faktorer på jobbet, der er særligt vigtige for vores velbefindende. Som vi så allerede sidste år, hænger sjovt på arbejdet sammen med muligheden for at kunne udvikle sig, få afveksling og påvirke sit job. Når vi har det sjovt, præsterer vi bedre, og rentabiliteten bliver bedre. Blandede arbejdsgrupper, hvor man griner sammen, løfter hinanden og gør sjove ting sammen, er et godt succeskoncept. For at have det sjovt skal man grine og give noget af sig selv. Tage ungernes karaokespil ud af skabet og tag det med på arbejde en aften! Peter Bolinder, adm. dir., Netsurvey Hvad gør os lykkelige på jobbet? 1. Jeg har det sjovt på mit arbejde 2. Jeg trives virkelig godt med mine kolleger 3. Jeg bliver værdsat for mit arbejde 4. Jeg er stolt over at arbejde i min virksomhed/organisation 5. På min arbejdsplads har man forståelse for, at jeg kan have en dårlig dag på jobbet 6. Jeg har mulighed for at udvikle mig i mit arbejde 7. På min arbejdsplads har jeg en eller flere gode venner Sjovere at arbejde i livets efterår Bortset fra et forholdsvis højt stressniveau hos kvinderne (se side 6) ser arbejdslivet faktisk ud til at blive bedre og bedre med årene. Årets resultat viser, at medarbejdere i aldersgruppen år har det sjovere på jobbet, bliver mere værdsat og frem for alt trives bedre med deres kolleger sammenlignet med yngre medarbejdere. 4.

5 Vælg en chef med medfølelse! At det sociale samspil fungerer, er en indlysende trivselsfaktor. Kollegerne indtager en podieplads i forankringen af lykken og kolleger omfatter også overordnede, hvilket fører os ind på betydningen af lederskab. Mange af punkterne er baseret på medmenneskelighed at trives med kolleger, blive værdsat, at blive forstået, at have en ven, at have det sjovt sammen. Det baner vejen for ledere, der evner at være medmenneskelige. Fremtidens ledere har en ægte interesse for menneskers udvikling og inspirerer sine medarbejdere til at samarbejde. Taylorismen krævede kolde, autoritære ledere med sit syn på arbejdet som en industri. I de moderne videnintensive organisationer i hurtig bevægelse er der behov for ledere, der interesserer sig for mennesker. De nyere generationer er mere velinformerede, selvstændige og opmærksomme på deres egen udvikling. Derfor ændres profilen på succesfulde ledere. Det aktivitetsbaserede kontor er et første skridt i retning af et mere kommunikativt og videnintensivt miljø som et universitet. Virksomhederne er nødt til at øge deres kommunikation og innovationstempo for at kunne konkurrere. Fysiske møder skal fremmes i vores digitale samfund. Det åbne kontor skaber energi og arbejdsglæde, men samtidig blotlægger gennemsigtigheden i det åbne kontor nogle mangler. Grupperinger, lederskab og følelser bliver mere synlige. Det kan være vanskeligere at koncentrere sig, og fleksibiliteten i arbejdet kan blive en byrde på den enkeltes skuldre, hvis hun ikke får støtte til at planlægge sit arbejde og tilbydes en arbejdsplads med mere arbejdsro. Ledere og medarbejdere får større ansvar for udformningen af arbejdsopgaver, men også for at sætte grænser mellem arbejde og fritid. Ingrid Höög, adm. dir., Wise Professionals Jan Rivière-Henriques, adm. dir., Forte Executives Hvordan ser fremtidens kontor ud? Det at have en god mavefornemmelse, når man kommer på arbejde, kan også være påvirket af det fysiske arbejdsmiljø. Udviklingen i retning af flere innovative og videnbaserede virksomheder åbner mulighed for aktivitetsbaserede kontorer, virtuelle teams og løsninger à la Google med alt under samme tag, lige fra kontorhunde og træningslokaler til læger og vuggestuer.* Næsten halvdelen af de adspurgte sætter pris på muligheden for fjernarbejde en gang imellem. Noget flere mænd (38 procent) end kvinder (30 procent) har mulighed for fjernarbejde. * Googlemodellen, Vinnova Rapport 2014:03, af Annika Steiber, PhD specialist i Corporate Innovation. 5.

6 Stressen stiger, når vi går hjem 29 Jeg oplever ofte, at tiden ikke slår til kvinna kvinna Kvinde man Mand man Det typiske nutidsmenneske har mange jern i ilden. Det er let at antage, at vi er mest stressede, når vi er på arbejde, men et af årets vigtigste resultater viser faktisk det modsatte: Vi er mere stressede i fritiden end på arbejdet. Kvinder og stress Større stress i fritiden gælder både kvinder og mænd, men er tydeligst blandt kvinder i samtlige aldersgrupper. De højere tal for kvinder kan skjule sig i de erhverv, hvor man finder en større andel af kvinder. Undersøgelser* viser nemlig, at mænds og kvinders stressniveau er det samme, når individerne har samme erhverv. Når vi i vores undersøgelse ser, at kvinder er mere stressede end mænd, viser det altså, at man finder kvinder i erhverv, hvor der f.eks. er dårligere mulighed for at have indflydelse på sit eget arbejde. * SBU: Arbejdsmiljøets betydning for symptomer på depression og udmattelsessyndrom I arbejdet Online på godt og ondt I fritiden Lad os vende tilbage til fritiden, hvor stressen er kraftig, uanset køn. En sandsynlig faktor er den nye teknik, der betyder, at vi er stadig mere på, uanset hvor vi er. Smartphones og tablets bliver til tveæggede sværd. De giver mulighed for fjernarbejde og større frihed med hensyn til arbejdstider, men udvisker samtidig grænsen mellem arbejde og fritid. Mange oplever, at man forventer at kunne komme i kontakt med dem uden for arbejdstid. Og mens nogen synes, at det er dejligt at besvare mails i weekenden, giver den bippende mobil deres kollega stressanfald under søndagsmiddagen, eller mens de leger med børnene. 6.

7 Vi ønsker at nå mere Lykkeforskeren Filip Fors* giver endnu en mulig forklaring på fritidstressen: Folk laver ganske enkelt mere i deres fritid i dag end tidligere. Der er så meget, vi gerne vil nå engagere os i frivilligt arbejde, i fritidsinteresser, socialt osv. Der er en overflod af aktiviteter at vælge imellem, også for børnene**, der skal køres og bakkes op ved kampe og opvisninger. Kombineret med kravet om konstant at være tilgængelig, rengøring, madlavning, sociale medier og så videre er det ikke så underligt, hvis tiden føles knap. Chef: Vis forståelse! Forventningerne til altid at være tilgængelig er ofte til stede, selvom der ikke er formuleret nogen krav. Det, der føles naturligt for det ene individ, kan føles som et pres for det andet. Stress stjæler folks lykke, og hvis medarbejderne skal have det godt på en fleksibel arbejdsplads, er der behov for nytænkning. At lære hinanden at kende, vise empati og forstå mennesket uden for jobbet har stor betydning. Ledere skal være tydelige med, hvad der forventes, og især hvad der ikke forventes. Medarbejderne skal mindes om, at de skal tænke over, hvordan mailen skal håndteres om aftenen, i weekender og under ferier. Som medarbejder er det også vigtigt at overveje en strategi for, hvornår man skal åbne mails, og hvornår man ikke skal. * Se flere oplysninger om Filip Fors på side 15. ** En familiesituation med eller uden børn gør dog ikke den store forskel for den oplevede stress eller lykke. 17 Der er håb, selv når stressen tager til. Kernen i stressen er forestillingen om, hvordan vi skal være, og forventningen om, hvad vi skal gøre. Langvarig stress er farlig! Stress og pres er noget, næsten alle lider af, men vi kan faktisk selv påvirke, hvordan vi har det, og hvordan vi tager det. Nogle gange kræves der praktiske ændringer, og andre gange kan vi ændre vores indstilling. Vi kan altid ruste os til at blive mere robuste over for stress gennem mental træning, passe på krop og sjæl og have det sjovt, gerne sammen med andre og med forholdsvis enkle kneb ændre tilstanden mere midlertidigt ved f.eks. at bevæge os, gå ud i naturen, ånde, lytte til musik, nynne, danse, grine og slappe aktivt af. Karin Oldebäck, stressterapeut, Wise Consulting Jeg bliver stresset af at være tilgængelig uden for min almindelige arbejdstid kvinna Kvinder 26 man 18 8 kvinna man Mænd I alt

8 Unge længes efter status Hvordan ser det ud for dagens ungdom i årets undersøgelse? Aldersgruppen (18-34) kan virke bred, men den tager så hensyn til, at det er svært at skaffe sig enten egen bolig eller arbejde, når man er ung hvilket sikkert er medvirkende til, at denne gruppe ikke er lige så lykkelig som de ældre generationer. Lykke og velvære fordelt på aldersgruppe Vigtige lykkefaktorer på arbejdet hænger sammen med aldersgruppen Trives med kolleger Sjovt på mit job Værdsat på mit arbejde Temmelig eller meget ulykkelige Temmelig eller meget lykkelige Jeg startede på Edge HR, da jeg var 23 år, lige var færdig med eksamen og ikke så frembrusende. En af mine succesfaktorer har helt sikkert været at turde bede om nye opgaver og selv tage initiativ til at udvikle min egen rolle og min arbejdsrolle. Det er vigtigt at turde stille spørgsmålet! Og så spiller mine fantastiske kolleger selvfølgelig en stor rolle for min gode trivsel. Sofia Johansson, blandt andet ansvarlig for Edge HR s nyhedsbrev HR i Fokus, født

9 Vigtigt at fremstå som succesfuld på arbejdet Flekstid opleves positivt Også unge oplever et stort tidspres i fritiden, især unge kvinder. Aldersgruppen oplever i næsten samme udstrækning som andre stress ved konstant at være online og tilgængelig. På trods af dette har unge ofte et positivt syn på fleksible arbejdstider og på at dele sin tid mellem forskellige arbejdsopgaver. Lad unge vokse med opgaven! Mange unge står alene, bor hjemme hos forældrene eller er arbejdssøgende alle disse faktorer påvirker den oplevede lykke i negativ retning, og det samme gælder lave indtægter. I det hele taget ligger det til dels i ungdommens natur endnu ikke at have opnået nogle af voksenlivets privilegier. Netop derfor er det ekstra vigtigt, at arbejdsgivere giver unge en chance og hjælper dem med at få succes. En tydelig, gennemsigtig ledelse skaber stolthed og deltagelse. Afhold sociale møder for unge, lad dem arrangere aktiviteter og ikke mindst have det sjovt på jobbet! Vigtigt med status Et af de resultater, hvor de unge skiller sig ud, drejer sig om status. I den yngre aldersgruppe er det vigtigste at fremstå som succesfuld i sit arbejde. Samtidig oplever de mindst af alle i undersøgelsen sig selv som succesfulde her fører de årige, som derimod ikke synes, at det er ligeså vigtigt at være det. Som arbejdsgiver tjener du på at give unge medarbejdere tillid og ansvar. Når man føler, at man bidrager, vokser man, og det gælder i højeste grad de unge. 9.

10 Chefer er mest lykkelige Bliver man lykkeligere af at være chef, eller bliver lykkelige mennesker oftere chefer? Derom strides de lærde. Det er i hvert tilfælde klart, at chefer er lykkeligere end ikke-chefer, og i større udstrækning synes, at arbejdet er det vigtigste for deres lykke. At have det sjovt og udvikle sig på jobbet har også en stærkere 29 sammenhæng med oplevet lykke blandt cheferne end hos andre Arbejde uden for arbejdstiden og tidspres i fritiden kvinna Arbejde uden for almindelig arbejdstid man Tidspres på fritiden Lykke og velvære for chef/ikke-chef Chef Ikke-chef Mindre stressede Ganska eller mycket lyckliga Temmelig eller meget lykkelige 26 kvinna Chef man Ikke-chef Hvis vi kigger på chefers tidspres, ligger det på samme niveau som tidspresset for ikke-chefer. Derimod synes lederskab at have en sammenhæng med større tolerance over for at arbejde også i fritiden. Betydeligt flere af cheferne er nødt til at arbejde uden for almindelig arbejdstid, men tidspresset i fritiden ligger alligevel på samme niveau som eller endda lige under ikke-chefer. 10.

11 Bruger onlinetid positivt Chefer forventes i betydeligt større udstrækning at kunne nås, når de ikke er på arbejde, men interessant nok er de mindre stressede over dette end ikke-chefer. Måske skyldes det, at jobbet er så vigtigt for deres generelle velbefindende, og den frihed under ansvar, der kendetegner en chefstilling. Chefer har større mulighed for at fjernarbejde i en del af deres arbejdstid end andre og de synes i højere grad end andre, at de har mulighed for at udvikle sig i deres arbejde. Forventet tilgængelighed uden for arbejdstid og oplevet stress 35 Forventes at være tilgængelig Stress af tilgængelighed Chef Ikke-chef 13 Attraktivt for unge at blive chef? I de senere år har vi gentagne gange kunnet læse, at unge er utilbøjelige til at tage et chefjob. Når man tænker på, at chefer har det sjovere på jobbet, føler sig respekterede og mindre stressede end deres underordnede, kan det undre, at der ikke er flere unge, der ønsker at blive chefer. Cheferne er klart overrepræsenterede blandt de såkaldte ambassadører, det vil sige dem, der har svaret ja på spørgsmålet Ville du anbefale dit liv til andre?. 11.

12 Pas på hinanden! Kærlighed på kontoret Det at føle sig veltilpas på jobbet og trives sammen med kollegerne kan givetvis være påvirket af flere faktorer end de indlysende. For eksempel har den, der er forelsket i en kollega, mindst én god grund til at længes efter jobbet. Godt hver tiende i vores undersøgelse svarer, at de føler sig tiltrukket af en på deres arbejdsplads. Mændene længes en anelse mere end kvinderne 19 procent imod 9 procent. På min arbejdsplads er der en, jeg er tiltrukket af 9 Kvinder 19 Mænd Ligestilling og mangfoldighed De fleste, seks ud af 10 adspurgte, er meget enige i, at alle på arbejdspladsen har de samme muligheder og ansvar. Forskellene mellem kønnene er tydeligst inden for IT, hvor 64 procent af mændene er meget enige i, at der er ligestilling på arbejdspladsen, sammenlignet med kun 48 procent af kvinderne. Bedst ser det ud inden for pædagogisk arbejde samt kultur, medier og design. Derimod er der ingen forskel i opfattelsen mellem forskellige aldersgrupper. 12.

13 Selvmordet og dommen i Krokom i Sverige* viser meget tydeligt, hvad de yderste konsekvenser kan blive, når vi som chefer og ledere ikke påtager os vores ansvar og griber ind over for chikane og mobning. Vi skal se dette som en øjenåbner og for alvor tage fat i vores psykosociale arbejdsmiljø, som vi ud over et moralsk ansvar også har et juridisk ansvar for at tage vare på. Stefan Wikström, adm. dir., Edge HR Forekomst af mobning på arbejdspladsen Oplevet mobning eller chikane Ikke selv oplevet, men ved, at det forekommer 13 * Socialchefen i Krokom kommune i Jämtland i Sverige idømtes i februar 2014 betinget fængsel og bøder for at have været årsag til socialsekretær Lars Perssons selvmord. Ifølge dommen havde man overtrådt arbejdsmiljølovgivningen ved ikke at gøre nok for at standse den mobning, som Lars var udsat for. 5 Mobning og den tavse flok De, der bliver udsat for mobning på arbejdspladsen, frygter derimod at skulle derhen. Omkring fem procent har følt sig mobbet eller chikaneret på arbejdspladsen. Andelen er lige stor blandt mænd og kvinder, og der er heller ingen forskelle mellem aldersgrupperne. Betydeligt flere, 13 procent, oplever dog, at der forekommer mobning på arbejdspladsen. Det er specielt urovækkende, hvis de tier om det. Alle på en arbejdsplads bør føle, at de godt tør anmelde forkerte forhold. 13.

14 Sammenfatning At have det sjovt på jobbet, trives godt med kollegerne og blive værdsat i arbejdet har en tydelig sammenhæng med velbefindende og lykke. De allerlykkeligste på jobbet er seniorerne måske til dels, fordi de oftere end andre har nået chefstillinger. Chefer er nemlig generelt lykkeligere end ikke-chefer. Det mest overraskende ved årets resultat er, at stressen opleves som større i fritiden end på jobbet. Vi er stadig mere online, og det betyder, at vi altid er tilgængelige. Det udvisker skillelinjen mellem arbejdstid og fritid. Et øget udbud af fritidsaktiviteter, som vi gerne vil nå, kan også være en del af forklaringen. Som arbejdsgiver er det vigtigt, at man tydeligt melder ud, hvad man forventer af medarbejderne. Det, der føles naturligt for den ene, kan være stressende for den anden. Og stress er en notorisk lykketyv. Den nye teknologi er fantastisk på mange måder. Men på lang sigt vil vi nok alle være godt tjent med at se op fra vores mobil, tablet eller computer uanset om vi arbejder eller har fri. Sandra Eliasson, Netsurvey 14.

15 Fakta om undersøgelsen En af de største lykkeundersøgelser i Norden Formål Forskningen viser, at vi mennesker både har det bedre og præsterer bedre med positiv feedback. I en verden fuld af krav og barske udfordringer er det ikke så enkelt at finde det positive, og det er netop grunden til, at vi ønsker at identificere og forstærke det positive i livet med Wise Happiness. For tredje år i træk fortæller vi, hvad der gør os lykkelige både privat og på jobbet. Vi mener, at en del drivkræfter er indlysende, men vi kan have brug for at blive mindet om dem. Andre er til stede, men er ikke lige så tydelige. Med Wise Happiness ønsker vi at vise nogle af de positive drivkræfter, som vi mennesker har så stort behov for, så vi kan skaffe energi til alt det, livet indeholder. Vi ønsker at bruge vores viden fra denne undersøgelse til at lære, hvordan vi selv kan blive endnu bedre til at rådgive vores kunder og give vores medarbejdere bedre forudsætninger. Vejen til succes går gennem medarbejderne. Hvis vi kan blive bedre til at finde lykken, er det godt for alle, der arbejder inden for Wise Group og dermed også for vores kunder. Deltagere Det er nu tredje år, at vi gennemfører undersøgelsen. Undersøgelsen er blevet gennemført blandt mænd og kvinder i alderen år i Sverige og Danmark i perioden marts 2014 via YouGov Sveriges Internetpanel et såkaldt accesspanel med respondenter, der er rekrutteret på forhånd. Sverige og Danmark Eftersom tre af Wise Groups datterselskaber etablerede sig i Danmark i januar 2013 Wise Consulting, K2 Search og Sales Only omfatter undersøgelsen både Danmark og Sverige. Samarbejde med lykkeforskere I år har vi fået hjælp af PhD Filip Fors, som forsvarede sin afhandling Lykkelig? Syv studier om bestemmende faktorer for livstilfredshed og velbefindende ved en disputation i Filip skrev også rapporten Nye mål for velfærd og livskvalitet på opdrag af regeringens fremtidskommission. Fra efteråret 2013 omfatter hans forskning også arbejdsglæde. En særlig tak til: Eva Svensson, analytiker, Netsurvey, for klogskab og tålmodighed. Filip Fors, PhD, sociologisk institut, Umeå Universitet, for hjælp med spørgsmål, analyser, råd og støtte under arbejdet med Wise Happiness Jonas Mosskin, leg. psyk., for sit interessante blogindlæg (HR-bloggen) Arbejdsmiljøets betydning for depression og udmattelse og henvisningen til SBU-udredningen om stress. Wise Happinessgruppen for utrætteligt engagement i undersøgelsen! Indbydelsen til undersøgelsen blev udsendt via til personer, der passer på beskrivelsen. De udgør et repræsentativt udsnit af befolkningen med hensyn til køn, alder og region. I alt har 5021 personer deltaget, halvdelen er svenskere og halvdelen danskere. Undersøgelsen blev ledet af en gruppe medarbejdere, som repræsenterer samtlige virksomheder inden for Wise Group. Datterselskabet Netsurvey, med-analytiker Eva Svensson, har stået for sagkundskab og analyse. 15.

16 Om Wise Group Wise (Wise Group AB publ.) er en koncern, som ejer, starter og udvikler specialiserede selskaber inden for rekruttering, konsulentydelser og HR/personaleområdet. Vi tilbyder en fuld portefølje af tjenester til såvel operativ som strategisk HR. I og med at vi forstår vores kunders forretning og betragter hele HR-processen som et værktøj til at nå de opstillede forretningsmål, gør vi vores kunder mere rentable. Wise er noteret på OMX First North under symbolet WISE. Vi er repræsenteret i Stockholm, København, Malmö, Göteborg, Linköping og Borås. Vil du gerne vide mere? Dette er et sammendrag af vores undersøgelse om lykke. Du er velkommen til at henvende dig til din kontakt i Wise Group, hvis du har spørgsmål eller ønsker nærmere oplysninger. Du er også velkommen til at ringe til vores adm. dir. Roland Gustavsson eller Elisabet Wohlfahrt, som arbejder med kultur og kommunikation. Vores datterselskaber: Wise Consulting En af Nordens førende virksomheder inden for HR. HR-konsulenttjenester Outplacement, Udvikling og Forandring Wise Professionals den personlige virksomhed inden for rekruttering og formidling af specialister KIMM et forretningsområde inden for Wise Professionals, som tilbyder rekruttering inden for kommunikation, information, marked og medier Wise IT kompetenceformidling inden for IT Edge HR webtjenester, HR-systemer og seminarer og kurser inden for HR og arbejdsret K2 Search søgning og headhunting af chefer, særligt kvalificerede sælgere og forretningsnære specialister Sales Only rekruttering af sælgere og salgsledelse Forte Executives rekruttering af forretningskritiske ledere, Executive Search, Interim Management og Executive Assessment Netsurvey hjælper chefer og medarbejdere med at få det bedre på jobbet, kunder med at få bedre oplevelser og organisationer med at levere højere forretningsværdier Foto: Anna Thorbjörnsson. Grafisk produktion: Enestedt Reklambyrå 16.

Wise Happiness 2013. En undersøgelse om hvad der gør mennesker lykkelige. Sandra Szepesi, Sales Only

Wise Happiness 2013. En undersøgelse om hvad der gør mennesker lykkelige. Sandra Szepesi, Sales Only Wise Happiness 2013 En undersøgelse om hvad der gør mennesker lykkelige Sandra Szepesi, Sales Only Hvad gør os lykkelige? Alle stræber efter at være lykkelige. Men lykke kan af og til føles som et abstrakt

Læs mere

Notat vedrørende undersøgelse om mobning - december 2012

Notat vedrørende undersøgelse om mobning - december 2012 Notat vedrørende undersøgelse om mobning - december 2012 Baggrund for undersøgelsen Undersøgelsen kortlægger, hvor stor udbredelsen af mobning er i forhold til medlemmernes egne oplevelser og erfaringer

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Kære deltager Dette spørgeskema handler om psykisk arbejdsmiljø og trivsel på arbejdspladsen. Spørgeskemaet berører en lang række forskellige temaer, som fx samarbejde, ledelse, arbejdets organisering

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN

KØBENHAVNS UNIVERSITET TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN KØBENHAVNS UNIVERSITET TRIVSEL PÅ ARBEJDSPLADSEN Trivsel på arbejdspladsen er en måling, der skal bidrage til en god og konstruktiv opfølgende dialog om jeres trivsel, samarbejde og fællesskab. Det er

Læs mere

Mobning blandt psykologer... 3. Hvem er bag mobning... 8. Mobning og sygefravær... 9. Mobning og det psykiske arbejdsmiljø... 11

Mobning blandt psykologer... 3. Hvem er bag mobning... 8. Mobning og sygefravær... 9. Mobning og det psykiske arbejdsmiljø... 11 1 Indhold Mobning blandt psykologer... 3 Hvem er bag mobning... 8 Mobning og sygefravær... 9 Mobning og det psykiske arbejdsmiljø... 11 Konflikter blandt psykologer... 11 Konflikter fordelt på køn og alder...

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

PERSONALE- POLITIK. MARGINS 18.75 mm GRID 12 GUTTER 7.5 mm. GAP BETWEEN LINES AND OBJECTS 3.75 mm. POSITIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0.

PERSONALE- POLITIK. MARGINS 18.75 mm GRID 12 GUTTER 7.5 mm. GAP BETWEEN LINES AND OBJECTS 3.75 mm. POSITIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0. MARGINS 18.75 mm GRID 12 GUTTER 7.5 mm GAP BETWEEN LINES AND OBJECTS 3.75 mm NEGATIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0.25 pt POSITIVE LINES: THICK 2 pt LIGHT 0.12 pt PERSONALE- POLITIK Om denne pjece Denne pjece

Læs mere

Custom title slide Click on the picture icon to change photo Awareness Day

Custom title slide Click on the picture icon to change photo Awareness Day Awareness Day 2017 1 Dagsorden for Awareness Day 2017 Introduktion til Awareness Day Organisatorisk og socialt arbejdsmiljø Fotokonkurrence Næste år 2 Arbejde handler om meget mere end bare at udføre sine

Læs mere

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Hovedresultater: Mere end to ud af fem danskere benytter distancearbejde i deres nuværende job Blandt danskere der distancearbejder gælder det, at næsten hver

Læs mere

Aktiv i IDA. En undersøgelse om de aktive medlemmer i IDA

Aktiv i IDA. En undersøgelse om de aktive medlemmer i IDA Aktiv i IDA En undersøgelse om de aktive medlemmer i IDA Ingeniørforeningen 2012 Aktiv i IDA 2 Hovedresultater Formålet med undersøgelsen er at få viden, der kan styrke arbejdet med at fastholde nuværende

Læs mere

Resultater af succes-undersøgelsen via Internettet

Resultater af succes-undersøgelsen via Internettet Resultater af succes-undersøgelsen via Internettet Hvem har svaret Profil af de 1801 respondenter som har svaret på succes -skemaet via internettet. Køn Alder Mand Kvinde 13-20 20-29 30-39 40-49 50-59

Læs mere

Hovedresultater: Mobning

Hovedresultater: Mobning Hovedresultater: Mobning Knap hver 10. akademiker er blevet mobbet indenfor de sidste 6 måneder. Regionerne er i højere grad en arbejdsplads som er præget af mobning. Det er oftest kolleger (65 pct.) som

Læs mere

Mobning, konflikter og skænderier på arbejdspladsen Mobning blandt læger Mobning køn Mobning aldersfordelt... 5

Mobning, konflikter og skænderier på arbejdspladsen Mobning blandt læger Mobning køn Mobning aldersfordelt... 5 1 Indhold Mobning, konflikter og skænderier på arbejdspladsen... 3 Mobning blandt læger... 3 Mobning køn... 4 Mobning aldersfordelt... 5 Mobning i det offentlige og private... 5 Mobning oplevet af ledere

Læs mere

Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen.

Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen. Faktaark: Stress Dette faktaark omhandler djøfernes oplevelse af stress på arbejdspladsen og deres oplevelse af stress i hverdagen. Resultaterne stammer fra ACs arbejdsmiljøundersøgelse 2014. Undersøgelsen

Læs mere

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013

7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet. Oktober 2013 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Oktober 2013 Djøfs undersøgelse af psykisk arbejdsmiljø, stress og balance 2012 Faktaark nr. 7: Balance, grænseløst arbejde og fleksibilitet Dette faktaark

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

Kvantitativ Undersøgelse

Kvantitativ Undersøgelse Kvantitativ Undersøgelse Fleksibel tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet Interviewperiode: September 2008 Projektnummer: 55864 Rapportering: Oktober 2008 Kunde: Ældresagen Karl Henrik Baum Nørregade 49 1165

Læs mere

Fri og uafhængig Selvstændiges motivation

Fri og uafhængig Selvstændiges motivation Fri og uafhængig Selvstændiges motivation Uafhængighed af andre og frihed til at tilrettelægge sit eget arbejde er de stærkeste drivkræfter for et flertal af Danmarks selvstændige erhvervdrivende. For

Læs mere

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Med mennesket i centrum - Fire værdier, der skal drive vores arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri Kære medarbejder og ledere Her er vores nye værdigrundlag,

Læs mere

Mobning, konflikter og skænderier på arbejdspladsen Mobning blandt bibliotekarer Mobning køn Mobning aldersfordelt...

Mobning, konflikter og skænderier på arbejdspladsen Mobning blandt bibliotekarer Mobning køn Mobning aldersfordelt... 1 Indhold Mobning, konflikter og skænderier på arbejdspladsen... 3 Mobning blandt bibliotekarer... 3 Mobning køn... 4 Mobning aldersfordelt... 5 Mobning i det offentlige og private... 5 Mobning oplevet

Læs mere

NR. 24, JULI 2006 SAMARBEJDSEVNER OG SPÆNDENDE OPGAVER JA TAK

NR. 24, JULI 2006 SAMARBEJDSEVNER OG SPÆNDENDE OPGAVER JA TAK ASE ANALYSE NR. 24, JULI 2006 www.ase.dk SAMARBEJDSEVNER OG SPÆNDENDE OPGAVER JA TAK Denne analyse fokuserer på, hvordan lønmodtagere finder et nyt job, samt hvordan virksomheder finder nye medarbejdere,

Læs mere

Positiv psykologi og lederskab

Positiv psykologi og lederskab Positiv psykologi og lederskab Trivsel, arbejdsglæde og bedre præstationer Positiv psykologi skyller i disse år ind over landet. Den lærende organisation, systemisk tænkning, Neuro Linqvistisk Programmering,

Læs mere

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden!

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! idéer for livet Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! 38 Idéer for livet Ambassadører ved IFL jubilæumsarrangement i sept. 2008. Evaluering af Skandia Idéer for livet Ambassadører 2008 Denne rapport

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne FOA Kampagne og Analyse Juni 2012 FOA har i perioden fra 1.-12. juni 2012 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel

Læs mere

Sundheds- og arbejdsmiljøpolitik

Sundheds- og arbejdsmiljøpolitik Sundheds- og arbejdsmiljøpolitik Sundheds- og arbejdsmiljøpolitik Det gode liv - det gode arbejdsliv Silkeborg Kommunes Sundheds- og arbejdsmiljøpolitik indgår som et led i den overordnede personalepolitik.

Læs mere

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

Børnepanelrapport nr. 1: 2012. Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL Børnepanelrapport nr. 1: 2012 Det gode børneliv BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Kære læser Hvad er et godt liv for børn i Danmark? Det vil vi rigtig gerne vide i Børnerådet. For hvis vi ved det, kan

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

FACILITY SOLUTIONS FOR AND BY PEOPLE WHO CARE. More than a job

FACILITY SOLUTIONS FOR AND BY PEOPLE WHO CARE. More than a job FACILITY SOLUTIONS FOR AND BY PEOPLE WHO CARE More than a job 3 "ENHVER KAN FEJE ET GULV ELLER SKRÆLLE EN KARTOFFEL." Du har måske oplevet lignende fordomme om rengøring, catering og andre servicefunktioner.

Læs mere

Mangfoldighed giver millioner på bundlinjen i ISS

Mangfoldighed giver millioner på bundlinjen i ISS Mangfoldighed giver millioner på bundlinjen i ISS 1 indhold 3 Forord 4 Hovedkonklusioner 5 Baggrund for undersøgelsen 6 7 Sygefravær og medarbejdertilfredshed 8 Tre væsentlige faktorer 9 Den gode mangfoldighedsleder

Læs mere

Den attraktive arbejdsplads. Personalepolitik

Den attraktive arbejdsplads. Personalepolitik Den attraktive arbejdsplads Personalepolitik Personalepolitik for Region Syddanmark Hovedudvalget for Region Syddanmark har godkendt en overordnet personalepolitik for hele regionen i december 2007. Personalepolitikken

Læs mere

Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning

Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning 4. december 2012 Faktaark om stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og nedslidning Denne undersøgelse omhandler danskernes vurdering af stress, grænseløst arbejde, psykisk arbejdsmiljø og risiko

Læs mere

Ref. SOL/KNP 02.10.2014. Selvstændige 2014. Djøf undersøgelser

Ref. SOL/KNP 02.10.2014. Selvstændige 2014. Djøf undersøgelser Ref. SOL/KNP 02.10.2014 2014 Djøf undersøgelser Indhold Indledning... 3 Baggrund... 3 Hovedresultater... 3 Metode... 5 Repræsentativitet... 5 Den typiske selvstændige... 6 Karakteristika... 6 Erfaring

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

DM fagforening for højtuddannede. DM Leder

DM fagforening for højtuddannede. DM Leder DM fagforening for højtuddannede DM Leder DM Leder Det er vigtigt, at DM har fokus på ledere, fordi mange medlemmer af DM før eller senere bliver ledere. Det er en meget naturlig karrierevej for mange

Læs mere

Roskilde Kommune. Trivselsundersøgelse 2013/2014. Roskilde Musiske skole. Resultat for: Antal udsendte: Antal gennemførte: Svarprocent: 46 39 85%

Roskilde Kommune. Trivselsundersøgelse 2013/2014. Roskilde Musiske skole. Resultat for: Antal udsendte: Antal gennemførte: Svarprocent: 46 39 85% Trivselsundersøgelse 2013/2014 Resultat for: Roskilde Musiske skole Antal udsendte: Antal gennemførte: Svarprocent: 46 39 85% INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLD Information om undersøgelsen Overblik Temaoversigt

Læs mere

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg

samfundsengageret Jeg stemmer, når der er valg Jeg ved, hvordan demokrati fungerer i praksis Jeg er samfundsengageret og følger med i det politiske liv Jeg diskuterer samfundets indretning med andre Jeg stemmer, når der er valg Jeg udvikler ideer til

Læs mere

Hvornår har du sidst oplevet, at dine evner er kommet til deres fulde ret? Hvad synes du kendetegner en god kollega?

Hvornår har du sidst oplevet, at dine evner er kommet til deres fulde ret? Hvad synes du kendetegner en god kollega? Hvad synes du kendetegner en god kollega? Hvornår har du sidst oplevet, at dine evner er kommet til deres fulde ret? Hvad gjorde den bedste læremester eller underviser, du har haft? Hvordan skiller du

Læs mere

Trivsel og stress blandt ledere i den private sektor

Trivsel og stress blandt ledere i den private sektor Trivsel og stress blandt ledere i den private sektor Lederne Oktober 2013 Indledning Undersøgelsen belyser privatansatte lederes trivsel, i hvilket omfang de føler sig stressede, årsagerne hertil, samt

Læs mere

wise happiness 2015 En undersøgelse af, hvad der gør os lykkelige

wise happiness 2015 En undersøgelse af, hvad der gør os lykkelige wise happiness 2015 En undersøgelse af, hvad der gør os lykkelige wise happiness 2015 Hvad er lykke? Årets undersøgelse viser, at en god latter sammen med kollegerne gør os glade. Den viser også, at trivsel

Læs mere

Undersøgelsen er sendt til i alt 1810 medlemmer, hvilket giver en svarprocent på 29.

Undersøgelsen er sendt til i alt 1810 medlemmer, hvilket giver en svarprocent på 29. Undersøgelse om arbejdsskader og ulykker udelukkende skuespillere I alt 525 medlemmer har svaret på undersøgelsen. Surveyen er udsendt den 2. oktober 2014, og respondenterne har kunnet besvare spørgeskemaet

Læs mere

Akademikernes psykiske arbejdsmiljø. tendenser og anbefalinger Ved Minna Melgaard og Berit Krøyer Rasmussen

Akademikernes psykiske arbejdsmiljø. tendenser og anbefalinger Ved Minna Melgaard og Berit Krøyer Rasmussen Akademikernes psykiske arbejdsmiljø tendenser og anbefalinger Ved Minna Melgaard og Berit Krøyer Rasmussen 2 Akademikernes undersøgelse 2015 - I Fokus på akademikeres psykiske arbejdsmiljø delrapporter

Læs mere

CENTRALE LEDELSESOPGAVER DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG LEDELSESVÆRDIER LEDELSESGRUNDLAGET SKAL BESKRIVE COOPS HOLDNING TIL GOD LEDELSE

CENTRALE LEDELSESOPGAVER DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG LEDELSESVÆRDIER LEDELSESGRUNDLAGET SKAL BESKRIVE COOPS HOLDNING TIL GOD LEDELSE LEDELSESGRUNDLAG DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG Vi vil være det bedste og mest ansvarlige sted at handle og arbejde. Denne ambitiøse vision skal Coopfamiliens cirka 3.800 ledere gøre til virkelighed

Læs mere

Faktaark: Ledelseskvalitet

Faktaark: Ledelseskvalitet Faktaark: Ledelseskvalitet Dette faktaark omhandler djøfernes vurdering af deres nærmeste personaleansvarlige leder i sammenhæng med forskellige faktorer i det psykiske arbejdsmiljø. Resultaterne stammer

Læs mere

Brug af sociale medier i SUF

Brug af sociale medier i SUF Brug af sociale medier i SUF Indhold Indledning... 3 Retningslinjer og politikker... 3 Ytringsfrihed... 3 Når du bruger Facebook på jobbet... 4 Når du deltager i debatten... 4 Tænk i øvrigt over:... 4

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PRØ RØVEFO VEFOTO Indhold Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for pseronalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Kommunalbestyrelsen godkendte personalepolitikken

Læs mere

Brug din orlov! - der er nok til både far og mor!

Brug din orlov! - der er nok til både far og mor! Brug din orlov! - der er nok til både far og mor! 25 Brug din orlov - der er nok til både far og mor Udgivet af Minister for ligestilling Januar 2007 Distribution: Ligestillingsafdelingen Holmens Kanal

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014

TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 TRIVSELSUNDERSØGELSE 2014 ENERGISTYRELSEN rapport Marts 2014 Antal besvarelser: Svarprocent: 28 88% INDHOLD 3 OM DENNE RAPPORT 4 OPBYGNINGEN AF RAPPORTEN 5 DEL 1: OVERORDNEDE RESULTATER 5 GENNEMSNIT, EMNEOMRÅDERNE

Læs mere

Sådan skaber vi et bedre og længere seniorarbejdsliv

Sådan skaber vi et bedre og længere seniorarbejdsliv Side 1 af 9 Sådan skaber vi et bedre og længere seniorarbejdsliv UNDERSØGELSE AF SENIORARBEJDSLIVET NOVEMBER 2018 Side 2 af 9 Indholdsfortegnelse 1. Hvad har betydning for at blive på arbejdsmarkedet efter

Læs mere

Psykisk Arbejdsplads Vurdering for Ph.d.-studerende på Aarhus Universitet

Psykisk Arbejdsplads Vurdering for Ph.d.-studerende på Aarhus Universitet ARBEJDSMILJØSEKTIONEN, AARHUS UNIVERSITET Psykisk Arbejdsplads Vurdering for Ph.d.-studerende på Aarhus Universitet Analyse af AU, hovedområder og køn December 2009 2 Indholdsfortegnelse Svarprocenter...3

Læs mere

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø

Krise og arbejdsmiljø. Ledernes syn på finanskrisen og dens betydning for det psykiske arbejdsmiljø Krise og arbejdsmiljø Ledernes syn på finanskrisen og dens for det psykiske arbejdsmiljø Ledernes Hovedorganisation juli 2009 1 Indledning Den nuværende finanskrise har på kort tid og med stort kraft ramt

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE

AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE Folkeoplysning i forandring II 23.-24. maj 2016 Chefanalytiker Henriette Bjerrum Foto: Dorte Vester, Dalgas Skolen AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE Baggrunden for fokus på mental sundhed

Læs mere

Min ledelsesevaluering

Min ledelsesevaluering Min ledelsesevaluering Ledelse: Kurs 1 1. Min nærmeste leder melder klart ud om arbejdspladsens mål og prioriteringer % () 15 2. Min nærmeste leder er åben over for nye ideer og feedback % () 15 3. Min

Læs mere

STRESS Lederne April 2015

STRESS Lederne April 2015 STRESS Lederne April 215 Indledning Undersøgelsen belyser blandt andet med baggrund i WHO-5 trivselsindekset, hvor mange respondenter der kan være i stor risiko for depression eller stressbelastning, kan

Læs mere

16. januar 2008. Gælder fra. Håndbog for rejsende mod en endnu bedre arbejdsplads. Bedste arbejdsplads. Rummelighed Fleksibilitet Læring.

16. januar 2008. Gælder fra. Håndbog for rejsende mod en endnu bedre arbejdsplads. Bedste arbejdsplads. Rummelighed Fleksibilitet Læring. P Proceslinien Start Ledere Medarbejdere Rummelighed Fleksibilitet Læring Udvikling Sundhed Trivsel Bedste arbejdsplads Gælder fra 16. januar 2008 Den nye personalepolitik 2008 Håndbog for rejsende mod

Læs mere

HVORDAN VÆLGER UNGE UDDANNELSE?

HVORDAN VÆLGER UNGE UDDANNELSE? HVORDAN VÆLGER UNGE UDDANNELSE? - FORÅR 2016 STUDIEVALG 2016 Hvad afgør dit studievalg? Det spurgte vi brugerne på Studentum i Danmark, Sverige, Norge og Finland om i vinteren 2016. 6.568 brugere deltog

Læs mere

MTU 2011 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2011 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 211 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse APV - Arbejdspladsvurdering (Tillæg til MTU rapporten) Svarprocent: 89% ( besvarelser ud af 81 mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen Introduktion

Læs mere

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 1 Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 93 pct. af de selvstændige akademikere er tilfredse eller meget tilfredse med deres job, og kun 2 pct. tilkendegiver utilfredshed De selvstændige forventer

Læs mere

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008

POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Side 1 af 9 Personalepolitik POLITIK FOR DEN ATTRAKTIVE ARBEJDSPLADS I GENTOFTE KOMMUNE November 2008 Indhold 1. INDLEDNING: GENTOFTE KOMMUNE LANDETS MEST ATTRAKTIVE KOMMUNALE ARBEJDSPLADS...2 1.1. FORANKRING

Læs mere

TekSam Årsdag TekSam s tilbud til industriens virksomheder. Jan Lorentzen og Peter Dragsbæk

TekSam Årsdag TekSam s tilbud til industriens virksomheder. Jan Lorentzen og Peter Dragsbæk TekSam Årsdag 2018 TekSam s tilbud til industriens virksomheder Jan Lorentzen og Peter Dragsbæk TekSam Vi repræsenterer Medarbejdere & Ledelse Vi samarbejder om trivsel og konkurrenceevne Samarbejdsaftalen

Læs mere

Fremtidens medarbejdere i den finansielle sektor. Forskningschef Marianne Levinsen, Fremforsk, Center for Fremtidsforskning, www.fremforsk.

Fremtidens medarbejdere i den finansielle sektor. Forskningschef Marianne Levinsen, Fremforsk, Center for Fremtidsforskning, www.fremforsk. Fremtidens medarbejdere i den finansielle sektor Forskningschef Marianne Levinsen, Fremforsk, Center for Fremtidsforskning, www.fremforsk.dk Kilde: The Economist, marts 2007 Omdømmeundersøgelse marts 2006

Læs mere

MTU 2013 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2013 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 13 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse APV - Arbejdspladsvurdering (Tillæg til MTU rapporten) Svarprocent: 87% (222 besvarelser ud af 256 mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

Sociale medier. Undersøgelse om lederes og virksomheders brug af sociale medier

Sociale medier. Undersøgelse om lederes og virksomheders brug af sociale medier Sociale medier Undersøgelse om lederes og virksomheders brug af sociale medier Lederne April 2014 Indledning Undersøgelsen belyser i hvilket omfang ledere bruger de sociale medier, og hvilke sociale medier

Læs mere

Fasthold viden +55 år - en stærk og motiverende ressource!

Fasthold viden +55 år - en stærk og motiverende ressource! "Seniorer har skabt et vigtigt fundament for en stærk dansk økonomi Fasthold viden +55 år - en stærk og motiverende ressource! Et godt og langt arbejdsliv Alder er et tabu Virksomhederne frygter diskrimination

Læs mere

Notat. Sundhed på arbejdspladsen. Halvdelen har sundhedstiltag. Halvdelen bruger sundhedstilbuddene

Notat. Sundhed på arbejdspladsen. Halvdelen har sundhedstiltag. Halvdelen bruger sundhedstilbuddene Notat Sundhed på arbejdspladsen Sundhed er et tema, der har stor betydning både for den enkelte selv, fra et arbejdsgiversynspunkt virksomhed, og samfundet som helhed. Set fra erhvervslivets synspunkt

Læs mere

Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder?

Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder? Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder? Job&Sind 1 Hvordan opdages psykisk mistrivsel hos en medarbejder? Denne pjece indeholder information, der skal hjælpe ledere, arbejdsmiljøog tillidsrepræsentanter

Læs mere

Magasin Projekt. redesign.indd 1 11-11-2010 08:51:53

Magasin Projekt. redesign.indd 1 11-11-2010 08:51:53 Magasin Projekt redesign.indd 1 11-11-2010 08:51:53 Negativ stress eksisterer i særlig grad blandt de yngre kvinder 18 AD-spiranten redesign.indd 18 11-11-2010 08:51:55 Brænd op i reklamebranchen Hver

Læs mere

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11

Seksuelle overgreb på børn Cathrine Søvang Mogensen Den 03.02.11 Foto: Cathrine Søvang Mogensen Min far voldtog mig 200 gange Gerningsmænd slipper godt fra det, når seksuelle overgreb på børn ikke anmeldes. Line blev seksuelt misbrugt af sin far i hele sin opvækst.

Læs mere

LÆRING DER SÆTTER SPOR

LÆRING DER SÆTTER SPOR LÆRING DER SÆTTER SPOR Faglighed Relationer Bevægelse Kreativitet - Initiativ Min drømmeskole - tegnet af Viktor, 3.A. VISION FOR SKOLEN PÅ NYELANDSVEJ LÆRING DER SÆTTER SPOR Vi er stolte af den kvalitet

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse

Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Min arbejdsplads hvordan er den? resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har i samarbejde med jobportalen StepStone A/S taget temperaturen på vores arbejdspladser.

Læs mere

KØBENHAVNS UNIVERSITET

KØBENHAVNS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde nr. 66, den 24. januar 2013 Pkt. 6A. Bilag A2 KØBENHAVNS UNIVERSITET APV 2012 PRÆSENTATION I BESTYRELSEN D. 24.1.2013 83% ER TILFREDSE MED DERES JOB SOM HELHED 29% ER MEGET TILFREDSE OG

Læs mere

Arbejdsmiljøundersøgelse blandt praktiserende fysioterapeuter. Sammenfatningsrapport 4. april 2011

Arbejdsmiljøundersøgelse blandt praktiserende fysioterapeuter. Sammenfatningsrapport 4. april 2011 Arbejdsmiljøundersøgelse blandt praktiserende fysioterapeuter Sammenfatningsrapport 4. april 2011 1. Køn Svarprocent: 99% (N=224) Spørgsmålstype: Vælg en Kvinde 137 61% Mand 87 39% Svar i alt 224 2. Private

Læs mere

2013 Dit Arbejdsliv. en undersøgelse fra CA a-kasse

2013 Dit Arbejdsliv. en undersøgelse fra CA a-kasse 2013 Dit Arbejdsliv en undersøgelse fra CA a-kasse Er du i balance? Er du stresset? Arbejder du for meget? Er du klædt på til morgendagens udfordringer? Hvad er vigtigt for dig i jobbet? Føler du dig sikker

Læs mere

APV Arbejdspladsvurdering 2017 (Tillæg til MTU rapporten) Roskilde Tekniske Skole

APV Arbejdspladsvurdering 2017 (Tillæg til MTU rapporten) Roskilde Tekniske Skole APV Arbejdspladsvurdering 2017 (Tillæg til MTU rapporten) Roskilde Tekniske Skole Svarprocent: 88% (371/422) Skolerapport Symbolforklaring - Vurdering Vurdering øj vurdering Lav vurdering Arbejdspres og

Læs mere

MTU 2015 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2015 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 15 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse APV - Arbejdspladsvurdering (Tillæg til MTU rapporten) Svarprocent: 94% (11 besvarelser ud af 117 mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen Introduktion

Læs mere

Hjemmearbejde. Udarbejdet december 2011 BD272

Hjemmearbejde. Udarbejdet december 2011 BD272 Hjemmearbejde Udarbejdet december 2011 BD272 Indholdsfortegnelse Hovedkonklusioner... 2 Indledning... 2 Metode... 3 Udbredelse og type af hjemmearbejde... 3 Brug af hjemmearbejdspladser og arbejdsopgaver...

Læs mere

Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø. Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn

Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø. Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn Hvilken afdeling arbejder du i? Hvad er din stilling? Psykisk arbejdsmiljø De følgende spørgsmål handler

Læs mere

Mobning på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte

Mobning på arbejdspladsen. En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte Mobning på arbejdspladsen En undersøgelse af oplevelser med mobning blandt STEM-ansatte September 2018 Mobning på arbejdspladsen Resumé Inden for STEM (Science, Technology, Engineering & Math) var der

Læs mere

December Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For erhvervsuddannelserne. VIA University College. Svarprocent: 92% (158 besvarelser ud af 171 mulige)

December Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For erhvervsuddannelserne. VIA University College. Svarprocent: 92% (158 besvarelser ud af 171 mulige) December 2018 Elevtrivselsundersøgelsen 2018 For erhvervsuddannelserne Svarprocent: 92% (158 besvarelser ud af 171 mulige) Elevtrivsel Landsgennemsnit EUD ekskl. SOSU 82 82 81 83 [-2] [-2] 78 [-4] 82 86

Læs mere

Overblik over udvalgte dele af undersøgelsen om faglige ledere

Overblik over udvalgte dele af undersøgelsen om faglige ledere Side 1 af 9 Overblik over udvalgte dele af undersøgelsen om faglige ledere Undersøgelse om trend i offentlige karriereveje: Faglige ledere uden personaleansvar Hovedkonklusioner Medlemmerne er overordnet

Læs mere

MTU 2013 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2013 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 213 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse APV - Arbejdspladsvurdering (Tillæg til MTU rapporten) Svarprocent: 78% (273 besvarelser ud af 35 mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen

Læs mere

MTU 2013 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2013 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 13 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse APV - Arbejdspladsvurdering (Tillæg til MTU rapporten) Odense Søndersø Svarprocent: % (237 besvarelser ud af 296 mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til

Læs mere

Pressemeddelelse Det er arbejdsgivernes ansvar at forebygge stress

Pressemeddelelse Det er arbejdsgivernes ansvar at forebygge stress Dato 6. juli 2018 Pressemeddelelse Det er arbejdsgivernes ansvar at forebygge stress Det mener 8 ud af 10 danskere. Men mange oplever ikke, at ledelsen er gode nok til at gribe ind, når en medarbejder

Læs mere

APV 2014 Arbejdspladsvurdering

APV 2014 Arbejdspladsvurdering APV 14 Arbejdspladsvurdering (Tillæg til rapporten for MTU 14) Svarprocent: % (6 besvarelser ud af 6 mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen Introduktion til arbejdspladsvurdering og

Læs mere

Forslag til Virksomhedsskema for Aarhus Kommune

Forslag til Virksomhedsskema for Aarhus Kommune Forslag til Virksomhedsskema for Aarhus Kommune Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har udviklet et nyt spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø Dansk Psykosocialt Spørgeskema. I den forbindelse

Læs mere

Ledere og Chefer 31.08.07

Ledere og Chefer 31.08.07 Ledere og Chefer 31.08.07 Information Jeg har adgang til den information, som jeg har brug for i mit arbejde. Mine lederkolleger er gode til at give information. Min chef er god til at informere. Mine

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor?

Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor? Hvilke udfordringer står speditionsbranchen overfor? Efter at have mødt mange medlemsvirksomheder af Danske Speditører på generalforsamlinger, lokalforeningsmøder og ved direkte besøg i de enkelte virksomheder,

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen FOA Kampagne og analyse Februar 2010 FOA undersøgte i januar 2011, hvilke medlemmer, der vil benytte efterlønsordningen, hvorfor de betaler til den, og hvornår de

Læs mere

HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015

HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 1 HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 Som en del af Trivselsundersøgelsen 2015 i Helsingør Kommune inviteres du hermed til at besvare et spørgeskema om din trivsel. Vi håber, at du vil give din

Læs mere

APV 2011 Arbejdspladsvurdering

APV 2011 Arbejdspladsvurdering APV 211 Arbejdspladsvurdering (Tillæg til rapporten for MTU 211) Svarprocent: 72% (52 besvarelser ud af 72 mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen Introduktion til arbejdspladsvurdering

Læs mere

MTU 2011 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2011 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 211 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse APV - Arbejdspladsvurdering (Tillæg til MTU rapporten) Svarprocent: 96% (66 besvarelser ud af mulige) APV Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen Introduktion

Læs mere

Personalepolitik for Rebild Kommune VÆRDIER OG MÅL

Personalepolitik for Rebild Kommune VÆRDIER OG MÅL udkast Personalepolitik for Rebild Kommune VÆRDIER OG MÅL Forord Rebild Kommunes første personalepolitik er et vigtigt grundlag for det fremtidige samarbejde mellem ledelse og medarbejdere i kommunen.

Læs mere

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017

Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Vi vil være bedre Skolepolitik 2014-2017 Indhold Vi vil være bedre Læring i fokus Læring, motivation og trivsel Hoved og hænder Hjertet med Form og fornyelse Viden og samarbejde Fordi verden venter 3 6

Læs mere

S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P M A N A G E TEKNIKKER TIL LEDELSE. Rapport for: Jane Doe ID: HA154779

S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P M A N A G E TEKNIKKER TIL LEDELSE. Rapport for: Jane Doe ID: HA154779 S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P M A N A G E TEKNIKKER TIL LEDELSE Rapport for: Jane Doe ID: HA154779 Dato: 01 August 2012 2 0 0 9 v e d H o g a n A s s e s s m e n t S y s t e

Læs mere