1. Hjemmelsgrundlag for Trafikstyrelsen som myndighed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Hjemmelsgrundlag for Trafikstyrelsen som myndighed"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax Ansvarsforhold i forhold til skader påført tredjemand i forbindelse med anlæg af Metro Cityringen. Dette notat gør rede for ansvarsforhold i forhold til skader påført tredjemand i forbindelse med opførelsen af Metro Cityringen, herunder Trafikstyrelsens rolle og ansvar i forbindelse hermed. Redegørelsen tager udgangspunkt i det forhold, at Trafikstyrelsen både er bygningsmyndighed i forhold til byggeriet af Cityringen og samtidig godkender den samlede tunnelkonstruktion og det banetekniske anlæg jf. 15 i lov om en Cityring 1. Opgaven som bygningsmyndighed er fastsat i medfør af byggeloven 2 og varetages normalt af kommunalbestyrelsen. Opgaven i forbindelse med godkendelse af den samlede tunnelkonstruktion og det banetekniske anlæg følger proceduren fastsat i medfør af lov om jernbane 3 ved godkendelse af delsystemer i jernbaneinfrastrukturen. 1. Hjemmelsgrundlag for Trafikstyrelsen som myndighed 1.a Lov om en Cityring Af 15 i lov om en Cityring følger det, at Trafikstyrelsen har hjemmel til at godkende den samlede tunnelkonstruktion, herunder tunnelstrækninger med indbyggede sporskifter, sidespor, nød- og ventilationsskakte, stationer samt installationer, der vedrører tunnelstrækningerne, og herunder tunnelstationernes sporområder. Dertil har Trafikstyrelsen hjemmel til at godkende det banetekniske anlæg og den indre indretning af de underjordiske stationers publikums- og teknikområder med tilhørende installationer. 1 Lov nr. 552 af 6. juni 2007 om en Cityring. 2 Lovbekendtgørelse nr af 14. oktober 2010 af byggeloven. 3 Lovbekendtgørelse nr af 11. november 2010 om jernbane. Side 1 (7)

2 Af lovforslagets bemærkninger til 15 følger det, at alle godkendelser samles i Trafikstyrelsen, der således har det samlede ansvar for godkendelsen både efter jernbanesikkerhedsmæssige forhold og bygningsmæssige forhold. 1.b Byggeloven Kommunalbestyrelsen varetager normalt opgaven som bygningsmyndighed i forbindelse med opførelsen af nyt byggeri omfattet af byggeloven jf. 16 C. Udgangspunktet ved opførelse af ny bebyggelse mv. der omfattes af byggeloven er, at arbejder kræver ibrugtagningstilladelse fra kommunalbestyrelsen jf. 16 A, stk. 1. Uanset om byggetilladelse er meddelt, har den til enhver tid værende ejer af byggeriet pligt til, at berigtige ulovlige forhold jf. 17, stk Kommunalbestyrelsen har endvidere som bygningsmyndighed pligt til at påse, at påbud efter loven eller regler fastsat i medfør heraf efterkommes, og at vilkår fastsat i tilladelser eller dispensationer, som er meddelt af kommunalbestyrelsen, overholdes jf. 16 C, stk. 2. Herudover har kommunalbestyrelsen, såfremt den bliver opmærksom på et ulovligt forhold, pligt til at søge forholdet lovliggjort, medmindre det er af ganske underordnet betydning jf. 16 C stk. 3. Endelig har Kommunalbestyrelsen som bygningsmyndighed hjemmel til at udstede påbud, f.eks. hvis der opstår farlige eller ulovlige forhold ved en bygning, eller såfremt vedligeholdelsesarbejder er påkrævet jf. byggelovens 16 C. Kommunalbestyrelsen har hjemmel til at udstede påbud, idet de kan betragtes som afgørelsesmyndighed i forhold til den givne byggesagsbehandling jf. 16 C, stk. 1. Hjemlen til at udstede et påbud er fastsat på baggrund af en ulovbestemt retsgrundsætning og fremgår derfor ikke eksplicit af byggeloven. 1.c Lov om jernbane Af 21 k, stk. 4 i lov om jernbane følger det, at jernbaneinfrastruktur ikke må tages i brug, før Trafikstyrelsen har udstedt en ibrugtagningstilladelse hertil. Hertil er der i bekendtgørelse om 4 jf. Byggelovens, note 74. Side 2 (7)

3 ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen 5 fastsat nærmere procedurer for ansøgning herom. Endvidere følger det af 17, stk. 1, 1. pkt., at krav om erstatning for skader, som er forvoldt af en infrastrukturforvalter, skal være dækket af en ansvarsforsikring, i det omfang skaderne ikke er dækket af statens selvforsikringsordning. Af lovbemærkningerne til denne bestemmelse følger det, at ansvarsgrundlaget i den tidligere jernbaneerstatningslov gjaldt såvel for personskade, for tab af forsørger som for tingsskade. Hertil var ansvarsgrundlaget objektivt og fandt anvendelse for skade ved jernbanedrift 6. På baggrund heraf ses ovenstående lovpligtige ansvarsforsikring alene at finde anvendelse for skader på passagerer, når jernbaneinfrastruktur eller rullende materiel er taget i drift. 2. Trafikstyrelsens myndighedsrolle under byggesagsbehandlingen Trafikstyrelsen varetager opgaven som bygningsmyndighed på Metro Cityringen. Dette betyder, at Trafikstyrelsen giver ibrugtagningstilladelse til arbejder, der normalt ville være omfattet af byggeloven, på Metro Cityringen jf. byggelovens 16 A, stk. 1. På tilsvarende vis har styrelsen en tilsynsforpligtelse i forbindelse med overholdelse af byggelovens regler. Styrelsen har bl.a. som bygningsmyndighed pligt til at påse, at påbud efter loven eller regler fastsat i medfør heraf efterkommes, og at vilkår fastsat i tilladelser eller dispensationer, som er meddelt af bygningsmyndigheden, overholdes jf. byggelovens 16 C, stk. 2. Hertil har styrelsen, såfremt den bliver opmærksom på et ulovligt forhold, pligt til at søge forholdet lovliggjort, medmindre det er af ganske underordnet betydning jf. byggelovens 16 C stk. 3. Endelig har styrelsen som bygningsmyndighed mulighed for at udstede påbud, f.eks. hvis der opstår farlige eller ulovlige forhold ved en bygning, eller såfremt vedligeholdelsesarbejder er påkrævet jf. byggelovens 16 C. Dog er det vigtig at præcisere, at uanset om byggetilladelse er meddelt af styrelsen, har den til enhver tid værende ejer af byggeriet pligt til, at berigtige ulovlige forhold jf. byggelovens 17, stk Det 5 Bekendtgørelse nr af 12. december Jf. Forslag til lov om jernbanevirksomhed m.v. (L 27) fremsat d. 26. marts jf. Byggelovens, note 74. Side 3 (7)

4 betyder, at det altid er bygningsejerens ansvar, at en bygning er lovlig og sikker såvel under byggeriets opførelse som efter dets ibrugtagning. Det forhold, at Trafikstyrelsen er bygningsmyndighed ved anlægget af Metro Cityringen, betyder dog ikke, at alle byggelovens bestemmelser om kommunalbestyrelsens opgaver og pligter umiddelbart kan overføres til Trafikstyrelsen. De bestemmelser, der er særligt relevante for Trafikstyrelsen i forbindelse med anlægget af Cityringen er bestemmelserne i byggelovens 12, 13, 16, 17 og Lovens 11 og 12 vedrører krav til byggeri, der ikke er omfattet af bygningsreglementet samt bygherres pligt til at sikre de omliggende grunde og bygninger mv. Lovens 16 og 16 C vedrører krav om ibrugtagningstilladelse til arbejder samt bygningsmyndighedens tilsynsforpligtelse i forbindelse med sagsbehandling omfattet af loven. Endelig vedrører lovens 17 og 18 bygningsmyndighedens hjemmel til at håndhæve et meddelt påbud, såfremt der er opstået farlige eller ulovlige forhold ved en bygning, eller såfremt vedligeholdelsesarbejder er påkrævet. På baggrund heraf fører Trafikstyrelsen et reaktivt tilsyn med forhold, der relaterer sig til byggepladsen som sådan, herunder forhold, der kan skade tredjemand. Dette betyder, at styrelsen alene fører tilsyn som en reaktion på henvendelser fra borgere eller andre, som gør opmærksom på et forhold, der kunne være ulovligt. Denne praksis er ligeledes i tråd med Kommunalstyrelsens praksis for tilsyn med byggesagsbehandling for arbejder omfattet af byggeloven. Herudover fører Trafikstyrelsen et mere generelt tilsyn med fremdriften i anlægsarbejdet på byggepladserne. 2.a De involverede myndigheder og disses forpligtelser I forbindelse med byggesagsbehandlingen på Metro Cityringen er det aftalt, at kommunerne varetager opgaver og godkender forhold, der vedrører forpladsarbejderne ved henholdsvis tunnelstationerne og skaktene, miljømæssige forhold under anlægsarbejderne, herunder støj- og vibrationsforhold mv. samt forhold vedrørende grundvandssænkning, jordflytning og tilkørselsforhold. 8 Energistyrelsen har bekræftet denne opfattelse. Side 4 (7)

5 Hertil skal Trafikstyrelsen varetage den tekniske del af byggesagsbehandlingen, dvs. interim konstruktionerne, udgravning og etablering af stationsboksene. Hertil varetager Trafikstyrelsen også den indre indretning af de underjordiske stationers publikums- og teknikområder med tilhørende installationer som en del af byggesagsbehandlingen. Det følger heraf, at Trafikstyrelsen har en tilsynsforpligtelse i forhold til forhold, der vedrører jernbanesikkerhed samt den tekniske del af byggesagsbehandlingen. Det forhold, at opgaverne som bygningsmyndighed på Metro Cityringen er fordelt mellem flere myndigheder, betyder, at skader påført tredjemand, forvoldt som følge af forhold, der ikke entydigt kan henføres til en myndigheds ansvarsområde fører til at der vil være forhold, der skal behandles som et civilretligt anliggende mod den givne skadevolder. 3. Trafikstyrelsens myndighedsrolle under jernbanegodkendelsen Trafikstyrelsen godkender den samlede tunnelkonstruktion, herunder tunnelboringer samt det banetekniske anlæg ved godkendelse af delsystemer i jernbaneinfrastrukturen på Metro Cityringen. Godkendelsen følger de fastsatte procedurer i medfør af lov om jernbane samt tilhørende bekendtgørelser. Udgangspunktet ved opførelse af ny jernbaneinfrastruktur er, at infrastrukturforvalteren tegner en ansvarsforsikring, der dækker ansvaret for skader forvoldt af infrastrukturforvalteren eller dennes kontrahenter under opførelsen af ny infrastruktur. Når den nye jernbaneinfrastruktur er klar til at blive sat i drift, følger det af 17. stk. 1, 1. pkt. i lov om jernbane, at krav om erstatning for skader, som er forvoldt af infrastrukturforvalteren, skal være dækket af en ansvarsforsikring, i det omfang skaderne ikke er dækket af statens selvforsikringsordning. De nærmere krav til denne ansvarsforsikring fremgår af bekendtgørelse om ansvarsforsikring for jernbanevirksomheder og jernbaneinfrastrukturforvaltere 9. Der er således ikke en pligt for infrastrukturforvaltere eller andre, der opfører ny jernbaneinfrastruktur til at tegne en ansvarsforsikring for skader påført tredjemand i anlægsfasen. Derimod er en infrastrukturforvalter pligtig til at tegne en ansvarsforsikring, så snart den nye jernbane infrastruktur tages i brug. 9 Bekendtgørelse nr af 15. december Side 5 (7)

6 4. Konklusion 4.a Ansvar for skade på tredjemand under byggesagsbehandlingen Da det er uklart, hvorvidt området for skader påført tredjemand i de omtalte tilfælde er omfattet af de involverede myndigheders ansvarsområder, er det Trafikstyrelsens opfattelse, at forholdet på Cityringen bør håndteres på en måde, der tilsvarer håndteringen af forholdet ved opførelsen af den eksisterede Metro. Det betyder, at skader påført tredjemand, hvilket både omfatter skader på personer og på bygninger, og de tab, tredjemand måtte lide som følge heraf, behandles som et civilretligt erstatningskrav, der kan rettes direkte mod bygherre eller entreprenøren. Baggrunden for Trafikstyrelsens opfattelse er baseret på det forhold, at der ikke kan findes en klar lovhjemmel, der regulerer forholdet til skader påført tredjemand, og som samtidig entydigt peger på en af de involverede myndigheders ansvarsområder i projektet for opførelsen af Cityringen. 4.b Ansvar for skade på tredjemand under jernbanegodkendelsen I forbindelse med opførelse af ny jernbaneinfrastruktur er det alene et krav, at en infrastrukturforvalter har tegnet en ansvarsforsikring for krav om erstatning for skader, som er forvoldt af infrastrukturforvalteren, når den nye jernbaneinfrastruktur tages i brug jf. 17, stk. 1, 1. pkt. i lov om jernbane. Dette krav gælder kun i det omfang, at skaderne ikke er dækket af statens selvforsikringsordning. På baggrund heraf ses Trafikstyrelsen alene at være forpligtet til at føre tilsyn med ovenstående lovpligtige ansvarsforsikring, i forbindelse med ibrugtagning af ny jernbaneinfrastruktur. Det vil sige, at Metroselskabet A/S som bygherre og som ansvarlig for opførelse af den nye jernbaneinfrastruktur frivilligt kan tegne en ansvarsforsikring, der dækker ansvaret for skader på tredjemand forvoldt af bygherren eller dennes kontrahenter (her entreprenør og underentreprenører) under opførelsen af ny infrastruktur. Når den nye jernbaneinfrastruktur på Metro Cityringen sættes i drift følger det af 17. stk. 1, 1. pkt. i lov om jernbane, at Metroselskabet A/S, som infrastrukturforvalter, skal være dækket af en ansvarsforsikring i forbindelse med krav om erstatning for skader forvoldt mod tredjemand af infrastrukturforvalteren. Dette gælder dog Side 6 (7)

7 alene i det omfang, at skaderne ikke er dækket af statens selvforsikringsordning. De nærmere krav til denne ansvarsforsikring fremgår af bekendtgørelse om ansvarsforsikring for jernbanevirksomheder og jernbaneinfrastrukturforvaltere 10. På denne baggrund er det Trafikstyrelsens opfattelse, at styrelsen ikke har en myndighedsforpligtelse i forbindelse med jernbaneinfrastrukturforvalteres ansvarsforsikring i anlægsfasen ved opførelse af ny jernbaneinfrastruktur. Derimod har Trafikstyrelsen pligt til at føre tilsyn hermed, når en infrastrukturforvalter tager ny jernbaneinfrastruktur i brug. Her stilles der krav om, at infrastrukturforvalteren har tegnet en ansvarsforsikring, der dækker skader forvoldt af denne på tredjemand i driftsfasen. Forsikringen skal være i overensstemmelse med kravene fastsat i bekendtgørelse om ansvarsforsikring for jernbanevirksomheder og jernbaneinfrastrukturforvaltere Bekendtgørelse nr af 15. december Bekendtgørelse nr af 15. december Side 7 (7)

LOV nr 552 af 06/06/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2015. Lov om en Cityring

LOV nr 552 af 06/06/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2015. Lov om en Cityring LOV nr 552 af 06/06/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2015 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transport- og Energimin., j.nr. 500-13 Senere ændringer til forskriften LOV nr 526 af

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens byggesagsbehandling af Cityringen og dens afgreninger

Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens byggesagsbehandling af Cityringen og dens afgreninger BEK nr 1092 af 30/08/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

hvilke regler, der er relevante, i forbindelse med kommunalbestyrelsens vurdering af, om der består et ulovligt forhold og

hvilke regler, der er relevante, i forbindelse med kommunalbestyrelsens vurdering af, om der består et ulovligt forhold og Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Center for byggeri Vejledende udtalelse November 2016 Lovliggørelse af ulovligt byggeri

Læs mere

Et byggeri kan således være ulovligt på flere måder, idet et byggeri kan være både materielt og formelt ulovligt.

Et byggeri kan således være ulovligt på flere måder, idet et byggeri kan være både materielt og formelt ulovligt. VEJLE DE N DE UDT AL E L SE Juli 2014 Byggeri og energieffektivitet Lovliggørelse af ulovligt byggeri Byggeri, der er ulovligt udført, skal lovliggøres. Udgangspunktet er, at der skal ske retlig lovliggørelse

Læs mere

Vejledning til kommunerne om krav til parkering i forbindelse med byggeri

Vejledning til kommunerne om krav til parkering i forbindelse med byggeri Vejledning til kommunerne om krav til parkering i forbindelse med byggeri Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780510 Fax 7262 6790 dch@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Juni 2017 Vejledning

Læs mere

Revideret udtalelse om lovliggørelse Bebyggelse, der er ulovligt udført, skal lovliggøres. Hvis det er muligt,

Revideret udtalelse om lovliggørelse Bebyggelse, der er ulovligt udført, skal lovliggøres. Hvis det er muligt, Revideret udtalelse om lovliggørelse Bebyggelse, der er ulovligt udført, skal lovliggøres. Hvis det er muligt, kan der ske retlig lovliggørelse efter de regler, der var gældende på opførelsestidspunktet.

Læs mere

BYGGELOVEN ANVENDELSESOMRÅDE OG ANSVARSBESTEMMELSER

BYGGELOVEN ANVENDELSESOMRÅDE OG ANSVARSBESTEMMELSER BYGGELOVEN ANVENDELSESOMRÅDE OG ANSVARSBESTEMMELSER BAGGRUND FOR INDSLAG Hvorfor skal vi på en brandcertificeringsuddannelse lære om det her, og kan vi bruge det til noget? Krav i certificeringsbekendtgørelsen

Læs mere

2) Skal der søges om tilladelse til overnatning og i givet fald hos hvilken myndighed?

2) Skal der søges om tilladelse til overnatning og i givet fald hos hvilken myndighed? Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 515 Offentligt MINISTEREN Beskæftigelsesudvalget Folketinget Dato J. nr. 18. oktober 2018 2018-4409 Frederiksholms Kanal 27 F 1220

Læs mere

Aktuelle emner fra Energistyrelsen. Charlotte Micheelsen, Louise Heger Jensen og Rikke Holgersen

Aktuelle emner fra Energistyrelsen. Charlotte Micheelsen, Louise Heger Jensen og Rikke Holgersen Aktuelle emner fra Energistyrelsen Charlotte Micheelsen, Louise Heger Jensen og Rikke Holgersen Dagen i dag: 1. Lovliggørelse 2. Eksempelsamlingen om brandsikring af byggeri 3. Frokost 4. Midlertidige

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner BEK nr 880 af 03/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 3016/3039-0557

Læs mere

Vedr. Kolonihaver Esbjerg kommune

Vedr. Kolonihaver Esbjerg kommune 1 Esbjerg Byråd har en svær opgave foran sig. Til Fra Esbjerg Kommune Palle Flebo-Hansen Dato 31/01/2012 Vedr. Kolonihaver Esbjerg kommune Indledning Jeg vil indledningsvis henvise til min påtale af år

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner I medfør af 2, stk. 4, 15 A, stk. 2 og 3, og 30, stk. 2, 1. pkt., i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september

Læs mere

Nyhedsbrev om Jernbanesikkerhed, Arbejdsmiljø og Uddannelser

Nyhedsbrev om Jernbanesikkerhed, Arbejdsmiljø og Uddannelser Nyhedsbrev om Jernbanesikkerhed, Arbejdsmiljø og Uddannelser Nr. 14 December 2018 Indhold Ny bekendtgørelse om erstatnings- og forsikringsbeløb på jernbaneområdet Banedanmark har lagt opdaterede Retningslinjer

Læs mere

Bemærkninger vedr. ulovlig overnatning i Albertslund Kommune, jfr. budgetaftalen for 2018

Bemærkninger vedr. ulovlig overnatning i Albertslund Kommune, jfr. budgetaftalen for 2018 Notat Bemærkninger vedr. ulovlig overnatning i Albertslund Kommune, jfr. budgetaftalen for 2018 Budgetaftalen 2018 har følgende tekst: Skærpet krav til overnatning på byggepladser og overnatning i bygninger

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 4. november 2009 til en borger

Statsforvaltningens brev af 4. november 2009 til en borger Statsforvaltningens brev af 4. november 2009 til en borger 04-11- 2009 Du har på vegne en række sommerhusejere i Kettingskov i brev af 12. oktober 2008 klaget over, at Sønderborg Kommune ikke har sørget

Læs mere

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn Denn Vejledning til kapitel 5 Tilsyn 13. januar 2012 {denne side er blank} 3 Vejledning til Forord Forord Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift () kan

Læs mere

BYGGELOVSÆNDRING Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nanna Fannikke, Fuldmægtig, cand.jur

BYGGELOVSÆNDRING Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nanna Fannikke, Fuldmægtig, cand.jur BYGGELOVSÆNDRING 2018 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nanna Fannikke, nfa@tbst.dk Fuldmægtig, cand.jur BYGGELOVSÆNDRING 2018 ÆNDRINGER: 1. Kommunalbestyrelsen blev tildelt hjemmel til at henlægge nærmere

Læs mere

Afsnit 12 - Byggesagsgebyr, når kommunen påser anden lovgivning... 12

Afsnit 12 - Byggesagsgebyr, når kommunen påser anden lovgivning... 12 Energistyrelsens udkast til gebyrvejledning til kommunerne 6. januar 2014 Indholdsfortegnelse Afsnit 1 - Indledning... 1 Afsnit 2 - De forfatningsretlige regler for opkrævning af gebyrer... 1 Afsnit 3

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 21 k, stk. 5, og 26, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Ulovlig anvendelse på ejendommen, matr.nr. 101 Stege Bygrunde, med adressen Storegade 17A, 4780 Stege.

Ulovlig anvendelse på ejendommen, matr.nr. 101 Stege Bygrunde, med adressen Storegade 17A, 4780 Stege. Bashir Properties ApS Haraldsgade 50 2100 København Ø Valdemarsgade 43 Postboks 200 4760 Vordingborg Tlf. 55 36 36 36 www.vordingborg.dk Sagsnr.: 17/13360 Dokumentnr.: 180420/17 Byggesagsteamet Tlf. 55

Læs mere

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune.

Afgørelse i sagen om bibeholdelse af et voldanlæg på en ejendom i Fanø Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 12. juni 2007 NKN-33-00429 LER Afgørelse i sagen om bibeholdelse

Læs mere

FREDERICIA KOMMUNE Gothersgade Fredericia Orientering om afgørelse

FREDERICIA KOMMUNE Gothersgade Fredericia Orientering om afgørelse Statsforvaltningen, Østergade 41, 6950 Ringkøbing FREDERICIA KOMMUNE Gothersgade 20 7000 Fredericia 2016-48708 Dato: 26-10-2017 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til vedrørende ejendommen matr.nr.,

Læs mere

Min påstand i have 29 er derfor at her tales om bestyrelseansvar som så afgjort får betydning for sagen her.

Min påstand i have 29 er derfor at her tales om bestyrelseansvar som så afgjort får betydning for sagen her. 1 Have 29 i Strandparken Have 29 har skiftet ejer siden huset blev modaniseret. Min formodning er, at familien Jäger solgte dette i år 2006 til nuværende ejer og jeg er overbevist om, at den nuværende

Læs mere

Holstebro Kommune - Kommunen Kirkestræde Holstebro. Att. Ruby Kristensen

Holstebro Kommune - Kommunen Kirkestræde Holstebro. Att. Ruby Kristensen Statsforvaltningen, Østergade 41, 6950 Ringkøbing Holstebro Kommune - Kommunen Kirkestræde 11 7500 Holstebro Att. Ruby Kristensen 017-544 Dato: 4-08-017 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til Advokathuset

Læs mere

ODENSE KOMMUNE Flakhaven Odense C Orientering om afgørelse

ODENSE KOMMUNE Flakhaven Odense C Orientering om afgørelse Statsforvaltningen, Østergade 41, 6950 Ringkøbing ODENSE KOMMUNE Flakhaven 2 5000 Odense C 2017-59293 Orientering om afgørelse Vi har skrevet til Advodan Thisted, Frederiksgade 14, 7700 Thisted, som advokat

Læs mere

Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S

Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S Dispensation til udvidet arbejdstid i forbindelse med udgravning af stationsboks under topplade, samt etablering af jordankre og tværbjælker på Frederiksberg

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 23. april 2004 J.nr.: 03-33/200-0070 ssc Afgørelse

Læs mere

METRO CITYRINGEN INFORMATIONSMØDE ONSDAG DEN 29. FEBRUAR 2012

METRO CITYRINGEN INFORMATIONSMØDE ONSDAG DEN 29. FEBRUAR 2012 INFORMATIONSMØDE ONSDAG DEN 29. FEBRUAR 2012 Dagsorden: 1. Introduktion - hvem er vi? 2. Metroselskabet medpart eller modpart? 3. Hvilke byggearbejder skal vi være mest nervøse for? 4. Hvilke særlige risici

Læs mere

Metroselskabet I/S Metrovej København S

Metroselskabet I/S Metrovej København S Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S Påbud i henhold til miljøbeskyttelseslovens 42 vedr. støjende aktiviteter på byggepladsen, Frederiksberg Allé Station, fase 3 og 4. I forbindelse med etablering

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven UDKAST til Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (certificering af virksomheder, der udfører opgaver for andre end jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere) 1. I jernbaneloven, nr. 686 af

Læs mere

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Notat CATE Journal TS10301-00015 Dato 12. november 2013 Opdatering af Danmarks gennemførelsesplan for TSI Drift og trafikstyring

Læs mere

Afsnit 12 - Byggesagsgebyr, når kommunen påser anden lovgivning... 13

Afsnit 12 - Byggesagsgebyr, når kommunen påser anden lovgivning... 13 Energistyrelsens gebyrvejledning til kommunerne 2015 Indholdsfortegnelse Afsnit 1 - Indledning... 1 Afsnit 2 - De forfatningsretlige regler for opkrævning af gebyrer... 1 Afsnit 3 - Byggelovens regler

Læs mere

Metroselskabet I/S Metrovej København S

Metroselskabet I/S Metrovej København S Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S UDKAST TIL Påbud efter miljølovens 42 til højere støjgrænser i aftentimerne, i forbindelse med fase 6 armering og støbning af vægge i stationsskakten, Aksel

Læs mere

P AR K E R INGSFONDE 23. maj 2012 J.nr. Ref. RBH. Vurdering af behovet for en ændring af byggelovens dispensationsbestemmelse

P AR K E R INGSFONDE 23. maj 2012 J.nr. Ref. RBH. Vurdering af behovet for en ændring af byggelovens dispensationsbestemmelse Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 310 Offentligt P AR K E R INGSFONDE 23. maj 2012 J.nr. Ref. RBH Vurdering af behovet for en ændring af byggelovens dispensationsbestemmelse

Læs mere

Principiel tilladelse til opfyldning i Fordgraven, Københavns

Principiel tilladelse til opfyldning i Fordgraven, Københavns Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 Københavns S Sendt elektronisk til arj@m.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Principiel tilladelse

Læs mere

1. Baggrund Byggesagsbehandlingens genstand Kravgrundlag... 5

1. Baggrund Byggesagsbehandlingens genstand Kravgrundlag... 5 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 7221 8800 Fax +45 7221 8888 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Trafikstyrelsens byggesagsbehandling af Metro Cityringen (version 6) Notat

Læs mere

1. Indledning. Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt

1. Indledning. Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt Boligudvalget (2. samling) BOU alm. del - Bilag 31 Offentligt Udkast 1110.07 til Vejledning til ejere af private udlejningsejendomme vedrørende fugt og skimmelsvamp Forord 1 1. Indledning 1 2. Lovgrundlag

Læs mere

VEJLEDNING TIL EJERE AF PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME VEDRØRENDE FUGT OG SKIMMELSVAMP

VEJLEDNING TIL EJERE AF PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME VEDRØRENDE FUGT OG SKIMMELSVAMP VEJLEDNING TIL EJERE AF PRIVATE UDLEJNINGSEJENDOMME VEDRØRENDE FUGT OG SKIMMELSVAMP August 2008 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning... 3 1. Tegn på skimmelsvamp... 4 2. Lovgrundlag... 5 2.1. Lejeloven... 5

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner.

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner. C E RTIFI CE RI NG SORDNIN GEN Ref. RBH Byggeri og energieffektivitet Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner. I medfør af 2, stk. 4, 15 A og 30, stk. 2 og 5 i

Læs mere

Gebyrvedtægt. Byggesagsbehandling

Gebyrvedtægt. Byggesagsbehandling Gebyrvedtægt Byggesagsbehandling Gældende fra 1. februar 2016 Kapitel 1 Formål 1. Ved lov nr. 640 af 12. juni 2013 har Folketinget besluttet, at de kommuner der vil opkræve gebyr for byggesagsbehandling

Læs mere

Bekendtgørelse om arbejdskørsel m.v. (BJ 5-08)

Bekendtgørelse om arbejdskørsel m.v. (BJ 5-08) BEK nr 639 af 24/06/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 20. februar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen for Jernbane og Færger, j.nr. T142-000025

Læs mere

1 Have66 rapport af 16. feb. 2012

1 Have66 rapport af 16. feb. 2012 1 Have66 rapport af 16. feb. 2012 Konklusion: Have 66 er ikke alene ulovlig ifølge egne vedtægter men i høj grad direkte imod lejeaftalen af såvel 2003 og de lejeaftaler der ligger før. Have 66 har indenfor

Læs mere

Det er således valgt at gebyret skal afspejle kompleksiteten og kvaliteten af det indsendte ansøgningsmateriale.

Det er således valgt at gebyret skal afspejle kompleksiteten og kvaliteten af det indsendte ansøgningsmateriale. Januar 2018 Gebyrvedtægt for byggesagsbehandling Gældende fra 1. januar 2018 Kapitel 1 Formål 1. Efter Lovbekendtgørelse 2016-09-23 nr. 1178 28 kan kommunalbestyrelsen vælge at opkræve gebyrer for behandlingen

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafikstyrelsens forskrifter

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafikstyrelsens forskrifter BEK nr 17 af 14/01/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., j.nr. 2014-5067 Senere ændringer til forskriften BEK nr 1244 af 10/11/2015

Læs mere

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Thomas Forslund Rundholtsvej 49 2300 København S Sendt elektronisk til thomas.forslund@gmail.com Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Sydhavn Edvard Thomsens Vej 14 2300 København

Læs mere

Klage over terrænregulering i henhold til byggelovens 13

Klage over terrænregulering i henhold til byggelovens 13 Klage over terrænregulering i henhold til byggelovens 13 Byggestyrelsens og boligministeriets standpunkt, hvorefter en klage over, at X kommune ikke havde anset en terrænregulering for at være til ulempe

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. 2012 UDKAST Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u stk. 8, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsledelse AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder nr. 14 I medfør af 21 h, 21 u og24 stk. 4, i lov om jernbane,

Læs mere

(0 m. cii^rø"it^?^i)'"'-.- STATSFORVALTNINGEN # INDGÅcT ^ _. 2 7 my, 2012 MIDTJYLLAND. Syddjurs Kommune Hovedgaden Rønde

(0 m. cii^røit^?^i)''-.- STATSFORVALTNINGEN # INDGÅcT ^ _. 2 7 my, 2012 MIDTJYLLAND. Syddjurs Kommune Hovedgaden Rønde WS101652W slet 27-11-2012 10 43 SEPBARCODE 0U121 cii^rø"it^?^i)'"'-.- STATSFORVALTNINGEN # INDGÅcT ^ _ 2 7 my, 2012 MIDTJYLLAND (0 m Syddjurs Kommune Hovedgaden 77 8410 Rønde 26 11 2012 Vedr. Syddjurs

Læs mere

Favrskov Kommunalbestyrelse Skovvej Hinnerup. Kommunens tilsynspligt efter planloven

Favrskov Kommunalbestyrelse Skovvej Hinnerup. Kommunens tilsynspligt efter planloven Favrskov Kommunalbestyrelse Skovvej 20 8382 Hinnerup 11-11- 2010 TILSYNET Kommunens tilsynspligt efter planloven Den 9. juni 2009 rettede A henvendelse til Statsforvaltningen Midtjylland, som i medfør

Læs mere

indeklima, energiforbrug og installationer], jf. BR10 kap. 1.3.1 stk. 1. Det er ansøgers ansvar, at disse bestemmelser bliver overholdt.

indeklima, energiforbrug og installationer], jf. BR10 kap. 1.3.1 stk. 1. Det er ansøgers ansvar, at disse bestemmelser bliver overholdt. REBILD ARKITEKTERNE ApS Hobrovej 91 9530 Støvring Byg Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Henrik Hansen Direkte 7257 7383 hnh@jammerbugt.dk

Læs mere

Udviklingsselskabet By og Havn I/S Nordre Toldbod København K. Journal TS Dato 14. november 2014

Udviklingsselskabet By og Havn I/S Nordre Toldbod København K. Journal TS Dato 14. november 2014 Udviklingsselskabet By og Havn I/S Nordre Toldbod 7 1013 København K Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Principiel tilladelse til

Læs mere

Metroselskabet I/S Metrovej København S

Metroselskabet I/S Metrovej København S Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S UDKAST til Dispensation til udvidet arbejdstid i forbindelse med udgravning af stationsboks under topplade, samt etablering af jordankre og tværbjælker på

Læs mere

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes 22. november 2017 Det er politisk besluttet at elektrificere dele af jernbanen i Danmark. Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen

Læs mere

Til Center for Miljø og Teknik, bygningsmyndigheden

Til Center for Miljø og Teknik, bygningsmyndigheden Et notat fra: ygningsmyndigheden OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR EMYNDIGELSE for valgperioden 2018 til 2021 (emyndigelsesplan) Fra Miljø- udvalget 14/17010 Oprettet: 13. marts 2018 Sidst opdateret: - - - Til,

Læs mere

Politikerindlæg Hvidovre Kommune Advokat Mads Kobberø

Politikerindlæg Hvidovre Kommune Advokat Mads Kobberø Politikerindlæg Hvidovre Kommune Advokat Mads Kobberø 1 Hvad er råderummet? - Råderummet er at betragte som en skala, der går fra 0-100. Det er Folketinget (loven), der bestemmer, hvor på skalaen vi er.

Læs mere

Vejledning til ejere af private udlejningsejendomme vedrørende fugt og skimmelsvamp

Vejledning til ejere af private udlejningsejendomme vedrørende fugt og skimmelsvamp VEJ nr 46 af 05/08/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 19. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2007-1418 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Metroselskabet I/S Metrovej København S

Metroselskabet I/S Metrovej København S Metroselskabet I/S Metrovej 5 2300 København S Påbud efter miljøbeskyttelseslovens 42 til højere støjgrænse i aftentimerne, i forbindelse med fase 5 og 6 armering og støbning af bundplade samt armering

Læs mere

TILSYN OG HÅNDHÆVELSE

TILSYN OG HÅNDHÆVELSE TILSYN OG HÅNDHÆVELSE 73, stk. 1: Kommunalbestyrelsen påser overholdelsen af denne lov., samt af fredningsbestemmelser Når der er konstateret et (muligt) ulovligt forhold er der en forpligtigelse til at

Læs mere

Faktaark til kystkommunerne om overførsel af sommerhusområder i kystnærhedszonen til byzone

Faktaark til kystkommunerne om overførsel af sommerhusområder i kystnærhedszonen til byzone 15. juni 2017 Til landets kystkommuner Faktaark til kystkommunerne om overførsel af sommerhusområder i kystnærhedszonen til byzone 1. Indledning Med aftalen Danmark i bedre balance - bedre rammer for kommuner,

Læs mere

Dispensation fra Lokalplan 161 til udvidelse af eks. sommerhus matr.nr. 69BT HUNE BY, HUNE beliggende Sdr. Strandvej 17 (Planlovens 19 og 20).

Dispensation fra Lokalplan 161 til udvidelse af eks. sommerhus matr.nr. 69BT HUNE BY, HUNE beliggende Sdr. Strandvej 17 (Planlovens 19 og 20). Erik Jacobsen Koldingvej 165 8800 Viborg Byg Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Poul Erik Nielsen Direkte 7257 7376 pon@jammerbugt.dk 04-06-2015

Læs mere

Entreprisekursus Ansvarsforsikring Den 19. maj 2009. Philip van Witteloostuyn, fagkonsulent Ansvarsteam

Entreprisekursus Ansvarsforsikring Den 19. maj 2009. Philip van Witteloostuyn, fagkonsulent Ansvarsteam Entreprisekursus Ansvarsforsikring Den 19. maj 2009 Philip van Witteloostuyn, fagkonsulent Ansvarsteam Programoversigt 1. Hvad er en entrepriseforsikring? 2. Forskellige entreprisekontrakter 3. Byggeriets

Læs mere

Utilstrækkelig hjemmel til afskæring af ulovbestemt rekurs ved delegation

Utilstrækkelig hjemmel til afskæring af ulovbestemt rekurs ved delegation FOB 04.468 Utilstrækkelig hjemmel til afskæring af ulovbestemt rekurs ved delegation Trafikministeriet udstedte en bekendtgørelse hvori ministeriets kompetence efter forskellige love blev delegeret til

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 27. juni Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. 22. juni Nr. 658.

Lovtidende A Udgivet den 27. juni Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. 22. juni Nr. 658. Lovtidende A 2012 Udgivet den 27. juni 2012 22. juni 2012. Nr. 658. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u stk. 8, i lov om jernbane,

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg

UDKAST. Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg UDKAST Bekendtgørelse om tilslutning m.v. til kollektive varmeforsyningsanlæg I medfør af 11, stk. 2, 12, stk. 2, 13, stk. 2, 14, stk. 2 og 3, 15, 26 a, nr. 1, og 34, stk. 2, i lov om varmeforsyning, jf.

Læs mere

NOTAT OM NEDLÆGGELSE AF FORBUD EFTER PLANLOVENS 14

NOTAT OM NEDLÆGGELSE AF FORBUD EFTER PLANLOVENS 14 Horten Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 155034 NOTAT OM NEDLÆGGELSE AF FORBUD EFTER PLANLOVENS 14 ANMELDELSE AF NEDRIVNING AF BYGNING PÅ SKANSEVEJ 15, HUNDESTED

Læs mere

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold:

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold: Version: 11.12.2018 Bygningsreglements vejledning til kap 5 - Brand INTRODUKTION 0.1.0. Regulering af brandsikkerhed i byggeri Den overordnede ramme for reguleringen af byggeri er byggeloven. Byggeloven

Læs mere

NOTAT vedr. folketingsspørgsmål i forbindelse med højhusbranden i London

NOTAT vedr. folketingsspørgsmål i forbindelse med højhusbranden i London NOTAT vedr. folketingsspørgsmål i forbindelse med højhusbranden i London Branden i Grenfell Tower i London natten til den 14. juni formodes foreløbig at have kostet 80 personer livet og ifølge det engelske

Læs mere

Til interesseorganisationer

Til interesseorganisationer Til interesseorganisationer Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kenan Dedovic Direkte 7257 7367 kdc@jammerbugt.dk 10-01-2018

Læs mere

Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer 2015

Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer 2015 Instruks for opkrævning af byggesagsgebyrer 2015 Indhold 1. Indledning... 3 2. Byggesagsgebyr... 4 3. Tidspunkt for betaling af gebyr... 4 4. Retsgrundlag... 4 5. Fastsættelse af timeprisen... 5 6. Sager

Læs mere

Muligheder for regulering af helårsbeboelse, findes i henholdsvis planloven og i boligreguleringsloven, jf. nedenfor.

Muligheder for regulering af helårsbeboelse, findes i henholdsvis planloven og i boligreguleringsloven, jf. nedenfor. KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Anvendelse NOTAT Til Teknik- og Miljøudvalget 30. august 2019 Orientering om ændret praksis for servitutter - helårsbeboelse Konklusion Teknik- og

Læs mere

Afslag på dispensationsansøgning. 1 of 6

Afslag på dispensationsansøgning. 1 of 6 1 of 6 Afleveringsattest 12-03-2014 Kaj Povlsen & Birgitte Walthersdorf Povlsen Sagsnr.: 14/411 Ellegårdsparken 33, Bredstrup Sagsbehandler: 7000 Fredericia Anders Pedersen Tlf.: 87 53 59 07 Afslag på

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 u, stk. 8, og 24 c, stk. 24, og 26, stk. 1, 1.pkt., i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Begrundelse for afgørelsen Plan- og Miljøafdelingen har vurderet sagen ud fra en betragtning af byplanvedtægtens

Begrundelse for afgørelsen Plan- og Miljøafdelingen har vurderet sagen ud fra en betragtning af byplanvedtægtens Til interesseorganisationer Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Kenan Dedovic Direkte 7257 7367 kdc@jammerbugt.dk 07-07-2017

Læs mere

OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR BEMYNDIGELSE

OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR BEMYNDIGELSE Center for Miljø OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR EMYNDIGELSE for valgperioden 2014 til 2017 Fra Miljø- udvalget Til Center for Miljø, bygningsmyndigheden Et notat fra: ygningsmyndigheden 14/17010 Oprettet:

Læs mere

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen.

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen. Adelgade 13 1304 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Danmarks implementeringsplan for TSI Drift og trafikstyring (TSI-OPE) Danmarks nationale implementeringsplan

Læs mere

Naboret kan kommuner ifalde ansvar? Ved Hanne Mølbeck

Naboret kan kommuner ifalde ansvar? Ved Hanne Mølbeck Naboret kan kommuner ifalde ansvar? Ved Hanne Mølbeck 2 Hvad er naboret? Naboretten er regler udviklet i retspraksis, der begrænser en ejers beføjelser af hensyn til naboer. Visse ulemper skal tåles, men

Læs mere

Mulighed for og pligt til at udstede påbud efter miljøbeskyttelsesloven overfor vibrationsgener i forbindelse byggeri i Køge Havn

Mulighed for og pligt til at udstede påbud efter miljøbeskyttelsesloven overfor vibrationsgener i forbindelse byggeri i Køge Havn DLA Piper Denmark Advokatpartnerselskab Rådhuspladsen 4 1550 København V Tlf. +45 33 34 00 00 Fax +45 33 34 00 01 CVR 35 20 93 52 denmark@dlapiper.com www.dlapiper.com NOTAT Mulighed for og pligt til at

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om beskyttelsesrum

Bekendtgørelse af lov om beskyttelsesrum Side 1 af 5 Bekendtgørelse af lov om beskyttelsesrum LBK nr 732 af 20/08/2003 (Gældende) Senere ændringer til forskriften Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel

Læs mere

Gældende bestemmelser Jf. Lokalplan området skal varmeforsynes med naturgas.

Gældende bestemmelser Jf. Lokalplan området skal varmeforsynes med naturgas. Vækst og Udvikling Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Alicja Jolanta Sørensen Direkte 7257 7637 cjs@jammerbugt.dk 29-11-2018 Sagsnr.:

Læs mere

RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om ansvarsforsikring for motorkøretøjer (90/232/EØF)

RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om ansvarsforsikring for motorkøretøjer (90/232/EØF) 1990L0232 DA 11.06.2005 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

VVM-tilladelsen. Anne-Marie Madsen, jurist, By- og Landskabsstyrelsen

VVM-tilladelsen. Anne-Marie Madsen, jurist, By- og Landskabsstyrelsen VVM-tilladelsen Anne-Marie Madsen, jurist, By- og Landskabsstyrelsen VVM-tilladelsen VVM-pligt og VVM-tilladelse Tilladelsens indhold og håndhævelse Andre tilladelser, 9 Holdbarhed og fornyelse Krav Et

Læs mere

BEK nr 1197 af 28/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2019

BEK nr 1197 af 28/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2019 BEK nr 1197 af 28/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 24. februar 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., j.nr. 2017-6394 Senere ændringer

Læs mere

Orientering om BR

Orientering om BR Certificeringsordningen for Konstruktioner og Brand Hvordan påvirker det byggeriets parter Emne: De udførendes syn på den nye ordning Sted: IDA Syn og Skøn. Dato: 22. februar 2018 v. /Niels Strange Om

Læs mere

Lovliggørelse af bygninger i Farum kommune

Lovliggørelse af bygninger i Farum kommune Lovliggørelse af bygninger i Farum kommune Udtalt, at de kommunale tilsynsmyndigheder i almindelighed ikke har mulighed for, endsige pligt til, at foretage en nærmere efterprøvelse af rigtigheden af indhentede

Læs mere

Vedtægt For Aalborg Kommunes Parkeringsfond

Vedtægt For Aalborg Kommunes Parkeringsfond Vedtægt For Aalborg Kommunes Parkeringsfond Sagsnr. 2016-015410 Som vedtaget på byrådets møde den x. UDKAST 1. Vedtægtens område og anvendelse Stk. 1. Denne vedtægt indeholder retningslinjerne for Aalborg

Læs mere

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00233 22-03-2019 Til høringsparterne Høring over udkast til tre bekendtgørelser på byggeområdet

Læs mere

Rapport. Sikkerhedsrapport 2013 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Rapport. Sikkerhedsrapport 2013 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Rapport Sikkerhedsrapport 2013 for Øresundsbro Konsortiet Til: Fra: cc: Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Øresundsbro Konsortiet Vester Søgade 10 1601 København V Transportstyrelsen,

Læs mere

Tilladelse til etablering af Redmolekanalen i Københavns Havn (Nordhavnen)

Tilladelse til etablering af Redmolekanalen i Københavns Havn (Nordhavnen) Udviklingsselskabet By og Havn I/S Nordre Toldbod 7 113 København K Sendt elektronisk til LAU@moe.dk og info@byoghavn.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafik- og Byggestyrelsens forskrifter

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafik- og Byggestyrelsens forskrifter Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafik- og Byggestyrelsens forskrifter I medfør af 99, stk. 1 og 2, 112, stk. 1 og 113, stk. 1

Læs mere

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner,

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat 04-05-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til bygningsreglement 2018 og bekendtgørelse om certificeringsordning

Læs mere

Lov om miljøvurdering af planer, programmer og projekter. Lov om ændring af lov om offentlige veje, lov om jernbaner, m.v. NY MILJØVURDERINGSLOV II

Lov om miljøvurdering af planer, programmer og projekter. Lov om ændring af lov om offentlige veje, lov om jernbaner, m.v. NY MILJØVURDERINGSLOV II Lov om miljøvurdering af planer, programmer og projekter Lov om ændring af lov om offentlige veje, lov om jernbaner, m.v. 1 Baggrund: Udvalg til forenkling og modernisering af VVM-reglerne (nedsat 2012)

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2009-10 B 132 Svar på Spørgsmål 4 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 20. august 2010 Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2010-157-0112

Læs mere

Lov om Private Fællesveje

Lov om Private Fællesveje Lov om Private Fællesveje Istandsættelse og Vedligeholdelse 17. Før kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om, at en privat fællesvej skal istandsættes eller vedligeholdes, eller om at ændre en tidligere

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

Velkommen. Informationsmøde for grundejere i Køge Kommune Onsdag d. 29. april 2015

Velkommen. Informationsmøde for grundejere i Køge Kommune Onsdag d. 29. april 2015 Velkommen Informationsmøde for grundejere i Køge Kommune Onsdag d. 29. april 2015 Program 1. Introduktion hvem er jeg? 2. Køge Kyst Projektet 3. Hvordan skal du forholde dig før og under byggeriet? a.

Læs mere

Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14

Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14 Fredericia-dommen (U.2009.1061V) - indeklimaproblemer og byggelovens 14 ATV-Vintermøde 2015 Advokat Jacob Brandt, Bech-Bruun Disposition Den retlige ramme Fredericia-dommens faktum Det principielle materielle

Læs mere

Spørgsmål og svar vedr. udbud af myndighedsopgaver indenfor jernbanesikkerhed:

Spørgsmål og svar vedr. udbud af myndighedsopgaver indenfor jernbanesikkerhed: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7221 8888 www.trafikstyrelsen.dk Notat Spørgsmål og svar vedr. udbud af myndighedsopgaver indenfor jernbanesikkerhed: Nr. Spørgsmål Svar: 1 Er der tale

Læs mere

Tilladelse til etablering af træbrygge og flydeponton i forbindelse med projektet BLOX i Københavns Havn

Tilladelse til etablering af træbrygge og flydeponton i forbindelse med projektet BLOX i Københavns Havn Real Dania By & Byg A/S Att. Ariel Wallner Jamers Plads 2 1551 København V Sendt elektronisk til: awallner@oma.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 01 78 Fax 7262 6790 bts@trafikstyrelsen

Læs mere

12. april 2016 FM 2016/124. Ændringsforslag. til. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2016 om bekæmpelse af zoonoser og zoonotiske agens.

12. april 2016 FM 2016/124. Ændringsforslag. til. Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2016 om bekæmpelse af zoonoser og zoonotiske agens. 12. april 2016 FM 2016/124 Ændringsforslag til Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx 2016 om bekæmpelse af zoonoser og zoonotiske agens. Fremsat af Naalakkersuisut til 3. behandlingen. Til 3 1. 3,

Læs mere