En offentlig sektor i verdensklasse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En offentlig sektor i verdensklasse"

Transkript

1 En offentlig sektor i verdensklasse

2

3 Forord har gennem mange år opbygget et godt og trygt velfærdssamfund. Det har været med til at gøre til et af verdens rigeste lande, samtidig med at vi har et af de mest lige og trygge samfund. Den offentlige service har spillet en helt afgørende rolle, og den danske offentlige sektor er en af de mest effektive og veldrevne i verden. Dette hæfte viser netop s høje placering internationalt på vigtige parametre som velstand, erhvervsdeltagelse og økonomisk lighed. Det viser også, hvor veldrevet den danske offentlige sektor er sammenlignet med andre lande, og peger på interessante sammenhænge mellem den offentlig service og et rigt, lige og trygt samfund. Politiske valg og tendenser kan udfordre den sammenhæng. Stigende ulighed, en udhuling af velfærden og økonomisk usikkerhed er noget, der vækker bekymring hos danskerne. De udfordringer bliver dog ikke udforsket i dette hæfte. Ikke desto mindre er sammenhængen mellem en god offentlig service samt et rigt og lige samfund tydelig og bør ikke sættes over styr.

4 Høj velstand er i dag et af de mest velstående lande i verden og placerer sig som det femte mest velstående land blandt OECD-landene kun overgået af,, Luxembourg og, jf. figur 1. Velstanden herhjemme har tilmed udviklet sig ganske positivt over en længere årrække. For 20 år siden (i 1995) lå på en 12. plads over de meste velstående OECD-lande. Figur 1. Velstand, OECD top USD Luxenborg Belgien Irland Frankrig Anm.: Velstand er her målt som BNI pr. indbygger, opgjort i løbende priser og købekraftskorrigeret. Data er for Kilde: OECD.

5 Varig høj beskæftigelsesgrad De fleste danskere er på arbejdsmarkedet og i beskæftigelse, hvilket bidrager til den høje velstand. har en varig høj beskæftigelsesgrad og har de seneste ti år haft en gennemsnitlig beskæftigelsesgrad på 75 pct. jf. figur 2. Det placerer os på en 4. plads blandt OECD-lande med højeste beskæftigelsesgrader. Det samme var tilfældet i de ti foregående år. Figur 2. Beskæftigelsesgrad, OECD top-15. Pct Storbritannien New Zealand New Zealand Storbritannien Japan Japan Portugal Anm.: Beskæftigelsesgraden er her opgjort som beskæftigelsen i forhold til befolkningen. Begge for årige. Kilde: OECD.

6 Høj erhvervsdeltagelse blandt kvinder ligger i toppen sammen med de øvrige nordiske lande, når man ser på beskæftigelsesgraden. En af forklaringerne er, at der er mange kvinder på arbejdsmarkedet i de nordiske lande. I er godt 70 pct. af kvinderne på arbejdsmarkedet, jf. figur 3. Omvendt gælder det for fx 67 pct. af kvinderne i de sidste ti år og 58 pct. i perioden fra , og i Storbritannien og er det omkring 65 pct. Opbygningen af offentlige velfærdsordninger som børnepasning samt syge- og ældrepleje har haft afgørende betydning for de nordiske kvinders høje erhvervsdeltagelse. Figur 3. Beskæftigelsesgrad, kvinder, OECD top-15. Pct Storbritannien New Zealand New Zealand Storbritannien Portugal Estland Estland Anm.: Beskæftigelsesgraden er her opgjort som beskæftigelsen i forhold til befolkningen. Begge for kvinder mellem år. Kilde: OECD.

7 Meget lige samfund De økonomiske forskelle mellem borgerne i er relativt små sammenlignet med andre lande. er således et af de mest lige samfund i verden. Når ulighed opgøres som Gini-koefficienten baseret på den disponible indkomst, dvs. indkomsten efter skatter og overførsler, ligger på en 3. plads over de mest lige samfund blandt OECD-landene, jf. figur 4a. Til sammenligning ligger og Storbritannien fx på en hhv. 29. og 25. plads blandt OECD-landene. Disse lande med såkaldte liberale velfærdsmodeller har dermed markant større ulighed end og de øvrige skandinaviske lande, Figur 4a. Ulighed, OECD-lande. Pct Slovenien Tjekkiet Belgien Slovakiet Luxembourg Frankrig Polen Sydkorea Irland Italien Portugal Grækenland Spanien Letland Storbritannien Israel Estland Tyrkiet Chile Figur 4b. Ulighed før skat mv., OECD-lande. Pct Sydkorea Tyrkiet Slovakiet Israel Tjekkiet Polen Slovenien Luxembourg Belgien Chile Letland Frankrig Estland Italien Spanien Storbritannien Portugal Grækenland Irland Anm.: Ulighed er opgjort som ginikoefficienten på baggrund af indkomsten hhv. efter skatter og overførsler (figur 4a) og før skatter og overførsler (figur 4b). Tallene er for Data mangler for, Ungarn, Japan, Mexico og New Zealand. Kilde: OECD.

8 hvor velfærden er bygget op om den universelle model 1. er et relativt lige land, allerede inden der sker en omfordeling via skattesystemet og overførsler. Opgøres uligheden ud fra indkomsten før skatter og overførsler ligger på en 9. plads over de mest lige samfund blandt OECD-landene, jf. figur 4b. Den offentlige sektors omfordelende rolle er således med til at øge ligheden herhjemme. 1) De nordiske lande har i forskellige grader bygget velfærdspolitikken op om universal-princippet. Det vil sige, at kernevelfærden er tilgængelig for alle uanset deres økonomiske formåen. I de liberale velfærdsmodeller, også kaldet de angelsaksiske modeller, er velfærdsgoderne kun målrettet de fattige og mest trængende. Kilde: 2030, LO, 2015.

9 Danskerne er meget tilfredse med tilværelsen er et land, hvor borgerne generelt er meget tilfredse med tilværelsen og har høj tillid til hinanden og til samfundet. Her spiller en veldrevet offentlig sektor med lige adgang til offentlig service en væsentlig rolle, idet det sikrer en betydelig omfordeling og modvirker ulighed og fattigdom, jf. figur 4a og 4b. Figur 5a. Tilfredshed, generelt, OECD top-15. Point 7,5 7,0 6,5 6,0 5,5 5,0 OECD-gns. Figur 5b. Tilfredshed, balance i arbejdslivet. Point 9,0 8,5 8,0 7,5 7,0 6,5 6,0 5,5 5,0 Således ligger fx på en 2. plads blandt OECD-landene i vurderingen af, hvor tilfreds befolkningen generelt er med tilværelsen, jf. figur 5a. Samtidig ligger i toppen i befolkningens vurdering af, om der er god balance i arbejdslivet, jf. figur 5b. Israel New Zealand Belgien Luxembourg Spanien Storbritannien Frankrig Belgien Irland Polen Portugal Slovenien Estland Tjekkiet Ungarn Slovakiet Italien Letland Grækenland Anm.: Figuren viser landenes gennemsnitlige vurdering fra en spørgeundersøgelse, som beder folk vurdere, hvor tilfredse de er med livet generelt på en skala fra 0-10, hvor 0 er det dårligste, og 10 er det bedste. Kilde: OECD: Society at a Glance, Anm.: Figur 5b viser landenes gennemsnitlige vurdering fra en spørgeundersøgelse, hvor folk bliver spurgt om, hvor tilfredse de er med balancen i arbejdslivet på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er meget utilfreds, og 10 er meget tilfreds. Kilde: OECD: Society at a Glance, 2016

10 Danskerne har høj tillid til hinanden og tillid til regeringen er også det land i verden, hvor størstedelen af befolkningen har høj tillid til hinanden, jf. figur 6a. Således vurderer tre ud af fire danskere (dvs. 75 pct. af befolkningen), at de kan stole på de fleste personer, mens det kun gælder for godt én ud af tre (36 pct.) i OECD samlet set. Det er desuden værd at bemærke, at alle de nordiske lande ligger i toppen i denne undersøgelse. Figur 6a. Tillid til hinanden. Pct New Zealand OECD-gns. Estland Japan Irland Storbritannien Figur 6b. Tillid til regeringen. Pct OECD-gns Luxembourg New Zealand Tyrkiet Irland Belgien Israel Derudover har godt halvdelen af den danske befolkningen (52 pct.) tillid til regeringen, mens det gælder for 42 pct. i gennemsnit for OECD-lande, jf. figur 6b. placerer sig her på en 10. plads. Anm.: Figurerne viser andelen af folk, som i en spørgeundersøgelse rapporterer om hhv. høj tillid til hinanden og tillid til regeringen. Kilde: OECD: Society at a Glance, 2016.

11 Den danske offentlige sektor i top blandt verdens lande Den offentlige sektor er omdrejningspunktet i velfærdssamfundet og har afgørende indflydelse på den samlede velstand. Den offentlige sektor er med til at sikre, at der bliver taget hånd om den enkelte borger fx ved arbejdsløshed, sygdom, alder, handicap mv., og sørger desuden for uddannelse, børnepasning, støtte til udsatte mv. Et samfund med en velfungerende offentlig sektor, med fri og lige adgang til en ensartet kernevelfærd af høj kvalitet er et mere rigt, mere lige og mere trygt samfund. Det er således afgørende, at den offentlige sektor er veldrevet. En undersøgelse fra Verdensbanken viser, at den danske offentlige sektor er blandt de mest effektive i verden. De seneste fem år har gennemsnitligt ligget på en 2. plads over OECD-lande med den mest effektive offentlige sektor, jf. figur 7. Igen får følgeskab i toppen af de øvrige nordiske lande. Figur 7. Den offentlige sektors effektivitet, OECD-lande. Indeks 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 New Zealand Luxembourg Japan Stobritannien Belgien Irland Frankrig Israel Chile Korea Spanien Portugal Estland Slovenien Tjekkiet Letland Slovakiet Polen Ungarn Italien Grækenland Tyrkiet Mexico Anm.: Indikatoren har værdier mellem -2½ og 2½. En lav værdi angiver en ineffektiv offentlig sektor, mens en høj værdi angiver en effektiv offentlig sektor. Data er et gennemsnit for Kilde: Verdensbankens World Governance Indicators.

12 Det kan især tilskrives god administration, der både sikrer effektive sagsgange og regulering samt værner om vigtige værdier som retssikkerhed og demokrati. Effektiviteten i den offentlige administration understreges også af, at kvaliteten af den offentlige regulering i er blandt de højeste i verden, jf. figur 8a. Samtidig er det land, hvor udbredelsen af korruption i den offentlige sektor er mindst, jf. figur 8b. Figur 8a. Kvaliteten af offentlige regulering. Indeks 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0 New Zealand Stobritannien Luxembourg Irland Estland Chile Belgien Israel Frankrig Japan Tjekkiet Letland Korea Polen Slovakiet Spanien Ungarn Portugal Italien Slovenien Grækenland Mexico Tyrkiet Figur 8b. Udbredelse af korruption. Indeks 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0-0,5-1,0 New Zealand Luxembourg Stobritannien Japan Belgien Irland Chile Frankrig Estland Portugal Israel Spanien Slovenien Polen Korea Tjekkiet Letland Ungarn Slovakiet Tyrkiet Italien Grækenland Mexico Anm.: Indikatorerne har værdier mellem -2½ og 2½, hvor en lav værdi er ringest og en høj værdi er bedst. Figur 8b viser indikatoren for udbredelse af korruption i den offentlige sektor. Data omfatter OECD-lande og er et gennemsnit for Kilde: Verdensbankens World Governance Indicators.

13 Den offentlige sektor mindsker uligheden Der sker som nævnt en stor omfordeling via den offentlige service, hvilket er med til at skabe et samfund med en høj grad af lighed. En sammenligning på tværs af landene i OECD viser, at lande med et højt offentligt forbrugstryk også har et mere lige samfund, jf. figur 9. Figur 9. Ulighed og offentligt forbrugstryk, OECD Gini-koefficient, pct Offentligt forbrugstryk, pct. af BNP 20 Anm.: Ulighed er baseret på Gini-koefficienten. Jo lavere Gini-koefficient, jo mindre ulighed. Data er for Kilde: OECD.

14 Gode dagtilbud og ældrepleje øger beskæftigelsesgraden Daginstitutioner er væsentlige i et moderne samfund. Det gør det muligt for begge forældre at være på arbejdsmarkedet, og det understøtter arbejdsudbuddet. En sammenligning på tværs af OECD-lande viser, at der er en positiv sammenhæng mellem andelen af børn under tre år, der er i dagtilbud, og beskæftigelsesgraden for kvinder med børn under tre år, jf. figur 10. Figur 10. Dagtilbud og kvinders beskæftigelsesgrad Beskæftigelsesfrekvens for kvinder med børn under 3 år, pct Andel af børn under 3 år i dagtilbud, pct. 0 Anm.: Beskæftigelsesgraden er her opgjort som beskæftigelsen i forhold til befolkningen. Begge for kvinder med børn under 3 år. Kilde: LO: Videreudvikling af en velfungerende offentlig sektor, 2013.

15 I er mere end 65 pct. af børn under tre år i dagtilbud, og samtidig er over 70 pct. af mødre med børn under tre år i beskæftigelse. Det placerer også godt i den internationale sammenligning i selskab med blandt andet, og Belgien, mens lande som Tjekkiet og Ungarn ligger i den anden ende af skalaen. En analyse fra den internationale valutafond, IMF, har med som eksempel vist effekterne af dagtilbud gennem en udvidelse af åbningstiderne og de fysiske rammer samt et løft i driftsmidlerne. Resultaterne var entydigt positive i form af højere velstand og øget beskæftigelse, ikke mindst for kvinder med børn, jf. Structural Reform in Germany, IMF Working Paper, April Dertil bidrager gode daginstitutioner til opbygning af social kapital. Det vil sige, at daginstitutioner styrker samhørigheden i samfundet, og på samme tid viser forskning, at børn, som har gået i daginstitutioner, klarer sig bedre gennem uddannelsessystemet, på arbejdsmarkedet og i samfundet som helhed, jf. 2030, LO, På samme måde har muligheden for ældrepleje en positiv effekt på arbejdsudbuddet. Der er en positiv sammenhæng mellem andelen af ældre, der modtager langvarig offentlig pleje, og beskæftigelsesgraden for kvinder mellem 45 og 59 år, som formodes at have en eller begge forældre, som modtager offentlig ældrepleje, jf. figur 11. I er 18 pct. af de 65+-årige i langvarig offentlig pleje, og samtidig er beskæftigelsesfrekvensen for årige kvinder på over 80 pct. ligger godt i figur 11 i selskab med blandt andet og, mens fx de sydeuropæiske lande Spanien, Italien og Portugal ligger i den modsatte ende. Sammenhængen mellem ældrepleje og arbejdsudbuddet understøttes af flere internationale studier, jf. 2030, LO, Johnson & Lo Sasso finder med amerikansk data, at arbejdsudbuddet blandt kvinder i alderen år påvirkes negativt (de reducerer deres arbejdstid med 41 pct. i gennemsnit), hvis pågældende har en eller begge forældre, som er plejekrævende (i over to år). Tilsvarende finder Leigh med australsk data, at uformel ældrepleje mindsker døtres erhervsfrekvens med 4-6 pct.-point.

16 Figur 11. Ældrepleje og kvinders beskæftigelsesgrad Beskæftigelsesfrekvens for årige kvinder, pct Andel over 65 år, der modtager langvarig offentlig pleje, pct. Anm.: Beskæftigelsesgraden er her opgjort som beskæftigelsen i forhold til befolkningen. Begge for kvinder mellem år. Kilde: LO: Videreudvikling af en velfungerende offentlig sektor, 2013.

17 Det danske sundhedsvæsen har positive effekter for samfundet Det danske sundhedsvæsen bidrager også til velstand og et lige og trygt samfund. Det sker blandt andet som følge af den universelle model, hvor alle har lige muligheder for at få den samme kompetente behandling uanset deres økonomiske forhold. Figur 12a. Gennemsnitligt antal sengedage. Dage pr. indlæggelse Figur 12b. Gennemsnitligt antal mistede arbejdsdage pga. sygdom. Dage pr. år Den gennemsnitlige indlæggelsestid antal sengedage er blandt andet et udtryk for, hvor effektive sygehusene er til at behandle sygdom eller ulykker. Det gennemsnitlige antal sengedage på danske sygehuse er på 4,3 dage, og det er det laveste blandt en række vestlige lande, jf. figur 12a. 2 0 Irland Storbritannien Spanien Belgien Italien Luxembourg Portugal Frankrig Storbritannien Frankrig Spanien Sundhedsvæsnet bidrager derudover til et lavt sygefravær på arbejdsmarkedet. Et effektivt og velfungerende sundhedsvæsen understøtter derved en gunstig samfundsøkonomisk udvikling gennem et stærkt arbejdsudbud Anm.: Figur 12a viser gennemsnitlig antal sengedage for hospitalsindlæggelser. Data er for Figur 12b viser årlige mistede arbejdsdage som følge af sygdom pr. medarbejder. Data er for 2013, men for Storbritannien er data for Sygefraværssystemerne varierer betydeligt på tværs af lande, og sammenligningen bør derfor tages med et vist forbehold. I begge figurer er udvalgt sammenlignelige OECD-lande med tilgængelig data. Kilde: OECD.

18 og høj produktivitet, samtidig med at det holder de samlede sundhedsudgifter nede. Det gennemsnitlige sygefravær pr. medarbejder ligger i på 8,1 dage, jf. figur 12b. Det er lavt sammenlignet med flere af de lande, vi normalt sammenligner os med.

19

20 Landsorganisationen i s Brygge 32D 2300 København S

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 10. december 2013 bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Dette notat sammenligner marginalskatten

Læs mere

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende Danmarks Statistik pegede for nyligt på, at den laveste indkomstgruppe (bund pct.) har oplevet et fald i de reale disponible indkomster de seneste år (fra -1). Det fremgik desuden, at de øvrige indkomstgrupper

Læs mere

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 CEPOS Landgreven 3, 3. 1301 København K +45 33 45 60 30 www.cepos.dk 7. august 2013 bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 970 97 97 97 97 97 97 977 978 979 980 98 98 98 98 98 98 987 988 989 990 99 99 99 99 99 99 000 00 00 00 00 00 00 007 008 009 00 0 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 79. december 0 DET PRIVATE

Læs mere

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning Indkomster 2009:2 Indkomstfordelingen 2007 1. Indledning Revision af datagrundlag Revision af metode Begrænsninger i internationale sammenligninger I bestræbelserne på at få skabt et mere dækkende billede

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 1970 197 197 197 197 197 198 198 198 198 198 199 199 199 199 00 010 011 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 1 79. december 01 DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 1 I OECD EN NEDGANG

Læs mere

Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder

Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder Det danske arbejdsmarked sigter mod flere Europarekorder I dag ligger Danmark på en fjerdeplads i EU, når det gælder om at have den højeste andel af den voksne befolkning i beskæftigelse. Ifølge en fremskrivning

Læs mere

Indkomstforskelle og vækst

Indkomstforskelle og vækst Indkomstforskelle og vækst OECD har analyseret sammenhængen mellem indkomstforskelle og vækst og fundet, at ind-komstforskelle i nogle tilfælde kan være skadelige for den økonomiske vækst. I den danske

Læs mere

Uden yderligere reformer bliver Danmark et lavvækst-land

Uden yderligere reformer bliver Danmark et lavvækst-land DI Analysepapir, juli 2012 Uden yderligere reformer bliver Danmark et lavvækst-land Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, Mogr@di.dk Danmark er blandt de lande, der er bedst rustet til få styr på de

Læs mere

Viceadm. direktør Kim Graugaard

Viceadm. direktør Kim Graugaard Viceadm. direktør Produktivitet er vejen til vækst 5 Værdiskabelse fordelt efter vækstårsag Gennemsnitlig årligt vækstbidrag, pct. Timeproduktivitet Gns. arbejdstid Beskæftigelse 4 3 2 1 0 1966-1979 1980-1994

Læs mere

40.000 33.500 33.400 30.000 23.600 20.000. Danmark Finland Norge Sverige

40.000 33.500 33.400 30.000 23.600 20.000. Danmark Finland Norge Sverige Notat: DANMARK HAR DOBBELT SÅ HØJ SU SOM SVERIGE, FINLAND OG NORGE 01-06-2016 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Den danske SU er den højeste

Læs mere

Stramme rammer klare prioriteter

Stramme rammer klare prioriteter Stramme rammer klare prioriteter Forslag til finanslov for 2016 September 2015 Udgangspunkt: Væk fra grænsen Strukturelt underskud (2016) Kasseeftersyn Finanslovforslag -0,7 pct. -0,4 pct. -0,5 pct. Budgetlovens

Læs mere

Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere

Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere 9. april 2016 Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere Med de nuværende regler kan danskerne se frem til at komme senest på pension, sammenlignet med andre EU-borgere. Det viser den

Læs mere

200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER

200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER 200.000 PERSONER EKSTRA I BESKÆFTIGELSE VED STOP FOR EFTERLØN OG FORHØ- JELSE AF PENSIONSALDER Den økonomiske vækst bremses i de kommende år af mangel på arbejdskraft. Regeringen forventer således, at

Læs mere

Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet. April 2017

Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet. April 2017 Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet April 2017 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Denne publikation er udarbejdet af Finansministeriet

Læs mere

De rigeste tjener mere og mere, mens de fattigste halter bagud

De rigeste tjener mere og mere, mens de fattigste halter bagud De rigeste tjener mere og mere, mens de fattigste halter bagud De seneste 30 år er uligheden vokset støt, og de rigeste har haft en indkomstfremgang, der er væsentlig højere end resten af befolkningen.

Læs mere

Hvordan får vi Danmark op i gear?

Hvordan får vi Danmark op i gear? MainTech 2013 15. maj 13 Hvordan får vi Danmark op i gear? Kent Damsgaard Underdirektør, DI Kan du få 500 kr. ud af en femmer? 2 Danske virksomheder har globale styrker Blandt de bedste til at levere i

Læs mere

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer

OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD har ikke styr på de danske arbejdsmarkedsreformer OECD s lange BNP-fremskrivninger har enorm vægt i den danske økonomiske debat. Den nyeste fremskrivning afslører, at OECD ikke har styr på de danske

Læs mere

Velfærd og velstand går hånd i hånd

Velfærd og velstand går hånd i hånd Velfærd og velstand går hånd i hånd Velfærdssamfundet har gjort os mere lige og øget danskernes tillid til hinanden. Og velfærden er blevet opbygget i en periode, hvor væksten i har været højere end i

Læs mere

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare DI ANALYSE september 2016 2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare I regeringens netop fremlagte 2025-plan er der udsigt til en offentlig udgiftsvækst, som har været kritiseret for at vil kunne

Læs mere

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved Pressemøde ved Adm. direktør Inspiration til udvikling 2 Krisen har været hård, men lavvæksten begyndte inden Pct. 5 4 3 2 1 Årlig BNP-vækst 0-1 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009-2 -3-4

Læs mere

Flere i arbejde giver milliarder til råderum

Flere i arbejde giver milliarder til råderum ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE april 1 Flere i arbejde giver milliarder til råderum Den seneste tid har der været meget fokus på, hvor stort et råderum der er i i lyset af tilstrømningen af flygtninge og indvandrere

Læs mere

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD Marts 2014 SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD AF KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK Danmark tilhører ikke længere den mest konkurrencedygtige tredjedel af OECD -landene. Danmark opnår

Læs mere

Regeringen bør sætte forbruget i bero

Regeringen bør sætte forbruget i bero Anders Goul Møller, økonomisk konsulent angm@di.dk, 3377 3401 DECEMBER 2016 Regeringen bør sætte forbruget i bero I det netop fremlagte regeringsgrundlag er der udsigt til en offentlig forbrugsvækst, som

Læs mere

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Dansk produktivitet opjusteret fortsat vækstudfordring løses ved både arbejdsmarkeds- og produktivitetsreformer 09-01-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen

Læs mere

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder)

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder) Den 6. februar 2014 udgør nu mere end halvdelen af verdensøkonomien udgør nu over halvdelen af den samlede verdensøkonomi, deres stigende andel af verdensøkonomien, øger betydningen af disse landes udvikling

Læs mere

VisionDanmark 2017: Dansk økonomi og konkurrenceevne

VisionDanmark 2017: Dansk økonomi og konkurrenceevne VisionDanmark 20: Dansk økonomi og konkurrenceevne står bomstærkt Dansk økonomi står bomstærkt - virker fit og meget konkurrencedygtig. Det er konklusionen efter en kortlægning af en række centrale makroøkonomiske

Læs mere

Begejstring skaber forandring

Begejstring skaber forandring DI og Industriens hus 04. jun. 13 Begejstring skaber forandring Lars DI Konkurrenceevne dagens debat Konkurrenceevne: Lønomkostninger, Produktivitet, Kursforhold 2000: 100 2008: 75 2013: 85 Overskud på

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 2.8 færre på efterløn i 4. kvartal 211. Færre personer

Læs mere

VL døgn Nationalbankdirektør Nils Bernstein

VL døgn Nationalbankdirektør Nils Bernstein VL døgn 1 Nationalbankdirektør Nils Bernstein 1. Aktuel krise. Lav vækst i produktiviteten 3. Uholdbare offentlige finanser V E L S T A N D 1 Velstand, Danmark og udlandet BNP pr. indbygger, købekraftskorrigeret

Læs mere

Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992

Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 Danmark har udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 Ifølge Finansministeriet har Danmark udsigt til det laveste skattetryk siden 1992 inden for et par år. Efter skattetrykket midlertidigt var ekstraordinært

Læs mere

Status for Løkkes 10 mål for 2020

Status for Løkkes 10 mål for 2020 På Venstres landsmøde i november 2009 fremlagde Lars Løkke Rasmussen sine 10 mål for Danmark i 2020. I denne analyse gives en status for målopfyldelsen med særligt fokus på målene omkring velstand, arbejdsudbud,

Læs mere

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juli 2015 Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer I 2015 og 2016 er der bedste udsigter for eksporten af forbrugsvarer i mere end syv år. I de foregående år er det særligt

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 201 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 27. marts 2017 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 201 (Alm. del) af 16. januar

Læs mere

Skatten på arbejde er faldet i Danmark

Skatten på arbejde er faldet i Danmark Skatten på arbejde er faldet i Skatten på arbejde er faldet i over en længere årrække. Marginalskatten for højtlønnede er dog fortsat høj set i et internationalt perspektiv, mens marginalskatten for de

Læs mere

Danmark skal lære af vores nabolande

Danmark skal lære af vores nabolande Analysepapir, januar 2013 Danmark skal lære af vores nabolande Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, Mogr@di.dk DI s 2020-plan løfter den underliggende årlige vækstrate til 2½ pct. og skaber mindst

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

Hvordan kan vi få mere for pengene på de videregående uddannelser?

Hvordan kan vi få mere for pengene på de videregående uddannelser? Bilag 2 Hvordan kan vi få mere for pengene på de videregående uddannelser? Disruptionrådets sekretariat November 217 Spørgsmål til drøftelse Ruster de videregående uddannelser godt nok til fremtidens konkurrence,

Læs mere

Danmark ligger i den lave ende, hvad angår manglen på arbejdskraft i EU Kontakt Frederik I. Pedersen

Danmark ligger i den lave ende, hvad angår manglen på arbejdskraft i EU Kontakt Frederik I. Pedersen 29. januar 2018 Danmark ligger i den lave ende, hvad angår manglen på arbejdskraft i EU Alle EU-lande, som det har været muligt at måle på, melder om mangel på arbejdskraft. Helt overordnet ligger indikatorerne

Læs mere

Analyse 29. januar 2014

Analyse 29. januar 2014 29. januar 2014 Ledighedsunderstøttelse af indvandrere fra nye EU-lande Af Neil Gallagher og Andreas Højbjerre Der har været en diskussion af, hvorvidt indvandrere fra de nye østeuropæiske EU-lande oftere

Læs mere

Notat // 14/02/06. Danskernes arbejdstid i bund i OECD

Notat // 14/02/06. Danskernes arbejdstid i bund i OECD Danskernes arbejdstid i bund i OECD Danmark ligger blandt de lande i OECD med den største erhvervsdeltagelse. Dvs. en stor del af befolkningen i den erhvervsaktive alder deltager på arbejdsmarkedet. Ses

Læs mere

8 It, produktivitet og udvikling

8 It, produktivitet og udvikling It, produktivitet og udvikling 47 8 It, produktivitet og udvikling Figur 8.1 Andel it-fou af landenes BNP. 2002 1,27 Korea 0,97 1,02 0,71 Irland 0,51 0,51 0,40 0,39 0,35 0,34 0,33 Tyskalnd 0,25 0,24 0,19

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 408 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 408 Offentligt Skatteudvalget -16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt Folketingets Skatteudvalg Christiansborg. maj 16 Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 48 (Alm. del) af 28. april 16 stillet efter

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Svag stigning i indvandreres beskæftigelse fra 211 til 212 Flere mænd holder barsel, men i lidt kortere tid Ugens tendens 16. nye jobannoncer

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER - DANMARK INDTAGER EN 17. PLADS

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER - DANMARK INDTAGER EN 17. PLADS DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER - DANMARK INDTAGER EN 17. PLADS Det danske private forbrug pr. indbygger ligger kun på en 17. plads i OECD, selvom vi er blandt verdens syv rigeste lande. Vores nationale

Læs mere

Konkurrenceevnen Har vi i Danmark et stort problem?

Konkurrenceevnen Har vi i Danmark et stort problem? Konkurrenceevnen Har vi i Danmark et stort problem? Handelsgymnasiet, København Nord 28. September 2015 Ved Frederik I. Pedersen fip@ae.dk www.ae.dk acebook Baggrund 1988 1991 Student Frederiksborg Gymnasium,

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens analyse Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 4 ud af 1 kvinder på arbejdsmarkedet er på deltid Mere deltid i Danmark end

Læs mere

7. Internationale tabeller

7. Internationale tabeller 7. Internationale tabeller 3 - Internationale tabeller Tabel 7. Skovareal fordelt efter træart Skovareal i alt Løvtræ Nåletræ Blandet skov 000 ha Albanien 030 607 46 78 Belgien 646 3 73 5 Bosnien-Hercegovina

Læs mere

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Summary in Danish. Dansk resumé

Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Education at a Glance 2010: OECD Indicators. Summary in Danish. Dansk resumé Education at a Glance 2010: OECD Indicators Summary in Danish Education at a Glance 2010: OECD Indicators Dansk resumé På tværs af OECD-landene forsøger regeringer at finde løsninger, der gør uddannelse

Læs mere

Hvordan står det til med forebyggelsen i Danmark - Forsikring & Pensions Forebyggelsesbarometer

Hvordan står det til med forebyggelsen i Danmark - Forsikring & Pensions Forebyggelsesbarometer 14. MAJ 213 Hvordan står det til med forebyggelsen i - Forsikring & Pensions Forebyggelsesbarometer AF ANDREAS ØSTERGAARD NIELSEN Barometeret Forsikring & Pensions forebyggelsesbarometer rangerer i forhold

Læs mere

Danmark ligger lavt på arbejdskraftsmangel i EU selvom udfordringerne falder i flere lande

Danmark ligger lavt på arbejdskraftsmangel i EU selvom udfordringerne falder i flere lande 15. maj 2019 Danmark ligger lavt på arbejdskraftsmangel i EU selvom udfordringerne falder i flere lande En helt ny opgørelse af indikatorer for arbejdskraftmangel i EU ved indgangen til 2. kvartal 2019,

Læs mere

Globalisering minus organisering = ulighed

Globalisering minus organisering = ulighed 1 Globalisering minus organisering = ulighed er fortsat et af verdens mest lige lande. Men verdens lande går mod større ulighed, og følger trop. Uligheden i indkomst er steget markant fra 1990 til i dag.

Læs mere

Lars Goldschmidt. Konkurrenceevne DK. 30. okt. 12. Konkurrenceevne DK

Lars Goldschmidt. Konkurrenceevne DK. 30. okt. 12. Konkurrenceevne DK Konkurrenceevne DK 30. okt. 12 Konkurrenceevne DK Lars Disposition Hvad skal vi leve af Danmark er udfordret Rammebetingelser er afgørende Hvad kan vi selv gøre DI s indsats 2 Hvad skal Danmark leve af

Læs mere

Arbejdskraftsmanglen falder i Danmark og flere andre EU-lande

Arbejdskraftsmanglen falder i Danmark og flere andre EU-lande 20-09-2019 Arbejdskraftsmanglen falder i Danmark og flere andre EU-lande En helt ny opgørelse ved indgangen til 3. kvartal 2019, viser at arbejdskraftmanglen i flere EU-lande herunder Danmark i flere brancher

Læs mere

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år millioner ledige i EU 11 millioner europæere har været ledige i mere end et år Arbejdsløsheden i EU-7 stiger fortsat og nærmer sig hastigt mio. personer. Samtidig bliver der flere langtidsledige. Der er

Læs mere

Brug for flere digitale investeringer

Brug for flere digitale investeringer Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 FEBRUAR 2017 Brug for flere digitale investeringer Danmark er ved at veksle en plads forrest i det digitale felt til en plads i midterfeltet.

Læs mere

Analyse 3. april 2014

Analyse 3. april 2014 3. april 2014 Indeksering af børnepenge i forhold til leveomkostningerne i barnets opholdsland Af Kristian Thor Jakobsen På baggrund af en forespørgsel fra Jyllandsposten er der i dette notat regnet på

Læs mere

Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet

Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet Kan arbejdsmarkedsreformer finansiere fremtidens velfærdssamfund? Michael Svarer Institut for Økonomi Aarhus Universitet Udfordring 1 Andel af befolkningen i arbejde, pct. Kilde: Finansministeriet, 2011

Læs mere

Saldo på betalingsbalancens. løbende poster (% af BNP) Danmark 2002 2,2*) 2,5 4,3 2,4 2010-4,5 5,5 7,4 2,2. Sverige 2002 3,8*) 4,8 5,0 1,9

Saldo på betalingsbalancens. løbende poster (% af BNP) Danmark 2002 2,2*) 2,5 4,3 2,4 2010-4,5 5,5 7,4 2,2. Sverige 2002 3,8*) 4,8 5,0 1,9 Side 37 Tabel 1.1 Økonomiske nøgletal Saldo på statsfinanser (% af BNP) Saldo på betalingsbalancens løbende poster (% af BNP) Arbejdsløshed (% af arbejdsstyrke) Inflation (årlig stigning i forbrugerprisindeks

Læs mere

Analyse. Uligheden er steget i Danmark. 3. april Af Niels Storm Knigge

Analyse. Uligheden er steget i Danmark. 3. april Af Niels Storm Knigge Analyse 3. april 2019 Uligheden er steget i Danmark Af Niels Storm Knigge De senere års stigende ulighed i Danmark er blevet et varmt politisk emne. Dette notat gennemgår, hvor meget uligheden er steget

Læs mere

2,9 MILLIONER PERSONER ER ENTEN PÅ OVERFØRSELSINDKOMST ELLER OFFENTLIGT ANSAT

2,9 MILLIONER PERSONER ER ENTEN PÅ OVERFØRSELSINDKOMST ELLER OFFENTLIGT ANSAT Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 20. august 2013 2,9 MILLIONER PERSONER ER ENTEN PÅ OVERFØRSELSINDKOMST ELLER OFFENTLIGT ANSAT I 2013 udgør antallet af personer på overførselsindkomst

Læs mere

ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU. 1 DTU det bli r til noget

ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU. 1 DTU det bli r til noget ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU 1 DTU det bli r til noget Leiden 2017 1 15 41 109 Norden På virksomhedssamarbejder i verden Europa Verden Antal studerende

Læs mere

Sløj produktivitet bremser dansk velstand

Sløj produktivitet bremser dansk velstand Sløj produktivitet bremser dansk velstand I 1998 var Danmark det 5. rigeste land i OECD. I dag er vi kun det 10. rigeste. Det er på trods af, at det danske arbejdsmarked har præsteret fremragende både

Læs mere

2015-PLANENS JOKER AMBITIØS ELLER UREALISTISK?

2015-PLANENS JOKER AMBITIØS ELLER UREALISTISK? 31. august 2007 af Martin Madsen direkte tlf 33557718 Resumé: 2015-PLANENS JOKER AMBITIØS ELLER UREALISTISK? Regeringen skal skaffe nye 75.000 personer i beskæftigelse frem mod 2015, hvis indtægter og

Læs mere

lavtlønnede ligger marginalskatten i Danmark (43 pct.) på niveau med OECD-gennemsnittet 4.

lavtlønnede ligger marginalskatten i Danmark (43 pct.) på niveau med OECD-gennemsnittet 4. Danmark har den 3. højeste marginalskat i OECD for højtlønnede Marginalskatten for højtlønnede i Danmark er den 3. højeste i OECD. Med 63 pct. ligger marginalskatten 14 pct.point over gennemsnittet i OECD

Læs mere

Analyse. Integrationen i Danmark set i et europæisk. 22. september 2015. Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier

Analyse. Integrationen i Danmark set i et europæisk. 22. september 2015. Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier Analyse 22. september 21 Integrationen i Danmark set i et europæisk perspektiv Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier I den seneste tid har der været stor fokus på asyl- og integrationspolitikken

Læs mere

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere?

Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? ANALYSE Hvorfor vil danskerne ikke være iværksættere? Resumé Selvom danskerne beundrer iværksætterne i det danske samfund, vælger overraskende få danskere livet som iværksætter. Det viser en ny befolkningsundersøgelse,

Læs mere

Hvem vinder EM i økonomi 2016?

Hvem vinder EM i økonomi 2016? DI Den 8. juni 2016 Hvem vinder EM i økonomi 2016? Over den næste måned skal det afgøres hvem, der de næste fire år kan kalde sig europamester i fodbold. Dette afgøres ved en turnering i Frankrig, hvor

Læs mere

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015.

I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. NOTAT 3. juni 2016 Statistik om udlandspensionister 2015 Resumé I dette notat gives et overblik over pensionister, der modtog dansk pension i udlandet i 2015. International Pension, Udbetaling Danmark,

Læs mere

Lav dansk eksportvækst siden finanskrisen blandt OECD-lande

Lav dansk eksportvækst siden finanskrisen blandt OECD-lande Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 45 60 32 24. april 2014 Uanset om man måler på udviklingen i eksporten i mængder eller i værdi, har Danmark klaret sig svagt sammenlignet med andre OECD-lande

Læs mere

PISA Problemløsning 2012: Kort opsummering af de væsentligste resultater

PISA Problemløsning 2012: Kort opsummering af de væsentligste resultater PISA Problemløsning 2012: Kort opsummering af de væsentligste resultater Dette notat indeholder en oversigt over hovedresultaterne fra PISA Problemløsning 2012. Notatet består af følgende afsnit: Fire

Læs mere

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder AF SEKRETARIATSCHEF NIKOLAI KLAUSEN OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Beklædnings- og fodtøjseksport for 32,8 mia. kr.

Læs mere

PISA 2015 Danske unge i en international sammenligning. Gå-hjem-møde

PISA 2015 Danske unge i en international sammenligning. Gå-hjem-møde PISA 2015 Danske unge i en international sammenligning Gå-hjem-møde Oversigt over resultaterne i PISA 2015 Ved Hans Hummelgaard, formand for det danske PISA-konsortium og analyse- og forskningschef i KORA

Læs mere

Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget

Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 178 Offentligt Notat Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget Tabel 1 og 2 nedenfor viser den faktiske (effektive) gennemsnitlige

Læs mere

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009 Organisation for erhvervslivet november 2009 Eksportens betydning for velstanden i Danmark er fordoblet AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Eksporten er den største vækstmotor i dansk økonomi.

Læs mere

Offentligt underskud de næste mange årtier

Offentligt underskud de næste mange årtier Organisation for erhvervslivet Maj 21 Offentligt underskud de næste mange årtier AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK Dansk økonomi står netop nu over for store udfordringer med at komme

Læs mere

Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse

Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse Organisation for erhvervslivet December 2009 Dansk industris energieffektivitet er i verdensklasse AF KONSULENT CAMILLA DAMSØ PEDERSEN, CDP@DI.DK Der er et stort potentiale for at sænke verdens CO2-udslip

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2011

Statistik om udlandspensionister 2011 N O T A T Statistik om udlandspensionister 2011 22. juni 2012 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 2 mia. kroner i 2011.

Læs mere

Bilag om folkeskolens resultater 1

Bilag om folkeskolens resultater 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om folkeskolens resultater 1 I. Oversigt over danske

Læs mere

FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 2016

FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 2016 Finland Storbritannien EU-28 FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 216 31. maj 216 har et godt digitalt udgangspunkt har et godt digitalt udgangspunkt. Vi har en veludbygget digital infrastruktur (mobilnetværk,

Læs mere

Andelen af langtidsledige unge i Danmark er blandt de laveste i EU

Andelen af langtidsledige unge i Danmark er blandt de laveste i EU Andelen af langtidsledige unge i Danmark er blandt de laveste i EU Arbejdsløsheden er for de unge faldende. Samtidige er den danske ungdomsledighed blandt de laveste i EU. Mindst lige så positivt er det

Læs mere

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU I august var der 25,4 mio. arbejdsløse i EU-27, svarende til en ledighedsprocent på,5 pct. Arbejdsløsheden er højest blandt de lavest uddannede, og det er også

Læs mere

DET DANSKE SUNDHEDSVÆSEN I INTERNATIONALT PERSPEKTIV

DET DANSKE SUNDHEDSVÆSEN I INTERNATIONALT PERSPEKTIV DET DANSKE SUNDHEDSVÆSEN I INTERNATIONALT PERSPEKTIV SEPTEMBER 2008 Udgivet af: Kontoret for Sundhedsstatistik, Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Sundhedsstatistik 1216 København K. Telefon: 72 26

Læs mere

Notat. Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt. Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget

Notat. Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt. Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt Notat Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget Tabel 1-4 nedenfor viser den lovbestemte pensionsalder i alle

Læs mere

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Nye tal fra stat viser, at arbejdsløsheden i EU nu er på ca. 2 mio. personer svarende til, at,7 pct. af arbejdsstyrken i EU står uden job. Alene

Læs mere

Arbejdsvilkår i en krisetid. Arbejdslivskonferencen LO-skolen, 17-21 juni, 2013 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult

Arbejdsvilkår i en krisetid. Arbejdslivskonferencen LO-skolen, 17-21 juni, 2013 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult Arbejdsvilkår i en krisetid Arbejdslivskonferencen LO-skolen, 17-21 juni, 2013 Tage Søndergård Kristensen Task-Consult Hvordan går det i Danmark? Har vi noget at have vores bekymringer i? Lykke og tilfredshed

Læs mere

Afgifter på varer og tjenester i procent af BNP, udvalgte OECD-lande 2010. Dansk Erhvervs Perspektiv 2012 # 15

Afgifter på varer og tjenester i procent af BNP, udvalgte OECD-lande 2010. Dansk Erhvervs Perspektiv 2012 # 15 Forbrugsbeskatningen er markant højere i Danmark end i nabolandene AF CHEFØKONOM BO SANDBERG, CAND. POLIT. OG MAKROØKONOMISK MEDARBEJDER ASBJØRN HENNEBERG SØRENSEN, STUD. POLIT. RESUME Ifølge regeringsgrundlag

Læs mere

Eurostat: Langtidsledigheden i Danmark er den højeste i 10 år

Eurostat: Langtidsledigheden i Danmark er den højeste i 10 år Eurostat: Langtidsledigheden i Danmark er den højeste i 10 år I debatten om langtidsledighed hævdes det ofte, at langtidsledigheden på trods af en kraftig stigning i løbet af krisen fortsat er historisk

Læs mere

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger

Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger Analysenotat om erhvervspotentialet i udnyttelsen af velfærdsteknologier og -løsninger 1 Indledning Det danske velfærdssamfund står over for store udfordringer med en voksende ældrebyrde, stigende sundhedsudgifter,

Læs mere

Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked

Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked Kraftig polarisering på det tyske arbejdsmarked På overfladen klarer det tyske arbejdsmarked sig fint, men dykker man ned i tallene, tegner der sig et billede af et meget polariseret arbejdsmarked. Der

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3, 1. januar. januar 1 Indhold: Ugens analyse Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens analyse: Fald i jobomsætningen i 3. kvartal

Læs mere

Dansk EU-rekord: i job på et kvartal

Dansk EU-rekord: i job på et kvartal Dansk EU-rekord: 66. i job på et kvartal På trods af jobfest på det danske arbejdsmarked de sidste to år, er arbejdsløsheden faldet relativt behersket. Det skyldes, at arbejdsstyrken samtidig vokser kraftigt

Læs mere

Internationale læseundersøgelser og PIRLS

Internationale læseundersøgelser og PIRLS Internationale læseundersøgelser og PIRLS 1991 2000 2000 2003 2006 2006 2009 2010 2011 Programme for International Student t Assessment PISA 2006 PISA 2006 resultatet PISA 2006 Læsning H N K 600 Korea

Læs mere

Digital forskning fylder meget lidt

Digital forskning fylder meget lidt Jonas Orebo Pyndt, fagleder for forsknings- og innovationspolitik jopy@di.dk, 3377 4613 Mads Juul Sørensen, studentermedhjælper mjus@di.dk, 3377 3993 Digital forskning fylder meget lidt Digitaliseringen

Læs mere

IMF og OECD: Stigende ulighed skader væksten

IMF og OECD: Stigende ulighed skader væksten IMF og OECD: Stigende ulighed skader væksten Både IMF og OECD har i løbet af sommeren 15 udgivet rapporter der argumenterer for, at økonomisk lighed er en fordel for hele samfundet. IMF viser, at stigende

Læs mere

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS Af cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS Udfordringer De offentlige finansers holdbarhed Udsigt til lavvækst på den anden side af krisen Offentlige finanser Underskuddene er problematiske: De kan drive

Læs mere

Er den danske arbejdstid lav?

Er den danske arbejdstid lav? 29. november 2017 2017:17 Er den danske arbejdstid lav? Af Sofie Valentin Weiskopf, Michèle Naur, Michael Drescher og Mathilde Lund Holm Den danske arbejdstid fremstilles ofte som lav i et europæisk perspektiv,

Læs mere