Forord Målsætning: - At vedligeholdelse af Aarhus Kommunes bygninger prioriteres højt, så værdien kan fastholdes eller øges.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forord Målsætning: - At vedligeholdelse af Aarhus Kommunes bygninger prioriteres højt, så værdien kan fastholdes eller øges."

Transkript

1

2 - 1 - Forord Dette er den fjerde bygningsrapport udarbejdet af Bygningsstyregruppen. Bygningsrapporterne udarbejdes fortsat fremover hvert andet år i forbindelse med udmøntningsprocessen, så den kan anvendes som overordnet og administrativt beslutningsgrundlag for Byrådet. Rapporten vil indeholde oversigter over udviklingen indenfor det samlede genopretnings- og vedligeholdelsesbehov for Aarhus Kommunes bygningsmasse, som har været omfattet af bygningssynene. Aarhus Kommune har ca institutioner, boliger og erhvervsejendomme, som er placeret i ca bygninger. Med et samlet bygningsareal på næsten 1,9 mio. kvadratmeter er der tale om en ganske betydelig bygningsmasse. Hertil er der en del kommunalt relaterede ejendomme, der ikke medregnet - herunder blandt andet hos Affald Varme Aarhus, en del bygninger i Natur og Miljø samt i Natur og Vej Service. Aarhus Kommune ejer ikke alle de bygninger, der huser aktiviteterne, men har også indgået en lang række lejemål til bl.a. administrativt personale og til daginstitutioner. Det er således meget store værdier, der forvaltes af de enkelte magistratsafdelinger og det er væsentligt at sikre dem. Bygningernes anvendelse til forskellige formål stiller også forskellige krav til f.eks. installationer, indretning, konstruktioner, materialer, lysforhold, ventilation, indeklima, miljøhensyn, flugtveje m.v. Hertil kommer et generelt hensyn til en økonomisk effektiv styring af vedligeholdelsen og energiforbruget. Der konstateres løbende et behov for genopretning af vedligeholdelsesstandarden på bygningsmassen (en del af de forholdsvis ældre bygninger). Målsætning: - At vedligeholdelse af Aarhus Kommunes bygninger prioriteres højt, så værdien kan fastholdes eller øges. - At Aarhus Kommunes bygninger til stadighed udgør velfungerende og effektive rammer for de aktiviteter, de anvendes til. Med hensyn til energiforbruget gøres der en kraftig indsats for at leve op til målsætningerne i Aarhus Kommunes Miljøhandlingsplan og Klimaplan om gennemførelse af energi-besparende foranstaltninger. Der er fokus på, at også bygningsområdet i Aarhus Kommune yder sit bidrag til, at visionen om CO2 neutralitet i 2030 nås. Udover den afsatte pulje fra klimaplanen er der ikke indregnet midler til energioptimeringer. - At Aarhus Kommunes bygninger bygges, indrettes og drives efter overordnede energimæssige målsætninger. Bygningsstyregruppen, den 17. april 2013

3 - 2 - Indhold 1. Resumé Aarhus Kommunes Bygningspolitik Arealudvikling i perioden Udviklingen i genopretningsbehovet Genopretningsfaktor 2011 og 2013 (det akutte genopretningsbehov) Genopretningsbehovet Forebyggende vedligeholdelse og genopretning Modernisering Konklusion Anbefaling Bilag 6. Historik Levetid for bygningskomponenter Bygningsregistrering Caretaker Byggeteknisk vurdering (bygningssyn) Udvælgelse af genopretningsprojekter Erfaudveksling, stikprøver og kvalitetssikring af bygningssyn... 16

4 Resumé Det omfattede bruttoetageareal i bygningsrapporterne er steget fra m 2 i 2006 til m² i 2012, og omfatter nu størstedelen af de kommunale ejendomme. Det opgjorte behov for genopretning i det første år af bygningssynets periode er steget tilsvarende fra 84 mio. kr. i 2007 til 431 mio. kr. i Det opgjorte behov for genopretning i den seneste periode fra er steget 61 % fra 267 mio. kr. til 431 mio. kr. Set over hele perioden er der registreret en markant stigning i genopretningsfaktoren (det akutte genopretningsbehov i kr./m 2 ) på 138 %, hvilket for Bygningsstyregruppen er en bekymrende udvikling. En stigning i genopretningsfaktoren er et tegn på, at der er opstået et efterslæb på den normale vedligeholdelse af bygningerne, samt et stigende behov for udskiftning af udtjente bygningsdele. Tallene viser også, at det ikke med de midler, der har været til rådighed, har været muligt, som tilstræbt, at reducere genopretningsbehovet i løbet af de senere år. 2. Aarhus Kommunes Bygningspolitik Byrådet vedtog i 2004 at nedsætte en permanent tværmagistratslig bygningsstyregruppe med bygningscheferne fra de fem magistratsafdelingers bygningsafdelinger. Bygningsstyregruppen har blandt andet ansvaret for 1. at følge op på målet om at prioritere bygningsvedligeholdelse højt. 2. at etablere en ny opfølgningsmodel baseret på fælles vedligeholdelsessystem, retningslinier og standarder. 3. afrapportering til Byrådet om status for bygningsvedligeholdelse på tværs i kommunen. Der afrapporteres hvert andet år, første gang i forbindelse med regnskabet at udmønte genopretningsmidler fra anlægsbufferen. 5. at komme med forslag til yderligere indsats. Bygningssynene registreres i en fælles bygningsdatabase (Caretaker), der på baggrund af regelmæssige bygningssyn med 10-årige vedligeholdelses- og genopretningsplaner danner et godt grundlag for en bygningsrapport hvert andet år. Gennemførelsen af regelmæssige bygningssyn af alle bygninger og anlæg skal sikre: at bygningerne udgør velfungerende rammer for Aarhus Kommunes aktiviteter at nedslidning forebygges at bygningernes værdi bevares Derfor har Bygningsstyregruppen sideløbende hermed, som administrativt grundlag til sikring af standarder og retningslinier, udarbejdet en Strategi for systematisk bygningsvedligeholdelse i Aarhus Kommune. Der kan uddrages resultater af bygningssynet på flere niveauer (genopretning, forebyggende vedligehold, afhjælpende vedligehold samt modernisering/funktionsændring).

5 - 4 - I dag er det fortsat de enkelte magistratsafdelinger, der er ansvarlig for den forebyggende vedligeholdelse via deres budgetter. Denne opgave håndteres forskelligt, idet nogle magistratsafdelinger har decentraliseret væsentlige dele af vedligeholdelsen, mens andre varetager opgaven fra centralt hold. Vedligeholdelsesaktiviteter, der er tæt på brugeren, så som indvendig malerbehandling og delvise udskiftninger af gulvbelægninger, er både økonomisk og håndværksmæssigt overskuelige at udføre. Større udskiftninger eller vedligeholdelsesaktiviteter, f.eks. udskiftning af tage og vinduer samt større malerbehandlinger af vinduer, er aktiviteter, som institutionerne ikke er gearede til at løfte uden professionel bistand. Manglende vedligeholdelse øger risikoen for, at en bygningsdel skal skiftes før tid. Dermed ender bygningsdelen med at have en kortere levetid end en tilsvarende vedligeholdt bygningsdel, hvilket ikke er hensigtsmæssigt ud fra en total-økonomisk betragtning. Aarhus Kommune har ikke en vedligeholdelsespolitik, der definerer et nedre acceptabelt tilstandsniveau. Derfor er det væsentligt, at vedligeholdelsesindsatsen primært forebygger, at der sker en uhensigtsmæssig værdiforringelse. Det er også vigtigt at sikre, at udskydelse af en udskiftning af udtjente bygningsdele ikke resulterer i skader på andre bygningsdele, og dermed medfører større udgifter til forebyggende vedligeholdelse mv. Bygningssynene giver et øjebliksbillede af vedligeholdelsestilstanden og det forventede genopretningsbehov inden for en 10-årig horisont, hvor de sidste år er behæftet med en større usikkerhed. Øjebliksbilledet af genopretningsbehovet kan derfor ændre sig over 10-års perioden. Dette er en af årsagerne til, at udmøntningen fortsat bør foretages som 5-årigt gennemsnitsbeløb i overensstemmelse med Byrådets seneste udmøntning af anlægsbuffer/anlægsreserven. Til brug for nærværende rapport er kun medtaget genopretning, som yderligere er afgrænset til klimaskærm samt tekniske anlæg i bygning og terræn. Som det er i dag har Bygningsstyregruppens udmøntninger til genopretninger ikke forholdt sig til bygningernes funktion eller moderniseringer og funktionsmæssige ændringer. Det er op til de enkelte magistratsafdelinger at finansiere moderniseringer og funktionsmæssige ændringer. 2.1 Arealudvikling i perioden For at få et overblik over de ejendomme, som Aarhus Kommune ejer eller støtter økonomisk, registreres løbende nyopkøbte, nyopførte samt afhændede bygninger. Den bygningsmasse, som Aarhus Kommune i 2007 overtog fra det nedlagte Århus Amt er indarbejdet. Oversigten over magistratsafdelingernes arealer i hhv. 2006, 2007, 2008, 2010 og 2012 samt totalen for det samlede Aarhus kommune, er opgjort for de arealer, som Bygningsstyregruppen er ansvarlig for.

6 - 5 - Tabel 1 Arealudviklingen Sociale Forhold og Beskæftigelse Teknik og Miljø Sundhed og Omsorg Kultur og Borgerservice Børn og Unge Etageareal Etageareal Etageareal Etageareal Etageareal Vedligeholdelsesarealet er defineret som alle etagearealer, udnyttet del af tagetage, kælder over terræn samt kælderarealer, der benyttes til daglig brug. Figur 1 Samlet Bruttoetageareal 2012 / m2 9% 41% 20% 19% Sociale Forhold & Beskæftigelse Teknik & Miljø Sundhed & Omsorg Kultur & Borgerservicee Børn & Unge 11% En del af bygningsmassen er ejendomme og boliger, hvor vedligeholdelsee og genopretning er helt eller delvist finansieret af udlejning. Disse ejendomme er indeholdt i den totale opgørelse over arealer, men ikke taget med i opgørelsen over behov for vedligeholdelse og genopretning i denne eller tidligere rapporter fra Bygningsstyregruppen. Som beskrevet i de tidligere bygningsrapporter har flere kommunale institutioner ikke været med i opgørelsen af genopretningsbehov og genopretningsfaktor. I tabel 2 kan man se en specifikation af det samlede areal, herunder hvilke ejendomme der har været med i bygningsrapport 2008, 2010 og 2012.

7 - 6 - Tabel 2 Specifikation af arealopgørelsen for Med i Med i Med i Magistratsafdeling Ejendomstype Etageareal rapport rapport rapport Sociale Forhold og Institutioner Beskæftigelse Udlejningsejendomme (Almene) Teknik og Miljø Kommunal administration Kulturejendomme Erhverv, Boliger og øvrig udlejning Sundhed og Omsorg Kommunale institutioner Udlejningsejendomme (Almene) Kultur og Borgerservice Kulturbygninger Fritidsbygninger Svømmehaller Borgerservice og Biblioteker Idrætsbygninger Musikhuset, AROS og Filmbyen Børn og Unge Institutioner og specialskoler Svømmehaller Skoler Byrådet vedtog i forbindelse med såvel budget 2010 som budget 2013 en forhøjelse af den tidligere forhåndsreserverede ramme til genopretning fra 2014 og yderligere forhøjelse i 2016, for at kunne imødekomme det tilsvarende øgede behov for genopretningsmidler til den forøgede bygningsmasse. Byrådet har tidligere afsat særskilte genopretningspuljer til henholdsvis skoler og svømmehaller. I takt med at de disse genopretningspuljer er udløbet eller udløber, vil det successivt øge presset på at fastholde den samlede kommunale bygningsmasses vedligeholdelsesstand via den nuværende budgetramme til bygningsmæssig genopretning. Tilbage uden for opgørelsen er idrætsbygninger (MKB). Disse bygninger samt selvejende/ private haller, hvortil der ydes 50 % tilskud til genopretning og vedligehold, forventes medtaget i den næste bygningsrapport fra Bygningsstyregruppen, idet den nuværende løbende bevilling til området udløber i Ejendomme og boliger der udlejes, herunder almennyttige handicap- og ældreboliger der finansieres helt ved huslejer, holdes generelt ude af både bygningsrapporten og opgørelser til udmøntning af anlægsreserven, dog undtaget de tilknyttede kommunale servicearealer (lokaler til personalefaciliteter mv.). I tabel 3 nedenfor, kan man se udviklingen siden den første bygningsrapport fra 2006 via den store udvidelse i 2010 og til Der ses gennem alle årene en stigning i bygningsarealet.

8 - 7 - Tabel 3 Medtaget areal i bygningsrapporter Sociale Forhold og Beskæftigelse Teknik og Miljø Sundhed og Omsorg Kultur og Borgerservice Børn og Unge Etageareal Etageareal Etageareal Etageareal Figur 2 Medtaget Bruttoetageareal 2012 / m2 11% 60% 10% 7% 12% Sociale Forhold & Beskæftigelse Teknik & Miljø Sundhed & Omsorg Kultur & Borgerservicee Børn & Unge 3. Udviklingen i genopretningsbehovet Med genopretningsbehov menes de udgifter, der er nødvendige over en 10-årig periode for at udbedre de akutte problemer med bygningsdele eller installationer. Der er tale om bygningsdele eller installationer, hvor ydeevnenn er faldet til et så uacceptabelt niveau, at der er åbenbar risiko for følgeskader på andre bygningsdele og ejendommen som helhed. Opfyldelsen af genopretningsbehovet vil sikre, at bygningsstandarden fastholdes. 3.1 Genopretningsfaktor 2011 og 2013 (det akutte genopretningsbehov) Genopretningsbehovet kan også udtrykkes ved hjælp af genopretningsfaktoren. Med andre ord hvad det i gennemsnit koster i kr. pr. m² at bringe defekte bygningsdele i samme stand, som ved opførelse. Genopretningsfaktoren er en god indikator, da den tager højde for, at det samlede areal kan være ændret fra det ene år til et andet.

9 - 8 - Tabel 4 Udviklingen i genopretningsbehovet i Aarhus Kommune Bygningssyn Genop- Bygningssyn Genop retnings retnings Magistratsafdeling Areal behov faktor kr/m² Areal behov faktor kr/m² Soc. Forhold og Beskæftigelse Teknik og Miljø Sundhed og Omsorg Kultur og Borgerservice Børn og Unge I alt kommunen Genopretningsbehov det første år i hver bygningssyns 10-årig periode i hele tusinde kroner, ved 2012 priser eksl. moms Af tabel 4 ses, at der er forskelle i genopretningsfaktoren i de forskellige magistratsafdelinger og årsagerne hertil vurderes at være flere forskellige. Sociale Forhold og Beskæftigelse tilskriver stadig den forholdsvis lave genopretningsfaktor den fremrykning af genopretningsarbejder, der blev foretaget på de tidligere Århus Amts ejendomme. Den mindre stigning i genopretningsfaktoren fra 2011 til 2013 har overvejende baggrund i meget lave driftsbudgetter til udvendig vedligeholdelse af de tidligere amtslige bygninger og hvor det nu begynder at vise sig i form af øget genopretningsbehov i denne bygningsmasse I Teknik og Miljø skyldes faldet i genopretningsfaktoren, at der er udført genopretningsarbejder på Rådhusets ovenlys og balkoner mv. Stigningen i genopretningsbehovet i Kultur og Borgerservice skyldes særligt, at behovet for genopretning af svømmehallerne er steget. MBU har en stigende genopretningsfaktor på grund af efterslæb fra tidligere år, hvor udækkede behov for vedligeholdelse og genopretning har eskaleret genopretningsbehovet, særligt på svømmehalsområdet og på genopretning af tekniske installationer generelt. Stigningen i den gennemsnitlige genopretningsfaktor fra 208 kr/m² til 326 kr/m² udgør 57 % set for Aarhus Kommune som helhed og indikerer således et markant forøget vedligeholdelsesmæssigt efterslæb og stigende genopretningsbehov. Generelt vil utilstrækkelig forebyggende bygningsvedligeholdelse samt udskydning af genopretningsarbejder resultere i en stigende genopretningsfaktor. 3.2 Genopretningsbehovet Genopretningsmidlerne, som er blevet tildelt i forbindelse med bygningssynene i 1997 og 2003, er fordelt ligeligt over 10 år uagtet at ca. 80 % af behovet ifølge rapporterne skulle afhjælpes indenfor de første tre år. En sådan udskydelse af afhjælpningen fordyrer genopretningen og

10 - 9 - øger efterslæbet. I 2009 blev det derfor besluttet, at der fremover opgøres og udmøntes ligeligt i forhold til en 5-års periode. Tabel 5 Udviklingen i genopretningsbehovet i Aarhus Kommune for Magistratsafdeling Sum Soc. Forhold og Beskæftigelse Teknik og Miljø Sundhed og Omsorg Kultur og Borgerservice Børn og Unge I alt kommunen Hele tusinde kroner, ved 2012 priser eksl. moms Opgørelse af genopretning er fokuseret omkring de første fem år af bygningssynets 10 års planlægningsperiode. Behovet de første 1-2 år i perioden vil typisk være markant større i forhold til den resterende periode. Aktiviteterne har her fokus på udbedring af de akutte problemer med bygningsdele eller installationer, hvor ydeevnen er faldet til et så uacceptabelt niveau eller direkte svigt, at der er åbenbar risiko for følgeskader på andre bygningsdele og ejendommen som helhed. Der kan godt være bygningsdele, ud over første år, der trænger til udskiftning i nærmeste fremtid, men hvor man ud fra et økonomisk hensyn udskyder eller fremrykker genopretningerne mellem to og fem år. Her er der typisk tale om bygningsdele, der er tæt på at være udtjente, eller hvor det skønnes at der endnu ikke er stor risiko for følgeskader her og nu. Derudover kan der forekomme forslag til genopretninger ud over den første femårs periode. Her vil der ofte være tale om udskiftning af bygningsdele, man allerede nu kan forudse, ud fra erfaring og typisk levetid af f.eks. teknik. Disse aktiviteter vil løbende blive vurderet og rykket længere ud i fremtiden såfremt forhold og stand på den aktuelle bygningsdel tillader det. I forbindelse med større genopretningsopgaver stilles der, i kraft af de energimæssige målsætninger, øgede krav om integrerede energi-optimeringer. Dette er ensbetydende med større samlede udgifter til de enkelte opgaver. Energioptimeringerne er fortsat ikke budgetlagt i bygningsrapporten. Det endelige omfang af energioptimeringen vil hænge nøje sammen med budgetterne hertil. Der vil de kommende år blive gennemført en systematisk energirenovering af kommunens bygninger. På nogle områder, især tekniske installationer, vil der være et sammenfald med genopretningsbehovene. I forhold til klimaskærmen vil der derimod ikke være den store effekt. 3.3 Forebyggende vedligeholdelse og genopretning Opmærksomheden henledes på den i afsnit 2 tidligere beskrevne sammenhæng mellem bygningsgenopretningen, som finansieres over anlægsbudgettet og den forebyggende vedligeholdelse, som finansieres over driftsbudgettet og via KB bevillinger. Hvis der ikke anvendes et vist beløb årligt til den forebyggende vedligeholdelse, vil det senere give sig udslag i større udgifter til bygningsgenopretning.

11 I de kontinuerlige bygningssyn har man mulighed for løbende at følge udviklingen i genopretningsbehovet. Man kan således udskyde eller fremskynde udbedringer, således at store langtidsvirkende følgeskader ikke opstår. Genopretningsbehovet og vedligeholdelsesbehovet er anvendt til at foretage udmøntning af den reserverede del af anlægsreserven. Dette aktuelle genopretningsbehov defineres som summen af det aktuelle kendte genopretningsbehov og vedligeholdelsesbehov fratrukket budgetter og tidligere udmøntninger hertil. 4. Modernisering Moderniseringsbehov kan beskrives som en følge af forbrugerønsker eller krav om energimæssige besparelser, der går videre end opretholdelse af bygningens oprindelige standard, typisk: Udskiftning af ventilation Isolering Vinduer I Caretaker er der mulighed for at registrere forslag til modernisering og forandring af ejendommen. Det kan være aktiviteter, der opdages i forbindelse med det fysiske bygningssyn, hvor den enkelte bygningstekniker ser muligheder for at energioptimere ejendommen ved f.eks. efterisolering eller udskiftning af pumper og ventilationsmotorer til lavenergi. Men også forslag og ønsker fra den enkelte ejendoms brugere medtages og bliver på den måde systematiseret og prissat. Derudover kan der opstå problemer med en ejendom i forbindelse med lovkrav, arbejdsmiljø eller sikkerhed. Det kunne f.eks. være etablering af ventilation i en institution hvor der ikke i forvejen findes ventilation, eller udskiftning af en fuldt funktionsdygtig el-tavle grundet nye lovkrav. Opgørelsen af moderniseringsbehov indgår ikke i Bygningsrapporten, men vil blive håndteret af de enkelte magistratsafdelinger. 5. Konklusion I Bygningsrapport 2012 er genopretningsbehovet opgjort for hovedparten af de kommunalt ejede eller økonomisk støttede bygninger i Aarhus Kommune, jf. tabel 2, for perioden I perioden fra den første bygningsrapport i 2006 og til denne bygningsrapport i 2012 er det omfattede areal steget fra et bruttoetageareal på m² til et samlet areal på m². Behovet for akut genopretning er steget med 61 % fra 267 mio. kr. i 2011 til 431 mio. kr. i De væsentligste årsager til stigningen er tilvæksten i bruttoetageareal og at det generelle genopretningsbehov er steget.

12 Set over hele perioden er der registreret en markant stigning i genopretningsfaktoren på 138 %, hvilket for Bygningsstyregruppen er en bekymrende udvikling. En stigning i genopretningsfaktoren er et tegn på, at der er opstået et efterslæb på den normale vedligeholdelse af bygningerne, samt et stigende behov for udskiftning af udtjente bygningsdele. Tallene viser også, at det ikke med de midler, der har været til rådighed, har været muligt, som tilstræbt, at reducere genopretningsbehovet i løbet af de seneste år. Tabel 6 Genopretningsfaktor i kr./m² - udvikling 2006, 2008, 2010, 2012 Magistratsafdeling Bygningsrapport 2006 Etageareal, m² Kr./m² Bygningsrapport 2008 Etageareal, m² Kr./m² Bygningsrapport 2010 Etageareal, m² Kr./m² Bygningsrapport 2012 Etageareal, m² Kr./m² Sociale Forhold og Beskæftigelse Teknik og Miljø Sundhed og Omsorg Kultur og Borgerservice Børn og Unge Byrådet har bevilget 50,5 mio.kr. om året til anlægsbufferen i budgetperioden Tillagt den ekstra bevilling til anlægsbufferen på 30 mio.kr. om året, som byrådet vedtog i forbindelse med budget 2013 gældende for budget 2016 og 2017 er der således 80,5 mio.kr. årligt i anlægsbufferen. Ved opgørelsen af det samlede genopretningsbehov i forbindelse med udarbejdelsen af Bygningsrapport 2010, kunne det konstateres, at den daværende anlægsbuffer kun dækkede 50 % af de behov, der ikke var dækket af de tildelte midler. I forbindelse med udarbejdelsen af denne bygningsrapport, kan det konstateres, at anlægsbufferens dækning nu er på 32 %. Dette indikerer, at anlægsbufferen ikke kan dække de samlede arealer, der i dag skal dækkes af anlægspuljen, på trods at puljen er forhøjet i forhold til udmøntningen af 2014/ Anbefaling Der har gennem de seneste fire Bygningsrapporter vist sig et stadig større genopretningsbehov for Aarhus Kommunes bygningsmasse. Genopretningsbehovet i de førstkommende fem år dækkes ikke af de nuværende bevillinger. Det anbefales derfor, at byrådet fremrykker bevillingerne til området og dermed øger anlægsbufferen i de førstkommende år. Derved vil man kunne opnå en hurtigere genopretning af bygningerne, ligesom et yderligere genopretningsbehov forebygges.

13 Bilag 6. Historik Bygningsstyregruppen udarbejder rapporter for væsentlige dele af Aarhus Kommunes bygningsmasse hvert andet år. Denne rapport er nummer fire i rækken. I 1997 gennemførtes et bygningssyn ved Christensen og Hoffmeister, som omfattede en del af kommunens bygningsmasse ( m 2 ). Bygningssynet viste, at Aarhus Kommunes bygninger stort set var rimeligt vedligeholdte, men havde et øget behov for midler til genopretning i forhold til tidligere specielt til kommunens skoler. Der indgik kun vurdering af genopretningsbehovet for klimaskærm, hvorfor bl.a. efterslæb i forhold til tekniske installationer ikke blev registreret. I 2003 blev der ved Carl Bro A/S foretaget en 10 % stikprøve af udvalgte bygninger excl. skoler (da disse blev tilført ekstraordinære genopretningsmidler over en 5-års periode efter bygningsanalysen i 1997) samt bygningssyn af idrætsanlæg og svømmehaller, som omfattede yderligere m 2, hvoraf m 2 vedrørte selvejende institutioner. Denne rapport understøttede resultatet fra Christensen og Hoffmeister: De bygninger, der var omfattet af rapporten, var fortsat rimeligt vedligeholdte, dog med faldende niveau, hvorfor behovet for midler til genopretning var stigende. Der blev derfor i 2003 forhåndsreserveret yderligere midler til den næste 15-årige periode. Midlerne udmøntes for 2 år ad gangen, og forventes at fortsætte i de kommende budgetoverslagsperioder, da genopretning ikke er budgetmæssigt udlagt. I 2006 afleverede Bygningsstyregruppen sin første rapport over bygningernes tilstand. Rapporten vedrørte bygninger med samme anvendelse som i rapporten fra Christensen og Hoffmeister med den tilgang, der havde været af nye bygninger indenfor disse bygningskategorier. De omfattede bygninger var stadig vel vedligeholdte, men genopretningsbehovet var fortsat stigende - omend med lavere stigningstakt. I rapporten fra 2010 indgik størstedelen af de kommunale ejendomme og bruttoarealet var steget markant til m 2. Den tværmagistratlige Bygningsstyregruppe har, med de undtagelser som fremgår af det efterfølgende afsnit, gennemført bygningssyn af de samme bygningstyper, som var med i rapporten for 2006, og kan på den baggrund konkludere følgende: Det er lykkedes at gennemføre bygningssynene i tværmagistratslig sammenhæng efter ensartede retningslinier og standarder. Der er således skabt et brugbart materiale med nøgletal som grundlag for den fortsatte opfølgning på udviklingen i vedligeholdelsesniveau og genopretningsbehov. Bygningerne, der blev tilført fra det tidligere Århus Amt, er integreret i rapporten Alle data er samlet i den fælles vedligeholdelsesdatabase Caretaker.

14 Gennemgående er bygninger i Aarhus Kommune fortsat rimeligt vedligeholdt, men genopretningsbehovet har ved bygningssynene i 2003 (Carl Bro), 2006 (Bygningsgruppen) samt i 2008 (Bygningsstyregruppen) og ikke mindst i 2010 (Bygningsstyregruppen) vist en klart stigende tendens. Genopretningsbehovet er anvendt i forbindelse med udmøntning fra anlægsreserven. Denne er samtidig søgt øget, så der fremadrettet kan skabes mulighed for at indhente vedligeholdelsesefterslæbet samt reducere det fortsat stigende behov for genopretning. Dette er absolut påkrævet, hvis bygningerne fortsat skal kunne fremstå vel vedligeholdte. Genopretningsmidlerne, som er blevet tildelt i forbindelse med bygningssynene i 1997 og 2003, er fordelt ligeligt over ti år uagtet at ca. 80 % af behovet ifølge rapporterne skulle afhjælpes indenfor de første 3 år. En sådan udskydelse af afhjælpningen fordyrer genopretningsudgiften og øger efterslæbet. En udmøntning ligeligt fordelt i forhold til en fem års periode, vil derfor være mere retvisende. Bygningsstyregruppen har anvendt denne ændrede udmøntningsprocedure fra 2008, og samtidig inddraget de bygninger, der blev overtaget fra amtet, således at bygningsmassen behandles ensartet. Opdelingen på fem bygnings-kontorer og ikke mindst den decentrale forankring af budgetmidlerne i de enkelte magistratsafdelinger betyder, at der ikke har været en tilstrækkelig ensartethed i udgiftskonteringen til at regnskabsdataene kan bruges som analyseværktøj. Der er i 2008 gennemført et bygningssyn af Rambøll som en stikprøve af tilfældigt udvalgte bygninger. Stikprøveundersøgelsen viser god overensstemmelse med bygningssynet udført af Bygningsstyregruppens medarbejdere. I 2010 blev det areal bygningsrapporten omfattede mere end fordoblet. Ejendomsgrupper, hvor eksisterende budgetter til genopretning udløb, kom med, herunder blandt andet skoler og svømmehaller. Ved udarbejdelsen af udmøntningen for 2014/2015 kunne det konstateres, at anlægsbufferen kun kunne dække 50% af de samlede udækkede behov for genopretningsmidler. 7. Levetid for bygningskomponenter Nødvendigheden af at forvalte ejendomme på en systematisk, effektiv og økonomisk forsvarlig måde er en kendsgerning. Nyopførte bygninger er ikke vedligeholdelsesfrie omend udgifterne til vedligeholdelse er minimale i starten. Genopretningsbehov for nyere bygninger opstår typisk tidligst efter fem år, da de første fem år er omfattet af byggegarantien. Ældre ejendomme kræver årlige forebyggende behandlinger af bygningsdele kombineret med udskiftning af udtjente bygningselementer. I hele bygningens levetid er det vigtigt, at en korrekt håndværksmæssig og rettidig vedligeholdelse sikrer, at den enkelte bygningsdel opnår en maksimal levetid og ikke nedslides før tid. Forebyggende vedligeholdelse sikrer mod råd, svamp, korrosion m.m. og er i sidste ende en sikring imod en for tidlig nedbrydning af bygningsdelen. Derudover modvirkes, at der sker

15 skader på andre bygningsdele. En utæt tagrende er ofte hovedårsagen til frostskader på murværk. Manglende malerbehandling er grobund for råd i træværk. I en bygnings levetid vil enkelte bygningsdele skulle udskiftes, uanset om der er blevet foretaget ovenstående vedligeholdelse. Materialer har en vis levetid, og selvom de løbende vedligeholdes vil der komme en dag, hvor materialetræthed og nedslidning påkræver en udskiftning. En bygnings opførelsestidspunkt og byggematerialernes kvalitet og levetid giver med en vis sikkerhed mulighed for at forudsige fremtidige udskiftninger. Dette kan eksemplificeres ved at: 1. Bygningsdele på ejendomme, der er opført i perioder, hvor der ikke er blevet sparet på kvaliteten, har længere levetid end bygningsdele på ejendomme, der er opført i perioder, hvor der er brugt byggematerialer af en ikke optimal kvalitet. 2. På bygningsdele med større levetid er udskiftningstidspunktet behæftet med en vis usikkerhed. 3. En eksakt registrering hvornår der sidst er skiftet tagsten, tagpap, ledninger i jord m.m., samt en tilsvarende opdatering i Caretaker, så allerede udførte arbejder fjernes fra planerne, er grundlaget for en god vedligeholdelsesplanlægning og fastsættelse af udskiftningstidspunkter. Med indførelsen af de systematiske bygningssyn bliver der foretaget løbende registrering af genopretningsbehov. Bygningsdelene som er udskiftningstjenlige, registreres tidligst i vedligeholdelsesdatabasen, når udskiftningstidspunktet er indenfor en tidshorisont på 10 år. Bygningsdataene holdes nøje under opsyn og revurderes årligt. Ovenstående betyder, at der fortsat løbende vil konstateres behov for udskiftninger, som det ved foregående bygningssyn ikke har været muligt at registrere. 8. Bygningsregistrering 8.1 Caretaker Til registreringerne af vedligeholdelses-, genopretnings- og moderniseringsbehov benyttes vedligeholdelsesprogrammet Caretaker. Programmet er struktureret, så den enkelte ejendom inddeles i bygninger, hvor der igen registreres i forhold til klimaskærm, terræn og bygning indvendig. Hvert område kan underopdeles yderligere, som vist nedenfor. Klimaskærm Terræn Bygning indvendig Facader, altaner, fundament, trapper, ramper, tag, skorstene, tagrender, yderdøre og vinduer m.m. Installationer (kloak, fjernvarme, vand og el) belægninger, pladsbelysning, udhuse m.m. Overflader (gulve, væg og loftoverflader), tekniske installationer (vand-, afløbs-, el-, varme-, ventilations- og CTS-anlæg), indvendige døre og glaspartier m.m.

16 I programmet anvendes en tidshorisont på 10 år, idet dette i branchen er en realistisk gængs anvendt periode i forhold til vedligeholdelse og genopretning. Denne tidshorisont giver også et godt grundlag til udregning af en gennemsnitlig kvadratmeterpris for den forebyggende vedligeholdelse, så det kan vurderes, om vedligeholdelsesniveauet kan holdes. Genopretningsbehov som registreres i de sidste 5 år af 10-års perioden er som anført tidligere ikke fyldestgørende. Bygningsstyregruppen vil derfor anbefale, at der i forhold til udmøntning fra anlægs- og strukturbufferen, fortsat anvendes gennemsnit for behovet for de førstkommende fem år. Der kan uddrages resultater af bygningssynet på flere niveauer (genopretning, forebyggende vedligehold, afhjælpende vedligehold samt modernisering/funktionsændring). Til brug for nærværende rapport er kun medtaget genopretning, som yderligere er afgrænset til klimaskærm samt tekniske anlæg i bygning og terræn. 8.2 Byggeteknisk vurdering (bygningssyn) Bygningssynene er i lighed med tidligere bygningssyn visuelle og der foretages ikke destruktive indgreb. Dette er helt i overensstemmelse med normal god praksis, men det betyder samtidig, at der kan være forhold, der ikke kan registreres umiddelbart, men først viser sig ved efterfølgende bygningssyn, når egentlig nedbrydning er påbegyndt. Den enkelte tekniker foretager bygningssynet ud fra følgende udgangspunkter: Klimaskærm: Genopretning: Typisk udskiftning af tagbelægning (også større partiel udskiftning), facadebeklædning, vinduer og døre, generel omfugning af murværk, sokler og trapper. Genopretning kan typisk henføres til, at materialernes levetid er nået eller har været mangelfuldt vedligeholdt, så udskiftning eller gennemgribende renovering må iværksættes. Omkostninger til genopretning vurderes hvert andet år og medtages kun, hvis det med rimelighed må antages, at behovet opstår indenfor de næste 6-8 år. Behov mellem det 8. og 10. år er vanskelige at vurdere og forventes at kunne udskydes. Vedligehold: Typisk afrensning og maling af døre, vinduer og træværk ved tag, partiel udskiftning af glasruder, mindre reparationer på tage, murværk, sokler og trapper. Vedligehold er typisk pleje af bygningen gennem materialernes levetid. Tekniske installationer: Opretning: Udskiftning af VVS anlæg (afløb og sanitet, vandinstallationer, køleanlæg samt varme- og ventilationsanlæg) samt elektriske og mekaniske anlæg (elevatorer, ABA - anlæg og lignende). Omkostninger til opretning vurderes hvert andet år og medtages kun, hvis det med rimelighed må antages, at behovet opstår indenfor de næste 5-6 år. Behov derefter er vanskelige at vurdere og forventes at kunne udskydes. Hyppige nedbrud eller serviceringer eller efterfyldning af varmtvandsanlæg etc. peger på stærk nedslidning.

17 Vedligehold: Reparation af VVS anlæg (afløb og sanitet, vandinstallationer, køleanlæg samt varme- og ventilationsanlæg). Reparation af elektriske anlæg, udskiftning af afbrydere, stikkontakter, lampeudtag og lignende. Reparation, servicering og lovpligtige eftersyn af mekaniske anlæg (elevatorer, ABA - anlæg og lignende). 8.3 Udvælgelse af genopretningsprojekter Ud fra de teknisk faglige vurderinger udarbejdes en prioriteret opstilling af genopretningsarbejder, så arbejder, der hensigtsmæssigt udføres samtidigt, samles i hele projekter set ud fra f.eks. økonomiske betragtninger. 8.4 Erfaudveksling, stikprøver og kvalitetssikring af bygningssyn Gennem arbejdsgrupper og kurser på tværs af magistratsafdelingerne er der arbejdet på at sikre, at alle medarbejdere, der arbejder med bygningssyn samt udefra kommende konsulenter, får et ensartet syn på bygningsvedligeholdelse og anvender de samme metoder og forudsætninger. Det tilstræbes, at de enkelte bygningsafdelinger udveksler konsulenter for at kunne foretage sammenligninger af bygningssynenes resultater. Bygningsafdelingerne kvalitetssikrer arealangivelser og den generelle tekst, der beskriver udviklingen af genopretningen indenfor deres specifikke område. For at kunne vurdere, om bygningssynene på tværs af magistratsafdelingerne foregår ensartet og på et rimeligt og fagligt korrekt niveau, blev der i 2008 foretaget uvildige stikprøver af enkelte bygninger. Stikprøven blev foretaget af Rambøll og kan læses i Bygningsrapport Stikprøveundersøgelsen viste en god sammenhæng mellem de vurderinger Aarhus Kommunes egne medarbejdere konstaterede i forhold til det Rambøll konstaterede. Der er i løbet af 2011/2012 foretaget tværmagistratslige bygningssyn. Der er foretaget stikprøver på udvalgte ejendomme, således at udvalgte medarbejdere i de enkelte afdelinger har haft mulighed for at foretage et prøvesyn på en ejendom i en anden afdeling. Det forventes, at man i fremtiden vil fortsætte dette arbejde med at kvalitetssikre og justere ensretningen af bygningssynene i Aarhus kommune.

Historik. Målsætning. Børn og Unge: 662.142 m2

Historik. Målsætning. Børn og Unge: 662.142 m2 Historik Århus Kommune har ca. 830 institutioner, boliger og erhvervsejendomme, som er placeret i knap 923 bygninger. Med et samlet bygningsareal på ca. 1,6 mio. kvadratmeter er der tale om en bygningsmasse,

Læs mere

Bilag 1: Opgørelse af budgetter til vedligehold og genopretning

Bilag 1: Opgørelse af budgetter til vedligehold og genopretning Bilag 1: Opgørelse af budgetter til vedligehold og genopretning I forbindelse med udarbejdelse af indeværende rapport er der foretaget en gennemgang af budgettildelingen vedrørende vedligeholdelse og genopretning

Læs mere

Genopretning og vedligehold af Aarhus Kommunes bygninger

Genopretning og vedligehold af Aarhus Kommunes bygninger Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 19. april 2017 Genopretning og vedligehold af Aarhus Kommunes bygninger Fremlæggelse af Bygningsrapport 2016 og godkendelse af principper

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 22. oktober 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE. Notat vedr. bygningseftersyn udført på kommunens ejendomme i 2003

ÅRHUS KOMMUNE. Notat vedr. bygningseftersyn udført på kommunens ejendomme i 2003 ÅRHUS KOMMUNE Notat vedr. bygningseftersyn udført på kommunens ejendomme i 2003 Udvalgte bygninger - Magistratens 1.- 2.- 3. og 4. Afdeling Idrætsbygninger - Magistratens 4. Afdeling December 2003 Indholdsfortegnelse

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 890 8 - Epost mag@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 1. marts 00 via Magistraten Tlf. nr.: 890 800 Jour. nr.:

Læs mere

Indstilling. Projekteringsbevillinger til genopretning af Århus Svømmehal og Lyseng Idrætsanlægs bygninger. Til Århus Byråd via Magistraten

Indstilling. Projekteringsbevillinger til genopretning af Århus Svømmehal og Lyseng Idrætsanlægs bygninger. Til Århus Byråd via Magistraten Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 28. juni 2006 Århus Kommune Sport & Fritid Kultur og Borgerservice Projekteringsbevillinger til genopretning af Århus Svømmehal og

Læs mere

ØKONOMIFORVALTNINGEN KØBENHAVNS EJENDOMME. Oktober 2014

ØKONOMIFORVALTNINGEN KØBENHAVNS EJENDOMME. Oktober 2014 ØKONOMIFORVALTNINGEN KØBENHAVNS EJENDOMME Oktober 2014 VEDLIGEHOLDELSESPLAN 2015 1. Indledning Vedligeholdelsesplanen specificerer kriterierne for udvælgelse af de udvendige vedligeholdelsesopgaver, der

Læs mere

Notat vedr. udvendig bygningsvedligeholdelse i 2009 og Indledning.

Notat vedr. udvendig bygningsvedligeholdelse i 2009 og Indledning. Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Bygningskontoret Notat vedr. udvendig bygningsvedligeholdelse i 2009 og 2010. Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk 1.

Læs mere

Sagen blev henvist til behandling i Teknisk Udvalg på byrådsmødet 26. april 2017, hvor sagen var punkt 1 på dagsordenen.

Sagen blev henvist til behandling i Teknisk Udvalg på byrådsmødet 26. april 2017, hvor sagen var punkt 1 på dagsordenen. Byrådsindstilling om genopretning og vedligeholdelse af Aarhus Kommunes bygninger Side 1 af 6 Sagen blev henvist til behandling i Teknisk Udvalg på byrådsmødet 26. april 2017, hvor sagen var punkt 1 på

Læs mere

Bilag 1 KØBENHAVNS EJENDOMME KULTUR- OG FRITIDSFORVALTNINGEN. Oktober 2013

Bilag 1 KØBENHAVNS EJENDOMME KULTUR- OG FRITIDSFORVALTNINGEN. Oktober 2013 KULTUR- OG FRITIDSFORVALTNINGEN KØBENHAVNS EJENDOMME Bilag 1 Oktober 2013 VEDLIGEHOLDELSESPLAN 2014 1. Indledning Vedligeholdelsesplanen specificerer kriterierne for udvælgelse af de udvendige vedligeholdelsesopgaver,

Læs mere

Analyse af kommunernes vedligeholdelsesefterslæb

Analyse af kommunernes vedligeholdelsesefterslæb Analyse af kommunernes vedligeholdelsesefterslæb Analyserapport nr. 1. April 29 1 Indholdsfortegnelse: Indledning side 1 Formål side 1 Fremgangsmåde side 2 Afgrænsning og usikkerhed side 3 Kommunernes

Læs mere

Bygnings rapport med drift og vedligehold.

Bygnings rapport med drift og vedligehold. Bygnings rapport med drift og vedligehold. Marts 2012 Andelsboligforeningen Ulfbuen 2620 Albertslund. Michael Jensen Skibbroen 26, 2450 København SV. - telefon 20 15 06 42 - www.godtbyggeri.com - info@godtbyggeri.com

Læs mere

Bilag 1 KØBENHAVNS EJENDOMME KULTUR- OG FRITIDSFORVALTNINGEN. 14. juni 2012

Bilag 1 KØBENHAVNS EJENDOMME KULTUR- OG FRITIDSFORVALTNINGEN. 14. juni 2012 KULTUR- OG FRITIDSFORVALTNINGEN KØBENHAVNS EJENDOMME Bilag 1 14. juni 2012 NOTAT OM PRIORITERINGSPRINCIPPPER 2013 1. Indledning Nærværende notat specificerer kriterierne for udvælgelse af de vedligeholdelsesopgaver,

Læs mere

Bilag 2: Redegørelse for overførsler fra magistratsafdelingerne til den fælles bygningsfunktion

Bilag 2: Redegørelse for overførsler fra magistratsafdelingerne til den fælles bygningsfunktion Bilag 2: Redegørelse for overførsler fra magistratsafdelingerne til den fælles bygningsfunktion Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse (MSB) MSB overfører skal-opgaver vedrørende udvendig

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 18. marts 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 4856

Læs mere

Notat vedr. tilstandsvurdering af regionens bygninger.

Notat vedr. tilstandsvurdering af regionens bygninger. Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Notat vedr. tilstandsvurdering af regionens bygninger. Region Midtjylland har primo

Læs mere

Mulighederne for at høste økonomiske gevinster ved arealoptimering vil kunne øges ved at tænke på tværs af organisationen.

Mulighederne for at høste økonomiske gevinster ved arealoptimering vil kunne øges ved at tænke på tværs af organisationen. PERSPEKTIVNOTAT BUDGET 2017-2020 Serviceområde 03 Kommunale Ejendomme Faktabeskrivelse Serviceområdet indgår i Center for Ejendomme, Veje og Administration. Afdelingen varetager vedligeholdelse af tag,

Læs mere

Drift- og Vedligeholdelsesplan for Rødtjørnvej Odense V.

Drift- og Vedligeholdelsesplan for Rødtjørnvej Odense V. Drift- og Vedligeholdelsesplan for Rødtjørnvej 2-36 5200 Odense V. En vedligeholdelsesplan er en byggeteknisk gennemgang af din ejendom. Det vil sige, at hele ejendommen fra kælder til tag gennemgås af

Læs mere

Svendborg Kommune Strategi for bygningsvedligeholdelse

Svendborg Kommune Strategi for bygningsvedligeholdelse Svendborg Kommune Strategi for bygningsvedligeholdelse Dato: 9. marts 2016 Rev.: Side 1 af 10 Sagsid: 15/29801 Svendborg Kommune - Strategi for bygningsvedligeholdelse 1. Indledning... 3 1.1. Formål med

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 24. februar 2009. Århus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 24. februar 2009. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 24. februar 2009 Forhøjelse af anlægsbevilling samt ændret finansiering vedr. renovering m.v. af tagene på Brobjergskolen, Århus

Læs mere

Gennemførelse af planlagt bygningsvedligeholdelse forestås af Ejendomsafdelingen.

Gennemførelse af planlagt bygningsvedligeholdelse forestås af Ejendomsafdelingen. GLADSAXE KOMMUNE Teknik- og miljøforvaltningen Ejendomsafdelingen Socialområdet. Planlagt bygningsvedligeholdelse 2005. Bemærkninger til anlægsregnskab. NOTAT Dato: 01.05.2006 Af: Jens Førby Socialområdet.

Læs mere

Principper for bygnings/ område vedligeholdelse i Varde kommune

Principper for bygnings/ område vedligeholdelse i Varde kommune Principper for bygnings/ område vedligeholdelse i Varde kommune Haller & idrætsanlæg Center for anlæg & ejendomme Principper for bygnings/ område vedligeholdelse i Varde kommune Haller & idrætsanlæg Vedligehold

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset Århus C Tlf Epost ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 4. Afdeling Skoler og Kultur - Rådhuset - 8100 Århus C Tlf. 8940 2384 - Epost mag4@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 22. oktober 2004 via Magistraten Tlf. nr.: 8940

Læs mere

4. Introduktion til vedligeholdelse af kommunale bygninger

4. Introduktion til vedligeholdelse af kommunale bygninger 4. Introduktion til vedligeholdelse af kommunale bygninger J.nr.: 82.00.00.G01 Sagsnr.: 10/31866 BESLUTNING I EJENDOMS OG AREALUDVALGET DEN 01092010 Fraværende: Ingen. Taget til efterretning. INDSTILLING

Læs mere

Bygningssyn Region Midtjylland. Side 1

Bygningssyn Region Midtjylland. Side 1 Bygningssyn 2016 Region Midtjylland Side 1 Indholdsfortegnelse Bygningssyn 2016... 3 Formål... 3 Omfang... 3 Region Midtjyllands ejendomsportefølje... 4 Metode for bygningssyn 2016... 5 Konklusion og anbefalinger...

Læs mere

Renovering af administrationsbygningerne i Terndrup og Nørager. Temamøde for byrådet, 27. januar 2014, Lars Schou

Renovering af administrationsbygningerne i Terndrup og Nørager. Temamøde for byrådet, 27. januar 2014, Lars Schou Renovering af administrationsbygningerne i Terndrup og Nørager Temamøde for byrådet, 27. januar 2014, Lars Schou Plan for den næste time Formål: At give indblik i historik og nyt beslutningsgrundlag for

Læs mere

Notat Efterslæb på vedligeholdelse af kommunale bygninger i Egedal Kommune

Notat Efterslæb på vedligeholdelse af kommunale bygninger i Egedal Kommune Notat Vedrørende: Efterslæb på vedligeholdelse af kommunale bygninger i Egedal Kommune Baggrund og formål for notatet: Der er i Egedal Kommune konstateret et vedligeholdelsesmæssigt efterslæb på de kommunale

Læs mere

Bilag 1 KØBENHAVNS EJENDOMME KULTUR- OG FRITIDSFORVALTNINGEN. 25. september 2012

Bilag 1 KØBENHAVNS EJENDOMME KULTUR- OG FRITIDSFORVALTNINGEN. 25. september 2012 KULTUR- OG FRITIDSFORVALTNINGEN KØBENHAVNS EJENDOMME Bilag 1 25. september 2012 VEDLIGEHOLDELSESPLAN 2013 1. Indledning Vedligeholdelsesplanen specificerer kriterierne for udvælgelse af de vedligeholdelsesopgaver,

Læs mere

Magistratens 1. Afdeling

Magistratens 1. Afdeling Magistratens 1. Afdeling Århus Kommune Til Borgmesterens Afdeling Rådhuset Udtalelse vedrørende indstilling om bygningsanalyse I forlængelse af Borgmesterens Afdelings skrivelse af 12. august 2004 skal

Læs mere

Indstilling. Udskiftning/reparation af tage på Kasinobygningen, Brobjergskolen. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice

Indstilling. Udskiftning/reparation af tage på Kasinobygningen, Brobjergskolen. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 28. februar 2007 Udskiftning/reparation af tage på Kasinobygningen, Brobjergskolen og Århus Kunstbygning 1. Resume Ingeniørfirmaet

Læs mere

OPP Kalvebod Brygge. Bilag 5 // Overdragelse af aktivet

OPP Kalvebod Brygge. Bilag 5 // Overdragelse af aktivet Bilag 5 // Overdragelse af aktivet Indholdsfortegnelse Side 1 Indledning 2 2 Aktivets tilstand ved ophør 2 3 Løbende tilstandsvurdering 2 4 Gennemgang af Aktivet 3 5 Levetid 4 1 Indledning Nærværende dokument

Læs mere

Indstilling. Kortlægning og håndtering af PCB i kommunens bygninger. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 8.

Indstilling. Kortlægning og håndtering af PCB i kommunens bygninger. Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 8. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 8. oktober 2015 Kortlægning og håndtering af PCB i kommunens bygninger Strategi for kortlægning og håndtering af PCB i kommunens bygninger.

Læs mere

Ejendomsstrategi Varde Kommune

Ejendomsstrategi Varde Kommune Ejendomsstrategi Varde Kommune 2017-2022 1 Varde gamle Rådhus 2 Indholdsfortegnelse Fra mange m² til smarte m² Grunddata let anvendelige og valide grunddata Arealoptimering Smartere ud nyttelse af kvadratmeter

Læs mere

BedreBolig-plan. BOLIGEJER Familien Espersen Ved Grænsen 70 2000 Frederiksberg. BEDREBOLIG-RÅDGIVER Thomas Jensen Påskeliljevej 5 4681 Herfølge

BedreBolig-plan. BOLIGEJER Familien Espersen Ved Grænsen 70 2000 Frederiksberg. BEDREBOLIG-RÅDGIVER Thomas Jensen Påskeliljevej 5 4681 Herfølge Rapportnr.: XXXXX Firmanr.: XXXXXX Dato: 00. måned 2014 BedreBolig-plan BEDREBOLIG-RÅDGIVER Thomas Jensen Påskeliljevej 5 4681 Herfølge 56 78 12 34 info@thomasjensen.dk CVR: 12345678 BOLIGEJER Familien

Læs mere

Bygningsgennemgang. IIIn. Ø.Hornum Børnehave. Sagsnr.: 0906 Dato: 01.07.2009 Udført af: PEM

Bygningsgennemgang. IIIn. Ø.Hornum Børnehave. Sagsnr.: 0906 Dato: 01.07.2009 Udført af: PEM Bygningsgennemgang Ø.Hornum Børnehave IIIn Sagsnr.: 0906 Dato: 01.07.2009 Udført af: PEM Bygningsgennemgang, Øster, Hornum Børnehave Indhold INDLEDNING... 3 EJENDOMMENS DATA... 3 DOKUMENTER... 3 KONKLUSION...

Læs mere

Idrætshalanlæg i Danmark Tilstand og behov for økonomi til renovering Resultatet af spørgeskemaundersøgelse blandt halinspektører i Danmark September

Idrætshalanlæg i Danmark Tilstand og behov for økonomi til renovering Resultatet af spørgeskemaundersøgelse blandt halinspektører i Danmark September Idrætshalanlæg i Danmark Tilstand og behov for økonomi til renovering Resultatet af spørgeskemaundersøgelse blandt halinspektører i Danmark September 28 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 BAGGRUND 3 2 MATERIALE

Læs mere

Tillæg til tilstandsrapport

Tillæg til tilstandsrapport Tillæg til tilstandsrapport Adresse Dato Tilstandsrapport løbenr. Kommunenr./ Ejendomsnr. HE-konsulent Kirkevænget 10, 4684 Holmegaard 12. februar 2015 H-15-02034-0034 370-007178 Benny Lillelund Som sælger

Læs mere

Værditabsmodel Bygningsvedligeholdelse

Værditabsmodel Bygningsvedligeholdelse Dansk Byggeri Værditabsmodel Bygningsvedligeholdelse Case Februar 2008 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Dansk Byggeri Værditabsmodel Bygningsvedligeholdelse

Læs mere

Konklusion på bygningernes vedligeholdelsesstand

Konklusion på bygningernes vedligeholdelsesstand Konklusion på bygningernes vedligeholdelsesstand Notat Kunde E/F VIRUM STATIONSVEJ 141-149 Projektnr. 1022350-001 Projekt Bygningssyn & udarbejdelse af vedligeholdsplan Dato 2016-08-01 Emne Bygningernes

Læs mere

10 års vedligeholdelsesplan

10 års vedligeholdelsesplan 10 års vedligeholdelsesplan A/B Mariendalsvej 62-64 2000 Frederiksberg Primo år 2018 Indholdsfortegnelse: 1. Vedligeholdelsesplanen... 3 2. Beskrivelse af ejendommen... 4 3. Konklusion... 7 2 1. Vedligeholdelsesplanen

Læs mere

Handlingsplan for Hillerød Kommune

Handlingsplan for Hillerød Kommune Handlingsplan for Hillerød Kommune Klimakommune under DN s klimakommuneinitiativ Afrapportering til Danmarks Naturfredningsforening 2017 1 Indledning Hillerød Kommunes Borgmester, underskrev i maj måned

Læs mere

SAMMENFATNING. Sommerstedgade 25-27 1718 København V. Sag nr. 2006-0039 1-ÅRS EFTERSYN

SAMMENFATNING. Sommerstedgade 25-27 1718 København V. Sag nr. 2006-0039 1-ÅRS EFTERSYN SAMMENFATNING Sommerstedgade 25-27 1718 København V Sag nr. 2006-0039 1-ÅRS EFTERSYN 17. august 2011 Indhold Dine opgaver og ansvar som ejer 3 Bygningsdele uden observerede byggetekniske problemer 5 Bygningsdele,

Læs mere

DRIFT- & VEDLIGEHOLDSPLAN

DRIFT- & VEDLIGEHOLDSPLAN DRIFT- & VEDLIGEHOLDSPLAN Støvring Gymnasium Mastrupvej 77 9530 Støvring Udarbejdet af: Morten R. Pedersen Dato: 28.03.2011 Version: 001 Projekt nr.: 5714-003 DRIFT- OG VEDLIGEHOLDSRAPPORT FOR STØVRING

Læs mere

Tillæg til tilstandsrapport

Tillæg til tilstandsrapport Tillæg til tilstandsrapport Adresse Dato Tilstandsrapport løbenr. Kommunenr./ Ejendomsnr. HE-konsulent Mågevej 16, 4700 Næstved 19. januar 2015 H-15-02034-0007 370-018082 Benny Lillelund Som sælger eller

Læs mere

Ejendomme. Arbejdsopgaver og processer.

Ejendomme. Arbejdsopgaver og processer. Ejendomme Arbejdsopgaver og processer. Omsætning Ejendomme Årlig omsætning cirka: Vedligehold skoler, børn, kultur, administration m.m.: 37 mio. Vedligehold boliger og erhvervsejendomme: 3 mio. Nybyggerier/større

Læs mere

Byggeprogram Kvindehuset Gothersgade 37

Byggeprogram Kvindehuset Gothersgade 37 Sags nr.: 267500 Dato: 2016-11-10 Byggeprogram Kvindehuset Gothersgade 37 Renovering af kvindehuset i Gothersgade 37 Huset bliver i dag brugt til flere forskellige funktioner blandt andet butik, cafe,

Læs mere

Bygningsregistrering - Tilstand

Bygningsregistrering - Tilstand Bygningsregistrering - Tilstand E-NR. Ejendom 1028 Knabergården - Knabergården 1-5 - 9620 Aalestrup Nr. Bygningsdel Tilstand Genopretning Genopretning Genopretning Genopretning år 0-2 år 3-5 år 6-10 år

Læs mere

Tillæg til tilstandsrapport

Tillæg til tilstandsrapport Tillæg til tilstandsrapport Adresse Dato Tilstandsrapport løbenr. Kommunenr./ Ejendomsnr. HE-konsulent Grønnemose Alle 59, 2860 Søborg 26. august 2015 H-15-02235-0186 159-50742 2235-Olekjølhede Som sælger

Læs mere

ØKONOMISK RÅDS MINI-SEMINAR OM BOLIGER 22. MARTS 2014

ØKONOMISK RÅDS MINI-SEMINAR OM BOLIGER 22. MARTS 2014 ØKONOMISK RÅDS MINI-SEMINAR OM BOLIGER 22. MARTS 2014 RENOVERING OG VEDLIGEHOLD www.byggeteknik.com 1 BYGGE- OG MILJØTEKNIK A/S Carsten Pietras Direktør Bygge- og Miljøteknik A/S Mobil telefon 0045 3070

Læs mere

Bygningsvedligeholdelse og energiprojekter. Status for 2011, plan for 2012 og aktuelle udfordringer

Bygningsvedligeholdelse og energiprojekter. Status for 2011, plan for 2012 og aktuelle udfordringer Notat Forvaltning: Miljø og teknik Dato: 25. maj 2012 Dokumentnr.: 12/002270-1 Afsender: Søren Svejgaard/Rune Asmussen Vedrørende: Bygningsvedligeholdelse og energiprojekter. Status for 2011, plan for

Læs mere

Vedligeholdelsesplan (1. Udkast)

Vedligeholdelsesplan (1. Udkast) EJERFORENINGEN VALBYGÅRDSVEJ 76, A & B FORMAND LARS SONNE KRISTIANSEN, VALBYGÅRDSVEJ 76 A, 3.TV., 2500 VALBY - TLF. 36 30 35 03 6. marts 2006 Vedligeholdelsesplan (1. Udkast) Indhold Indledning... 2 1.

Læs mere

Indstilling. 36 plejeboliger med serviceareal ved Gl. Egå anlægsbevilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 15.

Indstilling. 36 plejeboliger med serviceareal ved Gl. Egå anlægsbevilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 15. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 15. august 2006 36 plejeboliger med serviceareal ved Gl. Egå anlægsbevilling til projektering 1. Resume Århus Kommune Bygningsafdelingen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Kriminalforsorgens vedligeholdelse af bygninger. September 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Kriminalforsorgens vedligeholdelse af bygninger. September 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Kriminalforsorgens vedligeholdelse af bygninger September 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om beretning om Kriminalforsorgens vedligeholdelse

Læs mere

Tillæg til tilstandsrapport

Tillæg til tilstandsrapport Tillæg til tilstandsrapport Adresse Dato Tilstandsrapport løbenr. Kommunenr./ Ejendomsnr. HE-konsulent Bolbrovej 63, 4700 Næstved 19. maj 2015 H-15-02034-0161 370-011833 Benny Lillelund Som sælger eller

Læs mere

BYGNINGSGENNEMGANG. A/B Lindbjergparken 107-420. 6200 Aabenraa. Udført marts 2015

BYGNINGSGENNEMGANG. A/B Lindbjergparken 107-420. 6200 Aabenraa. Udført marts 2015 BYGNINGSGENNEMGANG A/B Lindbjergparken 107-420 6200 Aabenraa Udført marts 2015 Kunde Andelsboligforening Lindbjergparken II 61-99 v. fmd. Axel Plougsbæk Lindbjergparken 79 6200 Aabenraa Ejendom A/B Lindbjergparken

Læs mere

Indstilling. Energibesparende investeringer i administrationsbygninger. Til Århus Byråd via Magistraten. Den 27. oktober 2006.

Indstilling. Energibesparende investeringer i administrationsbygninger. Til Århus Byråd via Magistraten. Den 27. oktober 2006. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Den 27. oktober 2006 Energibesparende investeringer i administrationsbygninger Århus Kommune Ejendomsforvaltningen Teknik og Miljø 1. Resume Den vedtagne huslejemodel

Læs mere

Der arbejdes aktuelt på flere optimeringsprojekter på børn- og ungeområdet, hvor skoler og daginstitutioner

Der arbejdes aktuelt på flere optimeringsprojekter på børn- og ungeområdet, hvor skoler og daginstitutioner PERSPEKTIVNOTAT BUDGET 2018-2021 Serviceområde 03 Kommunale Ejendomme Faktabeskrivelse Kommunale Ejendomme er en del af Teknik og Miljø i Herning kommune. Kommunale Ejendomme varetager vedligeholdelse

Læs mere

Teknisk redegørelse af daginstitutionen Kilden, Junghansvej 14, Kolding

Teknisk redegørelse af daginstitutionen Kilden, Junghansvej 14, Kolding Notat Dato: 22. april 2014 Sagsnr.: 2014.453 Ref.: Henrik Bilberg Kontakt: HB@ingenior-ne.dk Mobil: 40 11 27 37 Sag/projekt: Bygningsgennemgang - Kilden. Vedr.: Teknisk redegørelse af daginstitutionen

Læs mere

Høring om byfornyelse. Byfornyelsen omfatter følgende vedligeholdelsesarbejder: Hvad skal istandsættes i Bjarkeshus? Hvad koster det?

Høring om byfornyelse. Byfornyelsen omfatter følgende vedligeholdelsesarbejder: Hvad skal istandsættes i Bjarkeshus? Hvad koster det? HØRING OM BYFORNYELSE BJARKESHUS DECEMBER 2011 / JANUAR 2012 Bjarkesvej 6, Aksel Møllers Have 32 2000 Frederiksberg Høring om byfornyelse Bjarkeshus blev opført i 1918 og trænger til at blive renoveret

Læs mere

Anlægsoversigt med budgetbemærkninger

Anlægsoversigt med budgetbemærkninger BUDGET 2018-2021 Anlægsoversigt 2018-2021 med budgetbemærkninger Sammenfatning af Anlægsoversigt 2018-2021 Udgift (U), Budget løbende priser, 1.000 kr. Indtægt (I) 2018 2019 2020 2021 Anlægsprojekter,

Læs mere

TILSTANDS- OG VEDLIGEHOLDELSESRAPPORT

TILSTANDS- OG VEDLIGEHOLDELSESRAPPORT TILSTANDS- OG VEDLIGEHOLDELSESRAPPORT Ejendommen Kastrupvej 67 69 og Italiensvej 2, København S EF Schelenborg Vedligeholdelsesbudget for årene 2010 2021 Udgave : 1 Dato : juli 2010 Rev.dato : EKJ-sag

Læs mere

Handlingsplan for Hillerød Kommune

Handlingsplan for Hillerød Kommune Handlingsplan for Hillerød Kommune Klimakommune under DN s klimakommuneinitiativ Afrapportering til Danmarks Naturfredningsforening 2016 1 Indledning Hillerød Kommunes Borgmester, underskrev i maj måned

Læs mere

Grøn styring i Rødovre Kommune

Grøn styring i Rødovre Kommune GRØNT REGNSKAB 2016 Indhold Indhold... 2 Grøn styring i Rødovre Kommune... 3 Grundlag og begreber... 3 Målsætninger og resultater... 4 Arealudviklingen... 4 Varmeforbrug... 6 Elforbrug... 8 Solceller...

Læs mere

Middelfart kommune energirenovering. Thorbjørn Sørensen Teknik- og miljødirektør, Middelfart kommune

Middelfart kommune energirenovering. Thorbjørn Sørensen Teknik- og miljødirektør, Middelfart kommune Middelfart kommune energirenovering Thorbjørn Sørensen Teknik- og miljødirektør, Middelfart kommune Grøn vækstkommune 1. Tage ansvar for natur, miljø og klima 2. Skabe vækst inden for det grønne område

Læs mere

Ejendomsrapport. Toftevangskolen. Teglporten 9, 3460 Birkerød

Ejendomsrapport. Toftevangskolen. Teglporten 9, 3460 Birkerød Ejendomsrapport Toftevangskolen Teglporten 9, 3460 Birkerød Genereret d. 23 Januar 2019 Stamdata Toftevangskolen Teglporten 9, 3460 Birkerød Udvalg Afdeling Anvendelse Område RK Ejendomme Skole- og SFO

Læs mere

Bondehuset. Energirigtig

Bondehuset. Energirigtig Energirigtig renovering Bondehuset Se hvor bondehuset typisk kan renoveres Få bedre komfort og spar penge på varmeregningen hvert år Reducer din udledning af drivhusgasser Få et bedre energimærke og en

Læs mere

Proces for syn, dialog med universiteter og prioritering

Proces for syn, dialog med universiteter og prioritering Proces for syn, dialog med universiteter og prioritering Vedligehold i Bygningsstyrelsen 1 Introduktion Med den statslige huslejeordning (SEA-reformen af november 2015) afsættes der fra 2017 en ny pulje

Læs mere

Bilag 1: Afstemning af Aarhus Kommunes energiforbrug og CO 2 -udledning

Bilag 1: Afstemning af Aarhus Kommunes energiforbrug og CO 2 -udledning Bilag 1: Afstemning af Aarhus Kommunes energiforbrug og CO 2 -udledning Resume Deloitte har foretaget en afstemning mellem de officielle historiske CO 2 -rapporteringer og det nutidige energiforbrug registreret

Læs mere

Rådgivnings vejledning ang. renovering af Ejerforening

Rådgivnings vejledning ang. renovering af Ejerforening EF Infanterivej 14 32 8930 Randers NØ Att: Jimmy Christensen Vor sag Vor ref Dato 11156 Infanterivej 14-32 JHJ/jhj 18. november 2011 Rådgivnings vejledning ang. renovering af Ejerforening MultiConsulting

Læs mere

Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune

Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge. BORGMESTERENS AFDELING Budget og Planlægning Aarhus Kommune Bilag: Prognose over merudgifter til flygtninge og familiesammenførte til flygtninge Der er i forbindelse med prognosen for antal flygtninge og familiesammenførte i Aarhus Kommune i et tværmagistratligt

Læs mere

Grøn styring i Rødovre Kommune

Grøn styring i Rødovre Kommune GRØNT REGNSKAB 2016 Indhold Indhold... 2 Grøn styring i Rødovre Kommune... 3 Grundlag og begreber... 3 Målsætninger og resultater... 4 Arealudviklingen... 4 Varmeforbrug... 6 Elforbrug... 8 Solceller...

Læs mere

Landsbypuljen 2015. Behandling af indkomne ansøgninger

Landsbypuljen 2015. Behandling af indkomne ansøgninger 1 of 5 Landsbypuljen 2015. Behandling af indkomne ansøgninger Sagsnr.: 15/1926 Sagen afgøres i: Udvalget for plan, udvikling og kultur (PUK) Resumé Syddjurs Kommune har modtaget andel i Landsbypuljen 2015

Læs mere

Ekstraordinært afdelingsmøde den 17. juni 2010, kl. 19.00 i Tune Menighedscenter.

Ekstraordinært afdelingsmøde den 17. juni 2010, kl. 19.00 i Tune Menighedscenter. Til: Boligtagerne. 23. juni 2010 JR Afdeling 7 Elkærparken. Ekstraordinært afdelingsmøde den 17. juni 2010, kl. 19.00 i Tune Menighedscenter. Referat. 1. Valg af dirigent, stemmetællere og referent. Kim

Læs mere

Analyserapport af vedligeholdsefterslæbet i Danmark

Analyserapport af vedligeholdsefterslæbet i Danmark Dansk Byggeri Analyserapport af vedligeholdsefterslæbet i Danmark Analyserapport 125 Dansk Byggeri Analyserapport af vedligeholdsefterslæbet i Danmark Analyserapport 125 Dokument nr 6236-1 Revision nr

Læs mere

Tilstandsvurdering. Vester Hornum Skole og LBO Hulen VESTHIMMERLANDS KOMMUNE

Tilstandsvurdering. Vester Hornum Skole og LBO Hulen VESTHIMMERLANDS KOMMUNE Tilstandsvurdering Vester Hornum Skole og LBO Hulen VESTHIMMERLANDS KOMMUNE 6. SEPTEMBER 2017 Indhold 1 Generel information 3 2 Kapacitet i forhold til elevtal/børnetal aktuelt og i forhold til befolkningsprognosen

Læs mere

BUDGETOVERSIGT. Budgetoversigt. Arbejder der bør udføres inden for de næste 2-5 år. Arbejder der bør udføres straks

BUDGETOVERSIGT. Budgetoversigt. Arbejder der bør udføres inden for de næste 2-5 år. Arbejder der bør udføres straks BUDGETOVERSIGT Peter Jahn & Partnere A/S Hjalmar Brantings Plads 6, 2100 København Ø, tlf.: 35 43 10 10 Sagsnavn: Alléhusene Sags nr. 14.3557.60 Økonomisk oversigt over budgetramme Dato: 23. april 2014

Læs mere

BoligEftersyn Sags nr. 794. BoligEftersyn. Gennemgang af jeres bolig den 12. november 2014. NNN Adresse By

BoligEftersyn Sags nr. 794. BoligEftersyn. Gennemgang af jeres bolig den 12. november 2014. NNN Adresse By BoligEftersyn Gennemgang af jeres bolig den 12. november 2014 NNN Adresse By Indhold Samlet vurdering... 4 Vigtigste anbefalinger... 5 Boligensplan... 6 Elementerne i jeres bolig... 7 Øvrige oplysninger...

Læs mere

FREDERIKSBERG HUSE JUNI 2018 EKSTRAORDINÆRT BEBOERMØDE OM FORELØBIG HELHEDSPLAN

FREDERIKSBERG HUSE JUNI 2018 EKSTRAORDINÆRT BEBOERMØDE OM FORELØBIG HELHEDSPLAN FREDERIKSBERG HUSE JUNI 2018 EKSTRAORDINÆRT BEBOERMØDE OM FORELØBIG HELHEDSPLAN DAGSORDEN Historik v/asger Nøhr Ahmed, Boligselskabet Sjælland Frederiksberg Huses udfordringer v/ Asger Nøhr Ahmed, Boligselskabet

Læs mere

Indstilling. Investeringer i energioptimeringer i Børn og Unge. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Investeringer i energioptimeringer i Børn og Unge. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 14. januar 2013 Aarhus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Der er i Børn og Unges budget afsat 58,1 mio. kr. til investeringer

Læs mere

Principper for fordeling af budget vedrørende central organisering af bygningsvedligeholdelse og servicefunktion

Principper for fordeling af budget vedrørende central organisering af bygningsvedligeholdelse og servicefunktion Principper for fordeling af budget vedrørende central organisering af bygningsvedligeholdelse og servicefunktion (Revideres løbende) Udarbejdet af: Sagsnummer.: Version nr.: Morten Sørensen / Lis Christiansen

Læs mere

I fortsættelse af behageligt møde afholdt den 20. januar 2014 følger de aftalte videre analyser af følgende forhold:

I fortsættelse af behageligt møde afholdt den 20. januar 2014 følger de aftalte videre analyser af følgende forhold: Hejrevangens Boligselskab c/o Boligkontoret Danmark Holger Danskes Vej 91, 3. sal 2000 Frederiksberg Att. Projektleder Per Bager Vedr.: Hejrevangens Boligselskab afd. 6 og 5 11. februar 2014 I fortsættelse

Læs mere

Indstilling. Modernisering og ombygning af 62 beskyttede boliger til 62 moderne ældreboliger. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Modernisering og ombygning af 62 beskyttede boliger til 62 moderne ældreboliger. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 22. marts 2006 Århus Kommune Bygningsafdelingen Sundhed og Omsorg Modernisering og ombygning af 62 beskyttede boliger til 62 moderne ældreboliger

Læs mere

VOJENS ANDELS-BOLIGFORENING AFD. 12 TILSTANDSVURDERING OG RENOVERINGSFORSLAG

VOJENS ANDELS-BOLIGFORENING AFD. 12 TILSTANDSVURDERING OG RENOVERINGSFORSLAG TILSTANDSVURDERING OG RENOVERINGSFORSLAG DAGSORDEN Velkomst og valg af dirigent v/vojens Andels-Boligforening Tilstandsvurdering v/rambøll Renoveringsforslag v/rambøll Økonomi, herunder huslejestigning

Læs mere

Kommunens grønne regnskab 2011

Kommunens grønne regnskab 2011 Kommunens grønne regnskab 211 Grønt regnskab for Frederiksberg Kommune 211 Frederiksberg Kommune har den 1. december 28 indgået en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening. Aftalens mål er

Læs mere

OVERSLAGSØKONOMI BILAG BYGNINGERNES EGNETHED TIL FORSKELLIGE FORMÅL FAABORG SYGEHUS. Bolig A 1. sal / 2. sal. Eksisterende. trappe til 1.

OVERSLAGSØKONOMI BILAG BYGNINGERNES EGNETHED TIL FORSKELLIGE FORMÅL FAABORG SYGEHUS. Bolig A 1. sal / 2. sal. Eksisterende. trappe til 1. BYGNINGERNES EGNETHED TIL FORSKELLIGE FORMÅL Bolig A 1. sal / 2. sal Eksisterende trappe til 1. sal Eksisterende korridor på 1. sal Bolig B Stue / 1. sal? BILAG OVERSLAGSØKONOMI 1 OVERSLAGSØKONOMI prisniveau

Læs mere

Aa+ Udvikling i areal i Aa+ TEKNIK OG MILJØ Administration og Ejendomme Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 23.

Aa+ Udvikling i areal i Aa+ TEKNIK OG MILJØ Administration og Ejendomme Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 23. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 23. januar 2017 Orientering til Teknisk Udvalg om Aa+ Energirenovering af Aarhus Kommunes bygninger Indledning Teknisk Udvalg modtog den 23. november 2015 en

Læs mere

Ansøgning fra Region Midtjylland til finanslovspuljen (2. runde). Til Indenrigs- og sundhedsministeriet Att: Fuldmægtig Erich Erichsen

Ansøgning fra Region Midtjylland til finanslovspuljen (2. runde). Til Indenrigs- og sundhedsministeriet Att: Fuldmægtig Erich Erichsen Regionshuset Viborg Afdeling for Sundhedsplanlægning Aktivitets- og investeringsplanlægning Ansøgning fra Region Midtjylland til finanslovspuljen (2. runde). Skottenborg 26 8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Bo42 Afdeling 11 Tilstandsrapport 2015

Bo42 Afdeling 11 Tilstandsrapport 2015 Bo42 Afdeling 11 Tilstandsrapport 215 Afdeling 11 St. Torvegade 78-82 Indholdsfortegnelse 1. Generelle oplysninger om tilstandsrapport side 3 2. Større renoveringsopgaver side 5 3. Anvendelsesbudget side

Læs mere

Anlægsbevilling til vedligeholdelsesarbejder i regionshuset Viborg Bilag til Regionsrådets møde den 22. august 2007 Punkt nr. 32

Anlægsbevilling til vedligeholdelsesarbejder i regionshuset Viborg Bilag til Regionsrådets møde den 22. august 2007 Punkt nr. 32 Region Midtjylland Anlægsbevilling til vedligeholdelsesarbejder i regionshuset Bilag til Regionsrådets møde den 22. august 2007 Punkt nr. 32 Regionshuset Regionssekretariatet Forretningsudvalget Skottenborg

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2014 R Ø DOV R E KO M M U N E

GRØNT REGNSKAB 2014 R Ø DOV R E KO M M U N E GRØNT REGNSKAB 2014 RØDOVRE KOMMUNE Indhold Indhold... 2 Grøn styring i Rødovre Kommune... 3 Grundlag og begreber... 3 Målsætninger og resultater... 4 Arealudviklingen... 4 Varmeforbrug... 6 Elforbrug...

Læs mere

CO2-regnskab 2015 DN Klimakommune-regnskab for Horsens Kommune 2015

CO2-regnskab 2015 DN Klimakommune-regnskab for Horsens Kommune 2015 CO2-regnskab 2015 DN Klimakommune-regnskab for Horsens Kommune 2015 24-06-2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Det samlede CO2 regnskab... 4 Udledning pr. borger for 2015... 5 Udledning pr. m 2 for

Læs mere

Grøn styring i Rødovre Kommune

Grøn styring i Rødovre Kommune GRØNT REGNSKAB 2017 Indhold Indhold... 2 Grøn styring i Rødovre Kommune... 3 Grundlag og begreber... 3 Målsætninger og resultater... 4 Arealudviklingen... 4 Varmeforbrug... 6 Elforbrug... 8 Solceller...

Læs mere

HADERSLEV KATEDRALSKOLE

HADERSLEV KATEDRALSKOLE HADERSLEV KATEDRALSKOLE SYSTEMATISK BYGNINGSVEDLIGEHOLD HVORFOR? Baggrunden for hvorfor Haderslev Katedralskole Valgte at købe et system til styring af systematisk bygningsvedligehold HADERSLEV KATEDRALSKOLE

Læs mere

1-18 Haunstrupgård Renovering. Informationsmøde d. 5. marts

1-18 Haunstrupgård Renovering. Informationsmøde d. 5. marts 1-18 Haunstrupgård Renovering Informationsmøde d. 5. marts Forslag om renovering er fremsendt. På mødet d. 21. marts skal det besluttes om renoveringen skal igangsættes. Ekstra ordinært afdelingsmøde d.

Læs mere

Politikområde 4. Politik for kommunale ejendomme

Politikområde 4. Politik for kommunale ejendomme Politikområde 4 Politik for kommunale ejendomme 1 Forord Det er med glæde, at jeg på udvalgets vegne nu kan præsentere den første politik for de kommunale bygninger. Med denne politik er det vores håb,

Læs mere

Listen kan også anvendes af kommunerne som inspiration i forbindelse med varetagelsen af deres tilsynsopgave.

Listen kan også anvendes af kommunerne som inspiration i forbindelse med varetagelsen af deres tilsynsopgave. CHECKLISTE - HENLÆGGELSER MV. 1 Indledning Som opfølgning på rapporten Temaundersøgelse om henlæggelsessystemet udarbejdet i efteråret 2001 har Landsbyggefonden på opfordring fået udarbejdet en checkliste,

Læs mere

E/F Hørsholm Park

E/F Hørsholm Park 05-04-2019 8-472 - E/F Hørsholm Park Forslag til vedligeholdelsesarbejder 2019 Skøn over fremtidige vedligeholdelsesarbejder 2020-2024 117 Indholdsfortegnelse 1. Indledning Side 1 2. Budget for 2019 Side

Læs mere

BedreBolig-plan BOLIGEJER

BedreBolig-plan BOLIGEJER KLADDE Rapportnr: 0 Firmanr: 40 Dato: 04-11-2014 BedreBolig-plan BEDREBOLIG-RÅDGIVER Dansk Bygningsrådgivning Kurt Lynge Christensen Visborgvej 6 9560 Hadsund E-mail info@danskbygningsraadgivning.dk Tlf.nr

Læs mere

KORSKÆRPARKEN, FREDERICIA - OPFØRT 1970

KORSKÆRPARKEN, FREDERICIA - OPFØRT 1970 Eksempel Energirenovering etageboliger KORSKÆRPARKEN, FREDERICIA - OPFØRT 1970 UDGIVET DECEMBER 2014 UDGIVET DECEMBER 2014 Renovering skal tiltrække nye beboere Ghettoblokken Korskærparken under Boligkontoret

Læs mere