UNDERSØGELSE AF PORTFOLIOSKRIVNING KØBENHAVNS ÅBNE GYMNASIUM

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "UNDERSØGELSE AF PORTFOLIOSKRIVNING KØBENHAVNS ÅBNE GYMNASIUM"

Transkript

1 UNDERSØGELSE AF PORTFOLIOSKRIVNING KØBENHAVNS ÅBNE GYMNASIUM

2 UNDERSØGELSE AF PORTFOLIOSKRIVNING UNDERSØGELSE AF SKRIVEHÆNDELSEN: LOGBØGER/PORTFOLIER FRA 1-3.g 4 PERSONER: VICTORIA EMMA ELIAS SEBASTIAN

3 HVORFOR PORTFOLIOSKRIVNING? Interessen for at lade eleverne skrive logbøger /portfolier udsprang af et ønske om at få eleverne til at skrive mere i timerne (ny skriftlighed) og en undren over, hvor lidt eleverne selv tog initiativ til at tage noter i 1.g. I vores undersøgelse har vi ønsket at finde ud af, hvad det er, der sker, når elever styrer selv / aktivt går ind i deres egen læringsproces.

4 3 SPØRGSMÅL 1)Hvordan skaber eleven værdi for sig selv gennem denne noteskrivning? 2) Hvad er forholdet mellem fagsprog og eget-sprog, herunder hvilke skrivehandlinger finder vi? 3) I hvor høj grad er det et identitetsskabende projekt for eleven?

5 UDDRAG FRA PORTFOLIERNE EMMA OG VICTORIA 1.G EMMA: De kalder hinanden luder, som om det ikke var et skældsord. Hvis man sagde det for 20 år siden, ville folk havde blevet forarget over at høre disse ord, komme ud af en persons mund. Så i dag, ligger det mere til nutidens kultur at bruge disse skældsord. VIC: Nutidens unge har kendt til ordene og brugt dem nærmest lige siden de lærte at tale. Sørensen og Holst var unge i en anden tid. Tingene har ændret sig markant siden da, og om det er på en god eller dårlig måde afhænger meget af, hvilken generation man spørger.

6 EMMA 2.G I hans 169 sider lange digtsamling, er der taget højde for hver en lille detalje. Man kan virkelig mærke som læser, hvor vigtig digtene er for ham, og hvor meget han fx bruger etnolekt og sociolekt er brugt meget bevidst, det er med til, at forme hans digtsamling meget naturligt. På den måde at det er hans sprog, hans historie, ingen andres. Hvordan må det have lydt, hvis det var grammatisk korrekt og dansk tale? Havde det fået ligeså meget omtale? (om YAHYA HASSAN)

7 EMMA 3.G Metha eksemplet ender i sidste ende, med at have en akademisk uddannelse, hvilket er langt bedre betalt end Svend, som er håndværker. Dem der har lange videregående uddannelser, er mere velhavende. Folk der er meget velhavende skal betale top skat, hvilket er at yde til samfundet, i stor stil. Så at stille det op som Mads Holger, kan man nødvendigvis ikke, han kigger ikke fremad, han undersøger ikke hvem der i sidste ende tjener mest ind til samfundsøkonomien. Metha har sikkert betalt meget mere end Svend til samfundsøkonomien, altså han har intet belæg for sin påstand. Det er bare hans påstand om hans egen mening, hvilket også gør ham meget subjektiv, med hans egne meninger, holdninger og ikke nogle ekspertudsagn, hvilket gør det utroværdigt.

8 EMMAS UDVIKLING Emmas udvikling fra g. i elevstilene: 1.g: Overvejende eget-sprog og talesprogsnært 2.g: Fagsproget træder tydeligere frem 3.g: Fagsprog og kritisk stillingtagen (men stadig en del banaliteter, tautologier, unuanceret og sprogligt usikker) Logbogen / portfolioens betydning?

9 ELEVKOMMENTARER HVORDAN SKABER ELEVEN VÆRDI FOR SIG SELV GENNEM NOTESKRIVNING? 1)Hvordan skaber eleven værdi for sig selv gennem denne noteskrivning? EMMA: Jeg har brugt min logbog meget flittigt og det vil jeg blive ved med. Det er vigtigt for mig at skrive tingene ned når jeg høre dem, ellers glemmer jeg dem. Jeg er et ordens menneske og det er derfor også vigtigt, at jeg har noter fra alle timer, derfor sørger Vic og jeg altid for at der bliver skrevet noter, hvis den anden altså er fraværende. Det vigtigt for mig, fordi det gør at jeg ikke føler at jeg går glip af noget. (.) For mig er logbogen et sted hvor jeg både skriver ting som læren siger, men også mine egne tanker og specielt med mine egne ord, så jeg selv forstår det, når jeg skal bruge det i en evt. aflevering eller til den kommende eksamen ( ). ( )Jeg har fx. også nemmere ved at huske tingene, når jeg skriver det ned. For mig gør det også at jeg følger mere med i timerne, da det er vigtigt at jeg høre hvad der bliver sagt, så jeg kan få det skrevet ned. Det siger hvis også lidt, at jeg har samlet 90 siders noter i dansk. Det er hverken mindre i samf og historie, som jeg også har haft alle mine gymnasie år Emmas kommentar røber, at hun overvejende arbejder fagligt reproducerende i sin tilgang til logbogen, har fokus på det kvantitative og mangler en kritisk stillingtagen til egne noter. OBS på notetaking OG notemaking

10 ELEVKOMMENTARER HVORDAN SKABER ELEVEN VÆRDI FOR SIG SELV GENNEM NOTESKRIVNING? VICTORIA: I og med at jeg gennem årene har taget noter til stort set alt, hvad vi er blevet undervist i, er det også nemt for mig at finde relevant materiale og relevante noter, når jeg skal læse op til eksamen. Danskfaget er dog det eneste fag, jeg skriver logbog i, hvilket jeg ærgrer mig meget over, fordi det først var midt i min gymnasietid, at jeg fandt ud af, hvor stor en hjælp det er, når jeg en dag skal til eksamen i faget. Jeg er rigtig glad for at have min logbog som et redskab i dansktimerne, og ville derfor ønske, at der var blevet lagt lige så meget vægt på at skrive logbog i mine resterende fag.

11 ELEVKOMMENTARER HVORDAN SKABER ELEVEN VÆRDI FOR SIG SELV GENNEM NOTESKRIVNING? SEBASTIAN: Jeg har netop primært brugt logbøgerne til at skrive kompliceret ting ned på en måde som jeg bedre forstår og husker end den måde det er forklaret i de udleveret bøger. ( ) Så min logbog skrivning er altså en kombination af dovenskab, god langtidshukommelse og en tendens til at tage lidt for let på tingene, og hvis jeg skal vurdere hvor mange siders logbog jeg har skrevet siden 1.g, ja så må det nok være omkring 6-7 sider i dansk og 2-3 i de andre fag. Lige en kommentar til jer logbogs elsker, så tror jeg altså at mange elever tænker aah fuck logbøger, man har alligevel 24 timer til at læse op til eksamen selvom det selvfølgelig ikke kun er eksamen der tæller og man slet ikke er sikker på at komme op til eksamen i det enkelte fag, men jeg ved bare ud fra egen holdning at det er sådan jeg tænker, havde det i stedet været prøve form a, så havde tonen nok fået en anden lyd. ELIAS: I starten af 1g brugte jeg logbog særdeles meget, da jeg følte det var en form for pligt. I de Efterfølgende år fandt jeg så ud af, at logbog ikke var så relevant fra min vedkommende. Brugen af logbøger er en god metode, at holde styr på forløbet, som klassen har været igennem, dog er metoden ikke særlig god, hvis den skal holde i 3 år. Jeg blev allerede rimelig træt af, at skrive logbog i 2g.

12 FAGSPROG OG EGET-SPROG SKRIVEHANDLINGER 2) Hvad er forholdet mellem fagsprog og eget-sprog, herunder hvilke skrivehandlinger finder vi? I logbogen er det overvejende disse skrivehandlinger, der er repræsenteret: -at reflektere over egne erfaringer, tanker og følelser; vurdere og reflektere over eget arbejde -at beskrive, organisere og strukturere stof -at udforske, drøfte, diskutere, analysere, forklare, tolke, ræsonnere Emma: For mig er logbogen et sted hvor jeg både skriver ting som læren siger, men også mine egne tanker og specielt med mine egne ord, så jeg selv forstår det, når jeg skal bruge det i en evt. aflevering eller til den kommende eksamen ( ). SEB: Jeg har netop primært brugt logbøgerne til at skrive kompliceret ting ned på en måde som jeg bedre forstår og husker end den måde det er forklaret i de udleveret bøger. ( ) Begge udsagn vidner om at eleverne er ret bevidste om den sproglige proces, der finder sted ved noteskrivningen, at de både reproducerer faglig viden fra læreren (notetaking) men også aktivt tilegner sig viden gennem en omskrivning af svært fagsprog til egetsprog (notemaking).

13 ET IDENTITETSSKABENDE PROJEKT? 3) I hvor høj grad er det et identitetsskabende projekt for eleven? Emma og Victoria taler ofte højt i klassen om hvor mange sider deres logbog er på med både overraskelse og stolthed i stemmen, det irriterer en dreng som Sebastian, der godt ved, han er doven anlagt, har en anden strategi og ikke er lige så stor tilhænger af det der logbogs-tamtam (hans eget begreb) Han distancerer sig markant gennem udsagnet...alle jer logbogs-elskere (hvilket må indbefatte læreren og de flittige piger i klassen). Kulturen i klassen har betydning for hvordan noteskrivningen (portfolioen) kan være med til at positionere eleven ift. de andre. Det giver tydeligvis Emma og Victoria stor værdi at tage noter. Det siger hvis også lidt, at jeg har samlet 90 siders noter i dansk. Det er hverken mindre i samf og historie, som jeg også har haft alle mine gymnasie år (Emma) -men det giver tydeligvis også Sebastian lige så stor værdi at lade være (opposition) Lige en kommentar til jer logbogs elsker, så tror jeg altså at mange elever tænker aah fuck logbøger, man har alligevel 24 timer til at læse op til eksamen. At tage noter i en logbog appellerer i vores undersøgelse tydeligvis mere til pigerne end drengene. Den ene dreng giver bare op, den anden sætter en ære i at afvise noteskrivningen. De to piger fortsætter flittigt de efterfølgende to år, hvor det er blevet et frivilligt projekt, og de taler med stolthed om mængden af sider og om nytteværdien af en logbog. Logbogen er blevet deres helt eget projekt, som de går fuldt op i.

14 LÆRINGSSTRATEGIER ANALYSEN IDENTIFICERER 3 LÆRINGSSTRATEGIER: -en værdiskabende dimension -en fagsproglig-egensproglig dimension -en identitetsskabende dimension En logbog/portfolio styrker den faglige opmærksomhed, træner skriftlighedskompetencer og kan brugt hensigtsmæssigt føre til et højere refleksionsniveau, en evne til at selektere i væsentlig viden fremfor uvæsentlig. En logbog giver overblik over forløb og kan være et nyttigt redskab til eksamenen. LOGBOGEN /PORTFOLIOEN POSITIONERER ELEVEN SOM EN DEL AF DET LÆRENDE FÆLLESSKAB I KLASSEN (ISÆR PIGERNE GÅR OP I DETTE PROJEKT ). Men dette har også en reciprok effekt, idet logbogen også gør det modsatte en stor del af drengene står uden for dette fællesskab enten i et bevidst opgør eller ud fra strategiske betragtninger og dovenskab. Pigerne stresser over eksamen, drengene tænker vi venter til eksamen og ser det an, det går nok

15 DIDAKTISKE POSITIONER DIDAKTISKE POSITIONER: 1.g.: En logbog bør være lærer- elevstyret i 1.g (med lærerkommentarer og krav /hjælp ift. karakterer) Tid til feedback (lærer elev) + inddrage minilog efter hvert forløb og efter hver aflevering 2. og 3.g: Elevens eget projekt (især i 3.g) Stilladsering i 1.g: Forløbene i undervisningen bør afspejles i logbogen, som igen bør inddrages i de skriftlige afleveringer. Det giver bedre opgaver, hvor eleverne bliver mere opmærksomme på at inddrage fagsprog.

16 LOGBOG OG KØN Det er ret tydeligt at det at skrive logbog appellerer mere til pigerne end til drengene. Hvorfor? -Er det selve formen (scrapbog, orden, struktur?) -handler det om ansvarlighed og modenhed -at flashe flittighed overfor læreren eller det modsatte? -hvordan kan vi få drengene gjort mere aktive i denne proces? (Tvang + feedback?) Seb: mere feedback og læreren skal holde ved + eksamen ligger langt væk, nu tager jeg noter igen. Vic og Emma: drengene er mere dovne og beder om vores noter på FB.

17 UDVIKLINGEN AF EN SKRIVERIDENTET Hvad er forskellen på Emma og Victorias udvikling? I udgangspunktet var der en ret markant forskel. Det er svært at måle hvad Emmas resultater havde været uden logbog, men når man spørger, er eleverne overbevist om, at noteskrivning øger deres læring. Emma og Vic er opmærksomme på at omformulere med deres egne ord (egetsprog) (notemaking) og logbogen hjælper dem også med at huske svære begreber (fagsprog). De bruger ikke kun logbogen til eksamenen, men også når de laver afleveringer. Det er ikke uden en vis stolthed og glæde, de taler om deres store arbejde (logbogen). NB: Her adskiller de sig fra Sebastian, der mener hele nettet er hans notesamling (notetaking). (Se interviews næste slide)

18 FRA INTERVIEWS MED ELEVERNE I 3Y Emma og Vic kan se, det giver mening, ift.: -blev opmærksomme på vigtigheden af at tage noter -hjælp til eksamen -hjælp til andre fag (dansk? Ikke tydeligt hvordan) -struktur og orden (søgefunktion) Lære svære begreber Omformulerer lærerens ord med egne ord à læring (deler (måske) med drengene på FB, når de beder om noter/hjælp) Seb: Fortryder lidt (han ikke gjorde mere læreren stoppede overvågningen ) Ser nettet som en stor notesamling Efterlyser tydelig feedback (til kommende 1.gére) Positionerer sig i mod pigerne (oprør mod systemet, krav, tvang mm. )

Find metoden knæk IØ-koden

Find metoden knæk IØ-koden Find metoden knæk IØ-koden Gymnasiefremmede elever runde 3, 2012/2013 FOU projekt nr. 128986 Torben Jensen, ZBC Vordingborg Hanne V. Madsen, ZBC Næstved Baggrund Iflg. bekendtgørelsen, skal hhx-uddannelsen

Læs mere

Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier

Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier Indsigter fra evaluering af projektet Fra performancekultur til læringskultur på 7 gymnasier Om evalueringen Der er foretaget en kvantitativ baselinemåling ved projektets start ultimo 2015, hvor elever

Læs mere

Greb i klasserummet. Greb i klasserummet

Greb i klasserummet. Greb i klasserummet Greb i klasserummet Greb i klasserummet I matematik hjælper feedbacken mig meget. Det er mest i afleveringerne, vi får feedback. Så får vi ofte spørgsmål, der leder hen til svaret, i stedet for svaret.

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Opfølgningsskema. Løbende opfølgning i dansk som andetsprog basis. Til løbende opfølgning på flere elever ad gangen TRIN

Opfølgningsskema. Løbende opfølgning i dansk som andetsprog basis. Til løbende opfølgning på flere elever ad gangen TRIN Hele vejen rundt om elevens sprog og ressourcer afdækning af nyankomne og øvrige tosprogede elevers kompetencer til brug i undervisningen Løbende opfølgning TRIN 3 Løbende opfølgning i dansk som andetsprog

Læs mere

Opfølgningsskema. Løbende opfølgning i dansk som andetsprog basis. Til løbende opfølgning på én elev TRIN

Opfølgningsskema. Løbende opfølgning i dansk som andetsprog basis. Til løbende opfølgning på én elev TRIN Hele vejen rundt om elevens sprog og ressourcer afdækning af nyankomne og øvrige tosprogede elevers kompetencer til brug i undervisningen Løbende opfølgning TRIN 3 Løbende opfølgning i dansk som andetsprog

Læs mere

KOMMENTARER FRA EN KRITISK VEN FEEDBACK TIL ARKEN

KOMMENTARER FRA EN KRITISK VEN FEEDBACK TIL ARKEN KOMMENTARER FRA EN KRITISK VEN FEEDBACK TIL ARKEN INDLEDNING Tak for invitationen! Oplægget i dag er en invitation til uddybning, refleksion og udvikling Grundantagelser i feedbacken: Undervisningen på

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

EVALUERING / FEEDBACK

EVALUERING / FEEDBACK EVALUERING / FEEDBACK ELEVENS SKRIFTLIGE PROGRESSION Lise Aarosin & Helle Villum Christensen 16. April 2015 AGENDA Formålet med evaluering Evalueringsformer Formativ - vs. summativ evaluering Vores erfaringer

Læs mere

8500 Undervisningsteori

8500 Undervisningsteori Hjemmeværnsskolen 8500 Undervisningsteori Studiemateriale 5 HVS 8500-005-21 FEB 2011 Lektion 5: Delmål og delkontrol Feedback Lektionsplan for en vedligeholdelseslektion med delmål Har du forslag til ændringer

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

Vision og mål for skriftlighed på HF

Vision og mål for skriftlighed på HF HF & VUC Nordsjælland Vision og mål for skriftlighed på HF Tænke-med-dag om fremtidens skriftlighed på HF d. 12. juni 2012 Uddannelse for unge og voksne Vision for skriftlighed på HF HF & VUC Nordsjælland

Læs mere

Bilag. Bilag 1: Cirkeldiagrammer

Bilag. Bilag 1: Cirkeldiagrammer Bilag Bilag 1: Cirkeldiagrammer Bilag 2: Uddrag af transskriberet interview Uddrag af interview vedrørende Ugeskema gennemført d. 01.04.2016 R= Praktikant (Intervieweren) D= læreren. R: Hvad er så de største

Læs mere

Opdeling af elevernes besvarelser fra spørgeskemaerne:

Opdeling af elevernes besvarelser fra spørgeskemaerne: Opdeling af elevernes besvarelser fra spørgeskemaerne: Fokuspunkter Elevcentrering Informanternes svar -Føler du dig aktiv eller passiv i opgaverne - hvorfor? -Føler du mere eller mindre ejerskab over

Læs mere

Adm. visitation af støtte til flersprogede børn/elever i daginstitution og skole via SMTTEmodellen

Adm. visitation af støtte til flersprogede børn/elever i daginstitution og skole via SMTTEmodellen Adm. visitation af støtte til flersprogede børn/elever i daginstitution og skole via SMTTEmodellen (Til visitationsperiode 1, 2 og 3 ) Visitationsperiode: Barnets/elevens navn, alder og klassetrin: Liban

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

Portfolio Web:

Portfolio Web: Portfolio Web: http://sann3737.mmd.eal.dk Af: Sanni Maria Lindberg Johannessen Dato: 30. maj 2013 EAL MMD Odense Vejledere: Kristin, Thomas & Pernille Anslag: 1921 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Baggrund...

Læs mere

SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester

SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester Februar, 2010/Lone Krogh SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester Spørgsmålene i skemaet har til formål at inspirere dig til at reflektere over dine ressourcer og de eventuelt større udfordringer, du ser

Læs mere

Interview med eleven Cathrine I = interviewer (Anders), C = informant (Cathrine)

Interview med eleven Cathrine I = interviewer (Anders), C = informant (Cathrine) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Ja, mit det navn det er selvfølgelig Anders, og du hedder? athrine. Yes. Og du går i? 3.e. 3.e. Og lige nu har crossfit.

Læs mere

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder Arbejdet med webmaterialet udvikler elevernes ordforråd og kendskab til begreber, der vedrører udviklingslande. De læser samt forholder sig til indholdet. Lærer, hvad gør du? Hjælper eleverne i gang med

Læs mere

- Hvad har målet været? - Hvad har der primært været fokus på?

- Hvad har målet været? - Hvad har der primært været fokus på? Undervisningsdifferentiering v.h.a. IKT: Mercantec (levnedsmiddel) Dokumentation af læringsproces via PhotoStory inden for levnedsmiddel 1. Introside PR-side om forløbet. - Hvad er det vigtigt at slå på?

Læs mere

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø.

At skabe en fælles forståelse af, hvad der fremmer læring og det gode undervisningsmiljø. Modul 1: Klassekontrakt Kilde: bidrag fra lektor Solvejg Andersen og lektor Anne Dalgas Bjerre, Taarnby Gymnasium og HF: Demokrati i skolen del 1 i 19 veje til bedre trivsel på ungdomsuddannelserne,dcum,

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER KULT Konsortiet for forskning i Ungdomsliv, Læreprocesser og Transition på DPU Det er jantelovsagtigt, at man ikke kan få lov til at til

Læs mere

Mål for elevernes alsidige udvikling Indskolingen - Skolen ved Søerne

Mål for elevernes alsidige udvikling Indskolingen - Skolen ved Søerne Mål for elevernes alsidige udvikling Indskolingen - Skolen ved Søerne Læringsstrategier Læringsmål område Niveau 1 Niveau 2 Niveau 3 Niveau 4 Feedback træning og feedback feedback er hjælpsomt. Jeg kan

Læs mere

Skabelon for læreplan

Skabelon for læreplan Kompetencer Færdigheder Viden Skabelon for læreplan 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges

Læs mere

Den mundtlige dimension og Mundtlig eksamen

Den mundtlige dimension og Mundtlig eksamen Den mundtlige dimension og Mundtlig eksamen Mål med oplægget At få (øget) kendskab til det der forventes af os i forhold til den mundtlige dimension At få inspiration til arbejdet med det mundtlige At

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011

Bilag H: Transskription af interview d. 14. december 2011 : Transskription af interview d. 14. december 2011 Interviewer (I) 5 Respondent (R) Bemærk: de tre elever benævnes i interviewet som respondent 1 (R1), respondent 2 (R2) og respondent 3 (R3). I 1: jeg

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Undervisningsevaluering Kursus

Undervisningsevaluering Kursus Undervisningsevaluering Kursus Fag: Matematik A / Klasse: tgymaauo / Underviser: Peter Harremoes Antal besvarelser: ud af = / Dato:... Elevernes vurdering af undervisningen Grafen viser elevernes overordnede

Læs mere

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde Uddannelsesparathed og forældresamarbejde I 2010 besluttede ministeriet, at alle elever, der forlader grundskolen, skal vurderes m.h.t., om de er uddannelsesparate eller om de ikke er uddannelsesparate

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER

LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER LÆRERVEJLEDNING TIL ØVELSEN STANDPUNKTER FORMÅL Denne øvelse fungerer som opvarmning til forløbet. Formålet med øvelsen er at skabe nysgerrighed omkring emnet, så eleverne føler det vedkommende og relevant

Læs mere

Karakterbogen - læring i en præstationskultur

Karakterbogen - læring i en præstationskultur Karakterbogen - læring i en præstationskultur Konference: Ung i en præstationskultur Center for Ungdomsforskning 8. Maj 2018 Ph.d.-stipendiat, Arnt Louw Vestergaard (arl@dpu.dk) Karakterer som vilkår Elev

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

Interviewer1: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon:

Interviewer1: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer1: Vil du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Jon: Hvad er det jeg skal fortælle om min baggrund? Interviewer2: Du kan fortælle os lige det du har lyst til, om dig og dit liv. Jon: Jeg

Læs mere

Heike Schulz Nielsen. almenlærer Århus produktionsskole

Heike Schulz Nielsen. almenlærer Århus produktionsskole Heike Schulz Nielsen almenlærer Århus produktionsskole sjovt og givende for både elever og lærer konkret og vedkommende nemt at differentiere niveaumæssigt mange muligheder for variation systematisk samling

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Forebyggelse af blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Marts 2019 Forebyggelse af blandt unge Co-financed by the European Union Evaluering af deshames undervisningsmaterialer 3 Det

Læs mere

Er det vold hvis...?

Er det vold hvis...? Er det vold hvis...? TIL 7.-0. KLASSETRIN Det er en fordel at eleverne har været igennem øvelsen Voldsformerne før denne øvelse. Formål Vold er mere komplekst end de fleste umiddelbart tror og har mange

Læs mere

Interviewperson 1: Okay, kan I godt lide at gå i skole, hvis i sådan lige skal...?

Interviewperson 1: Okay, kan I godt lide at gå i skole, hvis i sådan lige skal...? Interview gruppe 1 Interviewperson 1: Vi kan jo lige starte med at sige hvad vi hedder Laust: Jeg hedder Laust og går i 9.klasse og er 16 år Eva: Jeg hedder Eva og jeg går også i 9.A og jeg er 15 år Cecilie:

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

ipads i undervisningen

ipads i undervisningen ipads i undervisningen Nyhedsartikler Fokus: Målsætning - lærer- og elevevaluering 6.a + Monica Bovedt (MB), Strandskolen september 2014 Undervisningsforløb i nyhedsartikler Indholdsfortegnelse: 1. Forløb

Læs mere

Evaluering brobygning

Evaluering brobygning or_6739.mdb Evaluering brobygning November 2008 Sydvestjyllands Efterskole SELVEVALUERING 2008-09 Evaluering brobygning [ S Y D V E S T J Y L L A N D S E F T E R S K O L E N O V E M B E R 2 0 0 8 ] I ugerne

Læs mere

Læringsmål og formativ feedback i matematik

Læringsmål og formativ feedback i matematik Læringsmål og formativ feedback i matematik Præsentation Tina Faarvang: Pædagogisk Koordinator og matematik underviser Brian Semak: Faggruppe formand og matematik underviser Baggrundstæppet for arbejdet

Læs mere

Årsplan 7.x. dansk TG

Årsplan 7.x. dansk TG Uge Indhold Materialer, tekster, mm. FællesMål 34 Vi bruger timerne på at lære hinanden bedre at kende og på at planlægge hytteturen. 35 Hyttetur (Bethesda) 36-37 Artikler Medierne er en stor del af vores

Læs mere

Interview med eleven Asta I = interviewer (Anders), A = informant (Asta)

Interview med eleven Asta I = interviewer (Anders), A = informant (Asta) nterview med eleven sta = interviewer (nders), = informant (sta) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Yes, jamen mit navn det er nders, og du hedder? Jeg

Læs mere

ÅRSPLAN DANSK UDSKOLING 2014-15

ÅRSPLAN DANSK UDSKOLING 2014-15 Digital undervisning - ipad: I udskolingen er undervisningen digital i de fleste timer, da alle elever bruger den af skolen udleverede ipad som platform. Der vil derfor, for så vidt muligt, ikke have bøger

Læs mere

Samarbejde. Kom godt i gang

Samarbejde. Kom godt i gang Samarbejde En engelsk digter har engang sagt: No man is an island. Det er et billede på, hvordan intet menneske kan stå alene. Alle mennesker har brug for samvær og nærvær, fornemmelsen af at høre til,

Læs mere

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, eftera r 2016 Indhold Indledning... 3 FU-møder... 4 Modulevaluering gjort tilgængelig på modulets sidste kursusgang... 4 Modul 1: Informationsteknologi,

Læs mere

Et virkelig sjovt fodboldstævne

Et virkelig sjovt fodboldstævne At berette En personlig beretning Læse Målet er, at du kan skrive en personlig beretning, hvor du fortæller om en oplevelse, der både var dårlig og god. Det skal være noget, du har oplevet i virkeligheden.

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

5. Retorik; skrive taler, hvor man inddrager argumentation og de forskellige appelformer.

5. Retorik; skrive taler, hvor man inddrager argumentation og de forskellige appelformer. Skrivekompetencer Genrebevidsthed 1. Reproduktion: a. Lad elever reproducere genrer, fx i forbindelse med processkrivning. Eleverne kan bruge en eksemplarisk tekst (fx en undersøgelse, artikel etc.) som

Læs mere

Kursusevaluering efteråret 2012 SIV Tysk

Kursusevaluering efteråret 2012 SIV Tysk Kursusevaluering efteråret 2012 SIV Tysk Hvilken uddannelse går du på på dette semester? På hvilket semester har du fulgt undervisningen? Hvilke kurser på 1. semester Hvilke kurser på 3. semester Hvilke

Læs mere

Evaluering af NV Brøndby Gymnasium efteråret 2014

Evaluering af NV Brøndby Gymnasium efteråret 2014 Evaluering af NV Brøndby Gymnasium efteråret 214 I det første NV-emne havde lærerne lagt sig fast på at de involverede fag (fysik, kemi og biologi) skulle arbejde meget den naturvidenskabelige beskrivelse

Læs mere

Q1 Hvor går du på KUU?

Q1 Hvor går du på KUU? Elevtrivselsundersøgelse - KUU (Kombineret ungdomsuddannelse) efterår 05 Q Hvor går du på KUU? Besvaret: 47 Sprunget over: 0 0% 0% 0% 0% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 00% Lemvig Holstebro Skive Viborg Svarvalg

Læs mere

Læreplan Identitet og medborgerskab

Læreplan Identitet og medborgerskab Læreplan Identitet og medborgerskab 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Identitet og medborgerskab er et dannelsesfag. Faget giver eleverne kompetencer til selvstændigt, at kunne medvirke som aktive medborgere

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

Afrapportering af tværfagligt-skriveprojekt, OEG/DfG

Afrapportering af tværfagligt-skriveprojekt, OEG/DfG Afrapportering af tværfagligt-skriveprojekt, OEG/DfG Projektets overordnede mål: Projektet har haft til formål at tænke en stilladssering i arbejdet med større skriftlig opgaver i samarbejde med en aftager

Læs mere

Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer

Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer Årsplan i faget dansk for 8. klasse, 2019-20. Trelleborg Friskole. Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer Læsning Fremstilling Fortolkning Eleven kan styre og regulere sin læseproces

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Evaluering af studieområdet på htx. Tabelrapport

Evaluering af studieområdet på htx. Tabelrapport Evaluering af studieområdet på htx Tabelrapport Evaluering af studieområdet på htx Tabelrapport 2016 Evaluering af studieområdet på htx 2016 Danmarks Evalueringsinstitut Citat med kildeangivelse er tilladt

Læs mere

Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi

Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi Selvevaluering 2016: Den pædagogiske strategi Indhold Indledning... 2 Skolens pædagogiske strategi... 3 Første del af selvevalueringen... 4 Kendskab til den pædagogiske strategi... 4 Sammenhæng mellem

Læs mere

NQF Inclusive - Pilot Evaluation MCAST, MT Interview results Examinees

NQF Inclusive - Pilot Evaluation MCAST, MT Interview results Examinees NQF Inclusive - Pilot Evaluation MCAST, MT Interview results Examinees Udført af auxilium, Graz Maj 2011 Resultater af evaluering af interviews med eksaminanterne på niveau 1 (førstehjælpskursus) Evalueringsspørgsmålene

Læs mere

0 2. er skolen for børn?

0 2. er skolen for børn? 0 2. er skolen for børn? x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Man kommer ind i klassen, og så skal man sidde, og så er man træt, og så snakker læreren og siger, at man skal

Læs mere

Bella får hjælp til at gå i skole

Bella får hjælp til at gå i skole Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Titelblad Bella får hjælp til at gå i skole Skrevet af : Rikke og Jan Have Odgaard Forlag : JHOconsult 997731 ISBN: 978-87-997731-2-1

Læs mere

Elevcoaching Tænkningen bag Elevcoaching

Elevcoaching Tænkningen bag Elevcoaching Elevcoaching Elevcoaching er en indsats, der i 4 år har været afprøvet i forbindelse med at bygge en konstruktiv bro mellem Plan T og elevernes skoler. Vi oplever, at elever der har været på Plan T, kan

Læs mere

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt:

Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: Den studerendes afsluttende evaluering af praktikken Praktikperiode: 1/2 2012-24/8 2012 Generelt: 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Inden besøget i Østerhåb har

Læs mere

UNGES TEKSTVERDENER EN PORTRÆTSERIE

UNGES TEKSTVERDENER EN PORTRÆTSERIE UNGES TEKSTVERDENER EN PORTRÆTSERIE KATJA SØRENSEN VILIEN, LEKTOR PÅ KØBENHAVNS PROFESSIONSHØJSKOLE, OG SØREN M. OSGOOD, FREELANCEFOTOGRAF Denne portrætserie er et møde med elever fra to 1.g-klasser på

Læs mere

Faglighed, Fællesskab, Fremtid. Midtfyns. Sammen bliver vi klogere

Faglighed, Fællesskab, Fremtid. Midtfyns. Sammen bliver vi klogere Faglighed, Fællesskab, Fremtid Midtfyns Gymnasium Sammen bliver vi klogere liv en del af os En helt ny verden åbner sig, når du træder ind ad døren hos os. Med masser af venner, faglige udfordringer og

Læs mere

Uddannelsesudvalget for Ledelse og Kommunikation. møde den 13. marts 2018 kl

Uddannelsesudvalget for Ledelse og Kommunikation. møde den 13. marts 2018 kl Uddannelsesudvalget for Ledelse og Kommunikation møde den 13. marts 2018 kl. 15.00-16.30 Mødelokale CS-6.29 Mødeleder: JLS Mødesekretær: CAPA Deltagere: Irina, Anja, Margrethe, Marianne, Annette, Jørgen,

Læs mere

Bilag 1: Hvad tænker du?

Bilag 1: Hvad tænker du? Bilag 1: Hvad tænker du? #1 IKKE FULDFØRT Indsamler: Web Link 1 (Weblink) Påbegyndt: 16. marts 2016 11:29:12 Sidst ændret: 16. marts 2016 11:29:31 Tidsforbrug: 00:00:18 IP-adresse: 2.109.102.1 SIDE 1:

Læs mere

Fra opgave til undersøgelse

Fra opgave til undersøgelse Fra opgave til undersøgelse Kan man og skal man indrette læringsmiljøer med undersøgende tilgang til matematik? Er det her en Fed Fobilooser? Det kommer an på! Hvad kan John Dewey bruges til i dag? Et

Læs mere

Sociologiske aspekter

Sociologiske aspekter Sociologiske aspekter Crilles Bacher-Jensen Steffen M. Iversen Kjeld Bagger Laursen Lars Ulriksen Hovedspørgsmål Hvordan kan man ud fra et sociologisk perspektiv forstå, hvorfor drenge klarer sig dårligere

Læs mere

Er elevnoter selvstændige elevtekster?

Er elevnoter selvstændige elevtekster? Faglighed og skriftlighed Konference på Syddansk Universitet 21.01.15 Workshop 1 Er elevnoter selvstændige elevtekster? Oplæg:Torben Spanget Christensen Organisering af workshoppen Torben oplæg 25-30 minutter.

Læs mere

Mange professionelle i det psykosociale

Mange professionelle i det psykosociale 12 ROLLESPIL Af Line Meiling og Katrine Boesen Mange professionelle i det psykosociale arbejdsfelt oplever, at de ikke altid kan gøre nok i forhold til de problemer, de arbejder med. Derfor efterlyser

Læs mere

Modul 4: Mundtlig fremlæggelse

Modul 4: Mundtlig fremlæggelse Modul 4: Mundtlig fremlæggelse Mange elever ved ikke, hvad de bliver bedømt på i skolen. Når man ikke kender eller forstår, hvilke kvalitetskriterier man skal leve op til, kan det nemt afføde stress og

Læs mere

In a gentle way, you can shake the world. - Gandhi

In a gentle way, you can shake the world. - Gandhi Marie Ørum Schwennesen In a gentle way, you can shake the world - Gandhi Skal 2015 blive dit bedste arbejdsår - nogensinde? På de næste sider serverer jeg 10 refleksioner for dig, som kan gøre dit arbejdsår

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning

Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning Dit Liv På Nettet - Manus 4. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagog Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen dit

Læs mere

At give og modtage konstruktiv feedback

At give og modtage konstruktiv feedback At give og modtage konstruktiv feedback 07.05.06 Hvor svært kan det være? Ret svært åbenbart. Det lyder nemt, men en sikker topscorer i arbejdsklimaundersøgelser er en udbredt oplevelse af, at man ikke

Læs mere

Bedømmelseskriterier for engelsk niveau C

Bedømmelseskriterier for engelsk niveau C Kommunikation Karakter Bedømmelseskriterier Forstå indholdet af talt fremmedsprog om varierede og alsidige emner Forstå indholdet af skrevne fremmedsproglige tekster om alsidige og varierede emner Eleven

Læs mere

Afrapportering af test 2. Test af borgerkommunikation Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Afrapportering af test 2. Test af borgerkommunikation Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Afrapportering af test 2 Test af borgerkommunikation Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Processen BIF optimerer brevene Breve optimeres på baggrund af analysen, anbefalingerne samt inputtet til

Læs mere

I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker.

I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker. DIMISSIONSTALE 2013 Kære studenter og hf-ere. I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker. Vi der er samlet her

Læs mere

Spørgsmål og svar - om regler for deltagelse i undervisningen

Spørgsmål og svar - om regler for deltagelse i undervisningen Spørgsmål og svar - om regler for deltagelse i undervisningen Hvad ser I på, når I bedømmer min indsats? Det kommer an på, om det drejer sig om en eksamen eller om et forløb, der skal bestås. Eksamen:

Læs mere

Appriciative Inquiry /5 F metoden

Appriciative Inquiry /5 F metoden Appriciative Inquiry /5 F metoden Fokuser Forstå Forestil Fastslå Frigør evalueringsobjektet Vær undersøgende i forhold til alle de ting, der fungerer i forhold til evalueringsobjektet Brainstorm på alt,

Læs mere

Først og fremmest elsker jeg at arbejde med børn

Først og fremmest elsker jeg at arbejde med børn Først og fremmest elsker jeg at arbejde med børn Nana Vaaben Lektor, ph.d. Pia Rose Böwadt Lektor, ph.d. Rikke Pedersen Lektor Tidsprojektet der ikke var tid til Tak for din henvendelse. Jeg vil imidlertid

Læs mere

Kickoff praktik 3 - dag 2

Kickoff praktik 3 - dag 2 - dag 2 At modtage og vejlede elever på avanceret niveau på social- og sundhedsassistentuddannelsen Uddannelse / Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Program 8.30 9.00 Velkommen og formål med dagene 9.00

Læs mere

Projekt1 04/12/07 10:44 Side 1. Bedre. Lytning DANMARK. Kursusafdelingen

Projekt1 04/12/07 10:44 Side 1. Bedre. Lytning DANMARK. Kursusafdelingen Projekt1 04/12/07 10:44 Side 1 Bedre Lytning DANMARK Kursusafdelingen Projekt1 04/12/07 10:44 Side 2 Lytningens kunst At høre eller at lytte - det er spørgsmålet At lytte er en svær kunst inden for kommunikationen.

Læs mere

Et par håndbøger for naturfagslærere

Et par håndbøger for naturfagslærere 96 Ole Goldbech Et par håndbøger for naturfagslærere Ole Goldbech, UCC Anmeldelse af Naturfagslærerens håndbog, Erland Andersen, Lisbeth Bering, Iben Dalgaard, Jens Dolin, Sebastian Horst, Trine Hyllested,

Læs mere

Resultatlønsaftale 2010-11

Resultatlønsaftale 2010-11 Resultatlønsaftale 2010-11 Obligatoriske indsatsområder 1) Fælles skoleprojekt mere fleksibel anvendelse af kompetencerne på skolen. Det store generationsskifte i personalegruppen samt flere store udefra

Læs mere

De danske elever skal deltage på lige fod. Det er formålet med kulturmødet. De sidder i klasseværelset. Læreren kommer ind, studser et øjeblik da hun

De danske elever skal deltage på lige fod. Det er formålet med kulturmødet. De sidder i klasseværelset. Læreren kommer ind, studser et øjeblik da hun 1864 De danske elever skal deltage på lige fod. Det er formålet med kulturmødet. De sidder i klasseværelset. Læreren kommer ind, studser et øjeblik da hun ser os. Er blevet informeret om at vi er der men

Læs mere

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375

19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; ; 67 (alterg.); 375 19. s.e. trinitatis Joh. 1,35-51; 1. Mos. 28,10-18; 1. Kor. 12,12-20 Salmer: 754; 356; 318-164; 67 (alterg.); 375 Lad os alle bede! Kære Herre Jesus, vi beder dig: Giv du os øjne, der kan se Din herlighed,

Læs mere

Indledning. Hej kære læser. Hjerteligt tak for at du læser med i denne e-bog.

Indledning. Hej kære læser. Hjerteligt tak for at du læser med i denne e-bog. Indledning Hej kære læser Hjerteligt tak for at du læser med i denne e-bog. Jeg hedder Kirsten og er en 24 årig blogger, som interesserer mig for selvkærlighed og personlig udvikling og det at få det bedste

Læs mere

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole.

Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole Det talte sprog. Fælles Mål. Ahi Internationale Skole. Evaluering af dansk efter 9 kl på Ahi Internationale Skole 2013-14 Det talte sprog. Fælles Mål kunne lede møder og styre diskussioner udvikle et nuanceret ordog begrebsforråd fremlægge og formidle stof

Læs mere

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld Når mor eller far har piskesmæld når mor eller far har piskesmæld 2 når mor eller far har piskesmæld Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med piskesmæld. Kan

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse

Elevnøgler. - inspiration til elevindragelse Elevnøgler - inspiration til elevindragelse Kompetencerne i elevsprog At arbejde med det 21. århundredes kompetencer med eleverne er ikke en nødvendighed. Man kan sagtens planlægge undervisning og læringsaktiviter

Læs mere

På kant med EU. Det forgyldte landbrug - lærervejledning

På kant med EU. Det forgyldte landbrug - lærervejledning På kant med EU Det forgyldte landbrug - lærervejledning Forløbet Forløbet På kant med EU er delt op i 6 mindre delemner. Delemnerne har det samme overordnede mål; at udvikle elevernes kompetencer i kritisk

Læs mere