perspektiver på børne & ungdomsliv, præstationskultur og systematiske metaintentionelle voksne! Nyborg 22.maj 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "perspektiver på børne & ungdomsliv, præstationskultur og systematiske metaintentionelle voksne! Nyborg 22.maj 2018"

Transkript

1 I gamle dage handlede frikvarteret om IKKE at være sammen med voksne der bestemte alt i dag opstår frikvarteret der, hvor voksne er tydelige og opstiller rammer perspektiver på børne & ungdomsliv, præstationskultur og systematiske metaintentionelle voksne! Nyborg 22.maj 2018

2 Det enkelte barn Den pædagogiske tradition/kultur PÆDAGOGISK TÆNKNING OG PRAKSIS Den samfundsmæssige kontekst Den enkelte medarbejder

3 Børne og ungdomslivet er i forandring!

4 Dette er Carolines bedste veninde! fra tilstedeværelse til tiltideværelse! Center for Ungdomstudier (CUR)

5 Intro til de nye elever BH.kl m.v.

6 Børnehaveklassen i 1988 Center for Ungdomstudier (CUR)

7 Børnehaveklassen 2018 velkommen til Generation Alpha! Center for Ungdomstudier (CUR)

8 Generation Glass De vokser op med en overflod af legetøj og forbrugsgoder. Det skaber en veludviklet kvalitetsbevidsthed og et bredt mærkevarekendskab fra en tidlig alder! Undersøgelser viser, at børn i dag allerede fra toårsalderen efterspørger specifikke produkter. Halvandet år senere kan de genkende mere end 200 varemærker!!!

9 De er børn af den fjerde industrielle revolution. De bliver født ind i den såkaldte fjerde industrielle revolution, der buldrer derudad, og hvis byggesten blandt andet er teknologiske fremskridt som kunstig intelligens, robotter, selvkørende biler, 3D print, kvantecomputere og nano og bioteknologi.

10 Hyperindividualiserede barndomme Med en verden skabt af deres Millenial forældre får et Generation Alpha barn en verden, der er skræddersyet til dem. De er blevet formet i en tid med individualisering og tilpasning, hvor Netflix ved præcis, hvad de vil se som det næste!

11 Generation Alpha er måske den mest socialt isolerede generation til dato. Utallige rapporter har vist, at sociale medier faktisk får folk til at føle sig mindre forbundet, hvilket resulterer i en større følelse af isolation og reduceret livtilfredshed. En af konsekvenserne er, at de vil søge tjenester og brands, der får dem til at føle sig ægte og autentisk forbundet med andre.

12 Man er hyppigere sammen med vennerne men sidder oftere alene! I 2008: Hver fjerde (25 pct. ): Er sammen med venner i det fysiske rum hver dag I 2018: 10 pct.

13 Japansk forskning viser, at folk som i særlig høj grad foretrækker at kommunikere via teknologi, har større forbehold i forhold til at gå i skole (Aruga, Suzuki & Tagaya, 2012).

14 At vi går fra at være individer til situider. Udfordringen kan være.. Fra univers til multivers. Identitet fra Idem den eller det samme.. Center for Ungdomstudier (CUR)

15 De vil have mindre tid sammen med deres forældre og bedsteforældre.. Forældrene har ganske simpelt travlt i både den virkelige og virtuelle verden, og selv om bedsteforældrene fra 68 generationen forguder de små alphaer, hylder de deviser som»kvalitetstid frem for kvantitetstid«, fordi de er optaget af at udfolde deres egne liv.

16 De er selvstændige og utålmodige! Udviklingen er medvirkende til at styrke alphaernes selvstændighed samt evne og vilje til at træffe beslutninger og håndtere udfordringer uden hjælp. De vil gerne lære og være aktive, men de vil løse udfordringerne selv og opnå øjeblikkelig behovstilfredsstillelse, hvad end det gælder håndteringen af en ny app eller at samle et bord.

17 Center for Ungdomstudier (CUR)

18 11 pct af eleverne i BH klassen viser tegn på mistrivsel. (Statens Institut for Folkesundhed 2017)

19 Tre observationer

20 Observation: Mange voksne der skaber rammer, gør ting med eller kigger på børn men færre der snakker med børn..

21 Man snakker med dem om al ting eller gør man.? Det er super hyggeligt at snakke med de voksne. Man kan snakke med dem al ting Og gør man så det?.det tror jeg nogen gør, men jeg har ikke snakket med de voksne om noget vigtigt (pige, 3.kl) Der er næppe nogen tvivl om at man i de fleste institutioner lever op til kravet om positiv voksenkontakt! Der arbejdes med trivselssamtaler, kontaktvoksne m.v..,og medlemmerne oplever de voksne som særdeles positive, glade og imødekommende men for flertallet gør det sig gældende at de sjældent snakker om noget der er vigtigt!

22 En del børn under radaren

23 Børn er gode til at fortælle om deres liv.. Men det er sjældent at de får mulighed for det..

24 Til overvejelse.. YouGov undersøgelse: 39 pct. af de over 65 årige angiver at de IKKE har haft en livsskuffelse. Blandt de årige er tallet 19 pct..hvad tænker I er baggrunden for denne forskel?

25 Robust er rundet af som egetræ, hårdt, noget der kan modstå forandringer mv.

26 Har vi individualiseret robustheden? Det, som karakteriserer et robust fællesskab, er for det første, at der er trygt at være. En anden ting, der betyder meget, er, at det er okay at tiltale det, som er bekymrende og svært, uden at man risikerer at få hovedet hugget af. ((Poul Lundgaard Bak, overlæge i Komitéen for Sundhedsoplysning og forsker i robusthed på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet)

27 5.klasse i 1984

28 5.klasse i 2018

29 Der er meget pres men ikke hjemmefra og det kan godt være et problem!.vi er ret konkurrenceorienterede i vores klasse mest pigerne Det er ikke lærerne der presser os det os selv der presser hinanden...ja, når vi får karakterer, så kan det godt blive rigtig slemt Er der noget pres fra jeres forældre?..nej, slet ikke bare at vi gør det så godt som vi kan.. (Piger 6.kl, Trekroner Skole)

30 9.kl 1986 Center for Ungdomstudier (CUR)

31 9.Kl 2017

32 Vi lever i en verden i HASTIG forandring!

33 Hvad er 21st century skills? Det er bl.a.: Det at kunne være udenfor sin comfortzone.. Eksperimentere og turde fejle Evnen og viljen til samarbejde Kreativitet Kritisk sans ikke bare Hvad? men også Hvorfor?

34 Den unikke individualitet! hvor man søger det trygge!

35 Globalt orienterede og udfordrede unge.

36 Individuel optimisme Kollektiv pessimisme Hvad tænker du om fremtiden? PCT Det bliver spændende! 78,9 (81,9 75,7) Fremtiden bekymrer mig 33,9 (27,9 42,0) Jobmuligheder bliver truet af 28,9 globalisering Det bliver svært at opretholde 27,5 velfærdssamfundet Jeg har ikke så mange muligheder 16,0

37 Målrettede unge der gerne skal ramme plet

38 Det perfekte er blevet det normale.

39 Alt skal være perfekt.du skal have den perfekte krop, gå i det perfekte tøj, have nogle gode karakterer og alt skal være perfekt derhjemme. Men det er ikke alle der kan det. Og det er en stor ting som fylder bare generelt fordi, du kan ikke være perfekt. 10 er fint, 12 er perfekt, men får vi 7 eller 4, så bliver vi kede af det. (Caroline, 9.kl) Vi får stadig flere såkaldte insecure overachievers, altså personer, der gør det godt, men aldrig føler, de gør det godt nok.

40 Og det begynder ret tidligt.. Jeg er nødt til at gøre det rigtig godt i skolen. Hvis jeg får gode karakterer, kan jeg vælge mellem mange flere jobs, end hvis jeg får dårlige karakterer. (Pige, 7. klasse) Man er ambitiøs uden mål. Det er vigtigt at klare sig godt på alle parametre, få høje karakterer i alle fag uden nødvendigvis at vide hvorfor, og hvad præstationerne skal bruges til

41 Frygten for at være anderledes

42 Man skal passe ind i mængden Interviewer: Du vil gerne være tynd? Ja! Hvorfor vil man gerne være tynd? Fordi man hurtigt bliver dømt. Og man skal helst være midt i mellem. Og hvis man er over eller under, så bliver man hurtigt dømt! Interviewer: Hvad kan man blive dømt på? Alt, muligt, men mest noget med ens krop.. (Karoline, 15 år)

43 Hvem presser jer? Når vi spørger de unge svarer de: Det gør vi selv! Det gør samfundet Og forældrene, men det pres er som oftest uudtalt!

44 Smilende børn og unge, der opfører sig pænt, men som ikke har det godt!

45 Selvværdet er under pres hvis man er pige. 11 årige 13 årige 15 årge Pige Dreng Spg: Jeg synes godt om mig selv Jeg er god nok Andre på min alder kan godt lide mig!

46 Andel af 15 årige med høj livstilsfredshed

47 Alenehed og ensomhed.. Ensomhed Pct. Ofte 3,9 (2,2 6,2) Af og til 29,8 (24,1 41,9)

48 Vejer du for meget 3 6.kl? Piger Drenge I alt For lidt 7,7 9,9 8,8 For meget 15,3 11,2 13,4 Tilpas 77 78,8 77,9

49 Kropstilfredshed Tilfreds Ikke Tilfreds Ved ikke Dreng 77,5 9,3 13,1 Pige 66 13,1 21,3 Ialt 71,4 11,1 17,4

50 Under kniven?

51 Ville du sige ja til et plastickirugisk indgreb hvis det var gratis og anonymnt.? Pct. Ja 19,9(10,6 32,6) Nej 68,1(82,0 49,2) Ved ikke 12,0(7,4 18,2)

52 Hvad snakker man med vennerne om?

53 Børne og ungdomsdomsliv før og nu! Børne og ungdomsliv i degode gamle dage Ofte i flok på gaden Mange selvorganiserede aktiviteter Tæt kontakt mellem yngre og ældre flokkene var intergenerationelle og man lærte af de ældre ældre Få og veldefinerede sociale rolller De voksne var ikke engagerede i fortidsaktiviteter Børne og ungdomsliv i 10erne Færre flokke, lige så mange venner, men mere tid alene Primært organiserede aktiviteter Man er primært sammen med jævnaldrende Mange venner på forskellige arenaer De står på sidelinjen! Ungdomslivmarkører var fester, kærester og alkohol Frikvarter var identisk med fravær af voksne Varierede samværdsformer i det fysiske rum Ungdomslivsmarkører er autonomi, forbrug og mobilitet! Voksne skaber frikvarter Mindre variation i samværsformerr i det fysiske rum Konkurrerer med klassekammerater Ungdom som bro mellembarndom og voksenliv Voksne er eksperter Konkurrerer med kineserne Ungdommen er livslang Relationnen er ikke længere hierakisk voksne kan være novicer!

54 Venner kan man jo ikke rigtig bruge til noget! Det er på en anden måde end med mine venner, fordi vennerne jo er i samme suppedas som mig og de giver mig jo altid bare ret Center for Ungdomsstudier (CUR)

55 Hvad snakker man med vennerne om? Tema PCT Kærester 45,1 (29 68) Fritidsaktiviteter 41,6 (50 36) Hvordan vi har det 38,6(25 61) Udseende/krop 33,7(25 50) Fremtiden 32,2 Skole/lektier 30,3(25 41) Hvad der kan stresse 23,9 (15 40) Musik 17,9 (22 13)

56 Husk at deres venner er lige så dumme som dem selv!

57 Er de vokset op med curlingforældre?

58 De vokser op med den generation af forældre, der ikke kan reproducere deres egen opdragelse!

59 Undersøgelser peger på.. at en del forældre til børn og unge med skolevægring har en manglende tro på deres egen forældreevne. Det kan bl.a. betyde, at de ikke har styrken eller viljen til at motivere deres børn til at tage i skole (Carless, 2015). At et fællestræk hos elever med skolevægring er, at mange har overbeskyttende forældre, som i høj grad skærmer deres barn for uønskelige situationer og problemer. Derved trænes barnet ikke til selv at håndtere ubehagelige oplevelser og sociale sammenhænge (Sarchione et al., 2011).

60 Fra to dage til et helt liv Ungdomstiden forlænges nedad og opad, men hvornår er det lige at den begynder og slutter? Alders og livsunge Center for Ungdomsstudier (CUR)

61 Familien står for det praktiske Jeg bruger min forældre til støtte og hjælp. F.eks. hvis jeg har svært ved en opgave i skolen. Mine forældre er en pengeautomat. Hvis jeg mangler noget, kan jeg få det af dem. Jeg gider ikke lave mad og vasketøj, og det gør de jo. De er bare maskiner, deres hverdag er det samme. De sover, arbejder, tager hjem og hører på vores mundlort Ej, jeg var faktisk meget sød ved mor i går. Hun fik lov til at se en film oppe på mit værelse. Det var okay. (Sebastian) Center for Ungdomsstudier (CUR)

62 Hvad snakker man om med sine forældre om? Tema PCT Hvordan jeg har det 52,7 (43 67) Fremtiden 52,2(44 62) Hvad der foregår i mit liv 48,8(41 60) Hvad kan stresse 26,8(15 43) Politik/samfund 21,7 Videreuddannelse 18,1 (14 24) Udseende/krop 10,0

63 Det er ofte meget beskrivende. Når jeg kommer hjem fra skole spørger de altid Hvordan var skolen? Og svarer man jo bare fint (dreng, 7.kl )

64 Man taler ofte om ret neutrale ting. Jeg snakker om skole og sådan mere neutrale emner med mine forældre, mens sådan noget som Instagram og FB det ordnet jeg med mine veninder det ved mine forældre intet om (Pige, 7.kl)

65 Man skal ikke give dem unødige bekymringer!! Man skal også passe på ikke at give dem flere bekymringer, hvis de i forvejen er bekymrede (Pige 8.kl) De fleste unge forsøger selv at løse deres problemer og går kun til forældre hvis de ikke selv formår at finde løsninger

66 Voksne der skaber rum for identifikation! Jeg har lyst til at snakke med dem.de åbner sig selv op over for dig, deler oplevelser.og det gør det meget nemmere selv at fortælle. (Pige, 14 år) Dybden i en relation modelleres af den voksne!

67 Har du nogle gode voksne du kan snakke med? PCT Ja 34,1 (27 43) Ja, men jeg har ikke 40,7 behov for det Nej, men jeg oplever 20,9 heller ikke noget behov Nej, men jeg kunne godt tænke mig at have sådanne voksne i mit liv 4,3

68 Den gode sekundære metaintentionelle voksne! Det at have en person der lytter, forstår og respekterer en, kan betyde en hel del. En voksen man stoler 100 pct. på er som en slags skraldespand til bekymringer og ting der er svære at få sagt (pige 8.kl)

69 Hvem er de gode voksne??? Hvilke voksne? pct. Bedsteforældre 45,0 Ældre søskende 36,0 Lærere 27,2 Andre 25,9 Trænere, klubmedarbejdere 17,9 m.v. Center for Ungdomstudier (CUR) Venners forældre 16,8

70 Hvilke egenskaber efterspørger de hos voksne? Nysgerrige voksne som stiller spørgsmål i bevidstheden om at unge godt kan sige nej! Fagligt dygtige voksne som man kan lære noget af! Voksne som de har historie med.og specielt for drenge/mænd gør det sig gældende at samtalen er knyttet til konkrete aktiviteter! Voksne der udfordrer og giver ansvar efter at de har vist hvordan opgaven også kan udføres!

71 Udfordrede børn flere arenaer samme retning

72 I do it MY WAY! men det har udsatte børn IKKE brug for!

73 De gode voksne skaber frikvarter!

74 Tre skabeloner Formgiveren der qua sin egen person og ageren skaber trygge rum for unge uden at kræve en ensretning. Tourguiden der følger med i unges processer, fordi han/hun selv har været der før eller har en større livserfaring med at navigere i ukendt terræn uden at gå vild. Motivatoren/inspiratoren der udfordrer unge til at træde ud over den personlige komfort zone og møde det, som er anderledes.

75 God ledelse på de arenaer som børn og unge færdes på er centrale. Forskningen peger på at god klasserumsledelse er central i forhold til arbejdet med skolefravær: De voksne regulerer de indbyrdes relationer gennem faste rammer! De voksne skaber forudsigelighed i skoledagen/fritid/familie Kontinuitet Tilpasset undervisning (Havik 2014)

76 Et barns livsbane bliver afgjort i 3 4 årsalderen hvis ikke der gøres en systematisk indsats en kort intro til Heckman

77 Evner, færdigheder, kompetencer m.v. er multidimensionelle, udvikles på multiarenaer og parallelforskydes hele livet! Hard skills: Intelligens og kognitive færdigheder Soft skills: Socio-emotionelle (ikke-kognitive) færdigheder De forskellige evner / færdigheder / kompetencer påvirker hinanden Forskningen peger ret entydigt på at Ikke-kognitive kompetencer har stor betydning for succes i voksenlivet (uddannelse, beskæftigelse, familierelationer m.v.)

78 Centrale ikkekognitive færdigheder Vedholdenhed/flid Omhyggelighed Behovsudsættelse Selvkontrol Udadvendthed Nysgerrighed

79 Når fokus er det enkelte barns bedste er systematik afgørende! På jagt efter en fælles ramme og et fælles sprog på tværs af professioner, institutioner og arenaer! Voksne der Voksne uafhængig af uafhængig af arena arena agerer på anvender de samme samme måde overfor begreber fælles børn..fælles praksis sprog Voksne der der på trods af forskellig faglighed og tilknytning til barnet arbejder på fælles projekt

80 Udfordringer.

81 Hvad kunne være vigtigt.. Systematik systematik systematik Nysgerrighed. At have en multifaktoriel tilgang! Systematik systematik systematik

82 .

Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til. - perspektiver på Generation FOMO Bethesda 13.september 2017

Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til. - perspektiver på Generation FOMO Bethesda 13.september 2017 Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til sommer - perspektiver på Generation FOMO Bethesda 13.september 2017 V Børne- og ungdomslivet er i forandring! Center for Ungdomstudier (CUR)

Læs mere

- perspektiver på ungdomsliv og voksenforventninger i en præstationskultur, hvor det er vigtigere at bestå end forsstå! Vejle 8.

- perspektiver på ungdomsliv og voksenforventninger i en præstationskultur, hvor det er vigtigere at bestå end forsstå! Vejle 8. Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til sommer - perspektiver på ungdomsliv og voksenforventninger i en præstationskultur, hvor det er vigtigere at bestå end forsstå! Vejle 8.november

Læs mere

Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til sommer - perspektiver på børneog ungdomsliv i en præstationskultur! Hjørring 18.

Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til sommer - perspektiver på børneog ungdomsliv i en præstationskultur! Hjørring 18. Siden 5.klasse har jeg frygtet den eksamen jeg skal til nu til sommer - perspektiver på børneog ungdomsliv i en præstationskultur! Hjørring 18.1 2029 Børne- og ungdomslivet er i forandring! Dette er Carolines

Læs mere

De er ordnligt Zyge - perspektiver på unge, voksne og sejlsport i en tid hvor det er vigtigere at bestå end forstå! Generation YZ

De er ordnligt Zyge - perspektiver på unge, voksne og sejlsport i en tid hvor det er vigtigere at bestå end forstå! Generation YZ De er ordnligt Zyge - perspektiver på unge, voksne og sejlsport i en tid hvor det er vigtigere at bestå end forstå! Vejle 17.11 2017 Generation YZ wh Vestas 28. januar 2014 Ungdomslivet er i forandring!

Læs mere

I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere

I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere I gamle dag gik man til fodbold, spejder og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere Perspektiver på børn, unge og en fritidsarena i forandring! Holstebro 18.september 2017 Børne-

Læs mere

Velkommen! Dagens program:

Velkommen! Dagens program: Velkommen! Dagens program: Kl. 10.00 Let morgenmad og kaffe/the Kl. 10.30 Velkomst v. Sund By Netværket og Det gode ungeliv Kl. 11.00 Oplæg v. Søren Østergård, Centerleder v. Center for Ungdomsstudier

Læs mere

- PERSPEKTIVER PÅ GENERATION Z LEDEROASE 27. JANUAR

- PERSPEKTIVER PÅ GENERATION Z LEDEROASE 27. JANUAR DE ER ORDNLIGT ZYGE - PERSPEKTIVER PÅ GENERATION Z LEDEROASE 27. JANUAR 2018 Generation whyz UNGDOMSLIVET ER I FORANDRING! DETTE ER CAROLINES BEDSTE VENINDE! - FRA TILSTEDEVÆRELSE TIL TILTIDEVÆRELSE! HVAD

Læs mere

Perspektiver på børn, unge, idræt og en fritidsarena i. forandring!

Perspektiver på børn, unge, idræt og en fritidsarena i. forandring! I gamle dag gik man til fodbold og gymnastik for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere Perspektiver på børn, unge, idræt og en fritidsarena i forandring! Herning 20.april 2017 Ungdomslivet

Læs mere

Alt det træner jeg jo til gymnastik!

Alt det træner jeg jo til gymnastik! Alt det træner jeg jo til gymnastik! (Ronja, 7.kl, Nymarksskolen i Svendborg) Perspektiver på fritidslivets potentialer som øvebane og katapult i forhold til væredygtighed og trivsel for tween og unge

Læs mere

Multikunstnerne eller meget pressede unge

Multikunstnerne eller meget pressede unge Multikunstnerne eller meget pressede unge - perspektiver på ungdomsliv i en præstationskultur, hvor det er vigtigere at bestå end at forstå! Aarhus 11. september 2018 Når man googler danske unge.. Velkommen

Læs mere

Fra 1.division til. SuperLiga på 6 uger

Fra 1.division til. SuperLiga på 6 uger Fra 1.division til SuperLiga på 6 uger - perspektiver på ungdomsliv, svømningog uddannelse i en præstationskultur, hvor det er vigtigere at bestå end at forstå! Vejen 7.sepember 2018 Når man googler danske

Læs mere

Det er godt at man ikke kan komme for sent! Fragmentariske perspektiver på klubben som et frirum med struktur

Det er godt at man ikke kan komme for sent! Fragmentariske perspektiver på klubben som et frirum med struktur Center for Ungdomsstudier (CUR) Det er godt at man ikke kan komme for sent! Fragmentariske perspektiver på klubben som et frirum med struktur KL 18.april 2012 Center for Ungdomsstudier (CUR) Hvad er der

Læs mere

TWEENS OG FRITID En aktuel opdatering og et kig på de jeres kommende medlemmer Generation Alpha/Generation Glass Ørestaden

TWEENS OG FRITID En aktuel opdatering og et kig på de jeres kommende medlemmer Generation Alpha/Generation Glass Ørestaden TWEENS OG FRITID En aktuel opdatering og et kig på de jeres kommende medlemmer Generation Alpha/Generation Glass Ørestaden 16.12.17 Børne- og ungdomslivet er i forandring! Dette er Carolines bedste veninde!

Læs mere

I gamle dag gik man til idræt for at være sammen med sine venner det gør man ikke

I gamle dag gik man til idræt for at være sammen med sine venner det gør man ikke I gamle dag gik man til idræt for at være sammen med sine venner det gør man ikke mere Perspektiver på tweens, unge og en fritidsarena i forandring! Vejen 18.november 2017 Program (vejledende ) - Hvilke

Læs mere

I gamle dage drak man the på værelset - nu snupper man en hurtig smoothe på J&J.. Perspektiver på twwen, unge og en fritidsarena i forandring!

I gamle dage drak man the på værelset - nu snupper man en hurtig smoothe på J&J.. Perspektiver på twwen, unge og en fritidsarena i forandring! I gamle dage drak man the på værelset - nu snupper man en hurtig smoothe på J&J.. Perspektiver på twwen, unge og en fritidsarena i forandring! Horsens 6.april 2016 Fritidsarenaen er i forandring! Unge

Læs mere

FLERE BEKENDTE, LIGE SÅ MANGE VENNER, MEN MERE TID ALENE PERSPEKTIVER PÅ UNGE OG SVØMNING. Center for Ungdomstudier (CUR)

FLERE BEKENDTE, LIGE SÅ MANGE VENNER, MEN MERE TID ALENE PERSPEKTIVER PÅ UNGE OG SVØMNING. Center for Ungdomstudier (CUR) FLERE BEKENDTE, LIGE SÅ MANGE VENNER, MEN MERE TID ALENE PERSPEKTIVER PÅ UNGE OG SVØMNING Center for Ungdomstudier (CUR) 9.c 1985 Center for Ungdomstudier (CUR) 9.c 2015 Center for Ungdomstudier (CUR)

Læs mere

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald?

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Perspektiver på tweens, ungdom og gymnastik i en synes godt om -kultur! Middelfart 17.november 2013 Hvad er der på dagsordenen? De digitale indfødte

Læs mere

Alt det træner jeg jo til gymnastik! (Ronja, 7.kl, Nymarksskolen i Svendborg)

Alt det træner jeg jo til gymnastik! (Ronja, 7.kl, Nymarksskolen i Svendborg) Alt det træner jeg jo til gymnastik! (Ronja, 7.kl, Nymarksskolen i Svendborg) Perspektiver på fritidslivets potentialer som øvebane og katapult i forhold til væredygtighed og social mobilitet.. Aalborg

Læs mere

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur!

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tweens, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Bernstorffsminde 12. november 2016 Børne- og ungdomslivet er

Læs mere

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Hvad er der på menuen? Jeg vil blive bedre - hvad er vigtigt for børn når de

Læs mere

ÅBEN SKOLE SKAL SKABE VÆRDI FOR SÅVEL SKOLE SOM DE FORENINGER MAN ÅBNER SIG OP I MOD!

ÅBEN SKOLE SKAL SKABE VÆRDI FOR SÅVEL SKOLE SOM DE FORENINGER MAN ÅBNER SIG OP I MOD! ÅBEN SKOLE SKAL SKABE VÆRDI FOR SÅVEL SKOLE SOM DE FORENINGER MAN ÅBNER SIG OP I MOD! Vi skal kigge på Hvad Åben Skole kan i forhold til: - Børn og unges trivsel. - Det 21.århundredes kompetencer - Medlemsvækst...

Læs mere

UNGE I EN PRÆSTATIONSKULTUR OG BETYDNINGEN AF FORPLIGTENDE FÆLLESSKABER V. STEPHANIE Y. M. JENSEN

UNGE I EN PRÆSTATIONSKULTUR OG BETYDNINGEN AF FORPLIGTENDE FÆLLESSKABER V. STEPHANIE Y. M. JENSEN UNGE I EN PRÆSTATIONSKULTUR OG BETYDNINGEN AF FORPLIGTENDE FÆLLESSKABER V. STEPHANIE Y. M. JENSEN SAMFUNDSTENDENSER HVAD ER DER PÅ SPIL FOR UNGE I 2010 ERNE? HVORDAN ER TRIVSLEN BLANDT UNGE? RAMMESÆTNING

Læs mere

Den gode forening.. Oplæg til en proces og drøftelse omkring KlubDNA, klubmiljø, træningsmiljø m.v. der søger svaret på spørgsmålet

Den gode forening.. Oplæg til en proces og drøftelse omkring KlubDNA, klubmiljø, træningsmiljø m.v. der søger svaret på spørgsmålet Den gode forening.. Oplæg til en proces og drøftelse omkring KlubDNA, klubmiljø, træningsmiljø m.v. der søger svaret på spørgsmålet Hvad skal vi gøre i dag Hvis vi ønsker at fastholde vandrotterne når

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Dagtilbuds betydning i forhold til at mindske negativ social arv

Dagtilbuds betydning i forhold til at mindske negativ social arv Dagtilbuds betydning i forhold til at mindske negativ social arv Rasmus Landersø Dialogdag om en styrket pædagogisk læreplan Billund 30. september, 2016 1. Hvorfor tidlige investeringer? 2. Hvad kan I

Læs mere

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen

Aldersfordeling på børn i undersøgelsen Jeg synes, det er svært at bo hos to, og jeg er tryggest hos min mor, men elsker min far men vil gerne bo fast hos min mor og bare se min far, når jeg har lyst Dette analysenotat om børn i skilsmisse baserer

Læs mere

Jeg troede jeg skulle have dobbeltskældud!

Jeg troede jeg skulle have dobbeltskældud! Jeg troede jeg skulle have dobbeltskældud! Perspektiver på klubarbejde i krydspreset mellem krav, kultur og vidensbaseret faglighed Ungdomsringen 30.janaur 2014 Når der er pædagoger i frikvarteret et elevperspektiv!.det

Læs mere

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Nogle få input omkring unge, foreningsliv og udviklingspuljer! DUF 6.oktober 2011 Victor s

Læs mere

HVIS JEG BARE TAGER MIG SAMMEN EN UNDERSØGELSE AF SELVVÆRD OG OPLEVELSE AF PRES BLANDT ÅRIGE

HVIS JEG BARE TAGER MIG SAMMEN EN UNDERSØGELSE AF SELVVÆRD OG OPLEVELSE AF PRES BLANDT ÅRIGE HVIS JEG BARE TAGER MIG SAMMEN EN UNDERSØGELSE AF SELVVÆRD OG OPLEVELSE AF PRES BLANDT 16-24-ÅRIGE DECEMBER 17 Du forstår, at kvart et menneske er en øy. Og den eneste broen over til andre er via ord.

Læs mere

Børneliv version 2.0. Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel

Børneliv version 2.0. Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel Børneliv version 2.0 Perspektiver på tweens, fritidsliv og trivsel Viborg 7.oktober 2013 Fire vigtige spørgsmål.. Hvor mange 9-12-årige har en FB-profil og hvor mange 15-årige går det til fest hver uge?

Læs mere

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet Oplæg ved Charlie Lywood. Gruppearbejde klassevis. Opsamling i plenum. SSP Furesø 5. kl. forældremøde. 2 Forebyggelsesprogrammet

Læs mere

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER KULT Konsortiet for forskning i Ungdomsliv, Læreprocesser og Transition på DPU Det er jantelovsagtigt, at man ikke kan få lov til at til

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene!

Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene! Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene! Perspektiver på ungdom, voksenforventninger og efterskoleliv i en synes godt om -kultur! Bramming 10.september 2012 Hvad er på dagsordenen? Fra

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

Tidlig indsats er vigtigere end nogensinde

Tidlig indsats er vigtigere end nogensinde Tidlig indsats er vigtigere end nogensinde Rasmus Landersø Rockwool Fondens Forskningsenhed KL's Børn og unge topmøde Aalborg 3. februar, 2017 1. Hvorfor er tidlige indsatser vigtige, og hvad kan der gøres

Læs mere

Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag?

Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag? Hvilke udfordringer har fodboldklubberne i dag? Organiser Jer 2 eller 3 og drøft dette Herefter fremlæggelse / diskussion Konklusion efter ophængte stickers! I skal hurtigt i gang. Hvilke udfordringer

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

ÅBEN SKOLE SKAL SKABE VÆRDI FOR SÅVEL SKOLE SOM DE AKTØRER MAN ÅBNER SIG OP I MOD!

ÅBEN SKOLE SKAL SKABE VÆRDI FOR SÅVEL SKOLE SOM DE AKTØRER MAN ÅBNER SIG OP I MOD! ÅBEN SKOLE SKAL SKABE VÆRDI FOR SÅVEL SKOLE SOM DE AKTØRER MAN ÅBNER SIG OP I MOD! Perspektiver på potentialerne i den åbne skole! Viborg 30.marts 2017 Verden er i forandring! og forandringshastigheden

Læs mere

Din tilfredshed med institutionen

Din tilfredshed med institutionen Din tilfredshed med institutionen a. Jeg er samlet set tilfreds med mit barns dag/fritidstilbud b. Der er et godt samarbejde mellem os og pædagogerne c. Jeg bliver taget med på råd i beslutninger (f.eks.

Læs mere

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN BØRNEINDBLIK 5/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2014 1. ÅRGANG 3. JUNI 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FOLKESKOLEREFORMEN ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN Omkring fire ud af ti elever i 7.

Læs mere

Børnelivversion 2.0. Perspektiver på tweens, fritidsliv og. Gentofte 30.september 2013

Børnelivversion 2.0. Perspektiver på tweens, fritidsliv og. Gentofte 30.september 2013 Børnelivversion 2.0 Perspektiver på tweens, fritidsliv og voksenforventinger! Gentofte 30.september 2013 Tre vigtige spørgsmål.. Hvor mange 9-12-årige har en FB-profil? Hvor mange gange kigger en 12-årig

Læs mere

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet Oplæg ved Charlie Lywood. 19.00 19.40 Gruppearbejde klassevis. 19.40 20.25 Opsamling i plenum. 20.25 21.00 SSP Furesø

Læs mere

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre.

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Hej læser! Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Bogen fortæller om et svært emne, som skaber utryghed i ungdomslivet - digitale sexkrænkelser. I bogen kan du læse om unge,

Læs mere

Forældreaften i 6. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 6. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 6. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet 17.00 17.40 Oplæg ved Charlie Lywood. 17.40 18.25 Gruppearbejde klassevis. 18.25 19.00 Opsamling i plenum. SSP Furesø

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er til såvel forhandling som overvejelse! Slagelse 15.

Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er til såvel forhandling som overvejelse! Slagelse 15. Center for Ungdomsstudier og Religionspædagogik (CUR) Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene Et input omkring mainstream ungdomsliv, klub og voksenforventinger i en tid hvor meget er

Læs mere

BØRN OG UNGES TRIVSEL

BØRN OG UNGES TRIVSEL Årsmøde i Skolesundhed.dk 07 03 2016 BØRN OG UNGES TRIVSEL EN UDFORDRING FOR BØRN, UNGE OG VOKSNE DPU, AARHUS BØRN OG UNGE OM STORE UDFORDRINGER I DERES LIV At nå alt det jeg gerne vil i min fritid! Ida

Læs mere

Orientering om STILLE PIGER. Et projekt i Middelfart Ungdomsskole

Orientering om STILLE PIGER. Et projekt i Middelfart Ungdomsskole Orientering om STILLE PIGER Et projekt i Middelfart Ungdomsskole Til den unge: Stille Piger er for dig, hvis du kan genkende noget af dette fra dig selv: Du er den stille pige i klassen, som ikke tør sige

Læs mere

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK

PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE ELEV PERSPEKTIVER PÅ SUNDHED OG FLYGTNINGE I DANMARK En undersøgelse i Børnerådets Børne-

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET VOLD I HJEMMET En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet november

Læs mere

HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015?

HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015? HVAD TÆNKER SKOVBO EFTERSKOLES ELEVER ANNO 2015? 1. Du er: D P Alle D P Alle 52,6 47,4 100,0 2. Hvilken klasse går du i? 9. klasse 18 18 36 39,1 40,0 39,6 10. klasse 32 27 59 69,6 60,0 64,8 3. Du bor sammen

Læs mere

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur!

Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Man går ikke primært til noget for at være sammen med sine venner! Perspektiver på tween, ungdom og foreningsliv i en synes godt om -kultur! Vingsted 20.november 2015 5.klasse i 1984 5.klasse i 2015 Foreningslivet

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Bilag 4: Elevinterview 3

Bilag 4: Elevinterview 3 Bilag 4: Elevinterview 3 Informant: Elev 3 (E3) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 09:01 LO: Hvordan er en typisk hverdag for dig her på gymnasiet? E3: Bare her på gymnasiet? LO: Mmm.

Læs mere

Farsø Skole 2014 AKT+ 690 elever 64 lærere 20 pædagoger

Farsø Skole 2014 AKT+ 690 elever 64 lærere 20 pædagoger Farsø Skole 2014 0.a 0.b 1.a 1.b 1.c 2.a 2.b 3.a 3.b 3.c 4.a 4.b 5.a 5.b 6.a 6.b 7.a 7.b 7.c 8.a 8.b 8.c 9.a 9.b 9.c A-klasser M-klasser A 3 M 1 A 4 M 2 A 5 M - 3 AKT+ 9 elever 690 elever 64 lærere 20

Læs mere

Tidlig indsats er vigtigere end nogensinde

Tidlig indsats er vigtigere end nogensinde Tidlig indsats er vigtigere end nogensinde Rasmus Landersø Rockwool Fondens Forskningsenhed Kick O Roskilde 4. august, 2017 1. Hvorfor er tidlige indsatser vigtige? 2. Ulighed i evner i løbet af barndommen

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Unge, motivation og læringsmiljø i udskolingen v. Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, AAU

Unge, motivation og læringsmiljø i udskolingen v. Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, AAU Unge, motivation og læringsmiljø i udskolingen v. Mette Pless, Center for Ungdomsforskning, AAU Mette Pless, mep@learning.aau.dk 1 Lidt om Folkeskolereformens nye elementer Målet med folkeskolereformen

Læs mere

Orientering om. Pige. Grupper. Et projekt i Middelfart Ungdomsskole

Orientering om. Pige. Grupper. Et projekt i Middelfart Ungdomsskole Orientering om Pige Grupper Et projekt i Middelfart Ungdomsskole Til den unge: Kære ung Denne lille folder handler om Pige grupper, som er et tilbud i Middelfart Ungdomsskole. Fra 5. klasse til 18 år.

Læs mere

Når dit barn ikke kommer i skole

Når dit barn ikke kommer i skole Når dit barn ikke kommer i skole - anbefalinger fra "Projekt Tilbage Til Skole" Esbjerg Vælg farve Vælg billede Børne- og Ungdomspsykiatri Sydjylland Esbjerg Hvorfor er skolegang vigtig? Det at gå i skole

Læs mere

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej

Læs mere

Hvorfor skal mit barn gå i klub? - et fællesskab, du ikke kan undvære

Hvorfor skal mit barn gå i klub? - et fællesskab, du ikke kan undvære Hvorfor skal mit barn gå i klub? - et fællesskab, du ikke kan undvære 1 KÆRE FORÆLDRE Frederikssund Klubberne er meget andet og mere end et traditionelt fritidstilbud. Klubben spiller en vigtig rolle i

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Citater fra borgere:

Citater fra borgere: Citater fra borgere: Jeg har fået hjælp til at blive en bedre mor, at finde mig selv og vide, hvem, jeg er Kunne min søn tale, ville han nok sige, at han er glad for, at mor er i Familiehuset Det er et

Læs mere

Unges trivsel og mistrivsel En udfordring for både unge og voksne

Unges trivsel og mistrivsel En udfordring for både unge og voksne Sjette netværksmøde i: Sammen om de unge implementering af ungepakken Onsdag d. 26. oktober 2011 Munkebjerg Hotel, Vejle Unges trivsel og mistrivsel En udfordring for både unge og voksne Jens Christian

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 2 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Vi skal styrke børns karakterdannelse og robusthed. Efterårskonferencen 22. november 2018 Per Schultz Jørgensen

Vi skal styrke børns karakterdannelse og robusthed. Efterårskonferencen 22. november 2018 Per Schultz Jørgensen Vi skal styrke børns karakterdannelse og robusthed Efterårskonferencen 22. november 2018 Per Schultz Jørgensen Et godt liv for børn? Kærlighed Trivsel Dygtighed Sociale kompetencer Ja plus noget mere,

Læs mere

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune.

Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Forældreaften i 5. kl. Med Charlie Lywood, SSP konsulent, Furesø Kommune. Programmet Oplæg ved Charlie Lywood. 17.00 17.45 Gruppearbejde klassevis. 17.45 18.25 Opsamling i plenum. 18.25 19.00 5. kl. forældremøde.

Læs mere

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv..

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv.. Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Udarbejdet Februar 2016 1 Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne

Læs mere

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Mennesket er et socialt væsen Hvad indebærer det? At vi alle har et grundlæggende behov for at opleve

Læs mere

Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape

Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape At få arbejdsliv, fritidsliv, familieliv og kristenliv til at hænge sammen - og stadig selv hænge sammen! Et psykologisk

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Orientering om VILDE PIGER. Et projekt i Middelfart Ungdomsskole

Orientering om VILDE PIGER. Et projekt i Middelfart Ungdomsskole Orientering om VILDE PIGER Et projekt i Middelfart Ungdomsskole Til den unge ER LIVET FOR VILDT? ER DU EN PIGE MELLEM 13-15 ÅR? Kan du kende noget af dette fra dig selv: Du kommer ofte op at skændes med

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering klasse. 55% har deltaget.

Undervisningsmiljøvurdering klasse. 55% har deltaget. Undervisningsmiljøvurdering 2016 0-3 klasse. 55% har deltaget. 1. Jeg er en: Dreng 19 svar 44% Pige 24 svar 56% 2. Er du glad for din skole? Ja, meget 27 svar 63% Ja, lidt 16 svar 37% Nej 0 svar 0% 3.

Læs mere

Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd

Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd Målet er. At skabe gode vilkår i et godt netværk Med masser af Trivsel, tryghed, læring og socialt fællesskab Jeres børn mener: 1. ALLE synes det

Læs mere

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV?

ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? ET UDFORDRENDE UNGDOMSLIV? OM AT SKULLE PRÆSTERE PÅ ALLE ARENAER JENS CHRISTIAN NIELSEN, DPU, AARHUS UNIVERSITY JCN@EDU.AU.DK I gymnasiet handler det om at klare sig godt, være en succes, være klog og

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

MIDT I EN VIDENSEKSPLOSION

MIDT I EN VIDENSEKSPLOSION IMAGINE SCHOOL En global virkelighed i hastig forandring Mange veje til succes og størstedelen af deres jobs ikke skabt endnu Connectors, not content; deleøkonomi; personalisering Globale kriser Internettet

Læs mere

86 responses. Oversigt. 1 af 10 15-03-2013 12:56

86 responses. Oversigt. 1 af 10 15-03-2013 12:56 1 af 10 15-03-2013 12:56 86 responses Oversigt 1. a Hvor tilfreds er du med maden, er der grøntsager og salat? 1 - tilfreds 16 19% 2 38 44% 3 23 27% 4 9 10% 5-0 0% tilfreds 1. b. uddyb For varriation Der

Læs mere

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål.

Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Film og spørgsmål Se filmen: 2 sider af samme sag Nikolajs version sammen med din klasse. Herefter kan klassen tale om nedenstående spørgsmål. Spørgsmål til 2 sider af samme sag Nikolajs version Hvad tænker

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne

Opfindsom. Styrkeakademiet ApS., Kilde: VIA-styrkerne Opfindsom GENNEMSYN Opfindsom Du elsker at finde nye veje og måder at gøre ting på. Du får mange idéer og motiveres af udfordringer, hvor du skal tænke alternativt. Du interesserer dig for nytænkning og

Læs mere

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne på andre voksne, væk fra deres eget hjem og forældrene. Børnehaven er

Læs mere

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer OM ENSOMHED Mellem 5 og 10 procent af danske unge mellem 13 og 25 år føler sig ensomme hver dag - og det kan have alvorlige konsekvenser for dem. Deres ensomhed har mange ansigter og kan være svær at genkende,

Læs mere

Mit barnebarn stammer

Mit barnebarn stammer Mit barnebarn stammer 2 Mit barnebarn stammer Denne pjece henvender sig specielt til bedsteforældre til børn der stammer. Sammen med barnets forældre, og andre nære voksne i barnet hverdag, er I nogle

Læs mere

Copyright 2019 by Marianne Geoffroy

Copyright 2019 by Marianne Geoffroy Copyright 2019 by Marianne Geoffroy All rights reserved. This book or any portion thereofmay not be reproduced or used in any manner whatsoever without the express written permission of the publisher except

Læs mere

SAMMENBRAGTE FAMILIER

SAMMENBRAGTE FAMILIER SAMMENBRAGTE FAMILIER POLITIKENS HUS 3. FEBRUAR 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT Psykiatrifonden PROGRAM FOR I AFTEN FORÆLDREEVNENS 7 FUNKTIONER At have realistiske forventninger til, hvad barnet kan klare.

Læs mere

SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014

SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014 SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014 Der er taget udgangspunkt I denne undersøgelse: Rasmussen, M. & Pagh Pedersen, T.. & Due, P.. (2014) Skolebørnsundersøgelsen. Odense : Statens Institut for Folkesundhed. Baggrund

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER PIXI nr. 1/2015 FAMILIELIV BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 Familieliv En undersøgelse blandt 8. klasses elever i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet juni 2015

Læs mere

Undersøgelse om årsager til frafald i spejderbevægelsen

Undersøgelse om årsager til frafald i spejderbevægelsen Undersøgelse om årsager til frafald i spejderbevægelsen - Frafald blandt 11-14-årige lavet af Center for Ungdomsforskning for Spejderne i Danmark, 2010 Personerne i præsentationen har ingen relation til

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/

FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/ FRI FUGL Final version af Emilie Kroyer Koppel 15/11 2016 INT. S VÆRELSE - DAY (16) sidder på sit værelse med sin veninde (15).De to piger sidder og snakker. Men tog i så nogensinde ned på cafeen? Nej,

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

DAGPLEJENS BETYDNING FOR BØRN I SOCIALT UDSATTE POSITIONER MANDAG DEN 29. MAJ 2017, LANDSKONFERENCE: KVALITET I DAGPLEJEN 2017

DAGPLEJENS BETYDNING FOR BØRN I SOCIALT UDSATTE POSITIONER MANDAG DEN 29. MAJ 2017, LANDSKONFERENCE: KVALITET I DAGPLEJEN 2017 DAGPLEJENS BETYDNING FOR BØRN I SOCIALT UDSATTE POSITIONER MANDAG DEN 29. MAJ 2017, LANDSKONFERENCE: KVALITET I DAGPLEJEN 2017 PROGRAM 1. Baggrund for undersøgelsen 2. Formål med undersøgelsen 3. Undersøgelsesdesign

Læs mere

Trivsel for alle. - Hvad kan du gøre?

Trivsel for alle. - Hvad kan du gøre? Trivsel for alle - Hvad kan du gøre? Hvad er SSP Samarbejde mellem: Skoler Socialforvaltning Politi Mål: At forebygge kriminalitet, misbrug og mistrivsel Hvordan sikrer vi så det? Undervisning i skoler

Læs mere

ENDELIG VOKSEN MED MOR OG FAR PÅ SIDELINJEN. Om unge, der forlader barndomshjemmet, og forældrenes roller og følelser forbindelse med flytningen

ENDELIG VOKSEN MED MOR OG FAR PÅ SIDELINJEN. Om unge, der forlader barndomshjemmet, og forældrenes roller og følelser forbindelse med flytningen ENDELIG VOKSEN MED MOR OG FAR PÅ SIDELINJEN Om unge, der forlader barndomshjemmet, og forældrenes roller og følelser forbindelse med flytningen Jeg klarede det 100 pct. selv Jeg klarede alting selv. Og

Læs mere

Didak&k, leg og ipads

Didak&k, leg og ipads Didak&k, leg og ipads Mor, hvis I ikke havde computere, da du var lille, hvordan kom du så på ne

Læs mere

BIKVA. opsamling fra fokusgruppeinterview. Tusind tak for jeres deltagelse. Andet:

BIKVA. opsamling fra fokusgruppeinterview. Tusind tak for jeres deltagelse. Andet: Andet: Sociale medier i undervisningen fra hvornår? Evt. allerede fra 3. klasse. Computere med fra hvornår? Og hvad må de bruges til? Spilleregler. Kan skolen være en større debattør i Silkeborgs kulturliv?

Læs mere