Vi vil styrke barnets selvværd Vi vil lære det enkelte barn at fungere i fællesskabet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vi vil styrke barnets selvværd Vi vil lære det enkelte barn at fungere i fællesskabet"

Transkript

1 Årsplan for 4.a Tingagerskolen 2015/2016 LK, MMB, GN og DG Overordnede mål for 4.a: Det skal være trygt og rart at gå i skole. Vi ønsker at bevare elevernes naturlige nysgerrighed og styrke deres evne til at fordybe sig. Eleverne får lært de grundlæggende kundskaber, som er fundamentet for den videre læring. Vi vil styrke barnets selvværd Vi vil lære det enkelte barn at fungere i fællesskabet Vi lægger vægt på at der i 4.a er ro og en positiv stemning, hvor eleverne oplever at deres bidrag er med til at skabe grobund så alle får gode muligheder for at lære endnu mere. Status for 4.a: I 4.a er der 25 elever, 8 piger og 17 drenge. Der er 4 lærere på klassen. Dennis dækker matematik, historie og idræt samt 4 UU timer. Mille dækker dansk og kristendom. Sammen deler vi klasselærerfunktionen. Trille har klassen til musik og billedkunst. Derudover har Garrick natur/teknik og engelsk. Vi mener det er vigtigt at eleverne forsætter deres gode arbejdsvaner og føler sig trygge i klassen.. Ud fra elevernes forskellige læringsstile vil vi støtte dem til at få de bedst mulige arbejdsbetingelser. I 4.klasse arbejder vi på at de forsat er bevidste om at være klar og parate til at gå i gang med deres opgaver. Sociale mål for 4.a: I 4.a har vi stadig fokus på at eleverne skal lære at kende egne og andres grænser og handle derefter. Det betyder at de skal tage hensyn og give plads til hinanden For at fremme elevernes selvværd er det vigtigt, at vi som voksne har fokus på deres styrke sider. Vi skal være nærværende og tage eleverne alvorligt. Det gør vi ved at være tydelige voksne, der sætter grænser, dette skaber tryghed blandt børnene. Forældresamarbejde: Det er vigtigt der er en god kommunikation mellem skole og hjem. Vi afholder årligt: 2 skole/hjem samtaler forældremøder/arrangementer. Vi informerer jævnligt om klassens dagligdag og aktiviteter. Det er vigtigt, at både skolen og hjemmet reagerer hurtigt på problemer, så de kan løses ved samarbejde. Vores kommunikation foregår i første omgang via kontaktbogen på intra, men også som personlig kontakt. Der vælges hvert år et klasseforældreråd, som blandt andet kan arrangerer fællesture og hyggearrangementer.

2 Fagligt: I 4.a lægger vi vægt på: At eleverne selv går i gang med deres opgaver. Er der problemer spørges sidemanden først dernæst læreren. At tilrettelægge undervisningen på en sådan måde, at der tid og rum til at eleverne kan komme med forslag så de oplever en medindflydelse på deres eget skoleliv. At eleverne får udviklet et ligeværdigt samarbejde med hinanden. At eleverne kan samarbejde med forskellige kammerater. Organisation: I 4.a skal eleverne arbejde: Individuelt Makkerpar Gruppearbejde Klasseundervisning Værkstedsundervisning Tværfaglig undervisning Fællesemner i indskolingen Vi har en god tradition for at arbejde med fælles emner i indskolingen. Organiseringen er forskelligt alt efter indhold og mål for emnerne. I år har vi drama i uge 2-3 samt tværsuge i uge 41 og 26. Der er endnu ikke fastlagt et emne i de to sidstnævnte. Dansk: Jeg har netop i år overtaget 4.klasse, og kender således i skrivende stund kun eleverne overfladisk. Årsplanen tager derfor udgangspunkt i det generelle, og må nødvendigvis justeres efter behov i løbet af skoleåret. Jeg er dog naturligvis forpligtet på at opfylde de af UVM opstillede mål for dette klassetrin. Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlig og kulturel identitet. Faget skal fremme elevernes indlevelsesevne og deres æstetiske, etiske og historiske forståelse. Undervisningen skal fremme elevernes lyst til at bruge sproget personligt og alsidigt i samspil med andre. Undervisningen skal styrke elevernes beherskelse af sproget og udvikle en åben og analytisk indstilling til samtidens og andre perioders og kulturers udtryksformer. Undervisningen skal udvikle elevernes udtryks- og læseglæde og kvalificere deres indlevelse og indsigt i sprog, litteratur og andre udtryksformer. Undervisningen skal give eleverne adgang til de skandinaviske sprog og det nordiske kulturfællesskab. Tilrettelæggelsen af det faglige forløb i

3 danskundervisningen i 4. klasse tager udgangspunkt i de trinmål, der er gældende for dansk efter 4. klassetrin. Her er der opstillet mål for elevernes færdigheder inden for områderne: 1) Det talte sprog 2) Det skrevne sprog - læse 3) Det skrevne sprog - skrive 4) Sprog, litteratur og kommunikation. Målene er mange, og for en fuldstændig beskrivelse af disse, henvises til Undervisningsministeriets hjemmeside Undervisningen tager udgangspunkt i bogsystemet Plot 4, dog vil jeg supplere med andre materialer fra nettet, film, udvalgte noveller osv. Eleverne har fået udleveret hver en chromebook, hvilket gør det lettere og meget nærliggende at gøre brug af de muligheder nettet rummer. Der vil således være afleveringer via nettet, ligesom diktater og en del grammatikundervisning foregår ad den vej. Plot 4 har også lagt en stor del opgaver/tekster/lyd og billedfiler ind på plotind.dk, hvilke vi naturligvis vil gøre brug af. Vi vil læse 2 romaner. I efteråret læses Sådan en hesteæder af Lise Helledie, og i foråret læses Ravnen i Skiplille af Mick Vraa. Der vil være et absolut minimum af lektier. For at opnå de nødvendige læsefærdigheder, forventer jeg dog, at alle læser minimum 15 minutter hjemme dagligt! Hver mandag går vi på læringscenteret, hvor eleverne skal låne frilæsningsbøger. Udover de fastsatte forløb, vil jeg løbende evaluere på og arbejde med retstavning og grammatik. Skoleåret vil indeholde danskbånd i ugerne 2-6 samt 8-10, hvor vi arbejder niveauinddelt på tværs af klasserne på mellemtrinnet. Derudover er der planlagt tværsuger i uge 41 og 25. Inden hvert forløb starter, vil jeg bruge tid på at åbne emnet for eleverne samt opstille generelle mål. Eleverne skal trænes i at sætte sig individuelle mål ud fra de generelle mål, og derefter arbejde med såvel delmål som evaluering. Nedenfor følger en beskrivelse af de aktiviteter, der i undervisningen vil strække sig over en længere periode. Her gives et indblik i, hvad vi skal arbejde med i klassen, og hvad den faglige fokus/målsætning er. 1.emne: Det da løgn. I dette kapitel læses nyere fortællinger, som navigerer mellem det realistiske og det fantastiske.

4 Fokus ligger på elevernes mundtlige og skriftlige formidling af deres egne fortællinger. Under dette forløb præsenteres eleverne for berettermodellen, ligesom der redegøres for indre/ydre og metaaktiv fortæller. 2. emne: Min historie. Her skal eleverne undersøge genren erindring, lære at genkende dens karakteristika, samt producere deres egne erindringer. Eleverne skal ligeledes digte fortællinger ud fra billeder, og de lærer at bruge et Venn- diagram. 3. emne: Uendelig viden. Her udvikles elevernes læsekompetencer, idet de træner, hvornår det er relevant at bruge de forskellige læsestrategier (eks. punktlæsning, overblikslæsning osv.), således at de kan tilrettelægge deres læsning på egen hånd. Eleverne skal lære at tilegne sig viden om givne emner ved at nærlæse fagtekster, og ved at opsøge viden på nettet. 4. emne: Kærester og kujoner. Fortællingen er i centrum i dette forløb, og vi skal både læse historier, skrive historier og se film. Berettermodellen gennemgås atter, og eleverne lærer at bruge den til at vise handlingen i en fortælling, hvad enten det er en filmisk fortælling eller en skreven fortælling. Hvor vi tidligere har beskæftiges os en del med fantastiske fortællinger, vil vi nu fortrinsvis læse og se realistiske fortællinger, som eleverne kan identificere sig med. De skal lære at beskrive forholdet mellem personer i en fortælling. Bogstavrim og overblikslæsning vil også blive berørt i forløbet. 5. emne: Sprogspilopper Dette forløb er kortere end de andre, og fokuserer på sproget, dets opbygning og terminologi. Fo r at give eleverne en fornemmelse af sprogets dynamik, arbejdes der med sproget i funktionelle sammenhænge. Sproget ændrer sig og retter sig ind efter forskellige sammenhænge, hvilket skal åbnes for eleverne. Eleverne lærer at bruge forskellige talemåder og se sprogets finurligheder gennem kreative, fantasifyldte læse/skrive aktiviteter. Vi bygger ovenpå elevernes eksisterende viden om ordklasser, og de lærer at genkende en sætnings forskellige led. Alt dette gennemgås med spil og leg som hovedingrediens.

5 6.emne: Farvesprog. Efter dette forløb, bør eleverne kunne bruge farver i beskrivelsen af forskellige stemninger i tekster, og de vil få forståelsen for, at farvesymbolik er påvirkelig af forskellige tiders og kulturers brug af farverne. Vi vil arbejde med en fælles billedbog, hvor nogle af skoleårets tillærte kompetencer kommer i brug. Der vil skulle læses både norske og svenske tekster. Matematik: År 1 med bogløs matematik. Vi arbejder med Gyldendals fagportal kl. Vi arbejder stort set med emnerne på portalen i den rækkefølge de fremgår. Undtagelsen er brøker og procent. Dette emner arbejder vi med i matematikbånd i ugerne Vi har som i foregående år en blå matematikmappe, som også kommer til at benytte. Der vil som udgangspunkt ikke være lektier for i matematik. Der er udarbejdet en årsplan på fagportalen, som også vil blive offentliggjort for forældrene. Engelsk: Vi kommer til at bruge First Choice bogsystem og Gyldendals digitalt undervisningsmateriale i år. De er bygget op omkring forskellige emner, og vi skal også have fokus på grammatikken. Det mundtlige arbejde har høj prioritet. Det sker enten ved oplæsning individuelt, parvis ved dialog og gennem snak i klassen. Elevernes selvtillid prioriteres højere end kommunikationsfærdighed og sproglig præcision. Det betragtes som naturligt og legalt, at eleverne laver fejl. Det skriftlige arbejde sker i form af ordlister, breve, beskrivelser, plancher, historier, miniprojektor og grammatikopgaver. I skoleåret vil klassen løbende arbejde med nedenstående emner. Periode Emne Beskrivelse New Zealand Vi arbejder med emnet New Zealand. Eleverne arbejder i grupper. Eleverne vælger et delemne, laver en præsentation og fremlægger for klassen Alphabet Vi arbejder med bogstaver, deres udtalelser og lyder Being Royal The Royal Læse og svar spørgsmål. Lave en udstilling med plakater. Diskussion om forskellige kongelige familier. Se video og laver rollespille.

6 Family The Queens Palace Royal Events Grammatik Vi arbejder med de forskellige ordklasser. Navneord og udsagnsord. Vi bruger Gyldendals fagportal Pirates Facts about pirates. It's a good life to be a pirate. Jack the boy. Læse og svar spørgsmål. Fortælle om billedet. Laver et skattekort. Skriv et brev. Se film og skri egen pirate historie Christmas Snakke om jul i andre land. Lave julekort. Hygge. 1 Grammatik Vi arbejder med de forskellige ordklasser, Navneord, udsagnsord og tillægsord. Gyldendals 4-6 Transport Læse og svar spørgsmål. Lave og spil egen spil. Fremlæggelse om transportformer Animal Magic Helping humans. Animal heroes. Weird wonders. Se en kort video. Læse om limericks og skrive et selv. Laver et rollespil. Skrive et genfortælling. Se en kort video. Skrive og fremvise rollespil. Design og beskrive en ny bolig. Laver spørgsmål og svar om insekter. Se en video. Svar spørgsmål. Læse og svar spørgsmål. Forklaringer og oversættelse. Skrive referat. Læse og oversæt. Indsæt manglede ord. Læse og fortælle. Skrive en historie. Se og diskutere video. Finde info og lave præsentation. Læse og oversætte Grammatik Vi arbejder med ordstilling og omvendt ordstilling Heroes Heroes in books. Dark heroes. Real life heroes. Beskrive helten og skrive historie. Udføre et interview. Se video, læse og svar spørgsmål. Skrive udkast til en novelle. Nægtende sætninger. Billedkunst: I faget billedkunst i 4. klasse lægges vægt på at børnene skal lære og videreudvikle fagets grundlæggende færdigheder og der igennem fortsat udvikle deres eget billedsprog. Denne læring finder sted i forløb, hvor børnene arbejder med forskellige materialer og deres

7 anvendelse inden for billedfremstilling og rummelige figurer. Sådan arbejder vi med billedkunst i 4..a Emnerne tager ofte udgangspunkt i andre kunstneres billeder/skulpturer eller i egne oplevelser. Vi arbejder med tegnediktat og formelementer for at blive dygtigere til at tegne. Håndarbejde: 4 klasse er delt i to hold i håndarbejde. Vi har 2 lektioner om ugen hele året. Vi skal bl.a. arbejde med: Symaskine maskinkørekort Sy enkelte ting på maskinen bl.a. pose i papir til opbevaring af årets arbejde Filte uld Lave keyhanger af cykelslanger Lave små juleting Lære at måle og klippe Målet med undervisningen er at kunne betjene en symaskine, sy enkelte ting på maskine og i hånden, at kunne filte uld og arbejde med andre materialer - f.eks. cykelslanger. Natur/Teknik: Formålet med undervisning i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt tanker, sprog og begreber om natur og teknik, som har værdi i det daglige liv. I år bruger vi Gyldendals digitalt undervisningsmateriale og bogen NaTek 4. Periode Emne Beskrivelse og Mål New Zealand Vi arbejder med emnet New Zealand. Eleverne arbejder i grupper. Eleverne vælger et delemne, laver en præsentation og fremlægger for klassen På tur til vandet Læringsmål: Vi skal lære om hvor vandet i vandløbet kommer fra, og hvor det løber hen. Om dyr, der lever i nærheden af vandløbet. På vej mod havet. Undersøge, hvor vandet løber hen. Der er slanger i Danmark. Der er forskel på dyr.

8 Forberedelser til ekskursion Ekskursion til et vandløb. Opsamling. En vandkikkert og en dybdemåler Affald og genbrug Læringsmål: Vi skal lære om, hvordan dødt materiale nedbrydes i naturen, undersøge nedbrydningen af forskellige materialer, hvordan affald brændes af på et forbrændingsanlæg, hvordan affald bruges til produktion af el og fjernvarme, beskrive kategorier for affaldssortering, forklare og begrunde, hvorfor elektronikaffald og farlig affald kan skade miljøet, forberede besøget og efterfølgende udarbejde en rapport, have erfaring med genanvendelse af forskellige materialer. Affald gennem tiden. Nedbrydning. Nedbrydningstid. Nedbrydning af affald Hvor længe er en bananskræl om at blive nedbrudt? Se, hvordan regnormene arbejder På forbrændingsanlægget Varme Genbrug På genbrugsstationen Grønt affald Affaldssortering Emballage Præsentation af en affaldstype Besøg på et forbrændingsanlæg eller en genbrugsstation + udarbejdelse af rapport Evaluering Hvordan kan man bruge tingene igen? Broer og mekanik Læringsmål: Vi skal lære, om afstivning, store broer i Danmark og træk og tryk. 1-6 Den Hvid Verden Læringsmål: Vi skal lære, om klimabælter, om livsbetingelser for planter og dyr i den hvide verden og om Grønland Luft og ånding Læringsmål: Vi skal lære, om kuldioxid, om luft i vandet, om ilt og ånding, luften omkring os.

9 13-17 Landbrugets dyr Læringsmål: Vi skal lære om, hvorfor koen er et vigtigt husdyr, hvilke dyr man holder som landbrugsdyr, og hvad man bruger dem til, hvordan dyrene formerer sig og hvordan dyrkning af afgrøder foregår. Græs bliver til mælk. Hestene, grisene og alle de andre vilde dyr og husdyr. Dyrene formerer sig Kornet på marken Lav jeres eget smør. Mere mælk. Hvordan ser dyrene ud? Dyrene og deres unger. Find græs og korn. Planter vokser Skoven Læringsmål; Vi skal lære, om skoven som en arbejdsplads, om skovens træer, og hvad der sker med dem, når de bliver fældet, om skovens dyr, og hvem der spiser hvem om hvad der truer skoven og så skal I selv ud og undersøge skoven. Landskabets udvikling Hvad er et træ? Skovens træer Skoven er en arbejdsplads Der bliver arbejdet i skoven året rundt Skovens pattedyr Skovens fugle Undersøg, hvad der sker i træet Hvad æder dyrene? På skovbunden Svampe Skovens smådyr Udflugt til skoven Svampe på arbejde. Træernes blade. Truet natur Regnskoven Kristendom: På 4.klassetrin vil vi hovedsaligt beskæftige os med den kristne religion og dens danske historie. Dog vil vi ind imellem perspektivere til de andre verdensreligioner. Undervisningen vil være en vekselvirkning mellem tekstgennemgang, selvstændig læsning,

10 højtlæsning, tegning, drama, små lege og fremfor alt etiske og filosofiske diskussioner og genkendelige problembehandlinger. Disse kunne eksempelvis være: Hvad er det guddommelige? Og findes det overhovedet? Hvorfra kommer sandheden? Og kan man stole på den? Eleverne får herigennem en mere nuanceret evne til at forholde sig kritisk til emner og problemstillinger af religiøs og filosofisk karakter, samt til at tage stilling hertil. I 4.klasse bygges videre på elevernes forståelse for kristendommens værdier og betydning, og de vil få et begyndende kendskab til hovedpunkterne i kristendommens historie. Eleverne vil opnå begyndende kendskab til bibelens opbygning (de to testamenter), og introduceres forsigtigt til den dobbelttydning der findes i bibelens tekster. I bestræbelserne på at få eleverne til at tilegne sig viden om kristendommen og samtidigt give dem noget de kan relatere til, vil vi i løbet af året komme igennem følgende emner: Religion og hellig skrift: En introduktion til kristendom i 4.klasse. Vi taler lidt om, hvad vi skal nå i løbet af skoleåret. Dernæst ridses de store religioner kort op, og vi taler om, hvordan religionerne påvirker vores måde at leve sammen på. Retfærdighed: Målet er, at eleverne udvikler viden om retfærdighed og uretfærdighed, samt begrebernes betydning. Findes der flere opfattelser af begrebet retfærdighed? Hvordan forstår forskellige religioner retfærdighed? Hvad mener eleverne selv om begrebet, og hvordan opleves retfærdighed/uretfærdighed på egen krop? Vi arbejder dels med Gyldendals fagportal, og dels med grundbogen side Sandhed og løgn: Eleverne skal reflektere over forholdet mellem sandhed og løgn. Kan en løgn være nødvendig og kan sandheden være svær? Begreberne arbejdes ind i religionernes verden, og målet er, at eleverne får et bredere syn på sandheden og løgnen, således at der dannes en forståelse for etiske principper og hverdagens moralpraksis. Jul: Eleverne ved godt, at julen har at gøre med Jesu fødsel. Vi vil prøve at sætte dette i perspektiv til nogle af de traditioner der hæftes på julen, både i Danmark og i udlandet. Kan eks. thanksgiving sættes i forbindelse med den kristne jul? Har andre religioner pendanter til julen? Hvad med ramadanen?

11 Hvad betyder det overhovedet, at Gud ifølge kristendommen lod sin søn komme til Jorden? Vi vil lave små skuespil for hinanden, læse historier og synge og gennemgå enkelte julesalmer. Tilgivelse: Eleverne skal udvikle forståelse for, at tilgivelse er en aktiv handling, den kommer ikke af sig selv. Hvad sker der når man tilgiver/tilgives? Er begrebet tilgivelse ens i forskellige religioner? Kan alt tilgives? Påske og pinse: Sammen med jul er påske og pinse en del af kristendommens tre centrale højtider. Målet i dette forløb er, at eleverne får indblik i, hvordan påske og pinse har forbindelse til julen, og til fortællingerne i bibelen. Eleverne skal ligeledes udvikle forståelse for jødedommens særlige forhold til påsken, samt indblik i højtidernes sammenhæng med budskaber i kristendommen Sorg og glæde: Målet med forløbet er, at eleverne skal opnå en forståelse for begreberne sorg og glæde som et livsvilkår, samt forstå hvad et livsvilkår er. Hvordan opleves og udtrykkes sorg og glæde på forskellig vis af forskellige mennesker? Hvorfor kan det være svært at tale om disse store følelser? Hvilke ritualer følger begreberne sorg og glæde? Vi knytter bibelske fortællinger til begreberne sorg og glæde, således at eleverne får mulighed for at samtale om begreberne både ud fra et bibelsk og et personligt syn. Vi vil hovedsaligt arbejde med Chromebooks og netlæringsportaler (bl.a. Gyldendals fagportal - kristendom), men eleverne vil også få en grundbog samt en arbejdsbog. Derudover vil jeg indimellem læse op af såvel Bibelen, som af udvalgte bibelske fortællinger. I kristendom handler det i høj grad om at gribe eleverne hvor de er, og at tage de diskussioner og problemstillinger der fylder for dem lige i øjeblikket. Det er derfor ikke sikkert, at vi gennemgår de i årsplanen opstillede emner i den ovenfor nedskrevne rækkefølge. Det afhænger af, hvordan året former sig i klassen. Jeg tager dog ansvaret for at styre undervisningen gennem de af UV- ministeriet opstillede mål for faget. Historie: Fra d.1.oktober får vi adgang til Gyldendals fagportal for historie. Indtil da arbejder vi bl.a. med bogen ind i historien og historiefaget.dk. Planen frem til 1.oktober ser sådan ud: Uge 33-35: Hvor blev børnene af? Her beskæftiger vi bl.a. med befolkningsudvikling gennem

12 tiden, børnedødelighed og den sorte død. Uge 36-38: Et lille land ved et stort farvand. Her beskæftiger vi os bl.a. med søfart, vigtige passager og krig på havet. Uge 39-40: Her vil vi prøve at konstruere en tidslinie og de historiske tider/perioder ved hjælp at skoletubeprogrammet tiki- toki. Resten af årsplanen bliver konstrueret når jeg har mulighed for at benytte fagportalen. Musik: Målet for musikundervisningen i 4. klasse er: At kunne spille forskellige rytmer At kunne spille sammen på diverse instrumenter At få kendskab til et bredt repertoire af sange At bevare glæden ved musik, sang og bevægelse At lytte til forskellig musik I musik skal vi fortsat arbejde med rytmer, der danner grundlag for sammenspil. Sang, dans og musiklege er redskaber til rytmeindlæring. Vi skal arbejde med sammenspil, fællessang, solosang, improvisation. Vi har fokus på sammenspil. Mål for eleverne: At udvikle elevernes stemmemateriale og opøve kendskab til et alsidigt repertoire af sange At udvikle elevernes puls- og rytmefornemmelse samt fornemmelse af egne kropsmuligheder At lære eleverne elementære forudsætninger for sammenspil At introducere eleverne for musiklokalets forskellige instrumenter, og de muligheder de rummer. At lære og træne eleverne i at lytte åbent og kritisk At bidrage til oplevelse og glæde ved musik Idræt: Uge Aktivitet Atletik

13 Slagboldspil Volleyball (kids volley) Alternative boldspil Musik og bevægelse Basketball Ultimate Redskabsgymnastik Bevægelselege Orienteringsidræt Fodbold Udendørs lege/spil Eleverne skal altid have idrætstøj inkl. håndklæde med. Fritagelse fra idræt og/eller bad kræver en seddel eller besked fra jer forældre på intra.

Årsplan for 3.a Tingagerskolen 2012/2013

Årsplan for 3.a Tingagerskolen 2012/2013 EMNE: ÅRSPLAN 3.A TINGAGERSKOLEN 2012/2013 Overordnede mål for 3.a Årsplan for 3.a Tingagerskolen 2012/2013 GH,HE,HY,JS,LM Det skal være trygt og rart at gå i skole. Vi ønsker at bevare elevernes naturlige

Læs mere

Indskolingen har i år fået et 30 tablets til rådighed, som vi også i 2.a vil benytte i undervisningen

Indskolingen har i år fået et 30 tablets til rådighed, som vi også i 2.a vil benytte i undervisningen Årsplan for 2.a Tingagerskolen 2013/2014 LK JS og DG Overordnede mål for 2.a: Det skal være trygt og rart at gå i skole. Vi ønsker at bevare elevernes naturlige nysgerrighed og styrke deres evne til at

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere

Det da løgn. Tegn på læring til læringsmålene kan være. Færdigheds- og vidensmål. Plot 4, kapitel 1. Side 10-55 FORTOLKNING

Det da løgn. Tegn på læring til læringsmålene kan være. Færdigheds- og vidensmål. Plot 4, kapitel 1. Side 10-55 FORTOLKNING Plot 4, kapitel 1 Det da løgn Side 10-55 FORTOLKNING Oplevelse og indlevelse Eleven kan dramatisere litteratur og andre æstetiske tekster gennem oplæsning og tegning mundtlige, kropslige og billedlige

Læs mere

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012

Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Årgang 11/12 Side 1 af 9 Årsplan for 4.klasse i dansk 2011-2012 Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som

Læs mere

Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013

Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013 Årsplan for 1.a Tingagerskolen 2012-2013 Klassens sociale mål: I 1. klasse skal vi blive gode til: At lytte til og respektere hinanden. At hjælpe hinanden At passe på egne og andres ting At passe på hinanden,

Læs mere

Årsplan for indskolingen 2014-2015

Årsplan for indskolingen 2014-2015 Uge Emne Beskrivelse Formål Materialer m.m. Fag 33-34 Sommerferie Eleverne fortæller om deres sommerferie eventuelt med billeder. Vi ser på kort og snakker om de ting, de har oplevet. At kunne stå foran

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse Selam Friskole Fagplan for 0. klasse Formål Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved at give det enkelte

Læs mere

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2011/2012 for dansk i 2. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons:

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons: Årsplan for faget: Dansk 10. X og 10. Y Skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo + Katrine Lyhne Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN.

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. Sociale mål: At hver elev oplever glæde og tryghed ved at gå på skolen. At eleverne for tryghed til lærerne og hinanden. At hver enkelt elev har mod på, og lyst til, at fortælle

Læs mere

Mål for børnehaveklassen

Mål for børnehaveklassen Mål for børnehaveklassen At lægge et fundament for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets nysgerrighed, videbegær og lyst til at

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater,

ansatte - børn ord på tanker og følelser Barnet leger med sproget ud fra egen fantasi / ideer f.eks. gennem spontansange, historier, teater, Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. At barnet kan gøre sig Ansatte

Læs mere

Vi vil styrke barnets selvværd Vi vil lære det enkelte barn at fungere i fællesskabet

Vi vil styrke barnets selvværd Vi vil lære det enkelte barn at fungere i fællesskabet Årsplan for 2.a Tingagerskolen 2012/2013 HE GH DG Overordnede mål for 2.a: Det skal være trygt og rart at gå i skole. Vi ønsker at bevare elevernes naturlige nysgerrighed og styrke deres evne til at fordybe

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Skoleåret 2013 / 2014 Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning

Skoleåret 2013 / 2014 Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning 1 Skoleåret 2013 / 2014 Velkommen i skole - børnehaveklasse og skolefritidsordning Center for Børn & Kultur 2 Indhold Velkommen i skole!... 3 Hvornår skal mit barn i skole?... 4 Den røde tråd fra daginstitution

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 1. ÅRGANG 2009/10

ÅRSPLAN FOR 1. ÅRGANG 2009/10 ÅRSPLAN FOR 1. ÅRGANG 2009/10 Status for 1. årgang Klasselærere for 1.årgang: Monica Poulsen og Debora Stenz Fagansvarlige lærere: Dansk: Monica Poulsen og Debora Stenz Matematik: Marianne Mortensen og

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK.

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget dansk og plan 3. forløb, der dækker 5.- 6.- klassetrin. Derfor vil der være emner,

Læs mere

Årsplan for 1. klasse Natur/teknik 2015/2016

Årsplan for 1. klasse Natur/teknik 2015/2016 Årsplan for 1. klasse Natur/teknik 2015/2016 Fagformål for Natur/teknik: Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker,

Læs mere

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin:

DANSK. Basismål i dansk på 1. klassetrin: Basismål i dansk på 2. klassetrin: DANSK Basismål i dansk på 1. klassetrin: at kunne veksle mellem at lytte og at ytre sig at udvikle ordforrådet, bl.a. ved at fortælle om et hændelsesforløb at gengive og udtrykke sig i tegning, drama eller

Læs mere

Dansk i 2. klasse. de opnår det basalt kendskab til EDB...arbejde i et tekstbehandlingsprogram.

Dansk i 2. klasse. de opnår det basalt kendskab til EDB...arbejde i et tekstbehandlingsprogram. Dansk i 2. klasse Danskfagets overordnede formål: at eleverne oplever sproget som en kilde til personlig og kulturel identitet at eleverne får lyst til at bruge sproget alsidigt og i samspil med andre

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Årsplan for 4.A Brobyskolerne, Allested-Vejle afd. Hanna Vett 2013-2014. Indhold

Årsplan for 4.A Brobyskolerne, Allested-Vejle afd. Hanna Vett 2013-2014. Indhold Indhold Status... 2 Fagligt... 2 Socialt... 2 Sociale mål:... 2 Fysisk... 2 Klassens lærere... 2 Overordnet kalenderplan 2013 2014... 3 Dansk... 5 Formål... 5 Trinmål... 5 Det talte sprog... 5 Det skrevne

Læs mere

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk

Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse. Lærer: Suat Cevik. Formål for faget dansk Årsplan 2010/2011 for dansk i 1. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer

Læs mere

Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a

Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a Årsplan 2015/2016 - Dansk i 4.a Fagformål Eleverne skal i faget dansk fremme deres oplevelse og forståelse af litteratur og andre æstetiske tekster, fagtekster, sprog og kommunikation som kilder til udvikling

Læs mere

Musik på. Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013

Musik på. Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013 Musik på Helsinge Realskole --- Beskrivelse og målsætning - juni 2013 1 Musik på Helsinge Realskole Vi vægter den daglige morgensang højt på vores skole. Her bliver to af vores kerneværdier tradition og

Læs mere

Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe

Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe Generelt for klassen: 0.-1.c består af 5 elever, 2 piger og 3 drenge. Heraf går 3 elever

Læs mere

Selam Friskole. Tyrkisk. Målsætning og læseplan

Selam Friskole. Tyrkisk. Målsætning og læseplan Selam Friskole Tyrkisk Målsætning og læseplan September 2009 Målsætning: Stk. 1. Formålet med undervisning i tyrkisk er, at eleverne videreudvikler deres sproglige og kulturelle kompetence og deres erfaringer

Læs mere

Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016

Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016 Årsplan dansk 1. klasse 2015 2016 For at opfylde nedenstående mål fra Undervisningsministeriet, slutmålet efter 2. klasse (dvs., at vi blot skal være undervejs ), arbejder vi med følgende: Indhold: Bogstavbogen

Læs mere

Årsplan dansk 1. klasse 2015/2016

Årsplan dansk 1. klasse 2015/2016 Årsplan dansk 1. klasse 2015/2016 Fokuspunkter i 1. klasse: Hovedvægten lægges på arbejdet med læsning, fremstilling, fortolkning og kommunikation. Den enkelte elev og eleverne i fællesskab arbejder med

Læs mere

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen.

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen. Vuggestue 2012/2013 Forord: Vuggestuepædagogik er både omsorg, trivsel og læring. Det lille barn er tidligt i stand til at imitere, og det viser, at det lille barn er et lærende barn. Vi arbejder meget

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben

Musik. Formål for faget musik. Slutmål for faget musik efter 6. klassetrin. Musikudøvelse. Musikalsk skaben Musik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og om musik, herunder synge danske sange. Undervisningen

Læs mere

Årsplan for gruppe 3 2013-14

Årsplan for gruppe 3 2013-14 Årsplan Denne årsplan er udarbejdet med udgangspunkt i Undervisningsministeriets Fælles mål for Folkeskolen. Jeg har taget udgangspunkt i trinmålene efter 5. eller 6. årgang. Årsplanen er endvidere udarbejdet

Læs mere

Årsplan for dansk i 2. klasse

Årsplan for dansk i 2. klasse Årsplan for dansk i 1 I 2 klasse bliver eleverne undervist og opdraget til at leve i et demokratisk samfund. Undervisningen vil derfor være præget af en demokratisk tankegang, ved at eleverne oplever en

Læs mere

Det handler bl.a. om:

Det handler bl.a. om: Når du arbejder med Læseraketten og Hele Verden i skole-projektet får du og dine elever en oplagt mulighed for at opfylde flere af formålene i folkeskoleloven landstingsforordning nr. 8 af 21. maj 2002.

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse

Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse Årsplan 2012/2013 for musik i 3. klasse Lærer: Suat Cevik Formål for faget musik Formålet med undervisningen i musik er, at eleverne udvikler deres evne til at opleve musik og til at udtrykke sig i og

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Kreativitet og herunder sløjd anses på Fredericia Friskole for et væsentligt kreativt fag. Der undervises i sløjd fra 4. - 9. klassetrin i et omfang

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

Årsplan for dansk i 4.klasse

Årsplan for dansk i 4.klasse Årgang 13/14 Side 1 af 7 Årsplan for dansk i 4.klasse Formål for faget dansk: Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1

Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Faglige delmål og slutmål i faget Dansk. Trin 1 Undervisningen skal lede frem mod, at eleverne i 1. klasse har tilegnet sig kundskaber og Det talte sprog Undervisningen tager udgangspunkt i elevernes sproglige

Læs mere

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6 It-inspirator afsluttende opgave Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen Side 1 af 6 Indledning Den digitale medieverden er over os alle steder, om det er i dagtilbud, skoler eller fritidstilbud. Vi

Læs mere

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole

Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Undervisningsplan for faget musik på Sdr. Vium Friskole Sang og musik anses på Sdr. Vium Friskole for et vigtigt fag for børn i alle aldre. På Sdr. Vium Friskole undervises i sang og musik en lektion ugentligt

Læs mere

Uge Indhold Litteratur Fælles mål

Uge Indhold Litteratur Fælles mål Årsplan 2014/15 sprog Fag Dansk FS10 Gymnastikefterskolen Stevns Lærer Lene Møller Årgang 2014/15 Uge Indhold Litteratur Fælles mål 34 Introduktion - To sandheder og en løgn - Litteraturquiz - Spørgeskemaer/elevmål

Læs mere

Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2013/2014 efterår Fag: Dansk

Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2013/2014 efterår Fag: Dansk Årsplan for 3. klasse Skoleåret 2013/2014 efterår Fag: Dansk Danskfagets overordnede formål: At eleverne oplever sproget som en kilde til personlig og kulturel identitet At eleverne får lyst til at bruge

Læs mere

Bekendtgørelse om formål, kompetencemål og færdigheds- og vidensmål i børnehaveklassen (Fælles Mål)

Bekendtgørelse om formål, kompetencemål og færdigheds- og vidensmål i børnehaveklassen (Fælles Mål) BEK nr 855 af 01/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 030.08S.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Ringsted Lilleskole En høj grad af elevaktivitet er en forudsætning for at kunne lære et fremmedsprog.

Ringsted Lilleskole En høj grad af elevaktivitet er en forudsætning for at kunne lære et fremmedsprog. Læseplan for engelsk fra 0. 2. klasse Engelskundervisningen fra 0. 2. klasse tilstræber en alsidig, eksperimenterende, varieret og særdeles udviklende undervisning. I arbejdet med engelsk i indskolingen

Læs mere

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin

Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin UVMs Trinmål synoptisk fremstillet: Musikudøvelse Trinmål efter 2. klassetrin Trinmål efter 4. klassetrin Trinmål efter 6. klassetrin deltage opmærksomt i legende musikalsk udfoldelse deltage opmærksomt

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

2011-2012. Årsplan for 2. klasse dansk

2011-2012. Årsplan for 2. klasse dansk 2011-2012 Årsplan for 2. klasse dansk Klasselærer Betina Bremer Jørgensen Årsplanen tager udgangspunkt i Undervisningsministeriets Fælles mål 2010 - dansk. Der henvises til Undervisningsministeriets hjemmeside

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1 Læreplan 2012 Børnehuset Diamanten det bedste sted at være - og lege og lære Side 1 At føle, at høre, at se At tale, at græde, at le At danse, at cykle, at gå At opdage, lære, forstå At spørge hvorfor

Læs mere

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål

UGE EMNE/ TEMA Færdighedsmål Vidensmål Årsplan dansk 3. klasse Denne årsplan er lavet med sigte på Forenklede fælles mål for 3.-4. klasse ( se www.uvm.dk ). Arbejdsformen vil variere mellem værkstedsundervisning, fælles oplevelser, oplæg samt

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Faglig læsning i matematik

Faglig læsning i matematik Faglig læsning i matematik af Heidi Kristiansen 1.1 Faglig læsning en matematisk arbejdsmåde Der har i de senere år været sat megen fokus på, at danske elever skal blive bedre til at læse. Tidligere har

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

Tilsynserklæring maj 2013 april 2014 Marie Mørks Skole, Hillerød

Tilsynserklæring maj 2013 april 2014 Marie Mørks Skole, Hillerød Tilsynserklæring maj 2013 april 2014 Marie Mørks Skole, Hillerød Tilsynets form Mit andet år som skolens tilsynsførende har i sin form lignet sidste år. Men ud over fokus på undervisningen og skolens samlede

Læs mere

Årsplan for dansk i 3. klasse for skoleåret

Årsplan for dansk i 3. klasse for skoleåret Årsplan for dansk i 3. klasse for skoleåret 2018-19 Formålet med undervisningen i faget danske er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til

Læs mere

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave.

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. 1. Barnets alsidige personlige udvikling. Børns personlige udvikling trives bedst i en omverden, der er lydhør og medlevende. Voksne, der engagerer sig i og

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Års og aktivitetsplan for DANSK 2. klasse 2013 2014

Års og aktivitetsplan for DANSK 2. klasse 2013 2014 Års og aktivitetsplan for DANSK 2. klasse 2013 2014 Undervisningen vil tage sit udgangspunkt i systemet Nisserne i Ådal, som børnene kender fra 1. klasse. Materialet består af læsebogen Viggos verden (som

Læs mere

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse Indskolingen på Randers Realskole 1. klasses undervisning - lige fra børnehaveklasse 1 Udvikling med tradition Selvom Randers Realskole er blandt landets største skoler, så fungerer indskolingen i en lille,

Læs mere

Evaluering DA 2013-14. Dansk. Karin Tychsen

Evaluering DA 2013-14. Dansk. Karin Tychsen Evaluering DA 2013-14 Dansk Karin Tychsen Undervisningen har fulgt årsplanen. Begge årgange har været med i bogstavindlæringen og alle er godt i gang med både at læse og skrive. De bøger eleverne læser,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen.

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Om skolen: Abildgårdskolen er beliggende i Vollsmose i Odense. Skolen har pt. 655 elever hvoraf ca. 95 % er tosprogede. Pr. 1. august 2006 blev der indført Heldagsskole

Læs mere

Undervisningsplan for engelsk

Undervisningsplan for engelsk Undervisningsplan for engelsk Formål: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan og tør udtrykke

Læs mere

Der kan være aktiviteter, hvor der er tilmelding (kan være bindende) og andre aktiviteter, hvor man bare kan deltage, når man har lyst.

Der kan være aktiviteter, hvor der er tilmelding (kan være bindende) og andre aktiviteter, hvor man bare kan deltage, når man har lyst. SFO aktiviteter og Værksteder Nogle af aktiviteterne kører som en fast aktivitet hver uge. Andre følger årstiden eller er knyttet til faste traditioner som jul, fastelavn Hop & Rock osv. Nogle af aktiviteter

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Uge 47 på VerdensBørn Grundskole Identitet og dannelse. K for kreativitet og V for visdom

Uge 47 på VerdensBørn Grundskole Identitet og dannelse. K for kreativitet og V for visdom Uge 47 på VerdensBørn Grundskole Identitet og dannelse Styrkekompasset I faget Identitet og Dannelse skal vi i denne uge kigge på, hvem vi er, og hvad der karakteriserer os hver især. Vi skal bygge på,

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave et valg for dit barn Naturbørnehave Kære forældre Med dette materiale, vil vi gerne invitere dig og dit barn ind i Vesthimmerlands Naturfriskoles verden.

Læs mere

Årsplan for dansk 7.x 2014-2015 SJ

Årsplan for dansk 7.x 2014-2015 SJ Formålet med faget dansk Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur og andre udtryksformer som kilder til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer Læreplan for Vuggestuen Barnets alsidige personlighedsudvikling Barnets personlighed udvikles over tid i de sociale fællesskab, som barnet indgår i. Barnet skal mødes af en omverden, hvor det trygt kan

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for skolefritidsordninger i Greve Kommune

Mål- og indholdsbeskrivelse for skolefritidsordninger i Greve Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for skolefritidsordninger i Greve Kommune Forord Landets kommuner er forpligtet til ifølge folkeskolelovens 40 stk. 4 at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger,

Læs mere

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave.

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. 2009/2010 Læreplaner. Værdier: Udgangspunktet for vores pædagogik er, at vi er forskellige. Vi har forskellige forudsætninger og evner, som danner udgangspunkt for vores

Læs mere

Årsplan 3. klasse Dansk 2011/12. Dorte Jensen. Hovedvægten lægges på arbejdet med de elementære læse-, skrive- og stavefærdigheder.

Årsplan 3. klasse Dansk 2011/12. Dorte Jensen. Hovedvægten lægges på arbejdet med de elementære læse-, skrive- og stavefærdigheder. Danskfaglige områder 3. klasse Årsplan 3. klasse Dansk 2011/12. Dorte Jensen Den enkelte elev og eleverne i fællesskab arbejder med sproget i mange forskellige situationer: Ved at tale, ved at lytte til

Læs mere

! Årsplan Team Vega 2014 / 2015

! Årsplan Team Vega 2014 / 2015 Årsplan Team Vega 2014 / 2015 Sådan vil vi have det i indskolingen de øvrige underviseres mål, at jeres barn skal være glad for at gå i skole. Vores læringsmål er: Hvis man vil behandle & undervise børn

Læs mere

Tilsynsrapport for Ikra maj 2016

Tilsynsrapport for Ikra maj 2016 Indhold i rapporten 1. Baggrund for tilsynet 2. Rammer for tilsynet 3. Observationer i undervisningen 4. Skolens udvikling 5. Konklusion 1. Baggrund for tilsynet Tilsynsrapporten for Ikraskole (skolekode

Læs mere

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer.

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. De pædagogiske læreplaner indholder følgende temaer: Personlige kompetencer Sociale kompetencer Sproglige kompetencer Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag.

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. 1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. UGE Emne Aktiviteter Fælles mål 33 Klassens værdier/regler - Introduktion

Læs mere

Nyhedsbrev fra SFO oktober 2012. Sy og filte værksted

Nyhedsbrev fra SFO oktober 2012. Sy og filte værksted Nyhedsbrev fra SFO oktober 2012 Kære forældre Reserver allerede nu torsdag i næste uge klokken 14-16, da vi holder forældrekaffe. Vi laver en cafe, børnene har bagt og der vil være udstillinger fra nogle

Læs mere

September 2014. Pædagogiske læreplaner. Generelt pædagogisk grundlag

September 2014. Pædagogiske læreplaner. Generelt pædagogisk grundlag Pædagogiske læreplaner Generelt pædagogisk grundlag Vi ønsker at skabe et børneliv for børn og forældre, som ruster børnene til livets udfordringer, til glæde for dem selv, deres omgivelser og samfundet

Læs mere

forord I dagplejen får alle børn en god start

forord I dagplejen får alle børn en god start Små skridt Denne bog tilhører: forord I dagplejen får alle børn en god start Denne bog er til jeres barn, der nu er startet i dagplejen. Den vil blive fyldt med billeder, tegninger og små historier om

Læs mere

DB Evaluering oktober 2011

DB Evaluering oktober 2011 DB Evaluering oktober 2011 Matematik Vi har indarbejdet en hel del CL metoder i år: gruppearbejde, "milepæle" og adfærdsmæssige strategier. Eleverne er motiverede for at arbejde som et team. Hele DB forstår

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere