Om Training Gallery. Den positive tilgang til udfordringer. Vejen til målet. Udgangspunktet. Produkterne. Specialerne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Om Training Gallery. Den positive tilgang til udfordringer. Vejen til målet. Udgangspunktet. Produkterne. Specialerne"

Transkript

1 Om Training Gallery Den positive tilgang til udfordringer Der er én vej til fantastiske resultater. Den går gennem erkendelse, forståelse og motivation. Tilsammen skaber det den nødvendige ændring i adfærden - en positiv tilgang til udfordringer, samarbejde og personlige relationer. Det er den værditilførsel Training Gallery giver din virksomhed. Udgangspunktet Training Gallery arbejder ud fra en positiv tilgang til mennesker. Denne grundindstilling hjælper til at løsne eventuelle blokeringer før et udviklingsforløb og skaber det bedste udgangspunkt for motivation og læring. Fokus fastholdes på høj faglighed og kreative, frigørende løsninger. Specialerne Training Gallery er specialiseret i virksomhedstilpassede uddannelses- og udviklingsforløb. Vi dykker ned i de svære problemstillinger, bringer dem frem i lyset og bearbejder dem til de ønskede resultater er nået. Vejen til målet Et kursusforløb hos os skal have målbar værdi. Vejen til målet går gennem ændret adfærd og konkrete værktøjer, der ikke alene sikrer målbare resultater, men en varig værdi for virksomheden. Produkterne Training Gallery arbejder inden for fire hovedområder: Virksomhedsudvikling, lederudvikling, teamudvikling og medarbejderudvikling. Vore udviklingsforløb har altid et tosidet sigte: Virksomhedens og den enkeltes udvikling. På alle områder sættes fokus på brugen af konkrete værktøjer, der styrker den personlige og organisatoriske adfærd. Læs mere om Training Gallerys enkelte produkter på vore informationsark og på www. traininggallery.dk

2 Jan Jessen, direktør og ejer Jans speciale er top- og mellemlederudvikling samt teamudvikling. Han er født i 1964 og har erfaring som officer i flyvevåbnet og som personale- og uddannelseschef hos DSB, Falcks Redningskorps A/S og Hydro Texaco A/S. Er uddannet HD (O), Diploma HRD, NLP Business Practitioner og Erhvervspsykologi, EPU. Ansvarsområder: Salgs- og strategiudvikling samt gennemførelse af udviklingsforløb, coaching og rekruttering. Jan er bestyrelsesformand og medlem i forskellige erhvervsrettede fonde/virksomheder og foreninger. Telefon: Mail: jj@traininggallery.dk Fundamentet for virksomhedstilpassede udviklingsforløb Jan Jessen og øvrige instruktører har i tillæg til ovennævnte uddannelser opnået certificeringer i en lang række udviklingskoncepter, som tages i anvendelse, når en virksomhed har specifikke behov. Certificeringerne er, som det er tilfældet med virksomheders individuelle ISO-certificeringer, den konkrete dokumentation for, at Training Gallery anvender standardiserede, anerkendte og gennemprøvede koncepter, der har bevist deres værdi. Certificeringerne i f.eks. personlighedsprofilen DISC, MBTI og StresshåndteringsProfilen er det sikre fundament for, at de forventede resultater af et udviklingsforløb opnås.

3 Teamudvikling Afklaring af fælles mål Selvstændigt tænkende individualister er stærke på hver deres eget felt og en afgørende ressource for en virksomhed eller organisation i udvikling. Men det fælles mål skal alle være helt afklaret med. Og klichéen med at løfte i flok er ikke kun en kliché. Det er en kolossal styrke. Teambuilding skaber denne styrke, og i Training Gallery er kurser i teambuilding skræddersyede til den hverdag, der udgør arbejdsgruppens/teamets udfordringer og det fastsatte mål. Sådan styrker vi både den enkelte og teamet: Udvikling af fælles værdier, mål og spilleregler. Afklaring af gensidige forventninger medarbejderne imellem. Træning i samarbejde og kommunikation. Værktøjer til konflikt- og stresshåndtering. Udvikling af kollegial coaching og sparring. Fokus på motivation og trivsel. Som det første udarbejder vi en analyse af teamets arbejdsmæssige udfordringer, værdier og mål. Resultatet af analysen er grundlaget for udviklingsforløbet og sikrer, at målet også nås. Og det garanterer, at investeringen i kurset kan aflæses i teamets videre udvikling og fremtidige præstationer. Her ligger motivationen Det ligger i begrebet et godt team, at der er tale om effektivt samarbejde. Og at det er grundlaget for et motiverende arbejdsmiljø. Vi skal altså have afdækket en klar rollefordeling, der skaber de mest hensigtsmæssige arbejdsgange og dermed et motiverende arbejdsmiljø. Det er et fokusområde i hele udviklingsforløbet, fordi det omsat til dagligdagen på jobbet skaber det forum af gensidig tillid og åbenhed, der frigør den fælles, konstruktive og positive energi med den afsmittende effekt, vi kalder synergieffekt. Og som sagt kan resultaterne efterfølgende aflæses på alle relevante parametre. Udover kurser i teambuilding tilbyder Training Gallery også skræddersyede kurser i Kommunikation & Samarbejde samt Motivationsseminarer. Se det indvendige udefra I Training Gallery er outdoor-aktiviteter ikke kun et par dages spejderlejr for voksne. Også her er der klare mål med det, vi foretager os, men sjovt er det, og især grænseudvidende, fordi deltagerne kommer ud af de vante, trygge rammer. Ude i det fri er formålet at træne teamet i løsning af hverdagens konflikter, analysere problemstillinger og etablere konstruktivt samarbejde omkring helt anderledes udfordringer end dem, man er vant til. Outdoor teamudvikling er ikke mere abstrakt end, at der i forløbet drages paralleller til hverdagen i jobbet. Deltagerne skal selv finde parallellerne og dermed få øget indsigt i egne og kollegers reaktioner. Disse små åbenbaringer er huskesedler med langvarig effekt.

4 En eller flere dage Training Gallery tilbyder outdoorprogrammer af en eller flere dages varighed og skræddersyet til ethvert medarbejderniveau i virksomheden. Fælles for aktiviteterne er, at de giver personlige og fælles sejre og efterfølgende en sund, fysisk træthed, et sprudlende mentalt overskud samt fornyet energi. Et program for temudvikling kan f.eks. indeholde følgende aktiviteter: Teambuildingsaktiviteter med fokus på selve processen. Består af diverse øvelser, der ikke er fysisk krævende. Indoor såvel som outdoor. Ressourceløb, hvor den enkelte deltager afklarer egne ressourcer før og under opgaven. Strategoøvelser, der både udfordrer teamet i strategisk planlægning og den enkeltes handlingskompetencer. GPS-løb, hvor deltagerne arbejder med fælles mål og retninger. Klatreaktiviteter og orienteringsøvelser. Bygning af tømmerflåde og tovbroer. Teori og praksis og en pludselig sejltur Bjarne Bak (foto), 43 år, indkøbsdirektør hos Super- Gros, Brøndby. Har gennemført et teambuildingsforløb sammen med 10 indkøbschefer hos SuperGros a/s: Vi startede med to timers teoretisk indledning, før det gik løs med de fysiske strabadser. Vi cyklede fra Brøndby til Køge Havn, og undervejs havde vi nogle gode teamøvelser, der fik latteren frem. Fra Køge sejlede vi til Bornholm. Vi troede, vi var sluppet for torturinstrumenterne, men på Bornholm ventede cyklerne på os igen. Her blev vi presset til det punkt, hvor vi var virkelig trætte, både fysisk og psykisk. På dette tidspunkt kommer man ind under huden på hinanden. Det var en god situation, hvor vi oplevede andre og nye sider af hinanden og ikke kun den flig af personen, som vi ser til hverdag. Det øger respekten for hinanden. Mine medarbejdere kræver simpelthen, at jeg mindst en gang hvert andet år tager dem med ud på en sådan tur. De elsker den fysiske udfordring og udfordrer også gerne mig. Det var en rigtig god teambuildingstur, fordi vi byggede bånd på tværs af normale arbejdssituationer, hvilket øger evnen og viljen til at bruge hinanden. Samtidig gav turen nogle gode og sjove historier, der er det hele værd.

5 Stresshåndtering Lær at håndtere stress og få en bedre livskvalitet Negativ stress stjæler ressourcer og livskvalitet. Det påvirker arbejdsliv og det personlige liv. Positiv stress kan øge ressourcerne i en kort periode og skabe større kvalitet, f.eks. når en sportsmand sætter sig op til en kamp for at levere en toppræstation. Derfor er det nødvendigt at lære at håndtere stress og opnå den rette balance mellem de daglige ud- fordringer og de ressourcer, vi har til at klare udfordringerne med. Training Gallery tilbyder et kursus i stresshåndtering, der afdækker deltagernes eget, aktuelle stressniveau. Kurset gør det muligt at evaluere og videreudvikle på egne, personlige ressourcer gennem en række konkrete værktøjer, der sætter den enkelte i stand til at håndtere negative stresspåvirkninger. Fra modefænomen til ødelæggende tilstand For år siden var stressbegrebet nærmest et modefænomen. Der var prestige i at have stress, for så havde man travlt og var succesrig. Det er selvfølgelig lodret forkert. Og antallet af danskere, der i dag lider af stress, er i løbet af de sidste 10 år blevet 10-doblet, så tilstanden i dag skønnes at ramme omkring en fjerdedel af befolkningen. Vedvarende stress kan være ødelæggende for den enkelte person, for familielivet og for indsatsen på jobbet. Det indvirker negativt på virksomhedens daglige drift og resultatskabelse samt på medarbejdernes trivsel. Det er et erkendt problem. Ansvarlige virksomheder bruger derfor stresshåndtering som en konkurrenceparameter.

6 Kurset Training Gallerys kursus i stresshåndtering har til formål at styrke medarbejdernes evne til at håndtere de stresspåvirkninger, de møder i dagligdagen, og gøre det på en effektiv og frugtbar måde. Kurset afdækker selve stresstilstandens symptomer og signaler gennem værktøjet StresshåndteringsProfilen, der er et værktøj til vurdering af den enkeltes aktuelle stress- og livskvalitetstilstand. StresshåndteringsProfilen skaber et præcist overblik over sammenhængen mellem de fire livsområder og stress: Det personlige liv Arbejdslivet Familielivet Parforholdet At privatlivet inddrages, sker fordi stress i ét område af livet ofte medfører stress i andre områder og vice versa. Kursets øvelser i stresshåndtering kan således også anvendes til problemløsning på andre områder end lige arbejdslivet. Håndtering af stresssituationer Udbyttet for deltagerne er kontrol over stresssituationer - fordi de lærer at reducere og håndtere den stress, de oplever i hverdagen. Kurset handler ikke kun om at reducere deltagernes eget stressniveau, men også om at håndtere stress med bedre livskvalitet som det positive resultat. Det sker gennem arbejdet med konkrete værktøjer, der giver deltagerne adgang til at håndtere de udfordringer, der typisk øger stressniveauet. På baggrund af resultatet af StresshåndteringsProfilen tager kurset udgangspunkt i den enkelte deltagers unikke situation og naturligvis med fuld diskretion om den enkelte deltagers StresshåndteringsProfil. Højere tempo, rationaliseringer, øget ansvar og mere komplekse problemstillinger er blandt de mange forhold i arbejdslivet, der lægger mere pres på den enkelte. Det er forhold som blandt andet er med til at gøre det vanskeligt for mange at styre balancen mellem arbejdslivet og det personlige liv. Stresshåndteringskurset giver afklaring og forsyner deltagerne med effektive værktøjer til imødegåelse af stresspåvirkninger.

7 Pædagogik Fleksibel undervisning Vi tilpasser uddannelsesforløbet til din virksomhed, hvilket giver deltagerne ro og tid til at koncentrere sig hundrede procent om undervisningen og dermed øges engagementet. Vore forløb består altid af en proces, hvor indlæringen af faglig viden afprøves i praksis, inden noget nyt præsenteres. Opfølgningen sikrer, at forløbet har den ønskede effekt både for deltagerne og for virksomheden. Optimalt udbytte for alle Gennem en effektiv kombination af undervisning og selvstudium blandt andet via e-læring opnår de enkelte deltagere optimalt udbytte. Samtidig differentierer vi indsatsen, så den udfylder den enkelte deltagers behov og mål. Dette betyder, at vore udviklingsforløb matcher enhver branche og virksomhedstype. Forankring i hverdagen Et udviklingsforløb ender først, når uddannelsen er forankret i virksomhedens dagligdag og derved har medført en positiv ændring i adfærden. Derfor vægter vi i høj grad implementeringsfasen, hvor vi som opfølgning på kurset evaluerer sammen med virksomheden. Et typisk kursusforløb Grundig foranalyse af virksomhedens situation og behov. Korte, virksomhedstilpassede undervisningsforløb med fokus på aktiv involvering af deltagerne. Kombination af undervisning, coaching og e-læring. Grundig opfølgning i samarbejde med virksomheden. Dokumentation via effektmåling. Training Gallerys e-læringsportal Som et led i vort undervisningsforløb har vi vor e-læringsportal, der er et redskab i særklasse til fordybelse, motivation og kollegial sparring. Fordele ved e-læringsportal: Differentieret teoretisk materiale er tilgængeligt for alle. Kursisterne kan sparre med hinanden og med instruktøren. Målrettede og individuelle opgaver til den enkelte deltager. Undervisningen står aldrig alene. Sikrer høj grad af fleksiblitet, idet kursisterne kan lære, når de har tid og overskud.

8 Unik proces Training Gallerys kursusforløb er unikt, fordi vi stiller krav og sikrer, at vor uddannelsesindsats giver varige resultater. 6) Implementering Evt. yderligere selvstudium Træning og udvikling af kompetencer Forankring af kompetencer i daglig praksis Opfølgning 1) Foranalyse Historie Mission Værdier Vision Mål Strategi Kompetenceprofiler 2) Forberedelse Målgrupper Kompetencemåling 360 graders feedback Succeskriterier Ønsket effekt Udvikling af kursus 5) Kursus (opfølgning) Yderligere tilførsel af viden og holdninger Yderligere træning af færdigheder Opstilling af endelig handlingsplan 4) E-læring (på arbejdspladsen) Selvstudium (efter eget valg) Træning og udvikling af kompetencer Coaching på arbejdspladsen 3) Kursus Tilførsel af viden og holdninger Træning af færdigheder Opstilling af handlingsplaner

9 Medarbejderudvikling Bryd vanens magt, frigør og styrk kompetencerne Gamle vaner og rutiner udgør ofte forhindringer for udvikling. Den enkeltes potentiale udnyttes ikke fuldt ud. Kun gennem ændret adfærd opnår vi personlig og organisatorisk udvikling og dermed bedre resultater. Uddannelse og motivation af den enkelte medarbejder udmønter sig i vækst på bundlinjen. Relation til hverdagen I vor foranalyse sætter vi fokus på den enkeltes situation, behov og mål. På denne baggrund sammensætter vi i samarbejde med virksomheden det optimale forløb for den opgave, der ligger foran os. Det sikrer et præcist tilpasset uddannelsesforløb til udvikling af den enkelte medarbejders personlige, faglige og sociale kompetencer. Vore uddannelsesforløb er ofte en kombination af undervisning, praktiske øvelser, coaching og selvstudium. Det sikrer en god forankring af både teori og praksis. Undervisningen gøres nærværende ved i høj grad at blive relateret til dagligdagens problemstillinger. Som afslutning på forløbet sikrer vi, at teori og de praktiske erfaringer implementeres i virksomhedens dagligdag. Relation til virksomheden Et kursusforløb afstemmes efter virksomhedens mål og behov, og netop derfor er Training Gallerys uddannelsesforløb særligt fleksible. Udgangspunktet er udvikling af den menneskelige ressource hvilke kompetencer er nødvendige for at varetage nuværende og kommende arbejdsfunktioner?

10 Eksempler på Training Gallerys kursustilbud: Udvikling af selvstyrende grupper. Udvikling af professionelle salgs- og serviceholdninger. Professionel kommunikation og feedback. Effektiv reklamationsbehandling. Salgsteknik. Træning af sælgerfærdigheder. Salgspsykologi. Personlig effektivitet. Psykologisk selvindsigt og indsigt i andre. Håndtering af vanskelige samtaler. Stresshåndtering. Det foregår i virksomheden Udviklingsforløbet foregår i virksomheden, i korte og koncentrerede afsnit. Forinden har analyse og behovsafdækning klarlagt, hvilke kompetencer den enkelte medarbejder skal besidde. Herefter fastsætter vi målet med uddannelsesforløbet; og dette mål fungerer som succeskriteriet. Resultatgaranti Training Gallery slipper ikke processen, før den nye viden er implementeret i medarbejderens dagligdag, og de på forhånd aftalte resultater er opnået. Ud fra samme høje kvalitetskrav tilbyder vi ligeledes lederudvikling, teambuilding og effektmåling. Læs mere på Det handler om kundens behov Henrik K. Andreasen (foto), indehaver af Nyborg Erhvervsrevision. Har deltaget i salgskursus samt salgspsykologikursus af i alt 4 dages varighed i løbet af 2005 og 2006: Jeg ved en masse om tal og regnskaber, men jeg mente, at min viden om salg var mangelfuld og derfor meldte jeg mig til kurset. Dette kursus var meget givende, og derfor valgte jeg også det efterfølgende kursus i salgspsykologi. Begge kurser har jeg haft gavn af siden, da jeg i mit daglige arbejde benytter den viden, kurserne har givet mig. Både når det gælder eksisterende og nye kunder. Jeg har haft stor glæde af at fokusere på kundens udbytte ved et givent produkt frem for, hvad ydelsen/ produktet indeholder. Jeg lytter mere aktivt nu, og jeg mener selv, at jeg er blevet bedre til at kommunikere med andre mennesker. Det har været en fin kombination med de praktiske øvelser og det teoretiske input, da forløbet derved blev uformelt og humoristisk samtidig med, at vi har fået en meget anvendelig viden om salg og salgspsykologi.

11 Lederudvikling Klædt på til nye udfordringer Lederens rolle har næppe været mere udfordrende og krævende end i dag. Derfor kræver det løbende kompetenceudvikling at agere i en lederrolle, hvor blandt andet den globale udvikling og øgede konkurrence sætter nye dagsordener. Training Gallery arbejder primært med to indsatsområder: lederens værktøjskasse og lederens personlige udvikling. Disse to indsatsområder griber ind over hinanden og udgør tilsammen en helhed, når de spiller sammen. Uddannelse præcist tilpasset virksomheden Vore løsningsforslag og efterfølgende udviklingsaktiviteter sker altid på baggrund af en foranalyse, der sikrer, at vi kender dig, virksomheden, kompetencebehovet og den ønskede effekt af forløbet. Herved opnår du et forløb, der er nøjagtig tilpasset din situation og uddannelsesindsatsen slutter først, når den er implementeret i dagligdagen. Mangler du konkrete værktøjer? Training Gallery tilbyder praktiske og målrettede redskaber, der umiddelbart kan anvendes i forhold til dine forskellige udfordringer i dagligdagen. Det gør det lettere at varetage lederrollen i forhold til ny udvikling og nye problemstillinger. Forøg dine kompetencer inden for: Forretningsstrategi. Økonomistyring. Situationsbestemt ledelse. Coaching. Ledelsespsykologi. Projektledelse. Forandringsledelse. Innovationsledelse. Teamudvikling. Konflikthåndtering. Præsentationsteknik. Mødeledelse. Medarbejdersamtaler. Afholdelse af vanskelige samtaler. Training Gallerys lederuddannelsesprojekter er ikke statiske og har derfor ikke en bestemt form. De kan involvere én leder eller samtlige af virksomhedens ledergrupper afhængigt af ønsker og behov.

12 En ledergruppe i balance De konkrete redskaber, der i kraft af udviklingsforløbet implementeres i virksomheden, skaber og forankrer god ledelsesadfærd i den samlede ledergruppe, en fælles referenceramme og en øget forståelse for hinandens kompetencer. Alle har et udviklingspotentiale Det er givende at få sparring og feedback, når man arbejder med sin egen personlige udvikling også som leder. Training Gallery tilbyder et individuelt program med udgangspunkt i din situation og behov. Du modtager coaching af en instruktør med de rette forudsætninger for at sætte fokus på din personlige udvikling. Udviklingskoncepter Traning Gallery arbejder med en palet af anerkendte og velprøvede udviklingsredskaber, som du kan læse mere om på Her finder du også eksempler på de skræddersyede opgaver, vi har løst for forskellige kunder. Bedre til at læse mig selv og andre Chanette Oksborg (foto), Manager hos Vestas Wind Systems A/S. Har deltaget i modulopbygget lederuddannelse (11 dage) i efteråret Mit mål før kurset var at blive klogere på mig selv og andre. Samtidig ønskede jeg at strukturere opgaverne og blandt andet få nogle generelle værktøjer til at gribe problemstillingerne an på den rigtige måde. Mine forventninger til kurset blev opfyldt, og kurset har gjort mig langt bedre til at løfte opgaverne. Jeg fandt den første del om personlighedsprofiler særdeles brugbart, fordi jeg har fået en større indsigt i forskellige persontyper, reaktionsmønstre og håndteringsmetoder. Den viden benytter jeg nu i mit daglige arbejde. Værktøjerne gør, at jeg sparer tid i hverdagen, og navigerer mere sikkert gennem opgaverne. Jeg vil bestemt foreslå mine kolleger at deltage i kursusforløbet, da det i høj grad vil styrke os som team.

13 Effektmåling Giver investeringen afkast? Uddannelse er investering i medarbejdere, og som al anden investering skal resultatet ses på bundlinien. Training Gallery har konstant målet for øje og vurderer løbende effekten af udviklingsforløbet. Vi tilbyder forskellige former for effektmåling, som dokumenterer resultatet og effekten af uddannelsesinvesteringen i hvert enkelt tilfælde afvejet i forhold til de mål, der er opstillet på forhånd. Vi ved altså, hvor vi starter, og hvor vi slutter. Og slutningen er den egentlige start på afkastet. Professionel dokumentation Resultaterne af Training Gallerys uddannelsesforløb udarbejdes i samarbejde med professionelle udbydere af effektmålinger, hvilket sikrer høj kvalitet og validitet. Virksomhedens ledelse modtager rapporten, og på denne baggrund vil vi sammen gennemføre yderligere opfølgning på indsatsen.

14 4) Resultatmåling Med udgangspunkt i virksomhedens normale resultatindikatorer måles effekten af uddannelsesindsatsen. En sådan måling kan for eksempel foretages i forhold til servicegraden, produktkvalitet og medarbejder- eller kundetilfredshed, hvilket i sidste ende vil pege på afkastningsgraden. 3) Ændring i adfærd Måling af adfærdsændring kan eksempelvis ske ved at undersøge kunder og kollegers oplevelse af kursusdeltageren før og efter uddannelsesforløbet. Derved afspejles omverdenens vurdering af personens adfærd. 2) Viden Har deltageren øget sin viden i forhold til uddannelsens indhold? Denne måling gennemføres ved hjælp af en række faglige spørgsmål før og efter forløbet. 1) Evaluering Efter hvert udviklingsforløb foretager Training Gallery en evaluering af forløbet i form af en skriftlig tilfredshedsmåling. Det sker for at afspejle deltagernes vurdering og oplevelse af kurset.

Teenager, Sport. Leder?

Teenager, Sport. Leder? Teenager, Sport. Leder? Målrettet lederuddannelse for de 14-19 årringe i idrættens verden Morgendagens ledere kan findes og udvikles i idrættens verden hvis vi vil! Oplæg til en excellent proces udarbejdet

Læs mere

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Præsentationens indhold: Indledning Mål Kritiske succesfaktorer for at nå målet Uddybning af kritiske succesfaktorer Hvordan kommer vi i gang? Uddrag

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS)

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) - med supplerende skemaer til brug ved seniorsamtaler (SUS) og lederudviklingssamtaler (LUS). I dette dokument er samlet alle skemaer, hjælpespørgsmål, vejledning

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE

BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE BYRÅDS- OG DIREKTIONSSEKRETARIATET ADELGADE 44 8660 SKANDERBORG WWW.SKANDERBORG.DK SKANDERBORG KOMMUNE MED HJERTET I LEDELSE! KODEKS FOR GOD LEDELSE OKTOBER 2007 Indholdsfortegnelse 1. PROCESSEN... 3 2.

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

DEN NYE LEDER ET LEDERUDVIKLINGSFORLØB

DEN NYE LEDER ET LEDERUDVIKLINGSFORLØB DEN NYE LEDER ET LEDERUDVIKLINGSFORLØB DEN NYE LEDER Kurset Den Nye Leder sikrer, at du bliver indført i de ledelsesmæssige værktøjer, der er nødvendige for et godt afsæt i dit lederskab. Du lærer det

Læs mere

Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler. August 2011

Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler. August 2011 Professionel ledelse - Lederen som medarbejderudvikler August 2011 Indhold Kan dine medarbejdere matche udfordringerne nu og i fremtiden? MUS et redskab til systematisk og strategisk kompetenceudvikling

Læs mere

Hvad er kompetenceudvikling?

Hvad er kompetenceudvikling? Hvad er kompetenceudvikling? 17.11.06 Kompetenceudvikling handler om at udvikle den enkelte medarbejders og personalegruppers kompetencer, så kvaliteten i opgaveløsningen sikres nu og i fremtiden. Af Væksthus

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 40, Aarhus, Januar 2015 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker Lund,

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage.

Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage. Kære kursusdeltager. Vi ser frem til at møde dig til kurset Praktikvejledning af PAU- og sosu elever som består af 10 kursusdage. På de næste sider ser du programmet for kurset, samt støttespørgsmål for

Læs mere

DEN NYE LEDER ET LEDERUDVIKLINGSFORLØB MED MULIGHED FOR ECTS-POINT

DEN NYE LEDER ET LEDERUDVIKLINGSFORLØB MED MULIGHED FOR ECTS-POINT DEN NYE LEDER ET LEDERUDVIKLINGSFORLØB MED MULIGHED FOR ECTS-POINT DEN NYE LEDER Kurset Den nye leder sikrer, at du bliver indført i de ledelsesmæssige værktøjer, der er nødvendige for et godt afsæt i

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

TRANSFER - fra læring til handling i praksis

TRANSFER - fra læring til handling i praksis TRANSFER - fra læring til handling i praksis For at omsætte læring til praksis, - transfer - er det vigtigt, at kompetenceudviklingsforløbet er en proces, der begynder før undervisningen, inddrager det,

Læs mere

Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet

Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet Udfordringen Udfordringen var en sammenlægning af to organisationer med 12 kilometers afstand mellem sig: Åparken

Læs mere

Overordnede retningslinjer for mobning og chikane

Overordnede retningslinjer for mobning og chikane Overordnede retningslinjer for mobning og chikane Allerød Kommune har udarbejdet rammepolitik for forebyggelse af vold, trusler, mobning og chikane. Disse overordnede retningslinjer er et supplement, der

Læs mere

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk Sådan kan du arbejde med psykisk arbejdsmiljø på din arbejdsplads ww www.barhandel.dk w.de t d u m æ r ke r. d k Om psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads.

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

KOLLEGIALT SAMARBEJDE

KOLLEGIALT SAMARBEJDE DIALOGKORT KOLLEGIALT SAMARBEJDE 1. Hvornår er det sjovt at gå på arbejde? a. Nævn dage, hvor du glæder dig til at gå på arbejde, og hvor du er tilfreds, når du går hjem. 2. Hvad er en god kollega for

Læs mere

Dilemmaer i og med Kodeks for god ledelse

Dilemmaer i og med Kodeks for god ledelse Dilemmaer i og med Kodeks for god ledelse Når regelstyring afløses af værdibaseret ledelse, stiller det ofte ændrede krav til lederen. Hvor reglerne i mange tilfælde kan afgøre, hvad der er rigtigt eller

Læs mere

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden.

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Derfor rummer du som særligt sensitiv et meget stort potentiale for at udvikle dig. Men potentialet

Læs mere

Forandringsledelse. Erhvervskonference

Forandringsledelse. Erhvervskonference Forandringsledelse. Erhvervskonference Lindø Industripark den 21. august 2014 Agenda Præsentation af ego Kort præsentation af Training Gallery ApS Management/leadership Forandringsprocessens mål og indhold

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune 1. Indledning Denne delpolitik omhandler kompetenceudvikling for ansatte i kommunen (fremover kaldet kompetenceudviklingspolitikken). Hvad er kompetenceudvikling?

Læs mere

Den effektive sælger - MBK A/S

Den effektive sælger - MBK A/S Vil du have træning, så du bliver endnu bedre til at sælge til nye kunder? Vil du være bedre til at sælge mere til dine nuværende kunder? Vil du være bedre til at få tilfredse kunder og skabe gensalg?

Læs mere

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid Baggrund for og beskrivelse af projektet har en hel del medarbejdere, der allerede er fyldt 50 år. Vi har haft dette projekt i ældreplejen, da vi har et ønske om at blive en attraktiv arbejdsplads, også

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Den Grundlæggende Lederuddannelse

Den Grundlæggende Lederuddannelse Den Grundlæggende Lederuddannelse PÅ KURSUSCENTRET - KØGE HANDELSSKOLE AMU også 6 ugers jobrettet uddannelse Den Grundlæggende Lederuddannelse er et kompetencegivende uddannelsesforløb på 13 dage (jobrettet

Læs mere

Kompetenceudvikling af ledere, arbejdsmiljørådgivere og tillidsvalgte omkring udvikling af social kapital

Kompetenceudvikling af ledere, arbejdsmiljørådgivere og tillidsvalgte omkring udvikling af social kapital For kommuner Kompetenceudvikling af ledere, arbejdsmiljørådgivere og tillidsvalgte omkring udvikling af social kapital HVAD ER SOCIAL KAPITAL Social kapital er den værdi, der skabes i gode relationer.

Læs mere

Ud i naturen med misbrugere

Ud i naturen med misbrugere Ud i naturen med misbrugere Af Birgitte Juul Hansen, gadesygeplejerske Udsatte borgere er en gruppe, som kan være svære at motivere til at ændre livsstil. Om naturen kan bruges til at finde lyst og glæde

Læs mere

Udviklingssamtalen er i live og har det godt

Udviklingssamtalen er i live og har det godt Udviklingssamtalen er i live og har det godt Ole Hou, specialkonsulent i ledelse og organisation Region Syddanmarks Ledelsesakademi, november 2011 Indholdsfortegnelse Kompetenceudvikling gennem dialog...1

Læs mere

Dit personlige lederskab

Dit personlige lederskab Dit personlige lederskab Fokus på din person og dit lederskab Nøglen til god ledelse ligger i dig selv. Du er dit eget vigtigste ledelsesværktøj, og derfor er det afgørende, at du lærer dig selv, dine

Læs mere

Samarbejde Forståelse Værdier Kompetence

Samarbejde Forståelse Værdier Kompetence Udvikling- og Uddannelsesprogram Second Sight System Samarbejde Forståelse Værdier Kompetence Indholdsfortegnelse Baggrund side 3 Mål med uddannelsesforløbet side 3 Vision Styrker Mål Procesforløb side

Læs mere

Lederuddannelse i Ingleby Farms

Lederuddannelse i Ingleby Farms Lederuddannelse i Ingleby Farms Målgruppe 22 driftsledere Leder for 1-5 ansatte Uddannelsesniveau svarende til landmandsuddannelsen (trin 1 og 2) i Danmark Fra hhv. Letland, Lithavn, Rumænien og Danmark

Læs mere

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater!

Fra god til fantastisk. Skab hurtige og målbare resultater! Fra god til fantastisk Skab hurtige og målbare resultater! Team med solid erfaring Step-up blev etableret i 2003 og har lige siden arbejdet med at udvikle mennesker. Vi er i dag mest kendt som dem, der,

Læs mere

MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET

MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET MUS BESKÆFTIGELSESMINISTERIET INDHOLD INTRODUKTION TIL MUS.................................. 4 VEJLEDNING TIL MUS...................................... 6 MUS-SKEMA.................................................

Læs mere

NLP OG COACH UDDANNELSE

NLP OG COACH UDDANNELSE NLP OG COACH UDDANNELSE www.tradium.dk Kunne du tænke dig at blive bedre til at forstå, hvad der foregår i kommunikationen mellem mennesker? Blive bedre til at lytte og forstå hvad andre fortæller og dermed

Læs mere

Udviklingstiltag - med udgangspunkt i Personprofilanalyse

Udviklingstiltag - med udgangspunkt i Personprofilanalyse Udviklingstiltag - med udgangspunkt i Personprofilanalyse Præsentationens Indhold: Indledning Hvad er DISC? Fordele? Udbytte? Hvem kan have glæde af udviklingstiltag? Hvordan kommer vi i gang? Indledning

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

Det der giver os energi

Det der giver os energi værktøj 1 Det der giver os energi - og det der dræner os for energi værktøj 1 1 Indhold 3 Introduktion 4 Formålet med dette værktøj 4 Arbejdsgruppens forberedelse 5 Processen trin for trin Arbejdsmiljøsekretariatet

Læs mere

Hvordan skaber man arbejdsglæde og øget nærvær?

Hvordan skaber man arbejdsglæde og øget nærvær? Kontaktperson: Arbejdsmiljøkonsulent Bente Fjordside Administrativt Center Hospitalsenheden Vest tlf. 9912 5014 e-mail: abfj@ringamt.dk Referencer: Værdigrundlaget for Ringkjøbing Amt: www.ringamt.dk publikationer

Læs mere

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet AARHUS UNIVERSITET INGENIØRHØJSKOLEN Erhvervsmentorordningen ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Håndbog for mentorer og mentees Mentorskabet er en gensidigt inspirerende relation, hvor mentor oftest

Læs mere

TAG LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER

TAG LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER HOLD 4 - FORÅRET 2016 TRAC S INNOVATIONSLEDELSESPROGRAM TAG LEDELSE AF KREATIVE PROJEKTER FOR LEDERE AF PROFESSIONEL KREATIVITET 2 HVOR MEGET SKAL DU STYRE? HVAD SKAL DU STYRE? HVEM SKAL DU STYRE? LÆR

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Ledernes læringsmiljø. - en vej til god ledelse

Ledernes læringsmiljø. - en vej til god ledelse Ledernes læringsmiljø - en vej til god ledelse 1 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. På vej til nye læringsformer... 4 2. Statistisk set... 5 3. Forudsætninger for et godt læringsmiljø... 6 3.1 Organisering...

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

Assertiv kommunikation - MBK A/S

Assertiv kommunikation - MBK A/S Vil du være bedre til at få samarbejdet til at fungere? Til at få dine budskaber igennem på en god og ordentlig måde? Blive hørt, forstået og respekteret i samarbejdet med andre? Vil du vide, hvordan andre

Læs mere

Dette er et værktøj for dig, som vil: Dette værktøj indeholder: Herunder et arbejdspapir, der indeholder:

Dette er et værktøj for dig, som vil: Dette værktøj indeholder: Herunder et arbejdspapir, der indeholder: 360 evaluering af din kommunikation Dette er et værktøj for dig, som vil: have feedback på dine kommunikationsevner forbedre din kommunikation afstemme forventninger med dine medarbejdere omkring din måde

Læs mere

Præsentation af Skab Dig Selv

Præsentation af Skab Dig Selv Præsentation af Skab Dig Selv Skab Dig Selv er et 12-16 ugers vejlednings- og afklaringsforløb for personer visiteret til fleksjob. Kurset blev iværksat i april 2006 af Huset Ventures Projekt og Uddannelsesafdeling.

Læs mere

SÅDAN NÅR DU DINE MÅL

SÅDAN NÅR DU DINE MÅL Hvad drømmer du om? Hvad vil du gerne opnå? DIT MÅL Hvor vil du placere dit mål på en skala fra 1-10? SKALA SKALA FORSKEL FORSKEL Hvorfor er du ikke allerede i mål? HVORFOR Skal dine overbevisninger ændres?

Læs mere

Samtaleskema (anklager)

Samtaleskema (anklager) Samtaleskema 1/4 Samtaleskema (anklager) Medarbejder: Leder: Dato for samtale: Samtalelederen skal som grundlag for samtalen overvære 1-2 retsmøder årligt inden for medarbejderens første fem ansættelsesår

Læs mere

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen!

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Den dynamiske trio SL Østjylland Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Hvad skal vi? Se samarbejdet mellem TR/AMR og ledelse i et nyt perspektiv. Blive klogere på muligheder og begrænsninger

Læs mere

Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009. Jesper Gath

Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009. Jesper Gath Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009 Jesper Gath Mentorordning i en aftager virksomhed Junior/senior-ordning Baggrund I 2005 blev der etableret juniorklubber

Læs mere

PERSONLIG POWER & GENNEMSLAGSKRAFT

PERSONLIG POWER & GENNEMSLAGSKRAFT ARKMANN RAINING ERSONLIG POWER & ENNEMSLAGSKRAFT DIT KONKRETE UDBYTTE EFTER AT HAVE DELTAGET ER BL.A.» Du er langt dygtigere til at lave en god mental forberedelse og sætte dig selv op inden din præsentation.

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

SEGES Akademi STRATEGI OG FORRETNINGSUDVIKLING 4. FORLØB 2016/2017

SEGES Akademi STRATEGI OG FORRETNINGSUDVIKLING 4. FORLØB 2016/2017 SEGES Akademi STRATEGI OG FORRETNINGSUDVIKLING 4. FORLØB 2016/2017 Styrk din rådgivning Strukturudviklingen gør, at vi skal være eksperter i strategi og forretningsudvikling. Vi skal kunne bruge værktøjerne

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens UNDERVISERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion.

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. 1. Lautrupgårdskolen udarbejder handleplan for inklusion. Mål: Inklusionsstrategien skal implementeres som en naturlig del af hverdagen. Succeskriteriet: At

Læs mere

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 1 Slide 2 Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 3 Mindfulness er en tilstand Slide 4 Mental træning meditation Østen og vesten Slide 5 Mindfulness` 3 niveauer: 1 Fjerne eller

Læs mere

HF & VUC FYN er landets største VUC, og det forpligter. Derfor vil vi også være landets bedste VUC til at

HF & VUC FYN er landets største VUC, og det forpligter. Derfor vil vi også være landets bedste VUC til at Fælles fokus på læring HF & VUC FYN bygger bro til en fremtid med mere uddannelse bedre job og højere livskvalitet Strategi 2016 2019 Med udgangspunkt i denne vision uddanner vi unge og voksne i et miljø,

Læs mere

- udvikling & forankring

- udvikling & forankring - udvikling & forankring nxtstp.dk udvikling & forankring - Postboks 1234 - Sønderlandsgade 38 - DK- 7500 Holstebro T: +45 3840 3030 - E: info@nxtstp.dk - www.nxtstp.dk Forandringer og forbedringer skabes

Læs mere

Transfer i praksisnær kompetenceudvikling, hvordan?

Transfer i praksisnær kompetenceudvikling, hvordan? Den 17.1-2013 Notat om: Transfer i praksisnær kompetenceudvikling, hvordan? Af lektor Albert Astrup Christensen Dette notat indeholder idéer til styrkelse af transfer i forbindelse med planlægning og gennemførelse

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik Ringsted Kommune Indledning Byrådet i Ringsted har vedtaget en samlet børne- og ungepolitik som gælder alle de kommunale institutioner, der har kontakt med børn og unge samt deres

Læs mere

for helheden Vi udviser rettidig omhu Vi gør det! Synergi

for helheden Vi udviser rettidig omhu Vi gør det! Synergi Anerkendelse Vi har en positiv tilgang til hinanden Vi vil anerkendende ledelse Vi fremmer arbejdsglæden og det gode kollegiale fælleskab Vi skaber positiv sammenhæng mellem værdier og dagligdag! Sig det...

Læs mere

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK

DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK DEN SAMMENHÆNGENDE BØRNEPOLITIK Håndbogens første kapitel indeholder Jammerbugt kommunes sammenhængende Børnepolitik. Politikken er det grundlæggende fundament for alt arbejde,

Læs mere

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013

Virksomhedsgrundlag. Heldagshuset. Oktober 2013 Virksomhedsgrundlag Heldagshuset Oktober 2013 1 Målgruppe Målgruppen er normaltbegavede elever, der er præget af adfærdsmæssige, følelsesmæssige eller sociale problematikker; AKT-problematikker. Der er

Læs mere

Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen

Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen Bestyrelsen/Forældrekredsen Davidskolen Østergade 13 3720 Aakirkeby Att: Skoleleder Lene Due Madsen Skolekode: 400034 Rønne d. 28.2.2016 Tilsynserklæring for skoleåret 2015/2016 vedr. Davidskolen Tilsynet

Læs mere

Strategi 2016-2018. Lars Stevnsborg

Strategi 2016-2018. Lars Stevnsborg Strategi 2016-2018 I Forsvarets Auditørkorps arbejder vi sammen med forsvarets øvrige myndigheder hver dag for Danmarks sikkerhed, interesser og borgernes tryghed. Auditørkorpsets unikke bidrag til forsvarets

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

Anerkendende ledelse i staten. December 2008

Anerkendende ledelse i staten. December 2008 Anerkendende ledelse i staten December 2008 Anerkendende ledelse i staten December 2008 Anerkendende ledelse i staten Udgivet december 2008 Udgivet af Personalestyrelsen Publikationen er udelukkende udsendt

Læs mere

Garuda Research Institute

Garuda Research Institute R Garuda Research Institute Human Resource Management & Development Personlighedsbestemt salg By Finn Havaleschka A concept from GARUDA Research Institute. Finn Havaleschka, Garuda Europe. This booklet

Læs mere

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse?

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Indledning Implementering af viden, holdninger og færdigheder i organisationen Intentionen er at

Læs mere

Opdateret Lederskab. Når kompetenceudviklingen for alvor rykker. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Kompetencer. Nr.

Opdateret Lederskab. Når kompetenceudviklingen for alvor rykker. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Kompetencer. Nr. Nr. 5 2009 Tema: Individuel kompetenceudvikling, et tigerspring. Når kompetenceudviklingen for alvor rykker Det er et must, at man som leder skal arbejde med individuel kompetenceudvikling for sine medarbejdere.

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Projekttitel: Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Ansøgning om ressourcer til kompetenceudvikling inden for formativ evaluering i matematik undervisningen. Dette er en ansøgning

Læs mere

Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering D. 1. juli 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde.

KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. KØBENHAVNS KOMMUNE Klynge VE5 Principper & værdier for det Pædagogiske arbejde. Indledning: Følgende materiale udgør Klynge VE5 s fundament for det pædagogiske arbejde med børn og unge i alderen 0 5 år,

Læs mere

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m.

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m. Januar 2008/lkr SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester NB: Skemaet skal i udfyldt stand sendes til din SUS-dialogpartner (Annie, Nana, Mogens, Magne, Ulla ellerlone) senest 2 hverdage før aftalt samtaletidspunkt!

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune

Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Forslag til visioner og strategier for fremtidens overbygning i Norddjurs Kommune Indledning Norddjurs Kommune har i de senere år sat fokus på mulighederne for at udvikle en folkeskole, hvor de unge i

Læs mere

NY VIRKELIGHED NY VELFÆRD. Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING

NY VIRKELIGHED NY VELFÆRD. Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING NY VIRKELIGHED NY VELFÆRD Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING Medarbejdergrundlag SAMMEN OM UDVIKLING Kære medarbejder i Odense Kommune Du sidder nu med Odense Kommunes medarbejdergrundlag Sammen om

Læs mere

Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan

Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan ] 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området i Gentofte Kommune har Børn, Unge og Fritid som frikommune udfordret lovgivningen

Læs mere

Fra fravær og stress til nærvær og trivsel. Marts 2016

Fra fravær og stress til nærvær og trivsel. Marts 2016 Fra fravær og stress til nærvær og trivsel Marts 2016 2 Vi vil nedbringe sygefravær og forebygge stress De sidste år har der været en stigning i sygefraværet og flere bliver henvist til psykologhjælp på

Læs mere

Projekttitel Mindfulness /yoga som redskab og metode til inklusion og klasseledelse. Projektleder og projektdeltagere Pia Demsitz: indskolingen

Projekttitel Mindfulness /yoga som redskab og metode til inklusion og klasseledelse. Projektleder og projektdeltagere Pia Demsitz: indskolingen Projekttitel Mindfulness /yoga som redskab og metode til inklusion og klasseledelse. Skole Skolen på Duevej Projektleder og projektdeltagere Pia Demsitz: indskolingen Effektmål for projekt Færre stressede

Læs mere

Trivselspolitik for Støttecentret for Senhjerneskadede

Trivselspolitik for Støttecentret for Senhjerneskadede Social- og Sundhedsforvaltningen Støttecenter for Senhjerneskadede Trivsels for Støttecentret for Senhjerneskadede -Værdier, hensyn og arbejdstilrettelæggelse med henblik på at sikre trivsel og forebygge

Læs mere

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Hvad er MUS? En medarbejderudviklingssamtale (MUS) er en åben og ligefrem dialog mellem medarbejder og leder. For den enkelte medarbejder er det en mulighed

Læs mere

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik

Psykiatri. Arbejdsmiljøpolitik 2013 FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING. Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik 2013 Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Arbejdsmiljøpolitik Arbejdsmiljøpolitik for Region Hovedstadens Psykiatri Arbejdsmiljøpolitikken blev godkendt i Psyk-MED d. 24. august

Læs mere

Værdighedspolitik - Fanø Kommune.

Værdighedspolitik - Fanø Kommune. Værdighedspolitik - Fanø Kommune. I Fanø Kommune skal vi sikre værdighed for alle borgere uanset hvor i livet de befinder sig. I Fanø Kommune understøtter vi den enkelte borger i det liv vedkommende ønsker

Læs mere

Børnehaven Stribonitten - 1 -

Børnehaven Stribonitten - 1 - Børnehaven Stribonitten - 1 - Profil Børnehaven Stribonitten her har hjertet plads. Børnehaven Stribonitten har til huse i to dejlige afdelinger, afdeling Münstervej med 22 børn og afdeling Øster Allé

Læs mere

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Værdierne i Nomeco udtrykker vores holdninger og adfærd, og

Læs mere

Værdier. Kommunikation. Motivation. Troværdighed. Markedsorientering. frem for alt hjem. Arbejdsmiljø

Værdier. Kommunikation. Motivation. Troværdighed. Markedsorientering. frem for alt hjem. Arbejdsmiljø Arbejdsmiljø Markedsorientering Troværdighed Motivation Kommunikation Værdier frem for alt hjem Værdier Værdien af værdier Værdier er vigtige. Det er de, fordi de bestemmer, hvad der er rigtigt eller forkert,

Læs mere

FMKs fire ledelseværdier

FMKs fire ledelseværdier Ledelsesgrundlag for Horne og Svanninge skoler 2015 Ledelsesgrundlaget på Horne og Svanninge skole tager afsæt i Faaborg-Midtfyn Kommunes ledelsesværdier. FMKs fire ledelseværdier Vi tager lederskabet

Læs mere

HR AFDELINGENS BIDRAG TIL ARBEJDSMILJØARBEJDET OG VISA VERSA

HR AFDELINGENS BIDRAG TIL ARBEJDSMILJØARBEJDET OG VISA VERSA HR AFDELINGENS BIDRAG TIL ARBEJDSMILJØARBEJDET OG VISA VERSA 1 Indhold En klassisk workshop Mit baggrund for oplægget Mit oplæg Efterfølgende debat mellem deltagerne Opsamling i pointer i plenum 2 Hvad

Læs mere